2021. március 31., szerda

LÁZÁR JÁNOS HAZUDIK, MÉG EGYETLEN VAKCINA SEM MENTETT MEG SENKIT, DE HÚSZEZREN MEGHALTAK ORBÁN MIATT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.30.


Lázár János nagyon szeretne újra visszakerülni Orbán kegyeibe, ezért gátlástalanul hazudik, amikor azt állítja, hogy “a keleti vakcinák eddig 600 ezer magyar embernek mentették meg az életét, illetve óvták meg őket a súlyos betegségtől, a nyugati vakcinák hiánya miatt pedig 20 ezer magyar vesztette életét”. Egyelőre még nem is telt el annyi idő, hogy a beadott keleti vakcinák védettséget jelentenének, mert még a kipróbált nyugati vakcinák második beoltása után is szükség van legalább két hétre a védettségre, a “keleti vakcinákból” pedig még nem adták be 600 ezer magyarnak a második oltást is. A hatásuk pedig kérdéses.

Az is aljas hazugság, hogy Lázár az Európai Unió nyakába akarja varrni annak a húszezer magyarnak a halálát, akik azért haltak meg, mert Orbán Viktor túl későn reagált a második hullámra, a döntéseit későn hozta meg, és azok sem voltak elégségesek. Emellett teltházas futballmeccseket rendezett akkor, amikor már mindenhol régen lezárták nemcsak a stadionokat, de az egész országokat is. Az nem a nyugati vakcinák hiánya, hogy a magyar egészségügyben halnak meg lakosságarányosan a világon a legtöbben, hanem a lepusztított magyar egészségügy helyzetét mutatja, ahol önkénteseket toboroznak.

Orbán még a járvány idején is tízszer annyi pénzt adott focira és sportra, mint az egészségügyre, és még a klérus is kétszer annyi pénzt kapott, mint az életmentő egészségügy egy világjárvány idején. Aljasság a magyar halottakat az Európai Unióra fogni, mert az Unió immár 1,5 millió vakcinát küldött, ami messze meghaladja a “keleti” vakcinák számát, miután az oroszok és kínaiak sem szállították le a mennyiséget, amit szerződésben vállaltak, de az a diktatúrák szerelmeseinek nem számít...

SZÉPEN HÍZIK A NER-GÖMBÖC – MÉSZÁROSÉ A KELET-MAGYARORSZÁGI ÁRAMHÁLÓZAT IS

NÉPSZAVA
Szerző. MARNITZ ISTVÁN
2021.03.31.


Kelet-Magyarország gázellátó-rendszere után most a helyi áramrendszer került Orbán Viktor felcsúti barátja érdekeltségi körébe. A jövőbeni nyereség az állam jóindulatán múlik.


Adásvételi szerződést írt alá az Opus Energy Kft. és az E.ON Hungária Zrt. az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) százszázalékos részvénycsomagjáról – közölte tegnap a kormányfő felcsúti barátja, Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó vevő. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de azt szakértők százmilliárdos nagyságrendre teszik. A Titász az ország észak-keleti ötödén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 18,7 ezer négyzetkilométeren üzemeltet 25,4 ezer kilométer villamosenergia-hálózatot. Rendszerük közel 400 településen több mint 760 ezer háztartás és üzleti vevő ellátását teszi lehetővé. 

Az E.ON jogelődje még az 1995-ös nagy privatizációs hullámban vásárolta meg a Titászt. Azóta az uniós előírások alapján a kereskedelem – így a lakosság ellátása – is átkerült az E.ON Hungária egy országos hatáskörű cégéhez. Így a Titász ma már kizárólag a "vasat" birtokolja. A kereskedők által a Titászhoz hasonló hálózatüzemeltetőknek – szakszóval elosztóknak – fizetendő szállítási tarifát az állam határozza meg és azt a lakosság az általa fizetendő hatósági áramár úgynevezett rendszerhasználati díjelemén keresztül fizeti be. Ennek belső aránya számítások szerint a 2014 óta változatlan lakossági tarifán belül egyre nő. A Titász eszközértéke százmilliárd forint, amiből a vételár is becsülhető. Bevételük mintegy 50 milliárd, nyereségük közel hatmilliárd forint évek óta. Az E.ON már 2019-ben, a hozzá hasonlóan német RWE-vel kötött nagy anyaországi eszközcsere begyűrűző hullámán megállapodott az Opus-szal a Titász eladásáról. Az E.ON lépése mégis fura, mert az EU nem kötelezte a német konszernt a jól fialó hálózati cég eladására. (A német csoport dunántúli áram- és gázhálózatait megtartotta, sőt az eszközcsere nyomán hozzá került a fővárosi villamosenergia-rendszer is. Lakossági szolgáltatóját pedig most vásárolja meg az állami MVM.) 

A felcsúti csodamágnás tőzsdei holdingcége alig három hete vásárolta meg teljesen a Kelet-Magyarországon, a Titász területének körülbelül kétszeresén gázhálózatot üzemeltető, szintén állami tarifáktól függő Tigázt is. Utóbbira azóta már versenyhivatali pecsét is került, ami a Titász esetében is borítékolható. Tegnap, a bejelentés előtt az Opus-papír ára a BÉT egészének több mint háromszorosával, 3,17 százalékkal került lejjebb...

EGY KÖNYÖRTELEN TÖRVÉNY, AMI PONT AZOKNAK ÁRT, AKIKET MOST VÉDENI KELLENE

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.03.31.2010 óta rengeteg jogszabályt átírt a kormány a kénye-kedve szerint, de a kevés kivétel között van a végrehajtási törvény. Ez maradt úgy, ahogy 1994-ben létrehozták: nem védi a rászorulókat, sőt sok esetben kifejezetten felelőtlen, kártékony előírásokat és részletszabályokat fogalmaz meg, számos ember veszítette el a lakhatását, vagyonát, vagy károsult más módon a könyörtelen jogi szabályozás miatt. Köztük van Éva is, a műsorunk vendége, aki az Utcajogász Egyesületet képviselő Bognár Eszter jogásszal beszélt nekünk arról, milyen problémákat szül a végrehajtásokra vonatkozó jogi szabályozás. Az Utcajogász Egyesület önkéntesekkel gyűjti össze azokat a szabályozási problémákat, amelyek a polgári bírósági végrehajtási eljárás során fokozottan hátrányosan érintik a szegénységben, lakhatási szegénységben élő, bizonytalan lakhatási helyzetű embereket. A szervezet jogászai képviselik azokat, akiket a magyar állam magára hagyott, de a hosszútávú céljuk a törvény megváltoztatása...

BIGE: "ORBÁN MÁR DÖNTÖTT AZ ÜGYEMRŐL" | INTERJÚ A HÁZIŐRIZETBEN LÉVŐ MILLIÁRDOSSAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.03.29.Bige László évek óta Magyarország egyik leggazdagabb embere, de üzleti sikerei helyett újabban azzal került be a hírekbe, hogy gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolják. A milliárdos ráadásul nemrégiben megrendelt egy nagyszabású kutatást is, amit sokan úgy értelmeztek a nyilvánosságban, hogy az üzletember az ellenzék finanszírozására készül a 2022-es választási kampányban. A PartizánPolitika mai adásában a háziőrizetben lévő Bigével otthonában beszélgetünk vadászatról, Csányi Sándorhoz fűződő viszonyáról, az ország politikai és gazdasági viszonyairól, és kormányzati kapcsolatairól...

HIÁBA ÜNNEPEL ORBÁN, MESSZE VAN MÉG A VÉDETTSÉG

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.03.31.


A nyitáshoz kevés lesz 2,5 millió beoltott ember a szakemberek szerint, pedig a miniszterelnök erre a számra alapozza nagyszabású terveit.


„Kétmillió honfitársunk beoltva. Még egy lépés előre” - ünnepelt tegnap videóposztjában az Üzbegisztánban tárgyaló miniszterelnök. A Népszavának nyilatkozó járványügyi szakemberek viszont semmi okot nem látnak a megkönnyebbülésre. A megbetegedési adatok változatlanul nagyon rosszak: soha nem volt még ilyen magas az aktív fertőzöttek (222 ezer), a kórházban ápoltak (12553 fő), a lélegeztetőgépen lévők (1529 fő) száma. Az elhunytak száma (274) a járvány berobbanása óta a második legnagyobb. 

Így biztosnak látszik, hogy nagyon távol vagyunk a józan nyitástól. Orbán Viktor miniszterelnök két hete a közszolgálati rádiónak adott interjújában beszélt arról, ha beoltottunk két és fél millió embert, „el lehet kezdeni az újranyitást.” Megfejthetetlen, hogy a miniszterelnök honnan vette, hogy 2,5 millió beoltottal lesz a kellő védettsége az országnak – reagált lapunknak Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. 

A szakember szerint ez az átoltottság az eredeti vuhani vírus esetében igaz is lehetne, de a brit-variánsa intenzívebben terjed, a jelenlegi járvány megállításához legalább 7 millió vakcina beadására van szükség. Ócsai Lajos szerint, ha a 2,5 millió oltott után kezdjük el a nyitást, annak még ára lesz. Az új vírusvariánsok - de ezek közül is a brit - sokkal fertőzőképesebbek, sokkal súlyosabb megbetegedést okoznak. A szakember szerint a miniszterelnöknek az az állítása is magyarázatra szorul, a pedagógusok a napokban zajló oltásuk után 8-9 nap múlva védetté válnak. Ezzel szemben az első oltás után legkorábban három hét múlva alakul ki 80 százalékos védettség, és a második után is el kellene telnie legalább tíz napnak, hogy az érintettek biztonsággal visszaállhassanak a katedrákra. A szakember szerint a járványtan egzakt tudomány, megvannak a maga törvényszerűségei. 

Az adatok közlésével is egyre több a probléma: miközben az operatív törzs déli hivatalos tájékoztatóján 4609 az új fertőzöttről számolt be Müller Cecília országos tiszti főorvos, néhány órával korábban Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth Rádiónak adott interjújában még „csaknem 8 ezer esetet” említett. Lapunknak egy virológus, akit a járvány várható kimenetelének értékelésére kértünk, azt mondta: képtelenség lenne bármit mondania, mert annyira kevés az adat, és ami van, az is csak fenntartásokkal kezelhető. Példaként említette a tesztelést, amiből még mindig nagyon kevés történik, és az egyik eleme lehetne az elemzésnek...

SOHA ENNYI ÁLDOZATA NEM VOLT MÉG A JÁRVÁNYNAK, 302 EMBER HALT MEG AZ ELMÚLT EGY NAPBAN KORONAVÍRUSBAN

TELEX
Szerzők: THÜRINGER BARBARA, CSATÁRI FLÓRA DÓRA
2021.03.31.


Napi új fertőzöttek száma: 
6700 (az előző napihoz képest + 2091)

Napi új halálos áldozatok száma: 
302 (az előző napihoz képest + 28)

Kórházi ellátást igénylők száma: 
12 346 (az előző napihoz képest – 207 )

Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1492 (az előző napihoz képest – 37)

Napi mintavételek száma: 
32754 (az előző napihoz képest + 14 309)

Első dózissal oltottak száma: 
2 011 029 (az előző nap délután közölt győzelmi jelentéshez képest + 10 031, ld. még a Kedden káoszba fulladt a tájékoztatás című részt a cikkben)

Ebből második dózissal is beoltottak száma: 
753 187 (a keddi hiányos tájékoztatás miatt erről nincs információ)

A gyógyultak száma jelenleg 406 935 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 224 761 főre emelkedett – írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap...


A TÁPPÉNZADATOK ARRA UTALNAK, HOGY FERTŐZÖTTKÉNT IS SOKAN DOLGOZHATTAK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.03.30.


Balassagyarmat polgármestere szerint jelentős problémát okoz, hogy sokan akkor is bemennek a munkahelyükre dolgozni, ha tudják vagy sejtik, hogy megfertőzte őket a koronavírus. Ennek az az oka, hogy sok gyárban olyan rendszert üzemeltetnek, ami miatt kevesebb bónusz jut annak, aki betegség miatt hiányzik.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy ki és mikor mehetett betegen dolgozni, és megfelelő kontaktuskutatás nélkül ezt nem is igazán lehet tudni. Számos esetet hallottunk, amikor enyhe tüneteket mutató munkavállalók fertőzték meg kollégáikat, de mivel nehéz eldönteni, hogy egyedi estekről van-e szó, vagy valóban nem veszik a magyar munkavállalók elég komolyan a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos elővigyázatossági javaslatokat, olyan statisztikákat kerestünk, amelyek iránymutatóak lehetnek.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a KSH adatai szerint tavaly decemberben kiugróan sokan voltak táppénzen, az év egészét tekintve viszont alig lehet észrevenni, hogy a tegnapi kimutatás szerint igazoltan immár 641 ezer honfitársunk fertőződött meg az utóbbi 12 hónapban koronavírussal, közülük 329 ezren 2020-ban. A táppénzt folyósító Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján azt lehetett látni, hogy a táppénzre kifizetett összeg 2020-ban 156 milliárd forint volt, ami 18 százalékkal magasabb a 2019-es 139 milliárdnál...

PUSZTAI ERZSÉBET: A NYITÁSHOZ CSAK A FERTŐZÉS TERJEDÉSÉNEK GYORSASÁGÁT SZABAD FIGYELEMBE VENNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.31.


Súlyos tévedés önmagában az oltások számához kapcsolni a nyitási lehetőségeket – állítja Pusztai Erzsébet. Az infektológus, egészségügyi szakértő szerint amíg a lakosságnak csak egy része van beoltva, a többiben pedig rohamosan terjed a fertőzés, addig nem lehet nyitni! Nem az a kérdés, hogy hányan vannak beoltva, hanem az, hogy milyen korcsoportokban, mennyire terjed a fertőzés, mekkora a kórházak terhelése! Természetesen az oltást nagyon nagy ütemben folytatni kell, de a mostani oltás nem a jövő heti fertőzésszámot fogja befolyásolni, hanem a két hónappal későbbit Pusztai Erzsébet úgy véli, észszerűen kéne nyitni is, szigorítani is. Egy ilyen járvány kezelése sokkal több tényezőn múlik, minthogy kiemeljünk egyetlen mérőszámot, az oltásokét és ahhoz próbáljunk mindent igazítani!


- Az Európai Unióban hazánk a legátoltottabb ország, de vannak mutatók, amelyekben még nem állunk ilyen jól. Ilyen például a népességarányos halálozás. Ebben hányadikok vagyunk?

- A világon harmadikok vagyunk a halálozásban, már a cseheket is elhagytuk, a lakosság arányos fertőzésszámot hirtelen nem tudom megmondani, de, abban sem állunk jól.

- Mi az, amit egy országban a nyitáshoz figyelembe kell vennünk, a fertőzés terjedésének gyorsaságát, vagy a beoltottak számát?

- Kizárólag a fertőzés terjedésének gyorsaságát. A beoltottak száma hosszú távon lesz fontos. Ráadásul nagyon fontos, hogy milyen korosztályból kerülnek ki azok, akiket beoltottak. Mi az idősebb korosztályt oltottuk be, de a fertőzés az aktív, munkába járó korosztályok között felgyorsult és nagyon terjed. Halljuk, hogy egyre több fiatalkorú kerül be a kórházba, sőt, lélegeztetőgépre is. Nem minden korosztályból vannak az emberek egyenletesen beoltva, az idősebb korosztályból nagyobb arányban, a fiatalabbak közül alig.

- Jól gondolkodik az Orbán-kormány, amikor az oltások számához kapcsolja a nyitási lehetőségeket?

- Nem! Abszolút hibás ez a gondolkodás! Nem is tudom, hogy honnan vették ezt az elképzelést. Én még ilyet máshol sehol sem hallottam. Izraelben óriási nagy volt az átoltottság már, de a nyitást csak akkor kezdték el, amikor a fertőzés terjedése csökkent. Hosszú távon persze, hogy az oltás számít, amikor már mindenki be lesz oltva, akkor a fertőzés sem tud terjedni, tehát lehet nyitni...

A KELETI VAKCINÁK MIATT NEM LEHET ELDÖNTENI, A LEGROSSZABBAK VAGY A LEGJOBBAK VAGYUNK-E

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2021.03.31.


Világrekord! – ezzel lehet támadni és méltatni is a járvány magyarországi kezelését. Szomorú adat, hogy március közepe óta Magyarországon halt meg a második legtöbb ember covidban lakosságarányosan (az első Csehország). Elismerésre méltó adat viszont, hogy az EU-ban itt oltották be a legtöbb embert lakosságarányosan koronavírus elleni vakcinával.

Innentől kezdve a magyar kormány politikai megítélése is két szélsőség felé lenghet ki:

- van erős adat arról, hogy az Orbán-kormány nem vigyázott a polgáraira, hiszen e tavasz elején közülük halnak meg a legtöbben.

Ám a keleti vakcinák vásárlásával a magyar kormány elérte, hogy a tragikus hír mellé egy elismerést kiváltót is lehessen tenni, és így

- van erős adat arról is, hogy az Orbán-kormány vigyáz a legjobban az egész EU-ban a polgáraira, mert pénzt nem kímélve akkor is szerez nekik plusz adag vakcinát, ha senki más nem jut ilyenhez a szövetségen belül.

A keleti vakcinák beszerzésével a kormány ki tudta egyenlíteni a járvány elszabadulásának drámai hírét, és ezzel kommunikációs szinten meg tudta akadályozni, hogy a legrosszabb napokban érdemben romoljék a megítélése...

HEGYEKBEN ÁLL A LÉLEGEZTETŐGÉP A RAKTÁRBAN, DE MÉG ÉRKEZNEK ÚJABBAK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2021.03.31.


Van, aki támogatást bukna, ha a raktárban porosodó gépekből venne. Igaz, a darabár most sokkal olcsóbb, mint amikor a külügy fürkészei vették százával, ezrével a lélegeztetőket.


Magyarország világbajnok a lélegezetőgép-importban és a beszerzési árban is – ez már nyáron, a 444 cikkei nyomán világossá vált. 16 ezer gépet rendelt az állam központilag, ami durván a nyolcszorosa annak a mennyiségnek, aminek a működtetéséhez szakképzett személyzet áll rendelkezésre. A kikért szerződések alapján a bevásárlás összesen úgy 300 milliárd forintot vitt el. A G7 összesítése szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 26,7 milliárdot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig a június végéig megérkezett 12 ezer gépre 237,7 milliárdot költött el. Ami az egységárat illeti, a kórházellátó 10,8 milliós, a külügy 20 millió forint körüli darabáron szerződött.

Ugyanakkor egy sor cég jól keresett az üzlettel, ráadásul mindjárt a szerződés aláírása után, mert a vészhelyzetben előrefizetéssel ment az akció. A tőzsdén jegyzett OTT One Nyrt. például tavaly november végén azt jelenthette, hogy a 2020. január-szeptemberi árbevétele több mint 11,1 milliárd forintra, 2019 azonos időszakához képest a hatszorosára emelkedett. „Az árbevétel alakulásában jelentős faktorként jelent meg az idei év első felében előtérbe került, egészségügyi eszközökhöz kapcsolódó tevékenység” – utalt a vállalkozás az állammal kötött 12 milliárdos bizniszre.

A portyázó cégek által beszerzett rengeteg lélegeztetőgép nagy részét fel sem szerelték, raktárra volt szükség a tárolásukra további uniós és hazai közpénzből, és a kormány egyelőre túladni sem tud rajtuk, ezért jobb híján kisebb tételeket ajándékoz el, nemrég például Ugandát segítette meg. Az OTT One Nyrt.-vel egyébként márciusban szerződött a külügy ötszáz, áprilisban a kórházellátó több száz gépre, és a jelek szerint ezek sem kerültek rögtön a kórházakba. November végén azt közölte a cég, hogy „az év hátralévő időszakában tervezetten megtörténik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére beszerzett, mintegy háromszáz darab lélegeztetőgép átadása, amelynek eredménye várhatóan még a 2020-as üzleti év során realizálódni fog”.

A világraszóló központi raktárkészlet ellenére nincs vége a lélegeztetőgépek szállításának, léteznek újabb, egyéni megrendelések is. Mint az uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, március elején szerződött a Debreceni Egyetem négy darab lélegeztetőgép szállítására. Az üzletet a Hoge Systems Szolgáltató Kft. nyerte el, ez egyike azoknak a szerencsés cégeknek, amelyek a nagy állami fürkészésben is részt vehettek. Ezúttal azonban más volt az ár: a négy gépért összesen nettó 16,3 millió forintot fizetett az egyetem. Mint a hírt elsőként közlő napi.hu kiszámolta, ez azt jelenti, hogy negyedáron teljesítette a debreceni megrendelést a kft. az állami bevásárlás átlagához képest. A Hoge a G7 által közölt táblázatban egyébként a kórházellátó listáján kétszer 200 darab géppel szerepelt, a többséghez képest mérsékelt, 5,5 millió forintos egységárral...


ALKALMATLANSÁG, KONCEPCIÓTLANSÁG, SZERVEZETLENSÉG, KAPKODÁS – EZÉRT (IS) SOK A HALOTTUNK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.03.31.


„A legnagyobb részben a járványkezelés irányítására való teljes alkalmatlanság, a totális hozzá nem értés, és ebből fakadóan – a csernobili kommunikációval párosuló – teljes koncepciótlanság, szervezetlenség, kapkodás miatt ilyen magas Magyarországon a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak aránya” – ez Kunetz Zsombor véleménye. Komáromi Zoltán úgy fogalmaz: „Szörnyű azt hallani, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy a vírus diktál.... Így nem lehet járványt kezelni”. Pusztai Erzsébet és Kökény Mihály pedig a több mint elégtelen tesztelésnek, a kidolgozatlan eljárásrendnek, a túlterhelt egészségügynek és persze a magyarok rossz egészségi állapotának nagy szerepét hangoztatják a magas halálozás okait sorolva. A Hírklikk körkérdése.


„Amire azonban elsősorban figyelnünk kell, az a járvány második hulláma idején nem a megbetegedések száma, hanem elsősorban a halálozások száma” – vajon van még, aki emlékszik Orbán Viktor eme – egy szeptember 12-i interjújában elhangzott – kijelentésére? A kormányfő biztosan nem, vagy ha igen, akkor is csak a rémálmaiban jön az elő, elképzelve, ahogy számon kérik rajta a magyar életek védelmének az elmulasztását.

Merthogy tényleg van mit számon kérni rajta. Ugyanis (március 28-i adatok szerint) a világon a negyedik legrosszabb Covid-halálozási arányt Magyarországon regisztrálták. A nemzetközi statisztika szerint ráadásul két olyan ország/térség is megelőz minket, amelyeket – méretük, lakosságuk számát tekintve – összehasonlítani velünk képtelenség. A Coviddal összefüggő halálok/egymillió lakos mutatóban a sorrend a következő:

Gibraltár – 2791

San Marino – 2472

Csehország – 2445

Magyarország – 2119

Szomorú módon, azonban nálunk folyamatosan romlik a helyzet, amit az is mutat, hogy másfél hónapja még „csak” a 10. helyet foglaltuk el a rangsorban. Ezt figyelembe véve, egyedül a csehek állnak rosszabbul nálunk...egyelőre legalábbis.

Vajon mi lehet ennek a tragikus helyezésnek az oka? Miért ilyen magas a magyar halálozási arány? A kérdések megválaszolására szakértőket kértünk...

SZABAD SZEMMEL: A SAJTÓTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁRA SZÓLÍTOTTA FEL MAGYARORSZÁGOT AZ EURÓPA TANÁCS - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.31.


Deutschlandfunk


A sajtótörvény módosítására szólította fel Magyarországot az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Mijatovics a memorandumban azt sürgeti, hogy bontsák több részre a Médiatanácsot, illetve hatóságot, mert megrendítette a sajtó sokszínűségét, illetve a szólásszabadságot, hogy a felügyelet politikai befolyás alatt áll, illetve eltorzítja a piacot, hogy az állam erővel beleavatkozik.

Ennélfogva szavatolni kell a Médiatanács függetlenségét, a testületben helyet kell kapnia az összes politikai és társadalmi csoportnak. Hangsúlyozta a közlemény, hogy ezeket a lépéseket még a jövő évi választások előtt meg kell tenni. Magyar hivatalos részről a válasz az, hogy a vélemény elfogult, azon kívül nem a tényeken alapul.

Megfigyelők szerint azonban Magyarországon immár nincsen független sajtó. Pár hete vesztette el sugárzási engedélyét a Klubrádió, miközben a Fidesz-közeli KESMA csaknem 500 szerkesztőséget gyűrt be maga alá.

Neue Zürcher Zeitung

A munkaerőhiány ellenére egymás sarkát tapossák le Debrecenben a nyugati befektetők. Vannak másfajta nehézségek is, ám az akadályokat az állam nagyvonalú támogatásokkal igyekszik ellensúlyozni. A legnagyobb folyamatban lévő építkezést a BMW üzeme jelenti: 500 hektárt foglal el és ott legkésőbb 2025-ben évente 1500 elektromos autót kívánnak előállítani. Ekkora szabad terület egyáltalán nincs München környékén. Viszont a Kelet-Magyarországon letelepedett cégek körében nyugtalanságot kelt, hogy a létesítményben akár 5 ezren is dolgozhatnak majd.

Ennyi szabad képzett szakember ugyanis messze nincs a környéken. Ezért sok vállalat saját maga képzi az utánpótlást. A BMW is együtt akar működni több iskolával. Azok közül egyre több a helyi gazdasági tényezők igényeinek alakítja át az oktatást. És akkor még ott van a nagyvonalú kormányzati szubvenció, illetve a jelentős adókedvezmény. A kabinet akár a beruházási költségek felét hajlandó megtéríteni. De a várossal együtt beszáll az infrastruktúra kiépítésébe is, részben EU-s pénzből persze – mondja Richter Sándor, a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézettől.

Magyarország a külföldi befektetések révén konzervatív, a középrétegekre épülő társadalmat kíván létrehozni. Debrecenben is tetten érhető a politikai szándék, mivel a település a Fidesz egyik bástyájának számít, így kiemelkedő támogatást kap, szemben azokkal a városokkal, amelyek az ellenzék kezére kerültek. A terv az, hogy a Hajdúság központja az évtized végéig erős gazdasági centrummá váljon. Csak éppen ehhez sok munkáskéz kellene.

De a helyiek azt is kérdezik, hol fog lakni az a rengeteg ember, aki ezután költözik be, és hová járnak majd a gyerekeik iskolába. Az ugyanakkor nem kétséges, hogy óhatatlanul hatalmas torlódás lesz a vége, ha a dolgozók nap mint nap el akarnak majd jutni a város melletti ipari parkba, majd onnan haza. Az utak ugyanis keskenyek és a tömegközlekedés nem túl fejlett.

Le Monde

A lap európai körképe azt írja, hogy idáig egyedül Magyarország oltja be az embereket Szputnyik V-vel, mert nem várta be az uniós gyógyszerhatóság döntését. A vizsgálat nem egészen 4 hete kezdődött, ám úgy tudni, hogy igen nehézkesen halad, mert az oroszok nem mindig adják át időben a kért adatokat. A magyar kormány idáig 2 millió adagot rendelt, ebből Moszkva 550 ezret szállított le. A vételár 20 millió dollár.

De a fogadás némi késedelmet szenvedett, mivel Orbán Viktor közben vett a Sinopharmtól is, amivel szintén megkerülte az EU-t. Mindenesetre az országban már a népesség 21,6 %-a megkapta az oltóanyag legalább első adagját, és ez rekord az unión belül. Még akkor is, ha ez a ’mindent-bele’ politika egyelőre nem befolyásolja a járvány áldozatainak számát, az meghaladja a napi 200 főt.

Die Welt

A Biontech alapítója és egyben igazgatója elengedhetetlennek tartja, hogy a nyáron újabb zárlatot rendeljenek el, hacsak addig nem csökken az új megbetegedések száma. Ugur Sahin, akinek cége magyar szakemberekkel közösen fejlesztette ki a vírus elleni szert, hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ha jól megy az oltás, akkor a nyár végén visszatérhet a normális állapotokhoz a világ.

De mint mondta, előbb meg kell várni, miként hat a kórokozó terjedésére a melegebb idő. Jelenleg azonban annyira súlyos a helyzet, hogy aligha lehet halogatni a további szigorítást. Azok feloldásáról pedig csak akkor lehet szó, ha időben megérkeznek a vakcinákból az ígért mennyiségek és azokat folyamatosan adják be a lakosságnak. Ez esetben a következő télen nem lesz szükség újabb tilalmakra. De hogy miként alakul valójában, azt várhatóan csak május végétől lehet megjósolni.

Arról is beszélt, hogy ami van oltóanyag, azt haladéktalanul fel kell használni, bízva abban, hogy érkezik utánpótlás. Nem szabad tartalékolni a második oltásra. Ő maga arra számít, hogy nem lesz gond a szállításokkal.

Politico

Három uniós ország diplomatái is arról számoltak be, hogy az osztrák kancellár próbálja zsarolni az uniót, mert ily módon akar többletvakcinához jutni. Kurz azzal fenyegetőzik, hogy ellenkező esetben megvétózza 100 millió adag oltószer lehívását. Brüsszelben a válasz az, hogy egyrészt ezt jogi okokból nem teheti meg, másrészt pedig más országok sokkal rosszabb helyzetben vannak, tehát nekik kell segíteni.

A tét konkrétan az a 10 milliós szállítmány, amely a Pfizer/Biontechtől jön a következő negyedévben. Ezt osztaná el a Bizottság soron kívül a rászorultságtól függően. Ám pl. a bolgár, a lett és a horvát kormány is nagy bajba kerülhet, ha nem kezelik őket kiemelten.

Bécs váratlan húzása nagy felháborodást keltett. Egy névtelen forrás úgy nyilatkozott: a szolidaritás Ausztria számára láthatólag egyirányú utca, ezért rajta kívül senki más nem számít. Osztrák hivatalos körök egyébként nem cáfolták a fenyegetés tényét. Ugyanakkor vannak olyan vélemények, hogy Kurz a végén csak elérheti a célját, mert az európai vezetők semmiképpen sem szeretnének elhúzódó harcba bonyolódni. Ám megfigyelők azt is jelzik, hogy a kancellár igazából csupán a figyelmet akarja elterelni, mert országa nem vette át a teljes mennyiséget, amelyet az EU előirányzott számára.

Reuters

Ausztria bejelentette, hogy egymillió adag vakcina megvásárlásáról tárgyal Oroszországgal, noha a szert még nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A kancellár úgy nyilatkozott, hogy nem geopolitikai szempontokat kell mérlegelni, egyedül az számít, hogy a szer hatékony és biztonságos legyen. Ezúttal azonban nem ismételte meg, hogy a Szputnyik V-t csak akkor adják be a lakosságnak, ha arra már rábólintott az illetéke uniós hatóság. Kurzot az ellenzék támadja, mert nem használta ki teljesen az EU-tól kapott kontingenst.

TÍZ ÉV MÚLVA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.31.


Orbán fölkötötte a piros selyemkendőjét a fejére, rézkarikát aggatott a fülébe, bal vállára fekete macska telepedett, majd belenézett az üveggömbjébe, és nekiállt látni. Jövőt látni Ezo Tv módján. „Tíz év múlva egy egészen más világban leszünk, mint amilyenben most vagyunk.” – jelentette ki véreres szemeivel fölnézve a gömbjéből, a macska nyávogott, az üzbégek pedig elaléltak ettől a nagyságtól, aki egyenesen hozzájuk érkezett messzi vidékről, és ezt is tudja. Taníts még, mester, borultak le az üzbégek, és ő tanított is, miként tőle telt, öntötte eléjük mind a nagy tudását most épp Hérakleitosz alakját öltve, s ugyan nem azt mondta az üzbégeknek, hogy pantha rhei, hanem, hogy „új technológiák jönnek, mozgásban a világ”, de az üzbégek ettől is elaléltak.

Vagy röhögtek gusztus szerint. Mert az üzbégek sem hülyék, csak kell nekik egy komcsi párttitkár, akinek a szavaiban feredőznek, boltolnak vele, és meg is kapták. Mert Orbán se nem látó vajákos asszony, se nem görög-, de még csak nem is napkeleti bölcs, hanem avas szagú falusi komcsi, fasiszta briganti és pátoszos meg ájtatos hitszegő. Mindez egyben, de úgy, hogy mindahányból a lehető legrosszabbat tudja magában. És szemmel láthatóan megy el az esze. Állítólag tavaly tavasszal az üzbégek „gondoltak a magyarokra”, „sok százezer maszkot küldtek”, hogy a járvány terjedését megakadályozzák, ami így sikerült, ahogyan, de a sok százezer maszkot senki nem látta, patikában lehetett hozzájutni drága forintokért az üzbégek maszkjához.

Mindezek ellenére, vagy éppen ezért Orbán kijelentette, hogy „a magyarok ezt soha nem fogják elfelejteni”, és ezen ponton meg a Szabad Nép fura világba érkeztünk el. A hős Szovjetunióhoz és annak még hősebb népéhez, akiknek szintén nem felejtettük el az érettünk való jóságát a KISZ taggyűléseken és április negyedikéken sem soha. Hozhatnék még vitézségből formát a führer és a duce szerelmetes viszonyából is, de minek, ha itt van nekünk a saját bejáratú bohócunk, aki az üzbégeknél, mint kitetszik, megint olyan tripet engedett el, hogy aszondtam, Kázmér, te innen sehová nem mész, és véresre tapsolod a kezed a matinén, meg hujjogatsz az örömöktől. És úgy is lett egészen. Megkérdeztem azért a Józsit, hogy hálás-e az üzbégeknek nagyon...