2017. június 10., szombat

HONT: NA, UGYE

HVG.HU - SPORT
Szerző: Hont András
2017.06.10.


Ne sírj, Balázs! Ezért nem érdemes... 

Szerintem ki lehet kapni Andorrától.

Ki lehet kapni a Csatornaszamos MgTSZ ificsapatától is. Vagy bárki mástól. Ez ugyanis egy játék. Egy játékban a gyengébb néha elveri az erősebbet. Ez néha igen kellemetlen, vagy úgy mondjam: a világ előtt ciki. Ahogy ciki volt a Manchester Unitednek kikapnia a Zalaegerszegi TE-től, pedig a két csapat között nagyobb tudás- és anyagi háttérbéli különbség volt, mint a tegnap pályára lépő két válogatott között.

Az igazi ciki azonban nem ez. Ami miatt valóban szégyellni kéne magunkat a világ előtt az az, hogy időről időre ráengedünk mit sem sejtő európai városokra néhány száz elborult neandervölgyit náci tetkóval vonulni Marseille-ben, kedélyesen buzizni Lisszabonban, borogatni Bukarestben. Ott kéne őket felejteni valahol, hozzanak létre számukra egy no-go zónát vagy egy állatkertet.

De nyilván hazánk nem mondhat le varázsos személyiségükről, értékes szolgálataikról. A lelátói lumpenek a rendszer Zsil-völgyi bányászai, kellenek ők a pártszékházak elé, a választási irodához és vadászni CEU-kitűzős fiatalokat az éjszakában. Mindemellett ők jelenítik meg leginkább azt a lelki működést, amely a NER egészére jellemző, és amely már a Kádár- és Rákosi-rendszert is áthatotta: 11 vadidegen férfi produkciója teremti meg a személyes önbecsülést, az egyéni és kollektív kiválóságot, a büszkeség érzését. A fekete pólós harcosokból – akik társadalmilag olyan hasznos tevékenységet látnak el, mint például a karlendítés, a fejvörösítés és más hasonlók – nem egyszerűen a szurkolói elkeseredés, düh tör elő (ami érthető lenne, ha valakit magával ragad a játék), hanem az afeletti csalódás, hogy most nem érezhetik magukat különbnek más népek fiainál, és nem tudják felsőbbrendűségük teljes tudatában ordibálni, hogy ledarálnak minden román csecsemőt. Ezért üvöltik a magyar csapatnak, hogy vegyétek le a mezt, és ez csal könnyeket Dzsudzsák szemébe.

Emiatt éppenséggel nem kéne sírnia – más okból lehet. Az ugyanis valóban elmondhatatlanul kínos, hogy civilben recepciós, tanár meg műszerész hobbifocisták verik azokat, akik a futballból élnek, és elvben nincs más dolguk, mint a lehető legjobban fölkészülni a következő mérkőzésre.

De hát ez már így volt tavalyelőtt is. Csak akkor a villanyszerelőkből, bankárokból és börtönőrökből álló – kulcsjátékosait nélkülöző – feröeri csapatot sikerült hazai pályán kínnal, keservvel lenyomni, ami után kitört az össznépi hurrá, s ha bátorkodtam megjegyezni, hogy itt Feröerről van szó, akkor jött a magát kommentelőből átképző autodidakta szakértő, hogy kioktasson: napjaink futballjában minden győzelem értékes, a fejlődés egyértelmű, és aki nem képes a győzelmet a nándorfehérvári diadallal azonos szinten kezelni, az válasszon más országot magának stb. Innen jutottunk el oda, hogy

na ugye...

A FOCI JOBB HELYZETBEN VAN, MINT AZ ORSZÁG

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.06.10.


Engem tényleg csak annyiban érdekel a foci, amennyiben modellálja azokat a morális és mentális állapotokat, amelyek hét év fideszes uralkodás után az országban kialakultak.

És frászt kapok attól, hogy most, miután a 85 ezer lakosú Andorrától 1:0-ra kikaptunk mindenki fejek hullását kívánja látni, ahelyett hogy végre egyértelművé válna, hogy a magyar foci, a hazai politikai és gazdasági rendszer tükörképe.

Mert hiába mond le B. Storck vagy Csányi vagy akárki, és hiába állítanak össze "ütősebb csatársort", vagy dolgoznak ki jobb taktikát, ez a foci ugyanúgy züllik tovább, ahogyan az ország is.

Mert mindenféle teljesítmény nélkül fizetik meg busásan a játékosokat, mert a szövetségeket szakemberek helyett tehetségtelen, ostoba politikusok vezetik, mert a támogatásokat a klubok nem a teljesítmények, hanem a miniszterelnököt körülvevő koncentrikus körökben való elhelyezkedésük alapján kapják, mert a miniszterelnök belepofázik a válogatott összeállításába, a sportklubok életébe, a támogatások elosztásába, a bajnokság rendjébe...

NAPI EGYPERCES: MAGYARORSZÁG A ROKONSÁGOK ÉS A PANAMÁK LÁPVILÁGA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.10.
A korrupció hazánkban valószínűleg még sohasem volt olyan mértékű, mint Orbán több mint hét éve tartó uralkodása alatt. A hatalom közelében levők között mintha verseny folyna, ki tud nagyobbat hasítani a közpénzből.

Hihetetlen gazdagodásoknak lehetünk tanúi, a Fidesszel baráti kapcsolatot ápoló oligarchák szinte egyik pillanatról, a másikra lettek tehetős emberek, lettek milliárdosok. Egy normális országban, ahol a piac szabadon működik, ott ez akár még természetes is lenne. Nálunk, nem így van. Nem a gazdasági képességek a meghatározóak, hanem a politikai szereplőihez való viszony. Nincs verseny, a lapok előre le vannak osztva, a közbeszerzések csak fügefa levélként szolgálnak, hogy eltakarják a valóságot. A Fidesz fura urai azt hiszik, hogy disznóságaikat a magyar emberek nem veszik észre, s elhiszik, hogy a lopás az valójában nem is az. Amennyiben néha elvegyülnének -álruhában, mondjuk közmunkásként – az “egyszerű emberek” között, akkor furcsa véleményeket hallanának az általuk semmibe vett “alattvalóktól”. Forr az emberekben a düh, ökölbe szorul a kezük, titkon tán’ még a bicskát is nyitogatják, amikor hallják, hogy van egy “uralkodó osztály”, amelynek tagjai szabadon lophatnak, ráadásul cinikusan még az arcukba is vágják: ” akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér”. Rokonok, kollégiumi szobatársak, cimborák, “kötélbarátok”, strómanok országa 2017-ben hazánk.

Meghívom egy kis időutazásra a kedves olvasókat. Ugorjunk vissza az időben úgy 80-90 évet, ehhez vegyük kézbe a nagy realista, Móricz Zsigmond korát talán legmarkánsabban ábrázoló regényét, a Rokonokat. Igyekeztem a legjellemzőbb gondolatait egybegyűjteni, mintegy üzenetként, a mának:

“- A kormány dolgozik. Mindent készen kap a Ház, csak meg kell szavazni.

– Bizony az nagy munka lehet – mondta ő kissé álnokul és kissé megalázkodva. Nem mert ellenzéki szót mondani, inkább hallgatott. Félt, hogy az alispánnak rossz véleménye ne támadjon felőle…”

“A képviselőnek nem a Házban van ma dolga, hanem a kijárásoknál. El nem tudod képzelni, hogy mennyit kell lótnia-futnia. A kerület minden ügyes-bajos embere csak a képviselőre számít. Mindent tőle kér, tőle vár. Minden képviselőnek tele van a zsebe elintézendő dolgokkal. Hanem a fene egye meg, az igaz, hogy más nem tud elintézni semmit, csak a képviselő. Mindenüvé bemehet, és mindenki fél tőle. Az a sok ügyvéd, az itt él máma. Meg a mérnökök, ennek a kettőnek valóságos aranybánya a képviselőség. Meg a pénzintézeti embereknek meg a vállalatok vezetőinek. A földbirtokosoknak sem rossz, mert olyan dolgokat tudnak megszerezni, amihez a közönséges ember nem jut hozzá.”

“Ha valaki felszólalt, mindjárt kommentálták. “Ez kilépett az Egységes Pártból, mert már tudja, hogy el van ejtve, hát így akar magának kifelé népszerűséget csinálni. Most megy ellenzékbe…” “Ez az ellenzéki padokról tart kormánydicsérő beszédet, hogy megmentse a kerületét. Hátha nem állítanak ellenjelöltet.” “Ez azért van úgy felháborodva, mert valami üzletet az ő körében nála nélkül intéztek el, s ő nem keresett rajta.””

“Kezdte megérteni, hogy lehet az, hogy az egész ország meg van véve.

Mindenki függ valami szálon s valami módon a kormánytól. Ő, mint városi főügyész annyira szolgája a kormánynak, hogy egy szabad gondolata nem lehet. De csak erősödjön meg… De hogy lehet megerősödni?… Csak két módon: anyagi függetlenség és társadalmi függetlenség.”...

REMÉLEM, FINOM VOLT A SZÁJBATEKERT ÜNNEPI VACSORA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.06.10.


...2017. június 9-én, pénteken Áder Bajszos János, államelnöknek csúfolt fideszes pártkatona és kedves neje, Herczegh Anita tiszteletvacsorán látta vendégül a 80. születésnapját ünneplő ’56-os halálraítéltet, Wittner Máriát, a Fidesz egykori parlamenti képviselőjét és az UFÓ Magazin lelkes olvasóját.

Tudom, hogy ez csupán egy ártatlan és teljesen véletlen egybeesés, ami szóra sem érdemes, de azért én most kivételesen szóra méltatom. Akkor is, ha teljesen világos volt már tegnapelőtt is: az immár második mandátumát töltő, a Donald Trump által felrúgott klímaegyezmény és a magyar közbeszéd állítólagos lezüllése okán (amelynek szóvá tételekor nem kívánta ő közjogi méltatlansága porciózni a kormány- és az ellenzéki pártok felelősséget, pedig kurva jó lett volna egyszer a büdös életben kiegyenesíteni azt a hajlott gerincet) szemet forgató aláíróberendezéstől nincs mit várni.

A maga szánalmas kiszámíthatóságával együtt szégyen ez az ember, és ahogy elnéztem a 80 éves Wittner Mária társaságában készült fotókat, a közoktatás újabb gyomorszájon rúgása, az oktatási rendszer legkiszolgáltatottabbjainak falhoz állítása fölött érzett dühömet nem tudnám véka alá rejteni, akkor se ha akarnám.

Anélkül, hogy elvitatnám Wittner Mária ’56-os forradalomban játszott szabadságharcos szerepét, anélkül, hogy megkérdőjelezném a hosszú börtönévek sérelmeit és szenvedéseit, annak a fröcsögő, átkozódó gyűlöletnek, amivel ez a feneketlenül ostoba, mártíromságát maga előtt pajzsként toló, abból évtizedek óta jól megélő forradalmár a közéletet mérgezi, annak baszottul nem lenne keresnivalója a Sándor-palota ünnepi vacsorája körül. Nem hogy tiszteletet nem érdemel, semmit nem érdemel...

TERRORISTÁK TÁMOGATÁSÁVAL ÁLL FEL AZ ÚJ BRIT KORMÁNY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.06.10.


Miután Theresa May konzervatív miniszterelnök az önsorsrontás egy újabb csodálatos példáját mutatta be, és a várakozások ellenére nem növelte, hanem elveszítette parlamenti többségét, gyorsan kellett lépnie. Hiszen határozottságot és erőt kellett sugároznia, ha elejét akarta venni annak, hogy saját pártja megbuktassa. Ezért már a választások másnapján sikerült megegyezésre jutnia az észak-ír Demokratikus Unionista Párttal (DUP), amelynek támogatásával kisebbségi kormányt tud alakítani. Tiszta játszmának tűnik, csakhogy az észak-ír unionistákkal kötött megállapodás olyan, mintha egy teleszteroidozott, fehérjeporral és energiaitallal felpumpált KDNP-t engedett volna a kormányrúd közelébe.

A választási kampány keretében a a brit konzervatív (Tory) sajtó hetekig rémüldözött azon, hogy az ellenzék vezére, a munkáspárti Jeremy Corbyn terroristákkal szimpatizál – vagyis állítólag szimpatizált az egykori ír republikánus terrorszervezettel, az IRÁ-val, amelynek célja az Ír Köztársaság és Észak-Írország egyesítése volt. Egy tévéinterjúban fel is szólították Corbynt, ítélje el az IRA által elkövetett bombatámadásokat, mire Corbyn így felelt: elítél mindenféle bombatámadást, azt is, amelyet az IRA követett el, és azt is, amelyet az unionista félkatonai szervezetek (vagyis azok a csoportok, amelyek azért harcoltak, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság része maradjon). És ekkor persze elszabadult a pokol, miért nem ítéli el kizárólag az ír nacionalisták bűneit, miért az unionistákét is, meg amúgy is baloldali, szóval TERRORISTASIMOGATÓ.

A vicces csak az, hogy Theresa May kormányzásának garanciája most gyakorlatilag egy olyan párt, amelynek erős kötődései vannak az unionista terroristákhoz, sőt maga a DUP is működtetett pár évtizede egy paramilitáris szervezetet...

VÁLASZTÁSI FELLÉPÉS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.06.10.


"Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert, hogy a jobbikos Zagyva György Gyula gyalázatos antiszemita fenyegetőzése kapcsán a törvény teljes szigorával lépjen fel" - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szombaton az MTI-vel.

Ezt olvastam az előbb. Eltűnődtem. Nem azon, miért akar a miniszterelnök lesújtani a törvény teljes szigorával az antiszemitizmusra, mert az nyilvánvaló. Nem-nem, nem azért, mert zsidózni csak neki szabad, hanem mert így most kis bosszút lehet állni a másik náci párton. Piszkos kis bosszút és ráadásul nagyon ostobát is, minthogy ezzel nem vesz el egyetlen szavazót sem, viszont valószínűleg veszít, mert ezzel az intézkedéssel néhány lopva körülnéző szalonzsidózót is átlök a fröcsögőkhöz - dehát az anticipációs képességnek ez a foka már csak egy általános iskola hat osztályát elvégzett gyerektől várható el, a magyar miniszterelnök szintje azért ennél lényegesen alacsonyabban van.

Azon tűnődtem, hogy abban az összeállításban, amit Gulyás Márton készített (és ami miatt a két, még a miniszterelnöknél is egyszerűbb gondolkodású alak egymásnak ugrott), én szerepeltettem volna-e azokat a keretlegényeket, akiket annak idején az SA-ba nem vettek volna fel alulképzettség miatt, de a magyar parlamentben fel sem tűnnek a többi tömeggyilkos között. Hogy ettől meggyőzőbb lett-e a képes proklamáció? Talán nem. Az ember nem mutatkozik effajta kétlábúakkal egy helyen. Bizonyos foglalkozásokban ez az izoláció persze lehetetlen, orvosnak például kezelnie kell az ilyen lények sebesülését, de mondjuk egy szimpla bűnöző, aki legföljebb egy-két embert ölt csak meg, bizonyára undorral fordulna el, ha felkérnék egy filmben való közös fellépésre...

BARTUS LÁSZLÓ: KIKKEL KELLENE MÉG LEVETETNI A MEZT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.06.10.


Az andorrai fényes mérkőzés után az egy éve még világbajnoki aranyról álmodozó magyar futballhuligánok megszégyenítették a magyar válogatottat, és levetették velük a mezt. Az külön említést érdemelne, hogy ezt miért tették meg, és mekkora szerepet játszott benne a fizikai megfélemlítés. Kívülről ez semmivel nem látszott szebb jelenetnek, mint a csecsen Magomed akciója, amikor fenyegetéssel bocsánatkérésre kényszerített egy civil aktivistát.

Mondhatnánk, hogy a futballdrukkerek mindenhol ilyenek, hogy vagy az égig magasztalják a játékosokat, vagy a sárba döngölik őket, ehhez hasonló jelenetet azonban még nem láttunk. Ahogy sorban bedobálták a válogatott játékosai a mezeiket a kopaszoknak, az olyan jelenet volt, mint a világosi fegyverletétel, amikor letették a fegyvereiket az őket legyőző ellenség lábaihoz. S a kép nem csal: a kopaszok ahogy Magyarországnak, úgy a magyar futballnak is ellenségei. Csak az Orbán-rezsimnek barátai, amely szintén Magyarország ellensége.

Én mindig is az Orbán-csapat ellen szurkoltam, mert egy futballsiker nálunk nem a nemzet sikere, hanem Orbáné. Megtéveszti az embereket, s ez a kijelölt funkciója is. De sohasem a játékosok ellen szurkoltam, akik nem politizálnak, hanem futballoznak. Úgy, ahogy tudnak. Ezért nem őket hibáztatom az andorrai vereség miatt sem, kivéve csupán egyetlen játékost, aki nem futballista, hanem maffiózó üzletember, mióta az európai élvonalból elment az orosz maffia egyik csapatába, s most arab sejkeket szolgál ki, s ezzel a sport helyett a cirkuszt és a pénzt választotta. De még azért sem ő felel, hogy beteszik a válogatottba, pedig az sport.

A magyar mez, szülessen bármilyen eredmény, Magyarország jelképe. Amikor odadobják a futballhuligánok lábaihoz, az szimbolikus cselekedet. Kifejezi, hogy kiknek adják vissza ők a megbízást, a meghatalmazást, hogy viseljék. Kőkemény bűnözőknek, erőszakos fasiszták söpredékének. Én nem adtam volna oda ezeknek a mezt, még olyan szöveg kíséretében se, hogy “töröljétek ki vele a seggeteket”. Ezek ne töröljék ki vele a valóságban is a seggüket, megteszik ezt képletesen úgyis naponta. Ha én egyszer levetném így a mezt, nem venném vissza soha többé...

EMBEREK EZREI ÉHEZNEK, VALÓBAN MEGÉRI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.06.10.


Stadionország csapata a tegnapi napon ismét leszerepelt. Nem először és talán nem is utoljára, de ez nem változtat azon, hogy ismét fájó sebet ütött a már amúgy is siralmas magyar foci testén. Egy, a világranglista 186. helyén álló, játékosaikat a spanyol 5. osztályból szerző, nagy többségében amatőr focistákkal felálló csapat verte meg Magyarország csapatát. Andorra utolsó tétmérkőzésen megszerzett győzelméig, egészen 2004-ig kell visszamenni, amikor is Macedónia csapatát sikerült legyőzniük. Ami Andorrának történelmi siker, az nekünk ismét szégyenteljes vereség. Hány ilyen nap volt már az elmúlt 10 évben? Mikor jövünk rá végre hogy a magyar foci teljesítménye nem a beleöntött pénz mennyiségétől függ? A tehetség nem pénz kérdése, soha nem is volt az, ez nem klub futball.

Az elkövetkezendő 3 évben, tehát 2020-ig bezárólag, a kormány legalább 268 milliárd forintot – melyből 250 000 000 000 forint közpénz – kíván stadionépítésre szánni. Ezt a pénzt az emberek megkérdezése, felhatalmazása nélkül költi el a magyar kormány egy olyan vágyálomra, amely az emberek életét semmilyen mértékben sem javítja. Ez az összeg még csak nem is egy végső összeg, ugyanis azokat a stadionokat nem csak felépíteni, de fenntartani sem árt. Ez évi plusz 50-60 milliárd. Olyan összegekkel dobálózik a magyar állam, melyből akár rendbe is lehetne tenni a magyar kórházak egy részét, de ehelyett soha meg nem térülő stadionépítésekbe ölik ezeket az irdatlan pénzösszegeket.

A magyar foci nem azért volt ott, ahol, egészen a 80-as évekig, mert több pénz lett volna rá, vagy mert annyi stadion állt volna az ország minden pontján. Hanem azért, mert a magyar játékosok a hazájukért fociztak, egy megtiszteltetés volt, ha a magyar címer díszelgett a mezeiken. Nem a pénzért fociztak – noha nyilván akkor is meg voltak fizetve – hanem azért, mert imádták, amit csinálnak. Egy fiatal srác nem egy 30 ezres stadionban tanul meg focizni és válik az ország legjobbjává. Kisgyerekként a lakótelep lebetonozott, kerítéssel körbevett pályáján tanulja meg az alapokat. Egy tehetség kibontakozásához nem kell, soha nem is kellett stadion. Ha újra magyar focit akarunk látni, akkor az alapoktól kell megreformálni azt, kezdve a futball iskoláktól az utánpótlásig...

SIMICSKA TOTÁLIS MEGSEMMISÍTÉSÉBE KEZDETT ORBÁN - MIT LÉP ERRE AZ EGYKORI LEGJOBB BARÁT, AZ ŐSOLIGARCHA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.06.10.


Putyin legjobb magyar tanítványa, Orbán Viktor immár valóban Simicska Lajos teljes és totális megsemmisítésére adott parancsot. Ahogy azt Oroszországban is láttuk sokszor: az állami erőszakszervezetek teljes súlyukkal nehezednek az egykori legjobb barátra. De mi lehet a válasz?

Ha Simicska Lajos kicsit Keletre pillant, pontosan tudja, mi a célja az ellene folyó hadjáratnak: nem csupán bevételi forrásaitól akarják elvágni, adóforintokból összekuporgatott, tízmilliárdos vagyonkáját a végletekig lecsökkenteni, de személyes szabadságától is megpróbálják majd megfosztani.

Utóbbival kapcsolatban semmi kifogásunk nem lenne, ha azokért a bűnökért, bűncselekményekért kerülne rács mögé, amelyeket 1989-től, Orbán Viktor örök háttérembereként, a Fidesz pénztárnokaként, az adóhatóság elnökeként, a 2010 utáni fél kormány kinevezőjeként követett el. Erről azonban szó sincs. Simicska Lajos a G-nap után született erre a világra. Előtte? Előtte nem volt. Nem létezett. Azelőtt ő maga volt a Habony Árpádba oltott Mészáros Lőrinc, aki nem közszereplő, de az üzleteivel a kormány nem foglalkozik. A közpénz-bulémia pedig ragadós betegség, tőle kapta el "Mészáros Lőrinc" is.

Simicskát eddig csak ellehetetleníteni igyekeztek:

– Budapestről megpróbálták minden hirdetőoszlopát tövestül kitépni – mint a bíróság később kimondta: teljesen jogtalanul.

– Megpróbálták nagyon messziről is koholtnak tűnő vádakkal kizárni a közbeszerzésekből – erről is kimondta a bíróság, hogy jogtalan volt a folyamat.

– Nem is értjük, mire volt ez jó, hisz valami furcsa, negatív csoda folytán az addig remek vállalkozó elkezdett semmit sem nyeri közbeszerzésen.

– A kormány egy rendeletével lényegében felszámolta a köztéri reklámozást, de az óriásplakátok mindenképp 2020-tól.

– Hogy addig se kelljen várni, a politikai kampányolást már most, a jövő hét elején fel akarja számolni.

Mindennek megkoronázásaként épp büntetőeljárást próbálnak kreálni Simicska ellen, amiért kevesebb plakáthelyet vallott be a NAV-nak, mint amennyin valójában a Jobbik kampánya folyik. (Amúgy meglehetősen rejtélyes a dolog, hisz az adóhatóságnak ilyen információt bizonyosan nem kell leadni, legfeljebb a szolgáltatás ellenértékeként kapott összeg forgalmi adóját. Úgyhogy felfoghatatlan, mi alapján indított – maga által is megerősítve a kormánynyaloncok értesüléseit – a NAV eljárást költségvetési csalás okán.)...

A KREATÍV SZEMÉLY 10 LEGFONTOSABB JELLEMZŐJE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Jantek Gyöngyvér
2017.06.10.


Csíkszentmihályi Mihály, a neves magyar származású pszichológus hosszú éveket szentelt annak, hogy sikeres, kiemelkedő teljesítményű személyek életét, jellemzőit vizsgálja. 2009-ben magyarul is megjelent kreativitásról szóló könyve, melyben egy újszerű elgondolást ismertet: a kreativitás rendszerelméletét. (Erről bővebben itt olvashatsz).
Könyvének egyik izgalmas fejezetében arról ír, milyen a kreatív személyiség. Csíkszentmihályi szerint nincs olyan sajátos vonáskészlet, amellyel rendelkezni kell ahhoz, hogy valaki kreatívvá válhasson (erről egyébként erősen megoszlik a kutatók véleménye). Lehet valaki boldog és extravertált, vagy élhet szerzetesi életmódot, lehet kellemes társasági ember és mogorva remete is: a lényeg, hogy a személy a rendszerelmélet „szabályai szerint játsszon”.
Ettől függetlenül Csíkszentmihályi kiemel néhány olyan tényezőt, ami valószínűsítheti a kreatív sikert. Az első fontos vonás valamiféle genetikai prediszpozíció, mely érzékenyebbé teszi a személyt egy adott tartományra. A második, rendkívül fontos és általános jellemző az átlagosnál nagyobb mértékű kíváncsiság, a folyamatos érdeklődés, rácsodálkozás a dolgok mikéntjére. A tapasztalok iránti nyitottság elengedhetetlen feltétele az újszerű felismeréseknek. A tartományhoz való hozzáférést említi harmadikként, mely nagymértékben külső tényezők (családi háttér, anyagi lehetőségek, szerencse) által meghatározott. Természetesen vannak olyan személyek, akik a rossz körülmények és akadályok ellenére is kiharcolják maguknak a szükséges feltételeket. Negyedik elem a szakértői körhöz való hozzáférés, mely szintén nagymértékben függ személyen kívül álló okoktól. (Ha néhány itt említett fogalmat homályosnak érzel, olvasd el a bővebb cikket Csíkszentmihályi teljes elméletéről).Bár Csíkszentmihályi vonakodik attól, hogy csak a kreatív emberekre jellemző általános jellemvonásokat tárgyaljon, tapasztalatai alapján leginkább a komplexitás az, amiben eltérnek az átlagos emberektől. Olyan gondolatokat és viselkedést tudnak ötvözni magukban, amelyek a többi embernél általában elkülönülnek egymástól. A kreatív személy képes a helyzet kívánalmaitól függően rugalmasan váltani az egyes szélsőségek között, és ennek ellenére nem válik a viselkedése bizarrá, szélsőségessé vagy kiszámíthatatlanná. Ezek az ellentétes pólusok integrálódnak a személyiségükben, énazonosak, nem okoznak belső konfliktust. Csíkszentmihályi 10 ellentétes vonáspárt taglal, ami szerinte különösen jellemző a kreatív személyekre:...

ILYEN HELY MOST A VILÁG, ÉS AZON BELÜL MAGYARORSZÁG

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.06.10.


Nyugat-Európában az emberek félnek, veszélyben van a kultúra, a jólét, az iskola, a méltósággal öregedés és a biztonság, ugyanis van egy olyan, párthatárokat is átlépő európai érdekközösség, ami több 100 ezer idegent akar behozni Európába, és ennek a gondolatnak az „atyamestere”, részben finanszírozója, szervezője Soros György. A Kommunista kiáltvány alapján létrejött Brüsszelben ma azon mesterkednek, hogy minél gyorsabban ideszállítsák és betelepítsék közénk az idegeneket, és már több mint 900 olyan no-go zóna van Európában, ahol a bevándorlók átvették az uralmat. Az Európai Parlament egy Magyarországról szóló Soros-jelentéssel folytat vendettát az ország ellen, mert nem akarunk bevándorlókat beengedni.

A nyitott társadalmak szolgálatába állított civilek és embercsempészek együtt szervezkednek azon, hogy migránsok millióit szállíttassák Európába, meggyengítve ezzel a nemzeti kormányokat. Folyamatos veszélyben élünk, a délszláv háború óta nem látott kihívással állunk szemben, nem tudjuk meddig lesz ilyen békés Nyugat-Európa, mi lesz a Balkánon, Törökországban. Egy magát humanitárius ügynek kiadó, de valójában térfoglaló ostrom alatt állunk, feleségeink, lányaink biztonsága forog kockán, és csak magunkra számíthatunk, Brüsszelre meg az EU-ra nem, ők csak megnehezítik a munkánkat az emberi jogi, szépelgő handabandával...

ALFÖLDI: "ABSZOLÚT SZERELEM ÉS SZERETET VAN KÖZÖTTÜNK"

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Balogh Gyula
2017.06.10.


Jordán Tamásról, a neves színész-rendezőről, a botrányos szombathelyi színházigazgató választás főszereplőjéről pályatársak, kollégák, barátok, családtagok vallanak kollégánk, Balogh Gyula A Jordán-sztori / Egy színházi JELENSÉG című interjúkötetében, amely a Kossuth Kiadónál jelenik meg. Alföldi Róbert egyebek közt arról beszél, nem tud olyan példát, hogy vidéki városban kivonuljanak az emberek egy színházért. Részlet a Nemzeti Színház volt főigazgatójának interjújából.

- Több helyen elmondtad a véleményedet az elmúlt hetek, hónapok szombathelyi eseményeivel kapcsolatban. Most is Szombathelyen rendezel. Többször emlegettek téged is ebben a történetben.
- Én voltam az abszolút megkérdőjelezhetetlen negatív érv, hogy miért nem kell Jordán mandátumát meghosszabbítani.
- Amikor kiírták a pályázatot és elkezdődött az egész történet, akkor te gondoltad, hogy ez lesz a forgatókönyv, vagy egy kicsit meglepett?
- Engem a bénaságuk lepett meg kissé. Azt lehet érzékelni, hogy nem találtak embert a pályázaton. Egyébként minden lényegtelen volt számukra, csak az volt a fontos, hogy ne Jordán maradjon tovább. Csak nem találtak erre embert, illetve Dér Andrist találták meg, de szerintem ő ennél finomabb lelkű ember. Az is elgondolkodtató, és ez most egyáltalán nem értékítélet Dér Andrisról, sőt…, hogy miért mászik valaki egy ilyenbe bele. De ez legyen az ő dolga. Pontosan lehet tudni, és mindenki pontosan tudja, hogy kihez járt Dér Andris, hogy föl legyen készülve rendesen.
- Kihez?
- Vajon kihez?
- V. A.?
- Igen. Ezt lehet tudni, mindenki tudja. De ugyanakkor meg úgy gondolom, hogy a visszalépés tisztességes lépés volt tőle. Volt hozzá hisztéria, hogy őt megfenyegették. Aztán kiderült, hogy senkit nem fenyegettek meg. Azt lehetett tudni, hogy ők nem akarják Tamást. Milyen dolog az, hogy egy ilyen fellegvár még nem a miénk – gondolták. Iszonyúan szomorúnak és mocskosnak tartom a történetet. Azért tartom annak, mert mindenki belemászik ebbe akarva-akaratlanul, a nagy, gerinces macsók nem szavaznak, ami abszurdum. Szerintem, ha egy képviselő ilyen helyzetben nem szavaz, akkor alkalmatlan a munkájára. Mert azért van ott, hogy szavazzon.
- A jobbikos képviselőre gondolsz?
- Igen, a jobbikosra, aki a mérleg nyelve lett volna. Csak ez felelősségvállalás lett volna, hogy így vagy úgy szavaz. A történet azt is nagyon szépen megmutatta, hogy egyáltalán nem érdekli a hatalmat az, hogy az emberek mit szeretnének. Arra nem nagyon tudok példát, hogy vidéki városban kivonulnak az emberek egy színházért. Tudom, „ezt is Jordán szervezte, és fizetett az embereknek, és még Soros György is segített”. Sajnos már a látszatra sem adnak. Az a fajta hatalmi arrogancia és cinizmus, amit szerintem egyébként is lehet érzékelni, ennél a kis helyi történetnél is tetten érhető volt...

KONCZ ZSUZSA: ELKESERÍTŐ A FOKOZÓDÓ FESZÜLTSÉG, AZ ÁLLANDÓ HARC


CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2017.06.10.


Nem tudja, hogy tiltólistán van-e a köztévén, mert az ilyen listák nem nyilvánosak, de az utóbbi hét évben külföldi televíziókban többet szerepelt, mint itthon. Nagyon elkeseríti az értelmetlen-és végtelenül idegesítő állandósult harc az újabb és újabb „ellenséggel”.

Nagy koncertjeinek kirobbanó fogadtatása nem csak életre szóló élmény a tavaly év végén új lemezzel jelentkező Koncz Zsuzsa számára, hanem – mint a wmn.hu-nak elmondta – azt is feledteti vele, hogy a hivatalos média az elmúlt hét évben elhallgatta, hogy egyáltalán létezik.

Az énekesnő szerint nagyon elkeserítő a nyilvánosságban tapasztalható egyre fokozódó feszültség, az értelmetlen és végtelenül idegesítő állandósult harc az újabb és újabb „ellenséggel”.

Az Aréna-koncertről videofelvétel is készült, de hogy mi lesz a sorsa, egyelőre nem tudni. „Valamilyen formában előbb-utóbb nyilvánosságra kerül. Hogy hogyan, az most még nem látszik, de nem valószínű, hogy magyar televíziók bármelyikében is látható lesz.”...

KEMÉNY ZSÓFI: "VALAMIÉRT NEM HISSZÜK EL, HOGY KÉPESEK VAGYUNK MEGVÁLTOZTATNI A REZSIMET"

HVG ONLINE - KULT
Szerző: Hercsel Adél
2017.06.10.


Nem állítja, hogy az új regényében felvázolt forradalom az egyetlen megoldás a dühös kiábrándultságra, ami most az országot jellemzi, de egy fegyveres harcba torkolló tüntetéssorozat jelen pillanatban reálisnak tűnik - véli Kemény Zsófi, akinek Rabok tovább című regénye már megjelenése előtt szélsőséges reakciókat váltott ki. Interjú.

hvg.hu: Rabok tovább című frissen megjelent, a mai magyar valóságra ijesztően hasonlító regényedben a kormány kitalálja, hogy újratemeti Mátyás királyt. A nagyszabású állami ünnepség reggelén bejelentik a fészekadót, amit 10 éven át kell fizetnie minden kivándorló magyarnak, továbbá kiderül, hogy fizetősek lesznek a gimnáziumok. Végül az ünnep során Hősök terén kitör a forradalom. Mondták már, hogy kösz, de inkább ne adj ötleteket?

Kemény Zsófi: Mondták. Amikor gondolkodtam rajta, hogy mi legyen a miniszterelnök ünnepi beszédében a nagy bejelentés, és kitaláltam ezeket, valami teljesen valószínűtlen, egyértelmű baromságot akartam írni, amiről ordít, hogy a kormány megőrült. Azóta két éve azért drukkolok, hogy nehogy tényleg elhangozzanak ezek a szavak, mert sajnos napról napra egyre kevésbé látszanak valószínűtlennek. A regénybe még 2015 elején, a legnagyobb slam poetrys fellendülés kellős közepén vágtam bele, és ugye a slam műfaja megköveteli, hogy az ember éjjel-nappal közéleti, politikai kérdésekkel foglalkozzon (főleg éjjel). Akkoriban rengeteg újságot olvastam, tüntetésekre, és a barátaim kisebb-nagyobb politikai rendezvényeire jártam, ismerkedtem, beszélgettem, azaz játszottam a tényekkel és a konteókkal. Sokkal szórakoztatóbb ötleteim is voltak, mivel lehetne egy népet még jobban megalázni, de tényleg úgy döntöttem, hogy egyelőre megtartom őket magamnak.

hvg.hu: Úgy tűnik, elég hamar kiábrándultál, mert a regényben megjelenített forradalom minden, csak nem romantikus, sőt. Jól gondolom?

K.Zs.: A regény írása közben nemcsak slammer voltam, hanem pszichológia szakos egyetemi hallgató is, akit elsősorban a szociálpszichológia érdekelt. És sajnos ez a tudomány az emberi nemből való kiábrándulás tudománya. A regényben csak annyit tettem, hogy végigondoltam, néhány számomra kedves ember hogyan viselkedne egy ilyen helyzetben, hogy rendeződnének át a prioritások. És eléggé tartok tőle, hogy valami ilyesmi bekövetkezik. Nem állítom, hogy a regényben felvázolt forradalom az egyetlen megoldás arra az egyre elkeseredettebben dühös kiábrándultságra, ami most az országnak azt a részét jellemzi, amelyet én látok. De egy fegyveres harcba torkolló tüntetéssorozat jelen pillanatban reálisnak tűnik. Annyi megvan, hogy elkezdtünk kiállni magunkért, de nem csináljuk elég erővel és következetességgel. Valamiért nem hisszük el, hogy képesek vagyunk megváltoztatni a rezsimet...

TGM: MERKEL VAGY TRUMP? - BRÜSSZEL +/-

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.06.10.Angela Merkel németországi szövetségi kancellár és Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár meg Martin Schulz, az SPD jelenlegi, az Európai Parlament volt elnöke világosan kimondta, ami jó ideje nyilvánvaló már – olyannyira, hogy néhányan már pár hónapja megírtuk – : az 1940-es évek végétől az 1980-as évtized végéig kialakult nyugati szövetségnek vége.

A mindig is nyíltan Európa-ellenes Trump – akinek kedvenc európai (brit) politikusa Nigel Farage, az Európa-gyűlölő UKIP párt korábbi vezére, s aki örömét fejezte ki afölött, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból – elnöksége, az Egyesült Királyság távozása Európából, Oroszország, Törökország, illetve a Nyugat éleződő konfliktusa, több kelet-közép-európai ország antidemokratikus, sok tekintetben szélsőjobboldali politikája (és Andrej Babiš Csehországban meg Sebastian Kurz Ausztriában még nem is jutott hatalomra…), a mocorgó balkáni válság, no meg persze a menekültprobléma destabilizáló hatása együtt: olyan helyzet ez, amely a Népszövetség megszűnésének idejére emlékeztet.

Soha, egyetlen pillanatra nem szabad megfeledkezni róla, hogy Európa nem a saját erejéből győzte le a fasizmust, az ellenállási mozgalom a teljes náci győzelem (1940) után semmire se lett volna elég: Hitlert csak külső erők (a Szovjetunió, Anglia, Amerika) voltak képesek – együttesen és nagyon nehezen – legyűrni. 1945-ben a szélső katolikus, monarchista konzervatívoktól a kommunistákig mindenki tisztában volt vele, hogy Európa békéje, egyensúlya, stabilitása, jóléte csak akkor lehetséges, ha a külső garanciák megmaradnak.

Mindenféle bajok ellenére ez így is történt.

A külső kezesek sorából 1989 után kiesett a Szovjetunió, most pedig Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. Akármit gondolunk az 1945 és 1989 közötti gazdasági és biztonsági szerkezetről és 2016-ig tartó, immár oroszmentes meghosszabbításáról – ez földrengés.

Jelentőségében fölér 1989-cel.

Tagadhatatlan történeti analógiák vannak itt...

SZÜDI JÁNOS: NAT-MATT

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Szüdi János
2017.06.10.


Kevesen értik miért olyan fontos a Nemzeti alaptanterv (NAT) a kormányzat számára. Úgy kezeli, ahogy a csodafegyvert szokás kezelni a háborúban. Jó oka van rá! Az Orbán-kormány a kezdet kezdetén hadat üzent a tanszabadságnak, a tanuláshoz való szabad hozzáférés jogának. Az iskolai szakmai önállóság megszüntetéséhez – a lehető leggyorsabban - ki kellett adni a Fidesz értékrendjét közvetítő NAT-ot. A NAT határozza meg ugyanis az iskola pedagógiai tevékenységének irányát, a pedagógiai szabadság kereteit, az iskolarendszer felépítésének vázát.

A töréspontok

Nem véletlen, a NAT kérdéseiben soha nem volt egyezség a különböző színű kormányzó erők között. Az ellentéteket jól tükrözi, hogy a közoktatásról szóló törvény 1993-ban történt megjelenése óta ötször adtak ki NAT-ot. Most írják a hatodikat. Miután a NAT bevezetéséhez legkevesebb négy tanévre van szükség - ha az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamokon kezdik a bevezetését -, eddig még egyik esetben sem sikerült úgy a végére érni, hogy ne kezdték volna bevezetni az újabbat. Leegyszerűsítve, az ellentét lényegét: milyen mélységig kell meghatározni az iskolai oktatás tananyag- és követelményrendszerét az államnak? Hol kezdődjön, és hol fejeződjön be az iskolák szakmai önállósága, a pedagógusok módszertani szabadsága, a tankönyvválasztás lehetősége, az iskolák szakmai ellenőrzése? A NAT-ból következik az iskolaszerkezet: hat, nyolc vagy kilenc évfolyamos az általános iskola? Négy, öt vagy hat évfolyamig tartson az alsó tagozat? Négy, hat, nyolc évfolyamos a gimnázium? Ismerős vitapontok.

Ezek az ellentétek a modern kor termékei. Az iskola, s benne a pedagógus - amióta állnak az iskolák falai - a hatalom kiszolgálója. Hazánkban az iskolák szakmai önállósága 1985-ben fogalmazódott meg első ízben törvényszövegben. Addig az időpontig az oktatásban minden döntés az állam kezében volt, még akkor is, ha a 1970-es évektől az iskolák épületei, a finanszírozás feladatai a tanácsokhoz kerültek. Az állam elvárásait kötelező tantervi utasításokban adta ki a miniszter. Hozzárendelte a kötelező tankönyveket. A tanácsi szakigazgatás működtette a felügyeleti rendszert. A hatalom korlátlan beleszólási joggal rendelkezett az iskolák életébe.

Az évszázadok során nem sokat változott a hatalom oktatásról alkotott felfogása, amelyet jól tükröz I. Ferenc 1821-ben, Laibachban (ma: Ljubljana), egy iskolában elmondott beszéde: "Aki engem szolgál, azt kell tanítsa. amit én elrendelek tanítani."

A rendszerváltás előtt öt esztendővel az Országgyűlés által elfogadott oktatási törvény felhatalmazta a minisztert egyedi megoldások, kísérletek engedélyezésére. Több száz engedélyt adtak ki. Megszülettek a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok, az alternatív programokkal dolgozó iskolák. Megszűnt a felügyeleti rendszer, s belépett a szaktanácsadás. Megszűnt a miniszter utasításadási joga, korlátozták a tanácsi szakigazgatás jogosultságait. Az intézmények megkapták a döntés jogát saját ügyeikben. Magániskolák még nem működhettek, így állami fenntartásban kezdte meg tevékenységét az Alternatív Közgazdasági Gimnázium. Az állam minden irányítási jogát átadta egy alapítványnak. 1990-ben az oktatási intézmények tulajdonosai, a feladatellátás megszervezésének felelősei a helyi önkormányzatok lettek. Maradtak a régi tantervek, maradtak a kísérletek, és az egyedi megoldások engedélyei.

Kialakult a feladatmegosztás rendje: ágazati irányítás, fenntartói irányítás, intézményi tanügyigazgatás. Ebben a megosztásban az intézmény elkülönül a fenntartójától, jogi személy, saját költségvetése van. Munkáltatói jogokkal rendelkezik...


BITÓ LÁSZLÓ: SOROS A SOROS

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Bitó László
2017.06.10.Az Eötvös Károly Intézet "Legyen köztársaság!" című közéleti és kulturális fesztiváljainak legutóbbi rendezvényén, március 18-án, "Civilek a célkeresztben" volt az egyik kerekasztal-beszélgetés igencsak aktuális témája. A szervezők egyebek mellett két kérdést vetettek fel: "Hogyan érdemes kezelni a támadásokat?" és "Milyen stratégiák jöhetnek szóba?" Mindenekelőtt szolidaritást kell vállalni azokkal, akiket hamis vádakkal támadnak, hogy ellehetetlenítsék őket - mondtam erre, és hozzátettem: "Manapság Soros György van a kormány évek óta folyó ellenségkereső és gyűlöletszító kampányának célkeresztjében." Ez, sajnos azóta még inkább igaz – tehát vele kell szolidaritást vállalnunk. Majd valahogy így folytattam: ha pedig azt kérdezik, mennyi pénzt kaptatok Soros Györgytől, valljátok be nyíltan, sumákolás nélkül, hogy soha egy fillért sem. De valljátok be büszkén azt is, hogy milyen alapítványoktól nyertetek támogatást pontosan kidolgozott projektekre, gondosan elkészített pályázatokkal, és hogy minden fillérről el kell számolnotok a magyar hatóságok számára is teljesen átláthatóan.

Orbánéknak pedig tudomásul kell venniük, hogy az alapítványoktól kapott pénzeknek semmi közük az alapítóhoz, hiszen éppen ők érveltek azzal, hogy az alapítványba tett pénz még a közpénz jellegét is elveszti. A bíróság ugyan kimondta, hogy a közpénz mindig közpénz marad, de az ítélet nem vonatkozik magánpénzre, vagyis Soros György alapítványokba tett pénze már rég elveszítette Soros-jellegét. A magyar bíróságok által elfogadott alapszabály szerint működő és a magyar hatóságok által ellenőrzött, magyar alapítványokba helyezett külföldi pénzek pedig elveszítik külföldi jellegüket.

Filozófiai háttér


Soros és más filantrópok között az lehet a legnagyobb különbség, hogy talán neki van a legerősebb filozófiai háttere. Személyes élmények is késztethették olyan alapítványok létrehozására, amelyek segíthetnek megakadályozni a múlt nagy katasztrófáinak megismétlődését. Soros ugyanis a saját bőrén tapasztalta meg a XX. század mindkét nagy diktatórikus rendszerének embertelenségét: a nácik elől bujkálnia kellett, a kommunizmus elől Angliába menekült, ahol megragadta a XX. század egyik legnagyobb filozófusának, Karl Poppernek a tanítása az "open society"-ről, a nyitott társadalomról. Ezek után érthető, hogy a fiatal Soros úgy döntött, a zárt társadalmak, a diktatúrák, a dogmatikus, agymosó rendszerek elleni küzdelemnek szenteli az életét. Az is érthető tehát, hogy Soros később a kommunista egyeduralom ellen fellépő fiatal Orbán Viktor támogatója lett.

De az is érthető, hogy Orbán, aki az álnemzeti, Keletre nyitó jobboldaliságot és a putyinista neokommunizmust ötvözve tör egyeduralomra, most a saját önkényuralmi törekvései első számú ellenségének tartja a nyitott gondolkodású és a nyitott társadalmat támogató Sorost. És ez nem most kezdődött: Soros éppen akkor hívta fel a figyelmet a kapitalizmus veszélyeire - lásd például The Capitalist Threat (A kapitalista veszély) című tanulmányát a The Atlantic Monthly 1997. februári számában -, amikor Orbán, feladva liberális múltját, elkezdte metamorfózisát önkényuralmának vadkapitalista korruptokráciája felé.

De lehet egy másik komponense is annak, hogy Orbán Soros ellen fordult. Az ugyanis, hogy be kell látnia: új oligarcha-garnitúrája és strómanjai gátlástalan gazdagítása ellenére sosem fog olyan pénzügyi háttérre szert tenni, amellyel tényezővé válhat nemzetközi szinten. Sőt, talán ennél is jobban frusztrálhatja Orbánt, hogy kénytelen elismerni Soros pénzügyi zsenialitásán is messze túlmutató intellektusát, amellyel a Karl Popper által kidolgozott reflexivitás-elméletet befektetői sikerein túlra is ki tudta terjeszteni. Ez a megközelítés nyitott Soros számára társadalomfilozófiai perspektívát, amely iránt maximálisan elkötelezett maradt, és ez magyarázza, hogy minden földrészen szinte minden ajtó nyitva áll előtte.

Orbán szavaiból és anyagi telhetetlenségből az derül ki, hogy feltételezi, egykori támogatója a szívélyes fogadtatást sok-sok milliárd dolláros vagyonának köszönheti. Pedig tudhatná, hogy számos milliárdos a pénzén túl annyira érdektelen, hogy jobb körökben nem is látják szívesen őket. Orbán még arra sem számíthat, hogy majd a sznobok befogadják, hiszen nem kérkedhet strómanokra bízott vagyonával, és már az intellektusát is rég beárnyékolta politikai álarca.

Orbán frusztráltságainak is szerepe lehet abban, hogy hatalmas energiát fektet egykori mentora diszkreditálásába. Mindig sajnálatraméltó, ha valakit felőrölnek a rögeszméi, de az igazi katasztrófa az, ha ennek egy ország válik áldozatává...


ÓNODY-MOLNÁR DÓRA: DRÁGÁN, KEVESEKNEK - EZ VOLNA A KORMÁNY MEGOLDÁSA A NÉPESEDÉSI PROBLÉMÁKRA

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: Ónody-Molnár Dóra
2017.06.10.


Aki teleszüli a világot, azé a világ – tudtuk meg Németh Szilárdtól nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a Családok világkongresszusán bejelentette, miképp növelnék a gyermekvállalási kedvet. Szó esett emelkedő családi adókedvezményről, csökkenő jel­­zá­­log­­hitel-tar­­tozásról, átvállalt diákhitelről. Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban: mindez kevés. A demográfiai helyzet javítását célzó intézkedések a gyermekvállalásra koncentrálnak, s lényegesen kevesebb figyelem jut a várható élettartam növelésére. A kormány nem foglalkozik eleget az egészségüggyel és az oktatással, s bár ezek is összefüggésben állnak a demográfiai trendekkel, a két ágazatból rengeteg pénzt szivattyúztak ki az elmúlt években. Persze a gyermekek számának alakulását jelentősen befolyásolja az is, hogy a szülőkorban lévő nők milyen jövőképet látnak maguk előtt. Nem mindegy, hogy a nők vissza tudnak-e térni a munkaerőpiacra, vagy szociális támogatásra szorulnak. Sokkoló adat, hogy a gyermeket nevelő családok 51 százaléka a létminimum alatt él.

Ha a kormány csak a termékenység javítására összpontosít, az önmagában nem változtat a trendeken – így összegezhető a mértékadó szakértők véleménye. Szerintük nehezen képzelhető el, hogy sikerül a jelenlegi 1,5 százalékról 2030-ig 2,1 százalékra emelni a termékenységi rátát.

Orbán Viktor a Családok világkongresszusán jelentette be azokat az intézkedéseket, amelyek reményei szerint megalapoznák a nagy növekedést, a társadalom természetes reprodukcióját. A tervek szerint megemelik a kétgyermekes családok adókedvezményét, a három- vagy többgyerekes családok a jelzáloghitel-tartozásukból egy-egymillió forintot leírhatnak. Emellett a kormány átvállalja azoknak a fiatal nőknek a diákhitel-tartozását, akik felsőfokú tanulmányaik alatt vállalnak gyereket, és bölcsődefejlesztési programot is indít...

...Gyerekmatek


Ami a Családok világtalálkozóján bejelentett családpolitikai intézkedéseket illeti: ezek egy 130 milliárdos csomagban szerepeltek, a paksi térség fejlesztésével együtt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy interjúban elismerte, hogy nincsenek betervezve a 2018-as büdzsébe, mert azt már korábban benyújtották. De persze – mondta a miniszter – az újonnan jelentkező családpolitikai kiadásokra meglesz a fedezet. Az alap a jobban teljesítő gazdaság, de ha valami közbejönne, hozzá lehet nyúlni a tartalékhoz is.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője szerint erre semmi szükség nincs, mert szó sincs százmilliárdos nagyságrendű tételről.

– Ez varázslat. Ha akarom, benne van a költségvetésben, ha akarom, nincs. A bölcsődei fejlesztéseket például uniós forrásból oldják meg, oda tehát Brüsszeltől érkezik a pénz. Ezek akkor válnak költségvetési tétellé, ha el is készülnek, és fent kell majd tartani őket.

Az emelkedő családi adókedvezményeket egyszer már bejelentették, a parlament előtt lévő adócsomagban már benne van – vagyis ez sem igényel többletköltséget. A gyed kiterjesztése a felsőoktatásban tanulókra pedig legfeljebb néhány száz nőt érinthet, ez sem lesz tehát nagy tétel. A határon túli magyarok anyasági támogatása sem jelentős összeg, miként a babakötvény határon túli kiterjesztése is fiktív tétel, annak kifizetése ugyanis csak a megszületett gyerek 18. életévénél lesz érdekes a költségvetés számára. Kiss Ambrus szerint tízmilliárd forintnyi kiadást jelenthet a jelzáloghitel átvállalása bizonyos összegig, de ennek részletszabályairól nem tudni semmit, ahogy arról sem, hogy miként vállalja át a diákhitel törlesztését az állam gyerekvállalás esetén. Ezt is tízmilliárd forintnyira becsüli a kormány.

– Tehát a csomag összessége nagyságrendileg 25 mil­­liárd forint – összegez az elemző. – Ehhez képest a családi pótlékra a jövő évi költségvetésben 312 milliárdot különítettek el, míg a családi adókedvezményre 270 milliárdot. Ez azt is mutatja, hogy a kormány a középosztály megerősítésében hisz, így az magával húzza az alsóbb rétegeket. Ez korántsem számít unortodox nézetnek. Csakhogy nem megy a felfelé húzás: a legalsó jövedelmi kategóriában csaknem egymillió ember él. Ezekben a szegény háztartásokban az összes jövedelem 35 százalékát teszik ki a családtámogatások, míg mindössze 45 százalék a munkabér. A családi pótlék összege 2008 óta változatlan, 2017-ben pedig a támogatás elveszítette 2008-as értékének csaknem a harmadát...


ROMSITS IGNÁC: "HORTHY ÉS KÁDÁR NEM VOLT LEVÁLTHATÓ, ORBÁN IGEN"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Székely Anna
2017.06.10.A Horthy-rendszer megítélése napjainkban is vitatott. Vannak, akik fasiszta diktatúrának tartják, míg mások idealizálják és valami hasonlónak a megteremtésére vágynak. Romsics Ignác történésznél jártunk.

- „Én egymagamban állok középen./ Ti keresztények vagytok vagy zsidók,/ Konzervatívok vagy radikálisok,/ Nemzetiek vagy szocialisták,/ Vadmagyarok vagy berlinimádók,/ Dologtalanok vagy hadseregszállítók.” Vagy száz éve írta a jogakadémiai tanár, Buday Dezső. Ön idézte a két világháború közötti Magyarországról szóló tanulmánya elején. Hogyan lehetséges, hogy sokunk mai életérzését ugyanúgy tükrözi?

- Az idézett sorok a 20. század elején íródtak, amikor tradicionalizmus és modernizmus, konzervativizmus és radikalizmus, jobb- és baloldal ellentétei markánsan kiéleződtek. Ezek az ellentétek a Horthy-korszakban is megvoltak, és ma is megvannak. Feszült helyzetekben ez egy olyan bipoláris megosztottságot eredményezhet, amely nem igen hagy helyet a két tábor közöttiségnek. Lényegében ma is ez a tényállás. Ezért érezhetjük úgy, hogy a 20. század eleje óta semmi sem változott. Miközben szinte minden megváltozott.

- Mit jelentett Horthy Miklós személye a korabeli magyar emberek számára? El kellett jönnie fehér lovon? A tömegeknek mindig szükségük van vezérre, Horthyra, Kádárra, Orbánra, aki megvédi őket, akit a politikai teljesítményüktől szinte függetlenül isteníteni lehet?

- Horthy, Kádár és Orbán nehezen hozhatók közös nevezőre. Horthy és Orbán demokratikus körülmények között került az élre, Kádár nem. Horthy és Kádár körül valóban kialakult egyfajta kultusz, Orbán körül, aki ma népszerűtlenebb, mint a szegedi polgármester, nem. Horthy és Kádár nem volt leváltható, Orbán igen. Horthy és Kádár valóban a rendteremtés fogadalmával léptek fel, Orbán szociális ígéretekkel. Egyiküket sem istenítette és isteníti mindenki; társadalmi elfogadottságuk teljesítményeik függvényében nőtt vagy csökkent.

- A kormányzó és emberei megérdemelték a csodálatot? Milyen életet teremtettek az egyes rétegek számára? Hiszen az értelmiséget például, a népiek és urbánusok, az egész társadalmat pedig a gazdagok és szegények húsba vágó szembenállása uralta, nem beszélve az egyéb konfliktusokról.

- Konfliktusok minden korban és minden társadalomban vannak. A kérdés az, hogy mennyire sikerül ezeket feloldani, illetve tompítani. Az 1920-as években, majd a gazdasági válság és a háború közötti időszakban a kormányzat e téren jelentős eredményeket ért el. Ekkor hozták létre a Nemzeti Bankot és az új valutát, a pengőt. Ekkor vetették meg a modern szociálpolitika alapjait. Megszűnt az analfabétizmus, és a pesti tudományegyetem mellett felépült a debreceni, a szegedi és a pécsi. Kétségtelen viszont, hogy a szociális különbségek nagyok voltak. Az elit úgy, vagy majdnem úgy élt, mint a francia és a német; a társadalom legalább negyedét kitevő városi és falusi szegények viszont olyan nyomorban, ami Európa nyugati felében ismeretlen volt. Úgyhogy nem mindenki csodálta Horthyt és kormányait. Sőt megkockáztatom: a többség csak elfogadta, de nem rajongott érte.

- Lehet-e egy politikai kurzust eredményesnek tekinteni, amelynek reprezentánsai újabb világháborúba vitték bele az országot és ezzel több százezer honfitársuk halálát okozták?

- A második világháborúban 61 állam vett részt, úgyhogy Magyarország esete nem rendkívüli. Földrajzi helyzetünkből adódóan aligha kerülhettük volna el a részvételt. Hibának inkább az tartható, hogy már akkor beléptünk, amikor ez még nem volt szükségszerű. Valószínű, hogy minél tovább kitartottunk volna a Teleki Pál által javasolt „fegyveres semlegesség” doktrínája mellett, annál kisebb veszteségekkel zárult volna számunkra a háború. Vezetőinket azonban elvakították a német sikerek, és ezért súlyos árat kellett fizetni...

BENN A FARKAS

 GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.06.10.A gyerekjátékban fordítva van: benn a bárány, kinn a farkas. Gyerekség. A sokat tapasztalt felnőttek már megtanulták: nálunk a farkasok a bennfentesek, őket veszi körül védőgyűrű, míg a bárányok bégethetnek panaszosan a körön kívül. Nem tudnak beljebb jutni, a fontos és védett ragadozók közé. Ahhoz túl maflák, jámborak. Birkatermészetük van.

Az a bizonyos Farkas is bent van, megint vagy még mindig bent a buliban. Pár hónapig úgy látszott: ezúttal kikerül a pikszisből. Nem is mutatkozott jó ideig, maga is attól tartott: most aztán kipenderítik. „Megy a lecsóba” – ahogy a kancelláriaminiszter mondta, pedig ő aztán igazán birtokon belül van, nála csak a falkavezér jobban. Az utóbbi döntötte el végül: a Farkas bent marad. Ki látott már farkast, lecsóban! Ez a Farkas is a hordához tartozik, bár mohóbb a kelleténél, minden zsákmányra lecsap, akár fényes nappal, mindenki szeme láttára. De ha a falkavezér hagyná, hogy őt levadásszák, hová lenne a tekintélye a többiek előtt? Ahol farkastörvények vannak, ott nem lehet finomkodni, válogatni...


EL TUDNÁ KÉPZELNI PUTYINT KOLDUSKÉNT VAGY TRUMPOT MENEKÜLTKÉNT?


MAGYAR NARANCS 
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.06.10.


Egy szírai menekült az ecsetjével állt édes bosszút.

Abdullah Al Omari először dühből festett, de aztán rájött, hogy ha esendő, sebezhető emberekként ábrázolja a világ vezető politikusait, az túlmutat az ő személyes művészi bosszúján - mondja az AJ+ videójában, ahol a képeiből is bemutatnak jópárat.


KI MÁS? MÉSZÁROS LŐRINC ÜZLETTÁRSA ÉPÍTHET UNIÓS SZÁZMILLIÓKBÓL TAVAT FELCSÚTON

MAGYAR NARANCS ONLINE
- KIS-MAGYARORSZÁG
Szerző: Magyar Krisztián
2017.06.10.Azért az már túl feltűnő lett volna, ha a felcsúti polgármester vagy a gyerekeinek cége nyeri a közbeszerzést. De szerencsére kéznél volt egy haver.

A közelmúltban írtuk meg, hogy a felcsúti önkormányzat 234,9 millió forintot kapott egyebek közt arra, hogy a településen kialakítson egy tavat. Ezt a pénzt az uniós forrásokból biztosított Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Fejér megyére eső keretéből kapták, miután pályáztak rá a megyei önkormányzatnál. A majd’ 235 millió többségét a 4,2 hektárosra tervezett tóra szánják, de a Csóka utca vízrendezési feladatait is ebből finanszíroznak majd.

A májusi döntést követően nemrég a Közbeszerzési Értesítőben meg is jelent, hogy mely cég építheti meg a tavat: a befutó az a Békés Drén lett, amely korábban már több állami beruházás kivitelezésén dolgozott együtt Mészáros Lőrinc valamely cégével. Ezek közül a legnagyobb egy 34 milliárd forintos projekt volt, amelyben a cég a Mészáros és Mészáros Kft.-vel, a szintén kormányközeli Duna Aszfalttal és egy harmadik vállalkozással együtt javíthatta a Békés megyei ivóvíz minőségét. A Békés Drén – amely ott van a Puskás Akadémia támogatói között – eddigi legjobb éve a 2015-ös volt, amikor 19,3 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhettek el, a tavalyi évben ennek már csak a tizede jött össze, így jól is jött a felcsúti megbízás...


ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINC KULCSOT KAPOTT A TREZORHOZ, DE TITOK, KIÉ A PÉNZ

HVG.HU - GAZDASÁG
Szerző: Gyenis Ágnes
2017.06.10.Nem tulajdonos, mégis fajsúlyos részvényesi jogokat gyakorolhat Mészáros Lőrinc alapkezelője az MKB Bankban. A háttérben bárki, akár a miniszterelnök családja is állhat – úgysem derül ki.

Mit nekünk a Bahamák vagy a Seychelle-szigetek? Magyarország olyan hely, ahol nem kell egzotikus államban bejegyzett offshore céget közbeiktatni ahhoz, hogy valaki titokban lehessen banktulajdonos. Méghozzá egy olyan nagybankban, történetesen az MKB-ban, amelyet közpénzből pofoztak ki. Megteszi egy kockázatitőke-alap is, amelyről senki sem tudja, hogy valójában kik fektettek bele. S bár a pénzmosási szabályok egy mégoly diszkrét alapra is érvényesek, nem zárható ki, hogy akár bűnözők pénze is odafolyjon, ha elég ügyesek ahhoz, hogy legalizált bankszámláról utalják át.

„Nem titkolózunk, betartjuk a törvényt. Az értékpapírtitok felfedése olyan súlyos bűncselekmény, hogy hároméves börtönbüntetés járhat érte” – közölte a Mészáros Lőrinc érdekszférájához tartozó, tőzsdén jegyzett Konzum a HVG-vel. Mindez annak kapcsán merült fel, hogy a cégcsoport egyik tagja, a Konzum Befektetési Alapkezelő vette át az MKB 45 százalékos részvénypakettjét tulajdonló Metis Magántőkealap menedzselését. Ám azt, hogy kik a befektetői, ugyanúgy nem hozza nyilvánosságra, ahogy elődje, a Jaksa János korábbi bankár nevével fémjelzett Minerva Tőkealap-kezelő sem. A Metist azért indították el 2016 elején, hogy unióbeli innovatív cégekbe fektessen. A jelek szerint az MKB-t is ilyennek ítélik, mivel a Metis lett annak a konzorciumnak az egyik tagja, amely tavaly megvehette az állami szanálás után privatizációra előkészített bankot..
.

ITT OLVASHATÓ