2017. június 17., szombat

NAPI EGYPERCES - KIRÁLY, TE TETTED EZT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.17.


A miniszterelnöknek van egy standard szövege az itthoni közönségének, de létezik egy másik Orbán is, aki az EU-ban folytatja hírhedt pávatáncát. Sok pályán játszik. Az unió pénzéből lélegezteti a magyar gazdaságot, s közben kelet felé, a nagy orosz medve irányába is kacsingat. A civil szervezeteket büntető törvény gyakorlatilag a putyini minta átvétele. A demokrácia kellékei csak a színjátékhoz kellenek.

Ha nem fékezzük meg a kormányt a szociális vívmányok szétverésében, akkor azután nem lesz megállás. A mai szociális válság újabb és újabb családokat, nyugdíjasokat és dolgozókat ránt majd magával. Lássuk be, hogy ez a kormány szociálisan érzéketlen, és azokat a szociális értékeket, vívmányokat, amelyeket a magyar emberek hosszú évtizedeken át felépítettek, és a rendszerváltás viharai közepette is átmentettek, most kész esztelen módon lerombolni.

Mit gondol a kedves olvasó, az idézetet vajh’ ki és mikor mondta? Elhangozhatott volna akár a héten is, amikor a jövő évi költségvetésről tárgyalt a magyar parlament, de az elmúlt években valamennyi, szociálisan csak egy picinykét érzékeny baloldali vezető szájából is. A mai Fidesz ismeretében, talán egyvalakire nem tippelne senki, Orbán Viktorra, a magyar nép egykori – talán igaz sem volt– reménységére.

A magyar kaméleon hosszú utat tett meg a politikában. Ahogyan felénk – a faluban – mondanák, volt már minden az elmúlt 27 évben, csak akasztott ember nem. A lánglelkűnek hitt ifjúból uralkodása alatt előjött a valódi énje. Mindent a hatalom megragadásának rendelt alá, az éppen aktuális néplélekhez igazította valamennyi mondatát, cselekedetét. Talán még van, aki emlékszik, amikor a 2006-os kampány időszakában a tanácsadói olyan kordzakókat hordattak vele, amelyek az sugallták, hogy közületek való vagyok, olyan vagyok mint ti...

FELCSÚTRA KÜLDIK JÁTÉKOSAIKAT AZ ELLENFELEIK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.06.17.
Van itt ez a harmatgyenge magyar foci, amit jó beáraz az Andorra elleni vereség (ami lehet, hogy bunda volt), meg a rendszeres júliusi kiesések albán, bosnyák, montenegrói ellenfelek ellen a nemzetközi kupákból.

És amire taón és stadionprogramon keresztül százmilliárdokat költ a Fidesz-kormány a magyar adófizetők pénzéből.


És amit már szinte teljesen elleptek a kormánypárti politikusok és oligarchák.
  • A Fradit Kubatov Gábor vezeti.
  • A Videoton Garancsi Istváné.
  • A Mezőkövesd mögött Tállai áll.
  • A Felcsút Mészáros Lőrincé Orbán Viktoré.
  • A DVSC Kósa Lajoshoz kötődik.
  • Az MTK elnöke Deutsch Tamás, a futballcsapat az öccséé.
  • A Balmazújvárost Tiba István fideszes országgyűlési képviselő vezeti.
Nem nagy túlzás azt állítani, hogy a Fidesz házibajnoksága lett a magyar NBI-ből.

Talán csak 4-5 csapat maradt ki ebből a körből, mint a Honvéd, a Diósgyőr, a Vasas, a Haladás vagy az Újpest.

Azért nem teljesen, mert az utóbb bajnok Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway tavasszal beturnézta a kormánysajtót kormánypropagandát, hogy hangot adjon a Fidesz politikája melletti kiállásának.
  • Talán azért, mert úgy is gondolta, hogy Brüsszelt kell megállítani.
  • Talán reálpolitikai okokból, hogy a Honvédot ne tekintsék ellenzéki csapatnak, és - pl. ügyesen szervezett bíróküldésekkel - ne vegyék el tőle a bajnokságot, vagy legalább ne eleve esélytelenként szálljon harcba.
A magyar futball általános állapotára jellemző az 1600-1800 lakosú Felcsútnak NBI-es csapata lehet, miközben 15 megyeszékhelynek meg nem. (Pl. Győrnek, Pécsnek, Szegednek, Zalaegerszegnek vagy Tatabányának.) A miniszterelnöki hátszéllel felálló Felcsút most jutott vissza az NBII-ből az elsőosztályba, de az ambíció nem állnak meg itt...

"ORBÁN 600 MILLIÁRDOS HOBBIJA" - KIAKADT AZ ATV-BEN BOD PÉTER ÁKOS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2017.06.17.


Bod Péter Ákos többek között Orbán Viktor fociőrületéről beszélt az ATV műsorában. A közgazdász szerint az még rendben van, ha a sport több forrást kap, hiszen fontos az egészséges életmód népszerűsítése, de szerinte a miniszterelnök túl messzire ment.

"Ha síugró lenne, minden alföldi faluban építhetne akár sáncot is" - vélekedett. Szerinte elég keleties tempónak minősül 600 milliárdot költeni a miniszterelnök hobbijára, miközben ezekre az összegekre máshol is szükség lenne.

"Magyarországon a nemzeti jövedelem felét szippantja be az állam adók és egyéb elvonások formájában, ami nagyon magas" – magyarázta. Bod Péter Ákos szerint bár tavalyhoz képest valóban csökkennek az adók, de a régiós országokat nézve túl van adóztatva az ország
...

ITT OLVASHATÓ

FEGYVERT A GYEREKEK KEZÉBE! A KORMÁNY TÉNYLEG ARRA KÉSZÜL, HOGY LŐTEREKET ALAKÍT KI AZ ISKOLÁKBAN

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Gera Márton
2017.06.17. A pedagógusok nagyon nem örülnek. Elkezdődik a diákok militarizálása?

Kedden számolt be az RTL Híradó, hogy az egyik iskolaigazgatónak levelet küldött a Klebelsberg Központ, amelyben arról érdeklődtek, van-e az intézményben olyan terület, ahol lőtér alakítható ki. Ez egyébként egy hatszor tizenöt méteres, elkeríthető tér lenne, amely lehet akár az udvaron is, csupán az a fontos, hogy „minden lőtávolságból ellátható legyen biztos fedezékkel”.

Úgy tudjuk, a levelet az összes igazgatónak elküldte az intézményfenntartó, bár az nem derült ki belőle, hogy pontosan mit is tervez a kormány. Beszédes ugyanakkor, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár már tavasszal azt mondta, meg kell vizsgálni, hogyan lehet megteremteni a lőterek kialakításának feltételeit az intézményeken belül. A Klebelsberg Központ pedig a héten kiadott egy közleményt, amelyben azt ecsetelik, hogy a sportlövészet biztonságos, és mivel az a cél, hogy minél változatosabb sportolási lehetőségek közül választhassanak a diákok, ezért ahol erre a tanulók igényt tartanak, választható sportként lehet majd sportlövészetet gyakorolni az iskolákban.

Nem nehéz kialakítani


Az elsőre igen meredek ötlet megvalósítása amúgy nem volna túl bonyolult feladat: több lövészettel foglalkozó szakemberrel is beszéltünk, és mindannyian azt mondják, egy légpuskalövészetre alkalmas terület kialakítása nem nehéz. Zemen József, az Üllői Lövész Klub elnöke szerint ha tényleg a légpuskás lövészet kialakítása a cél, az könnyedén megoldható egy iskolában is, akár egy erre alkalmas tornateremben. Zemen azt mondja, hogy a légpuskás lövészetnek is megvannak azért a veszélyei, ezért a biztonsági előírásokat az iskolákban is szigorúan be kellene tartani: a légpuskákat zárható szekrényben kell tárolni, ennek kulcsát pedig olyasvalakire kell bízni, aki felel a légfegyverekért. Hasonlóan látja Ferencz Gábor, a Gepárd Lőtér vezetője is, aki azt mondta a magyarnarancs.hu-nak, hogy ha 7,5 joule (ez a csőtorkolati energiát mutatja) alatti légpuskákat használnának az iskolákban, ahhoz még engedély sem kell. Ferencz szerint valószínűleg a testnevelő felelhet majd a légpuskákért, de ezek kezeléséhez nem kell különösebb képzettség...


MERKELNEK ELEGE VAN AZ USA-BÓL

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.06.17.


Lőttek a moszkvai elleni szankcióknak? - kérdeztem egy februári posztom címében a Bekiáltás blogon. Egy orosz ellenzéki lapra és a Financial Times-ra hivatkozva írtam arról, hogy megkezdődött az Obama-hagyaték felszámolása. Konkrétan: egy akkori döntés szerint „Az amerikai cégek továbbra sem üzletelhetnek az orosz titkosszolgálatokkal, de már benyújthatják hozzájuk az igazolásokat". Egy szemfüles kommentelő most azzal szembesített: „igaz hogy még csak négy hónap telt el, de már itt van a válasz, újabb szankciók Oroszország ellen".

Ám az ügy ennél bonyolultabb. Németország és Ausztria vezetői úgy látják: valójában az európai cégek ellen irányul a szenátusi döntés, hiszen a finanszírozásszigorítási szankciók olyan oroszországi ügyleteket érintenek, amelyekben több nyugat-európai cég is érdekelt. Ezért Angela Merkel német és Christian Kern osztrák kancellár egyaránt kritikus hangot ütött meg az amerikai lépéssel szemben, jóllehet arról még a képviselőháznak is szavaznia kell, majd Donald Trump elnöknek aláírnia.

A mostani – az orosz energiaipart, a bányászatot, a közlekedési ágazatot stb. – érintő washingtoni korlátozási tervek aligha fogják megrázni az orosz gazdaságot. Fő céljuk feltehetően nem is ez, hanem, hogy megakadályozzák az Oroszországból az Európai Unióba irányuló földgáz-szállítások növelését a tervezett Északi-áramlat 2 vezeték megépítésével. Így akarnak piacot teremteni az amerikai cseppfolyósított földgáznak Európában. Ez tehát már olyan kereskedelmi háború, amelyben Ukrajna, a Krím, a szíriai kormány orosz támogatása végképp ürügy. Egyúttal egyre leplezetlenebbül mutatja meg, hogy abban a folyamatban, amelyben a kőolaj helyét részben a földgáz foglalja el a szénhidrogének világpiacán, miért is kellett puccsot szervezni Kijevben, továbbá miért szerzett Ukrajnában földgáz-kitermelési koncessziókat, illetve vásárolt földgáz-tárolót a Baltikumban olyan amerikai cég, amelyben a korábbi amerikai alelnök, Joe Biden családja is érdekelt.

A német vezető reagálásának hátterében vélhetően az áll, hogy Németország inkább oldaná az USA-tól való függését, viszont az amerikai földgáz-szállítások ezt a függést növelnék. Csak emlékeztetőül: az amerikai haderő lényegében a II. világháború óta megszállva tartja az országot – még ha ezt NATO-szövetségként is jelenítik meg a közvélemény előtt. A német hadiiparral és a hadsereg fejlesztésével kapcsolatos korlátozások is érvényben vannak. Noha Németország gazdasági ereje, európai politikai szerepe vitathatatlan, szóba sem jöhet, hogy növelhesse befolyását az ENSZ-ben. Amerikában tartják a német aranytartalékot, aminek meglétét elvben időről időre ellenőrizhetné a német fél, de a legutóbbi ilyen kérést elutasították az USA hatóságai azzal, hogy valamikor 2020 után lesz erre lehetőség. A közelmúltban a Deutsche Welle német közszolgálati adó angol nyelvű műsorában láttam a térképet, amelyen be volt jelölve, hogy az ország mely területeinek telefon- és internetes vonalait hallgatják le az amerikai titkosszolgálatok egyebek között azzal a céllal, hogy adatokat gyűjtsenek a német politikusok és nagyvállalatok vezetőinek beszélgetéseiről...

JÚNIUS 17.: MUNKÁSFELKELÉS ROBBAN KI KELET-BERLINBEN (1953)

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2017.06.17.


A kelet-berlini munkásfelkelés olyan volt a kelet-európai kommunista blokknak, mint a Szovjetuniónak a kronstadti lázadás 1921-ben. Mindenki számára fontos tanulságokkal járt. A hatalmon lévők azzal szembesültek, hogy az új, elvileg magát proletárdiktatúrának nevező rezsim egyik legkomolyabb ellenfele éppen a városi néptömeg, leginkább a munkásság lehet. A társadalom pedig megtanulhatta, semmi kíméletre ne számítson, ha a rendszer alapjait támadja.

1949-ben egyértelmű lett, hogy Németországot tartósan kettéválasztották. Nyugaton megalapították a Német Szövetségi Köztársaságot, amely demokratikus alkotmányt kapott és piacgazdaság maradhatott. Míg keleten sztálinista gyakorlat szerint kormányoztak, államosították a gazdaságot és a politikai életben a szovjet birodalmi érdeket kiszolgáló kommunista uralom kezdődött. Már az ötvenes évek elején látható volt az életszínvonal-különbség a nyugati és a keleti német ország között. A keletnémet munkásság különösen elégedetlen volt, és aki tehette, inkább kivándorolt nyugatra. A hatalmas emigráció az összeomlás szélére sodorta a keletnémet gazdaságot.

A sztálinista pártvezetés jellemző módon a munkateher növelésével „kívánt úrrá lenni a fenyegető veszélyeken”. 1953 májusában változatlan bér mellett egységesen 10 százalékkal emelték a munkanormát. A Sztálint követő új szovjet pártvezetés megérezte a veszélyt, és elérték, hogy 10 százalékkal csökkentsék a fogyasztói árakat. Az engedmények azonban nem értek semmit, a német munkásokban akkora volt a felháborodás, hogy előbb sztrájkok kezdődtek, majd zavargások törtek ki az összes nagyvárosban. Június 17-én a berlini Minisztériumok Házánál a soktízezres tömeg már többpártrendszert, szabad választásokat és a gyűlölt pártvezetők távozását követelte...

AZ ADÓ- ÉS JÁRULÉKFIZETŐK SZAVAZATA SENKINEK SEM KELL?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Nekule
2017.06.16.


...Érdekelt már valakit, hogy az adó és járulékfizető mit gondol?

Többek között azt, hogy már megint az általa megtermelt jövedelemből akar valaki osztogatni, valaki az ő pénzét akarja lenyúlni. Nem hagyják eldönteni neki, milyen célt akar támogatni. Tessék nem kivenni a zsebéből a pénzt és megmondani neki, hogy te (persze csak így tegezve) azt szeretnéd, hogy…

Meg azt is gondolja, hogy a bruttó bérből levont 34,5 %-ból nem lát semmit.

Hurrá, lehet örülni a 15 %-os szja-nak – levonják.

Munkerőpiaci járulék – semmi köze hozzá, nem tudja: eszik, vagy isszák – levonják.

Nyugdíjjárulék – nem az övé, a mostani nyugdíjasokat fizeti – levonják.

Természetbeli egészségbiztosítási járulék – mi is ez? – levonják.

Pénzbeli egészségbiztosítási járulék – és ez mi? – levonják.

A hab a tortán, hogy bruttónak nevezett bér alapján még elvonnak 22 %-ot, csakhogy azt a munkáltató fizeti. Hogy miért annak kell, a fene tudja. Ja, hogy a munkavállaló ne hőbörögjön, hogy a fizetése több mint a felét csak úgy lenyúlják.

Ha ezt látja, nem fog arra szavazni, aki hülyeségeket ígérget. Miért érdekelné a választás azt, aki tudja, hogy nem az ő érdeke, vagy a köz java van az ígéretek mögött?

Képes lesz valaki megszólítani ezeket az embereket, és nem csak ígéret szintjén azt kommunikálni, hogy kevesebbet fogunk elvenni, kevesebbet költünk? Hogy vannak a közt érdeklő céljaink, amivel egyet lehet érteni és azt meg is fogjuk valósítani?

OLASZ NYELVI NAGYOKOS

OLASZMAMMA BLOG
Szerző: ricchiepoveri
2017.06.17.Nem csak Olaszország, de az olasz nyelv is imádnivaló, nincs ennél dallamosabb a világon, semmilyen másik nyelven nem lehet ilyen pompásan udvarolni, szerelmeskedni, káromkodni (rendben, ebben azért a magyar is eléggé élen jár), az olaszok akkor is énekelnek, ha épp számlát fizetnek be a postán. A nyelv egyike azoknak a dolgoknak, ami miatt imádok Olaszországban élni. Itt van tehát egy pár csemege az olasz nyelvről. Mivel a gyerek sikeresen befejezte az olasz iskola első osztályát, így már én is túl vagyok egy tanévnyi házi feladaton, egy csomó érdekes nyelvi szabályt is megtanultam a csimotával együtt.

1.A nyelv, amit ma olaszként ismerünk, a 13. századi toszkán , egészen pontosan firenzei nyelvből származik. Évszázados viták során döntöttek arról a nyelvészek, hogy a számtalan dialektus közül ezt sztenderdizálják. Ebben természetesen hatalmas szerepet játszott Firenze gazdasági és kulturális jelentősége, különösen Dante, Petrarca és Boccaccio munkássága, valamint Pietro Bembo firenzei nyelvi kézikönyve.

2. Ha már a dialektusoknál tartunk: a dialektus talán nem is a legmegfelelőbb kifejezés ezekre a regionális nyelvjárásokra, hiszen ezek tulajdonképpen nyelvek, melyek a latinból alakultak ki, amikor még a félsziget egységes nyelve senkiben fel sem merült.

3. Olaszországban rengeteg a dialektus, a legelterjedtebb a nápolyi, amit ötmillióan beszélnek, a legkevesebben, ezren a horvát dialektust beszélik Molisében (lingua croata molisana).

4. Az olasz hivatalos nyelv Olaszországban, Svájcban, a Vatikánban, San Marinóban és a Máltai lovagrendben

5. Elismert nemzetiségi nyelv Szlovéniában, Horvátországban és Brazíliában.

6. Az egységes olasz állam megalakulásakor, 1861-ban a lakosságnak csak alig 2,5 %-a beszélte a nyelvet, a túlnyomó többség dialektusban kommunikált. Mára pusztán 5%- a beszéli elsősorban a dialektust.

7. Az első olasz nyelvű regény Alessandro Manzoni Jegyesek (I Promessi Sposi) című könyve, ami az örök kötelező olvasmány. Manzoni évekig írta könyvet, és csak a javításával, lektorálásával négy évet töltött el, miután Firenzében megfelelő szinten elsajátította az olaszt (Manzoni egyébként milánói)...


TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNNYEL KAPCSOLATBAN

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: Antoni Rita
2017.06.17.


A kormány 2014-ben aláírta ugyan az Európa Tanács áldozatvédő dokumentumát, az Isztambuli Egyezményt, ám törvénybe iktatni három éve nem hajlandó. Február elsején Vas Imre fideszes képviselő még úgy nyilatkozott, hogy „a Fidesz támogatja az Isztambuli Egyezmény kihirdetését”, most viszont már olyan egyezményellenes nézeteket hoz fel kifogásként a kormány, amelyek az elmúlt években fel sem merültek, és amelyeket zömében a hozzá közel álló civil szervezetekkel (Talita.hu, Emberi Méltóság Központ, Alapjogokért Központ) íratott meg.


Az alábbiakban nyolc pontba szedve megmutatjuk, miben tévednek az Egyezmény ellen ágálók.

1. „Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása felesleges, mert a nőket ma Magyarországon elegendő jogszabály védi”

Léteznek ugyan vonatkozó jogszabályok, ezek azonban – pl. a „kapcsolati erőszak” tényállás – az áldozatvédő civil szervezetek érdemi bevonása nélkül készültek, így önmagukban is hiányosak, és az alkalmazásuk is problémás.


Például a távoltartási törvény csak szimbolikus, hatálya alatt tavaly sem csökkent az áldozatok száma.

Jelenleg Magyarországon évi 73 nő és 12 gyerek veszíti életét ilyen módon – a spanyolországi áldozatvédelmi gyakorlatot követve az évente megölt nők száma becslés alapján 16-ra, a német gyakorlatot követve 18-ra csökkenne.

2. „Az Isztambuli Egyezmény elvetné a biológiai nem fogalmát”

Mivel maga az Egyezmény is használja a biológiai nem fogalmát, aligha akarja elvetni. A 4. cikk 3. pontjáig azonban a kritizálók el sem jutnak az Egyezmény olvasásában, mert megakadnak a sokat idézett 3. cikk c) alpontjánál:
„c) „nem” [az eredeti szövegben gender = társadalmi nem]: azok a társadalmilag kialakult szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, amelyeket egy adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint;”
Az Emberi Méltóság Központ ezt írja: „A definíció szerint a ’nem’ egy szociális konstrukció, amely változó lehet, és amely lényegében független a biológiai valóságtól (attól, hogy valaki férfi-e vagy nő).” SEHOL nem írja az Egyezmény, hogy a társadalmi nem független a biológiaitól – a nemekhez kapcsolódó sztereotípiák és szerepelvárások éppen a biológiai nemből következnek, azaz amiatt nehezednek rá az egyénekre.
Releváns példa:
– a biológiai nemből következik, hogy a) a nők általában fizikailag gyengébbek a férfiaknál, b) a nők azok, akik általában tudnak szülni és szoptatni.
– ennek társadalmi nemi vonzata (ami nem biológiai szükségszerűség): a) a férfiaktól a dominancia, a családfő-szerep elvárása, b) a gyermekek gondozása kizárólag „a nők feladata”, és a nőknek az egyéni érvényesülésüket az anyaságnak alá kell rendelniük, c) „a család összetartása” a nő feladata (v. ö. „jó asszony mindent megbocsát”)
mindezek egyik következménye a nemi alapú erőszak szempontjából: a nők szocializációja (pl. családösszetartó szerep) gátolja a bántalmazó kapcsolatból való kilépést, az áldozatok jogainak érvényesítését...

ELKÉPESZTŐ VESZTESÉGET HOZOTT A KÖTVÉNYPROGRAM

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.06.17.


A korábban becsültnél sokkal nagyobb veszteség érhette a magyar államot a letelepedési kötvényprogram kamatai miatt.

Azonban a kormány a mai napig tagadja, hogy hazánk rosszul járt volna a kötvényüzlettel.

A Magyar Nemzet írja cikkében, hogy személyesen Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, de a kormánypártok több prominens tagja is úgy nyilatkozott korábban, hogy hazánk csak nyert a letelepedési programmal.

A valóság azonban mást mutat. Demeter Márta független országgyűlési képviselő csütörtökön kapta kézhez a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) válaszát a közérdekű adatigénylésére.
A hivatalos, azaz a kormányzati szerv által szolgáltatott adatokból kiderült, hogy a letelepedési kötvényprogram indulása óta a magyar adófizetőket 1,2 milliárd forintos kár érte.

Ebben nincsenek benne az idei adatok, a Magyar Nemzet számítása szerint az állam akár 13 milliárd forinttal is több kamatot fizetett, mintha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna. - írja az ATV.hu

MINDENKI POLT PÉTER ELTAKARÍTÁSÁVAL KEZDENÉ A RENDRAKÁST

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2017.06.17.


Vissza kell szerezni az oligarchákhoz került vagyont – ebben egyetértenek az ellenzéki pártok. Ám abban már nem, hogy ez adókkal vagy elkobzással történjen. Bíróság döntsön, vagy elég a törvénykezés a vagyon társadalmasítása érdekében? Abban sem egységesek, hogy új törvényekre lenne szükség, vagy elég lenne a je­­lenlegi, a Fidesz által sokszor figyelmen kívül hagyott jogszabályokat betartani. Az ügyészségen mindenki rendet tenne: Polt Pétert hatósági fellépéssel, elvezettetéssel vagy sima leváltással, de mindenképpen eltávolítanák a legfőbb ügyészi posztról.

„A foglyul ejtett magyar államban törvénnyel lop az orbáni érdekkör” – így vezeti fel az Együtt programja, hogy látszólag miért nem egyszerű a jogszerűtlenül vagy joggal való visszaélés révén szerzett tulajdonokat visszavenni. Ráadásul a párt szerint a lopás segítésére belföldön regisztrált strómanstruktúrák, közbeszerzésekre specializálódott vállalatcsoportok és médiabirodalmak épültek ki. Sőt sok versenyképes magyar közép- és nagyvállalatot zsarolással szereztek meg. Az Együtt radikális megoldást alkalmazna: a párt szerint ezeket a cégeket állami tulajdonba kell venni, utóbb eredeti gazdáiknak visszajuttatni.

– A jelenlegi elnyomó rendszer – magyarázza Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke. – El kell szakadnunk az elmúlt 25 év gyakorlatától. Magyarország számára forradalomnál kevesebb, de rendszerváltozásnál több kell. Most nem arról van szó, hogy két párt váltja egymást a liberális demokrácia kormányzati pozíciójában. A hazai oligarchavagyonokkal úgy kell eljárni, mint ahogy Olaszország tette a Putyin-érdekkör itáliai vagyonával: le kell foglalni...

SERES: A BELSŐ ELLENSÉG

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Seres László
2017.06.15.


Hogy mire jó ez az egész? A hadiállapot fenntartására, természetesen...

"Az európai országok és társadalmak Európán kívüli érdekek meghódítandó és alávetendő erőforrásaivá váltak, az európaiak tudatát meg akarják szállni, identitásnélkülivé akarják őket tenni." (Kövér László)

"A rendőrségi akció meglepte a hazai ellenzéki-ellenséges csoportokat és a nyugati propaganda központokat. A jelentős nyugati hírügynökségek az MTI és a Népszabadság híre, illetve meg nem nevezett 'források alapján' tudósítottak a magyar ellenzékiek elleni rendőrségi akcióról. A hírügynökségi anyagokban ismertették a 'letartóztatottak' nevét, ellenzéki tevékenységüket, a rendőrségi eljárás célját, az őrizetbevétel idejét, az elkobzott anyagok jellegét" – számolt be a kormánypárti média a norvégok által támogatott Ökotárs Alapítványnál tartott házkutatásról, amely akció keretében rendőrök vitték el az alapítvány elnökét, Móra Veronikát.

Jó, az idézett eset nem három éve történt, hanem 1982-ben, és persze nem az Ökotárssal, hanem a demokratikus ellenzék tagjaival, Demszky Gáborral, Rajk Lászlóval, Nagy Jenővel, Nagy Bálinttal, Csorba Istvánnal és Sulyok Miklóssal, akiknél "a szerv" december 14-én éjjel házkutatást tartott, a "szamizdat-tevékenység visszaszorítása" céljából. Az ügy annyiban érdekes, hogy a belső ellenséggyártás, a civilek vegzálása éppúgy korokon átívelő hazai jelenség, mint az, hogy a központi hatalmat kifejezetten érdekli, milyen ténykedésük külföldi visszhangja.

"A magyar nyelvű ellenséges propaganda orgánumai közül a Szabad Európa és a londoni rádió már kommentálta az eseményt. A Szabad Európa rámutatott, hogy 'ilyen nagyszabású rendőri akcióról' évek óta nem érkeztek hírek Magyarországról, többek között ez volt az egyik oka annak, hogy 'az ország és a rendszer külföldön is viszonylag jó hírnévnek örvendett, jó elbánásban részesült” – írta a Politikai Bizottságnak címzett tájékoztatójában Lakatos Ernő, a párt agitációs és propaganda osztályának (APO) vezetője.

A helyzet annyiban változott mára, hogy Magyarország azóta – a hét éve fokozódó helyzetnek hála – elvesztette viszonylag jó hírét, a NER nem részesül jó elbánásban Nyugaton...

TGM: FÖLVILÁGOSÍTÁS ORBÁN VIKTOR JOGÁSZNAK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.06.16.


Orbán Viktor miniszterelnök úr – nem először – műveletlen szamárságokat beszél.

Péntek reggel Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök, a Fidesz (jobboldali kormánypárt) elnöke kijelentette – abból az alkalomból, hogy az emberi jogokat védő csoportok (NGO-k: a „civil szervezet” elnevezés téves, illogikus) visszautasítják, hogy az új törvény értelmében mintegy külföldi ügynöknek titulálják saját magukat –, hogy A POLGÁRI ENGEDETLENSÉG NEM LÉTEZIK A MAGYAR JOGRENDSZERBEN.

Orbán Viktornak, az egykori joghallgatónak és a civil társadalom kérdéseit (rövid ideig) tanulmányozó oxfordi vendégdiáknak tudnia illenék, hogy a polgári engedetlenség fogalma szerint (per definitionem) NEM LEHET része semminő jogrendszernek, hiszen a lényege: ellenállás avval a jogrendszerrel szemben, amelyet az ellenállók – vállalva a nekik hátrányos jogkövetkezményeket – igazságtalannak, magasabb értelemben jogtalannak tartanak.

A polgári engedetlenség a természetjog, azaz az erkölcs területére tartozik: erkölcsi indítékú szembeszállás a hatályos joggal, amelyben a hatályos jogot kétségbe vonó szabály természetszerűleg nem kaphat helyet. Ez minden első éves joghallgatónak, sőt: az újságolvasó közönség minden minimálisan tájékozott, racionálisan gondolkodó tagjának teljesen világos.

A polgári engedetlenséget gyakorló minden személy vagy csoport tudja, hogy jogsértést követ el – mi több: kinyilvánítja, a nyilvánosság előtt vállalja, hogy igenis, jogsértést követ el –, és a hatóság dolga, hogy a szubjektíve magasrendű indíttatású, az erkölcsi szempontot (helyesen vagy tévesen) érvényesítő, áldozatvállalásra kész személy vagy csoport ellen eljárást indít-e, vagy figyelembe veszi az illető(k) – az engedetlenkedő(k) – önzetlenségét és jó szándékát...

TÓTA W.: ÍGY GONDOZD A CIVILEDET

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Tóta W. Árpád
2017.06.14.Igaz történet a TASZ-ról és Zsiga Marcellről. Ha nincsenek civilek, győznek a segédhernyók.

Átnyomta a Fidesz a civiltörvényt, elvileg mostantól világos lesz, honnan van pénzük egyeseknek kideríteni, hogy honnan van pénzük a cöfiknek. (A mi villanyszámlánkból, természetesen.) Tök világos, hogy ez csípi a Fidesz szemét, mert mégiscsak jobb volna töksötétben talicskázgatni a százmilliókat, mint elszámolni velük.

A civilekért dicséretesen sokan álltak ki a budapesti tüntetéseken, de ahogy minden egy százalék számít, úgy minden igaz történet is, amely mellettük szól. Úgyhogy elmondom röviden az enyémet.

A Zsiga Marcell-sztori 2013-ban kezdődött, ezzel a cikkel. Pontosabban előbb jöttek a tények költségtérítésről, rokonok önkormányzati állásairól, fedezetlen költekezésről, meg az új házikóig tartó aszfaltozásról. Ezekkel még nem volt baja Zsiga Marcellnek, Miskolc alpolgármesterének, mindezek összefoglalása és az erről megfogalmazott vélemény viszont már megütötte az ingerküszöböt. Ilyen sértődékeny fiúcskák persze akadnak mindenhol; hát hiszen vannak emberek, akik horogkeresztes tetkóval a hátukon hőzöngenek, ha nácinak nevezik őket. Van, aki szeret nyúlni a közösből, de magánügynek tartja, és sérelmezi, ha észreveszik. Ilyenkor tehát perel. Hogy attól ő még nem is segédhernyó, hanem... hát nem tudom, azóta se jutott eszembe ennél pontosabb. A kukac, az olyan kellemkedő, nem?

Ezekkel a húzásokkal a pártjának is vállalhatatlan lesz, leveszik a tábláról, megszabadul tőle a frakció, de azért eldugják szépen a Szerencsejáték Zrt.-be igazgatni, ott már csak nem lesz szem előtt. Viszont kitartóan ugrálva köpüli maga alatt a szart, hogy bár a sajátjai is undorodva köpik le, mégiscsak tilos legyen olyat írni róla, hogy korrupciógyanúba keveredett. (Konkrétan ez a legfőbb kifogása a kereset szerint.)...


POFÁTLAN LENDÜLETBEN AZ ORBÁNISTA ELIT BEBETONOZÁSA

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.06.17.A rendszerváltás előtt a Szalon Sör eddig egy fogalom volt, a jó sör szinonímája. Az elmúlt időszakban az osztrák Ottakringer tulajdonában volt, és kezdett helyreállni a korábban leomlott kultusza, de sajnos az osztrákok megváltak a cégtől, és nem meglepő módon a maffiaállam egyik kedvezményezett párosa, Matolcsy György unokatestvérei, a Szemerey-fivérek szerezték meg a Pécsi Sörfőzdét. Pofátlan lendületben az orbánista elit bebetonozása.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy az osztrák sör- és ásványvízgyártó Ottakringer megvált veszteséges leányvállalatától, a Pécsi Sörfőzde Zrt.-től, az erről szóló adásvételi szerződést pénteken írta alá a magyar MAVA Befektetési Kft.-vel és a BanKonzult Commerce Kft.-vel (a MAVA Befektetési Kft. Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Zoltán tulajdonában van, míg a BanKonzult Commerce Kft., a másik unokatesó, Szemerey Tamás tulajdonában áll).

Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán közleményükben azt írták, befektetési cégeiken keresztül 99 százalékot meghaladó tulajdonrészt szereztek. Legfőbb céljuk a vállalat és a márka újrapozicionálása és modernizálása, a korszakos tradíciók megtartása mellett.

Az Ottakringer a Szemerey-fivérek kérésére nem tette közzé a vételárat, és az adásvétel további részleteiről is titoktartásban állapodtak meg.

Pécsett máshol is nyomul az Orbán-klán: március 23-tól hatályos az a Pécs építési szabályzatát módosító rendelet, amely révén egy Tiborcz-közeli, jó fekvésű telken bővítette a fideszes többségű városvezetés a lehetőségeket, míg a közvetlen szomszédságban szűkítette a fejlesztési paramétereket. Mindezt a gazdag külföldi hallgatókkal megáldott orvosi kar környékén.

Világos, hogy Orbán maffiája úgy próbálja megszilárdítani és totálissá tenni a hatalmát, hogy az őt kiszolgáló katonáknak feudalista módon erős gazdasági pozíciókat ad...


MENEKÜLTÜGY A KVÓTÁKON INNEN ÉS TÚL - BRÜSSZEL +/-

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: MigSzol Csoport
2017.06.17.


Magyarországon a propagandamédiának köszönhetően igen gyakran hallani a ’Brüsszel bevándorláspolitikája’ kifejezést. Ha szeretnénk megérteni, mi rejlik e szókapcsolat mögött, akkor érdemes kicsit távolabbról indulva áttekinteni a kérdést. A MigSzol csoport írása az Európai Unióról szóló sorozatunkban.

Mi volt a helyzet 2015 előtt, hogyan nézett ki pontosan az európai szintű szabályozás, illetve menekültpolitika?

Az EU már hosszú ideje célul tűzte ki a menedékjoggal kapcsolatos szabályozás „harmonizálását”, vagyis az egyes országok szabályai közötti különbségek áthidalását. A cél bevallottan az volt, hogy azonos feltételeket vezessenek be minden tagállamban a menedékjogot kérelmezők számára, illetve hogy ezek az emberek ugyanakkora eséllyel részesülhessenek nemzetközi védelemben, valamint ugyanakkora eséllyel kezdhessenek sikeres életet. A gyakorlatban viszont ez sosem működött.

Az európai uniós szabályozás – más néven az EU menedékjogi acquis – számos elemet tartalmaz, ezek között vannak szigorúbbak és megengedőbbek is. Ezek részei az egyes rendeletek (például az ún. dublini rendelet, mely előírja, hogy a menekülteknek abban az országban kell maradniuk, ahol először beléptek az EU területére) és az irányelvek, melyek például a fogadóközpontokban tapasztalható feltételeket szabályozzák.

A valóságban az EU menekültpolitikája közel sem annyira „nyitott”, mint amilyennek az Orbán-kormány beállítja azt; lehetővé teszi például a fogvatartás intézményét, illetve a menedékkérőket és migránsokat bizonyos országokban igyekszik tartani. Ezt figyelembe véve egyértelmű, hogy 2015-ben – amikor a menekültek a Keleti pályaudvaron ragadtak – Magyarország valójában tényleg az EU-s szabályokat követte...

AMIKOR ORBÁN VIKTOR KORDONT BONTOTT MÉG POLGÁRI ENGEDETLENSÉGRŐL BESZÉLT, DE MA MÁR AZT MONDJA, NINCS ILYEN

444.HU
Szerző: Czinkóczi Sándor
2017.06.16.


A magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincsen”

- mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában arról, hogy a civil szervezetek polgári engedetlenséggel tiltakoznak a civil törvény ellen, és nem regisztrálják magukat.

Az RTL Klub híradója előszedte azt a felvételt,
amin Orbán Viktor a 2007-es kordonbontásnál pont arról beszél, hogy „egyszerű polgári engedetlenségi akciót” hajtottak végre, mert az alkotmányos jogokat sértő, rendőri intézkedésekkel szemben megilleti az embereket az ellenállás joga.

Pont ugyanezzel érvelnek most a civilek. A videóban megszólal Hollik István, a kereszténydemokraták szóvivője is, aki azt bizonygatja, hogy a Fidesz és a KDNP sosem szólította fel polgári engedetlenségre a támogatóit, és hozzáteszi, hogy „egyébként önmaga sem tett soha ilyesmit”...

POLITIKAI HULLARABLÓK

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.06.16.


28 évvel ezelőtt egy ország állt ténylegesen vagy képletesen Nagy Imre és mártírtársainak koporsójánál a Hősök terén, hogy méltó módon vegyenek búcsút a magyar forradalom meggyilkolt vezetőitől és harcostársaiktól. Nagy Imrét és mártírtársait 1958. június 16-án végezték ki, titokban, arccal lefelé helyezték őket sírokba és több mint 30 évig senki nem tudta, hogy sírjaik hol nem domborulnak.

A rendszerváltásig minden év június 16-án titkosrendőrök tömege lepte el a Kerepesi úti temető elhanyagolt, gazzal benőtt hátsó parcelláit, azt figyelték, hogy kik jönnek ki a temetőbe és helyeznek el virágot a mártírok vélt nyugvóhelyére. Alig többen, mint tucatnyian voltunk. A többség pedig a Kádár rezsimmel kötött alku részeként elfelejtette azokat a hősöket, akik az életüket vagy szabadságukat áldozták Magyarország függetlenségéért és szabadságáért.

1989-ben egy ország nemcsak búcsúzott a meggyilkolt forradalmároktól, hanem lélekben meg is követte őket, amiért évtizedeken át némán tűrte a forradalom emlékének és hőseinek bemocskolását. Azokban a katartikus pillanatokban bizonyára őszintén gondolták a megrendült milliók, hogy soha többé nem akarnak hazugságban, szolgaságban egy korrupt, gazember hatalom elnyomása alatt élni. 28 év telt azóta. És ma újra egy hazug, elnyomó, korrupt hatalom fosztja meg szabadságától és javaitól az országot...

SÁNDOR MÁRIA: A KÓRTERMEK FEKETE JEANNE D'ARCJA

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Kertész Ákos
2017.06.17.


...Miután megmentették, egyszerre ott állt munka nélkül, mert a széles magyar honban nem akadt olyan egészségügyi intézmény, se privát, se állami, ahol a vezető alkalmazni merte volna. Ő lett a fekete ruhás ördög. Néhányan azért úgy gondolták, hogy talán csak akad számára valahol valami munka, talán csak lesz valamiféle visszavonulási lehetőség egy tisztességes embernek, akit elgáncsolt a politika

Szép dolog, hogy néhány derék ember Sándor Mária mellé állt, de én úgy látom, Máriának eszébe sincs visszavonulni, semmi szüksége a Hatalom odavetett alamizsnájára, a korruptak kegyére, a földbetiprók bocsánatára.

Megtalálta önmagát, megtalálta a helyét a világban, rájött, hogy nem kell neki föltétlenül a zászlót lobogtatnia. Elég, ha teszi a dolgát, ha folytatja a hivatását, amire elkötelezte magát. Nem csak az állami egészségügy és nem csak a gazdagok többféle privát-kórháza létezik.

Nem tudom, van-e Magyarországon még két olyan értékes ember, akik most egymásra találtak, akik most megfogták egymás kezét.

Ez a két ember: Sándor Mária és Iványi Gábor.

Sándor Mária az Oltalom szükségkórházában dolgozik. Iványi Gábor által alapított és fönntartott intézményben, igen mostoha körülmények között segít a legelesettebbeken. Itt alig van gyógyszer, kötszer, orvosi műszer – szakorvos, műtő nincs is egyáltalán, de vannak melegszívű nővérek, akiknek ápoló keze több fájdalmat enyhít olykor, mint a méregdrága fájdalomcsillapító.

De Sándor Mária nemcsak dogozik, ír is. Blogot szerkeszt. Olvassunk csak bele!
*
„Mikor beléptünk” az Oltalom kapuján (Dankó utca 9.), „az udvar tele volt várakozó emberekkel. Ki vizsgálatra, ki gyógyszerre, ki egy falat kenyérre, vagy egy forró teára várt. Mi hátramentünk, át a tömegen, a kis kórház felé. A kolléganők már útközben megállítottak és mondták, egyre több az ember, egyre többen jönnek. Nem győzzük kötszerrel, gyógyszerrel. Jó szó, mosoly, mindenkinek jutott.

A kórteremben a betegek, néma csöndben, valami óriási megnyugvásban feküdtek, aki tudott, kiült az ágy szélére. Nem panaszkodtak. Számukra, ez maga a mennyország. Melegben, jó helyen, biztonságban vannak. Valami hálás néma csönd áradt a teremből. Máris az jutott eszembe, mi lesz velük, ha kikerülnek innen. (…) Hát így működik az az ország, ahol a dolgok, a legnagyobb rendben mennek. (kiemelés tőlem, K. Á.)”

“...én nem akarok azon az oldalon állni, ahol ennek a piszkos munkának a haszonélvezői tanyáznak – idézi blogjában Iványi Gábort Sándor Mária. – Inkább egy legyek azok közül, akiket kisemmiznek, és akiknek ezért küzdeni, kiáltani kell. Úgy gondolom, az államtól átvállalt feladatokhoz az államnak hozzá kell járulnia, és ez nem könyöradomány, hanem követelmény.

Tehát követelem sok száz gyerekem tányérjára az ételt, a lábukra cipőt, a termeikbe meleget, világítást és jó minőségű oktatást. Követelem a hajléktalanok kórházához szükséges kötszerekre, gyógyszerekre, műszerekre a pénzt, amit gátlástalanul elvettek, és saját passzióikra fordítanak."

„Köszönöm a sorsnak – folytatódik a blog,– hogy ilyen barátaim vannak, akik nem az M1 rózsaszín világában élnek, hanem a magyar valóságban, és vívják mindennapi harcukat, egy igazságosabb, jobb országért!”

Hát többek között ez is olvasható Sándor Mária blogjában, számtalan hasznos információ, és harcos, perlekedő publicisztika, szegényekről szóló empatikus tudósítás és fontos önvallomás mellett.

Ez irodalom. Nekem elhihetik. Mélyen átélt igaz szavak. És látomás és indulat. Embert próbáló hivatása mellett erre is marad ereje.

És nem fogja be pörös száját.

Én pedig jelentem, hogy Sándor Máriának nem csak ellátták a sebeit, nem csak az életét mentették meg.

A fekete ruhás nővér valóságosan is föltámadt.

NEM BÍRJÁK KI, HA VESZÍTENEK: MÁR PÉNTEKEN ÚJRA SZAVAZTATHATJA A FIDESZ AZ ELBUKOTT PLAKÁTTÖRVÉNYT

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MTI/narancs.hu
2017.06.17.


Ilyen az, amikor nem sikerül elsőre Orbán Viktorék terve. Jöhet a rendkívüli ülés.

Miután az ellenzék leszavazta, majd Áder János megfontolásra visszaküldte a Fidesz az általuk „lex csicska”-ként is emlegetett plakáttörvényt, rögtön lehetett sejteni, hogy a kormánypárt nem veszi tudomásul a kudarcot. Szombat reggel a kormányzati forrásokból mindig jól értesült Magyar Idők már közölte: jövő pénteken, rendkívüli ülésen tárgyalhatja újból a plakáttörvényt az Országgyűlés...

A KÖZÉPISKOLAI MATEMATIKAI LAPOK ESETE A......

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.06.16.


A Középiskolai Matematikai Lapok (KÖMAL) költségvetéséből 15 millió forint hiányzik ebben az évben az elmaradt pályázati lehetőség miatt. 

A KÖMAL 1893 óta rendez éves pontversenyt középiskolások számára, amelyen Kármán Tódor, Harsányi János, Erdős Pál, Fejér Lipót és Riesz Frigyes is indult (Neumann János az első világháború idején volt gimnazista, amikor a KÖMAL nem jelent meg).

Próbáljuk elképzelni egy pillanatra azt, hogy egy Schlosser, Sárosi, Puskás, Kocsis, Albert fémjelezte futballakadémiának 15 millióra lenne szüksége.

A KÖMAL-on nőtt fel az egész magyar matematika. Az egész. Itt van az utóbbi évtizedekről a lista, rögtön az elején az 2017.évi Széchenyi Díjas Bollobás Béla nevével, aki a hatvanas évek elején nyert, de ott van rajta az idei Eisenbud-díjas Erdős László, és az a Babai László, akiről még posztot is írtam, amikor megcsinálta a kvázi-polinomiális idejű gráfizomorfizmus-algoritmust...

A FINN CSODA NYOMÁBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.06.17.


Finnország, az az 5 és fél milliós kis Észak európai ország, melyről sokat nem tudunk azon kívül, hogy hideg van, az emberek zárkózottak, és mindenki depressziós. A napokban belefutottam egy hírbe, miszerint Helsinki kijelölt játszóterein – a város 71 különböző pontján – az iskolai nyári szünet minden egyes hétköznapján délben ingyen ételt osztanak az 1 és 16 év közötti fiataloknak. Általában levest és házi süteményt kapnak a fiatalok. Nem segély, nem kényszeradomány, nem ciki a megjelenés. Ez a hagyomány már több mint 75 éve jelen van a fővárosban és nem úgy látszik, mintha bármi is fenyegetné.

A gyerekek szülei munkahelyükön vannak, így nem tudnak felügyelni a kicsikre, ezt a problémát könnyíti meg az ételosztás. Ugyanis minden reggel, a város 71 pontján összegyűlnek a gyerekek, játszanak, közösen töltik el a reggeleket, majd megebédelnek. Ez közösségeket hozott létre, családok mindennapjait könnyíti meg. Ez a példa azonban nem az egyetlen, amelyet érdemes lenne megfontolnia, nem csak Magyarországnak, de bármely épeszű kormánynak.

A finn oktatás a világ egyik legjobbja, mégpedig úgy, hogy a gyerekek semennyi, vagy csak nagyon kevés házi feladat mellett, a nyugati világ legrövidebb tanítási napjaival és legrövidebb tanévével büszkélkedhetnek. Néha a kevesebb tényleg több.

Minden 40 évvel ezelőtt kezdődött, amikor is az oktatási rendszer megreformálásában látták a lehetőségét annak, hogy kilábaljanak a gazdasági válságból. Ennek a sikere azonban rejtve maradt, egészen a kétezres évekig, amikor is az első PISA tesztek eredményeiből kiderült, a finn fiatalok olvasási képességei a legjobbak a világon. Három évvel később matematikában körözték le a világot, 2006-ban pedig természettudományokban. A recept egyszerű. Átalakították azt oktatást úgy, hogy az igazodjon a gyermekek életritmusához.

Mi az, amit mindennél jobban szeret egy gyerek? A válasz igen egyszerű; játszani. A finn gyerekek – egy bizonyos életkorig – mindössze napi 4 órát töltenek az iskolában, melybe beletartozik az 1 órás ebédszünet is. A nap többi részében fára másznak, olvasnak, felfedeznek, egyszóval élvezik a gyerekkorukat. Rájöttek arra, hogy nem a tesztek, értelmetlen házi feladatok és évszámok bemagolása az, amely valóban tanulásra ösztönzi a gyerekeket. A finnek szerint a gyermekek úgy tanulnak a leginkább, ha hagyják őket, hogy megtapasztalják a világot maguk körül, ahelyett, hogy már gyerekkorukban megmondanák nekik mit, hogyan és miért csináljanak.

Nincsenek iskolai rangsorok, nincsenek kiemelten támogatott, jobb vagy rosszabb iskolák, a legjobb iskola az, amelyik a legközelebb van. Nincsenek privát iskolák gazdagoknak, sem politikusok gyermekeinek. Minden iskola állami fenntartású, tandíjat kérni törvényellenes. Minden gyermek egyenrangú, függetlenül attól hogy a családjának mennyi pénze van, vagy épp bevándorlók gyermeke-e. A finnek szerint az oktatás nem lehet tehetősek privilégiuma, az mindenkit megillet. A gazdagok gyermekei „kénytelenek” a szegényebb családból érkező, esetlegesen bevándorlók gyermekével játszani, ezzel pedig már gyermekkorban megtanulják azt, hogy ember és ember között nincs különbség. A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket sem teszik külön, speciálisan nekik létrehozott csoportokba. Ugyanis azok az osztályok, ahová ilyen problémával küzdő gyermek jár, fejlesztőpedagógust kapnak az államtól. A cél minden esetben az, hogy a gyerekek egyenlőnek érezzék magukat, a megkülönböztetés pedig teljes mértékben megszűnjön...

LESZ ITT VALAHA IS KAPITALISTA TÁRSADALOM?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.06.17.


A kapitalista társadalom a nagyrészt működő tőkével rendelkező vagy erre törekvő (autonóm) emberek gyülekezetét jelenti -- nem mindenféle mást, amit az udvariasság kedvéért csak jelzek: ott van, ahol az "elveszítette közpénzjellegét" klasszikus matolcsyzmusa (lásd "a családom és az MNB", "a családom és a sörgyárak", "a családom és a tanszékem" stb. című alfejezeteket) belenyúlik a "kizsákmányolás" és a "háttérhatalom" Scheiring-Pogátsa-TGM-Bogár-féle variánsai jelképezte fekete lyuk négydimenziós terébe (vö. Einstein véleményével az univerzum és az emberi ostobaság végtelenségéről), és az így kiváltott szellemi térgörbületben a Párt avant garde-ja a legteljesebb harmóniában titkos bankszámlákon gyűjti a zemberek pénzét, akik viszont teljes, állam szavatolta, boldog nyomorban élnek, miközben hol Lentner Csaba, hol Scheiring előadásaiból közvetít nekik metszeteket a közszolgálati tévé egy nyilvános tárgyalás/kivégzés és egy vizesvébé-reklám között. A "mindenféle más" tehát -- miként a kapitalista társadalom is -- elsősorban a szellem és a gyakorlat közös terméke. Cuius quoque.

De a kapitalista társadalom nem jelenti a hazai libertarianizmus "minarchikus vágyainktól a vízszolgáltatás privatizálásáig terjedő" fölhomályosultságát sem.

A kapitalista társadalom először is olyasmi, ami nem lesz itt még százötven évig (egy török hódoltságnyi időre látok előre), mert most sem ennek a kora jő -- illetve ennek a kora már a régmúlté és rég lezárult a kimaradottak számára. Másodszor, a kapitalista társadalom annak idején (máshol) egy hosszú kulturálódási folyamat eredményeként létrejött "spontán rend" volt (Hayek), amely a darabjaiban létezik még a Civilizációban, de jobbára már csak festményeken és filozófiai traktátusokban, mert már régen elkezdte átvenni a helyét a negyedéves jelentésekben limitált korporatív célracionalizmus és az etatizmus vadházassága, amelynek eluralkodásával a gazemberek és a nagyon okosak meggazdagodnak, mindenki másnak pedig felkopik az álla (valamint vannak a kivételek), de úgy általában mindenki egoistává válik ahelyett, hogy produktív individualista lehetne.

Kiderülhet ebből is, hogy szemben azzal, amit az ún. piacelvűek gondolnak, miszerint univerzális jó lenne, a piac és a magántulajdon az emberi fejlődés egy bizonyos szakaszát kifejező erkölcsi alapú intézmények -- az együttélés egy bizonyos (fejlett) állapotát tükröző evolúciós képződmények --, amelyek nem tárgyiasíthatók és szaporíthatók kedvünkre. A vonalkód leolvasása után persze bizonyos felületi jegyei átültethetők, de azok ott csak addig bírják, amíg bírják (és addig hoznak valamicske eredményeket), de aztán elfonnyadnak, megeszi őket a helyi kultúra -- ha nem is reggelire, de ebédre. Kínától Magyarországig folyik épp a hangos böfögés...


NYUGDÍJASMUNKA: ITT VANNAK A RÉSZLETEK!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.16. 


A parlament tegnap elfogadta a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló törvényt. A jogszabály időközben a módosítóknak köszönhetően elég jelentősen megváltozott. Számos, eredetileg meglehetősen nagyvonalúan kezelt kérdést pontosítottak, illetve tartalommal töltöttek ki.

Az idősek munkaerőpiacra visszasegítésével indokolták a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló törvényjavaslat (ezt Kósa Lajos, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője jegyezte) benyújtását. A jogszabályban a hangsúly arra jutott, hogy közreműködésükért adómentesen kaphatnak a nyugdíjasok élelmiszert, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalványt.

Nyugdíjas szövetkezeti jellemzők
MegnevezésSzabályMegjegyzés
Vagyoni hozzájárulásKötelező vállalniA fizetés mértékét és módját az alapszabályban rögzítik
Kiközvetített munkaA minimálbér, garantált bérminimum szabályait alkalmazni kellAz Mt. szerint bármikor lehet kormányrendeletben más szabályokat is előírni
Személyes közreműködésDíjazható adómentesen előállított javakkal, ételutalvánnyalEgyüttesen a minimálbér összege lehet, az utalvány külön legfeljebb a minimálbér 25%-a erejéig
Támogatás, segélyKözhasznú jogállású szociális szövetkezet adhatjaTagnak, családtagnak ételutalvány a minimálbér összegéig
Foglalkoztatási sajátosságElőírnak munkaközi szünetet, pihenőidőtA részleteket lásd a cikkben (lejjebb)
Tagokra előírásLegalább 90% nyugdíjas (az iskolaszövetkezeteknél 85% volt az előírás, most ott is 90% lesz)Nem lehet senki tag, aki nem vállal személyes közreműködést
Képződő profitKözösségi alapba kerülA tagok, közös háztartásban élő közeli hozzátartozók szükségleteinek kielégítésére kell felhasználni

A jogalkotók azonban valószínűleg rájöttek arra, hogy azzal, hogy mit és mennyiért dolgozhatnak az időskori ellátásban részesülők, nem árt még egy kicsit tovább bíbelődni.  Mint az egyik (a már elfogadott, de még nem kihirdetett törvénybe bekerült) módosítóban indoklásként olvashattuk: fontos hangsúlyozni, hogy személyes közreműködésük ellentételezéseként az öregségi nyugdíjban részesülők ugyanúgy pénzügyi ellentételezésre is jogosultak, mint a szövetkezettől kapott utalványra, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi még szja mentességet is élvez.

A nyugdíjas szövetkezetek tagjaikat tulajdonképpen áruba bocsáthatják. Ez az úgynevezett külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony (bocs, de így fogalmaznak a törvényben). A külső szolgáltatás fogadója (ő az, aki tulajdonképpen alkalmazza az egyébként a szövetkezetbe beléptetettet) a nyugdíjast közvetlenül utasíthatja. Vele írásban is meg kell állapodni a feladatról, a díjról, a munkavégzés helyéről és idejéről...

AZ ÚJ MUMUS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Tivadar
2017.06.17.


Az ujgurok egy tízmilliós nép, jórészt Kína nyugati részén élnek. Talán akkor lehetett róluk Európában is többet hallani, amikor a kínai hatóságokkal nem egyszer összetűzésben kerültek. Indokuk rá elgondolkodtató, elég csúnya dolgok történtek arrafelé. Az ilyen egzotikus helyek esetében persze mindig az a legérdekesebb, hogyan néznek ki testközelből. A legjobb ezt persze személyesen megtapasztalni, ma a második legjobb dolog történik velünk, ugyanis Tivadar (aki nem is olyan nagyon régen Észak-Koreáról írt ide posztot) megírta ottani kalandjait.

„Amikor Kínáról ír vagy olvas cikket az ember, akkor elsősorban nem arra a 23 millió muszlim kínaira gondol, akik több tartományban többséget alkotnak. Egyik águkhoz tartoznak a Xinjiang területén többségben élő, türk népcsoporthoz tartozó ujgurok.

Tibet mellett ez a másik hely, ahol a kínai mint adminisztratív nyelv van jelen, és használata elsősorban a Pekingben (3200 km) székelő kormány általi intenzív kultúrellenes tevékenységének köszönhető, ami elnyomja mind a kultúrát, mind az ujgur – helyi - nyelvet.

El sem indultam és már mehettem haza…

Xinjiangról már azóta álmodoztam, mióta tavaly megérkeztem Kínába dolgozni. Elsősorban az ujgur nép, másodsorban a természet miatt vágytam eljutni ide.

Amint megtudtam tehát a tavaszi szünetem pontos dátumát, lefoglaltam a repülőjegyet Dushanbe városba (Tádzsikisztán), majd odarepülésem után gondoltam, hogy keresztülstoppolva Xinjiangon érkezem Sanghajba, mintegy 8000 kilométert megtéve.

Ez addig volt aktuális, amíg meg nem érkeztem a repülőtérre, és fordítottak vissza a jegykiadó pultnál. Az indok egyszerű, ám annál fájdalmasabb volt: ezt a repülőjegyet, mint minden másikat is a lehető legolcsóbb konstellációban vettem. Ez azt jelentette, hogy kétszeri átszállás lett volna Oroszországban, Vlagyivosztok és Novoszibirszk városokban.

Azt tudtam, hogy vízumköteles az ország magyar állampolgároknak, azt viszont nem, hogy ha csupán átutazásról van szó, még az országba való belépés nélkül is tranzitvízum szükséges, mivel a kétszeri átszállás már belföldi járatnak minősül. Ezt tetézte még az, hogy kiderült: Vlagyivosztokban nincs lehetőség átutazásra, mindenképpen be kell lépni az országba.

Mivel nagyon bennem volt az utazhatnék, ezért felhívtam barátomat a reptérről, hogy azonnal nézzen repülőjegyeket. Annyira repülni akartam még aznap akár éjjel, hogy még Kína-Anglia viszonylatban is gondolkodtam.

Ami érdekes, hogy oda olcsóbb a jegy, mint Közép-Ázsia sok országába. Mivel London reptere sokkal forgalmasabb, és ezért olcsóbb a reptéri illeték, mint egy baktalórantházi nagyságú -sztán ország fővárosába.

Elfogadván a tényt, hogy aznap éjjel vagy olyan helyre repülök, aminek nem sok értelme van, vagy pedig csak feleslegesen költenék többször annyit, inkább két nap várakozást választottam, s így Urumqi, Xinjang tartomány fővárosa lett úticélom...