2019. május 14., kedd

A KÉT “VILÁGOSFEJŰ” ÖSSZEILLŐ EMBER LEÉGÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.14.


Orbán előadhatja Magyarországon, hogy neki mekkora sikere volt, beállíthatja ezt úgy, hogy “jó nap volt ez Magyarország számára”, valójában egy nagy leégés volt Orbán fogadása a Fehér Házban. Nem azért, mert nem tud viselkedni, elegánsan megjelenni (bár azért is lehetett volna), hanem azért, mert a fogadás reflektorfénybe helyezte őt és egész rendszerét az amerikai sajtóban.

Ez pedig azt jelentette, hogy nagyon rossz nap volt ez Magyarország számára, de még Orbán számára is (nem mintha a kettő azonos lenne egymással, mint ahogy ő előadja és talán már el is hitte ezt).

"Gyakorlatilag ez a látogatás sütötte rá végérvényesen, szilárdította meg, és tette közmegegyezés tárgyává, hogy Orbán Viktor szélsőjobboldali politikus. Ami egyenlő azzal, hogy szalonképtelen. Még a Fox News is szélsőjobboldalinak nevezte. Az AP hírügynökség azt írta, hogy “Trump Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnökével találkozott”, és ezt a 300 milliós ország sajtója átvette. A CNN csak “zsarnoknak” nevezte, a tömeggyilkos Putyinnal, a népirtó Kim Dzsongunnal és az elmebeteg fülöp-szigetek-i diktátorral állította Orbánt egy sorba. Nem jó nap, hanem szégyen volt ez Magyarország számára"

Chris Cuomo a CNN-ben azzal riogatta az amerikaiakat, hogy Trump mintája lehet Orbán, ha Trump Orbán forgatókönyvét követi. Idézte David Cornstein budapesti amerikai nagykövetet, aki szerint Trump azt élvezné legjobban, ha olyan helyzetben lenne, mint Orbán. A fékek és ellensúlyok rendszere nélkül, egy névleges parlamentben, demokratikusan leválthatatlan, testre szabott választási törvénnyel, valódi sajtó és ellenzék nélkül, korlátlan politikai és gazdasági hatalommal. Ez nagyon sokakat riaszt Amerikában, még republikánusokat is, ezért az Orbánnal való ijesztgetés hatásos. Még Trumpnak is ártott.

Orbán tökéletesen elszakadt a valóságtól, amit jól kifejez, hogy gyermeki boldogsággal mondta el, hogy “megvolt ez is”, és nem veszi észre, hogy egykor demokratikus elismerésnek, hitelesítésnek számított egy meghívás a Fehér Házba, a mostani fogadása viszont ennek ellenkezője volt. A legmegértőbb és a legbarátibb megközelítés az volt, ha egy lap azt írta, hogy Trump azért fogadta Orbánt, hogy megpróbálja szép szóval visszafordítani az Egyesült Államok legnagyobb ellenségeivel való összefonódástól, mielőtt végleg az orosz és a kínai befolyási övezetben találja magát. De ezzel kapcsolatban is megjegyzik, hogy Trump próbálkozása, hogy a diktátorokkal ápolt személyes jó viszonnyal próbálja megszelidíteni őket, eddig sem jött be (lásd: Putyin, Kim Dzsongun, Erdogan), és így lesz ez Orbánnal is.

Azt pedig semmiképpen nem lehet pozitív fogadtatásnak tekinteni, ha a világ legtekintélyesebb, legmegbízhatóbb és legnézettebb hírcsatornája Orbán Viktort ezeknek a diktátoroknak a sorába állítja:..

TGM: EURÓPA ELLENSÉGEI A FEHÉR HÁZBAN

HVG ONLINE 
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.05.14.


Sokan megpróbálják lekicsinyelni Orbán Viktor diplomáciai sikerét, hasonló hangok hallatszanak Nyugat-Európából is. Ez súlyos tévedés.

étségtelen tény, hogy a hivatásos amerikai diplomáciai apparátus, amely a hidegháború évei óta – minden megalkuvás és következetlenség ellenére – Európában (és csak Európában!) valamiféle diktatúraellenes és emberi jogi „vonalat vitt”, évekig szabotálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök washingtoni hivatalos látogatását. A mccarthysta boszorkányüldözés és kommunistaellenes hisztéria (Red Scare), a Whittaker Chambers-ügy szép napjai óta az amerikai szélsőjobboldal szilárd meggyőződése, hogy a külügyminisztérium (State Department), a diplomáciai kar és a CIA tele van megbízhatatlan baloldaliakkal és liberálisokkal, akik annak idején az „enyhülés” hívei voltak, nem úgy, mint az FBI, a Nemzetbiztonsági Tanács, a Pentagon és a katonai vezérkar. Ezek a hittételek ma is élnek, de a szélsőjobboldal eddig nem adott elnököt, aki persze a liberális establishment ellensége, és végső soron erősebb nála. És aki mindig osztotta ezeket a paranoid előítéleteket.

Orbán washingtoni látogatása egyben Trump győzelme, a vesztesek pedig Trump kormányzaton belüli ellenfelei.

Vesztesek továbbá a magyar honpolgárok, akik majd kifizetik azokat a méregdrága és fölösleges amerikai szuperfegyvereket, amelyekkel Orbán viszonozza a megtiszteltetést.

De ezek viszonylag mellékes ügyek ahhoz képest, hogy miért volt fontos Trumpnak (és nemzetbiztonsági főtanácsadójának, a szélső konzervatív és háborúpárti John Boltonnak) Orbán Viktor meghívása.

Donald Trump egyik legfontosabb világpolitikai tulajdonsága, hogy ő az Európai Unió (és az ENSZ, valamint minden nemzetközi szervezet és egyezmény) nyílt ellensége, amivel túllépett az 1945 utáni status quo alapelvein, s amivel teljesen megváltoztatta a nemzetközi helyzetet...

VÁLSÁG NEM LESZ, MÁR MOST IS VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
-NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.05.14.


Mint az kiderült nemrégiben, a budapesti sürgősségi ellátás egyre inkább összeomlani látszik. Voltak ennek már súlyos jelei korábban is, azonban komoly változtatások nem történtek. Üzengetésben kimerült az egész történet, miközben százezrek ellátása vált az elmúlt években egyre rosszabbá. Előbb a Honvéd Kórház, majd a Dél-Pesti Kórház traumatológiája, később pedig a Szent János Kórház jelezte, hogy oda ne vigyenek több politraumatizált – vagyis több súlyos sérüléssel rendelkező – beteget, hiszen arra már nincs kapacitásuk. Ezzel Budapesten egyedül a Péterfy baleseti intézete volt képes hasonló betegek fogadására, az pedig már csak a szerencsének köszönhető, hogy ők képesek voltak tartani a lépést a betegek számával...

...Ma Magyarországon egészségügyi válsághelyzet van, amelyet már sok, a szakmában dolgozó szakember is megerősített, ennek ellenére nem tesz eleget a kormányzat ahhoz, hogy a helyzet elegendő mértékben javuljon. Az orvosok és nővérek továbbra is elhagyják Magyarországot, vagy egyszerűen csak a szakmájukat, hiszen képtelenek abból a fizetésből megélni, amelyet számukra biztosítanak. Háziorvosok százai hiányoznak országszerte, miközben a kormány legnagyobb problémája továbbra is Gyurcsány Ferenc, a menekültek és Soros György. Hogy eközben magyarok ezrei halnak meg úgy, hogy normális körülmények között még bőven velünk lehetnének, a családtagjaikon kívül senkit sem érdekel. A kormányzatot legalábbis biztosan nem.

ORBÁN AZ AMERIKAIAK BIZALMÁT SZERETTE VOLNA VISSZASZEREZNI WASHINGTONBAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.14.


Bár elméletileg az amerikai-magyar kapcsolatokról szólt volna Orbán Viktor és Donald Trump hétfői találkozója, lényegében mindketten saját hátországukat próbálták erősíteni a megbeszéléssel. Ettől még születhettek fontos kétoldalú megállapodások a zárt ajtók mögött, ám a washingtoni vizit elsősorban a propagandáról szólt mindkét fél számára. A Trump dicsérő szavait bezsebelő Orbán azért elgondolkodhatott azon, hogy a világ egyik legkíméletlenebb diktátoráról, az észak-koreai Kim Dzsongunról is hasonló elismeréssel beszélt korábban az amerikai elnök. Orbán természetesen viszonozta a verbális vállveregetést, hiszen a bevándorlás minden formájának elutasítása automatikus szövetséget hozott létre a két vezető között.

A mai napig is az elnökséget valamiféle valóságshow-ként felfogó Trump ugyanis bárki kezét boldogan szorongatja, aki szidja a demokratákat, jóban van az izraeli keményvonalasokkal, ugyanakkor a liberalizmusra egyfajta devianciaként tekint. Nem mellesleg Orbánnak és Trumpnak is van némi súrlódása Soros György amerikai milliárdossal. Egyértelmű, hogy Orbán Trump embere még akkor is, ha van némi ellenérdek a két vezető között a kínaiak világgazdasági szerepének megítélésében, illetve az oroszok nagyhatalmi törekvéseit illetően.

Egy amerikai kormányzati forrás azt közölte: biztosíthatja, hogy minden problémás ügyet megtárgyaltak a felek, azonban a találkozó célja egyszerűen az volt, hogy erősítse a köteléket két NATO-szövetséges között, nem pedig az, hogy minden bilateriális kérdést megvitassanak, ahogy azt az elmúlt két évben folyamatosan teszik. Ez a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy Trump legfőbb külpolitikai céljaihoz igyekezett Orbán támogatását megnyerni. Ez nagy valószínűséggel elsősorban Ukrajna magyarországi megítélését jelenti, vagyis Trump szeretné, ha Orbán nem blokkolná tovább az ország közeledését a NATO-hoz...

KIKÖLTÖZTETIK AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁRAT A BUDAVÁRI PALOTÁBÓL

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2019.05.14.


A közintézmények, múzeumok, könyvtárak adatbázisait összekötő digitális névtér rendszert hoz létre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) - című hír sokadik sorában számolt be az MTI arról, hogy

az OSZK a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át.

Erről Tüske László, az OSZK főigazgatója beszélt egy keddi sajtótájékoztatón. Tüske azt mondta: 2014-ben kezdték el tervezni az OSZK "kettős költözését", amely egyrészt a digitális átállást, másrészt a könyvtár új épületének megtalálását tűzte ki célul. Folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán...

OLAF-JELZÉSEK: 4 ÉVE NEM TALÁLJA A NAV A „HÍD A MUNKA VILÁGÁBA” PROJEKT LENYÚLÁSÁNAK FELELŐSEIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.05.14.


Súlyos problémák merültek fel az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) „Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába” elnevezésű, uniós támogatású projektjével kapcsolatban. Az EMMI visszakérte a kifizetett bő 2 milliárd forintot, de a kormány végül kisegítette az ORÖ-t, a projektet pedig kivette az uniós programokból. A kormány lépését bírálók szerint a szervezet azért úszta meg az uniós pénz lenyúlását, mert a történtek idején az ORÖ-t Farkas Flórián vezette, aki a miniszterelnök szövetségese. Az OLAF is kíváncsi volt Farkasra, de nem tudni, hogy a meghallgatásakor miről számolt be – itthon azt hangoztatta, hogy a kifogásolt ügyek egyike sem köthető hozzá.

Polt Péter legfőbb ügyész 2018 márciusában levelet írt Ingeborg Grassle-nek, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elnökének. Ebben Grassle korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben az uniós bizottság vezetője valódi nyomozást szorgalmazott a miniszterelnök vejéhez kötődő Elios-ügyben. Levelében Polt azt bizonygatta, hogy az OLAF (az Európai Csalás Elleni Hivatal) ajánlásai és jelzései alapján igenis indulnak büntetőeljárások Magyarországon. Ehhez egy táblázatot is mellékelt a 2012 óta az OLAF kezdeményezései alapján tett ügyészi intézkedésekről. Cikksorozatunkban ezeket az ügyeket mutatjuk be, és annak is utánajárunk, hogy mi lett a nyomozás eredménye. A cikksorozat korábbi részeit itt lehet elérni.

„A cigányság sorsát is meghatározhatja az EP-választás eredménye, óriási a tét” – nyilatkozta nemrég a kormányközeli Magyar Hírlapnak Farkas Flórián, fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom elnöke. A kisebbségi vezető a lapnak adott interjújában többek között azt hangsúlyozta, hogy folytatni kell a roma közösség felemelését célzó munkát. Megjegyezte azt is, hogy a migráció azért fenyegető a cigányságra nézve, mert elvonná a pénzt a társadalmi felzárkózás ügyétől...


ITT OLVASHATÓ

INTERJÚ: BAJNAI GORDON: POLITIKAI RENDSZERVÁLTÁS?


KÁLMÁN OLGA BLOGJA
Szerző: KÁLMÁN OLGA
2019.05.10.


Pontosan mi történt 2014-ben, mi lett az összefogás veszte? Mi történik a magyar politikában, gazdaságban, oktatásban, és mi az uniós választás tétje? És hová vezet az, hogy ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik, Németországban 1 évben több magyar gyerek látja meg a napvilágot, mint egy magyar megyében. Minderről Bajnai Gordont kérdeztem.

MEGADTA A KEGYELEMDÖFÉST A KORMÁNY A CÉGES ÜDÜLTETÉSNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.05.14.


Egyre nehezebben tudnak vállalati nyaralókban pihenni az alkalmazottak, tíz év alatt ugyanis 48 ezerről 11 ezerre csökkent a férőhelyek száma. Az adószabályok miatt piaci árat kellene fizetni, ez viszont nem éri meg a munkavállalóknak.

A rendszerváltás nemcsak a szakszervezeti üdültetést vitte zuhanórepülésbe, a bajba került vállalatok is sorra szabadultak meg nagy értékű üdülőiktől, nem egyszer így próbáltak talpon maradni. A legutolsó ismert adat szerint 2018-ban már csak 343 céges pihenőhelyet tartott nyilván a KSH, ezekben összesen 11 620 férőhely volt. Az utóbbi két évben több mint háromszáz férőhely szűnt meg, de ha tíz évet megyünk vissza az időben, akkor már azzal szembesülünk, hogy bár még nőtt is a 2007-es állapothoz képest az üdülők száma, de a befogadható létszám durván zuhant az akkori 48 ezerhez képest. A vállalatok tehát főként a nagy ingatlanoktól szabadultak meg. 

A kegyelemdöfést tavaly adta meg a kormány a céges üdülőknek, amikor a béren kívüli juttatási csomag nagy részének, benne a saját dolgozó saját szálláson való üdültetésének lehetőségét is kivette 2019-től a kedvezményesen adózó körből. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara egyik elemzése szerint a munkaadót és a munkavállalót sújtó közterhek együtt már 81,95 százalékos elvonást jelentenek a vállalati üdülő igénybevételekor, ami sokak szerint egyet jelent ennek a lehetőségnek a felszámolásával. Legutóbb a Zalai Munkástanácsok figyelmeztetett erre egy drámai hangú felhívásban. „A vállalati üdülést az tette mindenekelőtt népszerűvé, hogy kedvezményes volt…a kedvezményes vállalati üdülés szerzett jog, amit megvonni nem éppen ízléses megoldás… Piaci értéken nem veszik igénybe a munkavállalók a vállalati üdülőket” – fogalmaztak az érdekvédők...

„NEM A JÓTÉKONYKODÁSBAN HISZÜNK, KŐKEMÉNY ADÓFIZETŐKKÉ AKARUNK VÁLNI”

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2019.05.14.


- Magyarországon több százezer ember él valamilyen fajta fogyatékossággal. A legtöbben mozgássérültek.

- Sokuk az ágyból sem tudna kikelni reggelente segítség nélkül, így dolgozniuk is nehéz.
- Az állam jelenleg csak korlátozottan tud segíteni nekik, a hivatásos segítők pedig egy vagyonba kerülnek.
- Egy mozgássérült emberekből, a segítőikből és szakértőkből álló csoport most azt szeretné elérni, hogy az állam és a magánszektor együtt megfinanszírozzon egy segítői szolgáltatást számukra.

Csángó Dániel 14 éve vált mozgássérültté egy autóbaleset miatt. Nyaktól lefelé béna, ahhoz is segítségre van szüksége, hogy reggel kikeljen az ágyból, vagy hogy ki tudjon menni a mosdóba. Antal Zsuzsát 20 éve érte baleset, ő fésülködni, de még egy iratot aláírni sem tud egyedül.

„Ameddig ez az állapot tartós, márpedig tartós, addig nekem mindig szükségem lesz emberekre, akik segítenek megvalósítani, amit szeretnék. Kinyújtott kezem és lábam legyenek” - mondta Csángó Dániel.

Dániel és Zsuzsa kivételezett helyzetben vannak: ők megengedhetik maguknak, hogy a saját forrásaikból segítőt, úgynevezett személyi asszisztenst alkalmazzanak maguk mellett. Nóra és András Dániel segítője, Irén és Róbert Zsuzsát segíti. Ez a segítői munka a kezdetekkor csupán pár órás időtartamra terjedt ki, de később ez odáig fejlődött, hogy Dániel mellett például ma már 24 órában van valaki. Így jár el dolgozni, vagy épp találkozni a barátaival. A fogyatékos emberek nagy része számára ugyanakkor nem elérhető ilyen segítség...

AHELYETT, HOGY MEGVÉDENÉK, BÜNTETIK A PROSTITÚCIÓRA KÉNYSZERÍTETT GYEREKEKET

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.05.14.


Április végén egy gyermekprostitúciós ügyben a bíró szigorúbb ítéletét azzal indokolta, hogy az elkövetés helyszínén az utóbbi években megsokasodtak az ilyen bűncselekmények. A helyszín a Pest megyei Örkény és környéke, ahol a helyi családsegítő már évek óta szélmalomharcot vív a gyermekprostitúció ellen. Az észlelt eseteknek azonban csak a töredéke végzi a bíróságon, és ennek az elsődleges okai sokszor maguk a futtatott lányok. A rendőrség ugyanis addig nem tesz semmit, amíg bizonyíték nincs rá, vagy a lányok maguk azt nem mondják, hogy kényszerből állnak az utcán. Amíg ez nem változik, a bűnügyi statisztikák köszönőviszonyban sem lesznek a mindennapi helyi tapasztalattal.

“Ez Örkény”

– kaptuk a reakciót egy harmincas éveiben járó nőtől, mikor szembesítettük vele, hogy az utcájában, az otthonától négy házzal arrébb, egy 15 éves állami gondozott kamaszlányt dolgoztatott prostituáltként egy helyi család hónapokon keresztül még 2015-ben. Egy, a lakásukkal szemben, szintén a tulajdonukban álló üres házban fogadta a lány a kuncsaftokat, akik az egyik, szexuális szolgáltatásokat hirdető oldalon találkozhattak a kiskorú lány erotikus fényképeivel.

Mindezt, és hogy később a lányt az őt a prostitúcióba belerángató “szerelme” szexrabszolgaként el is adta egy idősödő férfinek, egy április 24-én született bírósági ítélet állapította meg, amiről mi is tudósítottunk. A 15 éves lány futtatója és eladója 6 év letöltendő fegyházbüntetést, az eladásában segédkező ismerőse 5 év letöltendő börtönt kapott, a legnagyobb büntetést pedig a lányt megvásárló és ráadásul meg is erőszakoló idősödő férfi kapta, neki tíz évre kell börtönben vonulnia. Két, a lány futtatásában segédkező vádlott megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel.

A szóban forgó elkövetők – ahogyan az a tényállás ismertetésekor kiderült – a Pest megyei Örkényben és a szomszédos Táborfalván élnek. Mindez pedig azért lényeges, mert az ügyben eljáró bíró az ítélet indoklásában kiemelte: az elmúlt években ezen a környéken elszaporodott hasonló eseteket súlyosbító körülményként értékelte a büntetés kiszabásakor.

Hogy a bíró miről beszélt, azt jól érzékelteti a cikk elején idézett harmincas családanya reakciója. Ő és más megkérdezett helyiek ugyanis egyáltalán nem lepődtek meg azon, amit tőlünk hallottak.

“Sokan dolgoznak itt prostituáltként, és akár még lehet is köztük olyan, aki még nincs 18 éves, nem tudom” – mondta egy másik, fiatal anyuka, aki csak azon rökönyödött meg, hogy az egyik barátnője párja volt az, akit a bíróság gyermekprostitúció kihasználása és emberkereskedelem vádjával – igaz, még nem jogerősen – 6 év fegyházbüntetésre ítélt. “Már egy ideje nem beszéltem vele. Fel is hívom, most biztos kemény lehet szegénynek” – tette hozzá...

A FIDESZESEK FELE HELYESELNÉ, HA NEM AZ ORBÁN-KORMÁNY OSZTANÁ SZÉT AZ EU-S PÉNZT

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.05.14.


Egészségügyre és oktatásra költené az EU-s támogatásokat a magyarok többsége. Ez derült ki a Medián felméréséből, amelynek legérdekesebb eredménye: a fideszes szavazók fele helyeselné, ha nem a magyar kormány, hanem egy EU-s intézmény osztaná szét ezeket a támogatásokat.

Az idei EP-választási kampány slágertémái a migránsozás és a patkányozás voltak, de azért ezúttal is felmerült időnként, hogy az Európai Unióból érkező pénzeket hogyan kellene, lehetne elkölteni. A Medián március végén, április elején készített egy kutatást a témában a Momentum megbízásából arról, hogy mire költenék a magyarok az EU-támogatásokat, illetve hogy kinek kellene felügyelnie a pénzek szétosztását...

Az Indexhez is eljutott a kutatás eredménye, amelyből kiderül: a Momentum nem véletlenül tette a fő kampányüzenetévé, hogy csak kórházra, iskolára és munkahelyekre költse Magyarország az EU-pénzeket. A magyarok ugyanis főleg az egészségügyre és az oktatásra fordítanák az uniós forrásokat. Emellett érdekes azonban megnézni, hogy a Fidesz szavazói mit válaszolnak az EU-támogatásokat érintő kérdésekre.

A MEDIÁN 1200 FŐ MEGKÉRDEZÉSÉN ALAPULÓ REPREZENTATÍV KUTATÁSA SZERINT A TELJES NÉPESSÉG 68 SZÁZALÉKA HELYESELNÉ, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓTÓL KAPOTT TÁMOGATÁSOKAT „A JÖVŐBEN CSAK ÉS KIZÁRÓLAG OKTATÁSRA, EGÉSZSÉGÜGYRE ÉS MUNKAHELYRE KÖLTSÜK”, 28 SZÁZALÉK NEM HELYESELNÉ, 4 SZÁZALÉK NEM TUDJA.

A Momentum nyilván a saját üzenetéről tette fel a kérdést, és az eredményekből látszik, hogy az ellenzéki szavazók nagyobb arányban is támogatják ezt az elgondolást (a Momentum és a Jobbik szavazóinak 85 százaléka, a DK-sok 82 százaléka, az MSZP-sek 76 százaléka helyesli). A bizonytalanok 73 százalékának a tetszését is elnyerte az ötlet.

Érdekesség, hogy a Fidesz szavazói körében is többséget kapott az elképzelés: 61 százalék helyeselné, ha csak ezekre menne az EU-s pénz (37 százalék a nem helyeslők aránya)...

LEVEGŐNEK NÉZTÉK ORBÁNT WASHINGTONBAN... - ...DE ERRŐL A KORMÁNYPÁRTI SAJTÓ NEM TARTOTTA FONTOSNAK TÁJÉKOZTATNI AZ OLVASÓKAT.

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.05.14.


Amúgy nem Donald Trump elnök vette semmibe a magyar miniszterelnököt, hanem a sajtótájékoztatón megjelent újságírók. Úgy kezelték Orbán Viktort, mintha ott sem lenne. Csak az amerikai elnöktől kérdeztek, őt is szinte kizárólag a Kínával kapcsolatos fejleményekről. Trump elnök igyekezett, ha nem is jó, de legalább udvarias házigazdának mutatkozni, s miután érezte, mennyire kínos, hogy Orbán úgyszólván biodíszletként áll mellette, kérte az újságírókat, hogy kérdezzenek Orbántól is. De ők nem kérdeztek semmit Magyarország miniszterelnökétől.

A magyarországi lakájmédia olvasója természetesen mindebből semmit sem észlelt. Számára a találkozó tényét diadalként tálalták. Szinte mindenütt azt emelték ki, hogy a találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig, mintegy 40 percig tartott. Hogy eredetileg hány percet terveztek, arról sehol nem történt említés.

Az alábbiakban az Orbán amerikai útjától megittasult kormánypárti médiából csemegézünk...

AMERIKÁBAN ELHŰLTEK ORBÁN “HOMOGÉN” NEMZETÁLLAMÁTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.13.


Orbán washingtoni látogatása arra volt jó, hogy még nagyobb publicitást kapott a világsajtóban az antiszemitizmusra és idegengyűlöletre épülő magyarországi szélsőjobboldali kormányzás. Orbánt úgy fogadta az amerikai média, mint egy szélsőjobboldali vezért, és a CNN kiemelte, hogy Trump egy ilyen embert fogadott, akit a korábbi elnökök következetesen elutasítottak és elkerültek. Trump egy ilyen embert nevezett “highly respected” személyiségnek, ráadásul “egész Európában”, ami Trump hazugságainak egyik legnagyobbika. Orbán Európában még a saját pártcsaládjában is elutasított ember.

"A CNN műsorában szörnyűlködve idézték Orbán gondolatait az etnikai és kulturális homogenitásról, miszerint Orbán nem akarja, hogy “a mi bőrszínünk, a mi hagyományaink, a mi nemzeti kultúránk keveredjen mások bőrszínével, hagyományaival és kultúrájával”. A stúdióban ülők elhűltek a szöveg hallatán, nem kaptak levegőt ezektől a szavaktól, és a műsorvezető azt mondta kivörösödve, hogy “egy ilyen ember mellett ül az amerikai elnök”. Még Kim Dzsongun esetében sem beszéltek ilyen megvetéssel egy ország vezetőjéről, mint Orbánról."

A New York Times azt írta Orbánról, hogy leépítette a demokratikus intézményeket, magyar etnikai homogenitásra törekszik, országa Amerika ellenfeleihez, Oroszországhoz és Kínához közeledett, gyengítette az amerikai befolyást a térségben. Úgy értékelték Orbán fogadását a Fehér Házban, mint Trump elnökségének egyik preferenciáját, hogy aláássa a liberális demokratikus világrendet. A CNN riporterei Trump szavait, miszerint Orbán “jó munkát végzett”, mert “megvédte Magyarországot a bevándorlástól”, azzal a nemzetközi jelentéssel szembesítették, hogy ez gyakorlatilag “a menekültek és a bevándorlók jogainak szisztematikus megsértését jelenti”...

AZ INGATLANPIACNAK IS BETEHET A NEMZETI KÖTVÉNY - AZ MNB SZERINT BUDAPEST MÁR TÚLÉRTÉKELT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.14.


Országosan 15,2 százalékkal nőttek tavaly a lakásárak, ez azonban területenként eltérő drágulást jelent. Tovább nőtt az olló a főváros és vidék között, Budapesten már 15 százalékkal túlértékelt a lakáspiac – állapította meg az MNB legfrissebb jelentésében. A Nemzeti Kötvény megjelenése befektetőket csábíthat el az ingatlanpiacról. 

Növekvő tranzakciószám mellett dinamikusan nőttek a lakásárak 2018-ban. Ez azonban nem volt egyenletes, a hazai lakáspiacon megfigyelhető területi különbségek tovább erősödtek. Az aggregált nominális MNB lakásárindex szerint 2018-ban országosan 15,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak , ami kissé nagyobb dinamikát jelent a 2017-ben tapasztalt 14,6 százaléknál – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb lakáspiaci jelentése.

Reálértékben országosan 11,6 százalékkal nőttek a lakásárak, de tovább nőtt az árolló a nagyobb és kisebb települések között. Nominálisan Budapesten 22,9 százalékkal nőttek a lakásárak 2018-ban, ami sokkal nagyobba 2017-es 15,8 százalékos drágulásnál. A vidéki városokban az előző évi 13,3 százalékról 18,2 százalékra nőtt a lakásárak növekedése, a községekben viszont 16,9-ről 2,3 százalékra mérséklődött. Az átlagos négyzetméterárak a községekben így a budapesti átlagnak már csupán 21,6 százalékát tették ki 2018-ban, míg 2012-ben még 36,2 százalék volt.

Országosan még indokolt volt

A lakásárak országosan még a dinamikus emelkedés után is a gazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt vannak, Budapesten azonban már mintegy 15 százalékkal meghaladták. Így jelentősen megnőtt a fővárosi lakásárak túlértékeltségének kockázata - áll az MNB jelentésében...

A THAIFÖLDI BALATON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Utazó Tódi
2019.05.14.


A thaiföldi Ao Nang érdekes hely, mert egyrészt kifejezetten a turistákra specializálódik, másrészt nagyszerűeket lehet kirándulni és gyönyörű a tenger. Szóval sajátos kettősség jellemzi, miként az kiderül Utazó Tódi beszámolójából is.

„Leszállás után (én félálomban) összeszedtük a csomagokat és bepattantunk az előre lefoglalt kocsiba, ami cirka negyven perc alatt elvitt minket az ao nangi Panang Krabi Resortba.

Ahol persze a szobánk a kora reggeli (ekkor volt nyolc óra) érkezésnek köszönhetően még nem volt kész. Ezért a bőröndöket leadtuk a megőrzőbe és a medence felé vettük az irányt.

A szálloda elég érdekesen nézett ki, minden külső fal szürkére volt festve, ami elég érdekes kontrasztot alkotott a medencék világos burkolatával és a növényzettel. A szoba ezzel szemben színes és gazdagon díszített volt...

„NEM TUDOK MÁST ÍRNI, MINT AMI ÉRDEKEL”BESZÉLGETÉS HÁY JÁNOSSAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: PÁL SÁNDOR ATTILA 
2019.05.10.


Háy János új könyve a kötelezőkről szól, persze nem úgy, mint egy tanulmánygyűjtemény vagy egy tankönyv. Az író azt csinálja, amihez a legjobban ért: történeteket mesél, olyan emberekről, akik történetesen mind írók, költők, alkotók, minden létező emberi vonással, tragédiákkal, nyomorúsággal, kicsinyességgel és nagysággal együtt, s ezenközben írják halhatatlan vagy tetszhalott műveiket. Beszélgettünk kánonról, régi-új felfedezésekről, az irodalmi mű geneziséről és alkotáslélektanról is. Meg arról, hogy kik ők, kik vagyunk mi, és Kik vagytok ti?

Évek óta publikálod ezeket az irodalomtörténeti-írói esszéket, amelyek most áprilisban jelentek meg kötetbe rendezve. A kezdetektől a nagyobb kép, a koncepció, egy majdani saját arcképcsarnok lebegett a szemed előtt, vagy előbb jobbára csak egy-két korábbi pályatársról akartál szólni, kapargatni róluk a rájuk rakódott „kötelező” penészt?

– Alapvetően nem vagyok nagy tervező. Véletlenül sodródtam erre az irodalomtörténeti tájékra. Persze mindig érdekelt, miképpen és mit írtak a régi kollégák, s hogy a magam számára miként tudnám őket elevenebbé tenni. Irigyeltem, amikor például Lengyelországban hallottam, hogy Adam így meg Adam úgy, s kiderült, hogy ez az Adam a Mickiewicz volt. Akkor gondoltam, hogy valahogy ilyen bizalmi szinten kéne viszonyulni a magyar írókhoz is. Aztán jött innen is, onnan is egy-két felkérés, hogy írjak valaki múltbeli fickóról. Még ekkor sem volt döntés, de az egy fura tapasztalat, hogy ha az embert valami elkezdi érdekelni, egyre inkább azzal kapcsolatos dolgokkal fut össze. Emlékszem, mikor a Dzsigerdilent írtam, mindenütt olyan történetekre leltem, amelyek azt a történelmi cuccot tolták előre, szinte gáttalan hullottak az ölembe a törökök. Bár lehet, hogy nem a külvilágról szól ez a dolog, hanem a belőlem fakadó figyelem egyirányúsodásáról.

A kötelező irodalom elszenvedőjeként, tehát még diákként milyen volt a viszonyod a kötelezőkhöz?

– Hoztam a hagyományos formát. A kötelező az rossz. Ráadásul sokszor tényleg rossz volt, vagy rosszkor volt, amikor nekem nem volt hozzá kulcsom. Antigonéval még ma is meg lehet ijeszteni a sarkon.

Minden egyes, a könyvben szereplő szerző fontos számodra valamilyen módon, vagy volt, akiről egy rést kitöltendő kellett szólnod? Ne adj’ isten volt olyan, hogy valaki az esszégondolkodás és az újraolvasás folyományaként vált fontossá? Illetve megváltozott-e mondjuk egy klasszikus újraelővétele után a véleményed róla? Volt-e reveláció erejű rácsodálkozásod munka közben?

– Nem döntöttem el előre, hogy pont kikről fogok írni. Mindig felmondtam magamban, hogy talán ezekről, de hol 28 név volt, hol 35. Azt sem döntöttem el, kibe milyen mélységig megyek bele. Talán réskitöltőnek tekinthető, hogy írtam Bródy Sándorról, aki korábban szóba sem került, de fontosnak tartottam, hogy írjak arról az alkotóról, aki az irodalom figyelmi körét a társadalom szélesebb rétegeire is rányitotta, valamint érdekelt, milyen az, amikor egy író a centrumból már életében a perifériára kerül, s végül, mondhatni, teljességgel eltűnik, a teljesítménye pedig felszívódik az utódok munkáiban. Ma már el sem tudjuk képzelni, mekkora sztár volt. Aztán öröm volt Kaffka Margit, akit azért kezdtem el olvasni, mert zavart, hogy nincs nő a kötetben. Nála találtam egy remekművet, a Színek és éveket. Ez számomra tényleg reveláció volt, a retrospektív elbeszélés, az elbeszélés szabad időkezelése és a magyar irodalomban addig teljesen ismeretlen mélységű lélekábrázolás. A magyar hagyomány pakliját újraosztani talán lehet, de a lapokat lecserélni nem. Hármasból nem lesz bubi. Ugyanakkor furcsa, hogy teljesen más igényű műveket olvasunk a külföldiektől, mint a magyaroktól. Mikszáth Kálmán életműve akkor kezdődik, mikor Dosztojevszkij épp meghal. Mindkettőt olvassuk, holott a két alkotó műveinek mélységigénye Makó, Jeruzsálem...


LÁTOGATÁS A VELENCEI TÜKÖRNÉL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.05.13.


Csókolom a kezsit-lábát méltóságos Trampli Úr!
Hát ideértem végre, igaz, tíz évig tartott az út, de megérte, végre itt állhatok az Orális Irodában, és ígérhetem, jobb leszek, mint Monica volt hajdan!
Igen, jól utaztam, repülőgép-függő vagyok, azzal jöttem ide már akkor is, amikor díszmadzag lettem Bostonban, vagy amikor a nyaralásból honvédségi szállítógéppel mentem haza, lőszeres ládákon üldögélve.
Imponált az asszonynak, amikor letipegett a rámpán megígértem neki, hogy letipeghet még nagyobb gépről is, de sajnos közben ö is közéleti szerepet vállalt, most is a Mosónők Világkongresszusán vesz részt, hiányzik is nekem, ő a családban a washlady...
És igen, Mr Trampli Elnök úr, szívesen veszek részt önnel egy fekete-fehér igen-igen játékban, Gyurcsány életére esküszöm, hogy nem tud úgy csőbe húzni, hogy én akármire is nemet mondjak!
Ez nálam elvi kérdés, amúgy meg nekünk, a Világ Urainak össze illik tartani, különösen most, hogy már itt vagyok, mert egészen idáig majd összetartottam magam, hogy már megint a macskaasztalnál kell ennem!
...

ÚTJÁRA INDULT TRUMP ÉS ORBÁN FÉRFIAS BARÁTSÁGA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.05.14.


Az NPR amerikai közrádió szerint Donald Trump amerikai elnök rokon lélekre talált Orbán Viktor miniszterelnökben, akit hétfőn fogadott, és aki „puha önkényuralmat” vezetett be. A Guardian arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán látogatása mintegy díjazza a magyarországi demokrácia elporladását. A Der Standard szerint Orbánnak fegyverbeszerzésekkel kellett megvásárolnia a fehér házi meghívót. A Politico úgy fogalmaz: útjára indult Trump és Orbán férfias barátsága. 
Nemzetközi lapszemle.

Orbán Európa egyik legprominensebb nacionalistája

Az NPR amerikai közrádió internetes oldala igen terjedelmes anyagot közölt még Donald Trump és Orbán Viktor találkozója előtt arról, hogy az elnök személyében a magyar kormányfő ritka szövetségesre talált. A cikk visszatekintett arra, hogy Bill Clinton 1998-ban fogadta a Fehér Házban az akkor 35 éves, reformista Orbán Viktort, aki hozzásegítette hazáját a kommunizmusból való átmenethez. A magyar miniszterelnök az NPR szóhasználata szerint ma „Európa egyik legprominensebb nacionalistája”, aki „szoft autokráciát”, vagyis „puha önkényuralmat” vezetett be az országban, és riadalmat okoz az Európai Unióban. Az Obama-kormányzat korlátok közé szorította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, mert aggódott amiatt, hogy Orbán aláásta a demokratikus értékeket. Egyes elemzők szerint – fogalmazott az amerikai közrádió – a magyar vezető a nacionalizmust illetően rokonlélekre lelt Trump személyében – ahogyan azt az amerikai elnök volt vezető stratégája, Steve Bannon mondta Orbánról, „ő már Trump előtt is Trump volt”. Kim Lane Scheppelének, a Princeton egyetem Magyarország-szakértőjének a véleményéből azt emelte ki az NPR cikke, hogy mind Trump, mind Orbán a bevándorlást tette meg fő témává. Mindketten a félelemkeltéssel és a nacionalista érzelmek szításával operálnak. A különbség – hangsúlyozta Scheppele - az, hogy Orbán sokkal sikeresebben tudta jogszabállyá alakítani kampányígéreteit. „Autokratikus rezsimet hozott létre az EU kellős közepén, megnyeri azt, ami valódi választásnak látszik, elfogadtatja azt, ami valódi törvénynek látszik. Más önkényurak is szeretnék tudni, hogyan csinálja” - idézte az amerikai közrádió Scheppelét. Az NPR szerint ugyanakkor a Fehér Ház azt remélte a találkozótól, hogy Magyarországot fegyver- és gázmegállapodásokkal el lehet téríteni Oroszországtól, illetve Kínától.

Orbán amerikai látogatása díjazza a magyar demokrácia elporladását

A londoni Guardian szintén kitért arra a fehér házi tájékoztatásra, miszerint Orbán látogatására annak a jegyében került sor, hogy az Egyesült Államok el kívánja mélyíteni elkötelezettségét Közép-Európa iránt, mégpedig fegyver- és energiakereskedelmi ügyletekkel. Donald Trump – írta a brit lap – annak ellenére döntött a magyar miniszterelnök washingtoni fogadása mellett, hogy bírálói szerint a vizit mintegy díjazza a magyarországi demokrácia elporladását és Orbán szoros kapcsolatát a moszkvai vezetéssel. A Guardian megjegyezte: az amerikai kormányzat kritikusai úgy látják, hogy Trump a polgári szabadságjogok helyzetét figyelmen kívül hagyva köt üzleteket külföldi erőskezű vezetőkkel...

JÁTÉKPÉNZÉRT NYOMOZÁS, VALÓDI LOPÁSÁÉRT SEMMI?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.05.14.


A NAV nyomozást indított a Kétfarkú Kutya Párt vezetői ellen pénzhamisítás miatt. Feltehetőleg azért, mert vicces pénzeket nyomtattak a kormány Soros-kampányát parodizálva. Egészen abszurd a szituáció, amelyben az állami hatóságok egy jogilag is egyértelmű vicc ellen nyomoznak, de a halálkomoly korrupciót, visszaéléseket semmibe veszik...

ITT OLVASHATÓMATOLCSY MINDKÉT FIA ELŐRE LÁTTA, BAJ LESZ ROKONUK BANKJÁVAL

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2019.05.14.


Már arra is felkaphatta a fejét az ember, amikor kiderült, hogy Matolcsy György jegybankelnök üzleti életben aktívabb fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltsége, a Balaton Bútor Kft. éppen két héttel az előtt nyitott számlát a Gránit Banknál, hogy a Magyar Nemzeti Bank fellépett az NHB Bankkal szemben, ahol addig a számláját vezette a cég. Így aztán Matolcsy Ádám vállalkozása átvihette akár az összes pénzét a Gránithoz, kimenekítve az NHB Bankból. Pár napra rá – hivatalosan is – megroggyant az NHB, a jegybank december közepén 7 millió forintban korlátozta az egy bankszámláról felvehető összeget, és felügyeleti biztosokat rendelt ki.

Idén márciusban véget ért a haláltusa: az NHB Bank bedőlt, végelszámolásba fordult a folyamat, az ügyfeleket a betétbiztosítási alap fogja kártalanítani, de csak 32 millió forint erejéig. Valószínűsíthető, hogy ha Matolcsy Ádám cége nem érezte volna meg időben, hogy lehúzza a rolót az NHB, akkor a milliárdos forgalmú vállalkozás hatalmas összeggel ragadhatott volna bent.

Most pedig rábukkantunk arra, hogy Matolcsy másik fiának, Matolcsy Máténak is működött a hatodik érzéke.

Neki két cége van, a jelentősebb, a Mém Műhely Kft. a cégbírósági adatok szerint ugyancsak december elején (6-án, egyetlen nappal testvérének cége előtt) cserélte le az addigi számlavezetőjét, az NHB-t a Gránit Bankra.

Amikor Matolcsy Máténál rákérdeztünk, miért cserélt bankot néhány nappal az előtt, hogy hivatalosan tudni lehetett volna, baj van az addigi számlavezetőjüknél, kísértetiesen hasonló választ adott, mint testvére, amikor őt faggatta január elején a bankszámlanyitását kiszúró mfor.hu. Matolcsy Máté állítása szerint azért nyitottak új banknál számlát, mert

szükségünk volt új bankszámlára és több ajánlatból ennek a banknak az ajánlatát fogadtuk el, mert ez jelentette számunkra a legjobb konstrukciót. Semmilyen összefüggésben nincs ez a döntés az NHB Bank akkori és jelenlegi piaci helyzetével.....

„ORBÁN SZINTE MINDENT MEGKAPOTT A FEHÉR HÁZTÓL, AMIT POLITIKAILAG REMÉLHETETT”

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.14.


A várttal ellentétben bejelentések nélkül ért véget Donald Trump és Orbán Viktor találkozója, és látszólag a konfliktusok is elmaradtak Washingtonban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felszín mögött ne maradtak volna meg az aggodalmak a magyar jogállamisággal és demokráciával kapcsolatban.

Ha a Fideszen múlna, dicsérő szavakon kívül valószínűleg nem lehetne mást hallani Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni találkozójáról. A magyar kormánypárt Facebook-oldalán legalábbis öt egyszerű tételmondatban foglalták össze a két politikus megbeszélésének lényegét: idézték Trumptól, hogy Orbán jó munkát végzett, biztonságban tartotta országát, védi a kereszténységet, sok jó dolgot tett az emberekkel és a bevándorlás tekintetében, Európának pedig azért vannak problémái, mert másképp tett, mint Orbán.

Nyilvánvaló azonban, hogy Orbán amerikai útja a háttérben ennél sokkal árnyaltabb volt, és a kritikák is megmaradhattak. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba úgy látja: a magyar kormány szempontjából fontosabb, hogy ez a 15 perces négyszemközti találkozó létrejött, mint az, ami ott elhangzott. A Political Capital ügyvezető igazgatója, Krekó Péter pedig azt mondja, hiába volt ez a rövidsége alapján egy protokolláris esemény, Orbán könnyen eladhatja belpolitikai sikerként.

Azért érdemes mindezt a helyén kezelni: a régióból ugyanis utolsóként Orbán kapott időpontot az amerikai elnötől – az, hogy a lengyel miniszterelnököt a gyakorlatban beelőzte, nem rajta múlt, Varsó ugyanis lemondta az elmúlt hónapra tervezett találkozót. A találkozó ténye ettől még fontos, és önmagában is bizonyos fordulatot jelent, hiszen az előző két elnökkel ellentétben Trump végre fogadta Orbánt – tette hozzá Krekó.

Tóth Csaba is megjegyezte, a menekültellenesség mint közös ideológiai alapon túl semmilyen konkrétum nem hangzott el, Trump pedig ugyanúgy közös alapokról beszélt a cseh és a szlovák miniszterelnökkel folytatott találkozó után is. Vagyis, „Trumpnak e tekintetben Orbán nem különleges vezető, hanem az utolsó a visegrádi sorban.”...

THE TIMES: MIELŐTT PITIÁNER NACIONALISTA LETT VOLNA, A MAGYAR MINISZTERELNÖK 4 MILLIÓ BEVÁNDORLÓT AKART - A KORÁBBI ANTIKOMMUNISTA HARCOS BÜSZKE ARRA, HOGY MEGALKOTTA AZ ILLIBERÁLIS ÁLLAMOT

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.14.


Az orbáni populizmus olyan, hogy vakká teszi gazdáját a valóság iránt, írja a The Times. Az összeférhetetlen magyar vezető létrehozta a modellt a nyugati demokráciákon végigsöprő populizmus számára. A korábbi antikommunista harcos büszke arra, hogy megalkotta az illiberális államot. Olyan félelmekre épít, amik borzalmasan ismerősek: a menekülteket bűnbakká teszi, muzulmánokkal riogat, elutasítja a multikulturalizmust és rokonszenvez Putyin rendszerével. Ám paradox, hogy miközben bevándorlás-ellenes tengelyt sürget a hasonszőrű pártokkal és lezárja határait, aközben Magyarország tipikusan az az ország, amelynek külső utánpótlásra volna szüksége, hogy pótolja a csökkenő népességet. Utóbbi oka a magas halálozási arányszám, illetve az elvándorlás. 

Csakhogy Orbán politikája elutasítja a legnyilvánvalóbb gyógyírt, a jelentős bevándorlást. A munkaerőhiányon nem segít a babaprogram. Ellenben megszületett a rabszolga törvény a helyzet enyhítésére. Mielőtt pitiáner nacionalista lett volna, a politikus elismerte, hogy az országnak 4 millió bevándorló kellene. Napjainkban arra használja a menekülteket és a vallást, hogy hazafiként pózoljon, miközben megosztottságot terjeszt. Mint annyi más populista, ő is képmutató, akinek rosszindulatú irányvonala az ország jólétét teszi tönkre...

SIMICSKA ÉS AZ Ő VAGYONVESZTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: vazsu

2019.05.14.


Három tényezőre vezethető vissza Simicska Lajos vagyonvesztése és annak a trendje Szakonyi Péter szerint. A 100 leggazdagabb című, a múlt héten megjelent kiadvány kiadója, s egyben szerkesztője szerint teljes egészében megmagyarázható a folyamat. Minimális agrárérdekeltsége megmaradt ugyan, ám ha van egy csepp esze, akkor külföldre viszi a megmaradt vagyonát, „de ez csak tépelődés a részemről” – mondta felvetésünkre.

A kívülállók, a gazdasághoz kevésbé konyítók számára első látásra furcsának tűnhet, hogy Simicska Lajos vagyona csak évekkel a G-nap után zuhant be a korábbi harmadára. A Száz leggazdagabb című – 2002 óta évente megjelenő – kiadvány adatai szerint Simicska pont abban az évben került be a 100-as klubba – s rögtön 73 milliárd forintos vagyonnal –, amikor a nevezetes G-nap után összeveszett Orbánnal.

A rákövetkező évben még gyarapodott is – 6 milliárddal – a vagyona, majd elkezdett zsugorodni, 2017-ben 80, majd 2018-ban 77 milliárdra. És itt jött a nagy zuhanás: 2018-ról 2019-re kereken 50 milliárdot veszített az egykori Orbán-harcostárs.

„Hogy történhetett az, hogy a G-Nap után is nőtt a vagyona, illetve alig-alig csökkent a rákövetkező években dacára annak, hogy a jó zsíros üzletet jelentő állami közbeszerzést már egyet sem tudott elvinni Simicska? Mert bár egy-két évig még kitarthat a korábban elnyert tenderek kivitelezése, s termelődik osztalékalapot is képző nyereség, de ez azért idővel ki kell fusson ” – vetettük fel Szakonyi Péternek, aki ezt három elemmel magyarázza....

AZ AMERIKAIAK MEGKÉRDEZTÉK MÁRKI-ZAY PÉTERTŐL, HOGY BÍZHATNAK-E ORBÁN VIKTORBAN - AZT VÁLASZOLTA, HOGY NEM TUDJA GARANTÁLNI.

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2019.05.14.


Tárgyalópartnereink arra voltak kíváncsiak, ha Orbán Viktor aláír velük egy megállapodást, bízhatnak-e abban, hogy azt be is tartja – mondta lapunknak Márki-Zay Péter, akit Kész Zoltánnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom másik elnökségi tagjával együtt fogadták Washingtonban hétfőn az amerikai külügy képviselői és szakértői. Úgy tudják, hogy a magyar és az amerikai fél tárgyalására olyan megállapodás-tervezet készült, amely Orbánt elnavigálná az oroszok öleléséből.

Az Orbán Viktor Fehér Házban tett látogatásával párhuzamos találkozón Márki-Zay Péter amerikai partnerei kérdésére azt válaszolta, hogy látta a fideszeseket a KISZ-től a Liberális Internacionálén és a konzervatív időszakon át egy szélsőjobboldali korszakba lépni. Ráadásul a bevándorlásellenes gyűlöletkampány mellett nyolcvanezer migránst, köztük körözött terroristákat, orosz bűnözőket engedtek be az országba. – Ez alapján nem tudom garantálni, hogy Orbán Viktor betartja az ígéretét – jelezte Márki-Zay Péter, aki szerint ha a magyar miniszterelnök csatlakozik bármilyen megállapodáshoz, kétséges, hogy végül nem az orosz érdekeket követi. – Vlagyimir Putyin eddig mindenre rávette: Paks 2.-től az orosz kémbank Magyarországra telepítéséig, sőt, az amerikaiak által kért fegyvercsempészeket is az oroszoknak adta át. Sajnos, azt látjuk, ő az orosz szövetségese és a nyugattól elkormányozza hazánkat– tette hozzá.

A megbeszélésen a két ellenzéki politikus aggodalmát fejezte ki a Magyarországon növekvő orosz befolyás miatt. Márki-Zay Péter arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak. Arról is beszélt, hogy szorosabb EU partnerségre kell törekedni és jó kapcsolatra az USA-val.

– Még ha reménytelennek is tűnik: a teljes ellenzéki összefogásé a jövő. Ezt bizonyította a hódmezővásárhelyi választás is – mondta lapunknak a politikus.

Márki-Zay Péter arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok – ahogy a múltban többször is megtette - segítse az ellenzék munkáját, hozzájárulhatna a nem kormánypárti vezetésű városokban a beruházások növeléséhez, de a szabad sajtót is támogathatná. – Elmondtuk nekik, hogy a Szabad Európa Rádió magyar adását újraindíthatnák. Ők meghallgattak minket, mindent feljegyeztek. A legfelsőbb szinten születhet végső döntés – teszi hozzá. Kérdésünkre, hogy mi volt a tárgyalásuk célja, úgy válaszol, hogy

az amerikai fél csak tájékozódni akart,

de a külügyesek kérdéseiből lehetett érezni az aggodalmukat az Oroszországhoz és Kínához való közeledésünk miatt, és az érdekelte őket, hogy Magyarország mennyire lojális a nyugati világgal szemben. Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kongresszus részéről a republikánusok és a demokraták is levelet írtak Trumpnak, amelyben komoly aggodalmukat fejezték ki a magyar demokrácia helyzete miatt...

TŐGYSZERKEZET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.14.


Göndörnek hívják a tehenet, aki a legszebb az országban a tehenek között a hét végétől. Szépségversenyen nyerte el a címet, ott grasszált a kifutón és a világbékét emlegette a felszólalásában. Mostantól ő tehénceleb, címlapokon szerepel és extra szénát kap, ezen kívül minden bika nyála érte csorog. Riska pedig (például), aki nem lett a legszebb, otthon áll a szarban meg a húgyban, mert a világ igazságtalan. Riskáé a hétköznapok, a győztesé a rivaldafény és a talmi csillogás.

Göndörnek a győzelmet elsősorban a tőgyszerkezete hozta meg, ami nem tudom, mit jelent, nagyságot, alakot vagy hamvasságot, mindenesetre a győztesnek jó a csöcse, korrekt a lábszerkezete – mint kiderült -, és nagy neki a mellkasa. Csak extra spermákat kap, egyáltalán, tejben-vajban fürdik, ha ez az esetében nem hallatszana groteszkül. Egyébként a szépségversenyre a tőgyét borotválták, a szőrét lakkozták, hajszárítóval fazont is kapott, de fésűvel igazították a farkát, és még a lábait is megsikálták.

Ugyanekkor Kisvárdán egy általános iskola térkőjegyeket bocsátott ki, hogy a suli udvarát le tudják burkolni. Az igazgató azzal indokolta a fura jelenséget, hogy „nem kívánja korlátozni az intézményekben működő szülői szervezetek önálló döntéseit”. – Ebből tudjuk, hogy fideszes a lelkem, mert ezt még Kovács levelező, vagy maga Orbán Viktor Mihály sem mondhatta volna szebben, aki nő-, gazdasági és egyéb ügyekkel nem foglalkozik, mint ismeretes.

A kisvárdai szülők vehetnek térkőjegyet tízezerért is, ötezerért is, ha nem akarják, hogy a gyerekük szügyig merüljön a sárba az iskola udvarán (akárha az elhanyagolt Riska). Mint ahogyan a kórházba vihetnek gyógyszert és vécépapírt, kifesthetik az óvodát, mert ezek szerint az állam nem látja el a feladatát, mással foglalkozik ugyanis, mint ami a dolga volna. Például stadiont épít Kisvárdán, lówellnesst meg ökofilmparkot, majd luxus-teniszakadémiát az ember-Göndöröknek...