2019. január 29., kedd

AMEDDIG MEGTALÁLJÁK FINKELSTEIN KOTTÁJÁBAN A MEGFELELŐ PASSZUST

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2019.01.29.


...Van ez a NER-faék színvonalú kommunikációs taktikája a miniszterelnök úrnak, hogy egyrészt az elmúltnyolcév, amikor mindent elloptak, másrészt hogy ezzel szemben és bezzeg 2010 óta a gazdasági mutatók folyamatosan javulnak, ergo kizárt dolog, hogy jelentős méretű korrupció működne Magyarországon. Pedig de. Olyannyira mélyen dagonyázik az üzleti vállalkozása a korrupcióban, hogy Magyarország az elmúlt 2012 és 2018 között (azaz hét év alatt) kilenc pontot rontott a helyzetén: míg 2012-ben 100-ból 55 pontot szerzett, ez 2018-ra 46-ra esett vissza, és én a helyében nem nagyon lennék büszke arra sem, hogy 2017-hez képest ez így is egy pontos szépítés.
Ezúttal is türelmesen megvárjuk, ameddig Kovács Zoltán megtalálja Finkelstein kottájában a megfelelő passzust, amivel a gonosz, globalista erők összeesküvéseként próbálja kimagyarázni ezt a világraszóló sikert, de addig is nézzünk néhány objektív megállapítást. Amelyekre persze rá lehet fogni, hogy Soros alá akarja ásni az Orbán nevű demokratikusan megválasztott kormányát, csak hát már a szellemileg alultápláltabb közönség se nagyon veszi be (igaz, különösebben az sem hozza lázba, hogy kilencedik éve az övét is lopják):
– az elmúlt években Magyarország és Málta regisztrálta az Európai Unióban a legdrámaibb visszaesést a korrupciós érzékelési index tekintetében, ezáltal Görögországgal, Bulgáriával és Romániával egy klubban rontjuk az európai levegőt;
– Közép- és Kelet-Európa országait az elmúlt 7 év kontextusában vizsgálva megállapítható, hogy Magyarországot leszámítva csak Szlovénia rontott (1 pontot) a saját helyzetén, míg a többiek valamennyien javítottak (beleértve azokat is, akik a nyomunkban lihegnek);
– ez az unortodox mércével mérve is szignifikáns visszaesés egyértelműen a demokrácia leépítését, valamint a civil társadalom és a független média gyors kivégzését tükrözi.
Orbán színvonal alatti, primitív hazugságaival és az őt érintő felelősséget zsigerből bagatellizáló, sértődött igehirdetéseivel szemben (sose volt még ekkora a jólét, mert ha korrupció lenne, akkor szegények lennénk, pedig a vak is látja, hogy hasítunk, meg különben is tegyenek feljelentést, ha nem tetszik a rendszer) egy olyan ország, ahol a miniszterelnök haverja és annak a haverja (Mészáros&Szijj) egy adott évben a közbeszerzések közel negyedére teszi rá a kezét, az egy korrupt ország. (A közelébe sem kerülhetnének a közbeszerzéseknek, ehhez képest százmilliárdos vagyonokat harácsoltak össze.)
Ha egy országban a miniszterelnök vejére írják a közbeszerzéseket úgy és azért, hogy másoknak esélyük se legyen indulni, akkor az egy korrupt ország.
Ha egy országban a korrupciót nem a szabályok ellenében, hanem a kétharmados hatalom által egyik napról a másikra elfogadott törvények szerint követik el (értsd: a legalizált korrupció a regnáló kormány legfőbb politikája), akkor az egy korrupt ország.
Ha egy országban a miniszterelnök és a kormány haverjai ellen induló eljárásokat a rendőrség bűncselekmény hiányában sorra szünteti meg , vagy az ügyészség futószalagon hivatkozik bűncselekmény hiányára, és el sem indítja azokat a fránya eljárásokat, akkor az egy korrupt ország.
Ha egy országban a javakat nem a teljesítmény, hanem a hatalom iránti lojalitás alapján osztják el, ha mindig ugyanazoknak az embereknek a kezébe kerül az utólag magánzsebekben köddé váló közpénz, akkor az egy korrupt ország.
Ha egy országban a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék és egyéb átpolitizált állami intézmények látványosan csak a hatalmon lévők politikai ellenfeleivel szemben intézkedik és teljesíti a politikai megrendelését, az egy korrupt ország.
Ha egy országban a kormánypárthoz közel álló üzleti csoportok, oligarchák, és kormány-tisztségviselők vásárolják fel és züllesztik kormánypropagandát toló szócsövekké a médiarogánumokat úgy, hogy közben az állami hirdetések túlnyomó részét felzabálják, akkor az egy korrupt ország.
Ha mindennek a tetejében ennek az országnak a kormánya közben azon dolgozik nagy erőkkel, és izzad ki magából különféle mesterterveket, hogy következmények nélkül folytathassa a fent szemléltetett gyakorlatot és hogy az Európai Ügyészséghez való nem csatlakozáson túl szétverjen minden érdemi jogállami kontrollt az Európai Unióban, valamint röhögve ignorálhassa az Európai Parlament és az Európai Bizottság minden korrupciót szankcionálni hivatott javaslatát, akkor az egy korrupt ország...

VEKERDY TAMÁS: MI AZ, HOGY KERESZTÉNY MAGYARORSZÁG?

VÁROSI KURÍR
Szerző: BI
2019.01.29.


A háborúk, népirtások elől az életükért menekülőket kötelességünk befogadni, ebben nem lehet vita

Vekerdy Tamás pszichológussal, a 24.hu készített kétrészes nagyinterjút. Szemlénkben arra vállalkozunk, hogy a tudósnak a közélettel kapcsolatos mondandója érdekesnek gondolt részeire felhívjuk olvasóink figyelmét, kedvcsinálónak a teljes interjú elolvasásához.

Orbánt nem az ország, a nép érdekli, hanem a hatalom


Egyetlen célja a szavazatmaximálás. A pszichológus még tavaly szeptemberben nyílt levelet írt Orbán Viktornak. Ebben többek között arról írt, az, amit Orbán a menekültekről gondol, alkalmas-e a keresztény ország felépítésére, majd megkérdezte, mi az, hogy keresztény Magyarország. Hozzátette, az Orbánnak mintául szolgáló harmincas-negyvenes években ez azt jelentette, nem zsidó. A nagy vihart kavart levélre kapott-e választ, kérdezte a riporter:

Áh. A kormánysajtóban jelent meg valami olyasmi, hogy hülye vagyok, vallási fanatikus.

Akkori levelében megkérdezte Orbánt, mi legyen a tengerben úszkáló felborultakkal, nem kell őket kimenteni?

Ez is jogos kérdés. A problémát persze ott kell megoldani, ahol keletkezik, így a menekültek és a migránsok problémáit is. De addig? Szerintem, aki igazán keresztény, nem hagyja a vízben a fuldoklót. És mi az, hogy keresztény Magyarország? Hallottunk már ilyet, méghozzá a múlt század harmincas, negyvenes éveiben, s kaptunk vele húsz év zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelést. A végkifejletre emlékszünk. Akkoriban a zsidókat kezelték masszaként, ma a menekülteket.”...

MEGJÖTT A MAGYAR TELEPÜLÉSEK FEKETELISTÁJA - TÉRKÉPEN A KETTÉSZAKADT ORSZÁG

NAPI.HU
Szerző: DZINDZISZ SZTEFAN, KRISTÓF RÉKA
2019.01.29.


Az egy évvel korábbihoz képest kevesebb az olyan település, ahol nincs egyetlen álláskereső sem, miközben nőtt azon helységek száma, ahol minden ötödik munkaképes korú lakos álláskereső. A Napi.hu körképe a legjobban és legrosszabbul teljesítő településekről.

Az elkövetkezendő időszakban egyre közelebb kerülhetünk a teljes foglalkoztatottsághoz - írta a legfrissebb munkanélküliségi statisztikára reagálva a Pénzügyminisztérium. Ezt a vágyát már régóta hangoztatta a kormányzat és a munkanélküliségi számok jól is mutatnak.

Persze az adatok valamennyire kozmetikázottak, hiszen nem számolnak a közmunkásokkal, akik december végén még mindig több mint 100 ezren voltak. Márpedig ha őket munkanélkülieknek számolnánk, akkor közel sem lennének ilyen szépek a számok (december végén 241 898 álláskereső volt a hivatalos adatok szerint.) És akkor nem beszéltünk az országot elhagyó, legóvatosabb becslések szerint is több százezer munkaképes korú fiatalról. Márpedig ők - és a Nők 40 miatt korábban nyugdíjba vonulók - nagyon hiányoznak a munkaerőpiacról, nem véletlen, hogy az Orbán-kormány az utóbbi időszakban minden erejével azon van, hogy visszacsábítsa a munkába a nyugdíjaskorúakat.

A Napi.hu idén immár ötödik alkalommal állítja össze a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján azt a listát, amelyben az álláskereső nélküli és az arányaiban legtöbb munkanélkülinek otthont adó településeket számolja össze. Az NFSZ számos statisztikát vezet az álláskeresőkről, az alábbi cikkben mi most két adatból fogunk dolgozni: a munkát keresők számával, illetve leginkább az úgynevezett relatív mutatóval. Ez utóbbi azt mutatja, hogy a nyilvántartott álláskeresők a munkaképes korú népesség (15-64 éves férfiak és nők) hány százalékát adja az adott település lakosságának...

AZ ORBÁNT FUVAROZÓ GARANCSI 2,9 MILLIÁRDOT KAPOTT AZ ÁLLAMI ÜGYNÖKSÉGRŐL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.01.28.


A vissza nem térítendő támogatásból az üzletember Tihanyban épít hotelt és tréningközpontot. A napi.hu az MTÜ 300 milliárdos pénzosztásában felfedezett pár kormányközeli kedvezményzettet is.

Kizárólag szakmai szempontok alapján döntött a Magyar Turizmus Ügynökség annak a 300 milliárd forintnak a szétosztásáról, amely a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program keretében segíti a befektetőket, mondta a MTÜ vezérigazgatója, Gullner Zoltán, olvasható a napi.hu cikkében. És ezeket valahogy a kormányhoz közelebb álló üzletemberek is jól tudták képviselni.

A 300 milliárd forintos értékkel ez az eddigi legnagyobb turisztikai fejlesztési program, 2030-ig valósulnak meg szálláshely-fejlesztési beruházások, ráadásul ez a pénz vissza nem térítendő támogatás.

A két legnagyobb nyertes tulajdonosa kormányközeli: a 2,9 milliárdos Szántód BalaLand és a szintén 2,9 milliárdos pályázati pénzt kapó Grand Hotel Tokaj beruházás mögött az a DLHG Invest Zrt. áll, amelynek tulajdonosa Szepesi Richárd, akiről a HVG mutatta ki, Mészáros Lőrinccel üzletelt, illetve felesége, Kante Awa, aki nyert budapesti trafikot, és a jegybankhoz tartozó cégnél dolgozott, Kante édesanyja pedig Matolcsy György bizalmi köréhez tartozik. A harmadik tulajdonos Bonnyai Péter, akit az egerszalóki szállodaüzletből ismerhetünk...

MEGDÖNTI A NYUGAT ORBÁN HATALMÁT?

24.HU / POSZT ITT
Szerző: NAGY ATTILA TIBOR
2019.01.28.


Sokadjára vetődik fel annak lehetősége, hogy Orbán Viktort nyugati erők lemondásra kényszerítik: már a 2012-es Békemenet bevallottan a magyar kormányfő nyugati nyomással szembeni megvédését célozta.

Most a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pendítette meg Orbán külső nyomásra történő eltávolításának a lehetőségét. Méghozzá azt követően, hogy a The Wall Street Journal értesülése szerint Orbán megtagadta, hogy a nyugati elvárásoknak megfelelően fellépjen Kína és Oroszország ellen, valamint azt is, hogy változtasson Ukrajnával kapcsolatos politikáján.

Állítólag Orbán zárt körben azt is kijelentette, hogy bár nagyra értékeli a NATO által nyújtott biztonságot, de „ausztriai semlegességre” törekszik.

Az orosz hírügynökség idézi Vladimir Sapovalov politológust, az MPGU (Moszkvai Történeti és Politikai Intézet) igazgatóhelyettesének a véleményét, aki szerint a Nyugat válasza nem marad el. Sapovalov a magyar kormánypárti narratívához hasonlóan felidézi, hogy már láthattunk Soros által szervezett tömegakciókat.

Sapovalov állítja:

a Nyugat megpróbálhatja Orbánt megfosztani a hatalmától.

Ebbe beletartozhat az ellenzék támogatása mellett egy Orbán-elleni akció is az USA és a nyugati szövetségesei részéről. A politológus merész gondolattársítással a minapi venezuelai fordulatra – szerinte államcsínyre – utal, bár azt elismeri, hogy a magyar helyzetet nehéz összevetni a venezuelaival.

Mi azt tehetjük hozzá mindehhez, hogy nyilvános és megbízható információ nem áll rendelkezésre arról, hogy nyugati erők valóban megbuktatnák Orbánt; persze kizárni sem lehet ennek lehetőségét.

Kétségtelen, hogy különösen 2010 és 2015 között a magyar kormány erőteljesen multiellenes politikát folytatott a különadókkal (bankadó, tranzakciós adó, egyes kereskedelmi tevékenységek extraadóztatása, például reklámadó), s ezek nyomán vetődtek fel a kormány demokráciához, jogállamisághoz való hozzááállását érő nyugati kritikák.

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAROK KÉTHARMADA TART ATTÓL, HOGY A ROBOTOK ELVESZIK A MUNKÁJÁT, A GÖRÖGÖKNÉL EZ 91%

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2019.01.28.


Mióta fejlődőben van a robotika, visszatérő félelem, hogy a mesterséges intelligencia leigázza az emberiséget, de még jobb esetben is a mi kárunkra fog elsülni ez a nagy fejlődés – ha máshogy nem, hát úgy, hogy a robotok elveszik a munkánkat. Olyannyira belénk ivódott már ez a meggyőződés, hogy az amerikai kutatóintézet, a Pew Research Center felmérése szerint a görögök 91 százaléka hiszi, hogy ötven éven belül a legtöbbünk munkáját robot végzi majd (52 százalékuk szilárdan hisz ebben, 39 százalékuk pedig nagyon valószínűnek tartja, hogy így alakulnak majd a dolgok). 

A magyarorok összesen 66 százaléka tart ugyanettől, ezek közül mindössze a válaszadók 18 százaléka hiszi azt, hogy a robotok hatalomátvétele elkerülhetetlen lesz. Ebben a tekintetben a magyarok nagyjából ugyanolyan mértékben tartanak a robotmunkásoktól, mint az amerikaiak, náluk ugyanis a válaszadók 65 százaléka tartja elkerülhetetlennek a robotok térhódítását, ezzel a tíz vizsgált ország közül Magyarország az utolsó előtti...

A HATÓSÁGOK RÁSZÁLLNAK A BULINEGYEDRE

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.01.29.


2019-ben a fennálló közbiztonsági helyzethez igazítva a szükséges mértékben növeli a jelenlétet a rendőrség az úgynevezett bulinegyedben – derült ki Pintér Sándor egy január 25-i írásbeli válaszából. Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő fordult a belügyminiszterhez két írásbeli kérdéssel, hogy megtudja, fel kíván-e lépni a "sokasodó lakossági panaszok", valamint az egyre nagyobb kihívást jelentő közbiztonsági problémák ügyében a Budapest VI. és VII. kerületében működő bulinegyedben.

Oláh azt állította, naponta kap lakossági bejelentéseket és leveleket arról, hogy utcai alkohol- és kábítószerfogyasztás milyen súlyos jelei tapasztalhatóak a bulinegyed közterületein. „Reggelente a kapualjakban és a parkoló autók tetején a lakók számtalan ott hagyott alkoholos üvegben 'gyönyörködhetnek'. A lakosság által készített és a közösségi oldalakon posztolt fotók és videók alapján látszik, hogy jelentős közterületi alkoholfogyasztás zajlik a két kerületben" – írta például Oláh, a másik kérdését alátámasztva pedig a képviselő azt állította, „a nyílt utcán kínálgatják a valódi kábítószereket és a hamisított utánzatokat a jórészt külföldi turistáknak”...

ORBÁNBAN MEGBÍZNI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.29.


Jó reggelt kívánok magunknak! Már az összes hócipőm elmondhatalanul tele van ezzel a témával, pedig egyáltalán nem jelentéktelen, ráadásul folyamatosan előkerül valahonnan, és joggal kerül elő. Miközben az Orbán nevű ember lábszagú poénokkal és dakota hazugságokkal kísért ünnepi melldöngetéssel – gőzmozdony, jobban teljesít, a saját lábán áll, és hasonlók – felavatta Európa állítólag legmodernebb víziszárnyas feldolgozó üzemét és berúgta a NER vadiúj hetének ajtaját (és ez a hír nem kacsa – mondá a dakota és ijesztő, görcsbe rándult ábrázattal rötyögött a saját, akasztófahumorosnak vélt megjegyzésén), a világhír már megint a szárnyaira kapkodta őt, a világpolitikai tényezőt.

Tegnap a Wall Street Journal volt a soros (az Átlátszó együttműködésével), hogy Európa önjelölt megmentőjével és végvári hősével foglalkozzon, akiről azt híreszteli a tudjuk ki által kilóra megvásárolt lap, hogy amerikai diplomatáknak értésére adta: hiába NATO-tag Magyarország, hiába nem tetszik ez az Egyesült Államoknak, ő márpedig Oroszországhoz és Kínához (is) törleszkedik közeledik. Állítólag ez még tavaly decemberben hangzott el, midőn a miniszterek elnöke találkozott a Budapestre akkreditált új amerikai nagykövettel...

MESÉS FIZETÉSEKET VIHETTEK HAZA AZ MNB-SEK 2018-BAN IS

MFOR
Szerző: CSABAI KÁROLY
2019.01.29.


...Versenyképesek a bankokkal, biztosítókkal

2018 decemberében átlagban havonta több mint 900 ezret költött az MNB egy dolgozójára, ami az mfor.hu számításai szerint a közterhek levonása után bruttó 600 ezer forint körüli átlagfizetést jelenthet. Ez csaknem kétszer haladja meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által 2018 novemberében országosan kimutatott 355 100 forintos bruttó átlagkeresetet. De ami a jegybank szempontjából lényegesebb, a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők havi bruttó átlagkeresete – a KSH kimutatása szerint – is „csak” 526 761 forint volt 2018 novemberében. Ez utóbbi egyébként 7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a 2018. decemberi MNB-s átlagkeresetek 10 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét – pontosan annyival, amennyivel az egy főre eső nemzetgazdasági bruttó bérek nőttek egy esztendő alatt.

Abban is versenyre kel az MNB a kereskedelmi bankokkal, hogy közel bruttó 1,7 millió forint volt 2018 decemberében a 132, cégjegyzésre jogosult jegybanki dolgozó havi személyi átlagos alapbére – e körbe a bruttó 345 ezret kereső referenstől a 4,95 milliós főigazgatói, illetve ügyvezető igazgatói pénzek is beletartoznak.

Háromszor több étkezési utalvány


Ráadásul a béren felül hagyományosan az MNB jutalmazza a legbőkezűbben a dolgozóit az állami szervezetek közül. Mint a Napi.hu megírta, 2018 végén 619 jegybanki alkalmazott – akik 83 százaléka nem vezető beosztású – részesült, összesen 339 millió forint bónuszban. Egy dolgozó átlagosan nettó 549 ezer forintot vihetett haza pluszban.

Miközben a jegybank tavaly decemberben mintegy háromszor nagyobb értékben adott dolgozóinak az MNB területén működtetett egységekben beváltható étkezési utalványt, mint az azt megelőző években. A 2015. április 1-jei bevezetéstől 2017 végéig ugyanis egy dolgozó havi 14 ezer forint értékű étkezési utalványban részesült, ami az MNB-nek 2016-ban és 2017-ben is havonta 19 millió forintos kiadást jelentett. 2018 decemberében viszont már e célra a bankok bankja 59,5 millió forintot fordított...

A NER-EN NINCS FÉSZFÉK

INDEX
Szerző: ZED
2019.01.29.


A Transparency International minden évben közreadja a világ országait a közszektor korrupciós kitettsége alapján rangsoroló Korrupciós Érzékelési Indexet. A tavalyi évhez képest egy helyet javítottunk, azonban nincs okunk az örömre, Magyarország még mindig az unió egyik legkorruptabb országa. Bár Orbán Viktor szerint nincs jelentős korrupció hazánkban, hiszen javulnak a gazdasági mutatók, ahogyan arról mi is írtunk korábban, és a TI kutatásából is kiderül: a helyzet rosszabb, mint ahogy a kormány láttatni szeretné:...

MUTATJUK A VIDÉKI BANKHÁLÓZAT FELSZÁMOLÁSÁNAK RÉSZLETEIT - A LÉNYEG A PROFIT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.29.


Az egykor vidék bankjának nevezett takarékszövetkezeti hálózatnak végleg vége. Helyükre szigorúan üzleti alapon működő bank lép, annak ellenére, hogy az állam jókora összeggel támogatta a települések pénzügyi szolgáltatásának biztosítását. Kigyűjtöttük, mely takarékoknál hány fiókot zártak be rövid időn belül, illetve csuknak be rövidesen.

Éveken keresztül hallgathattuk, hogy a takarékok a „vidék bankjai”; a szektor óriási előnye, hogy az ügyfelek közelébe viszi a banki szolgáltatásokat. Már 2017 tavaszán arról írtunk, hogy rövidesen rá sem lehet majd ismerni a szövetkezeti hitelintézetekre. Még annak az évnek a nyarán ez már ténnyé vált. Közben éppen a sokat emlegetett vidéki jelenlét (amelynek fenntartására való törekvés is belejátszhatott – legalábbis a felszínen – abba, hogy az állam 136 milliárd forinttal "kistafírozta" a szektort) szorult erősen vissza, amikor tömegével csukták be fiókjaikat a takarékok.

Mára még mindez is csak valamiféle előjátéknak tűnhet. Több településen – számolt be remek írásban a jelenségről a hvg.hu – kétségbeesetten keresik a megoldást a helyi takarékszövetkezeti kirendeltség bezárása után kialakult helyzetre. Az átmenet egyelőre nem tűnik gördülékenynek: amíg 300 kirendeltség bezárása akár heteken belül megtörténhet, egyelőre nincs annyi mobil bankfiók, amely kiválthatná őket. A Takarékbank a portál ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, hogy májusra 15 ilyen busz állhat forgalomba...

FORDÍTVA A KISELEFÁNTON - AVAGY KECSKÉRE KÁPOSZTÁT, POLT PÉTERRE ÜGYÉSZSÉGET...

MAGYAR HANG
Szerző: TORKOS MATILD
2019.01.28.


Azt mondja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy az országgyűlési képviselők, akik tavaly karácsony előtt az MTVA székházában el akarták érni, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatt kibontakozó utcai tüntetések céljairól a kiegyensúlyozott hírszerkesztés szabályainak megfelelően számoljon be a közszolgálati televízió, „nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak”.

És itt álljunk is meg egy röpke pillanatra! Ha egy országgyűlési képviselő a képviselői igazolványát felmutatva bemegy egy közintézménybe, ahova a biztonsági szolgálat be is engedi, akkor ott hivatalos személyként van jelen.
Tavaly december 16-án ellenzéki képviselők egy csoportja hivatalos eljárásban akart találkozni a közmédia felelős vezetőjével. Fel akarták hívni a figyelmét, hogy napok óta tüntetnek emberek az utcákon azért, mert sérelmesnek tartják a frissen elfogadott túlóratörvény rendelkezéseit, és erről a közmédia nem számol be a szakma szabályai szerint. Ezt a hibát kívánták orvosolni azzal, hogy elvitték a székházba a tüntetők fő követeléseit tartalmazó öt pontot, kérve, hogy legalább azt olvassák be, arról adjanak tájékoztatást. A „közszolgálati televízió” székháza előtt is tüntetők százai tiltakoztak több napon át, ugyancsak pártatlan tájékoztatást követeltek...

ADJÁK VISSZA AZ EMBEREINKET!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.29.


„Give our people back!” - mondta pár napja Davosban a BBC-nek a lengyel miniszterelnök. Őszintén szólva nem teljesen egyértelmű, hogyan is gondolta ezt Mateusz Morawiecki a szabad költözés és munkavállalás korában, illetve hogyan is kellene pontosan az Egyesült Királyságnak visszaadnia az ott élő és dolgozó lengyeleket.

De kezdjük az elejéről, azzal, amit a lengyel miniszterelnök talált mondani a BBC-nek Davosban.

„Egyre többen térnek vissza, aminek örülünk. Alacsony a munkanélküliség. Remélem, minél több lengyel költözik vissza Lengyelországba; adják vissza az embereinket” - fogalmazott a lengyel kormányfő.

Mateusz Morawiecki emellett hozzátette azt is, hogy elvárják, a maradókkal ugyanúgy bánjanak a kilépés után is, mint most, és mint fogalmazott, Theresa May azt megígérte neki.

A lengyel miniszterelnök emellett beszélt arról is, hogy a megállapodás nélküli kilépés minden félnek (a britek, az Európai Uniónak és Lengyelországnak is) komoly károkat okozna.

Kinek a tulajdona az ember?

A lengyel miniszterelnök szavaival azonban akadnak problémák, még akkor is, ha lerendezzük annyival, hogy egy politikusi fordulatról van szó.

Az egyik ilyen probléma, hogy visszaadni azt lehet, amit elvettünk. Vajon az Egyesült Királyság, Ausztria, Németország, Hollandia és még sorolhatnám, elvette Lengyelország, Magyarország, Szlovákia (és még sorolhatnám) embereit?

A válasz nem egyértelmű. Nyilván akadnak, akik azt mondják, igen, hiszen magasabb fizetéssel, a jobb élet reményével magához csábította a munkaerőt. Csakhogy elvenni valakinek a tulajdonát lehet. Ha elvetted az órám (mondjuk erővel), akkor mondhatom, hogy add vissza.

Csakhogy én, te, mi nem vagyunk senkinek a tulajdona. Szabadon gondolkodó, a sorsunkról mi magunk döntő emberek vagyunk, akik élnek (vagy nem) az előttük álló lehetőséggel és szabadon döntenek arról, hogy hol, hogyan és kivel akarnak élni. Ha ezt elfogadjuk (nyilván nem mindenki fogadja el), akkor a lengyel miniszterelnök szavai egyszerűen értelmezhetetlenek.

Tehát köszönöm szépen, de engem ne „kérjen vissza” senki, mert nem vagyok senkié. Majd megyek, ha úgy gondolom, de az az én döntésem lesz.

Persze nem akarom túlgondolni egy politikus (ráadásul nem az anyanyelvén mondott) mondatát, de mindezt fontos volt leírni, mert szerintem sokat elárul egyfajta gondolkodásmódról, arról, hogy minek is tekinti a polgárait például Lengyelország.

A másik probléma, hogy hiába a számokban lendületesen fejlődő lengyel gazdaság, a hazatérés nem olyan egyszerű, mint amilyennek azt egy politikus gondolja, vagy amilyennek az kívülről tetszik.

Kiderül ez azokból a véleményekből is, amelyek a BBC London másnap reggeli adásában hangoztak el. Mert a BBC-ben beakadt ez a mondat, meg is ismételték jó sokszor, majd megkérdezték róla a hallgatókat. (Az adást egyébként itt lehet még egy ideig teljes egészében meghallgatni, ám mivel 3 óra, minden megszólaló mellett jelzem, hányadik óra hányadik percében beszélt.)...

FONTOSABB AZ AUDI DOLGOZÓK SZTRÁJKJA MOST, MINT AZ ÁLLANDÓ ORBÁN ELLENI KÜZDELEM

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.01.29.


Orbán Viktor rendszerének leváltása nem cél, hanem egy eszköz, mert enélkül a változás nélkül elképzelhetetlen egy igazságosabb társadalom félépítése Magyarországon. Az a küzdelem, amit a győri Audi-gyár dolgozói folytatnak, és amely küzdelemnek első körben nincsen köze a rendszerváltáshoz, éppen ezért fontosabb ebben a pillanatban mint az örök küzdelem Orbán Viktor ellen.

Az Orbán-rendszert azért akarjuk leváltani, mert egy olyan országban akarunk élni, amely szolidárisabb, olyan demokráciát teremt, amelyben nem csak az eliteknek van beleszólása a valós döntésekbe. Kicsit beljebb menve, amely nem csupán jobb béreket ad, hiszen nem a munka, hanem a tőke adóztatására helyezi a hangsúlyt, és a versenyképességet nem a munkavállalók alacsonyan tartott béreitől reméli, hanem a termelékenység növekedésétől, a magasan képzett magyar dolgozók tömegei által nyújtott versenyelőnytől.

Ehhez viszont erős közösségekre, a munkavállalók jogaiért harcolni képes szakszervezetekre, a dolgozói identitás megerősítésére van szükség...

Az Audi-sztrájk pedig a szimpla bérkövetelésen túl erről szól. Az Audi-sztrájk egy példa minden munkavállaló számára, hogy ki lehet, és ki is kell állni a saját jogainkért, ezt pedig közösségben kell megtenni, a szakszervezeteket támogatva. És jó példa a szakszervezetek számára is, illetve minden politikai közösség számára (a szakszervezetek is politikai közösségek, a közös ügyeink intézésébe szólnak bele és érdekeket képviselnek), hogy mit jelent megszervezni magunkat, mit jelent a szervezettség, és mire képes.
Nem az a szervezettség, ha kirakok egy Facebook-eseményt, meg kimegyünk tüntetni, hanem az, ha van képességünk mozgósításra, kommunikációra, a belső vitáink lerendezésére, a problémáink képviseletére.
A fentiekből kiindulva viszont az elmúlt hónap történései kapcsán érdemes pár dolgot kifejteni...

2010-TŐL ARTHUR FINKELSTEIN VEZETTE AZ ORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.28.


"Ami Magyarországon fontos dolog történt 2010 után, azt Arthur Finkelstein találta ki, Orbán pedig végrehajtotta a megtestesült Gonosz titkos terveit. Magyarország tényleges vezetője nem Orbán Viktor, hanem a világ legmocskosabb embere volt, aki zsidó létére antiszemita kampánnyal tette gyűlölt ellenséggé és szitokszóvá a liberalizmust, ami az emberi történelem leghosszabb békéjét, jólétét és fejlődését hozta. Finkelstein Magyarországon alkotta meg élete főművét, az illiberális állam modelljét, amely a világdiktatúrához vezet."

Magyarország 2010 előtt megváltozott. Fokozatosan lehetett észrevenni, hogy előbb megszállta, majd elfoglalta a Gonosz. Szó szerint, mert Arthur Finkelsteint még azok is a Gonosz földi megtestesítőjének nevezik, akik az ő tanácsai által kerültek hatalomra. Ez az ember mindent felhasznált abból, amit az emberi történelem a gonosszal azonosít, és semmire nem volt tekintettel, amit a jóság követelt volna meg. Orbán soha nem titkolt egyetlen tanácsadót sem, kivéve azt az embert, aki valójában irányította őt, és rajta keresztül Magyarországot. Azért, mert tudta, hogy amit csinál, amit ez az ember tesz rajta keresztül, az illegális, hazug és gonosz.

Ezért volt sokáig tabu Habony Árpád személye is, aki Finkelstein és Orbán között közvetített, mert Orbán titokban akarta tartani, hogy ki irányítja a magyarországi eseményeket, kinek a tanácsait hajtja végre. A szemtanúk szerint Finkelstein életművének csúcspontja volt Magyarország illiberális államának létrehozása, amikor a tevékenysége nem csupán egy negatív választási kampányra korlátozódott, hanem egy egész ország vezetésére és egy új rendszer felépítésére vállalkozott. A Fidesz belső emberei szerint „senki nem volt fontosabb Orbán számára, mint Finkelstein.” Ő volt a nagy tervező. Orbán a legteljesebb mértékig megbízott benne, és rábízta magát a megtestesült Gonoszra. Orbán a hatalomért és az ellenfelek megsemmisítésért szó szerint eladta a lelkét és a hazáját az ördögnek. Finkelstein munkatársai pedig azt mondják, hogy “Finkelsteinnek sem volt még soha jobb tanítványa Orbánnál.” Soha senki nem volt, aki ilyen mértékben azonosult volna a legaljasabb, a legmocskosabb, a legsátánibb emberrel és terveivel, s ebben a maga
szerepével.

Nem véletlen, hogy Orbán ezzel egy “világlicence”-t hozott létre, amelynek lényege Finkeltsein életének főműve, a “liberális” szó szitokszóvá tétele. Ennek tökéletes beteljesítése az orbáni “illiberális” rendszer, amely tökéletes ellentéte a liberális jogállamnak, minden olyan pozitív emberi magatartásnak, amelyet az emberi történelem ezidáig felmutatott. Alapja a hazugság, az emberek megtévesztése, a valóság és a tények meghamisítása, egy párhzamos valóság létrehozása, a hatalom kontrolljának elvetése, az emberi méltóság és tisztesség teljes kiirtása, addig bezárólag, hogy még a “politikai korrektség” is gyűlölt fogalommá válik. A pokol szája nyílt meg, amely elnyelte Magyarországot, és bűzös lehellete, a sátáni állam modellje megfertőzte az egész világot...

A BLOKÁD

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: EGRI-EIBEN ISTVÁN
2019.01.27.


...Ha pedig Oroszországnak létrejön a szárazföldi kapcsolata a Krímmel, akkor Ukrajna Fekete-tengerhez való hozzáférése jelentősen csökken. Mivel pedig a „nagy testvér” törekvése történelmi idők óta a meleg tengerekre való kijutás volt, kevéssé valószínű, hogy e ponton megállnak, hiszen Transznyisztria, mely Moldávia része volt, orosz tagköztársaságnak nyilvánította magát, melyet Moszkva elismert. Ugyan igen messze vannak az orosz területekről, ám erősen valószínű, hogy Oroszország birtokba veszi Ukrajna teljes Fekete-tengeri partvidékét, szárazföldi kapcsolatot létesítvén Transznyisztriával. Ez azt jelenti, hogy a Fekete-tenger teljes északi partvidéke orosz kézbe kerül. Ide tartozik Ogyessza is, mely a Fekete-tenger északkeleti medencéjének legnagyobb kereskedelmi- és hadikikötője, s csak egy ugrásra van Transznyisztriától.

Ami még történhet

Ha Transznyisztria fizikailag is csatlakozik Oroszországhoz, az már azt jelenti, hogy Ukrajna fölbomlóban van. Románia bizonyára bejelentkezik Moldáviáért – az egykori Besszarábiáért – ahol mindenki románul beszél. Lengyelország pedig követelheti Volhíniát, mely az egykori kongresszusi Lengyelország része volt, csak Sztálin elcsatolta.

A következmények hátborzongatóak lehetnek, mert ha egy ilyen helyzet előáll, Kárpátalja sem nagyon akarna ukrán maradni.

A további következtetéseket a nyájas olvasó fantáziájára bízom, de ha ez a forgatókönyv ténylegesen megvalósul, az Európai Unió jövője erősen kétségessé válik.

A JOBBIKOT TRANCSÍROZZÁK, DE MINDENKIRE FRÖCCSEN

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: D. BÁNYÁSZ GERGŐ, WINDISCH JUDIT
2019.01.29.


Miközben a kormányoldali média sorra közli a leleplező vagy annak szánt felvételeket a Jobbik elnökéről, Gulyás Gergely miniszter az antiszemita vonalon egybemossa a baloldalt a Jobbikkal. A hirtelen jött összefogást ez eléggé megnehezítheti, a baloldali szavazókban ugyanis előjöhet a mélyen gyökerező elutasítás.

Példátlan nap volt január harmadika: büszkén feszített a Parlament lépcsőjén egymás mellett baloldali, zöld és jobbikos parlamenti képviselő, Gyurcsány Ferenc DK elnök ki is posztolta:

először együtt a teljes ellenzék.

A túlóratörvény elleni tiltakozás hozta össze őket, a "szövetség" korlátos, az MSZP elnöke által felvetett közös EP-lista ötlete ugyanis elbukott, a többi között a Jobbik miatt, amely azt írta,

szociális néppártként nem léphetnek választási szövetségre Gyurcsány Ferenccel...

ÍGY KERÜLNÉK EL ORBÁNÉK, HOGY KOMOLY KÖVETKEZMÉNYEI LEGYENEK A DEMOKRÁCIA LEÉPÍTÉSÉNEK

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.01.29.


Az uniós tagállamok egy része azt szeretné, ha új mechanizmus alapján vizsgálnák az EU-s országokban a jogállam és a demokrácia állapotát. Nem titkoltan azért, hogy a későbbiekben ennek nyomán szankcionálhassanak is: például megvonhassák az uniós támogatásokat. Lapunk birtokába került két nem nyilvános kormányzati dokumentum, a jelentésből és az előterjesztésből az következik: a magyar kormány arra játszik, hogy ne legyen valódi jogállami kontroll.

Január 30-án újra a magyar jogállam és demokrácia helyzete lesz a téma az Európai Parlament plenáris ülésén, és a két általunk megszerzett nem nyilvános kormányzati dokumentum alapján ennek nagyon nem örülnek a magyar kormányban. Az anyagok arról szólnak, hogy milyen veszélyeket rejt magában a magyar kormányra nézve, hogy az unióban egyre több tagállam sürgeti egy új, jogállamiság-értékelő mechanizmus bevezetését.

A jogállamiságot érintő kritikákat zsákszámra begyűjtő Orbán-kormánynak ez azért nem tetszik, mert január közepén megszavazta az EP, hogy jogállami feltételekhez kötnék az uniós kifizetéseket.

Politikai nyomásgyakorlás?

Tavaly áprilisban megírtuk, hogy a készülő Sargentini-jelentés a 7-es cikkely élesítését javasolja, ami Magyarország EU-s szavazati jogának megvonásához is vezethet – bár erre nem sok esély van, hiszen a lengyelek megvétózzák a szankciókat. Viszont a jogállamiságot érintő kritikák ettől még léteznek:

"Úgy hisszük, hogy a jelentésben említett tények és trendek együttesen azt mutatják, hogy Magyarországon rendszerszintű fenyegetés éri a demokráciát, a jogállamot és az alapvető jogokat, illetve súlyosan megsértik az Európai Unió alapértékeit"

– írták a jelentésben, hosszan taglalva az említett rendszerszintű fenyegetéseket, amelyeknél az uniós értékek sérülését vélték felfedezni Magyarországon...

BÚS KACSASORS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.29.


Élt, éldegélt Neria egyik félreeső szegletében egy kis tavon Kázmér, a kacsa és Teréz, a kacsalány nagy és hatalmas boldogságban, hogy úgy hitték, míg a világ és még két nap. De rosszul gondolták persze. Összebeszélte a fejüket Tivadar, a kacsaplébános, mindenféle kacsamennyországról hadovált nekik, amikor összeadta őket a fűzfakápolna árnyában, hogy abban a mennyországban langyos vizű tavacskában úszkálnak az idők végezetéig, nyugdíjasok ülnek majd a tavacska partján és szórják, csak szórják szünet nélkül a kenyérhajat elébük, mindig süt majd a nap, tél sose lesz, örök lesz a világosság, amely fényeskedik nekik, ilyenek.

Ehhöz képest nászútra sem tudtak elmenni, csak a szomszéd kis patakig. De vissza is fordultak, mert tele volt mocsokkal, minden volt benne kerékgumitól rohadt bicikliig, hogy Teréz, a kacsalány öklendezett, hányt, sugárban jött belőle zúzájának bizonytalan tartalma. Viszont, mint aztán kiderült, nem a trutymó okozta a bajt, hanem, hogy Teréz terhes volt már most, mert Kázmér nem tudott vigyázni, hiába is kérlelte őt a neje, csak vitte az a féktelen kacsavére. És most itt álltak, illetve lebegtek a tavon, se egy nyamvadt lakás, se egy kis hajó, kétütemű, még evezős csónak sem. Most jöttek rá, hogy prolikacsák ők, semmijük sincs és annyit is érnek, viszont a gyerekeket valahogy föl kellett volna nevelni.

Találtak egy félreeső susnyást, oda tette a tojásokat – hatot – Teréz. Nehéz szülés volt, de állta keményen, és aztán felváltva ültek a tojásokon Kázmérral, beosztották az időt, mígnem beütött a ménkő. Kázmér volt a soros, s ahogy ott ücsörgött a gyerekeken, arra úszkált az egyik cimbora, Jani, és inni hívta, csak egy gyors felesre, ki se hűlnek addig a tojások, Teréz meg sem tudja, így csábította őt ez a Jani. Nem kellett sokat kérlelni, mentek, ittak, ám, ahogy Kázmér jött haza a kocsmából, egy rókát látott a susnyásban, aki a tojásokat falta. Csillogott a bajsza a tojásoktól, aztán Kázmér kacsaéletének minden keservével el is űzte, ámde a dúlás ott maradt, és csak az maradt. Illetve egyetlen ép tojás a hatból.

Most nem mesélem el, mit művelt Teréz, mikor hazaért, viszont képzelhetik, röpködtek a kacsatollak, ment a kurvaanyázás, sírás, ordítás, ahogyan az kell ilyen esetekben. Kázmér egy hétig a susnyás közelébe sem merészkedett, s ahogyan az ilyenkor szokás, egy hétig részeg volt, kétszer majdnem bele is fulladt a tóba, teljesen lezüllött és elvadult, rendezetlen, koszos volt a tolla, ott aludt, ahol érte, mindenféle sarkaiban a tónak. Kész volt a kacsa teljesen, és ekkor mutatkozott meg, hogy Jani igaz kacsabarát, mert hozta a hírt, hogy kikelt a maradék tojás, fiú lett. Ráncba szedte Kázmért ez a Jani, kisuvickolta és egészen a susnyás széléig kísérte, hogy biztosan hazataláljon...

HÁROM PÉLDA ARRA, HOGYAN BÁNIK A KORMÁNY A GYEREKEKKEL, HA AZOK TÖRTÉNETESEN MENEDÉKKÉRŐK - A KORMÁNYKOMMUNIKÁCIÓ ÉS A TETTEK MEZEJE...

VÁROSI KURÍR
Szerző: Városi Kurír
2019.01.28.


A kormányzati kommunikáció egyik sikertörténete az, hogy a regnáló mindent megtesz a családokért, a gyermeket nevelőkért. Érzékenysége nagyjából kimerül abban, hogy tirádákat fogalmaz meg, a tettek mezeje, nem az ő szakterületük...

Három példa arra, hogyan bánik a kormány a gyerekekkel, ha azok történetesen menedékérők.

1) Egy kerekesszékbe kényszerített kislányt tol végig az éles, fehér murván az édesapja a forró nyári napon. Sehol egy fa, ami árnyékot nyújthat. Rámpa nincs, a zuhanyzóhoz a kezében kell bevinnie és megmosdatni lányát. A magas szögesdrótok mögött hivatalnokok és rendőrök nézik tétlenül a család szenvedését. Pedig az emberi tisztesség mellett a strasbourgi bírósági végzése is kötelezi őket, hogy javítsanak a család körülményein. Csak a magyar bíróság ítélete szabadítja ki őket a szögesdrótok mögül. Fél év után.

2) Egy szüleitől elszakadt fiú áll kétségbeesetten az éjszakában. Telefonját egyenruhások törték össze, és őt magát visszakényszerítették a határzáron. Eddig azt hitte, útja a béke és biztonság földjére vezet.

3) Két kisgyerek riadtan kanalazza az ételt a szigorúan vizslató tekintetektől kísérve. Egyedül vannak, szüleiket a drótkerítés másik oldalán kellett hagyniuk, nekik nem engedték, hogy aznap ebédeljenek. A gyerekek szeretnének ételt vinni éhező szüleiknek, de nem engedik nekik. Nem szabad, papírt is kaptak róla, értsék már meg! A gyerekek sírnak.

Tavaly volt a családok éve,

és a kormány nemzeti konzultációval kedveskedett nekik. Tudjuk jól, elviselhetetlenül sok mai történet szól megalázott, kitaszított, a jó élet reményétől megfosztott magyar gyerekekről. Történetesen ez a három történet nem az ő reménytelenségükről ad most hírt, hanem olyan üldözött gyerekekről és szüleikről, akik Magyarország segítségét, védelmét kérték, de embertelenséget, megalázást, éhezést és erőszakot kaptak helyette.

(forrás: Magyar Helsinki Bizottság)

NER-CÁPARIADÓ A BALATONI KIKÖTŐKNÉL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRÁS
2019.01.29.


Ismét az államé lesz a 2008-ban önkormányzatok tulajdonába kerülő Bahart-üzletrész. Több településvezető viszont attól tart, hogy az állam kicsavarja a kezükből a céget, az értékes területeket pedig eladja kormányközeli vállalkozóknak.

- Az lesz a vége, hogy kormánypárti vállalkozói körök viszik a vitorláskikötőket és az értékes, partmenti telkeket, a veszteséges hajózást pedig eltartja az állam az adófizetők pénzéből – állította egy a balatoni hajózást jól ismerő forrásunk azzal kormányrendelettel kapcsolatban, amely szerint az állam ingyen visszaveszi a Balatoni Hajózási Zrt.-ben (Bahart) tulajdonos önkormányzatoknak 2008-ban átadott üzletrészt. A részvénycsomagot a Gyurcsány-kormány annak fejében adta anno a cégben tulajdonos 22 településnek, hogy azok előbb egy 580 milliós, majd 2012-ig újabb 1,42 milliárd forintos tőkeemelést hajtanak végre. Utóbbi azonban a többször kitolt határidők ellenére eddig elmaradt, az utolsó időkorlát január utolsó napján járna le. 

Noha a települések éppenséggel most fizetni akarnának, a pénteki kormányrendelet szerint Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek csütörtökig meg kell állapodni az önkormányzatokkal az átadásról, az állami pakett felett pedig attól kezdve a Rogán Antal miniszter által felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökség rendelkezik majd. 

- Ahhoz képest, hogy az első, 2012-es határidő óta többször is módosították a feltőkésítés dátumát, most meglepően gyorsnak tűnik a négynapos határidő – felelte lapunk megkeresésére a Bahartban 44 százalékos tulajdonnal rendelkező Siófok független polgármestere, Lengyel Róbert. – Nem értem, miért nem lehetett mondjuk egy hónapot hagyni a tárgyalásokra, mert így lehetetlen rendesen felkészülni a várható változásokra. 

A Népszava információi szerint a települések éppen a közelgő fizetési határidő miatt úgy döntöttek, mindenki vállalja a rá eső rész kifizetését, vagyis végül teljesült volna a 49 százalékos tulajdonrészért cserébe 2008-ban meghatározott feltétel...

ÉLETVEZETÉSI TANÁCSOK KEZDŐ ANTIKAPITALISTÁKNAK 1. - NE DOBD KI, JAVÍTSD NEG!

MÉRCE
Szerző: SZABOLCSI GERGELY
2019.01.25.


Gyakori kérdés az irányunkban, hogy ha antikapitalistának valljuk magunkat, akkor miért veszünk részt a kapitalista társadalomban: miért vásárolunk okostelefont, miért dolgozunk. Ezek a kérdések persze elsősorban nem őszinte érdeklődésből születnek, sokkal inkább egyfajta ironikus provokáció áll mögöttük, pedig önmagában a kérdéskör olyan, ami a különböző baloldali közösségekben is a párbeszéd részét képezi.

Ilyenkor persze nem egymás felkérdezése a lényeg, hanem inkább annak megvitatása, hogy a kapitalizmusból történő kivonulás (pl. önfenntartó kommunák alapítása) helyes irány-e, vagy inkább fel kell vállalni azt, hogy a rendszeren belül a rendszer lebontásáért tevékenykedünk.

Utóbbi út bár kétségkívül könnyebbnek tűnik, de felveti azt, hogy létezhet-e etikus fogyasztás a kapitalizmus keretein belül. A kérdés különböző rétegei önmagukban túlmutatnak ennek a cikknek a keretein, ráadásul olyan mélyen gyökerezik a politikai és/vagy vallási meggyőződéseinkben a válasz, hogy a kifejtésre nem is mernék vállalkozni...

A POPULISTÁK TÚLZOTT REMÉNYEKET TÁPLÁLNAK AZ EP-VÁLASZTÁSOK KAPCSÁN, DE AZÉRT VALAMI CSAK LEESHET NEKIK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.29.


- Európa bajban van, de összefogással visszaverheti a populisták rohamát 

- Kovács Zoltán most Brüsszelben osztotta az észt, azaz szokás szerint fröcsögött - azt a hangot képviseli, amely útszéli hangot beszél egy diáklányról, ha az bírálni merészeli a kormányt

- Az Audi nehéz helyzetben van és ezt csak tetézi a győri munkabeszüntetés, közben Kelet-Európa felvásárolja a kivénhedt német dízelautókat

Politico

Erősödik a populista hullám, az euroszkeptikusok fel akarják forgatni az erőviszonyokat a májusi EP-választáson – írja az Eurasia Csoport amerikai elemző intézet európai igazgatója. Mujtaba Rahman biztos abban, hogy a mostani EU-politikát megvető pártok minden eddiginél több képviselőt küldhetnek majd Strasbourgba. De azt már nem tartja valószínűnek, hogy érdemben képesek lennének befolyásolni, hogy kik töltsék be a kulcsposztokat, illetve hogy milyen irányban menjen az unió. Ahhoz ugyanis túlságosan jelentősek a belső ellentéteik és nem tételezhető fel, hogy elhódítanák a többséget.

Ám tévedés volna azt hinni, hogy hatásuk elenyésző lesz. Ha jól szerepelnek, az Európa-barát elitnek sokkal nehezebb lesz az eddigi módon folytatnia. Annál is inkább, mert az olasz, a lengyel és a magyar kormány alighanem a maga politikáját képviselő biztost küld majd Brüsszelbe. És várhatóan hiába nem kapnak majd érdemi feladatkört, jelenlétük, felfogásuk minden bizonnyal zavarólag hat egy olyan intézményben, amely nem arról híres, hogy jól oldja meg a belső vitákat. Emellett bizonyosnak látszik, hogy az Európai Parlamentben erősen visszaesnek a konzervatívok és a szociáldemokraták, sok-sok kompromisszum árán lehet csak elosztani a pozíciókat és meghatározni a követendő politikát.

Nehezen képzelhető el, hogy egyetlen jobboldali populista frakció alakulna és az a 2. legnagyobb erő lenne, de nem is lehet teljesen kizárni. Ám utóbbi eset igencsak megnehezítené a dolgokat. Még az is lehet, hogy a Bizottság elsőre nem kap bizalmat. De már a választás sem lesz könnyű futam, mert Merkel és Macron saját hazai gondjaival van elfoglalva, Olaszországban és Kelet-Európa java részén pedig a hatalmon lévő politikusok vissza akarják szerezni a jogkörök egy részét az EU-tól. A körülmények láttán azt kell mondani, hogy a populisták rányomják majd bélyegüket a dolgokra.

Le Monde

Jönnek fel az erős emberek – Kínával kezdve, Oroszországon át, Törökországig ők határozzák meg a geopolitikai napirendet. Abból húznak hasznot, hogy a szélsőjobbos, populista és nacionalista pártok előretörése folytán meggyengültek a nyugati demokráciák. És annál inkább győzedelmesebbek, minél többen vannak. Ivan Krasztev, a neves politológus arra vezeti vissza az európai bajokat, hogy a 2008-as válság ráerősített a közös intézményekkel szembeni bizalmatlanságra, ami az elit és a bevándorlás elutasításában nyilvánult meg. A szélsőjobb van hatalmon Ausztriában, Olaszországban és Bulgáriában. A migránsválság ürügyül szolgált az ultranacionalista Magyarország és Lengyelország számára, hogy kivonja magát Brüsszel liberális szabályai alól. Roppant mód kedvez nekik, hogy Trump gyakorlatilag felborította az eddigi egyensúlyt a világban. Kína ellen kereskedelmi háborút indított, európai szövetségeseit pedig azzal vádolja, hogy azok amerikai pénzen akarnak nyerészkedni.

Európa már nincs az erő pozíciójában. Ugyan a világ 2. gazdasági hatalma marad, ám immár kételkedik önmagában és repedezik az eresztékeknél. Az első törésvonalat a görög válság jelentette, amit csak tetézett a migránsáradat. Németország, Ausztria és Svédország befogadta a menedékkérők jó részét, ám az felhozta náluk a szélsőjobbot. A többi európai állam azután nem bizonyult túlzottan szolidárisnak. Orbán Viktor népszerűsége akkortájt éppen hanyatlott, ezért harcot hirdetett a migráció ellen. Budapest és Varsó arra használta ki a helyzetet, hogy provokálja Brüsszelt az unió más alapértékei: a jogállam és a sajtószabadság ügyében. A magyar kormányfő szövetségre lépett a szélsőjobbos olasz belügyminiszterrel, de bent maradt az Európai Néppártban, amely sosem bírálta, hogy az osztrák kancellár koalíciót hozott létre a szélsőséges FPÖ-vel.

A Brexit értésre adta, hogy Európa haldoklik, amihez Trump jócskán hozzáteszi a magáét. Az amerikai diplomácia egyetlen hatalmas pókerjátszmát folytat. Már nagyon messze van, amikor a Szovjetunió összeomlása után Fukuyama azt jósolta: mindenütt győz a nyugati liberális demokrácia mint végleges kormányzati forma...

HITLER LEGALÁBB NEM CSINÁLT "ZSIDÓ OLIMPIÁT"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.27.


Az Orbán-rendszer a képmutatásra és a hazugságra épül, s ez mindennél jobban megmutatkozik a zsidókkal szembeni viszonyban. Ennek oka az Orbán-rezsim antiszemita ideológiája és fasiszta, valamint náci jellege. Az egész rendszer lényege, hogy kívülről demokráciának mutatja magát (ami maga a liberalizmus), belül viszont fasizmus (ebből következik a fából vaskarika önmeghatározás, az “illiberális demokrácia”). Orbán keresztényfasiszta Magyarországa vállaltan a Horthy-rendszer jogfolytonosságára épül, ami bekerült az orbáni alaptörvénybe is. A horthyzmus lényege az antiszemitizmus. Magyar az, aki keresztény, keresztény pedig az, aki nem zsidó. Ezért a NER képmutatásának másik legfontosabb eleme, hogy az antiszemita rendszer “zsidóbarátnak” mutatja magát.

A magyar antiszemitákat ez nem zavarja meg, ők értik a kettősséget és annak célját is. Pontosan tudják, mit jelent, amikor egy antiszemita elítéli a holokausztot, s az orthodox zsidókat, a cionizmust, az illiberális izraeli jobboldalt támogatja, amely a fasizálódásnak olyan szintjére került, hogy antiszemitákkal szövetkezik és maga is a nácik zsidó céltábláit támadja. Orbán az antiszemitizmus leplezésére pénzel egy erkölcstelen díszzsidót, aki milliárdokkal legitimálja a rendszert és tagadja annak antiszemita megnyilvánulásait, egészen a holokauszt meghamisításáig. Emellett legújabban “zsidó olimpiát” is rendez, s ezekkel a külsőséges, formai hazugságokkal igyekszik eltakarni a rendszere velejéig rohadt antiszemita jellegét. A modern antiszemiták ellenségei az asszimilált zsidók. Őket nem zavarják a vallásos orthodoxok, akik elkülönítik magukat, és nem kívánnak az ország egyenrangú polgáraiként résztvenni a közéletben...

NE FELEJTSÜK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.01.29.


Szép jó estét mindenkinek! A mai napon rendhagyó módon a több kiemelt komment helyett mindössze egyet közölnénk annak üzenete és egyben hossza miatt is. A komment Zoltántól érkezett Facebook oldalunkra, melyet minden előzetes magyarázat nélkül alább posztolunk. A szöveg hossza miatt a mai nap legfontosabb hírei kimaradnak, így azokat a holnap reggeli posztunkban keressék...

Tibor és Anna

Anna 17 évesen apjával, anyjával és két kisebb testvérével Kispesten élt. A 18 éves Tibi udvarolt neki. Együtt jártak ipari iskolába, ahol Anna drágakő foglalónak, Tibi aranyművesnek tanult. Szegény zsidó családból származtak mindketten. Tibiék Pesten laktak, de minden nap hazakísérte az iskolából Annát.

Március 16-án sem volt másképp, amikor is, Tibi és Anna együtt mentek Annáékhoz, akinek apja belépve a kisház ajtaján azt hallotta, hogy Tibi Anna anyját agitálja, hogy pakolják össze holmijukat, és költözzenek be Pestre. Közeleg a front, – mondta – ki tudja, mit hoz a holnap. Ott mégiscsak több helyen meghúzhatják magukat. Anna édesapja éktelen haragra gerjedt, és letámadta Tibort azzal, hogy miért kell a lányokat, gyermekeket ijesztgetni a rémhírekkel, terjessze azokat máshol, és takarodjon a házukból! Vissza se jöjjön! Tibor elment, és valóban soha nem lépte át többet a ház küszöbét.

Annát és apját március 19-én reggel 7.40-kor a villamosmegállóból szedték össze a németek. Mindenkit igazoltattak, és papirjaikból jól olvashatóan kiderült felekezete: Izraelita. Az óbudai téglagyárba vitték őket, ahol kb. 1 hónapig maradtak, majd az első transzport egyikével marhavagonokban Auschwitzba szállították őket. Anna látta még ott egyszer apját meztelenül, leborotválva, “vizsgálatra” várva. Soha többet nem találkoztak! Annának azonban szerencséje volt! Egy gyönyörű, magas, szép fogsorú, mosolygós, jól fésült, sötét hajú, SS egyenruhát viselő férfi ezüstvégű sétabottal jó irányba küldte, sőt meg is paskolta az arcát, és azt mondta neki: “hübsche mädchen”. Ez az ember volt Josef Mengel!

Később Annát leborotválták, fertőtlenítővel behintették, karjába számot tetováltak, néhányszor bottal rávágtak, majd egy halomba rakott ruhahegyből kitéphetett magának egy kombinét, bal lábára papucsot, jobb lábára félmagas sarkú női cipőt, amely lábfejénél 2 számmal volt kisebb.

A magyaroknak előkészített barakkokba került, ahol lengyel kápók vigyázták a rendet. Ezek rendkívül kegyetlenek voltak, nem kérdeztek, és nem mondtak semmit, csak ütöttek! Egyszer az egyik egy röpke pillanatra megnyílt Annának:”végignéztem a rokonaim, szüleim, testvéreim, férjem, gyermekeim legyilkolását, a sajátomat nem fogom megnézni. Ha ez kell, hogy életben maradjak, akkor könyörületet ne is remélj tőlem!” Azzal nagyot suhintott botjával Anna vállára, és továbbállt.

Négy hónap elteltével Annát átvezényelték a magyar barakkból egy a táboron belüli másik helyre, ahonnan minden reggel egy gyárba kellett többedmagával kivonulnia dolgozni, és este hajtották vissza őket. A gyárban cérnatekercseket gyártottak. Anna feladata volt, hogy egy speciálisan átalakított talicskára négy 25 kilós dobot felrakjon, és eltolja egy helyre, ahol azokat le kellett venni, és sorba kellett rakni. Anna a páratlan számú doboknál egyensúly problémákkal küzdve mindig a sípcsontjával támasztotta ki a talicskát, hogy az nehogy felboruljon. Először vérezni kezdett a sípcsontja, aztán begyulladt, majd a csont is kilátszott, végül a csont is lekopott. Ott ez senkit nem érdekelt, de Annának élete végéig horpadt maradt a sípcsontja.

Többször láttak szövetséges gépeket repülni az égen, hallották a bombázások zaját, és mindannyiszor imádkoztak Istenhez, hogy oda, arra a földi pokolra essen már le egy bomba, de nem hallgattatott meg az imájuk...