2019. szeptember 12., csütörtök

A TELJES ELLENZÉK KIÁLLT PIKÓ ANDRÁSÉK MELLETT, PUZSÉR IS ÍGY TETT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.09.12.


Ahogy arról helyszíni tudósításunkban is beszámoltunk, a rendőrség szerda este házkutatást tartott Pikó András, józsefvárosi közös ellenzéki polgármester-jelölt kampányirodájában. Az esetre azután került sor, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet egy fotó alapján azt állította, a kampánystáb törvénysértő módon választói adatokat másolt le a polgármesterjelölt ajánlási íveiről. A Pikó-stáb ezzel szemben elmondta, a választási irodának leadandó ívek ellenőrzése zajlott, nem pedig illegális adatbázis-építés.

A BRFK képviselői tanúként hallgatták ki Pikó kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát, illetve az övé mellett még lefoglalták egy önkéntes aktivista laptopját.

A rendőrségi házkutatás nyomán a teljes ellenzéki paletta kiállt Pikó András és csapata mellett, szolidaritásukról biztosítva őket. Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt péntek estére szolidaritási tüntetést is hirdetett.

Pikó András ma reggel saját Facebook-oldalán is reagált a történtekre. A nyolcadik kerületi polgármesterjelölt rámutatott, Sára Botond fideszes polgármester hazudott, amikor – a Mérce kamerája előtt – azt állította, azért nem áll ki vitára kihívójával, mert a választók a programok alapján el tudják dönteni ki mellett teszik le a garast. Mint Pikó írja:

„Tegnap személyesen is megtapasztaltam Sára programjának lényegét: Kocsis Máté háta mögé bújva rendőrséggel akarja eldöntetni a józsefvárosi választást. Ez nem fog sikerülni, mert a döntés józsefvárosiaké, akik nem ezt érdemlik.”

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint a józsefvárosiak nem érdemlik meg, hogy a helyi vezetés öt év alatt 500 millió forintot költsön „a kerületi fideszes politikusok és háttéremberek politikai megbízásaira és szerződéseire, ahelyett, hogy rájuk, az egészségükre, a gyerekeik jobb minőségű tanítására vagy a lakhatásukra fordítanák.” Rámutatott: Kocsis Máté korábbi polgármester és Kubatov Gábor fideszes pártigazgató „csókosait” tömi ki a józsefvárosiak pénzével a kerület vezetése.

EGYMÁSRA MUTOGATÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Ákos
2019.09.12.


... több irányba ágazhat a beszélgetés, a leggyakoribb mégis talán az, hogy úgyis mindegyik lop. Igen, ha nem is mind, de nyilván a többség legalább megpróbálkozik vele. Ahogy a bolti lopás is létezik, mégsem nézik tétlenül a boltosok, védekeznek is ellene, és ha ügyesek, sikerül ennek arányát alacsonyra leszorítani. Akkor megy a biznisz, ha elszúrják, akkor meg a szemüket kilopják. Ezt kéne nagyban is tenni, hogy maradjon pénz a kasszában az igazán fontos dolgokra. Ahogy a pénztárcánkra is vigyázunk a tömegben. Ez sem más, be kéne már látni: erre is vigyáznunk kell.

Szögezzük le: ez nem egy verseny, bár megpróbálják így beállítani. Pedig mind veszítünk rajta, teljesen mindegy, hova megy a szavazat. Csak pár ember jár igazán jól. 
Azt javaslom, kezdjük nulláról: számoltassuk el az összes eddigi kormányt, amely a rendszerváltás óta hatalmon volt. Hamar kiderülne, hogy csupa bűnöző vezette idáig az országot. Igen, aki csak tudott róla, az is bűnrészes (bár végül is mind tudtunk róla). Javaslom, vállalja a felelősséget, aki elkövette, és aki tehetett volna ellene, de nem tett. Nem kell a mellébeszélés, hogy a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti ügyekkel. Ő (volt) a főnök. Vegyük elő a privatizációs túlkapásokat, az Ezüsthajó Kft, az Orbán-bányák és a Fidesz-székház eladásának ügyét is, és rájövünk, hogy aki most ott van a politika élvonalában, az már mind-mind börtönviselt ember kéne, hogy legyen. Ne lehessen strómanok mögé bújni, akár rokon, akár barát az illető (hozzáteszem, ezt a fajta pofátlanságot, előtte más kormányok nem engedték meg maguknak), kapja mindenki, ami jár.
Tapsolni fogok, akár ilyen, akár olyan politikustól veszik el a vagyonát, mentik fel a tisztségéből és kerül végre börtönbe, mert ezzel mind az ország gyarapszik. 
Talán még valami visszatartó ereje is lesz egy olyan vágóképnek, amelyen látjuk azokat, akik előtte az arcunkba röhögve markoltak két kézzel az ország éléskamrájába, most meg ott búslakodnak a rácsok mögött.

MAGÁNÉLET ÉS ADATAINK VÉDELME: A KISRENDSZERVÁLTÁS ÓTA MEGÁLLÍTHATATLAN A HANYATLÁS - MI TÖRTÉNT A SARGENTINI-JELENTÉS ELFOGADÁSA ÓTA? – 5.

HÍRKLIKK
Szerző: N. KÓSA JUDIT
2019.09.12.


Majdnem napra egy évvel azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a magyarországi jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, aminek nyomán elindult a Magyarország elleni 7. cikkely szerinti eljárás, naprendre tűzi egy jelenős unió testület a „magyar ügyet”. Szeptember 16-án meghallgatást tart az Általános Ügyek Tanácsa, amely rendre az Európai Tanács ülését készíti elő. A Sargentini-jelentés azt mondta ki, hogy rendszerszintű problémák vannak Magyarországon a jogállamisággal, az uniós értékek tiszteletben tartásával. 12 pontba gyűjtötte össze, miben és hogyan sérti az Orbán-kormány az EU alapszerződését és veszi semmibe alapértékeit. Eltelt egy év: történt-e előrelépés a bírált területeken? Vagy inkább ellenkezőleg, még tovább súlyosbodott a helyzet? Sorozatunkban szakértők bevonásával erre keressük a választ.

„A helyzet folyamatosan romlik ezen a területen, de ennek ellenére mára nem ez a magyar demokrácia hiányainak legfájdalmasabb kérdése” – adott sommás választ a magánélet védelme és az adatvédelem területén az elmúlt évben végbementekre vonatkozó kérdésre Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője. Hazánk első adatvédelmi biztosa (ombudsman) szerint ugyanis „Magyarország átlépett egy olyan vörös vonalat a politikai rendszerben, amely alaposan megváltoztatja a dolgoknak a súlyát és jelentőségét”. „Lehet tehát listázni, hogy mi történt az elmúlt egy – vagy akár kettő, három, stb. – évben a magánélet védelme és az adatvédelem területén, de nem érdemes, ugyanis megállíthatatlan a hanyatlás” – szögezte le.

S hogy hogyan jutottunk el arra a pontra, amikor – Majtényi szerint – már nem is érdemes listázni az egyes részterületeken az egymást követő fejleményeket? S egyáltalán, miért jutott erre a következtetésre? Mi volt az – ha úgy tetszik – „utolsó csepp” a pohárban? A jogtudós szerint ennek oka tömören is megfogalmazható: „a 2010-es kisrendszerváltás nyomán alapvető változás történt Magyarországon ezen a téren is”.

S hogy mire gondol? Majtényi dióhéjban levezette az elmúlt harminc év taglalt területének folyamatát...

5-ÖS METRÓ VAGY ELŐVÁROSI VASÚT? – MOST DŐL EL, MI LESZ A HÉV-EKBŐL

HVG ONLINE
Szerző: ZELKI BENJÁMIN
2019.09.12.


A szentendrei HÉV 5-ös metróra való átnevezése a legtökéletesebben mutatta meg, mi zajlik a színfalak mögött: több száz milliárd forint elköltésén megy a vita, nem mindegy ugyanis, melyik HÉV-et fejlesztenék, és mivé. Az infrastruktúra felfejlesztésére még, úgy tűnik, lesz is pénz, annál nagyobb kérdés, hogy miből cserélnék le a 98 HÉV-szerelvényt.

Szeptemberben kezdi tárgyalni az Európai Parlament, hogy mennyi forrást kapjanak majd közlekedésfejlesztésre az egyes tagállamok, abban pedig ritka egyetértés alakult ki az egyes hazai szakmai és politikai lobbicsoportok között, hogy ebben az uniós pénzügyi időszakban a HÉV-ekre fordítsuk az elérhető uniós források döntő részét.

A HÉV-eket alapvetően két csoportban fejlesztenék: az egyik során a gödöllői HÉV-et kötnék össze a 2-es metróval, a másik során pedig a ráckeveit, a csepelit és a szentendreit kötnék össze a Duna alatt egy közös alagútban. Ez utóbbival a régi, már Demszky idejében is ismert 5-ös metró, vagy másik nevén észak-déli regionális gyorsvasút megvalósulása irányába tennénk egy nagy lépést. Ennek a tervezésére augusztusban 13,7 milliárd forintot adott a kormány.

A vonatok a Közvágóhídtól egy közös alagútban haladnának a Boráros téren és a Kálvin téren át az Astoria, Oktogon, Lehel tér, Kolosy tér és a Flórián tér érintésével Kaszásdűlőig, ahonnan a szentendrei HÉV sínjein továbbmennének Békásmegyer felé...

ENYVES ÉS/VAGY VÉRES KEZEK: KORRUPTAK ÉS BIGOTTAK HARCA A DIKTATÚRÁBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2019.09.12.


"A Bibliában 678 alkalommal fordul elő a “hatalom” szó. Az “Isten” szó csak 289 alkalommal, az “úr” főnév pedig csak 187 esetben. Mit jelent a “hatalom”, és miért ennyire fontos?” – egyebek közt ezzel a kérdésfelvetéssel vezeti be a Kommunista kiskirályok című kötet első írása a későbbi esettanulmányokat. A mű a hatalmukkal visszaélő, korrupciógyanú által érintett pártállami funkcionáriusok történeteit mutatja be.

Az ügyek között vannak a szinte minden kortárs által ismertek, például Czinege Lajos honvédelmi miniszteré vagy a hortobágyi libapanamával hírbe került Sikula György Hajdú-Bihar megyei első titkáré, akinek esete a Tüske a köröm alatt című filmtől vált halhatatlanná. Illetve ott sorakoznak a tartalomjegyzékben más nevek, amelyek manapság legfeljebb a helytörténészek és az idősebb helyi lakosok számára jelentenek valamit.

Téesz-, és tanácselnökök, vállalatigazgatók, rendőrkapitányok, munkásőrparancsnokok, párttitkárok, akiktől hajdanán egy egész falu, kisváros vagy járás rettegett. Illetve a közhiedelem szerint vagyonokat harácsoltak össze. Az utolsó tanulmányt pedig a legkisebb kiskirálynak szentelték, aki nem egy teljes megye vagy minisztérium életét keserítette meg, hanem “csupán” gyári művezetőként női kollégáit zaklatta szexuálisan.

Persze ennek a kiskirálynak bizonyos értelemben még kevesebb félnivalója volt. Hiszen míg a vesztegetés, a korrupció természetesen formáljogilag a diktatúra éveiben is bűncselekmény (s általában minden rendszerben az), addig a zaklatás csak több mint másfél évtizeddel a rendszerváltás után, 2007-ben került be a büntetőkódexbe.

Nem akarnánk lelőni a “poénokat”, ugyanis a tanulmányokat érdemes végigolvasni. Főleg, mivel a kötet szerkesztője nem ragad bele a konkrét esetekbe. Ehelyett filozófiai mélységekbe leszállva elemzi a hatalomgyakorlás elfajulásának dilemmáit.

Erre már csak azért is szükség van, mert a diktatúrák, tekintélyuralmi rezsimek esetén jelentkező korrupció megítélése önmagában is egy rendkívül szubjektív és véleményes terület. Sokan vannak, akik úgy vélik: az ilyen rendszerek teljes egészében korruptak. Illetve a legnagyobb baj velük a korrupció. Az kétségtelen, hogy minél korlátlanabb és kontrollálatlanabb egy hatalom, annál nagyobb lehet benne a korrupció.

Azonban úgy vélem: ezt a kötetet elolvasva, vagy akár a korszak más forrásait, dokumentumait tanulmányozva sem mondhatjuk azt, hogy a rezsim mindegyik (vagy akár a legtöbb) funkcionáriusa enyveskezű lett volna, de még azt sem, hogy az ilyen rendszerek legfőbb rákfenéje a korrupció lenne...

HOGYAN ALÁZZUK MEG MINÉL JOBBAN A NYUGDÍJASOKAT?

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2019.09.12.


Kezdjük a hazugságokkal. Azt írja Orbán, hogy „2013-ban és 2014-ben csökkentettük a nyugdíjas háztartások rezsiköltségeit, és azóta is kitartunk a rezsicsökkentés mellett”.

Hát, Méltóságos Uram, ez elég nagy baj. Rezsicsökkentés nélkül már évek óta kevesebbet fizetnénk a villanyért meg a gázért, ha csak kis részét megkaptuk volna annak az árcsökkenésnek, ami a világpiacon bekövetkezett. Ezt nem én mondom, mert én csak egy buta jogász vagyok, de számos, a témához igazán értő közgazdász állítja.

Aztán meg még azt is írja a miniszterelnök bájos levelében, hogy „ha sikeres a gazdaság, akkor annak eredményéből részesülnie kell az idősebb nemzedéknek is!” Hát ez bíz’ jó lenne, ha így lenne! De akkor Méltóságos Uramék miért szüntették meg a nyugdíjak úgynevezett svájci indexálását? Miért csak az infláció mértékével növelték a nyugdíjakat és miért hagyták figyelmen kívül a gazdaság teljesítményét? Már ha az tényleg olyan pazar volt.

A legelkeserítőbb mondat a levél végén található: „a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a magyar kormányra”. Hát ettől erősen tartunk mi is.

Arról nem is ejtenék most szót, hogy ez a kilencezer forint sok vagy kevés. Van, akinek sok, van, akinek nem. Inkább arról, hogyan tudták kitalálni a legmegalázóbb módját annak, miként lehet megkapni ezeket a háromezer forintos címletű, gyönyörű, világoskék, vízjeles pazar rezsiutalványokat, amelyekhez még - a nagyobb rongyrázás kedvéért - egy fedlap is jár. Vajon mennyibe került ezeknek a gyönyörűségeknek a kinyomtatása?...

„MÁR ÖSSZEOMLOTT AZ EGÉSZSÉGÜGY”

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
- REGGELI SZEMÉLY
Szerző: KLUBRÁDIÓ / LAMPÉ ÁGNES
2019.09.12.


Az ágazat összeomlását nem úgy kell elképzelni, mint egy ház felrobbantását, ez egy lassú folyamat. Fogynak az orvosok, fogynak a szakdolgozók, osztályok zárnak be. Lassan alapvető funkciók, szolgáltatások kopnak ki, tűnnek el egy-egy helyről. Valahol, távolabb talán elérhetők még, az már egy más kérdés, hogy kibírja-e a ddig a beteg. Valamilyen szintű ellátás mindig lesz, ha más nem kéznél lesz egy sámán, a biblia, vagy ott lesz az imádság. Íg jellemezte a helyzetet Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő.

Azt mondja, amíg az embereknek nem fáj eléggé, és nem kényszerítik rá a politikát, hogy változtasson az ellátási rendszeren, addig ez így is marad. Egyebek között azért is, mert az egésznek az alapja a hálapénz. Amíg az van, addig nincs remény a megújulásra. A paraszolvencia 80 százaléka az orvosok 20 százalékához folyik be, az orvosbáróknak nem érdekük annak megszüntetése. A többiek vagy elmennek, vagy több helyen dolgoznak egyszerre, attól viszont fásultak, fáradtak lesznek, ami nem csak a munka minőségét rontja, hanem a betegek biztonságát is. Kunetz Zsombor a rabszolgatörvényt hozta föl, hogy az mekkora tiltakozást váltott ki, nos az egészségügyben már rég rosszabb körülmények között dolgoznak, mint amilyen feltételeket abban leírtak...

A KÉTFELÉ TASZÍTOTT ORSZÁG

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.09.12.


E kétfelé taszított ország egyik felén azok élnek, akik elfogadják a diktatúrát, annak puha formáját még kedvelik is.

Belerázódtak abba a rendbe, amelyik megsimogatja a fejünket, ha jók vagyunk, s csak kicsi kokit ad, ha rosszak, és e diktatúrát üzemeltető bácsi mindig tudja mindenkiről, hogy az illető jó-e vagy rossz. Apánk helyett apánk.

Gondoskodik rólunk, gondolkodik helyettünk.

Egészen élhető diktatúra az ilyen, még azt sem várja el tőlünk, hogy szeressük. Megelégszik azzal is, ha úgy teszünk. Néha ennyit sem kér, beéri annyival, hogy ne látványosan utáljuk.

A másik országrészben, azok élnek, akik szeretik maguk eldönteni, hogy ők mikor jó magyarok, hazafiak, családapák, polgárok, nincs szükségük arra, hogy más mondja meg helyettük, hogy nekik mi a jó.

Velük szemben, a pálya egyik térfelén azok játszanak, akik szeretnek alattvalók lenni, mert nem hisznek abban, hogy a sorsukat maguk is képesek irányítani. A másik oldalon meg azok, akik bíznak magukban. Abban, hogy nem a ráolvasás, hanem a teljesítmény számít. Nem a lózung, hanem a tehetség, a szorgalom, a tudás.

De egyszer elmúlik ez is, és talpra áll ez az ország. Nem holnap, és talán még csak nem is holnapután. Lehet, mi már meg sem éljük, legföljebb a gyerekeink, akik már életvitelszerűen külföldön élnek, vagy csak az unokáink, akik ebből kifolyólag majd külföldön születnek. És, ugyancsak ebből kifolyólag, vagy valami más okból, már nem is fognak magyarul beszélni soha. De a világban valahol még megérik, hogy élhető lesz ez az ország, olyan, amelynek a polgárai büszkék lehetnek arra, hogy magyarok.

Mert lehet mellébeszélni, maszatolni, múltat másítani, ám az örök emberi dolgok nem változnak. Jelesül az, hogy a tiszteletet nem követelni kell, hanem kiérdemelni.

BERKIKRISZTIÁNOSÍTJÁK A VÁLASZTÁST, AHOL AZ ELLENZÉKNEK LEHET ESÉLYE

INDEX / BELFÖLD
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.09.12.


A Fidesz és az egymásra találó, közösen induló ellenzék csatáját néhány helyen celebek, régi politikai kalandorok vagy pártjukból kiugrott ellenzékiek színesítik. Véletlen, hogy ott jelennek meg, ahol az ellenzéknek lehet keresnivalója?

Habár ezen az önkormányzati választáson az ellenzék eddig nem látott egységben indul a budapesti kerületekben és a nagyobb városokban, néhány településen elsőre meglepőnek tűnő nevek is felkerülnek a szavazólapokra.

Hétfő délután négy óráig lehetett leadni az ajánlásokat, így most már jobban láthatjuk, hogy a különböző helyszíneken milyen jelöltek közül választhatnak a szavazók. A legtöbb nagy, politikailag is jelentős településen a Fidesz és a legkülönbözőbb neveken induló ellenzéki összefogás jelöltjeit találjuk, ám több helyen hosszabb a névsor.

Hogyan került elő a bulvárhős Berki Krisztián? Schmuck Andor most miért az V. kerületben indul? Mit remél a volt szocialista Újpesten? És Józsefvárosban? És Ferencvárosban? És Szegeden? Érdemes végignézni, hol milyen jelöltek kerültek elő furcsa körülmények között.
Berki Krisztián csoda gyorsan szerezte meg az ajánlásokat

A legszembetűnőbb példa Berki Krisztián esete. A jellemzően herevasalásos akciókkal a hírekbe kerülő bulvárhős, egykori labdarúgó júliusban jelentette be, hogy elindul az októberi főpolgármester-választáson, ám akkor még nem volt egyértelmű, hogy az új műsorának marketingkampányát látjuk, vagy valóban bele akar keveredni a budapesti politikai meccsbe.

A héten kiderült, Berki nagyon is komolyan gondolta az indulását, vagy inkább más valaki gondolta ezt nagyon komolyan. Berkinek ugyanis úgy sikerült összegyűjteni a szükséges 5 ezer ajánlást, sőt, 10 ezret adott le, hogy a budapesti utcákon nem nagyon lehetett találkozni az aláírásgyűjtőivel, és nagyszabású rendezvények sorára sem emlékezhetünk. A főpolgármesterségért szintén ringbe szálló Puzsér Róbert csapata, a Sétáló Budapest ezért is jegyezte meg közleményében, hogy

Berki Krisztián indulása tetőtől talpig bűzlik.

Ugyanis az állandó utcai jelenlét alatt szerzett tapasztalataik szerintBerki Krisztián és – ahogy ő hivatkozik rájuk – modellhadserege alig pultozott, nagy átlagban körülbelül napi egy-másfél órát gyűjtötték az ajánlásokat, ami 16 nappal és a leadott 10000 ajánlással számolva óránként 417 aláírást jelent – ez a szám teljesen irreális, totálisan abszurd”...

GYEREKHEZ KÖTNI A LAKÁSTÁMOGATÁST, OLYAN MINTHA A SZERVEINKET KÉRNÉK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.09.11.


Az elmúlt évek lakáspiaci változásai, az egekbe szökő lakás- és albérletárak, a szociális bérlakásállomány szinte teljes hiánya nehéz helyzetbe hozták az első lakásuk megszerzését tervező fiatalokat. A Habitat for Humanity jelentése szerint a lakásvásárláskor a családnak is egyre mélyebbre kell nyúlnia a pénztárcájába, az otthonteremtési támogatások pedig csak tovább növelik a szegény és a gazdag fiatalok közti szakadékot. Egyre több fiatalnak nincs saját lakása, és Magyarországon is kialakult egy fiatal bérlői generáció, akik akár életük végéig albérletben fognak lakni. Lassan az állam körmére fog égni a szabályozás hiánya, az albérletpiac újraszabályozására lenne szükség, jelenleg viszont ezt a csoportot a lakáspolitikai intézkedések gyakorlatilag figyelmen kívül hagyják.

Az elmúlt évek lakáspiaci változásai, a dráguló lakások és albérletek, az egyéb alternatívák teljes hiánya nehéz helyzetbe hozták az első lakásuk megszerzését tervező fiatalokat. A lakásválság nem új jelenség, azonban az utóbbi időszakban azért lett közbeszéd tárgya, mert a középosztály is elkezdte a saját bőrén érezni. A Habitat for Humanity Magyarország 2011 óta minden évben összeállítja éves jelentését a lakhatási szegénység magyarországi helyzetéről. Idén kiemelten foglalkoztak a fiatalok helyzetével, a jelentés erről szóló fejezetét szerdán mutatták be a “Neked honnan lesz lakásod?” – Fiatalok helyzete a lakáspiacon elnevezésű eseményükön, az ELTE BTK épületében. A beszélgetésre sok fiatal volt kíváncsi, azt azonban a szervezők már az elején leszögezték, hogy nem fognak tudni biztos receptet adni a lakáshoz jutáshoz.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója több megoldási javaslatot is felvázolt a hallgatóság előtt. Úgy gondolja, hogy elfogadhatatlan az állam érvelése, miszerint azért nem avatkozik bele az albérletárak szabályozásába, mert azzal a szabad piacot korlátozná, úgy látja, hogy az államnak lassan muszáj lesz elgondolkodnia azon, hogy mit lehet tenni az albérletpiacon...

BARTUS LÁSZLÓ: AZ ÁLSAJTÓNÁL JOBB, HA SEMMI NINCS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.09.11.


Felmondott a 168 Óra főszerkesztője és két helyettese. A közleményük szerint feloldhatatlan ellentét volt a tulajdonos és a lapvezetés között. Ezek állítólag anyagi természetűek voltak, de ismerjük az ilyen “feloldhatatlan” ellentmondásokat. Ezek azért vannak, hogy a főszerkesztő és két helyettese távozzon. Ha nincs ilyen szándék, akkor minden ellentét feloldható. De mégis mire számított Tóth Ákos és két helyettese, amikor az Orbán Viktor farzsebében tartott Köves Slomó szolgálatába szegődtek? Utolérte őket is a “feloldhatatlan ellentmondás”. Maga a sajtószabadság.

Ez azt jelenti, hogy vagy nem tartották be a láthatatlan, de jól érzékelhető határokat, vagy Orbán ezeket a határokat feszesebbre akarja húzni, amihez új emberekre van szükség. Olyanokra, akik elhiszik Tóth Ákosékhoz hasonlóan, vagy legalábbis úgy tesznek, hogy lehet Orbán Viktor kitartottjaként szabad és igaz újságot csinálni. Nem lehet. Orbán nem azért szerezte meg Köves Slomó nevén a 168 Órát és más strómanok révén más lapokat, hogy azok valódi újságok legyenek, amelyek a jogállamiságot védelmezik és a bemutassák a valóságot. Ezeknek a lapoknak egyetlen funkciójuk van, hogy Orbánt legitimálják és a sajtószabadság hazug látszatát keltsék. Írjanak minden baromságról, csak arról ne, hogy mi van az országban. Kössék le az emberek figyelmét kamuval.

Ezért minden ilyen esetben felmerül a morális kérdés, szabad-e ezt a szerepet elvállalni? Szabad-e Orbán pórázán csicskásnak lenni, és örülni annak, hogy a kijelölt szögesdróton belül jaj de jó cikket írtunk? Szabad-e a diktatúrát legitimálni? Megadom az egyértelmű választ: nem szabad. Az olyan lapoknál, amelyek áttételeken keresztül Orbán pénzén működnek, és a rendszer bekalkulálja őket, nem szabad dolgozni. Tisztességes újságíró vagy szabadon dolgozik vagy sehogy. Különösen egy olyan rendszerben, amelynek lényege az álcázás, a rejtőzködés, a hamis látszat fenntartása. Akkor legyen nyílt a diktatúra, legyen muszáj tankokkal járni az utcán, mert annál megalázóbb nincs, hogy a Mészáros Lőrinc bezárja a Népszabadságot. Akkor előbb vége lenne.

Tóth Ákos egy olyan ember lapjához szegődött el, akinek minden porcikája Orbán markában remeg. Egy olyan zsidó rabbi csicskásainak szegődtek el, képzeljenek bármit is a “szabadságról”, amit kaptak, aki oda-vissza eladta egy illiberális fasisztának a teljes holokausztot, a legyilkolt 435 ezer zsidó áldozattal együtt. Aki milliárdokat vág zsebre azért, hogy letagadja a rendszer antiszemita alapjait és jellegét. Miközben sorban avatják a címeres antiszemiták szobrait. Ez az ember azzal álcázza és leplezi valódi kilétét és szerepét, hogy zsidó. Zsidó kézben a 168 Óra. Kinek lehet egyetlen szava? A Népszava pedig egy volt szocialista oligarcha kezében van, aki szőröstül-bőröstül be lett darálva a NER-be. Ezek a lapok mind Orbán tulajdonai. Orbán kezében vannak, és azért vannak, mert neki szüksége van rájuk. A hamis látszat fenntartásához. Addig lesznek, amíg ő akarja. Olyan ellenzéki lapok, mint amilyenek demokráciában vannak. Lám, ez is demokrácia...

VIGYÁZÓ SZEMEK – A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2019.09.12.


Matolcsy begorombult.

Ez annyiban nem újdonság, hogy cirka hét éve gazdasági miniszterként keresetlen szavakkal oktatta ki egykori barátját, Járai Zsigmondot, Olli Rehn uniós biztost, a hitelminősítőket, egyik újságíró kollégánkat, egyáltalán bárkit, aki a ténykedését nem tekintette gazdaságtörténeti súlyú sikernek. Mert az ő saját olvasatában

másfél év alatt megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre Magyarország pénzügyi egyensúlyát.


Bár ez vitatható, mert 2012-ben zsugorodott a gazdaság, zuhant a bérek vásárlóereje, és a pénzügyi egyensúly helyreállításának fő eszköze a magánnyugdíjpénztári vagyon lenyúlása volt, de fátylat rá.

Jegybankelnökként Matolcsy évekig türtőztette magát. Egészen hétfőig. Mert akkor elementáris dühvel támadt rá Varga Mihály pénzügyminiszterre, aki néhány nappal korábban a közgazdász-vándorgyűlésen szelíden azt merészelte megpendíteni, hogy „stabil, kiszámítható” árfolyamra van szükség. A hallgatóság helyben Varga és Matolcsy helyzetértékelése között legfeljebb hajszálrepedéseket vélt felfedezni, ezekből ásott mély árkot a jegybank elnöke. Konfliktusukról a Gazdaság rovat számol be. A HVG Ténytára pedig azt villantja fel, hogy ahol Matolcsy „aranykort” lát, ott a statisztika egészen mást mutat: a háztartások egy főre jutó fogyasztását tekintve az uniós rangsorban Magyarország csak Horvátországot és Bulgáriát előzi meg.

A Gazdaság rovat tárta fel azt is, mi a jelentősége a családi vacsoráknak Mészáros Lőrincéknél, miközben részvényestársai éhkoppon maradnak, illetve miképp kamatoztatja Pintér Sándor belügyminiszterrel való barátságát az egykori III/II-es operatív tiszt.

Valahogy így fest a magyar álom. Nagyon más, mint az amerikai.

Utóbbihoz legújabban a Vígszínház járul hozzá izgalmas adalékokkal, azaz F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regénye dramatizált változatának bemutatásával. Magyarország rovatunkból pedig kiderül, hogy már a színházi repertoár összeállításának is komoly tétje van. A társaságiadó-kedvezmény megszüntetése után a kieső teátrumi bevételek pótlására gründolt költségvetési keretek szétosztásakor a kormányzat az ideológiai harcostársait bőségesen jutalmazza, a függetlenekkel viszont cudarul bán.

Sajátos szelekció érződik a nemzetközi politikában is. Bár a magyar kormány rendre megsérti az uniós jogot és az európai értékeket, Az illiberalizmus ára című írásunk feltárja, hogy

a megbocsátást jól ütemezett fegyvervásárlásokkal meg lehet vásárolni...

A VÁLASZTÁSOK UTÁN FELPÖRÖGHET A KAVICS- ÉS SÓDERBÁNYÁSZAT, MEGKÖNNYÍTIK AZ ENGEDÉLYEZÉST

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.09.12.


Jelentősen megkönnyítené a kormány újabb bányák nyitását és a meglévők bővítését, hogy kielégítse az építőipar kavics- és sóderéhségét. Kiskunlacházán, Ócsán és Délegyházán már meg is indultak a bányanyitást előkészítő hatósági eljárások. Világörökségi, természetvédelmi területeket is érinthetnek a bányabővítések, melyekről esetleg nem is fog időben értesülni az érintett lakosság. Pedig a pilisvörösvári bányanyitás elleni tiltakozás megmutatta, mire képes egy széleskörű összefogás. A madocsai népszavazás viszont épp az ellenkezőjére példa. Félő, hogy az önkormányzati választások után felpörögnek az események: Orbán Győző kavicsbányáinak, Mészárosék építőipari cégeinek kell a matéria...

CANNES MEG AZ APU

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.09.12.


Drága anyukám! Jól vagyok. Angliában most kicsit szar a helyzet, de engem ez nem nagyon érdekel, bár a szomszéd mindig siránkozik, hogyha nem lesz Európai Unió, akkor nagyon megszívják az emberek. Nekem most mindegy, anyukám, én így is szívok, nehéz a bébicsőszök élete. Bébi? Most egy másik családnál vagyok. Tízéves a gyerek: nem szabad neki ellentmondani, mindent rá kell hagyni, úgy éljen, ahogyan akar, csak a nagy késtől kell állandóan megóvnom, mert azzal játszik indiánosdit. Legutóbb pingpongoztunk a patak pallóján. Gondolhatod, ott korlát nem, csak hányingerem volt: huszonnyolcszor másztam a vízbe a labdáért, mert a hülye gyerek csak egyet hozott, így felváltva ugrottunk a vízbe a belepottyant lasztiért. Amikor megunta, famászási versenyt hirdetett kettőnk között. Gondolhatod, anyukám, abban a csöpögő cuccban. Jól sikerült, megnyertem a versenyt, mert a kölyök a márkás csukájában szerencsétlenkedett, én pedig mezítláb. Hitted volna?

De csőszködöm, és hiába győzködöm. Még jó, hogy ez a Robin le is tudja kötni magát. Nem úgy, anyukám. Szabad ez a gyerek, mint a te kedvenc tyúkod, az Orsi. Imádja az oroszlánokat, mindennap eltölt velük legalább két órát – videózik, könyveket olvas, képeket gyűjt róluk. Ilyenkor, szerencsémre, nem szabad zavarni. Csak az a baj, hogy néha felbőg, mint egy oroszlán, mert azt mondta, hogy megtanulja a nyelvüket, beszélgetni akar majd velük, amikor elmegy Afrikába. Ott akar élni.

Drága anyukám, azért vagyok most egy másik családnál, mert a féligaziak elmentek Spanyolországba nyaralni. Úgy volt, hogy én is megyek velük, de ezek, ahol most vagyok, a barátaik, és könyörögtek, maradjak Robinnal, amíg nem kapnak új bébicsőszt. Fizetnek jól, és kaptam egy ígéretet: ha visszajön Spanyolországból a féligazi angol családom, akkor én elmehetek egy hétre szabadságra. Tudod, hová? Ülj le, anyukám! Cannes-ba. Ugye, megmondtam neked, hogy sétálok én még ott, ahol a Bruce Willis meg a Penélope Cruz.

Mindig oda vágytam. Fizetik nekem az egészet szőröstül-bőröstül. Én annyira boldog vagyok, már csak két hetet kell kibírnom, aztán irány. Holnap Robin a favágókat akarja megnézni a közeli erdőben. Mit közeli? Tizenkét kilométer. Igen, anyukám, gyalog, persze, hogy gyalog megyünk. Izgulok, mert amilyen izgága, nehogy agyoncsapja egy fa!...

„KIEMELKEDŐEN FONTOS KÖZÉRDEK”, HOGY MINDEN OVIS GYEREK AZONNAL LABDÁT KAPJON A LÁBÁRA

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.09.12.


A Közbeszerzési Döntőbizottság folyamatban lévő eljárás ellenére engedélyezte, hogy az állami sportbeszerző cég 730 millióért leszerződjön kétezer sportszercsomag megvásárlására az ovis labdaprogramhoz. Az indok: kiemelkedően fontos közérdek.

Közbeszerzés keretében 730 millió forintért vett 2134 darab sportszercsomagot az állami BMSK (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési) Zrt. az ovis labdaprogramhoz – az erről szóló hirdetmény még nem jelent meg a közbeszerzési értesítőben, de az ajánlatok elbírálását már lezárták, és a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) engedélyezte a szerződéskötést.

A KD engedélyére azért volt szükség, mert a közbeszerzési eljárásban érvénytelennek nyilvánított ajánlatot tevő Dalnoki Sport Kft. megtámadta a BMSK döntését. A KD augusztus 29-én indította meg a jogorvoslati eljárást a Dalnoki Sport kezdeményezésére, a BMSK szeptember 3-án kérelmezte, hogy ennek ellenére szerződést köthessen a győztesnek kihozott céggel. A KD egy nappal később már engedélyezte is a szerződéskötést, a Dalnoki Sport pedig 6-án visszavonta kérelmét...

CSALÁDI PÓTLÉK: EZÉRT KELL SIETNI A TOVÁBBTANULÓK SZÜLEINEK - EGYETEMISTA LETT A GYEREK? A TESTVÉREKRE MAGASABB ÖSSZEG JÁR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.12.


Érettségi után már nem jár családi pótlék, de továbbtanulás esetén a gyerekszámba beszámít az egyetemista is. Így magasabb összegű családi pótlék és családi adókedvezmény jár a kisebb gyermekre vagy gyermekekre. Ez azonban nem automatikus, hanem a szülőknek van tennivalójuk. Érdemes sietni, mert pénzt lehet veszteni a halogatással.

Az érettségit követően már nem jár a családi pótlék a gyermek után, azt csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják, tehát júliustól már nem. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorú iskoláztatási támogatása) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. - sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Ugyanakkor a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér, aki után még jár a családi pótlék, az iskola megkezdése után kérvényezheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a számításkor az egyetemista vagy főiskolás diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összegű családi pótlék jár...

LONDONI HARC AZ ÁLMOKÉRT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Travis
2019.09.12.


Hat év London után sok mindent másként lát az ember, hazaárulózástól kezdve egészen addig, hogy mitől lesz magyar valaki. Travis legfontosabb üzenete talán mégsem ez, hanem az, hogy merj élni!

“Először 2011-ben játszottam el a külföldre költözés gondolatával. Emlékszem, államvizsga után azt mondta a vizsgabizottság elnöke, gyönyörű szakmánk van, de sajnos nem itthon. Turizmus-vendéglátás szakon végeztünk.

Abban az időben a pályakezdők nem tudtak elhelyezkedni, hiszen mindenhova 3 éves szakmai tapasztalat volt a beugró. Egyik barátom megkérdezte az egyik cégvezetőt, hogyan szerezzen munkát ilyen feltételekkel. A válasz az volt, ez nem az ő problémája.

Számtalan önéletrajzot szétküldtem az ország minden szegletébe. Ebből egyetlen interjún voltam, ahol végül egy nálam tapasztaltabbat vettek fel, valamint egy másik cég visszaírt, köszönik a jelentkezést, de sajnos nem jutottam át a rostán.

Tehát kitűnő technikusi végzettséggel (elnöki dicsérettel), valamint szintén kitűnő főiskolai papírral (ahol 4,8 volt a legrosszabb átlagom az évek során), nem kell senkinek az ember.

2012-ben kaptam meg a végső jelet, hogy ki kell szabadulnom ebből a környezetből. Egy dél-alföldi kisváros gyermekeként szemtanúja voltam a korosztályom tömeges kivándorlásának.

A magánéletemben történt változás egyértelművé tette, nem maradhatok. A következő hónapokat angolozással töltöttem (német érettségim van)

Húsz kilóban 24 év

2013 őszén jöttünk ki egy gyerekkori barátommal, aki szintén változást szeretett volna a kilátástalan és jövőmentes világban.

Londonra esett a választás. Mikor a gépen ültem, tudtam, az addigi életem véget ért. Kevesebb, mint 20 kilóba belezsúfoltam 24 évnyi életet.

Az első egy év költözésekkel teli volt, s természetesen a kultúrsokk is jelen volt. De amint kiszálltam a taxiból, ami behozott a reptérről, úgy éreztem, megérkeztem. Ez az, amit kerestem, amire szükségem van arra, hogy felfrissítsem a lelkemet.

Természetesen sok magyarral találkoztam. A legtöbben nem értették, miért élvezem ennyire, hogyan tudok jókedvű lenni, mikor itt pocsék a kaja, rántott hús sincs minden sarkon, a leves nem is leves, de még csak pörköltet sem tud főzni ez a béna nép.

Úgy gondolom, ezeknek az embereknek nem maga az íz hiányzik, hanem az ízekhez kötött emlékek, amikor még minden más volt. Hiszen ne feledjük, sokan kényszerből vannak kint, hogy ki tudják fizetni a felhalmozódott tartozásokat.

Én mindig azt mondtam, itt van lehetőségem a világ ízeit kipróbálni, s elszakadhatok attól, amit 24 éven keresztül ettem. Őszintén szólva, jobban ízlik az itteni kaja, mint az otthoni.

Tizennégy éves korom óta 98%-ban csak csirkét, pulykát és halat fogyasztok rengeteg zöldséggel, szóval nekem pont kapóra jött a zsír- és vörös húsmentes táplálkozás, amit az angolok is előnyben részesítenek (a bacon nem számít, az a bacon fán terem, a steak pedig steak. Haha.).

Gyűlöletbe süllyedő Magyarország
Véleményem szerint, aki kibír egy évet, bármeddig képes folytatni. Az már az elején körvonalazódott, hogy szeretném az állampolgárságot, amint lehetséges.

Ahogy teltek az évek, elborzadva néztem, hogyan süllyed el az országunk a gyűlöletben és keserűségben.

Rengeteg helyről megkaptam a hazaáruló jelzőt az utca embereitől, akiket nem is ismertem, csak beszóltak, mikor az élményeimről beszélgettem barátaimmal egy jó hideg sör mellett az egyik poharazóban.

Egyszer elmagyaráztam az egyik illetőnek, a hazám árult el engem, amikor nem biztosította az élethez elinduláshoz szükséges alappilléreket. Én csak a második voltam.

Bocsánatot kért és meghívott egy rövidre meg egy sörre. Ledöbbent, mert ő nem tudta a másik oldal sztoriját, csak amit a propaganda ömlesztett a határátkelőkről.

Kiköltözésem óta közel 6 év telt el. Megjött az angol útlevelem is. Megcsináltam. Eljött az a nap, amiről oly régóta álmodtam. Januárban megházasodtam. Magyar hölgy...

ÜZENTEK NEKÜNK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: LÉVAI JÚLIA
2019.09.06.


Kövér László a Reformátusok Szárszói Konferenciáján kommunista találmánynak nevezte, hogy a politika és a vallás különböző dolgok lennének. (Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog; hvg.hu, 2019. aug. 23.) Ezt a nevetséges hazugságot azonnal és több szempontból is cáfolhatta volna bárki, akár ott, a konferencián, akár másutt, a nagyobb nyilvánosságban.

Az egyik szempont az uralmi rendszerek természetének szem előtt tartása. Ezt figyelembe véve közhely, hogy ha létezett uralom, amely épp hogy szorosan összekapcsolta a kettőt, az a kommunistáké (bár pontosabb, hogy a bolsevikoké) volt. Ők kifejezetten vallásként érvényesítették a politikai eszméjüket: mindent, aminek bármiféle köze volt az ember társadalmi létéhez, szakrálissá tettek, és egy világi monoteizmus rendszerébe illesztettek bele. Az Isten az egyetlen párt vezére, az oltár „a párt asztala”, amelyre az emberek leteszik a szellemi és fizikai munkákban testet öltött felajánlásaikat, a társadalom pedig a gyülekezet, amely reggeltől estig a pártvezért dicsőíti, és hozzá is imádkozik az üdvössége elnyeréséért. (Megjegyzendő, hogy Orbán is ugyanezt teszi, csak az ő eszméje nem az egyenlőség, hanem az egyenlőtlenség és azon belül a nemzetek közt felállítandó értékhierarchia.)

A másik szempont a történelmi tények érvényesítése. Innen nézve Kövérnek a világtörténelem szintjén sikerült lekommunistáznia Thomas Jeffersont, hiszen ő volt az, aki 1802-ben egy, a baptistákhoz írt levelében elsőként fogalmazta meg a szétválasztás elvét. Ez persze legyen az amerikaiak baja, csakhogy az meg már minket érint, hogy a házelnök a magyar történelem szintjén Eötvösre és Deákra tette rá a kommunista címkét. Ez pedig nem áll túl jól azon a két politikuson, aki elsőként csatlakozott a „Szabad egyház a szabad államban” elvre épülő liberális katolicizmushoz. Végül is mégiscsak istenhívőként „találták ki” a vallás és politika, az egyház és az állam kettéválasztását, ami nem kifejezetten jellemző a kommunistákra. Ráadásul ez annyira fontos volt a számukra, hogy szoros kapcsolatot tartottak a francia liberális katolicizmussal és annak lapjával, a L’Avenirrel, miközben Marxnak is volt, és nem is jelentéktelen (ráadásul a magyar forradalmat éltető) lapja. (Kapcsolatukról részletesen ld. például itt: Concha Győző: Eötvös és Montalembert barátsága. Adalék a magyar katholikusok autonómiájának kezdeteihez. Budapest, 1918; Török Jenő: A katolikus autonómia-mozgalom 1848–1871. Adalékok a magyar liberális- katolicizmus történetéhez. Budapest, 1941., ill. Csorba László: A magyar kereszténydemokrácia liberális katolikus öröksége. Múltunk, 2007. 3. szám. 292.)

A hírek szerint azonban sem a konferencián, sem később nem volt, aki fontosnak tartotta volna a nagy nyilvánosság előtt cáfolni a házelnök állítását. A magyar állam legfőbb hatalmi szervének elnöke tehát minden veszély nélkül beszélhet akkora ostobaságokat akár nemzetünk nagyjairól is, amekkorát csak tud. Ember nem akad, aki felállna és figyelmeztetné őt állítása tarthatatlanságára, hamisságára. Miközben ez az állítás viszont óhatatlanul bekerült ugyanabba a nyilvánosságba, sőt, a párthívek körében ettől kezdve gyakran idézett szlogenné vált. („A Házelnök Úr kijelentése zsinórmértéket adott nekünk!” – írta is az egyik, nyelvében is ájult nertárs a Facebookon.)

De miért is nincsenek figyelmeztetők? Lehetséges, hogy egy politikai konferencia résztvevői éppen a politikai témákban járatlanok? Hogy még halványan sem emlékeznek az eszmék vallássá válásának lehetőségére? Hogy életükben nem hallottak a „szabad egyház a szabad államban” jelszaváról? Vagy ha mégis, ezt azért felejtik el, mert nem ők, hanem a katolikusok „találták ki”? Nem, ilyesmi biztosan nem lehetséges. Különösen nem a reformátusoknál, akiknél hiszen kiemelt érték a tudás, a műveltség, de a nyelvi egyértelműség, tisztaság is. A szavak megválogatása. „Élet és halál van a nyelv hatalmában, s amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi” – szokták gyakran idézni templomaikban a Példabeszédek könyvét. Ám ezen a konferencián mégsem képviselte senki a református istentiszteletek szellemiségét.

Egyedül azt lehet elképzelni, hogy azért maradtak csendben, mert ezzel akarták felhívni a figyelmet a saját, nyomorúságos helyzetükre...


BŰNBAKNAK KELL TRÓCSÁNYI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGBA?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.09.12.


Számos mértékadó sajtóorgánum és műhely bírálja Ursula von der Leyent a volt igazságügyminiszter jelölése miatt. Sokan a politikai szándékot keresik.

A jó, a rossz és a csúf az Európai Bizottságban címmel közöl írást az igencsak konzervatívnak tekinthető amerikai agytröszt, az American Enterprise Institute a most alakuló, a német Ursula von der Leyen által vezetendő testület várható összetételéről és az ennek nyomán lehetséges hangsúlyváltásokról. Ahhoz nem fér kétség, és ez a jó a jelenlegi helyzetben, hogy felismerték a megváltozott stratégiai körülményekhez szükséges átalakítás fontosságát. A geopolitikai érdekekre összpontosító bizottságban nyilvánvalóan elkerülhetetlen nézetletérések lesznek, ami máris látszik az Oroszország, Kína jelentette fenyegetés különböző megítéléséből, s aminek megfelelően biztonságpolitikai váltásra is számítani lehet.

Maradtak a régi bizottságból is

Szintén jó jelnek tartja a konzervatív szerző, hogy Usrula von der Leyen nem dőlt be a sok helyen tapasztalható Amerika-ellenességnek, amit a Trump éra hozott magával, merthogy mind a mai napig kitart amellett, hogy a szövetségesek összetartása fontosabb a pillanatnyi politikai megítélésnél. Jónak tartja azt is, hogy megőrzött a régi bizottságból is hozzáértő politikusokat, mint Margrhete Vestagert vagy például Valdis Dombrovskist, és alapvetően tehetséges, kompetens emberekkel ülteti tele a bizottságot.

Oroszország és Kína aggasztóan viselkedik


Azonban mindennek ellenére maradnak kérdőjelek. Például az, hogy Josep Borrell a legmegfelelőbb ember a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára? Tekintve azt, hogy az oroszokkal együtt akarja kidolgozni a jövő kíber biztonságpolitikáját. Szergej Lavrovot, az orosz külügyminisztert is emlegette, mint akinek közreműködésével létrehoznának egy uniós, közös orosz biztonságpolitikai munkacsoportot. Úgy tűnik, gyanútlanul hisz a kínaiak által kezdeményezett Egy övezet - Egy út programjában, mert szerinte Kína felismerte, hogy most már nem nettó haszonélvezője a globális kereskedelemnek és ezért maga is hozzá akar járulni a világ jobbátételéhez, amit Spanyolország nagyra értékel, s így a spanyol külügyminiszter is, Josep Borell.

Trócsányi a legrosszabb választás

De ami a legrosszabb, és a legcsúfosabb, az Trócsányi László jelölése bővítési biztosként – véli a washingtoni konzervatív agytröszt véleménycikke. Hiszen Trócsányi minisztersége köthető ahhoz az időszakhoz, amelynek során a magyar demokrácia és a jogállam teljesen leépült. Feltehetően Ukrajna az ő megítélése szempontjából központi szerepet fog betölteni politikájában. Aminek hátterében az áll, írja Delibor Rohac, hogy Orbán Viktor szisztematikusan igyekezett megtorpedózni Ukrajna törekvését a Nyugathoz és a NATO-hoz történő csatlakozás folyamatában. Nem kérdéses azonban az, hogy kemény kérdések elé fogják állítani Trócsányit a meghallgatáson.

Az Euractiv cikke kifejezetten Trócsányira, a lehető legrosszabb választásra koncentrál, úgy fogalmazva, hogy jelölésével Usrula von der Leyennek sikerült megbolygatnia a darázsfészket. Bárkit jelöltek volna az Orbán-kormányból, az kőkemény vegzálásnak lett volna kitéve, de Trócsányi jelölése különösen szemet szúró döntés, hisz igazságyüminiszterként építette le a magyar demokráciát. Vajon hogyan taktikázik von der Leyen Tórcsányival? Hisz elődje, Jean-Claude Juncker kerekperec kijelentette, hogy az ő elnöksége alatt nem lesz uniós bővítés, leginkább azért, mert a balkáni országok igencsak kacsingattak Oroszország felé. Hogy mi lehet von der Leyen számítása? Talán bízik abban, hogy a képviselők visszautasítják. Vagy például Trócsányi nyakába varrni és őt bűnbaknak kiáltani, amennyiben nem lesz bővítés. Győri Enikőre lecserélhetné Orbán a vitatott előéletű Trócsányit, de ezzel be is ismerné, hogy hozzájárult a demokrácia leépítéséhez...

FIATAL VAGY, ÉS ÚGY ÉRZED, ESÉLYED SINCS SAJÁT LAKÁSRA? ÜDV A BÉRLŐI GENERÁCIÓBAN!

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.09.12.


...Aki szegényebb családból jön, ne nagyon álmodjon saját lakásról 

Ahhoz, hogy fiatalként az ember saját lakáshoz jusson, jó eséllyel családi segítségre is szüksége van. Ez mindig így volt, de a Habitat szerint a 2008-as gazdasági világválság óta különösen, hiszen a kieső hitelek helyébe részben a családi támogatás lépett.

Ezt támasztja alá, hogy 2005 és 2008 közt a lakást vásárló háztartások 26, 2009 és 2015 között pedig a 33 százaléka vett igénybe családi segítséget. Ez különösen igaz a 35 év alatti fiatalokra, akik 2005 és 2015 közt 40 százalékban kaptak támogatást a rokonoktól. Ez azt jelenti, hogy az átlagosan 10,8 milliós lakás árából 4,7 millió miatt nem kellett fájjon a fejük. Mások ezt hitelfelvétellel próbálták kompenzálni, és átlagosan egymillió forinttal alacsonyabb értékű lakáshoz jutottak.

Vagyis akik rosszabb helyzetű családból jönnek, kénytelenek lejjebb adni az igényeikből, és rosszabb állapotú, kedvezőtlenebb elhelyezkedésű, kisebb lakással kell beérniük...

MEGHALT RAJK LÁSZLÓ

INDEX
Szerző: TH.B:
2019.09.12.


Életének 71. évében meghalt Rajk László építész, látványtervező, volt SZDSZ-es politikus. A halálhírt elsőként az Építészfórum.hu írta meg. Rajk László, az egykori demokratikus ellenzék tagja volt, majd az SZDSZ egyik alapítója.

Édesapja az a Rajk László belügyminiszter volt, akit a Rákosi-éra alatt koncepciós per eredményeképpen kivégeztek. Ifj. Rajk ekkor még egyéves sem volt, és a nevéből adódó esetleges hátrányokat elkerülendő, megváltoztatták a nevét Kovács Istvánra, gyermekotthonba került, édesanyja, Földi Julianna pedig börtönbe. Öt éven keresztül kellett álnéven élnie, ekkor engedték ki az anyját is.

Az Építészfórum szerint gimnázium után Rajk a Budapesti Műszaki Egyetem építészkarára járt, 1972-ben diplomázott, majd építészként dolgozott előbb a Lakótervnél, majd az Ipartervnél. 1975–1976-ban a montreali McGill Egyetem hallgatója, 1978–1981 között mesteriskolás.

A nyolcvanas években részt vett a szamizdatok készítésében, aztán a rendszerváltás előtt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának lett tagja. 1990-ben az első szabad választásokon az SZDSZ tagjaként parlamenti képviselő lett, egészen 1996-ig. Alapvetően kulturális ügyekkel foglalkozott, a kulturális bizottság, majd a külügyi és az európai integrációs ügyek bizottságának tagja volt, írja a Wikipédia.

1996 óta folyamatosan rajta volt az SZDSZ listáin, de képviselőként már nem politizált, 2009-ben lépett ki a liberális pártból. Tavaly interjút adott az Indexnek, amit alább olvashat.

„ÁTKOZOTT ORBÁN!” – KIÁLTOTT FEL MERKEL

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.09.12. ...A film legnagyobb hibája elsőre, hogy nem világos, mi akar lenni. A jelenetek egy része archív felvétel, egy része interjú, a maradék tévéjátékszerűen dramatizált eseménysor, színészekkel. Látszik, hogy a dramatizált jelenetek leforgatására kevés pénzt szántak, így inkább telenovellára emlékeztető jeleneteket látunk, borzasztóan teljesítő színészekkel. Reichenwaller szinte minden karaktert elvesz Merkelből, és persze nem könnyíti meg a helyzetét, hogy az egyik jelenetben a kancellárt látjuk, a másikban a színészt. Reichenwaller tekintetében Merkelénél sokkal több fáradtság és idegesség van, ezért hiába mondják el beszélő fejek, hogy mennyire racionális ember Merkel, mégsem hisszük el róla. Óriási a kontraszt a két karakter között.

Zatareih a Keletinél játszódó jeleneteiben is rengeteg kínos jelenet van, például amikor megismerkedik új barátjával, majd megkérdezik egymástól, honnan jöttek. Értjük természetesen, hogy itt el kellene magyarázni a nézőnek, hogy mindketten szírek, de ha már dokumentumfilmet nézünk, érdemes megjegyezni, hogy két szír már az akcentusból fel fogja ismerni egymást, nem kell külön megbeszélni.

A második részben aztán megértjük valamennyire, miért így dolgozták fel ezt a témát. A legérdekesebb részek az archív felvételek, de épp azt nem kapjuk meg belőlük, amitől megérthetnénk a döntéseket: a kontextust, a tárgyalásokat, a történet hátterét. Nehéz persze eldönteni, hogyan lehetett volna ezt elmagyarázni kínos dramatizált részek nélkül.

A filmben Orbán Viktor csak egyetlen archív jelenetben szerepel, egyébként a szálakat a háttérből mozgató politikusként hivatkoznak rá többször. De hiába akadt ki a filmen Györkös Péter berlini nagykövet, ez sokkal hízelgőbb ábrázolása Orbánnak, mint a valóság, vagy akár az, amit Merkel kapott a készítőktől. A film látható szereplői szinte mindent Orbán hibájának rónak fel, és mindenről azt halljuk, hogy titokban a magyar miniszterelnök akarta így. Kényelmes szerep ez Orbánnak, hiszen az jön le belőle, hogy kancellárokat ugráltat, ha a saját politikai céljairól van szó. Egy ponton a dramatizált Merkel szájából, az eredeti Merkelhez mérve kissé karakteridegenül, még az is elhangzik, hogy

"Átkozott Orbán",

hiszen a film szerint a magyar miniszterelnök nem hagyott mozgásteret a döntésre Európa legnagyobb hatalmú emberének...VÁLASZ

SENKI NEM BÚJHAT EL
Szerző: Szürkenyúl
2019.09.12.


Tisztelt Miniszterelnök Úr! Honfitársam!

Megkaptam becses levelét, s én, mint tisztességtudó, illedelmes honfitárs, úgy gondoltam, illik válaszolni rá.
Ezen kívül azért is írok Önnek, mert, mint azt Ön is írta, a magyar gazdaság jól teljesít, így megragadva az alkalmat, tiszta szívből kívánom Önnek, hogy legyen jogosult minél hamarabb rezsiutalványokra, szüksége is legyen rá, de ne tudja igénybe venni. Bár az utóbbi napok híradásaiból kiderült, azok is kaptak utalványt, akik börtönben ülnek, tudomásom szerint a bolondok házában, idősotthonokban lakók szintén részesültek az Ön könyöradományából.

A fentiekből örömmel állapítom meg, hogy Önnel bármi is történjen a jövőben, nem fog ellátás nélkül maradni.

Azt olvasom levelében, miközben könnyes szemmel morzsolgatom utalványaimat, hogy minden nyugdíjast kedvezően érintő döntést hoztak. Csodálatos, de kicsit aggódom is! Sajnálom amerikai, kanadai, ukrán, felvidéki, vagy román nyugdíjas társaim, a halottakról már nem is beszélve. Hogyan fogják ők beváltani az utalványokat?
Én is úgy gondolom, mint Ön, kedves miniszterelnök úr, „a magyar gazdaság jobban 
teljesít”. Persze! Ügyes megfogalmazás, gratulálok! Öntől nem is vártam kevesebbet! Tudom, Ön képes a legnagyobb vereséget is győzelemnek feltüntetni. Ez dicséretes államférfiúi tulajdonság, de néha nem ártana igazat is mondani. Felhívom szíves figyelmét, amennyiben legközelebb „jobban teljesít” megfogalmazást használ, nem árt közölni azt is, hogy minél teljesít jobban. Jelen esetben kételyek merültek fel bennem, sőt a frászt hozta rám! Mitől is teljesít jobban a magyar gazdaság? Talán a csőd szélén álló országokétól, vagy esetleg a német gazdaságtól? Nem mindegy!

Azt is írja miniszterelnök úr, hogy „egy nemzet vagyunk”. Vakuljon meg a hintalovam, ha erre magamtól rájöttem volna! Hiába, na, tanult embernek nincs párja. A sikeres gazdaság eredménye a rezsiutalvány, írja. Nem találok szavakat! Tényleg nincs még egy ország a földön, ahol 9000 forintos utalvánnyal kedveskedtek volna a nyugdíjasoknak. Kis szépséghibája a történetnek, máshol nincsenek is rászorulva, valamint Európában nem divat megvesztegetni választások előtt a nyugdíjasokat.
Tudom, kormánya továbbra is számít a nyugdíjasokra. Reméli, hogy nem sokáig húzzuk, hamar elmegyünk. Tapasztaljuk, Ön minden erejéből azon van, hogy ne szenvedjünk sokat. Gondolom, ezért nem kaphatunk megfelelő orvosi, kórházi ellátást, illetve ezért szégyenteljes a nyugdíjunk is...

ORBÁN? NEKÜNK MÉG ROSSZAT NEM CSINÁLT - A PÁRT HELYZETE? SZAR

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2019.09.11.


- Július óta nincs magyar képviselő az ukrán parlamentben, a szlovákban pedig jövő tavasszal derül ki, hogy lesz-e – az európai választások nem sok jót jeleztek: sem az MKP, sem a Híd nem érte el az 5 százalékot.

- Mit számít ez a helyieknek? Számít-e egyáltalán, ha az igazi segítség határon túlról érkezik?
- A szlovák–ukrán határon fekvő Nagyszelmencbe és Kisszelmencbe – a szétszakított faluba – utaztunk, hogy pillanatképet készítsünk a két oldal magyarságáról.

- A falu történelmi öröksége megkerülhetetlen volt, a jelene viszont nem teljesen olyan, mint gondoltuk.

„Ellopták az apám sírját, odamenni nem lehet, // mert a nagyszelmenci temetőbe temettük az öreget. // Eljutok én úgyis oda, tudom, nem is sokára, // viszek majd egy rózsacsokrot édesapám sírjára.” (kisszelmenci népdal)

A kassai átszállást letudtam, utána Bánócon az állomáson rak le a vonatpótló. Nem lehet eltéveszteni, egy vagonból álló kispiros köhög az épülő peron (nem sok szlovák szót ismerek, de ez az egyik kedvencem: nástupište) mellett, ám a kora délutáni tikkasztó hőségben még erre is kevesen vagyunk. Ez a vonat már tényleg Szlovákia legvégébe tart, Nagykaposra. A félórás úton tájegységet is váltunk, a Bodrogközből az Ung-vidékre érünk.

– Mit csinálsz ott? – Csak alszom. Nagyszelmencre megyek. – És hoztál útlevelet? Mert akkor át tudsz menni Ukrajnába. – Hoztam. De miért érdemes átmenni? – Őszintén? Cigiért meg pálinkáért.

Álnaivnak szánt kérdésemre a huszonéves Dani adja a kijózanító választ. Tőle fél órával korábban, biztos, ami biztos, angolul kértem eligazítást a vonatpótlón. Falvanként változik itt, hogy melyik hely magyar és melyik szlovák, nem akartam egyből házhoz menni a megvető tekintetekért.

A félnapos nagykaposi zsilipelés pont azt adja, amit vártam: a megnyugváson kívül semmit. A csapolt Kofolára persze rácsavarodom a panzióm vendéglőjében; tudom, szentségtörés, hisz a knédlihez sör dukál...

EGYRE TÖBBEN ÉLNEK MAMAHOTELBEN, HIÁBA PÖRÖG AZ INGATLANPIAC

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.09.11.


A magyar fiatalok közel kétharmada a szüleivel él, és ez az arány évről évre nő. A lakhatási támogatások új rendszere pedig főleg azokat támogatja, akiknek már eddig sem okozott volna problémát lakást venni. Ezekről, és hasonló problémákról szól a Habitat for Humanity most bemutatott lakhatási jelentése.

Ugyan sorra adják át az új lakásokat, sok fiatal egyszerűen képtelen elköltözni otthonról – erre a megállapításra jutott a Habitat for Humanity most bemutatott felmérése. Az önmagában nem újdonság, hogy nagyon sok fiatal lakik mamahotelben, de az azért meglepő volt a friss adatokban, hogy egyre nő azoknak aránya, akik nem tudnak elmenni a szülők lakásából. A 62,7 százalékos arány nem csak az egy évvel korábbihoz képest rémes, hanem azzal összevetve is, hogy az EU-átlag mindössze 48,1 százalék...

„NINCS SZÍVETEK OTT EURÓPÁBAN?”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LÁSZLÓ DÁVID
2019.09.12.


Menekültek százezrei küzdenek a napi boldogulásért a török-szír határon. Az Európai Unióban a legtöbben csalódtak, sokan inkább hazatérnének, amint béke lesz.

Gépágyú szegeződik az őrtorony magasából az útra. A sűrű szögesdróttal koronázott vastag betonfal végeláthatatlanul nyúlik a távolba. Óriási zászló hirdeti: ez még Törökország. A kettős kerítés egyik oldala Akcakale, a másik már a szíriai Tel Ábjád, amit most a kurdok ellenőriznek. A határátkelő vaskapuja évek óta zárva. Lassan visszahódítja a környéket a természet. A vasútállomás épülete üresen kong, a síneket benőtte a gaz. Még egy évtized sem kellett hozzá, hogy kísértetvárossá változzon a táj. 

Pedig a határ menti településen nem is olyan régen még élénk kereskedelem folyt, a vízummentességnek hála szabadon jöttek-mentek a törökök és szírek. Mindkét oldalon üzletek tucatjainak nyújtott jó megélhetést a forgalmas átkelő. Aztán kirobbant a háború. Szíriában gyilkos öldöklés kezdődött, a szomszédban terrorszervezetek vették át az uralmat. A harcokból Akcakale is kóstolót kapott: 2012-ben például egy „eltévedt” tüzérségi lövedék végzett öt emberrel. Ma már általában nyugalom van. Csak ritkán lőnek, a török hadsereg keményen megtorol bármiféle próbálkozást. A helyiek szerint odaát a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az úr, az arab lakosság javát már elűzték...

EGYRE ZŰRÖSEBB FIGURÁKKAL PÓZOL ORBÁN VIKTOR

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.09.11.


Ma már az sem gond Orbán Viktor számára, ha valaki magyarellenes pártot vezet, ha Brüsszelt jobban utálja, mint Budapestet. Erre lehet következtetni abból, hogy a magyar-szlovák focimeccset a magyar kormányfő azzal az Andrej Dankóval együtt nézte végig, aki magyarellenes kirohanásairól ismert Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Úgy tűnik, Orbán nem válogat, ha hozzá hasonló szellemiségű politikussal akad össze, sőt kifejezetten élvezi, ha cinizmusával egyszerre döbbentheti meg saját híveit és ellenfeleit.

Matteo Salvini és Heinz-Christian Strache leplezetlen imádata az uniós kampányban, aztán a nyáron egy szelfi Simonka Györggyel, akiről már jól tudhatta, hogy bíróság előtt kell felelnie korrupciógyanús ügyleteiért, most meg a lelátón Andrej Dankó társaságában hallgatja a himnuszt. Mellesleg a másik oldalán a diplomahamisító Schmitt Pál ácsorog. Ebből a listából is kitűnik, hogy Orbán Viktort nem igazán érdekli, mit szól a külvilág ahhoz, hogy finoman szólva is kétes alakokkal pózol a nyilvánosság előtt.

Persze, készült már Orbánról kép egy alkoholtól bűzlő kukás ember társaságában is, és különösen nem rendült meg ettől a népszerűsége. Úgy tűnik, hogy az ő egyénisége szinte mindent elbír. Egyik nap a világ vezető politikusainak társaságában komoly államügyekről tárgyal, másnap meg beül szotyit köpködni Dankó mellé, akit hazájában sem tart a többség szalonképes politikusnak...


ITT OLVASHATÓ