2017. szeptember 1., péntek

A FIDESZ SZAVAZÓI TELJESEN EL VANNAK TÉVEDVE, HA POLITIKÁRÓL VAN SZÓ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.09.01.


...Ugyanis ha nem a szavakat, hanem a tetteket nézzük, Orbánt és csapatát nagyon nehéz lenne a jobboldali formációk közé sorolni.

– Az egykulcsos jövedelemadó minden idők legliberálisabb gazdasági követelése volt, nem csak Magyarországon, hanem az egész kontinensen. Idehaza 1994-től kezdve a legállhatatosabban az SZDSZ követelte és akarta azt bevezetni.

– Az erős, a gazdasági életben jelen lévő állam, amelyiknek nem okoz gondot vállalatok, iparágak államosítása, felvásárlása - nos erre minden baloldali formáció büszke lehet.

– A magántulajdon szentségének semmibe vétele, komplett iparágak lenyúlása békés kedd délutánokon - ez nem jellemző a jobboldalra, sőt. Az európai jobberek számára a nagyon kevés szentség közül épp a magántulajdon sérthetetlensége az egyik. A másik a szabad verseny tisztelete. Hát ebben is igen balosra teljesít Orbán és az élcsapat.

– Tévedés azt gondolni, hogy az idegenellenesség, a menekültekkel szemben mutatott érzéketlenség különösebben jobbra tolná Orbánt. Kétségtelen, hogy hozzá hasonló szövegeket kizárólag a európai szélsőjobb pártjai mantráznak, a kedves vezető azonban közel sem ideológiai-elvi alapon áll - szemben a szélsőjobbosokkal -, sokkal inkább a hatalom praktikus megtartása miatt uszít. Ennek magyarázata: Magyarországon nincsenek menekültek - csak a gyűlölködésre van korlátlan igény.

Összefoglalva: sem a gazdaságpolitikában, sem a szabadságjogok tekintetében nem sikerül jobboldali álláspontot képviselnie Orbánnak és kormányának. A hívek viszont nincsenek összezavarodva: arra mennek, amerre a vezér mutatja. Az irány édesmindegy a számukra, amíg imádhatják Viktort.

A VIII. NEMZETI TANÉVNYITÓRA

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.09.01.


A pedagógus-társadalomnak anyagi és erkölcsi megbecsülést ígért a Fidesz 2010 előtt. Az ígéret szép szó. Neki is veselkedett a pedagógusok tekintélye visszaállításának.

Új seprű jól seper?

Még szinte meg sem száradt a tinta a képviselői igazolványokon, máris teljesült sok pedagógus álma. 2010. VII. hó 5-én az Országgyűlés – az első évfolyam kivételével – megszüntette a buktatás tilalmát, és a tanulói teljesítmény szöveges értékelésének kötelezettségét. Visszakapták a pedagógusok a fegyelmezés leghatékonyabb eszközét. Megszabadultak attól, hogy érdemi tájékoztatást készítsenek a tanuló fejlődéséről. A kormány 2010. VII. hó 30-án az Óvodai nevelés országos alapprogramjából törölte azt a mondatot, amely a nemek egyenjogúsága erősítésével összefüggő uniós kötelezettség teljesítése érdekében – azóta is kizárólagos megoldásként – épült be a magyar jogrendbe 2009-ben: “Az óvodai nevelés… tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását.” Fellélegezhettek az óvodapedagógusok. Nem nekik kell megkezdeni – a konyhai faliszőnyegekről virító – magyar párkapcsolatok szubsztanciája felszámolását a fejekben: “Asszony verve jó”.

2010. IX. hó 1-jén indul az első nemzeti tanév. Tapintható a feszültség. Érzékelhető a várakozás. Nagy a bizalom az új hatalomban. Nem kell sokáig várni. 2011. XII. hó 29-én kiderült minden. A sokat ígérő címmel – Nemzeti köznevelésről szóló törvény – ezen a napon kihirdetett törvény nem hagyott kétséget afelől: vége az oktatás terén a liberális vircsaftnak, a szülők és a diákok rémuralmának, a helyi önkormányzatok önkényeskedésének. A pedagógus bekerül a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe: az állam dönt mindenki helyett, minden kérdésben. A pedagógusnak többé nem kell gondolkodnia. Mellesleg nem is szabad. A pedagógus feladata egyszerű, az állami akarat végrehajtása...

URAMBÁTYÁM TANÉVNYITÓ - A VÁLASZTÁSOK UTÁN JÖHETNEK AZ ISKOLAKÖZPONTOK

CIVILHETES BLOG
Szerző: 168 Óra
2017.09.01.


Soha a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy országos tanévnyitót templomban tartsanak – ezúttal igen, s ez egyúttal szimbolizálja is mindazt, ami a köznevelésben az elmúlt években történt. - írja a 168ora.hu.

A kormány „elképesztő méretű” iskolafelújítási programot jelentett be, amelyből várhatóan iskolaközpontokat alakítanak ki a felső tagozatos diákok számára, pedig ez ellen számos polgármester tiltakozik.

Ezért a projektet valószínűleg csak a parlamenti választások után gyorsítják föl.

Az évszázadokon át tartó urambátyám világ meglehetősen áporodott levegője lengi be az idei tanévnyitót.

Balog Zoltán humánminiszter ugyanis Nagykőrösön a helyi református templomban nyitja meg a 2017/2018-as tanévet.

Ebből pedig az következik: a kormány már annak látszatára sem ad, hogy az állam világnézetileg semleges oktatást próbálna biztosítani a polgárainak. A rend­­szerváltás óta még egyszer sem fordult elő, hogy egy templomban tartották volna az országos tanévnyitót.

Az idei minden eleme megidézi viszont az urambátyám világot.

A templomi rendezvényt az Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium az Arany János Református Általános Iskolával közösen szervezi. Az előbbi intézménynek az igazgatója a nagykőrösi polgármester felesége, Cziráné dr. Kőházi-Kis Tímea.

Az igazgatónő az országos médiában azért lett ismert, mert a 444.hu felfedezte: a Czira Szabolcs kormánypárti polgármester éltetésére (túlzás nélkül állíthatóan: az ötvenes évek stílusában) szakosodott önkormányzati lapban állandó jelzőre tett szert: több cikkben is „a polgármester úr kedves feleségeként” szerepelt.

(Czira Szabolcs 2015-ben tiszti keresztet kapott, majd a nagykőrösi képviselő-testület emlékplakettet és pénzjutalmat szavazott meg neki elismerésül a tiszti keresztért.)

A tanévnyitót mintha csak egy „nemzeti érzelmű rendező” vinné színre: a református lelkész tárcavezető szónok­­lat­­ra emelkedik abban a tudatban, hogy a minisztersége idején a református egyház tömegével vette át az állami (korábban önkormányzati) iskolákat és tömegével nyeri a humánminisztérium által meghirdetett pályázatokat, legyenek azok szociális vagy oktatási témájúak.

Ebben a közegben kezdődik el a „VIII. nemzeti tanév”...

VÁLSÁGHELYZET VÉGKIMERÜLÉSIG:

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
201709.01.  


Orbánnak a menekültekre olyan szükség van, mint egy falat kenyérre. A jövő évi választásokig a Fidesz érdeke, hogy továbbra is riogassa a magyar embereket a menekültekkel, akiktől meg kell védeni kultúránkat, keresztény értékeinket. A Fidesz két év alatt elérte, hogy olyan településeken is gyűlölettel beszélnek a menekültekről, ahol még soha nem láttak egyet sem közülük. Nagy valószínűséggel nem is fognak.

Olvasom a ma megjelent Magyar Közlönyben, hogy a Fidesz kormány „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendeléséről ” szóló rendeletének hatályát 2018. március 7-ig meghosszabbította.

A 2015-ös menekülthullám után – amelyet a magyar kormány embertelenül kezelt – a elmúlt időszakban hazánkban gyakorlatilag nincsenek menekültek. Ráadásul két éve is csak tranzit ország volt Magyarország, hiszen az életüket mentők is tudtak annyit, hogy Orbán Magyarországa nem a földi paradicsom.

Senki sem akart már akkor sem itt letelepedni. A magyar hatóságok megalázó eljárása pedig „jó” hírünket vitte a világban.

Határaink előtt ma nem várnak tízezrek arra, hogy belépjenek az országba. Az illegális határátlépők száma – ahogy a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója nem oly régen fogalmazott: gyakorlatilag a nullára csökkent.

Akkor mi indokolja a válsághelyzet egész országra történő fenntartását? Orbánnak a menekültekre olyan szükség van, mint egy falat kenyérre. A jövő évi választásokig a Fidesz érdeke, hogy továbbra is riogassa a magyar embereket a menekültekkel, akiktől meg kell védeni kultúránkat, keresztény értékeinket. A Fidesz két év alatt elérte, hogy olyan településeken is gyűlölettel beszélnek a menekültekről, ahol még soha nem láttak egyet sem közülük. Nagy valószínűséggel nem is fognak...

FAPUSZTÍTÁS BUDAPESTEN: HIÁBA AZ ÜLTETÉSI KAMPÁNYOK, GONDOZÁS NÉLKÜL NEM LESZ TÖBB FA A VÁROSBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András - Visnyovszki András
2017.09.01.


Az elmúlt öt év Budapesten a fapusztítás időszaka volt: Szíjj László gellérthegyi villájától az Orczy-kerten át a Kossuth térig összesen legalább 15 ezer fát vágtak ki. Igaz, a hivatalos adatok szerint mintegy 40 ezer facsemetét el is ültettek. Favágás persze nemcsak az ilyen közismert helyszíneken zajlott: az Index tavalyi alapos összesítéséből az derül ki, hogy 2010 és 15 között nagyjából 15 ezer fát vágtak ki a város 23 kerülete önkormányzatának engedélye alapján – a pontos számot azért nem lehet tudni, mert a portál nem kapott minden kerülettől adatot.

Összesítésünkben az ismertebb esetek, illetve projektek szerepelnek, összesítve a már elvégzett és még csak tervezett fakivágások adatai.

A számokat illetően sajnos elég sok a bizonytalanság: az Orczy-kertben zajló fapusztításról például nem állnak rendelkezésre teljes körű adatok, például azért, mert egyfelől csak a jogerős kivágási engedélyek száma ismert, másfelől senki nem tudja, ténylegesen hány fa esett és esik majd áldozatul a „kiemelt kormányzati beruházásnak”.

Hasonló a bizonytalanság a Városliget esetében, ahol már a fakataszter elkészítésekor kétségek merültek fel az abban szereplő adatok helyességét illetően. Ugyanez áll a Római-parta tervezett mobil-gátnak feláldozandó fák számát illetően – míg a tervező most mindössze 400-500 fa kivágásáról beszél, műszaki szakemberek szerint reálisan ennek a többszörösét kell majd kivágni.

A minap újabb tömeges fakivágásról döntött a fővárosi közgyűlés: tíz alatt az összes kanadai nyárfát kivágják Budapest közterein, igaz, gondoskodnak a kötelező pótlásról. A kellő számú facsemete kiültetése azonban – mint látni fogjuk – sajnos nem garancia arra, hogy belátható időn belül normális tempóban növekvő fák álljanak a kivágásra ítélt nyárak helyén...

ÍME A KORMÁNYVÁLTÁS ÖT ALAPVETŐ FELTÉTELE, MELYEKET MEG KELL TEREMTENIE AZ ELLENZÉKNEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG  
Szerző: SZEKA
2017.09.01. A Fidesz első látásra hatalmas előnnyel bír az ellenzékkel szemben, ám ha a számok mögé nézünk, a kormánypárt mégsem tűnik legyőzhetetlennek 2018 tavaszán. A kormánypárt stabilizálta saját szavazótáborát, mely mintegy kétmillió embert számlál, ám a másik oldalon is van legalább ugyanennyi ember, csak elaprózva, megosztva. Nem is az összefogás hiánya a legnagyobb probléma, hanem annak a mintegy egymillió szavazónak a megszólítása, akiknek elegük van az Orbán-rezsimből, ám nem látnak fantáziát a jelenlegi ellenzékben sem. Ha ezeket az embereket nem tudja bevonzani az ellenzék, akkor jó esetben is csak patthelyzetre kényszerítheti Orbán Viktor kormányát.

1. Az ellenzéki pártoknak be kell látniuk, hogy támogatóik és a bizonytalanok is végre szeretnék megismerni a kormányváltó erők vezérét, illetve olyan politikusokat, akiket szívesen látnának Seszták Miklós, Fazekas Sándor, Balog Zoltán, Lázár János, Pintér Sándor, és természetesen Orbán Viktor helyén. Ilyen szempontból egyáltalán nem elhibázott lépés a szocialisták részéről megnevezni egy kvázi árnyékkormány tagjait, illetve megismerni a miniszterelnök-jelöltjük programját. Egyelőre azonban ugyanaz zajlik ellenzéki oldalon, mint 2014-ben, amikor sokkal inkább a pozíciófogás kötötte le az ellenzéki pártokat, mint az egység demonstrálása. Amíg a Fidesz egy megbonthatatlan kőtömbként mered fölén, az ellenzék pedig szétmorzsolódik, mint a száraz agyag, addig nem érzi erősnek magát sem a kormányváltást akaró szavazó, sem a hatalomváltásban érdekelt ellenzéki politikus. Az erő felmutatása lélektanilag nagyon fontos, ezért súlyt le a Fidesz keményen minden olyan kezdeményezésre, amelyben az ellenzéki potenciál megerősödését látja.

2. Természetesen a háttérbe kell szorítani ennek érdekében az egyéni ambíciókat, hiszen ha a választók azt látják, hogy az ellenzékiek is csak a zsíros állásokért, fontos kormányzati pozíciókért küzdenek, és velük megint nem törődik senki, akkor legyintenek egyet, és köszönik szépen, nem kérnek a 2018-as választásokból (sem). Persze a Fidesz médiagépezete erősen rásegít arra a képre, hogy az ellenzéket tehetetlenül vergődő, egyéni érdekek mentén kaotikusan működő pártocskákként mutassa be, de azért némi visszafogottsággal a kormányváltásra törő erők csillapíthatnák ennek a kritikának az élét. Tudomásul kell vennie a minden ellenzéki pártnak, hogy meghatározó politikusaikat is alig ismerik, a programjaik között nem tudnak különbséget tenni a választók, és számukra egyetlen fontos kérdés létezik: Ha legyőzik a Fideszt, mit csinálnának jobban elődeiknél? A Fidesz ugyanis borzalmas nyolc évet produkált, de egységes politikai arculattal rendelkezik, irányítja a közbeszédet, tematizálja a közéletet, így vele szemben csakis az erő és a határozott hangvétel lehet hatásos. Aki viszont úgy jelenik meg a szavazók gondolataiban, hogy csak a saját pecsenyéjét sütögeti, az rosszabb opció a fideszes jelöltnél is, mert róla már régóta tudjuk, hogy nincs más motivációja, csak a hatalom előnyeinek kihasználása...

A LOMBIKPÁRT

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.09.01.


...A meddőség szomorú emberi tragédia, amely mindenféle lelki nyavalyákat is okoz. Kimondottan botor dolog ezzel kapcsolatban általánosítani és megfellebbezhetetlen ítéletet mondani. Diszkréten, empátiával kell véleményt formálni a kérdésben, mivel emberi sorsokról van szó és nem az személyi jövedelemadó szórakoztató rubrikáiról.
Heves, agresszív támadást indítani az ügyben kimondottan visszataszító cselekedet. Hívő katolikus pároknak valóban komoly lelkiismereti aggályaik lehetnek a méhen kívüli megtermékenyítéssel kapcsolatban, amit tiszteletben illik, sőt kell tartani. Ez az ő személyes magánügyük, amelyben nekik kell dönteniük. Nincs könnyű dolguk.
Fontos azt is megérteni, hogy pontosan mit is mondott Veres püspök.
A magyar törvénykezés nem megfelelő a keresztény értékrend szerint, és kormányzati szinten történt változtatás, nagyobb összeget rendeltek a lombikprogramhoz, ezért a nemzeti ünnepen, amikor a keresztény önfeladásról szóltam, szólni kívántam arról is, hogy a keresztény értékek ezen a téren is mást diktálnak.” (Veres András)
Nincs ezzel különösebb gond. Miért kéne a törvénykezésnek mindenben a keresztény értékrendnek megfelelnie? Magyarországnak világi kormánya van és nem katolikus. Az más kérdés, hogy Orbán állandóan azt hangoztatja, hogy ő kizárólag Magyarország és az európai kereszténység érdekeit védelmezi. Legyen meg az ő szélhámossága. Minden miniszterelnöknek jogában áll azt hazudni amit csak akar, a választóknak meg ahhoz van joguk, hogy mindent elhiggyenek neki. A Fidesz sikerének legfőbb kulcsa az, hogy sikerült fenntartania elkötelezett választóiban a hitet és a lelkesedést. Nem nagyon veszik észre, hogy a saját érdekein kívül Orbán Viktort más nem nagyon érdekel. Ismét fel lehetne hozni Osztap Bender példáját. Persze ő soha nem lett magyar miniszterelnök.
A baj ott kezdődik, hogy a jelenlegi magyar kormány az egyházak tanításait önös célokra használja fel és kedve szerint válogat közülük. Egy hívő katolikus ezt nem teheti meg. Nem nevezheti például a katolikus egyház fejét „derék liberális, gender-ben hívő marhá”-nak. Egy liberális ezt minden további nélkül kijelenthetné, bár sok értelme ennek sem lenne.
Semjén Zsolt nem képviseli a keresztény értékeket. A szerencsés atyafi valójában semmiféle értéket nem képvisel, csak buzgón végrehajtja azt, amit Orbán Viktor előír számára. Ettől azonban a miniszterelnök még nem válik istenné, bár erős késztetést érez arra, hogy megpróbálja valahogy a Teremtőt kiszorítani a tisztségéből.
Semjén szellemi képességei messze elmaradnak Veres Andrásétól. Maga a KDNP csak egy lombikpárt, amely a Fidesz által véghezvitt mesterséges megtermékenyítésből született. Önmagában teljesen életképtelen, kicsit ütődött szerzet, amely most a Veres püspök iránt támadt sajtóérdeklődést arra használja fel, hogy bebizonyítsa, hogy ő bizony önálló akarattal rendelkezik. Ez teljesen nevetséges és átlátszó erőlködés. A KDNP szigorú gyámság alatt áll, törvényes képviselője pedig Orbán Viktor.
A Kereszténydemokrata Népárt a rendszerváltás óta a keresztény hívők számára legtöbb kárt és keserűséget okozó szervezet. Rengeteg igazságtalan támadás éri miattuk a valódi keresztényeket. Nem véletlen, hogy a KDNP soha nem meri önállóan megmérettetni magát egy választáson...

LEGYEN SZEXI A POLITIKA! - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.01.


A külföldi médiában Magyarországgal kapcsolatban az a friss vezető tartalom, hogy Orbán Viktor kormányfő levélben kéri Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, a brüsszeli testület fizesse ki a déli határon a menekülthullám ellen épített szögesdrótkerítés költségeinek a felét, mintegy 400 millió eurót. A Frankfurter Allgemeine Zeitungban emellett terjedelmes beszámoló olvasható arról, hogy a jövő tavaszi választásokra készülő Magyarországon a fiatalok körében ellenállás szerveződik a közvélemény-kutatások szerint egyébként jó álló Orbán Viktor ellen.

A beszámolók kitérnek arra, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország a szerb és a horvát határon létesített kerítéssel és a határt őrző rendőrökkel, katonákkal Európa valamennyi polgárát védelmezi az illegális migránsáradattól.

A hírt a New York Times a Reuters hírügynökség beszámolója alapján ismerteti. Ebben szerepel az a megállapítás, hogy Orbán az EU-n belül a közel-keleti eredetű bevándorlás egyik legkeményebb ellenzője, és retorikájának jó a fogadtatása jobboldali pártjának szavazói körében: a választások 2018 áprilisában lesznek, és a Fidesz szilárdan vezet az ellenzéki pártok előtt a közvélemény-kutatások szerint.
A dpa német és az APA osztrák hírügynökség kiemeli, hogy a szögesdrótkerítés központi szimbolikus szerepet játszik Orbán demonstratív elzárkózó politikájában: a menekültek elleni gyűlöletkampánnyal és a menekülteket segítő civilek démonizálásával a kormányfő megerősítette saját belpolitikai pozícióját.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója alapján a német Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar pénzkéréssel kapcsolatban kitér arra, hogy az Európai Bizottság egyik szóvivője azt mondta, a brüsszeli végrehajtó testület kész megvizsgálni a kérelmet. Hozzátette azonban: a szolidaritás nem egyirányú utca, nem lehet egyszerre támogatást kérni a határvédelemre és ugyanakkor elutasítani a menekültek elosztásáról közösen hozott döntést...

NYUGDÍJ-MINIMUM EMELÉST ÉS BOLDOGSÁGOT ÍGÉRTEK A PÁRTOK CSILLEBÉRCEN

24.HU
Szerző: Medvegy Gábor
2017.09.01.Kubatov Gábor sajnos nem tudott részt venni a pártelnökök nyugdíjügyi fórumán, pedig nem is őt, hanem Orbán Viktort hívták.

Senki nem eszik a pártelnök arcába, mindenki akkor egyen, amikor a neki nem tetsző pártelnök beszél. Normális? Elvárható?

Ezzel a meglepő utasítással indult a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) csütörtöki rendezvénye a szebb napokat látott csillebérci táborban, ahol ellenzéki pártvezetők ismertették a nyugdíjasoknak szánt ígéreteiket, nyugdíjasok előtt. „Ha nem tetszett, amit a pártelnök mondott, akkor van egy egyszerű mód, hogy ezt kifejezzük, nem kérdezünk! Ha tetszett, pontosítás érdekében rákérdezünk!” – pattogtatta a napközis szigort a moderátor, Enyedi Nagy Mihály a Hóvirág étterem műkövén.

Némethné Jankovics Györgyi NYOSZ-elnök nem feledkezett el megemlékezni a tábor múltjáról, a közönség nevetése közepette emelte fel úttörőnyakkendőjét, amit ötven éve itt kötöttek nyakába. Majd elmondta: a nyugdíjasszervezet hat éve tartja itt a rendezvényeit, de ennek a hagyománynak a tábor eladása miatt vége szakad. Taps jutalmazta a közönség részéről, amikor a csillebérci élmények tiszteletére felvette a vörös kendőt.

Aztán elmondta azt is: kormánypártok nem képviseltetik magukat a rendezvényen, bár hivatalos meghívással és potentátokon keresztül is próbáltak eljutni Orbán Viktorhoz. Végül szerdán kaptak egy válaszlevelet, amiben megírták, hogy Kubatov Gábor egyéb elfoglaltsága miatt nem tud részt venni. Kár, hogy nem a pártigazgató-alelnököt, hanem a párt elnökét, a miniszterelnököt kérték fel...

ITT OLVASHATÓ


"LAKÁSFELÚJÍTÁS VAN A QUIMBYNÉL, NAGY VIGYORRAL ÉS NAGY ÖRÖMMEL" - KISS TIBOR-INTERJÚ

RECORDER BLOG
Szerző: RECORDER
2017.08.31.


Tavaly, 2016-ban a Forradalom című dallal vezette fel Jónás jelenései című legutóbbi albumát a Quimby, majd a Budapest Arénában ünnepelte 25. születésnapját a társaság. A kerek évforduló apropóján a zenekar kapott egy tisztelgő feldolgozáslemezt (Tükröm, tükröm), adott egy angol nyelvű albumot régi dalokból (English Breakfast), és nyilatkozott minderről a Recordernek. Idén dvd-n is megjelent az ünnepi koncert (lásd a Tükrök olcsón premierjét), most pedig a sorozat zárókoncertje következik szeptember 2-án a Budapest Parkban. Az összegzés és előretekintés mellett sok minden más is szóba került Kiss Tiborral készült friss interjúnkban - például egy friss Kiss Tibi-vers, ami felsorolja, hogy mi mindennek tartották és nem tartották őt és zenekarát jobbról-balról.
A huszonötödik születésnapotok alkalmából rendezett koncertsorozatotok lassan a végéhez ér. Mi volt a legkiemelkedőbb élmény, emlék erről a turnéról?
Az a helyzet, hogy nagyon jó idény volt. Mind emberileg, mind zeneileg, minden szempontból. Úgyhogy csak sorolhatnám a jobbnál jobb helyzeteket. Voltak csúcspontok is, de úgy általában nagyon jó állapotban van a zenekar. Volt egy olyan bulink – azt nem mondom el, hogy melyik koncert – a nyári szezonban, ahol túlságosan befeszült a csapat és túlzottan is egy nagy produkciót szeretett volna kreálni, ami nem tett jót nekünk. Nem volt jó a tempó, feszültek voltunk, nagyon jót szerettünk volna alkotni. Utána megbeszéltük, hogy ezt hagyjuk és inkább magunknak muzsikáljunk. Találjuk meg egymást a színpadon és bízzunk abban, hogy ezt szeretni fogják az emberek. Azóta a beszélgetés óta nagyon egyben vagyunk, hangulatilag, zeneileg is és rengeteg ötletünk van.
Kevés zenekarnak adatik meg az a siker Magyarországon, ami nektek. Úgy vált a Quimby az egyik legnagyobb hazai zenei formációvá, hogy közben nem lett ciki. Volt olyan pont a huszonöt év alatt, amikor ez másképp is alakulhatott volna?
Arra gondolsz, hogy voltak-e olyan külső hatások, nyomások, energiák, amelyek a zenekar felé irányultak, és amik valószínűleg bizonyos előnyökkel szolgáltak volna? Egyrészt mi vagyunk olyan barmok, szerencsések és kreatívak, hogy ezekkel a dolgokkal ne kelljen feltétlenül élnünk. Hanem mondjuk materiális szinten megelégszünk az x helyett a fél x-szel, viszont szeretnénk, hogy rendben legyenek az emberi energiák, tudjunk tükörbe nézni, szabadok maradhassunk és szabadon legyünk kreatívak. Ne állítsunk fel magunknak határokat egy személyi szponzorral vagy ne tegyünk lehetővé egy olyan pszichés cenzúrát, ami bármilyen módon akadályozza a kiteljesedésünket. Tehát ezért nekünk ilyen helyzetekbe nem érte meg belemenni, mert a boldogságunk ezen az oldalon van. Most egy kicsit általánosak vagyunk és talán ez már egy filozofikus hozzáállás a rock & rollhoz, de azért ennél szárazabbak, fapadosabbak, mocskosabbak tudunk lenni. Ezek is beleférnek, tehát ennek a hozzáállásnak egy csomó előnye van...

LÁZADÓ MÁSODSZÜLÖTTEK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.09.01.


Tudományos körökben is elterjedt nézet, hogy egy családban az elsőszülött a tehetségesebb, az okosabb, hogy felnőttként jobban megtalálja a helyét a társadalomban, többet keres – míg a másodszülöttel problémák vannak, lázadó, az iskolában rosszak az eredményei és még a törvénnyel is összeütközésbe kerül.

A MIT kutatói most amerikai és európai első- és másodszülötteken keresztül azt vizsgálták, hogy mi lehet a magatartásbeli különbség oka.

A kutatók kb. 2 millió floridai és dán, a 80-as években és 2000-es évek elején született fiatal adatait gyűjtötték össze, figyelembe véve a szülők korát és származását, társadalmi helyzetét, a két gyerek kora közötti különbséget, a gyerekek iskolai problémáit, a törvénnyel való összeütközéseiket.

Az amerikai állam és az észak-európai ország eredményei elég hasonlóak lettek....

MI MOTIVÁLJA A DOLGOZÓT?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.08.31.


Rendszeresen felmerül a téma, hogy tulajdonképpen mi motiválja a dolgozókat, mivel lehet az elégedettségüket fenntartani és megszerezni? Ugyanis az elégedett dolgozó a lojális dolgozó, a lojális dolgozó pedig a hasznos dolgozó, a hasznos dolgozó pedig a profitabilis dolgozó. Vannak, akik a tekintélyelvűségben hisznek, míg mások a "friendly" faktort próbálják erőltetni! Nézzük pontokba szedve, mi motiválja a dolgozókat igazán...

#1 Kevesebb szabály

A túlságosan bürokratikus környezet képes lelóhasztani a legjobb munkacsoport lelkesedését is. Azt kell megérteni, hogy a minél magasabb szintű adminisztrációs elvárások, minél szigorúbb munkahelyi tiltások (lásd: nem lehet Facebookozni) megrekesztik az emberi elme lángolását, megosztják a figyelmet a tényleges munkafeladat és a szabályokra való odafigyelés között. Minél több a szabály, annál komolyabb kapacitást köt le annak a betartása.

#2 Legyenek részesei a folyamatoknak

Érdemes munkaadói szempontból elkerülni a mesterségesen generált munkahelyi feszültségeket (érdekfeszültség, bérfeszültség...stb). Innovációs és termelékenységi szempontból kifejezetten káros lehet, ha a munkavállalók nem érdekeltek saját ötleteik megosztásában. Ki érezné jól magát, ha lenne egy jó ötlete, amiért még csak egy pacsit sem kap, ellenben a kisfőnök lenyúlja és bezsebeli a prémiumot év végén? Például a Tetra Paknál ezt fantasztikusan oldották meg, ugyanis a munkavállalóknak van lehetőségük folyamatosan jelezni ötleteiket, és amik végül megvalósulnak, azokért cserébe prémiumot kapnak! Tegyünk érdekelté mindenkit a fejlődésben!

#3 El kell felejteni a brainstormingot

Főleg az irodai életben egyre inkább bevett szokás a csoportos szektagyűlés, amit igazából mindenki a háta közepére kíván. A probléma abból adódik, hogy ezeken a közös ötleteléseken nem a tudáselvűség, hanem az ego érvényesül. Aki a hangosabb, aki az erőszakosabb a csoportban, az fog beszélni, míg a kevésbé impulzív kreatív elmék ötletei felett elsikkad a csoport, mivel senki nem hallja meg. Ráadásul gyakran ökörködésbe fulladnak ezek a brainstormingok, hiszen az emberi elmét nem lehet parancsszóra kreativitásra és alkotásra programozni. A brainstorming maradjon meg a csoport összekövácsolásának egyik eszközének és ne várjunk tőle többet...

HOGYAN LETT EBBŐL A KEDVES FIATALEMBERBŐL ORBÁN VIKTOR? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.01.


- Orbán azért támadja Sorost, mert aggódik a Jobbik és a baloldali ellenzék összefogásának megakadályozása miatt

- Hiú ábránd, hogy a Bizottság pénzt ad a kerítéshez, de Orbán tudja, meddig provokálhatja az EU-t, és ha úgy látja célszerűnek, simán faképnél hagyja a lengyeleket

- A belengetett magyar vétó miatt inkább csak dorgálás néz ki Varsónak

Die Zeit


Miként lett ebből a kedves fiatalemberből Orbán Viktor? – kérdezi a lap, és az életutat mindjárt az alcímben egy romlás történetének minősíti, hozzátéve, hogy a miniszterelnök egykor a szabadságért harcolt, ma viszont egykori támogatója, Soros György ellen fordult. Olyan plakátokkal ragasztotta tele az országot, amelyen a milliárdos vigyorgó gonosztevőként látható. A kormányfő azzal vádolja korábbi jótevőjét, hogy az egy ördögi terv részeként a muzulmán bevándorlók tömegeinek segítségével szét akarja rombolni Európát. Állítólag ebben segédkezik jó pár civil szervezet, amely Sorostól kap pénzt, és amelynek az életét most megnehezítik. Ha minden igaz, az összeesküvés része a CEU is, amelyet most a rá szabott törvénnyel fenyegetnek.

Az elő szokott fordulni, hogy a barátokból ellenségek lesznek, itt azonban a mérték az érdekes. A befektető 10 éven át bábáskodott Orbán és a Fidesz felemelkedésénél. A cikk végigveszi, hogy mi mindent kaptak a kezdeti években a fiatal demokraták és annak legfőbb vezetői. Igaz, Soros már akkor figyelmeztette védencét, hogy nem kellene annyira vágyni a hatalomra, amire a politikus úgy reagált, hogy a hatalmat csak akkor lehet megszerezni, ha valaki nagyon akarja. Az üzletember támogatására pedig hamarosan nem szorult rá, mert már érkeztek vastagon az állami pénzek, beleértve az egykori Tiszti Kaszinót. Megindult a cégbirodalom kiépítése, a Fideszből jobboldali-populista párt lett. Orbán 2002 óta beszél az idegenszívűekről és mindenki tudja, hogy közben a zsidókra gondol. A Sorost ábrázoló plakátok is az antiszemitizmusra játszanak rá.

A 180 fokos fordulat okát a miniszterelnök életrajzírója abban látja, hogy a kormányfő számára a politika egyetlen nagy hadjárat, és nem meggyőződés, hanem taktikai számítás vezérli. Csak támadni tud és a választások közeledtével a hatalom nyugtalan. Felmerült ugyanis, hogy szövetségre lépne a széttagolt baloldali ellenzék és a Jobbik. Erre válaszul rendelt el Orbán rohamot – Soros ellen. Fodor Gábor hangsúlyozza, hogy egykori szobatársa nem zsidóellenes. Ám hol a határ a cinizmus és az antiszemitizmus között? Fodor szerint azonban ha van valaki, akit a politikus gyűlöl, azok nem a zsidók, hanem a liberális értelmiségiek, akik annak idején folyton megalázták. Most éppen ezt a bandát csuklóztatják. Egy bennfentes azt mondja, nem akarják elűzni a Közép-Európai Egyetemet, csak egy kicsit elbizonytalanítják. Mégpedig azért, mert a független intézmények veszélyesek lehetnek a hatalom számára, ha tekintélyt építenek ki. Hiszen Orbán 30 éve megtanulta, önálló intézmények miként aknázhatnak alá egy autonóm rendszert...

A WASS ALBER NEMZETVÉDELMI EGYETEM ÁLLAMTUDOMÁNYI MESTERKÉPZÉSÉRŐL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.08.31.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről lesz szó, amit még nem neveztek át Wass Albert Nemzetvédelmi Egyetemnek, de ami késik, az nem.

Orbán Viktor emberei (tehát Orbán Viktor) kitalálták, hogy 2023-tól csak az tölthet be magas közfunkciót Magyarországon, aki elvégzi az Nemzeti Közszolgálati Bohócda államtudományi mesterképzését. Ezen az egyetemen van a Molnár Tamás Kutató(höhö)intézet, amit egyelőre nem kell elvégezni, pedig ott személyesen Megadja Gábor adott elő Michael Oakeshottról, úgy, hogy soha életében egy sort nem írt róla, doktorátusa sincs, és jogi képviselőnk kérésére a mondatot nem fogom befejezni.

Az Egyesült Királyság vezető politikusai közül számosan végeztek Oxfordban illetve Cambridge-ben, ahogy a brit újságírók és a véleményformáló értelmiség nagy része is. Franciaország vezető politikusai közül számosan végeztek a Science Po-n és a Grand École-okban. Az Egyesült Államokban a csúcsjogászok jelentős része a Yale-en vagy a Harvardon végzett. Svájcban két szuperegyetemet tartanak fent a technológiai elitnek (ETZH, EPFL)...A FIDESZ LEGYŐZHETŐ, DE AZ ELLENZÉKTŐL ÓRIÁSI ÁLDOZATOK KELLENÉNEK HOZZÁ

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.09.01.


- Hiába a legerősebb párt a Fidesz, nincs annyi támogatója, hogy biztosan többséget szerezzen.

- A Fidesz bukása csak akkor történhet meg, ha kevés ellenjelölt indul, és sokan mennek el szavazni.

- Mivel az ellenzéki oldalon semmilyen együttműködés sem körvonalazódik, egyelőre nincs esély e feltételek teljesülésére.

2006 ősze óta, immár 11 éve minden közvélemény-kutatás szerint a Fidesz a legnépszerűbb párt Magyarországon. Bár ebben a ciklusban az összes jelentős időközi választást elvesztették (parlamentit Újpesten, Veszprémben és Tapolcán, polgármesterit Salgótarjánban) önmagában egyetlen másik párt sem veszélyezteti a győzelmüket a 2018-as választáson. Legalább kétszer annyian szavaznának a Fideszre a mostani mérések szerint, mint az utána következő pártra, ami a legtöbb kutatás szerint inkább a Jobbik, esetleg az MSZP lehet.

Csakhogy a Fidesznek ez a relatív magas támogatottsága elvben egyáltalán nem garantálja, hogy a párt megszerezze a képviselői helyek több mint felét.

A mostani felmérések szerint 1,5–1,7 millió biztos szavazója lehet a Fidesznek, miközben összesen 8 millió polgárnak van választójoga. (Igaz, közülük legalább félmillió külföldön él, és nekik nem adatott meg, hogy levélben szavazzanak, hiába követelte számukra az ellenzék, hogy ugyanúgy szavazhassanak, mint a határon túli kettős állampolgárok. Így a valóságban legfeljebb 7,5 millióval érdemes számolni, ennél több választó fizikailag sem tudja leadni a szavazatát. A valóságos részvétel persze ennél jóval kisebb lehet, hiszen a választók 30-40 százaléka rendre otthon marad.)

Ezért mondta azt Tölgyessy Péter, hogy a Fidesz tábora „a legnagyobb kisebbség”, vagyis nem az övék a többség. 2002-ben és 2006-ban például 2,2 illetve 2,3 millió ember szavazott a Fideszre, mégis ellenzékbe kerültek. 2014-ben azonban még 2,1 millió szavazat sem kellett nekik a kétharmados győzelemhez. Ebben benne van, hogy addigra a saját érdekük szerint módosították a választási szabályokat:
- számukra kedvezően rajzolták át a választókörzeteket;
- növelték az egyéni jelöltek súlyát a listás helyekhez képest;
- a töredékszavazatok számításának módosításával jutalmazták az egyéni befutók pártlistáit is;
- megszüntették a részvételi küszöböt;
- megszüntették a második fordulót.

Az intézkedések nagy része a mindenkori „legnagyobb kisebbséget” jelentő erőnek kedvez, mert a relatív legerősebbet jutalmazza, és az arányos képviseletet gyengíti. A legutóbbi választás óta a Fidesz iránt teljesen elkötelezett vállalkozók felvásárolták a sajtó jelentős részét, és ismét összehasonlíthatatlanul több pénzből kampányolhatnak, mint bárki más.

Nem csoda, hogy pártok feletti mozgalom indult a választási rendszer arányosabbá tételéért, a sokpártrendszerhez jobban illeszkedő szabályok kikényszerítéséért, ám kétharmados törvényről van szó, valószínűtlen, hogy 2018-ig megváltozzanak a szabályok.

De még így sem lefutott a választás...

BALJÓS ÁRNYAK AZ ISKOLAKEZDÉS FELETT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zoltai Ákos
2017.09.01.


Mától mintegy másfél millió gyerek jár majd iskolába. Közöttük 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista, 168 ezer szakgimnazista kezdi meg tanulmányait...

...A Fidesz 2002-ben már elbukott egy választás nagyjából azért, mert az ellenzék komoly fizetésemelést ígért a tanároknak, és ha most nem veszik észre, mennyi pénzt kellene a pedagógusokba fektetni, egy hasonlóan jól elhelyezett ígérettel ugyanez a veszély fenyeget - nyilatkozta Csapodi Zoltán, a Trefort Gimnázium igazgatója a Heti Válasznak. Csapodi emellett beszélt arról is, hogy a reformot a szakmának, és nem a politikusoknak kellene csinálniuk. Az oktatás nem mozgatható politikai elhatározásokkal, üzenetekkel, mert akkor később visszakoznia kell a kormánynak, mondta...

A lassú pusztulás folytatódik

Nem lesz az idei tanévben semmilyen drámai változás, ugyanaz lesz, mint eddig – mondja Radó Péter oktatáskutató.
- Milyen tanévre számít?
- A lassú pusztulás tovább folytatódik. Nem lesz semmilyen drámai változás, ugyanaz lesz, mint eddig: a minőség és eredményesség tartós, folyamatos, megállíthatatlan zuhanása.
- A pedagógusok, úgy látszik, megelégelték, hogy semmibe veszik őket.
- Tavaly 50-60 ezer ember tüntetett a Kossuth téren, és annak sem volt látszata. A szakszervezetek nyilatkozata nem arról szól, hogy megpróbálják visszafordítani azt az elképesztő mértékű rombolást, amit az oktatási rendszerben végez a kormány. Szeretnének olyan kereteket, ahol a kormányzatot törvény kényszeríti arra, hogy egyeztessen.
- Mondana mégis valami biztatót?
Nem tudok...

MÉDIANAPLÓ - MAGYAR KATOLIKUS FŐPAPOK A NYILVÁNOSSÁGRÓL

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2017.08.31.


A múlt század ötvenes éveiben hittanra jártam. Magukkal ragadtak a Biblia meséi, a plébános úr föl is ajánlotta, hogy vasárnaponként ministráljak. Neki köszönhetem, hogy a mise után kakaót ihattunk, és megismertem egy furcsa süteményt, a kuglófot is. Aztán elköltöztünk Kiskőrösről, és a kapcsolatom megszakadt a katolikus egyházzal. Most pedig azt olvasom a Napló című veszprémi újságban, hogy Szent István királyunk napján Márfi Gyula érseket kitüntették a Magyar Érdemrend középkeresztjével.

Az érsek úr két évvel ezelőtt figyelemre méltó mondattal keltette föl az érdeklődésemet: „Mivel a legnagyobb veszélyben most az üldözött keresztények vannak, elsősorban azt tartanám ideálisnak, ha őket fogadnánk be.” (Napló, 2015. június 10.) Véleményét magáévá tette a magyar állam, talán ezzel is magyarázható a kitüntetése. Ebből az alkalomból interjút adott kedvenc lapjának, amelyben kifejtette, hogy ő mindent „szakralizálna, ami önmagában profán”, ezért áld meg például tankonyhát, autószalont, parkettagyárat és fűrészüzemet is. Leginkább mégis ezen a kijelentésen tűnődtem el: „A tömegkommunikációval is javult a kapcsolatunk, botrányos írások nem nagyon jelentek meg rólunk.” (Napló, 2017. augusztus 26.)...

SEM ALKOTMÁNY, SEM ELLENZÉKI PÁRT!

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.01.


A Weimari Köztársaság „kísértete járja be Magyarországot”!

A dekadencia bája!
„A jobboldallal összekacsintó liberálisok egy olyan alkotmányt lettek volna hajlandók véglegesíteni, amelyben nincsenek garanciák a szociális intézmények működésére, a szerzett juttatásokra és nem biztosítja a tőke és a munka alkumechanizmusát (kivégzi a szakszervezeteket).
A kétharmados többséghez jutott Fidesz letett az ország végleges alkotmányának megalkotásáról. A 2011. április 18-án elfogadott, nevében is csak a jogszabályi hierarchiára utaló Alaptörvény tartalmilag eleget tesz bizonyos liberális igényeknek, de az egykori elvbarátok megkérdezése és várt jutalmazása elmaradt.
Halmai Gábor késői „meakulpája”, szakállának tépkedése nem változtat a tényeken, a liberális urak ostobák voltak, elbuktak a vizsgán. A történelem azzal kárpótolja őket, hogy valamilyen megrendelésre írhatják a „ki.aszott jó” könyveket. Sólyom László köztársasági elnökké választásánál a liberálisoknak asszisztáló Gyurcsány Ferenc is megkapta a sorstól a maga jutalmát! A Fidesz által akkor elkaszált Szili Katalint egy félmozdulattal Orbán a hóna alá kapta és sikerrel alkalmazza egykori elvtársai lejáratására”. (LGY)...

AKKOR GYŐZ MAJD AZ IGAZSÁGOS VÁLASZTÁSI RENDSZERÉRT KÜZDŐ MOZGALOM, HA HISZÜNK BENNE


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.31.


Pénteken indul a Közös Ország Mozgalom csatája az igazságos választási rendszerért és eljárásért. A Gulyás Márton által alapított mozgalom egy óriási épületet húz fel az Alkotmány utcában, az úgynevezett Agórát. Itt próbálja megvitatni nyilvános és átlátható körülmények között a pártokkal közös javaslatukat a választási rendszer megváltoztatására, hogy utána egy újabb küzdelemben kikényszerítsék, hogy a Fidesz elfogadja azt.

A mozgalom célja több sebből vérzik. Fél évvel a választások előtt megváltoztatni a választási rendszert nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Persze felhívni a figyelmet az aránytalanságaira és igazságtalanságaira (a Fidesznek kedvező egy forduló és finanszírozási rendszer, eszközhasználat, a médiahirdetés tiltása) fontos. De kérdéses a pártok együttműködése a kérdésben, amikor azoknak az alapvető politikai működése szerint a szavazók meggyőzésével kell foglalkozniuk. Kérdés, hogy a pártok csupán megjelenési lehetőséget fognak-e ebben a helyzetben látni, vagy valóban bele akarnak szállni a küzdelembe. Valószinűbb az előbbi.

De kérdés az is, hány állampolgár mozdul meg egyáltalán az ügyben, lesz-e nyomása, ereje a mozgalomnak már a kezdetektől. Mert nyilvánvalóan egy ereje teljében lévő mozgalom az ellenzéki pártokból is nagyobb eséllyel sajtol ki együttműködést...

KÖZÖS ORSZÁG MOZGALOM: FORMÁHOZ A TARTALOM

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON 
Szerző: Mikecz Dániel
2017.08.31.


Egy ügy erejéig sikerült összehozni az egymástól sokszor idegenkedő liberális és baloldali pártokat. Ez azonban törékeny egység.

Szeptember 1-jén nyílik meg az Agóra, a Közös Ország Mozgalom (KOM) által kezdeményezett „közösségi tér”, amely lehetőséget biztosít első ügyük, a választási rendszer reformjáról szóló egyeztetésekre. A kormánypártokon és a Jobbikon kívül minden olyan párt részt vesz a kezdeményezésben, amelyiknek van országgyűlési képviselője vagy rendszeresen szerepel a nyilvánosságban, közéleti vitákban. Vitathatatlan érdeme a Közös Ország Mozgalomnak, hogy túllépett azon a pártellenes beállítódáson, ami korábban a civil szerveződéseket jellemezte. Ahogy Gulyás Márton fogalmazott, a cél a „politika társadalmasítása”, hogy a jogállami, politikai intézmények mögött valódi állampolgári részvétel legyen, hogy ne egyéni, hanem közösségi megoldásokat keressenek a magyar emberek problémáikra.
A választási rendszer reformját, mint mozgalmi ügyet a CEU-s tüntetések során, a „Nem maradunk csendben!” című demonstráció végén vetette fel a szónok Gulyás Márton. Az utóbbi években egy-egy sikeres szakpolitikai mozgósítás lehetőséget adott az általános elégedetlenség, a kormánykritika kifejezésére is, mint a netadó, a közoktatás helyzete és a CEU ellehetetlenítése kapcsán. A felsorolt ügyek esetében azonban a kormány által tett teljes vagy részleges engedmények, a pártpolitikától megrettenő szakmai körök kihátrálása miatt a mozgósítás fokozatosan veszített lendületéből. A választási rendszer azonban a politikai rendszert alapjaiban meghatározó ügy, így nem lehet a szakmaiságra való hivatkozással a konfliktust depolitizálni, azaz megfosztani politikai jelentőségétől. A választási rendszer kapcsán ráadásul nem lehet megkérdőjelezni a pártok érintettségét, részvételét, így tovább lehet lendülni a politikaellenességen...

GYÁSZOS: TÍZEZREK VÁLHATNAK OTTHONTALANNÁ

HITELKÁROSULTAK BLOGJA
Szerző: Élet a hitel után
2017.08.31.


...Két évvel ezelőtt, 2015-ben összesen 2335 kilakoltatás volt: 1275 embert „lakásügyben hozott határozat végrehajtása” miatt tettek ki a lakásából, vagyis például azért, mert az önkormányzat felmondta a bérleti szerződését. Bírósági végrehajtásokon kívül értékesített lakásból 23 embert lakoltattak ki, 205 esetben önkényes lakásfoglalókkal szemben intézkedtek. Az adósmentésre hivatott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) 206 esetben kért kilakoltatást, sikeres árverés után pedig 626 esetben kérték a birtokba adáshoz a végrehajtó segítségét. 

Tavaly, 2016-ban összesen 3474 kilakoltatást hajtottak végre, ezek többsége, 1734 eset árverést követő birtokba adás. Végrehajtáson kívül 25 ingatlant értékesítettek, és lakoltatták ki az ott élőket. Az önkormányzatok is aktivizálták magukat, hiszen 1097 esetben kellett végrehajtani „lakásügyben hozott határozatot”, önkényes lakásfoglalókkal szemben 258 esetben intézkedtek. A NET 360 eseteben kért kilakoltatást, árverés után pedig 1734 lakást ürített ki végrehajtó, hogy átadhassa az új tulajdonosnak.

Idén az első félévben összesen 1918 kilakoltatás volt (tehát a tendencia emelkedő). Nagy többsége, 1210 árverés utáni birtokba adás, végrehajtáson kívül 13-at értékesítettek és ürítettek ki. Lakásügyben hozott határozatot 449 esetben kellett végrehajtóval érvényesíteni, a NET 152 kiürítést kért, önkényes lakásfoglalókkal szemben pedig 94 esetben kellett fellépni...

BAYER ZSOLT MOLOTOV-KOKTÉLRÓL ÁLMODIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.08.31.


A Fidesz-nemzet első számú dalnoka, az arany szájú Bayer Zsolt nevetség tárgyává teszi egy írásában a dzsúdó világbajnokságon síppal, dobban és nádi hegedűvel – ráadásul álarcban – tüntető ellenzékieket, akik diktátort kiáltottak két diktátornak látszó ember felé. Orbánnak és Putyinnak. Továbbá azt skandálták, hogy nem akarnak orosz gyarmat lenni, ami – valamilyen érthetetlen okból – nem annyira tetszik Bayernek. Zsoltika szerint nem politikai üzenet, hanem groteszk és komikus két diktátornak molinót feszíteni, sípolni és álarcban üvöltözni, amikor az ilyesminek ennél sokkal nemesebb hagyománya van Magyarországon, ahol 1956-ban a Szovjetunió ellen lázadók életüket dobták el és Molotov-koktélokkal támadtak a szovjet tankokra.

Drága Zsoltikám! Hova a faxba kapkodtok? Mindennek eljön az ideje. Mindenkire sor kerül. Érdemeid szerint leszel te is megbecsülve. És persze jönni fognak az általad hiányolt koktélok, ha ti úgy akarjátok, mert mi nem. Vannak reményeid egy zaftos ellenzéki erőszakra, amit – ha nem tudna az ellenzék előállítani időre – , megcsináljátok ti. (Nem csak a bombagyáros Clodo tud itt robbantani!) A pszichózis már legyártva. A kormány jövő év március 7-ig meghosszabbította a válsághelyzetet, pedig – ti mondjátok – Magyarország jobban teljesít, a déli határon húzott kerítés erősebb, mint a kínai nagy fal, népünk egy emberként utálja, akit felmutattok neki utálatra. Fegyveres erőink ébersége folytán légy nem sértheti meg Mária (köz)munka alapú országának szuverenitását a Führer tudta és beleegyezése, a szükséges letelepedési kötvény megvásárlása nélkül. A válság nem itt, hanem a rothadó és értékeit veszejtő Nyugat-Európában tombol, de itt sem ártana egy kis zűrzavar. Aranyat érne egy elkeseredett terrorakció, amit az ellenzékre lehetne kenni. Pintér Sanyi remélhetőleg nem veszítetted el a Clodo telcsiszámát...

MIÉRT EGY ÉV, AMIRE TAJ-KÁRTYÁT KAP A HATÁRÁTKELŐ GYEREKE?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Oszkár
2017.09.01.


Nem kevés botrány volt az elmúlt hónapokban abból, hogy Magyarországra hazatelepült családok kint született, de természetesen magyar gyermekei nem kapták meg időben a megfelelő okmányokat, így például az orvosi ellátásukkal is gondok adódtak. A mai posztban Oszkár segít abban, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket. Egy biztos: muszáj időben elkezdeni intézkedni, mert a dolog logikus, de gyorsnak nehezen lehetne nevezni.

„Ahhoz, hogy magyar TAJ kártyája lehessen a gyermeknek több dologra is szükség van és érdemes rá időt hagyni, utánajárni már a gyerek születésekor, nem hagyni utolsó percre, mert hónapokba telhet egy ilyen folyamat.

Anyakönyvezés

Legyen Magyarországon anyakönyvezve a gyermek. Ez annyit tesz, hogy magyar rendszerbe bekerül, és megkapja az állampolgárságot. Regisztráció nélkül, magyar hatóságoknak NEM létezik a gyermek. Ezt a nagykövetségeken lehet intézni, beszélni kell velük mit kérnek.

Lakcímkártya

A születés anyakönyvezése után kapni fog a gyermek egy Külföldi lakcímet igazoló lakcímkártyát. Ez Magyarországon haszontalan. Kell egy ismerős vagy saját ingatlan, ahova a gyermek és legalább az egyik szülője bejelentkezhet.

Ezt a helyi okmányirodákban lehet megtenni, és mind a két szülőnek jelen kell lennie. Ez kb. egy letelepedési nyilatkozat, nem kell az ügyintéző orrára kötni, hogy jövő héten mentek vissza, csak összezavarjátok őket.

Szóval ha minden papír, nyilatkozat kitöltve, kap a gyermek magyar lakcímkártyát. Innentől kezdve veszik számba a magyar hatóságok és lehet TAJ- és adókártyája...