2017. október 28., szombat

A PÉNZTÁRCÁNKNAK KEDVEZŐ, AZ EGÉSZSÉGÜNKRE KÁROS

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: 
2017.10.28.Vasárnap hajnalban ismét óraátállítás: három óráról kettő órára kell visszatekerni az órákat. A téli időszámításra való átállással energiát spórolunk meg, kedvezőtlen élettani hatásai miatt azonban évek óta sokan kampányolnak az eltörléséért. Magyarországon már 1980-ban bevezették a téli és a nyári időszámítást, az egész Európai Unióban azonban csak 1997-ben.
A nyári időszámítás szerint az óra március végétől október végéig hatvan perccel kevesebbet mutat az időzónához képest. Ilyenkor, október utolsó vasárnapján tehát a normál időszámítás lép életbe azzal, hogy éjjel három órakor visszatekerjük az órákat. Ennek köszönhetően reggel 7-kor már világos van, tehát megspórolunk egy csomó áramot.
„Éves szinten körülbelül 100-120 GWh-val kevesebb áramot használunk fel azzal, hogy órát állítunk” Berczeli Réka, a Mavir Zrt. szóvivője szerint ez egy közepes magyar város teljes éves fogyasztásának felel meg...

A "LÁB AZ AJTÓBAN" TECHNIKA A SZEXUÁLIS ZAKLATÓK EGYIK FŐ FEGYVERE

24.HU
Szerző: SEREG TÍMEA
2017.10.28.


Hol kezdődik a szexuális zaklatás? Mik az egyértelmű jelei annak, ha egy férfi nem tisztességesen közeledik a nőhöz, hanem uralni, használni akarja a saját kénye kedvére? Hogyan lehet elkerülni, hogy végig kelljen nézni, ahogyan kéretlenül maszturbálni kezd a kocsiban vagy odanyomja a nő kezét a farkához?

Harvey Weinstein botrányától hangos a hazai és a nemzetközi sajtó, előbbit tetézi Marton László ügye, akit több nő is szexuális zaklatással vádol. Nyilvánvaló, hogy ha igazak a vádak, akkor a zaklatási ügyek évtizedeken keresztül történtek, anélkül, hogy bárki, akinek jogában állt volna, akkor és azonnal jelentette volna a hatóságoknak. Egyértelmű, hogy a hatalmon lévő emberekkel nem ennyire egyszerű a helyzet, de eltekintve a két névtől, szexuális zaklatások voltak, vannak és lesznek, sajnos. Elejét lehet venni azzal, ha az áldozatok tisztában vannak, hogy mi történhet: a manipulátorok viselkedése már az ismerkedés elején leleplezi őket, stratégiákat vetnek be, hogy megszerezzék a kiszemeltet.

Pszichológiai elemzések sora készült el, amíg az alábbi hat pontos listát összeállították és közzétették a Psychology Today-en. Leginkább az áldozatokkal való interjúk, anamnézisfelvételek vezettek el odáig, hogy ki lehet jelenteni, a szexuális ragadozók elárulják magukat a viselkedésükkel. Még az elején...

ÍZETLEN

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA

2017.10.28.


Egy hírportál már elvágta magát nálam, jóval azelőtt, hogy lement volna kormánykutyába. Az origó felületessége és ostobasága úgyszólván felkínálta magát későbbi gazdáinak, de mondom, én már sokkal korábban elviselhetetlennek tartottam.

Most itt a következő hírportál. Jó ideje idegesít a nagyképűségük, a magyar nyelv és helyesírás alapfokon sem ismert szabályainak ordító megnyilvánulásai, a "véleményvezérség" taszító manifesztálása, de ez a mai "tudósítás" mindent alulmúl - soha többé meg nem nyitom ezt a lomtárt.

Íme:...

MÁTÓL HIVATALOS: A FIDESZ NAGYRA ÉRTÉKELI, HA VALAKI LOP, CSAL, HAZUDIK

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2017.10.28.


Persze ehhez kérnek néhány szavazatot, de Farkas Flórián ezt is elintézi.
Nagy biztonsági készültség mellett érkezett meg szombaton Farkas Flórián a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség szolnoki tisztújító kongresszusára, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokba. A romaügyekért felelős miniszterelnöki biztostól nem lehetett kérdezni, a kongresszusra pedig nem engedték be csak azokat, akik rajta voltak a listán. A RomNetfőszerkesztője, Hidvégi-Balogh Attila arról számolt be, hogy az eseményre buszokkal szállították azokat, akik később megerősítették Farkas Flóriánt a szövetség élén. Az újságírónak sikerült bejutnia, közölt is egy rövid videót Farkas beszédéről. A roma vezető egyebek közt az mondta, hogy jöhetnek a gárdisták, „kiabálhat liberális és hangoskodhat szocialista, tudjuk, mire szövetkeztünk, a cigányság alkotórésze a nemzetnek, a cigányság sorsa össze van kötve a nemzet sorsával”. És sajnos Farkas Flóriánéval is – ezt már mi tesszük hozzá –, akinek nyilvánvalóan többet ér a saját boldogulása, mint a nehéz sorsúaké.
A Fidesz az egyetlen párt, amely felvállalja Farkas Flóriánt
A Lungo Drom szombat délutáni közleménye azt írta, Farkas Flórián elnök beszédében kiemelte a májusban Kövér László, a Fidesz-választmány elnökével aláírt megállapodás fontosságát, amely egy hosszú, 16 éve tartó szövetség megerősítését jelenti. Mint mondta, a Fidesz az egyetlen párt, amely felvállalta a cigányság ügyét. Kiemelte, a Lungo Dromnak óriási a lehetősége és óriási a felelőssége is. A kormány elkötelezte magát és rendkívüli erőfeszítéseket tesz 2010 óta a hátrányos helyzetben lévők, így különösen a hazai cigányság társadalmi felzárkózása érdekében. A Lungo Drom ebben partner, és felelősséget vállal a magyarországi cigányság egészéért.
A Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint a kongresszusra elment az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán is, és ha már ott volt, aláírt ő is egy megállapodást a Lungo Drommal. Hogy ebben a megállapodásban mi van, arról egyelőre nem tudni sokat, bár a miniszter arca elég kifejező volt, amikor letették elé a dokumentumokat...

A KORMÁNYKÖZELI INTÉZET KIHOZTA AZ ELLENZÉK BUKÁSÁT, AZ ELLENZÉKI A KORMÁNYÉT ÉS MINDKETTŐ BEJÖHET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider


2017.10.28.

Most kapaszkodjon meg: lehet, mindkettőnek igaza van.
A kormányközeli, fideszes Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint az MSZP-t a teljes népesség körében már csak a lakosság 5 százaléka támogatja, ami a valaha mért legalacsonyabb népszerűség és azt mutatja, hogy Botka megfúrásával a törzsszavazók is kezdenek elfordulni a párttól - írta az Index.

SENKINEK SEMMI KÖZE AHHOZ, SÁROSDI LILLA MEGBOCSÁJT-E MARTON LÁSZLÓNAK - INTERJÚ WIRTH JUDITTAL

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.10.28. 


Az áldozatnak szíve-joga dühösnek lenni, és ha nem akar, akkor nem kell megbocsájtania annak, aki őt bántalmazta. Van-e feloldozás egy ilyen történetben, létezik-e olyan, a társadalom számára is megnyugtató út, amin elindulhatunk? És mi mindebben a sajtó felelőssége? Erről beszélgettünk Wirth Judittal, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület munkatársával.

Mérce: Hogy kér bocsánatot egy olyan ember, akit több nő is vádol azzal, hogy az elmúlt évtizedekben szexuálisan zaklatta őket?
Wirth Judit: Egy őszinte, valódi bocsánatkérésben az elkövető nem maszatol, nem magát mentegeti, nem magát sajnáltatja, hanem elismeri a másiknak okozott sérelmet, és vállalja, tudomásul veszi a következményeket. És jelzi, hogy az az áldozat döntése, megbocsájt-e vagy sem. Egy tisztességes bocsánatkérés valójában egy tartozás lerovása. Olyan, mint egy adósság, amit törleszteni kell, ami jár, nem pedig egy jótékony adomány, amiért hálálkodást várhat, függetlenül attól, hogy az áldozat elfogadja-e, akár örül neki, vagy sem.
M: És milyen egy nem őszinte bocsánatkérés?
W. J.: A bántalmazói bocsánatkérések tipikus megjelenési formája ez: „sajnálom, HA úgy érezted…”, „bocsánatot kérek, HA félreértettél”. Vagyis, bár az elkövetők kénytelenek elismerni azt, amit tettek, bocsánatkérésnek álcázva igyekeznek továbbra is azt sugalmazni, hogy az áldozatuk nem mond igazat, mintha a szava megkérdőjelezhető lenne. Emellett szintén jellemző, hogy tartalmaznak még egy sor önfényezést és önfelmentést is, illetve arról beszélnek, hogy nekik milyen nehéz. Nyilván ezekre a bocsánatkérésekre is mondhatjuk, hogy ez legalább valami (hiszen legalább az elismerésnek az alapjai benne vannak), de azért messze állnak attól az őszinte megbánástól, amelytől alapvető attitűdök és viselkedésminták megváltozása remélhető...

IJESZTŐ AZ EGYHÁZAK POLITIKAI PASSZIVITÁSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.28.


A kereszténység emberi szabadságról való felfogása páratlanul gazdag -- ami páratlanul meglepő lehet azoknak, akik bizonyos távolságtartással, esetleg ellenszenvvel viseltetnek az egyházak iránt. Valójában azonban az a gazdag antropológia, amely egyfelől a szabad akarat teológiájában, másfelől a keresztény haladáskoncepcióban, más szóval az ember erkölcsi autonómiájában és az ember és társadalmainak a természeti törvény szerinti tökéletesedésében ragadható meg, az emberről alkotott kétezer-ötszáz éves filozófiai és teológiai reflexiónk csúcsát jelenti, amelyhez képest a semleges állam üres proceduralitásába visszaeső és a demokrácia identitárius szétfeszítését lehetővé tevő liberalizmusé olyan, mint az Emirates első osztálya a Wizzair 27E ülésével szemben.

Mármost ezzel a gazdag tanítással a háttérben, akár ami a szabadságot és az erkölcsi rendet, akár ami a progressziót és a társadalmi igazságosságot illeti, különösen szembeötlő a keresztény egyházak hallgatása alapvető társadalmi és etikai kérdésekben. Ha hozzávesszük, hogy Jézus világosan előírta a pasztorizációt és a tanítást az egyháznak (a saját tanítványainak, a gyülekezetnek/ekklésziának, azaz az egyháznak), a hazai egyházak finom érdektelensége a fő feladatukkal szemben a morális megzavarodottságnak ebben a példaszerű korábban ijesztő és elgondolkodtató...

MÉRŐ LÁSZLÓ: ORBÁN VIKTOR PROVOKÁL, KERESI A BAJT, MAJD ELSZALAD ELŐLE

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: bl
2017.10.28.


Mérő László matematikus, pszichológus a közelmúltban egy pszichológiai szaklapnak adott interjút. Mérő többek között elmondta véleményét Orbán Viktor személyiségfejlődéséről illetve az illiberalizmusról is.

Orbán labilis és gyáva


“Azt nem vállalta be, hogy például az olimpia beruházásait transzparenssé tegye. Arról nem beszélve, ahányszor komolyabb ellenállásba ütközik, mindig elszalad. Olyannyira, hogy egy miniszterelnöki vitára sem hajlandó: itt ugyanis benne van a pakliban, hogy veszíthet.”

Mondja Mérő László, majd olimpiai referendumról hozott kormányzati döntésről is beszél:

” Ez a hozzáállásuk tipikusan a „Haza nem lehet ellenzékben” – féle. Nem más ez, mint mentségkeresés és önideologizálás, mert ha nincs kétharmad, akkor is van, ugye. “

Nagyon markánsan fogalmaz akkor, is amikor az illiberalizmusról beszél:

” Azt nem értem viszont, mi ez a hamuba sült faszság, hogy konzervatív vagy liberális? Nem létező kategóriákról beszélünk, a konzervatívnak nem ellentéte a liberális, ez olyan mintha azt mondanánk: az emberek kétfélék, vagy nők vagy magasak. Ennek semmi értelme.” (…) “Mit jelent ez? Hol van ennek szakirodalma? Enélkül még vitatkozni sem lehet vele. Nevezhetnénk nevén, autoriternek, de persze az meg csúnyán hangzik”

Mérő László szerint a liberálisból az lett, amit egyetlen valóban liberális sem gondol. Ugyanez van Soros Györggyel is:

“Gondolta volna ő valaha, amit neki tulajdonítanak? Soha. Esze ágában nem volt ide egymillió migránst telepíteni, pénzt adni nekik. Az egész egy tulajdonítás, attribúció. (Attribúció a szociálpszichológiában olyan folyamat, amely megmagyarázza az egyén viselkedéseit és döntéseit, a szerkesztő.) Pontosan tudhatjuk mit akar valójában, ha az idézett három mondaton kívüli mondandóját is elolvasnánk. Nyitott társadalmat és átjárható határokat akar.”...


ITT OLVASHATÓ

KÁOSZ VAN AZ ADÓRENDSZERBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BIHARI TAMÁS
2017.10.28.


A hivatalos propagandával szemben, nem kevesebb, hanem több lett a közteher, érdemben korszerűsödtek az adótechnikai megoldások, de átláthatatlanabbá vált, hogy mi történik az adófizetők pénzével - mondta Pitti Zoltán közgazdász, tudományos kutató a Népszavának.

- Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben az adócsökkentés kormányának nevezte kabinetjét és azt ígérte, egy söralátét is elegendő lesz az adóbevalláshoz. Vezető fideszes politikusok a legutóbbi napokban is adó, illetve járulékcsökkentésről beszéltek. Mi valósult meg ezekből az ígéretekből?

- A tény az, hogy míg 2010 előtt a bruttó hazai termék (GDP) arányos adóterhelés 37,5 százalék volt, addig a legutóbbi teljes évben, 2016-ban ez az arány már elérte a 39,8 százalékot. Az emelkedés magyarázata részben új adónemek meghonosításában, részben az adóalapok szélesítésében rejlik. Sokat mondó adat az is, hogy míg kormányváltás előtt 60-62 adónem létezett Magyarországon, addig napjainkban 82 féle közteherviselési jogcímet tart számon az adóstatisztika. Az a bizonyos söralátét mára alaposan megnőtt és vitathatatlanul a fogyasztható "sörmennyiség" is gyarapodott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a GDP értéke a 2010. évről a 2016. évre 8 200 milliárd forinttal gyarapodott, ugyanezen időszak alatt az adó- és járulékterhelés 3 900 milliárd forinttal emelkedett. Más megközelítésben azt is mondhatjuk, hogy míg a folyó áron számolt GDP növekedés 30 százalékos, addig az adó és járulékterhelés emelkedése ennél lényegesen gyorsabb, vagyis valamivel több mint 38 százalékos. S mindez úgy, hogy a számított adóból érvényesíthető adókedvezményeket, például a TAO pénzeket nem is vettük számításba...

ALACSONYABB ÁRON ÉPÍTETTÉK VOLNA MEG A SZLOVÁKOK AZ ÚJ KOMÁROMI HIDAT, MÉGIS MÉSZÁROS LŐRINCZ CÉGE NYERT

ÁTLÁTSZÓ - DO TOHO BLOG
Szerző: BOTOS BOTOND
2017.10.28.


A párkányi Mária Valéria hidat még együtt építettük, ma a szlovákok teljes kizárásával, a szlovák ajánlathoz képest jóval drágábban építheti meg Mészáros Lőrinc cége az új Duna hidat Komáromnál.

“A Duna nem elválaszt, hanem összeköt”

ezt Orbán Viktor magyar miniszterelnök mondta az új komáromi Duna-híd építésének megkezdése alkalmából tartott szlovák-magyar miniszterelnöki szintű találkozón, ünnepségen. Orbán még arra is emlékeztette az egybegyűlteket, hogy nem ez az első híd, amelyet Szlovákia és Magyarország közösen épít:

“Közösen építettük meg a Mária Valéria hidat Esztergom és Párkány között. Sokkal nehezebb technikai körülmények között sikerült kivitelezni, mint ez a mostani esetben történni fog.”

Idén októberben megkezdődött az új Duna híd kivitelezése.

Ismert: a beruházás megvalósítását a magyar fél szervezi. Az Európai Unió a projektet az Európai Összekapcsolási Eszköz (Connecting Europe Facility – CEF) nevű pénzalapból 85 százalékban támogatja, a maradék összeget a magyar és a szlovák állam dobja össze. A beruházás költségét 117 millióra becsülték, de a versenykiírás végül alacsonyabb árat eredményezett. A szlovák fél 47,6 millió eurós, a magyar fél 52,5 millió eurós EU-támogatás áll rendelkezésére.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a tender győztesének a H-M DUNAHÍD Konzorciumot választotta, amely 91,2 millió euróért (cca 28 milliárd forint) fogja megépíteni az új Duna hidat Komárno és Komárom között.

A napi.hu megírta: a közbeszerzési dokumentumok alapján a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. közös ajánlata az ár szempontjából kedvezőbb volt a másik pályázó az osztrák Strabag AG út- és autópálya-építő cég 104,5 millió eurós (cca 32 milliárd forintos) ajánlatánál.

Csakhogy volt egy szlovák ajánlat is, amely végül elbukott a közbeszerzés során, noha ők a hidat 74,87 millió euróból (cca 23 milliárd forint) építették volna meg. A győztes magyar és a kilőtt szlovák pályázat közötti árkülönbség tehát

16 millió euró (cca 4,9 milliárd forint).

Megkérdeztem a NIF-et, miért zárták ki a tenderből a szlovák konzorciumot és mi indokolta a drágább ajánlat kiválasztását. Ezt a választ kaptam társaságtól:


MINISZTERELNÖKI CASTING

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.10.18.


Balázs Péter az új divatnak megfelelően bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti posztra.
Orbán Viktor jelölése - mint ezt egyszer kifejtette - természetes, hiszen ő a miniszterelnökséghez ért, innen a négymillió szegény, az oktatás, az egészségügy és a társadalom remek állapota - ellenben a túloldalon láthatólag senki nem ért ehhez.
A vérfagyasztó az, hogy ez az állítás egyre igazabbnak is tűnik.
Most az a divat, hogy néhányan kegyet gyakorolnak, és bejelentik, hogy elvállalják a miniszterelnöki posztra történő jelölést, témát adva ezzel az egyre inkább elbulvárosodó médiának, meg a politika iránt érdeklődőknek.
Orbán meg szívja a fogát, Szél Bernadettet indítani a baloldali szavazótábor megosztása céljából felesleges pénzkidobás volt, hiszen tovább osztani ezt a tábort művészet lenne.
Szorgalmasan asszisztálnak ehhez a pártok vezetői is, végre van miről nyilatkozni, az ő arcképük is megjelenik a lapokban, lehet otthon mutogatni, nézd csak Klárikám, kormánydöntő tényezők vagyunk mi, a vak is láthassa!

Normális helyeken ez úgy megy, hogy a pártok kiválasztják a posztra alkalmasnak vélt embereket, a listát megküldik egymásnak, majd megállapodnak.
És addig nem pofáznak, nem ötletelgetnek, hanem kussolnak, de nagyon, mert félnek attól, hogy elbizonytalanítják a választót, akinek pedig biztosnak kell lennie abban, hogy az ellenzék közös jelöltje a választható legjobb megoldás.
Egyébként a jelölt már akkor halott, amikor még szaporán szedi a levegőt.
Nem kellene elvégezni a pártoknak a Fidesz munkáját, karaktergyilkolássza csak ő a jelöltjeinket, akár még hibát is véthetnek, mint történt ez anno Horn Gyula esetében is.
Az önjelöltekkel meg el kellene beszélgetni, merthogy ők az a farok, mely csóválni kívánja a kutyát - lenyomva kétfarkúékat némelyikük hármat is csóválna egyszerre.

A mai helyzetben mindegyik párt azt akarja, hogy a többiek álljanak be mögé, majd ők vezetik a demokráciáért vívott áldozatos harcot, hiszen az elmúlt évek során is sikert sikerre halmoztak.
Nem fog ez így menni.
Komoly politikus helyében én még az olyan súlytalan vitákon sem vennék részt, ahol pártvezetők egymás szapulásával töltik az időt, ezzel csak megerősítik a választóban a meggyőződést, hogy ezek úgy vannak a Fidesszel, mint Orbán a kádári diktatúrával - nem ellene van kifogásuk, csak önmagukat hiányolják a húsosfazék mellől...

A PEEP SHOWÁ SILÁNYULT MARTON-ÜGY

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.10.28.


Nem kellett ahhoz különösebb jós-tehetség, hogy előre látni lehessen, mennyire vakvágányra fut, kontraproduktívvá válik elbulvárosodik és peep-showá silányul a Marton-ügy. Éppen az történik, ami eddig minden hasonló esetben történt nálunk itt, Magyarországon. A közvélemény a bitófa alá állít egy bűnöst, (bízzunk benne, hogy csak) verbálisan kivégzi, majd mintha bármi megoldódott volna, leporolja a kezét-száját és továbblép.

Ez történt a tanítványait molesztáló szerzetes, a rábízott kisgyermekeket abuzáló táborvezető, a diákokat molesztáló tanár vagy kollégiumvezető, a sportolókat erőszakoló úszóedző esetében is. Ők személy szerint lelepleződtek, megszégyenültek, elnyerték méltó erkölcsi és esetenként jogi büntetésüket, életük, karrierjük kettétört, a média begyűjtötte a megfelelő számú kattintást, vagy a kiemelkedő nézettséget, a közvélemény pedig némi szörnyülködés és "vérszagra gyűlés" után túllépett az eseten.

A kormánypropaganda gépezet pedig, amelyet nem neveznék sajtónak, ebből is politikai hasznot próbál húzni a legaljasabb eszközökkel; ezt is a baloldal és a liberálisok nyakába próbálja varrni, miközben mindannyian tudjuk, hogy a szexuális erőszaknak nincs politikai orientációja, és talán legfrekventáltabb terepe éppen a cölibátus dogmájától szabadulni képtelen katolikus egyház. ..

MINDEN AZON MÚLIK, FOLYIK-E MAJD VÉR BARCELONA UTCÁIN

24.HU 
Szerző: KERNER ZSOLT
2017.10.28.


Minden azon múlik majd, verekednek-e spanyolok katalánokkal Barcelona utcáin.

Péntek délután a katalán parlament – egy része – megszavazta azt a javaslatot, amely kikiáltotta a független katalán köztársaságot. Gyakorlatilag a komplett ellenzék kivonult, végül a tervezet 70-10 arányban ment át. A javaslat majdnem teljesen megegyezik azzal, amit két héttel ezelőtt egyszer már elfogadtak, de két hónapra felfüggesztettek. Elvileg azért, hogy létrejöjjön valamiféle párbeszéd a spanyol és a katalán kormány között, de erről még később szó esik majd.

Megszavazta Katalónia függetlenségét a katalán parlament

A spanyol szenátus pedig válaszul megszavazta a katalán kormány feloszlatását.

Válaszként a spanyol kormány meglépte azt, amit korábban elképzelhetetlennek tartottunk: felfüggesztette Katalónia autonómiáját.

Ezt az alkotmány egyik pontjára hivatkozva tehette meg, a spanyol parlament felhatalmazásával. A parlament pedig megszavazta a javaslatcsomagot, amiben szerepelt a katalán parlament feloszlatása és az új választások kiírása is. A spanyol kormány még péntek este össze fog ülni, hogy kitalálják, pontosan mi legyen a menetrend...

A MINISZTERELNÖKSÉG A MÁSODIK LEGNAGYOBB HIRDETŐ MAGYARORSZÁGON / HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.10.28.


Kreatív: a Miniszterelnökség a második legnagyobb hirdető

A közép-kelet-európai független kommunikációs ügynökséghálózat, a weCAN szakemberei által összeállított CANnual Report 2017. kiadványból kiderült, hogy a régióban csak nálunk került fel az állam a top 10 reklámköltők listájára. A Miniszterelnökség tavaly egyenesen a második legnagyobb hirdető volt a Telekom után.


G7: sokmilliárdos munkák Mészáros üzletfeleinek

A Duna Aszfalt Kft. nyerte a Békéscsabát az M5-ös autópályával összekötő gyorsforgalmi út utolsó szakaszának építésére kiírt tendert. Az állami megbízásokkal elég jól ellátott vállalat 41,4 milliárd forintért építheti meg a 18 kilométernyi autóutat. A Duna Aszfaltén kívül még három ajánlat érkezett be, ezek közül azonban kettőt (a Colasét és Strabagét) érvénytelennek minősítettek, míg a harmadik 3,5 milliárd forinttal drágábban vállalta volna csak a munkát. A DA nem csak ezen a tenderen futott be: az M44-es másik két szakaszát közel 99 milliárd forintért építhetik meg a Hódút Kft.-vel közösen.

HVG: uniós milliárdok a zánkai táborokba

Uniós milliárdokkal stafírozták ki a zánkai és a fonyódligeti táborok gazdáját, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt: az eddigi, felújításra szánt 26 milliárd forint közpénz mellé most 13,5 milliárd forintot nyert „esélyteremtés” címszóval. Az Esélyteremtő programok megvalósítása című uniós pályázat 17,4 milliárd forintos keretösszege döntő része a zánkai és a fonyódligeti gyerektáborok tulajdonosához jutott. Az egykori zánkai gyerekváros 17 milliárd forintra becsült értékű területét ajándékba kapta meg tavaly a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez tartozó alapítvány, amely a felújításra szánt 26 milliárd forint mellé évi 4-5 milliárd forint működési forrást is kap az államtól.

Hír TV: 160 millió Mr Oroszországnak

A magyarországi nukleáris energia fejlesztésére is kötöttek az ismert orosz-lobbistával, Klaus Mangolddal tanácsadói szerződést. A Hír TV birtokába jutott szerződések szerint jövő tavaszig csaknem 160 millió forintért ad tanácsokat a kormánynak négy szerződéssel, különböző szakterületeken. Klaus Mangold a német cégek és az orosz politikai elit között is fontos közvetítő, a direkt36 oknyomozó újságírói szerint Vlagyimir Putyin hivatalával is közvetlen kapcsolatban áll.

Index: gyanús tender informatikai képzésre


A Yellowroad nevű informatikai gyorstalpalót működtető, Training360 nevű cég konzorciuma úgy nyerte meg az állami támogatással működő, nemrég meghirdetett informatikai képzés lebonyolítását, hogy övék volt az egyetlen érvényes ajánlat a tenderen. Az alapvetően nem közbeszerzésekből élő piacon senki nem tudott a pályázatról. De még ha tudtak volna, a feltételeknek amúgy sem feleltek volna meg. A program hazai forrású, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot terhelő költsége 2,5 milliárd forint, amelyhez az ipari partnerek további 1,45 milliárd forinttal járulnak hozzá.

LENGYEL LÁSZLÓ: HÍD AZ ELBÁN

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2017.10.28.


Lehetséges, hogy az illiberális, nacionalista és populista európai államok és a liberális parlamentáris, európai jogállamok határa az Elbánál húzódik. Kaczyński Lengyelországa, Orbán Magyarországa, Babiš Csehországa, Fico Szlovákiája, sőt, Kurz Ausztriája és az AfD-Linke barna-vörös Kelet-Németországa, amelyek hátában Putyin autokrata Oroszországa magaslik határozottan, elkülönülni látszanak Merkel Nyugat-Németországától és Macron Franciaországától. De az is lehetséges, hogy Nyugat-Németország és Franciaország csak kicsiny, halálra ítélt szigetek Trump Amerikája, Hszi Kínája, May Britanniája, Modi Indiája tengereiben. A világ válasza a Nagy Recesszióra, a migráns-válságra, a társadalmi egyenlőtlenségre, a civilizációk ütközésére, vagyis az egész korábbi világrendszerre: jöjjön a nemzetek és nemzetállamok, a többségi erő, a vezérelvű rendszerek világa!

Tekintélyelvű fertőzés


De vajon egyesíti-e Trump az amerikai társadalmat, gazdaságot és politikát, hogy aztán integrálni tudja a világot? Nem. Trump még saját adminisztrációját, Kongresszusát se tudja integrálni, nemhogy az amerikai társadalmat. Sikerült-e a Brexit köré egyesíteni a brit társadalmat, gazdaságot és politikát? Soha ennyire nem volt megosztott és jövőjére nézve bizonytalan Britannia. Nemzeti egységbe forrt Kaczyński PiS-e körül Lengyelország? Nem. Az ország megosztott a fejlett nyugati és a fejletlen keleti részek, a nagyvárosok és a vidék között, zajlik a kultúrharc és a küzdelem az Európa-barát és Európa-ellenes erők között. Nemzeti populista egység alakult ki Babiš ANO-ja mellett? Nem. Hanem kormányzási zűrzavar és bizonytalanság. Vajon a nacionalista-populista erők kellő politikai, gazdasági és társadalmi erővel bírnak, és rendelkeznek tervekkel, programokkal, miként kívánják integrálni a „nemzetek Európáját”, vagy csak ahhoz van erejük, hogy megakadályozzanak bármiféle integrációt?

Csakhogy, vethetik ellene, Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński nem integrálni, hanem dezintegrálni, nem egyesíteni, hanem megosztani, nem megbékíteni, hanem harcba akarják vinni a társadalmat, felosztva mieinkre és rájuk, barátokra és ellenségekre. Az illiberális többségi rendszerek az "oszd meg és uralkodj" kényes egyensúlyán nyugszanak, ahol a hatalmon lévők azon igyekeznek, hogy intézményesen lehetetlenné tegyék a kisebbségnek a többséggé válást. A többi Elbától keletre lévő állam politikusai éppen azt tanulják Orbántól, hogyan kell kiiktatni a parlamenti ellenzéket, az alkotmányos ellensúlyokat, az utcai mozgalmakat, miként lehet egy képzeletbeli vagy valóságos szükségállapottal egy akolba terelni a választókat, s bizalmat ébreszteni az önkényesen elosztó és újraelosztó, ítélkező nemzetállam iránt Brüsszellel szemben.

A tekintélyelvű fertőzésnek nincs közvetlen összefüggése az adott országok gazdasági helyzetével, de annál inkább az adott országok belső szerkezetével. Látszólag semmi ok, hogy a jól működő, az európai felzárkózás első vonalában álló Lengyelországban megroppanjon a liberális demokrácia, annál inkább, ha a nyugat-lengyel, de általában a virágzó nagyvárosok és a keleti vidék kisvárosai és falvai közötti ellentétet nézzük. A liberális kapitalizmus nem oldotta meg a nagyvárosok és az elmaradó vidékek egyenlőtlenségét, s mindkét fél új osztozást követel a forrásokban, a munkaerőben és a fejlesztésekben. Varsó és Łódz, Gdańsk és Poznan ellentéte a keleti vidékkel épp olyan, mint New York és Los Angeles, Boston és Seattle szembenállása a közép Trumplandjével, Londoné és az észak-angliai vidéké, mint Budapesté és Győré, Szegedé és Veszprémé, illetve az északkelet- vagy délnyugat-magyarországi lepusztult vidéké, vagy Nyugat- és Kelet-Németországé. Kelet-Magyarország, Kelet-Lengyelország, Kelet-Németország, Kelet-Szlovákia választói úgy érzik, hogy se a fejlett Európához nem jutottak közelebb, se saját nagyvárosaikhoz - Budapesthez vagy Varsóhoz, Berlinhez vagy Pozsonyhoz. Az elmúlt huszonöt év nem nekik, hanem a globális, ezen belül a nyugat-európai és a budapesti elitnek kedvezett.

A fejlett, globalizációba bekötött nagyvárosok választói még több szabadságot, nyitottságot, és az európai integrációba való szorosabb bekötöttséget igényelnek, ellenben a lemaradók zárást és védelmet, nemzetállami újraelosztást, nagyobb világ/európai részesedést követelnek. Mind a fejlettek, mind a lemaradók közt vannak olyanok, akik hisznek benne, hogy jobban járnak, ha egyedül indulnak a nemzetek és nemzetállamok versenyében. Így a katalán nacionalisták bíznak abban, hogy jobb helyzetbe jutnak Spanyolországon kívül, ahogy a kelet-európai magyar, lengyel nacionalisták pedig a magyar és a lengyel szuverén nemzetállammal Brüsszel nélkül szeretnének boldogulni. A kérdés az, hogy a fejlett világok igazodnak-e majd a fejletlenekhez, az európai föderalisták a szuverenistákhoz, Merkel és Macron, Juncker és Tusk engednek-e Orbánnak és Kaczyńskinak, Maynek és Babišnak, vagy megfordítva. A középre tartó, EU-párti Németország és Franciaország fogja vissza magát Magyarország, Lengyelország, Csehország, vagy éppen Nagy-Britannia miatt, vagy az utóbbiak kényszerülnek részt venni a német, francia és európai közös tervekben?

A "SOROS.TERV" LÉTEZÉSÉRE A LEGFŐBB BIZONYÍTÉK, HOGY SENKI NEM TUD RÓLA - AZ A GYANÚS, AMI NEM GYANÚS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: A.N.
2017.10.27.


Orbán már túlnőtte a Tanú jeleneteit, jelenleg a Ludas Matyi című rajzfilm Döbrögijének intellektuális színvonalán áll, ahogy a környezete éppen olyan szinten van, mint a filmbeli “ispán”. Amikor a néphülyítő rádióinterjúban rákérdeztek, hogy Navracsics Tibor szerint nincs is Soros-terv” (akkor pedig nyilván “Soros-hálózat” sincs), Orbán azt mondta: “Látja, még ő sem tudja, tehát ez annál is inkább amellett érv, hogy tudjuk meg”.

A “Soros-terv” létezésének legfőbb bizonyítéka tehát az, hogy még Navracsics sem tud róla Brüsszelben. Ilyen jól titkolják. De rajta kívül senki nem tud róla, ez mindössze Orbán okos országában létezik. Ott tudnak mindent semmit nem lehet titokban tartani. Az a gyanús, ami nem gyanús. Aki nem Lúdas, az mind Lúdas, aki Lúdas, az nem Lúdas. Itt tart Orbán, Magyarország miniszterelnöke, és az ő tehetséges népe.

Az orbáni mondat másrészt azt jelenti, miközben az óvodában is a “Soros-tervvel” riogatják egymást a gyerekek és tízmilliárdokért kell a népnek 99 százalékban elutasítani a “Soros-tervet”, hogy az egész “konzultáció” kiagyalója csak most akarja megtudni, hogy a “Soros-terv” egyáltalán létezik-e. Egyelőre eddig az összes bizonyíték az, hogy nem tud róla senki, és amiről ennyire nem tud senki, annak léteznie kell, mert nagyon titkos...

BELEFOJTJUK A NEMI SZEREPEINKBE A GYEREKEINKET?

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: VÁNDOR ÉVA
2017.10.27.


Vesszük a nemi sztereotípiákat, és egészen kicsi koruktól kezdve bombázzuk velük a gyerekeinket, így aztán felnőve a lányok az önbecsülésüket, a fiúk az érzéseiket veszítik el. De mi történik, ha elfelejtjük a fiús és a lányos ruhákat, és hagyjuk, hogy a gyerekeink gyerekek legyenek?

Ha valaki tényleg mélyen hisz abban, hogy a lányok együttérzőnek, előzékenynek és szolgálatkésznek születnek, a fiúk pedig agresszívnak és dominánsak, akkor valószínűleg nem gondolhatja azt, hogy néhány ruhadarab változtat ezen az eleve rögzült beállítottságon. A gyerekek megfelelő, azaz a nemi szerepekhez igazodó öltöztetése valamiért mégis kardinális kérdésnek számít azoknál, akik ragaszkodnak a kék-rózsaszín leosztáshoz.

Az öltözködés valóban kardinális kérdés, de nem így és nem ezért...

A SZUVERENITÁS FOKOZATAI 1.

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.10.28.


Az ember szabadnak születik és mégis mindenütt bilincsekben él.” (Rousseau: Társadalmi szerződés.)


A legutóbbi blogbejegyzésemhez (Emlékezések) fűzött egyik hozzászólásban ezt olvashatjuk: „Addig, amíg a posztodban említett felsőbb hatalom ( akihez átvándorolt a szuverenitásunk egy része) ezt a migrációt, illetve annak a 'megoldását' - ahogy végtelen cinizmussal, manipulációval próbálja előadni- immár saját kezébe vette, és hatalmi erőszakkal akarja a liberális demokrácia alapvető jogaival élni akaró tagországra kötelezően rákényszeríteni! Magyarországot, Orbánt nem a létező migráció normális kezelése, hanem ez az antidemokratikus, antiliberális, agresszív, kőkemény 'brüsszeli támadás' állítja megoldhatatlannak látszó fenyegetés elé. Ahogyan el is mondta sokszor, a LSZ-ben lemondtunk a szuverenitásunk egy részéről ( ugye Te sem gondolod, hogy abszolút szuverén ország lenne bárhol), de aminek a kompetenciája nálunk maradt, abból nem engedhetünk.”


Ebből az idézetből számunkra most a szuverenitás problémája az érdekes. Az idézett szövegből ugyanis az derülne ki, hogy a szuverenitásnak vannak fokozatai, hiszen a Lisszaboni Szerződés szerint lehet abból átadni egy bizonyos részt egy felsőbb hatalomnak, mint például az Európai Parlamentnek. Orbán Viktor pedig azért harcol, mert ezt az állítólagos nemzetállami szuverenitást megnyirbálják, hiszen hatásköröket kívánnak elvenni tőle. Elöljáróban rögzítem azt, hogy a „szuverenitás” és a „hatáskör” fogalma két különböző tartalommal rendelkező fogalom, a kettőt összetéveszteni súlyos elméleti tévedés lenne. Az egy külön probléma, és most ez nem tartozik az elemzésünk tárgyába, hogy ezzel a két fogalommal Orbán Viktor olyan jól tud zsonglőrködni, hogy azt még a pallérozottabb elmével rendelkezőket is megtévesztheti.


A szuverenitásról elöljáróban csak annyit, hogy az egy stabilisan működő politikai rendszer egyik jellemzője. A lényege az, hogy e fogalom alatt a legfőbb jogalkotó hatalmat értjük. Vagyis szuverén az, aki a legfőbb jogalkotó hatalmat gyakorolja. Mindegyik szónak döntő jelentősége van a szuverén fogalmának helyes értelmezésében. Ezt a definíciót most minden elméleti megalapozás és indoklás nélkül el kell fogadnunk ahhoz, hogy az alábbiakat megértsük...MI A BÜDÖS FRANC TÖRTÉNIK ITT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.10.27.


Jó ideje töprengek azon, hogy miért akarja kicsinálni a média Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét. Nem a szélsőjobbos sajtón csodálkozom, hiszen arrafelé az is elég ok az ilyesmire, ha az ember cigány. Képtelenség nem észrevenni, hogy valami történik Bogdán körül. Valami, ami nem magyarázható félreértések sorozatával és amihez nem elég indok a sajtó bulváréhsége.

Az alaptörténet: Bogdán László többeknek azt mesélte, hogy egy fórumról távozóban hátulról megrugdosták, leköpték. Először erről – állítólag, mert nem találtam hivatkozást és a hozzászólást sem sikerült meglelnem – Konok Péter történész egy facebookos kommentben írt: „Bogdán Laci elmesélte nekem: kifelé menet leköpködték és megrugdosták.” Ez október ötödikén történt...

MI LENNE, HA ELGÁZOLNÁNAK MINKET, ÉS MÉG NEKÜNK KELLENE SZÉGYELLNÜNK MAGUNKAT?

444.HU
Szerző: SZŐKE DÁNIEL
2017.10.27.


A Not targets egy fiatal szervezet, amely a szexuális bűncselekmények szigorúbb megítéléséért, az áldozathibáztatás ellen küzd.

Azt kérdezik: mi lenne, ha minden bűncselekményről úgy beszélnénk, mint a szexuális erőszakról?

Szekér Viktória projektvezető szerint a Not targets egyik fő üzenete, hogy a szexuális erőszak nem a vonzalomról, hanem a hatalomról szól.

Az interjút Szőke Dániel készítette.

Hogyan indult a Not targets csoport?

Szekér Viktória: A Not targets ötlete 2016 szeptemberében egy egyetemi órán született meg. Nyilvánvalónak tűnt, hogy analógiákkal kommunikálni a leghatékonyabb, így a szervezet neve abból a gondolatból jött, hogy egy fegyveres bűncselekmény esetében sem azt kérdezzük egy áldozattól, miért nem hordott golyóálló mellényt. Ebből jött a szlogen, „People. Not targets”, vagyis, hogy emberekről, nem célpontokról van szó, minden bűncselekmény esetében.

Mi a csoport legfontosabb célja?


Megteremteni egy olyan légkört, amelyben a szexuális bűncselekmények áldozatainak nem kell hallgatniuk.

Ahol megszülethet egy olyan előfeltételezés az áldozatokban, hogy ha az őket ért traumáról beszélnek, akkor odafordulást tudnak kapni, és nem elutasítást, felelősségre vonást. Ha az emberek nem amentén gondolkodnának erről a problémáról, hogy ilyen esetek mindig éjfélkor, sötét és elhagyatott utcákon, rövid szoknyában járó nőkkel történnek meg, és az elkövető mindenképpen idegen. Hanem tisztában lennének azzal, hogy ilyen nappal, ismerősök közt, ruházkodástól függetlenül, nőkkel, férfiakkal, gyerekekkel – és gyerekek között – is megeshet, otthon, munkahelyen, iskolában. Elérnénk a célunkat, ha meg lehetne ismerni ezeket a történeteket. Ha alapvető emberi jogi kérdésként lenne kezelve az erről való beszéd...

HELYEK, AMELYEK FOGVA TARTANAK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Panni
2017.10.28.


Nem tudom, volt-e már a maihoz hasonló poszt a blog történetében. Őszintén szólva én földhözragadtabb vagyok Panninál, akinek egészen érdekes élményei voltak vándorlása során, de éppen ezért nagyon érdekes szerintem az írása. (Az pedig kifejezetten érdekes, hogy amikor nincs úton, akkor egyetemeken tanít matematikát és angolt.) A képeket külön köszönöm!

„Szenvedélyesen szeretek utazni és hegyet mászni. Hat nyelven beszélek folyékonyan, és bárhol éltem külföldön megtapasztaltam: „Ha a saját anyanyelvén beszélsz vele, az eléri a szívét” – Nelson Mandela.

Japánban, ha bárkit angolul szólítottam meg, elfordította a fejét, de ha elmotyogtam egy japán mondatot, felderült az arcuk, kézen fogtak és elvezettek oda, ahova menni akartam.

Koreában is próbálkoztam minimális nyelvtudásommal, csak az volt a baj, hogy a kérdésemre válaszoltak – amiből persze egy mukkot sem értettem.

Olaszországban annyira otthon éreztem magam, és olyan könnyen ment a nyelvtanulás, hogy egy év után nem vették észre, hogy az olasz nem az anyanyelvem.

Mexikóban egy egyetemen tanítottam egy évet, aztán majdnem férjhez mentem. De a lakásom ajtaja előtt lelőttek valakit, úgyhogy inkább hazamenekültem.

Fél évet tanultam Ausztriában ösztöndíjjal, mialatt megmásztam jó néhány három és négyezres hegyet az Alpokban (a francia és svájci részén is).

Aztán szerencsét próbáltam Londonban, de valahogy nem tudtam beilleszkedni abba a kultúrába. Az USA felé is kacsintgattam, de csak Floridában és Alaszkában töltöttem hosszabb időt. Erdélyben születtem, sokat túráztam a Kárpátokban, egyszer életet is mentettem..."

MARTON-ÜGY: HA SCHILLING HALLGATOTT VOLNA...

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.27.


A Marton-ügy megint olyasféle kezd lenni, ami lassan már nem is arról szól, ami miatt elindult. Legutóbb Sárosdi Lilla férjének a reakciója nyomán jutott ez az eszembe. Schilling Árpád talán bölcsebb lett volna, ha kivételesen hallgat. Ahelyett, hogy belenyilatkozik Marton bocsánatkérése kapcsán a vakvilágba.

A Blikk hozta nyilvánosságra, hogy a rendezőként működő férj közhírré tette: ő nem bocsát meg Marton Lászlónak. Annak ellenére, hogy Sárosdi Lilla ezt megtette. Olyan módon, hogy ő azt mondaná neki, mármint Martonnak, hogy „Állj ki, és mondd azt, hogy nem volt rendben, amit csináltál!”. Amely kijelentés feltételes módja két okból is sántít. Egyrészt egy internetes média-felületen üzente meg. Tehát valójában kiállt a felszólítással. Másrészt csak üzente. Biztos távolból. Holott valószínűleg személyesen is megmondhatta volna. Így viszont úgy tűnik, mintha kellő távolságból nagyon macsó lenne. De valójában mintha kicsit fékezett lenne ez a habzás.

Ugyanakkor érdekes felállás az, ha az érintett elfogad egy bocsánatkérést, de a férje juszt sem. Mert óhatatlanul olyan érzetet kelthet, hogy Schilling Árpád egyfajta birtokháborítási ügyként kezeli a kérdést. Alkalmasint elvonva a feleségétől, mint érintettől a szabad döntés jogát is. Mert másként nem igazán jutna eszébe, hogy mintegy a neje helyett is megsértődve nyilatkozzon a bocsánatkérés el nem fogadásáról. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy tapsikálnia kellene a gyönyörtől. De azt igen, hogy otthon megbeszélve, a feleségét egyenrangú partnerként kezelve, tudomásul vegye annak a döntését az ügyben. Ami aztán egy másik gondolat felé is alkalmat ad az elkalandozásra. Abba az irányba, hogy leültek esetleg otthon, megbeszélték, majd a rendező úr ezt a rendezést találta a legmegfelelőbbnek...

HŐS UTCA: NEM A LAKÓKÖZÖSSÉGEN, HANEM A HATALMON KÉNE SZÁMON KÉRNI A KIALAKULT HELYZETET

MÉRCE
Szerző: VÍGVÁRI ANDRÁS
2017.10.27.


Az utóbbi hetekben ismét egyre több figyelem irányult a kőbányai Hős utcában található telepre. A sokasodó médiamegjelenések hátterében a telepen terjesztett pszichoaktív szerek és az általuk okozott túladagolások állnak, melyek nyomán tucatnyi fiatalt szállítottak kórházba augusztus folyamán a telepről és annak közvetlen környezetéből. A telepen zajló társadalmi folyamatok a Hős utca elhelyezkedéséből adódóan sok százezer budapesti számára nap mint nap megtapasztalhatók. Talán ennek is köszönhető, hogy a Hős utcáról szóló eddigi tudósítások elsősorban az illegális szerek hatása alatt közterületen tartózkodó emberek rendbontásairól szóltak. Azonban fontos leszögeznünk, a mindent behálózó drogprobléma nem ok, sokkal inkább okozat, a Hős utca pedig nem egy kivételes „gettó”, hanem sokkal inkább a magyarországi lakhatási válság egyik szem előtt lévő példája.

A médiatudósítások nagy része kevés figyelmet szentel a Hős utcai lakótömbök tágabb társadalmi kontextusának bemutatására. A legtöbb tudósítás (tisztelet a kivételnek) a bűnözést és a nyomort emeli ki, és úgy tesz, mintha mindez csak a Hős utcát jellemezné, és nem állna kapcsolatban olyan tágabb társadalmi kérdésekkel, mint például a lakhatás kérdése. A probléma azonban nem új keletű, és nem is áll meg a Hős utca határánál: olyan tágabb strukturális okokról beszélhetünk, amelyek gyökerei a múltban keresendők, és tulajdonképpen végigkísérik a Hős utca egész történetét. Ahhoz, hogy megértsük, mi is zajlik pontosan a Hős utcában, érdemes történeti metszetben megvizsgálnunk, hogyan is jött létre maga a telep...

UTAZÁS AZ ÉJSZAKA MÉLYÉRE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.28.


Orbán Viktor, mint valami eltévedt és megzakkant UFO, ott imbolyog fasizmus és nácizmus között, addig-addig, míg végleg alá nem hullik a mocsokba. Nem lenne ellenére ez sem, ha a trónját kis időre biztosíthatná vele, amiből kitetszik, hogy elvei, eszményei nincsenek és soha nem is voltak. Egy dolog létezik csupán, a hatalom hisztérikus akarása.

Tegnap újra a nácikokkal kokettált, amikor új fogalmat vezetett be az amúgy is lesilányult magyar politikai közbeszédbe, ez pedig a migránsmentes övezet. Ő így álmodozik országáról, amelybe viszont jó pénzért ezrével engedi be a bizonytalan hátterű, ámde fizetni hajlandó organizmusokat, új értelmet adva a régi szólásnak, és így módosítva azt: pénz beszél, Orbán ugat.

Ez a migránsmentes övezet, ez különös rezonanciákat kelt az emberben. Még hangzásában is hasonlít a CMÖ-re, ami ugye a bájos magyar nácikok cigánymentes övezetét takarja, és használatban is volt (van) kies hazánkban. Felidézi ugyanakkor a zsidómentes övezet szépemlékű eszmeiségét is. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen jönnek a választások megint, a Jobbik pedig báránybőrbe bújt, ezért megkezdődött a kemény mag szipkázása.

2002-ben is ez volt, amikor egészen a Washington Postig gyűrűzött az alábbi Orbán mondat: “Ha nekünk sikerül úgy összekapcsolnunk a határon túli magyarokat a magyarországi magyarokkal, a határon túli magyarok gazdasági életterét a magyarországi gazdaság életterével, akkor Magyarország gazdasága sokkal nagyobb teljesítményre lesz képes, mint most.”

Ezt az életteret fordították Lebensraumnak akkor érzékeny gyomrú libsibolsik, mert olyan áthallásos a fogalom. Tizenöt éve még annyi gerinc volt a Pártban, hogy tiltakozott a „ferdítés” miatt, mondván, Orbán nem használta Hitler inkriminált kifejezését. De bárhogyan is forgatjuk, az élettér az Lebensraum, ami finnyás orrú emberekben messzi gondolatokat ébreszt, pedig Orbán már akkor is csak a magyar nácikkal pettingelt...

ORBÁN VIKTOR DACOL A VILÁGGAL ÉS MÉG INKÁBB NEKIUGRIK A CIVILEKNEK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.28.


- Immár hivatalos: a magyar titkosszolgálat megbízást kapott, hogy nyomozzon a civil szervezetek ellen

- Ha Európának fontos a túlélés, megszabadul az Orbán-féléktől

- Nem biztos, hogy pénzzel meg lehet békíteni a kelet-európai renegátokat


FT

Orbán Viktor az erősödő nemzetközi bírálatok ellenére még határozottabban lecsap a civil szervezetekre: ezúttal utasította a hírszerzést, hogy vizsgálja ki „Soros NGO-birodalmát, amelynek érintett csoportjai bírálják a politikáját. Arra hivatkozott, hogy ezek a társaságok, illetve emberek meg akarják bélyegeztetni Magyarországot az EU-val, és próbálják rávenni kormányát a migrációs politika megváltoztatására. A titkosszolgálatnak éppen e birodalmat kell feltárnia, miután az a kormányfő szerint igyekszik befolyásolni az életet Európában. A kijelentés azt jelzi, hogy fokozódik a kampány a kritikus csoportok, illetve sajtó ellen. Orbán azzal vádolja ezeket, hogy aláássák az ország biztonságát és külföldi hírnevét. Nyugati politikusok viszont arra figyelmeztetnek, hogy 2014 óta egyre erősebb a tekintélyelvű irányzat Magyarországon, ideértve az ígéretét, hogy a miniszterelnök orosz és török mintára illiberális rendszert alakít ki.

Előzőleg Lázár János is bejelentette, hogy a hírszerzésnek, illetve az elhárításnak fel kell térképeznie az ún. hálózat tevékenységét. A két nyilatkozat támasztja alá első ízben hivatalosan, hogy megszületett a felhatalmazás a fokozott biztonsági intézkedésekre. Hogy ezek milyen szintűek lesznek azt nem tudni, de hivatalos körök korábban azt állították, hogy a „Soros-hálózatba” civil csoportok, újságírók, uniós tisztségviselők és parlamenti képviselők tartoznak bele, mind Magyarországon, mind külföldön. A Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a civileket sújtó törvény miatt. Orbán rádióinterjúja után várhatóan erősödik a félelem a magyar emberi jogi szervezetek körében, amelyekre ultrakonzervatív erők már eddig is nyomást gyakorolnak. A tudósítás idézi Földi Lászlót, aki Tarlós István tanácsadójaként e csoportoknak a likvidálására szólított fel. A Nyílt Társadalom Alapítványok szóvivője úgy értékelte a volt titkosszolgálati vezető nyilatkozatát, hogy az megint csak megpróbálja megfélemlíteni a sajtót és elhallgattatni a bíráló hangokat..