2017. július 15., szombat

MÉLY LEVEGŐ! ÁROKÁSÁSRA FELKÉSZÜLNI!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Endre István Simay
2017.07.15.


Megnyitották a Vizes VB-t. Annak érdekében, hogy mindenki tudjon róla, felkavarták a fél főváros forgalmát. Ennek ellenére egy egészen más aspektusa lehet érdekesebb a világbajnokságnak. Nevezetesen az, hogy vajon mennyire alakul a VB vizes árokká. Mert a társadalmi tendencia kétségtelen. Mert mi mindent meg tudunk unortodox módon oldani. Egy soron kívüli beruházás-kampányt soron kívüli korrupciókkal. Amelynek leleplezői nyilvánvalóan el akarják gáncsolni az egész hazai világbajnokságot. Tokkal és vonóval. Ha mégsem, akkor ez csak az ellenzék megtévesztő trükkje. Miközben persze a túloldalon is presztízskérdést csinál abból, hogy márpedig fanyalogni azt muszáj. Noha talán nem is mindenért kellene. Elvégre egy világbajnokság lehetne jó reklámja az országnak. Sok-sok mostani, és jövőbeli vendégéjszakával.

De, mint tudjuk, nálunk az ilyen rendezvénysorozat is tud veszteséges lenni. Ez a magyar virtus és tradíció. Még emlékszem a hazai Forma 1-es versenyek első megrendezéseire. Amikor hosszasan számolgatták, hogy mekkora ráfizetés is ez az egész. Mert „elfelejtették” a járulékos hasznot is hozzá számolni. Egy percig sem vonva kétségbe, hogy vannak, lesznek olyan szereplői a gazdaságnak, illetve a politikának, akiknek a veszteséges megrendezés kimutatása lesz az érdeke. Úgyhogy kíváncsian várom a majdani elszámolások eredményét. Mind a tényleges költségek, mind a teljes mérleg tekintetében. Aztán majd a hónapokig tartó egymásra mutogatást, hogy ki is a hibás mindenért. Szint előre sejtve, hogy az ellenzék szerint mindenért a kormány, a kormányzat szerint a hazaáruló migránssimogatók tehetnek majd mindenért. Akire rábizonyul a korrupció? Azt nyilvánvalóan a spekuláns Soros delejezte meg. Akinek a reklámarcát az ígéretek szerint levakarni szándékoztak a falakról a VB kezdetére...

NEM SZAVAZTA MEG AZ ÁFA-CSALÁSOK ELLENI UNIÓS FELLÉPÉST A FIDESZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.15.


Jávor Benedek (Párbeszéd Magyarországért) számol be arról, hogy sokévi vergődés után végre elfogadta az Európai Parlament az unió pénzügyi érdekeinek védelméről szóló irányelvet.

Noha a szavazás már tíz napja történt, mégis fontosnak tartjuk, hogy hírt adjunk róla, ugyanis a javaslat nem csak az uniós források korrupt felhasználásával szembeni hatékonyabb küzdelmet teszi lehetővé, hanem megnyitja az utat az áfa-csalások elleni uniós fellépés előtt is.

A Fidesz képviselői pedig – ellentétben az EPP frakció határozott politikai álláspontjával – nem szavazták meg.

Ennek az állhat a hátterében, hogy nem csupán irányelvről van szó: ahhoz, hogy a küzdelmet érdemben fel lehessen venni az áfa-csalások ellen, hatékony intézményekre is szükség van. Elsősorban az Európai Ügyészségre, ám így, hogy a fideszesek nem nyomták meg a szavazógombot, Magyarország ki fog maradni a folyamatból.

Vajon mi lehet az oka – azon az egyen kívül, ami minden egészséges gondolkodású embernek azonnal az eszébe jut – annak, ha valakik nem szállnak be az áfa-csalások és a korrupció elleni küzdelembe?

AMIKOR A FAGYI VISSZANYAL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.15.


A Fidesz Soros György köpönyegéből bújt ki. A párt létrejöttét követően, az amerikai milliárdos a magyar demokrácia reménysugaraként tekintett a csillogó szemű ifjakra. Valószínűleg úgy hitte, hogy a kollégiumi brancs tagjai komolyan is gondolják, amit hirdettek. 

A fiatal demokraták infrastruktúrájának kiépítése nagyrészt Soros pénzéből történt. A párt vezetői közül szinte mindenki közvetlenül is kapcsolódott Soroshoz. Orbán, Kövér, Áder és még sokan mások a pénzember alapítványának ösztöndíjasaként tanulhattak. Kovács szóvivőt a CEU-n oktatták évekig.

Kevesen tudják, de Lázár János, amikor még „csak” polgármester volt, személyesen is találkozott Sorossal. A Hódmezővásárhelyen indult roma és szegény gyerekek integrációs programjáról tárgyaltak.

A találkozót nemcsak azért szervezték, mert Soros akkoriban is elkötelezett volt a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása mellett, hanem mert a hódmezővásárhelyi integrációs program megvalósulásában komoly anyagi és szakmai segítséget nyújtott az által alapított Roma Oktatási Alap. Az említett integrációs program pedig talán Lázár polgármesterségének legnagyobb sikere volt.

A boldog békeidőknek vége. Soros ma már valószínűleg rájött, kiket támogatott. Mint a tűztől úgy félnek a magukat demokratáknak mondó, egykori lánglelkű fiúk a nyitott társadalom eszméjétől. Számukra nem Európa, hanem a putyini világ a követendő minta...

OLVASÓI LEVÉL: VÁLASZTÁS (?) 2018

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Emmerich Emmerich
2017.07.15.


A jövő évi parlamenti választásokkal kapcsolatban lépten-nyomon felvetődik az igény ilyen-olyan összefogásra.

Vannak, akik szerint Orbán megbuktatása érdekében mindenki fogjon össze mindenkivel, még a Jobbik és az MSZP is. Mások egy „új pólust” támogatnának szívesen Karácsony Gergely vezetésével, noha az érintettek (az LMP és a Momentum egyértelműen kijelentették, h nem kérnek az „önjelölt miniszterelnökből”).Én ahhoz a kisebbséghez tartozom, amelyik úgy gondolja, hogy korai és tökfelesleges egyelőre bármilyen összefogásban is gondolkodni. Mégpedig azért, mert abban a lakosság meghatározó többsége egyetért, hogy Orbánnak és a Fidesznek mennie kell (és így, vagy úgy, de menni is fognak).

Ezért a kérdés az, hogy mi lesz azután. Szerintem, ha a „mindenki fogjon össze mindenkivel” forgatókönyve valósulna meg, és valami ellenzéki katyvasz-párt kerülne be a Parlamentbe, akkor baromi nagy káosz lenne. Miért?

Mert ahány párt, annyi elképzelés… De ami a nagyobb baj, hogy a pártokon belül sem igazán működik a demokrácia. Pontosabban csak odáig működik, amíg valaki megfogalmazza a saját gondolatát, ha azonban azzal kisebbségben marad, azt már általában képtelen elfogadni, és rögtön jön a „hiszti”, a „szivárogtatás”, a társak „fúrása”, esetleg a mandátum megtartása mellett a pártból történő kilépés...

DRÁGA MINISZTERELNÖK ÚR, KÖSZÖNJÜK EZT A CSODÁLATOS MEGNYITÓT!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Jász Zoltán
2017.07.15.


...ennél nem létezik jobb országimázs. Hiszen most mindenki úgy tekint ránk, mint a legfejlettebb, leggazdagabb nyugati országokra, ugyanis ilyen büdzséből még nem rendeztek vébét. Mi legalább meg tudtuk mutatni, hogy egy kisebb város éves költségvetésének megfelelő összeget sem sajnálunk a megnyitóra. Csak halkan jegyzem meg: volt korábban olyan ország, amely átszámítva összesen nyolc milliárd forintnak megfelelő összegért rendezte meg a vébét. Hát, mennyire zsugori az ilyen?!

Mi igenis megmutattuk, milyen a magyar virtus. A siker érdekében bedobtuk a legmodernebb fénytechnikát. És látta azt a sok boldog, mosolygós gyermekarcot? Azokat a sugárzó tekinteteket? Már ezért megérte. A közönség soraiban helyet foglaló gyerekeknek volt a legnagyobb élmény ez az ünnepség. Egy pillanatra még azt is elfelejtették, hogy éhesek.

A sztárfellépőről csak áradozni tudok, remek választás volt. Hihetetlen volt, ahogy küzdött. Egy-két percre még a mikrofonját is lenémíttatta, hogy megmutassa, milyen erős hangja van.

Miniszterelnök Úr!

Egyszóval fantasztikusan szórakoztunk. Sosem fogjuk elfelejteni, amit Öntől kaptunk. Mindig emlékezni fogunk mosolygós arcára, ahogy a megnyitón állta a celebeknek kijáró figyelmet a kamerák kereszttüzében. Cserébe valahogy kibírjuk ezt a két hetet, amíg nem látjuk az utcákon a már jól megszokott plakátjainkat. Persze a verseny ideje alatt is résen kell lennünk, nehogy a nemzetközi úszószövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóvoltából lehetőséget kapó menekültválogatott érmeket nyerjen...

PUNCIPOLITIKA V.: - A SEMMELWEIS-LECKE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Papp Réka Kinga
2017.07.15.


Semmelweis Ignác története rányomta bélyegét a hazai orvoslásra, és agyonvert prófétaként kísérti azt.

Puncipolitika című ötrészes sorozatunkban a hazai szülészeti horrort járjuk körül. Ítélkezés helyett megvizsgáltuk, mekkora pénzbeli és hatalmi tétje van a szülés ellenőrzésének, hogy hogyan gyűrték uralmuk alá a hagyományosan független női bábaszakmát a szülészorvosok, hogy valójában mit tett Geréb Ágnes, mi köze mindehhez Mária Teréziának és a nyelvi ábrázolásnak. Sorozatunk ötödik, záró részében pedig arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért kísérti a hazai szülészetet még mindig Semmelweis Ignác szelleme.

A magyar szülészorvoslás Semmelweis Ignác felfedezésétől, az anyák megmentésétől beszéli el a saját történetét, pedig a szakma kezdetei arra a korra nyúlnak vissza, amikor az anyákat éppenséggel saját kezűleg fertőzték meg szepszissel a cilinderes doktor urak. De óriási jelentősége van a jelenben is annak, hogy egy szakma mennyire számol el a saját bűneivel...

MUNKÁLTATÓI JOGOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.07.15.


Olvasom a mai újságban, hogy a nemzetgazdasági miniszter szerint „kellemes gond” a hazai munkaerőhiány, hiszen remek az a helyzet, ha egy országban 60 ezer üres álláshelyet tartanak nyilván. És az a cél, hogy a 300-600 ezer közötti inaktív népesség visszakerüljön az elsődleges munkaerőpiacra.

Fontos cél. Bár a „visszakerüljön” szót nem igazán értem, mert szerintem ők sosem voltak ott, ráadásul folyamatosan termelődik ez a réteg, a 16 éves tankötelezettségi korhatár beállítása, és a szegregált oktatás legalizálása óta gyorsabban, mint korábban. Sikeres példákat meg nem nagyon látni, csak a pénz folyik el, továbbra is, a roma-foglalkoztatási programokra, vagy a leszakadó térségekben sem mobilitást, sem elhelyezkedési lehetőséget nem adó OKJ tanfolyamokra.

A mi munkahely-teremtési próbálkozásunk is rájuk irányul. A generációs képzetlen, munkanélküli rétegre. Akiknek csak a közmunka jut. És nem egyszerű. Ötödik éve próbálkozunk ezzel, persze megy a dolog, hiszen egyre biztosabb alapokon áll a SZUNO-projektünk, a kézműves-termékeink már jól bejáratott menetben készülnek, és a sok próbálkozás után egyre jobban érezzük a mezőgazdaság-élelmiszerfeldolgozás területén is az utat, ami vihet a fenntarthatóság felé.

De még mindig van fluktuáció a csapatban, vannak felmondások, és visszaérkezések is. A képessé tevés mentés gondolkodva nagy hangsúlyt fektetünk a szociális készségek fejlesztésére, egymás támogatására, a közös jövőkép kialakítására, és a közös felelősség építésére.

A nyár mindig nehezebb. Próbálom keresni az okát, mi lehet a baj, talán az, hogy ilyenkor nem kiscsoportokban dolgoznak, mint télen, mikor a lekvárfőző-kézműves-asztalosműhely között megoszlik a létszám, hanem mindenki a kertben van, és több ember több konfliktushelyzetet teremt, vagy az, hogy a nagy melegben dolgozni nem egyszerű… Talán mindkettő.

De mindig ilyenkor jön, hogy vannak, akik nem dolgoznak úgy, mint a többiek, aztán megszólítják egymást, és már ott a baj. No meg, néha a családi konfliktusok is besegítenek ebbe, alaphangulatot adva a napi munkában az egymáshoz való viszonyuláshoz.

Próbáljuk a csapatépítést, a motiválttá tevést, a munka követését, a teljesítmény értékelését, a konfliktuskezelést, a frusztrációk megértését, a pozitív viszonyulás hatásával, minden módon, már fel sem tudnám sorolni, hányféle „állomáson” vagyunk már túl. No meg persze a tudásbővítést. Meg a közösségi beágyazást. Mert csak így lehet, ha minden irányból próbálunk hatni...

EGY MEG NEM TÖRTÉNT TÁMADÁSRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.07.15.


Nem túlságosan ritka jelenség, hogy nem értek valamit. A politikusok hazudozását, egymásra mutogatását, vádaskodását és önmosdatását még csak el tudom helyezni valahol a nem érdekes és az ostobaság közötti szegmensben, de előfordul olyan, amivel nem tudok mit kezdeni.

Ilyen például a kedélyeket napok óta borzoló ügy, az Országos Kardiológiai Intézet esete. Pontosabban az elég komoly felháborodást joggal kiváltó eszközhiány miatti médiafigyelemre adott reakciója az intézet vezetőjének. Azt nem értem.

Ofner Péter, az intézet főigazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a napokban elhunyt kislány halálához nem járult hozzá az, hogy más intézménybe kellett szállítani CT vizsgálatra. Valamint arról is beszélt, hogy az általa vezetett centrumot a szakma nagyon jónak tartja és – itt jön a fejcsóválás – ő méltatlannak tartja az intézetet ért támadásokat.

És itt állok én értetlenül. Mert felfoghatatlan számomra, hogy mi szükség van erre? Nem hinném, hogy Ofner Péter több cikket olvasott, több interjút látott ebben a témában, mint én. Már csak azért sem, mert nyilván nincs ideje ezzel foglalkozni, mivel hihetetlenül felelősségteljes munkát végez, ami egész embert kíván. Nekem pedig az a munkám, hogy figyeljem ezeket. Én egyetlen olyan cikket nem olvastam, egyetlen olyan interjút nem láttam, egy olyan nyilatkozatot nem hallottam (ide értve az elhunyt kislány nagymamájának rádióinterjúját), ahol akár csak egy mondatban is támadta volna bárki az intézetet, vagy az ott dolgozókat. Ezzel szemben mindenki a legnagyobb elismeréssel beszélt az intézetről is, az orvosokról, nővérekről is.

Az általános felháborodás annak szólt, hogy egy ilyen fontos feladatot ellátó intézmény nem rendelkezik a szükséges diagnosztikai berendezésekkel. Ez távolról sem azonos egy támadással, sőt. Tudom és értem is, hogy egy ilyen – és minden hasonló – intézet vezetőjének diplomatikusnak kell lennie. Nem saját érdekében, hanem az általa vezetett, képviselt intézet és a betegek érdekében. Nem is várja senki, hogy politikai véleményt nyilvánítson olyan valaki, akinek az a feladata, hogy a betegek ellátását biztosítsa. Csak most éppen erről van szó. A betegek érdekéről...

"ÁRPÁD! ITT VAGYOK ÉN IS IBIZÁN" - KÁLMÁN OLGA BESZÓLT HABONYNAK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.07.14.


Az Ibizán nyaraló Kálmán Olga a Facebookon reagált azokra a hírekre, hogy Csintalan Sándor veszi át a helyét a Hír TV-ben.

"Hahó magatokat újságírónak nevező enter billentyűk! Szóltam előre, hogy fölösleges hülyeségeket írni felmondásról, kirúgásról, nézettségről" – írta a Facebookon a Hír TV műsorvezetője.

Kálmán Olga közvetlenül Habony Árpádnak is üzent. "Árpád! Itt vagyok én is Ibizán, ha van kérdés Egyenesen felteheted mielőtt bármit megírattatsz. Igaz, mi nem a bulinegyedben vagyunk, és napközben ritkán érek rá, mert uno kártyázunk a Férjemmel és a Gyerekeinkkel, de összefuthatunk valahol egy fagyizóban. Üdv! K. O."

Korábban az Origo írt arról, hogy Csintalan Sándor fogja vezetni a napi esti beszélgetős műsort Simicska Lajos tévéjében, a Hír TV-ben, igaz, csak ideiglenesen, és amikor két hét múlva Kálmán Olga befejezte a nyaralását, akkor visszajön...

SEMJÉN ZSOLT AZT KÍVÁNNÁ, HOGY EGY JÓ IRÁNYZOTT LÖVÉSSEL ÖLJÉK MEG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.07.15.


A keresztény fővadász a Magasles nevű vadászati szakblognak adott egy méltatlanul kevés figyelmet kapott interjút.

A két napja megjelent beszélgetésben a kormány második kitér a vadászok által önkényesen kóbornak minősített, és kilőtt kutyákra. Ez szerinte azért nem vadászati kérdés, mert kóbor kutyákra nem vadásznak.

Hanem csak úgy simán megölik őket. Akkor is, ha nem kóbor kutyák. (Lásd még a francia turisták kutyájának esetét, ami egész Európát bejárta, amíg Magyarországon meg nem ölte egy hivatásos vadász, és bele nem dobta a Dunába.)

Az empátiájáról legendás az interjúban Semjén - úgyis mint az az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke - beleéli magát a kutyák helyzetébe. Ahogy ő látja, az áldozatnak is az a legjobb, ha meggyilkolják:

Viszont két dolgot ajánlok megfontolásra: ha valaki látta egyszer is, ahogy 3-4 kóbor kutya széttép egy őzgidát, vagy egy vemhes őzet, az másként fogja megítélni ezt a helyzetet. A másik: ha én kidobott, kóbor kutya lennék, akkor azt kívánnám, hogy egy jól irányzott lövéssel ejtsenek el, mintsem nyomorultul fagyjak meg, megegyen a rüh, éhen pusztuljak vagy elüssön egy autó és az árok szélén még napokig kínlódjak.

Élnénk a gyanúperrel, hogy egy, a kidobott kutyák körében végzett közvélemény-kutatás gyökeresen más eredményt hozna;

Semjén kóbor kutyaként a kisebbséghez tartozna:


a zöm számára nyilvánvalóan egyik alternatíva se elfogadható. Leginkább természetes halállal, végelgyengülésben terveznének kimúlni, lehetőleg minél később, és a legrosszabb halálnemnek a Semjén és társai általi, idő előtti meggyilkoltatást látják.

De persze az is lehet, hogy ezoterikus-babonás vonzalmairól ismert miniszterelnök-helyettes valamiképpen belelát az áldozatainak fejébe, és meggyőzi magát, hogy az áldozat is boldog a kivégzéstől.

Az interjúból kiderül továbbá, hogy
  • Nyugat-Európában utálják a vadászokat (ami egy újabb, fényes bizonyítéka az európai civilizáció pusztulásának),
  • Magyarországon (szerinte) nem utálják őket,
  • a megbecsültségükre kiváló bizonyíték, hogy az egyszerű halandók fölött állnak, nem ugyanazok a törvények vonatkoznak rájuk, mint másokra,
  • még a kormányzat is respektálja az érdekeiket: a vadászat kb. az egyetlen terület, amelyen a törvénykezés előtt egyeztetnek az érintettekkel,
  • ezért aztán szerinte Magyarországé Európa legjobb vadászati törvénye (nyilván a vadászok számára, illetve már megint mindenki szembejön az autópályán),
  • ennél jobb már csak Kádár idején volt a vadászoknak (lásd még: téeszelnökök és párttitkárok), de még akkor se sokkal...

FIZETŐS LETT A BALATON ÉSZAKI PARTJÁNAK LEGNAGYOBB SZABADSTRANDJA

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2017.07.14.


Huszonkét év után fizetős lett az északi-part legnagyobb szabad strandja, a zánkai, írja a Balatontipp.hu. A lap szerint az utóbbi években folyamatosan zárták le a belépési helyeket: előbb a 71-es főút felőlit, majd a Zánka felőli gyalogos, biciklis bejutási lehetőséget. A zánkai tábort fenntartó az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tájékoztatása szerint mostantól

a külsős, szállásfoglalással nem rendelkező vendégek hétvégéken vehetik igénybe a strandot. Pénzért.

A felnőtt belépő 500, a 3-14 közöttieké 400 forintba kerül. A jegyszedésbe annyira belejöttek Zánkán, hogy

a egyedülálló módon a 3 év alatti gyerekeknek is kell belépőt venni, háromszázért.

A balatoni strandok többségében a 4 évesnél fiatalabbak után nem kérnek belépőt.

MI ÍGY NYITUNK MEG

HUPPA BLOG
Szerző: Török Mónika
2017.07.14.Hát megvolt a megnyitója a vizes VB-nek.
Mi így nyitunk meg. A víz jegyében.

Megmutatjuk a világnak, hogy hinnyeteringette, azt a rézfánfütyülős rézangyalát nekije, vizesen.


Bevilágítunk az Orbán-várba, színpadra visszük a magyar történelmet – már amennyi eszünkbe jut róla, nekünk, a harmadosztályú vidéki kultúrházas szervezőknek, akiknek viszont sok pénzt adtak, csak el kell költeni, mert hát ez a terv.


Impozáns színpadképeken lovagoljanak hátrafelé nyilazva a honfoglalók (nyilván volt náluk víz),

A török hódoltságot udvariasan kihagyjuk, mert bár a törökök honosították meg azt a szokatlan gondolatot, hogy a vízzel tisztálkodni lehet, és e célból rengeteg fürdőt építettek, átugrottuk.

Sziszi királyné sokat hajózott, a magyar huszárok ír szteppeltek, megszólalt a csodazongora 
is, ami rohadt drága és senkinek nem kell a világon rajtunk kívül, és nekünk se nagyon. A Liszthez is vizet kell adni, hogy valami legyen belőle, milyen szerencse, hogy ott folyik a Kék Duna.

Hogy az Anna-bált miért kellett pont egy unott divatbemutató keretében megidézni, arról lövésünk nincs, szemlátomást a szereplőknek sem volt, miért kell hosszú percekig unott arccal le s föl járkálniuk a színpadon és ehhez mi köze a víznek vagy a sporteseménynek, de biztos jó reklám volt Zoób Katinak.

A “Vágyom egy nő után” talán kissé erős felütés volt, már épp kezdtük várni Hacsekot és Sajót, de, mint tudjuk, ez az ország megvédi azért a polgárait.

Mondjuk, majd számonkérjük Fáskerti elvtársat a legközelebbi ülésen, miért nem sikerült összepasszítani időnként a korokat és a zenéket, majd önkritikát gyakorol és mi megbocsátjuk neki azt a 80-100 éves csúszást.

Nem felejtünk el kitüntetést adni a szteppelő huszároknak – ezt felírjuk valahová, mert hátha mégis elfelejtjük (ó, bárcsak!)

Himnusz szerencsére volt. A kameramant azonnal elbocsátani! Hosszan időzött azon, amikor a veretes sorok között Orbán önfeledten turkált az orrában...

AZ ALKOTÓ MEGPIHEN?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.15.


Bármi is történt, ne gondolja senki, hogy a sorosozásnak vége van. Biztos vagyok abban, hogy már dolgoznak a Fidesz műhelyeiben az újabb Soros elleni támadáson. A nagyfőnök most sütkérezik egy kicsit Katinkáék fényében. A vizes világbajnokság saját nagyságának emlékműve is. A mi pénzünkből.

A kormány leszedeti a Soros Györgyöt gyalázó plakátokat. A miniszterelnök szerint sikeres volt a kampány, elérte a célját. Teljes győzelemről beszél, ugyanakkor azt látná jónak, ha a vizes világbajnokság résztvevői már nem találkoznának a plakát-rengeteggel.

A Fidesz kormány 5,7 milliárdot dobott ki erre a gyűlöletkeltő, az emberek legalantasabb ösztöneire rájátszó kampányra. Óriási feszültségeket gerjesztve osztotta meg még jobban a magyar embereket.

Nem tudom, mit ért „teljes győzelmen” a kormányfő. Talán csak azt nem, hogy ismét betettek egy kis „aprót” a haverok zsebébe? Az egyik csókos cég vezetője a tegnap esti Egyenes beszédben nem is akarta érteni a haszon visszaosztásáról szóló kérdést. Naiv ábrázatot vágva, kijelentette: ilyennel még nem találkozott. Mondta ezt bele a pofánkba az a milliárdos, aki a jó szomszédjának köszönhetően, az utóbbi időben sorra nyerte el a zsírosabbnál zsírosabb állami megbízásokat. Úgy hallani, hogy elszámolási viták miatt, a Soros-kampányt már nem a cégétől rendelték meg. Aki nem tartja be a játékszabályokat, azt gyorsan fenékbe billenthetik. A családban szigorú szabályok uralkodnak...

KIS NYÁRI BOLDOGSÁGNAPLÓ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.07.15.


Egy végtelenül egyszerű módszer, amivel kimaxolhatod a nyár örömeit és élményeit! Sőt, nem csupán rövid távon, hanem hosszú távon is pozitív hatással van a kedélyállapotodra. Készíts a nyáron boldogságnaplót!

Minden, amit leírunk, jelentőséggel bír. Nagyobb tudatosságot igényel, alaposabban átgondoljuk a tartalmat és mivel bármikor visszaolvasható-ellenőrizhető, amit leírtunk, ezért a hatása is tartósabb a leírt élményeknek.

NEM ELÉG A BOLDOGSÁGOT ÉREZNI, A BOLDOGSÁGOT MEG IS KELL ÖRÖKÍTENI.

A fenti állítás egy olasz pszichiátertől, Giovanni Favatól származik, ő fejlesztette ki a depressziós betegei számára a boldogságnaplót. Az ötlet akkor merült fel benne, amikor gyógyulófélben levő vagy már gyógyult depressziós betegekkel dolgozott. Fava észrevette, hogy különösen jellemző rájuk az a viselkedés, hogy nem vallják be maguknak, hogy boldogok - és ez lassítja a gyógyulást. Ennek kiküszöbölésére találta ki, hogy páciensei vezessenek naplót a megélt boldog pillanataikról.

AKI FELJEGYZI A SZÉP PILLANATOKAT, FIGYELMÉT REFLEKTORHOZ HASONLÓAN ARRA IRÁNYÍTJA, AMI SZÁMÁRA KELLEMES. ÉS MIVEL AZ ÖRÖM MOMENTUMAIT A PAPÍR FEKETÉN-FEHÉREN MEGÖRÖKÍTI, AZ AGYNAK KÉSŐBB ESÉLYE SINCS EZEKET ELMISMÁSOLNI.

A boldogságnaplóba fel kellett jegyezni a helyzetet, ami örömmel töltötte őket, a vele kapcsolatos érzéseket meg kellett nevezni és egy 0-100 skálán értékelni kellett a kedélyállapotukat. 10 hétig tartott a dokumentált kísérlet, amelynek kezdetén a páciensek attól tartottak, hogy üres lapokkal lesz teli a jegyzetfüzetük, de a végére mégis sűrűn teleírt naplójuk lett. Az állapotuk pedig egyértelműen javult, sokkal kevésbé szorongtak és elégedettebbek voltak az életükkel, mint korábban...

A BŰN FOKOZATAI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJASzerző: Tarski
2017.07.15.


„Az egységes világegyetem az emberi elmében mintegy prizmán keresztül megtörik a jelenségek különböző színű csoportjaira, a melyek közt az átmeneti árnyalatok iránt vakok vagyunk, és csak e színek öszszetételéből vagyunk képesek az eredeti világot megközelítőleg felfogni.” (Pulszky Ágost: A jog- és állambölcsészet alaptanai) 

Újsághír az, hogy Czeglédy Csabát előzetes letartóztatásba helyezték, mert a vád szerint az állami költségvetést az általános forgalmi adó tekintetében mintegy 1,7 milliárd, a személyi jövedelemadót illetően mintegy 1,6 milliárd forint vagyoni hátrány érte.

Amint azt tudjuk, Czeglédy Csaba egy diákmunkát szervező cégcsoportot működtetett, amelyet lépcsőzetesen épített fel. A hírek szerint a bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett, Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek nem végeztek érdemi tevékenységet. Ez a szervezési mód a jelek szerint alkalmas lehetett arra, hogy a közterheket Czeglédy eltüntesse a sok cég között. Ezen felül a diákoknak beígért fizetést sem tudták időben teljesíteni, sőt, még ma is vannak olyan diákok, akik nem kapták meg a járandóságukat. Czeglédy Csaba jogvégzett ember, akinek tudnia kell azt, hogy egy vállalkozás működtetésekor milyen kötelezettségei vannak a költségvetés tekintetében. Tehát az a cél, hogy a cégeik megfelelő szervezése révén megpróbálta mellőzni a közterhek befizetését, mindenképpen a szándékosságot látszik alátámasztani, ami egyúttal szándékos bűncselekmény elkövetésére enged következtetni. John Austin szerint ugyanis a jogsértés azonos kiterjedésű fogalom a kötelezettséggel. A jogsértés olyan tett, tartózkodás, vagy mulasztás, amely a félnek felróható, amelyben az hibás (bűnös). Nincs jogsértés, ha nincs sem szándék, sem semmiféle gondatlanság. Ezek Austin szerint szükségképpeni előfeltételei a beszámíthatóságnak. Magyarán itt egy közönséges bűnügyről van szó és ha Czeglédy számára felrótt bűn miatt felelősségre vonják, akkor nem tett mást az adóhatóság, mint a törvényi kötelezettségének eleget téve más jogsértéshez hasonlóan bíróság elé állíttatja őt. Vagyis ebben az esetben nem lehet koncepciós perrőlbeszélni, ahogyan azt a balliberális sajtó teszi, hiszen a NAV csupán a törvényi kötelezettségének tett eleget. Ha nem ezt tenné, akkor ő maga követne el jogsértést...

MÁRAI LOLA, A NŐ AZ L. BETŰ MÖGÖTT

KÖNYVESBLOG
Szerző: iSophie
2017.07.15.


Márai a naplóiban egyszerűen csak L. betűvel jelölte. De ki lehetett valójában Márai Lola, vagyis Matzner Ilona, a feleség, aki hatvankét éven át volt a híresen nehéz természetű író hűséges, támogató partnere? Ötvös Anna Lola könyve című életrajza erre a kérdésre próbál válaszolni. 

Lola családja

Lola gazdag és befolyásos kassai zsidó családból származott. Anyai nagyapja, Moskovics Jakab hosszú éveken át a város köztiszteletben álló tiszti főorvosa s egyben több helyi szabadkőműves páholy vezetője volt, apja, Matzner Sámuel pedig katonatisztként kezdte a pályafutását, később pedig lap- és könyvkiadással foglalkozott. A család hölgytagjai sem kedvelték a tétlenkedést: mind a nagymama, Korn Mária, mind pedig az anya, Moskovics Irén aktív tagja volt a helyi nőegyleteknek, jótékonysági szervezeteknek, és ritkán rendeztek Kassán olyan izraelita bált vagy egyéb kulturális összejövetelt, amelynek ne ők lettek volna a főszervezői. A Matzner-lányok, Lola és Zsazsa gyermek- és kamaszkora élénk társadalmi és kulturális környezetben telt: a legjobb oktatásban részesültek (Zsazsa később még a jogi egyetemet is elvégezte) és alig volt nap, melyre ne jutott volna egy jótékonysági bál, teadélután vagy zsúr. Fennmaradó idejükben a lányok teniszezni, korcsolyázni jártak, s gyakran múlatták az időt a család tátraszéplaki nyaralójában is. Fiatalkorukat csak két esemény árnyékolta be: fivérük, Pubi halála, aki egy tátrai hegymászás során vesztette életét, illetve az első világháború, ami miatt egy időre tanulmányaik megszakítására kényszerültek...

A MAGYAR FUTBALL NÉZETTSÉGÉRŐL KONGÓAN ÜRES INFOGRAFIKÁKBAN

INDEX.HU
Szerző: JÁVOR BENCE, SZARVAS
2017.07.15.


Szombaton elkezdődik a magyar futball 2017/18-as szezonja. Ez mindannyiunkat komoly érdeklődéssel tölt el, de vajon ez meglátszik-e majd a nézőszámon is? Hogy legyen viszonyítási pont, megnéztük, hány olyan bajnoki forduló volt az élvonalban az idén, aminek az összes helyszíni nézője befért volna a Fradi-stadionba. Mennyire veszne el egy átlagos magyar bajnoki közönsége a Groupama lelátóin?

Közismert, hogy gondok vannak az OTP Bank Liga mérkőzéseinek látogatottságával. A tavalyi bajnoki szezonba a statisztika szerint az Európa-bajnokság eufóriája sem hozta meg a várt áttörést, sőt a tévéközvetítések megritkítása sem segített. A mérkőzések átlagos nézőszáma mindösszesen 102 fővel javult az azelőttihez képest. A legpozitívabb következtetés, amit levonhatunk, hogy a nézőszám legalább nem csökkent tovább.

Lehet magyarázgatni a dolgot, például az albérletben játszó csapatokkal, a nagy meleggel, a nagy hideggel vagy bármivel, a számok alapvetően siralmasak. Ráadásul ami a most szombaton kezdődő újabb bajnoki szezont illeti, semmi garancia nincs rá, hogy pusztán az elkészülő stadionok hatására megnövekedjenek az adott csapatok nézőszáma. Sőt eddig csak az MTK-nál történt így, míg Debrecenben és a Fradinál épp ellenkezőleg, kevesebben kezdtek kijárni mérkőzésekre...

TALÁLTUNK EGY IGAZI MAGYAR KAMUEGYETEMEZ

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.07.14.


Szép sárga társasház Zuglóban, rajta büszkén hirdeti egy tábla, hogy ez a CEAS nevű brit college (vagyis az általánosan használt fordítás szerint főiskola) székhelye. - írja az index.hu.

A feliratot oroszlános címer, UK és London feliratok, .com végződésű internetes elérhetőség nyomatékosítja.

A tandíj egy félévre 250 és 350 ezer forint között van, plusz 10 ezer forint a regisztrációs díj évente.

Ha valaki kételkedne, az Oktatási Hivatal listáján is megkeresheti az intézményt, a honlapon lévő „Tájékoztató kérése” menüpontra kattintva pedig az alábbi levél érkezett a megadott emailcímünkre:

Főiskolánk Magyarországon bejelentett angol akkreditációval rendelkező főiskola. Fő profilja az angol diplomát adó alap és posztgraduális képzések.
Csakhogy ez az iskola mégsem főiskola, és ahogy próbáltuk felfejteni a szálakat, csak homállyal és százmilliós biznisszel találtuk szembe magunkat.

Hogy a CEAS-történetben valami nem kerek, abba a kormányzati átvilágítási dokumentumot átolvasva botlottunk bele. Bár akkor még mindent elhomályosított a CEU ügye, valójában erre az intézményre sokkal terhelőbb állításokat fogalmazott meg a kormányzat. Például ez volt az egyetlen olyan „külföldi felsőoktatási intézmény”, amely mindhárom fontos kritériumban elhasalt.
  1. A külföldi intézmény a képzés tekintetében nem rendelkezik programakkreditációval.
  2. A külföldi intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert oklevél.
  3. A külföldi intézmény nem minősül származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek.
Az intézmény CEAS UK College-nek nevezi magát. Van honlapja és facebookos oldala is. De ilyen brit főiskola vagy egyáltalán bármilyen ilyen nevű oktatási intézmény nincs.

Megjelenik viszont hivatkozási alapként többször is az Alfred Nobel University (nem összekeverendő az ukrajnai, ugyanilyen nevű egyetemmel), amiről azonban gyorsan kiderül, hogy ugyanaz a vállalkozó, Galgóczi Ferenc alapította, mint a CEAS-t. A Facebook-oldala stockfotókkal van tele, kontaktcímnek egy svájci irodaház van megadva, ahol sok más vállalkozás is működik...

NYOMORFORGATÓ MILLIÓK

CSEPELIEK ÚJSÁG BLOG
Szerző: Bihari Tamás
2017.07.15.


Átcsoportosított a kormány, vagyis Orbán Viktor 90 millió forintot a szociális ágazatból, például a gyermekvédelemtől a versenysport támogatására - derült ki a Magyar Közlönyből. Az intézkedést a miniszterelnök írta alá - adta hírül a sajtó.

A nemzeti egyeduralom rendszerének (ner) reflexe, mint mindig, azonnal működésbe lépett. Előbb az egészet letagadták, majd magyarázkodásba kezdtek.

A kínos mese szerint a pénz a tavalyi költségvetés úgynevezett maradvány összegéből csurrant át az élsportba. Magyarán annyi pénz és oly csekély igény volt a támogatásra a sűrű szövésű hazai szociális hálóban, hogy a legjobb akarat mellett sem sikerült maradéktalanul elkölteni. Eközben a nemzet büszkeségei, az ország jó hírének fáklyavivői, mondjuk a magyar labdarúgók a jelek szerint szükséget szenvednek.

Az éhező gyermekekre például azért nem kellett annyit költeni, mert

Hegedűs Zsuzsa hol a fekete, hol a világos színű Audiján napos csibét, malacot, vetőmagot szállítva már megoldotta a nyomorban élők gondját. Legalábbis saját bevallása szerint. Az élsport forráshiánya pedig napnál is világosabb, hiszen az egyik NBI-es labdarúgó csapat tulajdonosa azt panaszolta, hogy míg 2 éve még 800 ezer forintért is elszegődött egy magyar labdazsonglőr valamelyik hazai első osztályú csapathoz, ma már 2 millió alatt a stoplis cipőt sem fűzi be egy magára valamit adó magyar focista. Ez a 90 millió forint kis híján fedezné a jelenleg legjobban kereső, Magyarországon focizó labdarúgó, Juhász Roland éves gázsiját...


"FONTOS, HOGY MI VAN A TARISZNYÁNKBAN, KI MILYEN ÚTRAVALÓVAL ÉRKEZIK" - MESTERTERÁPIA AZ ADDIKTOLÓGIÁN "

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2017.07.12.Nem átlagos addiktológia működik a Nyírő Gyula Kórház - OPAI romos D épületében. A kívülről nem túl hívogató falak között a közösségalapú, felépülés-központú megközelítést tartják elsődlegesnek. Az osztály kliensei a hagyományos pszichoterápiás foglalkozásokon túl meseterápiás csoportokon is részt vehetnek, ahol a józan élet feladatait körüljáró népmesékkel támogatják meg a felépülés folyamatát. Arról, hogy a népmesék ősi tanításait miként lehet kamatoztatni a józansági munkában, a foglalkozást vezető Mészáros Piroskával beszélgettünk

Mészáros Piroska

Mészáros Piroska az üzleti szférát hátrahagyva 2002 óta foglalkozik szenvedélybetegekkel.

Ma három éve dolgozik addiktológiai konzultáns és alkotó-fejlesztő meseterapeuta minőségben a Nyírő Gyula Kórház - OPAI addiktológiáján.

Hogyan használod a meséket a szenvedélybetegek terápiájában?

A szerhasználat éveit követő minőségi életet a mindennapos józanságmunkával lehet fejleszteni, és ennek elkezdéséhez járul hozzá a meseterápia is – a maga sajátos és mégis tiszta, egyértelmű eszköztárával. Én népmesékkel dolgozom a dr. Boldizsár Ildikó által kidolgozott Metamorphoses Meseterápiás Módszert alapul véve.

A meséket eredetileg felnőttek mesélték felnőtteknek, és olyan ősi tanításokat, kódokat rejtenek, melyekből minden élethelyzetünkre találhatunk útmutatást.

Tükörfunkciójuk van, magára ismerhet, aki a mélyükre lát.

Mit csináltok a kliensekkel a meseterápiás foglalkozásokon?

A meseműhelyre, a Sorsfonóra akár első napjuktól kezdve jöhetnek a kliensek, és van olyan is, aki már túl van a kórházi kezelésen, de időnként visszajár csoportozni. A mesék birodalmába általában valamilyen próba kiállása után lehet belépni, ami jellemzően a választott meséhez kapcsolódik. Van állandó rítusunk, egy teremtő mondóka, amit minden mesemondás előtt közösen mondunk, és ez egy nagyon felemelő élmény mindenkinek, mert ahogyan a mesélésnek is, ennek is közösségépítő ereje van.

A mesemondás után az adott foglalkozás céljához igazodó kérdést teszek fel, s varázslatos módon hamar elkezdünk fűződni a meséhez, a mesén keresztül pedig – egy-egy motívum kapcsán – a valóságban számunkra megcselekedhető tartományhoz...

TEKTONIKAI TÖRÉSVONAL FELETT ÉPÜLHET PAKS2? - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ - HETI MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.07.14.


Egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a paksi atomerőmű alatt halad át. Felkerült a NAV szégyenfalára, a 180 napon túl több mint 100 millió forinttal tartozó zsiványcégek közé Szivek Norbert MNV-vezér érdekeltsége, a United Programme Service Kft.

Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit

Átlátszó | 2017. július 10.

Nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak a Paksi Atomerőmű, és a tervezett bővítés telephelye: egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények alatt halad át, egy geológus pedig tízezer évnél fiatalabb földrengések nyomaira bukkant a telephely közvetlen közelében a felszínen. A tudományos kutatások eredményeit eddig eltitkolták, mi viszont megszereztük, és most közreadjuk a paksi bővítés földrengésbiztonságával kapcsolatos legfrissebb földtani kutatások részletes adatait. >> Kattints a teljes cikkért >>

Paks 2-ről még:

Aktív törésvonal a Paksi Atomerőmű alatt: Aszódi Attila államtitkár szerint nincs itt semmi látnivaló >> Kattints a teljes cikkért >>

Paksi törésvonal: ellentmondanak egymásnak az MVM és az OAH közleményei >> Kattints a teljes cikkért >>


Ön rábízná a vagyonát? A magyar állam rábízta. Szivek Norbert portréja


Átlátszó | 2017. július 13.

Felkerült a NAV szégyenfalára, a 180 napon túl több mint 100 millió forinttal tartozó zsiványcégek közé Szivek Norbert MNV-vezér érdekeltsége, a United Programme Service Kft. A nemzeti vagyon felkent urának egyéb magánbizniszei sem brillíroznak, felszámolás alá került például a minap a svájci koronaékszer, a Cretum Consult GmbH is. Mégsem ezért, inkább a kellemetlen vezetői stílusa miatt érezhető vele szemben elégedetlenség fideszes berkekben is. Összeírtuk a fontosabb ügyeket, amelyekben emlegették a nevét. Hosszú a lista. >> Kattints a teljes cikkért >>

Ha az álhírek uralkodnak, semmi sem tartja vissza a korrupt politikusokat – Janis Polis lett álhírvadász

Átlátszó | 2017. július 14.

Janis Polis egy éve figyelt fel arra, hogy a Facebookon ömlenek a furcsa, szerzővel és forrással nem ellátott újságcikkek, amelyek hazugságokat terjesztenek és mind arról szólnak: Lettországban borzalmas hely. A 33 éves lett informatikai szakember kedvtelésből kezdett utánanézni, kik állnak az egyre népszerűbb internetes álhír-oldalak mögött, és orosz állampolgárokat, moszkvai pénzügyi szálakat, illetve a lettországi orosz kisebbséget képviselő pártokat talált. Azóta már három részletes tanulmányt publikált a lettországi álhír-oldalak mögött álló erőkről, egyszemélyes hadseregként térképezve fel a helyi összeesküvés-elméletek gyártóit. >> Kattints a teljes cikkért >>

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a belvárosi éttermet visszafoglaló kopaszok ügyében

Átlátszó blog | 2017. július 14.

Nem követtek el önbíráskodást a Tóth Csaba vezette „Kubatov-kopaszok” április elején a belvárosi Godunov étterem visszafoglalásakor – erre jutott az V. kerületi kapitányság, és megszüntette a nyomozást. Az ügy érdekessége, hogy az ingatlan kiürítéséről meghozott választott bírósági döntés után nem sokkal egy másik perben, amely birtokvédelem miatt zajlott, a bíróság elutasította a kiürítést. >> Kattints a teljes cikkért >>

Kritikus állapotban a víz- és csatornahálózat: a kiszivárgott jelentés drámai képet fest


Átlátszó blog | 2017. július 13.

Válságos szinthez közelít, egyes helyeken kritikus a víziközművek állapota országszerte. Kevesebb, mint 20% a megfelelő minősítésű rendszerek aránya – olvasható a Megyei Jogú Városok Szövetsége által a településeknek nemrégiben véleményezésre szétküldött „stratégiai dokumentumban”. >> Kattints a teljes cikkért >>

2017 második negyedévében is Szíjj László érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést a nemzeti tőkésosztályban

Átlátszó blog | 2017. július 12.

A Duna Aszfalt és a Magyar Építő tulajdonosa 250 milliárd forinttal vezeti a mezőnyt, második a ZÁÉV 203 milliárddal, harmadik a Mészáros-család 123 milliárddal. >> Kattints a teljes cikkért >>

Schmidt Mária lett a legnagyobb tulajdonos a BIF Nyrt.-ben, Horvátországban is terjeszkedik

Átlátszó blog | 2017. július 10.

Schmidt Mária családi cége kivásárolta a titokzatos svájci tulajdonostársát a BIF Nyrt. ingatlancégből, ezzel tulajdoni hányada 71,5 százalékra nőtt, ezzel Schmidt lett a legnagyobb tulajdonos. >> Kattints a teljes cikkért >>

Kapkodás és trehányság nyomai a vizes vb rohammunkában épülő helyszínein | Videó


A Margitszigeten még nagyban folyik a Casino átépítése, és a Battyhány téri ugrótoronynál, valamint a Városligeti tónál is dolgoznak a munkások. Sok helyen szemét és építési törmelék hever a létesítmények mellett. >> Kattints a teljes cikkért >>

Trump fia lelkesen elfogadta a Kreml segítségét apja kampányához, és maga tette közzé az ezt bizonyító emaileket | Világtérkép

Donald Trump fia saját maga tette közzé azokat az emaileket, amelyek bizonyítják: tudott arról, hogy az orosz kormány segíteni próbálta apja kampányát. Ám amikor ezt megtudta, nem az FBI-t hívta, hanem lelkesen elfogadta a segítséget és azonnal találkozott is az oroszok emberével. Ez lehet az a “füstölgő puskacső”, azaz konkrét bizonyíték, amely megrengeti a Fehér Házat. Hiszen eddig hiába volt meglehetősen furcsa Trump és az oroszok kapcsolata (Putyin-rajongása és az orosz kapcsolataikat titkoló emberei), eddig könnyen lehetett mindezt kitalációnak minősíteni. Ma már nem. >> Kattints a teljes cikkért >>

3 sorsdöntő évünk van rá, hogy megfékezzük a klímaváltozást | Világtérkép

2020-ig életbevágóan fontos változásokat kell bevezetnünk, ha szeretnénk megfékezni az éghajlat visszafordíthatatlannak ígérkező átalakulását – hívták fel a figyelmet június végén szakértők, politikai és gazdasági vezetők a Nature magazinban. A párizsi klímaegyezmény nyomában létrejött eredmények nem elegendőek, „gyorsabban, nagyobb léptékkel és együtt” kell cselekednünk, annak érdekében, hogy a kulcsfontosságú szektorokban fordítsunk az eddigi trendeken. És erre csak néhány évünk van. >> Kattints a teljes cikkért >>

Migrációs viták az Európai Parlamentben: csak a kvóta elutasításában zár össze a V4, de abban nagyon | Világtérkép

A 64 milliós összlakosságú visegrádi országok most már két éve tagadják meg összesen 11 ezer menedékkérő uniós jog alapján történő átvételét, jóval élesebb konfliktust vállalva az Unió magországainak kormányaival és az uniós intézményekkel, mint arra az országcsoport 2004-es uniós csatlakozása óta bármely kérdésben példa volt. Ennek okát és az e mögött rejlő belpolitikai racionalitást a magyar olvasóknak a tárgybeli hetedik sokmilliárdos kormányzati kampány közepén nem kell különösebben magyarázni. A lengyel, a cseh és a szlovák álláspontok részletesebb áttekintése viszont talán kevésbé ismert tényekkel szolgál annak a megítéléséhez, hogy miben valóban mintaadó és miben riasztó a magyar kormány természetes szövetségesei számára a kérdésben a falig, sőt azon is túl elmenő magyar kormányzati politika. >> Kattints a teljes cikkért >>

Rasszista publicista kezébe kerülhet a kultúra és az oktatás Kolozsváron | Átlátszó Erdély


Megtörténhet, hogy Erdély toleranciára és multikulturalitásra építő szellemi és kulturális fővárosában olyan ember legyen a kultúráért, oktatásért, vallásért és szociális tevékenységekért felelős tisztségviselő, aki a szélsőjobboldali Noua Dreaptă szimpatizánsa, aki diszkriminálja a nemzeti, vallási kisebbségeket, aki szerint a kolozsvári polgármesteri hivatal irredenta magyar tevékenységeket támogat, és úgy véli, hogy a politikai szcéna jövőjét egy ragyogó, nyitott és ortodox szellemiségű nacionalizmusra kell építeni. >> Kattints a teljes cikkért >>

ELTE: Nincs hivatalos nyilvántartásunk a HÖK tisztségviselőiről | Átlátszó Oktatás


Négy tárgyaláson vagyunk túl az ELTE-vel, mert a HÖK-ös kifizetések adatait hiányosan adták ki. Többek között meglehetősen sok helyről hiányzott a tisztségek megnevezése. Az ELTE azt mondja, hogy nincs olyan nyilvántartásuk, melyben meglenne nekik, hogy kik voltak HÖK-ös tisztségviselők az elmúlt években. >> Kattints a teljes cikkért >>

A kormány kampányol, a Médiatanács hárít | Mérték

…most éppen azt a feladatát, hogy vizsgálja, jogszerű-e a kormány közpénzből folyó aktuális politikai kampánya. Komolyan gondolhatja-e bárki is, hogy a Soros György ellen zajló kampány közérdekű célt valósít meg? A Mérték újabb beadvánnyal fordult a Médiatanácshoz. >> Kattints a teljes cikkért >>

Miért nem kiterjedtebb az autómentes nap Budapesten? | Környezetvédelem

Bár az utóbbi években Brüsszel és Párizs vezetése sok erőfeszítést tett a tömegközlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére, még mindig nem lehet őket a fenntartható városi közlekedés mintaképeinek tekinteni. Mindkettő egy-két milliós nagyváros (az agglomerációt nem számítva), és a fővárosok között Párizs rendelkezik a legnagyobb népsűrűséggel egész Európában. Nemzetközi jelentőségük ismert, a hatvanas-hetvenes években pedig az autózás szentélyeivé alakították őket a közúti infrastruktúra fejlesztésével. Az autós háztartások aránya sokkal magasabb, mint Budapesten, és a dugóban eltöltött idő tekintetében a 8. és 9. helyezettek európai viszonylatban. >> Kattints a teljes cikkért >>

Genomszerkesztés 6 – Ciszgenikus szervezetek irányában | Darvas Béla

Nem emlékszem rá, hogy kívülről (molekuláris genetika) jött technológiára a mezőgazdaság annyi érzelmet pocsékolt volna el, mint éppen a GM-növényekre. A növényvédő szerek úgy hatoltak be ebbe az innovációs vákuumba, hogy ihaj. Ma sem a mezőgazdaság, hanem az európai környezetvédelem és az egészségügy (hazánk hivatalos képviselői nem az élharcosaiennek) ér el változásokat. Az ezredforduló táján, a géntechnológiára alapozva új Zöld Forradalmat is emlegettek néhányan; az éhezés eltörlését és személyre szabott gyógyszereket is ígértek. Euforikus hangulatba kergették egymást a pro-GM aktivisták, aztán Európában egymás után buktak ezek a meseszép – politikusfüleknek szánt – szólamok. >> Kattints a teljes cikkért >>

MOST RÖHÖGSZ, DE TÉNYLEG ILYEN LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.14.


Mivelhogy ez egy ilyen történelmi nap, mivel a kormány az így is pofátlanul túlárazott összeg sokszorosát sem sajnálta volna elégetni elkölteni arra, hogy biztosan félig belenyomorodjunk (ha már az olimpia-ügylet félig megfeneklett, és csak a töredékét sikerült lenyúlni annak, amit szerettek volna) kapaszkodjunk bele még egy pár sor erejéig a budapesti vizes vébé témájába.

Ha már Matolcsy famíliája exkluzívban tolja a pécsi sört, mert ki más; ha már Vajnáné Tímea összes cége és vállalkozása felvonul a helyszínen; ha már a Fidesz és Orbán Viktor sleppje húzta be egyébként is a legtöbb közbeszerzést, ha már a kedvenc udvari biztonsági cégükkel őriztetik a rendezvényt és ha már a legalábbis kétes, de legalább eltitkolni szándékozott technikai háttér önmagában többe került, mint az eredendő hazugság, miszerint 24, 5 milliárdból kihozzák az egészet.

Egyrészt tök jó, hogy már egyáltalán nem is ciki nekik beismerni: semmiféle gazdasági racionalitás nincs a 170 milliárdos pénzszórásban. Egyszerűen benyögik, hogy a gazdasági növekedés simán fedezi a bulit, nem kellett elvenni az egészségügyi fejlesztésektől vagy az éhező gyerekektől, kuss legyen, libsik, savanyú a szőlő, stb. Ha nem költenek el többet, mint amennyi a magyar gazdaság növekedése, akkor királyság. Hogy értelmetlen, felesleges, pazarló és soha meg nem térülő gigafaszságokra megy, az mindegy is. Dagadjon a honleányi, honfiúi kebel, mert ilyen sosem volt még erősbüszkebátorszépMagyarországon, az biztos is. Mondom én, ennyi elég:

EZEK MEGALÁZTÁK A NAGY NEMZETI VIZES VÉBÉT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Konczuk Márton
2017.07.14.


A két mihaszna, semmirekellő stand-upos (Kovács András Péter és Jankovics Péter) egyszerűen viccet csinált Magyarország legnagyobb sporttörténeti eseményéből, minden igaz magyar ember álmából, a vizes vébéből. Nem jutunk szóhoz...

Ez a két zöldfülű hogy gondolhatja, hogy amíg Magyarország polgárai vért izzadva dobták össze azt a közel 170 milliárdot, amibe hivatalosan ez a sportesemény került, addig ők nevetség tárgyává tehetik a rendezvényt azzal, hogy a videójukban azt sugallják: itt csak az nem lopott, aki nem akart?! Ezt nem hagyhatjuk!

Kizárólag az elrettentés kedvéért mutatjuk be ezt a videót, csupán azért, hogy mindenki láthassa, már a humoristák között is ott vannak a Soros-bérencek.

Alig várjuk, hogy a kormány betiltsa a kabarét, a paródiákat és minden hasonló dolgot, NEHOGY AZ EMBEREK NEVESSENEK A VÉGÉN!

ÉS-AJÁNLÓ: AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2017/28. SZÁMÁBÓL

LITERA.HU
Szerző: Litera
2017.07.13.


Megjelent az ÉS idei 28. száma. Olvashatják benne Szilágyi János György esszéjét, kritikát Bertók László, Al Berto és Márkus György könyvéről, a Szabadkai Népszínház  Amadeus-előadásáról, Parászka Boróka rádióműsoráról, verset Szilágyi A. Gábortól és prózát Becsy Andrástól. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból.


Az Élet és Irodalom új számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.
FEUILLETON
Szilágyi János György Horatiana című esszéjét 1946-ban írta tábori lapokra és egy zsebnoteszbe az orosz hadifogolytáborban, sose publikálta, halála után került elő. A nagy tudós július 16-án lenne 99 éves. Komoróczy Géza rekonstruálta és adja közre ezt az írást, többek közt a következő megjegyzéssel: „A noteszt és a levelezőlapokat SzJGy a fogolytáborban és egész további élete során gondosan őrizte, a maga közelében tartotta, múzeumi íróasztalában, a Horatius-kötettel együtt, még utolsó hónapjaiban, a kórházban is."
„Amiben Horatius az augustusi aranykor költője lett, az éppen alapvető mondanivalója: az elmúlás. A pillanat megragadásának mámoros öröme egész költészete, intés, hogy teljesen éljünk át minden percet, mintha se előtte, se utána nem volna semmi, egyetlen vágy, hogy egy pillanatában a teljes élvezetnek, az életnek egy csúcspontján sikerüljön megállni, s ezt a pillanatot örökké merevíteni. De ha mindenki azt hitte is, hogy a pillanat örökké tart, ha az augustusi béke addig nem ismert boldog önfeledésében minden római úgy érezte is, hogy most itt van az aranykor, ahol már nem múlik az idő, és nincs többé Változás, a költő messzebb látott. Akit Apollo vezet, annak épp ez a legsúlyosabb ajándéka az istentől: a legnagyobb, legteljesebb pillanatnak is felismerni pillanat-voltát. S ezért lehetett Horatius az augustusi aranykor költője, az elmúlás költője. A pillanat tovalebben, s mögötte sötét árnyékok leselkednek. Ahogy Scipiónak Karthago romjain, a római hadi dicsőség tetőpontján, úgy tárult fel Horatiusnak a pax Augusta legteljesebb pillanataiban a lefelé vezető út, mert már felfelé nem vezethet. Ezért lett az aranykor költője az elmúlás költője."
KÖVETÉSI TÁVOLSÁG
Csuhai István írt recenziót Bertók László Visszanéző című kötetéről.
„A Visszanéző arról tanúskodik, hogy Bertók (Csorbához egyébként nagyon hasonlóan) nem lett mindenes, nem vállalt el minden felkérést, ilyesfajta megnyilvánulásait gondosan, belső írói terve, alkatának rendje szerint, körültekintően válogatta meg. A Visszanéző olvasója ily módon ebben a vegyes műfajú kötetben (hiszen van itt szabályos íróportré, önéletrajzi emlékezés, szoboravató és ünnepi beszéd, évfordulós megemlékezés, folyóirat tematikus számába vagy sorozatába írt szöveg, kisesszé, temetési beszéd, könyvhöz írt igényes utószó, interjú), a 3-5-10 oldalas rövid szövegek egymásutánjában egyfajta személyes körképet kap Bertók László legközelebbi vonzódásairól. Önarcképet is: hiszen például amikor tanácsot ad egy fiatal költőnek vagy József Attila utolsó verseinek egyikét értelmezi, amikor más verseiről, a saját költészetéről, a nyelv és a kultúra megtartó erejéről beszél, ars poeticáját, költői önképét, legbelső munkáját osztja meg."...

SZEX A SIVATAGBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2017.07.15.


Dubai a világcsúcsok városa, ami nem véletlen, hiszen rengeteg pénz forog az emírségben, amely eddig úgy tűnik, meglehetősen jól sáfárkodik a dollármilliárdokkal. De hogyan néz ki mindez közelről? A választ Gábor adja meg, aki Libanon, Jordánia, Kazahsztán, és Egyiptom után most Dubaiba kalauzol el minket. Bátran állíthatom, most is jól fogtok szórakozni! (És persze az is kiderül, hogyan került a szex a sivatagba.)

Van egy város a Földön, amely jelenleg világcsúcstartó az egy városban hivatalosan jegyzett világcsúcsok tekintetében. Ismerve ezt a várost, ez a „csúcsra vágyás” már önmagában nagyon beszédes a város berendezkedését és nem utolsósorban a vizuális megjelenését illetően. A csúcsok tárgyát illetően a spektrum elég tág, csak egy pár a nagyon hosszú listából.

A világ legnagyobb tűzijátéka. A világ legnagyobb bevásárlóközpontja. A világ legmagasabb épülete. A világ leghosszabb graffitije. A világ legmagasabb szállodája. A világ legnagyobb zenélő szökőkútja. A világ legnagyobb „post-it” mozaikja. A világ leghosszabb, kézzel készített aranynyaklánca. A világ legnagyobb beltéri, világító reklámtáblája. A világ első, fedett sípályája. A világ legnagyobb mesterséges szigete... stb... stb...

A fentieken kívül, NAGYON sok glamúr, 24 karátos csillogó arannyal bevont Lamborghinik, 10 000 dolláros pezsgő a Cavalli Club-ban és Tom Cruise, Giorgio Armani és David Beckham háza a „Palm”-on. Jamie Oliver és Gordon Ramsey díjnyertes éttermei és a 30 000 embert foglalkoztató Emirates légitársaság, amelynek reklámarcai között Jennifer Anniston és a Real Madrid sok világsztárja szerepel.

Gondolom, mostanra már sokan kitaláltátok, ez csakis Dubai lehet
... 

ITT OLVASHATÓ