2016. április 16., szombat

TÖRKÖLYJÖVŐ

REZEDA VILÁG BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.16.


A fogatlan férfi ült a parkban, mellette sorsban, kortalanságban és koszban hasonszőrű kedvese, és nagyon szerették egymást. Mi mást tehettek volna, itt volt a tavasz. A suszterbogarak is teljesen megőrültek, összetapadva grasszáltak a szerelmesek lába előtt, amitől a nő fölsóhajtott, szeretett volna ő is hasonló üzemmódban működni, de a párjára nézve erre vajmi kevés esélyt látott.

Már megint fújt az a hülye szél, a világnak ebben a szegletében mindig fújt, ami dolog télen tudott igen kellemetlen lenni, még a híd alatt sem lehetett elbújni előle, ahol a szerelmesek töltötték az éjszakákat, egyáltalán nem a suszterbogarakat utánozva, sokkal inkább, mint a malacok az ólban, melegítve egymást összebújva. Ez azonban már majdnem nyári szél volt.

ITT OLVASHATÓ
 
 

HA ISTEN TÉNYLEG MAGÁNAK AKARJA EZT AZ ORSZÁGOT, AKKOR KOMOLY KONFLIKTUSA LESZ APÁDDAL, GAZSIKÁM

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Egyenlítő Blog
2016.04.16.


A miniszterelnök fia egy vallási gyülekezetet népszerűsítendő azt bírta mondani, hogy: "Áldás, békesség, Orbán Gáspár vagyok. Nem arra van hitünk, hogy isten meg tudja tölteni 2500 emberrel a csarnokot, hanem arra, hogy ez a 2500 ember, aki odajön, fogja az úristennek a tüzét, és elviszi az ország különböző részeibe. Mert isten a Felházat is erre hívja, és ezt akarja, hogy ez az ország az övé legyen.

Isten azt akarja, hogy ez az ország az övé legyen. Itt egyrészt felmerül az emberben, hogy honnan tudja.


Beszélt vele? Megálmodta? Kiolvasta a csillagokból? A papbácsi mondta?
Másfelől, tekintve akár a vasárnap szentségének megülését, a kötelező hittant, vagy akár a templombajárást, nem úgy tűnik, hogy Isten nyerésre állna ebben harcban.

És a harmadik. Mintha volna itt még valaki, aki azt akarja, hogy ez az ország az övé legyen. Orbán Gáspár ezt igazán tudhatja. Ha Isten tényleg magának akarja ezt az országot, akkor komoly konfliktusa számíthatunk közte és Orbán Gáspár apja között...

ITT OLVASHATÓ

MEGBASZÓDTÁL KDNP! (18+)

KENDERZSUP BLOG
Szerző: Mr. Green
2016.04.16.


Régi nagy kedvencünk, a csak papíron létező politikai anomália, a drogkérdésekben is gyakran értelmetlenül nyilatkozó KDNP orcáján fékezett egyet Tóninátor a kamionjával, amikor megszüntette a vasárnapi kötelező templombajárást zárvatartást. Bár ez lenne a legfontosabb ügy ma Magyarországon, ami azonnali 180 fokos fordulatot igényel! Természetesen nem az, de gumicsontból akkora volt, hogy még a törzsközönség is rühellte. Amíg a kormánypártok többi része is megbaszódik, énekeljük együtt az Apa zenél legfrissebb slágerét!


ITT OLVASHATÓ, HALLGATHATÓ (18+)

MOSOLYOGNI TESSÉK!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.04.16.


1967-ben egy San Francisco-i fiatalember olyan természeti népek után kutatott, amelyek annyira elzártan élnek, mintha egy másik bolygón lennének. Paul Ekman nem is akármit kutatott, hanem az emberi arckifejezéseket. A mosolyra vonatkozó tudományos megállapításai több, mint érdekesek: 19 különféle mosolyt különböztetett meg, de ezek közül csak egy a valódi. A valódit mi teszi azzá? És jó-e, ha akkor is mosolygunk, ha éppen semmi kedvünk hozzá?
 
Ekman évekig tanulmányozta az emberi érzelmeket tükröző arckifejezéseket, több antropológiai vizsgálatot folytatott, többek között egy külvilágtól teljesen izolált új-guineai törzset is felkeresett, amelynek tagjai fényképekről tökéletesen felismerték a nyugati emberek arckifejezései alapján az érzelmeket. Kísérletei bebizonyították, hogy ez a hét alapvető érzelem a világ minden táján egyetemleges: öröm, harag, meglepetés, undor, szomorúság, félelem, érdeklődés. Felfedezése azért nagy jelentőségű, mert bebizonyította, hogy az örömre való képesség velünk született, univerzális adottságunk, nem pedig kultúrafüggő vagy tanult dolog...
 

MA A METALLICA EGY LEMEZBOLTBAN JÁTSZIK. NÉZD MEG TE IS

NAPIROCK BLOG
Szerző: Angus Yang
2016.04.16.


A Metallica mindig is a Lemezboltok Napjának- Record Store Day - elkötelezett támogatója volt. Az idei eseményre egy meglepetéssel készültek, ma éjfél után 1-kor érdemes netközelben lenni.

A zenekar már túl van a beálláson, úgyhogy magyar idő szerint hajnal 1-kor indulhat a buli, amelyet néhány szerencsés Metallica fanclub tag és a bolt kisorsolt vásárlói személyesen nézhetnek végig a helyszínen, a Rasputin lemezboltban a kaliforniai Berkeleyben. Ha addig senki nem teszi tönkre az internetet, akkor a koncertet élőben streameli a zenekar a hivatalos Facebook oldalán....

Száz szónak is egy a vége, Metallica fanoknak találkozó éjfél után 1-kor itt !

ITT OLVASHATÓ

BÉNA TRÜKKEL CSITÍTGAT A KORMÁNY - VALÓJÁBAN NINCS TÖBB PÉNZ A KLIKRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Diószegihorváth Nóra
2016.04.16.


A Napi.hu derítette ki, hogy bár Palkovics László államtitkár megígérte, hogy majd adnak pluszpénzt az éves költségkereten kívül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK), hogy rendezni tudják az adósságaikat, erről valójában egyelőre szó sincs. Nem mozgattak át egy költségvetési sorból sem milliárdokat, egyszerűen arra adtak utasítást, hogy a gigaintézmény az éves költségvetéséből a november-decemberi pénzeket fordítsa a mostani adósságainak rendezésére. Ez azért elég ügyes, nem?

Szükség is van a pluszpénzekre: a KLIK irdatlan adósságokat halmoz ugyanis fel, hónapról hónapra, gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy az iskolák normálisan tudjanak működni. Unalomig hallgattuk már, hogy még papírra és krétára sincs pénz. Nos, ez épp a KLIK miatt van így: az intézmények fenntartását intézni hivatott központ ugyanis épp ebben nem jeleskedik. Abban, hogy finanszírozza az intézmények működési költségeit. A kréta és a papír egy dolog, vannak más számlák is befizetetlenül. Volt olyan intézmény, ahol a gázt kapcsolták ki elmaradás miatt. És az adósságok csak halmozódnak, ahogy telik az idő. Néha a kormány betol némi kiegészítő pénzt a rendszerbe, így az összeomlást mindig sikerül elkerülni, de hosszú távon ez a rendszer élhetetlen. Méghozzá leginkább azért, mert az teljes, oktatásra fordított összegek évről évre csökkennek...

ITT OLVASHATÓ

TARSOLY KÖZLEGÉNY MEGMENTÉSE

VARÁNUSZ BLOG 
Szerző: Fabius 
2014.04.16

Aszongya a hírek, hogy Tarsoly közlegény akár ki is szabadulhat. Hogyhogyhogy? Mikor a fővárosi főügyész nertárs nem is olyan régen még világszínvonalú nyomozásról elmélkedve fényesítette a glóriáját, keltette a dicsfényt meg a látszatot, itt aztán minden a legnagyobb rendben van.
Közben meg lófaszt, mama!
Az 1548 oldalas vádirathoz 30 oldalas hibalistát volt kénytelen csatolni a Fővárosi Törvényszék, és egy megjegyzést: esetleg, talán, tessenek kérem párosítani a szemre lapáttal összehányt adatokat, hogy melyikkel micsodát kellene bizonyítani. Mert öt vádpont, 5458 rendbeli csalás esetén ez hasznos tudna ám lenni. Lehet nem húzódna egyértelműség esetén a tárgyalás és bizonyítási eljárás a végtelenségig, annyira elnyújtva az ügyet, hogy már a vádlottak tisztességes eljáráshoz való joga sérüljön. Mit mond erre Ibolya "világszínvonalú" Tibor?MÉG EGY ELBORULT ÁLLAMTITKÁR: TÁLLAI ANDRÁS A MAGYAR NEMZET JÖVŐJÉT A PÁLINKÁBAN LÁTJA KITELJESEDNI

MAGYAR NARANCS 
Szerző: narancs.hu 
2016.04.16. 

A nemzeti pántlikás hülyeségnek nincs határa: „a magyar nemzet jövője a pálinkáról fog szólni” - mondta a NAV-ot vezető államtitkár.

Tudjuk rég, hogy Orbán Viktornak becsípődése a „szabad” pálinkafőzés. Amint hatalomra került, rögtön meg is újították a szabályozást – nálunk már lassan az is főzheti a pálinkát, aki egyáltalán nem akarja. Az EU annak rendje és módja szerint megindította ebben az ügyben is Magyarország ellen a kötelezettségszegési eljárást. De az kit érdekel, szabadságharcos a magyar (kormány), pláne ha előtte leküld pár decilitert.
Momentán épp pálinkába fullad az ország, annyit termelünk, hogy a csecsemők is letolhatnak belőle évente három litert. Egymást érik a pálinkafesztiválok, de ez semmi, az egyiken (a gyulain) most pálinkakonferencia is volt – nem kell kacagni, megérjük még a pálinkanemzetgyűlést, a pálinka bullát és pálinkakoronázást is.
ITT OLVASHATÓ

ORBÁN GÁSPÁRT SZERETI AZ ISTEN

AMERIKAI NÉPSZAVA 
Szerző: AN 
2016.04.16.

Tele a magyar sajtó a Felház nevű egyház videójával, amelyen Orbán Gáspár szerepel. A felvételen társaival egy összejövetelre hívnak fiatalokat a Körcsarnokba. A Facebookon megjelent üzenet szerint "Isten a fiatalokon keresztül megváltoztatja Magyarországot!". Az különös lesz, ha Isten az apja által gyötört, kifosztott és tönkretett országot éppen a fia által változtatja meg. Gáspár a változtatást kezdhetné az apján. A nagy kérdés az, hogy Orbán Gáspárnak őszinte találkozása volt-e Istennel? Amíg az ellenkezője nem derül ki, nincs okunk kételkedni benne. 

A jelek szerint Orbán Gáspár őszintén megtért. Nagyon szimpatikus a társaival együtt. Hitvalló igazi keresztény lett, ami egyrészt a magánügye, másrészt örvendetes, hiszen "egyetlen megtérő bűnösön nagyobb öröm van a mennyben, mint száz igazon". Ami a Felház nevű egyházról kívülről látható, az teljesen kóser, sokkal közelebb áll a bibliai normákhoz, mint bármelyik bevett egyház, beleértve az ugyancsak pünkösdi-karizmatikus Hit Gyülekezetét is, amely a hatalommánia és a pénzimádat fellegvára.
Az ügy érdekessége nyilván az, hogy Orbán Gáspár, Orbán Viktor fia, olyan gyülekezet tagja, amely hitelveit tekintve élesen szembenáll apja rendszerével. Ha Orbán Gáspár valóban megtért, ha a Szentírás követője lesz, akkor apjának gonosz természetét és cselekedeteit fel kell ismernie. Ha ez a gyülekezet azért gyűjti a fiatalokat maga köré, mert azok megtérve Isten eszközei lesznek, hogy "Isten rajtuk keresztül változtassa meg Magyarországot", akkor apjában hamar fel kell ismernie a gonosz Heródest
.

ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY A CORVINUSON VITÁZIK - ORBÁNT REJTEGETIK AZ EMBEREK ELŐL

NYUGATI FÉNY
Szerző: Első Kézből
2016.04.16.

Gyurcsány Ferenc elment a Corvinus Egyetemre, hogy a jövő közgazdászainak tartson előadást. A 400 férőhelyes terembe több mint kétezren próbáltak regisztrálni.
tudósítások alapján Gyurcsány oldott légkörben beszélt, válaszolt a hallgatók kérdéseire és a vitát is vállalta velük.
Eközben Orbánt rejtegetik a népe elől, TEK-esei páncélautóban furikázzák, és idomított közönség előtt engedik csak igét hirdetni. Vitát persze nem vállal és csakis a talpnyalóinak ad interjút.
Orbán lírában erős: már régóta kísérletet sem tesz rá, hogy a közönsége ÉRTELMÉRE hasson, kizárólag az ÉRZELMEIKEN zongorázik - vérfagyasztó gátlástalansággal.
Gyurcsány ezzel szemben inkább a racionalitásra: a mérlegelő, kritikus gondolkodásra próbálta rábírni hallgatóságát.
ITT OLVASHATÓ

ÉBREDÉS

TUAREG BLOGJA 
Szerző: Tuareg
2016.04.16. 

A tegnapi egy jó nap volt. A reggeli tanársztrájk, és feketeruhás szolidaritás idején megint volt némi szabad levegő az országban. Aki ott volt bármelyik sulinál, vagy kórháznál, az érezte. Aki még nem, az meg majd legközelebb.


Aztán délután a Kossuth téren is összegyűlt kábé félezer ember Sándor Marcsit támogatni, pedig nem volt agyonszervezve. Ja, forradalom az nem volt, de szerintem azt senki nem tegnapra várta. Aki meg mégis, annak hadd mondjak pár gondolatot. Címnek ugyebár ezt adtam: ébredés. Nem tudom másnál hogy néz ki, bár láttam elég embert épp kikászálódni az ágyból, nekimenve minden útbajöhető bútornak, és leforrázva magát a vízmelegítővel. De mindannyian mások vagyunk, nekem is van olyan ébredésem, mikor azonnal harckész vagyok, de nem ez az általános. Szabadúszó újságíróként többnyire nem órára ébredek, hanem beállt bioritmussal, magamtól. Kikászálódás a meleg takaró alól, még akkor is hideg van a szobában, ha egyébként nincs. Félvakon irány a kávéfőző, összekészít, bekapcsol, következő a számítógép, bebootolás indul, elő a cigisodró, és mire a kávé megfő, a füstölő is kész.

ITT OLVASHATÓ

HABISZTI! - A ROMÁK KIMARADNAK AZ ÉVSZÁZAD LAKÁSTÁMOGATÁSÁBÓL

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Jakab László
2016.04.15. 

Az utóbbi időben rengeteget hallhattunk a kormány családi otthonteremtési kedvezményéről, melynek elvileg fő célja a gyermekvállalási kedv serkentése és a családok erősítése. Csakhogy  az eddigi szakpolitikai előrejelzések szerint, amennyiben megvalósul, a CSOK még inkább mélyítené a szakadékot a szegények és a jobb módúak között. A szakemberek szerint a támogatás nem is jutna el az igazán rászoruló rétegekhez, mivel olyan feltételeket szab, amelyeknek csak egy szűk csoport tud megfelelni.

A várhatóan kiszorulók  között lennének a közmunkások, a munkanélküliek, a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartottak, a büntetett előéletűek, valamint akiknek a jelentkezéskor legalább két éve nincs társadalombiztosítása.
Az eddigi fejleményekből jól látszik, hogy rengetegen kimaradnak majd a 10+10 milliós támogatásból. De van-e még ennél lejjebb? Mi van akkor, ha valaki ezek mellett még roma is? Van-e arra esély, hogy akár a legnyomorultabb, legszegregáltabb környezetben élők is megfeleljenek a kritériumoknak? Mennyire akadályozzák meg a kritériumoknak való megfelelést a strukturális hátrányok? Van-e különbség CSOK-ból kiszoruló és CSOK-ból kiszoruló között?
A közmunka és a munkanélküliség határán ingázók
Nézzük meg kicsit közelebbről, milyen esélyekkel indulnak a CSOK elnyerésére a közmunka program és a munkanélküliség között ingázók, akkor, ha roma származásúak, és abban az esetben, ha nem romákról van szó. Tegyük fel, minden feltételnek eleget tesznek, hogy a hőn áhított CSOK-ra jelentkezzenek, kivéve, hogy közmunkások vagy munkanélküliek. Tehát ahhoz, hogy a támogatást elnyerjék, legalább fél éves munkaviszonnyal kell rendelkezniük, munkát kell találniuk.hq

SPORTDOKTORÁTUS

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE - PÁRATLAN OLDAL
Szerző: győri
2016.04.15.


Új, speciális doktori fokozatszerzési eljárásban, mindössze egy év alatt doktori címet szerezhetne egy sportoló vagy sportszakember. Ezt javasolta Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.
 
A doktori címhez a javaslat értelmében diplomára és egy középfokú nyelvvizsgára volna szükség, a jelöltnek hosszú ideig tartó, kimagaslóan eredményes sportszakmai múlttal kellene rendelkeznie, és a doktori bizottság előtt meg szóban be kellene mutatnia és meg kellene védenie ismereteit. A sajtó és a Facebook napok óta Mocsai unortodox javaslatán hüledezik vagy köszörüli a nyelvét, pedig a javaslat korántsem precedens nélküli. A Švejkből emlékszünk például Welfer hadidoktorra, aki külön eljárásban szerzett doktorátust. Az ő esete annyiban különbözik a reménybeli sportdoktorokétól, hogy neki esze ágában sem volt ledoktorálni, a bácsikája ugyanis végrendeletileg mindaddig éves stipendium fizetésére kötelezte örököseit, amíg Friedrich Welfer meg nem szerzi az orvosi diplomát. Tekintve, hogy az ösztöndíj összege körülbelül négyszerese volt a segédorvosi fizetésnek, Welfer igyekezett a legtávolibb időpontra kitolni az összes gyógytudományok doktorává való kinevezését. Csak tanult, csak tanult, az örökösök meg dühöngtek. De aztán kitört a háború, és Friedrich Welfer orvostanhallgatót behívták katonának, és az egyik örökös, aki a hadügyminisztériumban szolgált, elintézte, hogy Welfer hadidoktorátust tehessen. „Írásban doktorált. Számos kérdésre kellett válaszolnia egy űrlapon, s ő mindenhová ezt a sztereotip választ írta: »Lecken Sie mich am Arsch!« (Nyalják ki a seggem!) Három nap múlva az ezredes közölte vele, hogy megkapta az összes gyógytudományok doktorának oklevelét...” – olvassuk Hašeknél. Természetesen tudjuk, a két eset között vannak eltérések, és a javaslat is még elfogadás előtt áll, de a reménybeli sportdoktorok kérdőívéhez már megvan a helyes válasz. 
 

FELEMELKEDHET-E ÚJRA A FASIZMUS?

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.04.15. 

 A „náci kártya” és a „fasisztázás” olcsó retorikai húzások. Nem hiába tartjuk komolytalannak azokat a vitapartnereket, akik úton-útfélen fasisztát kiáltanak. Ettől azonban – mint a népmesei fiúnak – még nagyon is lehet igazuk, és a világpolitikai fejleményeket elnézve – az európai szélsőjobboldal megerősödésétől Donald Trump diadalmenetéig – joggal merül fel bennünk a kérdés: csakugyan visszatérőben van-e a fasizmus a világtörténelem színpadára. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy történelmünk e legsötétebb fejezete csakugyan megismétlődik-e épp, vagy csak rémeket látunk.

ITT OLVASHATÓ

HAGYJUK EGYMÁST SZABADON HINNI! AKKOR IS, HA ORBÁN FIÁRÓL VAN SZÓ!

SZTÁRKLIKK BLOGMAGAZIN 
Szerző: Jabronka Richárd
2016.04.15. 

A modern sajtó egyik legnagyobb jellegzetessége, hogy amikor elterjed valami az interneten, gondolkodás nélkül (az előzőleg olvasott véleménnyel együtt) átveszik az újságírók, mellőzve a tájékozódást. Hitbéli meggyőződés fölött ítélkezni, karaktert rombolni, mert valaki a miniszterelnök fia, meglehetősen gusztustalan. Aki demokratának mondja magát, ha másban nem is, a szabad vallásgyakorlásban higgyen! 

Mit követett el Orbán Gáspár? Mi az, amiért őt nem szeretjük? Egyszer elment édesapjával egy nagyszabású meccsre, mert történetesen miniszterelnökként Orbán el tudta őt vinni magával, hogy örömet szerezzen neki. Ezt édesapaként bárki "megmutyizta" volna, és a fociért rajongó, a sportágat űző fiúként szintén szívesen mentünk volna a faterral.

Ezen kívül egy jogász hallgató fiúról van szó, aki próbál érvényesülni a magánéletében, a hitében, a közösségeiben, a baráti körében. Vette a bátorságot, hogy kitegye társaival az alábbi videót:

ITT OLVASHATÓ

ROHADT NAGY NEMZETI ÉRZÉS

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.04.15.


...


ITT OLVASHATÓ

KÉT NÉPSZAVAZÁSI BUKTA A FIDESZNÉL EGY HÉT ALATT: A KVÓTAELLENES IS MEHET A LEVESBE

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu 
2016.04.16 

Borul a Fidesz nagy terve, nem is akárki borítja.

Orbán csak a sikeres népszavazásokat szereti, ezért menekültek hanyatt-homlok a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó referendum elől, s ezért erőltetik a kvótaellenest. A nagy terv azonban borulni látszik. Nem is akárki borítja.


ITT OLVASHATÓ

AZ UTOLSÓ KÁVÉHÁZI MESEMONDÓ

OSZK BLOG
Szerző: Nemzeti Könyvtár
2016.04.13.


100 éve hunyt el Eötvös Károly (1842–1916) író, liberális politikus, ügyvéd, a tiszaeszlári vérvád védője. Mezőszentgyörgyön református földbirtokos család gyermekeként született. Eötvös Lajos (1848–1872) irodalomtörténész, könyvtáros, könyvtárunk egykori munkatársa az öccse volt. Eötvös Károly a pápai kollégium elvégzése után jogi tanulmányait ugyanott, majd Veszprémben és Kecskeméten folytatta. 1863-ban részt vett az Almássy-féle összeesküvésben, ezért várfogságot kapott. Rövid ideig jegyzőként dolgozott, s ezt követően 1871-től Veszprémben volt ügyész, s az ottani hetilap szerkesztője. 1872-ben Deák-párti programmal került az országgyűlésbe. 1872–75-ben a kormánypárti Pesti Napló szerkesztője volt. 1877-ben Budapesten ügyvédi irodát nyitott. 1878-ban újra képviselő, de már mint az ellenzéki függetlenségi párt egyik vezéralakja és a párt Egyetértés c. lapjának munkatársa...

Eötvös Károly. In. Kettős kötődés. az Osztrák-Magyar Monarchia (1867–1918), Budapest, Enciklopédia Humana Egyesület, 2001. (Encyclopaedia Humana Hungarica, 8.) – Magyar Elektronikus Könyvtár.

ITT OLVASHATÓ

ÍRÁNY FLORIDA! MIAMI, AZ ELLENTÉTEK VÁROSA

HELLÓ MAGYAROK BLOG
Szerző: András
2016.04.15.


Sokszor hallom, hogy nem lehetsz otthon két helyen egyszerre; ez szerintem nem igaz. Nyolc éven át éltem Miamiban, és évente egyszer legalább hazamentem Magyarországra, mert természetesen hiányzott a család, a budapesti környezet. (Máig úgy gondolom, hogy Budapest a legélhetőbb városok egyike – már ha persze van pénze az embernek az élethez… Nem jókedvemből mentem el én sem.) Sosem éreztem magam kívülállónak, akár Miamiban, akár Budapesten voltam; igazság szerint azóta érzem csak úgy, hogy nem tartozom valahova, amióta az Egyesült Királyságban élek…

Mindig is jó érzés volt “hazamenni” Miamiba “otthonról”. Mintha egy másik világba lépne át az ember, amikor megérkezik. Már akkor nyilvánvaló a dolog, amikor a repülőgép végre keresztezi az Atlanti-ócean partját, és Miami (esetleg Fort Lauderdale) fölött rákanyarodik a reptéri leszállópályára. Az Európa körül szürke Atlanti-ócean itt világítóan kék és zöld; a partot magas lakóépületek szegélyezik, és az Intracoastal Waterway hálózata az óceánnal párhuzamosan futva szinte behálózza a szárazföldet kisebb-nagyobb csatornákkal. A házak mellett úszómedencék, pálmafák, széles autópályák mindenhol, és pár mérfölddel beljebb már kezdődik is az Everglades: egy óriási, vízzel borított lápvidék kisebb-nagyobb zöld szigetekkel, amely a szemhatárig húzódik. Ez a mocsár létfontosságú Florida számára, hiszen az Everglades adja Florida édesvíz készletének teljes egészét. (Ez persze nem azt jelenti, hogy ne pusztítanák máig lelkesen. Környezetszennyezés, a láp lecsapolása mezőgazdasági vagy épp ingatlanfejlesztési célokkal mai napig komoly veszélyt jelent a helyi ökoszisztémára, annak ellenére, hogy valóban az ivóvízük függ tőle. Kaliforniával ellentétben ide nehezen lehet vizet hozni csatornák segítségével.)
 

FILOSZEMITIZMUSRÓL, KÖZÉP-EURÓPAI MÚLTJÖVŐBEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016. 04.16.


Két évvel ezelőtt jelent meg Mózes Endre szerkesztésében a Noran Kiadónál a Ki szereti a zsidókat? című kötet, amely tanulmányokkal, esszékkel, személyes vallomásokkal és irodalmi művekkel járta körül a magyar filoszemitizmus történetét és jelenét. A több mint négy évtizede Izraelben élő magyar mérnök számára ez a munka azonban csak a kezdet volt: a tőle szokott lelkesedéssel és szakmájából adódó tervszerűséggel látott neki, hogy a filoszemitizmus feltárását közép-európai szinten folytassa. Ez volt a fő témája annak a kötetlen beszélgetésnek, amelyet néhány nappal ezelőtt Budapesten folytattunk a Liget étteremben. A találkozón részt vett a magyar kötet létrejöttében oroszlánrészt vállalt egykori egyetemi és pályatárs, Mihályi Géza is, a főszerkesztő „helyi szeme és füle”.

„Nem születtem írónak, és nem is így álltam hozzá a témához, hanem egy felismert szükségletet szinte mérnöki fejjel próbáltam megtervezni és megteremteni. Ugyanúgy igyekszem kiterjeszteni a közép-kelet-európai országokra, és ehhez az első lépést a visegrádii országok jelentették – mondja Mózes Endre – mert ennek az együttéléses gondolkodásnak jó hagyományápolása, a kulturális és egyéb lehetőségek ápolása nem szigorúan országhatár-kérdés. Többek között azért, mert a történelmi Magyarországon igen soknyelvű nép élt, de a zsidóság túlnyomó többsége magyarnak vallotta magát, ezáltal mintegy „egyesíti” a történelmi Magyarország területét. Bibó István írja, hogy az első világháború előtti utolsó népszámláláson a lakosság többsége, 54%,  azért lett magyar, mert az 5% zsidóság úgy, ahogy volt, magyarnak vallotta magát.”

ITT OLVASHATÓ

VÉLETLEN EGYBEESÉS

HUPPA BLOG - KIEMELÉS
Szerző: Fábián András
2016.04.15.


Idősödő emberek könnyebben meghatódnak. Elég egy kedves szó, egy bátorító tekintet, vagy egy soványabb farhát a baromfipultnál, és az öregember már meg is hatódik. Kész. Kicsordul a könnye, el se tudja rejteni. Hiába, no! Jólesik az a kedvesség, az a kis törődés-féle.

A korral jár az is, hogy a sok mindent megért, tapasztalatokkal bíró polgár különbséget tud tenni. Felismeri, hogy a kormánya hülyének tartja éppen, vagy nem tartja éppen hülyének. Nem csupán őt magát, de a határain belül élőket, honfitársait is. Mert bizony gyakrabban néznek minket szellemileg csököttnek, mint nem. Gyakrabban alattvalónak, mint partnernek.

Be kell látnunk, nincs ez mindenkivel így. Különben például ezt a mai gondoskodó kormányt a büdös életben meg nem választja senki emberfia, pláne nem választja újra, de semmiképp sem pályázhatna a siker reményében 2018-ban. Akármilyen furmányos választási szabályokat is találjon ki valaki, egy duplanullás szavazat-tömeggel még egy ilyen ellenzék mellett sem maradna tennivalója a választások után. Ez egészen biztosnak tűnik. Már úgy értem, egy normális országban. Mária országa azonban… No, de hagyjuk...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT OLYAN NEHÉZ SZERETNI MAGUNKA?

HÉTKÖZNAPI HŐSNŐK BLOG
Szerző: Hétköznapi hősnők
2016.04.15.


Hogyan barátkozz meg azzal, aki vagy?
Valóban szeretni magunkat lassan komolyabb kihívásnak tűnik, mint elfogadni párunk rigolyáit. (Pedig az se kutya.)

Hiába ömlik ránk patakokban a sok Coelho-bölcsesség, valahogy zsigerből lepereg rólunk, és nem tudunk örömködve saját magunkra gondolni.


De miért bénázunk ezzel annyit? 

Mert nem vagyunk tökéletesek.
És ezt a social platformok percenként akár több száz ingerrel tolják az arcunkba.
Tökéletes életek végtelen sorába pillanthatunk bele sóvárogva, miközben bekerülünk egy egyre mélyebbre csavarodó spirálba.

A magunkkal szemben támasztott elvárásaink exponenciálisan nőnek, s annyira kritikusan tekintünk magunkra, ahogy senki más nem teszi azt velünk..

Tehát Te mindig keservesebbnek látod a helyzetedet, mint bárki, aki ismer. És fordítva is igaz. Azokat a hibákat, amiket másnak simán elnézünk, hajlamosak vagyunk magunknak végzetes hiányosságként felróni.

Mire gondolok? Idézem:

ITT OLVASHATÓ

NEKED MEGÉR EGY WEBCÍM 9 MILLÁRD FORINTOT? - A VILÁG LEGDRÁGÁBB DOMAINJEI

RENDSZERGIZDA BLOG
Szerző: BPplusz
2016.04.15.


Gondoltál már valaha arra, hogy a webcím, amit bepötyögsz a böngészőbe, az sokba is kerülhetett a tulajdonosának? Pedig ez így van, az alig néhány ezer forintos daraboktól kezdve akár több milliárd forintig is terjedhet ezeknek az értéke! Mostani írásunkban természetesen az érdekesebb, méregdrága domaineket mutatjuk be. Következzen tehát a világ 25, legmagasabb áron értékesített domainje:

ITT OLVASHATÓ

MIGRÁNSBAKELIT - ORBÁN ÉPP PORTUGÁLIÁBAN KAMPÁNYOL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.04.16.


Orbán, mint egy kivénhedt Tesla – direkt meghajtós – működik már, nem miniszterelnökként, hanem az uralkodó bohócaként inkább. Lengeti, lengeti a csörgősipkát, mígnem egyszer csak nagyon meg nem unja a vén Európa, és szét nem rúgja a szottyadt valagát. Viszont az nekünk is rossz lesz.

Mindig keres, és mindig talál közönséget a hókuszpóknak. Most egészen Portugáliáig szaladt, ott lelve magának valami testvéri pártot, nekik szajkózva, amit már mindenki nagyon un, az öreg földrész megmentéséről szőtt omló álmait, hogy haza tudjon üzenni a másfél milliónyi hülyének, aki itt tapsol neki.

Végleg megakadt a tű a bakeliten, serceg és visszaugrik. Migráns, mondja, katt, migráns. Így telik velünk az idő. Ha már a boltzáras népszavazás bukta lett, ezt a másikat, a szíve szottyát kell valahogyan életképessé tenni, ami föladatért, mint kitetszik, semmi sem elég drága...

ITT OLVASHATÓ

A SZÍNHÁZ BAJNOKA - PINTÉR BÉLA A KATONÁBAN

IRODALMI CENTRIFUGA
Szerző: ICA
2016.04.16.

Ha Pintért mondok a társulatra gondolok, erre az erős kötelékre, egy kollektív tudatfolyamra. Hegyeket tudnak mozgatni. Ők a Nemzeti Csoportterápia és Lelkiismeret.
A társulat adott, ennek a társulatnak, virtuális családnak és valós közösségnek íródnak a darabok. Ezekre a színészekre és emberekre, akik összeszokottan játszanak egymással és tárják fel mindennapi élethazugságainkat, lúzerségeinket, önbecsapásainkat és bűneinket.

Pintér sokat vár a társulatától és a színészeitől, sokat is kap tőlük.
Színészi kísérletek: gyakori rendezői fogása nőkkel játszatni férfi szerepeket és fordítva.
Több ez hatásos derültségkeltésnél. A férfiasság és nőiesség egy karakterben éppen a sors: egy színésznő katonatisztben tisztán látjuk genetikai múltunkat: asszimiliáns titkolt félzsidó fiú egy túlvállalt nemzeti szerepben: a lányos katona, a rangsor alja.

Soha nem gondoltam volna, hogy rajongani fogok a zenés darabokért, de az élet hosszú, és ez is megtörtént. A Pintér színház zenés, méghozzá nép- és/vagy népszerű zenés, már a Parasztopera is élvezhető volt számomra az énekelt beszéd hangsúlyos iróniája miatt, ami nem engedte, hogy belefeledkezzem a valósághű paraszti életérzésbe, inkább értelmezni kezdte.

A 2003-as Gyévuska (jellemzően óvatos, távolító címadás, Pintér vigyáz, hogy az előadás meglepetés maradjon, ez a cím se sokat árul el) világháborús sanzonjai ellenállhatatlanok, talán ezért láttam olyan sokszor ezt a darabot, és nagyon megszerettem, annak ellenére, hogy a sztorit picit megoldatlannak éreztem...

ITT OLVASHATÓ