2018. február 28., szerda

NYOMTASS TE IS! - MEGJELENT, NYOMTATHAT ÉS TERJESZTHETŐ A 32.SZÁM

NYOMTASS TE IS!
Szerző: NYOMTASS TE IS!
2018.02.27.Nyomtasd, másold, terjeszd!

A Te segítségeddel, akár néhány ezren is képesek leszünk olcsón, gyorsan és egyszerűen milliókhoz eljuttatni olyan híreket, amelyekről ma még nem értesülnek...

Lapszámok: nyomtatható | hangos


Megyei változatok: Baranya | Békés | Borsod | Csongrád | Fejér | Heves | Somogy | Szabolcs | Tolna | Veszprém

Mi ez?

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.


ORBÁN VIKTOR ÉS TÁRSAI NEMKÍVÁNATOSAK AMERIKÁBAN?

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN TÚL
Szerző: Városi Kurír
2018.02.28.
A Global Magnitsky Törvényre hivatkozva feljelentést tett egy jobbközép értékeket követő amerikai intézet Orbán, Lázár, Rogán, Polt, Matolcsy, Orbán Győző, Mészáros és Tiborcz ellen.

Hoppá!

Kitilthatják őket az USA-ból, ha van ott lévő vagyonuk, azt befagyaszthatják, és sehol a világban nem használhatnak semmilyen olyan pénzintézetet, amelyben a legcsekélyebb amerikai érdekeltség is van – tudatta a Független Hírügynökség.

Az önmagát „az emberi jogokért küzdő, a korrupció elleni harcot folytatóként” megnevező Frontiers of Freedom nevű, washingtoni székhelyű szervezet kedden nyújtotta be a csomagot. Ebben több magyar politikus, köztük Orbán Viktor feltételezett korrupciós tevékenysége és emberi jogok megsértésére irányuló cselekmények miatt kér a megnevezettek elleni szankciókat, mégpedig a 2016 decemberében megszületett Global Magnitsky Törvény keretében.

Ez felhatalmazza az amerikai elnököt arra, hogy megtagadja a vízumot attól, és befagyassza a vagyonát annak, aki súlyosan megsérti az emberi jogokat, korrupciós, illetve pénzmosási ügyekbe keveredik. Az eljárás megindítását kezdeményező felvezető levél és a több oldalnyi, a konkrét ügyeket is ecsetelő linkeket tartalmazó melléklet címzettje Rex Tillerson, külügy- és Steven Mnuchin pénzügyminiszter.


Ez pedig azok névsora

„akik az elmúlt nyolc évben megsértették az emberi jogokat azáltal, hogy kulcsszerepet játszottak" a magyarok és nem-magyarok szabadságnak a korlátozását maga után vonó törvények és szabályok megalkotásában, továbbá korrupciós ügyekben vettek részt/részesültek azok hasznából:

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke


Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter

Rogán Antal, a miniszterelnök miniszteri rangú kabinetfőnöke

Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Orbán Győző, Orbán Viktor édesapja

Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere

Tiborcz István, Orbán Viktor veje


A konkrét ügyek:...

ITT OLVASHATÓK

AMIKOR AZT ÜZENIK: ORBÁN, TAKARODJ!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2018.02.28.A recept a következő: népszavazást kell csinálni a választásból. Vélemény.

Vasárnap este óta sem csillapodik az eufória, ami teljesen érthető, hiszen a rezsim az elmúlt években majdnem mindenkit hozzászoktatott ahhoz a gondolathoz, hogy ebben az életben más miniszterelnököt már úgysem választ meg az ország, mint Orbán Viktort, a megújulás emberét, aki régebb óta áll a pártja élén, mint amennyi időn át az egész Horthy-korszak tartott. Kádár beéréséhez még kell egy ciklus.

A leválthatatlanságával kapcsolatos realizmusra minden ok adott volt (van), hiszen a rendszerváltás legfőbb nyertese és központi alakja – aki persze a rendszerváltás nélkül is hasonlóan fényes politikai pályát futott volna be – mindeddig sikerrel hitette el a híveivel, hogy neki mindahhoz semmi köze, ami az elmúlt huszonnyolc évben itt történt, még akkor sem, ha ennek az időszaknak az egyik felét az ország, a másik felét az ellenzék vezetésével töltötte.

Igazán nem akarjuk a két napja tartó önfeledt örömöt elrontani. Mi is élvezzük a műsort, és ha más következménye nem is lesz a hódmezővásárhelyi sallernek, minthogy az uralkodó klán tagjai öt teljes percen át éreztek valamiféle eddig ismeretlen nyomást gyomortájon, nem függetlenül a börtön, de legalábbis az államtól elvágott megélhetés nyomasztó perspektívájától, akkor már megérte. Arról nem is beszélve, hogy Lázár arca két óra alatt 58 hektárral zsugorodott össze, alig fér el rajta Csongrád megye – kinek ne okozna örömet ez a látvány.

Viszont. Olyanokat nem kéne mondani, főleg nem elhinni, hogy a Fidesz összeomlott, a NER-nek vége, kész, kampec, ennyi volt. Ha megnézzük a számokat, azt látjuk, hogy a Fidesz 16 százalékkal erősödött a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest. Akkor 8160 szavazatot kaptak az önkormányzati választáson, most 9468-at. Nem így néz ki, amikor egy párt összecsuklik. Futkározhatnak a kórházakban ágyi poloskák, építhet vadászkastélyt az ismeretlen ismerős a határba, ez bizony plusz 16 százalék.

A rideg valóság az, hogy a Fidesz pontosan olyan erős, mint négy éve. A vasárnapi időközi legfontosabb híre az, hogy csak annyira erős mint négy éve – szemben azzal, amit a közvélemény kutatások sulykolnak. Ezért tudta lenyomni a jelöltjét az az ellenzék, amely 2014-ben mindössze 5 ezer szavazatot szerzett a városban. Tegnapelőtt a két és félszeresét. Ebből mindenekelőtt az a tanulság, hogy a „mi vagyunk a nemzet” pártja mögött már négy éve is csupán egy kisebbség állt, ahogy most is. Ha a többség szétszavaz vagy otthon marad, akkor a fideszes kisebbség nyer, ha egy jelöltre szavaz és nem marad otthon, akkor a fideszes kisebbség nem nyer.

Mi következik ebből?

Taktikai szempontból az, hogy ha a többség szétszavazását megakadályozó ellenzéki koordinációban a Jobbik is részt vesz (akár hallgatólagosan), akkor a Fidesz veszít áprilisban. Ha nem vesz részt, akkor nem veszít. Ha részt vesz, de technikailag bénán csinálják, nem jól számolják ki melyik körzetben kinek van esélye, összevesznek az arányokon, a jelöltet nem indító ellenzéki pártok nem kampányolnak a másiknak, akkor sem veszít.

Röviden: a Jobbik nélkül nem lehetséges kormányváltás. Azért nem, mert a vidéki települések jelentős részében a Fideszt csak jobbról lehet megverni. Végeredményben azoknak a jelölteknek van ezeken a helyeken esélyük, akik hitelesen mondják azt, hogy én is jobbos vagyok, csak nem lopok. A fővárosi kerületek többségében a baloldal talán akkor is nyerhet, ha a Jobbik sehol nem lép vissza. Vidéken nem nagyon. A baloldal fővárosi győzelme elég lehet a kétharmad megakadályozásához, de a kormányváltáshoz biztosan nem, a kétharmadhoz pláne nem.

Az is igaz, hogy a Jobbiknak sem fog menni a baloldal nélkül. Erről szól ugye a centrális erőtér oszd meg és lopj elve. Ami láthatóan már nem működik a választók szintjén, kizárólag az ellenzéki vezetőkön múlik, hogy meddig lehet rá rendszert és helikopterleszállós Pasa parkot építeni. A nép olyan zavartalanul áramlik a jobbikos jelölttől a balosig, és fordítva, mint Mészáros Lőrinc éves osztaléka a, na szóval oda. Nácijobbik, szemkilövető Feri, elmúlt nyolc év – a jelek szerint van az a lopás, amikor ez már a többségnek nem számít...


A JOGNAK ASZTALÁNÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.02.28.


Egy ideje már hessegetem magamtól a gondolatot, hogy nem, azért azt mégse, nyavalyás gazember ül a nyakunkon, egy iszonyatosan primitív, gyáva fasisztoid briganti, de ebből azért még nem lehet ilyen következtetéseket levonni.
Az a helyzet, hogy nem lehet, hanem kell. Teljesen érthetetlen dolgok, események, történések válnak azonnal érthetővé, ha végre szembe nézünk a ténnyel, tudomásul vesszük. Mégis másképp látjuk a világot, ha van magyarázatunk eddig felfoghatatlan jelenségekre. A megértés esetleg segíthetné a cselekvést, de ilyen nagy eredményre nem számítok.
Jó, persze, hogy nem teszünk semmit, ám mindenképpen annak tudatában tessék tovább élni, hogy Magyarországon az ember életének értéke más, mint az atlanti térség többi államában. Voltaképpen nincs értéke. Nem szempont, nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Van ilyen. Nem kell csodálkozni, az Iszlám Állam például egészen másképp értékeli az emberélet értékének fogalmát, mint például Luxemburg. Az utóbbi időben a mi pártunk és kormányunk nem szereti Luxemburgot, mondják is sokszor. Azt nem mondják, hogy szeretik viszont az Iszlám Államot, de azt nem is kell mondaniuk, mert a tetteikből látszik, hogy azzal értenek egyet: az ember életének itt Magyarországon ugyanúgy nincs semmilyen értéke, mint az Iszlám Államban. Utóbbiak mondjuk valamivel humánusabban bánnak az emberrel, mert rögtön kivégzik és nem kínozzák hónap meg évszámra, nem éheztetik, nem veszik el tőlük az emberi méltóság legkezdetlegesebb formáit is, nem aláznak embermilliókat az alapvető jogaik semmibe vételével, hanem egyszerűen lenyisszantják a fejüket.
Azt tetszik hinni, komolytalanul ironizálok, pedig nem. A csúti futballista tanulhatna az Iszlám Államtól emberséget meg például a táliboktól is. Lám, azok azonnal szitává akarták lőni Malala Juszufzait, midőn a pakisztáni kislány érvényesíteni merte a tanuláshoz való jogát, más kérdés, hogy nem találták el jól. Itt ez majd nem fog előfordulni, pártunk és kormányunk milliárdokért épít lőtereket, úgyhogy ha majd valamely kelet-magyarországi cigánygyerek kinyilvánítja a tanuláshoz való jogát, azt biztosan nem fogják elhibázni. Addig persze még fejlődni kell, nincsenek kétségeim, hogy ez könnyen fog menni, a hízott szájszélnyalogató megnyeri a választásokat, az országot kilépteti az Európai Unióból (már rég nem vagyunk odavalók), és akkor semmi nem áll majd útjába, hogy tisztán és egyértelműen kinyilvánítsa az ember életének értékéről való meggyőződését. És tegyen róla, hogy ennek a meggyőződésének látható megjelenési formája is legyen...

VILÁGHÍRŰ LETT A KASTÉLY, AMELYHEZ LÁZÁR JÁNOSNAK SEMMI KÖZE NINCS


168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.02.27.


A 444 vette észre, hogy a Politico keddi brüsszeli hírlevelében helyet egy mondat arról Hódmezővásárhelyhez tartozó Batida tanyavilágából látványosan kiemelkedő kastélyról, amelyet Lázár János kancelláriaminiszter vagy a valamelyik családtagja birtokában lévő földek vesznek körül. Ezt a hírlevél Magyarországról szóló része csak érintőlegesen említi meg, a kiemelt hír az, hogy Márki-Zay Péter a magas részvételi arány miatt győzött a február 25-i hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, a Fidesz jelöltjére, Hegedűs Zoltán alpolgármesterre nagyjából annyi szavazó voksolt, ahányan 2014-ben is.

A Politico hírlevelét minden nap több tízezer ember kapja meg, köztük az EU magas rangú tisztségviselői is, ami pedig a kastélyt illeti, Lázár János nemrég azt mondta, hogy hogy nincs köze a komplexumhoz:

Ez a két lehetőségem van: vagy az erdőt adom el, vagy ennek a vendéglátóipari vállalkozásnak a részvényeiből próbálok, lehetőségeimhez mérten, valamennyit megvásárolni. Mérlegelni fogom mindkét irányt. Nincs az épülethez egyébként közöm, nem vagyok az épület tulajdonosa

magyarázkodott a tárcavezető, amit kissé nehéz elhinni annak a fényében, hogy a hivatalosan Nagyréti Vendégház nevet viselő épületkomplexumhoz gyakorlatilag csak az édesanyja engedélyével lehet eljutni. A kastélyt a Magyar Narancs korábban drónfelvételen mutatta be...

VÁSÁRHELYI PÉLDA

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.02.28.


...A nagy kérdés most az, hogy a vásárhelyi példa milyen hatással lehet majd az április 8-ai választásokra. Azt gondolom, hogy elsősorban lélektani hatása lesz: a vásárhelyi példa ugyanis megszüntethet, feloldhat olyan belső félelmet, hogy nem kell tartani a hatalom retorziójától, mert szembe mentek a jelöltjükkel. Megítélésem szerint ez nagyon fontos tényező lehet a következő választásokra is. Ezen túlmenően nagyon kevés hatása lehet, hiszen nagyon sok eltérő sajátossággal rendelkeznek ezek a választások. A polgármester választás egy adott város közigazgatási vezetőjét hivatott kijelölni, aki csak korlátozott hatáskörökkel rendelkezhet. Ezzel szemben az országgyülési képviselő választások a legfőbb politikai hatalom megszerzését hivatott eldönteni, ami egyúttal a jogalkotói hatalom birtoklását is jelenti. Ez utóbbi pedig azért sokkal fontosabb egy város elsőszámú vezetői hatalmával szemben, mert az adott párt(szövetség) az egész nemzetállam tekintetében képessé válhat a politikai céljainak a megvalósítására, így nyilván Hódmezővásárhely vonatkozásában is. Tehát egy Fideszes győzelem esetén Márki-Zay Péternek is a Fidesz által meghozott törvények szerint kell és lehet dolgoznia. Ezért tartják sokan másodlagos dolognak azt, hogy ki nyerte meg a vasárnapi választást. Ezért fontosabb kérdés az, hogy az április 8-ai választást nyerjék meg a Fidesz jelöltjei és maga a Fidesz is.

Ha pedig ez utóbbi kérdést boncolgatjuk, ti. azt, hogy ki nyerheti meg az április 8-ai választást, akkor semmi jót sem mondhatunk az ellenzék számára. Hiszen azt már most jól láthatjuk, hogy az az ellenzéki egységfront, ami vasárnap győzelemre segítette az ellenzék jelöltjét, nem fog fennállni április 8-án. Elég csak arra gondolnunk, hogy még a balliberális oldalon sincs egyetértés abban, hogy kik induljanak a választásokon, ezért jöhetett létre olyan helyzet, hogy balliberális jelölt lesz kénytelen egy szintén balliberális jelölttel szemben megvívni a győzelemért. Ezt még tetézi az a tény, hogy az induló pártok száma sem csökkent le két csoportra, amint az vasárnap adott volt, ezért az egyes pártok jelöltjeire leadott szavazatok száma is jobban eloszlik majd közöttük. A helyzet ugyanis az, hogy a vásárhelyi választás egy végletekig leegyszerűsített változata volt a liberális demokráciákban szokásos választásoknak. Tulajdonképpen egy középkori párviadalhoz hasonlatos volt, amelyben csak az egyik félnek lehet túlélési esélye, a másiknak szükségszerűen buknia kell. A szokványos liberális demokráciákban azonban a pártok széles tömege indulhat harcba a választási győzelemért, és az győz, amelyik képes egyben tartania, mozgósítania a választóit és megszerzi a szavazat többséget. Ez pedig nem jellemző a balliberális oldalra, ami egyúttal jelzi azt is, hogy a győzelmi esélyei minimálisra csökkenhetnek. S végül a vásárhelyi egységfront két szereplője, mégpedig a Jobbik és az LMP egyértelműsítette azt, hogy külön fog indulni április 8-án. Mindezek összegződéseként nem érdemes túlzottan sok következtetést levonni a vasárnapi választás eredményéből...

GYERÜNK GYEREKE, AZ ORSZÁG VELETEK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.02.28. 

...Igen kedves István, mindenki hazudik idehaza. Mindenki, kivéve a feddhetetlen vezetőket és a kormány csókosait. Mindenki mocskos áruló, aki emberhez méltó körülményeket, tisztest fizetést szeretne. Azt szeretné, hogy egy ápolói, vagy egy mentőorvosi állás mellé ne kelljen másod, harmad állást is elvállalnia ahhoz, hogy gyermekeit tisztes körülmények között nevelhesse fel. Nem milliós fizetéseket – mint amiket ti visztek haza valós munka nélkül – kérnek, hanem emberi bérezést.

Senki nem kíváncsi egy olyan ember véleményére, aki semmibe veszi a papíron általa képviselteket. Ahhoz már bőven késő, hogy hülyének nézzetek mindannyiunkat. Nincs már annyi kitalált hazugság és lejáratókampány, amely képes lenne elfedtetni az egészségügy problémáit. Ez egy hibás rendszer, amelyen változtatni kell. Változtatni kívül és belül, strukturálisan és felfogásában. Sem az egészségügyi dolgozókat minősítő Cser Ágnesekre, sem a saját kollégáját etikai vizsgálatnak alávető Éger Istvánokra nincs szüksége a szakmának.

Ahhoz, hogy valós változások történjenek a hazai egészségügyben, olyan szakszervezeti képviselőkre és kamarai elnökökre van szükség, akik valóban a kollégáik érdekeit képviselik. Olyanokra, akik nem a kormánnyal kötnek háttéralkukat, a saját kollégáikkal szemben. Olyanokra, akik nem vesztegethetőek meg és valóban az érdekképviseletért vannak ott ahol, nem pedig a milliós juttatásokért.

Rendszerváltásra van szükség minden fronton, ha valóban változást szeretnénk elérni. Azt hiszem sokunk nevében mondhatom, mi veletek vagyunk egészségügyi dolgozók! Álljatok ki a jogaitokért és a sokak által sárba tiport becsületetekért
.

AZ EMBEREKNEK ELEGÜK LETT A MÉSZÁROSOKBÓL, A TIBORCZOKBÓL ÉS A STADIONOKBÓL

SZTÁRKLIKK
Szerző: PUZSÉR RÓBERT / FACEBOOK
2018.02.28.


Az ellenzéki Márki-Zay Péter fölényes hódmezővásárhelyi győzelmének estéjén az MR2 Petőfi Rádiót hallgattam: a kilenc órai hírekben hosszan számoltak be arról, mekkora baj van Dél-Olaszországban, ahol megduplázódott a kóbor kutyák száma – kevés az örökbefogadás, alig akad menhely, és jóformán nem zajlik ivartalanítás.

Arról, hogy abban a megyei jogú városban, amely huszonnyolc éve jobboldali polgármestert választ, amely a kormánypárt legerősebb bástyája, 57:42 arányban bukik a fideszes jelölt, az adónkból szót sem ejtenek.

Sem szemernyi tisztesség, sem szemernyi intellektus nem szorult beléjük, amellyel a vereségüket értelmezni tudnák. Ebben az orwelli gépezetben egyedül a valóságtagadás működik – épp, mint a Führer bunkerében: lehet, hogy az oroszok már az állatkertnél állomásoznak, de Steiner támadni fog.

Hódmezővásárhelyen a pénzes proliság, a fékezhetetlen mohóság és az orbáni arrogancia szenvedett vereséget. A város polgárainak elegük lett a Mészárosokból, a Tiborczokból, a stadionokból, a rothadó egészségügyből és a lezüllesztett oktatásból. Tisztán és világosan üzenték meg Orbán Viktornak, hogy nem kell nekik a buzizás, nem kell nekik a sorosozás, nem kell nekik a migránsozás, nem kell nekik a goebbelsi uszítás. A gigantikus marketingköltségvetésből hergelő Habony Árpád nem uralja többé a pillanatot: a cinizmus és a korrupció kikezdte a rendszer lelki alapjait.

Bebizonyosodott, hogy az ellenzéki összefogás nem kevesebb, hanem több szavazatot jelent...

KI LESZ A KÖVETKEZŐ ORBÁN-FIDESZ-ELLENSÉG?

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2018.02.27.


A kormánypárt hipermozgásossá vált a hódmezővásárhelyi fiaskó után. Amely helyzet akkor is figyelemre méltó, ha kissé elhamarkodott lenne azt országosra extrapolálni. A hódmezővásárhelyi helyzetet nem. Noha a Fidesz láthatóan nekikészült az országos kommunikációnak.

Annyiban mindenképpen, hogy két kipróbált káderükkel is hangulati főpróbát tartattak. Az egyik Bayer Zsolt volt, aki zsigerből meghirdetett egy békemenetet. Több kérdés is felmerülhet ezzel kapcsolatban. Melyek egyike kétségtelenül az lehetne, hogy miért március idusára szervezik? Hátha most fog befagyni a Duna. Mert igazán stílszerű nyilván egy királyválasztással egybekötött békemenet lenne. Noha, esetleg vihetnek magukkal hordozható jégtáblákat. Egy, amolyan instant királyválasztáshoz. Természetesen teljesen spontán módon felvetve a békemenet transzparensei alatt.

De, hogy komolyan vegyük a helyzetet, át is lapozhatunk Bencsik András javaslatára, akinek éppen most szúrt szemet a sorosozás. Legalábbis elkezdte fejtegetni, hogy elemi iskolai szintű, és teljesen felesleges. Mármint Soros György emlegetése. Furcsa módon egészen eddig ez teljesen rendben lehetett neki. Túl sok tiltakozásról, minden esetre, nem lehetett tőle olvasni. Holott határozottan takarékosabb megoldás lett volna, ha nem szórják a pénzt a plakátokra. Amely a jelek szerint mégis csak jó bevétel lehetett valakiknek. Jelige: „tart, ameddig tart a kampány”.

Az egyik káder tehát belengette a békemenetet, hogy a kormánypárt decibelharcosai gyúrhassanak rá. A másik káder pedig bejelentette, hogy a felkészüléshez hamarosan új vezérszólam jön. Szó szerint. Amennyiben Pannónia önjelölt vezére maj' kihirdeti a legfrissebb szólamot a papagájkommandónak. Mert valamit csak kell majd szajkózni a választásokig. Nagyjából az is sejthető, hogy az ellenségképek átcsiszolása lehet most a Fidesz hangulatfelelőseinek a házi feladata. Lehetőleg úgy, hogy a Hódmezővásárhelyen történteket is megindokolja, és elfoglalja a kommunikációs helyet is. A korrupciós történetek elől, és lehetőleg minden más kínos kérdés elől is...

TÜNTETÉSEK 2014-2018: MOZGALMI SIKEREK ÉS KUDARCOK

ÚJ EGYENLŐSÉG BLOG
Szerző: MIKECZ DÁNIEL
2018.02.27.


A 2014-2018-as ciklusban a mozgalmi kezdeményezések kapcsán a visszatérő kérdés az volt, hogy mit érhetnek el az éppen folyó tiltakozások, majd az adott hullám végén, hogy miért volt sikertelen a tiltakozás. A ciklus végén visszatekintve pedig következhet a vélt sikertelenség okainak számba vétele. Ez azonban tévút, ugyanis a valódi kérdés az, hogy az egyébként túlzott elvárásokhoz képest milyen következményekkel jártak a korszak tüntetései.

Ebben az írásban a kérdésnek megfelelően először arról lesz szó, hogyan alakultak ki a bizonyos túlzott elvárások, azaz hogyan váltak párt pótlékká a közvélemény számára a mozgalmak, majd a tüntetések következményeit vesszük sorra.

Politizáló civilek

A 2014-2018 közötti ciklus egyik legfontosabb jellemzője volt a tiltakozások, mozgalmak, vagy ahogyan az a közbeszédben elterjed és a szereplők önmeghatározásának is megfelel, a “civilek” önálló politikai tényezőként való megjelenése. 2014-ben rögtön az országgyűlési választások után Lázár János vezetésével a magyar kormány politikai elfogultsággal vádolta a Norvég Civil Támogatási Alap civil szervezeteket érintő támogatási eljárását lebonyolító szervezeteket.

A norvég ügy nem csak a korábban szakmai identitással rendelkező civil szervezeteket emelte politikai szereplőkké, de több figyelmet kaptak a civil szervezetekbe is jól integrált aktivista körök. A norvég programért felelős alapítványoknál végzett házkutatást, a NAV vizsgálódását követte a Humán Platform által szervezett tüntetés szeptember 13-án (Állj! – A civilek védelme a mi dolgunk!), majd október 23-án a Blaha Lujza téren tüntettek (Tedd magad szabaddá!). A 2014-es évben azonban mégsem ezek a megmozdulások, hanem az októberi civil tüntetést öt nappal követő első netadós tüntetés fokozta tovább az aktivisták, civil szervezetek politikai jelentőségét.

Az egyéni autonómiát súlyosan sértő netadó és a három vesztes választás után az ellenzéki pártokkal való elégedetlenség együttesen keltette az év végéig kitartó tüntetési hullámot. Bár a netadós tüntetések főszereplői nem a Humán Platform hálózata vagy a “norvég” civilek voltak, a tiltakozási hullám nagyobb figyelmet kapott minden pártokon kívüli politikai szereplőnél, legyen az mozgalmár, közösségszervező vagy NGO szakértője. Ennek oka persze az is volt, hogy a mozgalmi szektor szűkössége miatt sok átfedés volt a szerepek és szervezetek között, valamint kevés megszólaltatható alanyt talált a sajtó.

A kormány által gerjesztett konfliktusok, a magyarországi viszonylatban óriási tömegeket megmozgató tiltakozások együttesen adtak nagyobb politikai jelentőségét a kormánykritikus civileknek és a tüntetéseket szervezni képes mozgalmároknak 2017 őszéig. Az utóbbi szereplőkön kívüli tényezőként kell még megemlíteni az ellenzéki pártpolitikai paletta töredezettségét és kimerülésüket a 2014-es önkormányzati választások után...

VALÓDI NYOMOZÁST VÁR A RENDŐRSÉGTŐL TIBORCZ-ÜGYBEN AZ UNIÓ KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁGÁNAK NÉPPÁRTI ELNÖKE

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.02.27.


"Szeretnék egy valódi rendőri nyomozást látni Orbán Viktor vejének ügyében"

- nyilatkozta a Politicónak Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési bizottságának néppárti elnöke.

Gräßle a Fidesz konzervatív partnere, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, aki járt már Magyarországon, és eléggé képben van az itteni viszonyokkal, ő vezette az ősszel Magyarországon járt delegációt, amely a felcsúti kisvasútra szánt összegeket is ellenőrizte. Hosszasan elemezte a források felhasználását, de akkor mindvégig diplomatikusan fogalmazott.

A Politico cikke felidézi, hogy az OLAF januárban súlyos szabálytalanságokat tárt fel a Tiborcz István vezette Elios Zrt. beszerzései körül, és az ügyészség ugyan nyomoz Magyarországon, Polt Pétertől túl sok eredményt nem várhatnak az uniós adófizetők.

"Azt várjuk, hogy a magyarok működjenek együtt a problémamegoldásban. Támogatjuk Magyarországot, közben viszont a magyar hatóságok úgy keretezik a helyzetet, mintha ellenfélként tekintenénk rájuk" - folytatta Gräßle, aki valószínűleg Szijjártó Péter külügyminiszter múlt heti nyilatkozatára utalt, amiben a magyar választási kampányba való beavatkozásként értékelte az Elios-ügy fejleményeit...

ÖSSZEOMLOTT A FIDESZ-PROPAGANDA, NEM TUDJÁK, MIT MONDJANAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.02.27.Ki gondolta volna, hogy a rendíthetetlennek hitt légvárak, hazugságok, egyetlen nap alatt összeomlanak? Nem tudhatjuk, hogy ez az összeomlás lesz a végső, vagy még egyszer talpra áll a szorítóban Orbán (vélhetően igen, mert gyenge az ellenfele), de most padlót fogott, az egyszer biztos, és éppen rászámolnak. Így járnak a felfuvalkodott hólyagok, az önmaguktól eltelt zsarnokok, akik azt gondolják, hogy örökké uralkodnak, és semmi nem árt nekik.

Akár most, akár később, de egyetlen pillanak alatt hull le a lepel, omlanak le a hazugságok, és egy pillanat alatt lesz meztelen a király. Egyik nap még legyőzhetetlennek hitt önkényúr, másik nap erejét, mítoszát vesztett, szerencsétlen flótás. A hódmezővásárhelyi vereséggel nem tudnak mit kezdeni. Már amikor Orbán rákezdett a régi nótára, hogy bevándorlóország leszünk-e, olyan üresen kongott, mint a felcsúti nagyharang és a felcsúti lelátó.

Lehet, hogy a hódmezővásárhelyiek legyőzték ezt a kretént. Ha nem söpri el most a nép haragja, az biztos, hogy ezt az ütést nem heveri ki, ez benne marad. Nem tudnak beszélni, nem tudnak mit mondani, minden szavuk erőtlenül porba hullik, és nevetség tárgya. Nem lehet tovább sorosozni, nem lehet tovább bevándolósozni, migránsozni, és nem maradt más semmi. Nem tudnak váltani, nem tudnak a normalitáshoz visszatérni, a mágia pedig nem működik.

Bevetik az utolsó fegyvert, a megfélemlítő fasiszta demonstrációt, de az már most bukott, mert a Kétfarkú Kutyapárt Ellen-Békemenete már most nevetségességbe fojtotta. Orbán túlságosan előreszaladt. Olyan diktátorrá nőtte ki magát a családjában, a pártjában és az egész országban, hogy innen nem tud visszalépni, nem tud váltani. Demokratikus, felelős, emberi hangon beszélő emberként már nem tud megszólalni, mert hiteltelen, és szörnyeteg lett. Most már csak előre tud menni, de hova?
...

MTA: AGGODALOMRA AD OKOT A 2011-BEN ELINDÍTOTT MAGYAR OKTATÁSI REFORM

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.02.27.


Hivatalos állásfoglalásban kritizálja a magyar kormány oktatási irányelveit a Magyar Tudományos Akadémia közoktatási bizottsága...

...A 2010-ben indult oktatási reform nyomán a korábbi szakközépiskolák és a sajátos nevelési igényű tanulókat befogadó szakiskolák aránya az utóbbi javára tolódott. A szakiskolákban ráadásul jelentősen csökkent a közismereti tárgyak óraszáma, az általános tanköztelezettség felső korhatárát pedig leszállították 16 évre. Mindezzel elsősorban azt célozták, hogy az oktatási rendszer jobban illeszkedjen a munkaerőpiaci igényekhez. A kormánystratégia elvben a német rendszerű, és a skandináv országokra is jellemző duális képzést izzította volna be. Más kérdés, hogy miközben Dániában a szakmát szerzők kétharmada beszél angolul, Magyarországon egy százalékuk sem nagyon. (Magyarországon a gimnáziumi tanárok fele sem tud semmilyen nyelvet.)

A köznevelés magyar rendszere az uniós irányelvekkel is szembemegy. Miközben a hazai iskolák jelentős részében a szakmai tárgyak kigolyózzák az alapműveltség növelését célzó tanítási órákat, idén januári irányelveiben az Európai Bizottság az uniós polgárok kulcskompetenciáinak és digitális készségének a fejlesztését szorgalmazta.

Még nagyobb baj, hogy az unortodox oktatási irányelvek a munkáltatók körében sem bizonyultak különösebben népszerűnek az utóbbi években. Az érettségit nem adó szakiskolákban végzetteket minden munkakörben kevésbé szívesen alkalmazzák, mint a szakközépiskolákból kikerülteket – derült ki Köllő János nemrégiben végzett kutatásából. Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos tanácsadója szerint a szakiskolákban végzettek felét segéd- és betanított munkásként alkalmazzák, míg szakmunkásként a minimum szakközépiskolákban végzetteket részesítik előnyben. De ha választhatnak, akkor az érettségizetteket preferálják.

TGM: HÓDMEZŐ... MI VAN? PARLAMENTI KRETÉNIZMUS (2)

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.02.27.Orbán Viktor és Lázár János jelöltje kikapott Hódmezővásárhelyen. Hurrá. Ez jólesett. Sokan megírták, amit kellett, Jámbor Andrástól a Paranoid Androidig. Remek. Pompás. Pöpec. Király.

No de.

Ahhoz, amit rendkívül gálánsan, udvariasan és eufemisztikusan előadtam itt, hangomat kissé öblösítve hozzá köll tennem azt az orbitális közhelyet, hogy a polgári „demokratikus parlamentarizmus” („képviseleti demokrácia”) és a polgári „többpártrendszer” egyik ürügye a létjogosultságra az, hogy a honpolgárok kifejezhetik ún. preferenciáikat, azaz nézeteiket, előítéleteiket, véleményüket, elfogultságukat, ízlésüket, „megjeleníthetik” vélt érdekeiket, szabad folyást engedhetnek kritikájuknak, neheztelésüknek, haragjuknak, bosszúvágyuknak, és í. t. Négy évenként egyszer.

Ez az az icurka-picurka kis szabadság, amelyet a polgári társadalom nagylelkűen engedélyez. Nem sok, de akár „a magántulajdon szentsége”, a „szabad vállalkozás”, a „szabadverseny”, a „carrière ouverte aux talents”, miegymás, a végén úgyis a burzsoáziát hozza ki nyertesnek (a „valóságosan létező” – real existierende – burzsoáziát, nem az ábrándos magyar liberálisok álompolgárságát).

Ámde amennyiben mégis a véleménypluralizmusra törekszünk, szemben az egyirányú-egységes, irányított közvéleménnyel, amely Orbán miniszterelnök úr dédelgetett, szubtotalitárius utópiája, akkor bajban leszünk.

Ugyanis a pesti sajtó (beleértve paradox módon a békemenetes orbánistát is) meg benyomásom szerint az ellenzéki közvélemény mintha eldöntötte volna, hogy teljesen mindegy, hogy kire szavazunk a pártnak látszó, Fidesz-KDNP-nek föltüntetett tárggyal szemben, csak veszítsen Orbán Viktor.


Következésképpen ugyanott tartunk, mintha nem lennének választások: az egységes ellenzék másik, úgyszintén szubtotalitárius utópiája szintúgy megfoszt bennünket preferenciáink kifejezésétől és a véleménypluralizmustól, mintha csak az Echo TV és a 888.hu lenne elérhető szép kis hazánkban.

Tudom, tudom – csak most az egyszer. De én csak erről az egy alkalomról beszélek.

Ez a sok demokrata épp most nullázza ki önmagát és híveit a szabad választás lehetőségéből. Jobboldaliak voksolnak baloldaliakra, szocialisták jobboldaliakra, fajvédők píszí zöldekre, csak azért, hogy Orbán úr veszítsen vagy meggyöngüljön politikailag.

Az országgyűlési választások egyik viszonylagos előnye, hogy bizonyos választói csoportok (egyszer négy évben) azt mondhatják a hivatásos politikusoknak: hölgyeim és uraim, tegyék ezt vagy azt, különben nem szavazunk önökre – én is példálóztam korábban vele itt és itt, hogy a parlamenten kívüli baloldal mit követelhet a parlamenti baloldaltól a maga pár ezer vagy max. pár tízezer potenciális szavazatának tudatában.

De mit követelhetünk mi Gyurcsány úrtól, Vona úrtól, Szigetvári úrtól, Bokros úrtól stb., akiknek a politikai ízlésítéleteik és eszméik tiltanák, hogy ránk hallgassanak…? Nem kérhetünk tőlük elvtelenséget, ha mi sem engedünk az elveinkből. Így sok esetben elveink ellenkezőjére szavaznánk, ami nem mondható erkölcsös magatartásnak. És az ellenzéki Hazafias Néptrotty fogalmilag kizárja az ilyes követelések merő elgondolhatóságát is.

Lehet – nem biztos, talán nem is valószínű, de lehet – , hogy az „összefogásnak” ez a minimális formája (szavazzunk minden választókerületben a legerősebbnek látszó jelöltre, és minden más ellenzéki jelölt lehetőleg lépjen vissza vagy ne kampányoljon) elvezet Orbán Viktor vereségéhez vagy parlamenti többségének jelentékeny megkurtításához.
Ennek az az ára, hogy föladjuk a szabad választás princípiumát...

NYILVÁNOSSÁGRA HOZTÁK A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI ELIOS-SZERZŐDÉST

24.HU
Szerző: 24.HU
2018.02.28.


Hódmezővásárhely honlapján közzétették a városi közbeszerzéseket 2010-ig, köztük az Eliosszal kötött szerződéseket is a közvilágítás korszerűsítéséről, írja a hvg.hu.

A város honlapján így már elérhető

- a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata.

A város újonnan megválasztott polgármestere, Márki-Zay Péter hétfőn reggel megígérte: kikéri az Elios-ügyben született OLAF-jelentés Hódmezővásárhelyre vonatkozó részét.

Lázár János, a város korábbi polgármestere 2010-ben Tiborcz Istvánnal, a cég akkori vezérigazgatójával együtt írta alá a LED-lámpák telepítéséről szóló szerződést. A megállapodás 721 milliós forintos megrendelést jelentett az akkor még semmilyen referenciával nem rendelkező vállalkozásnak.

A NER OLIGARCHÁI: HA NEM HIBÁZNAK, MÁR AZ ÜKUNOKÁIK ARANYPELENKÁJÁT IS BIZTOSÍTOTTÁK - ISKOLATÁRS, FALUBELI, VŐ ÉS CSAPATTÁRS IS FELBUKKAN AZ ORBÁN-KORMÁNY GAZDASÁGI HOLDUDVARÁBAN, AHOL NAGYOT LEHET NYERNI, DE ANNÁL IS NAGYOBBAT LEHET BUKNI

HVG ONLINE - VÁLLALKOZÁS
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.02.28.


Haveri kapitalizmus, urambátyám rendszer, intézményesített korrupció: a Transparency International ezekkel a szavakkal jellemzi az Orbán-kormány által kiépített rendszert. Ezzel is magyarázzák, hogy Magyarországnál csak egy uniós országban, Bulgáriában tartják rosszabbnak a korrupciót.


Az értékelést meghagyjuk a szervezetnek, mi csak bemutatjuk azokat az üzletembereket, akik meghatározták az elmúlt nyolc év gazdaságát Magyarországon.

Simicska Lajos

A Fidesz – és a párthoz köthető gazdasági holdudvar – megszületésénél is ott bábáskodott az Orbán Viktorral egy középiskolába és egyetemi kollégiumba járó későbbi üzletember, akinek első nagy fogása a Mahir állami hirdetési cég megszerzése volt a kilencvenes évek első felében. Simicska az első Orbán-kormányban vezető szerepet is kapott: 1998-től egy évig az adóhivatal élén állt. Ez a karrier ugyan rövid életű volt, a hozzá köthető emberek azonban 2015-2016-ig felbukkantak a kormányzat közelében – akkori helyettese, Vida Ildikó pedig esélyes a minden idők legemlékezetesebb NAV-elnöke díjára.

De térjünk vissza az ezredforduló idejére. Ekkorra tehető a Közgép megvásárlása is, ám az akkor még a csőd szélén táncoló építőipari cég felvirágoztatása 2010-ig, az újabb kormányváltásig váratott magára.

Ekkor már jelentős mennyiségű uniós forrás is rendelkezésre állt ehhez, de ha ez nem lett volna elég, a kormány első intézkedései között alaposan átírta a közbeszerzési törvényt. A következő években pedig a Közgép sorra nyerte a tendereket. A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) adatbázisa szerint volt olyan év (2013), amikor 351 milliárd forintnyi megbízást nyert a cég. A jobbára uniós pénzből eredő vagyon pedig, a Mahirból kinőtt Publimonttal együtt kiterjedt cégháló alapja lett.

Simicska és üzlettársai komoly médiabirodalmat építettek ki, emellett a Mezort Zrt.-n keresztül komoly agrárérdekeltségeik is voltak – részben az első Orbán-kormány idején privatizált állami gazdaságokból.

Simicska tündöklésének aztán vége szakadt. Azt már a 2014-es választások után sejteni lehetett, hogy megromlott Orbán Viktor és az üzletember viszonya, ám a látványos szakítás 2015. február 6-án történt, amikor az amúgy rejtőzködő cégtulajdonos szájából elhangzott az örökbecsű mondat:

"Orbán egy geci".

A kijelentés előzménye az volt, hogy a kormány javaslatot tett a reklámadó bevezetésére, Simicska pedig médiabirodalmán keresztül akart ez ellen tiltakozni. A Magyar Nemzet vezetése, élen a több kanyar után ma a Mediaworks élén álló Liszkay Gáborral azonban úgy döntött, inkább Orbán Viktor pártját fogja, ezért felmondott. A többi történelem.

A Közgép a G-napot követően nemhogy nem nyert több tendert, de mondvacsinált indokkal el is tiltották a közbeszerzési pályázatokon való indulástól. A cég és Simicska neve azonban mára az Orbán-kormány haveri kapitalizmusának szinonímájává vált.

Andy Vajna

A legendás – filmjein kívül egy hosszadalmas adócsalási ügy miatt is ismert – hollywoodi producer már a nyolcvanas évektől kötődött a magyar filmiparhoz. Több szuperprodukció forgatását hozta el ide, és társtulajdonosa lett a 2007-ben átadott etyeki Korda Stúdiónak is. A 2010-es kormányváltás után azonban szintet lépett: az ő fennhatósága alá került a magyar filmgyártás és az ő kezébe a kassza kulcsa.

A kormánybiztosi kinevezésért cserébe Vajna lemondott filmes érdekeltségeiről, ezt azonban bőven tudta kompenzálni új bizniszével: a szerencsejátékkal. Miután 2012-ben törvényt hoztak arról, hogy nyerőgépeket csak kaszinóban lehet üzemeltetni, egy évvel később pedig koncesszióhoz kötötték a kaszinók üzemeltetését, a koncessziók többségét Vajna kapta. 2015-ben az online szerencsejáték is a kormánybiztos ölébe hullott, amikor az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely magyarországi kaszinó üzemeltetéséhez kötötte az online kaszinó működtetését. (A törvényt 2017 nyarán jogellenesnek minősítette az Európai Bíróság.)

Persze kellett is a pénz, hiszen Vajna egy igazi pénznyelőt is megvett időközben: a TV2-t. Ehhez ugyan majdnem hétmilliárd forintot kapott 2015 végén az állami tulajdonban levő, eredetileg az exportfinanszírozás segítésére létrehozott Eximbanktól – ezt később egy MKB-s hitelre váltotta át –, de az azóta eltelt idő igazolta: minden erre költött forint jó helyre ment a csatornánál...

HAT DOLOG, AMIT A DIREKT36 TÁRT FEL TIBORCZ CÉGÉRŐL ÉS AMI AZ EU CSALÁS ELLENI HIVATALÁNAK IS GYANÚS LETT

DIREKT36
Szerző: VORÁK ANITA
2018.02.14.


A Direkt36 2015 eleji indulása után több cikkben mutatta be Tiborcz István üzleti ügyeit, köztük a sokáig az érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. tevékenységét. Feltártuk, hogyan szabták a miniszterelnök vejének korábbi cégére a nagyértékű közbeszerzéseket, hogyan jutottak előnyhöz a pályázatoknál a Lázár János által vezetett hódmezővásárhelyi önkormányzat segítségével és egy hangfelvétellel bizonyítottuk, hogy legalább egy olyan kiírás volt, ahol már a pályázat meghirdetése előtt egyeztettek a munkáról az érintett város képviselőivel. Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF január közepén közölte, hogy lezárták az ügyben indult nyomozást és súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg. A 24.hu megszerezte a jelentést és cikksorozatban mutatta be, melyek az OLAF főbb megállapításai. Bár a jelentés sehol nem hivatkozik kifejezetten a Direkt36-ra, az a 24.hu összefoglalóiból kiderül, hogy az OLAF főbb megállapításai közül melyek azok, amelyeket a Direkt36 hozott nyilvánosságra. A következőkről van szó:

1. Az OLAF jelentése szerint a 2012-es uniós pályázati körben kiosztott pénzből megvalósuló lámpacserékénél úgy írták ki az közbeszerzések egy részét, hogy a feltételeknek csak az Elios Innovatív Zrt. tudjon megfelelni. Ezt mutattuk be nagyon részletesen az Eliosról szóló cikksorozatunk első, Így kaptak Tiborczék szabad utat a milliárdokhoz című részében. A nagyobb városok szinte szó szerint ugyanúgy írták ki a közbeszerzéseket, csak az változott, hogy mekkora referenciát kérnek a pályázóktól. Ez a referencia azonban mindig elég nagy volt ahhoz, hogy csak az Elios tudja teljesíteni, a versenytársai nem.

2. Ugyanebben a cikkben mutattuk be azt is, hogy az Elios sikereihez a hódmezővásárhelyi beruházás volt a kulcs – ez a megállapítás is szerepel az OLAF jelentésében. Hódmezővásárhely volt az első város az országban, ahol LED-es lámpákra cserélték a közvilágítás egy részét, sőt, a beruházás egész Európában is úttörőnek számított. A pályázat idején még Lázár János volt a város polgármestere, az Elios pedig kezdő cég volt referencia nélkül, mégis ők kapták meg a munkát annak ellenére, hogy nagy múltú közvilágítási cégek is pályáztak. Az egyik versenytárs a Tungsram-Schréder volt, amely később beszállítóként dolgozott az Eliosnak már Hódmezővásárhelyen is, és a későbbi beruházások többségében is. A hódmezővásárhelyi beruházás jelentőségéről még a nagy közvilágítás-korszerűsítési pályázatok előtt 2013-ban már az Átlátszó is írt. A Direkt36-on megjelent cikkekben kimutattuk, hogy a cég ezzel a referenciával nyerte el a 2013 végétől tömegesen kiírt közbeszerzéseket is.

3. A Direkt36-nak nyilatkozó közvilágítási szakértők szerint az is túlzás volt, hogy csak LED-lámpás beruházásokat fogadtak el referenciaként, mert ezek felszerelése nem követel speciális szaktudást. De sokszor az elvárt lámpák paramétereit is olyan pontosan megadták, hogy annak csak egy gyártó lámpái feleltek meg – ez az esetek többségében az Elios beszállítója, a Tungsram-Schréder volt. A 24.hu cikke szerint az OLAF-jelentés is megjegyzi, hogy több esetben az elvárt gyártót is megnevezték, pedig ez indokolatlan versenykorlátozás.

4. Az Elios-ügyre Orbán Ráhel egyik Facebook-posztja irányította rá a média figyelmét még 2014 decemberében, amelyben arról írt, hogy ők férjével a saját lábukon állnak. Még a Direkt36 indulása előtt az Átlátszó írt arról először, hogy Orbán Ráhel férjének cége sok közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzést nyert, és ők írták meg először azt is, hogy ezekben a projektekben több esetben közreműködött Tiborcz István barátjának, Hamar Endrének a cége, a Sistrade is. Ez azért különösen problémás, mert Hamar Endre egy ideig az Eliosban is résztulajdonos volt, sőt, volt olyan időszak, amikor mindkét cégben volt érdekeltsége, az Elios pedig olyan városokban nyert közbeszerzéseket, ahol a Sistrade készítette elő a projektet. A Direkt36-on közölt cikkeinkben több példát is találtunk erre az összeférhetetlen helyzetre, és azt is bemutattuk, hogy ennek a rendszernek milyen hatása volt arra, hogy mennyit fizettek a munkáért az önkormányzatok, és hogy mennyi pénzt keresett a beruházásokon az Elios. Ezt az összeférhetetlenséget súlyos problémaként nevezete meg az OLAF jelentése is.

5. Az OLAF jelentése Hamar Endrét és cégét is a felelősök között említi meg, több más olyan céggel és személlyel együtt, akiknek a szerepét a Direkt36 cikkeiben is bemutattuk. Írtunk a pályázatok előkészítésben a Sistrade mellett nagy szerepet játszó Tender-Network Kft.-ről is. Az általuk készített előzetes tanulmányok kulcsfontosságúak voltak a beruházások szempontjából, ezek alapján dőlt el ugyanis, hogy a településeken hány lámpát fognak cserélni, milyen lámpákat fognak felszerelni, és mennyi pénzt kérnek erre uniós forrásból. Bemutattuk azt is, hogy legalább egy esetben az Elios végleges ajánlata szinte forintra megegyezett a Sistrade által készített előzetes becsléssel, holott az Elios egyáltalán nem ismerhette volna a Sistrade ajánlatát. Megírtuk azt is, hogy a Sistrade és a Tender-Network előzetes számításait mindig ugyanaz a szakember, Imrovicz András auditálta, a 24.hu szerint az ő neve is a lehetséges felelősök között tűnik fel az OLAF-jelentésben. Az OLAF ráadásul emailekkel is bizonyította a Sistrade, az Elios és Imrovicz cégének összejátszását.

6. A Direkt36-on hoztuk nyilvánosságra tavaly év elején azt a hangfelvételt is, amely a szekszárdi önkormányzat egyik ülése előtt készült még 2012-ben. A hangfelvételről kiderül, hogy az Elios közvilágítási üzletágának vezetője, Mancz Ivette hónapokkal azelőtt egyeztetett a lámpacseréről a szekszárdi polgármesterrel, hogy a kormány egyáltalán kiírta volna az erre szóló pályázatot. A 24.hu összefoglalója szerint az OLAF jelentés tényként kezeli, hogy a szekszárdi polgármester és Mancz Ivette egyeztetett egymással. A hangfelvételről egyébként már a magyar rendőrség nyomozása is megállapította, hogy az hiteles, akkor és ott készült, ahogy a Direkt36-on is leírtuk. A magyar nyomozás azonban úgy találta, hogy a hangfelvételen semmi olyasmi nem hallható, miszerint Mancz Ivettel vagy az Elios-tól bárkivel a piaci verseny korlátozásról egyeztettek volna.

Az OLAF a fentiekről szóló jelentését elküldte a magyar kormánynak. A kormány a jelentést többek között arra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra, hogy ahhoz az ügyet a magyar ügyészség vizsgálja. Ez igaz, ugyanis az OLAF büntetőjogi felelősséget nem állapíthat meg, csak a beruházások szabályosságát ellenőrizheti és ez alapján fogalmazhat meg kifogásokat, tehet ajánlásokat, amelyeket azonban a magyar hatóságoknak kell kivizsgálni. A kormány azonban korábban nem volt ennyire tekintettel az ügyészségi eljárásra. A 4-es metró ügyében született, szintén súlyos szabálytalanságokat megállapító, de nem Orbán Viktor vejének, hanem a 2010 előtti szocialista kormányoknak kényelmetlen OLAF-jelentést tavaly ősszel nyilvánossá tették. Ilyen most nem várható. Az ügyészség hétfőn annyit közölt erről, hogy az ügyben az OLAF ajánlására nyomozás indult, de ez évekig is eltarthat.

ARROGANCIA VAGY ŐSZINTESÉG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.02.28.


Gyakorlatilag folyamatosan kering a neten egy kép, melyen az „ezt mondják a britek, ezt gondolják valójában és ezt érted te” vonal mentén szembesülhetünk azzal, milyen kulturális különbségek vannak a kommunikációban is közöttünk. De most nem a britekről lesz szó, hanem egy másik nemzetről, a kommunikációs különbség azonban felettébb látványos így is.

Az arrogancia és az őszinte, nyílt beszéd között néha elég nehéz meghúzni a határvonalat, különösen, ha külföldön élünk, hiszen ilyenkor gyakorlatilag újra meg kell tanulnunk kommunikálni. 
És ez sokkal többet jelent, mint beszélni egy nyelvet, hiszen ha a mögöttes tartalmat nem értjük, ha nem tudjuk beazonosítani, hogy egy adott megszólalás sértő szándékú-e, akkor hiába értjük a szavakat, a kommunikáció egy jelentős része elvész. 
Ha már az előbb azt a bizonyos táblázatot emlegettem, akkor be is teszem ide, csak hogy ne a levegőbe beszéljek.
Jól látszik, hogy egyes kifejezések tökéletesen az ellentétüket jelentik annak, mint amit egy, a brit kultúrkört nem ismerő külföldi érthet alattuk. (Vagy ha már itt tartunk, mindenkinek ajánlom a Very British Problems című szuper sorozatot, abban is esik szó a kommunikációról.)
Na, de mint említettem, ma nem a britekről lesz szó, hanem a hollandokról, bár a kiindulópontot a móka kedvéért egy brit, méghozzá a BBC-s Olga Mecking adta. Méghozzá azért, mert az újságíró Amszterdamban élve találkozott először a két kultúra különbözőségével, és legfőképpen azért, mert a hollandok nyers szókimondása nem is állhatna messzebb a britek finom terelésétől. 
Szóval Olga alig egy éve élt még csak Amszterdamban, amikor férje barátaival elmentek a város Vondelparkjában található számtalan kávézó egyikébe. Egy ideig üldögéltek, de a pincér nem jött. Aztán amikor megérkezett, akkor sem kért elnézést és kérdezte meg, hogy mit szeretnének rendelni a kedves vendégek, hanem csak annyit mondott: Mit akarnak? 
Olga erre jó britként azonnal dobott egy hátast, hiszen ez angol kulturális környezetben gyakorlatilag elképzelhetetlen durvaság. Aztán később a hollandtanára elmagyarázta neki, hogy a hollandok alapvetően nagyon egyenes nép, és talán Amszterdamban a leginkább azok...

ORBÁN NEM ÉLHET ELLENSÉG NÉLKÜL

VÁROSI KURÍR 
- GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Andrew_s
2018.02.28.


Az ellenségkép átcsiszolása lehet most a Fidesz hangulatfelelőseinek házi feladata. Lehetőleg úgy, hogy a Hódmezővásárhelyen történteket is megindokolják, és elfoglalják a kommunikációs helyet is a korrupciós történetek elől, és lehetőleg minden más kínos kérdés elől is.

Zsigerből meghirdetett békemenet


A kormánypárt hipermozgásossá vált a hódmezővásárhelyi fiaskó után. A helyzet akkor is figyelemre méltó, ha kissé elhamarkodott lenne azt országosra extrapolálni. A hódmezővásárhelyi helyzetet nem. Noha a Fidesz láthatóan nekikészült az országos kommunikációnak.

Két kipróbált káderükkel is hangulati főpróbát tartattak. Az egyik Bayer Zsolt volt, aki zsigerből meghirdetett egy békemenetet. Több kérdés is felmerülhet ezzel kapcsolatban. Egyike az lehetne, hogy miért március idusára szervezik? Hátha most fog befagyni a Duna. Mert igazán stílszerű nyilván egy királyválasztással egybekötött békemenet lenne. Noha, esetleg vihetnek magukkal hordozható jégtáblákat. Egy amolyan instant királyválasztáshoz. Természetesen teljesen spontán módon felvetve a békemenet transzparensei alatt.
A papagájkommandó már készülődik

De, hogy komolyan vegyük a helyzetet, át is lapozhatunk Bencsik András javaslatára, akinek éppen most szúrt szemet a sorosozás. Legalábbis elkezdte fejtegetni, hogy elemi iskolai szintű, és teljesen fölösleges. Mármint Soros György emlegetése. Furcsa módon, egészen eddig ez az ellenségkép teljesen rendben lehetett neki. Túl sok tiltakozást nem lehetett tőle olvasni. Holott határozottan takarékosabb megoldás lett volna, ha nem szórják a pénzt a plakátokra. Amely a jelek szerint, mégis csak jó bevétel lehetett valakiknek. Jelige: „tart, ameddig tart a kampány”.

Az egyik káder tehát belengette a békemenetet, hogy a kormánypárt decibelharcosai gyúrhassanak rá. A másik káder pedig bejelentette, hogy a felkészüléshez hamarosan új vezérszólam jön. Szó szerint. Amennyiben Pannónia önjelölt vezére maj’ kihirdeti a legfrissebb szólamot a papagájkommandónak. Mert valamit csak kell majd szajkózni a választásokig. Nagyjából az is sejthető, hogy az ellenségképek átcsiszolása lehet most a Fidesz hangulatfelelőseinek házi feladata. Lehetőleg úgy, hogy a Hódmezővásárhelyen történteket is megindokolják, és elfoglalják a kommunikációs helyet is a korrupciós történetek elől, és lehetőleg minden más kínos kérdés elől is.

Ehhez szinte bizonyosan rá kell licitálni mindarra, ami eddig belefért a képbe. Mert ellenkező esetben nem viszi át a gyűlöletre szocializálódott hívek ingerküszöbét. Meg egyébként is, kell egy, Soros Györgynél is szélesebb körben kinevezhető ellenség. Ráadásul olyan kört érintve, amelynek a tagjai bárki számára láthatók, felfoghatók, és nem csak a hipotetikus lázálom szintjén realizálhatók. Akkor is, ha Szijjártó még le van maradva egy kanyarral, és beleragadt a korábbi kommunikációba. Miközben persze számíthatunk egyes elemek átvételére is a korábbi panelek közül. Így a civil szervezetek elleni fellépés szinte biztosan ott marad a palettán. Hacsak a most anti-sorosozós Bencsik meg nem világosul, hogy az anti-ételosztós Bencsik is hülyeségeket beszélt...

KARÁCSONY GERGELY NYÍLT LEVELE ORBÁN VIKTORNAK

HUPPA BLOG
Szerző: KARÁCSONY GERGELY
2018.02.28.


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Április 8-án országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Meggyőződésem,hogy e választásokat megelőzően Önnek, mint a Fidesz vezetőjének és Magyarország miniszterelnökének kötelessége kiállni és vitában védeni meg az elmúlt nyolc év kormányzását. Pontosan úgy, ahogyan Ön ezt 1998-ban Horn Gyulától,2006-ban Gyurcsány Ferenctől elvárta. 

Pontosan úgy, ahogyan első kormányzása után, 2002-ben megtette.

Ehhez képest úgy látom, Ön és párttársai az utóbbi időben csak menekülnek a viták elől. Amikor a parlament rendkívüli ülésen tárgyalta meg a kormányzat által befogadott menekültek ügyét, Ön Bécsbe menekült.Tárgysorozatba sem vették azt a javaslatunkat, amely Önt vitára kötelezte volna. A Fidesz jelöltjei egyetlen alkalommal sem jelentek meg a Közös Ország Mozgalom által szervezett vitákon.

Nem vagyok naiv: pontosan tudom, hogy Ön miért nem vesz részt olyan vitában, ahol valódi kérdéseket kapna valódi ellenfelektől. Úgy véli,politikai érdekei nem ezt diktálják; úgy véli, egy vita nekem, kihívójának segítene.

Csakhogy egy demokráciában ez nem lehet érv semmilyen vitával szemben. Egy demokráciában senki nem áll a nép felett; senki nem tarthat jogot arra, hogy kivonja magát a politikai vitákból. Senkinek nem adatik meg, hogy csak saját, biztonságos közönsége, propagandasajtója, hívei előtt beszéljen. Aki a vitát nem vállalja, nem egyszerűen gyáva, de nem tiszteli sem ellenfeleit, sem a magyar embereket, sem a magyar demokráciát.

Miniszterelnök Úr!

Ön 1998-ban, a miniszterelnök-jelölti vitán azt mondta:

“A demokráciának az a lényege, hogy mindig legyen alternatíva, amelyek között választhatunk; legyenek programok, amik között, és legyenek személyek, akik között választhatunk”.

Mélységesen egyetértek ezzel az állítással.

Ma az MSZP-Párbeszéd Szövetség jelenti ezt az alternatívát Önökkel szemben. Én pedig kész vagyok bárhol, bármikor vitázni Önnel Magyarország jövőjéről. Hogy ketten legyünk vagy többen – ezt Önre bízom. Azt azonban kérem, hogy jelölje meg, ki tárgyal az Ön nevében a vita menetéről. Hogy plasztikusabban fogalmazzak: nevezze meg segédjét!
Miniszterelnök Úr, Ön nem bújhat el a vita elől!
Különben egy ország fogja tudni: a nagy szavak és még nagyobb plakátok csak gyávaságát, mondandójának ürességét leplezik.

Üdvözlettel:
Karácsony Gergely
miniszterelnök-jelölt, MSZP-Párbeszéd, a Változás Szövetsége

MEDDIG ENGEDIK MÉG HÜLYÍTENI MAGUKAT A FIDESZ-SZAVAZÓK?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.02.27.


Tegnapról mára kiderült, hogy nem Soros áll a migráció, Brüsszel, a magyar ellenzék, a civilszervezetek, úgy általában minden, ami nem fideszes (plusz a metafizikai Rossz mint olyan) mögött. Pedig, haj, ez volt a Fidesz alapvetése az utóbbi két évben. Pontosabban nem alapvetése volt, hanem -- fideszes szemmel -- az igazság maga, amely megmutatkozása pillanatában rendet teremtett kusza világunkban és leleplezte a Magyarország ellen irányuló globális összeesküvést. A Fidesz vezetése szerint mától, február 27-étől, azonban már nem ez az igazság. Kész, vége, ennyi volt.

Halljuk, "lejjebb kell csavarni a sorosozást", mert a magyar nép "ennél intelligensebb". Hanem ezt mi, kívülállók, nem értjük. Én, kívülálló, már reggel óta ezen gondolkozom, és amennyi fejfájást ez okozott nekem, ahhoz képest junior filozófus koromban Descartes Meditációi múló rosszullét volt. Hogyan van az, hogy az igazság egyik napról a másikra elmúlik, csak mert közben Hódmezővásárhelyen veszített az orbánizmus? Mi köze a kettőnek egymáshoz? Hogy jön egy olyan pimf, nulla, csaknem értelmezhetetlenül jelentéktelen esemény, mint egy kisvárosi időközi (polgármester! -- majdnem hogy pedellus-!) választás az igazsághoz?!
...

CÉLTALANUL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.02.27.


Nagyon sokan fintorognak, fanyalognak ha megemlíti valaki, hogy a hódmezővásárhelyi győzelem azért jöhetett létre, mert a győztes mögött faltól-falig összefogás jött létre, nevezetesen az összefogás kiterjedt a Jobbik szavazóira is.
Most számítsuk le olyan barátainkat, akik képesek felülemelkedni a matematika törvényein is, és azt hirdetik, hogy a negyvennél több a harminc, ha jól kihúzza magát, de ha nem több, hát szégyellje magát, és szorítkozzunk csak épeszű, de a szélsőjobbal való összefogástól zsigeri ellenszenvet érző barátainkra, akik egy ilyen szituáció beláthatatlan következményeitől tartanak.
Ők azok, akik elmondják, hogy milyennek ismerték meg a Jobbikot, igaz, azt nem teszik hozzá, hogy anno milyennek ismerték meg a Fideszt, oszt lám, mi lett belőle, de ezt talán a liberálisokról és a szocialistákról is elmondhatjuk.
Azt pedig, hogy a DK milyen lett, talán még megfogalmazni se könnyű....
El lehetne azon is töprenkedni, hogy a szavak és a tettek egysége mely pártoknál valósul meg, s melyek azok, melyek demokráciát kiáltva diktatúrát építenek, meg azon is, hogy némelyik demokratának csak az a demokrácia tetszik, melyben ő mondja meg a frankót.
De ez meddő dolog, hiszen a becsípődésekkel nem lehet mit kezdeni, aki a kommunistáktól akar rettegni, az ma is az MSZP- t szidja, jóllehet ha Marx látná, milyenek a mi szocialistáink, akkor sírvafakadna, merthogy egy vöröshagymában is több az osztályöntudat, mint a mai szocialistákban.
Természetesen az emberben benne él a kollektív múlt, és akinek felmenőit megölték a nácik, az soha nem fog bízni még abban sem, aki liberális létére az orra alatt kefebajuszt visel, nemhogy abban, aki szellemi állapotának következményeként rasszista vagy antiszemita szózatokkal szórakoztatja környezetét.

Ettől még a tény tény marad, a legszélesebb ellenzéki összefogáskell ahhoz, hogy a maffiát le tudjuk győzni, mert azt eddig már sikeresen elintéztük, hogy az államból viccet csináljanak, az eszközöket és erőforrásokat szinte teljesen maguk alá kotorják és megszállják a médiát.
Utóbbi felöltötte klasszikus formáját, ugyanis majd' minden modern eszköz a bűnbanda kezében van, a demokraták meg kiállhatnak a fórumra, ahogy a főtereket hívták az ókori Rómában, és érces hangon próbálhatják eljuttatni üzeneteiket a plebshez.
Hatékony...
De az is tény marad, hogy aki egész életében igényes volt politikai hovatartozására, annak nehéz lenyomni a torkán ezt a keserű falatot anélkül, hogy vissza ne öklendezné.
Egymásközt szólva, már a sajátjainktól is öklendeznie kell, ami bizony nagy kár.
Meg kell hát teremteni a feltételeket, melyek biztosítékot nyujtanak minden demokratának arram hogy nehogy csöbörből-vödörbe essék, és immáron napokkal a választások előtt ezen kellene dolgozni a diktatúraellenes ellenzéknek, ha már az elmúlt majd háromezer napban nem dolgoztak semmin...