2018. december 19., szerda

AMIKOR A CÁRÉRT MENTEK A KIÁBRÁNDULT MUZSIKOK, AKKOR SENKI NEM VETT JEGYET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mirtill
2018.12.19.Tárgy: Durva

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Tartson ki! Odakinn! Itthon a kizsákmányolás-alapú kormány megríkatná kendet a frissen keresztelt könnygáz gránátjával, odakinn viszont reményteljesen várakozhat kend a családegyesítésre.

Mondják a csúti mangalica csecsén már elég sok kövér malac lóg. Kevés az esélyünk a malackodásra, a közpénzből fejt tejre. Lehet, hogy csak szívat, mert a szoros ABC ismeret megszerzését a Soros nem finanszírozta neki. Ezért esetleg/netán/véletlen lemaradunk a listáról, de lehet, hogy éppen ezért a Lánczi, Matolcsy, Mészáros stb. családok, feleségek, szeretők, testőrök, sofőrök, műkörmösök, jógaoktatók, fogorvosok, krónikások, házi káplánok és személyi edzők uniós kistafirungozása után mégis csak csurran a közpénz jellegét levedlő milliókból a Mikeseknek is.

Mert nem kizárt, sőt lehet, hogy mi, Mikesek jövünk. A Mikes grófot Erdélybe már meg is dobta egy félmilliárddal, had’ boldoguljon. Nem cifrázzák! A szokásos. A félig indiai (sőt bengáli) és magyar arisztokrata keresztezés alapítványa negyven hektár szántón + erdőn termeli a szavazatokat, ebből a pénzből természetesen narancskereszténymagyar identitással, ahogy dukál egy csatlós labanctól. Ez ám a civil összefogdosás!

A vajdasági milliárdokhoz képest persze ez az összeg smafu, amit viszont a multik kaptak az idén a csúti krőzustól (azért kis kezdőbetű, mert nem saját zsebből szórja a pénzt), az már durva!

Na, most a lájtosabb jön. Szemészeten voltunk a városban a tatával, busszal, vonattal. Ez a táv hatvan évvel ezelőtt fele időt vett igénybe és meg se merem írni mennyivel került kevesebbe az útiköltség. Egész napos kiruccanás volt. Cseppentettek a tata szemébe és úgy volt, hogy hazafelé jövet én leszek a tata szeme, mert rosszul fog látni. Kiderült, már menetben, hogy a füle és emlékezete is leszek, mert nemzeti kupé konzultációba csöppentünk és a tata bajban van a jelzők memorizálásával, ami ugye fontos, ha tisztességesen akarjuk kendet első kézből tájékoztatni a honi állapotok népnemzeti megítéléséről.

Tetszik tudni a korábbi diktatúrákban úgy volt, hogy a diktátor asztalán minden reggel ott volt az információs jelentés arról, hogy mit gondolnak az emberek. Most meg a diktátor sameszei minden reggel megírják/bemondják/kiplakátolják, sőt a papjai kiprédikálják, hogy mit gondolhatnak az alattvalók aznap. Tehát ez nem vörös- vagy fehérterror, hanem narancs és hogy nehezebb legyen felismerni a tőkésosztály, na meg a Tőkés székely hadosztályát pénzelő diktátor különítményeseit, ezért direkt terrorelhárítóknak becézi őket és máris megint belegördültünk a durva valóságba.

Szóval, de mégse. Előbb a vonatozás, mert kend ezt se tudja. Mondjuk, gyorsvonatra vesz jegyet. Bejön a szerelvény. Három vagon. Egy intercity, egy gyors és egy vagon sebes, csak az árban van különbség. Na, mit szól? Pöpec, mi? Hungarikum!

Na, akkor most szóval van ülőhely, méghozzá „beszélős” fülke. Mindenki a baját mondja, de engem már nem lehet megtéveszteni, ezek itt mind „agresszív politikai aktivisták”! Szívesen visszamondanám szó szerint miket mondtak, mert tudja kend, hogy ez nekem nem gond. Kendnek viszont a szeme miatt nem kell a sok betű. Mondta is a tata, hogy elég, ha néhány jelzőt említek kendnek az elhangzottakból, ezekből kend a nagy eszével rögtön tudja, hogy ki hazudik, sőt azt is, mekkorát.

Miről? Hogyhogy miről? Hát a cirkuszi produkciókról: a közigazgatási bíróság és a rabszolgatörvény világszámokról! Kb. másfél millióan útiköltség hiányában személyes jelenlétükkel egyelőre nem emelték a színvonalat, de állítólag amikor a cárért mentek a kiábrándult muzsikok, akkor senki nem vett jegyet és az lett a vége, hogy száz éve a világon elsőként a Munka Törvénykönyvébe került a napi 8 órás munkaidő.

Tehát: álszent, aljas, sunyi, cinikus, gőgös, öntelt, primitív, hiú, korlátolt, hazug, gátlástalan, mohó, önző, kicsinyes.

Bütyökfalva, 2018. december 19.

Mirtill

P.s: Nem. Nem felejtettem ki a keresztény jelzőt! Nem hangzott el. Istenfélő ember ezekre ilyet nem mond.


A TEHETSÉGTELENSÉG BOCSÁNATOS BŰN, A BECSTELENSÉG NEM AZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.12.19."Ami itt történt az MTVA-ban, az olyan, mint amikor az ember otthonába betörnek… Én a tévészékházban dolgozni akaró embereket, családanyákat és apákat, operatőröket, vágókat és világosítókat látok, akik rémülten szemlélik, hogy fejüket vesztett országgyűlési képviselők rohangálnak és fetrengenek az épületben.

Erről a kinyilatkoztatásról (Bagi Iván közpénzszolgálati humorista via Ripost nevű médiavégtermék) jutott eszembe, hogy vannak dolgok, sőt újabban szinte csak olyan dolgok vannak, amelyekről nem lehet eleget beszélni. Példának okáért van nekem egy kurva hosszú, és egyre inkább úgy tűnik, végtelenített kultúrharcos listám azokról a figurákról, akik már akkor is senkik voltak, amikor állítólag valakinek számítottak, ellenben közéleti kérdésekben véleményük van és annak hangot is adnak.

Tisztázzuk az elején: ezt teljes mértékben rendjén valónak tartom, mindenkinek joga van a véleményéhez. Továbbá egyáltalán nem személyeskedni akarok (a humor meg a színészi teljesítmény megítélése is baszottul szubjektív kategória, ellentétben a köztájékoztatással, amitől ezen a rothadó narancstól bűzös ültetvényen is el kell várni, hogy objektív legyen), természetesen várom mindazon függetlenobjektív kultúrafogyasztók jelentkezését, akik szerint Bagi Iván, Nacsa Olivér vagy Dózsa László (1942-) életműve kis nemzetünk nagy fejlődése és művelődése szempontjából civilizációs kilométer- és sarokkőnek számít.

Ettől függetlenül az említett kultúrlények, akik azért feszülnek meg napi 25 órában, hogy

"a kereskedelmi televíziókkal szemben egy kis kultúrát csepegtessenek polgártársaik életébe, hogy ne a Való Világ és az Éjjel-nappal Budapest jelentse a magaskultúrát a jövő nemzedékek számára",

most azért kerültek nálam ugyanarra a turulszarral vastagon beborított raklapra, mert feltétlenül meg kellett szólalniuk az MTVA előtt és az MTVA épületében az elmúlt napokban történt események kapcsán (a salakmédia nyelvén: háborús övezetté alakult a Kunigunda útja). Miközben a Bagi-Nacsa páros saját és közmédiás kollégáik (családapák és anyák) rettegését kürtölte bele a propaganda és moslékmédia habonyizált fertőjébe, Dózsa művész úr odáig fajult, hogy egy fizetett Facebook-hirdetés alá hányta oda magvas véleményét a minap. A szóban forgó videón azt látni és hallani, hogy Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő azt javasolja kollégáinak a hétfői események során, feküdjenek le a földre, tiltakozásul Pintér erőszakszervezetének hivatalos személy, parlamenti képviselő ellen irányuló Varju László elleni erőszakos fellépéséért. A zsé kategóriás színészből hazug forradalmárrá avanzsált Dózsa erre úgy reagált:

"… tehetségtelen, mint az összes statiszta bandája (ez biztos magyarul van, csak én nem értem – szerk.) Én mint rendező lerúgdosnám őket a színpadról!!! "

Mekkora balszerencse az állampártnak, hogy Schmidt Mária történelemhamisító strómanjához nem vágtak még hozzá valami rendezői szerepet a magyar politika színházában, mert akkor már nem csak biztonsági verőemberek osztogatnák a sallereket a választott képviselőknek, hanem egyenesen a történelmi hazugságaiból élő, önmagát forradalmárnak képzelő színészpojáca rugdalhatná szájba őket...

BÉRBÍRÓSÁGOK KIPIPÁLVA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.12.19.


A rabszolgatörvény alaposan kiverni látszott a biztosítékot. Az is elég nyilvánvalónak látszik, hogy nem is véletlenül hagyta a hatalom odáig fajulni a helyzetet, ameddig fajult. Amely megállapítás még akkor is igaz lehet, ha némileg elszámították magukat. Miközben azért a surranópályákra sem ártana egy fél pislantásnál többet fecsérelni.

Mert miközben a kormány hangszóróiból dől a sorosozás, meg a kínos magyarázkodás, és a képviselők a királyi TV épületében próbáltak, illetve próbálnak valami köztájékoztatásért eljárni, pár kérdés mintha háttérbe szorulna. Köztük olyanokra is gondolhatunk, hogy mennyire megalapozott a hatalmi szófosók által a tüntetőknek tulajdonított cselekedetek teljes körét a tüntetőkre lőcsölni.

Ahogy Szabó Zoltán is feszegette a szánkó-paradoxon kapcsán. Amely problémakör eléggé illeszkedik ahhoz a korábbi felvetésemhez, hogy a hatalom nagyon szeretné azt a kis szükségállapotocskáját okosba megoldani. De ugyanígy háttérbe látszik szorulni a rabszolgatörvény botrányos elfogadása mellett megszavazott egyéb törvények köre is...

ENNEK A REZSIMNEK A BUKÁSÁIG NEM VÁLTOZIK A KÖZMÉDIA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2018.12.19.


„Semmi esély megváltoztatni a közmédiát, egyelőre mást nem igen lehet tenni, mint tudomásul venni, hogy ilyen a műsorszerkezet és -politika, s az alternatív nyilvánosságot kell használni” – mondja Böcskei Balázs politológus. Az RTL klub híradóját például a kormánypártiak közel háromnegyede is nézi heti rendszerességgel. Az IDEA Intézet igazgatója figyelmeztet: nem szükségszerű, hogy a közmédia reformjával induljanak el a változások.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszélt az elmúlt napokban számtalan interjújában – így a Hírklikknek adottban is – arról, hogy elsőrendűen fontos a jövőbeli változások szempontjából a közmédia megváltoztatása. Portálunknak úgy fogalmazott. „A Parlamentbe választások útján kell bejutni, ahhoz viszont elengedhetetlen a kiegyensúlyozott média, olyan, amelynek nem az ellenzék rágalmazása, lejáratása a legfőbb célja, hanem olyan, amelyben az ellenzék is elmondhatja a véleményét. Ennél is fontosabb – és nehezebb is – elérni a propaganda leállítását...”

„A kormány testének fontos végtagja, de nem az Achilles sarka a közmédia” – így látja Böcskei Balázs, aki a Hírklikk megkeresésére azt persze elismeri, hogy rendkívül erős a szimbolikája, mert hogy a kormányzópártot képviseli a kommunikációjában. „A közmédia ennek a rezsimnek a bukásáig nem is fog változni, s nem a reformjától kell az ellenzéknek a csodát várnia” – figyelmeztet. Megváltoztatása nem realizálható cél – az ellenzéknek most ugyan volt egy erős politikai pillanata, de a valós politikai hatást a cél realizálása adná csak meg – fejtegette, hozzátéve: nem ez volt az utolsó ilyen reálisnak tűnő ügy „ilyenek vannak és lesznek is”...


JANUÁRBAN SZÓLTUNK, HOGY ÓVATOSABBAN KÉNE HITELEZNI A HAVEROKAT - GONDBAN A MATOLCSY-ROKONSÁG KISBANKJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.12.19. 


Az Átlátszó már az év elején bankcsődöket jósolt a gatyáig eladósodott nemzeti nagytőkés-érdekeltségek, a nyakló nélküli haveri hitelezés miatt. Sajnos bejött: Szemerey Tamás kisbankja, az NHB Növekedési Hitel Bank van gondban.

Családban marad: a Matolcsy György vezette jegybank felügyeleti biztosának szárnyai alá került a Matolcsy-rokon Szemerey Tamás Növekedési Hitel Bankja. Az MNB 19 millió forintos bírságot is kiszabott az NHB-ra.

Az Index elemzése szerint a bankszakmában már egy ideje tudott volt, hogy likviditási nehézségek vannak az NHB-nál, s állítólag maga Matolcsy is a szigorú intézkedések pártjára állt. A szakcikk úgy fogalmaz: a Szemerey-bankot „elérte a kicsi, koncentrált (állami intézményekhez is kötődő) betétállománnyal és erősen egy körnél sűrűsödő hitelkihelyezésekkel rendelkező kis bankok örök problémája”.

Az Átlátszó januári cikkében kongatta a vészharangot: oligarcháink vészesen ki lettek tömve kereskedelmi és állami banki hitelekkel, ennek a hitelező bankok láthatják a kárát:...

KÖZEL HÁROMSZÁZ FŐRE NŐTT A NEGYEDIK ORBÁN-KORMÁNY

24.HU
Szerző: DOMOKOS ERIA
2018.12.19.


Igaz, hogy évente több milliárd forintot kifizetünk biztosokra? címmel nyújtott be december elején írásbeli kérdést Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, miután a novemberi, miniszterelnöknek címzett kérdésére nem kapott pontos választ a kormányban dolgozó államtitkárok és biztosok létszámára vonatkozóan.

Novemberben arról érdeklődött az ellenzéki képviselő, hogy a minisztériumi leépítések érintik-e a biztosokat is, ám ez nem derült ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából: "Tájékoztatom képviselő asszonyt, hogy a szocialisták pazarló politikájával ellentétben Magyarország kormánya csökkentette a hivatalban lévő politikusok - parlamenti és önkormányzati képviselők - számát, ezen felül a központi közigazgatás háttérintézményeinek számát, valamint csökkenti a közigazgatásban dolgozók számát, mindezt annak érdekében, hogy gazdaságos és hatékony államot működtessünk" - írta Gulyás Gergely.

Vadai Ágnes decemberben ismét megkérdezte a minisztert, hogy hány államtitkár és biztos dolgozik a kormányban. Gulyás válaszában ezúttal minisztériumonként felsorolta a közigazgatási államtitkárok, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a miniszteri biztosok számát.

"Hatékony államra törekszünk, ezért a közszolgálat személyi állományát és szervezeti felépítését is mindig az adott feladatok alapján alakítjuk ki"

- írta a miniszter.

Ha a közölt számokat összesítjük, akkor kiderül, hogy jelenleg - a 13 miniszter mellett - 237 államtitkára és miniszteri biztosa van a 2018 májusában megalakult Orbán-kormánynak, továbbá 14 kormánybiztos és 6 miniszterelnöki biztos teljesít szolgálatot a kormányzatban. A kérdés-válasz ugyan nem tért ki a miniszterelnöki megbízottakra, de a kormany.hu adatai szerint 12 személy miniszterelnöki megbízottként ad tanácsot a kormányfőnek, illetve lát el meghatározott feladatot (köztük Szili Katalin egykori MSZP-s képviselő, Hegedűs Zsuzsa szociológus vagy Bedros J. Róbert, aki a dél-budai szuperkórház létrehozásával kapcsolatban ad tanácsokat és koordinálja az előkészítést).

Emelkedtek a fizetések:...

ISTEN ÁLDÁSÁRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.12.19.


Mondanék valamit erről a kereszténység elleni támadásról. Amit az "ellenzéki" képviselők foganatosítottak meg az utcán lévő puccsisták. Meg ha már belekezdtem, úgy általában ezekről a mai keresztényekről. A civilizáció és a kereszténység viszonyáról. Mindegynek látom, milyen nemzetiségűek, itt van például ez a Manfred Weber nevű német keresztény, aki Magyarországot ítélte el a szavazatával. Egy magyar kereszténynek erről vajon mi a véleménye? Tetszik, hogy egy kétlábonjáró lehet olyan baromian ostoba, minek következtében elítélhetőnek tart egy országot? Vagy amikor ezt teszi, akkor éppen nem keresztény? A kereszténység esetleg nem valami állandó állapot, hanem szabadon választott gyakorlat? Vagy például mi a helyzet azzal, hogy isten áldja Amerikát? Úgy általában az egyház és állam szétválasztásának jegyében, itt a XXI. század elején. (Isten áldja Amerikát, ezt mondják a különféle szónokok a beszédeik végén, a Föld egyik legfejlettebbnek tartott országában. Ennek a mondatnak mi a viszonya a civilizációhoz? Melyik isten? Mit tegyen? Áldja? Azt hogy kell? És ha netán kiderülne, mi a teendő annak érdekében, hogy a cselekvés áldásnak minősüljön, én komolyan nem tudom elképzelni sem, milyen mozdulatsor vagy milyen beszédelemek szükségesek ehhez, akkor az áldásnak a tárgya az Amerikának nevezett földrész (Észak-, Közép- és Dél-Amerika) mint kontinens, és ha igen, akkor annak a földje (hegyek, vízrajz), vagy bele kell érteni a növényzetet és az állatokat is? Esetleg a természeti környezetet is, úgymint felhők, ciklonok, tornádók, működő tűzhányók, hogy ezek a kataklizmák fent nevezett áldással működjenek, vagy azokat nem kell megáldani? És ha nem, az általuk közelebbről meg nem jelölt isten tudja-e, mit kell megáldania és mit nem, ha erre külön nem hívják fel a figyelmét? És mi a helyzet Manituval, az észak-amerikai őslakosok istenével? Vagy az nem isten? És a bevándorolt, de különösen ott született muszlimok istene? Az is áldja meg Amerikát, vagy akármilyen áldást nem fogadnak el? És mi a helyzet az emberekkel? Azokat is meg kell áldani? Csak a fehéreket vagy az arabokat meg a kínaiakat, filippínókat, japánokat is? És ha igen, ők mit szólnak ahhoz az áldáshoz, amit egy számukra idegen „civilizáció” szónoka kér rájuk? És a mormonok? És a katolikusok meg a protestánsok? Komolyan kérdezem, mert tényleg nem tudom, ők ugyanahhoz az istenhez fohászkodnak? Gyanítom, az álnaiv kérdésemre az a válasz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő embereket kéretik megáldani, amilyen magas ennek az országnak a fejlettségi szintje, ez az összes ott élő polgárra vonatkozik. Legalábbis a többségre. Vagy majdnem. Némelyek szerint a feketékre azért nem, mások a muszlimokat hagyják ki, megint mások a zsidókat, de ezt egyetlen szónok sem mondja, csak utólag gondolja. De akkor miért nem azt mondják, hogy az áldásra irányuló igény az Amerikai Egyesült Államokban élő emberekre értendő? Vagy az isten azt anélkül is tudja, mert az isten mindent tud? Akkor viszont minek kell folyton felszólítani az áldásra, nyilván tudja, hogy a 21. század amerikai embere igényli az isteni áldást, pontosan úgy, ahogyan a tűzbe bámuló ősember vágyott valami ilyesmire. Azóta lett Szent Péter templom, amit egy zseniális ember épített, és amely épületnek végső soron (ha alaposan belegondolnak) nincs köze semmiféle istenhez, de a ma áldásért fohászkodó és a Kelet-Afrikában 150-160 000 évvel ezelőtt tűzbe bámuló között nincs lényegi különbség.)
Bizonyára senkinek nem mondok újat, aki olvasta bármely írásomat, vagy hallgatta bármelyik műsoromat, amikben szó esett a kereszténységről - finoman szólva nem vagyok barátja a vallásnak, azon belül kiváltképpen nem a kereszténynek mint az egyik legerőszakosabbnak és legképmutatóbbnak a világ nagy vallásai közül (talán nem is "egyik"). De most, hogy minden eddiginél primitívebben hivatkoznak ezek a tökkelütött szerencsétlen seggnyalók a kereszténységre, amennyiben a tüntetések a keresztényeket támadják, van egy eddig soha föl nem tett kérdésem.
Tud nekem mondani valaki egyetlen olyan jótéteményt, pozitívumot, amit a kereszténység hozott az emberiség javára? Nem az egyes, magát kereszténynek, azaz vallásosnak mondó emberről beszélek, aki mindenféléket képzel a maga fohászkodó, túlvilági lényekkel való kommunikációkkal ámított lelkének üdvéről, amitől ő képes jól érezni magát, kizárva minden evilági, esetleg más embert is jóérzéssel eltölthető tevékenységet (lehet ezt másképp fogalmazni, a lényegen nem változtat). És nem is az "egyházi" művészetek alkotásairól...

EGY JELLEMTELEN NÉMET KARRIERISTA (W1G) MIATT VÉDIK ORBÁNT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.12.19.


A Sargentini-jelentés diadalmas elfogadása után döbbenetes fordulatnak lehettek tanúi azok, akik azt remélték, hogy Európa védelme érdekében kiveti magából Orbánt a nyugati demokratikus országok közössége, elengedi kezét az Európai Néppárt, és a májusi európai parlamenti választások előtt Orbán kikerül a perifériára. Legfeljebb a populista szélsőjobb vezére lehet. Nem ez történt, hanem jött Manfred Weber, egy gerinctelen német néppárti politikus, a Néppárt frakcióvezetője, aki a személyes karrierje érdekében kiegyezett Orbánnal. A fideszes néppárti képviselők szavazataiért cserébe Orbánt “visszakonszolidálta” a Néppártba, és megegyezést kötött vele, hogy a májusi EP-választásokig a Néppárt békén hagyja, nem kritizálja, hanem kiáll mellette.

Ennek köszönhető az a fülsiketítő csend, ami Orbán legutóbbi önkényuralmi lépéseit kíséri a Néppárt részéről, a kezében levő propaganda média egyesítése, a rabszolgatörvény, a bírói függetlenség felszámolása. Orbán nem véletlenül kihasználja ezt az időszakot arra, hogy bármit megtegyen, mert Weber elvtelenül megvédi, és mindent a saját karrierjének rendel alá (most nem beszélve a német multik, a autógyárak érdekeiről, akiknek német munkásai egyre kevesebbet dolgoznak, a magyar rabszolgáik pedig egyre többet, a fizetés töredékéért). Ennél aljasabb dolgot az EU történetében még nem követtek el. Mindennek egyetlen indoka, hogy Weber az Európai Bizottság elnöke akar lenne, Orbán támogatásával már a Néppárt csúcsjelöltje lett. Weber nem számít arra, hogy Orbán pozíciói gyengülnének Magyarországon, ami magyarul azt is jelenti, hogy ez a választás sem lesz egyenlő tisztességes és tiszta. Viszont ezúttal ez az ő szavazatainak számát növeli, ha sok fideszes EP-képviselő lesz, ezért Webert ez kis “demokráciadeficit” ezúttal cseppet sem zavarja...

HÍRCUNAMI MAGYARORSZÁGRÓL A VILÁGSAJTÓBAN, DE ENNEK ORBÁN VIKTOR ALIGHA ÖRÜL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.19.


- A felkelés már az egész illiberális rend ellen irányul, de sikeréhez meg kell nyerni a vidéket, ami a tömegtájékoztatás fideszes túlsúlya miatt nem lesz könnyű 

- 2018-ban is a demokrácia húzta a rövidebbet Magyarországon

- Az EU tökéletesen impotens, ha Orbán Viktor megfékezéséről van szó és a CEU miatt szégyellheti magát az Egyesült Államok is

FT

A világ egyik legfontosabb újságjának vezércikke úgy ítéli meg, hogy Magyarország fellázad az orbáni uralom ellen. A rabszolga törvény új szintre emelte az elégedetlenséget és egyengeti az egységet az idáig széthúzó ellenzék között. Orbán 8 éven át támadhatatlannak tűnt. Időnként azért voltak tiltakozások a putyini irányított demokrácia felpuhított magyar változata ellen, de most valami új van kialakulóban. A megmozdulások még nem népesek és nem veszélyeztetik komolyan a hatalmat. De új szakaszt jelezhetnek a magyar politikában, immár a hatalommal szembeni általános elutasítás testesül meg bennük. Továbbá az különbözteti meg őket az eddigi tüntetésektől, hogy sokkal indulatosabbak. Azon kívül összehozták a széttöredezett ellenzéki pártokat a szakszervezetekkel, a diákokkal és a civilekkel. A kabinet ezúttal is kedvenc mumusát, Sorost ostorozta, de sok részvevő nincs semmilyen kapcsolatban a milliárdos emberbaráttal.

Az is új vonás, hogy ezek a szerteágazó erők széleskörű programban tudtak megállapodni, ideértve a független sajtót és bíróságokat, valamint azt, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, miután az a kormány körmére tud nézni. Előtte Orbán egy sor provokatív lépést tett, hogy kiterjessze ellenőrzését. Idetartozik a közigazgatási bíróságok felállítása, valamint a jobboldali sajtóbirodalom megteremtése. Lehet, hogy a kabinet a végén a rabszolga törvénnyel ment túl messzire. A helyzet rávilágít arra, mekkora ellentmondás van a bevándorlás heves hivatalos elutasítása és a magyarok tömeges kivándorlása között. Elképzelhető, hogy a miniszterelnök rájön: a populista ígéretei beleütköznek a valóságba és engedményekre kényszerül. De az is lehetséges, hogy már így sem tudja megakadályozni a tartós kampányt a jogi, a tájékoztatási és demokratikus biztosítékok visszaállítására, miután oly energikusan lerombolta azokat.

Wall Street Journal

Magyarország az a kanári, amely arra figyelmeztet, hogy milyen veszélyek leselkednek az emberekre az illiberális bányában. Így érzékelteti a helyzetet a konzervatív lap nagy tekintélyű szemleírója, Willian Galston, a Chicagói Egyetem tanára, egyben a Brookings elemző intézet egyik vezető kutatója. A szerző igen aggasztónak tartja, hogy felerősödött az antiszemitizmus, illetve megszaporodnak a támadások a sajtó-, valamint a tanszabadság ellen. Mint írja, a magyar kormány a tényleges súlyánál nagyobb befolyáshoz jutott Európában. Megtorpedózta a kvótákat, illiberális politikája követőkre talált a térségben.

A magyar demokráciának az idei is rossz éve volt. Több mint 400 magán sajtóorgánumot egyesítettek Orbán egyik szoros szövetségesének a vezérletével. Az ellenzék azt mondja, ily módon újra felbukkan a kommunista időkből ismert központosított állami média. A vádakat alátámasztja, hogy a miniszterelnök felmentést adott a társaságnak a versenyjogi vizsgálat alól. A fékek és ellensúlyok megkerülését célozza az újonnan létesülő párhuzamos bírósági rendszer is, amelyet az igazságügyi miniszter felügyel. További fejlemény, hogy sokéves nyomással sikerült kipiszkálni a CEU-t, ami megaláztatás az amerikai diplomácia részére. Minden ígérete ellenére az új nagykövet nem tett semmit az eredmény megváltoztatására.

Az Orbán-rezsim megszilárdítása egybeesett a fokozódó zsidóellenességgel. A kormányfő már a választási kampány során olyan antiszemita retorikához folyamodott, amit a háború óta nem lehetett hallani Európában. De idetartozik a Figyelő legújabb címlapja is, rajta a Mazsihisz elnökével. A miniszterelnök nem ítélte el a folyóiratot, de nála ez stratégia, hogy előnyt húzzon a zsidóellenes érzelmekből. A professzor ennél a pontnál megemlíti, hogy Schmidt Mária a Sorsok háza igazgatónője, az emlékhely rendeltetése pedig az, hogy kedvezőbb színben tüntesse fel a magyarok szerepét a holokausztban. A történésznő rendre védi a régi és a mai antiszemitákat, és igen érdekes a véleménye a nürnbergi perről, valamint a zsidók kiirtásáról.

Egyre több a bizonyíték, hogy a magyar kormány demokráciaellenes és illiberális, ám a Trump-adminisztráció mégis néma marad. Ha az Egyesült Államok nem védi meg az elveit, akkor azzal zöld jelzést ad mindenütt az autokratáknak. Ebben a tekintetben leginkább Magyarország vetíti előre a dolgokat...

ITT OLVASHATÓ

A MARTFŰI FELÁLDOZHATÓK, AKIKET PUSKÁVAL KELLETT HAZAZAVARNI

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2018.12.19.Év végén bezár a Heineken martfűi gyára. A palackozás már novemberben leállt, mindössze húsz dolgozó maradt, ők is hamarosan átveszik felmondási papírjaikat. Meglátogattuk az üzemétől búcsúzó kisvárost.

Csak a hirtelen elénk bukkanó víztoronyról tudjuk, jó helyen járunk, közel a Heineken martfűi gyára. A környéken nagy a csend, olyan hideg van, hogy a leheletünk is látszik. Még a nyolcvanas években álmodtak ide gyárat, fénykorában a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója volt, több száz ember dolgozott itt. Mára mindössze húszan maradtak, év végén ők is állás nélkül maradnak, a gyár bezár.

Induláshoz melegíti a motort a munkásjárat vezetője, most van a műszakváltás, mindjárt jönnek a dolgozók, nem szeretné, ha hideg buszra ülnének. A sofőr a környék valamennyi gyáránál megáll, és felveszi azokat, akik már végeztek a munkával. Innen egy ideje egy-két embernél többet nem kell elvinnie, „nem tudom, most jön-e valaki” – kiáltja le a buszról, ő sem szívesen lép ki a téli hidegbe.

Targoncások, raktárosok, adminisztrátorok dolgoznak még bent, úgy nevezik magukat, ők a Feláldozhatók. Azért lett ez a csoport neve, mert úgy gondolják, őket áldozták fel azért, hogy a Heineken soproni gyára megmaradhasson.

A Heineken Hungária Zrt. október közepén jelentette be, hogy bezár a martfűi gyár, mert Sopronban bővítik logisztikai kapacitásukat, ezért az itteni telepre már nem lesz szükségük. Korábban csak a sörgyártást szervezték egy központba, most már a raktár is Sopronban lesz. Úgy számolnak, hogy a döntéssel az eddigi 250 helyett 290 embernek adnak majd munkát, és éves szinten mintegy 400 ezer hektoliterrel több sört tudnak gyártani...


PETŐ ANDREA: EZ MÉRFÖLDKŐ, MERT 1989 ÓTA NEM VOLT IDEOLÓGIAI ALAPÚ CENZÚRA

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2018.12.19.


A Budapestről elűzött CEU-val együtt távozik Bécsbe Pető Andrea, a Közép-Európai Egyetem társadalmi nemek történetével foglalkozó professzora. A történésznek a Jaffa Kiadónál nemrégiben látott napvilágot a szovjet katonák által elkövetett második világháborús nemi erőszak kérdésével foglalkozó kötete, az Elmondani az elmondhatatlant. Részletek a Magyar Hang 31. számában megjelent interjúból...

ITT OLVASHATÓ

VERSENYBEN A VILÁGGAL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2018.12.19.


Két év telt el azóta, hogy a magyar kormányfő versenyképességi fordulatot hirdetett meg. Az ennek érdekében hozott intézkedések eddig főként az adó- és jövedelempolitikára, továbbá a bürokráciacsökkentésre korlátozódtak, pedig pusztán a szűken értelmezett üzleti környezet javításával nem érhető el áttörés. Ehhez olyan intézményi változásokra is szükség volna, amelyek a fennálló politikai rendszer megtagadását igényelnék.

A magyar kormányfő 2016 őszén felismerte, hogy „lezárult az olcsó munkaerőn és a külföldi tőkén alapuló gazdaságfejlődési korszak”, ezért a „politikai valóság és a gazdaság fejlődése magasabb béreket követel”, amit csak versenyképes vállalkozások tudnak megfizetni. A felismerés nyomán több évre szóló döntés született a minimálbér növeléséről, valamint a munkáltatókat terhelő járulékok mérsékléséről, és egységesen 9 százalékra vitték le a vállalkozások nyereségadóját.

A következő tavasszal felállították a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot. Tevékenységét a Világbank Doing Business versenyképességi értékelésének azon kritériumaira alapozták, amelyekben Magyarország a legrosszabbul teljesít. A vállalkozások környezetének javítása, az üzletvitel megkönnyítése érdekében olyan célokat jelöltek meg, mint a cégalapítás, az építési engedélyek és a villamoshálózati kapcsolódás gyorsítása, a kistulajdonosok védelme, az adóadminisztráció egyszerűsítése, a fizetési fegyelem erősítése, a készpénzforgalom csökkentése.

Aligha véletlen, hogy a nemzetközi versenyképességi elemzések közül a csupán a szűken vett üzleti környezetre koncentráló Doing Businessmetódusát vette alapul a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Választhatott volna más útmutatót is: a svájci IMD World Competitiveness Center, de különösen a – szintén svájci központú – Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) módszertana szerint előállított rangsorok jóval szélesebb alapokon állnak, ezért átfogóbb képet nyújtanak az egyes gazdaságok versenyképességéről. Ám ezek – és főleg a WEF, amely a nemzeti versenyképességet a hosszú távú növekedésre ható tényezők összességekéntdefiniálja – a politikai rendszer által meghatározott kritériumokat is figyelembe vesznek. Ilyenek főként az intézményi környezetben lelhetők fel, mint például az Orbán-kormány által elsorvasztott fékek és ellensúlyok rendszere vagy a kormányzati részrehajlás és a korrupció. De ide sorolható az oktatási rendszertől függő képzettség és a tudomány autonómiáját igénylő innovációs készség is...

VEGANIZMUS ÉS EGYÉB HÜLYESÉGEK - 5 VÍZIÓ A JÖVŐNKRŐL CSÁNYI VILMOS TUDÓS-KUTATÓTÓL

FORBES
Szerző: Forbes
2018.12.19.


Kompromisszummentes, nem tűri a hülyeséget. És most már van státusza ahhoz, hogy ne kelljen csendben elfogadnia semmit, amit hülyeségnek tart – mondják gyermekei Csányi Vilmosról. Habár a tudóst elsősorban a kutyákkal kapcsolatos kutatásairól ismerjük, a Forbes Next különszámban most megjelent portréjából kiderül, hogy annál jóval sokoldalúbb, megannyi tudományterületen kalandozik, összesen majdnem ötven könyvet jegyez (köztük szépirodalmiakat is), és megvan a véleménye a jelenünkről és a jövőnkről. Ízelítő a lapból!

Mint a cikkből kiderül, nála a hülyeségek tárgykörébe tartoznak például azok az elméletek, amelyek azt jósolják, hogy a mesterséges intelligencia egyszer csak átveszi a hatalmat az emberek fölött...

PÉNZ A BANKOKTÓL? EGYSZER MÉG JÖHET!

AZ ÉN PÉNZEM 
Szerző: Az Én Pénzem
2018.12.18.


Még hónapokig biztosan tart a Raiffesen ügyfeleinél a bizonytalanság

Még mindig elég sokan várják, hogy a már öt évvel ezelőtt számos bank ellen indult „túlszámlázási” eljárások eredményeképpen pénz kapjanak vissza. A Magyar Nemzeti Banktól (MNB) az Azénpénzem.hu most megtudta: négy per még mindig folyamatban van. A Raiffeisen ügyfeleinek vagy van okuk még várni, vagy sem. A helyzet ugyanis ezen a téren meglehetősen ellentmondásosnak látszik.

A jegybank 2014 tavaszán jelentette be: tízmilliárdos nagyságrendben kell visszafizetniük pénzt a bankoknak az ügyfeleik részére április végéig, mert 2012-ben és 2013-ban nem jogszerűen emelték a díjaikat és költségeiket. Még 2014 nyarán kiderült, hogy a visszatérítés valójában a jelzett összeg harmadára sem rúg. Ennek oka például az volt, hogy 26 bank pert indított. Már tavaly azzal indult az év, hogy tavaszig minden ügy befejeződik. Néhány figyelmes olvasónk azonban jelezte portálunknak, hogy eddig nem kaptak vissza semmit. Ilyen jelzéseket pedig mostanában újra kaptunk.

Mint az Azénpénzem.hu a jegybanktól megtudta: a pénzügyi intézmények egyoldalú díjemeléseivel kapcsolatos témavizsgálata során hozott elmarasztaló határozataival szemben a bankok által indított 4 per még jelenleg is folyamatban van. Az eddig döntések mérlegeként elmondták, hogy 17 pert egészében, egyet nagyobbrészt jogerősen megnyert az MNB. Három további eljárásban a per megszüntetése miatt maradt hatályban az eredeti határozat...

HOGYAN LEGYÉL NÉMETTÉ 20 LÉPÉSBEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.12.19.


Az év vége felé közeledve következzen egy olyan poszt, amit nem kell teljesen komolyan venni, inkább amolyan játékos „beilleszkedés-lista”, amit ha van kedvetek, ti is megírhattok annak az országnak a lakóiról, ahol éltek. (A cím a szokásos hataratkelo@hotmail.com). Szóval Barbara egy Németországban született osztrák (aki egyébként évekig élt Magyarországon is), ő írta meg, hogy szerinte mi kell ahhoz, hogy valaki beilleszkedjen Németországban. (Ha bizonyos pontokon a magyarokra vagy más nációkra ismerünk, az nem véletlen, csak annyit tesz, hogy mindannyian emberek vagyunk.)

#1 Egy pár papucs

Elengedhetetlen egy pár papucs, amit alvás előtt akkurátusan az ágy mellé helyezünk. Amikor elmegyünk otthonról, akkor a bejárati ajtó közelébe. Isten ments, hogy akár egyetlen lépést is tegyél az otthonodban utcai cipőben!

#2 Feierabend

A szabadidő értékesebb mindennél, ne felejtsük el egy kis sörrel megünnepelni, hogy vége a munkának!

#3 Biztos, ami biztos(ított)

Ahány féle és fajta biztosítást találsz, azt kösd meg, vonatkozzon jogi kiadásokra, bringára vagy ivóvízre. Addig ne hagyd abba, amíg a kereseted felét biztosítási díjakra nem költöd, melyek többségéről persze hamarosan fogalmad sem lesz, hogy mire vonatkoznak.

#4 Vasárnap reggeli kelés

Kelj korán vasárnap, hogy minél hamarabb elmehess a pékségbe, így reggelire nem maradsz friss Brötchen és Gebäckteilchen híján.

#5 A vasárnap a pihenésé


Na de ezen túl semmi mást ne is csinálj vasárnap, kivéve a délutáni kávé és süti elfogyasztását.

#6 Fűnyírás

Füvet nyírni szombaton kell, szigorúan csak és kizárólag délelőtt 9-11 és délután 14-16 óra között. Hiszen nem soha nem zavarnád meg a szomszédaid a Mittagsruhe (kora délutáni szunyókálás) közben.

#7 Autómosás

Ezt követően viszont legkevesebb két órát tölts az autód lemosásával.

#8 Ami BMW, de

Vegyél magadnak menő BMW-t 30 ezer euróért, természetesen egyetlen pillanatig sem kérdőjelezve meg befektetésed értelmét vagy jogosságát. Ugyanakkor ha valaki az orrod elől elviszi az utolsó 2 eurós lazacot az Aldiban, akkor borulj ki.

#9 Halmozz fel munkaszüneti nap előtt

Ha hosszú hétvége, munkaszüneti nap következik, menj el a szupermarketbe előző nap és vásárolj annyit, mintha a boltok soha többet nem nyitnának ki. Végül is ki mondta, hogy egy zombiapokalipszis nem törhet ki pont egy hosszú hétvégén, amikor esély sincs a pánikszerű vásárlásra?

#10 Irány Mallorca!

Nem is igazi német az, aki életében legalább egyszer nem nyaral Mallorcán – vagy ahogyan a túlművelt németek hívják: Malle-n. Ott levetkőzheted magadról (a ruhádon kívül) a német merevséget...

A SZTRÁJK AZ, AMI MIATT MEG FOG HÁTRÁLNI A KORMÁNY

MÉRCE
Szerző: BIRTALAN GERGELY
2018.12.19.


Annak, akit érint a munka törvénykönyve (és/vagy részt vesz a napokban tüntetéseken), fontos tudnia, hogy ezeknek a megmozdulásoknak nem az a tétje, hogy most akkor a Fidesz visszavonja-e a rabszolgatörvényt, vagy sem. Nem fogja.

Az a tüntetések valódi tétje, hogy sikerül-e meggyőzni elég embert arról, hogy nincsenek egyedül, és hogy a helyzet ANNYIRA szar, hogy inkább megéri sztrájkba lépni, mint ezt a gyomrost is elfogadni, és csinálni a hat napos munkahetet úgy, hogy ezzel csak még szegényebbek lesznek.

A sztrájk az, ami miatt meg fog hátrálni a kormány. A munkabeszüntetés közvetlenül a hatalom zsebére megy, nem a szívére (szívük nincsen, de a zsebükre nagyon érzékenyek). Teljesen mindegy mit okádnak ki a propaganda-médián keresztül, ha áll a termelés, akkor profitot veszítenek a tulajdonosok, és rövid időn belül az igazgatók fognak telefonálni Orbánnak, hogy csináljon valamit.

És EZ a hatalom, EZÉRT van a dolgozók kezében a döntés, hogy legyen változás, vagy ne legyen, és menjen minden tovább az eddigiek szerint.


A szakszervezetek összedugták a fejüket, de hogy ebből mi lesz, és pláne mikorra, azt nem lehet tudni. Azonban most azonnal muszáj cselekedni. Meg kell szervezni a leállást, úgy, hogy fájjon, hogy az zsebre menjen. Azoknak a dolgozóknak, akiknek elege van a rabszolgáztatásból: ne várjatok, nincs már mire...

NEM KÖLT TÖBBET GYÓGYSZERRE AZ ÁLLAM, PEDIG ÖREGSZIK A MAGYAR TÁRSADALOM

G7
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2018.12.19.


Az elmúlt nyolc évben 320 ezerrel nőtt Magyarországon a 60 év felettiek száma. Ők már 2,57 millióan vannak, és a teljes, egyébként fogyatkozó népességen belül egyre nagyobb arányt képviselnek, jelenleg 26,3 százalékot. Körülbelül 60 év az az átlagos életkor, ameddig a legutóbbi felmérések szerint egy ma születő magyar gyermek egészségesen élhet. Ekkor jelentkeznek azok a jellemzően krónikus betegségek (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség stb.) amelyek általában állandó gyógyszerszedést igényelnek. A 65 év felettiek körében a gyógyszerszedés aránya már 90 százalék felett van.

Ezekből az adatokból arra lehetne következtetni, hogy 2010 óta legalább 300 ezer fővel nőtt azoknak a száma, akik rendszeresen szednek gyógyszereket, és többnyire olyan készítményeket, amelyeket orvos ír fel. Az öregedő magyar korfa miatt ezért több gyógyszernek kellene fogynia, ami több állami támogatást igényelne, és ezért megterhelhetné a költségvetést is.

Meglepetésre azonban a számok mást mutatnak. Úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormánynak sikerült teljes mértékben befagyasztania a támogatott gyógyszerpiacot.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai azt mutatják, hogy 2009-ben összesen 183,9 millió doboz támogatott gyógyszer fogyott a patikákban, ez 2010-ben kis mértékben, 179,4 millióra csökkent, de azóta alig ingadozott, és még 2017-ben is 179,3 millió volt...

PESTERZSÉBETEN ÉPÜLT AZ ÚJ VÁRKERT BAZÁR!

ORGANIKUS KÁOSZ BLOG
Szerző: MACH PÉTER
2018.12.18. 


Patyomkin herceg tegnap ismét Pesterzsébeten járt. Öt éve már járt nálunk Grigorij Alekszandrovics Potyemkin herceg, akkor óvodát avatott. Tegnap újra eljött közénk és ünnepélyesen megnyitotta a vendégek előtt a főváros egyik legnagyobb dél-pesti beruházását, a Pesterzsébeti Jódos-sós fürdőt.

Pesterzsébeti lokálpatrióta képviselőként az elmúlt évek egyik legfontosabb fejlesztésének tartom a fürdőberuházást, így régóta várom, hogy elkészüljön, régi álmunk teljesül ezzel.

Csak sajnos nem most, ugyanis a mostani állapot méltatlan Pesterzsébethez, méltatlan Budapesthez.

A Soroksári-Duna bal partján 1932-ben fúrtak kutat, melynek során Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert. A létesítmény két saját, fúrt kúttal rendelkezett, az egyikből 43 fokos termálvíz, a másikból 15 fokos ásványvíz tört föl. Utóbbit fogyasztás céljából palackozva árusították is, a fürdőzéshez pedig két, Truman mozdonyról származó kazán segítségével melegítették fel. A török jellegű fürdőt 1936-ban építették, s 2005-ben zárt be.

Régi olvasóim emlékezhetnek rá, már többször foglalkoztam a fürdő felújításával. Tavasszal ugyanis immár harmadszor ígérte az éppen aktuális fideszes képviselő-jelölt kampányüzenetként, hogy újranyitja a fürdőt. Négyévente sajnos választási ígéretként mindig előkerült a felújítása, majd a választások után lekerült a napirendről, most azonban valóban megindult a fejlesztés.

Utoljára februárban foglalkoztam a fürdő beruházásával amikor a beruházó úgy készült fel a szokatlanul hideg, február végi időjárásra, hogy 2 méteres sitt, építési törmelékhalom alá temette a Duna-parti fákat...
...

RABSZOLGATÖRVÉNY: TÉNYLEG HATNAPOS MUNKAHELYEK JÖHETNEK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2018.12.18.


A tüntetéssorozatot elindító rabszolgatörvény alapján lehetséges évi maximális 400 túlóra a hetente a ledolgozott normál munkaidőn, 40 órán felül átlagban 8 túlórát jelent. 50 héttel számolva, hiszen két hét szabadságot egyben kell kiadni. Ez kijöhet úgy, hogy ötből négy napon tízórás munkanapok lesznek, az ötödiken nyolcórás.


De kijöhet úgy is, hogy beiktatnak egy hatodik munkanapot, nyolc órában. Vagyis

jöhetnek a hatnapos munkahetek

– erősítette meg megkeresésünkre Vida Sándor munkajogász.

Tízórás munkanapra, hatnapos munkahétre eddig is volt lehetőség, de nem folyamatosan, hiszen eddig kevesebb túlóra volt megengedett, legfeljebb 250, illetve kollektív szerződéssel 300 óra.

A kormányzati érvelés szerint a dolgozókra nem lehet ráerőltetni a 400 túlórát, mert a jogszabály szerint csak kollektív szerződés alapján vagy egyéni munkáltatói-dolgozói megállapodásra rendelhető el. Utóbbi esetben azonban kérdéses, hogy egyenrangú felekről van-e szó, van-e választása a dolgozónak. A munkajogász szerint érdemes azért alkuval próbálkozni, és például a pihenőnapok kiadásánál engedményt kérni...

AMERIKAI SZENÁTUS: A KÖZÖSSÉGI MÉDIA HIDAT TEREMTETT A DEMOKRÁCIÁK ÉS A DIKTATÚRÁK KÖZÖTT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2018.12.18.


Az amerikai szenátus kétpárti hírszerzési bizottsága két jelentésben foglalta össze a 2016-os elnökválasztás alatt a közösségi médiában folytatott orosz dezinformációs kampányok tanulságait. A szükséges adatokat a Facebook, a Google és a Twitter a szenátus felszólítására szolgáltatta a törvényhozóknak és az általuk felbérelt elemzőcégeknek – írja a Washington Post.


A vizsgálat során több mint 10 millió tweetet, 116 ezer Instagram-posztot, 61 ezer Facebook-posztot és ezer videót néztek át – ezek mindegyike az orosz kormányhoz köthető trollgyárhoz, az Internet Research Agencyhez (IRA) köthető. A jelentések szerint eleinte a Facebook és a Twitter volt a trollok két kedvenc platformja, de ahogy elkezdődtek az ellenük zajló vizsgálatok, az Instagramra váltottak. De minden lehetséges eszközt megragadtak: a Google+, a Tumblr és a Pinterest mellett még a Yahoo- és a Gmail-fiókokat is spammelték dezinformációs anyagokkal.

Zsarolás, bomlasztás, hangulatkeltés

Az egyik dokumentumban, amelyet a New Knowledge nevű, az online dezinformáció terjedésének követésével foglalkozó cég készített, azt részletezik, hogyan terjedt túl az online hangulatkeltésen az IRA tevékenysége. Bevett gyakorlat volt például az érzelmi zsarolás: az Army of Jesus nevű oldallal például keresztény amerikaiakat céloztak meg, és ingyenes tanácsadást ígértek a szexfüggőségben szenvedőknek, majd azokat, akik éltek a lehetőséggel, az elmesélt titkaikkal zsarolták...

MINDEN HÜLYE HOBBIJÁT MILLIÁRDOKKAL TÁMOGATJÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.12.18.


"Egy tavaly júliusi kormányhatározat szerint 387,5 millió forintot költöttek volna a madárgyilkos Semjén magááhobbijára. Azóta eltelt másfél év, egy kapavágás nem történt, de a 387,5 milliós teljes költség máris 7 milliárdra emelkedett. Ne legyen kétsége senkinek, nem ez lesz a végleges összeg."


...Egymillió vadászt várnak, halomra gyilkolják a vadállományt.

Egyes kórházak sebészetén nincs ultrahang-diagnosztikai lehetőség, a betegek kórházi ellátádáról ne is beszéljünk, de Semjén Zsolt orvvadász 7 milliárd forintot költhet el az általa kezdeményezett vadászati világkiállításra.

Kovács Zoltán nemzetközi kormányzati hazudozó felelős a rendezvények lebonyolításáért, aki azzal indokolta ezt az irdatlan összeget, hogy a világkiállításra egymillió vendég érkezik. Semjén Svédországban egy állami pályázatokkal kitömött szállodás üzletember pénzén házi rénszarvasokra “vadászott”, majd a nyilvánvalóan korrupciós ügyletről azt mondta, hogy amikor a költségeket finanszírozó vállalkozó több százmilliós vissza nem térítendő támogatásából épült szállodát megnyitotta, akkor azt hivatalos minőségében tette, ugyanennek az embernek a pénzén folytatott vadászatokon viszont magánemberként vett részt és a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Erre a speciális felfogásra való tekintettel, amelyen a világ bármelyik közrendőre jót mulatna, és úgy vágná be a börtönbe, hogy leesne a vadászkalap a fejéről, érdemes lesz figyelni, hogy a 7 milliárdból mennyi pénz használódik el Semjén magánemberi minőségében. Kovács Zoltán nemzetközi hazudozó mindenesetre azt mondta, hogy a 7 milliárdból először is létrehoznak egy projektcéget, amely finanszírozza és szervezi a világkiállítással kapcsolatos munkákat. Magyarul: felállítanak egy céget, amelyen keresztül milliárdokat szivattyúznak majd ki szokás szerint. Jönnek a “közbeszerzések”, felkészül “Mészáros Lőrinc” és a fához különösen értő Tiborcz István. Ha a pénz az Orbán-családhoz megy, akkor Semjén is garázdálkodhat...

MIÉRT A PINTÉR SÁNDORHOZ KÖTHETŐ CÉG VAGYONŐREI ŐRZIK AZ MTVA ÉPÜLETÉT?

444
Szerző: 444.hu
2018.12.19.


- A Civil Biztonsági Szolgálat emberei is igyekeztek megakadályozni az ellenzéki képviselőket, hogy a köztelevízió hírszerkesztőivel találkozzanak.

- A CBSZ valaha Pintér Sándor belügyminiszteré volt, de ma is jó ismerőse, a III/II-es ügynökmúltja miatt megbukott Tasnádi László irányítja.

- Az MTVA épületét 2017-ben 1,37 milliárd forintért védték, az idei mérlegről nincs információ.

- A CBSZ és a kormányzattal jó kapcsolatokat ápoló biztonsági cégek zsíros megbízásokat kapnak az államtól, de valami nem stimmel a céges beszámolók körül, gyanúsan kevés embert alkalmaznak.

- Olyan emberek védték a túlóratörvény miatt tiltakozóktól a köztévét, akikre nem vonatkozik a munka törvénykönyve, kevés pénzért, szabályozatlan körülmények között alkalmazzák őket.

Az Mfor szúrta ki, hogy az MTVA épületében a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. emberei is jelen voltak, amikor hétfőn az ellenzéki képviselők próbálták az öt pont beolvasását elérni. Nem keverendők össze a fegyveres biztonsági őrökkel(FBŐ), akik tipikusan fegyvert, kék kabátot viseltek és valamilyen (sárga-piros pl.) jelvényt.

A Civil Zrt. nem nyert egyetlen közbeszerzést sem az MTVA-nál, illetve semmilyen, akár kisebb összegű megbízási szerződést sem lehet fellelni, amit a céggel kötöttek volna.

A CBSZ nem az MTVA, hanem a Közbeszerzési és Ellátási Főosztály (KEF) jóvoltából őrizhette at intézményt. A KEF ugyanis kötött egy 26 milliárd forintos szerződést 2017. novemberében négy, több szálon a Fideszhez köthető vagyonvédelmi céggel, név szerint a Civil Zrt.-vel, a Hunex Team Kft-vel, a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft-vel és a Valton-Sec Kft-vel. A tendert „őrzési feladatok ellátása és recepciós szolgáltatás nyújtása a KEF mindenkori üzemeltetési és/vagy ellátási körébe tartozó ingatlanokban” tárgyban írták ki.

Ez kvázi biankó szerződés, hiszen bárhova és óriási keretösszegig behívhatják a biztonsági őröket. Ezt a 26 milliárdot akár még 30 százalékkal is megemelhetik, és bármely állami cég vagy szervezet, amelyik kapcsolatban áll a KEF-fel, igénybe veheti azt...

VENDÉGÍRÁSSÁ IDEGESÍTETTEM MAGAM


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- VENDÉG BLOG
Szerző: Margit
2018.12.18.


Drágáim, csak, hogy elég világos legyen: nem, nem CSAK közvetlenül a multik érdeke a 400 óra túlmunka, 3 év múlva kifizetve, mert:

– az autógyárakban a “Mitarbeiter” azaz a kétkezi melós nem közvetlen a gyárral áll munkakapcsolatban, hanem egy MUNKAERŐKÖLCSÖNZŐ céggel,

– csak a Fidesz vagy ahhoz közeli Munkaerőkölcsönző cégek vannak szerződéses jogviszonyban a gyárakkal,

– tehát OV és/vagy Mészáros a főnökük, ezért közvetlenül a rabszolgatartót Orbán Viktornak hívják!

– ha kiszámoljátok, 2019 januárjában lép életbe a rabszolga-törvény, amihez, ha hozzá adsz 3 évet, pont a Fidesz ciklus vége …

– Viktor majd nem fizeti ki az alkalmazottakat, viszont 3 évig heti 48 órában, kvázi kommunista szombatoztatja őket,

– és a következő kormánnyal fizetteti ki a tartozást … és ezt a pénzt is, teljesen váratlanul benyeli!

– szóval hiába is nem értene mondjuk az autógyár egyet a rabszolgatörvénnyel, nekik mindenképpen jól jön, hiszen közvetlenül nem áll az alkalmazásukban szinte senki,

– ő mossa kezeit, hiszen a közvetítő cég folyamatos munkaerőt ígért és szarért-húgyért biztosítja is azt.

– Vagy biztosítani véli … de szemben a magyar bruttó 3 euró bérrel, ugyanezért a munkáért Németországban 10 eurót kapsz, és a hónap végén kifizetik.

– Kéz kezet mos kérem szépen … . és heti egy teljes napot dogozik januártól minden melós közvetlenül Orbán Viktornak, INGYEN!

– a sárga csekkre meg majd írd rá, hogy díjfizetés 3 év múlva … vagy mondd a bankodnak … vagy a NAV-nak, hiszen az adót a céged be fogja fizetni a túlmunka után, csak te nem kapsz lófaszt sem, de NEKED MINDENÉRT fizetned kell!

– “16 tonnát raksz és mennyi a bér, egy nappal vénebb vagy a hiteledért! Szent Péter engem ne hívj, én nem mehetek, mert a lelkem a vállalatot illeti meg!”

PINTÉR VOLT CÉGE IS ŐRZI AZ MTVA SZÉKHÁZÁT

MFOR 
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2018.12.17.


Az MTVA biztonságát ellátó fegyveres őrök mellett Pintér Sándor volt cégének emberei is azok között voltak, akik meg akarták akadályozni az ellenzéki képviselőket a székház bejárásában.

Hétfőn délutánra már tucatnyi ellenzéki képviselő volt az MTVA Kunigunda utcai székházában, hogy felolvashassák 5 pontból álló petíciójukat a köztévében. A képviselők közül többen is élőben közvetítették az ott történeteket. Az MTVA biztonságát ellátó fegyveres őrség tagjai a nap folyamán többször is konfrontálódtak az ellenzéki képviselőkkel: Szél Bernadettet és Hadházy Ákost egyszerűen csak eltávolították az épületből, de előtte őt is leteperték a biztonságiak, ahogy később Varju Lászlót, a DK képviselőjét is.

Mint azt az Index megírta, ami történt a nap folyamán, az akár a Belügyminisztérium utasítására is történhetett. A fegyveres őrségnek ugyanis többek között a Honvédelmi Minisztérium Központi ügyeletéről és a Belügyminisztérium ügyeletéről érkező utasításokat is végre kell hajtania.

Az MTVA-székházban azonban nemcsak a fegyveres őrség teljesít szolgálatot, hanem Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége is, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. Tordai Bence, párbeszédes képviselő videóján jól beazonosítható, hogy egyes őrök a cég logójával ellátott egyenruhát viselnek...

LEHETETLEN KOMMUNIKÁLNI AZ ADÓFORINTOKBÓL FENNTARTOTT KÖZMÉDIÁVAL

INDEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2018.12.19.


Mindent megpróbáltunk, hogy néhány egyszerű, alapvető kérdésre választ kapjunk az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban, de mindhiába.

Napok óta kormányellenes tüntetések zajlanak országszerte, Budapesten például a tömeg egy része ellenzéki politikusokkal együtt a közmédia Kunigunda utcai székházát vette célba. A tüntetők és több politikus is azt követelte, hogy olvassák be az ellenzéki véleményeket az elmúlt nyolc évben totálisan elhallgató köztévében a követeléseiket. Beolvasás helyett azonban a rendőrség szerepét átvállaló biztonságiak erőszakkal távolították el az épületből a parlamenti képviselőket, miközben a közmédia részéről egyetlen egy ember sem volt hajlandó még csak szóba sem állni senkivel. Pedig ilyen helyzetben azért joggal lehet feltenni olyan kérdéseket az MTVA-nak, minthogy
- Miért nem engedték beolvasni a tüntetők öt pontját?
- Milyen jogi alapon távolították el a műsorkészítés folyamatát nem zavaró képviselőket az épületből?
- Az épületből eltávolított képviselők mikor és milyen formában mondhatnák el az álláspontjukat az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati televízióban?
- Miért nem sikerült a képviselőknek egyszer sem beszélniük az MTVA épületében egy felelős szerkesztővel?

És még órákig lehetne sorolni. A gond csak az, hogy a Kúria által is hírhamisítónak ítélt vezérigazgató, Papp Dániel nem csak a képviselőkkel és a tüntetőkkel nem hajlandó szóba állni, hanem úgy általában olyan médiafelülettel sem, ami nem áll közvetlen pártirányítás alatt. És ez nem csak Papp Dánielre igaz, hanem általában az egész közmédiára. Konkrétan egy teljes napot töltöttünk azzal, hogy valaki mondjon már valami hivatalos választ az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban, de még odáig sem tudtunk eljutni, hogy a közszolgálati médiából legalább egy hús-vér emberrel beszélni tudjunk két mondatot...

A TŰ FOKÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.12.19.


„Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni.” (Lukács 18:25.) Ilyeneket mond nekünk a Biblia, ami a fideszcsürhe bibliája is lehetne, ámde nem az. Láthatjuk, milyen kéjes buzgósággal lopják dagadtra magukat, amiből az következik, hogy nem óhajtják a mennyek országát, inkább itt a földön, evilági örömökben feredőznek, mégpedig rogyásig.

Mert egyik sem egy bogumil vagy patrénus, ilyen kolduló fajta. Sőt, ha jobban belegondolunk ezeknek a kereszténységébe, ami mostanság a seggükből is fúj, arra kell jutnunk, ez oly alapos lehet, hogy biztosan akad köztük jópár, aki úgy véli, ezt a tevés hülyeséget ez a Lukács, aki biztosan valami libsi, részeges bölcsész, szóval, hogy ezt fél hét előtt öt perccel mondta.

Viszont nem emiatt jutott eszembe ez a Lukács és az ő dumája, hanem Hadházy miatt, akármilyen furcsa is, és még csak nem is azért, hogy a szegénység hasznosságára fölhívjam a figyelmét. Azért tevézek most egy kicsit – és jobb híján -, mert Hadházy Ákos, a Tv-székházi hős összevissza kezdett beszélni, és úgy érzi az ember, hogy kezd odalenni az ihletett pillanat. Tehát hűl a vas.

Mielőtt elmesélném, mi is ingatott meg hirtelen, jobb azt is világosan látni, hogy a Fidesz végtelen központosítása ilyen harci helyzetekben még jól is jöhet a lázadó csapatok számára. A Fidesz és tartozékai, a médiaholdingja is egy mamut, amely parancsra lép, anélkül megbénul, a váratlan helyzetekre képtelen reagálni. Ez már számos alkalommal bizonyságot nyert...