2018. január 9., kedd

DE LEGALÁBB VÉGRE TI IS ODA KERÜLTÖK, AHOVÁ TARTOZTOK. A TETVEK KÖZÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgat
2018.01.09.


Dögölj meg, hazug geci. Támadod a kormányt, A Kormányt, baszod! Meg akarod buktatni Orbán Viktort, ez a célod akkor, amikor azt állítod, hogy éveket kell várni egy műtétre. Van hivatalos cáfolat, hazug senki! Márpedig ha a hatóság mondja, az úgy is van, TE PEDIG DÖGÖLJ MEG nemzetáruló patkány!

Összefoglaltam a magyar rögvalóságot annak a fiatal nőnek a közösségi oldaláról, aki felhívta rá a figyelmet: éveket kell várnia egy olyan műtétre, ami enyhíthetné a fájdalmait. Mégpedig azért kell éveket várnia, mert a műtét bonyolult. Az eredeti posztban le is írta, hogy a betegség sokkal enyhébb formáiban szenvedők gyorsan hozzájutnak az operációhoz, de akinek olyan súlyos és olyan típusú a betegsége, mint neki, annak 2-4 évet kell várnia.

A Nemzeti Faszomtudjaki haladéktalanul kiadott egy közleményt, hogy a nő hazudik. A hűséges alattvalók, a mindenkori hatalom mindenkor eltökélt seggnyalói pedig odacsődültek a közösségi oldalra és mocskolják, hazugozzák, szemét libsizik azt a fiatal nőt, akinek eszébe sem jutott politizálni, egyszerűen fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy baj van és változtatni kellene. És jön a jómagyar istenbarma és hitet tesz az uralkodó mellett.

Az hazugság amit ez a hölgy állít. Az nem tűnik fel senkinek, hogy konkrétan nem mondja el, hogy melyik egészségügyi intézményben történt az eset? Ha igaz lenne, akkor megmerné nevezni az intézményt. Így, csak vagtában dobálózik általánosít, mert fél egy pertől, ha megnevezi a kórházat. Semmi más ez az egész, mint hisztériakeltés, már nem tudom hanyadszor az egészségügy iránt nyolc év alatt. A sok ideológiai IQ amputált meg beveszi ezt az egészet. Nem ártana már látni a fától az erdőt. (Erika)

Így. A kormánynak nem is kell semmit csinálnia, az önkéntesek kicsinálják a fiatal nőt, aki szót mert emelni sorstársaiért. Kicsinálják lelkileg, széttépik, mint a hiénák. Nálunk ez a divat. És ha megnevezi a kórházat, kicsinálják az ott dolgozókat is...

KORMÁNY ÖKÖL VASÖKÖL, NEM ODACSAP AHOVA KÖLL(ENE)!

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2018.01.09.


Az egyház nem is civil, de nem is állami szervezet, mit keres a civil társadalom kincstára körül? Szabad az egyháznak civil szervezeteket működtetni? A civil társadalom költségén?

Farkasordító kormányzati propaganda fogadta a téli szabadságról hazaérkező polgárokat az elmúlt év január első dekádjában. Egyik nap a kormány rezsi biztosa, (birkózóbajnoka) másnap a főminiszter, aztán maga a kormányfő közölte jéghideg hangon, hogy a civil szervezetekkel baj van. Politizálnak, nem állnak a kormány oldalán és pénzeket kapnak külföldről.
Erre pedig érzékenyek a „nemzeti oldalon”, mert szerintük a magyar emberek tudni akarják, hogy hányadán is állunk, többek között, a Soros György adományaival, természetesen nem azokról az adományokról van szó, amelyeket Orbán Viktor egyetemi hallgató és társai kaptak Sorostól!
A megszólalók, a tematika, a parlamenti szünetre időzített nyilatkozathullám azt jelezte, hogy a kormány propaganda gépezete új ellenséget talált, fantom migránsozás színjátékához!
  • Ami a szóban forgó civil szervezeteket illeti, az ellenséges intézkedések esetén felmerül, hogy mi a politikai szervezet, ha az nem párt, mi a politikai tevékenység és mi az idegen befolyás? Ezekre a kérdésekre, ha nem is könnyen, lehet válaszokat adni.
  • A legfőbb kérdés azonban az, hogy a kormánykoalíció, úgy is, mint a NER ökle, saját monopóliumának tekinti-e a politizálást, a közügyekkel való foglakozást? Mert nagyon erre utalt a civilekről szóló beszéd.
  • Ha igen, akkor nincs miről beszélni, az alkotmányos válság kiteljesedett, megérkeztünk a diktatúrába. Ismerjük azokat a forgatókönyveket, amelyekben gumiszabályok alapján a hatalom oda csap, ahova éppen akar. Ebben a szibériai télben meghökkentő a narancstáborban eluralkodó hatalmi mánia.
A belengetett intézkedéseknek lesznek nem kívánatos mellékhatásai a határon túli magyarok támogatásában, mert a külföldi befolyás elleni küzdelem új dimenziókat kap a szomszédoknál is.
A nemzetközi térben mozgó magyar kulturális és tudományos szervezetek működésében is számolni kell a kapcsolatok megbillenésével.
Nagy árat fizethetünk a civilek eltakarításáról szóló intézkedésekért, ha a józanész nem állít korlátot a rezsi biztos (birkózóbajnok) tágra nyitott szájába adott szavaknak...

ELÁRULTA AZ MTVA VEZÉRIGAZGATÓJA, 2 MILLIÓS FIZETÉSE ELLENÉRE MIÉRT VÁLLAL "MÁSODÁLLÁST" SCHMIDT MÁRIÁNÁL

24.HU
Szerző: SZALAY DÁNIEL
2018.01.09.


Vaszily Miklós a 24.hu-nak azt mondta, nem tartja aggályosnak, hogy a közmédia vezetőjeként neki járó havi 2 millió forinton felül Schmidt Mária cégénél, a BIF-nél is két pozíciót kapott nemrég. Azt is hozzátette, őt az se zavarja, ha a közmédiában kollégái is plusz munkákat vállalnak. Polyák Gábor médiajogász szerint viszont etikai aggályok biztosan felmerülnek, bár Schmidt Máriának eddig sem kellett tartania kritikus újságírói kérdésektől a közmédia műsorainak vendégeként. Utánanéztünk annak is, hogy Vaszily mekkora juttatást várhat új pozíciói után.

Nem tartott bírálatoktól – felelte írásban kérdésünkre Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója, amikor azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy miért vállalt igazgatósági tagságot a Schmidt Mária többségi tulajdonában álló Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-nél, azaz a BIF-nél. Az állami média vezére azzal indokolt, hogy a BIF igazgatósági tagsághoz hasonló elfoglaltságot igénylő szerepvállalásai (Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagság, Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete alelnöki poszt) miatt nem kritizálták. Ráadásul megtiszteltetésnek tartja, hogy az „átláthatóan működő, sikeres, tőzsdén jegyzett” cégnél rá gondoltak. Arra a felvetésre, hogy mi vonzotta a feladatban, így válaszolt:...

A MOSKOLCI POLGÁRMESTER MELLŐL IGAZOLT ÚJ FŐSZERKESZTŐT AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁG

ÁTLÁTSZÓ - ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: PUSZTAI LÁSZLÓ
2018.01.09.


Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármesterének politikai tanácsadója, Balázsi Tibor foglalta el a Miskolcon megjelenő Észak-Magyarország főszerkesztői székét. Ezzel a miskolci városvezetés kritizálásának alighanem befellegzett a megyei napilapban.

Tavaly nyáron jelentették be, hogy elkelt az Informédia/Russmédia Kft., ami Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben adott ki megyei napilapot és kereskedelmi kiadványokat. Az Ausztriában hűtlen kezelés és sikkasztás miatt elítélt Heinrich Pecina, a Népszabadság megszüntetőjének cége vette meg a Russmedia printüzletágát.

A Hajdú-Bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország, továbbá két román regionális napilap, az Erdély magyar határmenti részein megjelenő JurnalAradeant és a JurnalBihoreant került a Media Development Management Kft. kezébe. A cég Heinrich Pecina osztrák üzletemberhez köthető, aki a Mediaworks Hungary korábbi osztrák tulajdonosa.

Pecina volt az, aki kulcsszerepet játszott a Népszabadság bezárásában, majd aki Mészáros Lőrinc érdekeltségébe játszotta át a regionális médiabirodalmat.

A szabolcshir.hu úgy tudja, a tranzakciót megelőző tárgyalások mindvégig Bécsben zajlottak, a vételár pedig 10 milliárd forint körül alakulhatott. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai alapján 2016 második fél évében az Észak-Magyarországból 33 ezer, a Hajdú-Bihari Naplóból 30 ezer, míg a Kelet-Magyarországból 36 ezer példányt értékesítettek...

BENT VAGYUNK A SUSNYÁSBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Singing Jungle
2018.01.09.


...Régebben olvastam egy mondatot: „Nem szabad lenézni Orbán Viktort, és a bandáját”. Így van. A maga nemében zseniális, amit tettek. Még jobban megosztottak egy amúgy is megosztott népet. Családokat tettek tönkre a vallási, és politikai dogmáikkal. Felszámolták a józan észt, elültették a gyűlölet magvait, s addig öntözték, amíg egy áthatolhatatlan, ágas-bogas, tüskés bokor nem nőtt belőle. Gyűlölködünk, miközben kiröhögjük a kormány Soros György elleni kampányát. Két röhögést közt pedig leköpjük azt is, aki valójában a mi oldalunkon áll. Szóval: bent vagyunk a susnyásban.


Ezek vagyunk mi magyarok, a turáni átok hordozói:
- Kiket nem érdekelnek a magánnyugdíj-pénztári tagok pénzének elsíbolása?A nyugdíjasokat nem, és azokat, akik nem adták, őket nem.
- Kiket nem érdekelnek a hitelesek? Azokat nem, akiknek nincs hitel tartozása.
- Kiket nem érdekelnek a nyugdíjasok? A mostani dolgozókat nem, hiszen ők már nem kapnak nyugdíjat.
- Kiket nem érdekelnek a cigányok? Sokakat nem, mert őket gyermekkortól kezdve a zsigeri gyűlöletre hangolták ellenük.
- Kiket érdekelnek a kilakoltatottak? Azokat nem, akiknek fedél van a feje felett.
- És kiket nem érdekelnek a menekültek, mert bár nem terroristák, de „barbár” szokásaik vannak?

Volt egy cikkem itt a „Szalonnán”, de lusta vagyok megkeresni a linket. Elég annyi, hogy polgárháborút emlegettem benne. A véleményem nem változott, az lesz a vége. Én megpróbálok tenni ellene.

Január 19.-én lesz egy tüntetés. Én elmegyek. Nem csak a diákok igazáért megyek el. „Elviszem magammal” a volt manyup-tagok, a devizahitelesek igazát.

A nyugdíjasok nyugodt öregkorhoz kapcsolódó követelését.

A mozgássérültek, vakok, fogyatékosok emberhez méltó életbe vetett álmát.

A kórházi ápolónők, és ápolók, a tűzoltók, mentősök béremelési, és jó munkabeosztáshoz való igényét.

A tanárok szabad oktatáshoz, tisztességes bérezéshez fűzött kérését.

A cigányság sorsának pozitív alakulásába vetett hitet.

A hajléktalanok megsegítésének, és a társadalomba való visszajuttatásának reményét.

Elmegyek a munkások bérigénye, a vállalkozók terheinek csökkentése miatt is, de még azokért a magyarokért is, akik külföldre mentek, és onnan osztják az észt.

Csalódtam már embertársaimban. Mentem már miattuk, magamra maradtam. Rossz érzés volt, de tudom milyen az, mikor cserbenhagyok valakit, és ő utána mégis bízik bennem. Most is megyek. Nem várok hálát, nem várok köszönetet. Ellenben biztos kapok köpködést. Segítek kikaparni azt a nyomorult gesztenyét. Aztán majd ülünk a tűz körül, sütögetjük a gesztenyét, és közösen megesszük. Mert számomra így helyes.

HAMARABB SZABADULHATSZ A BANKTÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.19.


A hétvégétől már hat hónap után (korábban ez a duplája volt) díjmentesen szüntethető meg a bankszámla. Új előírás, hogy ilyen esetben a banknak csak a díj időarányos része jár, az elszámolással kapcsolatban pedig nem lehet felszámolni díjat, költséget.

A kártyásokat igen kedvezően érintő intézkedések (erről részletesen itt írtunk) mellett a hétvégén életbe lépő új pénzforgalmi törvény más változásokat is tartalmaz. A törvény talán legfontosabb új előírása, hogy 2018. január 13-ától az eddigi egy év helyett már hat hónap után díjmentesen szüntethető meg a bankszámla. Ez a módosítás örvendetes, de sokat azért nem lehet tőle várni. Már 2016 őszén hatályba léptek ugyanis a bankváltást jócskán megkönnyítő rendelkezések, de a tapasztalat szerint mégis egyre „hűségesebbek a banki ügyfelek.

A banki ügyintézők – írtuk meg néhány konkrét történetet is ismertetve korábban – úgy próbálhatják új számlacsomagra rábeszélni az érdeklődőket (vagy a váltáson nem gondolkodókat is), hogy csak a kedvezményes feltételekről, a számla fenntartásához kapcsolódó költségekről nem, vagy csak szépítve tájékoztatnak. A végül „ottfelejtett” bankszámlákból milliós tartozás is gyűlhet. Sokkal rosszabb is lehet azonban a helyzet, ha valaki havi takaróját számlahitellel is igyekszik nyújtani. Mint ugyanis a már hivatkozott felmérésben megállapították: a folyószámlahitel a gyakorlatban a röghöz kötés egyfajta eszközeként működik...

ENNÉL TISZTÁBBAN MÉG SOSEM LÁTTA. HOGY HAZUDOTT A KORMÁNY A NYUGDÍJAK "MEGVÉDÉSÉRŐL"

HVG ONLINE
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2018.01.09.


Miután Matolcsy György levezette, hogy az állam semmivel nem tartozik a magánnyugdíjpénztári tagoknak, az MNB egy jelentésében kiszúrt 2826 milliárd forintos tartozási tétel csak statisztika, "tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége ennek az összegnek", és akik kiléptek a magánnyugdíjpénztárból, azokra pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint akik sosem voltak tagok – nos ezután nézzünk rá újra erre a politikai szándéknyilatkozatra, amelyet nem más írt alá, mint Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János:

"garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát". Tehát ezt vessük össze a valósággal:

nincsenek egyéni számlák, az állam nem tartozik senkinek, nincs itt semmi látnivaló.

És még egy idézet a 2010-2014-es kormány oldalának tájékoztató oldalának egyik passzusából:

"Mi történik a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott megtakarításommal?"...

"Számlaegyenlegének nagyobb részét vissza fogják utalni az államnak, egyúttal jóvá fogják írni az Ön létrehozandó társadalombiztosítási egyéni számláján. Így az Ön magánnyugdíjpénztárban megszerzett jogait továbbra is nyilvántartják. Ha Ön a magánnyugdíjrendszerben maradásról nyilatkozik, az egyéni számláját továbbra is a magánnyugdíjpénztár fogja vezetni. Egyéni számláján a 2011. november 30-át követően szerzett jövedelem után fizetett tagdíjból származó összeget továbbra is jóvá fogják írni. Nyugdíjazásakor a magánnyugdíjpénztár az Ön egyéni számlaegyenlege alapján fogja megállapítani a nyugdíjszolgáltatást."

AZ ELLOPOTT ORSZÁG

ELLOPOTT ORSZÁG BLOG
Szerző: Együtt
2018.01.09.


Az Együtt összeszámolta, hogy 2010 óta Orbán Viktor és legszűkebb érdekköre, országszerte a helyi fideszes kiskirályok mennyi közpénzt, közbeszerzést szereztek meg. Az ellopott közvagyon értéke, ami Orbán Viktorhoz és köréhez került, még a legszerényebb számítások szerint is meghaladja a 12 ezer milliárd forintot. Ez a szám még nem is tartalmazza a korrupt földárveréseken megszerzett állami földek értékét, valamint a trafik-mutyiban ellopott pénzeket.

NÉZD VÉGIG AZ IDŐVONALON, HOGYAN LOPTÁK EL MAGYARORSZÁGOT HÓNAPRÓL HÓNAPRA ORBÁN VIKTORÉK!

ORBÁN A PÁCBAN! - AZ IGAZI OK

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: MÁTRAI ANNA
2018.01.09.


Sokan leírták már, hogy Orbán Viktor mikor és mitől kerülhet bajba. Eddig egyik előrejelzés sem vált be, Houdinit meghazudtoló ügyességgel mászik ki minden elkövetett tette következménye alól. Talán csak egy valamit nem vettek számításba a fiúk: a magyar góbét. Ez lehet a kegyelemdöfés.

Mészáros Lőrinc – az ok

Mészáros Lőrinc – vagy lehet, hogy a Mészárosok a jobb megfogalmazás – ha egyszer öntudatra ébred, elővesz egy aznapi újságot és elhiszi, amit olvas magáról, az romba döntheti a jól felépített Orbán-erődítményt. Egy perc alatt Mészáros-várrá változhat a cégbirodalom- és vele a pénzhalom tulajdonosának neve és akkor a nemzet vezetője ott áll csórón. Csupán a volt gázszerelő haverja lesz, akinek a jóindulatától függ majd.

Vásárhelyi Mária közösségi oldalán vetette fel a kérdést:

“Hogy mikor kerül Orbán bajba? Amikor Mészáros Lőrinc el is hiszi, hogy a rabolt pénzhez bármi köze van és, hogy valóban olyan okos, mint Zuckerberg. Most még sejti, hogy a pénzhez semmi köze és, hogy nem is érti pontosan, ami vele és körülötte történik. De egyszer elkerülhetetlenül elhomályosul a tisztánlátása. És a bajok mindig olyankor kezdődnek, amikor valaki túl magas polcra kerül és el is hiszi, hogy ott a helye, és többé nem hálás és nem áll sorba egy kis buksi simogatásért, alamizsnáért, hanem azt hiszi, hogy neki bármi is jár. Kétlem, hogy akkor majd bármit is el lehet neki magyarázni.”...

AZ ÁTLÁTSZÓ TÉRKÉPRE TETTE, HOGY MELY INGATLANOKRA JEGYEZTET BE A KORMÁNY ELŐVÁSÁRLÁSI JOGOT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.01.09.


Nyolc világörökségi, vagy természeti örökségi helyszín több mint nyolcvanezer ingatlanját böngészheti, amelyekre – egy tavalyi kormányrendelet értelmében – a “világörökségi védelem jegyében” a magyar állam elővásárlási jogot jegyeztet be. Az innen letölthető, több mint 80 ezer ingatlant tartalmazó adatbázis jelen állás szerint az összes olyan ingatlant tartalmazza, amelyre a magyar állam – eladás esetén – elsőként tehet ajánlatot. A csak helyrajzi számokat tartalmazó adatbázist összekötöttük a geolokációs koordinitákkal (szélességi és hosszúsági fok), 
és interaktív térképen ábrázoltuk az ingatlanokat:...

MEGINT DRÁGULT A KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM SPORTCSARNOKA

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.01.09.


Ezúttal csaknem 700 millióval emelték meg az árat, ezzel már közel egymilliárddal drágább a létesítmény, mint eredetileg.

Megint drágul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportcsarnoka, ráadásul nem is kicsivel. Most nagyjából 700 millió forintot csapnak hozzá a fejlesztési büdzséhez. Ennek következtében a munkák költségei már csak kicsivel maradnak el a 6,3 milliárd forinttól – derül ki az Európai Uniós közbeszerzési értesítőn közzétett módosításból. A megjelent dokumentumok szerint a sportcsarnok és kapcsolódó létesítmények megvalósítására kötött vállalkozási szerződés összegét „kiegészítő munkákra tekintettel” módosították.

Ezzel immár jelentékeny áremelkedés volt az épület esetében. Az eredeti összeget ugyanis egyszer már korrigálták, nem is olyan régen, még október közepén. Akkor 300 millió forintot csaptak hozzá a 5,2 milliárd forintos „induló összeghez”.

A mostani módosítás immár azt jelenti, hogy a NKE sportcsarnoka csaknem egymilliárd forinttal drágábban készül el, mint amely összegre az eredeti kontraktus szólt.

Az Orczy parki beruházás kivitelezője egyébként az a Market Építő Zrt., amely a Duna Arénát és egyébként a Ferencváros új stadionját is építette.

AZ ÚJ PUSKÁS ÁRÁNAK TIZEDÉÉRT ADTÁK EL A STADIONT, AMELY MINTA VOLT AZ ÚJ PUSKÁSHOZ

ZOOM
Szerző: GULÁCSI PÉTER
2018.01.09.


Eladtak egy német stadiont, ami önmagában is érdekes, mert stadiont ritkán szoktak adni-venni. De sokkal érdekesebb az a tény, hogy lipcsei Red Bull Arenát korábban a magyar illetékesek – élükön Fürjes Balázs kormánybiztossal – úgy emlegették, hogy annak mintájára fog megújulni a budapesti Puskás Ferenc Stadion. A lipcsei fociaréna azonban sokkal olcsóbb volt, mint a mi 200 milliárdos létesítményünk.

Körbejárt szerdán a hír, hogy a Red Bull futballklubja, az RB Leipzig megvásárolta a lipcsei stadiont. A vételárat nem közölték, de a német sajtóban megjelent, hogy 70 millió euróról szólt a megállapodás. Vagyis megközelítőleg 21 milliárd forint az üzlet értéke.

A stadiont nem a város vagy az állam adta el, hanem Michael Kölmer üzletember cége. Ugyanis az EMKA még a 2000-es évek elején szállt be az egykori Zentralstadion átalakításába . Az 1956-ban átadott fociaréna egy igazi „kommunista” monstrum volt, 100 ezres nézőtérrel, atlétikai pályával és a földsáncokra épített lelátókkal. Ez teljesen elavult a 2000-es évekre, és ekkor a város úgy döntött, hogy a 2006-os világbajnokságra új stadiont épít. Annak ellenére, hogy az 560 ezres városban nem volt profi futball...

ORBÁN KÖRÜL FOROG EURÓPA

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Napi.hu
2018.01.09.


Az Európa közeljövőjét meghatározó küzdelem központi figurája Orbán Viktor - állítja a brit The Observer, amely szerint a német belpolitikát is befolyásolhatja a magyar miniszterelnök, amivel közvetve hozzájárulhat Európa egységének gyengítéséhez.

Európa ugyan számos komoly kihívással küzd kezdve a brexittől, az idegengyűlölő extremizmus erősödésén át az orosz nyomulásig, ám nem ezek a legnagyobb gondjai - írta a brit Guardian kiadásában megjelenő, 1791 óta publikált The Observer vasárnapi hetilap. A cikket a Napi.hu szemlézte.

Az újság úgy véli, hogy az EU keleti és nyugati tagállamainak konfliktusa a legsúlyosabb probléma. Ennek a csatának a frontján, a viták középpontjában Orbán Viktor áll - vélik az Observer szerkesztői. A magyar kormányfő szerintük láthatóan büszke arra, hogy ellenáll az Európai integráció erősítésének. Annak a politikának, amelyet elsősorban Emmanuel Macron francia államfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képvisel...

KÉT ÉV ALATT 20 MILLIÁRD FORINT MENT EL HATÁRON TÚLI FUTBALLRA

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2018.01.09.


Dőlt a pénz a határon túli futball támogatásába az elmúlt két évben. Leginkább azok a klubok jártak jól, melyek kapcsolatban vannak a felcsúti akadémiával.

Nagyon beindult a magyar kormány a határon túli futball támogatásában. Az elmúlt két évben nyolc csapatnak 20 milliárd forint jutott a magyar állami költségvetésből, ennek a pénznek a fele olyan akadémiákhoz és klubokhoz került, melyek szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor felcsúti futballbirodalmával, esetleg Mészáros Lőrinc a tulajdonosuk.

A pénz másik fele is alapvetően „baráti” helyekre került, például Seszták Miklós kedvenc Kisvárdájának ukrán terjeszkedését vagy a felcsúti telephellyel is rendelkező Pharos 95' Zrt. tulajdonosának szlovéniai kalandját segíti.

A támogatások legnagyobb részét az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják. A BGA Zrt.-t a határon túli magyarság azonosságtudatát és kultúráját erősítő, illetve szülőföldjén való boldogulását segítő beruházások támogatására hozták létre. A határon túli foci számára a 2016-os, illetve 2017-es év végi nagy pénzszórás" során különítették el a támogatások döntő többségét.

Az elmúlt két évet tekintve a legtöbb pénzt a szerb harmadosztályban szereplő Topolya kapta. A csapat természetesen a Puskás Akadémia szerződött partnere, a tulajdonosa pedig Zsemberi János, aki az Orbán Viktor által személyesen támogatott Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) önkormányzati képviselője.
A Topolya 2015-ben lett a felcsútiak partnere, egy évre rá pedig már kaptak is 3 milliárd forintot a Délvidéki Futball Akadémiára. A pénz annyira hamar jött, hogy ekkor még a nevezett intézmény nem is létezett.

A Topolya felnőttjei között ekkor egyetlen magyarul beszélő játékos volt.

A második legtöbb pénzt – szigorúan az elmúlt két évet tekintve – a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és annak alközpontjai kapták, közel 4 milliárd forintot...

TERRORVESZÉLY: A BRIT SZÉLSŐJOBBOSOK REPÜLTEK, ORBÁN BIZALMASA MARADHAT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2018.01.08.


Kettős mércét alkalmaz a NER: nem minden külföldit penderítenek ki, akit a TEK terrorátvilágítása után rizikósnak tartanak.

"Én is régóta mondom, hogy ez az egész Soros-hálózat nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Fedett módon, de gőzerővel építkeznek, szervezkednek, és olyan vehemenciával fenyegetnek, támadnak, ami egyértelműen szembemegy a magyar érdekkel, és a törvényesség határát is súrolja" – állította néhány nappal ezelőtti interjújában Németh Szilárd, az az ember, aki éppen egy éve nyíltan meg is nevezte, mely Soros-féle civil szervezeteket kellene "eltakarítani": a TASZ-t, a Magyar Helsinki Bizottságot és a Transparency Internationalt.

A kérdés csak az, hogy mire számíthatnak a "vehemenciával fenyegető, támadó" hazai civilek, ha a politikai akarat már így előre kiadja rájuk a kilövési engedélyt. Ha külföldiek lennének, simán kiutasítanák őket. Vagy mégsem. Azt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot, netán terrorveszélyt is jelentő figurák maradhatnak-e Magyarországon, kizárólag a NER politikai akarata dönti el. A szintén terrorveszélyre átvilágított Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja a mai napig itt él köztünk, Budapesten.

2017 április 26-án a ferihegyi repülőtéren hat civil ruhás, nyakkendős férfi lépett oda Nick Griffinhez, a szélsőjobboldali British National Party (BNP) volt vezetőjéhez, volt EP-képviselőhöz, és közölték vele, hogy nem kívánatos személynek számít, veszélyt jelent az ország biztonsága számára, ezért két évig nem léphet be Magyarország területére. Az elmúlt másfél évben sűrűn idelátogató, sőt, Budapestre költözést is mérlegelő Griffinnek egy repülőtéri fogdában kellett éjszakáznia, majd elmondása szerint másnap a rendőrök udvariasan elnézést kértek tőle, és felrakták az első londoni gépre. Mint kiderült, Griffint ugyan a bevándorlási hivatal tiltotta ki, de a TEK javaslata alapján...

2018 A CSALÁDOK ÉVE LESZ, DE NEM MINDEN CSALÁDÉ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: KERÉNYI KATA
2018.01.09.


A család-és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár idei első sajtótájékoztatóján kijelentette: ez az év a családok éve lesz, és számos kormányzati intézkedés bizonyítja, hogy az ország vezetősége szívén viseli a gyermeket nevelők sorsát. Ez természetesen
nem azt jelenti, hogy megnő a családi pótlék összege, ami nyolc éve változatlan.

Azért ne legyünk telhetetlenek! Ennyi csuda klassz dolog mellett, ami idén várható, nem futja mindenre. De lesznek például új sportközpontok, csökken az internet áfája, vissza lehet igényelni a KRESZ-vizsga árát és egyre könnyebb fiatalként munkát találni.

Novák Katalin elmondta: annak érdekében, hogy minél többen beszéljenek idegen nyelveket, a 35 év alattiak visszakaphatják 34500 forintos értékhatárig az újabb, legalább középfokú, komplex nyelvvizsga díját. Ez első látásra valóban dicséretes intézkedésnek tűnik, ha azonban hozzávesszük, hogy hol tart Magyarországon a nyelvoktatás, a kép rögtön árnyaltabbá válik. Az iskolákból eltűntek az anyanyelvi tanárok, mert a túl sok szabállyal és irreálisan költséges ügyintézéssel lehetetlenné tették az intézmények számára az alkalmazásuk feltételeit.
A nyelvvizsgáig egyre inkább csak azok jutnak el, akiknek van pénzük magántanárra.

Az ő számukra valószínűleg a vizsgadíj kifizetése sem okoz gondot, mivel, mire addig eljutottak, százezreket költöttek a nyelvtudás megszerzésére. Akiknek erre nem futja, azoknak marad az iskolai nyelvoktatás, ami mellett nem kell aggódniuk, hogy túl drága lesz a nyelvvizsga, hiszen valószínűleg sosem érik el azt a tudásszintet...

A SETI ÁLMA

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: GALÁNTAI ZOLTÁN
2018.01.05.


Buckminster Fuller amerikai mérnök és feltaláló állítólag azt mondta az idegen civilizációkkal kapcsolatban, hogy „néha azt gondolom, hogy egyedül vagyunk, néha pedig azt, hogy nem. Mindkettő egyformán megrázó”. Az ugyan talán nem megrázó, hogy miért foglalkoztat minket ez a kérdés egyáltalán, de mindenképpen elgondolkoztató. Ugyanis egyáltalán nem szükségszerű, hogy így legyen.

Ráadásul a SETI (kutatás az idegen civilizációk után) már csak azért is megérdemel némi figyelmet, mert jó példa arra, hogy a tudomány történetében olyan, kimondottan esetleges tényezők is szerepet játszhatnak, mint a XVII. századi elképzelések a bolygókról és a hidegháborús politikai hangulat meg az úgynevezett természettudományok meghatározóvá válása a XX. század második felében, aminek következtében ha ma azt mondjuk, hogy „tudomány”, akkor rendszerint a természet-, nem pedig a társadalomtudományokra gondolunk
.

Úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy a francia Bernard Le Bovier de Fontenelle 1686‑ban, az egész modern fizikát megalapozó, Newton-féle Principiamegjelenésének évében kiadott egy könyvet Beszélgetések a világok sokaságáról címmel, amiben azt taglalta, hogy a Hold mellett a Naprendszer többi bolygóján is élhetnek értelmes lények. Ugyanis „igen különös volna, hogy a Föld ilyen sűrűn lakott, a többi bolygó meg egyáltalán nem [lenne] az”. E mögött az állítás mögött, miként a tudomány történetében oly sokszor, most is egy ki nem mondott feltételezés húzódik meg. Esetünkben az, hogy a bolygók hasonlítanak egymásra (ezért soroljuk őket ugyanabba a kategóriába), és ha a Földnek is vannak hegyei, tengerei és városai, akkor miért ne lehetnének a többi égitestnek is? Ad analogiam: számos, ma a SETI-vel foglalkozó szakember szerint igen különös volna, ha a Föld lakott lenne, a többi bolygó (esetünkben az exobolygók) meg nem. Illetve általánosabban fogalmazva: szerintük az is igen különös volna, ha az élet és az értelmes élet egy helyen megjelenne, de sehol máshol nem. Ez amúgy az úgynevezett átlagossági elv, és azon a feltételezésen alapul, hogy mivel a fizikai törvények mindenütt egyformák, ezért mindenütt egyforma következményeik kell legyenek. Kissé olyan ez, mintha azt mondanám, hogy mindenkinek pontosan olyannak kell lennie, mint amilyen én vagyok a saját, SETI iránti érdeklődéseimmel és elfogultságaimmal – elvégre ugyanazok a fizikai törvények érvényesek mindenkire...

MOCSKOS HAZAÁRULÓ LETTEM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Olli
2018.01.09.


Akár klasszikus határátkelős történetnek is nevezhető Olli és családja sztorija, hiszen sokan jártak az ő cipőjükben: devizahitel, egyre több és kétségbeesett munka a fennmaradásért, majd a reménytelenségben a döntés: megpróbálni külföldön boldogulni. Aztán a többéves szétszakítottság… (A képeket köszönöm Ollinak.)


„Határátkelő lettem, ami egyfelől stigma, másfelől sok sikert...

Ami a 2008 előtti életünket illeti: két egészséges gyermek, szerető férj, nagyszülők, mindenkinek munkahelye, és egy olcsó, fenntartható albérlet. Belefért havi egy színház, mozi, és ha nem is sokat, de meg tudtunk a hónap végén takarítani.

Aztán kitalálták, hogy mindenkinek legyen saját lakása, aminek következtében a fizethető albérletünk ára a duplájára nőtt, és így már vállalhatatlan volt.

Bementünk a bankba a megtakarításainkkal, plusz a szülők is tettek még hozzá, és elindult a hitelügyintézés. Ja ja, tudom, senki sem tartott a fejünkhöz pisztolyt, hogy devizában adósodjunk el.

Azon szerencsések közé tartozom, aki banki dokumentumokkal tudom igazolni, hogy a forinthitel kérelmemet elutasították, de rögvest megkaptam a devizahitelt, amihez az önerőt nem fogadták el. Így vettünk fel 6 milliót 2005-ben, amibe másnap gyorsan bele is törlesztettük a 3 milliós önerőt. Bár ne tettük volna.

Aztán 2008-ban jött a válság

A havi fizetésem nem volt elég a törlesztőre, és még ott volt a rezsi, enni is kéne, stb. A férjem egy multinál dolgozott, túlórára max ingyen volt lehetősége. Én a város szociális irodáján dolgoztam, plusz a családsegítőnél, és mellette maszekoltam, időseket gondoztam. Na, így volt az én fizum annyi, mint a férjemé.

De még így is kevés volt. Feladtam a munkámat, és beléptem a feketegazdaságba. Hétfőtől vasárnapig reggel 6-tól este 7-ig házakhoz jártam ápolni. A férjemre maradtak a gyerekek, a háztartás, a bevásárlás, egyszóval minden.

Két évig tudtam csinálni, 2011-ben ugyanis annyira le voltam fogyva, ki voltam merülve, hogy vezetés közben az agyam reboot-olt, és a következő kép az volt, hogy szednek ki a kocsiból, amivel egy fának hajtottam..."...

MENNYIRE SZÍNJÁTÉK AZ ÁSZ MÁRTÍRGYÁRTÁSA?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.01.08.A Jobbik a legutóbbi hírek szerint már konkrét, és igen záros, határidőt is kapott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott bírság befizetésére. Az okot már régebb óta ismerjük. Egy olyan törvény megsértésére hivatkozik, amely a 2014-es választási kampány javának lezártát követően, 2014. január 1-én, lépett életbe. Aligha véletlenül.

A most éppen a Jobbikot támogatni látszó Simicska akkor még javában a Fidesznek hajtotta a pénzt, és talán a kedvezményes plakáthelyeket is. annyira meg a Fidesz gombnyomogató robotjai sem idióták, hogy egy törvénnyel magukat, illetve pártjukat, és annak támogatóját szívassák meg. Simicska azóta jobbra el. Új kampány indult, és igazán érdemesnek tűnhet a Jobbik piszkálása. Már csak azért is, mert az arrafelé kacsingató fideszes szavazókat sem árt elbizonytalanítani. Amellett, hogy a Jobbik szavazóbázisa valószínűleg önerőből is identitási válságba lehet. Mert elég nehéz lehet igazodni egy magát egykor radikálisnak, valamint gárdamellényesnek bemutató párt-koncepcióhoz. Mármint nehéz lehet konzekvensen igazodni úgy, hogy a párt valójában a nagy cukiskodásban sem nagyon hatolódik el a zsidózó-cigányozó megnyilatkozásoktól.

De mindez nem igazán látszik ellentmondani annak az alternatív forgatókönyvnek sem, amely egy baloldali támogatással országgyűlésbe lobbizott jobbikkal számol. Amelynek szinte természetes szövetséges lehet az a politikai katyvasz, amit az egykor antiklerikális beszólásáról ismert Fidesz, valamint a klarikális lobbit képviselő alig-keresztény KDNP képvisel jelenleg. Mert azért a pakliban benne van az is, hogy a politikai megrendelésre kiróttnak tűnő bírságnak van, illetve lehet ilyen szerepe is. Összegyógyíthatja az ÁSZ-üldözötteket a választások előjátékában. Ahogy a DK is bejelentette a kiszabott bírság be nem fizetését. Az persze egy másik kérdés lehet, hogy a politikai mártíromság milyen mértékben fizetődik ki a választások során. De ez a későbbiekben majd csak kiderül. Ahogy az is, hogy valóban történt-e valamilyen háttéralkú a Fidesz-Jobbik kolaícióra, vagy akárcsak a hallgatólagos megegyezésre. Ami azért sem lenne meglepő, mert a szólamok szintjén elég komoly áthallások alakultak ki az évek során...


ITT OLVASHATÓ

A JOBBIK SZERINT A FIDESZ MEG AKARJA SEMMISÍTENI A PÁRTOT

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.01.08.


Nem reagált érdemben az ÁSZ a Jobbik megjegyzéseire, ez is azt bizonyítja, hogy a cél a Jobbik megsemmisítése – mondta sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik alelnöke. Az Állami Számvevőszék ma délután jelezte: nem fogadják el a Jobbik megjegyzéseit, amiket a párt az ÁSZ jelentéstervezetével kapcsolatban tett. Ez azt jelenti, hogy a Jobbiknak 15 napon belül kötelessége befizetni azt a 331 millió forintot a központi költségvetésbe, ami az ÁSZ szerint az illegális támogatás mértéke.

Volner arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az ÁSZ – noha törvény szerint kötelessége lenne – nem véleményezte és válaszolta meg konkrétan és tételesen a Jobbik kifogásait, amiket a jelentéstervezethez még decemberben fűztek.

Az eljárás tanulsága Volner szerint az, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni a legerősebb ellenzéki pártot.

A Fidesz Volner szerint retteg a Jobbiktól, és a párt által tervezett elszámoltatástól. Az állami szervet ezért Volner szerint Orbán saját hatalma érdekében használja, hogy koncepciós eljárásban megsemmisítse a kormányváltásra készülő pártot.

Újságírói kérdésre Volner elmondta, a Jobbiknak nincs pénze arra, hogy kifizesse a bírságot, ezért a korábban indított gyűjtést folytatják. Arról, hogy egyáltalán befizetnék-e a büntetést, vagy sem, elnökségi ülésen fognak dönteni a héten. Az LMP és a DK, akiket az ÁSZ szintén megbírságolt, már korábban kijelentette, nem fogja befizetni a bírságot...

HUNGARO SAPIENS

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.01.09.


...Magyar ember nem menekül.

Nem tölti idejét utcán, pályaudvarokon, befogadó állomásnak becézett börtönökben, vonatra, regisztrációra, meleg ételre, hideg vízre várva. Magyar ember jó helyre születik, olyan országban látja meg a napvilágot, ahonnan (egyelőre) nem az életéért kell menekülnie.

Magyar ember jövedelemmel rendelkezik, rendezett körülmények között él, nem ismeri a nélkülözést, a kilátástalanságot. Magyar ember nincs életveszélyben, nem kell menekülnie reménytelenségből a bizonytalanságba.

Magyar ember nem zsúfolódik be sokadmagával levegőtlen furgonokba, labilis lélekvesztőkbe, nem fullad meg. Nem fizet embercsempészeknek, hogy elvigyék oda, ahová nem viszik. Magyar ember ott van, ahol van.

Magyar embernek a zsidók ellen sincs kifogása, neki is van egy zsidó barátja, aki nagyon rendes. Annyira rendes, hogy akár magyar ember is lehetne, kár, hogy az illető zsidó. Magyar ember szereti a zsidó ételeket, a zsidó vicceket, valamint a zsidó komikusokat, mert azoknak olyan vicces az észjárásuk. Egyedül azt nem szereti a zsidókban, hogy zsidók.

Minden ellenkező híresztelés ellenére magyar ember nem utálja a cigányokat. A cigányzenét és a cigánypecsenyét például kifejezetten szereti, a Farkas Jancsi pedig, hiába volt cigány, a világ legjobb futballistája volt. Kár, hogy már nem él, és nem ma focizik, megmutatná ezeknek a maiaknak. Magyar ember szerint a cigányok nem tehetnek arról, hogy lopnak és bűnöznek, ez genetikailag benne van a fajtájukban.


Magyar ember válaszol a nemzeti konzultáció kérdéseire.

Nem rajzol f…t (férfi nemi szervet), p…t (női nemi szervet) a miniszterelnöknek írott levélre, nem ír neki ordenáré dolgokat. Magyar ember tartózkodik a politikailag inkorrekt kifejezésektől és megnyilvánulásoktól.

Magyar ember imádkozik Orbán Viktorért. Tudja, hogy ezek a mostaniak szétlopják az országot, de hát a másikak is loptak. Magyar ember tudja, hogy a kormányon lévők lopnak, az országban nagy a korrupció, a vezetők és csókosaik gazdagodnak.

Magyar ember sajnálja Orbánt, amiért ennyi gazemberrel van körülvéve. Magyar ember nem gondol bele abba, hogy Orbán maga vette körül magát ezekkel a gazemberekkel
.

ITT OLVASHATÓ

EGY TITKOS KORMÁNYJELENTÉS SZERINT NAGY BAJBAN VAN A SZAKKÉPZÉS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.01.09.


Egyre népszerűtlenebb hiányszakmák, eredménytelen Hídprogram, lemorzsolódás, elöregedő pedagógusok - ez jellemzi a szakképzést egy a kormánynak készült, nem nyilvános jelentés szerint.

Hiába próbálták ösztöndíjjal népszerűsíteni a hiány-szakképesítéseket, annak nem volt egyértelmű pozitív hatása, ahogyan a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését szolgáló programoknak sem - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megbízásából készült, lapunk birtokába került nem nyilvános, 2017 júniusi jelentésből. A hiány-szakképesítések (mint például ács, cukrász, szakács, hegesztő) támogatására 2010-ben hozták létre a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjat, ám az eredményekből nem olvashatók ki pozitív irányú változások, a hiányszakmák továbbra is népszerűtlenek.

A lemorzsolódás csökkentését és a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését célzó Arany János Programok és a Hídprogramok sem javítottak sokat a helyzeten. Előbbiekben egyre kevesebb iskola és diák vesz részt, a jelentés szerint itt "feltétlenül szükséges a kedvezőtlen tendencia megfordításához szükséges lépések kialakítása. A Köznevelési (Híd II.) és a Szakképzési Hídprogramban is egyre kevesebben vesznek részt. A Híd II.-ben ráadásul csak a képzést megkezdők 10-30 százaléka szerez részszakképesítést. "A hátrányos helyzetű fiatalok szakmához juttatására bár történtek intézkedések, de ezek nem érték el az elvárt eredményt" - olvasható a jelentésben. Pedig a lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás mértékét a jelentés szerzői is aggasztónak tartják. "Legutóbb tizenegy éve volt olyan magas a korai iskolaelhagyás aránya Magyarországon, mint 2016-ban" - írták. Hozzátették: miközben Magyarország egyre távolodik a kitűzött céltól (vagyis attól, hogy 2020-ra 10 százalék alá csökkenjen a korai iskolaelhagyók aránya) a tagországok összesített átlaga folyamatosan javul. A jelentés megemlíti: míg a gimnáziumokból lemorzsolódottak aránya alacsony és egyenletesen 7 százalék körüli, a szakgimnáziumokból lemorzsolódottak aránya meghaladja a 15 százalékot. Ugyanez a szakközépiskolákban már 25 százalék, és folyamatosan romló képet mutat...

HOGYAN ADOMÁNYOZZUNK? - SZEMLÉLET, VAGY KAMPÁNY?

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.01.08.


Elmúlt a karácsony, és vele együtt az adományozásban is a kimagasló időszak. Mert az emberek zöme ilyenkor sokkal érzékenyebb lesz a szegénység iránt, a karácsony üzenete erős, hat azokra is, akik egyébként máskor nem gondolnak a segítségnyújtásra. A segítő civil szervezetek is „ráhajtanak” erre az időszakra, mert tudják, ilyenkor ők is jobban a látókörbe kerülhetnek, kéréseik ilyenkor sokkal nagyobb nyitottságra találnak, mint máskor. Ilyenkor vannak a nagy központi adománygyűjtések is, az állami médiában is ezt hallani, hirdetéseket az eseményekről, támogatási formákról, az erre kiválasztott szervezetekről. Iskolák, cégek, családok, magánszemélyek gyűjtenek, csomagolnak, és keresnek lehetőséget a célba juttatásra. Ilyenkor mindenki szereti 

átélni, milyen jól eső érzés segíteni, adni, örömöt szerezni.

A karácsonyhoz mindez nagyon illik, évszázados hagyománya is van, hiszen az egyik legszebb ünnepünk. Mióta a segítő szakmában is dolgozom, különösen szeretem. Mert ilyenkor pár napra olyan lesz a világ, mint amilyennek szeretném. Ilyenkor olyan, mintha mindenki figyelne a másikra. Mintha mindenki észrevenné a szűkölködőt, aki segítségre szorul. Mintha mindenki jó lenne a másikhoz. Ilyenkor nem kerül előtérbe a gyűlölködés, a kirekesztés, mert mindenki érzi, mindez méltatlan az ünnephez.

Jó lenne, ha ez az ünnep tovább tartana. Hangulatában. Ha ki tudnánk terjeszteni ezt az erkölcsileg magasztos érzést tovább. Félretéve a negatív érzéseket, előtérbe helyezve a pozitív szemléletet.

Mert nem jó az, ha kampányszerűen letudjuk ezt az érzést karácsonykor. Ha kipipáljuk magunkban a listánkon: megvolt ez is. És visszatérhetünk a mindennapokhoz. A mosolytalan rohanáshoz, amiben nincs idő észrevenni a másik ember baját. Az egóhoz, ami maga alá gyűr mindent, ami nem neki jó. A világhoz, amiben az ÉN lett az erős, és a TE, vagy a MI csak ez után jöhet.

Nem tudom, hogyan kellene ezt szemléletté tenni. Megértetni az emberekkel, hogy az a légkör, az a hangulat, ami karácsonykor íratlan szabályaival rendezte az életet, az átvihető az év többi napjára is.

Csak egy kicsit kellene máshogy nézni a világra. Belenézni a másik szemébe. Megpróbálni türelmesebbnek lenni. Mosolyogni. Nem követelőzni. Megérteni a másikat. Akinek lehet, rossz napja van. Sikernek érezni, ha egy beszélgetést át tudunk fordítani negatívból pozitívba. Ha egy konfliktust fel tudunk oldani. Nem erőből, hanem emberséggel.

Persze nagyon fontosak az adományok. A hét végén is több kérést kaptam, mindenfelől az országból. „Csak élelmiszert adjon. Mert nincs mit ennünk.”- kapom a kétségbeesett üzenetet a facebookon egy fiatal anyától, és ahogy rámegyek ellenőrzésképp a profiljára, érzem, igazat mondhat. „Bármit elfogadunk”- írja a másik- „ruhát, tüzelőt. Nagyon szegények vagyunk.”

Próbáljuk, persze. Ez a dolgunk, ezt vállaltuk, segítő civil szervezetként. Nemcsak karácsonykor, hanem egész évben. Januárban is, ami a legnehezebb hónap, bár most kegyes hozzánk az időjárás… eddig elmaradt a nagy hideg.

A szegénység, az marad. Januárban is. Kezelni pedig csak folyamatos segítségnyújtással lehet, olyannal, ami túllép a kríziskezelésen, és stratégiává bővíti a támogatást, lehetőségekkel, fejlesztésekkel. Amihez adomány is kell, de talán ugyanilyen fontos lenne a légkör. A segítő, támogató, toleráns szemlélet. Amit mindannyian magunkévá tehetnénk. És akkor karácsony után is szebb lehetne a világ. Szebb és jobb. Mindannyiunknak.


CSEMEGEPULT A SZÍVBE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.01.09.


A mi soha vissza nem térő klasszikusunkban az akkori és ottani párt úgy határozott, hogy legyen magyar narancs, és lett. Mint ahogyan falvédős, zűrös éjszakákon azt is el lehetett suttogni, eldönthető, hányat fialjon a disznó, ha ezt vele előtte alaposan áttárgyalják. Addig volt mód ezen göcögni, míg el nem vitte a Pobjeda a kulákot. Így vagyunk most is.

A mai sötét középkor Bástya elvtársa, akit ólommellény és páncélozott, guruló erődítmény véd attól, hogy a népek le ne sprickolják, úgy határozott egy delíres hajnalon, hogy legyen a magyar kiskereskedelem fele magyar kézben És ezért most beszéli meg a disznókkal, hogy mi a teendő, ha tetszenek emlékezni Lenin et. pamfletjére. Bár ez nem feltétlen előírás a forradalomhoz momentán.

Viszont a mi saját bejáratú mindenhatónk nem valami nemzeti hevülettől gerjedve üldözi a multikat, meg nem is azért, hogy dolgozó népének jó legyen. Azért csupán, hogy a cimboráinak legyen jó, rajtuk keresztül pedig természetszerűleg saját magának, valamint saját lábra nehezedő ivadékainak, azok ágyasainak, meg olyanoknak, akiket hatalma sakktábláján fontosnak gondol.

Most, január elsejétől ezért úgy igyekezett csapást mérni a mocskos kapitalista bolthálózatokra, hogy kitiltotta volna őket az úgynevezett világörökségi területekről. Ezt olyan szesszel vélte kivitelezhetőnek, hogy bezáratná azokat a négyszáz négyzetméternél nagyobb üzleteket ezekben a körzetekben, amelyek nem rendelkeznek a „friss hús, húskészítmény és tejtermék” kimérésére szolgáló pulttal.

A mocskos kapitalisták pedig röhögtek egyet, és elkezdték telepakolni csemegepultokkal a boltjaikat, és innentől egyetlenünk földughatja magának a rendeletét. Viszont ez a hamvába holt próbálkozás is azt mutatja, hogy ártunk és ormányunk, és mindkettő csúcsán, az ormain mintegy, O. V. et. ostoba, pitiáner, de legfőképpen aljas egy mókus. Most viszont megtapasztalhatta Virág et. igazát is, miszerint: „Csapásokat adunk és csapásokat kapunk.”...

BRÜSSZEL KILÓRA MEG TUDJA VENNI ORBÁNT, ÉS AKKOR KACZYNSKI VÉDTELEN MARAD - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.01.09.


- Orbán megalkuvó és az uniós menlevélért cserében az első kakasszóra elárulja a lengyeleket.

- Trócsányi szerint igazából az EU tesz be a jogállamnak.
- Magyarország előreláthatólag vért fog izzadni, amikor a következő uniós költségvetésről tárgyalnak a tagállamok.

Foreign Policy


A lap úgy látja, hogy sem Orbánt, sem Kaczynkskit nem lehet megbuktatni hazai pályán, ám Brüsszel megtörheti szövetségüket, ha rájön, hogy a lengyel vezető nem fog engedni álláspontjából, Orbánt viszont meg lehet vesztegetni. Nyugati megfigyelők hajlamosak összemosni az európai jobboldali populizmus két vezetőjét, de egyáltalán nem biztos, hogy Magyarország valóban vétózni fog, ha az EU szankciókat hoz Lengyelország ellen. Lehet persze, hogy egyelőre fedezik egymás hátát, de megvan a mód arra, hogy éket verjenek közéjük. Ehhez fel kell ismerni mindkettőjük erősségeit, illetve gyengeségeit, és felfogni, milyen alapvető különbségek vannak a két ország között. A magyaroknál a politikai hatalomhoz nagyfokú gazdagság társul. Orbán barátai, illetve régi fideszes harcostársai mára a legtehetősebb embere közé emelkedtek. Lásd Mészárost, Garancsit, Tiborczot. A lengyeleknél a közvagyont nem szivattyúzzák át ilyen mértékben a PiS ügyfeleinek zsebébe. A Transparency International korrupciós rangsorában Magyarország a malájokkal, románokkal és kubaiakkal van egy sorban, az 57. helyen.

Az orbáni illiberális demokrácia immár legitimmé vált, a lengyeleknél azonban a rendszer még nem élvez hasonló támogatást. A magyar kormányfőnek nem kell megsértenie az alaptörvényt, mert sokkal nagyobb híveinek köre, mint Kaczynskinak valaha is volt. Ez a legjobb magyarázat arra, hogy Brüsszel miért Varsó és nem Budapest ellen élesíti be a 7-es cikket, pedig a magyar politikus jóval messzebb ment az illiberalizmus kiépítésében. Azon kívül Orbán sokkal jobban tud építeni a nacionalista érzelmekre. Ott vannak a romák, ráadásul az ország a menekültek vonulási útjába esik, amit a miniszterelnök kíméletlenül ki is aknáz, hogy migránsellenes hangulatot keltsen. Különbség továbbá az, hogy a magyar vezető támaszkodhat a határon túli magyarokra, akik aranybányának bizonyulhatnak a választáson. Azon kívül Orbán zsarolhatja az EU-t, amikor a szélsőséges Jobbikra mutogat vetélytársként. Az ellenzék többi része viszont erősen megosztott.

Magyarország azonban gazdaságilag igencsak függ az uniótól és ez fegyvert ad Brüsszel kezébe. Budapest nem mondhat le Európáról. Itt elsősorban a németek tudnak nyomást gyakorolni. Még fontosabb, hogy Orbán az ideológiában opportunista, szimplán cinikus, számára a pragmatizmus a politika lényege. Márpedig az ilyen vezetők nemigen mennek szembe a saját érdekeikkel, soha nem követnek el politikai öngyilkosságot. Kaczynski viszont megszállott. Ebből következik, hogy Lengyelország nem számíthat a magyar támogatásra, ha Brüsszel szorít a fogáson. A magyar beavatkozás ugyanis a közösségi pénzek folyósítását veszélyezteti. Budapestnek nem érdeke megvédeni Varsót, mert őt nem fenyegeti a 7-es paragrafus. Főleg ha kiáll Kaczynski mögül, a saját biztonságáért cserében. És Tusk újraválasztása ügyében egyszer már amúgy is elárulta a lengyeleket.

Bloomberg

A lengyel kormányfő ma bejelenti, hogy lecserél 5-10 minisztert, még mielőtt az este találkozik a Bizottság vezetőivel, hogy megvitassa velük az igazságügyi reformot, amely miatt uniós szankciók vannak kilátásban. A Brüsszel által bejelentett eljárás igencsak rosszul érinti a magyar vezetést, miután Orbán Viktor fel akarja számolni a liberális alapokat az unióban. A Jog és Igazságosság rekordszintre emelte a támogatottságát, népszerűsége 50% körül mozog. És lehet, hogy most valamivel puhább vonalra áll rá, de az nem valószínű, hogy meghátrálna a bíróságok ügyében, hiszen Duda elnök már aláírta a vitatott törvényeket. Néhány személycsere azonban javíthatja a kétoldalú kapcsolatokat. Egy varsói elemző úgy látja, a pontos következtetést majd akkor lehet levonni, ha tudjuk, kik az új emberek, de előbb-utóbb visszaüthet, ha a PiS ennyi fronton próbál meg harcolni...