2016. július 14., csütörtök

ESTERHÁZY PÉTER INTERJÚ - FRIDERIKUSZ - 2015.04.30.

YOUTUBE
Szerző: Friderikusz
2015.04.30.


65 éves volt a napokban az író, Esterházy Péter, aki fiatalon azzal döbbentette meg a szakmát, hogy újra be akarta vezetni kora olvasóit a szépirodalomba, és annyi biztos, hogy az irodalom, de a sajtó, a média is kicsit másképp beszélne ma nélküle. Most az életéről, gondolatairól tett fel 65 kérdést Esterházynak egy Amerikában élő irodalom- és kultúrtörténész, és ebből született egy könyv. Ezen az estén Esterházy Péter volt a vendégünk...

ITT NÉZHETŐ MEG

ESTERHÁZY PÉTER: A MI A BÁNAT (HANGOSKÖNYV BEMUTATÓ)

YOUTUBE
Szerző: Esterházy Péter
2015.

A 2015-ös Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében hangzott el az Óbudai Társaskörben...

ITT NÉZHETŐ MEG

ESTERHÁZY PÉTER NYITÓBESZÉDE A 2016-OS KÖNYVHÉTEN

YOUTUBE
Szerző: Esterházy Péter
2016.


Isten nyugosztalja az ország egyik legtehetségesebb, leghatalmasabb, legintelligensebb íróját! Ilyenből egy évezredben csak egy születik...

ITT NÉZHETŐ MEGESTERHÁZY PÉTER. A SZAVAK CSODÁLATOS ÉLETÉBŐL - ELŐADÁS, MINDENTUDÁS EGYETEME

MINDENTUDÁS EGYETEME
Szerző: Esterházy Péter
2013.


  
Tekintsük A halmazt. Ez legyen a prímszámok halmaza. Egy pozitív egész számot prímszámnak nevezünk, ha 1-en és önmagán kívül más egész számmal nem osztható. Az 1-et nem tekintjük annak (noha!), de ilyen a 2, 3, 5, 7... és így tovább. B halmaz legyen a valaha élt magyar írók halmaza, tehát ha valaki magyar író, akkor benne van, és ha benne van (most az mindegy, hogy nyakig vagy bokáig), az magyar író. Írónak azt nevezzük... hát lényegében, amit prímnek, hogy az egyen és önmagán kívül ne legyen más osztója (lásd még: a mindenséggel mérd magad!), ha pedig valaki író és magyarul ír, az magyar író. (Ez a felfogás tehát nem tud értelmet tulajdonítani a "magyarul ír, de nem magyar író" kifejezésnek, illetve ez barokkos kifejezése annak, hogy illető nem író.) - Ez a prím váratlanul tényleg jó definíció, vannak pl. az ikerprímek, 11-13, 17-19, Goethe és Schiller, Arany és Petőfi, Stan és Pan...
 

ESTERHÁZY PÉTER: HASNYÁLMIRIGYNAPLÓ (RÉSZLET)

LITERA
Szerző: Esterházy Péter
2016.


Holnap még nem mosok hajat. Addig mossad, amíg van. A testvéri szó. Egy egyke sose jutna el eddig a mondatig. Vagy nagyon-nagyon tehetségesnek kell lennie. Egyszerűbb testvérrel. − Magasiskola rovatunkban Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplójából olvashatnak részletet:

2015. június 21., vasárnap

Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez 10 kg mínusz karácsony óta. Rák nélkül szupi volna.
Éjjelről marad följegyeznivaló: Dichtung und Wahrheit, avagy lépésről lépésre: Állok a szélben. Ülök.
Ülök a szeleimben. Édeskés, orrfacsaró fingszagban ülök. – Fekszem. Így telt az éjszaka.
Hát itt mi a zsákmány (!)? Mit akarunk ábrázolni? Ne kerteljünk, mint mindig: az élet szépségét. Egyszeri, tüneményes stb. stb. voltát. Nem csinálni semmi különöset,  mutatni az idő (az időm) múlását, és majd az kiadja. Vagy végre külön  is meg kéne érteni valamit?
Valami milyet, jelentőset, lényegit? Hát… meglepne.

2015. június 23., kedd este

A Black–Scholes-tétel lényegében azt mondja ki (hol írtam ezt le?), hogy mik a megfontolások, ha most előjegyezhetek 1 liter benzint 10 forintért. Nem tudta, megbuktattam – telefonoztam Icsivel. Jó, természetes a hangja, nincs hozzám („hozzám”, ehhez az újhoz) hajlítva. Egy szót se értettem abból, amit mondott, most se, írás közben. Megbuknék én is.
Holnap reggel vérvétel a tumormarker miatt, melyet a bécsi doktor hiányolt. Lehet, hogy elvesztettem
egy cetlit, ahová a tegnapi „dolgokat” írtam? Akkor most nem erőlködöm, holnap megkeresem. A vérvétel után. Amely lehet, hogy felesleges – de nem tud-tam a teniszezőnővel beszélni.

28
Megint rosszkedv, csak úgy. Muci, te ott benn, nem vagy egy leányálom.

2015. június 25., csütörtök este, Hévíz

Elindultunk a „fiúggal”. Jó, egyszerűen jó. A négy hülye testvér. Ha meggyógyulok, nyilván leverik rajtam mostani édes nagyvonalúságukat. Bár többé-kevésbé mindig ilyenek, talán figyelmetlenebbek.Holnap még nem mosok hajat. Addig mossad, amíg van. A testvéri szó. Egy egyke sose jutna el eddig a mondatig. Vagy nagyon-nagyon tehetségesnek kell lennie. Egyszerűbb testvérrel.
Mintha nyaralnék, süt a nap, kék az ég, csivitelnek az orosz nyaralók. A Honvéd-drukker pincért spontán dedikációval egyenlítem. Engesztelem? Boldoggá teszem? Sok. Lehet, hogy nem szabadna napra mennem? Most nagyon vörös a karom. Mint egy térkép. Ártér, szigetekkel, kanyargó ágakkal.
Úgy megverlek, mint szódás a lovát, mondom Györgynek. És ez annyira, de annyira vicces. Tényleg az, de elismerem, hogy családon kívül ez nem érthető.
Mai utolsó mondat, amit hallok a túlsó ágyból. De sok pinát megbasztam. – Úgy érzem, bizonyos ön-
cenzúra emelné családunk fényét, tekintélyét...

ITT OLVASHATÓ

MEGHALT ESTERHÁZY PÉTER

INDEX.HU
Szerző: MTI
2016.07.14.

Meghalt Esterházy Péter - közölte az MTI-vel a család és Magvető Kiadó. Az író csütörtökön, a délutáni órákban hunyt el élete hatvanhatodik évében.

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG LÉGMENTES LEZÁRÁSA: ÚJABB HŐKAMERÁKKAL PÁSZTÁZZÁK MAJD A DÉLI HATÁRT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.14.


Hiába a kettős határzár, a rendőrség és a honvédség megerősített jelenléte, az elrettentő jogszabályok, és jogvédők szerint az embertelen bánásmód, a jelek szerint továbbra sem tudta légmentesen lezárni déli határát Magyarország. A Szegedi Kattintós információi szerint előkészületek történtek annak érdekében, hogy kibővítsék a jelenleg nem túl jól szuperáló hőkamerarendszert, így gyakorlatilag a határ minden szegletét pásztázni fogják a monitorokon keresztül.

Az illegális határátlépők észlelésére szolgáló hőkamerák legutoljára akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor arról számolt be a sajtó, hogy a tíz telepített berendezésből kettő meghibásodott, így vált „lyukassá” az a figyelőrendszer, amely éjjel a határvonalat pásztázza. Most már az is valószínű, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hőkamerák sem elegendőek ahhoz, hogy megfigyeljék a 175 kilométeres határszakaszt, ugyanis a területileg illetékes áramszolgáltatót azzal bízta meg a kormány, hogy teremtse meg a műszaki feltételeit újabb hőkamerák üzembe állításának.

Ha mindez bekövetkezik, akkor joggal vetődik fel a kérdés: a költséges és nem túl hatékony, ráadásul kicsit sem humánus pengés kerítés építése helyett nem lett volna jobb már tavaly tavasszal olyan döntést hozni, hogy az élő erő mellett a vizuális felderítést erősítenék a kérdéses határszakaszon. Aki mostanában járt a déli határon, joggal érzi úgy, hogy hidegháborús fíling jellemzi a környéket. Nappal helikopter köröz a kerítés felett, kutyás járőrök cirkálnak mindenfelé, páncélozott katonai járművek járőröznek a határ mentén párhuzamosan kiépített földúton. Éjjel pedig szolgálatba lépnek a hőkamerák, melyek a kotorászó vaddisznóktól a kerítésen átjutni próbáló szarvasokig minden nagyobb testű élőlény hőjét érzékelni tudják.  

A kormány hihetetlen mennyiségű emberi és anyagi forrást csoportosított ide, az eredmény pedig az, hogy a fülön csípett határsértőket a menekültügyi eljárás mellőzésével visszatoloncolják Szerbiába. Most a villamoshálózat kiépítésével újabb komoly beruházás indul a déli országrészben, ami azt sugallja, hogy a kormány elhúzódó migránsválságban gondolkodik. Egyébként ezt a rendszert már nagyon régóta építgetik, ám tavaly tavasszal nem ezt fejlesztették, hanem kerítés felhúzásával igyekeztek gátat szabni a menekülthullámnak. Most mégsem ússzák meg a műszaki fejlesztést, pedig ez sem kerül két fillérbe...

ITT OLVASHATÓ

HA MA 10 PERCET SEM LEHET TÜNTETNI ORBÁN VIKTOR HÁZA ELŐTT, MI LESZ AZ ÚJ GYÜLEKEZÉSI TÖRVÉNY UTÁN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: NAVRALÁSZLÓ
2016.07.14.


Sokan megrökönyödtek az Alkotmánybíróság tegnapelőtti döntésén, amelyben a csonka testület nem találta alkotmányellenesnek azt, hogy a devizahitelesek tíz percet sem tüntethettek Orbán Viktor háza és a Kúria épülete előtt. Akkor még rosszabbul lettek, amikor megtudták, hogy Orbán Viktor, valamint a szomszédai nyugalma veszélyben van, ezért a védelmükben újra kell írni a gyülekezési törvényt. Az AB döntése tényleg röhejes, de az új törvénnyel talán nem a világ vége jön el.

Mit is mondott ki az AB? Azt, hogy nem járt a gyülekezési jog súlyos sérelmével az, hogy a rendőrség, a bíróságok által jóváhagyva előzetesen betiltotta a devizahitelesek által a Kúria és Orbán Viktor háza elé tervezett tüntetéseket. Pedig az egyértelműen következik a határozat indokolásból, hogy ezek az egyedi döntések tarthatatlanok. A Kúria elé tervezett gyülekezést betilthatná a törvény alapján a rendőrség, ha az a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, azonban semmi olyan nem merült fel az eljárások során, ami alapján erre a következetésre juthattak volna a bíróságok. Orbán Viktor és kedves szomszédai magánszféráját pedig egy tíz perces, hangosítás nélküli tüntetés biztos nem tudja megzavarni annyira, hogy emiatt előre be lehetne egy demokráciában tiltani egy bejelentett és szándéka szerint békés gyülekezést. De ami ennél fontosabb, ilyen előzetes tiltó okot a 27 éve megalkotott törvény nem is ismer, ezért a rendőrség erre nem is hivatkozhatna egy tiltó határozatban. Mindez nem érdekelte sem a rendőrséget, sem a határozat törvényességéről döntő bírákat.

Ha mindez benne van az AB-határozatban, akkor miért nem tartotta alkotmánysértőnek a gyülekezések betiltását? Azért, mert a Testület szerint máshol  elmondhatták ugyanazt a sérelmet szenvedett devizahitelesek, amit a Kúria épülete és a miniszterelnök háza előtt akartak, ezért, ha korlátozták is az alapjogukat e tiltással, az nem járt az alapjoguk lényeges sérelmével. Kíváncsi lennék, ugyanez lenne-e az alkotmánybírák álláspontja, ha egy CÖF által bejelentett vonulásra azt mondaná a rendőrség, hogy az Andrássy úton nem lehetséges gyülekezni, mert zavarja az ott lakókat, de helyette nyugodtan masírozhatnak a Margit-szigeten...

ITT OLVASHATÓ

MÉG EZERSZER MEGBÁNOD, HOGY NEM MARADTÁL A TEHÉN TŐGYE ÉS A KAPA NYELE MELLETT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H.A.
2016.07.14.
 
 


 

 

KIKAPCSOLTÁK AZ ÁRAMOT A GYERMEKHOSPICE-BAN

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.07.13.


Az EMMI által ígért egyszeri ötmillió forintos támogatásra hónapok óta vár az ország első gyermekhospice-központja, a pécsi Dóri Ház.

Komoly anyagi gondokkal küzd az ország első számú gyermekhospice-háza, a pécsi Dóri Ház – adta hírül a szerdai Magyar Nemzet.

A 2010-ben alapított házat működtető Szemem Fénye Alapítvány elnöke, Gyura Bernadett a lapnak azt mondta, hogy minden hónapban gondot okoz a nővérek, orvosok, terapeuták fizetésének átutalása, és előfordult már az is, hogy kikapcsolták az áramot.

A Dóri Házban nyújtott ellátást magán- és céges adományokból, pályázati pénzekből tartják fenn. A gyógyíthatatlan beteg gyermekek akár 5-10 évet is eltölthetnek a házban, ahol havi 21 nap térítésmentesen jár nekik.

Csak populista összehasonlításként: Mészáros “Stróman” Lőrinc napi 10 millióval gazdagodik, persze zömmel közpénzből…

ITT OLVASHATÓ

NEM TUDNI, MENNYIRŐL SZÓL A HELIKOPTERTENDER, DE MÁR ALÁÍRTÁK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.14.


Ezekről ne maradj le!

Etikai vizsgálatot kértek Maxin ügyvédjére (Átlátszó)

Nem találtak egy 5 milliárd forintos szerződést (444)

Újabb terhelő nyilatkozat Rogánra (Nol)
 
 
Ha van három perced:
 
Etikai vizsgálatot kértek Maxin ügyvédjére
(Etikai vizsgálatot kért az ügyvédi kamarától a gyanúsítottak ügyvédje ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója a kémkedéssel gyanúsított üzletemberről szóló cikkeink miatt. A rendőrség kiemelt bűnügyi szerve szerint ugyanis az üggyel kapcsolatos beszámolók és az általunk megjelentetett dokumentumok befolyásolhatják a tanúkat. A hét elején aztán teljesen váratlanul és minden előzmény nélkül bejelentették, hogy befejezik az eljárást és szerdán iratismertetést tartanak. (Átlátszó)
 
Újabb terhelő nyilatkozat Rogánra
A Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja egy interjúban azt állította, hogy Vizoviczki Lászlónak minden évben 4 millió forintot kellett vinnie Rogán Antalnak ahhoz, hogy a belvárosi vendéglátóhelyeik megkapják a teraszengedélyt az önkormányzattól. A miniszter az MTI-ben jelentetett meg közleményt miszerint ez „arctalan hazugság”, és jogi eljárást indítanak minden sajtóorgánummal szemben, aki lehozza. (
Nol)
 
Nem találtak egy 5 milliárd forintos szerződést
Tóth Bertalan szocialista képviselő kérte ki az MNB-alapítvány PADA szerződéseit, miután megkapta azokat, látta, hogy egy 5 milliárd forintos, MKB-s kötvényvásárlásról szóló szerződés hiányzik. Később a PADA megküldte azt, mondván, nem volt a birtokukban, ezért kérniük kellett egy másolatot az MKB-tól. Röviden: elkavarták. (
444)
 
Felpörgött az EU-s forgóajtó
Az Európai Bizottságot 10 éven át elnöklő José Manuel Barroso az amerikai Goldman Sachs bankhoz igazol. Szocialista francia EP-képviselők „botrányosnak” minősítették az esetet egy kifejezetten dühös közleményben, és azt ígérik, követelni fogják a volt biztosokra vonatkozó szabályok megváltoztatását. A Goldman Sachsról köztudott, hogy a legismertebb európai közszolgákat gyűjtik trófeákként. (
Világtérkép)
 

A NYÁRON IS MEGSZEDI MAGÁT A FIDESZ - ÍME, A LEGÚJABB MUTYIK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Caius Scaevola
2016.07.14.


Mi a közös az amerikai nagykövetben, az Európai Bizottság bürokratáiban és egy evangélikus püspökben? Az, hogy mindannyian Soros Györgyöt szolgálják és a közelmúltban emelték fel a szavukat a magyarországi korrupció ellen. Fabiny Tamás evangélikus püspök az MNB-alapítványok gyanús költései kapcsán mondta azt többek között, hogy Magyarországon „nincsenek tisztességes gazdasági viszonyok, mert a korrupció átszövi a társadalmat”.

A nyáron sem pihen a Fidesz mutyiügyben: a törvényhozási szünet előtt még gyorsan módosították a kartelltörvényt, hogy Andy Vajna cégei továbbra is hozzáférhessenek az állami mézes csuporhoz, miközben Vajna az adófizetői pénzen eltartott TV2 új csatornáit inkább Romániában adóztatná, ezzel is százmilliós kárt okozva az országnak.

De persze a focilázat is kihasználta a Fidesz, a pártközeli üzletemberek rátelepedtek a kivetítő-bizniszre is, hogy aztán megdobják őket egy kis talált közpénzzel. A NER a fesztiválok terén is magának osztogat, a legnagyobb költségvetési támogatást maguk között osztották szét a bizottsági tagok...

ITT OLVASHATÓ

VIZOVICZKI EMBERE IS AZT ÁLLÍTJA: MILLIÓKAT KELLETT VINNI ROGÁNNAK

PROPELLER BLOG
Szerző: PROPELLER
2016.07.13.


Minden évben 4 millió forintot kellett Vizovicki Lászlónak bevinnie Rogán Antalhoz, hogy az érdekeltségébe tartozó belvárosi helyek megkapják az önkormányzattól a teraszengedélyt.

Ezt a Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja állította az N1Tv-nek adott exkluzív interjújában. A Jobbik-közeli csatorna több órás beszélgetést rögzített a maffiózó bizalmasával. A nő számos részletet elmondott arról, hogyan működött a diszkópápa birodalma hosszú éveken át az önkormányzatok és a rendőrség asszisztálásával.

A szerdán bemutatott interjúrészben a korábbi V. kerületi polgármester, Rogán Antal és Vizoviczki személyes kapcsolatáról van szó. A nő állítása szerint minden szezon elején négymillió forint kenőpénzt kellett fizetniük azért, hogy a belvárosi teraszok kinyithassanak. Az egyik terasz ügyvezetője, Túrós József rajta keresztül üzent a "főnöknek", Vizoviczki Lászlónak, hogy amíg nem viszi be a pénzt, addig nem tudnak kinyitni...

...A Népszabadság megkereste Rogán Antal titkárságát, hogy a miniszter a közleményben foglaltaknál részletesebben kifejthesse álláspontját, ez elől azonban a titkárságon elzárkóztak.

ITT OLVASHATÓ

ÍGY GAZDAGÍTHATNAK IGAZÁN A NYÁR PILLANATAI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.07.14.

 
2 tanács a jó élmények elmélyítéséhez

Hűsítő fagyi, kiadós bringázás a természetben, a tenger (beleértve a „magyar tengert” is) simogató hullámai – erre várunk egész évben, aztán huss, pár nap és elillan. Vajon mit tehetünk azért, hogy a jókedv eme pillanatai hosszú távon velünk maradjanak, és az esős, hűvös napokon is melengessenek? Két jótanács következik, hogyan őrizzük meg a feldobott hangulatot, Jon Kabat-Zinn
és Rick Hanson írásai alapján:
 
1. Éljük meg a pillanat teljességét!...
 
2. Maradjunk tovább az élményben...
 
 
 

TITKOS NYARALÓ LOVASBERÉNYBEN

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Sebes Gusztáv
2016.07.14.


Számunkra L. Simon László (képünkön) szava parancs. Még akkor is, ha már nem államtitkár, mert a munkája - állítólag - némi kívánnivalókat hagyott mag után, például az örökségvédelem terén. Sőt, annál inkább. Hiszen ez az érdemes férfiú még e magas pozíció nélkül is megtestesítője a jelenlegi hatalomnak. Lankadatlanul gyarapítja vagyonát, miközben benne van a brancsban. Továbbra is Lázár János barátja, őt biztos nem hagyják az út szélén.
 
L. Simon pedig nemrég a lovasberényi kormányüdülő eladása kapcsán azt mondta érdeklődő munkatársunknak: "Nagyon könnyen meg lehet tudni ki a vevő, nyomozzák ki". Így hát nekiindultunk. Nem szegte kedvünket, hogy a minden kérdésre azonnal és kimerítően felelő kancelláriaminiszter csak későbbre ígért választ. Az sem, hogy bár egész listát helyezett kilátásba az üdülőkről, végül a vagyonkezelőhöz irányított. Ott aztán
persze írásban kérték a kérdéseinket, hogy aztán különböző magyarázatokkal húzzák az időt. Mígnem egy rövid e-mailben tudtunkra adták, hogy Lovasberényt eladták, de hogy kinek és mennyiért, az titok maradt. Akárcsak az, hogy a negyven közül melyik kormányüdülőt értékesítették már, milyen összegért, hányat akarnak még eladni és ha van még, ami az övék, akkor azt jelenleg mire használják.
 
Nyomozásunk eredményével nyilván még L. Simon László sem lenne elégedett, pedig ő aztán azért felelt kérdésünkre - hogy ő vette-e meg Lovasberényt - olyan cinikusan, mert tisztában volt vele, mire jutunk...
 
 
 

ÁLCÁZOTT PUTYINISTA BÉRTOLLNOKOK FENYEGETIK A TÁRGYILAGOS ÚJSÁGÍRÁST - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.14.


A Heinrich Böll Alapítvány cikke szerint Magyarországon jó dolguk van ezeknek bértollnokoknak: a Kreml-barát, bevándorlás-ellenes oldalakat naponta sok ezren látogatják, csak éppen gyakran nem tudják, hogy nem pártatlan híreket, sőt nem ritkán kifejezetten álhíreket olvasnak. A BBC budapesti tudósítója megerősíti, hogy a magyar hatóságok nem csak azokat toloncolják vissza Szerbiába, akiket a határtól számított 8 km-es zónán belül fognak el, olyanokkal szemben is alkalmazzák ezt az eszközt, akik eljutottak akár már Budapestre is. A SüdWestPresse azon tanakodik, vajon széttöredezik-e a Visegrádi Csoport, miután Prágában egy befolyásos kormánytanácsadó felvetette, hogy Csehországnak ki kellene lépnie a szervezetből. Jiri Pehe arra reagált, hogy Zeman elnök felvetette: népszavazással kellene dönteni az ország uniós és NATO-tagságáról...

ITT OLVASHATÓ

UBER-STOP: NEM LEHET MEGÁLLÍTANI AZ IDŐ KEREKÉT

MANDINER BLOG
Szerző: Rajcsányi Gellért (ergé)
2016.07.14.


A taxis lobbistákon kívül senkinek nincs oka örömködni az Uber magyarországi kivonulása (kiszorítása) fölött. Természetesen sokat lehet vitázni az Uber módszereiről, működési elveiről, és ha vannak ütközések a joggal, akkor arra megoldást kell találni. Esetleg tárgyalással, együttműködéssel. Erre is van példa a világban.

Az ügy viszont nem csak az Uberről szól. Hanem a világról, amiben most élünk és amivé válik a közeljövőben. Zajlik a technológiai forradalom, és azt senki nem fogja tudni megállítani.

A változások társadalmi hatásai (csakúgy mint az eddigi technológiai váltásoké) óriásiak és fájdalmasak lesznek. Erről fogunk is majd beszélni eleget a következő években.

De a változást nem lehet megállítani. Sem tüntetésekkel, sem régebbi korszakokban született szabályozások toldozásával-foldozásával...

ITT OLVASHATÓ

ÖN SZERINT SZÜKSÉG VAN A SZÜLŐTARTÁSRA?

A NAGY DÖNTÉS BLOG
Szerző: Despota
2016.07.14.


Korábban hiába foglalták bele az Alaptörvénybe, hogy a felnőtt gyerekek kötelesek gondoskodni a rászoruló szüleikről, ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy az idősotthonok be tudja hajtani a gyerekeken, amibe a szüleik eltartása kerül, és amit nem fedez a kevéske nyugdíj. A próbaperek kudarca után jött a döntés: változzon meg akkor a törvény. A parlament ugyanis az ellenzék tiltakozása közepette megszavazta a Ptk. módosítását, vagyis jön a bevasalható szülőtartás. Ezek után már a siker reményében perelhetik a lakók gyerekeit az idősotthonok, de még az önként besegítő szomszédok is.

Többek szerint azonban nem valódi segítségről van szó a bevezetett intézkedés kapcsán, inkább vihar a biliben és meglehetősen szűk lehet a tartásra kötelezettek köre. A szabályozás kimondja, hogy nem köteles mást eltartani, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy a tartás sorrendjében a jogosultat megelőző személy tartását veszélyeztetné, ráadásul a magyarok kétötöde él jelenleg a létminimum alatt. Egyébként a gyermek a fizetésének legfeljebb feléig kötelezhető a szülőtartásra, de az úgynevezett tartási sorban a szülőt megelőzi a gyermek saját gyermeke, házastársa, volt házastársa és volt élettársa is. Ha a gyermek munkanélküli, vagy nagyon kevés a fizetése, akkor nem kötelezhető szülőtartásra. Az összeget a bíróság mérlegeli, de a Illés Blanka családjogász szerint legfeljebb öt-tízezer forintos szülőtartás kiszabása várható...

ITT OLVASHATÓ

A VIHAR KAPUJÁBAN - MIRŐL TÁRGYALT FAZEKAS SÁNDOR ÁPRILISBAN, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN?

ÁTLÁTSZÓ - DARVAS BÉLA BLOGJA
Szerző: Darvas Béla
2016.07.13. 


Biotechnológikaland No17)

Másként gondolkoztam az igazságról Akira Kurosawa filmje után. Igen, „A vihar kapujában” (Rashomon) című filmre gondolok, ahol szinte eltérő történeteket él meg emlékeiben minden résztvevő, benne a saját szerepét kissé előnyösebbre színezve.

Tóth László Levente 2016. június 17-én a Magyar Nemzetben hozott nyílvánosságra részleteket egy dokumentumból, ami Fazekas Sándor ez év áprilisi egyesült-államokbeli útjához kapcsolódik. Erről a Magyar Idők április 12-én az alábbiakban számolt be: „Magyarország érdekelt az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményben, de csakis akkor, ha ez kölcsönös előnyök alapján köttetik meg… […] A miniszter szerint Magyarország számára különösen fontos az állategészségügyi szabályozás ügye – Európában és Magyarországon is sokkal szigorúbb a szabályozás, mint az Egyesült Államokban –, valamint a génmódosított növényektől való mentesség. »Magyarország elkötelezetten GMO-mentes« – szögezte le Fazekas Sándor. Elmondta: az amerikai miniszterhelyettes nyitott volt a magyar álláspontot illetően.” Teljes diplomáciai siker; kalapok a magasban. Angol nyelvű híreket is látok hasonló tartalommal, de valójában csak nálunk megjelenő lapokban. Magyarország agrárminisztere a pálinka dicsérete után (Scuse úrnak csak a țuică-ról voltak halvány emlékei) megmondta a frankót; s az Egyesült Államok miniszterhelyettese ott menten kapitulált – képzelem el a leírás alapján.

Ezt az áprilisi idillt kuszálta össze a Magyar Nemzetben két hónappal később megjelent cikk, amiben ezt olvashatjuk: „A találkozóról készített, lapunk birtokába került emlékeztetőből ugyanis ennek éppen az ellenkezője derül ki. Konkrétan az, hogy az amerikaiak – egyáltalán nem váratlanul – továbbra is ütik a vasat a GMO kapcsán, mostanában éppen a fent említett szabad kereskedelmi megállapodásra, a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségre (TTIP) hivatkozva. A magyar miniszter pedig lazán belement az »alkuba«, már ami a TTIP sikerének egyik zálogaként az EU és így Magyarország GMO-sorompója felengedésének esetleges lehetőségét illeti.

Még ezen napon megszólalt az LMP a 24.hu és a Jobbik az Alfahír portálon. Nem sokkal később a Földművelésügyi Minisztérium az MTI OS szolgáltatásán keresztül cáfolta a Magyar Nemzet értesülését, hogy nem tudni miféle dokumentumból idéz a Magyar Nemzet. Az ellenvetés azt állítja Tóth László Levente írásáról: „A szerző ismeretlen forrásból származó értesülései homlokegyenest ellentétesek azzal az állásponttal, amelyet hazánk ebben a kérdésben konzekvensen képvisel GMO-mentes politikánk fenntartására vonatkozóan.” Csakhogy a dokumentum létezését a 24.hu cikkében az LMP (Sallai R. Benedek) és az Alfahír szerint a Jobbik (Magyar Zoltán) is tényként kezelte. Az FM által beazonosítatlan dokumentum pár órával később már a neten is olvashatóvá vált: a Reflektor jelentette meg. A tartalma több mint kínos. A helyzet innen, mit ne mondjak súlyosnak látszó, persze csak, ha a politika komolyan vehető...

ITT OLVASHATÓ

NEM ATTÓL LESZ SENKI MAGYAR, KEDVESEIM A SÖTÉTSÉGBEN...

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.13.
 
 


 


 

"PROLETÁR RENESZÁNSZ" A BÁCSKAI GYEREKVILÁGBAN?

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: Gazdag Emma
2016.07.13.


Kollégáim egyetértettek abban, hogy intézményi keretek között nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a hagyományos és új értékek között, azonban abban is egyetértettek, hogy az iskolának minden eddiginél jobban kell nyitnia az új célok, értékek és magatartásformák felé. Arra a kérdésemre, hogy mely értékek jellemzik legjobban tanulóinkat, kollégáim egytől egyig az új értékeket jelölték meg. Úgy vélik, iskolánk akkor lenne ideális, ha kétharmad részt adaptálnánk az új értékeket, míg egyharmad részt meghagynánk a tradicionális értékeket, optimális fejlődési lehetőséget biztosítva ezzel mindenkinek, azoknak is, akik a városban, és azoknak is, akik a falun képzelik el az életüket. Magam is úgy érzem, hogy a megoldás talán az lenne, ha még jobban nyitnánk az új értékek felé, mert az iskola a középkori értékek vára, őrzője és átörökítőjeként jellemezhető, melyben a gyermekek reneszánsz előfutárokként, polgárokként próbálnak érvényesülni, ugyanis az iskola által képviselt értékek, mint például a polgári kultúrán alapuló tudás, vizsgák és bizonyítványok bürokratikus rendszere (Sáska, 2005), és a gyermekek értékrendszere között (melynek szerves része az önmegvalósítás és az autonómia) szakadék tátong, majdnem olyan szakadék, mint a középkor és a reneszánsz között. A gyermekektől középkori értékeket kérünk számon, azt, hogy aszkézisben éljenek, korlátozzák vágyaikat, és fogadják el azt a helyet és sorsot, ami kiszabatott nekik, holott a gyermekek világképe, világértelmezése, erkölcsi és magatartásrendszere, illetve érzelemvilága a reneszánsz értékekhez áll közelebb. A mai fiatalok arra törekednek, hogy a lehető legtöbb téren kiteljesedjenek, kiélhessék vágyaikat, és állandó mozgásban legyenek. Azt is mondhatnánk, hogy a gyerekek kettős szorításban élnek, felgyorsult és egyben le is lassult az életük (Zinnecker, idézi Golnhofer és Szabolcs, 2005, 89.). Az évszázadokig fennálló, örökösnek hitt hagyományos értékek mellett az elmúlt ötven évben fokozatoson jelentek meg a reneszánsz életstílus új értékei. Az elmúlt néhány évtizedben bontakozott, bontakozhatott csak ki az, amit ‒ talán tiszteletlenül, de minden rosszindulat nélkül ‒ „proletár reneszánsznak” nevez Hankiss Elemér.  Egy olyan új kor előtt állunk, amelyben a reneszánsz eszméi „általános normává váltak, és immár meghatározzák a társadalom szinte minden tagjának eszme- és vágyvilágát, magatartásformáit, életstratégiáját” (Hankiss, 1998).
 
Talán ma állíthatjuk igazán azt, hogy reneszánsz gyermekeket nevelünk, olyan proletár reneszánsz gyermekeket, akiknek fontos az önmegvalósítás, a kiteljesedés, az autonómia, a változások és az újdonságok keresése. A szerbiai iskolarendszer várja a nagy átalakulást, azért, hogy vonzó tudjon maradni (újra vonzó lehessen) a gyermekek és szüleik szemében, mert „a legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak” (Goethe)...
 

MERRE TOVÁBB MAGYARORSZÁG, AZ OSZTRÁK PÉLDA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.07.14.


Sokszor sokan példálóznak Ausztriával, és miközben persze a szomszédban sem minden megy úgy, ahogyan az ember esetleg elképzeli, azért bőven akad, amit érdemes lenne átvenni tőlük, vagy legalább megfontolni az átvételét. Ezeket szedte össze Gergely, aki a Magyarország 2.0 pályázatra küldte el írását. (A korábbi írásokat itt találod.)

„Elöljáróban annyit, hogy Ausztriában, Bécs városában élek, immáron közel két éve, előtte Salzburgban laktam három évig (többször átjárva Németországba). A szakmámat tekintve a környezetvédelemben, azon belül is a hulladékgazdálkodásban szereztem képesítést. Még mindig nem vagyok az a nagy „Ausztria-szakértő”, de azért látom már a különbségeket a két ország között.

Érdekes tény egyébként, hogy a történelmünk (nemcsak azért, mert szomszédok vagyunk) sokszor összefonódott, és Ausztriában sem olyan „rég” kezdődött el a demokrácia, és a kapitalizmus története. 1955-ben vonultak ki az utolsó szovjet csapatok, hatalmas pusztítást, ugyanakkor egy szebb jövő ígéretét maguk után hagyva.

Az 1956-os forradalmat követő orosz megszállás 34 éve valóban súlyos károkat okozott, azonban nem hiszem el, hogy hazánk csak ennyire képes! Mindenki tegye fel magában a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy határ egyik oldalán még a gázszámlát is alig tudják kifizetni, míg a másikon már a sokadik generációs napelemet rakják fel a házakra?

A válasz nem csupán az ambíció hiányában, vagy a tespedtségben keresendő. Sok-sok tényező az, ami összehozta ezt a faramuci helyzetet.

Pontokba szedném, az érthetőség kedvéért, mik azok a különbségek, amiket az évek folyamán felfedeztem. Kíváncsi lennék, kik azok, akik hozzám hasonlóan éreznek!

ITT OLVASHATÓ

A CINEGE UTCA TITKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.14.


Itt tartunk:

Jogszerűen tiltotta meg a rendőrség, majd pedig a bíróság, hogy Orbán Viktor miniszterelnök háza előtt tüntessenek – így döntött az Alkotmánybíróság. Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc háza előtt korábban állhatott a bál, Orbán háza előtt pedig azért tilos gyülekezni, mert „vannak olyan közterületek, ahol a gyülekezési jog gyakorlásának – a speciális körülmények okán – hátrébb kell lépnie. A kérelmezőnek is fel kell mérnie, hogy egy lakóövezetbe szervezte a rendezvényét, amely elsősorban és mindenekelőtt éppen a magán- és családi élet színtere”.

Ez meg a titok felfejtése:

„Ursulának az a nyomasztó érzése támadt, mintha a fia valami betolakodó idegen volna. Már akkor is így érezte, amikor belépett a házba: lármás testőrök csörtettek utána, és fenekestül felforgattak minden szobát, hogy nem fenyeget-e veszély valahol. Aureliano Buendía ezredes nemcsak tűrte ezt, hanem kérlelhetetlen szigorral parancsokat osztogatott, és senkinek sem engedte meg, hogy három méternél közelebb kerüljön hozzá, még Ursulának sem, amíg a kísérete őrszemeket nem állított a ház köré. Rangjelzés nélküli, egyszerű vászon egyenruhát és hosszú szárú, sarkantyús csizmát viselt, amelyet rászáradt vér- és sárfoltok borítottak. Bőrövéről nyitott táskában automata pisztoly lógott, s keze, melyet folytonosan a pisztoly agyán tartott, ugyanazt az éber és elszánt feszültséget mutatta, mint a tekintete. Fején kétoldalt erősen megritkult a haj, s olyan volt, mintha lassú tűz piritotta volna barnára. Arcát kicserzette a Karib-tenger sója, és acélosan kemény lett. A közelgő öregségtől még védte sajátos életereje, amely valahogy összefüggött zsigereinek hidegségével. Magasabb, sápadtabb és csontosabb volt, mint amikor elment, s már kiütköztek rajta a nosztalgia elleni küzdelem első tünetei. Istenem – gondolta magában Ursula rémülten. – Most olyan embernek látszik, aki mindenre képes. Olyan is volt.”
(GGM: Száz év magány)


Egyszerű világ ez.

ORBÁN VIKTOR A LELKI SIVATAGBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.07.13.
 
 

NYÍLT LEVÉL A PARLAMENTI PÁRTOKNAK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.07.14.


Hölgyeim és Uraim!

Önök lopnak. Lehet persze ezen megsértődni, de fölösleges. Önök is tudják, hisz csinálják, mi is tudjuk, mert oly léptékben teszik, hogy még annak is kiszúrja a szemét, aki egyébként úgy gondolja: a politikus mindig lop, azért politikus. Úgyhogy tovább is léphetünk, mert eddig semmi újdonság, Önök mindent ellopnak, amihez hozzáférnek, mi pedig ezt erősen zokon vesszük. Amit ellopnak, az ugyanis a miénk, 10 millió magyar közvagyona, és előbb-utóbb ezért majd elszámoltatjuk Önöket.

Az is világos, hogy nem ugyanannyit lopnak. Ki többet, ki kevesebbet, sőt, az is előfordul, hogy maradt még az Önök soraiban olyan, aki becsületes. És itt érünk el nyílt levelem céljához. Szavakban persze Önök a tiszta közélet bajnokai, mindahányan elmondják rogyásig, és unásig, hogy nem tűrik a korrupciót. No, azt persze sosem teszik hozzá: a másikét. Mert a sajátjukénál nemcsak szemet hunynak, de egyenesen elsikálják, szőnyeg alá söprik a legnyilvánvalóbb tettenéréseket is.

Ám tisztázzuk: a lopás az lopás, mindegy mekkora az elsíbolt vagyon. És az általános emberi erkölcsi mércék szerint lopni bűn. Köztulajdont meg különösen nagy bűn. Ezért aztán lehetőséget adunk Mindahányuknak, hogy tettekkel bizonyítsák be: Önök mégsem lopnak. Bizonyítsák be nekünk, magyaroknak, országunk valódi tulajdonosainak, hogy tévedünk, amikor azt gondoljuk és érezzük: Önök egyszerűen egy sokszínű, mindenütt összefonódott, bonyolult szereposztású fehérgalléros maffia.

Aki nem lop, annak nem kell félnie az elszámoltatástól. Megnyugtatom Önöket: lesz elszámoltatás, ha nem holnap, akkor holnapután, bár azt hiszem, ezt Önök is tudják, ezért tartják a vagyonukat ismeretlen külföldi helyeken, offshore cégekben, svájci bankokban, meg ki tudja hol a fenében. És mikor az elszámoltatás bekövetkezik, akkor bizony büntetés is lesz, mert ez így működik. Ám Önök most bebizonyíthatják, hogy nem félnek ettől az elszámoltatástól. Önök bebizonyíthatják, hogy nemcsak szavakban, de tettekben is ellenségei a közéletünket, társadalmunkat erkölcsileg és gazdaságilag szétromboló szabadrablásnak...

ITT OLVASHATÓ