2020. január 2., csütörtök

RÁADÁS: MERRY CHRISTMAS, MR. BEAN

YOUTUBE
Szerző: Mr BEAN
2017.12.17.



  Merry Christmas, Mr. Bean

MOST JÓ LENNI NYUGDÍJASNAK?

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.01.02.


Rétvári Bence közölte, hogy a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek. Jelezte, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra is sor került. Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások. (…) Azt tűzték ki célul, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, kövessék az inflációt. Ezt nemcsak megtartani tudták, hanem túl is teljesítették, mivel az ellátások vásárlóértéke már több mint 10 százalékkal magasabb, mint néhány éve, ráadásul további juttatásokat szintén biztosítottak – jelentette ki az államtitkár. (MTI – január 2.)

A KDNP-s államtitkár azt is elmondhatta volna, hogy a Magyarországon 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben évente több mint tíz százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek és 2020-ban is tíz százalék körüli érték várható. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években a bérjövedelmek háromszor olyan gyorsan nőttek, mint a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások. Idén – figyelembe véve az újabb, nyolc százalékos minimális bér illetve garantált bérminimum változást is – tehát tovább gyengül a nyugdíjasok jövedelmi pozíciója, miközben a fogyasztói árak érzékelhetően emelkednek.

Az államtitkár arról sem szólt, hogy a Magyar Nemzeti Bank hivatalos előrejelzése szerint, a jövő évi átlagos inflációs index 3,4 százalék lesz. Az élelmiszereknél ez az érték várhatóan 5,6 százalékot tesz ki, de a piaci szolgáltatások ára is 4,5 százalékkal emelkedik, azaz már most biztos, hogy a teljes nyugdíjas társadalom megint hatalmasat „bukik” a 2,8 százalékos emelésen...

„MINDEN ALKALOMMAL FELFELÉ RÚGUNK” – INTERJÚ A HÍRCSÁRDA KÉSZÍTŐIVEL

HVG ONLINE / KULT
Szerző: CZEGLÉDI FANNI
2020.01.02. 


Tízéves Magyarország legismertebb szatirikus- és álhírportálja, a Hírcsárda. A négyfős szerkesztőséget többek között az indulásról kérdeztük, arról, min múlik, hogy valamiből születik-e hír, és azt is elárulták, nehezebb dolguk van-e azóta, hogy a kormánypropaganda ennyire belehúzott. Interjúalanyaink szerzői álnéven nyilatkoztak, és kérésükre arcukat sem fotóztuk.

hvg.hu: Tavaly volt tíz éve, hogy megalapítottátok a Hírcsárdát, de a születésnapot hivatalosan csak februárban ünneplitek majd. Honnan jött az ötlet egy álhírportál elindítására?

Patkó Bandi: Többféle kezdeményezés is elindult a neten annak idején. Volt a Shitbreaker nevű álhíroldal, ez 2009-ben még egy humorpályázaton is elindult. Illetve akkor még futott az Index egyik saját fejlesztése, a blogketrec, ahol szintén megjelentünk, a Hócipőben pedig volt egy Gúnygejzír nevű rovatunk. Azt találtuk ki, hogy ezeket rakjuk össze, és csináljunk egy igazi álhíroldalt, hogy a pénz így… egy helyre tudjon… áramolni.

Sobri Jóska: Azóta is áramlik.

P. B.: Lényegében egy álhírholdingot hoztunk létre, ezt próbáltuk felfuttatni tíz év alatt, nagyon sikeresen… Heten indultunk, most épp négyen vagyunk aktívak...

TIBORCZ ISTVÁN MÉG CSAK MOST KEZD BEINDULNI

444.HU
Szerző: haszanz
2020.01.02.


Van egy feltörekvő fiatalember, mindössze 33 éves, de érdemes rá figyelni, mert nagy éve lehet 2020. Még 2019-nél is jobb, pedig már arra sem lehet panasza. A Tiborcz István nevű vállalkozó először került be a 100 leggazdagabbnak tartott magyar közé. Nem fillérre kicentizve, 35 milliárdos vagyonával rögtön a lista első harmadában, a 32. helyen található. Ráadásul a legfiatalabb leggazdagabbként.

Nem azt történt, hogy megnyerte az előző tíz lottóötöst, hanem eljutott odáig, hogy a korábbi rejtőzködés helyett - amikor például egy általa személyesen befizetett 100 ezer forintos bejegyzési illeték buktatta le, hogy valóban ő szerzete meg a turai kastélyt - kiállt a fényre. És már Orbán Viktort sem zavarja, hogy a veje hivatalosan is több tízmilliárdos vagyont szerzett, mire krisztusi korba lépett.

Amikor a hvg riportere májusban többször is megkérdezte a templomból távozó miniszterelnököt, hogy mit szól Tiborcz István látványos meggazdagodásához, Orbán egyszerűen levegőnek nézte a kérdezőt. Egyszer reagált csak, a sokadik próbálkozás után, de akkor is annyit mondott: „Már megint?”...

LEJÁRT A HATÁRIDŐ, DE MÉG MINDIG NEM VETTÜK MEG A TRIESZTI KIKÖTŐT

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.01.02.


November 30-ig kellett volna lezárni a trieszti magyar kikötő adásvételét, de ez egyelőre elmaradt, a külügy szerint még nem teljesült minden feltétel a szerződéshez. Ha az eladók nem teljesítették valamelyik feltételt, Magyarország akár el is állhatott volna az ügylettől, de ez nem történt meg.

Még nem zárult le annak a Triesztben található területnek az adásvétele, ahol a magyar állam tengeri kikötőt és logisztikai központot akar létesíteni – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a hvg.hu-val. A teljes üzlet úgy nézne ki, hogy a magyar állam két olasz cégtől, a Tesecótól és a Seastoktól vesz területet a kikötőben, plusz kizárólagos tulajdont szerez a Teseco Aquila nevű leányvállalatában, amely a kikötőüzemeltetési koncesszió birtokosa. Az olasz cégadatbázis január 2-ai állása szerint az Aquila tulajdonosa még mindig a Teseco.

Mindezzel csak az a probléma, hogy az adásvételt a kormány július elején kész üzletként jelentette be, a szerződés aláírásán Matteo Salvini olasz belügyminiszter mellett Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett. A tárcavezető a hivatalos közlemény szerint szó szerint ezt mondta: „Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében.” A KKM októberben adta ki a hvg.hu-nak a szerződést, a dokumentumból az derült ki, hogy az ügylet nem zárult le az aláírással, illetve hogy a végső határidő november 30., amit a felek közös megegyezéssel kitolhatnak...

VAN, AKI RASSZIZMUST KIÁLT, VAN, AKI SZERINT MINDEN RENDBEN VOLT – EGY SZILVESZTERI BULI UTÓZÖNGÉI

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: BOD TAMÁS
2020.01.02.


Rasszizmus, cigányok és "félcigányok" tudatos elkülönítése, az alsóbbrendűség kinyilvánítása – mondja az egyik oldal. Politikailag motivált zavarkeltés, tudatos balhé, vannak, akiknek semmi sem jó, csak hőbörögnek – így értékel a másik fél. Mindannyian ugyanarról beszélnek: a kötegyáni művelődési házban és könyvtárban tartott szilveszteri és újévi mulatságról.

„Nem tudtam személyesen kifejezni a 'nem tetszésem', így hát itt írnék egy pár mondatot. A mai estét azért vártuk a családommal, és azért fizettük be a belépőt, hogy tudjunk egy jót bulizni és jó hangulatban eltölteni az év utolsó napját. Ehelyett a nem megfelelő szervezés miatt szégyenszemre nagyobb előnyben részesültek a nem ide való lakosok, mint a kötegyáni falubeliek, hiszen mi romák vagy félig romák külön lettünk ültetve, teljesen elkülönítve, mintha nem ugyanolyan rendűek lennénk, mint mások. (Nem hiszem, hogy a puszta véletlen, hogy elszigetelve könyveket bámulva kellett ülnünk.)” – írta Fb-bejegyzésében Czinanó Vanessza a Kötegyánban tartott szilveszteri mulatság után.

A zenés és táncos rendezvényt a román határ melletti kis Békés megyei falu önkormányzata által fenntartott művelődési házban és könyvtárban tartották, amelyre a 3000 forintos belépőjegyet 130-an vásárolták meg. A zenekar mellett a színpadra, az ezzel egy légtérben lévő művelődési ház nagytermébe és a mindezt ajtóval elválasztó könyvtári részbe állítottak fel asztalokat és székeket a szervezők, akik névjegykártyákkal jelezték, kinek, hol lesz a helye a vidám mulatságon...

RÉTVÁRI TELJESEN HÜLYÉNEK NÉZI A NYUGDÍJASOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.01.02.


Van egy pont, amikor a csúsztatások, hazugságok már olyan szintet érnek el, hogy az ember csak fogja a fejét és szédeleg. Megszokhattuk már, hogy Orbán Viktornál nem létezik kudarc, és bár mindenhol harc van, de minden csatát megnyer. Ez idáig rendben is van; egy kormányfő ne sopánkodjon, ne beszéljen sikertelenségről –legfeljebb a politikai ellenféllel kapcsolatban -, lépéseit siker övezze, döntéseit közös hurrá. A miniszterelnök ezt a kommunikációt várja el valamennyi munkatársától; a magyar történelem aranykorát írjuk az ő vezérletével az utóbbi tíz esztendőben. Magyarország immár a világ által csodált, és követendő példaként álló ország, ahol boldogok az emberek, fejlődik a gazdaság, megbecsültek a nők, és a család mindenek előtt

De, ismétlem, ennek a nagy közös hallelujának vannak már igazán torz példái is. Az például, ahogy Rétvári Bence államtitkár kiszámolta, miért is járnak különösen jól a nyugdíjasok, az igazán egyedülálló. Az államtitkár a következőket mondta: mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások.

Nem könnyű egyszerre megemészteni ezeket a szavakat; valóságos cirkuszi mutatvány, ahogy Rétvári kiszámolta, miért is járnak jól a nyugdíjasok a kormány intézkedésével, hogy is jutnak még az infláció mértékét is meghaladó mértékű emeléshez. Mielőtt azonban szívinfarktust kapna bárki, vagy attól, hogy a nyugdíjasok milyen jól járnak, vagy attól, hogy nem értik az államtitkár számításait, lépjünk vissza egy kicsit...

SZABAD SZEMMEL - AZ ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁK AZ EU-T ÉS A NYUGATOT FENYEGETIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.02.



Deutschlandfunk 

Az illiberális demokráciák az EU-t és a Nyugatot fenyegetik – mutatott rá Oettinger, aki a múlt hónapig volt uniós biztos, és aki sokáig Orbán Viktor nagy barátjának számított. A kereszténydemokrata politikus azonban arra is emlékeztet, hogy a világban sok helyütt haladnak a populizmus és az új keletű nacionalizmus felé, a jelenség nem csupán Budapestről ismerős. Másutt is leépül a jogállam, elvész a bíróságok függetlensége, és durvul a köznyelv. Ugyanezt tapasztalni pl. az Egyesült Államokban is. Ám úgy gondolja, hogy a végén azok kerekednek majd fölül, akik a szabadelvűséget, a szabadságot, a belső határok nélküli Európát, a demokráciát és a jogállamot támogatják, mert sokkal erősebbek azok a tömegek, amelyek meg akarják őrizni a közös értékeket. Vonatkozik ez Magyarországra is, függetlenül attól, hogy a kultúrák és nyelvi határok mentén ismét régi eszmék és ideológiák törnek előre. De a fiatal nemzedék már saját hazájának tekinti a földrészt. A Brexit pedig riasztólag hat és egyetlen ország sem kívánja követni a példát. Továbbá ha a magyar vagy a lengyel gazdaságot vesszük, látnivaló, hogy e két ország csakis az uniós tagságnak, az egységes piacnak, a szabad munkavállalási jognak köszönheti, hogy olyan cégek fektetnek be területén, mint a VW, a Mercedes, a BMW vagy az Audi, sok ezer munkahelyet teremtve ily módon. Az előnyök kézenfekvőek. Oettinger hangsúlyozta, hogy ha Európa helyt akar állni a világpolitikában, akkor ehhez meg kell erősödnie, egymaga egyetlen tagállam sem képes megoldani a súlyos gondokat. De át kell alakítani, meg kell reformálni az EU-t. Mert az minden kudarc, visszalépés és vereség ellenére szilárdabb lett az elmúlt 10 év alatt. Igaz kissé megtépázott, sebek tarkítják. De átvészelte a pénzügyi krízist és az eurozóna a közeljövőben további 4-5 taggal bővülhet.

A vezércikk arra hívja fel a figyelmet, hogy az eltelt 10 évben példátlan megrázkódtatások tették próbára az összefogást Európában, ám a szervezet jövője attól függhet, miként reagál az új külső kihívásokra. A brit kilépés csupán az egyik nagy megpróbáltatás volt, azon kívül a pénzügyi válság létveszélybe sodorta az euroövezetet. Majd következett a menekültáradat, amely minden másnál nagyobb fenyegetést jelentett, hiszen majdnem összeomlott Schengen, miután egyes tagállamok visszaállították a határellenőrzést a térségen belül. A következmények máig mérgezik az EU politikáját és fokozzák a bevándorlás-ellenes, euroszkeptikus pártok népszerűségét. Ezeken a vizsgákon az EU már túl van, de a stabilitás csalóka. Továbbra is harmatos a gazdasági növekedés, és bármikor beindulhat egy újabb emberáradat a Közel-Keletről. A magyar és a lengyel populista kormány miatt újabb törésvonalak keletkeznek, mert a két ország által szorgalmazott reformok Brüsszel szerint sértik a jogállami alapelveket. Egyes megfigyelők úgy vélik, ez a válság akár további tagországok kiválásához is elvezethet. Kulcskérdés ugyanakkor mit tesz a közösség, miután beszorult a mind magabiztosabb Kína, illetve az egyre ellenségesebb USA közé. A keleti végeken instabilitás fenyeget Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt. Washington, Peking és Moszkva, más-más úton-módon, de igyekszik kihasználni Európa megosztottságát. Ebben a helyzetben Nagy-Britanniának új együttműködési formákat kell kidolgoznia, mind saját maga, mind az EU megerősítésére, mert a gyenge Európa játékszer lehet a nagyhatalmak számára és ez Londonnak sem érdeke.

Paul Krugman attól tart, hogy az Egyesült Államok egy éven belül nagyjából olyan lesz, mint Magyarország, ha Trump megnyeri a következő választást. A Nobel-díjas közgazdász, aki rendszeresen publikál a New York Times-ban, ugyanakkor megnyugtatónak tartja a demokraták egységes fellépését az alkotmányos vádemelési eljárás kapcsán, mert a magyaroknál és a lengyeleknél a megosztott ellenzék miatt vall kudarcot a demokrácia. A trumpizmus ugyanakkor szerinte akkor sem tűnik le a színről, ha az elnök netán távozni kényszerül, mert itt egy általános irányvonalról van szó. Miközben az USÁ-nak még szerencséje van, mert sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha a Fehér Ház ura olyan ravasz és módszeres volna, mint Orbán Viktor. Na, akkor már halott lenne az amerikai demokrácia – tette hozzá. Megjegyezte viszont, hogy Magyarország még nem teljesen tekintélyelvű, de a kormányfő már szakított minden fontos demokratikus értékkel. Trump maga megosztja az országot, megfélemlíti a szabad sajtót, de még a vállalatokat is, mert az a célja, hogy sajátos haveri kapitalizmust honosítson meg. Ez pontosan a magyar modell, annak egyes elemei már megtalálhatóak a tengerentúlon is. A szakértő úgy véli, az autoriter szerkezetek részben a globalizálódás miatt annyira vonzóak, mert az azzal együtt járó kulturális sokszínűséget jó néhányan fenyegetőnek érzik a maguk számára. A pénzügyi válság annyiban játszott szerepet, hogy szétrombolta a technokrata elitbe vetett bizalmat. Hiszen a lengyelek pl. nem tartoznak az euróövezethez és viszonylag gyorsan túljutottak a gazdasági nehézségeken, mégsem akarják, hogy Brüsszel mondja meg nekik, hogyan is néz ki egy jó társadalom. De a hangulat az USÁ-ban is elitellenes, mondván, hogy azoknak, ott fent, fogalmuk sincs arról, mit is csinálnak. Azon kívül szent a meggyőződés, hogy az igencsak konzervatív Fox TV-csatorna sugározza a megfelelő képet a világról.

Az elmúlt hónap megmutatta, milyen hatalmas gondokkal kénytelen szembenézni az EU. Így a szeszélyes viharok délen arra emlékeztettek, hogy a szélsőséges időjárás alaposan ki fog hatni a klímaváltozással kapcsolatos uniós politikára. Az USA fenyegetőzése az Északi Áramlat-2 miatt ismét rávilágított, hogy a transzatlanti szövetség egyre kevesebbet jelent az erőpolitika korában. És akkor még ott van a Brexit is. E tényezők folytán a szervezetnek igencsak összehangolt választ kellene adnia, ha tényleg fontos szereplő kíván lenni a világban. Ehhez képest egyre több a panasz. Pl. az ügyben, hogy mennyit adjanak be a tagok a közös költségvetésbe. A populizmus fellendülése folytán az EU és annak vélt elitje kedvenc célpont lett, így a nemzeti vezetők nem szeretnék, ha a szavazópolgárok úgy vélnék, hogy túl adakozóak Brüsszel javára. Szóval, nem túl jók a kilátások, hogy egyhamar létrejön a megállapodás a következő pénzügyi keretről. Nem véletlen, hogy Bildt volt svéd külügyminiszter és Mark Leonard, az Európai Külkapcsolati Tanács elnöke a minap közös tanulmányban figyelmeztetett: a földrész játékszer lehet Kína, Oroszország és az Egyesült Államok vetélkedésében. 2020 persze lehet egy új hajnal kezdete is, ám veszedelmesek a politikai zátonyok. Fellángolhat a vita Magyarországgal és Lengyelországgal, amely sokak szerint nyíltan semmibe veszi az EU demokratikus normáit. Az éghajlat megóvása ügyében Varsó szembeszegül, mert javarészt szénre épül az energiatermelése, de vannak tiltakozások a hollandoknál, franciáknál és másutt is. Washington jelenleg kiszámíthatatlan partner, miközben – ahogy Bildt és Leonard megfogalmazta: az unió kisasszony futballal próbálkozik egy igencsak szikrázó világméretű küzdelemben...

KÚRIA: “MORVAY PÉTER AZ UTOLSÓ AKTÍV III/III-AS ÜGYNÖK”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.02.


A volt III/III-as Morvay Péter a Kúrián is pert veszített Bartus Lászlóval szemben

Kúria (Baka András tanács elnök bíró vezetésével) helyben hagyta a Győri Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely elutasította Morvay Péter, volt III/III-as ügynök Bartus László újságíróval szembeni keresetét, mert az Amerikai Népszava “Az ATV hűségfogadalma Orbánnak a HVG-ben” című cikkében Morvayt az utolsó aktív III/III-as ügynöknek nevezte, aki olyan volt III/III-as ügynök, aki ma is ügynöki jellegű munkát végez, méghozzá a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Németh Sándor vezető lelkész ügynökeként. Ennek eredményeként lehetett még a HVG is a Hit Gyülekezete “szócsöve”.

Morvay Péter “Hartmann László” fedőnéven volt az állambiztonsági szolgálat III/III-as ügynöke. Munkáját olyan kiválóan látta el, hogy saját bevallása szerint két alkalommal is BM-jutalomban részesült. Morvay a Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatójaként 1985 és 1987 között adott jelentéseket az egyetemen zajló politikai rendezvényekről, mozgolódásokról, a diáktársairól. Motívumairól a Hit Gyülekezete egyik kiadványa, az Új Exodus első számában úgy nyilatkozott, hogy miután egy hét gondolkodási időt kapott,
“a fő ok, amiért tudtam, hogy igent fogok mondani, az a titkos vágy volt, hogy ezáltal én is emberek élete felett kapok hatalmat. Ez a gondolat teljesen megigézett, alig vártam, hogy leteljék az egy hét.”

Morvay olyan aljas indíttatásból lett ügynök, amilyenből csak kevesen, s ami sokat elárul a jelleméről. Maga a keresete és perbeli hazug állításai azt támasztják alá, hogy ebben semmi nem változott. Morvay végül azért lépett ki a III/III-as hálózatból, mert a barátnője megtért a Hit Gyülekezetében. Nőügy miatt távozott, nem lelkiismereti okokból. A barátnőjét, későbbi feleségét, nem akarta elveszíteni, emiatt lett a Hit Gyülekezete tagja. Mint később kiderült, ezzel csupán “gazdát” cserélt, a Hit Gyülekezetében egy másik titkosszolgálati jellegű tevékenységet végző szervezetbe került, ahol Németh Sándor lett a “tartótisztje”.

Erről szólt a perbeli cikk is, amellyel szemben Morvay keresete is tipikus zaklatás és ügynöki munka volt. Morvay kiforgatta a cikkbeli mondatot, és úgy állította be azt, mintha Bartus László azt írta volna, hogy ő volt az utolsó távozó III/III-as ügynök, miközben utolsó távozó III/III-as ügynök nem is volt. Az állambiztonsági szolgálat megszűnésével egyidőben egyszerre szűnt meg valamennyi III/III-as ügynök státusza. A pert Morvay arra próbálta felhasználni, hogy keresetében elbújtatva azt követelte, hogy az ő III/III-as ügynökmúltjáról ne lehessen írni, csak az erről szóló hazugságaival együtt...

CSONTVÁZAK DŐLNEK A KRIZA-KORSZAK UTÁN MISKOLCON, AZ “ERDÉLYI LOBBI” SZEDI A SÁTORFÁJÁT

ÁTLÁTSZÓ / MISKOLC
Szerző: PUSZTAI LÁSZLÓ
2019.01.02.


Miskolc új polgármestere, az ellenzék által támogatott független Veres Pál, bár dőlnek a csontvázak a szekrényekből, eddig senkinek nem mondott fel az önkormányzatnál. Valószínűleg sokáig nem tartható ez az állapot.

A miskolci Fidesz önkormányzati választásokon elszenvedett bukása után azonnal, saját elhatározásából távozott Pálffy Kinga a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding éléről. Nettó 33 millió forintot sikerült felvennie lelépéskor, kihasználva az átadás-átvétel körüli bizonytalanságokat.

A kifizetés jogcímét – korábbi fel nem vett prémiumok, jutalmak – a miskolci önkormányzat megkérdőjelezi. Várhatólag bíróságon fog folytatódni az ügy.

Pálffy után pár héttel felmondott Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési vezérigazgatója is. Neki azonban már nem sikerült pénzhez jutnia, mert az önkormányzat addigra már leállította a kifizetéseket. Szélyes Pálffyhoz hasonló megkérdőjelezhető jogcímeken próbált némi extrákhoz jutni...

ÍGY ÁLLT ELLEN 2019-BEN A CIVIL SZFÉRA

MÉRCE
Szerzők: CSENGEL KARINA, PÓSFAI ORSI
2020.01.01.


A civil szervezeteknek nem egyszerű Magyarországon. Legtöbbször az állam helyett vagy éppenséggel a kormányzati akarattal szemben kell dolgozni olyan emberekért, akiket nemhogy az út szélén hagytak, de még el is gáncsoltak, aztán az árokba löktek.

Legyen szó az igazságszolgáltatás által elárult és cserbenhagyott embertársaink jogi képviseletéről, a nők és gyermekek elleni erőszak megszüntetéséért vagy a klímakatasztrófa elkerüléséért folytatott küzdelemről, egy dolog biztosan közös a társadalmi változásért küzdő szervezetek munkájában: nem könnyű sikert elérni, miközben a kormánypártok soroskatonának nevezik, törvényileg próbálják ellehetetleníteni őket és még csak véletlenül sem hallgatják meg a véleményüket, amikor olyan emberek sorsáról akarnak egy csapásra dönteni, akikkel ezek a szervezetek nap mint nap együtt dolgoznak, ezáltal pedig – a kormánnyal ellentétben – tudják, mire lenne szükségük.

Ebben az évben is rengeteg cikkben számoltunk be a civilek küzdelmeiről, mert nélkülözhetetlennek tartjuk a munkájukat. A politikai ellenszél és a lehetetlennek tűnő helyzetek ellenére a kitartó küzdelem sokszor sikerhez vezet. Arra kértünk civil szervezeteket, osszák meg velünk, melyik általuk elért eredményekre voltak a legbüszkébbek 2019-ben...

PÉNZESEBB LENNE? EZEKKEL KEZDJE AZ ÚJ ÉVET! - NEM ÁRT TUDNI, MILYEN A SZEMÉLYISÉGÜNK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.02.


Az új évet sokan köszöntik különböző fogalmakkal, amelyeket könnyebb kimondani, mint megtartani. Elsőként érdemes lehet felmérni, mik lehetnek a reális célok a saját jellemünkre és szokásainkra is figyelve. Összeszedtünk néhány tippet is.

Egy korábbi kutatás eredménye szerint az újévkor fogadkozók 88 százaléka nem éri el a célját. Senki sem változtat ugyanis könnyen berögződésein egyik napról a másikra, hiába az új naptár. Saját tapasztalataink is azt támasztják alá, hogy szinte lehetetlen megfelelni a nagyon elrugaszkodott elvárásoknak, de az is akadály, ha a fogadalom túl általános (például: ezután jobban ügyelek a pénzre).

A család anyagi helyzetének javításához szerintünk a legfontosabb először annak fülön csípése, hogy milyen csatornákon keresztül folyik ki valaki kezéből a pénz. Nagyon jó lehet az évet azzal indítani, hogy felmérjük, milyen a pénzügyi személyiségünk. Ehhez hasznos a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tartozó Pénziránytű Alapítvány által kidolgozott tesztet kitölteni..

KÓRHÁZBAN A VILÁG VÉGÉN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: HATÁRÁTKELŐ
2020.01.02.


Az Azori-szigetek ugyan az Európai Unió része (lévén Portugáliához tartozik), a kontinensről nézve mégis a világ végén van, hiszen 1500 kilométerre található Lisszabontól. Itt élnek Barbaráék április óta, de amikor kórházba került ott, még csak január volt. Vajon milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

„Januárban kórházba kerültem az Azori-szigeteken, pontosabban Faialon. Itt található a kilenc szigetből háromnak a kórháza. Ritka autoimmun betegségem van, a hazautazás elött két nappal már annyira rosszul voltam, hogy a sürgősségin kötöttem ki.

Kb. 10 percet kellett várakozni, a kötelező rutin után rögtön infúzióra raktak, egy órán belül már a kórteremben. Külön kaptam egy angolul beszélő ápolót. A szoba négyágyas volt, tv, zuhanyzó, külön WC. Az orvosok, ápolók nagyon kedvesek voltak, a takarító személyzet egyben az ápolók segédjei is.

Naponta kétszer takarították a kórtermeket, mindenhol kint a kézfertőtlenítő, amit használnak is. Az idős mozgásképtelen betegeket naponta fürdetik, türelmesen etetik és beszélgetnek velük, még ha nem is tudnak válaszolni.

A portugálok amúgy is nagyon szeretnek beszélni. Jó volt nézni, hogy milyen tisztelettel törődnek az idősekkel. Mikor zuhanyozni mentem, szóltak, hogy várjak, furcsa volt, de csak a zuhany elé terítettek egy betegalátétet, magyarul pelenkát...

BIBÓ ÉBRESZTÉSE

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAJTÉNYI LÁSZLÓ
2019.12.19.


Az államhatalmak elválasztása egykor és most

Alig van annál hangosabb csönd, mint a Bibó István személyét övező. Úgy harminc évvel ezelőtt társadalomtudományi szöveget, esszét, de még közéleti újságcikket sem lehetett elképzelni Bibó-idézetek nélkül. Mára viszont Bibóról hallgatni már-már a jólneveltség része, és hogy ennek közösségi bűntudat vagy valami más oka van-e, nem tudom. Mindenesetre a magam részéről az elsőre gyanakszom. De tény, hogy csak pár konok ember igyekszik rajta tartani a nyilvánosság figyelmét a bibói életművön. Műve, mint a nagyoké általában, aligha folytatható. Mégis, a mai szerzők közül legközelebbi szellemi rokonának Kis Jánost látom, mert, miközben jelentős világnézeti és módszertani különbségek választják el őket, mindketten politikai moralisták, és akárcsak a politikai filozófia legnagyobbjai, a kor uralkodó eszméinek fényében saját társadalmuk válságait elemezték(zik). Mindketten kivételes elszántsággal dolgoztak(nak), meg, noha különböző stílban, de az olvasó örömére, kiválóan írnak (Bibó, ez persze a tudomány köreiben gyanús, olykor még az irodalmi megjelenítő erőt nézve is nagyon jó stiliszta, akárcsak Montesquieu volt), és, noha ez céljuk, kevés eséllyel arra, hogy a társadalmi folyamatokat a jelen időben érdemben befolyásolják. Konokul elvégzett munkájukat egyaránt indokolatlan csend övezi.

A személy

Bibó a zsarnokság gyalázatában eltelt XX. század középső kétharmadában élt műve megalkotásakor, mégpedig egy közép-európai, korábbi súlyát, befolyását elvesztett, a nagyhatalmaknak és szomszédainak kiszolgáltatott, valamikori nemzeti nagyléte árnyaival és démonaival reménytelen küzdelmet folytató kis nép hűséges fiaként. Minden politikai és filozófiai világproblémára magyar problémaként is tekintett. (Teszem hozzá: főleg magyar problémaként. Mint a politikai filozófia más nagyjai, a lokális problémák fénytörésében vizsgálta mindig az egyetemest.)

Intellektuális és személyes bátorság dolgában semmiképp nem állt rosszul. Mindkettőre példa, hogy 1944-ben úgy fogalmazott, mintha ez akkor a legtermészetesebb lett volna: „Minthogy ma általános szokás minden írásmű hátsó gondolatait s érdekeltségi hátterét kutatni, jobbnak látom, ha előre meg is adom az ehhez szükséges adatokat. E sorok írója magyar és hazáját forrón szereti, de nem tudja azonosítani magát azokkal az uralmi igényekkel, melyeket egyes honfitársai a környező népekkel szemben támasztanak...” (Az európai egyensúlyról és békéről). Akárcsak más erényes kortársának szerte Európában, Bibó egész élete folyamatos bátorságpróba volt...


MÉG A VILÁGHÁBORÚ ÉS A NAGY GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG ALATT IS TÖBB LAKÁS ÉPÜLT, MINT MOST

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.01.01.


Hosszú évek kellettek, hogy a hazai építőipar a válságot követő összeomlást kiheverje. Amíg az állam az út- és vasút-, illetve a stadionépítésekkel az építőipar egy részét folyamatosan ellátta munkával, a lakásépítések tetszhalott állapotban voltak sokáig. A csok és a babaváró hitel, illetve az ingatlanárrobbanás miatt ma már ismét jó üzletnek számít a lakásépítés, de ennek az alágazatnak a teljesítménye csak 2016-ban haladta meg a 2008-as értékét.

Ráadásul időközben jelentős áremelkedés is volt, így a forintban kifejezett teljesítmény növekedése mögött nincsen feltétlenül több lakás, több lakóterület, sőt. 2018-ban még mindig kevesebb lakás épült, mint a válságot megelőzően...

BEÁLLT A KÖZPÉNZZUHANY ALÁ MÉSZÁROS LŐRINC ÖCCSE IS

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.01.02. 


Májusban új céggel gazdagodott Mészáros János, a milliárdos Mészáros Lőrinc öccse. Az Adept Enviro Kft. fő profilja a mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás, és nagyon úgy tűnik, hogy az üzletember a családi hagyományoknak megfelelően jó lóra tett: négy hónappal azután, hogy Mészáros János megvette, a cég 260,6 millió forintos közbeszerzést nyert el az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól. A feladat a gyálai Holt-Tisza kármentesítésének feltárása — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett hirdetményből.

Az eljárásra öt céget hívtak meg, és minden versenytársát leverte az Adept Enviro, így a békési Mészárosként emlegetett Barkász Sándor cégét, a Békés Drént is. A 2016-ban alapított Adept Enviro Kft.-nek ez mindössze a második sikeres közbeszerzése: az első, a Nitrokémia Zrt.-től elnyert, egymilliárdos keretszerződést két másik vállalkozással közösen vitte el 2018-ban.

Borítékolható, hogy további nagy dobásokra is készül a kisebbik Mészáros-testvér, már csak azért is, mert az Adept Enviro ügyvezetőjének a Közgép korábbi hulladékgazdálkodási és kármentesítési igazgatóját, Sinka Tibort igazolták le...

AKKOR ROPPANHAT ÖSSZE AZ ORBÁN-RENDSZER, HA A LÁTHATATLAN TÖMEG ELKEZD LÁZADNI

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.01.02.



Nem szabad lebecsülni a populistákat és mucsaizni a Fidesz-elitet Stefano Bottoni, az Akadémia után Olaszországba távozó, és Orbán, egy despota Európában címmel könyvet író történész szerint. Úgy véli, a Fidesz, amely minden kínos helyzetre átírja a törvényeket, lassan tíz éve alatt lerohasztotta az államot, és akkor lehet bajban, ha leszerel az utolsó rendőr, és ha az utolsó óvónő is inkább az Aldiba megy dolgozni.

Az élet is hozta azt a lehetőséget, hogy a Magyar Tudományos Akadémia után a Firenzei Egyetemre ment dolgozni, de kereste is a lehetőséget a CEU elüldözése után. Úgy vélte, illúzióban élt az akadémiai közösség egy része, és ez a burok kipukkadt 2018 júliusában. Stefano Bottoni a CEU elleni támadássorozat után már sejtette, hogy ők következnek. Attól tartott, hogy a szabadszájúsága miatt egyes interjúkat nem adhat, publicisztikákat nem írhat meg, és így is tovább.

Szerinte az intézmények elfoglalásával, újak alakításával a kulturális hegemónia a cél, ahhoz pedig nem az a fontos, hogy ki ír (ha ír) nívós nemzetközi folyóiratokba, hanem hogy ki miként beszél Trianonról, ’56-ról, ’89-ről 30 év múlva, és ebben az új intézményhálózat nagyon hatékony. A források újraelosztása is fontos eleme ennek az egésznek. Óva intett ugyanakkor a ’90-es évekbeli mucsaizás felelevenítésétől is, azt mondta, ez az elit is globalizált, csak a saját hasznára fordítja a globalizációt...


19-RE KELLENE LAPOT HÚZNIA AZ ELLENZÉKNEK

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2020.01.02.


- 2019 két választása (EP és önkormányzati) megmutatta, hogy összefogás nélkül az ellenzék semmire sem megy, összefogással viszont komoly eredményre is képes lehet.

- A 2022-es parlamenti választásra azonban sokkal nehezebb lesz összefogni, mint a tavalyi önkormányzatira. Mások lesznek a szabályok, sokkal több egyezkedésre lenne szükség.
- Az ellenzék megerősödése máris kitermelt egy rég nem látott politikai jelenséget Magyarországon: a kompromisszumot. A budapesti atlétikai vébé ügyét sikerült megegyezéssel rendezni, amihez minden oldalnak kellett engednie.
- A Fidesz láthatóan kommunikációs zavarba került: egyszerre kellene választói harci kedvét fenntartani, és közben enyhíteni a nyomást az ellenzéken. Az ellenzék ugyanis minél kilátástalanabbnak érzi a helyzetét, annál könnyebben fog össze.

2019 két választása teljesen ellentétes eredményt hozott az ellenzék számára: A májusi EP-választás sokadjára mutatta meg, hogy mennyire gyengék. Az októberi önkormányzati választáson viszont az ország öt legnagyobb városából négyben legyőzték a Fideszt. Megszerezték Budapestet, és még 10 megyei jogú várost is.

A tavaszi EP-választáson Budapesten 282 583 fő szavazott a Fidesz-KDNP listájára. Az őszi önkormányzatin 306 608 fő szavazott Tarlós Istvánra, a Fidesz - KDNP által támogatott főpolgármester-jelöltre.

Azt tehát semmiképpen sem gondolhatjuk, hogy a Fidesz népszerűsége gyengült volna 2019 nyarán. Azt sem mondhatjuk, hogy a fideszes jelöltek jelentősen népszerűtlenebbekké váltak az előző önkormányzati választás óta, Tarlós István például több szavazatot kapott, mint 2014-es győzelmekor.

A 2006-os önkormányzati választástól kezdve minden országos választást elképesztő fölénnyel nyert meg a Fidesz-KDNP, egészen mostanáig, a 2019-es önkormányzatiig. A 2010 óta tartott három parlamenti választás közül a tavalyin szavaztak a legtöbben a Fideszre, 2,8 millióan, 500 ezer fővel többen, mint ahányan 2014-ben.

A Fideszt támogató tömeg nemhogy nem morzsolódik, hanem inkább növekszik. Mégis, 2019 végére a magyar belpolitikai versengés tétje, értelme és jelentősége nagyobbat változott, mint korábban 10 év alatt összesen, mert októberben érdemi erőt mutatott az ellenzék.

A változás egyetlen oka, hogy ősszel az ellenzéki pártok a városok kétharmadában nem indítottak egymás ellen jelölteket. Egyszerűen kiderült, hogy a Fideszt támogató választók hiába vannak nagyon sokan, az ország nagyobb településeinek legalább a felében kisebbségben vannak...

VILÁGÖRÖKSÉGBE RONDÍTOTT A ROGÁN LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEIVEL ÜZLETELŐ VÁLLALKOZÓ

24.HU
Szerzők: VITÉZ F. IBOLYA, VINCZE MIKLÓS
2020.01.02. 


Birtokvédelmet kért a jegyzőtől a Várkert rakpart 17. alatti patinás társasház egyik lakója, mert olyan építkezést tapasztalt a felső szinten, amihez a lakóközösség nem járult hozzá. Az ötszintes épületen nőni látszik egy hatodik emelet, óriásdaruval súlyos acélelemeket emeltek be, a lakók nehezményezik, hogy a korábban közösen használt tetőterasz megközelíthetetlen számukra, a liftből kilépve betontömb állja az útjukat. A birtokvédelmet „tisztázatlan tulajdonviszony ellenére átépítési munkálatok indítása és folytatása” miatt kezdeményezte a lakó.

Nem akárkiről és átlagos helyszínről van szó, hanem egy nehéz súlyú vállalkozókról és a Duna-parton álló, a világörökségi védettséget élvező panorámához tartozó ingatlanról.

Az épületet a századelő elismert csillagász-matematikusa, báró taktaharkányi Harkányi Béla (1869-1932) építtette, terveit a századforduló egyik legtermékenyebb építésze, a hosszú időn át a Magyar Televíziónak otthont adó Szabadság téri Tőzsdepalotát, a Magyar Nemzeti Bank székházát, illetve az Anker-házat is megálmodó Alpár Ignác (1855-1928) szignózta...

SPIRÓ: OLYANOK LISTÁZNAK, AKIK ÉLETÜKBEN NEM OLVASTAK

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2019.12.28. 


Spiró György író szerint ha ideológiai szempontok érvényesülnek a színházaknál, az nem konkrét ideológia, inkább személyekről szóló listák vannak, amelyeket hozzá nem értők állítanak össze. A jó darabok mindig veszélyesek, mert a valós életről szólnak. A kultúrtörvény hatására nemcsak független színházak szűnhetnek meg, a támogatások odaítélése pedig felháborító - mondta a Hetes Stúdióban.

Spiró Györgyöt kérdeztük arról, mi történik a kultúrában. Azért is őt, mert több művében írt arról, milyen lehet a színház és a hatalom viszonya. Most azt mondta: a diktatúra bizonyos értelemben megkönnyíti a színház dolgát – ha egyáltalán létezhet. Más tétje lesz a színművészetnek, ha van hol fellépni és a közönség eljut oda.

Az író elmondta: a rendszerváltás után egészen tavalyig nagy fellendülést produkált a színházi élet, 6,5 millió jegyet adtak el. Összehasonlításul: amikor 1948-ban államosították a színházakat, 3,5 millió néző volt a cél. A szintén tízmilliós Csehországban 5,5 millió színházjegyet adtak el, Szlovákiában a lakossághoz mérve 35 százalék, Lengyelországban 17 százalék ez az arány. Tehát a színház lett a legnépszerűbb magyar műfaj a rendszerváltás óta, azért is, mert a könyvkiadás aránya a tizedére esett, a magyar filmeket pedig kevés kivételtől eltekintve nem sokan nézik.

Ezt a népszerűséget megrongálta a TAO-törvény visszavonása tavaly és már több százezerrel kevesebb jegyet adtak el, most pedig úgy néz ki, hogy sok színház megszűnik. Nemcsak a függetlenek, hanem a kőszínházak is. (Hozzátette: a világon sehol sem nyereséges egy kőszínház, nem tud megélni a jegybevételről, állami, önkormányzati vagy szponzori támogatásra szorul – még a Broadway is.) A támogatást nem úgy kell érteni, hogy a színházak betegek lennének, hanem úgy, hogy az épület működtetésének költségeit nem tudják kitermelni, amióta megdrágult az infrastruktúra. Jelezte azt is, hogy a művészek alulfizetettek, már-már annyira, mint a tanárok. (Interjúnk a Hetes Stúdió december 28-i adásában hangzott el, itt még nem lehetett tudni, hogy a kormány mégis nehéz helyzetbe hozza a független színházakat, hiszen két ellentmondó rendelet jelent meg, az egyik kivenné a lehetőségeik közül a működési támogatásra pályázást, a másik nem – a szerk.)

Az állam ideológiai szempontokból osztja majd a pénzeket? Spiró György nem látja világosan ezeket az ideológiai elvárásokat, nem tudná megfogalmazni, hogy szegény színházvezetőknek miféle darabokat kellene játszaniuk. Nevek, szerzők vannak, akikben megbíznak, és akikben valamiért nem. Vannak, akik rég meghaltak, és nem komilfók, és vannak, akik állítólag partvonalon kívül voltak a múlt rendszerben, és őket kell erőltetni. De ennek Spiró György szerint nincs valóságos szellemi tartalma, bármelyik pillanatban elő lehet húzni valamit és szempontként felmutatni. Ilyen helyzetben a személyek a lényegesek, nem a műveik. Konkrét művek tulajdonképpen nincsenek betiltva, és mégis, „egyes intézményeknél vannak ilyen-olyan listák, amelyek személyekre vonatkoznak”. „Műveket életükben nem olvastak azok, akik ezeket a listákat létrehozzák. Nem értenek hozzá, inkompetensek” – mondta Spiró György. Aki szerint a legjobb művek mindig „veszélyesek”, mert mindig arról szólnak, ami az életben van, amilyenek az emberek, a valóságos konfliktusokról. Ezek nélkül sajnos semmilyen színház nem él meg, akár bal- akár jobboldalinak sorolják be.

Látjuk, hogy van, akit megvigasztal, ha cseng a kassza – vetette fel műsorvezetőnk, Dési János. Spiró György szerint ez nagy baj, mert ha a közönségnek egyáltalán nincs beleszólása, hogy hogyan és mit játsszon a színház, akkor a produkciójuk gyenge lesz, érdektelen, hiszen úgyis kapják a pénzt. Úgy tűnik, áramlik a pénz azokhoz a színházakhoz, amelyeknek nincs közönségük – tette hozzá.

Szerinte a kultúrára szánt pénzeket jogtipró módon ítélik oda. Úgy fogalmazott: felháborító és nem véletlenül verte ki a biztosítékot, hogy például egy egyház kapott „ingatlanbizniszre” 1,8 milliárdot, ami a kétszerese annak, amit a létező és működő független színházak tavaly kaptak. Nonszensz, hogy az amúgy is kipárnázott Nemzeti Színház egy be sem jegyzett alapítványra kapott egymilliárdot. Olyanok indultak ezeken a pályázatokon, akik meg se feleltek az alapfeltételeknek. Mintha egy cipőfelsőrész-készítő pályázna azzal, hogy munka közben Schubert-dalokat fog dúdolni, és erre kapna támogatást – mondta.

Spiró György beszélt arról is: a Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatos huzavonák miatt „a folyóirat-kultúrának Magyarországon radikálisan vége van”, és erről szinte semmit lehetett olvasni. Új pályázatokat írnak ki jövőre, addig a többség nem bírja ki, megszűnik. Nyilván lesz néhány folyóirat, amely valamilyen alapítványtól kap támogatást (eddig is onnan kapott, nem az államtól), de a többség, amely az élő magyar irodalmat közli, meg fog szűnni, és ez katasztrófa.

„TANÍTANIVALÓAN HÜLYÉK VOLTUNK” - ERŐSÖDŐ BELSŐ KRITIKA MELLETT VONJÁK LE A VÁLASZTÁS TANULSÁGAIT A FIDESZBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2020.01.02.


Még januárban levonja az önkormányzati választás konzekvenciáit a Fidesz elnöksége – értesült lapunk. Erősödik a belső kritika. Felkészül Habony Árpád.

Kampányabszurd: egy fideszes polgármester, még az önkormányzati választás előtt azért fizetett a párt egyik befolyásos háttéremberének, hogy az ne adjon neki kampánytanácsokat. Az illető városvezető ugyanis úgy gondolta, sokkal jobban tudja, mivel kell korteskednie ahhoz, hogy ismét nyerjen, mint egy „a fővárosból leküldött” potentát. Igaza volt, így újraválasztották. 

Nem ő az egyetlen, aki ma már bírálja a párt vezetésének több döntését, eljárását. A Népszavának nyilatkozó – de névtelenséget kérő – fideszes polgármesterek közül volt, aki már azon bosszankodott, hogy a „központból küldtek le” embereket, más inkább azt kifogásolta: a tanácsadásért fizetniük kellett. Arra pedig több vesztes Fidesz-induló is panaszkodott, hogy a rájuk erőltetett kampánycsapat rossz döntéseket hozott. Erről beszélt az Indexnek október 13. után Tarlós István, vagy a 24.hu-nak adott interjújában a Siófokon próbálkozó Gruber Attila is. Egy fideszes országgyűlési képviselő csak annyit mondott lapunknak, amikor a kudarc okairól kérdeztük: „Több helyen tanítanivalóan hülyék voltunk”. Ezzel többek között Szerencsre utalt, ahol a belső ellentétek miatt a Fidesz saját korábbi polgármestere ellen indított jelöltet, és hiába szállt be a kampányba Orbán Viktor miniszterelnök is, a képviselő-testületbe végül egyetlen kormánypárti jelölt sem jutott be. A lapunknak nyilatkozó országgyűlési képviselő amiatt is értetlenkedett, hogy a párt vezetése korábban minden hasonló esetben idejében felismerte, és kezelte a problémát, például a helyi szervezet feloszlatásával, ezúttal azonban tehetetlennek bizonyult...

A HÚS LÁZADÁSA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.01.02.


Azt mondja nekünk Gulyás miniszter az ATV-nek adott interjújában, hogy a fájdalmait megőrzi magának. Ebben két érdekes dolog akad: egyrészt, hogy vannak neki, a másik pedig, hogy miért szégyelli, ha vannak. Viszont ebből kirajzolódik egy erkölcsi és eszmei karakter, ami semmi jót nem ígér a jövőre nézvést. Ugyanis, míg Terentius, a vad és barbár római még azt mondta, „Ember vagyok, semmi sem idegen tőlem, ami emberi”, ma, Magyarországon pedig minden idegen egy szépreményű ifjúban, ami az emberre utalhatna. Ebből fakadóan pedig, ha még nem is robot egészen, de jó úton van az embertelenség felé, ha már nincs is ott egészen.

Engem Gulyás miniszter érzelmi és erkölcsi nyomora amúgy egyáltalán nem érdekel, mondhatni, semmi konvención alapuló aspektusom nincsen feléje, mert mint egy típus jelenik meg előttem. Vizsgálandó jelenség. Ha tetszenek emlékezni az esztétikában az egyes és általános viszonyára, hogy Fejes Pék Máriája például egy asszonyi minta archetípusa, s ugyanígy Orbán Viktor is már nem önmaga, hanem egy diktátor testesül meg benne, ekképp inkább egy dohos történelemkönyv. S így, amikor ránézünk, akkor belőle is eltűnik minden hús-vér valóság, és egy tankönyvi fejezetet mutat a diktátorok természetrajzából, egyesítve a karakter jegyeit, amelyek Hitlertől Ceausescuig terjednek.

Természetesen van benne Mussoliniből is, Rákosiból is, hogy a végeredmény olyan massza lesz, ami az összes gonosz legelvetemültebb vonásait hordozza egyben, mintha tudatosan gyúrná ilyenné magát. Ha meg nem, akkor a biológia, a történelem és a csillagok sajátos állása együttesen okozza azt a molekulahalmazt, amit látunk és szenvedünk. Mégsem ő az érdekes ma, hanem a kicsi huszárja, ez a Gulyás miniszter, és benne is az a típus, amit összefoglaló néven fideszistának nevezhetünk, s amelyből hiányoznak az emberi jegyek, mert olyanok, mint egy rosszul programozott robothadsereg. Az a közeg, amelyben ezek lubickolnak Orwellé (1984) vagy Huxley-é (Szép, új világ).

Ezt érezzük, amikor arról beszélünk, hogy a hatalom elő akarja írni, mikor, hogyan szaporodjunk, mit olvassunk, mit nézzünk és mit gondoljunk, oktatási rendszere, kultúr-, és sajtópolitikája pedig arra irányul, hogy a társadalom minden egyes tagját a hadsereg részévé tegye, és ő szabja meg azt is, ebben kinek hol a helye. Voltaképp sok újat ezzel nem mondtam, csak Gulyás miniszter megnyilvánulása juttatta eszembe, hogy meg kellene vizsgálni, hol tartunk az embertelenség felé vezető nem is olyan hosszú úton. Kitetszik, hogy tempósan haladunk a cél felé, mindjárt ott leszünk, ha el nem csesszük, de a jelek szerint olyan veszélyek nem lesnek ránk, hogy ez előforduljon...