2018. július 12., csütörtök

ÖSSZESEN 10 MILLIÁRD FORINTTAL TARTOZIK A CSŐDBE MENEKÜLT MAGYAR BUSZGYÁRTÓ

ZOOM.HU
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2018.07.12.A nemrég csődbe menekült Ikarus Egyedi (Ikarus EAG) összesen 3 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak – tudta meg a Zoom.hu a cég pénzügyeire rálátó forrástól. Ha ez a szám helytálló, akkor a vállalattal szemben összesen már 10 milliárd forint követelésről lehet tudni. Ez a következőképp áll össze:

- 3,9 milliárd hiteltartozás az MKB Bank felé,
- 3 milliárd forint tartozás a beszállítók felé,
- 2,6 milliárd forint kötbértartozás a Volán felé,
- 344 millió forint kötbértartozás a BKV felé.

Milliárdokra rúg csak a csuklós Modulók utáni kötbér

Az MKB-s hitelt az Ikarus Egyedi annak a 180 darab Modulo csuklós busznak a legyártásához vette fel, amiket a Volán és a BKV rendelt tőle. A hitelszerződést kétszer meghosszabbították, a legutolsó határidő június 18-án járt le – legalábbis a Zoom.hu információi szerint erről számolt be Mészáros Csaba tulajdonos (és akkor még ügyvezető) a társaság június 22-ei taggyűlésén, ahol a csődvédelemről is döntöttek.

A Modulók leszállításáról a Volánnal és a BKV-val kötött szerződésben az szerepel, hogy ha az Egyedi nem szállítja le időre a buszokat, akkor a közlekedési cégek elállhatnak a szerződéstől, kötbérként pedig az át nem adott buszok árának 20 százalékára jogosultak.
A Volán és a BKV július 11-én bejelentették, hogy a szerződéstől elállnak, és a kötbérre igényt tartanak

(állami cégekről lévén szó másként felmerülne a hűtlen kezelés gyanúja). Az Egyedi 20 busszal tartozik a BKV-nak, 150-el a Volánnak (vagy majdnem annyival), egy busz ára 86 millió forint, így jöttek ki a fenti számok. Az Egyedi még megpróbálhat kibújni a kötbérfizetés alól vis maiorra vagy beszállítói késésekre hivatkozva, de a szerződés szerint erről menet közben tájékoztatnia kellett a megrendelőket. Kérdés, ezt megtette-e, a Volán és a BKV kötbérigény-bejelentése arra utal, hogy nem.

A két közlekedési vállalatnak lehetnek még kisebb követelései az Egyedivel szemben, közleményeikben utaltak egyéb, szerződéses kötelezettségekre, amiknek érvényt akarnak szerezni (például alkatrész-utánpótlásról lehet szó). Illetve az Egyedinek vannak még kisebb, függőben lévő megrendelései, de a fenti tételek a legnagyobbak...

KÖVÉR: FIZESSENEK A NYUGATI ORSZÁGOK A KIVÁNDOROLT FIATALOKÉRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.07.12.


Idegen kultúrájú népesség bevándoroltatása helyett az EU ösztönözze az európai népesség demográfiai katasztrófájának elkerülését célzó nemzeti politikákat – szorgalmazta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Varsóban, a közép- és a kelet-európai országok parlamenti csúcstalálkozóján.

Az értekezleten Kövér László a fenntartható fejlődés témájában szólalt fel. A demográfiai és a munkaerő-piaci fenntarthatóság kapcsán rámutatott: a munkaerő-piaci gondokkal küzdő nyugat-európai országok 1990 óta több mint 25 millió szakképzett embert vontak ki Kelet-Közép-Európából, és 2050-ig ez a szám a becslések szerint további 20 millióval növekszik.

Javasolta: a térség országai közösen kérjenek az Európai Uniótól pénzügyi kompenzációt a kivándorolt munkaerő képzési költségeihez. Emellett vegyék rá az EU-t, hogy ösztönözze “az idegen kultúrájú népesség tömeges bevándoroltatása helyett az őshonos európai népesség demográfiai katasztrófájának elkerülését célzó, összehangolható nemzeti politikákat “. (MTI)

Na még egyszer:

a térség országai közösen kérjenek az Európai Uniótól pénzügyi kompenzációt a kivándorolt munkaerő képzési költségeihez.

Mindenki úgy érti, ahogy én? Kövér László komolyan arról hadovál, hogy ők bizony fejpénzt akarnak kapni azok után a fiatalok után, akik jórészt a Fidesz országrombolásának köszönhetően húztak el innen a véreres francba? Hogy fizessenek a nyugati országok a maffiának a mi gyerekeinkért, testvéreinkért? Esküszöm úgy hittem, én már soha többé semmin nem tudom felhúzni magam az idegrohamig, de most mégis sikerült.

Miután nem sikerült megpumpolni a külföldön élő és dolgozó magyarokat – pedig voltak erre remek ötletek, csak egyiket sem merték meglépni – most ezt találták ki? Vezessük ezt le:...

MEGRÁZÓ RÉSZLETEKET ÁRULT EL A MENEKÜLTHELYZETRŐL EGY LAMPEDUSAI ORVOS

24.HU
Szerző: 24.hu
2018.07.12.


Pitero Bartolo Lampedusa egyik orvosa. A sziget majdnem félúton helyezkedik el Szicília és Líbia között, de még Olaszországhoz, tehát az Európai Unióhoz tartozik, így az Afrikából érkező menekülthajók egyik központjává vált. Bartolo a menekültek egyik helyi orvosaként testközelből szerezhetett kézzelfogható tapasztalatokat az olasz kormány és az EU menekültpolitikájának jelenlegi hatásáról és eredményeiről.


A Guardianben közölt véleménycikkében kifejti, hogy
- az EU-líbiai megállapodás magát a poklot hozta el a menekülteknek
- a líbiai elhelyezési pontokról minden nap kerülnek ki olyan emberek, akik olyan sérüléseket szereztek ott, hogy ezek a helyek erősen hajaznak “koncentrációs táborokhoz”
- a politikusoktól semmitmondó válaszokat kapott
- és erősen kritizálja az EU-t, az invázióval riogató politikusokat, illetve sérelmezi az európai szolidaritás teljes hiányát
Nemi erőszak és elektrosokk

Az olasz szerző azzal a személyes megállapítással kezdi írását, hogy bár sokáig büszke volt nemzetére, amely ragaszkodott a szolidaritáshoz és a humanitáshoz, most már nem tud ugyanígy érezni, miután tavaly Róma és Brüsszel megállapodott pár “líbiai csoporttal, azaz embercsempészekkel”. Ennek keretében egy bizonyos összegért ezek a szervezetek feltartóztatják az Európába kívánkozókat, méghozzá a külön nekik felállított táborokba elhelyezve őket.

Bartolo szerint a fő különbség az EU-török és a EU-líbai megállapodás között, hogy míg a török táborok többé-kevésbé hatékonyak, az afrikaiak horrorisztikusak, mert bevett dolog a nemi erőszak, a kínzások és a gyilkosságok.

A lampedusai klinikáról a menekültek sorsa nyilvánvaló – írja Bartolo, aki plasztikusan számol be arról, milyen traumák érik a menekülteket.

"Kegyetlenül kínozzák őket, napokig, de akár évekig is. Az emberek, akiket hoztak tele voltak égési sérülésekkel, lőtt sebekkel, pengevágásokkal, illetve nemi szervükre és fejükre mért áramütésekkel. Szinte mindig kiszáradnak, teljesen kihűlnek, és így az összeomlás szélén vannak"...

HA TÍZ FÉRFIÚ MARAD IS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: NAGY N. PÉTER
2018.07.12.


Mintha csak a hajdani III/III dolgozna. Az ő módszerük volt az ellenzék tagjainak egymás ellen fordítása.

Schilling Árpád nemrég írta: „Az ellenzék egy szartenger. (...) Kamupártok vagytok, kamuüzenetekkel, kamuképviselőkkel. Sem az önkormányzati, sem az EU-s választásokon nem szavazok olyan képviselőre, aki a parlamenti pártok bármelyikéhez tartozik. Szóba állni ezekkel olyan, mint megmártózni a szartengerben.”

Szelényi Iván a választás után: „A ma meglévő ellenzéki pártstruktúrában nem lehet a Fideszt leváltani. Nincs olyan választási törvény, amelyben ez megtörténhetne. Ma nincs olyan párt, amelyik a Fidesz váltópártja lehetne. A Fideszt egy, a baloldaltól a jobbközépig terjedő néppárt legyőzhetné, a lejáratódott jelenlegi ellenzéki pártok (DK, MSZP, Jobbik, LMP) összefogása nem.”

A téteket és a lehetséges kimenetet Kuncze Gábor már 2012-ben, a Beszélőnek adott interjújában megadta: „Az a szép, hogy a Fidesz, miközben önmaga bebetonozására törekszik, megbuktatásának kulcsát az ellenzék kezébe adta. Az ellenzék meg bolyong a kulccsal, és nem találja az ajtót. Ha Orbán nem megy 2014-ben, akkor marad 2018-ban is. Nagy erőkkel építi ki saját hatalmát, ami 2018-ban már megdönthetetlen lenne.”

2018-ban vagyunk. Az ellenzék mintha saját holdudvarának és egymásnak volna az ellenzéke.

(Ellenzéket ver egymás közé.) Lassan már azt az érzést keltik, nincs szükség ilyesfajta képződményre.

Visszalapozok vitatételekért.

Eötvös József a Reformban (1846): „Azon pillanatban, melyben az ellenzék, mint kompakt egész, meghatározott elvekkel lép föl, a kormány szint azt kénytelen tenni, s politikai vitatkozásaink cél nélküli tusakodásból rendezett küzdéssé válandanak, melynek győzelmei legalább, mint eddig, eredmény nélkül nem fognak maradni.”

Deák Ferenc (1845): „Nem könnyű az oppositio tagjanak lenni. Nem czifraság az. (…) Az ellenzéknek kötelessége ugyanaz marad, bármi csekély számra olvadnak is le tagjai. Lehet, hogy a közelebb reánk következő időkben eltávoznak azok, kiknek valóságos meggyőződése változott, elhullanak, kik egyedül, hiúságból vagy melléktekintetből állottak eddig az ellenzékhez; de ha tíz férfiú marad is, legyen csüggedetlen, vigyázó és becsületes, s hasznos szolgálatot teend a hazának, habár hatása kisebb lenne is.”...

RÖFIT MEGESZI A PENÉSZ A SÁRGA IRIGYSÉGTŐL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.07.11.


Horvátország VB döntőben!
Hadd ne taglaljam, mi meg hol vagyunk.
És akkor még arról nem is esett szó, hogy mi a differencia Reménységünk, és a horvát elnökasszony között, de érdemes lenne lefényképezni mindkettejüket fürdőruhában...
Nem csak esztétikai a differencia...
Jómagam a horvátoknak drukkolok, tudjátok, Zrinyi, Frangepán, Jellasi - ja, ő nem...
Jó kis világbajnokság ez, tetszik!

KUDARCÁT REJTEGETI A KORMÁNY - DER, DIE, DAS HITELBŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.07.12.


Az állami nyelvoktatás kudarcának beismerését jelentheti: miközben a kormány titkolja a képzésről készült felmérés eredményeit, nyelvtanulási diákhitelt vezetne be.

Továbbra sem hajlandó elárulni a kormány, milyen eredmények születtek azon az Oktatási Hivatal által elvégzett felmérésen, 

amely a hazai nyelvoktatás helyzetét és a középiskolások nyelvtudását vizsgálta

A felmérést egy tavaly júniusban megjelent kormányhatározat rendelte el, ami idén február 28-ig szabott határidőt a vizsgálatra. Az eredmények alapján az illetékes minisztériumoknak június 30-ig kellett kidolgozniuk az iskolai nyelvoktatás fejlesztését célzó stratégiát a 2018-2027 közötti időszakra. Áprilisban mindössze annyit árult el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy a felméréssel végeztek, de áprilisban még az eredményeket értékelték. Most annak kapcsán érdeklődtünk újból, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács – amint arról az Index beszámolt – olyan javaslatokat terjesztett a kormány elé, mint például a nyelvtanulási diákhitel bevezetése, idegennyelvi táborok ösztönzése. Szerettük volna megtudni, a felmérés eredményei mikor lesznek nyilvánosak, illetve hogy az említett elképzelések már részei-e a nyelvoktatás fejlesztését célzó stratégiának. Az Emmi válaszában annyit közölt: az eredményeket egy szakmai konferencián, a tanévkezdéshez kötődően teszik majd közzé.

Eddig mi sem tudunk semmit a felmérésről, pedig már éppen ideje lenne megismerni az eredményeket 

– nyilatkozta lapunknak a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

Rozgonyi Zoltán szerint legkésőbb nyár végéig a szakma számára is ki kellene derülnie, mire jutott az Oktatási Hivatal. A nyelvtanulási kölcsön tervéről úgy vélekedett: a diákhitel ilyesféle kibővítése elsősorban az egyetemistáknak jelenthet segítséget, holott a középiskolai nyelvoktatás helyzetén is sürgősen javítani kellene, hiszen a tervek szerint 2020-tól a továbbtanuláshoz kötelezővé tennék a középfokú nyelvvizsgát...

MÉSZÁROS LŐRINC GYEREKEINEK CÉGÉBE ÚGY ÖMLIK A PÉNZ, MINTHA AZ APJUKÉ LENNE

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2018.07.12.


Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifjabb Mészáros Lőrinc cége is beállt a közpénzzuhany alá.

Legújabban 1,9 milliárd forintos közbeszerzést nyert el a felcsúti Fejér B.Á.L. Zrt. és a West Hungária Bau Kft., előbbi Mészáros Lőrinc egykori felcsúti polgármester, jelenlegi nagyvállalkozó gyermekeinek tulajdonában van.

A Fejér B.Á.L. Zrt.-t Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc 2015 júniusában alapította és csakhamar olyan sikereket ért el, hogy tavaly áprilisban az Átlátszó már arról cikkezett, hogy a vállalkozás egy év alatt megháromszorozta bevételeit. A 2017-es évet is egyenes derékkal zárhatták, hiszen az építőipari cégek élvonalába kormányozták magukat 20 százalékos profitrátájukkal. A cég az atombizniszbe is belevetette magát építőipari szaktudásával...

SZÁJRÓL SZÁJRA TERJED A RÁSZORULÓKON SEGÍTŐ ANYÁK HÍRE

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.07.12.


A munkájuk és gyereknevelés mellett döntöttek úgy anyukák, hogy segítenek más olyan anyáknak, akik nem adhatnak meg mindent a gyereküknek, mert nehéz körülmények között élnek. A Tündérpakk Alapítvány anyukái eleinte csak gyűjtéseket szerveztek, de ma már mindenben segítenek a rászorultaknak. Munkát, lakást szereznek, ügyvédet biztosítanak, házat újítanak fel és rendeznek be, iskolát festenek, de még idős embereken is segítenek.

Munka után vagy hétvégén a Tündérpakk Alapítvány anyái telepakolják a kocsijukat zsákokkal, és a gyerekeikkel együtt útra kelnek, hogy szinte az ország bármely területére segítséget vigyenek. Az anyukákhoz rengeteg adomány és segítség érkezik magánszemélyektől és nagyobb cégektől, vállalkozásoktól egyaránt, mert tudják, hogy jó helyre kerül az adomány.

A 16. kerület egyik újonnan épített lakóparkjában találkozunk három önkéntes nővel és gyerekeikkel, Szomolányi Tímeával és lányával, Seres Barbarával és Koklács Tündével. Halkan ülünk le a konyhában beszélgetni, ugyanis az egyik önkéntes, Tünde négy éves kislánya éppen alszik. A három nő próbál csendesebben nevetgélni egymás viccein, kétség nem fér hozzá, hogy nem csak munkatársakról, hanem nagyon jó barátnőkről van szó.

Ennek a baráti társaságnak és az alapítványnak az élén Szomolányi Tímea áll, akit a tévénézők a Jön a baba! című műsorból is ismerhetnek. Az egész alapítványt Tímea fogja össze, az ő kiterjedt kapcsolathálójának köszöhetően tudnak ennyi mindenkin segíteni, ugyanis saját pénzük nincs.

,,Ez úgy néz ki, hogy felhív minket valaki, hogy kiságyra van szükség, mert a védőnő reklamál, hogy nincs. Akkor mi kiírjuk a Facebookra, és nem akarok hazudni, nem kell hozzá egy nap, és már megvan a kiságy” – meséli Barbara, az egyik önkéntes...

TANÁROK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.07.11.


...vannak sokan, akik nem tudnak máshová menni. Van, aki nem alkalmas másra, van, aki nem is akar más lenni.
Elítélhető-e, aki megalkuszik? Marad, mert azt hiszi, nem tehet mást. Mostanában (és máskor is) arról szól minden, hogy ez a kormány meg a régebbiek is, és bezzeg a finnek. Nem tudom, hogyan történt az iskolarendszer létrehozása a finneknél, de nem nagyon hiszek a felvilágosult abszolutizmusban, hogy ugyanis jött egy jó politikus bácsi (néni akkor még ott sem jöhetett volna), és azt mondta, egy életem, egy halálom, én most az iskolát megreformálom. Kellettek ahhoz a tanárok. Azok a tanárok, akik tisztában voltak a munkájuk értékével és fontosságával. Ami akkor és ott nem volt semmivel értékesebb és fontosabb, mint most és itt például. Úgy képzelem, hogy annak idején például Finnországban az összes tanár előállította a maga felelős képviseletét, akik azt mondták a politikusoknak, értsünk szót. Mi tanítottunk titeket, és a jövő nemzedékeit is mi fogjuk tanítani, azaz nélkülünk ti mozdulni sem tudtok. Egy-két napig talán, de hosszabb ideig bizonyosan nem. Úgyhogy két eset lehetséges: vagy előteremtitek a feltételeink megvalósításához szükséges eszközöket, vagy beszüntetjük a munkát. Mindannyian egyszerre. Nincs sztrájktörvény meg a mittudomén milyen szükséges minimum ellátás, semmi sincs. Természetesen tárgyalás sincs, mert kompromisszum sem lehetséges, minthogy nem vagytok az ügyben kompetensek, nincs tárgyalási alap. Igen vagy nem, kaptok huszonnégy órát, ez egy kicsit sok, de iskolás korotok óta tudjuk, nehéz felfogásúak vagytok.
Valami ilyesmi.
Az óvodától az egyetemig van az országban körülbelül 150-160 000 tanítással foglalkozó ember (a pedagógus szótól undorodom, a tanár nem vezető, semmilyen módon). Börtöncella körülbelül 16-18000, azok is tele, ha az összes tanárt le akarják csukni, előbb el kell engedni 16 000 bűnözőt, akkor lehet bezárni az oktatók 10 százalékát. Mitől is tetszik ilyen mértékig beszarva lenni?
Ja hogy nehéz, mert nem mindenki ért egyet. Mennyi az a nem mindenki?
Jó, seggnyaló minden szakmában van, ostoba és primitív is. Hányan lehetnek? Én nem tudom, tessék felmérni az állományt. Ugye nem nekem kell megmondanom, hogyan kell ezt csinálni?
Nagyon rossz azt hallani, hogy a politika megalázza a tanárokat. Erre egyet tudok mondani. Ha hagyják, megérdemlik.

BARLANGBA SZORULT THAI GYEREKET VAGY LÍBIAI MENEKÜLTET KELL-E INKÁBB MENTENI?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.07.12.


Most láttam a mellékelt képet a FB-on, hadd fűzzek egy-két megjegyezést a nyilvánvalóan progresszivista karikaturista-grafikus kirajzolódó gondolkodásmódjához, miszerint a hype-olt gyerekmentés és a kegyetlen migránsellenesség nem férnek össze egymással. De, összeférnek. 

Sok oka van ennek. Jószerivel bárkit megkérdezhetünk, egyetértés lesz abban, hogy a barlangban rekedt gyerekeket, akiket a hírek szerint egy meggondolatlan felnőtt vitt be a helyre, ki kell menteni. Ezek szerint -- mivel a másik oldalon is gyerekek szerepelnek (a felnőttek mellett) -- nem önmagában az a tény helyez nagyobb konszenzust a gyerekmentés, mint a migránsmentés mellé, hogy az egyik helyen gyerekekről van szó, a másikon meg nem. Sőt nem is amiatt szimpatizál szinte mindenki az ügyükkel (szemben a másik üggyel), hogy a thai csoport csoport nem migráns, mert akármilyen színű és eredetű csoport szorult volna be akár Magyarországon is egy barlangba, csaknem azonos lenne a konszenzus a kimentésük mellett, miközben a hazai többség ellene lett volna annak, hogy -- ha tegyük fel migránsok lettek volna -- egyáltalán ide jönnek. De ha már itt vannak, nyilvánvalóan ki kell menteni őket egy életveszélyes helyzetből.

A különbséget a thai gyerekek és a líbiai gyerekek "kezelése" között -- olyan apróságok, mint a média tálalása, a dolgok hírértéke, a migrációt segítő szervezetek változó megítélése, az emberkereskedők szerepe, a saját otthon elhagyásának külső szemmel való megítélése mellett -- az okozza, hogy a dolog kimenetele nem befolyásolja -- konkrétan, nem fenyegeti -- az adott (nyugati) közvélemény önképét és a (most pl. a thai ügyben egységes) véleményközösség saját jövőjét. Szemben a líbiai gyerekekkel (akik itt egy metaforája a konfliktuskeltő idegennek). Thai ügyben szabadon lehet együttérezni és szimpatizálni, líbiai ügyben nem. Ez utóbbiban az együttérzés forrása, az emberi egzisztencia stabilitása, szembekerül az együttérzés tárgyával, a másik gyerekkel...

A JÓZSEFVÁROSI VERESÉG NEM BOSSZANTÓ, A BOSSZANTÓ AZ, HA SENKI NEM TANUL BELŐLE

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.07.12.


Semmilyen feltétel nem volt adott a Józsefvárosi időközi választáson az ellenzék győzelméhez, de ettől függetlenül megvolt az esély, ahogy mindig megvan a győzelemre. Csakhogy ehhez olyan szintet kellett volna megugrania a helyi pártoknak és civileknek, amit helyben és országosan sem tudnak megugrani. Így nem a nagy csodákra kell várni, hanem megoldani azokat a tartalmi és szervezeti problémákat, amik a baloldali-liberális térfél válságát jelentik lassan egy évtizede.

Miért fontos a nyolcadik kerületi időközi?

A nyolcadik kerület mint terep azért izgalmasabb az átlagnál az országos politikai térképen, mert a Kocsis Máté vezette kerület tekinthető a Fidesz egyfajta laboratóriumának. Számos olyan fideszes kampányelem vagy technika, amelyet később az országos politikában láthattunk, innen indult, vagy itt lett kipróbálva. Ilyen a civil szervezetek elleni, vagy a hajléktalanok elleni kampány, illetve a nyolcadik kerületi helyi újságban az ellenzéki szereplőkre név szerint szállt rá még 2011-ben a Fidesz. Itt migránsozott durván először egy fideszes politikus Kocsis Máté személyében, és a felső-középosztálynak kedvező, a szegényeket, dolgozókat és a rájuk támaszkodó politikát szétlövő politikai teret is itt hozott először létre a Fidesz. Mindeközben pedig a kerületben tényleg vannak fejlődést mutató területek. Tehát a fideszes átlaghoz képest jobb és innovatívabb kerületi Fidesz állt szemben teljesen szétesett pártokkal és valódi erőt nem képviselő civilekkel.

Ellenben még mindig a nyolcadik kerület az, ahol a legtöbb, potenciállal rendelkező helyi ellenzéki politizálásra képes szervezet, vagy szerveződés működik.

Tehát miközben tagadhatatlanul nagyon erős a legmodernebb kampányeszközöket bevető helyi Fidesz, addig itt is van vele szemben a legnagyobb esély egy esetleges ellenállásra.


Csakhogy ahogy ebben a kampányban is látszott, szervezetileg az ellenzék nincs olyan állapotban, hogy felvegye a versenyt a Fidesszel. Ennek pedig megvannak az okai, amik országos szintre is vetíthetők – ebben az elemzésben erre is próbálok rámutatni...

NYELVTUDÁS: TÉNYLEG A PAPÍRON MÚLIK?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.07.11.


Júniusban az volt a hír, hogy az ország lakóinak idegennyelv-ismerete a bányászbéka alatti szinten mozog. A legújabb hír az, hogy a diploma megszerzéséhez nyelvtanulási diákhitelt javasolna a Nemzeti (mi más?) Versenyképességi Tanács. Amely javaslat arra remeknek tűnik, hogy a pályakezdő diplomásokat még kedvezőtlenebb helyzetbe sodorják. A többi következményén hosszabban el lehetne gondolkodni.

Azon is, hogy a diploma megszerzésének elég régóta feltétele a nyelvismeret. Egy idő óta nem csak informálisan, hanem formálisan is. Bent is ragadnak azóta a diplomák. Ami óhatatlanul a papíralapú társadalomképre irányíthatja a figyelmet. Nevezetesen arra, hogy idegenül kell tudni, vagy papírral kell róla rendelkezni? Itt egy röpke gondolat erejéig pár évtizednyit visszaugranék az időben. Az 1980-as évek közepére kezdett kibontakozni az, hogy a „Rigóban” szerzett nyelvvizsga egyfajta fétis-értékkel kezdett bírni. A vizsga pedig vizsgadíjhoz volt kötve. A két hatás eredőjeként elég sokszor merült fel az informális kétség a vizsgabizottságok elfogulatlanságát illetően. Tekintve, hogy minden vizsgaközpont, amely pénzért vizsgáztatott érdekeltté vált a buktatásban. Minden olyan esetben, amikor tudható volt: a vizsgázó kénytelen elmenni legközelebb is. A különböző nyelvtanfolyamok keresettségére gyakorolt hatásról nem is szólva.

Amiért ezt a régmúltból maradt gondolat aktuális lehet, az a papír iránti kereslet mesterséges felhajtása a diplomák, illetve az egyetemi beiskolázások kapcsán. Annak idején számos tudományterületen egyszerűen nem lehetett minőségi diplomadolgozatot leadni akkor, ha valaki nem volt tájékozott a szakterület külföldi szakirodalmában. A diák szakmai nyelvismerete tehát akár ezzel lemérhető lett volna. Minden külön papír nélkül. Ahogy azzal is, ha a védés egy, a szakterülethez kötődő idegen nyelven megtörténhet. Mely utóbbi megoldás egyébként ma is működhetne. A diplomadolgozat valószínűleg minden külön flepni nélkül kiadható lenne, ha a diák megvédhetné a dolgozatát egy idegen nyelven. Úgy, hogy a szakmai kérdéseket sem magyarul kapja, és akár a teljes szakdolgozat-védés idegen nyelven zajlik. Akár úgy, hogy a beiskolázáskor, az egyetemi felvételinél, szakválasztásnál közlik, hogy egy-egy szak milyen nyelv ismeretéhez kötött. De lássuk be, hogy ennek a lehetőségnek a megteremtése nem lehetne egyoldalú. Tekintve, hogy a teljes vizsgabizottságnak bírnia kellene az adott, előre kommunikált nyelvet. Amikor tehát nem a valós, az „életvitelszerű” szakmagyakorláshoz, hanem a papírhoz kötöttség, a gyakorlati követelményszintet felváltó adminisztratív, bürokratikus kipipálás jelenik meg, akkor ez egyfajta szegénységi bizonyítvány is lehet. Annak az informális elismerése, hogy a felsőoktatásban ténykedőket percek alatt lehetne eladni rabszolgának „külföldiül”...

NAGYON DRÁGUL A PESTI PARKOLÁS, DE MÁR NINCS VÉGE - TÉRKÉPEN MUTATJUK A VÁLTOZÁSOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.12.


Néhány nap múlva már mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk azoknak, aki Budapesten parkolnak. Több új fizetős övezettel, illetve a korábbinál hosszabb fizetős időszakkal is barátkozniuk kell a kocsival közlekedőknek (ez különösen azoknak lehet bosszantó, akik munkába járnak így). Térképen mutatjuk a változásokat.

Ezen a héten már „élvezhetik” a Budapesten taxival közlekedők, hogy magasabb tarifát kell fizetniük. A taxisok javaslatára elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a tarifák meglehetősen jelentős emelését (a díjakat táblázatban itt foglaltuk össze). A saját autóval közlekedők rövidesen a parkolás drágulása miatt bosszankodhatnak.

Nem kevés változást (ezeket az alábbi térképen jeleztük) kell megszokniuk a fővárosban parkolóknak. Erről a Fővárosi Közgyűlés még májusban döntött. Mint tudatták: a kerületi önkormányzatok kérésére. Az új szabályozás július közepén, tehát már a hétvégén hatályba lép. Az új parkolási zónák, illetve a magasabb parkolási díjak különösen azokat bosszanthatják, akik autóval járnak az érintett területen levő munkahelyükre...

ÓCEÁNJÁRÓ, DROG, FBI - EGY KÉPTELEN, MÉGIS IGAZ TÖRTÉNET


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsuzsi
2018.07.12.


Az óceánjáró hajókon dolgozók hétköznapjai általában sokakat érdekelnek, vagy azért, mert felmerült már bennük a hajós munka lehetősége, vagy csak azért, mert egy viszonylag zárt (és ezért érdekes) világ. Időről időre felmerül persze, hogy ezeken a hajókon hogyan él a személyzet, lehet olvasni orgiákról, bulikról és miközben persze nyilván ilyesmi is előfordulhat (a brit Channel 4 forgatott erről nemrégiben, lásd a poszt végén), azért akadnak kevésbé vidám, viszont elég durva történetek. Utóbbi kategóriába tartozik a korábban már hajós munkáról és Montenegróról is posztoló Zsuzsié és párjáé.

„Pontosan egy éve nem írtam Montenegróról, pedig bőven megérdemelné. Jelenleg is itt vagyok (kényszer)szabadságon, és sok olyan helyen jártam, ahol az eddigi 3 alkalommal nem.

Igazság szerint egyre szebbnek tűnik, és otthonosabb is, mivel már nem csak a káromkodást és a számokat értem. Hiába akciós az Eurocrem meg a Plazma, az 1.41 eurós üzemanyagár a 330 körüli euróval sajnos elég meredek, a legtöbb esetben olcsóbb taxival közlekedni még városok között is.

Amikor még minden nagyszerűnek tűnt

Március végén mentünk vissza a hajóra a párommal, akivel 2 éve együtt jövünk, együtt megyünk. Három év pincérkedés után acting bartender lettem, amit valószínűleg korábban kellett volna kérnem, csak a jogászképzésben megnyomorult eszem azt gondolta, hogy még egy 70 éves professzor sem mondta, hogy nem vagyok teljesen alkalmatlan, úgyhogy nyilván az vagyok... de nem.

Minden tökéletesnek tűnt. Két bartender fizetéssel már egyebet is lehet tervezni, mint 25 évig különböző hajókon panel fürdőszoba méretű kabinokban emeletes ágyon egymás alatt/felett aludni és reménykedni, hogy a legénységi menzán lesz a nagyon csípős és a közepesen csípős rizs mellett valami más is... épült a lakás, alakult a B-terv...

TGM: KÖVÉR LÁSZLÓ ÉS AZ ELLENZÉK BECSÜLETE

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2018.07.11.


Kövér Lászlóról mindettől függetlenül is terjesztik, hogy „kommunista” volt, amiből egyetlen árva szó sem igaz.

Annak ellenére, hogy legmélyebb sajnálatunkra nem tudjuk nagyra becsülni a parlamenti ellenzék pártjait, és a legszívesebben megfeledkeznénk a létezésükről, mégis: ellenzékiek vagyunk. Ennek következtében a hivatalos ellenzék hibái valamiféle pszichológiai értelemben mégis ránk ragadnak, ostobaságai miatt kínosan érezzük magunkat. Bár lényegében nincs sok közünk hozzájuk.

Másrészt: bár a lehető legegyértelműbben elítéljük (olykor kikacagjuk) a jelenlegi kormányrendszer politikáját és világszemléletét,nem helyeselhetjük a regnáló jobboldal vezetőinek megrágalmazását és alaptalan gyalázását.

Tulajdonképpen szégyellem magam, hogy Kövér László védelmében eddig nem szólaltam meg – de hát mindennel nem foglalkozhatom –, pedig őt már igen régóta próbálják alaptalan állításokkal lejáratni. Olyan állításokkal, amelyekről én jól tudom, hogy nem igazak – s ezt már korábban föl kellett volna hoznom.

Az egyik ilyen régi ostobaságot – véletlenül – az „LMP-közeli” Reflektor blogon pillantottam meg (másutt is ismételgetik szakadatlanul). A cikk egyébként a többi közül is kiválik példátlan durvaságával: újabb tünete a magyarországi internetes „sajtó” szakadatlan és gyors színvonalsüllyedésének. Az érvelést meg a szellemességet az alpári gorombáskodás pótolja.

A kifogásolt passzus a következő:

"Ez a meglehetősen és őszintén szánalomraméltó alak […] az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának segédmunkatársából nőtte ki magát antikommunistává."

Arról nem szólva, hogy a „szánalomra méltó” két szó (a kezdetleges fogalmazás is föltűnő: mire vonatkozik az „őszintén”?), az írás címe még messzebb megy: „…ez az MSZMP-ből jött antikommunista barom”, szó szerint.

Az ugyan igaz, hogy Kövér László jobbra áll egykori önmagától (én meg balra állok egykori önmagamtól), de ennek – emberek változásának, átalakulásának – semmi köze a sokadszorra megismételt (hamis) tényállításhoz...

VÁLASZ A MINISZTERNEK - VIZI E. SZILVESZTER ÍRÁSA

MTA HONLAPJA
MTA
2018.07.12.


A kormánypárti Magyar Hírlapban jelent meg Vizi E. Szilveszternek a Tudományos Akadémia korábbi elnökének írása a Magyar Tudományos Akadémia védelmében, vette észre az Index.

Az orvos, farmakológus, aki rendszeres résztvevője a kötcsei piknikeknek, és neve felmerült Áder János tavalyi újraválasztása előtt mint lehetséges köztársasági elnöké, finoman utal arra, hogy szerinte az MTA mostani megtámadása ugyanolyan veszélyes, mint 2006-ban amikor a Gyurcsány-kormány próbálta irányítása alá vonni az intézményt.

Vizi E. Szilveszter az írásában Palkovics László szintén a lapban megjelent interjúja kapcsán húzza meg a párhuzamot az akkori és mostani intézkedések között:

Én nem értesültem sem az MTA által szervezett tüntetésekről, sem onnan elhangzó fenyegető nyilatkozatokról, de emlékszem arra, hogy mi történt 2005-2006-ban, mint hogy én voltam akkor az MTA elnöke

A korábbi MTA elnök Freund Tamás világhírű agykutató 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkét idézi a miniszternek:

A kreatív tevékenység, a valódi, eredeti alkotás azonban sem a művészetben, sem a tudományban nem megrendelhető és kilóra nem mérhető. Egyet lehet csak tenni érdekében: optimális körülményeket biztosítani számára, és akkor már a puszta létével megszolgálta a befektetést. Ugyanakkor joggal reménykedhetünk abban, hogy ezekből az agyakból előbb-utóbb valami kipattan, amire világszerte büszkék lehetünk, és ami a kulturális-gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul. Ez nem luxus vagy arisztokrata hobbi, hanem egyetlen módja, hogy rajta tartsuk Magyarországot a világ tudományos, kulturális térképén.”

Ezek a gondolatok aktuálisak ma is – zárja rövid írását a jobboldali tudós.

EL KELLETT VOLNA VENNI A SZÁZAS SZÖGET KICSI VIKTORKA KEZÉBŐL ÉS BE KELLETT VOLNA NYOMNI A VAKDUGÓT A KONNEKTORBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.07.12.


Bátorkodtam írni egy cikket, melyben rámutattam arra, hogy szerintem az Unió is bűnös abban, ami ezzel az országgal történik. Erről van szó...

Látom, hogy sokaknak sikerült leszűrni a cikkből azt a következtetést, hogy hát akkor az Unió a bűnös az összes nyomorunkért. Közben meg nem. Az Unió egy rendszer, így működik. Szerintem egyébként szarul, de minden rendszernek idő kell, mire kiforrja magát. A közösség nem önzetlen, vagy egyenesen mazochista-mártírjelöltek gyűjtőhelye. Országok alkotják. Olyan országok, melyeknek vannak vezetői is, érdekei is. Amelyik országnak szerencséje van – holott ez baromira nem szerencse, hanem választás kérdése -, annak olyan vezetői vannak, akik az országaik érdekét tartják elsődlegesnek. Németország érdeke az, hogy legyen olcsó munkaerő. Pont. Merkelt nem a saját, egyéni hatalmi és anyagi mohósága hajtja – legalábbis nem úgy, ahogy mi ehhez szokva vagyunk. Merkel érdeke természetesen az, hogy hatalomban maradjon, de nem azért, hogy a pereputtya gazdagodhasson -, hanem az országa érdekei mentén politizál. Szemben Orbánnal, aki csupán a propaganda szintjén teszi a jót, közben röhögve szétveri az országot, mert az ő egyéni érdekei előbbrevalóak, mint az ország érdekei. Pont.

Azt gondolom – mindig is ezt gondoltam és nem hiszem, hogy ez változni fog – Magyarországgal jobb nem történhetett volna, mint az, hogy csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Ha nem tesszük, már belefulladtunk volna a saját szarunkba. Nem azért, mert kicsi ország vagyunk. Vannak kisebb országok és vannak hasonló méretűek. Nem is azért, mert hülyébbek, bénábbak lennénk bárki másnál. Egyszerűen azért, mert ha elszigetelődünk egy közösségen belül, akkor zárványként képtelenség működtetni a gazdaságot. Ha körülöttünk lebomlottak a vámok és a határok, mi pedig határokkal és vámokkal védjük magunkat, az semmi jót nem hoz. Ez egy ilyen világ és bevallom, nekem tetszik ez a világ. Sokkal inkább, mint amikor mindenki fegyverrel őrizte a maga portáját, az országba se bejutni, se kijutni nem volt egyszerű. Kizártak, bezártak, utáltam.

Eredetileg az Unió egy érdek és értékközösség volt. Sőt, sok tekintetben ma is az. De lomha, nehezen reagál. Talán éppen az egyik érték, a demokrácia az, ami lassúvá teszi. Egyszerűen nem számítottak arra, ami történt. Az volt az alapvetés, hogy minden csatlakozó ország egyenrangú, ami rendben is van. De azért ennek az egyenlősdinek vannak, vagy kellene, hogy legyenek korlátai. Valahogy úgy, ahogy az egy családban is történik. Ugyanis egy szülő – bármennyire híve a demokráciának – nem engedi, hogy a kétéves gyerek szöget dugdosson a konnektorba. Teljesen antidemokratikus módon nem ad szöget a kezébe, vakdugót tesz a konnektorba és ha szükséges, hóna alá csapja a kölköt és elviszi a veszélyforrás közeléből. Akkor is, ha a gyerek bőg és hisztizik, mert ő érvényesíteni akarja az akaratát. Azért csinálja ezt, hogy megvédje. Hatalmi eszközökkel, ha szükséges. Az Unió a hülye szülőhöz hasonlít, aki úgy véli, nincs joga korlátozni a gyereket semmiben, aztán amikor baj van, nem tudja, hogy előbb a mentőt hívja, vagy a tűzoltókat.

Demokratikus társadalmak nem úgy születnek, hogy kikalapálnak valahová egy táblát, kihirdetik és onnantól fogva mindenki tudni fogja, mi a jó fene a demokrácia, neki mik a kötelességei és mik a jogai ebben a rendszerben. A demokráciát tanulni kell. A kormány feladata – sok egyéb mellett – ennek az oktatásnak a megszervezése. Már az óvodától kezdve ott kellene lennie a tananyagban. De nincs. Nemhogy nincs, az Orbán-rezsim minden egyes közpénzből eltartott kurvája azon dolgozik, hogy bemagyarázza az embereknek: a demokrácia szar dolog, jogaik nincsenek, csak kötelességeik (szemben a politikusokkal, akiknek kötelességeik nincsenek, csak jogaik), tök normális dolog, ha egy kivénhedt hobbifocista akaratának megfelelően működik minden, az országot meglopni nem bűn, hanem hazafias kötelesség, egyébként pedig háború dúl és egyedül a felcsúti törtető védheti meg Magyarországot.

Tehát Magyarország a csatlakozáskor sem volt fejlett demokrácia – még fejletlen sem, inkább csak születőben lévő – ez a bűnbanda pedig eltaposta még a csíráját is mindennek. Az Unió először hitetlenkedve, tátott szájjal bámulta, ami történik. Azóta felfogták talán a veszélyt, de nem tartják olyan jelentősnek Magyarországot, hogy érdemes lenne foglalkozni vele. Úgy hihetik, ha mi, magyarok eltűrjük, sőt, újraválasztjuk a saját kirablóinkat, az a mi bajunk.

Hiába hörgünk, hogy de mi nem ezt akartuk, sokan meg nem is hörögnek, mert fingjuk sincs, mit akartak, vagy hogy egyáltalán akarhatnának is valamit. Az elégedetlenségnek nincsenek látható jelei. Ha nekünk jó, az Uniónak is jó...

AHOL A SZAKMÁT TETTÉK RENDBE, NEM A STADIONOKAT

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2018.07.12.


Vasárnap este minden kérdés tisztázódik az idei futball-vb-n. Villámösszefoglaló, mi volt eddig, ki a két edző, és mire számíthatunk a Luzsnyiki Stadionban.

- Franciaország másodszor vagy Horvátország először.
- A horvát a 13. nemzet, amelyik döntőt játszik, a kilencedik győztes lehet, 2010 után bővülne a sor.
- Didier Deschamps lehet a harmadik, aki világbajnok játékosként és edzőként is.
- A másik oldalon Zlatko Dalić emelkedhet a halhatatlanok közé, aki kényszerből, lényegében ismeretlenül került a kapitányi pozícióba.

A fentiek a vasárnap este legfontosabb pontjai, magyar idő szerint öttől rendezik a moszkvai Luzsnyiki Stadionban a döntőt. A franciák a csoportból két győzelemmel és egy döntetlennel léptek tovább, az eddigi egyetlen 0-0-t ők játszották egy kvázi tét nélküli meccsen a dánokkal. Utána a rendes játékidőben eldöntöttek minden párharcot.

A horvátok kilenc ponttal startoltak a három csoportmeccsen, a kieséses szakaszban azonban egyszer sem tudtak 90 perc alatt nyerni, kétszer büntetőkkel, egyszer hosszabbításban léptek tovább.

A két válogatott 1998-ban az elődöntőben összefutott egymással, akkor Aljosa Asanović passzát Davor Šuker értékesítette a második félidő elején, de a vezető gól nem terítette le a franciákat: az ellentámadásból Lilian Thuram egyenlített, majd a győztes gólt is megszerezte. A jobbhátvéd sem előtte, sem utána nem talált be válogatott mezben, a legfontosabb alkalomra tartogatta góljait. Laurent Blanc-t – már 2-1-nél – kiállították, de a hajrában nem tudott nyomást kifejteni a horvát válogatott.

Ennyi bőven elég is a múltból, mert a jelenben is akad érdekesség szép számmal:...

FELEJTSD EL AZ ÖSSZES SKANDINÁV ÉLETVEZETÉSI FILOZÓFIÁT, VÉGRE ITT A MAGYAR ÉLETÉRZÉS KÉZIKÖNYVE!

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.07.12.


Egyedi fajta vagyunk.
Van egy nyelv, amit csak mi beszélünk.
Van a világ, amit a magyar nyelven és
kultúrán keresztül csak mi látunk,
és csak mi ábrázolunk úgy, ahogy.

(Orbán Viktor)


Se szeri, se száma azoknak a nyugati életmódkönyveknek, amik olcsó tippekkel próbálják átmosni a magyar háztartásvezetők agyát. A teljesség igénye nélkül:

Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz,
Lykke – A boldogság nyomában,
Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz,
Sisu – Pozitív életszemlélet finn módra,
Ikigai - A hosszú élet japán titka,
Candide vagy az optimizmus,
12 szabály az élethez – Így kerüld el a káoszt!

Ezekben egy közös van: rengeteg pénzre van hozzájuk szükség, így mindegyik út járhatatlan a számunkra. (Talán csak Jordan B. Peterson a kivétel, hiszen ha kihúzod magad, és kitakarítod a szobádat, tényleg megváltozik az életed!) Most viszont igazán szenzációs hírről számolhatunk be:akinek a modern életvezetési filozófiák eddig is gyanúsak voltak, az megnyugodhat, hiszen a Magyar Jeti Zrt. gondozásában végre megérkezett a Nemzeti Boldogságkutató Intézet interaktív kiadványa, az AZBESZTMEGBASZTA – A magyar életérzés kézikönyve (Asbestosfucked – A Definitive Guide to the Hungarian Feeling).
A szerző, Gyászi Oszkár – Marie Kondóval ellentétben – végre tényleg rendet tesz a fejekben, és megmutatja a magyar igazság és élet útját, amivel fillérekből felvehetjük a versenyt a skandináv rongyrázással, miközben a hagyományainknak sem kell hátat fordítanunk.

A továbbiakban 11+1 pontban bemutatjuk a jellegzetesen magyar azbesztmegbaszta [ˈaz.bɛst.megbɑsta] legfontosabb összetevőit, amiket kipróbálva a világon bárki megtapasztalhatja a hamisított Kárpát-medencei létezés legjavát. Minden, amit eddig rajtunk kívül senki sem tudott vagy akart kipróbálni:...


A GYÁSZ MINDENKÉPPEN MEGTÖRTÉNIK - ZANA ÁGNES AZ ÉLETVÉGI DÖNTÉSEKRŐL, KONFLIKTUSOKRÓL, TÁMOGATÁSRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.07.12.


Azoknak ajánlja könyvét Zana Ágnes, akik az életet veszélyeztető betegség vagy a veszteségek terhét kénytelenek elviselni, vagyis valójában mindenkinek. Az antropológus és pszichológiából doktorált családterápiás szakember hosszú évek óta foglalkozik az életvégi ellátások kérdéseivel segítőként, egyetemi oktatóként, kutatóként. Mit mondjak, hogyan mondjam? című könyve, amelyet a Kossuth Kiadó nemrég jelentetett meg, olyan megkerülhetetlen témákról szól, amilyen a halál, a haldoklás, a gyász. A szerző gyakorlati kézikönyvnek is szánta írását, amelynek fő témája minden látszat ellenére elsősorban az élet.

Létezik-e jó halál vagy jól megélt halál?

– Attól függ, mit értünk jó halálon, ez ugyanis személyre szabott. Ha valaki jól él, megtörténtek vele a fontos dolgok, teljes volt az élete, akkor inkább el tudja fogadni azt, hogy véget ér, mint az, akiben hiányérzet marad. Ezenkívül van, akinek az a jó halál, ha minél gyorsabban bekövetkezik, van, akinek az, ha van ideje elbúcsúzni.

Ugyanakkor minden társadalomban és korszakban létezik valamiféle társadalmi elvárásrendszer a halállal kapcsolatban, ami nem biztos, hogy egybeesik azzal, ami az egyes ember személyes szükségletéből fakad.

– Mindig megvolt a maga etikettje annak, hogyan kell meghalni, csendesen, kulturáltan, másokat nem háborgatva távozni, meggyónva, megáldozva, felkészülve a túlvilági életre. Merthogy azt csak egy ideje gondoljuk úgy, hogy nincs a halál után semmi, de az emberi történelem során többségben voltak azok, akik szerint következik valamilyen folytatás.

Mi most az etikett, milyen társadalmi kötelességei vannak egy haldoklónak?

– Általában az, hogy legyen együttműködő a családdal, vesse alá magát a kezeléseknek. Összességében egy meglehetősen regresszív, szinte gyerekszerep az, amibe a beteg ember belekényszerül.

A hospice-palliatív ellátás alapelve, hogy nem rövidíti meg az életet, de nem is hosszabbítja meg szükségtelen szenvedés árán. Ez a kezelések igénybevételét is más megvilágításba helyezheti, s teret nyit a beteg ember beleszólásának.

– Magyarországon az 1997-es egészségügyi törvényben szerepel a tájékoztatáson alapuló beleegyezés fogalma, tehát az, hogy a betegnek joga van információkhoz, mielőtt dönt a kezelésről. Dönthet úgy is, hogy nem kéri a kezelést. Ez húsz éve létező lehetőség, miközben a magatartási kultúra és a mentalitás változásához sokkal több időre van szükség. Orvosgenerációk nőttek fel a reménynek azon értelmezése szerint, hogy annyi információt kell közölni a beteggel, amennyi az orvos által elvárt együttműködéshez szükséges. Ebben a felfogásban nincs benne az, hogy a beteg esetleg valamit visszautasít. A beteg autonómiájának elfogadásához, az ebből következő másfajta gyakorlat széles körű elterjedéséhez fel kell nőnie két-három orvosgenerációnak...

MATOLCSYÉK KITALÁLTÁK, HOGY KELL ÁTALAKÍTANI AZ EGÉSZSÉGÜGYET

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk
2018.07.12.


Matolcsyék úgy vélik, hogy a lakosság egészségi állapota (amely elmarad a nyugat-európai országok szintjétől) versenyképességi hátrányt jelent a magyar gazdaságban. A nem megfelelő egészségi állapot ugyanis csökkenti a munkaerő termelékenységét és a munkában töltött idő mennyiségét, a korai halálozással pedig értelemszerűen csökken a munkaképes, gazdaságilag aktív népesség létszáma.

Ezen felbuzdulva tizennégy átfogó területen fogalmazott meg konkrét javaslatot a Magyar Nemzeti Bank csapata, amelyekben az egyik kiemelt cél a magas színvonalú egészségügy elérése. A jegybank szakértői 22 pontban foglalják össze a teendőket az egészségügy területén.

Az intézkedések alapjaiban forgatnák fel a hazai egészségügyet, gyakorlatilag egyetlen fontosabb szereplőt sem hagynak érintetlenül...

VERHOFSTADT: ORBÁN ÉS A HASONDSZŐRŰEK A MIGRÁCIÓ ÜRÜGYÉN AZ EU-T PRÓBÁLJÁK SZÉTZÚZNI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.12.


- Macron jól elvan Trumppal, de Merkelt és Mayt a hideg víz veri ki az elnök politikája láttán

- Ha a NATO nem tud megálljt parancsolni saját soraiban az illiberális hatalmaknak, akkor megkérdőjeleződik, hogy képes-e szavatolni a biztonságot a külső veszélyekkel szemben

- Közép-Európában a liberálisok csak akkor képesek feltartóztatni a nacionalista nyomulást, ha elismerik, hogy a nacionalizmusnak van helye a nap alatt

Le Monde

A populisták, Salvinitől Kurzig, Orbántól Le Penig egyet akarnak a migrációtól: annak révén szétverni az uniót. Így látja a helyzetet a liberálisok EP-frakciójának vezetője. Kommentárjában Verhofstadt rámutat, hogy a menekültek emberek, ennélfogva minden mást megelőzve kell érvényesíteni a szolidaritást velük szemben. A politikus, aki hat évig volt Belgium miniszterelnöke, hozzáteszi: már csak ezért is tisztában van azzal, mennyire érzékeny ez a kérdés a közvélemény számára, illetve hogy milyen nehéz a hatalom számára megtalálni a megfelelő választ. A magyar, osztrák, olasz és lengyel populisták, valamint bajor marionettjük azonban mindenfajta migrációt le akarnak állítani, megkérdőjelezik a szabad mozgást és Schengent. Céljuk érdekében szégyentelenül túllépnek a statisztikai adatokon is.

Az osztrák kancellár az EU soros elnökeként arra a hamis kiindulópontra alapoz, hogy a migrációs áradat ma nagyobb, mint 3 éve volt. Micsoda szemenszedett hazugság! Bevándorlási válságról szó sincs, a bajt csak az olasz belügyminiszter provokálja, amikor lezárja a kikötőket, és ezzel zűrzavart akar rászabadítani Európára. Módszere kevésbé képmutató, mint ahogy Kurz csinálja, de magyar lakájukkal és mentorukkal, Orbán Viktorral vállvetve ugyanazt szeretnék: szétrombolni az uniót. Mert itt politikai és ideológiai harcról van szó az európai házzal szemben. Az azonban világos, hogy a lakosság mindenütt korlátozni kívánja a bevándorlást és ezt a kormányoknak tiszteletben kell tartaniuk. A határozottság azonban nem gátolhatja az emberséget! Tisztelni kell az emberi méltóságot és az európai értékeket. A jóérzésű embereket éppen a humanitásnak kell megkülönböztetnie a populistáktól. Ez az elv vezérelte az alapító atyákat, akiknek szembe kellett nézniük a nacionalista és populista lepra legrosszabb válfajával, ám soha nem engedek az elvekből.

Politico

A lap azt írja a most zajló NATO-csúcsról, hogy minden barátságos szó és hátlapogatás ellenére Trumpnak nem sok barátja van Európában, mert az itteni vezetők nem veszik jó néven, hogy elnök mekkora veszélyt jelent munkájukra nézve. Márpedig az a politika világában megbocsáthatatlan bűn. Magas rangú EU-tisztségviselők névtelenül bevallották, hogy a Fehér Ház lakója megtestesít mindent, amit elutasítanak a szövetségesek. Itt alapvetően a populizmussal szemben elfoglalt álláspontról van szó. Ez azonban jól jöhet Macronnak, aki szintén politikai alfahím és az elitellenes felháborodás hullámán győzött. Ellenben nagy gond Merkel és May számára. A hatalmuk azon múlik, mennyire tudják visszaszorítani saját országukban azokat az erőket, amelyeket Trump a tengerentúlon összefogott, és amelyeket most az öreg kontinensen is bátorítani igyekszik.

A helyzetet jól érzékeltette, amikor a csúcson Trump néhány szót váltott Erdogannal és Orbán Viktorral, miközben jól nekiment Németországnak. A török elnökkel folytatott rövid csevegés után azt hangoztatta, mennyire kedveli a másikat, ám ilyet mondani, az méreg Németország számára. Nagyon keményen kikelt ellenben a német energiapolitika ellen, és bár később visszavett a hangból a kétoldalú egyeztetésen, ideget talált el. Hiszen ebben az ügyben Európa alapvetően megosztott, a megjegyzés ugyanakkor lökést ad Berlin keleti és déli bírálóinak. A NATO Parlamenti Gyűlésének elnöke úgy fogalmazott: az amerikai populizmus azzal fenyeget, hogy megerősíti a politikai ellenoldalt sok országban. Hozzátette: Trump, Putyin és Salvini egyaránt a hangzatos bejelentésekre alapozza politikáját, mert mindnyájan erősnek akarnak látszani a közösségi médiában, és igyekeznek megfelelni az emberek zsigeri érzéseinek...

KERESZTÉNY ÉS FEHÉR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.12.


Nem lehettek cserkészek a sajókazai magyar gyerekek, pedig szerettek volna cserkészek lenni nagyon. A Dr. Ámbédakar Iskola vezetése végigkilincselte az összes nyüves borsodi cserkésztábort, de mindenütt büdösnek bizonyultak. A végén a kiscserkészek országos gecijei – nem fölhúzni az orrot, a geci az geci, akárhogy forgatjuk is – oldották fel a rejtélyt, mondván, ezek a gyerekek “sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”, – és máris itt vagyunk a hittel teli náci Magyarországon, építjük a kereszténydemokráciát, és hullik le az egész szar rendszer álarca az ótvaros, ganyé anyaföldre.

Az ájtatos fasiszták megtiltották még a cserkész név viselését is a sajókazaiaknak, feltehetően, mert romák többnyire, és egy buddhista közösség áll mögöttük. Ilyképp arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a magyar cserkészek felsőbbrendűek, mert keresztények, és legfőképp fehérek. Ez a két tulajdonság a NER Magyarországában az árjaság feltétele a jelek szerint, és mindeközben Semjén Zsolt vigyorogva lődözi a szarvasokat meg a fülemüléket, a Nap vidáman süt, és a hívek templomokba mennek. Így rohad szét minden orgonaszóra a tömjénfüstben, és immár eljutottam odáig is, hogy mindenki bekaphatja. Bálint György szerint ez a habitus nem újságírás, de ő nem ismerte Orbán Viktort, én viszont igen.

Olykor kiülök a városomban a kedvenc kávézóm teraszára. Oldalvást szökőkút zubog és surrog, de nem tudja ez sem elnyomni a szemben virító templom harangjának zúgását, amint invitálja a bárgyú népeket a talmi igére. Látni, ahogyan a fehér keresztények háza befalja és kiköpi a masszát, amely tagjai biztosan viselhetik a cserkészek büszke nevét. A legtöbbjük a kávézóból indul a tömjénszagú megpróbáltatásokra, vagy ide tér meg a bevetés után. Ha hosszan elücsörög az ember a teraszon, akkor képet kap a keresztény és fehér Magyarország hű oszlopairól, és elmegy a kedve még az élettől is. Viszont egyben hálát ad a jó édesanyjának, hogy gyerekkorában hihetetlen buzgalmával megutáltatta vele ezt az egész cirkuszt...


ITT OLVASHATÓ

168 ÓRA AJÁNLÓ


168 ÓRA
Szerző: 168 óra
2018.07.11.


Simicska Lajos kapitulációja nemhogy nem rengeti meg az Orbán Viktor kezében lévő „nemzeti nagytőkési” rendszert, éppen most jön létre a kormányfő által szükségesnek tartott működési modell.

Cserkészek és romák: tábor csak a mieinknek

A Magyar Cserkészszövetség mondvacsinált indokokkal elutasította egy borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását. Még a cserkész név használatát is megtagadták tőlük. Minden egy cserkésztáborral kezdődött, amelynek kapcsán rövid úton kiderült: a borsodi roma fiatalok „se származásuk, se hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”.

Oligarchaátrendeződés


Simicska Lajos kapitulációja nemhogy nem rengeti meg az Orbán Viktor kezében lévő „nemzeti nagytőkési” rendszert, éppen most jön létre a kormányfő által szükségesnek tartott működési modell. Az, amelyben nemcsak minden és mindenki egyedül tőle függ, de neki is adózik. Persze közpénzmilliárdokból.

Trump tervei és a magyar autóipar: dől a dominó?


Egyelőre fenyegetések, ígérgetések, elszórt intézkedések formájában testesül meg az a kereskedelmi vita, amelyet Donald Trump amerikai elnök robbantott ki, mondván: meg akarja védeni az amerikai cégeket az országba áramló olcsó importtermékektől. Ha az USA valóban egyre szélesebb körben vezet be védővámokat, és ezekre Kína és az EU is szankciókkal válaszol, akkor ez az egész világkereskedelemre kihat, és súlyos következményekkel járhat. Az, hogy Amerika sérül, biztos. És Magyarország is, amely a világgazdaságnak legjobban kitett államok rangsorában a negyedik helyen áll. 2016-os adatok szerint a három autógyár, az Audi, a Mercedes és a Suzuki, valamint az alkatrészgyártás a magyar GDP öt százalékát jelenti. Ha csak egy napra leállna e körben a termelés, azzal csaknem ötmilliárd forint esne ki a magyar GDP-ből. Ráadásul a járműipart hálószerűen szövik át az üzleti kapcsolatok. Ha egy autógyárral baj van, azt megérzi a műanyagipar, a textil- és a fémipar, vagyis a beszállítói kör is. A győri Audi azonban nem fél, sőt újításokban gondolkodik. A cég az elmúlt 25 évben nyolcmilliárd eurót hozott a városba, és nemcsak munkahelyeket teremtett, az oktatásba fektetett be, de a balett, a komolyzene és a kézilabda szerelmesei is hálásak lehetnek a szponzornak. Hasonló a helyzet Kecskeméten. A Mercedes június elején jelentette be, hogy leteszik a második gyár alapkövét is, ami újabb 2500 munkahelyet hoz a környéknek.

Európa orbanizálódik

A gyűlöletbeszéd dehumanizál. Magát a gyűlölködőt is kiforgatja emberségéből, nem csak azt, akit támad. A gyűlölethez gyakran nem elég egy céltábla: ahol a menekültellenes közbeszéd megerősödik, ott talajra talál az iszlamofóbia, az antiszemitizmus és a cigányellenesség is, és mindez hatalomtechnikai eszközzé válik. Ezekben a tételekben egyetértett a CEU és a Rafto Alapítvány gyűlöletbeszédről szóló, háromnapos konferenciájának több mint harminc résztvevője. Közülük lapunk a CEU szociológia tanszékének docensétől, az izraeli Daniel Monterescutól kért interjút.

Volt egyszer egy Sztehlo-köztársaság


Azt mondják, a személyisége olyan volt, mintha kisütött volna a nap – Laborczi Dóra, a Sztehlo Gáborról szóló kötet szerkesztője beszél múltról és jelenről, Istenről és arról, hogy voltak olyan nácik is, akik zsidó gyerekeket mentettek.

A LESAJNÁLT NÉMETEK ÍGY ALÁZZÁK ORBÁNT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.07.11.


...A kormánypropaganda által eltitkolt tények Németországról:

– A globális gazdasági krízis óta egyetlen évben sem zsugorodott a német gazdaság – ezzel szemben a magyar GDP 2009 után 2011-ben és '12-ben is csökkent.

– A német gazdaság tavaly jóval az uniós átlag felett, 2,5 százalékkal bővült. Kétségtelen, hogy ez nem éri el a látványosnak számító, hazai, 4 százalék körüli bővülést, ám érdemes fejben tartani: nem is ugyan arról a bázisról mérik a gyarapodást.

– A legalább 1,5 millió menekültet befogadó Németországban a munkanélküliségi ráta tavaly 3,6 százalékos volt, szemben a magyar 4,1 százalékos tavalyi átlaggal.

– Orbán nagyon büszke arra, hogy a költségvetési hiányt a 3 százalékos szint alá tudta csökkenteni. Berlinben 6 éve nem csupán eltűnt a központi büdzsé hiánya, de az elmúlt két évben a német GDP-hez viszonyítva másfél, illetve 1,8 százalékos többletet produkál.

– És a legfájóbb pont: a gyűlölt és lenézett Angela Merkel vezette német állam idén elérheti a GDP-arányos államadósságban a 60 százalékos álomhatárt. Mindezt úgy, hogy 2010-ben még 81, 2012-ben pedig 80 százalékon állt ez a mutató. Tavaly már 64 százalékon, és a számítások szerint a jövő évet 56 százalékon zárják. Érdemes ide tenni a magyar adatokat: a 2011-es, 81 százalékos csúcshoz képest most 74 százalék a GDP-arányos államadósság. Nominálisan pedig sosem volt még ennyire magas az állam tartozása. A megvetett németeknél ezzel szemben számszerűen is csökken az adósság. Mindehhez pedig nem volt szükség olyan állami tolvajlásokra, mint idehaza a magánnyugdíj-pénztári befizetések elsíbolása.

Ennyire zuhantak meg a németek Merkel regnálása alatt.

Ám aki csak a propagandából tájékozódik, az soha nem hallhat olyasmiről, ami ellentmondana az orbáni fantazmagóriáknak.