2019. január 26., szombat

RÁADÁS: PICASSO KALANDJAI (SVÉD VÍGJÁTÉK)

YOUTUBE
Szerző: Hans Alfredson és Tage Danielsson
1978


Vannak filmek, melyeket, ha szóba kerülnek, még évek múltán is egymást túlharsogva idéznek egy-egy társaság tagjai. Ilyen film a Picasso kalandjai. Ez a svéd stáb egyszeri és megismételhetetlen fergeteges komédiája. Picasso élete itt csak "alibi", nem életrajzi filmről van szó, sokkal inkább egy életszemlélet megjelenítéséről. Átlag félpercenként robban egy geg. Gösta Ekman és társai a nagy, klasszikus vígjátékok szellemében komédiáznak, igazi clownhoz méltóan. Az egész film egy abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Itt minden előfordulhat, a dadaisták cikizik az avantgarde művészeit, a szürrealisták álmodoznak, a képzőművészeti felvételi Spanyolország andalúziai sziklás tájain zajlik, s "Pablo, tu es genial!"

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: SIKER (HBO SOROZAT 1-6. RÉSZ)

HBO GO / HBO EUROPE
Szerző: Danis Tanović 
2019Az HBO Europe első sorozata az Adria-régióban, amelyet az Oscar-díjas Danis Tanović (Senkiföldje) rendezett, egy többrétegű dráma, erős karakterekkel a középpontban. Négy ember élete egy erőszakos esemény következtében elválaszthatatlanul összefonódik. Amikor tetteik következményei elkezdenek beszivárogni a magánéletük minden területére, úgy határoznak, hogy nem hagyják annyiban a dolgot. Egy univerzális történet, melyben feltárul a régióban élő emberek minden tehetetlensége, frusztrációja.POZSGAY FELKELÉSE A PÁRTTÁRSAI ELLEN - EGY TABUDÖNTÉS KRÓNIKÁJA A FÜLKÉBEN

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: G. M.
2019.01.26.


Harminc éve adott engedélyt az MSZMP, hogy Nagy Imre és mártírtársai méltó sírhelyet kapjanak. Ezzel párhuzamosan a párt történelmi albizottsága átértékelte az 1956-os ősz eseményeit, és "népfelkelésnek" minősítette azt. A döntés bejelentésével Pozsgay Imre beelőzött mindenkit. Egy drámai interjút elevenítünk fel a Fülkében a rádió akkori, a HVG jelenlegi munkatársával, Farkas Zoltánnal.

"Ez a bizottság, a jelenlegi kutatások alapján, népfelkelésnek látja azt, ami 1956-ban történt. Egy oligarchisztikus és a nemzetet is megalázó uralmi forma elleni felkelésnek"

– ezekkel a szavakkal idézett elő kisebb "forradalmat" Pozsgay Imre, a Politikai Bizottság tagja a Magyar Rádióban 1989. január 28-án (az adásban elrontott dátumért elnézésüket kérjük). Az interjú vágott változata már szombat hajnalban adásba ment, amivel a Pozsgayt kérdező Orosz József és László Péter elejét vették annak, hogy a délután futó 168 Óra című műsorig bárki le tudja azt tiltani.

Farkas Zoltán kollégánk akkor a Magyar Rádió munkatársa volt, és így még a teljes interjú sugárzása előtt meghallgathatta azt. Mit gondolt annak idején Pozsgay mondatairól és céljairól? Miként látta ő 1956-ot a rendszerváltás előtt és utána? És mi volt mindebben a Magyar Rádió szerepe? Erről beszélgettünk a Fülke e heti kiadásban.

EZÉRT JOBB AZ O1G MÉM BÁRMILYEN ELLENZÉKI PROGRAMNÁL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÁCZ I. PÉTER
2019.01.26.


Vajon mit teszünk az internettel, és mit tesz az internet velünk? A digitális nyomok olvasói egyre többet tudnak erről, és olyan kérdések foglalkoztatják őket, mint hogy felforgatják-e az életünket a Harry Potter-rajongók és kell-e félnie a Fidesznek a mikrocelebektől. Az online közösségi médiumok és a valós élet kölcsönös egymásra hatásáról kérdeztük Dessewffy Tibor szociológust.

Mennyire lepte meg a magyar radikális nemzetirock-rajongók fogyasztási szokásait vizsgálva, hogy kisebb kilengéseket leszámítva, hűek az ideológiájukhoz, azaz valóban nem „tetszik”-elnek gyorsétteremeket, multikat, inkább a magyar termékeket preferálják? Azt gondolom, a kutatási hipotézisük alapján mást várt. 

 Tényleg azt feltételeztem előzetesen, hogy a mindennapokban ezt sokkal lazábban veszik, tehát hiába az idegenellenesség, a nacionalizmus, az étel-ital fogyasztásuk, az öltözködésük, márkahűségük alapján jóval „kozmopolitábbak”. Ám az derült ki, hogy ez valóban egy zárt, ideologikus értékek mentén szerveződő szubkultúra, aminek a tagjai a hétköznapokban is inkább a Harcos-pólót veszik fel, és nem a H&M-be mennek vásárolni. Ettől egyedül az alkoholfogyasztás tekintetében, a sörmárkák terén érzékelhető némi eltérés, nem feltétlenül ragaszkodnak a magyar tulajdonú márkákhoz. A megcáfolt hipotézis a társadalomtudományokban azonban éppolyan értékes, mint a visszaigazolt hipotézis. És ez a fajta kutatás, ami a digitális nyomok, aktivitás alapján következtet valós életbeli attitűdökre, tehát nem direkten kérdez, éppen olyan viselkedést tárt föl, amivel nem voltunk tisztában korábban. 

A digitális nyomkövetés alapján kirajzolódó csoportprofil azonban még csak valószínűséget jelent, nem? Attól, hogy egy Kárpátia-rajongó „tetszik”-eli a Csíki sör oldalát, még ihat Heinekent vagy vasárnapi ebédre viheti a gyerekeit a Mekibe… 

Ez valóban nagy kérdés minden kutatásunk esetén: hogyan viszonyul egymáshoz az online magatartás és a valós viselkedés? Nincs is rá konkrét megoldóképletem. Azt azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a digitális forradalom olyan adatrobbanást hozott magával, ami az élet minden terén óriási változásokat okozott: a digitális elem mindenhová beférkőzött. Megjelenik akár a párválasztásokban, akár egy általános iskolában az osztályon belüli, vagy éppen a halál kommunikációjában. Így létrejön egy digitális kettősség: nemcsak az változik meg, amit vizsgálsz, de az is, ahogy vizsgálod. Mivel az élet maga is egyre inkább a digitális/valós kombinációjává válik, a digitális vizsgálatok alkalmasabbak e komplexitás egyes vetületeinek a kutatására, mint a hagyományos, például kérdőíves módszerek. Tehát, ha valaki egyszerre Kárpátia- és Csíki sör-rajongó, „tetszik”-eli a Jobbik Magyarország oldalát és a Ferencváros futballklubot, az valamiféle affinitást kifejez. Az ilyenféle halmozás, csoportképző erőként való aktivitás a valószínűséget erősíti: ha egy 20 ezer fős közösségnél erős online affinitást látunk a Csíki sör irányába, akkor nincs okunk feltételezni, hogy a valóságban ne szeretnék a Csíki sört, és inkább Heinekent isznak...

EGYENRUHA, KATONAI PARÁDÉ ÉS HONVÉDELMI OKTATÁS: A V4 ORSZÁGAIBAN A HAZASZERETET ÖSSZEKAPCSOLÓDOTT A MILITARIZMUSSAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2019.01.26.


Közép-Európában a hazaszeretet egyre erősebben összekapcsolódik a katonai erővel, honvédelemmel. A nemzeti ünnepeknek, az iskolai rendezvényeknek és az utcai felvonulásoknak is gyakran részei a katonai, vagy arra hasonlító egyenruhák és a fegyverek a visegrádi országokban. A civil értékeket felváltja a fegyver- és háború-kultusz. A Vsquare négy országra kiterjedő kutatása annak járt utána, hogyan támogatják a V4-es országok kormányai korábban ismeretlen mértékig anyagilag és erkölcsileg is az amatőr milíciákat és hogyan igyekeznek integrálni a katonaság és honvédelem eszméjét a fiatalok oktatásába. Magyarországon tavaly a honvédelmi minisztérium már közel 1,8 milliárd forintot költött civilek támogatására: ebből a pénzből elsősorban a sporton keresztül próbálja közelebb hozni a fiatalokat a katonasághoz.

A varsói szerződés országaiban 1989 előtt megszokott volt a kötelező sorkatonai szolgálat, vagy az, hogy az iskolában néha a tinédzsereknek gázálarcban kell kúszni-mászni és meg kell tanulni repesz okozta sérülést bekötözni. A mozikban pedig olyan filmek mentek, amelyek a háborút kalandként ábrázolják.

A vasfüggöny lebontásával, a demokratikus átmenettel és az érintett országok NATO-csatlakozásával együtt járt egy fokozatos demilitarizáció. Ez nem a fegyverek feladását jelentette: a NATO-hoz csatlakozott országok fejlesztették hadseregüket és ütőképesebbé váltak. A társadalomban azonban végbement a demilitarizáció: több mint két évtizeden át a jó hazafitól csak azt várták el, hogy szeresse a hazáját, fizesse rendesen az adóját és az országa javáért dolgozzon.

Ám az elmúlt tíz évben ez megváltozott a poszt-szovjet térségben. Először Bulgáriában jelentek meg migráció-ellenes milíciák. Szlovákiában oroszpárti paramilitáris csoportok létesültek, Lengyelországban pedig tucatnyi paramilitáris csoport működik együtt a hadsereggel. Közép-Európa számos országában a hazafiság ma már együtt jár a militarizmussal.

Magyarország: hazafias nevelés és Honvéd Kadét Program célozza meg a fiatalokat...

AZOK CSAK ÉLŐSKÖDNEK, EZEK AKTÍVAN PUSZTÍTANAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2019.01.26.


Sokszor gondoltam már úgy, hogy elértük a gödör alját. Évek óta gondolom ezt. Amikor a hajléktalan holmiját el lehet égetni. Amikor családok ezreit lakoltatják ki, miközben Orbán Viktor a milliárdokért átalakított Karmelita kolostorba rágja be magát, mint patkány a friss kenyérbe és onnan hirdeti, hogy ő mennyire puritán, de ennyi jár neki. Amikor a saját mocsármédiája üvöltve élteti a fasírtot zabáló kisembert. Amikor egyre több fiatalt szorítanak ki a tanulás, ezzel a kitörés lehetőségéből. Amikor azért halnak meg emberek, mert nem tudnak fűteni, mert nincs pénzük ételre, mert nem tudják kivárni, ameddig szakorvoshoz jutnak, mert nincs pénzük megvásárolni a legszükségesebb gyógyszereket sem.

A gödör alját véltem látni akkor is, amikor sorra derültek ki az addig is ismert, de nyilvánosságra nem hozott disznóságok Tiborcz ügyeiről, Simicskáról, Mészárosról, Orbán apjáról, Lázár kastélyáról, Rogán bizniszeiről.

Minden egyes mocskos hazugság után, minden lelepleződést követően azt gondoltam, most. Most megértik az emberek, micsoda mocsárban élünk. Most megmozdul valami, mert ezt már nem lehet, ezt már nem nyelik le. Most elfordulnak a bűnbandától mindazok, akik képesek gondolkodni, akikben legalább szikrája maradt az erkölcsnek, a józan észnek.

De nem. Nem értünk még az aljára. Vagy ha igen, akkor nem álltunk ott meg. A maffia kiépítését és működését segítő firkászok nem álltak le. Ásót ragadnak és tovább kaparják a talajt, szórják a mocskot, mérgezik az agyakat, a lelkeket. Súlyosabb bűn szárad ezeknek a lelkén, mint a NER egyszerű haszonlesőinek lelkén. Azok csak élősködnek, ezek aktívan pusztítanak. Az ellopott vagyont, annak egy részét vissza lehet szerezni, a szellemi kútmérgezés következményeit száz év alatt sem lehet jóvátenni.

A háromszor nyolcas számú erkölcsi vágóhíd naponta bizonyítja ezt. Nem kellene meglepődnöm, hogy megint sikerült mélyebbre ásnia az egyik ganajtúrónak, de talán ha nem lepődnék meg, nem háborodnék fel, akkor én is hozzájárulnék ehhez a semmihez nem hasonlíthatóan undorító mocsokhoz...

VERSENY NÉLKÜL VIHETI A BUDAPEST BANKOT IS MÉSZÁROS LŐRINC

HITELKÁROSULTAK BLOGJA
Szerző: Élet a hitel után
2019.01.26.


Átlagos módon tesz eleget a kormány annak a vállalásának, hogy privatizálja a Budapest Bankot. A friss kormányhatározat szerint ugyanis a pénzintézet verseny nélkül vihető, aminek a haszonélvezője ismét Mészáros Lőrinc lehet. Varázslatnak ígérkezik az állam által elvárt 200 milliárd forintnyi vételár előteremtése.

Lassan szó szerint igaz, hogy Mészáros Lőrinc – és a mögötte állók – vagyoni gyarapodásának a határa a csillagos ég. Alig száradt meg a tinta azon a szerződésen, amellyel a nemzet gázszerelőjének üzlettársa, Szijj László közel 33 százalékos részvénypakettet vásárolt az MKB Bankban, 82 százalékra növelve ezzel Mészáros befolyását benne, az utóbbi máris lehetőséget kapott a Budapest Bank bekebelezésére is. A kormány ugyanis tegnap úgy határozott, hogy végre – eleget téve az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak tett ígéretének – privatizálja azt. S mivel a magyar állam jó gazda, nem adja kevesebbért annál a 700 millió dollárnál – megközelítőleg 200 milliárd forintnál – amennyiért 2015-ben megvette az amerikai General Electric-csoporttól. Szakértők kissé túlzottnak tartották ezt az árat a magyar piacon csupán nyolcadik legnagyobb Budapest Bankért, ám az egy szélesebb körű megállapodás része lehetett a kormány és a multi között.

Sokat érhet azonban a Budapest Bank annak a pénzintézetnek, amely ügyesen be tudja építeni a saját szervezetébe, kihasználva a kettejük közti szinergiákat. Ilyen a 15 százalékban az osztrák Erste itteni leánya (amely egyébként 15 százalékban a magyar államé) és a belga tulajdonú K&H – mindkettő jelezte, hogy érdekli az üzlet, s nyilván ki tudják pengetni a vételárat is. S immár ilyen az MKB is, neki azonban nincs 700 millió dollárnyi befektethető pénze...

A MAGYAR ABORTUSZTÖRVÉNY MEGEGYEZIK A NEW YORKBAN ELFOGADOTT TÖRVÉNNYEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.25.


Magyarországon hisztérikus indulatokat indított el a New York államban néhány napja elfogadott új Reprodukciós Egészségügyi Törvény (Reproductive Health Act). Azt állítják, hogy a demokrata párti többség által elfogadott törvény lehetővé teszi “a kismamáknak azt, hogy akár még közvetlenül a szülés előtt is abortuszon eshessenek át”, “a liberális többség New York államban a szülés napjáig engedélyezte az abortuszt”, “a liberális képviselők ezzel lehetővé tették a teljes mértékben, önállóan életképes csecsemők meggyilkolását is”, stb..

Ezzel szemben a valóság az, hogy az érvényben levő magyar abortusztörvény (az 1992. évi LXXIX. törvény a magzati élet védelméről) ugyanazt tartalmazza, amit most New Yorkban elfogadtak. Nem igaz, hogy életképes csecsemőkkel szemben a szülés napjáig abortuszt lehet végrehajtani. Ez őrültség, ez uszítás, amelynek lényege, hogy az abortusz kérdésében egyébként is félrevezetett keresztény hívőket a liberális demokrácia ellen hangolják, és az illiberális politikai erők és politikusok szavazóivá tegyék. Ez a módszer magukat “kereszténynek” nevező emberek részéről különösen visszás.

A New Yorkban elfogadott új törvény szerint
a szakorvos véleménye és a páciens esetének tényei alapján abortusz az alábbi három esetben engedélyezett: a terhesség kezdetének időpontjától számított 24 héten belül, vagy a magzat életképtelensége esetén, vagy az anya életének és egészségének védelmében.

Hazugság, hogy a törvény “a szülésig legalizálta az abortuszt”, mert az továbbra is a terhesség 24. hetéig megengedett. Késői “abortuszra” abban az esetben kerülhet sor, ha a kezelőorvos megállaptja, hogy a magzat életképtelen. Akkor azt ki kell venni az anyából, vagy ha a terhesség az anya életét és egészségét veszélyezteti, és az abortusz emiatt “szükségessé válik”, akkor életmentő műtétet hajtanak végre az anya javára, ha ezt választja. Itt olvasható a törvény szövege angolul:...


HARCOLJUNK EURÓPÁÉRT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.01.26.


30 író, történész, Nobel-díjas értelmiségi közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben az egyre erősödő populizmus veszélyeire figyelmeztetnek. A Bernard-Henri Lévy francia filozófus által szerkesztett kiáltvány aláírói szerint – köztük Milan Kundera, Salman Rushdie, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Elfriede Jelinek, Ljudmila Ulickaja, Heller Ágnes, Konrád György – a szabadságon, demokrácián és humanitárius elveken alapuló Európa a szemünk láttára esik szét, és nagyobb veszélyben van, mint 70 éve bármikor. Az alábbiakban a nyilatkozat magyar fordítását közöljük:

Az európai eszme veszélybe került.
Minden oldalról kritika és támadás érkezik, többen cserben hagyták az ügyünket.
„Elég volt Európa építéséből!” szól a siránkozás. Helyette csatlakozzunk hozzá újra „nemzeti lelkületünkkel”! Fedezzük fel újra „elveszett identitásunkat”! Ez a populista erők által képviselt program az, amely átmossa a kontinenst. Ne foglalkozzunk azzal, hogy az olyan fogalmak, mint „lélek” és „identitás” leggyakrabban csak a demagógok képzeletében létezik.

Európa hamis próféták támadása alá került, akiket elkábított a harag, akik önkívületi állapotba estek a rivaldafénybe kerülés lehetőségétől. Magára hagyta két legnagyobb támogatója, akik az elmúlt században kétszer is megvédték az öngyilkosságtól: egyikük a csatornán túl, a másik az Atlanti Óceán túlfelén. A kontinens sebezhető az egyre erősödő, a Kreml irányából érkező arcátlan beavatkozástól. Európa, mint eszme, a szemünk előtt hullik darabjaira.
Ez az ártalmas klíma az, amelyben az európai parlamenti választásokra májusban sor kerül. Ha csak valami nem történik; ha csak valami nem történik, ami visszafordítja az emelkedő, egyre növekvő árt, ha csak nem kel életre az új ellenállás gondolata, ezek a választások a történelem legszerencsétlenebb választásai lesznek. A győzelmet a pusztítók fogják megkaparintani. Azoknak, akik még hisznek Erasmus, Dante, Goethe és Comenius örökségében, ez egy megalázó vereség lesz. Az intelligenciát és kultúrát lenéző politikai gondolkodás fog győzedelmeskedni. Robbanásszerű lesz a xenofóbia és az antiszemitizmus elharapódzása. Óriási csapás lesz ez számunkra.
Mi, az aláírók azok közé tartozunk, akik nem törődnek bele ebbe a közelgő katasztrófába.

Mi az európai patrióták közé soroljuk magunkat (egy csoport, amely nagyobb, mint sokan gondolnák, de sokszor túl csendes és túlságosan lemondó) akik értik, mi forog most kockán. Háromnegyed századdal a fasizmus legyőzését és 30 évvel a berlini fal leomlását követően újra harcolnunk kell a civilizációnkért.
A mi hitünk az általunk örökölt csodás eszmében van, amely meggyőződésünk szerint az egyetlen erő, amely képes lehet arra, hogy Európa lakóit észhez térítse. Úgy hisszük, ez máig az egyetlen erő, amely elég erkölcsös ahhoz, hogy leküzdje a totalitárius eszme újbóli felbukkanását, amely magával hozná sötét korok nyomorúságait. Ami most kockán forog, az nem engedi, hogy feladjuk.
Ezért kérünk most mindenkit, csatlakozzon ehhez az új hullámhoz.
Ezért született ez a cselekvésre szólító felhívás a választások előestéjén, amellyel elutasítjuk, hogy az európai eszme sírásóinak engedjük át a győzelmet.
Ezért buzdítunk arra, hogy még egyszer vigyék körbe Európa fáklyáját, amely minden hibája, botlása és esetenkénti gyávasága ellenére is a bolygó minden szabad férfija és nője számára jelzőfény marad.
A mi generációnk elhibázta. Akárcsak Garibaldi követői a 19. században, akik mantraként ismételgették, hogy „Olaszország maga teremti meg magát”, hittük, hogy a kontinens majd saját maga megoldja a problémáit anélkül, hogy nekünk harcolnunk, vagy dolgoznunk kellene ezért. Azt mondtuk magunknak, ez „a történelem iránya”.
El kell felejtenünk ezt a régi meggyőződésünket. Nincs választási lehetőségünk. Most küzdenünk kell az európai eszméért, mert ha nem tesszük, akkor szemtanúi leszünk annak, hogy a populizmus hullámai elpusztítják azt.

Válaszul a nacionalista és identitárius támadásra, újra fel kell fedeznünk az aktivizmust, ellenkező esetben elfogadjuk, hogy harag és sértettség fog minket körülvenni és elárasztani. Sürgősen meg kell kongatnunk a harangokat a szellem és a lélek gyújtogatóival szemben, akik Párizstól Rómáig – útközben megállva Barcelonában, Budapesten, Drezdában, Bécsben és Varsóban – tűzbe kívánják vetni szabadságunkat.

Európa közelgő furcsa veresége, az európai lelkiismeret eme új válsága – amely ígérete szerint lerombol mindent, ami társadalmunkat naggyá, dicsővé és virágzóvá tette – hatalmasabb kihívás, mint bármelyik az 1930-as évek óta: a liberális demokrácia és annak értékeit érintő kihívás.

Aláírók: Vassilis Alexakis, Szvjatlana Alekszievics, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Ágnes Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Ljudmila Ulickaja, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik, Adam Zagajewski

Forrás: The Guardian

SZAVAZÁST SEGÍTŐ HONLAPOT INDÍT AZ EP A MÁJUSI VÁLASZTÁSOKRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MTI
2019.01.26.


Az Európai Parlament (EP) 24 nyelvű, a májusban esedékes EP-választásra való felkészülést segítő, útmutatóval ellátott új weboldalt indított arról, hogyan lehet szavazni az egyes tagállamokban – közölte az uniós parlament pénteken.

A magyar nyelvű oldal címe https://www.europai-valasztasok.eu/


Mint közölték, az oldalon megtalálható az összes, választással kapcsolatos információ. Lépésről lépésre, kérdés-felelet formában magyarázza el a nemzeti választási rendszert, és tájékoztat egyebek között a választás napjáról, a választási korhatárról, a regisztrációs határidőről, a szavazáshoz szükséges dokumentumokról. Az oldal az országonként jelölt képviselők számát és a nemzeti választási hatóság elérhetőségét is tartalmazza...

A BIZTONSÁGUNKAT KOCKÁZTATJA, AKI A PAKS 2-T SÜRGETI

MAGYAR HANG
Szerző: SÜLI JÁNOS
2019.01.26.


Újabb tájékoztatást tartott a Paks 2 beruházással kapcsolatban a fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, ám a lényeget – vagyis a fejlesztés részleteit – illetően nem sok új információ látott napvilágot. A nemzetgazdasági szempontból kulcsfontosságú beruházással kapcsolatos sajtótájékoztatóra szokás szerint nem kapott meghívást a Magyar Hang, ezért más hírportálok – így a Portfólió, a 444, a Pénzcentrum, Privátbankár – beszámolói alapján készítettük el összeállításunkat az elhangzottakról.

Süli János a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az eddigi taktikát követve nem mondott pontos időpontot sem a tervek megszületésére, sem az építkezés kezdetére, főleg nem annak befejezésére. Holott öt évvel ezelőtt még maga Lázár János állította, hogy az első új blokk 2023-ban már üzemelni fog, ehhez képest még a leendő Paks2 tervei sem készültek el. Ha ehhez hozzávesszük az engedélyeztetés évekig elhúzódó procedúráját, akkor minimum 7-10 évet kell várni, mire elkészül és üzemelni kezd a beruházás.

A csúszással kapcsolatban a miniszter mindössze annyit közölt, hogy a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódtak, így most az orosz-magyar hitelszerződés átütemezéséről folynak egyeztetések. A módosított szerződést az Országgyűlésnek kell majd jóváhagynia. Amennyiben nem sikerül az orosz féllel megegyezni, akkor a magyar államnak milliárdokat kellene kifizetnie a csúszás miatt. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a pénzügyminiszter, Varga Mihály utazik majd rövidesen Moszkvába, hogy elérje a halasztást, és hogy kizárólag akkor kelljen elkezdenünk a törlesztést az orosz fél felé, ha már legalább az egyik új blokk megépült. Az eredeti megállapodás szerint, 2026. március 15-én kellen elutalni az első részletet a 10 milliárd eurós orosz hitelből...

MAGYARORSZÁGON ÉPPEN EGY MODERN AUTOKRÁCIA JÖN LÉTRE

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.01.26.


- Tóth János István közgazdász, a CRCB (Korrupciókutató Központ Budapest) igazgatója, és a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatóközpontjánál (KRTK) működő Közgazdaság-tudományi Intézet főmunkatársa. 

- A CRCB kutatásait külföldön számon tartják, bár itthon a közbeszerzési hatóság tavaly kétszer is beperelte.

- Szerinte ki lehet mondani, hogy Magyarországon egy modern autokrácia épül, nem pontosak a „hibrid rezsim” vagy a „vezérdemokrácia” kifejezések.
- Azt mondja, hogy a modern autokrácia a propagandát használja az elnyomás nyílt formái helyett, mert ez költséghatékonyabb. A módszert a 20. század diktatúrái is alkalmazták, most jobb technológia áll rendelkezésre.

Sokszor idézik Lánczi András Magyar Időknek adott nyilatkozatát, miszerint amit korrupciónak neveznek, az valójában a Fidesz politikája, és a párt politikai ellenfelei mitizálni próbálják a korrupció szót, pedig valójában egy elitváltásról van szó. Mit gondol erről?

Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó meghatározás. Világos és egyszerű, mivel a NER egyik központi mozzanatát ragadja meg, ellentétben, hogy mást ne mondjak, az olyan érdekes fogalmi konstrukciókkal, mint a „hibrid rendszer”, vagy a „vezérdemokrácia”. Ezek, ahogy Kornai János is írja, félrevezetők és alkalmatlanok a helyzet leírására.

Nyilvánvalóan két malomban őrlünk, két világban vagyunk a definíció megfogalmazójával: miközben egy modern, a piacgazdaság talaján álló kormányzat számára teljesen legitim cél lehet a nemzeti burzsoázia, a hazai vállalkozó réteg erősítése, aközben egy piacelvű, modern kormány nem vállalhatja, hogy erre a korrupciót, mint eszközt kellene megragadni. Ugyanis ez azt is jelenti, hogy egy így definiált kormány végső soron letér a szabadpiac, a vállalkozási szabadság, és az ezt megalapozó joguralom útjáról, és a középpontba a szuverén vezetőt, az ő világlátását, az ő döntéseit állítja.

EGY ILYEN RENDSZERBEN A VEZETŐ DÖNTI EL, HOGY KI LEHET KEDVEZMÉNYEZETTJE AZ ELITCSERÉNEK, TAGJA A NEMZETI BURZSOÁZIÁNAK, ÉS KI NEM. NEM RACIONÁLIS, NEM PIACI, ÉS NEM MERITOKRATIKUS SZEMPONTOK, HANEM A VEZÉR SZAVA DÖNT.

Ezért ódzkodik egy ilyen rendszer a számoktól, a tényektől, és a tényekre alapozódó elemzésektől, és az efféle elemzések nyilvánosságától. „Hagyjad a számokat, én másképp látom a világot” - mondja egy ilyen rendszer vezetője. Egy ilyen rendszert építő kormányzat célja már nem a racionális-legális uralom, hanem ehelyett a vezér karizmatikus tulajdonságaira is alapozva már másféle uralomra törekszik.

Biztos vagyok benne, hogy nem a korrupcióra, a járadékvadászatra épülő haveri rendszer a módja annak, hogy Magyarországon a magyar állampolgárok erős vállalkozói rétege alakuljon ki, hogy aztán erre is alapozva Magyarország jólétben is felzárkózzon a fejlett országokhoz.

Mondok egy példát. Egyik interjúalanyom mesélte, aki egy nyugati elitegyetemen végzett nemrégiben, és haza akart jönni. Volt egy jó ötlete, egy startup-ot akart csinálni. Jelentkezett egy ilyeneket támogató kormányzati programra. Az első egyeztetések valamelyikén azt mondták neki, hogy nagyon tetszik az ötlete, meg is lehetne kötni a szerződést, csak éppen azt is mondták neki, hogy meg kellene bíznia ezt és ezt a céget egy viszonylag magas összegért. Azaz vissza kéne osztania a kapott pénz egy részét.

Ezt a módszert, amikor a korrupt szereplő egy szolgáltatás megrendelésére kötelezi a vállalkozót, már mi is elemeztük egyébként. A szóban forgó fiatal vállalkozónak meg nem volt gyomra ehhez, úgyhogy inkább elment, és aztán nem Magyarországon alapított vállalkozást, hanem Hollandiában. A vállalkozása, ha sikeres lesz, tehát nem Magyarország GDP-jét fogja növelni. Ez is egy következmény.

Véleményem szerint egy ilyen rendszer csak nagyon korlátozott ideig és nagyon korlátozott körben képes jólétet teremteni. Közgazdászként mélyen piachívő vagyok. A piacgazdaság, a vállalkozók számára a jog és nem az önkény uralma a kívánatos...

RAJZSZÖGBE ÜLNI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: UJVÁROSI EMESE
2019.01.26.


"Tisztánlátás, nem pedig vigasztalás a filozófia feladata."
(Vajda Mihály)

A rajzszög kicsi, a cseresznyepaprika is, de mind a kettő nagy kellemetlenséget tud okozni, egyik a test alsó, mármint ha beleülünk, másik a test felső régiójában. Ilyen ez a kis fehér, elegáns kötet, tizenhárom gondolatban gazdag írás van benne, a legtöbb szúr, csíp, gondolkodtat (!), szóval nem rózsaberek, illatszellő, miegymás. A szerző le is ül velünk szemben, furcsa kis öregúr, hosszú a haja, kissé tekintélyes (nem akartam pocakost írni, drága Misu), okos szemével a vesénkbe lát, elmagyarázza, miről szól a könyve, s útjára engedi.
Az írások többségére emlékezünk is valahonnan, olvastuk itt-ott, sajnos, a szerkesztő nem siet a segítségünkre, honnan visszhangzik bennünk egyik vagy a másik. A két legfontosabb A holokauszt és a filozófia (Vajda, i. m. 51-57.) című gondolatmenet, valamint az Én, mint tanú (i. m. 57-101.) című vallomás. A holokauszt és a filozófia valójában egy gondolati vázlat, amely három lépcsőben képzeli el ennek a traumának a filozófiai feldolgozását: első lépésben a haláltáborokkal foglalkozó filozófiai munkákat venné számba, utána megvizsgálná az európai felvilágosodás és a holokauszt projektumának összefüggését: „… a holokausztot éppen a felvilágosodás, a tiszta racionalitásra törekvés projektuma következtében kibontakozó »értékválság« tette lehetővé: a zsidóság kiirtását nem holmi elkeseredett és felbőszült-felbőszített dühös tömegek hajtják végre (pogromok), hanem egy racionálisan szervezett hatalom racionálisnak tűnő érvek alapján.” (i. m. 53-54.) Végül számba tervezi venni a kontinentális filozófiának azokat az opuszait, amelyek beépítették gondolkodásukba a holokauszt tapasztalatát (i. m. 54-55.), s ezzel folytatták a XIX. század haladás-hitének megkérdőjelezését, ami Kierkegaard, Nietzsche és Freud radikális fordulatával már elkezdődött.

Ágaskodik bennünk az ellentmondás, ha a felvilágosodás eszméje tétetett bűnbakká. Csokonai sorai jutnak eszünkbe - ”Lehasadoztak már a fekete vásznak, / Mellyeket a fényes világosság előtt/ A hajdani idők mostohás keze szőtt.” -, meg effélék, s nem szeretnénk 1789-et úgy kitörölni a történelemből, ahogy azt Goebbels propaganda-miniszter volt szíves javasolni. (Vajda Mihály: A fasizmusról, Osiris Kiadó, 1995. i. m. 50.) Mégis ennek a könyvnek az újraolvasása, illetve előszava (Vajda: A fasizmusról. i. m. 7-16.) világosítja fel a dolgok állásáról az olvasót. Az Emlékezet. Idegenség tanulmányai pedig arra vezetnek rá, milyen megfontolások alapján alakult ki Vajda meggyőződése a fasizmus, holokauszt, soá, idegenség témáival kapcsolatban...

TOVÁBBI 1,5 MILLIÁRD FORINTÉRT DOLGOZIK A VÁRBAN A WHB ÉS A GARAGE KFT. A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM ÉPÜLETÉN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.01.25.


Utólagos épületszigetelési és szakági építési munkákat, illetve bontást végez Tiborcz István üzlettársának cége, a West Hungária Bau (WHB) Kft. a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen a Pénzügyminisztérium leendő épületén, amelynek összköltsége ezzel már 18 milliárd forintnál jár.

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent tájékoztató szerint a munkákra a Nemzetgazdasági Minisztérium, jelenleg már a Pénzügyminisztérium Szentháromság tér 6. szám alatt történő elhelyezésének műemléki épületrekonstrukciója miatt van szükség, és azok még a kivitelezés első üteméhez kapcsolódnak.

A Pénzügyminisztérium leendő épületének kivitelezését több részletben bonyolítja a beruházásra létrehozott, állami tulajdonú projektcég, a PM-TÉR6 Beruházás-szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

Az első ütemre vonatkozó közbeszerzés keretösszege nettó 9,8 milliárd forint volt, amelyből a WHB-nak és a Garage Kft.-nak többek között a homlokzatot és a tetőt kellett rendbe tennie. A kivitelezés második ütemében további 7 milliárd forintot költenek az egykori királyi pénzügyminisztérium rekonstrukciójára, ezt a munkát szintén a WHB és a Garage Kft. végezheti el...

EGY KÜLÖNÖS INDONÉZ PIAC

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.26.


A SunMor neve elsőre ugyan kissé félelmetesnek hangzik, pedig csak a Sunday Morning Market Yogyakarta, azaz az indonéziai Yogyakarta egyik különleges piacának közkeletű neve. A Jáva szigetén található város az ország egyik fő kulturális központja. Diána (ő írt korábban Vietnamról is) írása és fotói követeznek a helyszínről.

„Aki érdeklődik a helyi piacok iránt, szereti a nem megszokott, útikönyvek által ajánlott helyszínek felkeresését és több napra marad Yogyakartaban, annak mindenképp érdemes vasárnap délelőtt ellátogatnia a SunMorra.

Ez a heti egyszeri nagy piacra, amit az UGM (Gadjah Mada Egyetem) és az UNY (Yogyakarta Állami Egyetem) közti, legalább egy kilométeres útszakaszon rendeznek meg minden vasárnap reggel 6 és 12 óra között.

Itt az élő kis házikedvencnek tartott tarisznyarákoktól a batik ruhákon át, háztartási felszereléseken keresztül a helyi ételekig minden megtalálható. Az árak kicsit olcsóbbak, mint a belvárosban, Malioboro turistaövezetében.

Aki mindenképp szeretné a teljes útszakaszt bejárni, annak érdemes minél előbb, lehetőség szerint már reggel, 8 óra előtt a helyszínen lenni, mivel 9 óra után már tömeg van, és nehézkes a mozgás a standok között.

Itt annyira nem foglalkoznak a turistákkal oly módon, hogy minden útszélen leszólítják, hogy vásároljon náluk vagy éppen a riksás ordít utána, hogy hova akar menni...

SZOLIDARÍTÁS ÉS VIDÉKE

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.01.26.


Ma jött el a pillanat, hogy tisztelettel megkövessem azokat, akik néha – jobb dolguk nem lévén – el-elolvassák egy-egy írásomat, hogy aztán bosszankodva elhúzzák a szájukat: Beszél ez itt össze vissza! Azt se tudja, mi van a világban!

Belátom. Az embert néha viszi a bundás nagy indulat, ahelyett, hogy nézne és látna. Nem kertelek tovább, elmondom, miért ez az önkritika. Ünnepélyesen el kell ismernem, hogy állításaimmal ellentétben igenis van még szolidaritás ma Magyarországon. Számíthat még ember az emberre a nehéz percekben. Nem úgy, ahogyan én azt nem egyszer állítottam.

Alig 24 óra alatt – persze csak az ébren töltött órákat számolva – több olyan megható és felemelő hír jutott el hozzám, ami ráébresztett engem az én tévedéseimre. Van még remény, van még ok az örömre, és én most ezt az örömteli reményt meg is osztom önökkel:...

SOROS GYÖRGY SZERINT A KÍNAI ELNÖK JELENTI A LEGNAGYOBB VESZÉLYT A SZABAD TÁRSADALMAKRA

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.01.25.


Csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon tartott előadásában a magyar származású milliárdos arról beszélt, hogyan erősítheti egy országban a totális ellenőrzést a mesterséges intelligencia és a gépi tanulásos technológiák alkalmazása. Soros György halálos veszélynek nevezte azt, hogy Hszi Csin-ping vezetése alatt Kínában ezeket az eszközöket az emberek elnyomására használják, mivel komoly előnyt jelent a totalitárius rezsimnek a nyitott társadalommal szemben. 

Megjegyezte, hogy nem Kína az egyetlen autoriter rezsim a világon, ugyanakkor kétségtelenül ez a leggazdagabb, a legerősebb és a legfejlettebb a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia terén. Példaként hozta fel, hogy a kínai állam egy központi adatbázist épített, ami alapján az algoritmusok meg tudják mondani, melyik állampolgár jelenthet veszélyt az egypártrendszerre. De megemlítette az állampolgári pontrendszert is, ami szerinte példátlan alárendeltséget jelent az egyének számára, ha teljes formájában működni kezd...

BARTUS LÁSZLÓ: JÉZUS ILLIBERÁLIS IMALISTÁJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.01.25.


Meglepő imalistát adott ki a Hit Gyülekezete a tagjai részére. A “Kizárólag belső használatra, a Hit Gyülekezete imaláncában résztvevők számára” címet viselő dokumentum nem kevesebb, mint 11 oldal, ami még olvasni is sok, nemhogy végigimádkozni. Ez a szélesebb imádkozó körnek szánt lista ráadásul olyan, mintha kifejezetten azért adták volna közre, hogy eltereljék a figyelmet a valóban “belső” használatú imalistáról, amely egyátalán nem ilyen hosszú és tartalmilag egészen más.

Az igazi imalista neveket tartalmaz, akik elhagyták a Hit Gyülekezetét, vagy Németh Sándorral konfliktusba kerültek. Az a lista nem nyilvános jellegű imákat jelent. Ezeket az átokzsoltárok alapján használják, nem nyilvánosan, hanem rejtett helyeken. Ez az elterelő hadműveletnek szánt nyilvános imalista így is számos érdekességet takar. Olyanok vannak benne, hogy legyen “továbbra is vallásszabadság”, holott vallásszabadság nincs Magyarországon. A felekezeteket a legújabb egyházi törvény szerint is rangsorolják. Továbbá olyan “vallásszabadságért” kellene imádkozni, “aminek keretében az állami törvények összhangban vannak az isteni törvényekkel”. Melyik Isten melyik törvényeivel?

Mert ha ez azt jelenti, hogy bármelyik Isten törvényei alá rendelik az állami törvényeket, az konkrétan a “vallásszabadság” megsemmisítését jelenti. Ezek az imák összezavarják Istent: nem lehet tudni, hogy most vallásszabadságot akarnak, vagy a saját vallásuk állami diktatúráját, amit ők vallásszabadságnak hívnak? Az ő vallásuk szabadságának. Az imalista többször kitér arra, hogy a “brüsszelita EU-birodalom” építői valljanak kudarcot, viszont a nemzetállamok erősödjenek és szaporodjanak a földön.

Itt újabb ellentmondás van, mert közben békéért is kell imádkozni. A nemzetállamok viszont nacionalizmusra épülnek, a nacionalizmusok pedig elkerülhetetlenül háborúhoz vezetnek. Ezért a Hit Gyülekezete imádkozói valójában háborúért imádkoznak. Az imalista azzal is összezavarja a mennyei seregeket, hogy antiliberális kérések, Orbán rendszerének támogatása mellett (“a magyar kormány folytasson tudatos nemzetépítő politikát”) a jogállamért fohászkodnak. Ha Isten az Orbánért és az illiberális rendszerért elsuttogott (még inkább elharsogott) imákat meghallgatja, akkor az a jogállam totális felszámolását jelenti...

A LÉNYEG, HOGY NE JÖJJENEK A MIGRÁNSOK ÉS A HŰTŐBEN MINDIG LEGYEN MÉG EGY SÖR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.26.


Hejhó! Az egyébként is félkegyelműeknek és szellemi fogyatékosoknak tekintett országlakók további szellemi nyomorúságba taszajtásának és a párhuzamosan zajló felfoghatatlan méretű fideszes harácsolás elfedésének okán a NER-show folytatódik. Az agyhalál a kertek alól leselkedik ránk. Azt már tegnap ist tudtuk, hogy mostanság nem lesz békemenetelés, de azt például nem tudtam, hogy sokkal súlyosabb is lehet a helyzet. Kiderült, hogy a CÖF nevű fideszes civil szervezet az európai civil álláspont erősítése érdekében (!?!) C12 néven szakértői (???) testületet hozott létre azért, hogy autentikusabban képviselhessék kezdeményezéseiket az Európai Unióban:

"A C betű akár a C-vitaminra is utalhat, amely az emberek immunrendszerét védi, így a C12 működése is valami hasonló lesz, az embereket akarjuk védeni a hazugságok ellen, a csúsztatásokkal és igazságtalansággal szemben".

– lelkendezett a névadás eredetéről a CÖF elnöke Csizmadia László, aki bejelentette: rendezvényeken, polgári fórumokon is hangoztatni fogják szakértői (!!!!???) véleményeiket. Miért? Eddig nem azt csinálták? Összeterelték a Fidesz aggkorú szavazóit és azzal riogatták őket, hogy a migrációs veszedelem akkora, hogy mindmeghalnak, ha nem Orbán Viktor lesz a miniszterelnök élete végéig? Az a szakértői testület, amelynek Georg Spöttle és Földi László biztosan tagjai, az bizony mindentől is megvéd. Ez legalább annyira vicces, mint hogy Polt Péter harcol az általában vett korrupció ellen, Papp Dániel a hírhamisítás ellen, Matolcsy a közpénz lopása ellen, Rogán meg úgy általában a bűnözés ellen...

KEZDETNEK KELLENE MÉG SZÁZ ILYEN HÁZ

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.01.25.


Az értelmi fogyatékkal élő fiatalok életében jelentős fordulópont a 16. életév, a tankötelezettség megszűnése után egy mély szakadék következik, ilyenkor hiába kutatnak a szülők speciális lakóotthonok után, helyhiány miatt a legtöbb intézménynél lepattintják őket. Egy anyuka, Éva életében eljött az a pont, amikor realizálta, hogy ha ő nem lép valamit, akkor semmi sem fog változni, ezért saját vagyonból, a testvére segítségével létrehozta Gödöllőn a Patrónus Házat.

Egy ritka betegség, ami miatt Levente folyamatosan éhes

A Patrónus Ház személyes érintettség révén jött létre, azzal a céllal, hogy támogatott lakhatás formában létrehozzon egy otthont autizmus és egyéb értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára. A két alapítóval, Somorjai Évával és testvérével, Németh Ildikóval a Gödöllői otthonukban beszélgettünk. Leventét egy kicsit sem zavarja, hogy megérkezünk, a háttérben maradva nyugodtan folytatja a zenehallgatást a kanapén, ez egyike azoknak az elfoglaltságoknak, ami képes hosszabb időre lekötni a figyelmét. Később egy magazin kerül a figyelme középpontjába, amit hosszasan gyűrkészni kezd, hiszen nem a képek vagy a szövegek érdeklik, hanem azok a szenzoros információk, – a hang és a tapintás –, amit a fényes újságpapír összedörzsölése kelt. Külső szemlélőnek elsőre úgy tűnik, hogy Levente nem beszél, de idővel kiderül, hogy néhány szót például a szeretleket, köszönömöt már ki tud ejteni a maga módján. A 13 éves fiú csak akkor jön közelebb hozzánk, amikor az édesanyjától szeretne egy almát, vagy újra kell csatlakoztatni a bluetooth-os hangszóróját. Az édesanya előre szól, hogy ne lepődjünk meg, amikor Levente ismerkedésképpen a hajunkat fogja megérinteni.

A 13 éves Levente különös viselkedésének megvan a magyarázata. A fiút külföldön egy kevésbé ismert betegséggel a Prader-Willi szindrómával diagnosztizálták, amit egyetlen gén meghibásodása okoz. A betegség egyik legjellemzőbb tünete a falánkság, mert az éhség-jóllakottság központ nem működik rendesen az agyban, többek között ez a betegség még növekedési problémákkal, koncentrációs zavarokkal, s az átlagnál magasabb fájdalomküszöbbel is jár. Emellett Levente 8 éves korában autizmus diagnózist is kapott, ami magyarázatot ad kommunikációs nehézségeire...

(AZ) AUDIVAL VAGYOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2019.01.26.


Alighanem mi vagyunk az egyetlen ország Európában, ahol a szegénységügyi miniszterelnöki biztos két luxuskategóriájú Audit használ (az egyiket állami pénzből, sofőrrel, a másikat a legnagyobb állami autóbeszállító adományaként). Hegedűs Zsuzsa nemcsak Orbán Viktor korlátlan bizalmát élvezi, hanem a kormányfő körül rajzó magáncégekét is

Az importőr helyében ezzel együtt alaposan meggondolnánk, hogy megfelelő reklámarca-e a négykarikás márkának. Az Audi sokadik éve a magyarok legvágyottabb munkahelye, és a tisztes munkával elérhető majdnem-európai munkabér szimbóluma. A vállalatnál biztos állásban, versenyképes fizetésért dolgoznak az emberek, ha pedig valami mégsem tetszik nekik, átmehetnek a Mercedeshez vagy a Continentalhoz. Ismeretlen számukra az átlag magyar munkavállaló feje fölött lebegő létbizonytalanság, ezért aztán kemények, öntudatosak, kiállnak az érdekeikért – ha kell, akár sztrájkolni is mernek.
Mindez mifelénk alapvetően irigységet szül, ami még a haragnál is rosszabb tanácsadó. Pedig – anélkül, hogy nagy szavakat használnánk – az audisok (nem a nélkülöző gyermekeknek szánt támogatások egyharmadát magukra költő szoláriumkárosultakra gondolok, hanem a győri üzem melósaira) most nemcsak önmagukért harcolnak, hanem értünk is. Mindazokért, akik a jobban teljesítés kilencedik évében sem keresnek érezhetően többet, mint a 2008-as válság előtt, és akiknek elméleti esélyük sincs, hogy meghátrálásra – értsd: emberi életet biztosító, a munka ellenértékével arányos, a hónap végéig kitartó és némi tartalékképzésre is lehetőséget adó juttatás nyújtására – kényszerítsék a saját munkáltatójukat...

BÉKEMENET: ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYÁBAN ELMARAD

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2019.01.25.


...még emlékezhetünk arra is, hogy az első békemenet legnagyobb mozgósító ereje valószínűleg az a populista ajánlat volt, amellyel a gazdasági életben járatlanoknak önfelmentést kínált. Nagyjából azzal a mottóval, hogy a bankok tehetnek mindenről. Márpedig a saját döntések rossz következményeinek a hárítása jelentős mozgósító tényező. Elég, ha a miniszterelnökre tekintünk. Aki állandóan keres valakit, valamit, ami ellen harcot hirdethet. Bízva abban, hogy megtalálja valaki másban a hibást. De leginkább abban, hogy másokkal is megtaláltatja másokban a hibát. Miközben az utóbbi idők köznapi ellenzékiségét egy olyan törvénycsomag, a rabszolga- és bérbíró-törvények generálták, amikért nehéz másban, mint a kormánypártban, kerestetni a hibát.

Amikor a CÖF megpróbálta megközelíteni a valóság nekik kiutalt változatát valószínűleg ugyanezzel a problémával találkoztak. Azzal, hogy a nagy hibáskeresésben egy sokakat esetleg hátrányosan érintő csomagot követően kellene mozgósítani a kormány mellett. Így inkább keresett az elnök egy olyan szólamot, ami valójában csak egyet jelenthet: az idei békemenet érdeklődés hiányában elmarad.

VEKERDY TAMÁS: EGYETLEN TEVÉKENYSÉG MARAD, AMI A TERMÉSZETHEZ KÖTI AZ EMBERT. A SZEX

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2019.01.26.


Gyilkos, alattvalókat nevelő iskoláról, kistesó kikukázásáról, gyerekverésről és gyerekként vert felnőttekről, dacról és kötelező szülői szorongásról, csontig lerágott anyákról, apákról beszélt nekünk a professzor. Kétrészes nagyinterjúnk első felvonása.

Imádja a nép az olyan tudóst, aki képes közérthetően mesélni a szakmájáról. Ilyen volt Öveges József, Ranschburg Jenő, Popper Péter, Czeizel Endre, és ilyen Csányi Vilmos, Bálint gazda és Vekerdy Tamás is. Mi a titok?

Talán az, hogy az ember ne ájuljon el a saját „tudományától”, amit ugyanakkor, legalábbis részleteiben szenvedélyesen szeret. És hogy tisztában legyen azzal is, milyen keveset tud, s még annak egy része is bizonyosan tévedés. A felsoroltakhoz képest könnyű nekem, nem „tudós kutató” vagyok, hanem az „empíria mélységeiből sikoltozom”, vagyis találkozom, beszélgetek gyerekekkel, szülőkkel, tanárokkal, látom, mitől és hogyan szenvednek, és ha szerencsém volt, a rendelés óráiban tudtam hagyni a gyerekeket, hogy önmagukat gyógyítsák, sokszor zseniálisan. Mert nem a pszichológus gyógyít, ő csak katalizál.

Mi az ön pályájának, életművének legfontosabb megállapítása?

Tán az, hogy a gyerekek pszichés problémái nemcsak a családban, hanem legalább annyira az iskolában gyökereznek.

Már a nyolcvanas években úgy fogalmazott, hogy az iskola gyilkol, testileg és lelkileg rongálja a gyerekeket.

Meg is róttak a szenvedélyességemért, de látva a szörnyű rombolást nem lehettem hidegfejű.

Javult a helyzet a nyolcvanas évek óta?

Egészben ma azt mondhatom: romlott. Persze, talán pontosabb így: volt, hogy javult, volt, hogy romlott. Az elmúlt nyolc-tíz év katasztrófát hozott az amúgy is alacsony színvonalú magyar oktatásra. Nem véletlenül fogalmaz úgy Széchenyi István, hogy a kiművelt emberfők sokasága teszi az emelkedő nemzetet.Csakhogy ma nem kell kiművelt emberfők sokasága, a hatalom szándékosan tönkre teszi az iskolát, lezülleszti az oktatást. Ne művelődj! Maradj hülye! Ne menj gimnáziumba, ne menj egyetemre!A fejlett világban hazánk az egyetlen ország, ahol évek óta csökken az egyetemi hallgatók száma. Nincs több ilyen. Elképesztő. Ami most zajlik, az a nemzet elleni merénylet. Az ok, hogy így leszel kezes rabszolga, akin könnyű uralkodni. A buta tömeg béget, az okos egyén kritizál.

A kormány azt mondja, a multik nem bölcsészeket akarnak, hanem szakmunkásokat, s akkor lesz itt sok műszer- meg autógyár s velük álláshelyek százezrei, ha nem egyetemre mennek a fiatalok, hanem szakmát tanulnak és tizennyolc évesen munkába állnak a szalag mellett. Hol ebben a hiba?

Csak hiba van benne. Ez már nem a nyolcvanas évek. A szakmunkás feladatát perceken belül a robotika veszi át, amit mérnök vezérel. A szakmák, melyeket ma tanítanak, öt éven belül nem lesznek, sőt, csomó belőlük már most sem létezik. Evidenciák! Csakhogy: mintha a magyar oktatáspolitikát dilettánsok vezérelnék. Aki pedig bír szakértelemmel, nem mer szólni, mert a minisztériumban rettegnek a vezértől. A komplett magyar oktatáspolitika lelkes önkéntességgel fekszik be a nagypolitikának...

AUDI-SZTRÁJK: 23 ÉVE NEM VOLT ILYEN EGYSÉG


INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE
2019.01.25.


"Én 23 éve itt dolgozom, szinte a kezdetektől fogva szakszervezetis vagyok, és ennyi ideig kellett várnom rá, hogy ez megtörténjen. Régi álmom, hogy megvalósuljon ez az egység, amit az elmúlt napokban mutattak a munkavállalók"

- mondta Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnöke péntek délelőtt, az egy hetesre tervezett sztrájk második napján.

A győri Audi-gyárban csütörtök hajnal óta áll a munka. Amikor péntek délelőtt a gyárnál jártunk, első alkalommal tartottak közös gyűlést a járműgyári és motorgyári dolgozók: együtt nagyjából 5000-en lehettek. Bár a gyár területére nem mehettünk be, a kerítésen keresztül fel tudtunk tenni pár kérdést a sztrájkoló dolgozóknak, akik elmondták, hogy minden műszak elején ilyen gyűléseket tartanak, ami napi három műszak és két gyáregység révén eddig napi hat gyűlést jelentett.

Kártya, sakk, bizakodás

A munkások azért járnak be a gyár területére, mert sztrájkolni csak így lehet legálisan: a műszak elején felveszik a munkát, aztán viszont egész nap az ún. team szobákban vannak, és csak a gyűlésekre járnak ki.

AZ AUDI-ALKALMAZOTTAK AZT MESÉLTÉK, HOGY BENN KIFEJEZETTEN JÓ A HANGULAT, A MUNKÁSOK BESZÉLGETNEK, VANNAK AKIK KÁRTYÁZNAK, VAGY SAKKOZNAK, ÉS BIZAKODÓAK AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY ELÉRIK A CÉLJUKAT.

A kérdésemre, hogy számítanak-e rá, hogy végig kell csinálniuk az egyhetes sztrájkot, az egyik dolgozó azt mondta, remélik hogy minél hamarabb meg tudnak egyezni, de fel vannak készülve hosszabb időre is...

A TAKARÍTÓ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.01.26.


Egy időben Victor, a takarító jutott eszembe Palkovics Lászlóról. Aki látta a Nikita című filmet, tudja, mi volt a feladata a Jean Reno által játszott fickónak. Ő tüntette el azokat a nyomokat, amelyeket a bérgyilkosok hagytak maguk után. És bőven volt mit eltüntetnie. A 2011-es Széll Kálmán-terv drasztikus megszorításainak egyik áldozata a felsőoktatás volt. Az ágazat akkor olyan sebeket kapott, amelyeket azóta sem hevert ki. A válságos állapotot a 2011–12-es diáktüntetések tették a szélesebb nyilvánosság számára is érzékelhetővé. A legfőbb elkövetőt a lebukás fenyegette, esetünkben az, hogy kiderül, az ellenzéki évek alatt végig a megszorításokat szapuló Orbán Viktor kormányon maga is megszorítást hajt végre. Ilyenkor jön jól a takarító.

Palkovics 2014-ben, amikor felsőoktatási államtitkári pozícióba került, a legfőbb szereplők megosztásával és a kifárasztós tárgyalási taktika bevetésével lassanként pacifikálta a területet. Ahogy Victor a hullákat oldotta fel savval, ő a maradék egyetemi autonómiát tüntette el nyomtalanul. Jött aztán a kancelláriarendszer, és a rektorok pisszeni sem mernek azóta sem, holott a finanszírozás mértéke még mindig nem érte el a 2009-es szintet.

Mindeközben akadt takarítanivaló a közoktatásban is bőven. Hoffmann Rózsa, majd Czunyiné Bertalan Judit után az összeomlás szélére kerülő állami intézményfenntartó központ maradt hátra. A félresikerült átalakítást egyre szélesebb körű tiltakozások kísérték, mert tanárok, szülők, diákok egyszerre fuldokoltak a megszorítások következményei miatt, és küzdöttek a megtaníthatatlan és megtanulhatatlan mennyiségű tananyaggal. Ez volt a kockás inges demonstrációk időszaka.
De jött László, és rendet tett. Persze a tetem – esetünkben a gyerekek jövője – elásásával csak annyit ért el, hogy a látvány ne legyen annyira felkavaró, a kárból semmit nem sikerült helyrehozni. Az egy központból irányított iskolarendszer 58 központból irányítottá vált, ami a lényegen semmit sem javított, ettől még centrális maradt. A tanszabadság nem állt helyre, a túlterhelés nem csökkent, a társadalmi mobilitás nem javult. De hát ez volt a megrendelő akarata, a profi csak teljesíti a megbízást. A takarító leszerelte az elégedetlenkedőket, és lám, az oktatásban évek óta nyugalom van. A gyerekek nem olvasnak ugyan jobban, a megfelelő végzettség nélküli iskolaelhagyás aránya nem csökken, sőt, de neki nem az a dolga, hogy az oktatás tényleges problémáit megoldja, hanem az, hogy ne legyen balhé.
Így ment ez 2018-ig. Akkor azonban valami megváltozott, és ami azóta történik, már nem a takarításról szól. A technokrata válságmenedzser takarító miniszteri bársonyszéket kapott. Most már nem a korábbi vezetők után hagyott káoszt kell felszámolnia, hanem előállíthatja a sajátját. Önéletrajzának kitörölhetetlenül része lett, hogy a minisztersége idején üldözték el a CEU-t, és az ő idején rohanta le a kormány az Akadémiát. Utóbbit ráadásul a főszereplésével. Mivel Palkovics nem tartozik az egybites fideszes pártkatonák sorába, pontosan tudja, mekkora veszteség a magyar felsőoktatásnak és az egész országnak egy olyan intézmény távozása, amelyet több tudományterületen a világ száz legjobbja között jegyeznek. A Magyar Tudományos Akadémia ellen indított támadás pedig nem nyugalmat hozott, hanem viszályt, békétlenséget, zűrzavart...

PAVOR NOCTURNUS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.26.


Ott ült a beteg az orvos előtt, gyűrött, foszöld ingben, trottyos gatyában és borostásan. Szemei vérben úsztak, ömlött róla az izzadság, szünet nélkül nyalogatta az ajkait, a fejét pedig furcsán, megdöntve tartotta, mintha éppen most kapott volna egy hatalmas pofont. Az orvos pedig jóságos atyaként, az aranykeretes szemüvegével duruzsolva beszélt hozzá, mégis határozottan. Forgatta a kezében a Rorschach-teszt papírjait, ezt mondva a betegnek, egyesével az orra elé tartva a pacákat.

– Mondja el, mit lát! – és odadugta az első papírt.
– Soros. – mondta a beteg, az orvos pedig hümmögött, majd elővette a második papírt, és a betegnek mutatta azt is.
– Soros. – mondta a szenvedő megint, és jött a harmadik, a negyedik, majd mind a többi egészen tízig, és a beteg mindre csak azt felelte, mint az elsőre is, hogy Soros, hogy ő azt látja csakis. Az orvos hümmögött, sokat sejtetően tologatta a szemüvegét, de nem adta fel.
– Most mondok magának fogalmakat, tárgyakat, egyből vágja rá, ami eszébe jut róluk. – magyarázott jóságosan a pápaszemes.
– Alma.
– Soros. – mondta a beteg rendíthetetlenül.
– Körte.
– Soros.
– Szerelem.
– Soros.
– Barátság.
– Soros. – itt már fölsóhajtott az orvos, de nem adta fel.
– Repülő.
– Soros.
– Dobókocka.
– Soros.
– Ellenség.
– Soros. – visított fel a beteg, mert míg eddig szenvtelenül és monotonon bökte ki mindenre, hogy Soros, most izgatottan fészkalódott, nyüszögött is, és csak még jobban verte a víz.

Az orvosnak ennyi ebből elég volt, nyugtatgatta, csitítgatta a beteget, vizet adott neki, és megkérte, feküdjön le az ágyra, lazuljon el, csukja be a szemét és csak mondja, ami épp az eszébe jut. Tán kezdje a gyerekkorával. A beteg pedig előbb szaggatottan, majd egyre határozottabban mondta csukott szemmel, az orvos pedig bekapcsolta a magnót, és figyelt...

EURÓPAI ÉRTELMISÉGI FELHÍVÁS: A KONTINENS DEMOKRATIKUS TÖBBSÉGÉNEK MÁJUSBAN VISSZA KELL VERNIE A POPULISTÁK TÁMADÁST, KÜLÖNBEN NAGY BAJ LESZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.26.


- Európa lelke a földrész jobb lelkiismeretére apellál, nehogy a demagógok, a nacionalista Internacionálé tagpártjai felégessék az uniót 

- Soros kitart liberális elvei mellett, Orbán viszont erősen átlendült jobbra, ez azután kibékíthetetlen ellentétekhez vezetett köztük

- Ausztriában ugyan a szélsőjobbos FPÖ a kormány tagja, ám a szélsőséges sajtó így sem írhatja le válogatás nélkül, ami csak az eszébe jut, még Sorosról sem

New York Times

30 vezető európai értelmiségi, köztük Heller Ágnes és Konrád György írta alá azt a kiáltványt, amely a liberális demokrácia védelmében a földrészt elárasztó populizmus elleni harcra szólít fel. A kezdeményező a francia filozófus, Bernard Henry Lévy volt. az „Európai hazafiak” társaságához csatlakozott többek közt több Nobel-díjas író, így Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, Vargas Llosa, Szvetlana Alekszijevics, Salman Rushdie, Herta Müller, továbbá Milan Kundera és Adam Michnik.

A felhívás kiemeli, hogy az ellenállás új szelleme nélkül a májusi EP-választás lesz minden idők legtragikusabb politikai erőpróbája, mert a rombolók győznek, azok szégyenére, akik még hisznek Erasmus, Dante, Goethe és Coménius örökségében. Ám ez katasztrófa volna, mert a másik oldal megveti az intelligenciát és a kultúrát, felszítja viszont az idegengyűlöletet és az antiszemitizmust. Az aláírók küzdeni kívánnak a civilizációért, 75 évvel a háború, illetve 3 évtizeddel a Berlini fal leomlása után. Henri Lévy elmondta, hogy a populizmust az újfasizmus ködfüggönyének tartja. Úgy véli ugyanakkor, hogy a 30-ak Európa lelkét testesítik meg, és nem akarják, hogy a kontinens a sírásók kezére jusson.

A lap hozzáteszi, hogy a választáson általában alacsony a részvétel, ezért félő, hogy főként azok mennek el voksolni, akik szenvedélyesen elutasítják ez EU-t, ez pedig sikerhez segítheti a szélsőjobbot, illetve a populistákat, akik szinte egytől egyig nacionalisták.

Az eredeti szöveg franciául:

https://www.liberation.fr/planete/2019/01/25/il-y-a-le-feu-a-la-maison-europe-le-manifeste-des-patriotes-europeens_1705305

Libération

1. A 30-ak felhívását közlő újság főszerkesztője úgy ítéli meg, hogy a béke már nem elegendő a földrészen, mert ugyan az nem biztos, hogy van európai identitás, de az egyértelmű, hogy a közös értékek, vagyis a szabadság, az ész hatalma, a sokszínűség és az alkotás hatóereje folytán létezik európai kultúra. És most Henri Lévy szavára ez az Európa mozdult meg, mivel terjed a pusztító tűz. A szociális válság táptalaján, a globalizáció közepette az emberek egy része a nemzeti identitás magasztalásában, a demagógok hazugságaiban keres menedéket. A háború emléke egyre jobban elhalványul. Nyomul a feledés és a tudatlanság. A földrész békéje olyan, mint a levegő, amelyet belélegzünk: csak akkor vesszük észre, milyen fontos, amikor elfogy.

A szóban forgó nyilatkozat politikai csatakiáltást jelent: azt kívánja mindenkiben tudatosítani, hogy véget ért a védekezés kora. Akik hisznek a jövő civilizációjában, a szabadság hatóerejében, a nemzetközi együttműködés előnyeiben, azoknak most már meg kell mutatniuk bátorságukat és elszántságukat. De a legfőbb, hogy Európa erősebb, mint gondolnánk, főleg ha látjuk, hogy a Brexit hívei milyen mocsárba taszították Nagy-Britanniát. Az EU gyakran kisstílű, kiábrándító, elfelejti, hogy az emberek védelmében jött létre. Ebből következően vissza kell találnia az eszméihez.

2. A lap külön is meginterjúvolt 8 aláírót, közülük Ann Applebaum arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai nacionalisták nagyon is együttműködnek, azaz mára valóság lett a nacionalista Internacionálé. A történész, aki egyben a Washington Post publicistája, rámutat, hogy Salvini, Kaczynski, Orbán és Le Pen közösen tervezi meg a kampányt az EP-választásra, de már tudjuk, hol fenyegetnek romboló akcióik. Előfutáruk Nigel Farage volt, aki elvezette az Egyesült Királyságot a Brexithez. Strasbourgban pedig arra használta fel a képviselői mandátumát, hogy megtorpedózza az Európai Parlamentet. Az eredmény országában évtizedek óta a legsúlyosabb politikai és alkotmányos válság lett.

Ugyanez a sors vár a kontinens többi részére is, ha az ellentétek meghiúsítják az összefogást és azt, hogy az új nemzedéket meg lehessen győzni az EU előnyeiről. Az emberek többsége azonban meg akarja őrizni a demokratikus értékeket egy olyan világban, amelyet egyre jobban a diktátorok határoznak meg. Ha nem hangoljuk össze tetteinket, egy dühös kisebbség felül fog kerekedni. A többségnek vissza kell szereznie, hogy ő határozza meg a viták témáit és feltételeit. Máskülönben alighanem ez lesz az utolsó európai választás...