2022. március 30., szerda

ÍGY KORMÁNYOZNA MÁRKI-ZAY PÉTER, HA AZ ELLENZÉK NYERNÉ A VÁLASZTÁST

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.29.A mai adásunkban az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel beszélgetünk arról, pontosan milyen szakpolitikai intézkedéseket vezetnének be kormányra kerülve. Mi legyen a rezsicsökkentéssel? Hogyan alakítanák át az adórendszert? Hogyan tudják biztosítani a rászorulók megélhetését? Miből lesz forrás a tanárok béremelésére? Hogyan alakítanák át a családpolitika rendszerét? És az egészségügyet?

A SZAVAZÁS FONTOSSÁGA

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.03.29.


Elmegyek szavazni, mert tudatos állampolgárnak tartom magam.
Elmegyek szavazni, mert változást szeretnék. Változást az ország kettészakadásában, a társadalmi leszakadás kezelésében. Változást az oktatásban, egészségügyben. És főleg változást a társadalom mentális állapotában. A kirekesztésben, a gyűlölködésben, a lázításban, a manipulálásban, a korrupció beépülésében, a titkolózásban, a másiknak való betartásban, a bosszúálló attitűd erősödésében.
Az, hogy ezt a változást ki, hol érzi biztosabbnak, melyik oldalon, az a saját tudásának, pozíciójának és viszonyulásának függvénye. Most sokan bizonytalanok…. de a változás szükségességét nem kerülhetjük el.Tudatos állampolgárként kell dönteni, és a jövőt nézni. Persze a jelen tükrében, hiszen ehhez mérten tudjuk megfogalmazni a változás igényét is.
Ami nehéz ebben, az a hiteles információk elérése. Épp ma mondta nekem valaki, hogy az emberek leginkább a köztévéből tájékozódnak. És elhisznek mindent, hiszen ebben szocializálódtak, ez a hírforrás, amiben sokan vakon megbíznak, ma is. Aki mindkét oldal tájékoztatását figyelemmel kíséri, az két világot lát. Mintha nem egy országról szólnának a hírek. Két különböző világ, amiben az egyik nagyon tudatosan épít arra a szocializációra, amiben a kétkedés nélküli elfogadásé a vezérelv, az államba vetett hit és megbízhatóság mentén.
Azt hiszem, ezt éljük most, ennek a változását. Sokakban ugyanis elveszett ez az államba vetett hit, ez a bizalom. Azt hiszem, bennem is. Ebben a szakadékban nőtt fel ez a kettős világ, amiben sokan nem érezzük jól magunkat.
A világ, amit így, mi építettünk, formáltunk, április 3-a után is itt lesz. Élnünk kell akkor is, dolgozunk, tanítanunk, akkor is leszünk betegek, meg kell küzdenünk az árakkal, a klímaválsággal, a globális és hazai problémákkal, a háborúval is. Hogy ez milyen légkörben történik majd, az ellenségeskedés mentén, vagy másképp, ez is rajtunk áll. Lehet ellenségként továbbra is egymásnak feszülni, és fokozni a bajt tovább, vagy lehet pontot tenni az egészre, és megpróbálni a legjobbat kihozni belőle. Az, hogy erre képesek leszünk-e, nagy kérdés.
Csak azt ne tegyük meg, hogy nem foglalunk állást… és nem megyünk el szavazni. Hogy azt mondjuk: „Ugyan, mi múlik rajtam?...semmi.”, vagy azt: „Engem nem érdekel…elegem van mindenből.”
Nem nézhetjük le magunkat ennyire. Ha mi magunkat nem tekintjük a döntés részének, mit várhatunk el a megítélésünkben?
Mert igenis, mindenki fontos. Mindenkin múlik a jövő.
Hátha épp a te szavazatod hiányzik a változáshoz! Ezt kell, hogy érezze mindenki. Hogy ez egy olyan pont, mikor a te szavazatod is épp annyit ér, mint az enyém, vagy épp a polgármesteré, a miniszteré.
Ha befolyásolnak, ne hagyd. Senkinek sincs joga hozzá. Ne engedj se a hízelkedésnek, se az ígérgetésnek, se az adományoknak. Nem vagy megvehető.
Te döntesz. És ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted.
Menj el szavazni vasárnap. Ez az alap…

"A KORMÁNY ELIDEGENÍTETTE A HÍVŐKET AZ EGYHÁZTÓL" | BEER MIKLÓS, AZ ÉN MAGYARORSZÁGOM

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.30.Az én Magyaroszágom minisorozatunk mai vendége Beer Miklós nyugalmazott püspök. Mennyire érvényesülnek a keresztény értékek ma Magyarországon? Milyen viszonyt tartana ideálisnak a történelmi egyházak és a mindenkori kormány között? Elegendő politikai konfliktust vállalnak a hatalommal szemben az egyházi vezetők? Milyen álláspontot kellene képviselnie az egyházaknak a homofób népszavazás kapcsán? Kielégítő a magatartása a püspöki karnak az orosz-ukrán háború kapcsán?

A KERÜLET, AHOL A FIDESZES JELÖLT A KUTYAPÁRTOT AJÁNLJA

TELEX.HU
Szerző: Telex
2022.03.30.A főváros egyik legszorosabb versenye lehet a budapesti 6-os egyéni választókerületben, ahol az egyesült ellenzék egy volt újságírót, Jámbor Andrást indítja a nyolcadik kerület korábbi fideszes polgármestere Sára Botond ellen. A végeredménybe itt a kisebb pártok is beleszólhatnak, a Mi Hazánk és az MKKP is az egyik legismertebb politikusát indítja a választókerületben.

A ROMA ÉS NÉMET KÖZÖSSÉGEK IS LISTÁT ÁLLÍTHATNÁNAK A VÁLASZTÁSON, DE SZÁMOS OKA VAN, HOGY EZ NEM MINDIG SIKERÜL

QUBIT / TK PODCAST
Szerző: QUBIT
2022.03.30.


A Magyarországon élő nemzetiségeknek 2011 óta van jogszabályi lehetőségük arra, hogy részt vegyenek az Országgyűlés munkájában, kedvezményes választási kvóta segítségével. Persze kérdés, hogy vajon valódi esélyt jelent-e a nemzetiségek parlamenti képviseletére a 11 éve megszületett törvény. Hiszen matematikai esélye csak a roma és a német közösségeknek van (min. 22–24 ezer szavazat kellett hozzá a két legutóbbi választáson, 2014-ben és 2018-ban), és idáig csak a német kisebbségnek lett teljes jogú parlamenti képviselője.

Ha egy nemzetiségi lista nem éri el a kedvezményes kvótát, akkor a listavezető a parlamentben az adott kisebbség szószólójaként képviselheti a nemzetiségek érdekeit. A 2022-es országgyűlési választások előtt, a roma listaállítás meghiúsulása mellett is mintegy 42 ezer magyarországi választó regisztrált nemzetiségi szavazóként a választásokra.

A romák mint legnagyobb számú kisebbség lennének képesek arra, hogy jó szervezettség mellett politikai erő legyenek. Számos oka van annak, hogy miért nem tudott létrejönni egy jelentősebb roma párt az eddigi mintegy ötvenből. Az utóbbi évtizedben kétségkívül sok volt köztük a kamupárt is, de a roma közösség sokszínűsége, megosztottsága, az erőforrások hiánya, valamint a többi párt ellenérdekeltsége is oka a roma pártok sikertelenségének...

AZ IGAZSÁG GYOMRÁBAN

YOUTUBE
Szerző: BÖDŐCS TIBOR ÉS SOKAN MÁSOK
2022.03.Kolera a Vackor csoportban - Bödőcs Tibor új önálló estje április 1-jén, pénteken este 9-kor a Comedy Centralon. Rendező: Zsigmond Dániel Írta: Bödőcs Tibor, Zsigmond Dániel Kreatív manager: Martsa András (Paramount) Kreatív producer: Faragó Dániel (Paramount) Vágó: Berta Dániel, Faragó Dániel, Martsa András (Paramount) Szereplők: Fullajtár Andrea, Hajdú Balázs, Thuróczy Szabolcs, Tóth Edu, Nemesházi Péter Nagy Norbert, Bödőcs István, Kasza Zsolt, Benczik Ferenc, Nemesházi Istvánné Szinkronhangok: Mucsi Zoltán, Joó Gábor, Pál Tamás, Bognár Anna, Pájer Alma Virág Bábszínészek: Ács Petra, Bánky Sára, Szekeres Máté, Pájer Alma Virág, Tóth Mátyás Bábkészítő: Huszár Dániel Operatőr: Szőke János Kamera: Bíró Attila Fővilágosító: Vajda László Koordinátor: Szajkó Dorottya Grafika: Besenyői Ádám, Varga Barna Fényelés: Szemerey Viktor Hangkeverés: Szvák Antal Gyártó: Almost Friday Second Unit Rendező: Topolánszky Tamás Yvan Producer: Sümeghy Claudia Operatőr: Füzesi Tamás "A" kamera: Szebeni Gábor "B" kamera: Polai Kristóf Vágó: Sipos Bence Gyártásvezető: György Sámuel Felvételvezető: Lantos Tamás Produkciós asszisztens: Takách Rebeka Produkciós koordinátor: Nagy Zsófia Gyártó: JUNO11 Pictures 2022

EGYMILLIÓ MAGYAR HALÁLÁT KERÜLHETTÜK VOLNA EL AZ ELMÚLT 20 ÉVBEN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.03.30.


Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.


Az elmúlt 20 évben durván egymillió magyar veszítette úgy az életét, hogy meg lehetett volna menteni. Bár az elkerülhető halálozások száma évről évre csökken itthon, nemzetközi összevetésben sajnos így is rendkívül magas. Márpedig ez a mutatószám kifejezetten fontos indikátor, amely jól mutatja egy egészségügyi rendszer hatékonyságát.

Ahogy a statisztikai hivatal 2018-as demográfiai portréjában összefoglalták (pdf), az elkerülhető halálozás mutatóval

"az olyan halálokok miatt bekövetkezett mortalitást összegzik, amely okok, azaz betegségek a rendelkezésre álló és nem kivételesen drága eljárásokkal gyógyíthatók, legalábbis bizonyos életkor alatt. … Jelenleg az elkerülhető halálozás két alfajtáját használják gyakran: a kezelhető és a megelőzhető okok mutatóit. A megelőzhető okok listáján szerepelnek olyan betegségek, amelyek elsősorban az életmód bizonyos elemeire reagálnak (mint például a tüdőrákos halálozás). A kezelhető okok listája az életmóddal kevéssé összefüggő, de orvostechnológiailag kezelhető okokat összegzi (ezek jellegzetes példája a vakbélgyulladás)
".

A definícióból következik, hogy az elkerülhetőnek minősített halálokok listája nem fix, az orvostudomány fejlődésével időről-időre bővül. Az Eurostat által elfogadott listán jelenleg 29 különböző betegség szerepel, amelyek közül azonban – ahogy ezt a Demográfiai portré szerző is kiemelték – az ischaemiás szívbetegségek szerepe vitatott*. Ez utóbbinak a magyar adatok szempontjából egyébként elég nagy jelentősége lehet, nálunk ugyanis ez sajnos rengeteg ember halálát okozza...

„AKKOR KOMMUNISTA VAGY” – ÍGY VESZNEK EL SZÁZMILLIÓKAT FÜGGETLEN POLGÁRMESTER VEZETTE VÁROSOKTÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.03.30.


A keresztény-konzervatív független jelölt elindul a Fideszével szemben, a helyi plébános rögtön kiprédikálja, aztán mégis ő nyeri a polgármesteri pozíciót az addig Fidesz-vezetésű kisvárosban. Nem, nem Márki-Zay Péterről és Hódmezővásárhelyről beszélünk. Hanem a Pusztaszabolcsot vezető Zsuffa Erzsébetről, „Bözsiről”. Az egykori karatebajnok polgármestert azután kerestük meg, hogy múlt héten harcos közleményben számolt be egy magyar mércével is döbbenetes húzásról. A Nemzeti Együttműködés Rendszere működésben – a független kisvárosi polgármester szemszögéből. Interjú.


„Nem hagyjuk magunkat! Megküzdünk az igazunkért!” – írta múlt héten. Újra előbújik önből az egykori karatebajnok?

– Mennyivel könnyebb lenne, ha úgy tehetnénk helyre azt az igazságtalanságot, amely minket ér! Ha ez opció lehetne, örömmel tatamira hívnám a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnökét, Molnár Krisztiánt. Ott legalább egyenlő feltételek mellett állhatnánk egymással szemben. Jótékonysági meccs is lehetne városunk, Pusztaszabolcs javára. Küzdősportos karrierem alatt mindig jól bírtam az ütéseket...

VARIÁCIÓK EGY TÉMÁRA

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.03.30.


Variációk egy témára

I. Sokat elárul a világ XXI. századi politikai elitjének szellemi kapacitásáról, hogy nem volt képes felismerni az egyik leghagyományosabb orosz stratégiai eljárást: amikor a KGB-s Putyin hatalomra került, éveken át benne tisztelte a „művelt” nagyvilág a keleti demokráciát elhozó messiását. S miközben mindenki a nagy Putyin előtt hódolt, a KGB-s tiszt rutinosan altatott, s a szélcsendet kihasználva felépítette a világ mára talán legerősebb és legprofibb kiberháborús arzenálját és kiképeztette az ahhoz szükséges személyzetet.

II. Ha a kormány több tagja tudta – márpedig tudta –, hogy az orosz titkosszolgálat hekkerei úgy járnak-kelnek ki-be a Külgazdasági és Külügyminisztérium teljes hazai és külföldi hálózatán, ahogy Sanyika a hintaló és a kamra polcain sorakozó sárgabarack lekvár között, ám mindez a legcsekélyebb mértékben sem zavarta meg a legszívélyesebb baráti viszonyt a két fél között, sőt, kitüntetések, látványos tegeződések és baráti megszólítások erősítettek rá az egyre hevesebben lángoló szerelemre, akkor teljes joggal feltételezhető, hogy a magyar fél maga tárta ki a kaput az orosz fél előtt, és tessékelte be Putyin titkosszolgálatát a saját rendszerébe, hogy így biztosítson komfortos hozzáférést mindazokhoz az anyagokhoz, amelyek az orosz barát szívélyes érdeklődésére számot tarthattak.

III. Nincs ebben semmi új, a Pegasus üzembe helyezésével az Orbán-kormány tagjai, Orbán, Varga Judit, Pintér és mások, hasonló előzékenységgel biztosítottak lehetőséget magyar állampolgárok idegen érdekeltségű körök általi megfigyelésére és róluk készített anyagok gyűjtésére.

IV. Az orosz titkosszolgálat évek óta tartó és a kormány számára ismert jelenléte Szváziföldön bőven elég lenne arra, hogy a legelemibb nemzeti érdekeket is „valamilyen okból” (ez az egyre többek által hangoztatott „valamilyen ok” megismerése válhat az elkövetkezendőkben az igazi kulcskérdéssé) kiszolgáltató hazaáruló kormányt elnyelje a föld és a sötét cellák világa.

V. Végül két kérdés Orbánhoz és Szijjártóhoz: 1. a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendszerében évek óta garázdálkodó orosz titkosszolgálat hekkereit is megajándékozta-e a kormány ugyanazzal a diplomáciai mentességgel, amely a Budapesten tevékenykedő orosz kémbank munkatársainak kijár? 2. Mióta tudja (csak az időpont érdekes, mert hogy tudja, az nyilvánvaló, hiszen maga rendelhette meg azt is) a magyar kormány, hogy az orosz titkosszolgálat hekkerei mire készülnek április 3-án?

„ÉPÜLJÖN ITTHON FRANCIA ATOMERŐMŰ IS!” – VOLT PAKSI KORMÁNYBIZTOS A HÁBORÚS ROSZATOMRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.03.28.


„Ilyet egyszerűen nem lehet csinálni” – mondja Aszódi Attila a precedens nélküli helyzetről, hogy Ukrajnában, egy másik szuverén ország területén vették át a Roszatom emberei atomerőművek irányítását. Paks 2 volt kormánybiztosa (jelenleg a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára és az egyetem Természettudományi Karának dékánja) szerint a háború miatt át kell gondolni az Oroszországgal folytatott nukleáris együttműködést, de amellett érvel: Finnországgal ellentétben nekünk nem kell azonnal leállítanunk a beruházást. Interjú...

SZAVAZATVÁSÁRLÁS, BUSZOZTATÁS, LÁNCSZAVAZÁS – VÁLASZTÁSI ŐRSZEMEKKEL KÉSZÜLNEK A CIVILEK VASÁRNAPRA

TELEX
Szerzők: CSEKE BALÁZS
2022.03.30.


Akár három év börtönbüntetést is kaphat, aki szavazatot vásárol vagy ad el. Ehhez képest az ország számos pontján tömegével fordulnak elő visszaélések minden választás alatt. Több civil szervezet most összefogott, és a helyszínen próbálják megakadályozni a szavazatvásárlásokat és a láncszavazást. Farkas Franciska színművész pedig videóklippel kérte a romákat, hogy ne adják el a hangjukat.


Minden fontos információ a 2022-es választásról egy helyen.
Tudnivalók, elemzések, interjúk, adatok.Tovább


„Magyarországon több ezer embert befolyásolnak a szavazati joguk gyakorlásában. Ez veszélyezteti a választások tisztaságát, ezzel Magyarország demokratikus berendezkedését” – mondta Bálint Mónika, a Civil Kollégium Alapítvány ügyvezető igazgatója a budapesti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón szerda délelőtt.

A Civil Kollégium Alapítvány, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Tiszta szavazás néven indított kampányt a választásokon történő visszaélések megelőzése és felderítése érdekében.

Szavazatvásárlás, láncszavazás, buszoztatás

Bálint Mónika szerint sokféleképpen lehet befolyásolni a szavazókat: ő ide sorolja a 13. havi nyugdíjat, a különböző adókedvezményeket, de vannak olyan méltatlan kísérletek is, mint a munkahelyi megfélemlítés. Ez érinti a közmunkásokat, önkormányzati dolgozókat, de vannak olyan vállalkozók is a magánszektorban, akik megpróbálják rákényszeríteni a munkavállalóikat, hogy valamelyik pártra szavazzanak.

Vannak aztán jóval ismertebb és látványosabb visszaélések is:

- a szavazók szervezett buszoztatása,
- a láncszavazás,
- a szavazatvásárlás pénzzel, élelmiszerrel, ajándékkal,
- a szavazólap lefényképeztetése és bemutatása és
- mások helyett szavazás...

NAGYON VESZÉLYES A COVID-INFLUENZA COMBO

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.30.


Immár komoly tudományos kutatás is igazolja a többek által már 2020-ban felvetett gondolatot, miszerint sokkal veszélyesebb az emberekre, ha egyszerre fertőződnek meg koronavírussal és influenza elleni vírussal. A halálozás esélye ilyenkor a 2,4-szeresére, a lélegeztetőgép szükségessége pedig a négyszeresére nő egy „szimpla” Covid-fertőzéshez viszonyítva. Jelenleg az influenza-járvány Magyarországon (is) felfelé ívelő szakaszban van, két hónappal ezelőtt azonban még csak alig valamivel több, mint hatszázezer ember oltatta be magát. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos hangsúlyozza mindkét vakcina felvételének fontosságát.


A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint kétszer nagyobb a halálozás kockázata akkor, ha egy beteg a koronavírus mellett influenzával is megfertőződött – írta a The Guardian brit lapra hivatkozva a Portfolió. Három brit és egy holland egyetem kutatói 305 ezer kórházba került beteget vizsgáltak meg, közülük 6965 betegnél mutatták ki a koronavírust, 227-nél pedig mellette az influenzavírust is. További vizsgálatokkal arra jutottak, hogy a korona- és egyben influenzavírussal is megfertőződöttek körében négyszer gyakoribb az olyan súlyos eset, amikor lélegeztetőgépre kell tenni a beteget, s 2,4-szer az elhalálozás. A kutatók azt is megállapították, hogy az influenza vírus terjedésével megnő a veszélye a kettős megfertőződésnek. Éppen ezért azt javasolják, hogy a kórházakban módosítsák a Covid-tesztelési stratégiát, s a bekerülteket influenza ellen is teszteljék. Egyben nagyon fontosnak tartják, hogy mindenki oltassa be magát mindkét vírus ellen, s kérjen erősítő oltásokat is.

„Már 2000 őszén is többen mondogattuk azt, amire most ez a komoly nemzetközi tanulmány is rávilágított: szükség van a dupla beoltottságra, arra, hogy a koronavírus-elleni vakcina mellett az emberek megkapják az influenza elleni oltást is” – reagált a hírre Falus Ferenc, hozzátéve: az már más kérdés, hogy abban az évben ez a probléma nemigen jelentkezett, mivel elmaradt az influenza-járvány. Ám most kiemelten fontos lenne, már csak azért is, mert – ahogy azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai is mutatják – felfelé ívelő szakaszban van az influenza-járvány...


TERMÉSZETESEN A FIDESZ LEFÚJTA A NEMZETBIZTONSÁGI ÜLÉST – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.30.Amúgy – a háborút kivéve – van ennél jelenleg fontosabb nemzetbiztonsági kockázat? Mer’hogy mind a négyüknek halaszthatatlan közfeladatai vannak…

Kampányhazugságnak tartja a magyar külügy, hogy az orosz kémek simán elolvashatták a leveleit

Vadai Ágnes (DK) arra szólította fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást az ügyben hazaárulás miatt.

Orosz kémközponttá vált Ausztria

Tucatnyi Putyin-kém tevénykedik Ausztriában. Ezzel kezdődik a keddi Österreich című napilap címlapja, de nincs egyetlen olyan osztrák sajtótermék sem, amely ne az Ausztriát behálózó orosz kémekkel foglalkozna.

Sorra tiltják ki az orosz diplomatákat az egyes országok

Írország, Belgium, Hollandia és Csehország is lépett tegnap.

Elszámoltatnák Vlagyimir Putyint és bandáját

Az Orbán-kormány megint sunyít és kimarad.

Feljelenti az Európai Bizottságnál a magyar közmédiát orosz propaganda terjesztése miatt a TASZ és a Political Capital

A magyar közmédia csatornái ugyanakkor továbbra is forrásként használják az orosz propagandát, máskor pedig kritika nélkül közlik az orosz dezinformációs üzeneteket. (Tanúsítjuk, látjuk az MTI-n.)

Végleg szakított a lengyel kormánypárt a Fidesszel

A lap azt írja, hetek óta egy sor jele volt annak, hogy elhidegült a magyar kormánypárt és a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) viszonya. Nem magunkat akarjuk fényezni, de az elmúlt egy évben több alkalommal is feltettük a kérdést, hogy vajon most (vagyis abban a helyzetben) mi lesz az öribarátsággal… Ha nincs a háború, ezeket az ellentéteket elkenik, és vállt vállnak vetve cinkelik az EU-t. Ezért az elvtelenségért rühelli az emberek jó része a politikusokat.

Orbánnak sikerült kiszorítania Magyarországot a V4-együttműködésből

„Nagyon nagy blama” – röviden, de velősen így értékelte Balázs Péter, hogy elmarad a V4 budapesti honvédelmi miniszterei találkozó.

Kósának harangoztak…?

Esélylatolgatások.

Az online lejárató kampányok új csodafegyvere

A lejárató oldalakon néhány esetben látszik, hogy nem konkrét, személyes ellenszenv mozgatja őket egy-egy jelölt ellen, hanem egyértelműen a Fidesz malmára akarják hajtani a vizet, bárki is az ellenfél.

Orbánnak vitáznia kéne a választás hetében…

Nem fog. Az egyelő lenne a választási küzdelem feladásával. Ha látta valaki a szerbek videóját, meggyőződhet róla, csak a kezét figyeljék:

Egy új magyar közvélemény-kutatást szerint biztosan vezet az ellenzék

Nem hagyományos választási közvélemény-kutatásról van szó, nem a választás eredményét próbálták modellezni.

Budai Gyula Mama-komplexusa

Már egy hete csak Szabó Tímeára gondol.

Szabó Tímea mindeközben Bús Balázsra gondol

A Párbeszéd társelnöke, az ellenzéki óbudai képviselő-jelöltje arról beszélt egy, a Facebookra feltöltött videóban: hivatalos jegyzőkönyvek utalnak arra, hogy a Fidesz-KDNP-s Bús Balázs akkori óbudai polgármester, mostani képviselő-jelölt kenőpénzt fogadott el Vizoviczki László alvilági diszkókirálytól.

Sok százmilliárd forintos állami vagyont kaptak – még email-címük sincs

Gyakorlatilag elérhetetlen több, közérdekű feladatok ellátására létrehozott vagyonkezelő alapítvány, amelyeknek ezer milliárd forintnál is több állami vagyont adott át a kormány az elmúlt években. Voltak olyan szervezetek, amelyeket a bírósági bejegyzésében székhelyként szereplő címen sem találtunk meg, az oda küldött ajánlott levelek pedig visszajöttek. Többnek e-mail-címük és honlapjuk sincs, noha fontos feladatokat testált rájuk az állam.

A Kárász Róbert-féle alapítványnál landolt a fideszes önkormányzat több mint 250 milliós megbízása

Kárász nemrégiben azzal került be a hírekbe, hogy egy Megafon-rendezvényen vett részt és fotózkodott a jobboldali influencerekkel. Ez került ennyibe…???


MÁR NEM ÉLENJÁRÓ MAGYARORSZÁG - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.30.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung értékelése szerint az elmúlt évek azt mutatják, hogy Magyarország elvesztette korábbi vezető szerepét a térségben. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Orbán Viktor alatt Magyarországnak nagy adósságteherrel és korrupcióval kell küzdenie - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Michaela Seiser, a lap bécsi székhellyel működő gazdasági tudósítója. Értékelése szerint az elmúlt évek azt mutatják, hogy Magyarország elvesztette korábbi vezető szerepét a térségben.

A cikk egy olyan nő példáján keresztül térképezi fel a magyarországi életviszonyokat, aki 2008-ban svájci frankban vett fel kölcsönt egy akkor 9 millió forintos lakásra. Az eredetileg 45 ezer forintos havi törlesztő részlet most 80 ezer. Arra nem volt elég pénze, hogy a kiszabaduljon a devizahitel-csapdából. Hetvennyolc éves lesz, mire letudja a hitelt. Bruttó 260 ezer forintot keres havonta, ebből nettó 173 ezer marad. Elvált, van egy lánya, akinek az apjától havonta kap 90 ezer forintot. Önmagát konzervatívnak tartja, és most a kormányváltásban bízik, Márki-Zay Péter vezetésével.

Civil kezdeményezéssel sikerült több mint 20 ezer önkéntes szavazatszámlálót toborozni Magyarországon, hogy megőrizzék a küszöbön álló parlamenti választások sértetlenségét - írja az AP hírügynökség. Az amerikai riporter által megszólaltatott aktivisták egyike elmondta, nem volt rendjén eddig, hogy a több mint 10 ezer szavazóhelyiség jelentős részéből hiányoztak az ellenzék által delegált ellenőrök, mert ez befolyásolhatja a választások kimenetelét.

Az AP olyan felmérésekről tesz említést, amelyek szerint ez lesz a legszorosabb választási verseny azóta, hogy a Fidesz 2010-ben hatalomra került. Az Egységben Magyarországért pártszövetség szerint olyan politikai, gazdasági, és médiakörnyezetben, olyan választási rendszer keretein belül kell megvívniuk harcukat, amely tisztességtelen előnyt biztosít a Fidesz számára. Az AP megszólaltat egy adatelemzőt, aki szerint kulcsfontosságú most az átlátható, pontos szavazatszámlálás, mert számos választókerületben akár nagyon kevés szavazaton is múlhat a mandátum sorsa. Az elemző szerint a választás kimenetelét 10-15 billegő kerület döntheti el.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ amely már 2014-ben "szabadnak, de nem tisztességesnek” jellemezte a választás lebonyolítását, 2018-ban pedig megállapította, hogy az állami és a fideszes pártforrások jelentős arányú átfedése aláásta az egyenlő alapon zajló küzdelmet, most teljes értékű megfigyelő missziót küld Magyarországra - 18 megfigyelőjük már egy ideje jelen van az országban, magára a választás napjára pedig további 200 fő érkezik.

Az AP kiemeli, hogy jogszabály-változtatás nyomán most olyan bejelentett lakóhelyen is lehet szavazni, ahol ténylegesen nem lakik az illető, ami az ellenzék szerint voksturizmushoz vezethet. Az EBESZ előzetes jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy ezt a változtatást nem előzte meg valódi konzultációs folyamat. Egy kormányzati szóvivő szerint ugyanakkor a választások lebonyolításának magyarországi rendjét az egyik legjobbnak tekintik az Európai Unión belül.

Az Euronews tévécsatorna arról számol be, hogy a média elfogultsága beárnyékolja a magyarországi választási kampányt. Megemlíti, hogy Márki-Zay Péter a köztévében összesen öt percet kapott álláspontja kifejtésére, és hogy ez jól illusztrálja, mennyire nehéz Az ellenzéki pártszövetségnek eljuttatnia üzeneteit a választókhoz.

Ismerteti az Euronews a Nemzetközi Sajtó Intézet jelentését, amely szerint az állami média kritikátlanul visszhangozza a kormányzati üzeneteket, és a kormányzó párt folyamatos kampányeszközeként működik. Eközben a kormányt azzal is vádolják, hogy jelentős hirdetési összegekkel finanszírozza az őt támogató médiát, azokat pedig, akik nem tartoznak ebbe a körbe, kiéhezteti.

Az európai tévécsatorna által megszólaltatott választási szakértő arra hívja fel a figyelmet: sokan annyira sérülékeny helyzetben vannak, hogy ha meg akarnak maradni a közmunkaprogramban vagy valamilyen helyi juttatást szeretnének kapni, akkor ahhoz megfelelően kell szavazniuk - már nem is kell őket megfélemlíteni, az idők során megtörték őket. A szakértő szerint az EBESZ megfigyelő missziója nem lesz képes megakadályozni az esetleges választási csalást, de jobban dokumentálhatja azt, mint korábban, és ezzel remélhetőleg lesz némi elrettentő hatása, még a legkisebb településeken is, ha tudni lehet azt, hogy bármikor betoppanhatnak az ellenőrök.

A pálya lejtését alátámasztó érvek közt az Euronews megemlíti a választókerületi határoknak a Fidesz számára kedvező módon történt átrajzolását, valamint azt, hogy a hagyományosan Orbán Viktort támogató határon túli magyarok számára könnyebb, míg a távolabbi külföldön élő, inkább az ellenzék melletti magyaroknak nehezebb a voksolás.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ZORD IDŐK JÖNNEK: ORBÁN KEZELNÉ-E JOBBAN, VAGY AZ ELLENZÉK?

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2022.03.30.


2022. április 3. után új kormánya lesz Magyarországnak. Vagy a Fidesz-KDNP alakíthat – sorjában negyedszerre – kormányt, vagy az egyesült ellenzék, az Egységben Magyarországért. Akármelyik politikai tömb is kerül kormányra, a jelen állás szerint nem lesz fáklyásmenet a kormányzás.

A továbbiakban azokat a gazdasági problémákat, kihívásokat veszem sorra, amelyek megoldása akár így, akár úgy, de a következő kormányra vár. Jelezni fogom azt is, hogy szerintem az egyes esetekben mi lenne a teendő, és megpróbálom azt is megindokolni, hogy összességében miért tudna könnyebben megbirkózni a nehézségekkel az ellenzék. Az alább következő elemzések, megállapítások és javaslatok hangsúlyozottan nem egyeztetett összellenzéki, de még csak nem is pártálláspontot, hanem a személyes nézeteimet, véleményemet tükrözik. Mindemellett nem titok, hogy a Párbeszéd képviseletében részt vettem és részt veszek az ellenzéki programalkotási folyamat egyes szakaszaiban.

A zord idők részben már velünk vannak egy ideje: az infláció nagyjából másfél éve növekszik, ezen belül az élelmiszerek ára egy ideje az átlagosnál magasabb ütemben; az energiaárak emelkedése sem ma kezdődött, ahogy a forint gyengélkedése sem.

A 2021-es nagy covidválság utáni növekedési visszapattanást követően az is nyilvánvaló volt, hogy a 2022-es növekedés 5-6% körüli lesz, ha (!) az EU-források továbbra is elérhetőek számunkra – különben inkább csak 4-5%. És miközben a koronavírus járványnak korántsincs vége, illetve a következményeket még nyögi egy darabig a világgazdaság, Putyin úgy döntött, hogy lerohanja Ukrajnát, és az általa kirobbantott háborúnak súlyos következményei vannak ránk nézve (is). Végül a klímaválság továbbra is meghatározó része életünknek, nem kevés terhet róva gazdaságunkra, mindennapjainkra. De haladjunk sorjában!
...

TÖLGYESSY PÉTER: ALAPVETÉSÉNEK ÚJRATERVEZÉSE NÉLKÜL ORBÁN VIKTOR FENYEGETŐEN EGYEDÜL MARADHAT

24.HU
Szerző: CSERI PÉTER
2022.03.30.


Az Orbán-rendszert világméretű társadalmi mozgás alapozta meg, végső sorsáról is ez határoz majd – nyilatkozta a 24.hu-nak Tölgyessy Péter, aki a Címlapon Magyarország – Hazánk története a nyugati sajtó tükrében című kötetben az utolsó három évtizedről szóló részt írta. A kétrészes interjú második részében a 2010 utáni időszakról beszélgettünk.


Interjúnk első részében 2010-ig, Orbán Viktor második kormányának megalakulásáig jutottunk el. Az elemzéséből az derül ki, hogy az elmúlt bő évtizedben többször is változott-formálódott Orbán politikájának megítélése a nyugati mainstream sajtóban. Melyek a legfőbb fordulópontok?

Orbán Viktor rendszerének nyugati sajtóvisszhangjában három, számottevően különböző időszak különíthető el. Az első fordulópont mindenképpen a 2015-ös menekültáradat, de még inkább Donald Trump fellépése, valamint a brexit-népszavazás. A második 2020 után, újabban pedig éppen Putyin elnök ukrajnai agressziójával alakulgat. A világsajtó 2010 nyarán lényegében azonnal érzékelte: Magyarországon lényegesen több történt, mint egy szokványos kormányváltás. Az Orbán-kabinet Európa-politikája egészen más, mint a többi európai kisállam óvatos konfliktusvállalása, majd bürokratikus kompromisszumkeresése. Ám egy ideig nincs ugrásszerű változás a hazánkkal foglalkozó írások jellegében és számában. Talán a német nyelvű sajtó kivételével...

MIÉRT NEM LEHET BEVEZETNI AZ EURÓT ÖT ÉV MÚLVA?

G7.HU
Szerző: FORMAN BALÁZS
2022.03.28.


(A szerző a Neumann János Egyetem docense. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Mi kell az euró bevezetéséhez?

Először is motiváció. Mi volt az eurót eddig bevezető országok motivációja? Németország az Európai Unió piacaira exportáló német vállalatok kockázatait és tranzakciós költségeit akarta minimalizálni. Mindezt egy olyan alapon, ahol az alacsony infláció már eleve növeli a beruházások megtérülésének a biztonságát. Németország ezt az elvet követte a 19. században megvalósított német valutaunióban, 1949-ben a D-Mark (a nyugatnémet márka) bevezetésekor és 1990-ben a német újraegyesítést megelőző valutaunióban is.

Franciaország természetesen legalább paritásban akart maradni Németországgal. Hollandia a rotterdami kikötő áruforgalma miatt már 1979 óta a német márkához kötötte a holland gulden árfolyamát, kvázi valutauniót létrehozva a két ország között. Belgium és Luxemburg viszont ténylegesen valutaunióban voltak egymással.

Olaszország és Spanyolország az Európai Uniót vezető tandemmel szeretne egyenrangú lenni, illetve ha már a turizmus volt a lakosság felé eladott érvelés az euró bevezetése mellett, akkor ez a két turisztikai nagyhatalom nem maradhatott ki belőle. Portugália és Írország számára viszont az Európai Unió piaca jelenti a gazdasági lét alapját.

Miért léptek be az euróövezetbe a függetlenségüket nem olyan régen elnyert közép-európaiak, illetve dél-európai országok (Málta, Ciprus, Szlovénia, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Észtország, plusz ide sorolnánk Finnországot is)? Azért, mert ott akarnak lenni, ahol a fontos közösségi döntések születnek. Az Európai Központi Bankban, az európai integráció kemény magjában.

Persze ezek az országok is tartanak a klímaváltozástól, a migrációtól, az energiafüggőségtől, a kínai árukkal szembeni versenyképesség romlásától, de az Európai Unión belül keresik mindezen problémákra a megoldásokat.

Másodszor eltökéltség kell.

Eltökéltség ahhoz, hogy a sikeres euróbevezetéshez szükséges gazdaságpolitikai, társadalompolitikai és a globális versenyképesség növeléséhez szükséges lépéseket egy kormányzat valóban megtegye. Az euróbevezetés nem kormányzati belügy, hanem a gazdaság és társadalom minden szereplőjét érinti. Az érintett szereplők felkészítéséhez szükséges, hogy a kormányzat vagy a kormányzásra törekvők világos és megvalósítható programot tegyenek le a társadalom számára. Csak ez alapján köthető meg egy új társadalmi szerződés.

Ha az euróbevezetés kritériumait nézzük, én fontosságuk alapján három tényezőt emelnék ki...

ITT OLVASHATÓ

„A FIDESZ ÚGY ÉPÍTETTE FEL EZT A RENDSZERT, HOGY NE LEHESSEN MEGDÖNTENI A HATALMÁT” – VÁLASZTÁSVÁRÓ BESZÉLGETÉS KŐSZEG FERENCCEL ÉS RÉVÉSZ SÁNDORRAL

ÁTLÁTSZÓ / PODCAST
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2022.03.30.Az Átlátszó ötödik podcast-epizódjában Hont András moderátor Kőszeg Ferenccel és Révész Sándorral beszélgetett az elmúlt 100+ év parlamenti választásairól, demokráciáról és a Fidesz elmúlt tizenkét évéről. Az adás felvétele 2022. március 25-én volt.


Révész Sándornak mostanában jelent meg az 1905. és 2018. közötti választásokat feldolgozó Húzzuk a keresztünk című könyve. Az Átlátszón Kőszeg Ferenc írt róla recenziót, amelyhez saját gondolatait és emlékeit is hozzáfűzte. Mindkét szerző írt ugyanakkor a jelenlegi választásokról és annak tétjéről is. Szintén nemrégiben jelent meg elemzésünk az illiberális demokrácia választási jellegzetességeiről. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy a legújabb podcastünkben a választásokról, a korábbi és a mostani közötti hasonlóságokról és eltérésekről beszélgessünk. Az eszmecsere olykor heves vitába torkollott.

MAGAS KERÍTÉSEK, MILLIÁRDOS BOTRÁNYOK – NER-ES FELLEGVÁRBAN IS GYŐZNE AZ ELLENZÉK ÁPRILIS 3-ÁN

NÉPSZAVA
Szerző: TÖLGYESI GÁBOR
2022.03.30.


A széles ellenzéki együttműködés olyan kerületekben is népszerűvé vált, ahol korábban fideszes jelölt volt a biztos befutó. A vasárnapi választás előtti sorozatunk újabb része.


Budai sétánk elején megtekintettük a Lánchíd Palotát, ami 2019 óta a Nemzetközi Beruházási Bank, az „orosz kémbank” székhelye. Ha látnánk őket, ne tegyünk megjegyzéseket az alkalmazottakra, diplomáciai mentességet élveznek. A „Putyin-bank” ittlétének értelmét se firtassuk, tevékenysége nem áll a magyar hatóságok felügyelete alatt. Inkább integessünk föl a Karmelita kolostor irányába, innen pár száz méter. Ha Orbán Viktor sasfészkét látni is akarjuk, menjünk fel a szemközti Hotel Clark Budapest tetőteraszára.

Mi így tettünk, következő állomásunk a hotel volt. Egykor a Budai Takarékpénztár épülete állt a helyén, a világháború után lebontották. A hotelt a NER-közeli Market Építő Zrt. emeltette négy éve, Szijjártó Péter külügyminiszter „házi bankja”, az Eximbank adott hozzá 7,5 millió eurós hitelt. A miniszterelnököt magángépen reptető Garancsi István mellett Scheer Sándor a hotel tulajdonosa.

Utunkat a Hunyadi János úton folytattuk. Vetettünk egy pillantást arra a házra, ahol egykor az I. kerület korábbi fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás intézett egy 60 négyzetméteres hajlékot Tiffán Zsolt cégének havi 47 ezres bérleti díjért, miután az önkormányzat 300 milliót áldozott az épület felújítására. A NER-közeli vállalkozó korábban a Fidesz baranyai elnöke és parlamenti képviselő volt. A Pala utcába csak bekukkantottunk: Nagy Gábor Tamás anno itt intézett önkormányzati lakást a szüleinek, volt felesége cégének. Ennek az épületnek a felújítására is ráköltöttek közpénzt, 324 milliót.

Végállomásunk a kulisszaépítészet gyöngyszeme, a Lónyay–Hatvany-villa volt. Az eredetit 1944 telén bombatalálat érte, lebontották, most egy játszótér helyén épült újra, ez húsz évbe és több mint kilencmilliárd forint közpénzbe került. A villa a Fidesz pártalapítványa és házipénztára, a Batthyány Lajos Alapítvány székhelye. Negyedórás sétánk után a budai várban benézhettünk volna Orbán Ráhel barátja, Zsiday Zoltán Roy valamelyik éttermébe is...

HALLGASS AZ ESZEDRE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.30.


Hogy az oroszok valóban föltörték a Külügyminisztérium cuccosát, és vittek, amit értek, onnan tudható teljes bizonyossággal, hogy a fideszesek nem mentek el a nemzetbiztonsági bizottság ülésére halaszthatatlan közfeladatra hivatkozva. Ez szokott lenni az ő beismerő vallomásuk, amit most is megtettek mindazok után, hogy Szijjártó az egész botrányt baloldali választási trükknek nevezte, ami szintén maga a lebukás. Mifelénk így mennek a dolgok, a miniszterelnök a kényelmetlen kérdésekre boldogkarácsonyt böffentéssel felel, amivel a választókat köpi arcon. A Fidesz a választókat tizenkét hosszú esztendeje turházza szemközt, akik amúgy nem is nagyon tudnak róla, mert nem számol be róla az emetykosut.

Ha és amennyiben pedig mégis megtudnák, hogy semmi közük ahhoz, mit művelnek azok az alakok, akiket ők szolgálatra küldtek a parlamentbe amúgy, hogyan szarják telibe az egész országot, akkor nagy többségükben eltelten lefetyelik a fekáliát, éltetik a Viktort, és pofán vágják az ellenzéket. Négy nap van a választásig hátra, és az események, amelyek fölforgatják az ember gyomrát, olyan ütemben követik egymást, hogy képtelenség róluk beszámolni, csak egy nagy, barna tónusú kép az egész, amitől permanensen görcsben áll az ember gyomra és öklendezik. A NER olyan berendezkedés, ami tizenkét éve teszi ezt velünk, a téma azóta naponta bőséges. Közelít a mocsokkal foglalkozó dolgozataim száma a háromezerhez, és csak a töredékét tudtam megírni a kívánatosnak.

Ma is, leülve a morfondírhoz a gép elé, mivel örvendeztessem meg az én nyájasaimat, egyszerűen képtelen volta választani a bőséges kínálatból, hogy épp Orbán böfögése, Varga J. nyüszítése, Mencezr kiábrándító dumája, Budai Gyula arcpirító hazugságai, Hoppál degeneráltsága etc., etc. legyen a kiválasztott. Mindegyikről kolumnákat lehetne értekezni, és még ez is csak a töredéke lenne annak, amit meg kellene énekelni, de ez a dilemma az én nyomorom, amit vasárnapig már föloldani nem lehet. Itt már, ezen a ponton észre és érvelésre idő és hely sincs, itt az érzelmek pattanós húrjain kell játszani, hogy az ember kifejezhesse a benne dúló óceánokat, és ezek segítségével egy esszenciáját adja annak, mi az, aminek vasárnap véget kell vetni...

ÍGY VESZÜNK RÉSZT A FEGYVERSZÁLLÍTÁSBAN ÉS AZ ENERGIAFÜGGŐSÉG MEGSZÜNTETÉSÉBEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.03.29.


Mindössze öt nappal a választás előtt a magyar közélet egyik leghangosabb vitája arról szól, hogy Magyarország szállítson-e fegyvert az ostromlott Ukrajnába, illetve hogy azonnal le kell-e állítani az Oroszországból származó energiahordozók importját. Érdemes ezekkel kapcsolatban néhány tényt rögzíteni.


1. A magyar kormány minden támadó és védekező fegyverszállítmányt átenged az ország területén, csak a „halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszerelések” nem mehetnek közvetlenül Ukrajnába, minden más igen. (Forrás: Magyar Közlöny, az 1120/2022. III. 7. kormányhatározat, letölthető innen.)

A közvélekedéssel és jórészt a magyar kormánytagok nyilatkozataival szemben megadták az engedélyt az Európai Békekeretben érkező „nem halálos erők” – például egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag – „Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba, illetve szükség szerint Magyarország területéről Ukrajna területére történő szállítására”. (idézet a Magyar Közlönyből)

A magyar kormány engedélyezte „halálos erők” transzferét is – csak például az EU- és NATO-tag, tehát szövetséges Románián keresztül. Összefoglalva: Magyarország cselekvően támogatja, hogy az Európai Békekeretben fegyverek érkezzenek Ukrajnába...