2022. szeptember 7., szerda

QUBIT LIVE #5: ÚGY ZAJLIK AZ EGYSÉGES BALATONI KULTÚRTÁJ LEROMBOLÁSA, HOGY A TÓNAK NINCS GAZDÁJA

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.09.07.


„A 21. században biztosan nem szárad ki a magyar tenger” – nyugtatta meg a szeptember 5-én ötödik alkalommal megrendezett Qubit Live közönségét Honti Márk hidrológus-építőmérnök. A tudományközi párbeszéd jegyében 2018 végén indított sorozat hétfői rendezvényének hallgatósága ezzel egyértelmű választ kapott az esemény címében szereplő – Kiszáradhat-e a Balaton? – kérdésre. A margitszigeti Kristály Színtér nevű rendezvényközpontban elhangzott előadások azonban számos más, szerteágazó, de egymással szorosan összefüggő problémát is felvetettek.

A természetes vagy természetközeli élőhelyek pusztításától a fürdőszezon sikerét befolyásoló eutrofizáción át a nagy merülésű adriai jachtoknak kedvező vízállást tartósítani kívánó elvárásokig számtalan téma szóba került a prezentációk után a közönség kérdéseire egyfajta tudományos Balaton-fórummá alakult eseményen.

Az biztosnak látszik, hogy a sokat kritizált, de mégis interdiszciplináris konszenzussal előkészített 2000-es Balaton-törvény utáni két évtized rossz hagyományával szakítva „a kutatóknak, a menedzsmentnek és a döntéshozóknak egy asztalhoz kell ülniük” – mondta Istvánovics Vera ökológus, hidrobiológus. Más-más megközelítésből, de erre a következtetésre jutott Oláh Miklós szociológus, Szöllősi-Nagy András mérnök, hidrológus, Honti Márk építőmérnök, hidrológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász is. A meghívott előadók szerint jelenleg ugyanis

a Balatonnak nincs gazdája...

REÁLIS A 20 SZÁZALÉK FELETTI INFLÁCIÓ VESZÉLYE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.07.


„Arra számítok, hogy az év vége táján a mostaninál jóval magasabb lesz az infláció, még akkor is, ha a KSH igyekszik bűvészkedni, nehogy 20 százalék fölé menjen” – mondta Mellár Tamás, aki arra számít, hogy a csütörtökön megjelenő augusztusi inflációs adat is „erőteljesen két számjegyű” lesz majd. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, országgyűlési képviselő még rá is erősített: „abból, ami benne van a rendszerben, az következik, hogy 20 százalék körüli lehet a következő hónapokban a fogyasztói árak drágulási üteme Magyarországon”. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy bár kormányzati szinten mesterségesen próbálják visszafogni az inflációt, azaz elfojtott inflációs szakasz volt és ez még most is tart, de az inflációs nyomás ott van a gazdaságban...

AZ EU ELHOZNÁ AZ IGAZI REZSICSÖKKENTÉST

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.09.07.


- Oroszország tovább csökkenti európai gázszállításait.

- Hiába halad a terveknél gyorsabban az uniós gáztárolók feltöltése, orosz gáz nélkül jelentős fogyasztáscsökkentésre lesz szükség.

- Az EU emellett a kínálatcsökkentésből fakadó áremelkedést is szeretné ellensúlyozni, részben az itthon már ismert rezsicsökkentési praktikákkal.

- A javaslatok között szerepel az áramtermelésre és az orosz importra kivetendő ársapka és az energiaszolgáltatók extraprofitjának megadóztatása.

- Azt még az Európai Bizottság is elismeri, hogy ezen lépések sem oldják meg teljesen a gondokat, és sokba fog kerülni a tél Európában.

- Cserébe Oroszország sem fog jól járni, miután nem tudja máshova eladni a földgázt.

A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője egy sokféleképpen értelmezett nyilatkozatot tett. Dmitrij Peszkov az Interfax orosz állami hírügynökség szerint azt mondta, hogy „kizárólag technikai okok miatt akadozik az orosz gáz szállítása a (Németországba vezető) Északi Áramlat 1-en keresztül, és ez mindaddig fenn fog állni, amíg a nyugati szankciók érvényben vannak”.

Egy értelmezés szerint a nyilatkozat azon moszkvai narratívát hivatott erősíteni, hogy a szankciók visszafelé sülnek el, így nem érdemes azokat fenntartani. A Financial Times brit üzleti lap ennél valamivel sarkosabban értékelte a kijelentést, szerintük az Északi Áramlat 1, amely Németország legfontosabb gázimportforrása, addig zárva marad, ameddig a nyugati szankciók életben vannak Oroszországgal szemben.

Az Északi Áramlatot múlt hét szerdán állította le a Gazprom orosz állami gázcég, egy, a Szentpétervár melletti Portovaja kompresszorállomáson észlelt olajszivárgásra hivatkozva. Pénteken a cég bejelentette, hogy a vezetéket a hibák miatt határozatlan ideig nem is indítják újra, kedden pedig azt mondták, a német Siemensre várnak, hogy megjavítsák a hibát. A Siemens szerint azonban hozzájuk nem érkezett megkeresés a Gazpromtól a javításra vonatkozóan.

Az Európai Bizottság szóvivője pedig közölte, hogy nem csak egy gázvezeték köti össze Oroszországot és az Európai Uniót, és technikai fennakadások esetén az oroszok más vezetékeken keresztül növelni tudnák a szállításokat – már ha akarnák.

Ez nem történt meg, sőt: a Bruegel nevű brüsszeli gazdasági agytröszt adatgyűjtése szerint míg tavaly nagyságrendileg heti háromezermillió köbméter gáz jött az orosz vezetékeken, addig idén június óta a heti ezermillió köbmétert is alig érte el a leszállított mennyiség. Bár más forrásokból – főként Norvégiából, Algériából, illetve cseppfolyósított földgázból – jóval többet vesz az EU, mint a korábbi években, az utóbbi bő egy hónapban összességében már így is markánsan kevesebb gáz jön, mint 2021-ben.

Az Északi Áramlat elzárásának lehetősége hosszú ideje lógott a levegőben, a vezeték eddig is kapacitása ötödén üzemelt...


LEMONDOTT SÜLI JÁNOS - HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA_VÁLOGATÁS
2022.09.07.


Paks 2 immáron a külügyminiszter felelőssége

És Szijjártó nem elégedett…


Varga Judit nagyüzemi tárgyalásokra utazik Brüsszelbe

Viszi a fűt-fát…? Varga és találkozóinak középpontjában a Magyarországot megillető uniós források, illetve a jogállamisági eljárás állnak. Ez utóbbit menet közben bizonyára elmagyarázta neki valaki.

Még itt: Hogy lehet diplomája Varga Juditnak, ha nem ismeri a jogállam definícióját?

Kezdik megelégelni a magyarok az orbáni pávatáncot

Jelentősen csökkent azok aránya – az áprilisi 45-ről 29 százalékra –, akik szerint lehetséges egyszerre jó politikai viszonyt ápolni az EU-val és Oroszországgal.

A kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

„…a balkáni útvonalon rekedt migránsok egyre erőszakosabban próbálnak bejutni az országba…”

Tarlós István exfőpolgármester kedvelt szórakozása volt beleállni a nyilvánvalóan reménytelen helyzetekbe

Emlékszünk a FAKOCKÁRA? Az oroszok kedvére tett a kormány, most a főváros jár rosszul a silány metrókocsikkal.

Havi másfél millióért ad bizalmas politikai tanácsokat Csák Jánosnak a 30 éves filmproducer

Három hónapja él az alig ötszáz lelkes, Nógrád megyei Egyházasdengelegre bejegyzett Avian Fund Kft. szerződése a kulturális és innovációs tárcával, de máris megkereste vele a vállalkozás az egész tavalyi bevételét.

Hopp, már meg is szűnik Pintér Sándor korábbi államtitkárának botrányos hátterű cége

Tasnádi László decemberben alapított cége mögött gyanús személyek bukkannak fel. A kft. azonban bevétel nélkül végelszámolás alá került.

Még 321 millió forintot költöttek a virtuális háziorvosi szolgáltatásra

Csak úgy öntik a közpénzt a fejlesztésbe, ami annyira virtuális, hogy a háziorvosok sem biztosak benne, találkoztak-e már vele.

London helyett Óbudán írták a Habony-féle „nemzetközi hírügynökség” híreit

A hírügynökség úgy reklámozta magát, mint aminek a londoni központjában egy Európa-szerte félszáz fővel dolgozó tudósítói hálózattól beérkező híreket dolgoznak fel és értékesítenek.

Bige László: Leállt a hazai műtrágyagyártás

Óriási műtrágyahiány várható tehát Európában. A hiány pedig újabb áremelkedéshez vezet.

Tízezrek kerülhetnek az utcára Magyarországon, és ez még a jobb szcenárió

Könnyen elképzelhető, hogy százezres nagyságrendű lesz a leépítési hullám.

Hiába az alkalmazotti lehetőség, a 350-ből 150 futár távozott a Kiflitől

Augusztus végén a Kifli.hu ügyvezetője azt mondta, 300 futárral dolgoznak, ezt a létszámot szeretnék 120-szal bővíteni.

Diósdon már havi nettó 650 ezer forintos fizetésért keresnek péket

A munkaerőhiány annak ellenére is hatalmas, hogy a kata szigorítása, az energiaválság és a rezsinövelés nyomán példátlan bezárási hullám söpör végig az ágazaton.

Kezdődik: van, ahol elmarad az őszi szünet és decemberre tolják

Még a tanév elindulása előtt módosította az ELTE a tanév rendjét, a BGE-n például az október végi időszak úgynevezett intenzív hét lesz, a Műegyetemen pedig nem jelöltek meg őszi szünetet.

Orbán Viktor legkeményebb ellenfelei kerülhetnek be a szlovák kormányba

A szlovákiai kormánykoalíció belső feszültségei nyomán hétfőn több miniszter is bejelentette távozását az Eduard Heger vezette kormányból.

Úgy volt, hogy Orbán elmegy Szegedre, de aztán visszatáncolt

Miközben Havasi hírlapi kacsára vadászott, bakot lőtt.

A rendezvényt tartó rendőrség arról érdeklődött az illetékeseknél, hogy mi a lemondás menete

Lehetséges, hogy teljesen lefújják azt a péntekre tervezett szegedi eseményt, amelyen a tervek szerint beszédet mondana a miniszterelnök.

A NER így is, úgy is NER marad

“Miért nem csatlakozunk ezzel az erővel az Európai Ügyészséghez? Mivel tudják ezek után indokolni ennek elmaradását? – A közösségi médiában számtalan helyen beleütköztünk ennek felvetésébe. A TI jogi igazgatója azonban emlékeztetett arra, hogy nem kell semmit indokolniuk, hiszen a korrupcióellenes hivatal nem ügyészi hatóság lesz.”

PINTÉR RAZZIÁT TART A HÁZIORVOSOKNÁL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.09.07.


Ha az ember orvos, és egy rendőr a főnöke, akkor ne számítson sok jóra. Úgy tűnik, mint ahogyan regnálásának elején, a mából nézvést szinte a Holocénban, ahogyan Pintér belügyminiszter két hét alatt rendet rakott az egész nyüves országban, most is tán ennyi időt szán arra, hogy a háziorvosokat móresre tanítsa úgy, hogy nem tudható, mi a baj velük. Igaz, hogy bár a kórházakba már ki lehet rendelni a hadsereget morcosan ott lenni, arra azonban nincsen kapacitás, hogy minden háziorvosi rendelő ajtajába egy géppisztolyost állítsanak miheztartás végett. A háziorvosok veszélyes fajta, elvannak ott a kis rendelőikben kikerülve a központi törődés örömeit, amit viszont most megkapnak.

Átfogó ellenőrzést küld a nyakukra a főrendőr, ami során firtatni fogják egyebek mellett a háziorvosi rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket. Az ellátóhelyek felszereltségét, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálataikról igazoló dokumentumokat, továbbá a kötelező védőoltásaikat. De még ez sem elég, azt is megnézik, a veszélyes hulladékokat milyen szerződés alapján szállítják el és hogyan, belekukkantanak az orvosi táskájukba, hogy abban rendben van-e minden, vizslatják, hogy megfelelő helyre szögezték-e ki a dohányzást tiltó táblát, az EKG gépek felülvizsgálatának jegyzőkönyveit, ilyenek.

Az orvosok nem emlékeznek hasonlóra, a mi szavunkkal az életben nem tapasztaltak még ilyet, most majd fognak. Az egész hacacáré, hercehurca vagy megfélemlítés azért történik állítólag, mert bejelentés érkezett, komoly, géppel írt feljelentés, hogy egyes praxisokban nincsen EKG készülék. Erre, ha igaz is, nem igazán így kellene reagálni, mert amit most Pintér elrendelt, az elgondolkoztatja a nem bávatag magyart, vajh mi ez, és beugranak neki az éppen hetven éve, Moszkvában elkezdődött orvosperek. S ha még most minálunk nem is visznek el a Gulágra (vö.: Recsk) vagy kivégzőosztag elé egy fehérköpenyest sem, a légkör, ami megteremtődik, Sztálinéra hajaz (vö.: Rákosi) – illetve akkor Orbán.

Mint megtudtuk, a járási népegészségügyi központokban dolgozók mindegyikének, mindegy mi a szakterületük, részt kell venniük az orvosok egrecíroztatásában. Pintér előírta, hogy heti húsz praxist kell ellenőrizniük, ami ugyan így is elég sokáig el fog tartani, de legalább hosszan lesz görcsben a háziorvosok gyomra. Illetve lesz idejük kiszögezni a dohányzást tiltó táblát, mire a kommandó elér hozzájuk. Arról nincs információ, hogy bejelentéssel érkezik-e az ellenőrzés, vagy álruhában csapnak le, de ez csak részletkérdés, maga az átfogó vizsgálat ténye mutatja meg a rendszer lényegét. Hogy senki ne higgye azt, elbújhat előle, mert az már régen igaz, nem csak azt akarják tudni, mit csinálnak az alattvalók, hanem sokkal többet.

Azt például, hogy ki mit gondol róluk, ki mit beszél. A NER-ben a gondolkozásnak, illetve a gondolatnélküliségnek egylényegűnek kell lenni, és Pintér feladata rendőrként most éppen az, hogy a jelek szerint nem csak az iskolákban kell legyalulni a kisdedek agyát, de sem a kórházakban, sem a háziorvosoknál nem tűrhető a kilengés, a NER hovatovább tábori szürkébe öltözik, és ilyen ancúgban nézi a neki rendelt tűzijátékot ha akarja, ha nem. Amit Pintér most a háziorvosok praxisával művel, azt más kontextusban razziának nevezik, és innentől fogva bízhatunk abban – ironikusan értelmezve -, hogy bárkire, bárhol, bárkit ráküldhetnek, s innen nincsenek nagyon messze a verőlegények sem, akik sípszóra cselekszenek. Ha most az a vád érne, hogy túlzásokba esem, tiltakozni vagyok kénytelen.

Mert és ugyanis itt és most nem arról van szó, hogy néhány háziorvost bűnösnek találnak avagy sem, hanem sokkal inkább arról, hogy a rendőrállamhoz közelítve, annak szelemében megpróbálnak bűnösöket kreálni, mert itt tulajdonképpen erről van szó. Mert, ha egy feljelentés arról érkezett, hogy iksz rendelőben nincsen EKG készülék, akkor azzal az esettel foglalkozom, és nem söprök végig az egész országon annak az összes rendelőjét felforgatva. Ennek kollektív bűnös képzés és kreálás szaga van, a végén akár ki lehet kiáltani a háziorvosokat a haza ellenségének, akik a rendelőikben elképesztő üzelmeket folytatnak. Nem élénk a fantáziám, csak látom az út végét.