2017. május 17., szerda

ORBÁN SVÁJCI BANKSZÁMLÁJA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.17.


Orbán Viktor miniszterelnöknek Svájcban van bankszámlája és erre a bankszámlára több százmillió forintos utalások érkeztek. Erről a bankszámláról az oroszok is tudnak, és vélhetőleg ezzel zsarolják Orbánt, aki emiatt nem a magyar, hanem az orosz érdekeket szolgálja.

Mindezt Gyurcsány Ferenc mondta el, legutóbb a Hír TV-ében nyilatkozott erről, de már korábban is belengette, hogy a saját szemével látta ezeket a számlákat, és most azon dolgozik, hogy megszerezze azokat. Egy orosz akcentussal angolul beszélő ember akarja neki eladni ezeket a dokumentumokat, mondja Gyurcsány, aki még azt is hozzátette, hogy feltehetően a közeli jövőben meg is fogja azokat szerezni.

A mindkét oldali megmondó emberek most azt harsogják szerte az országban, hogy Gyurcsány egy böszme, és ha vannak bizonyítékai, már régen előállt volna velük. Hülyét csinál magából, mondják azok, akik azt szeretnék, ha Gyurcsány hülyét csinálna magából, lejáratja magát, jobban tenné, ha eltűnne.

Gyurcsány Ferenc nem lehet – és nem is – ennyire hülye.

Szerintem inkább az van, hogy ezúttal tényleg nem mond igazat, legalábbis akkor, amikor azt állítja, hogy még nincsenek nála a bizonyítékok.

Szerintem – és ezt az állításomat semmivel sem tudom bizonyítani, tehát csupán egy feltételezés, amit most leírok, de talán nem teljesen alaptalan – Gyurcsánynak már a kezében vannak a bizonyítékok, vagyis a bankszámlák hiteles (hitelesített) másolatai.

Gyurcsány most azt játssza Orbánnal amit Orbán és a Fidesz vele játszott 11 évvel ezelőtt. Miután 2006. május végén elmondta Őszödön a beszédét, amiről elhangzásakor csak nagyon kevesen tudtak, az ezt követő időszakban a közélet azzal volt tele, hogy Gyurcsány és kormánya hazudik. Azt persze nem értette senki, hogy miért annyira fontos ezt ezerszer elmondani – az ellenzék szokta hazugsággal vádolni a kormányt és a miniszterelnököt, nincs ebben semmi rendkívüli. De akkor ez ment egész nyáron, majd végig, szeptember első felében.

Szeptember 17-én aztán megtudtuk, hogy mire ment ki a játék.

Feltételezésem szerint Gyurcsány bizonyítani tudja, hogy Orbánnak Svájcban sok százmilliós bankszámlái vannak. És azt is tudja, hogy Orbán is tudja ezt, tudja, hogy Gyurcsány mindent tud róla, és retteg, hogy mikor fog robbanni a bomba...

MEGSZAVAZTA AZ EP A MAGYARORSZÁGOT ELÍTÉLŐ HATÁROZAT DURVÁBB VÁLTOZATÁT

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.05.17.


Az Európai Parlament szerda délután 393 igen szavazattal elfogadta a magyar jogállamiság leépülése miatt aggódó határozatát. 221 képviselő szavazott ellene és 64-en tartózkodtak.

A javaslatot négy frakció (szocialisták, liberálisok, zöldek, egyesült baloldal) nyújtotta be, de többen támogatták, mint ahányan ezekben a frakciókban összesen ülnek.
Elindították a 7-es cikkely élesítésének ügyét

A határozat nyomán a parlament igazságügyi bizottságának elő kell készítenie egy szavazást arról, hogy elinduljon-e a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztését indítványozó eljárás. Ilyen súlyos büntetést még soha, egyetlen tagállam ellen sem érvényesítettek. Ha ez az eljárás végigmegy, akkor a magyar kormány elveszti a szavazati jogát az Európai Tanácsban, vagyis a minisztereket és miniszterelnököket tömörítő szervezetben, ami az EU legerősebb intézménye.

Most még csak az eljárás előkészítésének elindításáról van szó, és a végső döntéshez (több körös konzultációk után) még a tagállamok kormányainak minősített többségére is szükség lenne. Ám ezzel együtt is, ez nagyon kemény üzenet a magyar kormány számára arról, hogy az európai pártok többsége szerint megsértik a demokrácia legfontosabb alapjait...

PRIMADONNÁK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.17.


Itt mindenki primadonna szeretne lenni, még ha adottságai a szubrett szerepre teszik is alkalmassá.
Ez még hagyján, de nálunk a huszomharmadik alabárdos is meg van győződve arról, hogy a világ igazságtalan hozzá, és a Sors (az Úr, vagy a nagy Fehér Elefánt, esetleg a Földönkívüliek) csak neki adtak felhatalmazást arra, hogy népét kivezesse a pusztából.
Esetleg - elnézegetve mai politikusainkat - néhányan azt képzelik, és nem is alaptalanul, hogy ahogy ezek politizálnak, úgy ő is tudna.
Csak az a baj, hogy ezzel nem vagyunk kisegítve, mert ha tíz balfék helyett tizenegy támad, legfeljebb azok száma változott, akiket nekünk kell etetni, merthogy országmentő munkájuk ellenértékét azért egytől-egyig be akarják szedni, az hóttbiztos.

Pukli pártot alapít, merthogy szerinte - valószínűleg - kevés a rendelkezésre álló pártok száma, így választások előtt ideje számukat a mértani haladvány szerint szaporítani, természetesen fennen lobogtatva Orbán leváltásának zászlaját, melynek anyaga és szabásmintája többnyire a Fidesz szabóságából származik.
Puklival nincs bajom, Pukli olyan, amilyen - amikor rááll a mérlegre akkor az mínusz hatvan kilót mér, majd felveszi Orbán baksisát, melyet a szekerét toló hasznos és haszontalan idiótáknak párttámogatás címen utal ki, aztán elfelejtjük - már, ha egyáltalán észrevettük - mint már annyi másik pártocskát.
A társadalom olyan, mint az ember, még amikor szétrágja a rák, akkor is gyógyítja a pattanásait, és jól is teszi.

Magyarország a politikusok korlátlan lehetőségeinek országa, itt minden idiótából, önjelölt váteszből, faragatlan suttyóból lehet politikus, csak néhány dologra kell odafigyelnie.
Sokszor kell emlegetnie a magyar igazságot, rá kell játszania az emberi irigységre, kenetes nyilatkozatokat kell tenni magyarság és vallásügyekben, jól megválasztott ellenségképet kell felfesteni a társadalmi üzenőfalra - akinek erre nincs ötlete, az használja bátran Gyurcsányt.
Építsen bátran a nyugdíjas nénikék unoka-komplexusára, még akkor is, ha éppen le akarja húzni ujjukról az aranygyűrűt - minek már az magának Mama - és igérjen vadul, libacombot, tizennegyedik, sőt tizenötödik havi nyugdíjat, rezsicsökkentést, hazudozzon gátlástalanul, mint a sebesült katona, viszont mondja el ezerszer, hogy ő a tisztakezű politikus, aki még soha nem hazudott.
Ez új pártok fiatal politikusainál nagyon be tud jönni, ugyanis szigorú erkölcsi elveik azon aapulnak, hogy még nem fértek hozzá a pénzeszacskóhoz, mert ha eljön ez a perc, akkor elkezdenek majd ezek is lopni, mint a gép, csak ezek még rosszabbak lesznek, mint a Fidesz, mert ezek már erre a mentalitásra szocializálódtak.
Emlékezzünk a Fideszre, Orbánra, meg a lenyúlt és az MDF-el lemutyizott Tisztiházra - a tiszta tekintetű fiatalok és a hős ellenállók első valamirevaló bulijára, melyet a Munka Érdemrend arany fokozatával kitüntetett Nemzeti Tengeralattjáró elfelejtett kifogásolni...

A SZÜLŐSÉG 50 ÁRNYALATA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2017.05.17.


Szülőnek lenni minden, csak nem szürkeség... • Szülőnek lenni: ajándék. 
 • Szülőnek lenni: kaland.
 • Szülőnek lenni: felelősség. 
 • Szülőnek lenni: öröm. 
 • Szülőnek lenni: embertpróbáló feladat. 
 • Szülőnek lenni: egy új időszámítás kezdete. 
 • Szülőnek lenni: egy nagy csapathoz tartozni. 
 • Szülőnek lenni: lemondás.
 • Szülőnek lenni: szórakozás. 
 • Szülőnek lenni: békét találni.
 • Szülőnek lenni: határozottság.
 • Szülőnek lenni: folyamatos kétely. 
 • Szülőnek lenni: félelmetes. 
 • Szülőnek lenni: büszkeség. 
 • Szülőnek lenni: csoda. 
 • Szülőnek lenni: megismerni egy új lakberendezési stílust. 
 • Szülőnek lenni: nevetés. 
 • Szülőnek lenni: sok telesírt zsebkendő. 
 • Szülőnek lenni: játék. 
 • Szülőnek lenni: gyereknek maradni. 
 • Szülőnek lenni: értéket adni. 
 • Szülőnek lenni: folyamatos fejlődés. 
 • Szülőnek lenni: megható. 
 • Szülőnek lenni: aggodalom. 
 • Szülőnek lenni: megnyugvás. 
 • Szülőnek lenni: mindent ezerszer ismételni. 
 • Szülőnek lenni: meseözön. 
 • Szülőnek lenni: kreativitás. 
 • Szülőnek lenni: haladni a korral. 
 • Szülőnek lenni: fiatalság szérum....

SERES: ÉN ÉS ÉN MEG AZ IRÁN

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Seres László
2017.05.16.


"Mi nem a gazdasági szankcióktól vagy a katonai beavatkozástól félünk. Mi a nyugati egyetemektől félünk." 
(Khomeini ajatollah)


Mit akarunk állandóan Irántól? Miért van az, hogy Semjén Zsolt mostanában zavarbaejtően sokat tartózkodik vezető iráni politikusok és diplomaták társaságában? Jó, a főnöke sem akármilyen stratégiai partnerei előtt dönti meg úgy 30 fokkal a felsőtestét, de ez?

A legújabb mítingről már be sem számolt az MTI, azt Ungár Péter, az LMP politikusa vette észre az IRNA iráni hírügynökség oldalán: május 6-án Semjén és a budapesti iráni nagykövet szivélyes találkozót tartott, amelyen a magyar fél reményét fejezte ki, hogy a két ország bankjainak fokozott együttműködése fellendíti majd a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat. Szó volt még közvetlen repülőjáratról Budapest és Teherán között, meg hogy fokozni kéne a két ország akadémiai kapcsolatait.

Semjén Zsolt hivatalosan a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke. Nem irányít gazdasági tárcát, nem a nukleáris erőművek a szakterülete, centrifugát valószínűleg csak a mosógépében látott, az ajatollahok világával nagyjából az köti össze, hogy az ő kormánya is a nyugati egyetemektől retteg. És mégis: az a kormány, amelyik a Teherán–Moszkva–Damaszkusz-tengely által létrehozott európai menekültválság áldozatai ellen óriásplakátol, folyamatosan az elkövetőkkel gazsulál.

Jól értjük tehát, hogy a magyar kormány a keleti nyitást pont egy közel-keleti, mellesleg muszlim teokráciaként működő lator államhoz való dörgölőzéssel képzeli el, miközben itthoni politikáját az iszlámmal szembeni uszításra alapozza?

- kérdezi Ungár Péter a Facebookon, és a válasz az, hogy igen, jól értjük. De miért, miért értjük jól? Irán budapesti nagykövetsége azóta tisztázott egy félreértést, Semjén nem Belgrádban, hanem Budapesten tárgyalt az iráni nagykövettel, de a lényegen ez mit sem változtat: él és virágzik a kétoldalú viszony egy olyan állammal, amely a nemzetközi terrorizmus egyik fő szponzora, és sokszoros háborús bűnös Szíriában...

LEHETNEK-E ORBÁNNAK SVÁJCI BANKSZÁMLÁI?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.16.


A címben feltett kérdésre az egyszerű és gyors válasz az, hogy lehetnek. Valószínűleg vannak is. Valahova tenni kell a milliárdokat, amiket Mészáros Lőrinc nevében kilop. Nem lehet mindent a saját lábán álló lánya nevére írni. Kizárt, hogy amit Mészáros kap, az csak Mészárosé legyen. Voltak is rejtelmes svájci vonatozások.

Ez még akkor is így van, ha Orbán elsősorban nem anyagi haszonszerzés céljából használná a strómant, hanem azért, hogy a politikai hatalom mellett az ország gazdasági élete fölötti totális ellenőrzést is megszerezze, és azért foglal le mindent és ad a strómanja kezébe, hogy az ne kerüljön más kezébe, és ne legyen vele szemben egy potenciális gazdasági erő, egy tőle független hatalmi centrum.

Ahhoz, hogy ezt elhigyjük, Orbánnak minimum olyan puritánnak kellene lennie, mint amilyen Kádár volt a csirkéivel, a hokedlivel. De akit nem zavar – enyhén szólva – saját apja, családja állami pénzből való gazdagodása, aki a lányának egész szállodaláncot vásárol össze stróman által, ami majd egyszer átkerül a nevére, az nem puritán, aki utálja a korrupciót és a pénzt...

A FIDESZ-SZAVAZÓNAK TUDNIA KELL, MIT KOCKÁZTAT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.05.16.


Elég világosan kibontakoztak az erővonalak az utóbbi napokra az európai politikában. Magyarország a szavazati jogának -- eddig az unió történetében precedens nélküli -- felfüggesztésével játszik, ha nem hajlandó a már vállalt valamivel több mint ezer migránst/menekültet befogadni. A magyar kormány azonban változatlanul elutasítja ezt, részint, mert nem ért egyet a migráció ilyen kezelésével, részint, mert erre az elutasításra alapozta a belpolitikája tekintélyes részét és a hatalmát. Közben Orbán Viktor keletről reméli pótolni az eltűnő nyugati bizalmat, tőkét és politikai szövetségeseket, ami viszont nagyon komoly átfazonírozását igényelné a valóságnak, amennyiben a mai kereskedelmünk 80%-a Nyugattal zajlik, a magyar export 70%-át ide települt, nyugati központú cégek adják. Nagyon úgy tűnik, hogy ennek ellenére a törésvonal olyan mély már az Európai Bizottság és magországok, illetve a hivatalos magyar politika között, hogy azt már nem tudja semmi betemetni, és sodródunk az események végkifejlete felé, ami az országunk eddigieknél sokkal komolyabb szankcionálása lesz. Már csak azért is így van, mert egyes uniós kormányok utoljára ettől a lépéstől várhatják, hogy olyan nyomás alá kerül az Orbán-kormány, ami összefogásra ösztönözheti az ellenzékét is az EU-tagságunk védelmében. Emiatt is lesz ez a harc annyira kegyetlen.

A helyzetnek nincsen jó megoldása. Orbánék eltökéltsége a migránsok befogadásával szemben ugyan a mai európai mércével problematikus, de nem teljesen indokolhatatlan a magyar nemzeti identitás programjának megőrzése és a progresszivista napirend hátráltatása céljából. Elfogadható, hogy valaki nem barátja a kulturális egyneműségnek,, a határtalan toleranciának és Európa nemzetek feletti (föderális) egységének, amely hosszabb távon kilúgozza a kulturális értékeket és a nemzeti, vallási stb. sajátosságokat az európai politikai társadalomból . Akkor is elfogadható ez, ha közben minden egyéb érdekünk az EU-hoz köt; elfogadható, röviden, mert az említett veszélyek elkerülése szintén nagyon fontos érdek.

Innen a poszt címe. Félő, lassan bináris döntést kell hoznia a nemzetnek. 2018-ban már azzal a tudattal kell szavazni, hogy a következő ciklus során Magyarország az EU felé, vagy attól eltérő, "keleti" úton induljon el, egy időre visszafordíthatatlanul. Ez a döntés jórészt azoknak a szavazóknak a felelőssége lesz, akik idáig a Fideszre szavaztak, mert mai tudásunk szerint kizárt, hogy az ellenzék bármelyik csoportja többséget tudjon szerezni a választások után...

A MOSZADOT SZÚRTA HÁTBA, TRUMP IZRAELI KÉMEKET DOBTA AZ OROSZOKNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.17.


Ezúttal is csak gratulálni tudunk azoknak, akik állítólagos Izrael-barátsága miatt támogatták egy elmebeteg amerikai elnökké választását. A New York Times szerint az izraeli hírszerzés és titkosszolgálat adta át az Egyesült Államoknak azoknak az információkat, amelyeket az önmagát kontrollálni képtelen Trump átadott Amerika legfőbb ellenségének, az oroszoknak.

Ezzel nemcsak amerikaiak életét sodorta veszélybe, hanem a Moszad embereinek életét is, akik az információkat megszerezték, és Amerikának bizalmasan átadták. A nagyeszű pojáca a kiszivárgott, de megbízható hírek szerint az intimpistáskodás és fontoskodás közepette azt is elárulta az orosz külügyminiszternek és a washingtoni orosz kémfőnöknek, hogy melyik városból származik az információ, milyen forrásból és hogyan jutottak hozzá.

Az egészen biztos, hogy az információ egy órával a találkozó után eljutott az orosz, majd a szír és az iráni titkosszolgálathoz, amelyek azonnal elkezdték az izraeli kémeket felkutatni és ártalmatlanná tenni. Egy hálózatot kiépíteni az Iszlám Állam belső köreihez több évig tart, és akik ebben a hálózatban dolgoznak, halálos veszedelemben vannak. A Moszad most azon gondolkodhat, hogyan mentse meg a hálózatát és az emberei életét.

Az is kérdés, hogy a Moszad ezután mit oszt meg az amerikai hírszerzéssel, ha az elnök azt két perc alatt kipofázza az ellenségnek. Döbbenet, ami történt felfoghatatlan, és Trump még azt sem érzékeli, mekkora bajt csinált. Oroszok nem fognak ettől jobban harcolni az általuk is támogatott terrorizmus ellen, viszont tájékoztatják az irániakat, hogy tudnak laptopokba és más szerkezetekbe robbanószerkezeteket szerelni. Trump amerikai gépeket veszélyeztet.

Természetesen, ebből semmit nem fog fel, és ez semmit nem jelent azoknak a tyúkeszű és fanatikus idiótáknak, akik az izraeli szélsőjobb provokatív politikáját támogatják, a Bibliát összetévesztik a napilapokkal, és ráolvassák a jövőre szóló próféciákat a jelenre, s emiatt támogatják Trumpot, mert majd megszerzi azt a földet, amit Isten Ábrahámnak ígért. Egy szó sem igaz belőle, és az a jobbik eset, ha meg sem próbálja...

ÁLLAMOSÍTOTT SZEMÉT - ÚJABB LÉPÉSEK A PIACI SZEREPLŐK ELLEN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.05.17.


Bár a sokat vitatott, az iskolai papírgyűjtést ellehetetlenítő javaslatot már kivették a törvénytervezetből, abban így is maradt elég muníció, hogy kivéreztesse a piaci szereplőket. A jelszó: még több államosítást! A tervezet előkészítője az a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amely egy éves fennállása óta még mindig nem tudja ellátni a feladatát, ám most még több jogkört vonna magához. Ezzel tovább romolna Magyarország amúgy sem rózsás újrahasznosítási aránya, és az EU-s vállalások egyre távolibbnak tűnnek.

Még több állam!
A hulladéktörvény készülő változtatásának egy eleme, amely szerint az állam már az iskolai papírgyűjtésre is rátenné a kezét, hatalmas felhördülést váltott kiBár az időközben benyújtott módosítóból ez a javaslat kikerült, a piaci szereplők mégsem nyugodhatnak meg, maradt benne ugyanis éppen elég muníció, hogy kivéreztesse az ágazatot.
Lassan közeledik az időpont, mikor el kell számolni az EU felé a vállalt célértékekről (2020-ig 50 százalékos újrahasznosítási arány, most 32 százalék körül állunk), az intézkedés pedig nagyban csökkentené a szelektív gyűjtés hatékonyságát, valamint a versenyt is kiűzné a szektorból.
A benyújtott módosító az állami monopólium tágítását célozza a hulladékgazdálkodásban, és az a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) készítette elő, amely több mint egy évvel létrejötte után még mindig nem képes ellátni a feladatait. A legfrissebb hír ezzel kapcsolatban, hogy májusig közel 10 milliárdos tartozást halmozott fel a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) felé, és most újabb kizárólagos jogköröket kapna.
A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) szerint a változtatások versenyjogi szempontból elfogadhatatlanok, több 10 ezer ember munkáját sodorják veszélybe, és a környezetvédelmi célok ellenében hatnak.
A hatályos törvény alapján ma Magyarországon minden közszolgáltatónak biztosítania kellene négyféle anyag (papír, fém, műanyag és üveg) elkülönített gyűjtését. Ugyanakkor tavaly egy szakmai konferencián maga az NHKV ismerte el, hogy a magyar települések felén nincs szelektív hulladékgyűjtés. A települések 28 százalékán azért, mert eleve ki sem épült, 22 százalékán pedig van rendszer, de pénzügyi problémák miatt nem tud működni.
Ehhez jön még hozzá, hogy az országnak azon a részein sem működik ez rendesen, ahol létezik az elkülönített gyűjtés, és tudják is finanszírozni. Emellett az FKF Zrt. adatai szerint Budapesten a vegyes hulladékos kukák tartalmának 37,5 százalékában újrahasznosítható anyag volt.
A piaci szereplőket két olyan helyről is kitúrják, ahol eddig még labdába rúghattak: egyrészt alvállalkozóként sem dolgozhatnak be többé a közszolgáltatóknak (kivéve, ha nonprofit alapon működnek), és a lakosság nem adhatja el nekik a szelektíven gyűjtött szemetét.
Ha elfogadják a törvénymódosítót, az háromféle veszéllyel is fenyeget. Könnyedén előfordulhat, hogy a hulladék egy része (főleg a fémek) a feketegazdaságban kötnek ki, másik része elhagyottan, illegális lerakókban végezheti, valamint ennek eredményeképp összességében tovább romolhat az ország eleve gyenge újrahasznosítási aránya.
Intézményi ellehetetlenítés:

ÚJABB ÓRIÁSI ÁLLAMI BERUHÁZÁS MÖGÜL KERÜLT ELŐ ORBÁN APJÁNAK A CÉGE

444.HU/DIREKT36
Szerző: Zöldi Blanka
2017.05.


Mozgalmasan telt 2014 tavasza a miniszterelnök apja, Orbán Győző cégénél. Röviddel azután, hogy leszállított több száz tonna aknaelemet az Érden és környékén zajló csatornaépítéshez, a Dolomit Kft. belefogott két újabb projektbe is: a gánti telephelyről egyes teherautók a budapesti szennyvízberuházáshoz, mások ezzel párhuzamosan a Pest megyében fekvő, tápiómenti településekre kezdtek aknaelemeket szállítani. 

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy Orbán Viktor családjának céges érdekeltségeinek látványos növekedésében szerepet játszottak állami megbízások is, többek között a jórészt EU-s forrásból finanszírozott érdi és budapesti csatornaépítések. Sikerült újabb dokumentumokat megszereznünk, amelyek bizonyítják, hogy az Orbán-cég részt vett a közel 25 milliárd forintos költségvetésű, húsz települést érintő tápiómenti csatornázási projektben is.

A korábban bemutatott projektekhez hasonlóan a tápiómenti csatornázás esetében is nehéz pontos képet kapni arról, hogy az Orbán Győző többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft-nek pontosan mekkora bevétele származott az aknaelemek beszállításából, az érintettek pedig nem válaszoltak az erre vonatkozó kérdéseinkre.

Az viszont kiderült a tápiómenti csatornázás projektdokumentációjából, hogy – az előző cikkünkben említett Közgép, Duna Aszfalt és Mészáros Lőrinc cége mellett – több, az állami közbeszerzéseken jól szereplő építőipari cég is csatornázási elemek beszállítójaként alkalmazta az Orbán-céget. Az Euroaszfalt Kft., az A-Híd Zrt. és a Penta Kft. annak ellenére rendelték meg a Dolomit Kft. aknaelemeit, hogy azok piaci források szerint drágábbak a konkurencia termékeinél, igaz, többek szerint a minőségük is jobb...

ITT OLVASHATÓ

ÓKONTRI

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Oravecz Imre
2017.05.12....Be kellett tehát szolgáltatni minden egyébből, és a búzára külön gabonalapot kiváltani, azon a cséplési eredménytől kezdve mindent feltüntetni. És nagyon szigorú ellenőrzést ígértek. Terményt ezentúl csak írásos engedéllyel lehetett szállítani, kivételt csak a felesleg képezett, amely a péterkei gyűjtőhelyen volt leadandó.

Az ország azonban mégis csak háborúba keveredett. A következő év tavaszán csatlakozott Németország Jugoszlávia elleni hadjáratához, nyáron pedig hadat üzent a Szovjetuniónak. De egyéb tekinteteben is megnehezült az élet. Bevezették a jegyrendszert, és bizonyos cikkeket, így például sót, cukrot már csak jegyre lehetet kapni.

A háború miatt-e, vagy másért, októberben a beszolgáltatási kötelezettséget kiterjesztették az ipari növényekre, így a sörárpára is, és az egészet megtoldották azzal, hogy most már zsírt is kellett adni az államnak.

Steve a zsírt nem bánta, volt bőven, de a sörárpa kötelezettségi körbe vonása megrémítette. Bajban volt, nagy bajban! Mit csináljon most már? Hogyan gyarapodjon tovább? Hogyan valósítsa meg álmát? Leadni a sörárpa saját szükségleten felüli részét! Ennek nincs értelme. A sörárpából nincs saját szükségleten felüli rész, mint ahogy saját szükséglet sincsen, hisz nem magának termeszti. Akkor ez azt jelenti, hogy a teljes mennyiség az államé, és lehet, hogy fele-, negyedannyi pénzt se kap érte, mint eddig. Ez tehát zsákutca. A sörárpával fel kell hagyni. Termesszen helyette mást? Cukorrépát vagy dohányt? De hisz azokból is beszolgáltatás van. Mindenből. Próbálkozzék egyébbel? De mivel? Ha nagykapitalista és gyáros volna, jobb lenne a helyzet. Ha mezőgazdasági gépeket, autót vagy tankot gyártana, annak a hasznát nem vennék el. De ő nem gyáros, nem gyárt semmi ilyesmit, ő csak étel- és italalapanyagot állít elő. Ő csak növényt termeszt, mert földműves, és az is akar maradni.

Abban az esztendőben még egy rossz dolog történt. Magyarország a szövetséges Németország példáját követve hadat üzent az Egyesült Államoknak. Valószínűtlennek látszott, hogy a két ország közt harci cselekményekre kerül sor, és őt mint ellenséges ország állampolgárát internálják. Ha nem lett volna kétszeres érintett, csak nevetett volna ezen a lépésen, de az volt, és lesújtotta ez a hír.

Hamarosan levelet kapott a szüleitől. Az anyja levelezett velük, de ezt a nyomaték kedvéért az apja írta. Erélyesen felszólította, hogy hagyjon itt mindent, fogja a gyereket, és haladéktalanul jöjjenek haza, mert az ókontriban veszélyben az életük. Az anyja már a Szovjetunió megtámadása után is erre kérte, mert attól tartott, hogy behívják katonának. Azt válaszolta neki, hogy szó se lehet róla, a háború messze van, azonkívül nem hívhatják be, mert mint külföldi állampolgár nem hadköteles. Most viszont lehet, hogy fontolóra vette volna a kívánságuk teljesítését, ha nem lett volna már késő, ha nem vált volna a visszamenés eleve lehetetlenné azzal, hogy a két földrész közt megszűnt a polgári hajóforgalom.

Az új esztendőben már nem szerződött a sörgyárral, és minden földjét, amelyen addig sörárpát termesztett, búzával és kukoricával vetette be tavaszon. A kukorica nem sikerült valami fényesen, viszont jól fizetett a búza, az őszi, a tavaszi is, és csekély volt a szemveszteség, de elkeserítette, majdnem belebetegedett, hogy a sok búzát potom pénzért az államnak kellett átengednie.

A következő évben azonban mégis visszatérhetett a sörárpához, és újból szerződött rá, mert változtattak a beszolgáltatási rendszeren. Nem a földterület nagysága képezte többé az alapját, hanem az aranykorona-érték, és egyúttal bevezették azt is, hogy az összmennyiség egy ötödét ezentúl kenyérgabonában és zsírban kell, a fennmaradó részt ellenben szabadon választott termékben lehet teljesíteni. Az aranykorona-érték alapul vétele jó is volt, meg nem is. Nem volt jó, mert nem számított többé, miből mennyi termett egy adott földdarabon, a tekintetben viszont mégiscsak jó, hogy így, a szajlai földek általában alacsony koronaértékűek lévén, csökkentek a teljesítendő mennyiségek. De ennél is kedvezőbben hatott a szabadon választhatóság, az, hogy Steve a sörárpát búzával és kukoricával kiválthatta.

A beszolgáltatás így is nagy tehertétel maradt, és nem kezdi újra a sörárpát, ha nincsen még egy változás, ha nincsen az, hogy az új rendszer bizonyos birtoknagyság felett regresszíven működött. Minél több földje volt valakinek, annál kisebb volt az aranykorona szerinti kötelezettség. Ezt egyértelműen a nagybirtokosok kedvéért találták ki, és az ő helyzetén, aki középbirtokosnak is alig számított, nem könnyitett volna. Viszont ez adta az ötletet, hogy újszerű módon növelje a földterületét, és ha szerény mértékben is, de a kiváltságosok körébe tartozzon...


FORDÍTSD SZEBBRE!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kaczvinszky Barbara
2017.05.16.


...A férfit nem érdekli a magyarázat. Egyre hangosabban követeli a húsz forintját. Látszik, hogy megszokta, hangerővel mindent elér. Az meg, hogy egy idősödő, egyszerű asszonykával van dolga, mintha még fel is bátorítaná. Válogatottan és övön alul szidalmaz. Mintakövető polgár. De, hogy visszakaphassa a pénzét, nem megy simán. Kártyával kell kinyitni a pénztárgépet, újraszámolni, és csak aztán lehet visszaadni. Mi, akik a sorban állunk, boldogan odaadnánk a pénzt, csak fejezze be már végre a cirkuszt ez az úrnak nem nevezhető akárki. Előttem egy fiatal pár vár a sorára. A fiú próbálkozik, hogy rászóljon az akárkire, de az se lát, se hall. Párja, egy pici, szolid lányka a tekintetével próbálja vigasztalni az asszonyt. Én, aki az utolsó vagyok, pénzérmét szorongatok a kezemben, és tudom, ezt az embert csak hangerővel lehetne jobb belátásra bírni. Vagy kivezettetni, vagy rendőrt hívni rá.

De ez az egész hétköznapi brutalitás percekig tart csupán. Semmi kis történet, mindennapos eset. Nem ütött a férfi. Még nem. A húsz forintja jár neki. Aztán megoldódik minden. Pénztárgép, új számla, húsz forint kifizetve, akárki pedig hőzöngve távozik. Ott maradunk. A pénztárosnő, a pár és én. Szinte egyszerre sóhajtunk fel.

A fiatalokkal felváltva vigasztaljuk a szegény asszonyt. Ne, ne gondolja, hogy csak idióták és rosszak vannak. A pici lány elmeséli, hogy ő a munkahelyén ma csupa idiótával találkozott. Biztos front van, azért zombik az emberek. A fiú szabadkozik, hogy ő megpróbálta, de… Nem mondja ki, hogy kétszer nagyobb volt a másik. Borzasztó helyes pár. Tele emberséggel és szeretettel. A pénztárosnőben enyhül a félelem. Aztán elköszön a pár is. Már csak ketten vagyunk. Beszélgetünk. Ő harminc évig élt a környéken, aztán vidékre költöztek. Valóban vonat viszi haza. Egy olyan helyre, ahol még köszönnek egymásnak az emberek. Ahol még van kérem, köszönöm, bocsánat. Azt mondja, régen itt is szép volt… nem bántotta így egyik a másikat.

Fizetek, elköszönök. Jövök haza a sötétben. A sarkon egy férfi a házfalra vizel. Odébb viháncoló fiatalok. Pár alkesz a kisközért előtt behúzza még az esti, sokadik felesét. Hajléktalan társaink a park rácsának dőlve alszanak. Fönt az ég sötétkék, szinte fekete. Jobb szeretném, ha már reggel lenne… Addig is, jó éjszakát!

AZ ERDOGAN-REZSIM AZT SEM BÁNJA, HA A HALÁLBA MENNEK AZ ÉHSÉGSZTRÁJKKAL TILTAKOZÓK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kovács Margit
2017.05.16.


Ha az ember igazságtalanságot tapasztal, magával vagy mással szemben, több módon is eljárhat: behunyja a szemét, s igyekszik nem látni, gondolkozni, érezni. Vagy panaszkodik szüntelen, de nem cselekszik. Ezeknek semmi hasznuk, sem az egyénre, sem a közösségre nézve. Azt is teheti, hogy ír és beszél az igazságtalanság ellen, vagy csatlakozik egy tüntetéshez, akár tüntetést is szervez. Ez is az ellenállás egy formája, és soha nem felesleges. Ha a tüntetés nem hoz eredményt, akkor maradnak a radikálisabb megoldások, s ennek egyik erőszakmentes formája az éhségsztrájk.

Van abban valami mélységesen lenyűgöző és tiszteletreméltó, amikor valaki olyan meggyőződéssel s elszántsággal harcol valamiért, hogy képes magától megvonni az ételt heteken át, akár a saját egészsége árán is. Törökországban az éhségsztrájknak történelme van, főleg a 70-80-90-es éves években bebörtönzött baloldali politikai foglyok módszere volt ez, ami gyakran halállal végződött. 2017 tavaszán 217 kurd politikai fogoly lépett éhségsztrájkba, hogy a börtönökben levő embertelen körülmények, a kínzások, hatalmi visszaélések ellen tiltakozzanak, s hogy az igazságügyi minisztert felszólítsák, indítson vizsgálatot, s javítson a börtönbeli feltételeken.

A sztrájk 40 napra volt szervezve, de voltak foglyok, akik több mint 50 napon át nem ettek, s csak Selahettin Demirtaş felhívására szüntették be a sztrájkot, veszélyesen leromlott egészségi állapotban. Demirtaş – a kurd HDP párt társelnöke – 2016 novembere óta szintén börtönben van, 142 év börtönre ítélték. A hatóságok válasza a sztrájkra pusztán annyi volt, hogy Törökország zéró toleranciát mutat a kínzások és hatalmi visszaélések iránt, s a török börtönökben semmi ilyesmi nem tapasztalható. Tenni nem tettek semmit.

Lehet erre azt gondolni, hogy ez a sztrájk felesleges volt. De minden akciónak van hatása, még ha nem is rögtön, és olyan formában, ahogyan várjuk. Egy héttel azután, hogy a börtönökben elkezdődött az éhségsztrájk, egy apa, a 70 éves Kemal Gün a délkelet-törökországi Dersimből szintén sztrájkba lépett. Az idős ember azután kezdte a sztrájkot Dersim főterén, hogy a török katonaság három hónapon át válasz nélkül hagyta azt a kérését, hogy adják vissza neki a fia holttestét. A 27 éves Murat Gün a tavaly novemberi, illegális radikális baloldali csoportok ellen folytatott légitámadások alatt vesztette életét, s a hatóságok sem az ő maradványait, sem a többi kilenc fiatal halottét nem adták vissza azóta sem a családoknak...

DE JÓLÉT SEHOL NEM LESZ, AHOL ELVETEMÜLT DIKTÁTOROK TAPOSNAK A NÉP NYAKÁN


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.16.


Szeretett úri véreim – mondaná Ady, én meg hiába mondanám, hogy menjünk vissza Ázsiába (nyilván ha ezt akarnám mondani, de nem akarom), mert a poént már lelőtték előttem. Kötelező lenne legalább egyszer végighallgatni az alábbi 5 perces izét. Itt tartunk most, és pont leszarom, hogy ki mindenki koszorúzott még a Tienanmen téren az idők során, mert akkor Orbán koszorúja is elfér a többi mellett. Leszarom, hogy ha másoknak nem derogált, akkor Orbánnak se derogáljon.Zömítsük a mondanivalót:
 • Megdöglött a globalizáció, amiről Viktorovics az iskolában tanult.
 • A Kelet felzárkózott a Nyugat mellé.
 • A gazdaság húzóereje ma nem Nyugaton, hanem Keleten van.
 • Legnagyobb mennyiségben pénz ma Ázsiában halmozódik fel.
 • Viktorovicsnak meg a világ egy tekintélyes részének egyre bántóbb volt, majd a töke is tele lett azzal, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, demokráciából, piacgazdaságból, meg hasonló handabandákból.
 • Ezért Kína vezetésével a régi Selyemút mentén fekvő népeket össze kell kötni hajózás, vasutak, légikikötők, hidak, úthálózatok építése, fejlesztése által. Teszem hozzá én, nem Orbán, hogy ennek részeként 600 milliárdból, vagy ki tudja mennyiből – 85%-ban kínai hitelből! – korszerűsítjük a magyar városokat nagy ívben elkerülő, Budapest-Belgrád vasútvonalat a kínai tehervonatok legnagyobb örömére.
 • A legerősebb szupererős Kína tehát a döglött nyugati globalizációval ellentétes úton indult el – ezt hívják Egy övezet, egy útnak -, amely kifejezetten egymás elfogadására épül: mindenkinek joga van a saját társadalmi berendezkedéséhez, kultúrájához, megközelítéséhez, értékeihez. Nem megváltoztatni kell egymást, nem szövetségbe kell tömörülni, hanem el kell fogadni egymást úgy, ahogy vagyunk, és inkább össze kell kapcsolni ezeket az országokat, népeket, gazdaságokat.
Az Erdogan úr ánuszrózsáját megillető tiszteletteljes nyelvcsapkodásokat és a magyar e-re-det-le-gen-dák-ban (!?) illetve a közös múltban gyökerező, még nem létező, de a szimpátiára való különös tekintettel forrón óhajtott mongol-magyar gazdasági kapcsolatokról nem is mondok semmit, ugyanis az a gyógyszer ezúttal tényleg nagyon messze gurult.

Mondhatnám, ha felmentést akarnék keresni ennek a diktátorokkal kokettáló, közöttük otthonosan és felszabadultan mozgolódó illiberális pávának. Nem keresem a felmentéseket, nem fogom a gyógyszerre és annak folyamatosan látható mellékhatásaira. Ez itt maga a leggondosabban kidolgozott, legmesteribb stratégia. Aljasan profi munka. Ha elismerjük a profizmusát, ha nem.

Röviden: Orbán Pekingből megüzente haza a csordájának, hogy a Nyugatból már kiszipolyozott mindent, amit akart (és ebbe a még le nem hívott, de lehívás alatt álló utolsó fitying vissza nem térítendő európai támogatás is beleértendő), ideje egy másik útra lépni. Különösen aktuális ez az Európai Parlament holnapi plenáris ülése előtt, ahol az európai értékekre folyamatosan trágyeleves gumicsizmával taposó korrupt, elvtelen őfényességének hála, Magyarország újra terítéken lesz. A kérdés az, hogy aktiválják-e ama bizonyos 7-es cikkelyt, vagy még asszisztálnak egy ideig a nemtommihez, amit művel...

A REZSIM BÉKÉS ELTÁVOLÍTÁSÁNAK FORGATÓKÖNYVE

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.17.


Van ilyen. És még egyszerű is. Ráadásul közben kiderül, ki az, aki rendszerváltást akar, és ki az, aki csak bársonyszékben üldögélni.

Magam nem tartozom azok közé, akik Orbán választások útján való eltávolításában hisznek. De ez MOST mindegy. Van olyan menetrend, amiben megtehető, kétségeim abban vannak, hogy hajlandóak-e a pártok föláldozni magánérdekeiket a haza megmentése érdekében. Vágjunk bele, aztán majd elvitatkozunk róla a neten. Naszóval. Orbánék rendszerét csak kétharmados parlamenti fölénnyel lehet lebontani. Hiába nyerne bárki a választáson, ha a kulcspozíciókban ott maradnak a csak kétharmados többséggel leváltható Főcsicskák. Polt, Matolcsy, médiafőnökök, alkotmánybírák, sorolhatnám bármeddig. Oly sok hatalmat birtokolnak együtt, hogy simán megfojtanak bármilyen politikai kezdeményezést. Tehát a CÉL: kétharmaddal nyerni, hogy maradéktalanul ki lehessen űzni a férgeket onnan, ahová berágták magukat.

Ha MINDEN, Orbánnal szemben álló politikai erő szavazóit összeadjuk, elvileg meglehet ilyen többség. Pláne azért, mert Orbánék választási törvénye szűk többséget is nagyarányú parlamenti mandátumtöbbletté formál. Ez tehát olyan fagyi, ami könnyen visszanyalhat. A kérdés tehát az, hogyan tudjuk egybeterelni az ÖSSZES politikai erő szavazóit úgy, hogy rezsimlebontó többséget képezzenek, de ne tudják kisiklatni az új vágányra álló országvonatot. Igen, egy ilyenhez a Jobbik szavazói is kellenek, de annak leszabályozásával, hogy maga a Jobbik nem kerülhet kormányra. Minthahogy egyik párt sem egyébként. A Rezsim lebontásához ugyanis nem kell kormány. Elég egy kétharmados parlamenti többség, és 50 nap, hogy néhány törvényt meghozzanak, a Rezsim kihelyezett kulcsfiguráit lecseréljék...

133 NAP - A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG TÖRTÉNETE (TELJES FILM)

MANDINER BLOG - TÖRTÉNELEM
Szerző: Mandiner
2017.05.17.


„Dicsőséges vagy éppen szégyenletes. A hazai történetírás nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor a Magyar Tanácsköztársasággal foglakozott, Hetven éven át vagy csak pozitív vagy csak negatív köntösben mutatta be a 133 nap történetét. Ami 1919-ben Magyarország szétszakításával egy időben történt, az nagyban befolyásolta későbbi történelmünket. Hiába tartották életben a Tanácsköztársaságot kevesebb mint fél évig, kitörölhetetlen része lett a magyar történetírásnak. Manipulált iskolai tananyagok, hiányos történelmi feldolgozások jelentek meg könyvben és filmen. 1989-ben, a hetven évvel korábban történtek tisztázása mellékessé vált. Filmünk szándékolt célja, a Tanácsköztársaság későbbi feldolgozásának és így a megtörtént történelemhamisítás bemutatása is. Fontos tisztázni, hogy pontosan mi és miért történt 1919. március 21-e augusztus 1-e között.” – A Becsengetünk produkció történelmi dokumentumfilmje teljes hosszában az Indafilm kínálatában...

BOJKOTT

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.17.


"Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belőle is szörny váljék. S ha hosszan tekintsz egyörvénybe, az örvény visszatekint rád.” (Friedrich Nietzsche: Túl az erkölcs világán). 

Még az óvodában tanultam meg és gyakoroltam a sértődésnek azt a formáját, hogy nem szólok a másik gyerekhez, hadd szenvedjen szegény pára, hogy nem kommunikálhat velem. Míg gyönyörrel töltött el az, ahogyan a másik szenved, vagy éppen örül ennek a húzásomnak, nem vettem észre azt sem, hogy én magam is legalább annyira kárvallottja voltam ennek a döntésemnek, mint a másik, és innentől kezdve lehetett arról gondolkodni, hogy ki lett végül is ennek az egésznek a legnagyobb vesztese. Nos, ilyen óvodáskorú húzásnak tekinthető az MSZP-nek azon döntése, hogy nem hajlandó egyetlen Fideszes médiának sem interjút adni, mert korábban az Echo tévé munkatársai erőszakosan viselkedtek a párt miniszterelnök-jelöltjével szemben. Sőt, amint azt Nyakó István szóvivő ismertette, aki ezt a szabályt megsérti, vagy a párt politikai irányvonalától eltérőt mond, azt kirúgják a pártból, de legalábbis súlyos büntetésben részesítik. Már csak a kerékbetörés, a karóba húzás, a nyaktiló, és egyéb más kínzóeszköz alkalmazása hiányzik innen, és máris a középkorban érezhetjük magunkat. De a gondolkodásmódjukat tekintve mindenképpen sikerült önmagukat a középkorba visszatáncoltatni.

Komolyan nem tudom azt, hogy mi ezzel a céljuk. Talán az, hogy a Fideszes médiának nem adnak olyan információt, ami a párttól származik. Rossz ötlet, mert egyrészt ennek a médiának vannak olyan információi, amelyeket bármikor felhasználhatnak az MSZP ellen, mert a rendszerváltozás óta oly sok gyűlt össze belőle, hogy nyugodtan csemegézhetnek belőle. Elég felidézni azokat a korrupciós ügyeket, amelyek körbelengték a pártot, és máris telerakták olyan hírekkel az újságokat, amit az olvasók zabálni fognak. Továbbmenve: elég lesz tudósítani azokról a 4-es metró korrupciós ügyéről szóló bírósági eljárásokról, amelyek csak ezután fognak következni, de a friss információ erejével hatnak.

Másodszor azért rossz ötlet az interjú adásának megtagadása, mert éppen a „demokratikus” MSZP állít ki magáról olyan bizonyítványt, amely szerint korlátozható az egyének vélemény nyilvánítási szabadsága, hiszen a politikusainak megtiltották annak gyakorlását, igaz, csak a Fideszes média irányába. De milyen alapjog az, amelyet csak egy bizonyos média felé lehet gyakorolni, más felé azonban nem. Ezzel a húzásukkal éppen azt bizonyították be, hogy a pártban megvan az a késztetés, hogy alkalomadtán egy hajánál fogva előrángatott okra hivatkozva a Lisszaboni Szerződésben leírt és a tagállamok által kötelező alapjogokat csorbíthatja. Ilyen váddal eddig éppen az MSZP illette a Fideszt, holott pontosan most mutatott rá arra, hogy ettől még az MSZP sem mentes. A vélemény nyilvánítás szabadságának korlátozása olyan öngól a párt részéről, amit nagyon nehéz lesz megmagyarázni a választóknak és nehéz lesz megmagyarázni bárkinek, aki minimálisan is tájékozott a politikában...

BEALKONYUL AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK MA STRASBOURGBAN? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.17.


Egyre valószínűbb, hogy az Európai Parlament ma többségi határozattal sürget büntető intézkedéseket Magyarország ellen. A strasbourgi szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője a magyar szavazati jog felfüggesztését és azt követeli, hogy a kereszténydemokraták zárják ki végre a Fideszt. Az unió egyre kevésbé viseli el a lengyel külön utat is, a külügyminiszterek igencsak keményen nekimentek Varsónak. Orbán Pekingben kifejtett víziója viszont azt jelzi, hogy a miniszterelnök már szavakban sem tekinti fontosnak a demokráciát. Nem véletlen, hogy a Magyarországra menekült német neonáci éppen hozzá, a nemzet "Führeréhez" fordult. Az igazi Európa hívei - Merkellel és Macronnal az élen - ellenben a több és mélyebb Európa felé haladnak, ám nem tudni, hogy az osztrák konzervatívok új vezére mennyire komolyan gondolja, hogy rokonszenvezik Orbán egynémely gondolatával.

Politico

Formálódik a többség az Európai Parlamentben, hogy ma megszavazzák a Magyarország elleni szankciókat. A bírálók azt mondják, hogy az Orbán-kormány megszegte a közös értékeket, ezért meg kell fosztani a szavazati jogától. Ez lenne az első eset, hogy egy uniós intézmény nyíltan büntetést szorgalmaz a magyar fél ellen. Több frakció képviselői is úgy gondolják, hogy több mint 50 % támogatná a 7-es paragrafus alkalmazását a Lex CEU miatt. A vonatkozó indítványt négy politikai csoport terjesztette elő Strasbourgban és úgy hírlik, hogy azt valószínűleg a Néppárt jó pár képviselője is elfogadja. A luxemburgi Frank Engel, aki a Fideszt is magában foglaló EPP tagja, úgy véli, hogy az EP nem tehet úgy, mintha nem történt volna semmi. Nem lehet tovább tétlenül nézni, amint Magyarország csúszik a tekintélyelvűség felé. Vagyis intézményes nyomást kell gyakorolni az Orbán-kabinetre és új párbeszédet kell vele kezdeni az adott kérdésben. A Néppárt ugyanakkor továbbra sem tudja, miként reagáljon arra, hogy a magyar miniszterelnök sorozatosan megsérti az uniós jogot. Arra nem hajlandó, hogy kizárja a Fideszt, inkább azt kérte, hogy a magyarok egy hónap belül teljesítsék a Bizottság kívánságait a Közép-Európai Egyetem ügyében.

Die Welt

Az európai szocialisták strasbourgi frakcióvezetője sürgeti, hogy az unió vesse be a 7-es cikkelyt Magyarország ellen, mert a szervezetben nem csak az egységes piac, hanem a demokrácia és a szabadság is igen fontos. Vendégkommentárjában Pitella kiemeli, hogy az Európai Néppártnak több felelősséget kell tanúsítania, mert elviselhetetlen, hogy a pártcsalád milyen ellentmondásosan viszonyul a Fideszhez. Itt az ideje, hogy az EPP kizárja Orbán Viktort. Az olasz politikus rámutat, hogy az ellenőrizetlen globalizáció következményeként megosztott lett a világ: a nyílt, haladó társadalom hívei csapnak össze a bezárkózás, az intoleráns rendszer támogatóival. A törésvonal a Kelet és Nyugat, vagyis a szegények és a gazdagok között húzódik. Ebben a helyzetben a szociáldemokráciának meg kell újulnia, radikális javaslatokkal vissza kell nyernie a baloldali munkásszavazókat. A legfőbb az, hogy más Európát kínáljanak mindazoknak, akiket különösen sújtanak a változások. Arra is kitért, hogy lejárt a nagykoalíciók ideje...

RUSZKIK, HAZA? UGYAN MÁR!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 óra
2017.05.16.Zsaroló, az országra rátenyerelő hatalomként és a diktatúra egyik mintájaként tűnt fel ismét a szovjet változatában már eltűnt orosz politika Magyarországon. Hogyan hat ez a hazai rendszertagadókra? Nacionalizmust szül? Patrióta összefogást? Szilágyi Ákos esztétát, Oroszország-kutatót kérdeztük.


– Emlékszem, a kilencvenes évek elején egy interjúban azt mondta, hogy a magyaroknak könnyű a kiválás a bomló szovjet birodalomból, mert nem érdekli őket az orosz kultúra. Ma is így látja, létezik ez a közöny?
– A közömbösséggel csak azt próbáltam kifejezni, hogy az orosz világ, amikor hirtelen megjelent a magyar kedélyek láthatárán a 19. század elején, egyszerre volt túl közel és túl távol. Nem jött létre semmiféle romantikus fantáziakép a magyar kultúrában a rejtélyes „orosz lélekről”, mint Nyugaton. De olyan közel sem voltunk, mint például a lengyelek, hogy ez heves taszítást, fóbiát, gyűlöletet kelthetett volna a magyar társadalomban. Ezért válhatott tartósan szenvedélymentessé, flegmatikussá a magyarok viszonya az orosz világhoz. Bár mintha egész nemzeti ka­­rakterünkben lenne valami flegmatikus. Mintha képtelenek lennénk saját helyzetünk igazi érzelmi átélésére, a katarzisra, mintha mindaz, ami történt és történik a magyar társadalommal, nem hatolna el a szívéig.
– Ez a közöny azért mégiscsak furcsa, hiszen találkozásaink az oroszokkal ritkán voltak békések, mondhatni soha. Ezért is komolytalan Szijjártó külügyminiszter azon kijelentése, hogy a magyaroknak nincsenek olyan történelmi tapasztalataik, amelyek alapján félniük kellene az orosz politikától. Hogyne lenne ilyen tapasztalat! Vagy azt elmossa az amnéziára való hajlamunk?
– Oroszország először 1849-ben jelenik meg a magyar világ horizontján, de nem lelki értelemben, hanem robusztus fizikai erőként: „annyian vannak, mint az oroszok”. A túlerő, a vereség emléknyoma megmaradt, de a magyarok az osztrákokat tekintették ellenségüknek, ezért is az orosz és nem az osztrák csapatok előtt tették le a fegyvert. A következő találkozásra az első világháború vágóhídján került sor, de hát ez nem magyar–orosz háború volt. Az igazi törés a második világháború, ott viszont a kezdetet nem az oroszok idejövetele, hanem a magyarok odamenetele jelentette a náci Németország oldalán. Anyai nagybátyám, aki Kárpát-Ukrajnában volt a magyar megszálló csapatokkal, mikor Budapestre ért a front, gondterhelten azt hajtogatta, hogy ha az oroszok csak a negyedét csinálják annak, amit mi csináltunk Kárpát-Ukrajnában, kiegyezne vele...

ARRA MEGY KI A JÁTÉK, HOGY A CIVILEK NE AVATKOZZANAK A KÖZÜGYEKBE

HVG.HU
Szerző: Sebály Bernadett
2017.05.15.Politizálni minden civilnek joga. Épp ezzel védhetik meg magukat.

Magyarországon kiépült ugyan a civil szektor, de nincs egyetértés, hogy a szervezeteknek bele kellene-e szólniuk abba, hogy mi zajlik a parlamentben vagy az önkormányzati képviselő-testületekben. A szektor 27 év alatt nem tudta meghatározni a politizáláshoz való viszonyát, és emiatt gyenge érdekérvényesítő képességgel rendelkezik. Ennek a levét isszuk most is, amikor hazaárulónak bélyegzik a külföldi forrásokból is gazdálkodó szervezeteket. De a “külföld” csak ürügy, a cél a megosztás. A kormányzati propaganda végeredményben azokat igyekszik hitelteleníteni, akik alakítóivá akarnak válni a közösségük életét befolyásoló intézkedéseknek.

Egy kulturális és ifjúsági egyesület vezetője a napokban ezt írta nekem: „Nem szeretnék semmi politikai dologban részt venni – mi valóban dolgozunk, civilként”. Ezzel indokolta, hogy nem írna alá egy, a civil törvény módosítását elutasító állásfoglalást. Sokan gondolják úgy, hogy civil az, aki segít, információt ad, szolgáltatást nyújt, viszont nem nyilvánít véleményt semmilyen szakpolitikai döntésről. Eszerint a civil szervezetek tevékenysége a politika (jó) alternatívája.

Emellett vannak azok a civilek, akik a helyi vagy az országos politikai döntések alakítóivá akarnak válni. Feladatuknak érzik, hogy véleményt formáljanak arról, hogy megújul-e a helyi vasútvonal, hogy hova épüljön az új iskola, vagy felveszik-e rendes státuszba azokat a munkavállalókat, akiket most félpénzért alkalmaznak közfoglalkoztatottként. Szerintük lehet a civil szervezetek feladata a politizálás, mivel ez a közügyekbe való beleszólást, és nem a pártpolitizálást jelenti, ami alapvető állampolgári érdekünk.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból azt látjuk, hogy a 62 ezer civil szervezet kevesebb mint 6 százaléka regisztrálta magát érdekképviseleti szervezetként. Igaz, ezekből az adatokból csak hozzávetőleges képet kapunk. Vannak olyan szervezetek, amelyek szakterületük alapján (oktatás, egészségügy, kultúra) kategorizálják magukat, miközben megpróbálnak hatással lenni helyi vagy országos szakpolitikai döntésekre. Összességében azonban elmondhatjuk, hogy a politikai állásfoglalástól elzárkózó, a politikai kérdésekkel szemben közömbös „apolitikus” civil magatartás a meghatározó minta hazánkban.

De mi ennek az oka?...


OLVASÓI LEVÉL: EZ NEM NORMÁLIS ORSZÁG, NEM NORMÁLIS VEZETÉSSEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.05.16.


Kedves Szalonna!
Olvastam az erről szóló legfrissebb cikküket.

Rengeteg az olyan lopakodó adó, vagy járulék, ami a kívülálló számára, aki közvetlenül nem érintett, nem is tudatosul.


Én egyéni vállalkozó voltam, építész és statikus tervezés kategóriában. Voltak időszakok, amikor irtózatos terheket fizettem, viszont akkor még bevétel is volt, a terheket igazságtalannak tartottam ugyan, de mindig be tudtam fizetni. Kinyögtem. (Az egyéni vállalkozói forma talán a legmagasabb terhekkel járt mindig. Voltak hosszú időszakok, amikor bőven 50% fölött volt az adó és járulék terhem. Erre mindig azt mondták, hogy ugye leírható. Persze. Csak ki kellett termelnem. Egyedül.) De ez a múlt.

2010-től, amikortól az építőipar lejtmenete is katasztrofális stádiumba került, bevezették az elvárt jövedelem utáni járulékfizetést. Ez annyit tett, hogy abban a hónapban is, amikor egyetlen forint bevételem sem volt, 93.000 Ft járulékot kellett befizetnem. És bizony egyre sűrűsödtek azok az időszakok, amikor egyre több egymást követő hónapban és egyre hosszabban nem volt bevétel.

Egyetlen önvédelmi forma maradt, szüneteltetni a vállalkozást. Ennek lett egy járulékos hatása is: lehetetlenné vált bevállalni a kis munkákat. (Egy 300-400 ezres munka is kicsinek számít ebben a rendszerben.) Pl. kapok egy ajánlatot egy műszaki ellenőrzésre, 300 ezer forintért. A legrövidebb ilyen munka is minimum öt hónapig tart. Felveszem tehát a vállalkozói igazolványom, ami addig szünetelt. Onnantól kezdve csengetem a havi kilencvenháromezret az államnak. Az ugye négyszázötvenezer, és még nem csináltam semmit. Nem használtam telefont, autót, számítógépet, laptopot, stb. Szóval ezeket a munkákat az ember sajnálkozva lemondja, mert ezt csak folyamatos munka-ellátottság mellett lehetne bevállalni, ami már régóta nincs. És nyomják a statisztikákat arról, hogy Magyarországon fele annyi mérnök dolgozik, mint amennyire szükség volna. Hát ezért. (Is.)...

CEGLÉDI GYURCSÁNY-GYALÁZÓ CIKKÉRŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.16.Ceglédi Zoltán a 168 Órában írt “A blöffkirály paprikajancsi” címmel sunyi Gyurcsány-gyalázó cikket, amely az utolsó bekezdésben tesz olyan látszatot, mintha nem Gyurcsányról, hanem Donald Trumpról szólna. Ezért nevezi bátran Gyurcsányt blöffkirály paprikajancsinak, mert ha valaki beazonosítaná a valódi személyt, csak rámutat Trumpra, nem Gyurcsányról van szó.

Nagyon ócska trükk, az egész cikk eljárása és hangvétele is méltatlan a 168 Órához. Annál alpáribb dolgot még nem láttunk, amikor valaki Trump mögé bújva meri ordenáré stílusban, hangnemben pocskondiázni a valódi célpontot, aki történetesen Trumppal nem említhető egy lapon. Az összekötő kapocs, mellyel Trumppal húz párhuzamot, vele azonosítja Gyurcsányt, hogy Gyurcsány is megvádolta – egyelőre – bizonyíték nélkül Orbánt, ahogy Trump Obamát.

Csakhogy Gyurcsány vádjáról még nem derült ki, hogy hazugság, míg Trump ámokfutásáról ez egyértelműen bebizonyosodott. Lehet Gyurcsányt bírálni azért, mert úgy jelentett be egy zsarolásról szóló vádat, hogy semmivel nem bizonyította, ahogy ezt mi is megtettük. De ez a vád még igaz is lehet. Viszont ennek alapján Gyurcsányt ebben a mocskos stílusban leírni, morálisan kivégezni, ahogy ezt Ceglédi teszi, aljasság.

Ha ezt gondolja Gyurcsányról, akkor álljon ki férfiasan, mondja el, hogy szerinte Gyurcsány paprikajancsi, egy bohóc, akinek célja az, hogy beszéljenek, írjanak róla, a magamutogatás iránti vágya mindig is felülírt minden (valaha talán létező) racionális szempontot, és ennél még sokkal durvább dolgokat. De úgy beolvasni valakinek, és úgy lehordani a sárga földig, mintha nem róla beszélnénk, gyáva és jellemtelen dolog, igazi genyóság.

Persze, hiába írja oda Ceglédi a végén, mintha Trumpról beszélt volna ilyen nagy bátran, a szövegéből kiderül, hogy nem róla írt. Például azt írja, hogy “És tényleg azt hiszed, hogy nem tudja mindenki, hogy a vagyonod sem a vállalkozói ügyesség eredménye, hanem csupán „családban maradt”?. Ez tipikus Gyurcsány elleni vád, Trumpnál semmi nem maradt a “családban”. Ráadásul ez nem is igaz, Gyurcsány családja húsz éve sikeresen működtet egy vállalatot...


EZÉRT DÖRGÖLŐZIK ORBÁN KÍNÁHOZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.16.Már az Európai Unió utáni pénzcsapot keresi Orbán - amit Matolcsy Györggyel rendszeresen Kínában vélnek felfedezni. Pénz ugyan még mindig nincs, de az ideológiát már legyártották.

Elvesztette lendületét a globalizáció régi modellje, amely arra épült, hogy a pénz, a profit, a technológiai tudás Nyugaton van, és onnan áramlik a szegényebb, kevésbé fejlett keleti országokba. … Az elmúlt évtizedekben – különösen a legutóbbiban – ez megváltozott: a gazdaság húzóereje nem Nyugaton, hanem Keleten van, pontosabban a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé, technológiai fejlettség szempontjából a keletiek már nem maradnak el a nyugatiaktól, és igazából legnagyobb mennyiségben pénz ma Ázsiában halmozódik fel, ami azután megindul visszafelé, Nyugatra – legalábbis Orbán Viktor szerint, aki ezekkel a szavakkal igyekezett kínai vendéglátói kedvében járni. Nagy kár, hogy alig valami igaz csak az elhangzottakból.

Nézzük az alapvető tévedéseket, ferdítéseket:

– A globalizáció mindössze annyit jelent Anthony Giddens meghatározása szerint: "a világot átfogó társadalmi kapcsolatok intenzitásának növekedése, amely révén távoli helyek úgy kapcsolódnak össze egymással, hogy az egyik helyen bekövetkező eseményeket sok kilométernyi távolságban lejátszódó folyamatok befolyásolják, és viszont." Olyan iránya semmiképp sincs és nem is volt, amiről Orbán beszél.

– A technológiai tudásról elég lenne annyit mondani: Japán, Dél-korea. Persze ezek nem azok a keleti államok, amelyeket Orbán előszeretettel emleget. De azt állítani, hogy a fenti két állam ne lenne Keleten és ne lennének a technológiai fejlődés éllovasai fél évszázada – durva csúsztatás.

– A gazdaság húzóereje Orbán szerint Keleten van. Tudjuk, hogy előszeretettel álmodozik a miniszterelnök a Nyugat bukásáról, de az a rossz hírünk van számára, hogy még mindig az USA és az eurozóna után, harmadik legnagyobb gazdaság a kínai.

– Ázsia és a legnagyobb mennyiségű pénz: kétségtelen, hogy egy állampárt irányította diktatúrában – amelyben a központi költségvetés újraelosztását tudatosan minimális szinten tartják (Kínában a mai napig nincs általános nyugdíjbiztosítás például) – a szociális kiadások helyett hatalmas, látszólag a gazdaságot pörgető, állami beruházásokat tudnak végrehajtani. Mindennek azonban ára van: a kínai államadósság ma már meghaladja a GDP 250 százalékát.

Nem érdemes tehát nagyon komolyan venni Orbán hízelgő szavait. Mindez amúgy is csak a felvezetés volt mondandója lényegéhez: "a világ egy tekintélyes részének azért is elege lett a régi globalizációs formából, mert az két részre, tanárokra és diákokra osztotta a világot, és egyre bántóbb volt, hogy néhány fejlett ország állandóan kioktatta emberi jogokból, demokráciából, fejlődésből, piacgazdaságból a világ nagyobbik részét."...


A BUKÁSHOZ IS RÖGÖS ÚT VEZET (I. RÉSZ)

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.05.16....Sokan mondják ma, hogy a „kálvinista Róma”, eredendően jobboldali város, a baloldali értékekre csak egy viszonylag szűk kör fogadókész. Sok sebtől vérzik ez az állítás. A rendszerváltás óta történtek fényében is minimum kétséges a kijelentés igazsága. (Egyszer talán majd egy hozzáértő elvégzi például annak elemzését, hogy a rendszerváltáskor – a Debrecen nagyüzemeinek bezárásakor, magánkézbe történő átjátszásakor – a városban utcára került tízezrek és családjuk élete hogyan alakult, mi lett a sok ezer kényszer-nyugdíjassal, a munka nélkül maradt ezrekkel) A rendszerváltozást követő nyolc évben SZDSZ -es polgármester vezette a várost, 94′ -től szocialista többségű közgyűléssel. A Fidesz abban az időben nem volt több Debrecenben – ahogy hallani –, mint egy „postaláda”, ahova a leveleit kézbesítették.

A várost irányító két párt vezetői között óriási ellentétek feszültek számos fontos kérdésben,. Ez olykor személyi konfliktusokban is jelentkezett. Kifelé a szembenállás gyakran úgy jelent meg, hogy irányítatlan a város, a koalíció tagjai a koncért marakodnak. Debrecen fejlődése megállt, jelentősebb beruházás a nyolc év alatt nem történt. Ennek az árát a két párt 1998-ban drágán meg is fizette: a fideszes Kósa Lajost – aki addig a város politikai életében semmilyen szerepet nem játszott – választották meg polgármesternek.

Egy új, napjainkig tartó időszak/korszak vette ezzel kezdetét. Kósa Lajos és a Fidesz – ügyesen kihasználva a korábbi városvezetés hibáit, a két párt ellentéteit – fokozatosan maga alá gyűrte a várost és az ellenzéket is. Elég, ha csak annyit jelzek, hogy 2002 óta Debrecenben, egyéni önkormányzati választókerületben kizárólag fideszes jelölt nyert. Az eddigi mélypont a 2014-es önkormányzati választások után következett be. A közgyűlésben a Fidesz mellett csak a Jobbiknak van frakciója, a többi párt, vagy civil szervezet alacsony támogatottsága kizárólag egy vagy két képviselő bejuttatására volt elegendő.

A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy a Kósa-éra 16 éve alatt a városban minden intézmény a Fidesz irányítása, befolyása alá került, Lali király tudta nélkül a városban semmi sem történhetett. (Sokan esküsznek ma is arra, hogy a volt polgármester bólintása nélkül, továbbra sem történhet döntés komoly, nagy üzlettel kecsegtető beruházásokról. A család befolyását jelezheti, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének felesége az Európa Kulturális Fővárosa projekt operatív igazgatója lett. Biztos csak rosszindulatú pletyka, hogy a várost érintő számos kérdésben, meghatározó – a hitves vezette– a debreceni „elit” hölgyeit magában foglaló Kör Dáma Egyesület álláspontja, akik igyekeznek két szép szemüket a dolgokon rajta tartani.)

Aki nem alkalmazkodott a polgármester sokszor igen sajátos vezetési stílusához, azt a városban leírták. Legendákat beszélnek a baráti kör heti focimeccseiről, ahol a fáma szerint, hasonló módon dőltek el az ügyek, mint más városokban a vadászatokon. A több mint másfél évtized alatt minden egy kézben összpontosult. A gazdasági elit tagjai tudták, kihez kell fordulni, ha éppen zsíros üzleteket akartak megszerezni.

Debrecen egy része fejlődésnek indult, látványberuházások sora gazdagította a várost – és persze a nagyvállalkozói kört. Erre az időszakra tehető a Kölcsey Központ építése, a MODEM létrehozása, a Főnix Csarnok építése, a Piac utca új arculatának kialakítása és a nagy mű – a ma többnyire üresen kongó stadion. A korszak egyik emblematikus – a közvélemény előtt talán máig is rejtélyes – építkezése, a kettes villamos pályájának kialakítása volt, hosszú huzavonával, vitával, rengeteg kényelmetlenséggel az itt élők számára. A fáma szerint, az elhúzódó építkezés mögött az akkor még erős gazdasági hatalomnak számító miniszterelnöki barát és a polgármester közötti pénzügyi vita állhatott. Ez ma már az idő jótékony homályába veszett.

A Kósa korszak jelképe mégsem a villamos, hanem a Latinovits Színháznak csúfolt torzó, amely nyolc éve ott éktelenkedik – befejezetlenül. Az építkezőt – csókosnak mondott cég –természetesen kifizették, miközben a közel öt milliárdért felhúzott épület ma rágcsálók lakhelye. Minden választási évben megígérik, hogy befejezik, de eddig semmi sem történt...