2017. február 23., csütörtök

A NER LEGNAGYOBB TÚLÉLŐI IX. - NÁVAI ANIKÓ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: PLT
2017.02.23.


A fundamentalista jobbos NER-hívőknek két dolog lett beígérve 2010-ben. Legalábbis akkoriban sokat emlegették ezt a két dolgot. Az egyik, hogy elszámoltatás lesz, illetve az a minimum, hogy a balliberális elit közpénzekkel teletömött csókosai soha többé nem jöhetnek vissza. A másik pedig az, hogy a nemzetsorvasztó és népbutító bulvárt, a kereskedelmi popkultúra eszeveszett tobzódását drasztikusan visszaszorítják. Hogy a NER egyik ígéretét sem tartotta be, arra a szoclib időszakban jól beágyazódott, sztárkultuszban utazó bulvárnagykövet, Návai Anikó lentebb taglalt pályafutása – a közévé, majd a Vajna-féle tv2 műsorán való tündöklése – a legékesebb bizonyíték.

A bulvár jobbos fundamentalisták által követelt (egy polgári demokráciában természetesen abszurd) cenzúrája, betiltása helyett egy másik abszurditás vált realitássá. Mégpedig a bulvár államosítása, szinte közfeladattá tétele. A NER-rezsim a szoclib korszaknál sokkal durvább, egyértelműbb módon állította legitimációja és propagandája szolgálatába a bulvárt. Eközben pedig nem különösebben aggályoskodott. Szívbaj nélkül visszaengedte a tutiba az elmúlt nyolc év bulvárkádereit. Folytatódik túlélő-arcképcsarnokunk.

Sorozatunk korábbi részei

A NER legnagyobb túlélői VIII. – Geszti Péter

A NER legnagyobb túlélői VII. – Dobolyi Alexandra

A NER legnagyobb túlélői VI. – Fodor Gábor

A NER legnagyobb túlélői V. – Eörsi Mátyás

A NER legnagyobb túlélői IV. – Farkas Flórián

A NER legnagyobb túlélői III. – Zoltai Gusztáv

A NER legnagyobb túlélői II. – Jáksó László

A NER legnagyobb túlélői I. – Fényi Tibor

Amikor 2010-ben, a kormányváltás után a Mozgókép Közalapítvány már nem tartott igényt Návai Anikó szolgálataira, illusztris közéleti személyiség vette pártfogásába a Népszabadság hasábjain. Nem más, mint Kerék-Bárczy Szabolcs, Bokros Lajos akkori tanácsadója, a Demokraták című gyurcsányista beütésű ATV-produkció sztárja, a DK későbbi (időközben lemondott) elnökségi tagja.

Návai azonban tudhatta, hogy ilyen hátszéllel nem jut messzire. Így aztán – az Index korabeli cikkét idézve – “…megköszöni “a filmbizottságot 1999-ben létrehozó FIDESZ, a főtitkár asszony, a korábbi elnökök és kuratóriumok tagjainak 11 évig tartó bizalmát”. Ami több mint 200 millió forintot jelentett.”...

A POFÁM SZAKAD LE, RÁADÁSUL - SZERINTEM EZ VILÁGSZÁM - MINDEN NAP TÖBBSZÖR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.23.


Kormány – mentők
Új kazánt kapott a váci mentőállomás

Vác, 2017. február 22., szerda (MTI) – Új kazánt kapott a váci mentőállomás. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a helyszín szerdai bejárása után az MTI-nek azt mondta, hogy a gyors kivitelezés segítette a zökkenőmentes betegellátás fenntartását.

Rétvári Bence közölte: a mentőállomásnak sok embert kell kiszolgálnia, ezért fontos folyamatos működésének biztosítása.

Az intézményt az államtitkár mellett felkereste Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat igazgatója, valamint az érintett települések polgármesterei.

Érted, jóember? Elromlott a szájbavert kazán, kicserélték. És ez bazdmeg országos hír. Világszám! Odacsámpázik Rétvári, a polgármesterek (mibe, hogy nem jószántukból), az Országos Mentőszolgálat igazgatója. Megnézni az egy tetves kazánt. Az MTI meg lehozza, mert országos hír.

Rohadtul érdekes, hogy az már nem volt országos hír, amikor több, mint két hónapja elromlott a tetvedék kazán. Az sem volt országos hír – ide a rozsdás bökőt, hogy Rétvári sem rohant el megtekinteni -, hogy a mentősök hetekig rommá fagytak, néha -10 foknál is hidegebb volt ott, ahol tartózkodniuk kellett. Aztán már csak a mosdóban volt sarki hideg. Most meg, hogy végre jön a tavasz, sikerült kicserélni és volt pofájuk odacsődülni. Biztosan szebb látvány egy új kazán, mint egy régi, kékre fagyott mentős, akitől akkor is elvárják, hogy életeket mentsen, ha pacallá fagy a mentőállomás pihenőjében.

Az is megérne egy misét, hogy az ócska, mindenórás berendezést miért is nem lehetett már régen kicserélni? Ide a rozsdás bökőt, hogy egyetlen új TEK autó árából kijött volna, még az ablakok szigetelésére is futotta volna belőle. De nem ez nem az az ország, ahol prioritás lenne az alapellátás működése.

De akkor is, mekkora pofa kell már ahhoz, hogy Rétvári odakacsázzon, valami másik hülye meg beküldje az MTI sajtóosztályára a nagy hírt? Csoda, hogy nem készültek fotók is, ahogy az urak nagy boldogan átvágják…egymás torkát. Mi lesz a következő? Rákosrettenetesen kicserélik a helyi ovi konyhájában az egyik konnektort, amit a konyhásnéni véletlenül felaprított egy klopfolóval? Oda ki fog elrohanni? Lázár?

Számoljunk! Rétvári tuti nem vonattal ment. Ezeknek az nem szokásuk. Hány autó volt vajon? Sofőr? Rendőr? Volt forgalomterelés, lezárás? Az Országos Mentőszolgálat főmókusát se láttam stoppolni. Mibe kerül egy ilyen bohóckodás? Kijött volna az árából egy új mikró a mentőállomás konyhájára? Esetleg egy vízforraló is? Netán kávéfőző is belefért volna? Ja, hogy az nem üt akkorát az MTI-n, hogy Rétvári Bence, az Országos Mentőszolgálat vezetője és a franc tudja ki átadott egy kenyérpirítót Vácon?

KAMUBASÜLT POGÁCSA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.23.


Új segg tűnt fel a láthatáron, partján pedig azonnal megkezdődött a magyar értelmiség színe-virágának gyülekezése, hogy le ne késsenek a nyelvcsiszoló akcióról.
Ez magában nem lenne baj, hiszen már megszoktuk, hogy a magyar értelmiség képviselői nyakra-faxra új és újabb pozitív tulajdonságokat fedeznek fel magukban, azt is tudjuk, hogy a csoport, mely körbeáll és vadul dicsérgeti egymást nem alakul ki azonnal, de mi türelmesek vagyunk.
Idő kell ahhoz, hogy valaki kinevelje tudományos munkásságában a megfelelő kártékonyságot, de megéri kivárni, lám, Lengyel László sem máról holnapra lett az aki...

De most essék szó az ifjú titánról, Pogátsa Zoltánról, aki ezidáig tévelygett csak az ideológiák zűrzavaros bozótjában, ám most a Botka nevű fáklya megvilágította számára a követendő ösvényt.
Ez a Fényes Ösvény balra vezet, ám ez a bal nem arra van, mint amerre például Szanyi Tibor javasolta akkor, mikor a választmány elnökét Botkának hívták, mert az a bal rossz bal volt, míg ez a bal jóbal, ez vezet a győzelem és a kisember felemelkedése felé - éppen úgy, mintha a sült liba a tepsiből szárnyra kelne.
De hát ez a neves közgazdász dolga, mindenki úgy populista, ahogy akar.
Mindössze az a kérdés, hogy kötelező-e egy szakmai vitában agresszív bunkósággal pótolni az érveket, vagy esetleg lehetséges lenne érveket ütköztetni érvekkel?
Nem hiszem, hogy Bauer Tamás az én védelmemre szorulna, nem is ez a cél itt, egyszerűen csak felháborít a bárdolatlan udvariatlanság és a hazudozás.

Az ATV műsorában Mészáros Antónia megemlítette, hogy Bauer Tamás aggályait fejezte ki, hogy az ígérgetések fedezet nélküliek, legalábbis nem láthatók tisztán azok a források, melyek reálissá tennék Botka programját.
Pogátsa Zoltán a maga szárba szökkenő intelligenciáját bevetve elmondta, hogy Bauer, mint liberális politikus évtizedeken keresztül meghatározta a magyar kormányzatok politikáját, de mostmár kuss neki.
Namármost ez egyrészt tényszerűen nem igaz, merthogy Bauer nem vezette a népszerűségi listát saját pártján belül sem, nem szólva arról, hogy pártja a kisebbik koalíciós partner volt egy nagyobb párt mellett, melyet egészen véletlenül Szocialista Pártnak hívtak.
Engem felettébb felingerel, mikor valaki úgy száll be egy politikai/közgazdasági vitába, hogy érvek helyett személyeskedni kezd, különösen olyan valakivel kapcsolatban, aki nem tegnap kezdte a megvilágosodást, hanem szakmai-politikai véleményét konzekvensen képviseli évtizedek óta.
Hogy Pogátsa nagy ellenszenve oda vezetett, hogy jóformán magát a gazdasági világválságot is Bauer nyakába akasztotta, meg az IMF hitelről echte orbánista véleményt erőltetgetett - az rendben van, de a jó modor legyen már alapkövetelmény a baloldalon, ha kérhetem.
Pogátsa Zoltán publikációs listája hosszú, mint a vonatfütty, mégis el kell mondani, hogy ez csak azt bizonyítja, hogy szorgalmas ember, habár van olyan párosítás, melyben a szorgalom hiánya talán hasznosabb lenne...

A NYÚLSÁG ESETE ORBÁN VIKTORRAL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.02.23.


Bekövetkezett az, aminek be kellett következnie. Persze ez csak a mai Magyarországon ilyen egyértelmű. Ott, ahol nem egy ember hóbortjai után fut tízmillió ember, ahol nem csak nevében él a demokrácia, ott nem a belső felmérések döntik el, hogy milyen ügyek mögé érdemes beállni, és melyeket kell lerugdosnia magáról a kormánynak. Mindjárt az olimpiai ötletet követően meg kellett volna kérdezni valamilyen formában azokat az embereket, akiket a leginkább érint a terv, vagyis minden magyar választópolgárt. Fel kellett volna tenni egyébként azt a kérdés is, hogy elvehetik-e a magánnyugdíj-kasszánkat, vagy épüljön-e orosz hitelből új atomerőmű Pakson. Ez azonban túl sok rizikóval járna, úgyhogy a demokrácia álcája mögött csakis az számít, hogy milyen hasznot lehet húzni egy ügyből, illetve milyen veszteségekkel jár, ha már nem kajálják annyira a propagandát az emberek.

A Fidesz kommunikációs gépezete most azon ügyködik, miként tudná elérni, hogy az emberek ne Orbán Viktorra haragudjanak, hanem a Momentum Mozgalomra az olimpiai rendezés esélyének elpackázása miatt. Pedig minden okunk meglenne arra, hogy a miniszterelnök nyakába varrjuk a kudarcot. Nem fogta fel ugyanis, hogy nem lehet egy ilyen globális ügyet úgy végigverni a magyar társadalmon, mint például a stadionépítési programot. Orbán egyszerűen nem érzékeli már, hol vannak a határai, mivel már régen elfelejtette, hogy a demokrácia nem szükséges rossz, hanem a jó minimuma. Saját akaratát felöltözteti a jogállam cicomáiba, és azt hiszi, hogy az alattvalói nem tudják, hogy e díszes ruha alatt ő is meztelen.

Orbán érzelmektől mentes technokratává vált minden ügyben. Kockás füzetében feljegyzi a bevételt és a kiadást, és ha úgy látja, hogy a bevétel elmarad a várttól, a kiadások pedig túlhaladtak a megengedettnél, akkor vastag vonallal áthúzza azt a tételt. És itt véletlenül se a pénzre gondoljunk, mert Orbán Viktor nem a költségek oldaláról nyúl bele ezekbe a rendszerekbe. Mindent a politikai haszonszerzés aspektusából közelít meg, így nem véletlen, hogy annak idején áthúzta a füzetében Schmitt Pál nevét, az internetadót és a vasárnapi boltzárat is. Most erre a sorsra jutott az olimpia is, mégpedig azért mert a ráfordított pénzt és energiát láthatóan nem tudja politikai tőkére váltani. Ezért állíthatjuk bátran, hogy azt az illúziót, melyet ő keltett bennünk, ő maga öli ki belőlünk...

AZ A POLITIKAI GYŐZELEM NEM IGAZI, AMI AZ ORSZÁG MÁSIK FELÉNEK FÁJ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.23.


Boldognak kéne lennem, hiszen már két éve koptatom a klaviatúrát, több mint 10 cikket írtam arról, miért nem szabad olimpiát rendeznünk, gyűjtöttem aláírásokat is. Meggyőződésem, hogy ha Budapesten rendezték volna az olimpiát, az óriási károkat okozott volna az országnak. És most győztünk, megakadályoztuk ezt a katasztrófát.

Örülhetnék, hogy felesleges vagy rosszul célzott beruházásokra elköltött milliárdoktól, hatalmas korrupciótól, eladósodástól mentettük meg az országot. És végső soron örülök is, de nem tud teljes lenni a győzelmi mámor.

Tudomásul kell vennünk, hogy a magyar demokrácia végérvényesen győztesekre és vesztesekre oszlott, hogy nincsenek viták, egymás álláspontjainak elfogadása, konszenzuális vélemények. Ma Magyarországon az erősebb kutya baszik. Ennyi. És most a Fidesz a szerszám túloldalára került. Ennek is örülhetnék, hiszen az elmúlt 7 évben nem sok ilyen alkalom volt.

Örülhetnék annak is, hogy az emberek tényleg egyenként megmozdulva összeszedték az aláírásokat, hogy egy népi siker bontakozott ki a szemünk előtt, amely végül nyerni tudott a hatalom ellen. De mégis keserű a szájíz.

Azért nem tudok felhőtlenül örülni, mert vita és egymás megértés nélkül, a népszavazás visszavonásával totális győzelmet aratunk, mert megsemmisítettük az ellenfelet, és itt az ellenfél nem csupán egy korrupt rendszer, és egy szerintem káros terv volt, hanem olimpiát akaró emberek millióinak vágya, mert megint “ők és mi” sztorit akarnak gyártani emberek érzéseiből. És igen, tudom, egy “rendezünk vagy nem rendezünk” kérdésben valamelyik oldal nyer, a másik meg veszít, de más ez a vereség, ha vita van, ha empátia van, ha megértjük kicsit egymás gondolatait. Akkor már nem fáj annyira a vereség, ha értünk más szempontokat is, a sajátunkon kívül...

A SZOTYI, AVAGY KEDVES ORBÁN-HÍVEK, MAJD MI GONDOLKODUNK HELYETTETEK

HUPPA BLOG
Szerző: IMHO
2017.02.23.


Nem tudom, hányadik kommentbe szaladok bele, amely azt boncolgatja – különböző stílusban és hangnemben –, hogy 266 ezer ember döntötte el a többség helyett a budapesti olimpia kérdését. Megrázó tartalom következik, csak az arra felkészültek olvassák.

A bevezető mondatban felemlegetett állítás/vád egyszerűen nem igaz. Kis gondolkodással (vö. működése az észnek, midőn valamire folytonos öntudattal gondol, midőn valamely tárgyat, dolgot minden oldalról meghány, vet. – Forrás: Szójelentése.com) összerakhatja akár idő-, akár logikai rendbe, mi történt, de ha erre nincs kapacitása, úgy időben, mint agyban, segítünk.

A Momentum aláírásgyűjtése NEM döntötte el az olimpia sorsát, NEM döntött senki helyett. Az olimpiával kapcsolatban azt mondhatjuk: az volt, ami: aláírásgyűjtés, a mozgalom további sorsát illetően vannak más ötleteim, de most nem ez a téma.

Szóval. Egy demokrácia érettségét nem az dönti el, hogy mennyire felelünk meg a kihívásainak, amikor a gangon ücsörgünk egy liter fröccsel, és snóblizunk a naplemente által narancsosra festett körfolyosói békében. Az nem ügy, bárki képes rá. Fröccsözni és snóblizni is láttam már olyanokat, akikről egyébként azt gondoltam, életképtelenek. Igazán akkor kerül a mérleg serpenyőjébe a dolog, ha előbukkan valamiféle téma, amely megosztja a népet.

Működő demokráciákban mód és törvény adta lehetőség van arra, hogy az istenadta szavazzon arról, mit szeretne vagy nem szeretne, ez erősen függ attól, hogy a furcsán feltett kérdéseket képesek-e egyáltalán értelmezni. Tegyük fel, hogy igen. A Momentum ezúttal élt a népre ruházott joggal (tehát: sem morális, sem törvényi szempontból nem vonhatók felelősségre), és behívta a népszavazás előszobájába az embereket. Tudniillik, csak akkor léphetnek be a szavazó szentélybe, ha elegen vannak. Mondjuk 138 ezren. Hangsúlyozom, ekkor szó sincs még döntésről, egyszerűen az van, hogy megfelelő számú aláírást kell begyűjteni ahhoz, hogy egyáltalán kiírják a népszavazást, és a kezdeményezések egy része ezen a ponton szokott elbukni. Sőt, van olyan is, amikor le sem tudják adni a kezdeményezést magát, mert idős asszonyok és kopasz verőemberek állják útjukat, de ez csak rossz filmekben történik így, és a világ sosem a vénasszonynak meg a sitteseknek drukkol. Ehhez képest még győzhetnek – mondom, ez egy szar film.

Na most, ez a Momentum-dolog, úgy tűnik, nem annyira bukott el ezen a ponton: némi segítséggel 266 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük, amit azt a fotók tanúsága szerint és a szabályoknak megfelelően le is adtak. Az ő szerepük ebben az olimpiásdiban véget ért...

10% > 2/3 - FUT A GYÁVA, ÉS EHHEZ MÉG LE SEM KELL SZAVAZNI. LEGYŐZHETŐ

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Tóta W. Árpád
2017.02.23.


Sajátos népszavazási kultúra bontakozott ki Magyarországon. Amint egyáltalán felmerül egy sikeres referendum lehetősége, mindenható miniszterelnökünk hóna alá csapja a farkát, és menekül árkon-bokron át. Olyan gyáva, hogy le se kell szavazni.

Bátran elfutott, el ő. Tele a pelus, a más napokon olyan bőségesen áradó merészség pedig, amivel a világtörténelem szervókormányát pörgeti, ilyenkor elapad. Hétköznapokon ő maga az egész nemzet, de minimum kétharmad. Viszont ezek az igazi ünnepek: amikor pár százezren nemet mondanak, és akkorát pukkan a hólyag, hogy beleremeg a Kárpát-medence.

Nem először történik így. A vasárnapi boltzár ellen elég volt egyáltalán beadni a népszavazási kezdeményezést. Még összegyűjteni se volt idő az aláírásokat, már szavalta is az egész frakció, hogy meggondolták magukat, szánják-bánják, szavazni okafogyott.

Feladták harc nélkül most is. Épp csak rájuk kellett ijeszteni, semmi nem történt még, csak a lehetőség villant fel, hogy alulmaradnak. Ennyi kell nekik, mint minden bullynak: valaki, aki feláll, és nem hagyja magát.

Pedig ha hinnének abban, amit csinálnak az országgal, akkor nyilván kéznél lennének az érvek. De hát mély kuss volt eddig is. Hallgattak az olimpiát proponáló macherek, a kormánypolitikusok, fejvesztve menekült mindenki már egy hónapja. Nincs ellentámadás, nincs érvelés. Pedig most jöhetne a harc, amit állítólag annyira szeretnek. Végre egy kihívás.

Tényleg nemzeti ügy ez? Sorskérdés? Akkor nem lehet nála fontosabb a Fidesz pillanatnyi érdeke, hanem győzelemre kell vinni. Nosza, tessék elmagyarázni, mire is lesz jó az olimpia! Kik fogják auditálni, hogy fel se merülhessen a korrupció vádja? Ajánlhatom a Transparencyt, vagy éppen azért kell őket kitakarítani, mert zavarják a lopást? Mennyi a bevétel, vagy mennyi a maximális veszteség, és kik felelnek, ha nem annyi? Mit rontottak el kábé az összes olimpiával az utóbbi időben, és bezzeg mi hogyan nem fogjuk, továbbá mekkora nézettsége van a szabadfogású kempingbiciklizésnek napjainkban, és abból mennyi profit várható? Nem ördöngösség, plakáthely van, pénz van, semmi akadálya nem lenne, hogy győzzön az igazság. Ha volna...

A NEMZETI MEGFUTAMODÁS RENDSZERE

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú/Gazda Albert
2017.02.23.


Nem népszavazás lesz, hanem menekülés? Orbán Viktor, a párt, a kormány és a főváros ugyanis beszorult a sarokba. Nem csupán referendumozni nem érdekük, az is fontos nekik, hogy lekerüljön az ügy az állandó napirendről Hol rontottuk el? Ki a hibás? Kire lehet mutogatni? - Magyar produkció két főnökkel, öt karikával

Három érdekes belpolitika környéki hír volt tegnap. Már ha azt az ínyencséget nem számítjuk, hogy két napilap is ugyanazzal a címmel – Egy szoknya, egy nadrág – közölt publicisztikát a politikusok vélelmezett nemi identitásának és az ezzel kapcsolatos diskurzusnak a konzekvenciáiról. Az egyik a Magyar Nemzeté volt, azt itt találják, a másikat, a Népsza cikkét meg itt, tessenek választani, remélem, okosan döntenek a nyájas olvasók.

Viszont kiderült, hogy

tizenkilenc év után végleg megszűnik a Heti hetes című tévéműsor. Nem mondhatom, hogy azt sem tudtam, hogy létezik, hiszen olvastam róla itt-ott, de egy-másfél évtizede nem láttam belőle egy percet sem. Mondjuk már az elején is sírva menekültem a szereplők embert próbáló humora elől, ám ez nem jelent sokat, személyes preferenciáim nem mérvadók, a műsor népszerű volt nélkülem is. Aztán kopni kezdett, az érdeklődés iránta fogyott, átment a tartalék csatornára, és íme, vége van neki. Mit üzen ez a jövő nemzedékeknek? Nos, nekik semmit, ők korszerűbb dolgokkal vannak elfoglalva, nekünk ellenben ugyanazt: minden elmúlik, mint a pinty.

Másodszor: Fekete-Győr András, az aláírásgyűjtő bajnokság élén záró Momentum Mozgalom vezetője nyilatkozott a Heti Válasznak, elmondván, hogy nem jövőre fogják megverni Orbán Viktort, hanem majd 2022-ben lesz ez esedékes. Addig építkeznek és felkészülnek ügyesen. Egyáltalán nem baj az, ha olyanok is felbukkannak a palettán, akik veszik maguknak a bátorságot, hogy két napnál hosszabb távon gondolkodjanak. Fiatalok, ráérnek, előttük az élet, az idő nekik dolgozik. A tökkelütött óbaloldalnak az az egyik legnagyobb gondja, hogy azonnal szeretne mindent, holott nincs ehhez se tehetsége, se tudása, se ereje.

Harmadszor: a Fővárosi Közgyűlés elmismásolta a döntést arról, hogy mit kezdjenek a nolimpiás népszavazással. Ahelyett, hogy A-t vagy B-t nyeffentettek volna, csak egy fideszes kezdeményezésű nyilatkozatot fogadtak el arról, hogy a balosok sunyi dögök. Mert korábban ők is olimpiát akartak, de az olcsó haszon reményében kifaroltak a nemzeti egységből. Miattuk van minden. Valamint felhatalmazta a közgyűlés Tarlós István, hogy tárgyaljon ötkarikailag Orbán Viktor miniszterelnökkel. Kiderült még mindemellett, hogy pénteken jöhet egy jópofa bejelentés...

ELÉG A BELSŐ SZIDALMAZÓ LEMEZBŐL!

LELKIZÓNA BLOG
Szerzó: SzabóElvira
2017.02.23.


A perfekcionizmus hátrahagyása

„Már megint…” Mindannyian tudjuk, hogy az így kezdődő mondatok és gondolatok hogy fejeződnek be…: „elszúrtad, gyenge voltál, feladtad… egyszóval kudarcot vallottál”. S akiknek hasonló lemez pörög a fejükben, akik túl szigorúak és folyton elégedetlenek magukkal, azok hajlamosabbak a depresszióra, a kudarckerülésre, önértékelési problémákkal küzdenek, és negatív a jövőképük.

Kristin Neff pszichológus és önegyüttérzés-tréner a „soha nem vagyok elég jó” típusú önostorozást és az „ami nem tökéletes, az már rossz” típusú perfekcionista beállítódást az egészséges önbizalom és önbecsülés egyik fő ellenségének tartja. Együttérzés önmagunkkal című könyvében felhívja a figyelmet arra, hogyha hátra akarjuk hagyni a káros beállítódásokat, akkor önmagunk lelki trénerévé kell válnunk, és le kell vennünk a lejátszóról a szidalmazó lemezt.

A perfekcionista psziché

Amikor gondolatban a saját hibáinkon lovagolunk („hogy lehettem ilyen hülye”), akkor tulajdonképpen két szólam felelget egymásnak a fejünkben: a bíráló és a bírált. A bíráló szinte pellengérre állít, mert nem feleltünk meg bizonyos kritériumoknak. A bírálatban részesülő énrészünk pedig szégyelli magát, szánja-bánja gyengeségét, és leginkább arra vágyik, bár senki se látná, bár emberek közé se kéne mennie. Mindkét énrész mi magunk vagyunk, a szigorú és a „semmirekellő” is. S ami összeköti énünk e két aspektusát: a szigorú kritériumrendszer, amely alapján az egyik ítél, és a másik megrovásban részesül – ez a perfekcionizmus.

A perfekcionizmus okai:

KORMÁNYHATÁROZAT OKOLJA AZ ELLENZÉKET AZ OLIMPIA BUKÁSÁÉRT

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2017.02.23.


“Felbomlott az egyetértés.” – írja a Szabad Nép 1952-ben.

A budapesti olimpiai pályázat története tökéletesen megmutatja a NER működését.

Mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül eldöntötték, hogy Budapest megpályázza a 2024-es olimpia rendezési jogát. A látszatra sem adtak, még egy nyamvadt nemzeti konzultáció se volt a dologról. 2015. december 2-án a fővárosi közgyűlés lesöpörte az MSZP-s Horváth Csaba javaslatát, hogy legyen népszavazás a dologról. Tarlós István főpolgármester akkor azt mondta, hogy “a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön ebben a kérdésben“.

Mondta ezt úgy, hogy ők anélkül döntöttek az olimpia mellett, hogy elolvasták volna a róla szóló 1.300 oldalas (persze szépen kikozmetikázott) hatástanulmányt. Majd ezt überelte Lázár János, aki a következő kormányinfón azt mondta, hogy “nem szoktak népszavazást rendezni erről, hiszen rendelkezünk az ország vezetéséhez szükséges felhatalmazással”.

Berágtunk, és két nappal később, 2015. december 4-én beadtunk egy helyi népszavazási kezdeményezést. A kérdés így szólt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

Ezt 2016. januárjában elkaszálta a Kúria egy elég zavaros indoklással, miszerint “a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már régen benyújtják.“

Ezután vártunk, de nem történt semmi, a töketlen ellenzéknek nem jutott eszébe lépni valamit, úgyhogy 2016 szeptemberében ismét nekiveselkedtünk, de már duplán: beadtunk egy országos és egy helyi népszavazási kezdeményezést is olimpiaügyben.

Az országos kérdés az olimpiai törvény visszavonásáról szólt, de az NVB szerint a kérdés nem volt egyértelmű, mert “az emberek azt gondolhatnák, hogy az olimpia megrendezéséről döntenek, miközben a szavazás csak egy törvényre vonatkozott volna“. Az NVB gyakorlatilag vért izzadt, hogy megakadályozza az országos népszavazást, Patyi András elnök például még azt az érvet is bedobta, hogy az olimpiai törvény érinti az olimpiai jelképekről szóló 1981-es nairobi szerződést, nemzetközi szerződésről pedig nem lehet népszavazást kezdeményezni.

A budapesti kérdés átment, csak épp az értesítéssel csöppet “megtréfált” minket az FVB, és mivel még a Kúria döntésére vártunk az országos ügyében, nem álltunk neki gyűjteni. Persze aztán a Kúria az NVB-nek adott igazat, így megnyugodhatott a kormány, megúszták a népszavazást. Akkor...

A KANADAI MUNKAVÁLLALÁS REJTELMEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tucano
2017.02.23.Akár kanadai munkavállalás lépésről lépésre is lehetne a poszt címe, hiszen Tucano nem csak érdekes, de informatív interjút is készített a Wellington megye Gazdaságfejlesztési Osztályán dolgozó Tom Lusisszal. Sok minden kiderül belőle, nem csak a gyakorlati tudnivalókról, de arról is, hogyan érdemes nekiállni a kanadai álláskeresésnek, kiköltözésnek. (A képeket is a szerző küldte, köszönöm.)„Egyik Kanadában élő ismerősömmel beszélgettem, természetesen pár percen belül szóba kerül, hogy mennyit keres a férje. Tudom, hogy illetlenség ilyet kérdezni, de azért na. Akkora összeget mondott egy olajipari munkakörre, hogy fordult velem egyet a világ, aztán még pár helyi fizetést (vérnyomás fel).

El is kezdtem keresgélni és találtam egy videót, ahol egy fejvadász mesél arról, hogy milyen nehéz munkaerőt találni, de neki sikerült egy klasszikus toborzó rendezvényen összeszedni 70 önéletrajzot, szinte mindenki friss bevándorló.

Te vagy az én emberem, gondoltam és írtam neki egy levelet, hogy lennénk páran, akik kíváncsiak lennénk arra, hogy mennyi az annyi és egyáltalán. Így ismerkedtem meg Tom Lusisszal, aki nemcsak kötélnek állt, de kiderült róla, hogy roppant profi és még szívesen el is mondja nekünk, hogy mennyit keresnek Kanadában és ki számíthat munkára:

BEMUTATJUK A KÉPVISELŐT, AKI 1,5 MILLIÁRDOT TETT LÁTHATATLANNÁ A VAGYONNYILATKPOZATAIBN

444.HU
Szerző: Vorák Anita
2017.02.23.


Nincs még egy parlamenti képviselő, aki annyi állami és uniós támogatást kapott volna tavaly, mint ő. Ráadásul nem csak 2016-ban, hanem a korábbi években is sikeresen gyűjtötte az állami pénzeket: a résztulajdonában lévő cég 2012 óta kiemelkedően sok, összesen több mint 2,5 milliárd mezőgazdasági támogatást szerzett. Ebből azonban csak 925,5 milliót tüntetett fel, 
a pénz többi része sehol sem jelenik meg a vagyonnyilatkozataiban.

A fideszes Farkas Sándorról van szó, aki nem tartozik sem a sokat szereplő, sem a legvagyonosabb képviselők közé. A képviselőség mellett azonban meglehetősen aktív a politikai és az üzleti életben is: vezeti a csongrádi Fideszt, kormánybiztos, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

Farkas azzal magyarázta a 1,5 milliárdos különbséget, hogy minden évben csak az arra az évre megítélt támogatásból már megkapott pénzeket vallotta be, a később kifizetetteket nem. Arra a felvetésünkre, hogy így viszont a támogatás egy része sehol sem jelenik meg a nyilatkozataiban, annyit felelt: „Ha most beírok 300 millióval többet, mi van akkor? Semmi.”

Ez azért komoly probléma, mert a vagyonnyilatkozati rendszer célja éppen az lenne, hogy követhetővé tegye a képviselők anyagi gyarapodását. A Direkt36 több cikkben foglalkozott már a képviselő vagyonnyilatkozatok hiányosságaival. A legfrissebb bevallások pedig ismét rámutatnak, hogy a rendszer lazasága miatt nem tudja betölteni feladatát. A nyilatkozatok kitöltésének szabályai nem teljesen egyértelműek, ami miatt könnyű hibázni. Aki pedig szándékosan közöl félrevezető információkat, annak nem kell szembenéznie semmilyen komolyabb retorzióval. 

Másfél milliárddal kevesebb lett. Maradhat?

Az országgyűlési képviselőknek a vagyonnyilatkozatuk utolsó pontjában kell feltüntetniük, hogy kaptak-e akár a saját nevükben, akár cégeiken keresztül uniós vagy állami támogatást. Ez lehet akár egy vállalkozásfeljesztési uniós pályázatból származó támogatás is, de a vagyonnyilatkozatokban leggyakrabban a különféle agrártámogatások bukkannak fel. Akinek földbirtoka van, vagy a mezőgazdasághoz más módon köthető tevékenységet végez (például méhészkedik), az különböző jogcímeken részesülhet támogatásból...

OLIMPIAI VÉGLENGÉS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.23.


Magyarország az éppen aktuálisan legfrissebb hírek szerintvisszalép az olimpiai játékoktól. Az M1-re hivatkozva közölték, hogy ez a megállapodás született a kiskirályok, illetve a MOB elnökének randevúja nyomán. Ami mit sem von le abból, hogy a demokrácia „élharcosai” nem merték kikérni az érintettek, az adófizetők véleményét. Így külön épületes csúsztatás, illetve ostobaság az, amit Borkai nyilatkozott.

A tudósítás szerint ezt mondta ugyanis az egykor talán jobb sorsra született elnök:
Szomorú, hogy egy álom, sok ember álma most ténylegesen szertefoszlott. Nem azért, mert Magyarország nem teljesített jól, nem azért, mert a magyar emberek és a magyar sportolók nem méltóak a hazai rendezésű olimpiára, hanem mert egy nemzeti ügy felett győzedelmeskedett egyesek öncélú politikai érdeke. A Magyar Olimpiai Bizottság a jövőben is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy hitének, alapszabályának és küldetésének megfelelően Magyarország mihamarabb olimpiai játékokat rendezhessen!”

Ami látszólag egy szimplán pátoszos, hárító szöveg. Részleteiben azonban nem az. Lehet ugyanis azt mondani, hogy sok ember álma, meg hasonló. De erre az egyetlen, a jelen állapotban releváns válasz-felhívást lehetne Borkaihoz intézni:Sorolja! A „sok” ugyanis nem definiál az égvilágon semmit. Egyetlen dolog tudta volna legalább nagyságrendileg belőni, hogy a MOB elnök szerinti sok az hány százezres sokaság. Egy népszavazás. Az emberek feje felett meghozott döntés előtt, és a pályázatért felelős köztisztviselői kar kezdeményezésére. Erre azonban sem a főváros közgyűlése, sem a kormány, sem a MOB nem tett érdemi kísérletet. Borkai megállapítása ezen a ponton tehát inkább egy hazug csúsztatásnak tűnik, mint egy érdemi megállapításnak
...

A NEMZET CÉLJA

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.02.22.


Orbán Viktor úgy gondolta, hogy az elkövetkező hét év nagy nemzeti célja egy három hétig tartó sportverseny legyen. Több ezer milliárd forintról volt szó. Lehet, hogy csak kettőről, de inkább háromról, vagy négyről.

Orbán Viktor úgy gondolta, hogy egy ország erejét az olimpiai aranyérmek adják, vagy egy nyomorult futball-világbajnoki cím (Uruguaynak kettő is van belőle), hogy a világ ilyesmire figyel, hogy ezzel lehet "Hungary Great Again".

Orbán Viktor ezt gondolja a huszonegyedik század Magyarországáról. Egy stadiont lát, izzadt testeket, zászlókat, dobogót, himnuszt, és egészen komolyan úgy gondolja, hogy ez teszi naggyá az országot.

Orbán Viktor magyar nemzettudata központjában egy bőrlabda van, egy párbajtőr, egy úszósapka. Nem mesterséges intelligencia, robotika, kvantumszámítógép, nem Apple, hanem Videoton, nem Google, hanem Puskás Akadémia.

Orbán Viktor kizárólag a sportbeli tehetséget képes érzékelni. Ennek részben az oka, hogy soha magyar politikai vezető nem vette körül magát annyi rémisztően tehetségtelen emberrel, mint ő.

Orbán Viktor nem hisz a valódi magyar tehetségben. A fogalomban sem hisz, el sem tudja képzelni, tornatermet tud elképzelni és szotyolát.

Ez az Orbán Viktor, aki egy hatalmas szalonnaszagú Albániát lát Magyarország helyén, beszél nekem magyarságtudatról.

P.S Most nem lesz olimpia, lesz helyette hőbörgés, hogy pár huszonéves srác elvette a magyar nemzet célját, a kalapács nem lesz elvetve, nem lesz szabad a fogás. Pedig mekkora Svájc lehettünk volna ha tizenegy aranyérmet nyerünk Budapesten, ha huszonhármat, ha ötvenkilencet, és mi az a Svájc, hány aranyérme van a Nestlének, a Novartis-nak, a Rolexnek, a Glencore-nak, nekünk van Testnevelési Egyetemünk, nekik meg mijük van, EPFL, ETHZ, és, tudnak ők kétszázhetvenhárom centit ugrani magasba? A trianoni átoknak lett volna vége, ha Szlacsányi Hajnalka szlalomkenuval végighajt a Stefánián. Ha nincs az ellenzék árulása, akkor mi lennénk a. Aki a legnagyobbat, vagy legalábbis a leggömbölyűbbet. Így meg nem.

ITT VAN A PASSZIVITÁS VÉGE: REMÉNYKEDJÜNK, HOGY NEM MOST FOG BEÜTNI A KRACH

ALAPBLOG
Szerző: Alapblog
2017.02.23.Régóta megy a vita, hogy hosszú távon az aktív vagy a passzív alapok teljesítenek-e jobban. Az tisztán látszik, hogy az elmúlt évek nem kedveztek az aktívan kezelt alapoknak, ellenben az indexkövető alapok kifejezetten jó időszakot tudnak maguk mögött. Közel 3-szorosára nőtt az ETF-ekben lévő pénz mennyisége, amivel jóval nagyobb ütemben bővültek az aktívan kezelt alapoknál. Most azonban mégis úgy látszik, hogy fordul a kocka és az aktívan kezelt alapok tartogatnak még meglepetéseket.

A 2008-as pénzügyi válság idején a befektetők rohamléptekkel tértek át a passzív, indexkövető alapokra, illetve ETF-ekre, miután úgy vélték, hogy az aktív alapok kevésbé lesznek képesek elkerülni a válság hatásait.

Az biztos, hogy az aktív alapok számára az elmúlt évek különösen nehéznek bizonyultak. Ezzel szemben a passzív alapok jó hátszelet kaptak, hiszen több részvényindex is lokális csúcspontot tudott elérni az elmúlt időszakban. Mindazonáltal a változó gazdasági körülmények azt sugallják, hogy koránt sincs még itt az ideje, hogy temessük az aktív alapokat...

SZÉGYEN - AZ AMNESTY INTERNATIONAL JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.02.22.


Megjelent az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet éves jelentése. Ebben több szó esik Magyarországról, mint általában, és ez nekünk sajnos nem jó. Hogy a jelentés létezik, az igen.

Európa és Közép-Ázsia regionális áttekintése máris Ahmed H. szíriai állampolgár esetének bemutatásával kezdődik, aki terrorcselekmény vádjával állt a Szegedi Bíróság elé. A vád szerint 2015 szeptemberében (a határ lezárása után egy nappal) ő vezette a magyar rendőrök ellen a szerb-magyar határon a kétségbeesett, elkeseredett menekültek tömegét.

A “terrorista” Ahmed idős szüleit szerette volna biztonságos területre vinni a háború sújtotta Szíriából. Hiába állította több szemtanú, hogy a férfi csillapítani igyekezett a kedélyeket, a bíróság első fokon tíz év fegyházra ítélte. Az AI megfogalmazása szerint “az ítélettel Ahmed H. jelképévé vált annak a tragikus és dermesztő folyamatnak, aminek során az európai kontinens egyre inkább hátat fordít az emberi jogoknak.”

Nemcsak Ahmed, hanem Magyarország is. A keresztény Magyarország. Elárasztanak bennünket a rémült, menekülő, síró, sebesült, halott vagy romok alól kimentett csecsemők, fiatalok, felnőttek, idősek képei, melyek aztán sokáig kísértik azokat, akiket a kivételek migránsimádónak neveznek. Csak az nem látja őket, akit nem érdekel, vagy aki nem tekinti embernek a rajta szereplőket.

A digitális technika világában bűneinkre már annyi megértés és bocsánat sincs, mint eddig lehetett volna.

Ezt írja az AI: “Az európai menekültügyi rendszer kiüresítésében vitathatatlanul Magyarország járt az élen. Miután 2015 szeptemberében felépült a szerb határon a kerítés és módosították a menedékjogtól szóló törvényt, 2016-ban a kormány legalizálta a jogellenes visszaküldéseket Szerbiába, jogellenesen tartott őrizetben embereket az ország területén és rettenetes körülmények között kellett várakozniuk a határon. Miközben a kormány euró milliókat költött az idegengyűlölő kampányra az érvénytelen kvótanépszavazás kapcsán, gond nélkül hagyta, hogy a menekültek szenvedjenek.”

Mindennek következménye van. Az európaiak kizsákmányolták a világot, önző, erőszakos, hazug módon kereskedtek az Európán kívüliekkel, nem újdonság, hogy nem tekintették őket magukkal egyenrangúaknak. Törvényszerű volt, hogy megjelenjenek nálunk egyszer azok, akiknek alig maradt valamijük, és az éhhalál vagy a háború elől kell menekülniük.

De most sem vizsgázunk jól, mindent megteszünk, hogy távoltartsuk őket (nekik is köszönhetően) kényelmes életünktől. 2016-ban 7612 ember fulladt a tengerbe. Dunavarsány teljes lakossága...

MIÉRT ENGEDETT ORBÁN?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.23.


Hét éve az első sikerélménye a demokratikus oldalnak. Orbán meghátrált. Megadta magát. De miért? Ez az ember még életében nem adta meg magát. Ha nem akarnak olimpiát, ő rendez hármat. Ugyanabban az évben. Egyet Bicskén is. Az sem igaz, hogy a internetadó ügyében is meghátrált. Ott konzultációt indított. De itt kapitulált. Ez hihető?

Milyen magyarázat lehetséges?

Az egyik, hogy a NOB úgysem ítélte volna oda. Annak a városnak nem adnak olimpiát, amelynek lakói nem akarják. Ez nem jó magyarázat. Orbán mondhatta volna, hogy az ellenzék lejáratta Magyarországot, ha nem Budapestnek ítélik. Félt a népszavazástól? Ez lehetséges, de a tányérnyalók ugrásra készen álltak, hogy legyen olimpiai ellenpropaganda. Nem biztos, hogy elveszítette volna a népszavazást. Inkább megnyugtató, hogy nem lesz.

Orbán nem adja meg magát. Felveszi a kesztyűt, nem enged. Igaz, a vasárnapi nyitva tartást visszacsinálta, de azt a népszavazást elveszítette volna. Harmadik magyarázat, hogy ő sem akarta, kapóra jött a népszavazás. Egyesek szerint ő maga találta ki, talán segítette is az aláírásgyűjtést, hogy visszaléphessen. Ez őrültség. Ezt megoldhatta volna simán. Lehet, hogy az aláírásgyűjtést benézte, nem gondolta, hogy ennyien aláírnak?

Igen, lehet. De attól nem kellett volna feltétel nélkül kapitulálni. Orbán stratéga, hadvezér, aki harcban áll, háborút vív. Pontosan tudja, egy ilyen sikerélmény az ellenségnek ajándék. Azzal is tisztában van, hogy ezzel akkora lökést adott a Momentum Mozgalomnak, hogy meg sem lehet állítani. Hacsak nem éppen ez volt a szándéka. Nem hiszek összeesküvés-elméletekben. Nem osztom azok véleményét, akik szerint Orbán hozta létre a Momentum Mozgalmat. De…

MATOLCSY-MÜNCHAUSEN A PARLAMENTBEN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.02.22.


Gyereknek lenni jó! Amikor felcsendül az „egyszer volt, hol nem volt”, máris szárnyalhat a fantázia, győz a jó, a királylány kiszabadul, a szegény ember fineszes gyereke győzedelmeskedik a bugyuta, gazdag földesúron. Nem kérdezzük, mi is történt pontosan, honnan tudni, hogy tényleg így volt, mi bizonyítja a hallottakat. Egyszerűen átadjuk magunkat a mese csodájának. Gyerekként.

Minden bizonnyal ennek a korosztálynak szánta szerdai mondandóját Matolcsy, a nagy mesemondó, amikor megkísérelt beszámolni az országgyűlés előtt a MNB 2015-ös, szerinte egyáltalán nem „sajnálatos eseményeiről”. Az kicsit belerondít az idilli képbe, hogy mindezt felelős jegybankelnökként tette egy európai uniós tagállam parlamentjében, ahol a hallgatóság átlagéletkora a negyvenöthöz közelít, akik mindannyian felesküdtek az alkotmány helyett jelenleg prosperáló alaptörvényre, miszerint ők aztán komoly, felelős politikusai lesznek ennek a sokkal többre érdemes közép-európai országnak, ami nem mellesleg mindannyiunk hazája, Magyarország, ami– mint azóta bebizonyosodott: csak mese, mese mátka.

A jegybankelnök bevetett mindent, ám nem bizonyított semmit. Puccs-kísérlettel vádolta az USA-t, persze nem ilyen tökösen, egyenesen, csak olyan matolcsysan, olyan „kancsalul festett” módon: 

„egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, ami 2014 őszén indult el
”,

amivel vélhetően az amerikai kitiltási botrányra célzott. Arra nem pazarolta értékes szavait, hogy mire alapozza ezt a kemény megállapítást, és teheti, hiszen a magyar közmédia – tükrözve a közfásultságot és a szervilitást – már természetesnek veszi, és nem firtatja a matolcsyzmust – jelentsen ez bármit is. Elkönyvelték, hogy kérdezni, gondolkozni, pláne vitatkozni olyan „ballibsis” dolog, és szerintük mi büszke magyarok illiberálisan vagyunk, „egyszerűagyúak”...

NEM VAGYOK HAJLANDÓ ELHINNI, HOGY A SZERELEMBE ZUHANT, FRUSZTRÁLT CSÖRGŐSIPKA EZT TÉNYLEG ELŐADTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.22.


Igen, tudom, Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól, a bölcs vezér meghozta a döntést, de most nem erről lesz szó, hanem. Hatalmasan kirobbanó érdeklődés fogadta ezen a gyönyörű napon az országnak tágas házában Matolcsy Unortodox Rómeó változatlanul jegybankelnököt, akinek szellemi állapota szorosan és legalább aggasztóan idomul a szabadságharcos nemzeti bálvány mentálhigiénés jellemvonásaihoz.

2017 február 22-én Matolcsy elvtárs, Orbán jobbkeze (tűzbe tennénk – by Bődöcs Tibor), a Magyar Nemzeti Bank 2015-ös teljesítményéről számolt be a négy falnak és az extrában jelen lévő hat darab képviselőnek. Ehhez mérten pedig igen nehéz értelmezni az MNB üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitáját.

Érteni vélem a szerelembe esett unortodox zseni iránti közérdeklődés jellegének megváltozását ama produkciói után, amelyeket jegybankelnökként összehozott a tisztelt országgyűlés színe előtt, a blöff, blöff, blöff és megintcsak blöff típusú intellektuális érvrendszertől jóérzésű embernek okádhatnékja támad.

Közpénzből finanszírozott szerelmi életének, válogatott agybajainak, a csillagos eget rugdosó, dölyfös arroganciájának és általában vett csillapíhatatlan harácsolási étvágyának ismeretében nem meglepő, hogy mindent rendben talált maga körül: a jegybank körüli magyar féritél hasít, mint állat. Ebben semmi meglepő nincs, abban viszont igen, amit Matolcsy mindenféle magyarázat és konkrétum nélkül, véres összeesküvéselméletbe csomagolva előadott az unortodox gazdasági csodának minősülő Magyarország kormányának megbuktatási kísérletével kapcsolatban.

A Matolcsy által vázolt helyzet – egyben a bizonyíték arra, hogy félnótás futóbolondok ülnek mindenhol vezető pozícióban – emígy fest: egy NATO-szövetséges ország budapesti követségének segítségével meg akarták buktatni a kormányt. „Valakik” a Magyar Nemzeti Bankot akarták felhasználni, hogy bankpánikot keltsenek az országban 2015 áprilisában. A jegybank- és kormánybuktatási akció 2014 őszén indult el. (Tudtommal a kitiltási botrányon kívül semmi más nem indult el akkoriban.)

Vagyis az van – magyarázta Rómeó -, hogy a rendkívüli módon sikeres 2015-es esztendőre a brókerbotrányok árnyéka vetült. Nem, dehogy azért, mert dörzsölt gazemberek és korrupt gecik eltapsolták az emberek pénzét, hanem mert (verjen el a jegeseső, ha ez az ember tudatánál van) az MNB „brókercsalásokat leleplező tevékenysége egy sorozatba illeszkedik, egy forgatókönyvbe illeszkedik”.

Az MNB természetesen megtalálta volna a csalárd brókercégeket, mert már ott voltak a cégeknél, ott lihegtek a nyakukban, de nem mindegy, mikor. Nem mindegy, hogy január-márciusban találták meg vagy májusban. Azért találták meg 2015 elején, mert „valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára”. Nem augusztusra, vagy októberre, hanem pontfix áprilisra akarták beparáztatni a magyar ugart. De sikerült? Bizony. Négy városban, négy órát tartott. (Jaja, Gyugyó, emlékszünk, milyen volt, amikor bedőlt a Quaestor és úgy is maradt.) Sokkszerű volt az – szárnyalt tovább a gazdasági zsenialitásnak álcázott komplett elmebaj..
.

ITT OLVASHATÓ

CSAK A TÁMOGATOTTSÁG SZÁMÍT, MÁS SEMMI - ÍME, A FIDESZ LEGNAGYOBB MÚLTBÉLI MEGHÁTRÁLÁSAI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.02.23.


Bár sokan szokták azt mondani, hogy a Fidesz mindig kész elmenni a falig, sőt, még azon is túl, most éppen az olimpiai pályázat ügye mutatja, hogy van olyan pillanat, amikor végül belátják, mégiscsak jobb meghátrálni. Több „visszavonulós” esetben is az a közös, hogy leginkább csak azért léptek vissza, mert egyszerűen megijedtek, hogy olyan dologba vágnak bele, amellyel esetleg szavazókat veszíthetnek.
A meghátrálásokból kiolvasható, hogy a Fidesz döntései mögött soha nincsenek elvek, hanem csak egyszerű szavazatmaximalizálási szándék. Ha olyat lépnek, aminél azt látják, hogy sokat veszíthetnek, akkor nem kockáztatnak. Többek között nem álltak ki Schmitt Pál köztársasági elnöksége mellett, az internetadó visszavonását maga a miniszterelnök jelentette be, a vasárnapi boltzár ügyében is visszavonulót fújtak, illetve most egy esetleges budapesti népszavazás miatt szintén meghátrálásra kényszerültek. Az utolsó két esetnél látható, hogy a Fidesz egyszerűen retteg egy olyan népszavazástól, amelynek nem ő a kezdeményezője, hiszen jól tudják, mekkora pofont is lehet bevinni a hatalmon lévőknek egy sikeres referendum esetén...

OLIMPIA ÉS MÁS TÖRTÉNETEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.23.Nem lesz olimpia Magyarországon, így döntött Orbán Viktor. Mindezt fölfoghatjuk úgy is, mint a legfrissebb országos cimbora, Trump csicsakedvelő mesterfodrász felé tett baráti gesztust, hogy gigantikusan jól teljesítő hazánk elegánsan félre áll Los Angeles útjából, mert nem akarja ledózerolni őtet a felcsúti mágiával.

Viszont egyszer kérünk majd valamit magától Donald elvtárs, mondhatta a telefonba a Viktor – ha már ötpercenként csevegnek a legújabb fizura trendekről -, mondjuk azt, cserébe adja át nekünk Soros-boszorkányt, hogy végre hajthassuk rajta az autodafét, és szent tűzön tisztíthassuk meg a lelkét a Kossuth téren, mert egészen nyilvánvalóan ő pénzelte azt a kétszázhatvanezer embert, akitől most a mi jótevőnk összeszarta magát.

Másrészről meg az van, hogy igyál még egyet, és fogd rá a nyuszira. Körülbelül ilyen állásponton van ma az országot bitorló erő, amikor kijelenti, hogy az ellenzék hátba támadta a csudálatos álmokat. Ezt Kósa mondta a kupakhalom aljáról, és mindenki fossa a szót össze is, meg vissza is, csak egyet nem mondana még a GESTAPO pincéjében sem az egyik elcseszett Fidesz-organizmus soha, hogy csupán nem akartak volna a világért sem népszavazást bukni.

A helyzet ugyanis az, lett volna olyan opció is, hogy gyere nép, és döntsél, meséld el nekünk, hogy még a saját budidban is toronyugrást szeretnél látni. Egy napja még az ATV-ben valamely olimpiától fölkent elme arról elmélkedett, most kéne elkezdeni a munkát, és bemutatni a magyar parasztnak, miért is volna annyira kurvára jó elcseszni pár ezer milliárdot arra, hogy a Viktor ne csak a felcsúti csodakatlanban, hanem szerte mindenütt pöködhesse a szotyola burkolatát, miután Putyinnal pörküttet vacsorált a ’zünnepi fogadáson, nyakában partedlivel...

NEM AMIATT FONTOS A KÚRIA ÍTÉLETE A GYÖNGYÖSPATAI ÜGYBEN, MERT TÉVESEN HIRDETTÉK KI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Jovánovics Eszter, Szeles András
2017.02.22.


A gyöngyöspatai romák diszkriminációjával kapcsolatos közelmúltban hozott Kúria-ítélet leginkább arról maradt emlékezetes, hogy ez volt a testület történetében az első - nyilvánosan is elismert - tévesen kihirdetett ítélet. Pedig ettől eltekintve - és ennek ellenére is - fontos, precedens értékű döntés született, méghozzá a szélsőségesekkel szembeni rendőrségi mulasztások jogi megítélése terén. Ez az első olyan Kúria-ítélet Magyarországon, amely kimondja, hogy a rendőrség huzamosabb gyakorlatával egy teljes település roma közösségét diszkriminálta. Hat évnyi jogi munka, több ezer oldalnyi csatolt irat és több hétnyi tárgyalási nap eredménye mindez, de pontosan hogyan született meg az ítélet és mi várható ezután? A TASZ munkatársainak írása.

2011-ben az azóta feloszlatott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szállta meg Gyöngyöspata cigánysorát, tagjai pedig heteken át megfélemlítették a roma lakosokat. Csoportosan “járőröztek” militáns, szélsőséges szimbólumokkal tarkított egyenruhákban, rátapadtak a romákra a boltban, követték az asszonyokat, gyerekeket az iskolába menet. Hajnalban a roma lakosok rendszeresen arra ébredtek, hogy a “civil rendfenntartók” katonadalokat énekelnek a közelben. A Betyársereg is megjelent pár nap múlva, ők ostorral és fokossal fenyegetőztek a cigánysoron. A romák heteken át rettegtek. Az események csúcspontja egyrészt az volt, amikor egy Jobbik által bejelentett demonstráció keretében kb. 2000 fős tömeg vonult végig a zsákutcába torkolló cigánysoron sötétben, fáklyákkal, “dolgozni menjetek, ne lopni”, “szappant főzünk belőletek” és hasonló skandálások kíséretében. Volt olyan család, aki a szekrényt az ablakok elé tolta, annyira féltek. A másik csúcspont az volt, amikor a Véderő félkatonai kiképzőtábort hirdetett meg a cigánysor feletti dombra. Ekkor jelent meg a Vöröskereszt és szállította el az anyákat és gyermekeket. Mindez azért történhetett meg, mert a rendőrség hagyta.

Terepmunkásaink, jogászaink és operatőreink a helyszínen azt tapasztalták, hogy a kedélyek a szélsőséges szervezetek távozása után sem csillapodtak, ugyanis a rendőrség elkezdte a romákat nevetséges dolgokért bírságolni. Ezzel vélhetően azt próbálták demonstrálni, hogy képesek a szélsőségesek által hiányolt “rendfenntartásra”. Főleg gyalogos és kerékpáros szabálysértésekért szabtak ki büntetéseket, de akadt olyan is, akit azért bírságoltak meg, mert „köpködött”. Utóbb a perben a rendőrségtől kapott bírságolási adatok alapján egyértelműen kiderült, hogy ugyanilyen piti dolgokért a helyi nem roma lakosokat egyáltalán nem bírságolták. A cigány lakosok ezt a gyakorlatot is rendkívül igazságtalannak, megalázónak élték meg.

Ezután indítottunk pert az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján a rendőrséggel szemben, amely nem akadályozta meg a szélsőségesek romákkal szembeni illegális “rendfenntartó” akcióját, és egyidejűleg rá is szállt a romákra..
.

ITT OLVASHATÓ

ÉRTÉKES INGATLANOKHOZ JUTOTTAK HABONY-ROGÁN-TIBORCZ-KÖZELI SZEMÉLYEK ÁLLAMI ÁRVERÉSEKEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Somodi Dániel
2017.02.23.Az átadás után is drágul a Dagály-uszoda; csak úgy nyeli be a támogatásokat az izsáki polgármester; magánprogramon török üzletembert látott vendégül Orbán Viktor.

Ezekről ne maradj le!

Ma 103 millió forinttal drágult a tegnap átadott Dagály-uszoda (Átlátszó)

Habony, Rogán és Tiborcz barátai taroltak az állami ingatlan-árveréseken (Heti Válasz)

Évente százmilliós támogatásokat húznak be az izsáki polgármester rokonai és cégei (444)

Ha van 3 perced:

Ma 103 millió forinttal drágult a tegnap átadott Dagály-uszoda
A közbeszerzési értesítőben szerdán jelent meg a legutóbbi tétel az uszodaépítéssel kapcsolatban – a tervek elkészítésére ment el ez a legutóbbi, százmilliós tétel. A hivatalos átadón „költségkereten belül elkészült”-nek titulált Duna Aréna az eredetileg bejelentett 8 milliárd forint helyett összesen több mint 43 milliárdba került – eddig. (Átlátszó)

Habony, Rogán és Tiborcz barátai taroltak az állami ingatlan-árveréseken
Három, nagy értékű belvárosi ingatlan vesztette el közvagyon jellegét és került három hatalomközeli figura közelébe. Az épületek közös jellemzője, hogy Budapest legfrekventáltabb helyein találhatóak – a Rogán Antal-közelinek tartott Carion-csoporthoz kerülő Duna parti épületrész egyben a parlamentre is néző ingatlan. (Heti Válasz)

Évente százmilliós támogatásokat húznak be az izsáki polgármester rokonai és cégei
Mondok József cégével és a közeli hozzátartozóival közösen az elmúlt két évben összesen 320 millió forint javarészt uniós támogatást (a pénz elenyésző töredéke érkezett a magyar államtól) nyert el. (444)

Kicsoda Adnan Polat, a magyar miniszterelnök török barátja és üzletfele?

A jókora költségvetési segítségével felépült felcsúti stadion tetejéről mutatta meg uradal… szülőfaluját és környékét Orbán Viktor egy bizonyos Adnan Polatnak. A török üzletember tavaly bukkant fel az első vej, Tiborcz István bizniszei körül. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Ha most éppen úgy is tűnik, hogy az államnak nem kell kifizetnie egy hazai rendezésű olimpia költségeit, jogerős ítélet kötelezi a maratoni kajak-kenusok jutalmának megfizetésére. (Átlátszó)

A szerda délelőttig ellenőrzött 12 ezer aláírás 11,57 százaléka volt érvénytelen
– ha a 266 ezret tekintve is ez lesz az arány, simán meglesz a 138 ezer aláírás és így kötelező lesz kiírni a népszavazást. (Index, 444)

Körözött bűnözők járkálhatnak a Parlamentben,
miközben a 444 újságírói nem. (444)

„A kormányt is külföldről finanszírozza az EU” – a jogállamiság megcsúfolása a nemzetközi szinten versenyképes civilszervezetek elleni törvényalkotás. (Átlátszó)

„Hamarosan nyitunk” – közli honlapján a tevékenységétől nemrég eltiltott utazási iroda. (HVG)

Matolcsy György gyér hallgatóság előtt arról beszélt a parlamentben
, hogy a brókerbotránnyal is az amerikaiak akarták megbuktatni a kormányt. (444)

Egy független adatvédelmi csoport szerint aggasztó a Windows 10 adatgyűjtése. (Index)

Bangladesben a választók és a politikusok digitális kapcsolattartásával
igyekeznek növelni az átláthatóságot. (Global Voices)

MÁTÓL KEZDVE EZ GYURCSÁNY OLIMPIÁJA!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.22.Uramisten, mi történt?
Orbán ésszerű döntést hozott?
Nem lehet igaz, biztosan kiderül még, hogy ez egy félreértés volt, vagy a liberálsorosok összeesküvése, de az biztos, hogy ennek így nem lehet vége, mert akkor a világnak is vége van!
Ennyire soha nem volt eredményes a grazi kezelés, miért éppen most lenne az?
Most jönnek majd a levezető mozgások, először egy plakátkampány, középpontban egy Stürmerből kivágott Sorossal: "Aki ellopta a nemzettől a dicsőséget" címmel, aztán egy nemzeti konzultáció: "Akarsz-e kárpótlást az ellopott dicsőségért?"
Mint tudjuk, az olimpiai pályázat lemondása ne m jelent semmit, hiszen az olimpiára szánt létesítményeket akkor is megépíti az ország, ha a rendezvény elmarad, bizonyítva a magyarság képességeit, ésszerű gondolkodását és gazdaságunk teljesítményének növekedését.
Legfeljebb rendezünk majd Nemzetközi Kurultájt, hiszen a feltételek adottak, a létesítmények addigra elkészülnek, olyan lesz, mint a szpartakiád, csak vörös zászlók nélkül.

Tulajdonképpen így a legjobb, hiszen a hasznot le lehet húzni, míg a nyűgös része a dolognak elmarad, például fel lehet építeni a gyeplabda-stadiont , majd azonnal el is lehet bontani, és a folyamat lehet akár olyan gyors is, mint a villámgyorsan farkaló farkas esetében, akitől mikor megkérdezték, hogy mikor kezdi, akkor közölte, hogy már be is fejezte, nem véletlenül ő a bajnok...
Különben is, sportnagyhatalom vagyunk mi így is, hiszen tudunk olyan parkolóházat is építeni, mely alkalmas vizes világbajnokság lebonyolítására.
A kulcsát el lehet kérni Hosszú Katinkától, de persze nem adja, hiszen ez az övé, te meg fürödj a kádban, istenmajma!
Ilyen sportrendezvény nem volt, nem lesz és nem van, megmondta Tarlós is, aki csak amiatt bánatos, hogy a projekt keretében ki kellett szabadítani a gaztengerből a mártír-emlékművet a Viza utcánál, most majd bajlódhat az áthelyezésével...


SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.23.


Bloomberg

Budapest feladta ez erőfeszítéseket, hogy megrendezze a 24-es olimpiát, ami csapás Orbán Viktor számára a jövő évi választások előtt. A visszalépés ugyanakkor elejét veszi, hogy meg kelljen tartani a népszavazást, amelyet aktivisták követeltek a megosztott ellenzék egyesítésével, noha a sportőrült miniszterelnök nyilvánosan támogatta a pályázatot. A magyar fővárosnak nemigen voltak esélyei a jelölés elnyerésére és a Momentum nem titkolta, hogy az aláírásgyűjtéssel a Fidesz 3. választási győzelmét igyekszik meggátolni. Kovács Zoltán késő este úgy nyilatkozott, hogy nincs értelme vetélkedni két erős és egységes vetélytárssal. A jelentés rámutat, nem ez az első eset, hogy a magyar vezetés csírájában próbálja elfojtani az ellenállást és meghiúsít egy referendumot, hiszen ugyanez történt tavaly a vasárnapi nyitva tartás ügyében is. Egyébiránt a kormánypárt magasan vezet a közvélemény kutatások szerint.

Süddeutsche Zeitung

„Nem a részvétel a fontos” – írja kommentárjában a müncheni lap, miután a magyar kormány a lakosság nagy ellenállása láttán visszavonja az olimpiai jelentkezést. Így a hatóságok megsprórolhatják, hogy végig kelljen számolniuk az aláírásokat. De hát a napokban Orbán is azt mondta, hogy csekélyek az esélyek, ily módon pedig közvetve megerősítette a Momentum sikerét és ez nagy arcvesztés neki és mindazok számára, akik minden áron Budapestre akarták hozni a játékokat. Az elutasítás érvei között Magyarország esetében nagy hangsúlyt kapott a korrupció. A bírálók azt hányják a miniszterelnök szemére, hogy kliensrendszert tart fenn, beleértve, hogy rendszeres az összejátszás a közbeszerzéseknél. Az LMP már követelte, hogy bizottság vizsgálja ki, mire ment el már eddig 32 milliárd a jelentkezés kapcsán. Az egész ügy egyik nyertese a Momentum, amely azt mondja, hogy a fiatal nemzedékekkel senki sem törődik. Jövőkép híján máris százezrek hagyták el az országot....