2021. június 11., péntek

KÖZÖS ALAP

KÖZÖS ALAP.HU
Szerző: 6PÁRT
2021.06.11.


TISZTELT VÁLASZTÓ!

Magyarország legfontosabb emberéhez fordulunk, hogy a véleményét kérjük hazánk jövőjével kapcsolatban: Önhöz. Önhöz, mert hisszük, hogy a következő kormány sikere attól függ, hogy milyen változást ér el az Ön életében és mindennapjaiban, milyen választ ad az Ön mindennapi kihívásaira és nehézségeire. Ez a dokumentum arról szól, hogy hogyan lesz Magyarország olyan hely, amely Önről szól.

Magyarország jövőjével, aktuális gondjaival és tennivalóival kapcsolatban többféle elképzelés létezik, és mindegyikben van igazság. Mi, magyarok sokfélék vagyunk, sokféle nézőpont szerint látjuk a hazánkat, és mindannyiunk számára vannak fontosabb és kevésbé fontos kérdések. Ez a sokszínűség ránk, ellenzékiekre is igaz. Ezért arra vállalkoztunk az ellenzéki együttműködés pártjainak – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – vezetőiként, hogy egy olyan programot fogunk alkotni, amely közös nevezője lesz a jövő Magyarországának, és valóban az egész ország érdekét fogja szolgálni.

A programról szóló hatpárti egyeztetés hónapok óta tart, és nem is akartuk ezt siettetni: azt akartuk, hogy minden mondata olyan legyen, amelyben mindegyikünk egyetért; amelyben mindannyiunk értékei, szempontjai érvényesülnek. Most elkészültünk egy dokumentummal, és az elé bocsátjuk, akire igazán tartozik: Önre, magyar választóra. Ez nem egy kész választási- vagy kormányprogram, mert annak megalkotása nem lehet a pártok belső ügye. Ez a dokumentum feladatok leírása: olyan feladatoké, amelyeket egy új kormányzat feladatainak tartunk.

Amikor a választók bizalmát kérjük ahhoz, hogy a programot megvalósítsuk, akkor ennek az első lépése az, hogy a választóknak megmutassuk, hogy mire jutottunk, és megkérdezzük: van-e, ami kimaradt? Jól látjuk-e, hogy ez mindannyiunk összehangolt érdeke? Jól látjuk-e, hogy ez a program megtartja azt, ami a jelenlegi helyzetben jó, és megteremti azt, ami hiányzik belőle? Ez most olyan, mintha vizsgáznánk, és Ön, mint magyar választó fog minket elbírálni. Minden kiegészítést, hozzászólást köszönettel fogadunk, mert az eltökéltségünk nemcsak a választás napjáig tart, hanem a következő választási ciklus végéig: olyan program megvalósításához kérjük a felhatalmazását – majd utána a folyamatos együttműködést, civil megfigyelést és ellenőrzést -, amely valóban mindannyiunk programja. Számítunk a segítségére!
...

ORBÁN KEDVEZMÉNYEKKEL TERELNÉ A FIGYELMET A FUDAN-ÜGYRŐL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.06.11.


Alig egy évvel a választások előtt a kormány nagy összeg szétosztását jelentette be a gyermekes családok között. A Bloomberg szerint Orbán Viktor ezzel a Fudan-ügyről is el kívánja vonni a figyelmet. A Washington Post arról ír, hogy az Európai Parlament bírósághoz fordul, ha a Bizottság nem lép fel az európai normák védelmében.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök, kevesebb, mint egy évvel a választások előtt megkétszerezett figyelmet fordít a gazdaságnak, és ezzel igyekszik megfosztani az ellenzéket attól a lendülettől, amit az ellentmondásos kínai egyetemi kampuszra vonatkozó tervek körüli viszály táplál. Így értelmezi a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség Orbán tegnapi bejelentését, miszerint úgynevezett nemzeti konzultációt indítanak a gazdaságról, beleértve az olyan terveket, hogy a jövő év elején kétmilliárd dollárnak megfelelő értékű visszatérítést kaphatnának a befizetett adójukból a családosok, valamint, hogy emelnék a minimálbér összegét.

A miniszterelnök a nem kötelező erejű konzultációval, amelynek során kérdőíveket küldenek ki, és több hónapon át folytatnak reklámkampányt, a Bloomberg meglátása szerint el akarja terelni a vitákat a Fudan egyetem ügyéről, amelyet a kormány kénytelen jegelni. Miután ugyanis az ellenzéki pártok együttes erővel szálltak szembe a kampusz létrehozásának a tervével, Orbán bejelentette, hogy a projekt sorsáról majd csak 2023-ban fognak dönteni a budapesti választók.

A médiajelentés kitér arra, hogy Karácsony Gergely, aki éllovasnak számít azok mezőnyében, ahonnan Orbán ellenzéki kihívóját fogják kiválasztani, az adófizetők pénzéből létesítendő kínai kampusz tervét annak bizonyítékaként értelmezi, hogy a miniszterelnök eltávolodott a nyugati demokratikus értékektől. A most először összefogó ellenzék és a Fidesz a közvélemény-kutatások szerint fej fej melletti harcot vív egymással – írja a Bloomberg.

Az EP bírósághoz fordul, ha a Bizottság tovább tétlenkedik

Egy másik amerikai hírügynökség, az AP, a Washington Post online kiadása által is átvett tudósításában arról számol be, hogy az Európai Parlament tegnap kilátásba helyezte: pert indíthat az unió központi végrehajtó testülete, az Európai Bizottság ellen, ha az továbbra sem hajlandó fellépni a demokratikus normák védelmében. Az AP hozzáteszi, hogy e normák az állítások szerint konkrétan Magyarországon és Lengyelországban sérülnek.

Azt követelik a képviselők, hogy a Bizottság két héten belül teljesítse kötelességét annak a mechanizmusnak a révén, amely bizonyos EU-források folyósításának feltételéül szabja a jogállamiság tiszteletben tartását. Korábban a Parlament még csak azt igényelte a Bizottságtól, hogy az június elsejéig dolgozza ki az irányelveket, miként lehet a gyakorlatban érvényesíteni ezt a jogállamisági mechanizmust, amelyről tavaly decemberben született döntés, és amely ellen Varsó és Budapest az Európai Bírósághoz fordult – ugyanahhoz az ítélkező testülethez, amelyhez most a Parlament kíván fordulni, ha a Bizottság tovább tétlenkedik.

A parlamenti határozatot az AP beszámolója szerint Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter antidemokratikusnak és jogellenesnek minősítette. Szerinte a dokumentumot megszavazó EP-képviselők rá akarják kényszeríteni akaratukat a szuverén és demokratikus országokra. Az AP-anyag ugyanakkor megszólaltatja Terry Reintke német zoldpárti EP-képviselőt is, aki szerint nem csupán a lengyeleknek és a magyaroknak, hanem másoknak is tudniuk kell, hogy a Bizottság az ő oldalukon áll, és harcol az európai uniós polgárok jogaiért.

Szintén tegnapi fejlemény ebben a témakörben, hogy az Európai Bizottság felszólította a varsói kormányt: vonja vissza a miniszterelnök azon beadványát, amelyet Mateusz Morawiecki a lengyel alkotmánybírósághoz intézett, és abban feltette a testületnek a kérdést, hogy jogszabályi ütközés esetén az Európai Unió jogának vagy a lengyel törvényeknek van-e elsőbbségük. Egyetlen rövid megjegyzés: az EU-hoz való csatlakozáskor az államok hivatalosan és egyértelműen elismerik az uniós jog elsőbbségét a nemzeti joggal szemben.

Magyarország másolja az orosz modellt

Hogy ne csak az általánosságok szintjén beszéljünk a jogállamról és emberi jogokról, ehhez tegnap konkrét adalékkal szolgált az a fideszes törvénytervezet, amely tiltaná a homoszexualitás népszerűsítését, de még olyan szinten is, hogy a felvilágosító kiadványokban sem lehetne szót ejteni erről a jelenségről. Az előterjesztés híre bejárta a nemzetközi médiát, úgy például a Die Welt című hamburgi napilap az AFP francia hírügynökség erről szóló tudósítását közli, azzal, hogy több nem kormányzati szervezet elítélően nyilatkozott a javaslatról. Idézi a cikk öt nemzetközi emberi jogvédő szervezet – köztük az Amnesty International - álláspontját, miszerint a Fidesz ezzel azokat a diktatorikus modelleket másolja, amelyek megsértik az európai értékeket. „A kormány saját polgárai ellen fordul, Oroszország, illetve Kína példáját követve” – hangoztatják a bírálók.

AZ MNB KIFEKTETTE A KÖTVÉNYALAPOKAT - INFLÁCIÓRÓL ÉS KAMATEMELÉSRŐL SZÓL MINDEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.06.11.


Májusban az MNB kommunikációja, a kamatemelés belengetése emelte meg jelentősen a hozamokat a hazai állampapírpiacon. Ez a rövidkötvény-alapok árfolyamát kisebb, a hosszúkötvény-alapokét jelentősebb mértéken csökkentette. A befektetések éves hozama így mínuszba fordult.


Májusban elsősorban az MNB kommunikációja mozgatta meg a hazai állampapírpiacot. Május 17-én az MNB alelnöke váratlanul azt nyilatkozta, hogy nőttek a felfelé mutató inflációs kockázatok, és a jegybank proaktívan akar reagálni erre: júniusban kamatemelés várható, amellyel egy kamatemelési ciklus venné kezdetét. A hónap során közzétett áprilisi 5,1 százalékos (azóta kiderült, májusban is ugyanennyi volt) infláció az elmúlt 8 év legmagasabb inflációs adata, valóban messze áll a 2-4 százalék közötti jegybanki tolerancia-sávtól – írja az OTP Alapkezelő havi portfoliójelentésében. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

FREI TAMÁS, A VILÁGPOLGÁR / A FRIDERIKUSZ PODCAST 7. ADÁSA

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2021.06.10.Frei Tamás népszerű televíziós volt, számos műsorral bizonyította szakmai rátermettségét, mígnem elege lett a nézettségért folyó ostoba versenyből és átnyergelt a kalandregények írására, illetve egyik tulajdonosa lett a Café Frei kávézó-hálózatnak. Friderikusz Sándor meghívásának eleget téve hosszasan beszélgettek Frei véletlenszerű pályaválasztásáról, a hagyományos tévézés haláláról, politikai látószögének változásáról, valamint arról, hogy milyen mértékben használta riportfilmjei készítése közben gazdag fantáziáját.

NE TÖRŐDJÖN A PÁPÁVAL! LEVÉL ORBÁN VIKTORHOZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐSZEG FERENC
2021.06.11.


A sajtóból értesültem róla, hogy Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatása során nem kíván Önnel találkozni. Ha Ön az előző Eucharisztikus kongresszus idején, 1938 májusában már miniszterelnök lett volna, Pacelli bíboros, vatikáni államtitkár, a későbbi XII. Pius pápa biztos örömmel találkozott volna Önnel, hiszen a kormányzó a pályaudvaron várta a pápai legátust, és az megérkezése pillanatában kezet rázott a magyar államfővel.

Természetesen ez csak afféle gondolati játék, hiszen ahhoz, hogy Ön miniszterelnökként üdvözölhesse a bíborost, legkésőbb 1905-ben kellett volna születnie, ma már 116 éves lenne, és aligha lehetne életben. De ennél az időbeli eltolódásnál is súlyosabb akadálya lenne, lett volna a találkozásuknak, hogy Ön alacsony származása miatt a Horthy Miklós nevével jelzett előző illiberális korszakban aligha emelkedhetett volna olyan magasra, hogy személyesen üdvözölhesse a pápai legátust.

Hiszen magának Horthynak az esetében is csak a különleges történelmi körülmények tették lehetővé, hogy kisnemesi származása ellenére fölébe került a jobbára arisztokrata politikusoknak.

Ugyancsak a történelmi körülmények számlájára írható – vagy előnyének tudható be -, hogy ma gyűjtőfogalomként „történelmi egyházakról”, „keresztény egyházakról” beszélünk. 1938-ban a vatikáni államtitkár, bár diplomataként kezet rázott Horthyval, magában a kálvinista magyar államfőt eretneknek tekintette, akivel a pályaudvaron igen, de a mennyországban biztosan nem fog találkozni. Az Eucharisztikus kongresszus alkalmából rendezett körmeneten Horthy nem volt jelen, az államfői családot a kormányzó katolikus felesége képviselte...

A „SZABADSÁGHARC” ÁRA: 40 MILLIÁRD ADÓFIZETŐI FORINT ÉS A MÉLTÓSÁGUNK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: PAPP JÓZSEF
2021.06.10.


Ez az ügy még a jelenlegi jogszabályok mellett is kimeríti a hűtlen kezelés tényállását, sőt a legfőbb ügyészen is számon kérhető a kötelezettségszegés, hiszen hivatalból eljárást kellett volna indítania a közjavak elherdálása miatt – írja Papp József a cafeteria-rendszer bedöntésével a kormány által a magyar adófizetőknek okozott, súlyához képest keveset tárgyalt kárról. A Corvinus nyugdíjas oktatójának érzelmekben és jelzőkben gazdag publicisztikáját a Válasz Online közpénzeltüntetés-ügyi cikksorozatára érkezett reakcióként közöljük...

ORBÁN VIKTOR: ELMEGY A JÁRVÁNY KÉRDÉSE, VISSZAJÖN A MIGRÁCIÓ KÉRDÉSE

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2021.06.11.


Orbán Viktor péntek reggel a megszokott módon nyilatkozatot ad a Kossuth Rádióban. A kormányfő beszél a kormány héten meghozott intézkedéseiről és a legújabb nemzeti konzultációról is.

Orbánnak sok a térdeplősdi

Óriási teljesítmény, hogy Magyarország ott lehet az Eb-n. A járvány ugyan veszélyeztette a játékokat de „a jóisten talán megsegít bennünket” – mondta Orbán, legalább harmadszorra említve a természetfeletti segítséget.

A riporter rákérdezett arra, hogy nem aggódik-e a kormányfő attól, hogy az Eb-n a sportról elviszi a fókuszt az, hogy ki térdepel le, ki nem.

A sport nem erről szól – mondta Orbán. „Oda nem tartozó dolgokat nem szabadna felengedni a pályára.” „Ez az egész térdeplősdi egy elhibázott ötlet, miközben a magja”, bár morális alapja Orbán szerint fontos, a rabszolgatartás és a gyarmattartás okozta lelkiismeret-furdalásban van, ám jó, hogy ebből Magyarország nem vette ki a részét.

Orbán szerint több ország így akarja elviselni a morális terhet, megosztva a gesztust a külvilággal, ám ehhez Magyarországnak nincs köze. „Büszke népek” vannak Közép-Európában, akik nem szoktak hozzá, hogy megadják magukat. Azt várjuk a sportolótól is, hogy „állva haljon meg, nem térdelhet le, azért képviseli ő a nemzetet” – mondta Orbán, aki korábban provokációnak tartotta, hogy a magyar válogatott legutóbbi barátságos mérkőzése elején az ír válogatott letérdepelt. A magyar szurkolók kifütyülték a gesztust...


MÍTOSZT TEREMTETTEK ÉS NEM ENGEDIK EL

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.06.11.


Kétélű fegyvernek tartja Kéri László politológus, hogy a 2006-os őszi események felmelegítését állította a választás előtti kampánya középpontjába a jelenlegi hatalom. Úgy látja, a folyamatos gyurcsányozás és a hozzá kapcsolódó hazugságok vissza is üthetnek. Ezt azonban egyelőre nem tekintik valós veszélynek.


A Fidesz és Orbán Viktor mítoszt teremtett a 2006-os őszi eseményekből, abban bízva, hogy tűzön-vízen át ezzel kampányolva megszerezhetik a hőn áhított újabb győzelmet a 2022-es parlamenti választásokon. Így magyarázza Kéri László, hogy ezekben a hetekben elsősorban a volt miniszterelnök nevét a zászlajukra tűzve igyekeznek meggyőzni a választópolgárokat arról, mennyit veszíthetnek, ha a kormányváltásra voksolnak majd. Hogy a jelenlegi hatalom mennyit veszíthet, arról egyelőre nem ejtenek szót.

A politológus szerint ebben a kampányban saját híveikre továbbra is biztosan számíthatnak. Őket a vakhit vezérli. Számukra elég csak kimondani a főgonosz – vagyis Gyurcsány Ferenc – nevét és máris tudják, miképpen kell voksolniuk. Csakhogy velük még nem garantált a győzelem. Ehhez például szükség lenne az először, vagy legfeljebb másodszor szavazó fiatalokra, a 20-30 évesek nagy részére is. Nekik azonban nincsenek – nem lehetnek – meghatározó emlékeik 2006-ról. Kéri László azt mondja, a muhi, vagy a mohácsi csata pont annyira ismeretlen tartomány számukra, mint a 15 évvel ezelőtt történtek. El kell hát mesélni nekik. A kormánypárti propagandisták egyik fő célja tehát éppen az ő megnyerésük lehet. Ezért készülnek a filmek, a könyvek, a különböző műsorok, hátha a táborba lehet őket csábítani...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN EZT IS MEGÚSZHATJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.11.


Már akár szeptemberben megindulhat az első uniós jogállami vizsgálat, de Orbán Viktornak nem kell aggódnia, mert ha el is marasztalják a magyar kormányt, az csak jóval a tavaszi választás után várható.Reuters

A költségvetésért felelős uniós biztos azt közölte, hogy már szeptemberben vagy legkésőbb októberben megindulhat az első jogállami vizsgálat az ez évtől hatályos új mechanizmus alapján, ám Hahn bejelentéséből az következik, hogy Orbán Viktornak nem kell aggódnia, mert ha el is marasztalják a magyar kormányt, az csak jóval a tavaszi választás után várható. De azért a fejlemény kellemetlen a magyar és a lengyel vezetés számára, amely abban bízott, hogy csak sokkal később fagyaszthatják be a nekik szánt milliárdokat, már ha úgy ítéli meg az unió, hogy Budapest és Varsó megsérti a közös normákat.

Az osztrák politikus azután nyilatkozott, hogy az Európai Parlament nagy többséggel úgy határozott: beperli az Bizottságot az Európai Bíróságnál, ha a végrehajtó testület továbbra sem szerez érvényt a múlt év végi tanácsi verdiktnek, miszerint lemondhat a szubvenciók egy részéről az a tagállam, amely semmibe veszi a jogállami előírásokat. Brüsszel viszont arra hivatkozik, hogy olyan gyakorlati alkalmazást akar kidolgozni, amely jogilag támadhatatlan és ahhoz idő kell.

Hahn szerint az egyeztetési folyamat lezárulta után már az ősz kezdetén postázhatják az első figyelmeztető levelet az érintett kormányoknak. Vagyis nem várják be, hogy mire jut az Európai Bíróság az új rendszer ellen beadott magyar és lengyel panasz ügyében. Szerinte a konkrét eljárások 9 hónapot vesznek majd igénybe. Ebből következik, hogy a magyar vezetésnek nem kell félnie, mert legkorábban csak a jövő év közepén marasztalhatják el, azaz a kampány közben várhatóan nem kell védekeznie az anyagi visszaélések vádja ellen.

Süddeutsche Zeitung

Vége az Európai Parlament türelmének von der Leyennel szemben, mert a jogállamiság csehül áll több tagországban is - a Bizottság mégsem veti be a jogállami mechanizmust. Pedig az USA kemény szankciókat hozott korrupt bolgár politikusok ellen, az Európai Bíróság törvénytelennek nevezte a lengyel Alkotmánybíróság több tagjának kinevezését, továbbá Brüsszel arra szólította fel Magyarországot még az év elején, hogy alaposan reformálja meg a közbeszerzési szabályokat, mert azok rendszerszintű hibákat tartalmaznak. Ezért számítani lehet visszaélésekre a koronaalap felhasználása során.

A tegnapi vitában a német szociáldemokrata Barley kiemelte, hogy az EP részéről eddig tartott a tolerancia. Giegold, a német zöldek vezetője arról beszélt, hogy egyes kormányok azért építhetik le folyamatosan a jogállamot, mert a többiek éveken át csak nézték a fejleményeket. A politikus azt követeli, hogy ne legyen ennyire gyáva az európai jogközösség, ugyanakkor más tagok, így főleg Németország, fejtsenek ki nagyobb nyomást.

Csak éppen vita van a frakciók között a hogyan továbbról. A Néppárt úgy látja, hogy ha a Bizottság napokon belül közzéteszi a mechanizmus alkalmazásának irányelveit, akkor nem kell beperelni a testületet az EUB-nál. Az EPP nélkül meg bizonytalan, hogy összejön-e a többség a Brüsszel elleni panasz benyújtásához.

Barley szerint viszont semmi szükség további irányelvekre, nem hivatalos levelekre. A Bizottságnak határozottan fel kell lépnie az érintett kormányok ellen, mivel azok semmibe veszik a játékszabályokat. Moritz Körner, a német szabaddemokratáktól elterelő hadműveletnek, halogató taktikának nevezte, amit von der Leyenék csinálnak. De el kell dönteniük, hogy a többség oldalán állnak-e vagy metán inkább Orbán Viktorhoz, valamint a lengyel vezetéshez húznak - emelte ki.

Daily Telegraph

Az erősen unióellenes jobboldali lap úgy látja az EP tegnapi döntését, hogy az EU saját magát fenyegeti feljelentéssel, amiért túlságosan is enyhekezűen bánik több tagország autokrata erősemberével. Az összeállítás, amelyet Orbán Viktor fényképe illusztrál, úgy értékeli, hogy a Parlament Magyarország és Lengyelország mielőbbi elmarasztalását szeretné elérni. Idáig mindössze kétszer fordult elő, hogy Strasbourg az Európai Bíróság elé citálta a Bizottságot.

A holland liberális Sophie in t’Veldt kifejtette a vitában, hogy nincs több idő, Brüsszelnek haladéktalanul be kell indítania a jogállami mechanizmust, vagy különben az EUB előtt köt ki az ügy. A német zöld Terry Reintke ezt azzal toldotta meg, hogy a Bizottság nem nézheti ölbe tett kézzel, amint szélsőjobbos populista kormányok szétszaggatják a jogállamot Európában.

Budapestet és Varsót heves bírálatok érik a melegek jogai, a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozása miatt. Ezen felül az OLAF azzal vádolta meg Orbán vejét, hogy az 40 millió eurós uniós támogatást nyúlt le. A miniszterelnök kiléptette a Fideszt az Európai Néppártból, még mielőtt az kitette volna a párt szűrét a demokratikus elvek be nem tartása miatt. Ugyanakkor a Bizottság szóvivője tegnap is azt bizonygatta, hogy nem kell aggódni, mert ugyan egyelőre még dolgoznak a szankciós rendszeren, de egyetlen olyan visszaélés sem sikkad el, amelyet ez év január 1-je óta követtek el.

Washington Post/AP

A Bizottság azt kéri, hogy a lengyel kormány ne forszírozza az Alkotmánybíróságnál annak eldöntését, vajon a nemzeti vagy az uniós jog-e az elsődleges. A levéllel az igazságügyért felelős biztos, Reynders azt akarja elérni, hogy a PiS vonja vissza ez irányú előterjesztését, annál is inkább, mert az alkotmánybírák többségét a mostani hatalom nevezte ki és félő, ők a hazai jogszabályok primátusa mellett törnek lándzsát.

Márpedig az EU-nak van így is éppen elég baja a lengyel igazságszolgáltatásra gyakorolt kormányzati nyomás miatt. Egy varsói szóvivő ezzel együtt azt mondta, hogy a testület remélhetőleg a lengyel jognak adja az elsőbbséget. Ha így lesz, akkor az csak tovább ront Brüsszel és Lengyelország viszonyán, hiszen az unióban már széleskörű a vélemény, hogy a PiS lerombolja a demokratikus értékeket. A lengyel ellenzék pedig attól tart, hogy az alkotmánybírósági döntés nyomás az ország rákényszerülhet a tagság felmondására.

Mellesleg brüsszeli illetékesek úgy vélik, hasonló visszalépés megy végbe Magyarországon is. Mindenesetre a Bizottság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a lengyel vezetés beadványa a közösségi jogrend alapelveit vonja kétségbe, ezért jó volna sürgősen levenni a napirendről. A lengyel félnek most egy hónapja van, hogy válaszoljon. Az Alkotmánybíróság viszont már kedden határoz.

The Times

Habár a lengyelek nagyjából 90 százaléka odavan az unióért, a lap nem tartja kizártnak, hogy a mostani jogvita végpontjaként Lengyelország búcsút int a szervezetnek, mert a viszály egyre mélyül és egyre inkább feloldhatatlanná válik. Hogy mi élvez elsőbbséget: az uniós vagy a nemzeti jog, az ez esetben konktrétan úgy merült fel, hogy az Európai Bizottság el akarja érni az erősen vitatott lengyel Fegyelmi Kamara működésének felfüggesztését, miután a testület bírákat vonhatna felelősségre, ám attól kell tartani, hogy ily módon a politikai beleszól a hatalmi ág ügyeibe.

Ezzel szemben az igazságügyi miniszter helyettese kifejtette: az EU-nak nincs joga beleszólni a tagok jogrendjébe, sőt azzal vádolta meg Brüsszelt, hogy az jogköröket von el a nemzeti kormányoktól. Jelezte, hogy ha az ítélet számukra lesz kedvező, akkor nem hajtják végre, amit az EUB kíván. Piotr Buras, az Európai Külkapcsolati Tanács nevű elemző intézet varsói irodájának vezetője úgy értékelte, hogy a vélemény hadüzenettel ér fel az unió jogállami mechanizmusa ellen.

Szavakban a lengyel vezetés is a Polexit ellen foglal állást, Morawiecki miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ők csupán az elnyomó módszerekből nem kérnek. Ám a konfliktus azzal fenyeget, hogy visszafordíthatatlanná válik. Laurent Pech, a londoni Middlesex Egyetem professzora a szerint a beinduló spirál bőven torkollhat a kiválásba. Hiszen ha egy tagállam nem veszi figyelembe a legfelsőbb európai bíróság határozatát, akkor ily módon az alapszerződésen lép túl. Erre Brüsszel kénytelen lesz pénzügyi megtorló intézkedéssel válaszolni, ami után a lengyelek akár vehetik a kalapjukat, ha nem hajlandóak fizetni.

Buras ott látja a gondot, hogy az EU nem bizonyulhat gyengének, mert az a végét jelentené. Pech megjegyzi ugyanakkor, hogy a lengyel kormányon belül Ziobro, az igazságügyi tárca vezetője körül van egy kemény mag, amely a válságban érdekelt, mert az vagy legitimálja a távozást, vagy segít megzsarolni Brüsszelt a jogállami mechanizmus felvizezésére. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy a demokráciáról zajló vita létkérdést jelent az unió számára. Azzal párhuzamosan, hogy egyre erősebb a versengés Moszkvával és Pekinggel.

A lengyel ellenzék nagyon aggódik, nehogy az ország a britek sorsára jusson. Hiszen a toryknál senki sem akart kilépni, aztán mégis mi lett a vége. És ugyanez megismétlődhet Lengyelországgal is.

Politico

Az Európai Parlament hatalmas többséggel, 505-30 arányban elítélte, hogy bár sokáig tagadta, ám a végén csak bebizonyosodott: a cseh kormányfő továbbra is hasznot húz a nevéhez fűződő vállalatbirodalomból. Az összefonódást az európai számvevőszék állapította meg, és a strasbourgi törvényhozók most felszólították az Agrofertet, hogy fizesse vissza a milliókat vagy Brüsszelnek, vagy a cseh költségvetésnek, attól függően, honnan kapta a pénzt.

A határozat nem kötelező jellegű, de jelzi, hogy az EP fokozni kívánja nyomást a Bizottságra, illetve Csehországra. Merthogy Babisnak meghatározó szava volt a szubvenciók elosztásában, miközben érdekei azt diktálták, hogy saját cége nagy összegű támogatáshoz jusson. Monika Hohlmeier, a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság CSU-s elnöke kijelentette, hogy értésre akarták adni: a Parlament változatlanul küzd az oligarcha hálózatok ellen, amelyek leszedik a maguk sápját az agrár- és felzárkóztatási alapokból. Közölte azt is, hogy a cseh kormány továbbra is folyósít szubvenciókat a vállalatcsoportnak.

Babis maga úgy nyilatkozott, hogy ő nem csinált semmi rosszat, az EP viszont változatlanul beleavatkozik az ország belügyeibe, mert befolyásolni kívánja az októberi választások eredményét. Ám az egész mögött a cseh ellenzék rejtőzik. Az összeférhetetlenségre egyébként úgy derült fény, hogy Csehország jókora késéssel, de törvénybe iktatta az EU pénzmosás elleni irányelvét, így az Agrofert kénytelen volt beismerni, hogy Babis továbbra is érdekelt a vállalatbirodalomban.

Bloomberg

Orbán Viktor ráerősít a gazdaságra, hogy hatalmon maradhasson, vagyis nem egészen egy évvel a választás előtt a gazdasági kérdésekre összpontosít, mert szeretné kifogni a szelet az ellenzék vitorlájából, amit igencsak feldagasztott az erősen vitatott Fudan egyetem körüli politikai vihar. A kormány most újabb nemzeti konzultációt indít és a jövő év elejére 2 milliárd dolláros adóvisszatérítést lengetett be. Azt is kilátásba helyezte, hogy megemelik a minimálbért.

A miniszterelnök szeretné elterelni a figyelmet a campus-ról, miután a tömegtiltakozás hatására kénytelen jegelni a tervet. Az egyesült ellenzék a közvélemény kutatásokban fej-fej mellett áll a Fidesszel.

Süddeutsche Zeitung

Orbán Viktor népszavazást jelentett be a kínai egyetem ügyében, miután erős a tiltakozás a tervvel szemben. Az ellenállást részben az magyarázza, hogy Peking magyar pénzből építené meg a létesítményt. A telket ajándékba kapná hozzá, a kiadásokat a magyar kormány állná, ami 1,5 milliárd eurót jelent. Az ellenzék és a lakosság többsége a beruházás ellen van. Ezért jön a referendum, de csak 2022 után. Akkorra azonban már véglegesítik az összes részletet a munkálatotokkal, illetve a finanszírozással kapcsolatban. Magyar sajtóértesülések szerint már most érvényben vannak előszerződések és azokat igen nehéz lenne felmondani.

SZÜKSÉGEM VAN A MOTORODRA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.06.11.


Nagyot ment tegnap doktorminiszterelnök elvtárs, egész délelőtt sziporkázott szinte. Először kibukott belőle az őstulok, hogy az írek a térdepléssel provokálták a szofisztikált magyari szurkolókat, mert a magyari lélek az olyan, hogy csak isten, haza, szerelem előtt térdepel, különben állva döglik meg. Állva pisál, ilyen a büszke kipcsak DNS-e neki, s ha sok volt a kumisz, állva szarik is be. Térdepelnek ezek az írek, buzik ezek csezmeg. Ennyit erről. Másrészről arra a sajtóeseményre, amelyen kérdezni lehetett őszentségét, egynémely orgánumokat egyszerűen nem engedtek be.

S amikor megkérdezték doktorminiszterelnök elvtársat, hogy akkor ez most hogy, mintegy boldogkarácsonyt receptre működve fingta oda, hogy nem ő szervezi a sajtóeseményt. Perszepityu. Ez a másik. Viszont tovább haladva a gyönyörökben azt is megtudhattuk, hogy doktorminiszterelnök elvtárs is jogosult az szja visszatérítésre. Arra, amit szavazatszerzési megfontolásokból fog osztogatni jövőre a gyerekeseknek (ha olyanok lesznek a számok), hogy az idén befizetett szja-t egy ikszért visszaadja, ha az apuka hoz magával egy másik apukát is.

Kérdezték tőle tehát ilyen kukacoskodó sajtómunkások, akik valami véletlen nyomán elébe járulhattak, hogy akkor ő is kap-e ilyen visszatérítést, mire doktorminiszterelnök elvtárs: persze, van olyan korú gyereke, aki után jogosult. Tudjuk, bérből és fizetésből él ő is, a járvány megviselte, mint mindannyiunkat. Ezt a fejezetet én most tovább nem is ragoznám, mindannyiunknak megengedem a kurvaanyázást, jámborabbaknak a lárifári miniszterelnök úr sóhajtást, mint Gyurcsány annak idején a tévében. Viszont nem mindenki senyvedett a kórtól, voltak, akik egyenesen jól jöttek ki belőle.

Például a Lölö, a pénztáros. Ő ugyanis arra ébredt tegnap, hogy kies hazánk leggazdagabbja immár, nem véletlenül duruzsolnak körülötte az eladósorban lévő lyányok. Lölö a járvány alatt is gyarapodott, ő nem tudja hogyan, Isten áldásával meg a szorgalommal és a Cukorhegyit pipáló eszével. Kiszámolták, akiknek ehhez volt késztetése, hogy ez a Lölö ha aludt, ha a szépet tette az Andinak vagy csak simán bátorak volt, óránként kétmillióval gyarapodott. Egyszerűen tehetetlen a pénzeső ellen, elárasztják őtet a sokrengeteg forintok...