2021. november 29., hétfő

RÁADÁS: ITCHY BOOTS SEASON 5 - AFRIKA

YOUTUBE
Szerző: ITCHY BOOTS
2021.A holland motoros lány, "Itchy Boots", motoros kalandjai Afrikában, a covid járvány kitöréséig...

MI VÁR A DOLGOZÓKRA: NYÜZSGŐ IRODA VAGY CSENDES, DE MAGÁNYOS HOME OFFICE?

PORTFOLIO
Szerző: VERES DÓRA
2021.11.29.


2020. március 13-án, pénteken este kiderült, fenekestül felfordul az élet: hétfőtől digitális oktatás, óvodai szünet, ezzel együtt pedig a cégek kényszerhelyzetbe kerültek: vagy átállnak otthoni munkavégzésre, vagy megbénul a működés. Noha sok helyen a home office korábban is bevett gyakorlat volt, de sok cégnél nem volt kidolgozott rendszere, inkább csak alkalmanként éltek a lehetőséggel a munkavállalók. Ha összevetjük a KSH 2020-ra és 2021-re vonatkozó adatait, jól látszik, hogy egy év alatt csökkent a home office-ban dolgozók aránya, ugyanakkor az így dolgozók száma még mindig sokkal magasabb, mint az elmúlt tíz év átlaga. Vajon fel kell-e készülni az otthoni munkavégzés tartós alkalmazására? Ha igen, ez milyen változásokat implikál?


A járvány egyik következménye, hogy tavaly az elmúlt tíz év átlagának (2,9%) közel háromszorosára nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya (8,6%) Magyarországon. A home office tehát korábban is bevett gyakorlat volt, azonban inkább csak elvétve éltek a lehetőséggel a munkavállalók: kivételes esetekben, például lakásfelújítás során, ha munkások érkeztek és fogadni kellett őket, vagy ha aznap orvoshoz kellett menni, vagy ha óvodai vagy tanítási szünet volt.

2020. március 16-a, hétfőtől azonban ez megváltozott. A digitális oktatás és óvodai szünet életbe lépésével a cégek kényszerhelyzetbe kerültek: pillanatok alatt kellett átállni távmunkára, vagy megbénul a működés. Nagyon sok cégnél ugyanakkor nem volt home office szabályzat, nem voltak tisztázva a távoli munkavégzés folyamatai, hiszen a pandémia előtt az otthonról dolgozók aránya nem volt jelentős...

“VÉCÉRE IS AUTÓVAL MENNÉNEK, HA ELFÉRNE A FOLYOSÓN” | HELYKÖZI JÁRAT

PARTIZÁN / HELYKÖZI JÁRAT
Szerző: Partizán
2021.11.29.Bár az EU kiemelt klímavédelmi projektként tekint a vasúti közlekedésre, az látott már szebb napokat is. Az elmúlt évtizedekben az utasok jelentős része elpártolt a vasúttól, a különböző kormányok pedig számtalan szakaszt szüntettek meg. 2021. szeptember 13-tól a MÁV több dunántúli vasútvonalon bevezette a feltételes megállóhelyek intézményét. Ezeken az állomásokon csak akkor áll meg a szerelvény, ha az utasok előre jelzik a le- vagy felszállási szándékukat. A Helyközi Járat mostani epizódjában ellátogattunk az egyik érintett vonalra, hogy kiderítsük, mi a helyiek viszonya a “vasparipához”. A videót az alábbi cikk inspirálta:
https://hang.hu/helykozijarat/a-vonat... Ez a videó hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében készült. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a helykozijarat@gmail.com címre. Felhasznált források: https://telex.hu/komplex/2021/11/19/v... https://www.youtube.com/watch?v=Cw4hd..

OROSZORSZÁG MEGFÉKEZÉSE - KIS-BENEDEK JÓZSEF A KLUBRÁDIÓBAN (2021.11.29.)

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2021.11.29.A 2021. november 29-i Reggeli Személyben Szénási Sándor vendége Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő volt, akivel a NATO külügyminiszterek közelgő csúcstalálkozójáról beszélgettek, ami Oroszország megfékezéséről és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének határainak megerősítéséről szó.

TOMBOL A NEGYEDIK HULLÁM, PEDOFILBOTRÁNY ROBBANT A MAGYAR YOUTUBE-ON | SPARTACUS #8

SPARTACUS
Szerző: Partizán
2021.11.29.A ma esti Spartacusban górcső alá vesszük, hogyan is alakul a COVID-járvány negyedik hulláma itthon, és mit gondolnak a magyarok az oltásokról, maszkviselésről és a kormány teljesítményéről. Külföldre is kitekintünk, hogy megtudjuk, a lezárások és kötelező oltások elleni tiltakozások hogyan rajzolhatják át az európai politikát.

GYORS, MINIMALISTA, SEBÉSZI PONTOSSÁGÚ BEAVATKOZÁS

444.HU
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2021.11.29.


- Eldőlt a hónapok óta tartó vita, az ellenzéki összefogás radikális lépésre készül: ha tavasszal győznek, feles többséggel is nekimennek az alaptörvénynek.

- Az alaptörvény szükséges korrekciója mellett az új parlament első ülésén félreállítanák mások mellett a legfőbb ügyészt, az alkotmánybírókat és a Költségvetési Tanács tagjait.

- A legnehezebb feladat az, hogy az új alkotmány elfogadásáig tartó átmeneti időszak alatt se sérüljön a hatalommegosztás jogállami elve.

- Az új alkotmányt annyira minimalistára szabnák, hogy a jobboldal számára is elfogadható legyen. Viszont a Fidesz helyett inkább a Fidesz választóival konzultálnának róla.

- Új jogi eszközöket vezetnének be, hogy megvédjék attól, hogy bárki megint kisajátítsa.

- Az "áprilisi törvényekről" és a folytatásról Márki-Zay Péter közjogi stábjának vezetőjével, Fleck Zoltán jogász-szociológussal beszélgettünk. Fleckék szabad kezet kaptak Márki-Zaytól és a pártoktól az ellenzéki összefogás választási programja legkényesebb fejezetének kidolgozásához, de a programot a végén a pártoknak kell jóváhagyniuk.

Hogyan lett az ellenzéki összefogás választási programjáért felelős testület tagja?

Nyáron egyszer volt egy beszélgetésem Márki-Zay Péterrel, amikor látszott, hogy neki is lesz esélye miniszterelnök-jelöltté válni. Szűk körben meghívott pár kérdésről beszélgetni, majd egy, az alkotmányozásról szóló rendezvényén Vörös Imrével és Róna Péterrel együtt én is mondtam egy rövid beszédet, amit vita követett. Világos volt, hogy neki és Dobrev Klárának hasonló elképzelései vannak, mint azoknak a jogászoknak, akik azt mondják, nem lehet teljesen érintetlenül hagyni a Fidesz által létrehozott közjogi berendezkedést, mert nem fog tudni kormányozni a következő kormány, nem lesz működőképes a parlament. Amikor Márki-Zay győzött, néhány hét után felhívott, hogy rám bízná a közjogi szakértői csapat vezetését, aminek sem az összetételébe, sem a munka tartalmi részébe nem szól bele, sőt, az ellenzéki pártok sem küldenek a bizottságba senkit.

Erről megállapodott MZP a pártokkal?

Ő azt mondta, bírja a pártok támogatását abban, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kéri fel a szakértői stábokat...

ITT AZ IDEJE, HOGY A SZAKSZERVEZETEK IS BESZÁLLJANAK A LAKHATÁSI VÁLSÁG ELLENI KÜZDELEMBE!

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.11.29.


Akár munkahelyi kollégáinkról, akár nehéz sorsú embertársainkról, akár közös társadalmi ügyekről beszélünk, a szolidaritás rendkívül fontos dolog. Ha tudatosítjuk, hogy a rendszer problémái nem csak egyéneket érintenek, hanem mindenkire kihatással vannak, elindulhat a lehetséges megoldások felé vezető kollektív cselekvés. Így van ez a lakhatási válsággal is, amely nem csak a hajléktalan emberek vagy a mélyszegénységben élők problémája, de a középosztálybeli és pályakezdő fiatalokra is hatással van. Ha pedig a cél egy szolidáris és igazságos lakáspolitika megalkotása Magyarországon, akkor bizony kollektív cselekvésre van szükség, a döntéshozók számára ugyanis aligha élvez prioritást a téma.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) most arra keres alternatívákat, hogy a szakszervezetek hogyan vegyék ki részüket a lakhatási válság elleni küzdelemben. A SZEF több civil szervezettel együttműködve szervez képzéseket aktivistáknak a témában, illetve felmérik a dolgozók lakhatással kapcsolatos igényeit, hogy azokra lokális, majd rendszerszintű megoldásokat dolgozzanak ki. A Mérce Dvorácskó Balázzsal, a SZEF szervezési titkárával beszélgetett a szakszervezetek lehetehetőségeiről, az aktivizmusról és magáról a képzésről.

A projekt elsődleges célja, hogy bizonyos társadalmi problémákat, civil szervezetekkel együttműködve integráljanak a szakszervezet feladatai közé. A SZEF több lakhatással foglalkozó szervezetet is megkeresett, akik különböző módokon járultak hozzá a projekthez. Ennek az együttműködésnek volt az első állomása a Periféria Központ (PK) gondozásában, a Szolidáris Gazdaság Központ (SZGK), a SZEF és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közreműködésével megjelent Szakszervezetek és lakhatás: nemzetközi példák, hazai lehetőségek című kiadvány, amely több oldalról járja körül a munkás érdekképviselet és a lakhatási mozgalmak viszonyát, együttműködési lehetőségeiket, rávilágítva arra, hogy a kapitalista rendszerben a lakhatás kommodifikálódása, vagyis áruvá válása miatt ezen mozgalmak egymás szükségszerű szövetségesei...

PÁRHUZAMOS VALÓSÁGOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.11.28.


Elolvastam a kormányrendeletet a Felzárkózási Stratégia 2030 végrehajtásának a 2021-24. évekre szóló kormányzati intézkedési tervéről, és kicsit visszaolvastam magát a Nemzeti Felzárkózási Stratégiát is.

Próbáltam magát a problémát, nyilván a mi tapasztalati képünkkel elhelyezni benne. Voltak területek, amelyeket megtaláltam, voltak, amelyeket nem.

Biztosan nagyon nehéz általános megközelítéseket úgy megfogalmazni, hogy abban benne legyen a “miért?” és a “hogyan?” is, és a “minden mindennel összefügg” is érzékelhető legyen. De a sok “folytatni kell” kezdetű bekezdés nem győzött meg arról, hogy a tervezett időszakban nagy változások lehetnek. Leginkább, mert azoknak sem éreztem valós hatását, amit most folytatni szeretnének. Sokkal inkább az volt a benyomásom, hogy a stratégiához illeszkedő, íróasztalok mellett létrejött terv ez, ami adminisztratív úton jól hangzik (és nincs is kétségem afelől, hogy teljesülni is fog), de a terepen a változások ugyanúgy nem történnek majd meg, mint ahogy eddig sem. Mert attól, hogy a problémát a teljes társadalmi beágyazottságában értelmezzük, és így keressük a megoldásokat is, attól szerintem rendszerszinten még mindig elég messze vagyunk.

Voltak területek, ahol megint az “ügykezelés” és az “okkezelés” problémájába ütköztem. Pl. itt: „Folytatni kell a leginkább rászorulók anyagi nélkülözését enyhítő programokat, melyek célja az alapvető élelmiszerekből összeállított csomagok nyújtása, az alapvető fogyasztási cikkek rendszeres juttatása alacsony jövedelműek vagy jövedelemmel nem rendelkezők számára;” Nyilván értem, és halljuk is a népkonyha tervezett kibővülését… De ez egy “ügykezelés”. Ha valaki nem tud ételhez jutni, megkapja. És az alapvető fogyasztási cikkeket is. De hol van ez a szakmában jól ismert “tanult tehetetlenség” problémaköréhez viszonyítva? Annak, hogy valaki nem tudja magát, családját alapszükséglet-szinten ellátni, annak nyilván oka van. A segítség kell, az nyilvánvaló, de valahogy azzal összhangba kellene hozni, hogy a változás lehetősége és az azért tett erőfeszítések motivációja meglegyen. Hogy ne pusztán a probléma kezelése, hanem a megoldása legyen a cél.

Az, hogy miért kerül valaki ilyen helyzetbe, annak az elemzése hamar mutatja, hol csúsznak el a dolgok. Az iskolarendszertől, és a családjuktól sem kapnak elég muníciót ahhoz, hogy élni tudjanak a lehetőségekkel, és másfajta életstratégia felépítésére legyenek képesek. Bizony, ez sokkal nagyobb falat, mint a népkonyha… De benne van a megoldás lehetősége, míg a másik csak arra jó, hogy a tanult tehetetlenség megerősítésével azt üzenje: itt a gondoskodó állam, és ad neked… egy tál ételt, egy élelmiszercsomagot, csak maradj és várd tovább a segítséget.

Ám az iskolarendszerrel kapcsolatban az intézkedési terv sokkal elnézőbb annál, hogy az okok mélyére nézzen. Engem is meglepett, hogy míg a Stratégia legalább említést tesz az oktatási szegregációról, itt nem találtam nyomát. Helyette ilyeneket: „Testvériskolai programok, felzárkóztatást segítő szolgáltatások…”„Tanodahálózat….”„…erősíteni kell a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok képességeinek fejlesztését….„Kompetenciafejlesztést folytató előkészítő évfolyamok a szakképzésben…„Tehetséggondozás…”

Szóval, mindazok, akik velem együtt azt gondolják, hogy az oktatási szegregáció mindazzal a probléma halmazzal, amit ez jelent, valamiképp fókuszba kerül majd, téved. Persze ott vannak a hangzatos mondatok az SNI gyerekekről, a szakemberekről, no meg arról, hogy majd a szakképzésben bepótlásra kerül mindaz, ami az alapkészségek szintjén az általános iskolában elmaradt, de tudjuk, látjuk, hogy ez egyszerűen egy másik valóság. Értelmezhetetlen és kivitelezhetetlen a mai iskolarendszerben.

Ezzel a mondattal pedig végképp nem tudtam mit kezdeni: „Programot kell indítani az alapfokú művészeti iskolákban a 6-16 éves – köztük kiemelten a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű – tehetségígéretek felismerésére.” Leginkább azért nem, mert tőlünk, az Igazgyöngytől, ahol nemzetközi szinten is elismert módszertana van a vizuális nevelésnek, épp elvették a kiegészítő támogatást, és fogalmam sincs, jövőre miből tartjuk fenn az iskolát, amit az idei tanévben is csak a civil támogatásoknak köszönhetően sikerül vinni. Bár gondolom, megvannak már ennek a tervezett működtetői, nyilván nem a mi módszertanukra építenének bármiben is. Furcsa különben egy új tendencia is. Az utóbbi években, mikor az önálló művészeti iskolákat az állam sorra az általános iskolákhoz kapcsolta, mindig attól féltem, egyszer csak úgy döntenek, hogy önállóan ez nem maradhat fenn, és akkor mi lesz velünk…De most a jövő tanévtől új átszervezés van, önálló intézmények lesznek újra, és tagintézményeik az általános iskolákban lesznek. Szóval, most megint újratervezés, bélyegzőcserével. Oda-vissza…

Ugyanígy találok ellentmondásokat az intézkedési tervben az egészségügy területén is. Mert tényleg fantasztikus a tervben leírt infrastrukturális fejlesztés, a háziorvosi, gyermekorvosi, védőnői rendszer tekintetében…. de ha nincs, aki itt dolgozzon, akkor feltehetően nem fog változást hozni a leszakadók egészségi állapotának a változásában sem. A humánerőforrás hiánya óriási problémája lesz az elkövetkező éveknek itt is.

Persze a beavatokozási területek érintenek mást is, ami nélkülözhetetlen. A leszakadó térségek gazdasági helyzetét. „Folytatni kell a Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében a gazdaságélénkítő programot és ösztönözni kell a helyi munkahelyteremtést.” Az, hogy miért fontos ez, nem kell magyarázni, mindenkinek világos. Itt a kérdés a “hogyan?”. Hogy konkrétan mit kell folytatni? Elindult valami? Mitől lesz a kis falvakban bármilyen munkahely a közfoglalkoztatáson és a közszférán kívül? Ráadásul az iszonyúan felerősödött feketezóna (amit még a Stratégia is lágyabban “szürkezónának” nevez, pedig már rég fekete) olyan gazdasági túléléséket erősített meg a leszakadó falvakban, hogy azok kifehérítésére éveken át tartó külön program kellene. (Aminek összhangban kellene lennie a korrupció általános kezelésével is.) Erről azonban nincs szó.

Ehhez pedig nem is tudtam mit szólni: „Fejleszteni kell a társadalmi felzárkózási stratégia nyomonkövetési és értékelési rendszerét, a felzárkózási beavatkozások hatékonyságának és fenntarthatóságának vizsgálatát. Kiemelt figyelmet kell fordítani a Stratégia indikátor rendszerének kialakítására, karbantartására….” Azt hiszem, ez az a pont, amiben a legesélytelenebbek vagyunk. Mert az indikátorkényszer működése pontosan mutatja az adminisztratív úton működő sikereket. Megtervezzük, íróasztalnál, meghatározzuk, miben mérjük, és ezt az adminisztrációban fókuszba helyezzük, és igazoljuk. Azt hiszem, ezt jól megtanultuk az uniós pályázati rendszerben. A valós hatékonyságmérés, a valós utánkövetés ismeretlen, és áthatja már az egész rendszert.

Azt már nem is említem, hogy mi az, ami teljesen hiányzik a tervből. Ami az egyik legfontosabb lenne: hogy mit tudunk kezdeni a családon, a közösségen belül átörökített szocializációs mintákkal? Ami a legmeghatározóbb ma értékrendben, tanulási- és munkához való viszonyulásban, életvezetési készségekben, adósságkezelésben, tudatos családtervezésben és gyereknevelésben, konfliktuskezelésben, a nők helyzetében, életstratégia építésben. Az, hogy mi történik azokban a családokban, ahol az iskolarendszer sem hatott eleget, az intézményrendszer egyéb ágai sem, és a családi minta sem a változást támogatja. Itt talán érthető, hogy a társadalmi leszakadás okai leginkább a rendszerszintű működési hibákban, az ehhez kapcsolódó érdekekben és felelősségekben gyökereznek.

Az a bajom ezzel az egésszel, hogy az intézkedési terv csupán a leszakadókat tekinti problémásnak, és nem önreflektív a saját működésével szemben. Mert abban is vannak hibák…amelyek jelenleg fenntartják és táplálják a társadalmi leszakadást. A rendszer működésében átörökített minták megtörése pedig épp olyan nehéz, mint azt a leszakadó családokban véghez vinni. De legalább meg kellene próbálni így is ránézni a társadalmi leszakadásra. Az intézkedések felől….

"MERKELY BÉLÁT HASZNÁLTA A POLITIKA" | INTERJÚ A BORKAIT VÁLTÓ GYŐRI POLGÁRMESTERREL | PARTIZÁNPOL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.11.29.Dézsi Csaba András nevére a 2019-es önkormányzati választás után figyelt fel a nagyközönség, azonban Győrnek évtizedek óta ismert alakja a kardiológusként dolgozó Dézsi, aki a 2000-es évek elején létrehozta a Győri Szívcentrumot, azonban nemcsak orvosi szakmájában tűnt ki, régóta politizál a helyi Fideszben. Balogh József városvezetése alatt alpolgármesterként működött a megyeszékhelyen, és Szijjártó Pétert is Dézsi Csaba karolta fel. Adásunkból kiderül, hogy vajon hiba nélkül sikerült-e lefejezni az úgynevezett győri polipot, a Rákosfalvy Zoltánhoz kötődő problémás üzleti kör befolyását a városban, fény derül rá, hogy a polgármester mit gondol az azonos neműek örökbefogadásáról, az abortuszról, az orvosbérekről, továbbá azt is elárulja, hogy miért tartja kritizálhatónak a kormány víruskommunikációját.

A SZAVAZÁSRA JOGOSULT HATÁRON TÚLI MAGYAROK A FIDESZ JOKEREI

HUPPA
Szerző: DEUTSCHE WELLE
2021.11.29.„Magyarország – A hatalom megtartása választási trükkökkel?”
 – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a sok nyelven sugárzó német közszolgálati adó, Deutsche Welle a honlapján.

Megállapította: az egyesült magyar ellenzéknek van esélye arra, hogy a tavasszal esedékes választáson leváltsa Orbán Viktor miniszterelnököt és Fidesz pártját. Kiemelte és részletezte a cikk a levélben való választásra vonatkozó szabályokat, amelyek nem egyformán vonatkoznak a szomszédos országokban élő magyar kisebbségiekre, akik rendelkeznek magyar állampolgársággal, valamint azokra a magyar állampolgárokra, akik valamilyen okból külföldön élnek.

Ezzel kapcsolatban a cikk szólt arról is, hogy Berlinben évek óta működik egy „Szabad Magyar Nagykövetség Berlin” elnevezésű magyar szervezet, amely most éppen a levélszavazás ügyében kampányol, egyebek között videókkal, és azzal, hogy Ausztráliában sokan voltak, akiknek több ezer kilométert kellett utazni, hogy leadhassák a voksukat.

A jelentős eltérés oka a cikk szerint az, hogy a szomszédos országokban élő magyar kisebbség tagjainak többsége Orbán híve és a Fidesz szavazója. Ez afféle köszönet a magyar kormány gondoskodásáért. Az ugyanis jelentősen megkönnyítette az állampolgárság megszerzését, a szociális juttatásokhoz, valamint a hazai munkaerő-piachoz való hozzáférést. Idézte a cikk Banuta Zsófiát az Unhack Democracy szervezettől, aki arról beszélt részletesen, hogy milyen támogatásokban részesülnek a határon túli magyarok, és hogy „így már érthető, hogy a szívül a Fideszhez húz”...

ITT OLVASHATÓ

KOVÁCS IMRE CÉGE NEM CSAK 2 MILLIÁRD, HANEM 8 MILLIÁRD FORINTOT KAPOTT FECSKENDŐK GYÁRTÁSÁRA

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2021.11.29.


A HVG kiderítette, hogy tévedtem. Kovács Imre cége nem csak 2 milliárd, hanem 8 milliárd forintot kapott az Önök pénzéből fecskendők gyártására. Az viszont igaz, hogy geotermikus erőművekre 9 milliárd forintot kapott az elmúlt tíz évben úgy, hogy semmi nem épült meg belőle. Így összesen 17 milliárd adófizetői támogatást kapott. Ez leírva: 17 000 000 000 Ft. Egy átlagos magyar állampolgár 5600 ÉV FOLYAMATOS MUNKÁVAL KERESNE ENNYI PÉNZT. A HVG cikke feltárja azt is, hogy hova kerülhetett a pénz, ha erőmű nem lett belőle:

MEGJELENT AZ ÚJ MUTÁNS, AZ OMIKRON, DE A LEHETŐ LEGJOBB VÉDEKEZÉS TOVÁBBRA IS AZ OLTÁS

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2021.11.29.


A bizonyítékok továbbra is arra utalnak, hogy a magasabb átoltottságú országokban hamarabb lesz vége a járványnak. Az előrejelzések szerint ugyanakkor a koronavírus hosszú távon is velünk marad, és a többi 200 légúti vírushoz hasonlóan endemikussá válik.

A viszonylag magas átoltottság ellenére Magyarországon és Európa más részein is rosszabb a járványhelyzet a negyedik hullámban, mint arra sokan számítottak, több országban pedig ismét szigorú korlátozásokat kellett bevezetni. Ezt a helyzetet nem az oltások hatástalansága, hanem elsősorban az eredeti vírusnál többszörösen fertőzőbb delta variáns és így a meglévő átoltottság mértékének elégtelensége hozta létre. A helyzetet bonyolítja, hogy egymás után bukkannak fel a koronavírus mutálódott változatai: a múlt hét végén az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO az aggodalomra okot adó kategóriába sorolta az először Dél-Afrikában észlelt variánst, az omikront.

Minden komoly bizonyíték továbbra is arra utal, hogy az oltások hatásosak a covid ellen, és az általuk biztosított védelmet a harmadik adag vakcina jelentősen megerősíti. Az oltások nemcsak egyéni védelmet adnak, hanem társadalmi szinten is jelentősen lassítják a vírus terjedését, és drámai szinten csökkentik a halálozások mértékét...

KESERŰEN CSALÓDHATNAK A JÖVŐ NYUGDÍJASAI - SOKAN NINCSENEK TISZTÁBAN A SZÁMÍTÁSI SZISZTÉMÁVAL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.29.


Az idő előrehaladtával egyre kevesebb az időskori lehetőségeket övező illúzió – derült ki egy kutatásból. Az már biztos, hogy százezrek nyugdíjkilátásai romlanak jövőre. Közben a megtakarítások egyre kevésbé képesek ellentételezni a drágulást.


Jövőre a 400 ezer katás járulékalapja minden esetben kisebb lesz, mint a minimálbér, így minden szolgálati idejüket arányosítani kell. Az ő nyugdíjuk a nagyon alacsony járulékalap és a zsugorított szolgálati idő miatt siralmas lesz – hívta fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő. Az idén még „csak” az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat fenyegette a kettős veszedelem (a rövidebb szolgálati idő és az eleve alacsonyabb összegű járandóság). 2022-ben azonban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével a 75 ezer forint tételes adót fizető katások is ebbe a körbe kerülnek.

A szakértő számításokkal is leírta a helyzetet. Kimutatta például, hogy aki egész évben emelt összegű tételes adót fizető katás, az év 365 napja helyett mindössze 329 nap szolgálati időt szerez jövőre. Az 50 ezret fizetők helyzete még rosszabb, nekik mindössze 197 napos szolgálati idő jön majd össze. (További részleteket, táblázatokat és jogszabály-ismertetőt itt talál.)

Tapasztalataink szerint nagyon sokan nincsenek tisztában a nyugdíjszámítás szisztémájával. Az időskori járandóság az egész ledolgozott időszakra (még most is tartja magát az a téves elképzelés, hogy a nyugdíj előtti évek – mint az egykor volt – jobban számítanak) jutó átlagbér korrigált összege. Utóbbihoz a szorzószámot minden év márciusában hirdeti ki a kormány. Az így kijött összeg azonban csak azoknál jelenti egyben a nyugdíjat is, akik legalább 50 éves szolgálati viszonyt tudnak felmutatni. A minimumként meghatározott 15 év szolgálati viszonyhoz 0,43 szorzószám dukál. Ez azt jelenti, hogy ha például 200 ezer forintra jön ki az átlagbér, akkor a megállapított nyugdíj 86 ezer forint...

A KLÍMAVÁLTOZÁS SZOCIÁLIS PROBLÉMA - BESZÉLGETÉS LUČKA KAJFEŽ BOGATAJ SZLOVÉN ÉGHAJLATKUTATÓVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: FÓTI TAMÁS
2021.11.26.


Lučka Kajfež Bogataj a ljubljanai egyetem agrometeorológus professzor asszonya, akit az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Tudományos Testületének (IPCC) tagjaként 2007-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki. Az Európai Unió kis- és középvállalatainak gazdasági szerepéről Portorožban múlt héten rendezett konferencián ő tartotta a megnyitóbeszédet, amelyben energiafogyasztásunk újragondolását szorgalmazta. Elavultnak tartja atomerőművek építését, nemcsak azért, mert drága, és nem is biztonsági megfontolások miatt, hanem mert blokkolja a változást, nem serkent innovációra. Relativizálja az északi országok követendő zöldpolitikáját, mert Norvégia például szennyező olajkitermeléséből finanszírozza a környezetbarát, jóléti modellt. A Nobel-díj tekintélyével is igyekszik befolyásolni a politikusokat, „de a vége az, hogy még ők sírnak az én vállamon”.


Glasgow után félig üres vagy félig tele a pohár?

– Tulajdonképpen mindkettő. A politikus perspektívájából nézve természetesen sikerről van szó, két hét Glasgow után fel kellett mutatniuk valamit. Eredményt könyvelhetnek el, végül is a tárgyalásokon ezt-azt elértek, ez azonban a tudomány számára nem releváns. A tudomány szempontjából félig, ha nem teljesen üres a pohár, két dolog jelentett volna sikert, radikálisan csökkenteni a kibocsátásokat, és ez nem történt meg. Ugyanis a célok továbbra is homályosak. Az lett volna az elvárásunk, hogy a következő tíz évben a nagy szennyező országokban, Kínában vagy Indiában jelentősen csökkenjenek a kibocsátások. A másik szintén kulcsfontosságú: a finanszírozás kérdése, a fejlődő országoknak óriási összegekre van szükségük. Ezt részben ugyan elérték, de ezek egyelőre csak szavak, nem ígéretre, hanem pénzre van igény...


A SZEMÜNK ELŐTT ESIK SZÉT A BEATLES EGY NYOLCÓRÁS DOKUMENTUMFILMBEN

TELEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2021.11.29.1969 az egyik legfontosabb év volt a popzene egyetemes történetében. Ekkor történt a tragikus altamonti Rolling Stones-koncert, ahogy a legendás Woodstock fesztivál is, de ebben az évben adta ki az első nagylemezét a Led Zeppelin, a Stooges vagy éppen King Crimson. És szintén ebben az évben adta az utolsó koncertjét egy londoni bérház tetején a Beatles. A koncertet megelőző időszakról film is készült, azonban pár mozis bemutatót leszámítva a felvételek sosem kerültek nyilvánosságra. Egészen eddig, ugyanis Peter Jackson megszerezte a felvétel nyersanyagait, és egy háromrészes, közel 8 órás dokusorozatban mutatta be.


Fontos leszögezni, hogy amíg a streamingkorszakban óriási reneszánsza van a dokusorozatoknak, legyen Michael Jordan utolsó bajnoki évéről, sorozatgyilkosok történetéről vagy futóbolond tigristartókról, a Beatles: Get Back egyáltalán nem olyan könnyű néznivaló, mint az előbb felsoroltak. És egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy azoknak is tetszeni fog, akiket alapvetően hidegen hagy a Beatles. A Disney+-on megjelenő Beatles: Get Back ugyanis nem egy szenzációhajhász modern sorozat, ahol minden epizód valami cliffhangerrel ér véget, hanem láthatóan azzal a céllal készült, hogy minél őszintébb képet mutasson minden idők egyik legsikeresebb zenekarának utolsó heteiről...


ISMÉT ITT A MUNKAERŐHIÁNY - TOVÁBB EMELHETI AZ INFLÁCIÓT IS

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2021.11.29.


A munkanélküliségi ráta mérséklődött, de az elemző szerint ez elsősorban a munkaerőpiacot elhagyóknak köszönhető, nem pedig a foglalkoztatás jelentősen megugrásának.


A vírus negyedik hulláma egyelőre nem hozott lényegi változást a munkaerőpiacon, a KSH által októberben mért foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok legalábbis nem mutatnak kiugró eltéréseket. A foglalkoztatottak száma 4 millió 688 ezerre, a munkanélkülieké pedig 189 ezerre rúgott. Az előző hónapokhoz képest utóbbi enyhe csökkenést jelent, hiszen szeptemberben még 195 ezer, augusztusban pedig 194 ezer munkanélkülit találtak – igaz, júliusban viszont szintén 189 ezret. A foglalkoztatottak száma eközben szeptemberhez képest ezer fővel nőtt – igaz, júliushoz képest viszont 16 ezer fővel visszaesett. Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest ugyanakkor ez jelentős javulás, hiszen a három hónap átlagában számított 4 millió 677 ezer foglalkoztatott 53 ezerrel több dolgozó embert jelent, mint tavaly ilyenkor. Persze nem árt tudni, hogy a KSH a nemzetközileg meghatározott definíció szerint már azt is foglalkoztatottnak tekinti, aki az adott héten legalább egy órát pénzért dolgozott. A júliusi, rekordmagas 4 millió 704 ezer foglalkoztatott közül például csupán 3,1 millióan dolgoztak a klasszikusnak tekintet módon, napi 8 órában alkalmazásban, ezen belül is mindössze 2,8 millióan öt fősnél nagyobb cégnél. Pedig amikor a bruttó 430 ezer forint környékén járó átlagbért számítják, akkor csak utóbbi, az összes foglalkoztatott létszámánál majdnem 2 millió fővel szűkebb, jellemzően magasabb keresetű alkalmazott bérét átlagolják...

A GYILKOS-TÓNÁL IS VETT KÉT INGATLANT A MANEVI ROMÁNIAI LEÁNYCÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.11.29.


A kormány idén tavasszal a frissen bejegyzett, és kormányközeli emberekkel kitömött Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozta a korábban állami tulajdonban lévő Manevi Zrt.-t. A cég már több ingatlant is vett Romániában, idén nyáron pedig az áprilisban létrehozott romániai leányvállalata is vásárolt pár épületet. Múlt héten egy nagyváradi szállodát találtunk a cég nevén, most pedig rábukkantunk arra, hogy a népszerű turistalátványosságnak számító Gyilkos-tó mellett is megszerzett két turisztikai ingatlant a romániai Manevi-leány, a Manevi Pro Transilvania.


A Wikipedia szócikke szerint az erdélyi Hargita megyében található Gyilkos-tó (románul: Lacul Roșu) egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban. 1837-ben keletkezett a közeli Gyilkos-kőről lecsúszó törmelék következtében, ami elzárta több patak útját. A tó eredeti neve Veres-tó, ennek a fordítása a román neve is, mert a víz színe az egyik patak vasat tartalmazó hordalék miatt vöröses. A Gyilkos nevet vagy a hegyről, vagy azért kapta, mert a legenda szerint a völgybe omló törmelék annak idején az itt legeltető pásztorokat is maga alá temette, és az ő vérük festette vörösre a tó vizét. A belefolyó patakok fokozatosan töltik fel hordalékukkal, így a tó mérete egyre kisebb: felülete az eredeti 320 ezer helyett már csak 110 ezer négyzetméter körül van...

BAJNAI GORDON: MIÓTA KONSZOLIDÁLT DEMOKRÁCIÁKBAN DOLGOZOM, ELTOMPULTAK A VÉSZJELZŐ REFLEXEIM

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2021.11.29.


Nagyinterjú a Városháza-botrányról a volt miniszterelnökkel. A Városháza-történet azzal kezdődött, hogy az Indexen megjelent egy cikk, amely arról szólt, Karácsony Gergelyék eladnák a Városházát. Ezután egy Anonymusnak nevezett titokzatos szereplő közreműködésével sorra kerültek a nyilvánosságra különböző hangfelvételek. Több részleten beszél Bajnai Gordon is. A korábbi kormányfőt mondatairól, az ügyben játszott szerepéről, illetve arról is kérdeztük, miért volt ott ilyen témájú megbeszélésen?
...

KÖRBEKORDONOZTÁK A KARMELITA KOLOSTORT

444.HU
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2021.11.29.


Múlt héten kordonok jelentek meg a Budai Várnegyedben, a Színház utcában. Az utcát a Miniszterelnökség épületegyüttesének két végénél zárták le. A Karmelita kolostor előtere volt az a hely, ahol a kormányülések előtt a kocsijuk és a kapu között az újságíróknak sikerült néha elcsípniük és szóra bírniuk vezető kormányzati politikusokat.

Ez mostantól a Karmelita előtt egészen biztosan nem lesz lehetséges: a rendőrök már csak a Miniszterelnökségen dolgozókat és a kormányzati vezetők autóit engedik be a lezárt részre. A posztos rendőrök azt mondták, a korlátozást "az építkezés" miatt rendelték el, és úgy tájékoztatták őket, hogy ez évekig így lesz...

EGY ÚJ KORMÁNYNAK AKNÁK KÖZÖTT KELL LAVÍROZNIA

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.11.29.


A nemzetközi tudományos életben gyakori vitatéma lett Magyarország politikai és gazdasági helyzete. A közelmúltban egy konferencián az esetleges fordulat lehetőségéről szólva, valaki tömören úgy fogalmazott: minden szempontból sűrűn elaknásított mezőre lép, aki erre a területre merészkedik. Joggal gondolhatott többek között az egypárti alaptörvényre, a kormányzó erő felé lejtő választási szabályokra, az államirányítás kulcsterületein kétharmados törvényekkel elmozdíthatatlanul pozícióba helyezett pártkatonákra, a mesterségesen lerontott forintra, a fülig eladósított büdzsére, a vágtató inflációra… Ezek mind-mind újabb, semlegesítésre váró aknát jelenthetnek egy későbbi kormánynak Minderről Ágh Attila politológussal, filozófussal, a Corvinus Egyetem emeritus professzorával beszélgettünk.


Elkerülhetők, semlegesíthetők-e ezek az elhelyezett csapdák?

– Meglátásom szerint a legérzékenyebb és az elsők között eltávolítandó aknákat az Orbán-rezsim a jogrendszer területén helyezte el. A jogtudósok körében már jó ideje arról folyik a vita, hogy egy esetlegesen belépő új kormány milyen lépéseket tehet a magyarországi viszonyok megváltoztatásra...

LÁZÁR–MÁRKI-ZAY-CSATA – A VÁSÁRHELYI TITOK NYOMÁBA EREDTÜNK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.11.29.


Ma újabb állomásához érkezett a Lázár János–Márki-Zay Péter közötti politikai versengés, hétfőtől ugyanis utasokat szállít a hódmezővásárhelyi vonatvillamos. A Válasz Online a helyszínen nyomozva a vásárhelyi titkot akarta megfejteni: hogyan tudott egy negyvenezres város két országos jelentőségű politikust is elindítani? Hogyan teljesített Márki-Zay polgármesterségének első három évében? Jobb városvezető-e, mint Lázár János volt? Mi látszik az egykori kancelláriaminiszter teljesítményéből? Milyen módszerrel tudta Márki-Zay megváltoztatni a harminc éve érvényes politikai táncrendet? Riport...

MI A MAGYAR?

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2021.11.28.


Egy huszonéves fiatalember, valamikor a hetvenes években, a ClujNapoca - Bucuresti vonaton Schleiermacher Platón fordítását olvassa. Én akkor már tudtam olvasni, nem Platónt, de a Pacsajit, meg a Futball-világbajnokságok csillagait. Még látszott a nagyanyám háza kapuján a nagy fehér Dávid-csillag, amit 1956-ban meszeltek rá, miheztartás végett és persze a golyónyomok a falon az Izabella utcában. A tévében Brachfeld Siegfried volt, meg Kazal László. Nagyanyám Szabó Magdát olvasott, mert akkor volt Szabó Magda, meg Mándy Iván, és persze akkor volt igazán Latinovits meg Ruttkai Éva. Münnich Ferenc már nem volt, de Biszku Béla annál inkább, és néha a Magyar Távirati Irodát felhatalmazták annak közlésére, hogy érdemei elismerése mellett. Ez egy magyar pillanat volt, akkor elég világos volt, hogy mi a magyar.

(Pár évvel korábban de Gaulle tábornok látogatott Bucurestibe, ahol találkozott Monsieur és Madame Ceausescuval, és középkori romokat látogattak meg Targoviste-ben. Halálkomolyan Targoviste-ben . Magyarországra nem jött el de Gaulle, csak a Bruno Kreisky, per K. und. K., akkor Magyarország erősen K volt. )

Prof. Dr. Kövér László mondta volt, hogy kétféle magyar megközelítés van, kedves államvédelmi elvtársak, egyrészt az önrendelkező államban és az öntudatos nemzetben hívő másrészt meg a zsidók. Nem így mondta, tudom, de valahogy én így értettem, főleg miután az államvédelmi elvtársak figyelmébe ajánlották a problematikát. Nem úgy zsidók persze, mint a Slómókám, hanem olyanok, akik nem átallanak a ClujNapoca -Bucuresti vonatok Schleiermacher Platón fordítását olvasni, pláne kérem tisztelettel, hogy Kemény Zsigmondot, Csengeryt, mindenféle faszomkommunistát, amikor pedig Wass Albit is olvashatna, valami szépet a patkányokról. Öntudatos nemzetben hívő fehér, keresztyén, heteroszexuális férfi (ez itt eredeti Kövér, bolddal is szedhettem volna) az nem olvas Platónt, egyáltalán nem olvas, nem jár színházba, hanem magyar , én magyarok, te magyarsz, ő magyarik, mert valójában ikes ige, de ezt a kozmopoliták nem értik.

Felmerül azért a kérdés, hogy akkor tényleg a DJ Jeszy, a Megadja, a Rákay Kálmán magyarunk, magyartok, magyarnak, meg a Várkonyi Andrea Boldogasszony Anyánk, vagy azért azok is, akik Závada Pált olvasnak (vagy ahogy ezt Demeter Szilárd a Turáni Fajlapban mondta, Závada Pétert, de másnapra kijavították, mert azért kínos lenne, ha a magyar irodalom Aczél Gyurijáról kiderülne, hogy esetleg egy hímvessző és elég nagy, ami azért esetünkben elég ironikus)...

KÉT ÉS FÉL MILLIÓ FORINTBA KERÜL A ZUHANYTÁLCA HELYE, MEDDIG TART AZ INGATLANPIACI DRÁGULÁS?

G7.HU
Szerző: BÓDIS LILLA
2021.11.29.


Két és fél millió forint nagyon sok embernek rengeteg pénz. Bár az infláció száguldását, az építőanyagok drágulását, az elszálló energiaárakat és a stagnáló csok összegeket szemlélve – még az új Zöld Otthon Programot és minden egyéb otthonteremtési támogatást figyelembe véve is – sajnos egyre kevesebbet ér. Sőt, ha belegondolunk, egy négyzetméternyi terület nagyjából a home office munkaállomásunk területét, vagy egy zuhanytálcányi, esetleg egy fotelnyi helyet jelent. Tény, hogy ez nem az átlagos ár, de egyre több ilyen van a piacon. Ennek apropóján megnéztük, hol, mennyiért tudunk egy új többlakásos épületben fedélt teremteni a fejünk fölé.

A fővárosi új lakás csak a gazdagok kiváltsága?

Az Otthon Centrum Újlakáspiaci körkép kiadványában először 2019 első negyedévére vonatkozóan olvashattuk a döbbenetesen magas, kétmillió forint feletti átlagos négyzetméterárat Budapest V. kerületének új lakásaira. A második legdrágább kerület akkor a XII. volt, közel 1,6 millió forintos fajlagos kínálati árral, míg a legolcsóbb a XXIII. kerület volt a félmilliót alulról súroló négyzetméterárával.

Mára ez úgy néz ki, hogy az átlagár 200 ezer forinttal nőtt Budapesten négyzetméterenként, viszont jelentősen nőtt a nagyon drága kerületek aránya is. A XII. kerület lett a legdrágább, közel 2,5 millió forintos négyzetméterár mellett. Ezt követi az V. kerület a 2 millió forintot meghaladó, alig változó fajlagos árával, míg a legolcsóbb továbbra is a XXIII. kerület, a négyzetméterenkénti 708 ezer forinttal...

A GYŐRI TANÁRNŐ A DIÁKJAINAK CSINÁLT VIDEÓKAT, A VÉGÉN MÁR A FÉL ORSZÁG VELE TANULT

TELEX
Szerző: SUDÁR ÁGNES
2021.11.29.


Jármy-Takács Judit győri tanár az online oktatás két hullámában több mint kétszáz videót készített – előbb csak a tanítványainak, később aztán mindenkinek, aki vele akart tanulni. Az elején még csak a tanítványai nézték a felvett órákat, így 35-38 megtekintést hozott egy-egy videója. Ő is megdöbbent aztán, amikor az Anyeginről szóló felvétele alatt egyszer csak 2570 kattintást látott. A napokban Prima díjat kapott ezért.

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhat éve adják át a Prima díjakat. A gálát szponzoráló és a kitüntetést alapító vállalkozók (VOSZ) három éve döntöttek úgy, hogy onnantól a társadalmilag fontos területekre is felhívják a figyelmet egy-egy díjazott személyével. Az első évben egy középiskolai tanár, a másodikban egy intenzíves nővér kapta a kitüntetést. Mindketten ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, hivatásukban ugyanakkor kiemelkedőt alkottak, és ezt teszik ma is.

A 2020-as Prima-gála elmaradt a Covid-járvány akkori második hulláma miatt, idén azonban ismét meghirdették a civil kategóriát: a „hétköznapok hőseit” keresték a járvány idején. Mint eddig, most is a megyei napilap olvasóinak szavazata döntött – az lett Prima díjas, akinek a történetét, a munkáját a legtöbben díjra érdemesnek találták. Idén Jármy-Takács Judit, a győri Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium magyar–történelem szakos tanára lett a győztes.

„Körülnéztem, és a többi nyolc jelölt mellett azt éreztem, már önmagában az megtisztelő, hogy itt vagyok” – mondta Jármy-Takács Judit néhány nappal a díj átvétele után a Telexnek. Ő volt az egyetlen tanár, a jelöltek többsége az egészségügyből, illetve a Covid-járványban kulcsszerepet vállaló győri Petz-kórházból érkezett. Talán beszédes, hogy a nyilvánvalónak tűnő erősorrend felborult: nem a betegágyak mellett küzdő szakemberek közül került ki a győztes, hanem az oktatásból. Jármy-Takács Judit sokat tett azért, hogy ez így legyen...


KILÁTÁSTALAN HELYZETBEN RENGETEG IDŐS MAGYAR: TÖREDÉKÁRON HIRDETIK AZ ÉRTÉKES INGATLANJAIKAT

PÉNZCENTRUM
Szerző: SZÁNTHÓ TIBOR
2021.11..29.


Egyre több nehéz helyzetbe került idős hirdeti meg jóval áron alul ingatlanát, haszonélvezettel, illetve életjáradékkal. A szakemberek szerint egy ilyen ügylet annak lehet előnyös, aki befektetési céllal venne lakást, házat, azonban a kimenetel bizonytalan, hiszen nem tudni, a vevő mikor veheti birtokba ténylegesen a lakást.


Egyre több idős magyar kerül nehéz helyzetbe, és hirdeti meg otthonát piaci ár alatt, ám haszonélvezettel terhelten, vagy néhány millióért, és havi életjáradékért cserébe.Találtunk olyan hirdetést, amelyben egy idős tulajdonos mindössze 8 millió forintért kínált eladásra egy 24 négyzetméteres zuglói lakást.

A szöveg szerint nem szeretne kiköltözni, így holtig tartó hasznélvezettel maradna az ingatlanban. Cserébe viszont a vevő nagyjából harmadáron juthat hozzá egy kislakáshoz...

TERMÉSZETESEN MINDIG A „BELSŐ ELLENSÉG” A LEGVESZÉLYESEBB,

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2021.11.27.


Természetesen mindig a „belső ellenség” a legveszélyesebb, az ellenség „ötödik hadoszlopa”, amelynek körét – magától értetődő módon – a diktatúra hivatott kijelölni: lehetnek ezek ellenzéki politikai csoportosulások (a Szovjetunióban például a trockisták, a zinovjevisták, a tábornokok – lásd tábornokper stb., idehaza például Rajk és bandája, Nagy Imre és bűntársai stb.), kulákok, a klerikális reakcióhoz sorolt papok, lelkészek, egyházi személyek, nyugat-barát árulók, az imperialisták hatalmát szolgáló provokátorok és ügynökök, zsidók, cionistának kikiáltottak, orvosok, értelmiségiek, de lehetnek etnikai alapon megnevezettek a nemzetiségiek köréből (a Szovjetunióban ezek voltak például a lengyelek, a csecsenek, a krími tatárok, idehaza a németek, a „svábok” stb.). Az állambiztonsági szervek legfőbb feladata a „nép belső ellenségeivel” való leszámolás, a megtorlás különféle formáinak és módozatainak alkalmazása.

Kövér László is tudja, hogy kik a legveszélyesebbek – ehhez neki persze nem szükséges semmilyen bizonyíték, elég a politikai gyűlölet és a jól megszokott katatónia –, s ezt mint megkérdőjelezhetetlen, minden kétség felett álló objektív bizonyosságot azonnal meg is osztja az illetékes szervekkel, eligazítást adva további teendőikhez. A nemzetbiztonsági szolgálatok előtt elmondott beszédében ugyanis rámutatott, hogy az ellenzék a legnagyobb nemzetbiztonsági veszély a mai Magyarországon. És a szolgálatok ennek megfelelően teszik is a dolgukat, célszemélyként tekintve a nemzetbiztonságilag kockázatos személyeknek minősített újságírókat, közéleti személyeket, mindazokat, akik az Orbán-rezsimtől eltérő politikai nézeteket vallanak, akik – special thanks to Kövér László – tőről metszett utódai Kun Bélának, programjuk a nemzetárulás, s akik a „moslékkoalíció” részét képezik.

A Pegasus tehát így kaphatta meg valódi funkcióját, szerepét, értelmét: a belső ellenség ellen permanens harcot kell vívni, s le kell leplezni valamennyiüket.

Kövér László a joguralom (rule of law) dühödt ellensége, aki úgy gondolja, hogy a közhatalom és speciálisan ő, mint az országgyűlés elnöke nincs alávetve a jogszabályoknak, mintha csak a hatalommal felruházottak a jog felett állnának.

Kövér Lászlónak még ebben a förtelmes magyar politikai közéletben sincs helye, kiváltképp „harmadik közjogi méltóságként” (valójában totális méltatlanságként). Nem az én dolgom megmondani, hogy a jelenlegi helyéről hová kell kerülnie: erről legelébb több pszichiáter szakvéleménye hivatott dönteni.

KÖVÉR NÁCI IDEOLÓGIA ALAPJÁN TARTJA NEMZETBIZTONSÁGI VESZÉLYNEK AZ ELLENZÉKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.11.28.


Kövér László titkosszolgálati vezetőknek elmondott beszéde egy diktatúra elméleti alapvetése, amelyben a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélynek a politikai ellenzéket tekintik. Demokratikus országokban egy ilyen beszéd után egy politikusnak, különösen a parlament (!) elnökének, azonnal le kell mondania. Kövér azokat tartja a nemzetbiztonságra veszélyes elemeknek, akik az általa elnökölt parlamentben ülnek, mint alkotmányos jogokkal rendelkező választott képviselők. Kövér a nemzettel az uralkodó pártot, a nemzetbiztonsággal ennek a pártnak az uralmát azonosítja.

Jogállamokban a nemzetbiztonsági tevékenység nem szolgálhat politikai célokat és egyetlen politikai pártot, nem dolgozhat a nemzet egészének részeként működő ellenzéki pártok ellen. Kövér a nemzetbiztonsági szolgálatokat ilyen feladattal bízta meg, tevékenységüket egy párt uralmának szolgálatával és megvédésével azonosította. Ezzel a titkosszolgálatokat arra utasította, hogy eredeti feladatukkal ellentétes munkát végezzenek, alkotmányos esküjüket megszegjék.

A nemzetbiztonságra a legnagyobb veszélyt az olyan hatalom jelenti, amely az ellenzékét a nemzet és a haza ellenségének, idegen érdekek képviselőinek tekinti, és a demokratikus hatalomváltás lehetőségét ennek alapján felszámolja. Az alkotmányos rend megdöntését a nemzetbiztonsági szervezeteknek meg kell akadályozniuk, a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló törekvéseket fel kell deríteniük, és ez ellen kell harcolniuk. A jelenlegi titkosszolgálat azonban azok szolgálatában áll, akik az alkotmányos rendet megdöntötték, és diktatúrát hoztak létre...

KISPALÁDON, AZ UKRÁN HATÁRTÓL NÉHÁNY KILOMÉTERRE FELFÜGGESZTETT BÖRTÖNBÜNTETÉSSEL MEGÚSZTA A POLGÁRMESTER, HOGY SOK SZÁZ KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRT JELENTETT BE EGY-EGY LAKÁSBA

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2021.11.29.


Kispaládon, az ukrán határtól néhány kilométerre felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta a polgármester, hogy sok száz kettős állampolgárt jelentett be egy-egy lakásba (amikor ott jártam, a helyiek elmondták, hogy a ravatalazóba is, többek között). A vádiratban fel sem merült, hogy a fideszes országgyűlési képviselőknek közük lenne a dologhoz.
Két következménye lett az ügynek:
- A voksturisták közreműködésével 2019-ben már a volt polgármester szintén fideszes fiát választották meg.
-A Fidesz néhány hete törvényessé tette a csalást, immár mindenki oda jelentkezik be, ahová akar. A kettős állampolgároknak ehhez ki sem kell mozdulniuk otthonról, levélben megkapják a lakcímkártyát és a konzulátuson kényelmesen leszavazhanak BÁRMELYIK választókerületben. Innentől kezdve NINCS OLYAN, HOGY BILLEGŐ KÖRZET - ahol a Fidesz szoros eredményt mér, oda teljesen legálisan be szavazókat irányítani.
Ha az ellenzék ezt elintézné az alkotmánybírósági beadvánnyal és némi panaszkodással az Egyenes beszédben, akkor nagyon rosszul tenné. Ehelyett a minimum program, hogy haladéktalanul el kell kezdeni szigorúan és minden településre kiterjedően monitorozni a bejelentett lakosok számát, illetve minden nemzetközi fórumon jelezni kell az ügyet (én 2019-ben egy német forgatócsoporttal jártam a faluban). Ha pedig mindent meg akarnánk tenni azért, hogy "csak" az évi 150 milliárdból működtetett propaganda és az eddigi csalási módszerek maradjanak a Fidesznél, akkor a nyomásgyakorlás egységes és határozott formáival kellene élni.
Az ítéletről a Magyar Hang számolt be júliusban, friss cikkében pedig a mostani tapasztalatairól ír:


KÖVÉR: MEGGYALÁZTÁK SZENT MIKLÓS EMLÉKÉT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.11.29.


A verhetetlen páros: Bayer és Kövér


Bayer Zsoltnak a meleg Mikulásról, az ördögi internetről, a horrorisztikus német kormányprogramról beszélt, a magyar titkosszolgálatokról nem. (A vasárnapi adás felvételről ment.)

Bayer Zsolt fizikai erőszakra buzdított Hadházy Ákossal szemben

A képviselő egyelőre gondolkodik rajta, indítson-e pert a publicista ellen. Kellene.

Gattyán György NER-es kapcsolatai


A rendszer része, vagy éppen üldözöttje?

Összeomlik a távhőpiac a gázáremelkedés miatt

Karácsonykor vagy szilveszterkor kihűlnek a lakótelepek radiátorai – ezzel hozták a frászt számos magyar nagyváros polgármesterére a távhős szakemberek az elmúlt napokban.

Ha nem a miniszter veszi el tőle a benzinkutat, akkor majd a bank

A kormány saját olajcégét, a Molt és a hazai kisvállalkozókat hozta lehetetlen helyzetbe.

“Ugyanazokat a hibákat követjük el a járvány kezelésében, mint korábban”

Tavaly ősz óta meghalt több mint harmincezer ember, de semmit nem tanultunk a saját hibáinkból.

Összedugják a fejüket a világ legfejlettebb országainak miniszterei az omikron variáns miatt

Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban.

EP-küldöttség: tovább romlott a helyzet Magyarországon

A magyarországi látogatásról szóló beszámolót várhatóan hétfőn mutatják be a képviselő-testület állampolgári jogi szakbizottságában.

Hoppon maradt a PiS

Mateusz Morawiecki néhány nappal ezelőtt december 4-re és 5-re, Varsóba invitálta az Európai Néppárttól (EPP) jobbra álló európai parlamenti frakciók több pártjának vezetőjét, hogy a közös képviselőcsoportról tárgyaljanak, de ismét bebizonyosodott, hogy e tömörülések mennyire különböznek egymástól is milyen nehéz lesz közös nevezőre hozni őket.

Felcsúti Hírmondó

Az Mfor.hu megtalálta a világ legértelmetlenebb hirdetését.

Rúzsa Magdi cége 32 milliót kapott az Eximbanktól

A közzétett listából kiderül az is, hogy ezúttal 150 millió forintot fordít a pénzintézet kommunikációra és hol is lehetne jobb helye ennek a pénznek, mint a kormány kedvenc reklámcégénél, a Balásy Gyula tulajdonolta New Land Médiánál.

Kitiltják Orbán Viktort és közvetlen családtagjait az USA-ból?


“Rossz hír ez Orbán Viktornak, hiszen az eddigi dorgálásokat határozott intézkedések válthatják fel. Így lehetséges a kitiltás az Egyesült Államokból és az uniós pénzcsapok elzárása.”