2021. május 12., szerda

RÁADÁS: KRESZ TANFOLYAM LIVE (1-38. RÉSZ)

KRESZ TV
Szerző: PETŐ ATTILA (kreszprofesszor)
2019.Pető Attila a Kreszprofesszor megtanít mindenre, amire a KRESZ-vizsgán szükséged lehet. Kitűnő kiegészítés az e-learninges tananyaghoz is. 

El ne felejtsd megnézni mind a 38 részt!

RÁADÁS: EGYSZERŰEN, ÉRTHETŐEN. KÉSZÜLJÜNK A KRESZ-VIZSGÁRA

YOUTUBE
Szerző: PETŐ ATTILA
2021.05.12.Elkészült a „Készüljünk a KRESZ-vizsgára” című könyvem, és már kapható a könyvesboltokban.
A legnagyobb segítség a vizsgákra készülés közben, sok-sok hasznos információval, több mint 140 olyan elmagyarázott szituációval, amit, ha nem tudsz, nem sikerül a vizsgád. Mindez egyszerűen, érthetően. Külön fejezet azoknak, akik vezetési órákra vagy forgalmi vizsgára készülnek.

ÚJRA ITT A LÁNCTARTOZÁSOK RÉME - EZT HOZTA A JÁRVÁNY AZ ÉPÍTŐIPARBA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.12.


Az év végére 360 milliárd forintra nőhet a késedelmes fizetések összege, aminek a fele lánctartozássá válhat – derül ki az ÉVOSZ legfrissebb felméréséből. Az építőanyagok ára áprilisban annyira megugrott, hogy megemelheti a nagy átfutási idejű beruházások szerződéses összegét.


Az építési piacot is több mint egy éve sújtó járványhelyzet miatt fokozatosan nő a lánctartozás összege. Romlott a megrendelők fizetési fegyelme, ami legjobban a kifizetési lánc végén pénzükre várakozó vállalkozókat sújtja – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb felméréséből.

A megkérdezett vállalkozások jogos követelésük 92 százalékához jutnak hozzá a szerződésekben rögzített fizetési határidőkre, és 8 százalékra nőtt a késedelmes fizetések aránya. Amennyiben nem történik kedvező fordulat, az ÉVOSZ számításai szerint 2021 végére a késedelmes fizetések összege elérheti a 360 milliárd forintot. Ennek a fele tartós követeléssé válva bekerül a lánctartozások körébe, ami így 180-200 milliárd forintra nőhet...

ZSIDÓ BELHARC KORMÁNYKOTTÁBÓL – CIKKÜNKRE MUTOGATVA ATEISTÁZZA KÖVES SLOMÓ HEISLER ANDRÁST

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.05.12.


Egyre durvább személyeskedés kíséri a pesti zsidó belháborút – az utóbbi időben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó már odáig jutott, hogy „Isten létezésében bizonytalan textilvállalkozónak”, sőt egyenesen „ateistának” nevezze Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét. Mindezt a Válasz Online Heislerrel készített interjújára alapozva. Megtörtént az is, amire sosem számítottunk: múlt héten kiderült, hogy írásunk zsidó vallási bíróságon lesz per tárgya. Ez azonban még nem lenne több érdekes kis színes hírnél. Csakhogy a kormányközeli EMIH jeruzsálemi vallási bíróságon akarja kikényszeríteni a magyar jogszabályok számára kedvezőbb végrehajtását, innentől pedig ez nemzeti szuverenitáskérdés is. Lehetne. Ha nem a magyar kormány dramaturgiáját követő színjáték volna az egész. Háttér...

KÖZEL KÉT HETE NEM RÖVIDÜL A MAGYAR VAKCINA-VÁRÓLISTA

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.05.12.


Furcsa helyzetbe került a magyar oltási program májusban: vakcina már van bőven, mégsem sikerül megközelítőleg sem olyan gyorsan haladni az oltások beadásával, mint ahogyan a kormány remélte.

Az utolsó igazán lendületes nap eddig április 30. volt, amikor emlékezetes módon – sok helyen némileg kaotikus körülmények között – százezer adag Pfizer-Biontech vakcina elérhetővé tételével sikerült a négymillió beoltottat elérni. Azóta a legerősebb nap május 7. volt, amikor közel 58 ezer első oltást adtak be, a májusi napok átlaga azonban csak 33,5 ezer.

Nem volt persze nagyon régen, amikor ez még nem számított rossz teljesítménynek, a nagy különbség, hogy akkor még szűkös volt a felhasználható vakcinák mennyisége. Ez azonban májusban már nem akadály, tegnap esti állás szerint

több mint 3,1 millió adag oltóanyag van az országban.

Ennek egy kisebb részét persze második körös oltásokra tették félre, de ettől függetlenül egyértelmű, hogy pusztán a mennyiség alapján az összes regisztráltat be lehetne oltani.

Így alakult ki az az érdekes helyzet, hogy májusban nem csökkent érdemben a vakcinára várakozók száma. Itt persze nem klasszikus értelemben vett várólistáról van szó, hiszen akinek megfelelő az Astrazeneca, a Sinopharm vagy a Szputnyik V, tud időpontot foglalni, és valószínűleg egy-két napon belül meg is kapja az oltást...

ITT A KORMÁNYJAVASLAT: KITÚRNÁ A FUDAN EGYETEM A DIÁKVÁROST

168 ÓRA
Szerző: LENGYEL TIBOR
2021.05.12.


A hétfői önkormányzati egyeztetésre kész helyzetet teremtett a kormányzat azzal, hogy benyújtotta a Fudan Egyetemről szóló törvényt. Állami ingatlanok kerülnek ingyen a Fudan alapítványához, alig marad hely a Diákvárosnak. Baranyi Krisztina most azt kérdezi: hová tűnt a Diákváros?

Nem sok egyeztetési mozgásteret hagyott a kormányzat a Fudan Egyetem ügyében jövő hétre összehívott tárgyaláson a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak, mivel a beruházásért kormánybiztosként felelős Palkovics László innovációs miniszter már benyújtotta a kínai egyetem megvalósításának előkészítéséről és az ezzel egy területen osztozó Diákvárosról szóló törvényjavaslatokat.

A Fudan Egyetemről szóló jogszabálytervezet kimondja, ami már a kínai Fudan-nal április végén kötött stratégiai megállapodásból is kiolvasható volt: az új intézmény alapítványi fenntartású lesz – mint a „fenntartóváltáson” átesett magyar egyetemek. A közérdekű vagyonkezelő alapítványként létrejövő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány is jelentős állami vagyont, földterületet kap meg ingyenes juttatásként a törvényjavaslat szerint.

A leendő Fudan Egyetem alapítói, tulajdonosi és fenntartói jogait egyszerre ellátó alapítvány a javaslat szerint „államilag elismert felsőoktatási intézményként hozza létre és működteti” az új felsőoktatási intézményt, és gazdasági tevékenységet is végezhet, fogadhat adományokat és pályázhat támogatásokra...

EZ AZ ELMÚLT ÉVTIZED LEGKÁROSABB LAKÁSPOLITIKAI DÖNTÉSE... A KORMÁNY MOST AZ EGÉSZ ORSZÁGRA KITERJESZTENÉ A HAVEROKNAK SZÓLÓ POFÁTLAN ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSKIÁRUSÍTÁS ROGÁN ANTAL- I MODELLJÉT

FACEBOOK
Szerző: PIKÓ ANDRÁS
2021.05.12.


Egy ma megjelent törvényjavaslat kötelezné az önkormányzatokat lakásvagyonuk kiárusítására- az önkormányzati lakás 15-30 %-os értékén.

Ez az elmúlt évtized legkárosabb lakáspolitikai döntése.

Annak, hogy a kormány most az egész országra kiterjesztené a haveroknak szóló pofátlan önkormányzati lakáskiárusítás Rogán Antal- i modelljét, két hosszú távú következménye lesz.

Először is elindul egy új rablóprivatizáció, amelynek eredményeképpen végül nyomott áron belvárosi és más értékes lakásokhoz juthat a NER- közeli csókosok hada – lehet, hogy az elején sok boldog lakástulajdonos fog majd a Fideszre szavazni, de a fővárosi épületállomány műszaki színvonalát is kalkulálva később örömmel szabadulnak majd az olcsón megszerzett vagyontárgytól a piaci ár alatt is.

A másik következmény egy lakhatási katasztrófa-helyzet lesz.
Józsefvárosban most durván négy és fél ezer önkormányzati bérlakás van. Budapesten itt a legmagasabb az önkormányzati tulajdonú bérlakások aránya. Ezek közül a több, mint 3000 lakottat a piaci érték 15, maximum 30%-ért vásárolhatják majd meg a benne élő bérlők – penészes, nyirkos, több, mint 100 éves épületekben lévő komfort nélküli vagy alig komfortos lakásokat.

Pár millióért, kölcsönből, alkalmi vétel lesz azoknak is, akiknek a bérleti díj kifizetése ma is napi gondot okoz, de felújításra, karbantartásra már biztosan nem lesz forrásuk – ők is gyorsan pénzért kívánják majd tenni. Ez vagy sikerül majd vagy nem.

Meg lennék lepve, ha a miniszterelnök-közeli ingatlanfejlesztők ne fognának intenzív előszerződés-kötésbe önkormányzati bérlakásokban élő rászorulókkal a törvényjavaslat következményeként.

Az önkormányzati lakáspolitika lakások híján megszűnik. Állami és önkormányzati szociális bérlakásépítés nem is volt. A kormány ahelyett, hogy sűrűre szőné a szociális hálót, a maradékát is szétszakítja- politikai számításból.

Ha elfogadják, Józsefvárosban a többségnek marad a segély, Rogán Antalnak és társainak a Pasa Parkban pedig ezzel arányosan nő az arcuk és a lakásuk alapterülete.

NEM ÚGY NÉZ KI, HOGY A FUDAN A DIÁKVÁROS SARKÁBA SZORULNA, ÉPP ELLENKEZŐLEG

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2021.05.12.


Két új törvénytervezet jelent meg a parlament honlapján: az egyik meghatározza, melyik állami ingatlanokat kapja majd a Fudan Egyetem, a másik, hogy melyikeket a Diákváros. A helyrajzi számok alapján felrajzoltuk a térképre a helyüket, és nem az jött ki, amit kormányzati oldalról eddig állítottak, miszerint „az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól”.


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes két törvénytervezetet nyújtott be a napokban, a tervezetek előadója Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter. A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról címet viselő tervezetben az áll, hogy megalapítják a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt, és ingyen négy állami tulajdonú ingatlant adnak át a részére. A tervezet felsorolja az ingatlanok helyrajzi számát, ami alapján felrajzolható a Fudan Egyetem majdani területe.

Mint a térképen is látszik, a Fudan Egyetem megkapja a Nagyvásártelep hatalmas, központi telkét a vízpart túlnyomó részével (a térképen pirossal jelölve). Nem túlzás azt mondani, hogy ezzel a legjobb fekvésű telkeket kapja a kínai egyetem.

A másik tervezet ugyanígy meghatározza a Diákváros számára juttatandó ingatlanokat is, amiket (zöld színnel) szintén berajzoltunk a térképre. Mint látszik, ez egy kisebb terület, ráadásul nem vízparti.

„A LEGROSSZABB DOLOG, AMIKOR ABBAHAGYJUK A MOSOLYGÁST” – HELYSZÍNI VIDEÓRIPORTUNK A BOMBÁZOTT TEL-AVIVBÓL

24.HU / VIDEÓ
Szerző: KATZ DÁVID
2021.05.12.


Katz Dávid azért érkezett Izraelbe, hogy forgasson a helyi oltási programról, annak hatásairól, ám az első napon rakéták csapódtak Tel-Avivba. Kollégánk útja az érkezéstől, a koronavírus-teszteken, a szirénák megszólalásán át a védett házig, ahol egy többgyermekes családdal élte át az eseményeket.

AZ EGÉSZSÉGÜGYÖN VÁGOTT A LEGKISEBBET, AZ EGYETEMEK PÉNZÉN A LEGNAGYOBBAT A KORMÁNY

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2021.05.12.


- Az áprilisban tervezett 5800 helyett egyelőre csak 2500 milliárd forintot kér a magyar kormány az EU helyreállítási alapjából.

- Abból, amit elárult eddig a kormány, az látszik, hogy tényleg a felsőoktatásra szánt pénzen mehetett a legnagyobb vita az Európai Bizottsággal, mert a legtöbbet innen vették el a korábbi tervhez képest.

- A teljes vágáshoz képest az egészségügy jól jött ki az új tervből.
Nagyot, de arányosat vágott a kormány a vasúti beruházásokon.

- Gyanús, hogy az öntözésre szánt keretet is jelentősen megvágták.

Szerda este a magyar kormány hivatalosan is leadta az Európai Bizottságnak az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállási Eszköz felhasználásáról szóló tervet. Ez az eszköz (amit angolul RRF-nek hívnak) egy összesen 750 milliárd eurós csomag, amelynek létrehozásáról tavaly nyáron egyeztek meg a tagállamok vezetői, hogy ezzel a pénzesővel verjenek életet a járvány miatt megroggyant európai gazdaságokba.

A csomag útnak indítását tavaly decemberben Magyarország és Lengyelország vétóval fenyegette, de miután a két kormány elérte, hogy egyelőre ne kössék a pénz lehívását jogállamisági feltételekhez, elvben az idei év második felétől már le lehet hívni pénzt ebből a hatalmas keretből. Azért csak elvben, mert még van néhány tagállam, ahol a helyi parlament nem hagyta jóvá a csomag útnak indítását - ezek között van Magyarország is, bár Varga Judit igazságügyi miniszter azt ígérte kedden, hogy június 15-ig megszavazza a magyar parlament is. Korábban a Miniszterelnökség szintén azt írta a 444 kérdésére, hogy még a tavaszi ülésszakban ratifikálja Magyarország a csomag indításához szükséges törvényt...

FOGD A PÉNZT ÉS FUSS

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.05.12.


Sajátos játékot játszik a magyar kormány. Tegyük hozzá, nem először. Pontosan nem átlátható érdekek mentén politizál, sokszor ócska, nevetséges érvekkel operálva igyekszik valami olyasmit elhitetni, aminek semmi hitele nincs, de legalább a saját tábor feltétel nélkül elfogadja.


Most például az uniós pénzekkel trükközik: igényt tart a vissza nem térítendő támogatásra, de – ki tudja meddig – elutasítja a kedvezményes hitel lehetőségét. Azt állítja Orbán, és vele a többiek: Magyarország nem akar eladósodni. Mondja ezt akkor, amikor épp négyszáz milliárddal adósodik el Kína felé a Fudan Egyetem nehezen magyarázható idetelepítésével, nem szólva a korábbi hasonló konstrukciókról. Szó nincs tehát arról, hogy a kormány ne akarna eladósodni, már csak azért sincs, mert amikor a magyar miniszterelnök kiutazott az Európai Bizottság vezetőjéhez, még szent volt az elhatározása, hogy igényt tart a hitelre is. Csakhogy – erről szól a fáma – Van der Leyen egyértelművé tette: a pénzt nem költheti a magyar vezetés ahogy akarja, bizonyos célokra nem adnak támogatást, amire pedig igen, azt szigorúan ellenőrizni fogják. Ez azonban nem tetszett Orbánnak, és visszafelé már úgy utazott, hogy eldöntötte: eláll a hiteltől, lett légyen az bármilyen kedvezményes is. Hiába no, van, aki utazás közben alaptörvényt ír, és van, aki hirtelen lemond több ezer euróról. Orbánnak e döntéséhez – feltehetően – még a kormány többi tagjára sem volt szüksége; úgyis tudja, hogy senki nem mer vele szembeszállni.

Mellesleg a miniszterelnök – még a vétó belengetése idején – azzal akarta megakadályozni az EU hitelfelvételét, hogy a felelőtlen, nem fizető tagállamok helyett majd a magyar állampolgároknak kell jótállniuk, az ő zsebükből veszik majd ki a pénzt. Ezt az érvet fél évvel később már félredobta, de ne legyünk biztosak benne, hogy nem veszi elő újra...

FÉLÁRON VETTÉK MEG SZÉCHENYI ISTVÁN HAGYATÉKÁT A GYANÚ SZERINT BŰNSZERVEZETBEN BEDÖNTÖTT BANKTÓL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.05.12.


Árverésen értékesítettek egy olyan, gróf Széchenyi Istvánhoz és a Széchenyi családhoz kötődő védett gyűjteményt, amely eddig a felszámolás alatt álló Széchenyi Bank Zrt. tulajdonában volt. Bár az eljárás kiértékelése még nem zárult le, az 50 millió forintra értékelt gyűjtemény jó eséllyel gazdát cserél, érkezett ugyanis egy 25 milliós ajánlat, márpedig épp ennyi volt a minimálár.

A Széchenyi Bank az egykor az Államadósság Kezelő Központot is vezető, de jelenleg épp a bank körüli botrányok miatt bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsított Töröcskei István pénzintézete volt. Töröcskei sokáig jó kapcsolatot ápolt a Fidesz felső köreivel, Simicska Lajos embereként emlegették, a Hír TV-ben például évekig társtulajdonosok voltak az egykori Fidesz-pénztárnokkal.

Az üzletember egy cégén keresztül 2010-ben vásárolt egy pénzintézetet, amelyet aztán már alatta neveztek át Széchenyi Bankra. Ahogy arról a 24.hu a bank történetét összefoglaló cikkében beszámolt: bár a hitelintézetnél már a kezdetektől súlyos szabálytalanságok voltak, a hatóságok és a kormányzat eleinte nemcsak szemet hunyt ezek felett, de 2013 közepén 3 milliárd forintért az állam még kisebbségi tulajdonosként is beszállt a bankba...

BOLDOGABB DOLGOZÓKAT ÉS HATÉKONYABB MUNKAVÉGZÉST EREDMÉNYEZ A 4 NAPOS MUNKAHÉT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.05.12.


A heti 4 napos, 32 vagy 40 órás munkahét az eddigi tapasztalatok szerint nemcsak a dolgozók mentális egészségére és a környezetre, de a produktivitásra és a gazdaság egészére nézve is jótékony hatással van. Kisebb vállalati és önkormányzati próbák után most Spanyolországban indul elsőként országos szintű program a csökkentett munkaidő hatásának vizsgálatára.


Amikor a huszadik század elején a nyugati világ nagy részén bevezették a nyolcórás napokból álló 40 órás munkahetet, a megváltás erejével hatott a szabad szombat ígérete és az, hogy véget értek a több mint tízórás munkanapok, legalábbis papíron. Az emberek életét alapjaiban átformáló új munkatörvényeket az ipari forradalom termelést megkönnyítő vívmányai tették lehetővé, így a nagy gondolkodók joggal hihették, hogy a jövőben a további technológiai fejlődés további emberimunka-csökkenéssel jár majd. Így gondolta a századelő meghatározó angol közgazdásza, John Maynard Keynes is, aki egy 1930-as esszéjében azt jósolta, hogy 2030-ban már csak heti 15 órát kell majd dolgoznia az embereknek – más kérdés, hogy a tavaly elhunyt amerikai anarchista antropológus, David Graeber bullshitmunka-elmélete szerint ez sok esetben meg is valósult, még ha papíron nem is.

Ma, 2021-ben a 15 órás munkahéttől még nagyon messze járunk, de a négynapos hét az elmúlt években már a közbeszéd részévé vált, és egyre több helyen próbálgatják, miként lehet úgy megvalósítani, hogy azzal a dolgozók is jól járjanak, és a gazdaság se szakadjon be. Spanyolország kormánya idén márciusban jelentette be, hogy elsőként indít országos szintű pilot programot a négynapos munkahét tesztelésére. A várhatóan szeptemberben induló projekt részleteiről még tárgyalnak, de az ötletgazda baloldali párt, a Más País javaslata egy hároméves, 50 millió eurós költségvetésű programról szólt, nagyjából 200 vállalat és 3000–6000 dolgozó részvételével...

SOK SZÜLŐNEK ELFOGYOTT AZ ÉVES SZABADSÁGA, MI LESZ ÍGY A NYÁRON?

G7.HU
Szerzők: ERCSE KRISZTINA, JÁSZ KRISZTINA
2021.05.11.


Józan és kritikus mérlegelésére képes polgárok számára egy év alatt sem derült ki, pontosan milyen szempontok mentén dönt a kormány a járványkezelésről. Mondjuk sejteni lehet. Ami bizonyos, hiszen közvetlen tapasztalat: a járványügyi szakemberek érvelése – azaz maga az egészségbiztonság és életvédelem – nem mérvadó, de az eljárás sajnálatosan működik, hiszen átfogó társadalmi felzúdulás nem övezi a mindennapok járványügyi történéseit.

Ahogyan a társadalompolitika más színterein, az oktatás területén is csúfosan kudarcot vallott a kormány. Szeptemberre a kezdetektől fogva parodisztikusan működő kontaktkutatás teljesen összeomlott, az ehhez szorosan kapcsolódó izolációs rendszerrel együtt. Innentől kezdve valójában fogalmunk sem volt az intézmények és/vagy az intézményrendszer átfertőződöttségéről. Hónapok óta teljesen kilátástalanul követelték szakmai, civil és érdekvédő szervezetek a rendszeres és ingyenes tesztelést, az oktatási dolgozóknak biztosított 100 százalékos táppénzt. Az intézményekre vonatkozó, kritikán aluli egészségvédelmi intézkedések meglehetősen nagy mozgásteret hagytak a vírusnak, így bár november 10-én a középiskolák távoktatásra álltak át, decembertől kezdve egyre több szülő ítélte veszélyesnek gyermekének jelenléti oktatásban való részvételét. Mindez idő alatt a pedagógusok a veszélyeztetés mellett nagyon komoly nyomás alatt is voltak – „az iskolák nem zárhatnak be!” -, beszámolóik megrázóak...

KIVÉREZTETÉS ÉS TÖRVÉNYTELENSÉG: PROBLÉMÁS PÉNZOSZTÁS A FÜGGETLEN SZÍNHÁZAKNÁL

HVG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2021.05.12.


Olyan neveket is találni a kormány által bőkezűen támogatottak listájában, amelyek nem szerepelhetnének rajta. De a kuratóriumban is ülnek olyanok, akiknek a törvény szerint nem lenne szabad, és más súlyos problémák is felmerültek a független, szabadtéri és nemzetiségi színházak Emmi által koordinált támogatási rendszerében.


Megjelent a lista az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő oldalán arról, kik mennyi támogatást kapnak az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) a független, a szabadtéri, a nemzetiségi színházak és a zeneművészeti szervezetek között. A független színházak támogatásának a rendszerét tavaly változtatta meg a kormány úgy, hogy arról még az érintett szervezetek is csak a kiírt pályázatból értesültek: a Fideszben kudarcként értékelt önkormányzati választások után, a főváros és a kormány alkujának részeként a budapesti székhelyű szervezetek egy független kuratóriumhoz kerültek, a vidékiek pedig a kormány által kijelölthöz (noha ebben a szférában valójában semmi jelentősége nincs a székhelynek, saját színházépületek híján). Érvényesült is a jelenlegi politikai klíma papírformája: több ellenzéki város színházi intézményei vagy kormánypártisággal nem vádolható szervezetei feltűnően rosszul jártak. És a tendencia idén is folytatódott.

Mindeközben a most támogatottak között találni olyan szervezeteket, amelyek elvileg nem is kaphattak volna, és a kifizetésekről döntő kuratóriumban is ülnek olyanok, akiket a törvény szerint nem is lett volna szabad felkérni. A szakma egyik fontos fesztiválját pedig a megszűnés szélére sodorta a döntés, amely ellen Alföldi Róbert is felszólalt...

KÖZEL 14 MILLIÁRDBÓL ÉPÜL STADION NYÍREGYHÁZÁN, DE AKÁR 19 MILLIÁRD IS LEHET A VÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.05.12.


Tovább folytatódik a stadionépítés Magyarországon: ezúttal Nyíregyháza került sorra, ahol nettó 13,8 milliárd forintból épül a sportlétesítmény az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. kivitelezésében. A végösszeg azonban 19 milliárd is lehet, mert márciusban Orbán Viktor miniszterelnök ennyire emelte a stadionra fordítható keretet. Alvállalkozóként a Magyar Építő Zrt. is részt vesz a projektben


Az uniós közbeszerzési értesítőben május 10-én megjelent tájékoztató szerint az Építő-és épületkarbantartó Zrt. (Épkar) nyerte a Nyír-Wetland Generál Zrt.-vel közösen a nyíregyházi stadion tervezési és kivitelezési feladatok elvégzésére vonatkozó tendert. Az UEFA-II-es sportlétesítmény építésére 2020. szeptemberben írták ki a közbeszerzési eljárást.

Az ajánlatkérő Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) által közzétett hirdetmény szerint a munkálatok a labdarúgó stadion fővállalkozói szerződés keretében történő tervezési és kivitelezési feladatait, a létesítményhez kapcsolódó külső közműcsatlakozások, tér- és útburkolatok, térépítészeti/kertépítészeti feladatok megvalósítását foglalják magukban...

ORBÁN ÉS AZ EGRI CSILLAGOK - MIKET BESZÉL?! # 10

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.05.11.Amíg Orbán tokáján ment a vita a múlt héten, addig az 54 ezer lakosú Eger városa 825 millió forintot kapott a kormánytól a vírushelyzet kompenzálására támogatásként, az Egerben található Orbán-szálloda pedig 2,8 milliárd forintot, tehát 3,5-szer annyit, mint az egész város. Orbán lop. Magának és a családjának lop. Erről terelik el a pártszolgái a figyelmet.

MEGVALÓSULHAT AZ ALSÓÖRSI POLGÁRMESTER ÁLMA: EGY ZÖLD BENZINKÚT A VÉDELMI ERDŐ HELYÉN

ORSZÁGSZERTE / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.05.12.


Alsóörsön benzinkutat álmodtak egy erdős-bokros telekre, nem messze a Balaton-parttól. A kút miatt módosítani kell az erdő védterület besorolásán a szabályozási tervben, ezért a benzinkút-promóternek állt polgármester „példa nélküli közvélemény-kutatást” írt ki. Az összes szavazásra jogosult 32 százaléka a benzinkút megépítése mellett, 11 százaléka a beruházás ellen voksolt, 51 százaléka nem ment el szavazni, közel 6 százalék pedig érvénytelenül szavazott. A környéken lakó üdülőtulajdonosok szerint a polgármester egy új műfajt hozott létre, aminek ő írta kedve szerint a szabályait. Az érintett nyaralóingatlanok után kevesebb szavazat járt, és többszöri kérésük ellenére sem engedte be a polgármester a civileket a szavazatszámláló bizottságba. A betonkeverőknek azonban egy kicsit még várniuk kell, ugyanis az állami főépítész szükségesnek tartja, hogy környezeti hatástanulmány készüljön a beruházás megkezdése előtt...

MEGÁLLAPODTAK AZ ELLENZÉKI PÁRTELNÖKÖK: MUTATJUK AZ ELŐVÁLASZTÁS RÉSZLETEIT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.05.12.


...Az előválasztás legfontosabb részletei:

- A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.

- A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

- Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).

- Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

- Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).

- Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.

- zárul a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleménye...

A VAKCINASZABADALMAKAT FEL KELL FÜGGESZTENI

MÉRCE
Szerző: NAGY DÁVID KRISZTIÁN
2021.05.12.


India és a Dél-afrikai Köztársaság 2020. október 2-án – ahogy a Guardian írja: hét hónappal és kétmillió Covid-halottal ezelőtt – kezdeményezte, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) a járvány idejére függessze fel a vakcinagyártók szabadalmi jogait védő TRIPS-egyezményt. A felfüggesztés azt jelentené, hogy a vakcinákat mások, köztük a szegény országok is elkezdhetnék gyártani.

A múlt héten az USA kormánya óvatos hangvétellel, de nyitottnak mutatkozott a javaslat elfogadására. A német kormány viszont hamar lehűtötte a kedélyeket: sietve bejelentette, hogy nem támogatja a javaslatot. Márpedig a szabadalmak felfüggesztéséhez a WTO-tagországok, köztük Németország, egyhangú döntésére lenne szükség.

Az eredeti, október 2-i javaslat kiemeli, hogy a szabadalmak felfüggesztése csökkenthetné azokat az erőforrásbeli egyenlőtlenségeket, amelyek a szegény és a gazdag országok között tátonganak a vírus elleni küzdelemben. Ezzel az egész világjárvány lerövidíthető, és rengeteg élet menthető meg. Az október óta eltelt hónapokban pedig az országok közti egyenlőtlenségek, ha lehet, még nagyobbak lettek: elég arra gondolni, hogy a szegény országok a világban legyártott vakcinák töredékéhez jutottak csak hozzá...

KILÁTÁS A VAKCINAFENSÍKRÓL - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.05.12.


Jó reggelt! Ma még nyár lesz, holnap már nem.

4 legfontosabb cikkünk most

- Mihez lehet kezdeni a vakcinafennsíkon?

- Napokon belül jöhet a védettségi igazolvány appja

Már 28 halálos áldozata van a légicsapásoknak Gázában

- Nyolcvan gimnazistalány lemészárlása megmutatta, mi lehet Afganisztán jövője

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

ELKÉSZÜLT A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY APPLIKÁCIÓJA

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2021.05.11.


Elkészült a védettségi igazolvány telefonos-táblagépes applikációja, amely a külföldi utazásoknál is komoly haszonnal járhat, írja a Magyar Hírlap.

A lap információi szerint az alkalmazás napokon belül letölthető lesz okostelefonra és tabletre egyaránt.

A postai úton küldött kártyákhoz képest több információt is mutat majd az applikáció, ugyanis látni lehet majd, hogy a felhasználó mikor kapta meg a vakcinákat.

A Magyar Hírlap azt írja, az első és második oltás időpontját is feltüntetik majd az applikációban, ez pedig fontos lehet bizonyos országoknál, ahol a beutazás feltétele a teljes védettség, amely a legtöbb oltóanyag esetében két dózis után számítható...


EL KELL KEZDENI A MUNKÁT, HA HELYRE AKARJÁK ÁLLÍTANI A JOGÁLLAMOT

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.11.


Vörös Imre szerint van egy súlyos probléma, amire fel kell hívni a figyelmet. A volt alkotmánybíró többek között ezt nevezte a héten megjelent felhívásuk fő céljának. Két egykori igazságügyi miniszterrel, Bárándy Péterrel és Forgács Imrével együtt azt szorgalmazták, hogy az ellenzéki pártok már most kezdjenek el tárgyalni a köztársaság új alkotmányáról, mert kormányváltás esetén csak így lehet helyreállítani a jogállamot. Szerintük a közjogi átmenet fontos eleme egy úgynevezett „tiszta lap” törvény lehet, amellyel hatályon kívül helyezhetők a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló, ezért alaptörvény-ellenes jogszabályi rendelkezések. Vörös Imre arról is beszélt a Hírklikknek, hogy csak az országgyűlés – praktikusan az ellenzék győzelme után megalakuló új parlament – léphet fel közhitelűen az alkotmányosság helyreállítása érdekében.


Önök már régóta mondják és írják, hogy változásra van szükség. Így nem meglepő ez a felhívásuk sem, de mégis, mi indokolta, hogy éppen most tartották időszerűnek a közzétételét?

– Hónapok óta tartó baráti beszélgetések eredményeképpen fogalmazódtak meg a javaslatban szereplő gondolatok. Szakértői szinten tudtommal folyamatban van az új alkotmány kidolgozása, de előtte szükség lesz egy jó féléves átmeneti szakaszra, amely ugyanolyan fontos, mint az új alkotmány megalkotása. Az utóbbi elfogadása amúgy is időigényes dolog, népszavazáson kell dönteni róla, előtte pedig sokat egyeztetni. Vagyis mindez korrekt és időigényes munkát feltételez, nem olyat, mint tíz éve, amikor az alaptörvényt áthajszolták. Ez azt jelenti, hogy szembe kell nézni a demokratikus átmenet két fő problémájával: mi lesz a sorsa az alaptörvénynek, valamint egy sor olyan jogszabálynak, amelyek az általam kizárólagos hatalomgyakorlásnak tartott, hétköznapi nyelven egypárti diktatúrának, önkényuralomnak nevezett mai rendszert szolgálják. Úgy gondolom, ezek a törvények – például a médiatörvény, vagy az ügyészségi törvény – magát az alaptörvényt is sértik, a nevezetes C cikkely 2. bekezdését, ezért mindezzel foglalkozni kell, hiszen akadályozhatják a demokratikus átmenetet. A választás után tehát egy átmeneti időszak következik, mire megszületik az új alkotmány – a mi javaslatunk erre vonatkozik. Természetesen mindennek feltétele, hogy az ellenzék győzzön a következő választáson, de ha meg is történik, nagyon valószínű, hogy nem lesz majd kétharmados parlamenti többségük. Ez esetben fel kell oldani a patthelyzetet, az ellenzék és a mostani kormánypárt számára is megoldható kiútra van szükség. El kell tehát gondolkozni azon, mi legyen egyszerű többség esetén. A javaslat nem véletlenül származik három jogásztól, mi már sokat beszéltünk erről...

TÖBB OLYAN ELLENZÉKI VÁROSVEZETŐRŐL TUDUNK, AKIKET A FIDESZ MEG TUDOTT VENNI

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, FÁBIÁN TAMÁS
2021.05.12.


- Ha kormányra kerülne, megtartaná a Fidesz családpolitikáját, a letelepedési kötvénnyel bejött migránsokat viszont kiutasítaná.

- Több olyan ellenzéki városvezetőről tud, akiket a Fidesz meg tudott venni vagy le tudott kenyerezni.

- Kormányváltás esetén Polt Péter ellen szerinte megalapozottan indíthatna eljárást a rendőrség.

- Szeretné, ha közvetlenül választaná a nép a legfőbb ügyészt, „ne a parlamenti pártok állapodjanak meg a személyéről, mert abból ismét nagykoalíciós lopás lehetne”.

- Nagyobb esélyt lát arra, hogy megveri egyéniben Lázár Jánost, mint hogy megnyerje a miniszterelnök-jelölti előválasztást.

- Nem látja Hódmezővásárhelyen Lázárt, aki semmilyen hivatalos rendezvényre nem megy el, miközben szabotálja a település fejlődését.

- Ha ötfős többsége lesz az ellenzéknek, akkor attól tart, hogy Orbán Viktor elővesz öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak.

- Kétharmados többség esetén is egyeztetne a Fidesszel az új alkotmányról, de csak egy Orbán nélküli Fideszt tud elképzelni.

- Nagyinterjú Márki-Zay Péterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjével, Hódmezővásárhely polgármesterével...


A HÁZIÁLLATIPAR EMBERTELENSÉGE | MIT MŰVELÜNK KEDVENCEINKKEL?

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.11.Az állattartási szokások rengeteget változtak az első haszonállatok háziasítása óta. A globalizált fogyasztóipar nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a velünk élő kedvenceinkre egész másként tekintsünk ma, mint a felmenőink. A kedvtelésből tartott társainkat szinte emberként kezeljük és szeretjük, azonban modern életformánk nem feltétlenül az ő érdekeiket szolgálja. 

A háziállatipar soha nem volt ilyen jövedelmező, mint ma és nyertesei nem elsősorban az otthonunkban élő állatok, hanem az érintett gazdasági szereplők. Egyes fajták rohamos ütemű túltenyésztése és szaporítása, a globális díszállatkereskedelem kegyetlensége és környezeti pusztítása számtalan élőlény szenvedését okozza világszerte, és még mindig nincs elég társadalmi tudatosság a felelős állattartással kapcsolatban. 

Ez a műsor az állatokkal szembeni kollektív emberi felelősségre hívja fel a figyelmet, és rávilágít az élőlényekkel való bánásmódunk kellemetlen igazságaira.

SZABAD SZEMMEL: ORBÁNNAK JÓ 10 ÉV ÓTA MOST ELŐSZÖR FŐHET A FEJE A VÁLASZTÁS MIATT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.12.


A járvány éles fényben mutatta meg a hatalom által elkövetett melléfogásokat, noha a sajtóra szájkosarat raktak
.

Neue Zürcher Zeitung

Orbán Viktornak jó 10 év óta most először főhet a feje a választás miatt, aminek oka részben a járvány elhibázott kezelése, de még inkább, hogy felállt az ellenzéki szövetség. Az ország világrekorder, ha az áldozatok számát a lélekszámmal vetjük egybe. A járvány éles fényben mutatta meg a hatalom által elkövetett melléfogásokat, noha a sajtóra szájkosarat raktak. Közönséges újságíró nem mehet be a kórházakba, de a csókosoknak is megmondják, hol készíthetnek tudósítást.

A kormány ugyanakkor tagadja, hogy nincs elég kapacitás, háromtagú bizottságok mondják ki, hogy kit kössenek lélegeztető gépre, vagyis ki kap esélyt a túlélésre. Emellett cáfolja azt is, hogy csődöt mondott volna az ellátás, illetve hogy sok halottat követelne a fertőzés. A nagy tömegek ugyan nem tudnak róla, ám nem kétséges, hogy Magyarország vezeti a szomorú világstatisztikát. A lakosság összlétszámához viszonyítva sokkal több ember hal bele a Covid-19-be, mint a németeknél, vagy a svájciaknál.

Közrejátszik ebben, hogy sokak egészsége leromlott, rengeteg egészségügyi szakember költözött nyugatra, és hogy az ágazat már jó ideje nem kap elegendő pénzt. Ugyanakkor mivel a kormány megszépíti az adatokat, ugyanakkor a médiának nem engedi a tényleges helyzet bemutatását, így nem lehet csodálkozni azon, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs a valós állapotokról.

De ez nem is baj Orbán szemszögéből, hiszen már több mint egy évtizede minden megkötés nélkül irányítja az országot, ennélfogva számon lehetne kérni rajta a dolgokat. Tétjét a nagyvonalú tömeges oltásra tette, mert anélkül nem tudja beindítani a gazdaságot még a tavaszi választás előtt.

Ugyanakkor az ellenzék összefogását ő maga kényszerítette ki, ám az most kihasználhatja a folyamatosan módosított játékszabályokat. Már ha a tömegek a változásra voksolnak, ami jelenleg inkább csak feltételezés, de nem kizárt. Eközben a hatalom legfelsőbb köreiben egyre több a botrány.

Az utóbbi időszak rávilágított, hogy a Fidesz mindent ellenőrzése alatt akar tartani, és ettől csak még nagyobb lett a hatalomkoncentráció. Ám ily módon óriási akadály tornyosul az ellenzék előtt, amely ugyan érdekházasságot kötött, de látni mögötte a kétségbeesést is.

Washington Post

Oroszország, Törökország, Moldova és Azerbajdzsán mellett Magyarországot is azok közé az államok közé sorolja az Európa Tanács, ahol a koronaválság miatt hozott intézkedések jelentős részben sértik a demokráciát. Az emberi jogokra felügyelő kontinentális szervezet legfrissebb, 148-oldalas jelentése rámutat, hogy a járvány rontott a demokratikus, illetve személyes szabadságjogok helyzetén, mert egynémely kormány a korlátozások ürügyén demokrácia-ellenes politikát folytat.

Ezért tavaly csak még nagyobb nyomás alá került a jogállam, tovább gyengült az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége. A strasbourgi intézmény főtitkára azt mondta, hogy aggasztó mértékben szorul vissza a demokrácia, és lehet, hogy már nem is tér teljesen magához. A hátrányos helyzetű kisebbségek, pl. a migránsok gyakran tapasztalnak jogsértéseket a hatóságok részéről. Azon kívül nem ritkán túl sokáig maradnak érvényben az eredetileg csupán átmenetinek szánt lépések. A kifogásolt lépések közé tartozik a megfélemlítés, a bírálók, újságírók és a civil társadalom tagjainak őrizetbevétele, valamint olyan változások elrendelése, amely a bíróságok önállóságát fenyegeti. Ezért az összefoglaló külön kiemeli, hogy nagyon oda kell figyelni a soron következő választások tisztaságára, mert enélkül nem lehet helyreállítani a közbizalmat.

Die Presse

Az orosz vakcina nyilvánvalóan nem a koronavírus ellenszere, hanem márkanév, így Moszkva aligha fogja kérni bármikor is, hogy jegyezze be az Európai Gyógyszerhatóság. Ezt a következtetést vonja le a lap abból, hogy a szlovák szakmai felügyelet szerint szállítmányról szállítmányra különbözik az oltóanyag összetétele. Ez pedig megmagyarázza a zavart a Szlovákiába küldött 200 ezer adag körül. Az új pozsonyi kormány közben már ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor engedi beadni a Szputnyik V-t, ha arra rábólint az EU illetékes testülete.

Ám arra alighanem az idők végezetéig lehet várni, mert Moszkva mindeddig nem nyújtott be kérelmet az EMÁ-nál, az saját szakállára kezdte meg a vizsgálatot, hogy ne a nulláról kelljen indulnia, ha Moszkva esetleg eljuttatja a kért adatokat. Ebből következik, hogy már Németország és Ausztria sincs annyira oda a vételi lehetőségért. Ráadásul az unió közben millió számra szerzi be a nyugati ampullákat, ezért az orosz készítményre igazából már nincs is szükség.

Emellett az emberek nem tülekednek érte, Magyarországon pl. csak a felnőtt lakosság 43 %-a volna hajlandó beoltatni magát vele. Hiába kardoskodik a hivatalos propaganda, hogy az orosz szer kenterbe veri minden vetélytársát a piacon, független szakértők bírálják a hiányos és manipulált magyar adatokat.

EUobserver


Az oroszok titkos ügynökei már behatoltak a német kancellár közvetlen környezetébe, valamint az osztrák titkosszolgálatba, de Kreml-barát hálózat működik a hatalom csúcsain Csehországban, Cipruson, Franciaországban, Görögországban, a letteknél, litvánoknál és a lengyeleknél is. Ezt Mihail Hodorkovszkij közölte, amikor online vallomást tett az Európai Parlament külföldi beavatkozással foglalkozó bizottságában.

Az egykori orosz oligarcha, aki éveket töltött odahaza börtönben, miután szembekerült Putyinnal, jelenleg pedig svájci emigrációban él, annak a civil szervezetnek a megállapításaira alapozta kijelentéseit, amelyet egy orosz üzletember, Jakunyin hozott létre Németországban. Sok részletet nem árult el, nehogy Oroszországban veszélybe kerüljön az informátorok és családtagjaik élete, de a lényeget hatvan oldalas jelentésben foglalta össze. Az anyagot eljuttatta a testület tagjainak és név szerint meg is említett több delikvenst az egyes országokban működő 5 hadtestből.

Az egyik érintett, egy francia EP-képviselő történetesen ott ült a bizottságban a meghallgatás során, de nem szólalt meg. Hodorkovszkij egyébként elmondta, hogy a kiszemelteket mindenekelőtt vesztegetéssel cserkészik be.

Der Standard

Az osztrák külügyminiszter teljesen korainak, mi több képtelenségnek nevezte a bővítésért felelős magyar biztos felvetését, hogy az EU egyelőre csakis Albániával kezdje meg a felvételi párbeszédet, Észak-Macedóniával azonban nem, mert annak ügyében Bulgária egyelőre nemet mondott. Schallenberg szerint nem lehet Szkopjét a partvonalra nyomni, hiszen az élenjár a reformokban. Pont ezért cseppet sem mindegy, milyen jelzést küld az unió ezáltal az egész régiónak.

Szófia azt követeli, hogy Brüsszel ne ismerje el a macedón nemzetet és nyelvet, az érintett ország pedig fogadja el, hogy történelme és nyelve alapján Bulgáriához tartozik. A dialógus egyébként a jövő hónapban indult volna, de a bolgár kormányválság miatt alighanem borul a terv.

Ugyanakkor az osztrák szociáldemokraták EP-csoportjának vezetője is visszautasítja Várhelyi Olivér ötletét. Mint mondta, egy ilyen lépés durva hiba volna, és a magyar politikus igen ügyetlenül mozog ebben a kérdésben. Azon felül a nacionalista bolgár egyéni érdekek nem veszélyeztethetik az egész régió uniós kilátásait.

Spiegel

Veszélyes fantazmagóriának nevezi a lap azt a diplomácia tervet, amely a Nyugat-Balkáni határok újra rajzolását tartalmazza, csak éppen nem tudni, ki a szerző. Viszont az ilyen próbálkozások már többször is súlyos háborúkhoz vezettek a térségben. Mindenesetre a mostani elképzelés azt tartalmazza, hogy létrejönne Nagy-Szerbia, Nagy-Horvátország és Nagy-Albánia, Bosznia ezzel szemben a töredékére zsugorodna össze.

Márpedig a javaslat a következő fegyveres viszály biztos receptje, mégis vannak, akik támogatják. Magyarország már évek óta mind szorosabban működik együtt a Nyugat-Balkán nacionalistáival, illetve autokratáival. Emögött Orbánnak az a törekvése rejlik, hogy szövetségeseket találjon Brüsszel-ellenes politikájához.

A német Tudomány és Politika Alapítvány egyik szakértője szerint az újrafelosztás ötlete azért váltott ki akkora felháborodást, mert a régióban egyre idegesebb a hangulat. Hiszen romlik mind a demokrácia, mind az élet minősége. A térség Európa szegényháza, viszont az EU láthatólag mind kevésbé hajlandó a bővítésre. A várakozás azonban jó alkalmat kínál a nacionalistáknak, hogy egyre komolyabb lehetőségként vessék be az új határok gondolatát.

Albániában, Boszniában és Szerbiában korrupt-tekintélyelvű erők vannak hatalmon és a társadalom egy részét nacionalista jelszavakkal mozgósítják. Koszovóban, Észak-Macedóniában és Montenegróban ezzel szemben a kormányok a reformokat pártolják, de roppant ingatagok és nemigen tudnak mit kezdeni a régi apparátus, illetve a korábbi idők összefonódásaival.

Reuters

Újra felszínre kerültek a tagállamok közti ellentétek, miután Ausztria visszautasította, hogy menekülteket fogadjon be. Vasárnap óta ugyanis több mint 2 ezer, főként afgán migráns ért partot az olaszországi Lampedusa szigetén, így teljesen megtelt az ottani befogadó tábor. A helyzet láttán az illetékes biztos segítséget kért a kormányoktól, ám az osztrák EU-ügyi miniszter azt közölte, hogy ők teljesen egyértelmű álláspontot képviselnek az ilyen ügyekben, vagyis, hogy nem a menedékkérők elosztása jelenti a megoldást, hanem a kiindulási országoknak kell segíteni. Egyben pedig jelzést kell küldeni, hogy nem mindenki maradhat.

A Bizottság kezdeményezésére tavaly szeptemberben már létrejött egy megállapodás ez ügyben, ám nem lépett hatályba, mivel Magyarország és Lengyelország nem hajlandó ratifikálni.

Wall Street Journal

A Kínai Kommunista Párt 35 éven át brutálisan korlátozta a születések számát, ám ez most visszaüt, és komolyan veszélyezteti az ország nagyhatalmi törekvéseit. Olyannyira, hogy ez Hszi elnök tervének Achillesz-sarka – mutat rá a konzervatív amerikai lap vezércikke. Nincs elég gyerek, ezzel párhuzamosan öregszik a lakosság, csakhogy ezen elbukhat, hogy Kína ebben az évszázadban a világ vezető országa legyen.

A lakosság száma egy év alatt mindössze 12 millióval nőtt, miközben a lélekszám meghaladja az 1,4 milliárdot. De a kormány már 5 éve látta, hogy ebből baj lesz, ezért megengedte a 2. gyerek vállalását is a családokban, de az irányzatot nehéz megfordítani. Magyarországot, amely immár a GDP 5 százalékát fordítja a gyerekvállalási kedv fokozására, valamint Lengyelországot sokan tartják követendő példának, de igazából az ilyesfajta politika vagy teljesen csődöt mondott, vagy csak igen csekély kedvező változást hozott.

A kínai családtervezés durva módszerei odavezettek, hogy most ketyeg a demográfiai időzített bomba. Így Hszi mondogathatja ugyan, hogy az USA hanyatlik, de rájöhet, hogy a pekingi nagyhatalmi tervek útjában leginkább nem külső tényezők állnak. A fő akadály, hogy egyre korosabb a kínai lakosság és nincs elég fiatal, köszönhetően a KKP korábbi politikájának.

BÍHEPPI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.12.


Nyunyó néni tegnap az operációsok aktuális beszámolóján melankóliába került. Megszólította immár az óvodásoknál idősebb korosztályt is gratulálva nekik, hogy mennyire ügyesen aktívak az oltakozási buzgalomban, s egyidejűleg fölhívta a nagyközönség figyelmét a „felemelő élményekkel” való töltekezésre. Ezek a „felemelő élmények”, s főleg az azokkal való „testi-lelki töltekezés” mutatják ki az utat a pandémiából. Ez már maga a szakralitás, spirituális hókuszpók, midőn a felemelő élmény materializálódik, anyagi formát ölt az eszme, amivel aztán testileg töltekezni lehet.

Hogy ez aztán velőspacal vagy egy krigli sör, az attól függ, hogy Németh Szilárd vagy Orbán Viktor Mihály eszméje testesül-e meg, bár az utóbbinál a szotyolára szavaznék inkább. Értem én, hogy a tisztifőorvos nem alanyi költő, aki a Parnasszusról ereszkedik közibénk, hogy elénk tárja lelkének gyönyörű tartalmát, de akkor ne is akarjon annak mutatkozni, hogy pátosszal vonjon be egy olyan sajtótájékoztatót, ahol azt jelentik be, ma már százan se haltak meg, szüret. Nem az, az egy is sok, de valahogy sikerré kell generálni a huszonnyolcezer halottat.

Az a szándék látszik a kommunikáción ilyen pátosszal töltekezve, hogy annak már vége, spongya rá, átúsztuk a tajtékos folyót, s mindezt feledendő „felemelő élményekkel” töltekezzünk testileg és lelkileg. Kezdünk ott tartani, hogy a mögöttünk hagyott iszonyú év meg sem történt, rossz álom csupán, amit egy kis vigalom feledtet. Ezért mondom, hogy Nyunyó néni melankóliába esett, nekiállt búcsúzkodni a mögöttünk hagyott időtől olyan hangulatban, mintha annak vége lenne egészen, csak hát, tavaly is ez volt tavasz és ősz között, aztán hová jutottunk.

Az elkenést az is mutatja, hogy Nyunyó néni dicsérte a középiskolásokat, milyen hazafiasan aktívak az oltásra való jelentkezésben. Hogy a kétszázezerből nyolcvanezer már regisztrált, s annak is a nyolcvan százaléka már időpontot is foglalt. Nehéz érteni a felhőtlen örömöt, mert utána osztva-szorozva ez annyit tesz, a korosztálynak egyharmadát oltják most be, az összes többi pedig, amikor nyáron töltekezik a felemelő élményekkel ugyanúgy beszlopálhatja a vírust mint most. Úgyhogy én nem csűrdöngölnék Nyunyó néni helyében...

EZEK A FIÚK-LÁNYOK NEM BUTÁK, NEM AZ ESZÜK, HANEM AZ ERKÖLCSI IRÁNYTŰJÜK HIÁNYZIK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.05.12.


„A büntetőtörvénykönyvben is azért van benne az emberölés, mert vannak emberek, akik megölnek másokat... ha az újfajta állami alapítványoknak ingyen átadott állami vagyont nem akarnák értékesíteni, akkor nem fogalmazták volna a törvénybe annak a szabályait” – reagált portálunk megkeresésére Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint „ezek a szervezetek nyilvánvalóan nem alapítványok, hanem annak nevezett valamik, közjogi és magánjogi vonásokat egyaránt hordozó kentaurok, amelyeknek az a rendeltetésük, hogy nagyobb mennyiségű közpénzt tulajdonoljanak, használjanak, mégpedig a visszafordíthatatlanság szándékával”. Jogi forradalom nélkül nemigen fog menni a vagyon újbóli közvagyonná tétele.


Hetek-hónapok óta állandó téma a közbeszédben az egyetemek kiszervezése úgynevezett állami vagyonkezelő alapítványokba, amelyek élén a kormányhoz hű, Orbánék által kinevezett kuratóriumok állnak, amelyek rendelkeznek a vagyon felett is. Ha akarják, el is adhatják, azaz szabadon értékesíthetik is az ingyen, az államtól kapott vagyont (a részvények mellett a többi között tetemes mennyiségű készpénz, kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, klinikák, színház, stb.), hiszen ezek – hogy egy klasszikust idézzünk – elvesztették a közpénz jellegüket. Egy esetleges kormány- és kurzusváltás után megtámadható-e, hogy az alapítványoknak ingyen adnak állami vagyont és csak pénzért lehet visszavenni? – kérdeztük Ligeti Miklóstól.

Ezek nem is alapítványok...