2021. június 21., hétfő

AHOGYAN ORBÁN AZ EURÓPAI UNIÓT ELKÉPZELI, ÉS AMI A VALÓSÁG

HVG.HU
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2021.06.21.


Időnként még saját magának is, az unió működésének és a valóságnak pedig rendre ellentmondó víziót vázolt fel a hétvégén Orbán Viktor, aki az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia nyitányával egy időben, ám aligha véletlenül a magyar függetlenség napján (a szovjet hadsereg kivonulásának harmincadik évfordulóján) beszélt arról, szerinte hogyan lehetne erőssé tenni az EU-t. A miniszterelnök a Vigadóban tartott konferencián pár kiragadott, az unió életképtelenségét bizonyítani hivatott statisztika említése után fedte fel hét tézisét, most ezeket próbáljuk meg értelmezni.

TÉNYLEG NAGYOBBAK A DUGÓK BUDAPESTEN, MINT RÉGEBBEN?

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2021.06.21.


Napok óta arról beszél mindenki Budapesten, hogy óriási a dugó. Általában szubjektív, egyéni tapasztalatok alapján jelenti ki ezt a többség, ráadásul egy hosszú, több mint egyéves, kis forgalmú járványidőszak után. Megnéztük a számokat, hátha objektív választ is kapunk a kérdésre.


Hosszabb idő után ismét komoly dugók vannak Budapesten, főleg a megkezdett út- és hídfelújítások miatt. A torlódásokat a kormányzati politika és kommunikáció részéről is megpróbálják kihasználni, sőt egy furcsa szervezet is beszállt szórólapokkal a Karácsony elleni dugókampányba. A főpolgármester alig győz védekezni. Megpróbáltuk az adatok felől megközelíteni a jelenséget.

A lényeg:

- robbanásszerűen nőtt idén az autóvásárlások száma;

- a tavalyi év május–júniusi adatokhoz képest ugrásszerűen többen, de a 2019-es normál időszakhoz képest is 10 százalékkal többen használják most az autójukat a fővárosban;

- a tavalyi (a korlátozások miatt alacsony) számokhoz képest május–júniusban jóval nagyobb idén Budapesten a torlódás, a 2019-es normál évhez viszonyítva 10 százalékkal nőtt a dugó;

- idén korábban kezdődtek a felújítás miatti lezárások, 2019-ben a júliusi nagykörúti villamospálya-rekonstrukció hajtotta pirosba a dugómétert. (Csakúgy, mint a korábbi években.)...


EGY NAGY PORT KAVART NYUGDÍJJAVASLAT VÉDELMÉBEN

G7.HU
Szerző: BANYÁR JÓZSEF
2021.06.21.


A nyugdíj az átlagolvasó számára egyszerű témának tűnik, aminek az egyetlen lényeges jellemzője, hogy kicsi, és amúgy is csak egy bizonyos, elég magas kortól kezdve érdekes. Sorozatunk azonban a mértékkel szinte egyáltalán nem foglalkozik, és kifejezetten a fiataloknak és középkorúaknak szól. Nem nyugdíjpolitikai aktualitásokat, hanem stratégiai megfontolásokat vetünk fel. A célunk, hogy a még legalább egy emberöltővel a nyugdíj előtt állók számára egy a mainál sokkal jobb nyugdíjrendszer vízióját vázoljuk fel, hiszen a rendszer alapvető megváltoztatásához – amire szükség van – legalább néhány évtizedes időtartamra van szükség.

Május 26-án – Kovács Erzsébettel együtt – online előadást tartottam a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztályában a humántőke-alapú nyugdíjrendszerről. (Az előadás megtekinthető ide kattintva.) Cikksorozatom olvasói számára ismerős lehet a dolog, hiszen általában ennek a témának különböző speciális vetületeit járom körbe az egyes cikkekben. Az előadást – meglepetésemre – felkapta a sajtó, nagyon sok tudósítás jelent meg róla, és sajnos sok félreértést gerjesztett. Ezek közül kettőre szeretnék reagálni, de előbb a biztonság kedvéért röviden összefoglalom a cikksorozat mondanivalóját – bár mindenkit szeretnék figyelmeztetni, hogy röviden csak nagyon leegyszerűsítve lehetséges beszélni a témáról. (A sorozat korábbi részei a linkekre kattintva olvashatók: első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik.)

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer a modern körülmények között – az ezek miatti szükségszerű módosításokkal – szeretné visszaállítani az úgynevezett hagyományos nyugdíjrendszer logikáját. Ez pedig az, hogy az emberek időskori ellátásáról – kvázi a nyugdíjáról – a gyermekei gondoskodtak, akik ilyen módon adták vissza felnevelésük költségeit. Ez a módszer egyben évezredeken keresztül biztosította azt is, hogy a szülők gyermekvállalási erőfeszítései megtérüljenek, vagyis hogy a gyermeknevelés gazdaságilag is észszerű vállalkozás legyen. A „nyugdíj” ily módon a gyermeknevelési befektetés megtérülésének a „csatornája” volt, és ez a megoldás erős motivációt jelentett a gyermeknevelésre...

PROPAGANDATÖRVÉNY HELYETT ELFOGADÁST

KLUBRÁDIÓ / ÚTSZÉLEN
Szerző: JÓZSA MÁRTA
2021.06.17.


Bántalmazott melegek a kollégiumokban, minden harmadik meleg fiatal foglalkozik az öngyilkosság gondolatával. Miért tartja fontosnak a kormány, hogy azokat üldözze, akiknek a leginkább szükségük volna a törődésre és óvásra?

Hogyan okozott megnyugvást a Dallas című tévésorozat Lucy-je egy leszbikus számára? Sokszor a vakszerencsén múlik, hogy sikerüljön segítő közeget találnia egy transznemű vagy meleg fiatalnak.

Kint voltunk a hétfői Propagandatörvény helyett elfogadást! elnevezésű demonstráción a Kossuth téren.

Az adásban megszólal:

Szekeres Zsolt, a Helsinki Bizottság jogásza, jogvédő-aktivista;

Lászlóffy Júlia klinikai szakpszichológus, a pszichológiai társaság LMBTQ szekciójának tagja;

Erdős Erik Robin, emberi jogi és zöld aktivista, a Prizma transznemű közösség egyik szervezője;

Székely Kriszta színházi rendező és tanár;

Pál Marci szivárvány-édesapa, a család az család mozgalom kezdeményezője;

Vígh Dávid, az Amnesty International magyarországi igazgatója;

Dudits Luca, a Háttér Társaság szakembere.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT NÉZHETŐ MEG

MILLIÁRDOS TÁMOGATÁSOK MELLETT IS PÉNZÜGYI MENTŐÖVRE SZORULT AZ ANTALL JÓZSEF TUDÁSKÖZPONT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2021.06.21.


Évek óta komoly gondok vannak a közpénzmilliárdokból támogatott Antall József Tudásközpont pénzügyeivel, amit az Állami Számvevőszék is kifogásolt már. A Miniszterelnökség most vizsgálatot ígér, ám eddig is tudniuk kellett a kutatóintézet problémáiról, mert 2018-ban egy olyan alapítványból kellett pénzügyi mentőövet dobni az eladósodott szervezetnek, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetirodából finanszíroznak, és politikai színezetű projekteknek osztja tovább a közpénzt.


Antall Péter és Nógrádi György, az Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetőinek szívéről nagy kő gördült le 2018. október 1-én. Az egykori miniszterelnökről elnevezett alapítványi fenntartású think-tank a költségvetésében akkor már évek óta egy jókora, több százmillió forintos lukat tologatott maga előtt, a hiány pedig egyre nőtt.

Az AJTK 2017-ről szóló beszámolóját a könyvvizsgáló korlátozó záradékkal látta el. Ennek indoklásában a könyvvizsgáló kifejtette: a fordulónapon az alapítvány rövid lejáratú kötelezettségei 363 millió forinttal haladták meg a forgóeszközöket. Ez azt vetítette előre, hogy az AJTK a 2018-as év folyamán gyakorlatilag becsődölhet. A könyvvizsgáló külön kiemelte azt is, hogy a beszámolóhoz tartozó, Nógrádi György által szignált „kiegészítő melléklet nem mutatja be megfelelően ezt a tényt”...

ÚJABB CSAVAROK A CAFETERIÁBAN - AKI TUD, ANNAK ÉRDEMES ALKALMAZKODNIA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.06.21.


Egész évben nem kell figyelni a SZÉP-kártya különböző zsebeire, bátran költhet mindenki mindenre. Idén kedvezőbb adózású lett a reprezentáció és az üzleti ajándék, de nem mindegy, ki mikor kapja.


A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata, amelyben a SZÉP-kártyára történő befizetés szochomentességének teljes idei évre fenntartását tartották jó ötletnek, meghallgatásra talált a kormánynál. Már közzé is tették azt a rendeletet, amely az egész idei évre előírja a hosszabbítást. (A SZÉP-kártya szabályait itt szedtük össze.)

Júliustól visszaállt volna a korábbi években megszokott, legfeljebb 450 ezer forintos éves keret, amelyen belül a munkáltatók szálláshelyszámlára 225 ezer forintot, vendéglátásra 150 ezer forintot és szabadidőre 75 ezret adhattak kedvezményes adózással. Ezt írta felül az új jogszabály, amely szerint az év végéig fennmarad a veszélyhelyzet idején megemelt 800 ezres éves keret. Ebben a szálláshelyszámlára 400 ezer forintot, vendéglátásra 265 ezret és szabadidőre 135 ezret tölthet a munkáltató kedvezményes adózással...

A NEGYEDIK HADJÁRAT

MAGYAR NEMZET
Szerző: MATOLCSY GYÖRGY
2021.06.21.


Az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát. A döntést hibásnak tartom, mert feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése ezért elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott negyedik hadjáratát annak érdekében, hogy minél előbb 3 százalék közelébe, tehát a 3-3,4 százalékos GDP-arányos sávba csökkentsük a jövő évi államháztartási hiány célszámát.

Az első hadjáratban – 2010 és 2012 között – 7 százalék közeléből 3 százalék alá csökkentettük a költségvetési hiányt, ráadásul 18 hónap alatt, ami gazdaságtörténeti bravúrnak számított. Ez alapozta meg az évtized sikereit.

A második hadjáratban – 2013–2019 között – teljes körűen átalakítottuk a jegybank működését. Ez tette lehetővé 2013-ban a növekedési fordulatot, majd az „egyensúly és növekedés” gazdaságpolitikai siker képletének érvényesülését egészen 2020 elejéig. Ezzel nyertük meg az évtizedet.

A harmadik hadjáratban – elsősorban az MNB mérlegének bővülésével – sikeresen védtük ki a 2020/2021-es összetett válság hatásait. Az első két sikeres hadjárat nélkül Magyarország nem lett volna képes a hatékony válságkezelésre.

A negyedik hadjárat célja, hogy az előző három hadjárat sikeres receptjeire alapozva már 2022-ben helyreállítsuk a 3 százalék körüli költségvetési hiányt és ezzel elérjük az államadósság-ráta erőteljes csökkentését.

Megfontolásra javaslom érveinket:
...

HUHOGÓ MAGYAROK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.06.21.Vizsgálatot indít az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a magyar-francia meccsen történtek miatt. Közelebbről azért, mert a magyar közönség egy része rasszista bekiabálásokkal szórakoztatta magát, ezen felül huhogtak, amikor az ellenfél színesbőrű játékosához, Kylian Mbappéhez, vagy az algériai származású Karim Benzemához került a labda. A vizsgálat lezárása után feltehetőleg megbüntetik a magyar szövetséget, fizetni fogunk néhány ezer eurót, majd minden megy tovább a következő huhogásig. A pénzt nem az elkövetők, hanem a szövetség kasszájából teremtik elő, vagyis, a magyar emberek adóforintjaiból pergetik ki a büntetést.


Nem vagyok naiv, és nem is kívánok annak látszani, Nagyon jól tudom, hogy a labdarúgást kedvelő közönség nagyobb része tisztességes, és esze ágában sincs huhogni, vagy éppen fütyülni, mint tették azt többen az írek elleni barátságos mérkőzésen. Sőt, bizonyára olyanok is vannak, akik szégyellték magukat emiatt, mert nem értettek egyet a hangos kisebbség sajátos véleménynyilvánításával.

Azt sem gondolom, hogy ilyen csak nálunk fordulhar elő, hogy tőlünk nyugatra nincsenek szélsőségesek. Vannak, talán nem is kevesebben, mint nálunk, a különbség mindössze annyi, hogy jobb helyeken a hivatalosság megkülönbözteti őket a normális emberektől. Elhatárolódik tőlük és semmilyen módon nem huny szemet a megbotránkoztató viselkedésük miatt...

HA A GYEREKEK VÉDELME EGY KICSIVEL IS FONTOSABB LENNE, MINT A FIDESZ VÁLASZTÁSI GYŐZELME

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.06.20.


...Akkor rögzítsük a fentihez hasonló egyenpropagandát terjesztő, a gyermekeknek csak jót akaró hatalommániások kedvéért: egyáltalán nem érdekel senkit a magánéletük, a gyerekeik se érdekelnek senkit, felesleges és visszataszító a gyerekeiket maguk előtt tolva magyarázni a megmagyarázhatatlant, és gyerekvédelemnek beállítani ezt a betarthatatlan, mélyen antihumánus és közveszélyes fércművet. Különösen úgy, hogy 2010 óta a látható és láthatatlan, vélt és valós, jobbára kitalált ellenségek elleni szabadságharc fenntartása fontosabb volt, mint a gyerekek ellen elkövetett, jellemzően családon belüli erőszak felszámolása. Magyarország nem Oroszország akkor sem, ha nem kevesebb, mint 30 év (állítólagos) szabadság és függetlenség után, a 30 évvel ezelőtti antikommunisták éppen újra Moszkva és Peking lábai elé vetik az országot.

A lényeget tekintve: jó tudni, hogy újabban csak a szülőknek van keresnivalójuk a gyerekük nevelése körül. Jó tudni, hogy mostantól a gyerekek nevelésének jogát senki, de még az állam sem veheti el a szülőktől. Orbán Viktor is világosan elmondta pénteken, hogy ez mostantól mindig is így volt. Egészen addig, amíg majd őfelsége másként nem rendelkezik. Mindenesetre érdekes fordulat ez azok után, hogy még a közoktatási törvényt is képesek voltak átkeresztelni köznevelési törvénnyé, ráadásul kötelező üzemmódban oktatják a hittant és/vagy erkölcstant, a Nemzeti Alaptantervüket meg hagyjuk is. Szinte nap nem telik el úgy, hogy valamelyik beszélő fej ne arról pofázna, hogy a közjószágoknak nemzeti nevelésben kell részesülniük, hazafiságra kell nevelni őket, sőt, az állampárt kutyakötelességének tartja azt is, hogy homo christianusokat neveljen a gyerekekből, hát hiszen az iskolának ez az alapfunkciója. Hogy neveljen.

Na most akkor melyik? Az állam vagy a család? Kinek van joga mire? Ha a gyerek a szülőé, nem az iskoláé, és főleg nem az állampárté, akkor a Fidesz-KDNP milyen alapon formál jogot arra tíz éve, hogy megszabja a gyerekek vallási és erkölcsi nevelésének irányát? Ha a fideszes állam nem tűri, hogy a gyerekek szexuális felvilágosításába rajtuk kívül bárki belepofázzon, akkor mikor tervezik (Szabó Szabolcs Németh Szilárdnak címzett felvetése után szabadon) kivezetni a KÖTELEZŐ hittant és erkölcstant a magyar közoktatásból, ami mostantól ezek szerint nem köznevelés? Ha Kocsis és pártja nem tűri, hogy az ő gyerekeit bárki szexuálisan terelgesse, akkor sok más szülőnek miért kötelező eltűrnie, hogy a Kocsis-félék által HELYESNEK VÉLT tartalmakkal mossák a gyereke agyát az iskolában?

Ha a gyerekek védelme egy pillanatig is fontos lett volna, de legalábbis egy kicsivel fontosabb lett volna, mint a Fidesz választási győzelme, ha a Fidesznek még bármi köze lenne az európai értékekhez, bátorságuk sem lett volna egy salátatörvényben összemosni a pedofília elleni fellépést egy általuk hatalmi célokból kipécézett kisebbség boszorkányüldözésével. Hogy még ezek után ők értetlenkednek, az szokás szerint a legalja lenne. Már ha ennek az egésznek lenne legalja
.

MÉG NINCS BEJEGYEZVE AZ ALAPÍTVÁNY, AMELYIKNEK ÁTJÁTSZOTTÁK A MEZŐHEGYESI MÉNESBIRTOKOT

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOD TAMÁS
2021.06.21.


Mikor áll fel az alapítványi tulajdonba került a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kuratóriuma, hány fős lesz a testület, kik kapnak benne helyet és milyen szakmai szempontok alapján választják ki őket? – kérdeztük Lázár Jánost, a Ménesbirtok kormánybiztosát. A kormánypárti politikus két hete nem válaszol kérdéseinkre, közben érdekes dolgok derültek ki az alapítványról.


A hazai egyetemek nagy többségével párhuzamosan a parlamenti többség április 27-i döntésével a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak adta a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Kft.-t. Az erről szóló törvényt Áder János köztársasági elnök április 30-án írta alá, amely május 1-jén lépett hatályba.

Mindezt megelőzte, írtuk április elején, hogy beadták az ezzel kapcsolatos előterjesztést. Semjén Zsolt (Fidesz-KDNP) miniszterelnök-helyettes a parlamenti irományok szerint március 31-én, szerdán 23 óra 40 perckor adta be a T. Háznak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot. Majd 14 perccel később, 23 óra 54 perckor azt, amelyik a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vagyonát az újonnan létrehozandó Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak adná. Nem másról, mint az ország egyik legértékesebb agráripari komplexumáról van szó, amely kiváló minőségű földeken termel...


SE GYŐZNI, SE VESZÍTENI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Martin
2021.06.21.


Az elmúlt napok egyik legnagyobb szenzációját a magyar válogatott franciákkal szembeni döntetlene szolgáltatta a labdarúgó Európa-bajnokságon. A hatalmas siker (pontosabban az arra adott reakció) ihlette meg Martint, aki az Egyesült Királyságból küldte el írását.


„Azzal kezdeném, hogy Angliában élő magyarként is őrült boldogság volt a magyar válogatott Franciaország elleni mérkőzését nézni. Fantasztikus lehetett a helyszínen a hangulat (legalábbis az alapján, ami a tévén átjött), és az 1-1-es eredmény is minden képzeletet felülmúlt.

A BBC elemzését hallgattam másnap podcaston, ott is a hangulatot emelték ki. Más kérdés, hogy az egész Európa-bajnokságon csak Budapesten lehet telt ház, ha jól tudom, és nem vagyok járványszakértő, de azért ez kicsit elgondolkodtat, reméljük, nem lesz belőle baj.

Szóval az angolok (a Budapestről tudósító újságíró és az itteni stúdióban ülők egyaránt) áradoztak a hangulatról, hogy mennyire hiányzott már ez a járvány idején kiürült stadionok után.

Ami viszont zavar és amiért valójában írok, az egy olyan, sajátosan magyarnak tűnő jelenség, amivel egyre nehezebben tudok mit kezdeni.

Sem nyerni, sem veszíteni nem tudunk ugyanis. Mármint mindezt elegánsan, méltósággal kezelni nem tudjuk...

FOLYTATÓDHAT A „NEMREFORM”

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.06.21.


Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból.


A több mint félszáz oldalas munkaanyag egyes részeiről a Magyar Kórházszövetség múlt heti – a sajtó teljes kizárásával zajló - konferenciáján beszéltek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) képviselői. A dokumentum két törvény, egy kormányrendelet és további négy miniszteri rendelet módosításával folytatná - ahogy most mondani szokták - „a kórházi kapacitások fejlesztését”, az ellátórendszer szerkezetének „finomhangolását”. A javaslatcsomag része továbbá a védőnői rendszer átalakítása, a rezidensi ösztöndíjak korrekciója, az új alapellátási ügyelet újraszervezése. Ez utóbbiról Kapkodó ügyeleti reform – Jönnek a minisürgősségik – címmel írtunk június 10.-én. Mint akkor arról beszámoltunk: az orvosi ügyeletet 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék. Az új rendszert július elsejétől Hajdú-Bihar megyében tesztelik. Múlt pénteken a kórházszövetség konferenciájával egyidőben tájékoztatták az új rendszerről a megyében ügyeleti központokat működtető települések polgármestereit. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetői által tartott előadásokból az derült ki, hogy a kormányfő által múlt csütörtökön bejelentett „reform stop” ellenére is foglalkoztatja a rendszer irányítóit az intézmények gazdasági egységesítése és az alapellátás átalakítása is. A legnagyobb ívű változásokat a szolgálati törvénnyel, az intézmény-összevonásokkal, a kiskórházaknak a megyeiek alá rendezésével már elindították a járvány alatt a vészhelyzeti rendeletekkel. Közülük a fontosabbak az ágazati törvényekbe is belekerültek egy salátatörvénnyel a tavaszi ülésszak utolsó napjaiban...

FEKETE PARAVÁNNAL TAKARTÁK EL A FIDESZ-FRAKCIÓT DEBRECENBEN, ESÉLYES JELÖLTEK MÖGÜL ÁLL KI AZ MSZP - VIDÉKI LAPSZEMLE

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: KATUS ESZTER
2021.06.21.


Debreciner.hu: Fidesz-védő fekete fóliák Debrecenben


Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett ülésezett a kormánypárt országgyűlési frakciója Debrecenben. A portál szerint a helyiek óvatlan tekintetei elől is lezárták Debrecenben a Baltazár Dezső teret, ami a frakcióülésnek helyet adó Kölcsey Központ és a képviselőknek szállást adó Hotel Lycium mögött található. A kordonokkal és fekete fóliával elszeparált terület arról árulkodik, hogy a Fidesz politikusai nemhogy emberekkel nem akarnak találkozni, de azt sem szeretnék, ha látnák őket.

SzabadPécs.hu: Bréking: A legesélyesebbnek tartott pécsi-komlói ellenzéki Szakács László mögül a DK miatt kihátrál az MSZP

Újabb dél-dunántúli fejezet a Fidesz már csak egy kávét szeretne című sorozatból, a politika mélyéről. A Szabad Pécs értesülése szerint az MSZP-s parlamenti képviselő mögül azért hátrál ki az MSZP, mert a DK is támogatja. „Illetve nem is biztos, hogy a támogatás miatt – sokkal fontosabb ok lehet, hogy arra jutottak, hogy Szakács az új parlamentben helyettük talán a DK-t választaná”– olvasható a portálon. Pár nappal később kiderült, Szakács László felfüggeszti tagságát az MSZP-ben, és a Demokratikus Koalíció jelöltjeként indul Baranya megye 2. választókerületében az előválasztáson.

7300.hu: Már közel 1 milliárdnál jár a buszpályaudvar költsége

A hiányos, nem megfelelően elvégzett talajmechanikai vizsgálatok miatt eddig közel 57 millió forinttal drágult a komlói buszpályaudvar felújítása. Ez az összeg azonban most tovább nőtt: a műszaki ellenőr által jóváhagyott előzetes számítások alapján a pótmunkák összköltsége bruttó 225 633 624 forintot tesz ki, amely tartalmazza a már korábban jóváhagyott pótmunka műszaki tartalmát és költségigényét is. Az eredetileg 455 milliós projekt így már a duplájába, 985 millió forintba kerül. A munkálatokat egy olyan cég végzi, amely 3 milliárd forintot meghaladó közbeszerzést nyert el Komlón az elmúlt öt évben, és amely ellen jelenleg költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.

KaposT.hu: Közlemény a DK honlapján: visszaléptette Kaposváron az esélyesebb Pintér Attilát Gyurcsány jelöltje javára az MSZP-P elnöksége

A döntés annak fényében érdekes a portál szerint, hogy nemrég közölték annak a közvélemény-kutatásnak az eredményét, amely minden vonatkozásban legismertebbnek, legesélyesebbnek hozta ki a kaposvári MSZP elnökét, Pintér Attilát. Visszaléptetését már korábban is rebesgették, de most a DK közleményével vált fél-hivatalossá.

Enyugat.hu: Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű az épülő soproni ipari park

A Magyar Közlönyben megjelent a kormányredelet, amely a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánítja. Az indoklás szerint a park működése segítheti a gazdaság fejlesztését azáltal, hogy a területén vállalkozások telepedhetnek meg, illetve mert a vállalkozások indítása munkahelyteremtéssel jár.

BŐVEN VAN MIT JAVÍTANI A HALÁLOS VÍRUSOKAT KEZELŐ LABOROK BIZTONSÁGÁNAK SZABÁLYOZÁSÁN

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.06.21.


A halálos kórokozók számának növekedésével egyre nagyobb szükség lesz ezekre a laboratóriumokra, de ha nem követik a biztonsági szabványokat, azzal a járványok elszabadulásának veszélyét is növelik.


A Vuhani Virológiai Intézet (WVI) – amiről egyesek azt gyanítják, hogy innen szabadulhatott el a SARS–CoV–2 vírus – csak egyike a Föld 59 maximális biztonságú laboratóriumának, ahol a kutatók a bolygó legveszélyesebb patogénjeit kezelik. A kutatók négyes biológiai biztonsági szintű (biosafety level 4, BSL–4) laborokban dolgoznak, a teljes testet beborító védőruhában. Oxigénpalackból lélegeznek, hogy munka közben véletlenül se fertőződjenek meg. Ezeket a létesítményeket hermetikusan elzárják a külvilágtól, hogy ne szökhessenek ki a kórokozók...

A PESTI SRÁCOK MEGÍRTA, MIT KELL GONDOLNI AZ 1:1-ES GYŐZELEMRŐL: ORBÁN TÁMASZTOTTA FEL A MAGYAR FOCIT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.20.


Mielőtt elmondjuk, miért hazaárulás örvendezni Orbán 1:1-es győzelmének, ami egy lyukas garast nem ér, idézzük a Pesti Srácok (köznyelvben: Prosti Srácok) értékelését a futballmérkőzésről. Az “Igazából: győztünk” című agyvelőt rázó cikk így kezdődik: “Igen, ilyenek vagyunk mi, magyarok: egy hősies, nemes fajta. Ha van egy eltökélt, leleményes vezetőnk, aki jól vezeti a seregeinket, a lehetetlennek is vakmerőn nekifeszülünk. Így tettünk tegnap is, amikor 1-1-re győztünk Franciaország ellen az Európa-bajnokságon. Ezzel kétszeres ünnep lett június 19-e: nemcsak a Magyar Függetlenség Napja, hanem a Magyar Labdarúgás Visszaszerzésének Napja is. Mindkettőben kiemelkedő szerepet vállalt egyetlen ember: Orbán Viktor.”

Elsőre azt hihetnénk, hogy ez egy paródia, egy gúnyirat, de nem az. A náci és a kommunista propaganda legszebb napjait idéző firkálmány a diktátort magasztalja az 1:1-es győzelemért, és igaza van: ez az ő dicsőségét hirdeti. Ezért sajátította ki (minden máshoz hasonlóan) a magyar futballt, számolta fel a labdarúgó szövetség önállóságát, ezért ölte bele a magyarok százmilliárdjait, hogy ez a cikk egyszer megszülessen, és elmondja a magyarok szívében létrehozott érzést: az örök hálát a diktátornak, mert övé minden dicsőség. Eggyé vált a nemzet a diktátorával, és ez volt a cél...

A FIDESZ NEM VÉLETLENÜL MOST VETTE ELŐ A MELEGEKET, DE VAN ENNEK EGY VESZÉLYE

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.06.21.


- A Fidesz az utolsó pillanatban melegellenes módosítókat hozott be a pedofiltörvénybe, amely óriási tiltakozást váltott ki az ellenzék nagy részénél.

- A Fidesz ugyanakkor azzal számolt: ez kedvezőbb téma a pártnak, mint a Fudan vagy a lakástörvény ügye, ideális téma a kampányra készülve, hiszen nem a saját táborát, hanem az ellenzéket osztja meg.

- A melegellenes módosítókkal a Jobbik került nehéz helyzetbe, amelynek döntenie kellett, hogy a saját szavazóival vagy a szövetséges pártokkal megy szembe. Utóbbi mellett döntött, amiért Jakab Péter azóta is kapja az ellenzéki kritikákat.

- A Fidesz számára ugyanakkor van egy nagy veszélye is, ha a témát napirenden akarja tartani: mi lesz, ha lebukik egy meleg fideszes?

Az elmúlt napok politikai napirendjét kétségtelenül a melegtéma határozta meg, miután fideszes képviselők a nyilvánosság számára váratlanul homo- és transzszexualitást érintő módosításokat nyújtottak be a pedofilellenes törvénycsomaghoz.

Előzményként fontos ismerni, hogy a pedofiltörvényt – egészen a fideszes módosításokig – a parlamentben teljes konszenzus övezte. Az ellenzék persze odaszúrt a Fidesznek Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofilügye miatt, de sokáig nem volt kérdés, hogy az Országgyűlés egyhangúlag fogja elfogadni a javaslatot...

SOK HELYEN ÚJRA MUNKAERŐHIÁNY VAN, PEDIG KÜLFÖLDRE MÉG VISSZA SEM INDULTAK A MAGYAROK

G7.HU
Szerzők: HAJDU MIKLÓS, JANDÓ ZOLTÁN
2021.06.21.


Bár az országban összességében még mindig jó néhány ezerrel többen keresnek munkát, mint a járvány előtt, sok helyen már visszaállt a 2020. január-februári állapot. Sőt számos járásban jelenleg már kevesebb is az álláskereső, mint akkor. A feldolgozóiparban meg is jelent a korábban jellemző munkaerőhiány. A cégek szerint nagyon nehéz pótolni azokat, akiket tavaly kénytelenek voltak elküldeni, teljesen felbolydult a munkaerőpiac, és soha nem látott mértékű a fluktuáció.

Sopron vagy Borsod?

A járvány kirobbanása és az emiatt bevezetett korlátozások után a bevétel nélkül maradt, vagy visszaeső forgalommal szembesülő cégek Magyarországon is részben a munkaerő leépítésével próbálták csökkenteni a költségeiket. A kormány elég sokáig tétlenül nézte a kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatokat, és amikor lépett, első körben akkor is csak olyan intézkedéseket hozott, amelyek szinte senki számára nem voltak vonzóak, így az elbocsátásoknak nem szabtak gátat...

A JÁRVÁNY ELMARADT VÉGTISZTESSÉGE

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.21.


Jó reggelt! Még annál is melegebb lesz, mint a hétvégén. Pénteken-szombaton jön csak enyhülés, de még akkor is 30 felett lesz.

4 legfontosabb cikkünk most

12904. Ez az anyukám – A koronavírus áldozatainak el nem mondott története

- Négy ügy, ami megmutatja, hogy a Fidesz igazából nem törődik a gyerekekkel

- A katolikus egyház indít vizsgálatokat a szexuális visszaélések felderítésére, csak nem Magyarországon

- A félig olasz magyar válogatott – így győztük le a franciákat

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

AZ UNIO UTOLSÓ SZABADSÁGHARCOSA

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2021.06.21.


Ennek képzeli magát Orbán Viktor. És ami rosszabb, mondja is. Sokat beszél mostanában. Ez már nyilván a kampány része, és az is biztos, hogy a hangvétel erősödni fog, a legfőbb téma pedig az ellenségkeresés.


Péntek reggeli megnyilvánulásai egyre inkább álfilozófusi törekvések, bújtatott jóslatok, a konkrét problémák megkerülése jellemzi, némi olcsó humorral fűszerezve. Tanácsadóitól megtanulta a régi kommunikációs trükköt, mindig elhangzik egy bon-mot, amit a teljes magyar média napokig ismétel. Ezeket már megszoktuk. A járvány idején volt egy másik műfaj, az „Orbán Viktor ma bejelentést tesz”, ebben többnyire a Karmelitából (ez is egy populista fogás, hogy fogalommá váljon, mint a Downing Street vagy a Kreml), feltűrt ingujjban, mint egy egyszerű dolgozó ember, kis cetlivel, amin a legfontosabb gondolatait összegezte. Az lehet a benyomásunk, hogy élő adásról van szó, de ez csak a manipuláció technikai oldala. Szóval, ezeket ismerjük.

A miniszterelnök szombati beszéde azonban nem csupán egyike volt a szokásos igehirdetéseknek. Most Európa lett az első számú ellenség, nem is Brüsszel, ahogyan már megszoktuk. Szavaiból az derült ki, hogy a kontinens, és természetesen a kontinens államainak szövetsége, az Európai Unió rossz irányba halad. Ez önmagában nem nagy felfedezés, sok politikus mond hasonlókat, nem kell ahhoz nagy hozzáértés, hogy tudjuk: 27 országot, amelyek gazdaságukban, kultúrájukban és társadalmi életükben különböznek, nagyon nehéz folyamatosan sikerekre vinni, különböznek az érdekek, a szokások, egy ilyen közösségben kell együtt élni, de észben kell tartanunk az előnyeit is: a vámuniót, Schengent, a külföldi munkavállalási és tanulási lehetőségeket. Persze, ez nem az az Európa, amilyen tíz vagy húsz éve volt, de nem is olyan, mint harminc, vagy száz éve, a változások ritmusa, a kommunikáció felgyorsult, a globális összefonódások erősödtek. Az élet kívánta meg az erősödést, az összefonódást...

MIT ÉRTEM EL?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.06.20.


Furcsa ez a munka… vagy inkább a megítélése. Személyes szempontból is.

Mindig van, aki azt mondja, hagyjam abba. Mert szerinte nem érdemes harcolnom, megnyerhetetlennek tartja ezt az egészet, más meg félt, vagy sajnálja az erre fordított energiámat, amit másra is fordíthattam volna, aztán, ahogy a helyzet romlik, vannak akik féltenek a radikalizálódástól, a rágalmazásoktól, féltik a lelkem, az egészségem…Sokszor mondják, törődjek már magammal végre, a családommal, rajzoljak inkább, stb.

De közben tudom, a féltésük épp abból ered, hogy szimpatizálnak velem, azzal, amit csinálok….és ők is pontosan tudják, nem kényszerített erre senki, soha, egy pillanatig nem éltem és nem élem meg valamiféle áldozatként ezt a munkát. Ha újra kezdhetném, akkor is ezt az utat választanám.

Mégis, ma, épp a 61. születésnapomon kicsit visszagondolok, tényleg, tulajdonképpen van értelme, haszna, értéke ennek az egésznek?

Nos, azt gondolom, igen. Személyesen nekem a tanulás miatt, a bennem végbement változások miatt, ahogy egyre jobban értem ezt az egészet… és mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ennek a kihangosítása érdekes mások számára, és, ezt valamiféle ösztönös “marketinggel” és sok szerencsés kapcsolódással sokak számára sikerül elérhetővé tennem, a nélkül, hogy erre külön “gyúrnom” kellene, így talán a probléma megértésére egy kis hatással lehetek.

Talán ez a legtöbb, amit elvárhatok magamtól. A probléma értelmezése. Nem elméletben, hanem napi megtapasztalásokban. Terepi tapasztalatokkal, de közben értelmezve a társadalmi beágyazódást is. Minden szinten, a családoktól, a helyi közösségtől az intézményrendszeren át a döntéshozói szintig. Persze annak az ideáját nem bírom elengedni, hogy egyszer talán a rendszer működésére is sikerül hatással lennünk, de megtanultam azt is, hogy erre ne várjak, és inkább más, szakmai csatornákon keresztül próbálkozzunk hatni… a szakembereken át. Mert a politikusokat más érdekek vezénylik, az a világ számomra idegen, és ahogy telik az idő, egyre távolabb kerülök tőle. .

Azt hiszem, ebben az egészben az emberi viszonyulásokról tanultam a legtöbbet. Mert teljesen mást gondoltam, mikor elkezdtem. Ugyanúgy indultam én is, mint sokan, egyszerű érzelmi elköteleződéssel, a segíteni akarás szándékával. Sok keserves kudarc értette meg velem, hogy abból, amit én erről gondoltam, tanultam, szinte semmi sem igaz.

Az elméleti tanulás nem szólt ugyanis azokról az emberi játszmákról, amelyek mentén túlélési stratégiákat építenek a generációk óta szegénységben élő családok. Nem szólt a kriminalizációról, ami zsigerileg épül be generációról generációra. Semmit nem tanultam arról, miért nem “akarnak”, mit lehet ezzel kezdeni. Nem tanultunk az átörökített szocializációról sem, amit rögtön láttam, mikor az iskolás gyerekek családjaival megismerkedtem. És az egyéni és a rendszerszintű felelősségéről sem hallottam semmit, olyat meg, amire azt mondtam volna: igen, ezt az utat járták már előttem, csak követnem kell, és menni fog, szintén nem. Amikor olyan modellel találkoztam, amiről azt mondták, tuti, és közelebbről megnéztem, azt láttam, hogy nem az. Mert nem úgy volt igaz, ahogy azt kommunikálták. Leszedték a sikeres elemeket, azt kihangosították, és mélyen hallgattak a kudarcokról. Ja, és a legfontosabb: ha rákérdeztem, a válasz mindig az volt, hogy ők nem “olyan mélyen” levő emberekkel dolgoztak, mint mi. És egy sem volt fenntartható, hatékonyságában mért történet.

Szóval, a saját káromon kellett megtanulni mindent. Mivel én magam is végigmentem ezen az úton, próbálom megvédeni a jószándékú, segíteni akaró, szociálisan érzékeny embereket azóta is a csalódástól. Mert sokan ma is azt hiszik, hogy a szegénység az egyben egy pozitív etikai viszonyulást is takar. Mint a mesében. “Jótett helyébe jót várj.” Pedig nagyon fontos, hogy ezt értsük. Az etikusság nem vagyoni helyzet függvénye. Ráadásul azt, hogy mi az etikus, abban, bár nyilván van egy általános társadalmi konszenzus is (bár ebben lassan már nem vagyok biztos) mindig az a közeg közvetíti, ahol élünk.

Ezt azért fontos értenünk, mert akkor nem várunk el olyat egy szegregátumban, ami nekünk, segítőknek etikus, és azt gondoljuk, nekik is az. Hát nem.

Lassan értettem meg ezt is, sorban, ahogy megpróbáltak rászedni, lenyúlni, meglopni. Meg is történt sokszor, és mindig bennem volt, mikor kiderült, hogy miért nem szégyellik magukat? Én elsüllyednék szégyenemben, ha velem ilyen történne. Aztán láttam, ebben nekik nincs semmi kivetnivaló. Túllépnek rajta, mintha mi sem történt volna. Mert abban a közegben, ahol élnek, ott ez nem etikátlan. A napi túlélés technikái nekik mást diktálnak.

Vagy ott a hazugság. Most nem arról beszélek, mikor olyan krízishelyzetet állítanak, ami nem igaz, azért, hogy adományhoz jussanak, hanem, mikor magukról mondanak valótlant. Én ezt, az én életemben etikátlannak gondolom. Ők viszont nem látnak benne semmi problémát. A többszörösen visszaeső bűnöző azt mondja, gyorshajtásért ült. Egyszer. Aki prostituáltakat futtatott, hosszasan méltatja a családját, miközben a családtagjait is futtatta. A gyerekek kiemeléséről azt állítják, a szegénység miatt történt, miközben felelőtlenül magukra hagyták a kicsiket. Ezekben a hamis információkban vágy van, azt szeretnék, hogy pozitívan tekintsenek rájuk. Annak az ideáját mutatja, amit szeretnének, ám ez csak egy kép erejéig jelenik meg. A kép elsősorban nekünk szól, ők három méterrel arrébb már nem foglalkoznak vele, mert az életvezetési stratégiájuk nem ennek az ideának az irányába mutat.

Ami nagyon nagy felismerés volt számomra, az, hogy ezek a közösségek, vagyis inkább a viszonyulások teljesen lemodellezik a társadalom különböző szintjeit, beleértve a hierarchia csúcsán levőket is. Az, hogy valaki hogyan pozícionálja magát egy közösségben, hogyan manipulál másokat, hogy keresi meg másik gyenge pontjait, hogyan, mikor és mitől csap át az egész agresszióba, nos, azt kell, hogy mondjam, ez azonos. A tekintély, a hatalom itt is tárgyiasul, nemcsak önmaguk, hanem a közösség számára is mutatva az erőt. Ami ott van, ahol pénz van. A “honnan” itt sem lényeges. A reakciók ennek firtatására is azonosak. Félelmetes volt ezt felismernem, és épp ezért félek attól, hogy fogunk tudni kimászni ennek a végletes megosztottságnak a gödréből. Félek, mert pontosan látom a lépéseket.

Hosszasan tudnám még folytatni a tanulságokat. Folyamatosan tanulom azt is, hogyan lehet ezt a tükröt úgy tartani az emberek, vagy a döntéshozók felé, hogy ne sértődjenek meg, és ne támadjanak érte. Miközben tudom, ez az én szubjektív tükröm, bármennyire is törekszem objektivitásra, én is emberből vagyok… De a radikalizálódás óvatosságra int, miközben biztosan nem a visszahúzódás lenne a megoldás. Ám húznom kell határokat, mert öregszem, és sok még a dolgom. Erőm pedig van még. És motivációm is.

Megérteni és végigkövetni az ezekbe a családokba beleszülető gyerekek iskolai, közösségi reakcióit, nos ez az, amit igazán erőt ad ahhoz, hogy az ember csinálja ezt tovább. Hogy megtörje a folyton ismétlődő köröket. Mert meg lehet törni. És muszáj is.

Sok dolgom van még…. Az oktatási rész és az intézményi együttműködés módszertani leírása után várat még magára a társadalmi vállalkozási és a közösségfejlesztési rész összegzése is. Miközben változik az előző kettő is, hiszen a változó társadalmi közeg mindig új kihívásokat hoz.

Remélem, lesz időm még erre is. Jó, hogy nem vagyok egyedül. Ez a kis kiesés, amíg az egészségi állapotom miatt nem tudtam csak home-office-ban kapcsolódni az Igazgyöngy munkájához, nagy örömöt is adott. Láttam, ahogy a csapat nélkülem is teszi a dolgát. Felelősségteljesen, összefogottan. Azonos értékrend szerint.

Talán, ha visszanézek, erre vagyok most a legbüszkébb. A csapatra. Akik viszik majd tovább ezt a munkát, utánam is. Mert ez egy generációs léptékű fejlesztés. A probléma sem 5-10 év alatt nőtt ekkorává, a megoldáshoz is idő kell. És büszke vagyok azokra is, akik mellettünk vannak. Akik segítenek, támogatnak, követnek, megerősítenek….akik nélkül nem tudnánk dolgozni mi sem. Sokan vannak. Talán ez is egy jó hatás. Nekem legalábbis mindenképpen az.

Elköteleződést kiváltani, és fenntartani. Hogy jobb világ legyen.

SZABAD SZEMMEL: BRÜSSZEL KIAKADT, HOGY ORBÁN UGYANAZT TENNÉ AZ EU-VAL, MINT A MAGYAR SAJTÓVAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.21.


Az európai közösség most ébredt rá, hogy a magyar miniszterelnök saját modelljét exportálná az Unióba
.

Politico

Éles elutasításba ütközött Orbán Viktor azzal a kijelentésével, hogy meg kell nyesegetni az Európai Parlament jogkörét és inkább a nemzeti törvényhozásokat kell helyzetbe hozni. Sassoli, az Európai Parlament elnöke úgy reagált, hogy ilyen csak annak jut az eszébe, aki nem tartja semmire sem a demokráciát.

A korábbi belga kormányfő, Verhofstadt szerint Orbán ugyanúgy meg akarja kötni Strasbourg kezét, mint ahogyan azt az Országgyűléssel, a szabad sajtóval, az igazságszolgáltatással, a civil szférával, a tudománnyal és az oktatással, továbbá sok mással is tette. A jelek egyértelműek, ám ez az út a putyini diktatúrához vezet, állapította meg a politikus, aki a jövő Európájáról kezdett konferencia elnöke.

A jelentés emlékeztet arra, hogy a magyar politikus rendszeresen kirohan az EU ellen és ezen belül kedvenc célpontot jelentenek számára az európai törvényhozók. A legutóbbi magyar jogszabályt azonban már von der Leyen is elítélte, pedig ő nemigen szokta megdorgálni a budapesti kormányt. Bejelentette, hogy a Bizottság megvizsgálja, nem sérti-e a közösségi jogot a törvény.

Spiegel

A magyar kormányfő számára a menekültek, majd a romák után most az LMBT-közösség jelenti a célpontot, miután újjá akarja választatni magát. Emberi jogi aktivisták azonban attól félnek, hogy egyre jobban elharapózik a gyűlölet. Egyébiránt a választások előtt megszokottak az olyan provokációk, mint a vadonatúj homofób törvény. Három éve például a Stop Soros volt napirenden.

Az új jogszabálynak is megvan a maga politikai rendeltetése: leginkább az, hogy megossza az ellenzéket – mondja Hegedűs Dániel, a Német Marshall Alapítvány szakértője. És mivel a Jobbik beállt a javaslat mögé, már látszanak az első repedések az ellenzéki összefogáson. Az elemző szerint további cél, hogy elterelje a figyelmet a Fudan Egyetem építéséről, hiszen a létesítmény a tervezett magyar diákvárostól veszi el a helyet.

Ám választástaktikai megfontolásokon túl ideológiai szempontokat is tetten lehet érni, jegyzi meg Hegedűs, hiszen értékviszály, világnézeti különbség áll fenn a magyar kormány és az EU között. Orbán úgy állíthatja be, hogy az országot védi Brüsszellel szemben. Ezzel együtt figyelemre méltó, hogy az Ipsos legutóbbi felméréséből az derült ki: a magyar lakosság egyáltalán nem olyan elutasító a nemi kisebbségekkel szemben, ahogy az feltételezni lehetne.

62 százaléka azt mondta, hogy az egynemű párok épp olyan jól fel tudják nevelni a gyerekeket, mint az apából és anyából álló családok. Márpedig ha ez így van, akkor a Fidesz aligha tud határozatlan szavazókat megnyerni magának a törvénnyel – hangsúlyozza Hegedűs. Ám ezzel együtt az új szabályozás még jobban megbélyegezheti az LMBT-embereket, miután a hatalom megpróbálja őket bűnbakként felhasználni.

Die Welt

Karácsony Gergely azt ígéri, hogy győzelme esetén alapvető változás következik meg a magyar politikában: erősödni fog a jogállam, ugyanakkor fenntartja kritikus álláspontot a migráció ügyében. A polgármester, akinek a lap szerint jó esélyei vannak Orbán Viktorral szemben, kifejtette, hogy az új vezetés nem szabotálja majd az európai politikát, visszatér az EU-barát országok körébe. Szólt arról is, hogy a Fidesz jelenleg a trójai faló szerepét tölti be a kínai érdekek szolgálatában, de ez is másként lesz. Azt sem szabad megengedni ugyanakkor, hogy Magyarország Pekingtől függjön, pl. az orvosi berendezések és technológia piacán.

Kitért arra, hogy a menedékkérők közül aki védelemre szorul, az megkapja. Ám mint mondta, az országnak a legtöbb gazdasági migránsra nincs szüksége, mert azok vetélytársat jelentenek a hazai munkaerő számára. Ez pedig nem viszi előbbre a magyar gazdaságot.

Neue Zürcher Zeitung

A szlovénok nem akarják elfogadni országuk orbanizálódását, egyre nagyobb a civil ellenállás, miután a miniszterelnök mind inkább tekintélyelvű lépésekre ragadtatja magát. Minden pénteken tüntetnek Ljubljanában a jobboldali-populista Jansa miniszterelnök ellen, de hogy a társadalom ennyire megosztott, abban nincs semmi új, nagyjából a 2. világháborúig nyúlik vissza. Csakhogy a miniszterelnök Trumphoz méltóan szokott kirohanni a sajtó ellen. A járvány kapcsán meghozott intézkedések közül jó párat nem lehet szakmai szempontokkal megindokolni. Azon kívül jelentős személycserék voltak több közintézmény, illetve állami vállalat élén.

Az Alkotmánybíróság és a Számvevőszék több tagja is arról számolt be: erősödik a nyomás a két testületre. Úgy hogy sokan már úgy vélik: orbáni viszonyok alakulnak ki az országban, amely pedig egykor mintadiáknak számított az EU-ban. Jansa számára kedvelt ellenségképet jelent a civil mozgalom és állítólagos támogatója, Soros. A hatóságok sorra vetik ki a bírságokat az aktivistákra, de olyanokra is, akik egyszerű polgárok, csak hangot adnak annak, hogy nem szeretik a fennálló hatalmat.

A kormányfő külön hadjáratot folytat a média ellen, de hát a politikus mindenkit ellenségnek tekint, aki nem egyértelműen őt támogatja. A Távirati Iroda állami támogatását le is állította, így az most közadakozásból tartja fenn magát. Legkésőbb egy év múlva választások lesznek és a legtöbb elemző szerint Jansa aligha tud újrázni. Már így is kisebbségben van. Egy szlovén újságíró szerint aligha kétséges, hogy leváltják, a kérdés azonban az, addig mekkora károkat okoz.