2023. április 6., csütörtök

ORBÁN-VÁLTÁS? – FORGATÓKÖNYVEK A NER UTÁNI IDŐKRE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: DEME ZOLTÁN
2023.04.04.


Sokáig tarthat még Orbán Viktor uralma, akár összesen 33 évig is, mint a Kádár-rendszer. Csakhogy 1982-ben sem gondolta senki, hogy utóbbi csupán hét évvel később össze fog omlani. Lányi András sem. Vendégszerzőnk tehát nem teljesen borúlátó: Deme Zoltán Lányi lapunkban megjelent írására válaszul izgalmas cikkben tekinti át Magyarország jelenlegi állapotát és az abból kivezető lehetséges utakat. 
Az év egyik legjobb mélyfúrása eddig.

Néhány éve Szénási Sándor és Selmeci János „Szabadság, elvtársak!” címmel interjúsorozatot készített a Klubrádión, amelynek keretében több mint 70 (!), a 89-es rendszerváltást átélt jeles személyiséggel beszélgettek, akik mind a maguk szemszögéből tettek tanúságot a 30-40 évvel ezelőtti időkről.

A műsorvezető szinte minden beszélgetőpartnerétől megkérdezte, hogy – az interjúalany emlékezete szerint – lehetett-e látni mondjuk három vagy öt évvel 1989 előtt, hogy rendszerváltás fog következni. Gyakorlatilag kivétel nélkül mindenki úgy felelt, hogy 1989 sűrű esztendejét megelőzően nem gondolta, hogy az akkor fennálló Kádár-rendszer nyikorgó építményét próbára tevő gazdasági, társadalmi és politikai fejlemények eredőjeként a rendszer végéhez és demokratikus rendszerváltáshoz érkezik majd Magyarország.

Pedig számos olyan dolog történt a rendszerváltást megelőző mintegy tíz év során, amelyeket utólagos éleslátással már a rendszerváltás előjeleiként, sőt előkészítő lépéseiként lehet értelmezni.

1981 októberében például elindult a szamizdat Beszélő, amelynek 1982 decemberi számában Lányi András – Lehrstück Mária álnéven – „A magyar ellenzék programja” címmel közölt írást, amelyben bár önkritikusan és realizmussal, ugyanakkor szilárd optimizmussal reflektál saját közege, a demokratikus ellenzék politikai tevékenységére, valamint az akkori általános politikai és társadalmi helyzetre...

A MÉLTÁNYOS BÉREKÉRT KÜZDŐ BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK SZERINT A KORMÁNY TETT EGY LÉPÉST – AZ ELLENKEZŐ IRÁNYBA

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.04.06.


Egyre több fronton küzd a bölcsődei dolgozókat tömörítő Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a méltányos bérezésért és a kusza bértábla-rendszer felszámolásáért: egy kezdő kisgyermeknevelő bruttó 360 ezer forintot visz haza. Legutóbb a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége csatlakozott a BDDSZ törekvéseihez, amelyeknek lényege, hogy a méltányos béreket biztosító önálló bölcsődei bértábláról megkezdődjenek a tárgyalások a kormánnyal. Erről most az említett európai ernyőszakszervezet írt levelet Beneda Attila államtitkár-helyettesnek. Az összes magyar bölcsődei dolgozó mintegy harmada fejezte ki a szakszervezet felmérésén, hogy a területen bérrendezésre volna szükség. Ehhez képest a szakszervezet szerint a köznevelési törvény tervezett változtatásaival a kormányzat az ellenkező irányba, hátrafelé tesz egy lépést.

A szülőkhöz fordulnak

A bölcsődei dolgozók évek óta kampányolnak a bölcsődei bértábla mellett, de az elmúlt hónapokban intezívebben igyekeznek elérni a kormány illetékeseinél, hogy megkezdődjenek a tárgyalások. Belső felmérésük során több mint 5400-an jelölték meg az önálló bértábla és az alapbérek emelésének igényét, petíciójukat tavaly év végén adták át a családokért felelős helyettes államtitkárnak, pontosabban annak, akit Beneda maga helyett küldött az eseményre.

Bár 2022 októberében a szakszervezet még találkozott Hornung Ágnes családokért felelős államtitkárral, a területért felelős kulturális és innovációs minisztérium februári válaszlevele már azt mutatta, hogy a kormány nem kívánja központilag rendezni a bölcsődei bérhelyzetet. Ugyan a minisztérium az önálló egységes bértáblára konkrét javaslatot kért a szakszervezettől, a BDDSZ szerint a levél egésze valójában azt mutatja, hogy a minisztérium csak értékelni szándékozik az elgondolást, a valódi kidolgozásától közben elzárkózik.

További egyeztetés, tárgyalás nem kezdődött, így a BDDSZ kiszélesítette kampányát, és már a szülők és szimpatizánsok között gyűjti az aláírásokat. A kampány ideje alatt, április 6-ig a szülők és családtagok a szakszervezet honlapjáról letöltött ívvel találkozhatnak az ország számos bölcsődéjében. Ez a következő mondatokkal kezdődik: “Szülőként fontos számunkra, hogy a gyermekek jó minőségű ellátást kapjanak a bölcsődében, amit csak elégedett dolgozók tudnak nyújtani. A jó minőségű szolgáltatás biztosításához minden bölcsődében dolgozó munkájára szükség van!”
...

NINCS KEGYELEM, A NER-NAGYHAL MEGESZI A KICSIT: A MÉSZÁROS-KÖRHÖZ KERÜLT A VALTON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.03.31.


Újabb „Lajos-ügy” a Fideszben? Egy Mészáros Lőrinc ügyvédi csapata által kezelt magántőkealaphoz került a Fidesz és az állam gigarendezvényeit biztosító Valton-Sec Zrt. meghatározó többsége – tudta meg a Válasz Online. Az üzlet nem csak azért pikáns, mert a Gyurcsány-éra egyik vagyonmenedzserének közreműködésével jött létre. Hanem azért is, mert az eddigi főtulajdonos Varga Lajosnak alig maradt néhány részvénye a cégcsoportban, sőt az eddig a portfóliójába tartozó luxusjármű-bérbeadó, ingatlan- és vendéglátóipari érdekeltségeket ugyancsak átadta az „újaknak”. Pedig ő és a miniszterelnök vejének bizalmi emberei együtt vitték például az állam szinte kizárólagos cateringpartnerét, a Puskás Arénát is kiszolgáló RaMpART Gasztronómia Kft.-t. Mostantól tehát erre az óriásvállalatra sem illik a Tiborcz–Varga-billog, helyette a Tiborcz- és a Mészáros-kör közös befolyását kell hangsúlyoznunk. És általában is e két vezetéknév körül kezd koncentrálódni a teljes NER-felépítmény.


Mielőtt ráfordulnánk a cikkünk címét és felvezetőjét igazoló tényekre, megrajzoljuk a kontextust. Mivel a nagy infrastrukturális fejlesztések hét bő esztendeje után Lázár János miniszteriális feladata lett a beruházásstop, nyilvánvaló, hogy az építési projektekre berendezkedett gazdasági felsőelitnek kezdenie kell magával valamit. Először tavaly nyári háttérbeszélgetéseinken hallottunk arról, hogy Mészáros Lőrinc köreiből megüzenték a többi „kapacitásgazdának” – például a Paár Attila-féle WHB-csoportnak és Szeivolt István Épkar Zrt.-jének –, hogy mostantól ne számítsanak túl sok új állami munkára. Maga a felcsúti lobbikör is kevesebb központi építőipari megrendelést vizionál magának (miközben persze a 35 éves autópályakoncesszió nyerteseként stabil jövőképe lehet), ezért igyekszik elmozdulni olyan iparágak felé, amelyekben ugyancsak tetemes kormányzati pénz „ég el”, de eddig inkább a NER másodvonalának kezében voltak. Ilyen lehet például a biztonságipar, a rendezvényszervezés és a vendéglátás.

Az elmúlt hónapokban azonban nem a Mészáros-aktivitásra figyelt a nagyérdemű, inkább a kormányfő veje által diktált szédületes „piaci” koncentrációt próbálhatta nyomon követni. Tiborcz István a bank- (Gránit) és alapkezelő-beszerzés (Diófa) után ellenőrzése alá vonta Európa meghatározó fuvarozó-logisztikai vállalatcsoportját (Waberer’s), beszállt egy brókerérdekeltségbe (Equilor), közvetett jelenléte immár „tapintható” a magyar tőzsde zöldenergia-projektekben utazó sikercégében (Alteo), sőt még a Gellért Szállót is a nevére vette.

Mindehhez, illetve a 4iG-csapat államilag agyontámogatott Vodafone-üzletéhez képest persze semmi sem tűnik elég nagy biznisznek, a lapunk által most kiszúrt Valton-üzlet mégis jelzésértékű: ezzel ugyanis a Mészáros-kör benyelte a kormány és a Fidesz rendezvényeit biztosító, szinte kizárólag hatalmi megrendelésekből élő céget, illetve – mint látni fogjuk – annál jóval többet. Noha a Civil Biztonsági Szolgálaton és társvállalkozásain keresztül Pintér Sándor belügyminiszter környezete szintén bebetonozódott a biztonsági és értéklogisztikai piacra, sőt a kormányfő kötélbarátjaként ismert Garancsi István ugyancsak jelen van a védelmi szektorban a Criterion (korábban G4S) Zrt.-vel, mi több, maga Mészáros Lőrinc korábban uralma alá hajtotta az őrző-védő Testőr-csoportot, azért egyértelműen a Valton a legbizalmibb Fidesz-beszállító. Kis túlzással: egy-egy nagyrendezvényen a közreműködő biztonságiak hátán felvillanó Valton-logók szinte elnyomják az egyéb kormánypárti jelképeket...

ISTENKÁROMLÁS ÉS KISKORÚAK VESZÉLYEZTETÉSE A MAKÓN GYEREKEKKEL CIPELTETETT KERESZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.06.


A képmutató álkeresztény politika nemcsak istengyalázás, nem csupán a kereszténységet hamisítja meg és utáltatja meg az emberekkel, hanem kisgyerekek belekeverése kimeríti a “kiskorú veszélyeztetése” büntetőjogi tényállását. A magát “kereszténynek” nevező fasiszta rezsim túlteljesítő porkolábjai nem ismernek határt a képmutatásban, hogy magukat kereszténynek és jónak mutassák, miközben a kereszténység mindannak az ellentéte, amit ők képviselnek és művelnek.

Makón a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola kisdiákjaival cipeltettek egy fa keresztet, amiről a város fideszes polgármestere posztolt ájtatoskodó beszámolót a Facebookon. Jézus Krisztus megváltása a helyettesítő áldozatról szól, hogy Isten Fia kifizette mindenki bűneinek az árát, megváltotta a világot, ingyen kegyelemből igaz emberré tett mindenkit, aki elfogadja ezt a tökéletes áldozatot. A keresztény hit lényege, hogy az ember felszabadult az Ádámtól örökölt bűn és annak büntetése alól, a kereszt annak jelképe, hogy az embernek nem kell bűnhődnie.

Ehhez képes az antikrisztusi álkeresztény képmutatók állandó bűntudat keltésével azonosítják a kereszténységet és gyerekek vállára helyezik Jézus Krisztus keresztjét, a kivégzőeszközt. Mellettük római katonáknak öltözött felnőttek hajtják őket. A Btk. szerint a kiskorú veszélyeztetése bűncselekményt követik el azok, akik a nevelésükre bízott gyerekek fizikai, lelki és érzelmi fejlődését veszélyeztetik. A gyerekeket bűntudattal terhelő politikusok, tanárok, iskolák kimerítik ez a bűncselekményt...

KAMERÁBA BESZÉLŐ ROMÁK SZEMBESÍTENEK MINKET A RASSZIZMUSUNKKAL

TELEX
Szerző: RÁCZ VIKTÓRIA
2023.04.06.


Nehéz lenne polarizáltabb témát találni egy magyar filmhez, mint a „romakérdés” – talán még a gender tud hasonló indulatokat kiváltani, de míg ez utóbbi relatíve friss ügynek számít, a magyarországi cigányok helyzetének problémája hosszú múltra tekint vissza. Ennek ellenére a tévében és a filmekben meglehetősen ritkán találkozunk romákkal, és akkor is leginkább sztereotip mellékszerepekben. A Háromezer számozott darab páros lábbal ugrik bele ebbe a reprezentációs vákuumba, romakérdés helyett romakérdések tömkelegét szórva ránk, olyan diskurzus generálásának nyílt szándékával, amire nagyon szükségünk lenne társadalmi szinten, de nem biztos, hogy fel vagyunk készülve rá.


Kilenc évvel ezelőtt mutatták be Császi Ádám Viharsarok című első nagyjátékfilmjét, amelynek meleg kamasz főszereplői szintén egy magyar filmművészetben alulreprezentált kisebbségbe tartoznak. Következő filmjének alapjai ugyanebben az évben születtek, amikor megrendezte a Horváth Kristóf „Színész Bob” által alapított Tudás Hatalom társulat videóklipjét, amelyben roma fiatalok rappelve hívják fel a figyelmet a korai iskolaelhagyás problémájára. A tehetséggondozó műhely tagjai Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Oláh Edmond és Varga Norbert is, akik Horváth Kristóffal közösen, saját élményeikből és nézőpontjukból táplálkozva írták meg és állították színpadra a Cigány magyar című előadást 2018-ban – szintén Császi rendezésében.

A Cigány magyart 2020-ban a berlini Deutsches Theaterbe is meghívták, ez pedig inspirációként szolgált a darabból adaptált, az eredeti szereplőgárdát megtartó filmváltozathoz, amelynek forgatókönyvét Császi együtt jegyzi Lengyel Balázzsal, a Lajkó – Cigány az űrben rendezőjével. A Háromezer számozott darab az eredeti előadás filozofikus, provokatív és szürreális elemeit vegyíti egy német színházifesztivál-fellépésre készülő roma társulat történetével. Horváth Kristóf alakítja a filmbeli darab rendezőjét, aki az emberi nyomort saját művészi felemelkedésére használó, önhitt alkotó paródiájaként és elrettentő példájaként, az autentikus ábrázolásmódra hivatkozva egy valódi cigány házat szállíttat el a magyar szegénysorról a berlini színház színpadára, háromezer darabban. A szociálisan érzékeny művész képében tetszelgő, a társulat tagjainak tragédiáját kizsákmányoló rendezőről fokozatosan kiderül, hogy ugyanolyan elnyomóan viselkedik a romákkal szemben, mint az általa kritizált többségi társadalom, és nem kevésbé káros sztereotípiák szerint gondolkodik...
AZ EU VIZSGÁLJA A LOMBKORONASÉTÁNYT, MÁJUSTÓL BEZÁRNÁ A KORMÁNY A KISPOSTÁKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PETE LUCA
2023.04.06.


24.hu: Májustól bezárnák az 1500 fő alatti települések postáit


A Magyar Posta nagyjából egy hónapja levélben kereste meg az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését – értesült a lap. Azt is kilátásba helyezték, hogy ha ez nem történik meg, akkor bezárják a postahivatalt. A portál úgy tudja, hogy május 1-jétől zárhatják be az 1500 fő alatti településeken a postákat, és erről maguk az érintett kisposták dolgozói sem tudnak még.

Hvg.hu: Az ügyészség semmi kifogást nem talált Orbán Viktor firenzei kiruccanásában


Korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök február-márciusi honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazásával kapcsolatban. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az elrendelt feljelentés kiegészítés alapján lefolytatott vizsgálata során megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. Mint írják, abban semmi különös sincsen, hogy a miniszterelnököt személyi védelemmel látják el nemcsak a hivatali, hanem a magánjellegű utazásai során.

444: Megduplázta, így 34 milliárd forint nyereséget termelt tavaly a Mészáros Lőrinc-féle OPUS

Kirobbanó formában a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Opus Global Nyrt., derült ki a cég által közzétett tőzsdei jelentésből. A beszámoló szerint a cégcsoport a „2022. évben átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget, jelentősen növelte árbevételét, és az energiaválság sújtotta világpiaci környezetben csaknem megduplázta nettó árbevételét és üzemi eredményét, konszolidált mérlegfőösszege pedig csaknem ötödével nőtt.”

Népszava: Lombkoronasétány-ügy: már vizsgálódik az Európai Unió

„Az Európai Bizottság behatóan vizsgálja az információkat és elemzi a helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket, ha a támogatást szabálytalanul használták fel” – tájékoztatta a lapot egy Európai Bizottsághoz közeli forrás. A testület jelenleg azt ellenőrzi, hogy a projektet a 2014-2020-as magyar vidékfejlesztési program keretében finanszírozták-e. Ezt a programot az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatják és tartalmaz magyar nemzeti társfinanszírozást is.

Magyar Narancs: Értékteremtő tevékenységet folytat, ezért kapott Bayer Zsolt cége 40 milliót a Szerencsejáték Zrt-től

„Mit ad az országnak az 1100ÉV Kft., hogy a Szerencsejáték Zrt. 40 millió forinttal támogatja?” – tette fel írásbeli kérdését Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalnak. A miniszter helyett államtitkára, Dömötör Csaba válaszolt, aki azt írta: „a Szerencsejáték Zrt. kiemelten fontosnak tartja, és eszerint támogatja az értékteremtő kezdeményezéseket a hazai kultúra, oktatás, egészségügy, valamint a sport területén egyaránt”. Dömötör Bayer Zsolt, vagy a cégének említése nélkül hozzátette, „az összes többihez hasonlóan a beadványában említett támogatás is a fenti koncepcióba illeszkedve, az előírásoknak megfelelően valósult meg”.

KORDONON INNEN, KORDONON TÚL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.06.


A rend éber őrei tegnap sikeresen megvédték a kordont a Karmelitánál, s amit az ellenzék nehéz küzdelemmel, Hadházy Ákos pedig ennen vérével lebontott, egyből újjáépítették, délutánra tehát a kerítés újra állt. Ez egy fordított Kőmíves Kelemen történet. Amit a lázadók lebontanak délre, azt a várvédők fölépítik estére, és nem látszik a balladai megoldás, hogy a mese egyszer véget érjen. Harmadjára futottak neki a kordonbontásnak a harcosok, és harmadjára vallottak kudarcot a maguk módján – a mindig visszaépülő kordonnal -, de nem adják fel, mint mondják. A küzdelem tehát folytatódik, hogy fokozódik-e, az majd kiderül.

Egyébként senki nem tudja, mivégre áll ott a vasalkotmány, amely immár Orbán szimbólumává válik, mert mostanában amerre jár-kel a kedves vezető, ott ilyenek nőnek ki a földből. Ezt annak tudjuk be, hogy a nagy vezér egészen egyszerűen és köznapian be van szarva, ám ez nem olyan nagy nóvum, amióta a parlamentben is a függöny mögé bújt. Mindazonáltal a paranoia kezd elhatalmasodni rajta, de ez is természetes a diktátoroknál, számtalan példa van erre a történelemben. Orbán neves elődei (Hitler, Sztálin és a többiek) is ebben szenvedtek, nem mondhatnánk tehát, hogy a mi diktátorunk megőrülése egyedi dolog volna.

Aki népnyúzónak áll, mert elhatározza, hogy gazember lesz, annak számolnia kell a rettegéssel, ilyképp ebbe a képbe az a kevlármellény is beletartozik, amit Orbán jól láthatóan mindig visel a szabadban. Hogy abban is alszik-e, azt nem tudjuk, de kit érdekel az ő nyomora, ha innen nézzük a dolgokat, és nem tudjuk más szemüvegen át szemlélni. Van abban azonban valami sorszerű, ahogyan Orbán eljutott a kordon egyik oldaláról a másikra, a kívülről bontástól a belülről rettegésig, ha úgy tetszik, a kalitkán kívül lévő szabadságtól az önmaga börtönébe zárásáig, ami életútnak nem egy sikertörténet, csak annak szeretnék láttatni.

Kerítést építeni az emberiség régi találmánya. A birtok határának kijelölésétől hatalmas kőfalak felhúzásáig, vizesárkok építéséig, s ki tudja, még miféle furmányokig jutott fajunk, hogy tulajdonát és a redves életét mindenféle készségekkel megvédje. Ez egy bizonyos szint után terhes is bír lenni, mindig új és még újabb találmányokat kell alkalmazni, hogy meglegyen a biztonság hamis képzete, mert olyan kerítés nem létezik, amit így vagy úgy lebontani ne lehetne. Még a föld alá is lehet bújni, de ott is elérik az embert, tehát nincs biztos menedék sem a föld nevű bolygón, sem sehol az univerzumban. Ezek csak hamis képzetek.

Próbálkozhat Orbán is, mint ahogyan most is erősítik az őt körülvevő falakat. Elsőre még csak simán ott állt a kordon, amit puszta kézzel (mint Orbán annak idején a Kossuth téren) raktak odébb. Tegnap már össze voltak láncolva a darabjai, hogy hidegvágó kellett a bontáshoz. Feltesszük, ezután majd lehegesztik vagy betonozzák, netán áramot vezetnek bele, mint a villanypásztorba, de ez felvet egy filozófiai problémát. Az a készség arra szolgál ugyanis, hogy a birkák ne tudjanak kitörni, s nem arra, hogy illetéktelenek oda be ne jussanak, ilyképp könnyen belátható, hogy egy kordon bizonyos idő után börtönné is válhat...

NAVRACSICS TIBOR ELKÖLTÖZÖTT A FELESÉGÉTŐL – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.06.


Family first


“…a sajtó képviselőit arra kérem, legyenek tekintettel a gyermekeinkre, és tartsák tiszteletben a döntést. Köszönöm.”

Még itt:

“…Innentől fogva a válás kikürtölése voltaképp Varga Judit Szájer-féle eresze, ami az olvasatunkban a hazugság és szemforgatás szinonimája. Valamint az aljas képmutatásé. A vizet prédikálásé és bort ivásé, illetve lehetne folytatni annak jellemzését, amikor lehull az álca, és szikáran áll előttünk a hazugság maga. S ha még volna is bennünk annyi gyerekszoba, hogy Varga nacsasszony válásával – mint magánügy – ne foglalkozzunk, mégis feljogosítva érezzük magunkat erre, mert ő annak a hatalomnak az ordas képviselője, amelyik a gatyánkban matat minduntalan, és szemforgató-ájtatos módon írná elő, hogyan is kellene élnünk. Mi több, hogy mit kellene gondolnunk. Leginkább azt, amit számunkra előírnak, miközben ők mást cselekszenek permanensen.” Rezeda: Varga Judit az ereszen

Menczer szerint mind meghalunk

Felmondja a leckét.

Kormányinfót tartanak ma

Újabb bérlet…?

Annak éri meg drága orosz gázt venni, aki ezzel jól jár

“Korántsem véletlen, hogy az Orbán-kormány szeret az autoriter államokkal „üzletelni”. Azoknál ugyanis része az üzletnek, hogy bizonyos beszerzett mennyiségű termék után bizonyos részösszegeket átutalnak „valahova”. Ezt ők imádják. Egy német cégnek nyilván nem lehet ilyet előadni, de egy azeri, vagy egy orosz cég számára teljesen természetes része a működésnek. Ott így működik a világ.”

A műemlékvédelem után a műtárgyvédelmet is megtörné a kormány

Lázár János, az egyik olvasat szerint, azért nyúl bele drasztikusan a műtárgyvédelembe, hogy segítse a történelmi arisztokrácia restitúciós igényeinek kielégítését.

Az MNB cégének festményvásárlásairól

A portál összesítése szerint eddig több mint 4 milliárd forint közpénzt költöttek erre a célra. Eleinte néhány hetente vettek képeket, majd tavaly kicsit lelassult a beszerzési láz. Most azonban ismét nekibuzdultak és kinéztek pár képet, de az eladót és az árat kitakarták a hivatalos iratokból.

Lehulladékozta az újságírót a székletfixált fideszes képviselő

És ehhez sincs… Bizonyos szint fölött, ugye…

VÖLNER–SCHADL-ÜGY: HÓNAPOKON ÁT LEHALLGATTÁK CZINE ÁGNES ALKOTMÁNYBÍRÓ VÉGREHAJTÓ GYEREKEIT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2023.04.06.


A nyomozók szerint Czine Ágnes alkotmánybíró két, végrehajtóként dolgozó gyereke bizalmas kapcsolatban állt Schadl Györggyel és feleségével. Fiedler Laura konspirált körülmények közt találkozhatott a végrehajtói kar vezetőjének nejével Schadl letartóztatása után, fivérével kapcsolatban pedig az vetődött fel, közreműködhetett abban, hogy az egyik későbbi vádlott és társai jogtalan előnyhöz jussanak. Fiedler Bálint irodájának adatait le is kérték a nyomozók, hasonlóan a később megvádolt végrehajtókhoz. Bár mindkét testvért lehallgatták, úgy tűnik, végül még csak tanúként sem idézték be őket a hatóságok.


Megírtuk, hogy Schadl György, a végrehajtói kar elnöke 2021 szeptemberében, két hónappal a letartóztatása előtt Czine Ágnes alkotmánybíróval találkozott a NER-elit egyik kedvenc étteremében, a Várkert Bazárnál működő Felixben. A 24.hu által megismert nyomozati iratokból most az is kiderült, hogy Schadl elfogása után másfél hónappal az ügyészség indítványára a bíróság engedélyezte az alkotmánybíró végrehajtóként dolgozó gyerekeinek lehallgatását.

A dokumentumok szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság 2021. december 15. és 2022. március 14. közt engedélyezte az információs rendszer titkos megfigyelését, vagyis Fiedler Bálint és Fiedler Laura önálló bírósági végrehajtó lehallgatását. Erre tehát azután került sor, hogy Schadl már letartóztatásban volt...

ÍGY VERI ÁT A KORMÁNY A NYUGDÍJASOKAT

HVG / HVG360
Szerző: hvg.hu
2023.04.05.


Hiába hangoztatja a kormány azt, hogy a nyugdíjak megőrzik a vásárlóértéküket, valójában a nyugdíjasok hitelezik a költségvetést – az e heti HVG részletesen levezeti, miként.


Éves szinten 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak tavaly, miközben az infláció egész éves átlagban is 14,5 százalékos volt, decemberre pedig már 24,5 százalékra ugrott fel. Sőt, mivel a nyugdíjat mindig utólag emelték fel az infláció épp becsült szintjére (januárban 5, júliusban további 3,9, novemberben pedig 4,5 százalékkal), a gyakorlatban a nyugdíjasok hitelezték a költségvetést – olvasható az e heti HVG-ben. Hasonló volt a helyzet 2021-ben is, akkor három részletben, 4,8 százalékkal emelték a nyugdíjat, miközben az infláció 5,1 százalékos volt.

Ezen szépített kicsit a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj visszaépítése, de ez egyszeri összeg volt, nem épült be a havi nyugdíjba. Ráadásul az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott infláció még magasabb is, tavaly például nem 14,5, hanem 15,2 százalék volt.

Hogy a nyugdíjasok tömegesen ne menjenek teljesen tönkre, a kormány központi árszabályozással segít. Így jön létre egy olyan feszültség a költségvetésben, hogy a rezsicsökkentési alap 2580 milliárd forintja már megközelíti az összes nyugdíjkiadásra szánt 5555 milliárdos keret felét. Vagyis ha nem ragaszkodnának ahhoz, hogy tízéves szinten tartsanak néhány energiaárat, bőven lehetett volna pénz arra, hogy a valóban rászorulókat támogassák.

Részletek az e heti HVG-ben, illetve a hvg360-on.