2019. november 17., vasárnap

A „NEMZETI” STADION FABULÁJA – AVAGY MIÉRT NEM ÉPÍTETTÜNK A BALATON ALÁ LŐTERET?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.11.16.


Pénteken átadták Orbán Viktor Emlékművét, a 67 215 férőhelyes új Puskás Ferenc Stadiont Budapesten. A gálameccsre Uruguay ellen 27 ezer tiszteletjegyet osztottak ki.

Az 5,3 milliós Szlovákiának 22 ezer fős, a majdnem 40 milliós Lengyelországnak 58 ezer férőhelyes „nemzeti” stadionja. A csehek legutoljára tizenkét éve akartak „nemzeti” stadiont felépíteni, de végül azzal az indokkal utasították el, hogy a 10,6 milliós ország 1,3 milliós fővárosába egy 40 ezer fős stadion megalomán elképzelés. A csehek azóta is megvannak „nemzeti” stadion nélkül. Sőt, egy poros, külvárosi prágai reptéren tavaly fellépett a Rolling Stones is – lám, ahhoz sem kellett „multifunkcionális, nemzeti tér”.

Az új Puskás Aréna esetében félrevezető a sokszor említett „nemzeti” jelző is. Ez az elnevezés – a folyamatosan újrajátszott törzsi Vérszerződés-giccsdalok ellenére – a kormányzati lopás sikosítója: csupán fájdalommentesebbé teszi a műveletet.

Mert milyen kormány az, amely az emberek boldogulása helyett presztízsberuházást valósít meg – minden áron? Parancsuralmi.

Elég, ha az új épület szimbolikus terét nézzük: az új Puskás pontosan a totalitárius kommunista diktatúra idején felépített Népstadion helyén épült meg. Ez a tény is azt tükrözi, hogy Magyarországon az idő megállt és a nép demokratikus gondolkodása Észak-Korea vagy Fehéroroszország szintjén megrekedt.

Ahogy a 20. században, úgy a 21. században is a nép lemond az ellenvéleményről, lemond a politikai ellenzékiségről és lemond a szabad és független sajtóról is, úgy hagyja magát elvarázsolni, ha piros-fehér-zöld csillámport szórnak a szemébe.

Pedig a posztkommunista örökség, a Népstadion ikonikus, de korszerűtlenné váló épületének elbontásával lehetőség nyílt volna Magyarország számára, hogy a jelenlegi városi trendeket követve a valódi igényeknek megfelelő stadiont építsen – szerényebb méretben a város szélére...

KOMOLY ORSZÁG? NE VICCELJÜNK MÁR!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.11.17.


Bort, búzát, békés jó reggelt kívánok mindenkinek! Nem tudom, mennyire mondok bármi újdonságot azzal, hogy a nemzeti alapú elmebaj szép lassan felzabálja azt a már így is rohadtul kevés mentális higiéniát, amivel még rendelkezik ez az ország. De nem is azért tartok ma vasárnapot, hogy mellbevágó nóvumokkal borzoljam a kedélyeket. Megteszik a régiek is.

Az én kedélyeimet a varacskos Maradona (köszi, Bödőcs) tegnapi megrökönyítő Facebook-videója borzolta fel első körben, és el kell keserítenem mindenkit, de főleg a csaholó/jó pénzért hazafiakat: távolról sem azért mert balliberális geci vagyok, árulom a hazát, és nem tudok örülni semminek, de pláne annak, amikor lelkileg szar állapotban lévő, erkölcsileg rothadó alakok gyerekkori álma teljesül. Tök mindegy, hogy miniszterelnökök vagy sem.

Miközben a sakáljai, a lakájai, vagyis a szolgalelkű médiagépezete magából kikelve őrjöngött tegnap, amiért egy indexes újságíró nem állva hallgatta végig az Ismerős Arcok szívbemarkoló nótáját a Puskás Aréna avatásán, és azzal uszítja, hergeli az uszításra, hergelésre különösebben rá nem szoruló híveit, hogy igenis két oldal van, és választani kell a két oldal között (nincs az az isten, hogy én ide belinkelem a Ripost nevű szellemi végtermék idevágó kínkeserves sirámát), amelyek közül az egyik könnybe lábad és vigyázzba vágja magát, meg aközött, amelyik nem lábad könnybe és nem vágja magát vigyázzba, a nagy ember egy hölgykoszorúval szemben állva, zsebrevágott kézzel hisztériázott...

FÁBA SZORULNAK A FÉRGEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.11.17.


Elmúltak az ünnepek. Bizony, s ilyenkor, mint azt a KFT zenekartól az idők kezdete óta tudjuk, fába szorulnak a férgek. Nemzeti válogatottunk a nemzeti stadionban a nemzet színe előtt nemzeti vereséget szenvedett, és még nemzeti is. Orbán Viktorból “az építő” lett, mint Jason Stathamből szállító, Al Pacinóból meg madárijesztő. Mindenkinek megvan a maga szerepe, az enyém például az, hogy vezessem a vészkorszak krónikáját, benne a kedves vezető botlásait, mert az van. Egy nagy hasraesés a manus, csak ügyesen titkolja.

Az ünnep és öröm óráiban, midőn fürdött a dicsőségben és a stadion fényeiben, bekapcsolva maradt a mikrofon meg a kamera, és rögzített. Ezt: “Ötven évig mondták, hogy nem lehet, meg nem tudom, jó, jó, jó… Ha tíz millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukja be a boltot. Ne vicceljünk már, ez egy komoly ország.” – Ezt mondta elhaló hangon a kedves vezető, amiből az derül ki, hogy mindenki hülye, ő viszont helikopter, más nem tudta megépíteni, ő viszont igen. És nem veszi észre, nem esik le neki, ezzel azt vallotta be, hogy diktátor.

Csak neki volt az elmúlt ötven évben akkora hatalma, hogy egyet fütyölt, és már építettek is, kettőt toppantott és már kész is volt, ha akarta azt a többség, ha nem, ki nem szarja le, építek, Bödöcs szinonimájával a felcsúti Ramszesz. De ez már lényegtelen is. Mert mint ebből a kis színesből megtudtuk, tízmillióan építettük azt a kurva stadiont, mínusz egy. Mert én nem. Persze így könnyű, ha együtt dobban a szív, tízmillió embernek húszmillió talpa van, ami mind egymásra lép, meg húszmillió karja, keze, azokon százmillió ujjai, mennyi téglát bír az.

El se mondható. De kérdem én, midőn építő seregét számba veszi felcsúti Ramszesz bácsi, hogy a képzeletében mennyien építették mind az ő piramisát, akkor hol vannak a határon túli atyánkfiai, a maradék ötmillió Antall óta, akinek ráadásként miniszterelnöke volt, OVM meg ellátja őket minden földi jóval, pénzzel paripával, fegyverrel, itt szavaznak a nyakunkon, és még csak nem is építenek? Nem keverik a maltert csak beleülnek a jóba? Persze, ha beleillesztjük az Orbán összesbe, amikor nem papírról olvas, hiba nincs...