2017. január 11., szerda

SZERETETRE VÁGYIK, DE EGY SZEKTAVEZÉRT NEM SZERETNEK A HÍVŐK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.11.Ilyen beszari kormánya talán még soha nem volt ennek a szerencsétlen országnak. Gyáva politikusok, a sajtó és a számonkérés elől kengyelfutó gyalogkakukként menekülő, túlfizetett, alulművelt, pitiáner harácsvitézek követelik a tiszteletet a szélrózsa minden irányából. Jó ideje töprengek azon, hogy mi a bánatért nem boldogok ezek? Hatalmon vannak, mindent elértek, amit akartak és mégis úgy vinnyognak hetedik éve, mint az a bizonyos örömlány a fürdőben.

Aztán rájöttem, hogy nem értek el mindent és nem kapták meg, amire leginkább vágynak. Az a rossz hírem van, hogy ez így is fog maradni. Igaz ugyan, hogy szinte bármit megtehetnek, szétdobhatják maguk között az ország vagyonát és vihetik haza a szajrét, jelenleg nincs számonkérés és nincsenek működő törvények, sem rendőrség, sem ügyészség, vagy bíróság, ami szembe merne menni velük. Néhány bíró van, aki független tudott maradni.

Ahogy az már lenni szokott, nem elég a meglévő, olyasmire vágynak, ami semennyi pénzért sem megvehető. Ezen a ponton be is fejezem a lábujjhegyen táncikálást, mert ebből senki sem fogja megérteni, hogy mit is akarok mondani. Legalábbis az biztosan nem, akinek jó lenne értenie, aki érti, az pedig magától is tudja.

A Fidesz, pontosabban Orbán rohadtul akarta ezt az országot. Győzni akart, uralkodni akart. Hosszú évekig dolgozott ezért, a lassan feledésbe merülő Simicska Lajos aktív segédletével. A győzelemhez kellett persze a jelenleg ellenzékben duzzogó MSZP balfaszsága és az, hogy az ország lakóinak elege legyen a szerencsétlenkedésből. Akkor győzött Orbán, felmászott a trónra és a már jóelőre kidolgozott taktika szerint elkezdett szétverni mindent maga körül. Az elsőszámú ellenség az értelmiség volt, ellenük konkrétan hadat üzent Felcsút kivénhedt focistája. Egyfajta kulturális forradalom zajlott az országban és ezt nem most mondom először, évek óta erről beszélek.

Pozícióhoz jutottak olyan figurák, mint Kósa Lajos, Németh Szilárd, Kövér László, Szijjártó Péter, Tállai András, Balog Zoltán, Hoffmann Rózsa és társaik. Olyan emberek, akik a versenyszférában legfeljebb egy portásfülkében teljesíthettek volna szolgálatot. Vannak persze agyafúrtabb talpnyalók is a vezér körül, mint Lázár, vagy Rogán. Orbán a butábbakkal nem nagyon tud mit kezdeni, nekik az a feladatuk, hogy teljesítsék a parancsokat. Az értelmesebbektől meg fél, mert veszélyt jelenthetnek a hatalmára és bármikor megtámadhatják a trónt, amikor megfelelőnek tartják az időpontot.

Nagyon tudatosan építette fel a szavazói bázisát is. A legbutább réteget célozta meg és célozza ma is a primitív, könnyen megjegyezhető üzeneteivel. Közben szeretere vágyik, de egy szektavezért nem szeretnek a hívők, hanem gondolkodás nélkül imádnak, rajonganak érte, rettegnek tőle. Mindent csinálnak, de nem szeretik...


RÉSZLETES BEISMERŐ VALLOMÁS NÉMETH SZILÁRD ÚR RÉSZÉRE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.01.17.


1456-ban találkoztam először Soros Györggyel. Akkor persze még nem úgy hívták, és mint utóbb kiderült, nem is ő volt. Utána még többször összefutottunk, először a nándorfehérvári csatában, majd amikor nem sokkal ezután behívta az oroszokat.

Tessék? Hogy ez nem lehet? Jó, hát akkor mondják meg az urak, hogy mikor és hol találkoztam vele. Nekem mindegy, csak legyen már valami. Akkor találkoztam vele, és ott, ahol az uraknak ez megfelel.

Profi tanú vagyok, ahogy parancsolni tetszenek.

Azt a viccet ismerik az urak, amelyik úgy kezdődik, hogy két háttérhatalom utazik a vonaton? Azt mondja a Kohn a Grünnek…

Micsoda? Hogy ne vicceket meséljek? Hanem mindent mondjak el, úgy, ahogyan történt?

Most, hogy említeni méltóztatnak az urak, már kezdek emlékezni: ürgebőr is volt, csőszkunyhó, jugoszláv békaemberek. Minden, ahogyan az meg van írva. Remélem, nem hagytam ki semmit.

Hogy miről beszélgettünk? Amiről mindig: azt mondta nekem a Soros, hogy ártani akar a magyaroknak. Mondtam neki, hogy én is.

Ennek nagyon megörült. Felvetette, hogy ártsunk együtt. Nekem először nem tetszett az ötlet, mert már hozzászoktam, hogy egyedül ártok.

De aztán mégis rávett valahogy. Volt nála ugyanis egy nagy halom papírpénz, tudta, hogy annak én nem tudok ellenállni. Ahogyan öreg barátom, Woody Allen, úgy én is elmondhatom magamról: a kedvenc számom a sok.

Miután gondosan megszámoltam a pénzt, mert üzletben ugye nincs barátság, a Soros azt mondta, hogy hozzunk létre egy háttérhatalmat. Én nem tudtam, hogy mi az, mert akkor még senki sem tudta, de nem akartam bunkónak látszani, ezért rábólintottam. Mint utóbb kiderült, ez jó ötletnek bizonyult.

Elkezdtük az ártást. Kezdetben kicsiben csináltuk, ezért először döcögött a dolog, ám idővel egyre jobban belelendültünk. Hamarosan nem csupán Közép-Európa legnagyobb ártói lettünk, de a tengerentúlon is lettek referenciáink. Ha valahol ártani kellett, szinte mindig minket hívtak.

Ma már álmunkban felébredve is bármikor képesek vagyunk ártani. Nemcsak a magyaroknak, bárkinek. (Legutóbb a cseheknek ártottunk, és egy romániai megbízásunk is aláírás előtt áll.) Mi ugyanis nem kedvtelésből ártunk, mint az amatőrök, hanem azért, mert egyedül ehhez értünk.

Nekem tisztelt urak, már az óvodában is az ártás volt a jelem, a Sorosnak meg a háttérhatalom. Végezetül engedjék meg, hogy kijelentsem: bízom Németh úr és társai nagylelkűségében, remélem, találnak enyhítő körülményeket a számomra.

HAJSZA A CIVILEK ELLEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.01.11.Erőteljes lépések következnek a nyíltabb diktatúra felé. Kriminalizálják és elkezdik üldözni civil szervezeteket Magyarországon. Mindez Oroszországhoz hasonlóan történik. A civil szervezetek semmi törvénytelent nem tesznek. A hivatkozás szerint Soros György támogatása valamilyen bűnös szándékot takar. Németh Szilárd rezsibiztos a Fidesz szándékainak biztos barométere, az ő megnyilvánulásai alapján biztosra vehető a hajsza és a zaklatás, amelynek semmiféle törvényi alapja nincs.

Németh Szilárd azt mondta, ő az "álcivil" szervezetekről beszélt, amelyek - véleménye szerint - "születésüknél és főnökeiknél fogva tartoznak Soros Györgyhöz". Soros György támogatása semmi máésra nem irányul, mint a nyitott, demokratikus társadalmak, a civilszféra szabadsága erősítésére, ami egy diktatúra számára elfogadhatatlan. Valójában a Soros-féle törekvéseket kellene támogatni, mert az szolgálja Magyarország érdekeit, a kiépülő diktatúrát kellene korlátozni, és a Németh Szilárd-féle hazudozókat és a főnökeit "minden eszközzel eltakarítani", ahogy ő azt magyar polgárok civil szervezeteiről mondta.

Németh szerint, akiket Soros támogat, azok nem civilszervezetek, hanem álcivil szervezetek, mert "befolyásolni akarja az adott ország politikáját". Németh Szilárd elfelejti, hogy az ország lakóinak joguk van befolyásolni az ország politikáját, egyénileg is, szervezetten is, civilként is, és pártokban is. Ez még nem totális diktatúra, ez majd csak lesz. Majd akkor legyen kedves ilyeneket mondani, vagy jelentsék be hivatalosan a diktatúrát és tiltsák be, hogy bárki befolyásolhatja az ország politikáját.

"Ezek létrehoztak egy velünk párhuzamos világot, egy fölöttünk lebegő világot, ahol ott vannak a tudósaik, a jelentéseik, (...) ezt egy milliárdos finanszírozza, hálózatba szervezi és politikai kérdésekben nyilvánulnak meg", nem szakmai és humanitárius kérdésekben - mondja Németh a súlyos bűntényt. Más akarat is lehetséges és jelen lehet, mint Orbán Viktoré, létezhet egy "párhuzamos világ" amely nem kiszolgáltatott a zsarnoknak és tőle függetlenül létezik.

Németh Szilárd szerint a kisebbségvédelem és a hátrányos helyzetűek segítése csak "álca", és ez jól látható volt az illegális bevándorlással kapcsolatban is, mint állítja, mert a "Soros György által pénzelt álcivil szervezetek" arra biztatják a bevándorlókat, hogy a nemzetállami politikát támadják. Egyrészt ilyenre senkit nem biztatott senkit, másrészt ha a "nemzetállami politika" egy ország bezárkózását, a világtól való elszigetelését és egy diktatúra kiépítését jelenti, akkor az ellen mindenki mindenkit bátran biztathat, hogy ezt ne engedje meg. De biztatásról szó nincs, a magyar civil szervezetek politikai tevékenységet nem végeznek, egyszerűen a létezésükkel jelentenek "fenyegetést" Orbán rendszerére: amíg vannak civil szervezetek, addig nincs minden a vezér kontrollja alatt. Nem tőle függ mindenki...

AMIKOR A MAGYAR NÉP ELKERGETTE A A HAZUG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÖT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.11.


Már közhellyé vált az a hazugság, hogy a Fidesz bármit megcsinálhat, nincs esélye ellene senkinek. Pedig ezt számos példa cáfolja a netadós tüntetésektől, a HaHá-n át, a választási regisztráció történetéig. És ott van Schmitt Pál lemondatása, ami tökéletesen megmutatja, mi kell ahhoz, hogy győzelmet érjünk el. 5 éve ezen a napon jelent meg a HVG első cikke Schmitt Pál plagizált doktorijáról, és ezzel indult el a folyamat, ami a köztársasági elnök lemondásához vezetett.

Schmitt Pált nem tömegtüntetések buktatták meg. Nem jóléti kérdés volt, és ügye nem érintette személyesen az állampolgárok tömegeit. Schmitt lemondatásáért egyetlen 5000 fő feletti tüntetést se tartottak. Mégsem volt a Fidesznek más lehetősége, mint lemondatni. Ehhez szükség volt egy tökös újságíróra, aki megírta a sztorit, egy kemény főszerkesztőre, és sok más újságíróra, akik végigvitték az ügyet, egy a tisztesség mellett kiálló tudományos munkatársra, egy kemény doktori tanácsra, bloggerekre, valamint aktivistákra és pártokra, akik nem engedték el a témát hónapokon keresztül. Schmitt Pálnak azért kellett mennie, mert a tisztesség mellett egy olyan koalíció jött létre, amely nem hagyta őt futni.

De nézzük, mi is történt.

A HVG.hu 2012 január 11-én robbantotta a bombát. Cikkükben azt írták, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök doktori dolgozatának 180 oldala majdnem szó szerint megegyezik egy bolgár sportkutató dolgozatával. Egy héttel később az is kiderült, további 17 oldal egy német szerző művével egyezik Schmitt doktorijában. Schmitt a plágiumvádat tagadta, de az állításokat nem tudta cáfolni. Végül a lap kiderítette, a köztársasági elnök 215 oldalas disszertációjából csupán 12 oldal lehetett a saját szövege.

Január 25-én a Semmelweis egyetem rektora, Tulassay Tivadar utasította a a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját, hogy hozzon létre vizsgálóbizottságot Schmitt Pál ügyében. A vizsgálat eredménye március 27-én került nyilvánosságra, és lényegében felmentette Schmitt Pált a vádak alól. Március 28-án viszont Fluck Ákos ügyvéd, a bizottság egyetlen állami alkalmazásban nem álló tagja nyilvánosságra hozta különvéleményét, amely szerint a dolgozat nem felel meg a korábbi követelményeknek sem, ezért meg kell vizsgálni a doktori cím visszavonásának lehetőségét. Ugyanaznap a Hallgatói Hálózat tagjai elfoglalták a SOTE rektori hivatalát, követelve a doktori cím visszavonását. 29-én az egyetem doktori tanácsa 33-4 arányban Schmitt Pál doktori címének visszavonása mellett döntött. A következő napokban számos kisebb tüntetést tartottak Schmitt Pál lemondását követelve. Az akkor még egységes LMP többször is demonstrált, ahogy tüntetést szervezett a Milla is az ügyben, és akadtak más demonstrációk is.

Az újságírók pedig folyamatosan újabb és újabb dolgokat ástak elő, cáfolták Schmitt védekezését, aki szerint a bolgár sporttörténész, akiről másolta a dolgozatát, engedélyt adott volna neki a másolásra. Az újságírók olyan akadályokba is ütköztek, hogy egy idő után tilos volt lemásolni Schmitt dolgozatát. De folyamatosan pörgött az ügy, és nem hagyták levenni a napirendről...

ROGÁN LAKÁSA TOVÁBB TÁGULHAT-SZÉPÜLHET

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2017.01.11.A propagandaminiszter vagyonnyilatkozatát nem vizsgálják, bezzeg a civilekét nagyon szeretnék látni.

Tegnap írta meg az Index, hogy az országgyűlés mentelmi bizottsága nem kezdeményez vagyonnyilatkozati eljárást Rogán Antal ellen, mert a gittegylet elnöke, dr. Vejkey Imre szerint az együttes Juhász Péter és további 108 ember által beadott kezdeményezések ALAPTALANOK.

Hiába tágult a Pasa parki lakás, és szépült a balatonlellei házikó, a mentelmi bizottság szerint minden rendben van, ráadásul: “a vagyonnyilatkozati-tételi kötelezettség egyébként sem az anyagi számonkérést, hanem a transzparenciát (átláthatóságot) szolgálja

Csodálatos definíció, köszönjük.

Közben a kormány háborút indított a Soros-támogatott civil szervezetek ellen, és vélhetően egyik első lépéseként a parlament honlapján már megjelent annak a törvénymódosításnak a címe, ami vagyonnyilatkozat tételére kötelezné a civil szervezetek tisztségviselőit.

Valaki ettől rögtön ihletet kapott, és pimasz levelet írt a civilek eltakarításáról álmodozó Németh “Rezsitábornok” Szilárdnak, és a mentelmi bizottság elnökének, Vejkey Imrének:

FOGLALOD A KURVANYÁDAT, DE NEM A MI HAZÁNKAT!

JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.01.11.Néhány napja Orbán 4 milliárdos irodájáról írtam. A számtalan reakcióból egy megütötte a szemem. Íme:

"Schuber Margit: azt úgy látszik ÖN nem hallotta még, vagy hamis HIREKET terjeszt, hogy a vár restaurálása egy hosszú folyamat, ami természetesen sok pénzbe kerül, de MAGYARORSZÁGOT LESZ HIVATOTT képviselni, és nem Orbán költözik be, csak az irodája.

Ön szerint hol kellene a MINISZTERELNÖKNEK AZ ORSZÁGOT REPREZENTÁLNI, vagy Önnek ahogy elnézem semmit sem jelent az ország érdeke, csak addig, amíg jó pénzeket lehet vele keresni.

A hazafiasság magában már nem kifizetődő ugye??????? Mivel Ausztriában lakom nagyon régóta, az interneten szoktam nézni annak idején az emberekkel kapcsolatos visszásságokat, törvényellenességeket stb. Jónak találtam a műsort. De most azt a következtetést vonom le belőle, hogy Önnek ez jó pénzt hozott a konyhára, megérte, tehát harcolt. Viszont hazafiasságból már nem. Csalódtam."

A válaszom:

LEHET-E "JÓ HELY" AZ ISKOLA?

OFOE BLOG
Szerző: Knausz Imre
2017.01.07.Alejandro Amenábar híres filmjében, a Más világban (Los otros) a Nicole Kidman által megjelenített fiatal anya és gyermekei egyre furcsább jelenségekkel találkoznak, a világ egyre félelmetesebb lesz számukra, lassan meggyőződésükké válik, hogy halottak szellemei veszik körül őket, míg végül kiderül – elnézést a spoilerezésért –, hogy éppen ellenkezőleg: ők azok, akik már nem élnek, csak árnyak, ezért szigetelődtek el végzetesen a világtól. A magyar közoktatás sem él már, csak azt hiszi. Tényleges hatása a fiatalokra alig van. Miközben szakemberek és politikusok érdekes eszmecseréket folytatnak a tantervekről, szinte fel sem tűnik, hogy mindaz a tudás, amit a tantervek rögzítenek, alig-alig válik a közműveltség részévé. Eközben nemcsak természetesnek vesszük, hogy elemi szinten nem tudjuk azt, amiből az iskolában pedig feleltünk és dolgozatot írtunk, de egyenesen viccesnek tartjuk a feltételezést is, hogy ennek a tudásnak bármi értelme lenne. „Már megint eltelt egy olyan nap, amikor nem használtam azt a tudást, amit az iskolában a kovalens kötésről tanítottak nekem. Ez nagyon különös” – mondja a hölgy a jól ismert mémben, és könnyen úgy érezhetjük, hogy mindannyiunk nevében beszél. Magyarra fordítva: „az iskolában csupa hülyeséget kellett tanulni, már nem emlékszem semmire, de nem is hiányzik.”

A hatékonyság e szembeszökő hiányának nyilván nagyon sok oka van. Egyet emelnék ki, mert kulcsfontosságúnak tartom: a fiatalok nem szeretnek az iskolában lenni, túlélésre játszanak, életük súlypontja az iskolán kívül található. Ezt közönségesen a motiváció hiányaként szoktuk emlegetni. Az iskola kényszer, kellemetlen kényszer, márpedig a kényszer nem kedvez a tanulásnak. Az iskola nem jó hely. És megfordítva: azzal tehetnénk a legtöbbet az iskoláért, ha jobb hellyé tudnánk tenni, ha a gyerekek ott jobban éreznék magukat. Többet érne ez minden módszertani megújulásnál.

Erre azt szokás mondani, hogy ez a motivációs deficit és alacsony hatékonyság éppen az alsó tagozatra igaz a legkevésbé. És valóban, ott még viszonylag jól mennek a dolgok. Meglátszik ez a tanulás eredményességén is: a gyerekek többsége végül is megtanul olvasni, írni és elemi szinten számolni, és kisiskolásként nem is utálja annyira az iskolát. Mindez igaz. És mégsem mondhatjuk, hogy minden rendben van. Sok minden, ami a felső tagozattól kezdve éles problémaként jelentkezik, csíraformában már a kicsiknél is jelen van. Én soha nem foglalkoztam kifejezetten az alsó tagozatos oktatás-nevelés kérdéseivel, így most egy kicsit kívülállóként próbálom megfogalmazni, hogy szerintem mivel járulhatnának hozzá jobban a tanítók ahhoz, hogy az iskola jobb hely legyen. Módszerem a következő lesz: felsorolok néhány dolgot, amelyek szerintem rossz hellyé teszik az iskolát, és ezekhez fűzök reflexiókat:

KÉMEK A METRÓN

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Fried Rudolf
2017.01.11.Harminc évre titkosíthatják a metrókocsik állapotát, tudta meg a hvg.hu. Most már nyugodtan lehet aludni, egyetlen orosz vagy észak-koreai kém sem fogja megtudni, mi is van ott lent a metróval.

A vasúti járművek biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos törvény módosításával kormányunk arra is megteremtette a lehetőséget, hogy titkosítsák a 3-as metró állapotáról szóló információkat. Ahogy elmondja nekünk a nemzeti fejlesztési minisztérium, erre nemzetbiztonsági, bűnüldözési és bűnmegelőzési okokból van szükség. A titkosítás legfeljebb 30 évig tarthat.
Tekintettel arra, hogy 30 év múlva 95 éves leszek, most szeretném még friss és gondolkodó fejjel megkérdezni ennek a törvényjavaslatnak a szerzőjét: gondolt-e arra, hogy az emberek, akik minden áldott nap használják a borzasztó állapotban levő, titkosításra alkalmas csodát, minden pillanatban katasztrofális...

MŰKÖDNEK-E A MOZAIKCSALÁDOK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Hermán Noémi
2017.01.11.„Az én gyerekem és a te gyereked bántja a mi gyerekünket”…

A mozaikcsaládok száma hazánkban is növekvő tendenciát mutat. Ennek elsődleges oka, hogy rengeteg a válás, nem kímélve a kisgyerekes családokat sem. Az sem ritka, hogy a gyerekek (vagy például az egyik gyerek) apánál marad, így egy új kapcsolatba a nő és a férfi is gyerekkel érkezik.

Vajon működőképes lehet-e egy olyan család, ahol nem (csak) a hagyományos szereposztás létezik, hanem fogadott gyerekek és szülők tarkítják a képet? A válasz persze nem ennyire egyértelmű.

Milyen problémákkal kell megküzdeniük a mozaikcsaládoknak?

Az elsődleges és lelki szempontból talán legnehezebb próbatétele a mozaikcsaládoknak a szerepek újraírása. Egy hagyományos családmodell után belecsöppenek a gyerekek egy egészen új élethelyzetbe. Apa már külön él, így a funkcionális apaszerepet egy kezdetben idegen férfi tölti be. Nemcsak a gyereknek, de a nevelőapának és a vér szerinti apáknak is nagyon nehéz ezt a helyzetet jól kezelni. A szerepek megváltozása bizonytalanságot, szorongást, az addigi kapcsolati stratégiák elvesztését okozhatja. Mindezt megnehezíti a lojalitáskonfliktus, hogy vajon a külön élő apának vagy anyának feleljek meg inkább?

Szintén komoly problémát okozhat, ha eltérő stílusban nevel anya és az új párja. Ez még markánsabb, ha mindkét fél gyerekkel érkezik az új családba. Mások a szabályok, mások a szokások, más a napirend, stb… A gyerekeknek az adja a legnagyobb biztonságot, ha állandóság veszi őket körül, és pontosan érzik a kereteket. Nyilván az új rendszer kezdetben még nagyon ingatag lesz, ez valószínűleg kihat a gyerekek viselkedésére, lelki állapotára.

Ha mindkét félnek vannak gyerekei, és a gyerekekkel együtt költöznek, sokkal nagyobb a rizikó, de mégis sok a sikertörténet. Itt ugyanis nem csak a szülői és a gyermeki alrendszer közti szerepviszonyokat kell újragondolni, hanem a gyermeki alrendszer önmagában véve is jelentősen módosul. Kapnak ugyanis egy (vagy több) testvért/barátot/sorstársat, vagy minek is nevezzük? A gyerekek maguk sem tudják hova tenni az új családtagot. Nagyon intenzív, és ellentmondásos érzések is megjelenhetnek, egyszerre kedvelhetik és utálhatják egymást. Gyakori a féltékenység, vagy nagyobb gyerekeknél még akár a vonzalom is megjelenhet… Az édestestvérek közötti viszony is gyakran megváltozik ilyenkor.

Ha viszont csak az egyik félnek vannak gyerekei, a szülői alrendszer lesz kissé instabilabb. Nem lehet elvárni egy új pártól, hogy apaként szeresse a gyerekeket, hogy az apai szerepet vegye fel. E nélkül viszont javarészt a nő vállát nyomja a teher és a felelősség...

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: KÖZMUNKÁSOK ORSZÁGA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.10.A tömegesnek tekinthető elszegényedés folyamatos volt az elmúlt időszakban. Azt eredményezve, hogy jelenleg az ország lakosságának több mint a harmada mélyszegénységben élőnek mondható. Ami az ennek hatására is erősödő kivándorlási hajlandósággal akkor is zuhanórepülést jelenthet, ha eközben induló harsog a szakadék szélén.

A 168 óra közöl egy összeállítást a most aktuálisan kormányzó csapat munkásságának hatásáról. Nem is titkoltan a kormány és politikusai által használt „elmútnyócév”, mint univerzális indok hatására. Az elmúlt hét év értékelése szinte biztosan nem mentes a szubjektív hatásoktól. Ami persze senkit sem fog visszatartani a számsorok elemzésétől. Engem sem.

Egyben le is ragadva egy adatcsokornál. Annál, amely a szegénység, és általában a „saját bőrön” közvetlenül érzékelhető jelenségek környékét járja körül. Már csak azért is, mert a korábbi szegénységi, pontosabban a létminimum alatt élők számát szolgáltató adatokkal mostanában adós a KSH. Talán nem is teljesen véletlenül. Mármint akkor, ha a KSH adataira is igaz, hogy vagy alátámasztják a kormánypropagandát, vagy nem is léteznek. Amitől persze nem lesz kevesebb hajléktalan, éhesen iskolába menő gyermek, és a sorok sem lesznek rövidebbek az ételosztásoknál. De legalább a számok nem lesznek annyira árulkodók. A Policy Agenda által számított negyven százalék körüli érintettség valószínűleg jobban korrelál a mindennapi tapasztalatokkal, mint a hivatalos, és sok szempontból hurrá-optimista kommunikáció. Már csak azért is, mert a foglalkoztatási adatok is inkább erre utalnak.

Természetesen tudjuk, hogy a hivatalos szöveg szerint soha nem látott magasságokba nőtt a foglalkoztatottság. A baj ezzel az, amit szinte mindig hozzátesznek az elemzők, de hiányzik a hivatalos szövegekből: az adatok erősen torzítottak. A foglalkoztatottak közé beszámítani a külföldön dolgozó százezreket olyan erős torzítást jelent, ami már önmagában is megkérdőjelezheti a KSH hitelességét. De a munkáltatott szegmensbe beszámított közmunkások is erősen torzítják az adatokat. Különösen azért, mert a közmunkások többségét a minimálbér alatti jövedelem-színvonalon javadalmazzák. Ők tehát gyakorlatilag automatikusan kerülnek a létminimum alatt élők táborába. Amennyiben a családjukban eltartottak is vannak, akkor gyakorlatilag a mélyszegénység felé vezető úton haladnak. Gyakorlatilag esélytelenül a kilábalásra. Mert nincs remény tartalékképzésre. S amennyiben nincs remény a gyermekük továbbtaníttatására, akkor generációsan ragadnak bele ebbe a sorsképbe. Ebből a szempontból az Orbán-kormány tehát megvalósította azt a zsellérnosztalgián alapuló társadalom-szétszakítást, ami valószínűleg már a „rendszerváltó” kormány szeme előtt is lebegett. Egyébként ezen a helyzeten az sem javít, hogy a minimálbér csak az idén fogja – talán – utolérni a KSH által számított létminimumot...

TOTÁLIS ÖSSZEBORULÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.01.11.


Medgyessy Péter volt miniszterelnök újra hallatta a hangját politikai kérdésekben. Egy róla készült filmben azt állította, hogy az ellenzéknek, pontosabban a Jobbiknak, az MSZP-nek és a DK-nak össze kell fognia ahhoz, hogy a Fideszt leválthassák. A volt kormányfő szerint ebben most nem lehet finnyáskodni, el kell dönteni azt, hogy mi a prioritás: a pártok parlamenti részvételének biztosítása, vagy a mai hatalom leváltása. Megjegyzem, hogy az előbbi egy kevésbé ambiciózusabb terv, mint az utóbbi, hiszen minden megjelölt párt simán bejuthat a parlamentbe a 2018-as választás során. Az utóbbival azonban, vagyis egy totális összeborulással sok probléma lehet, amit érdemes részletesebben átgondolni.


Elsőként azt kell rögzítenünk, hogy ezzel az összeborulással még matematikailag sem biztos az, hogy e három párt képes leváltani a Fideszt. A kormánypárt ugyanis hosszú évek óta meggyőző fölénnyel vezeti a pártpreferencia listákat, és az újonnan hozott szociális és gazdasági, ezen belül adózási intézkedéseivel ezt az előnyét minimum megtartani, stabilizálni, de inkább növelni tudja a következő időszakban. Ezt támaszthatja alá az a gyakorlatban létező tény, hogy három párt támogatottságának matematikai összege nem egyenlő a totális összeborulás eredményeként létrejövő tényleges eredménnyel. Ez közismerten abból adódik, hogy az egyes pártok támogatói egyben más pártok elutasítói is lehetnek. Vagyis ha az X pártra szavazási készséget mutatnak, ezzel párhuzamosan Y pártra egyáltalán nem szavaznának, még ha az egy választási együttműködésben van is az általa preferált párttal. Mindezek a tények azonban nem csökkentik Medgyessy Péter azon javaslatának értékét, hogy az ellenzéki pártoknak össze kell fogni, ha le kívánják váltani a Fideszt...


BEPERELTÜK A TITKOSSZOLGÁLATOT AZ ELTITKOLT SOROS-TANULMÁNYÉRT - ORBÁNÉK MEGINT FINKELSTEIN KOTTÁJÁBÓL JÁTSZANAK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin - Bokody Tamás
2017.01.11.A külföldi hírszerzésre specializálódott Információs Hivatal nemzetbiztonsági érdekekre és mások jogainak védelmére hivatkozva nem adta ki az Átlátszó közadatigénylésére a környékbeli országok Soros-támogatott szervezeteiről készült tanulmányát, ezért bepereltük a titkosszolgálatot. Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese egy tegnapi sajtótájékoztatón már arról beszélt, hogy minden eszközzel vissza kell szorítani, és “el kell takarítani” az országból a Soros-birodalom civiljeit. Úgy tudjuk, hogy a magyar kormány a tavaly nyáron elfogadott izraeli “civil átláthatósági törvény” bevezetésénél bábáskodó konzervatív amerikai kampányguru, Arthur J. Finkelstein tanácsai alapján jár el az ügyben.

Lázár János kancelláriaminiszter a november 17-i Kormányinfón beszélt arról, hogy veszélyesnek tartja Soros György tevékenységét, ezért figyelik az üzletember alapítványai által támogatott magyarországi NGO-k működését, és készítettek egy tanulmányt arról is, hogy a környékbeli országokban milyen befolyásolási kísérleteket tettek a Soros által támogatott szervezetek.

Tíz nappal korábban Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke a kormánypárti Magyar Időknek arról beszélt, hogy már januárban eldőlhet, hogy az ún. Soros-akta mely részeit hozzák nyilvánosságra, mert


“…fontosnak tartja, hogy a közvélemény is pontos képet kapjon arról, hogy magukat civilnek hazudó szervezetek mindenféle legitimációs megméretés nélkül miként avatkozhatnak bele a magyar belpolitikába Soros György anyagi és egyéb közreműködésével.”

Ezután az Átlátszó közadatigénylésben kérte kiadni az Információs Hivataltól (IH) a Lázár által említett tanulmányt, ám a külföldi hírszerzésre specializálódott titkosszolgálat nemzetbiztonsági érdekekre és mások jogainak védelmére hivatkozva megtagadta annak nyilvánosságra hozatalát.


Előzmények

Titkos a Soros-támogatott szervezetekről készült titkosszolgálati tanulmány

A Magyar Idők megint félrefordított egy putyinista összeesküvéselméletet

Titkolja a kormányszóvivő, hogy mennyi támogatást kapott Soros Györgytől

Soros György, mint a liberális Blofeld

Eurábiát csinálnak a Sorosok és Rotschildok – Beépültem a CÖF-be, II. rész

Miért a Hit Gyülekezete adta ki magyarul Udo Ulfkotte konteóit?

Hogyan lettek a Fidesz hasznos hülyéiből amerikai ügynökök?

Soros György kommunista?

Amerikai kotta: a CIA, John McCain szenátor és a Human Rights First igaz története

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak?

A közadatigénylés megtagadása miatt a bírósághoz fordultunk, és bepereltük az Információs Hivatalt. Az Átlátszó jogászai szerint ugyanis több okból sincs rendben, hogy az IH megtagadta az adatigénylésünket. Beadványunkban hivatkozunk arra, hogy:

EBBEN AZ ORSZÁGBAN CSAK AZ EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA GÜRCÖLŐ KISEMBERT LEHET ANYAGILAG SZÁMONKÉRNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.10.Régóta nem foglalkoztam név szerint és kiemelten Rogán Antonio propagandaügyi kenőpénzes zacskóval. Nem őriztünk együtt sem libát, sem egyéb jószágot, úgyhogy eddig sem azért foglalkoztam vele név szerint és kiemelten, mert tetszik vagy nem tetszik a pofája.

A magyar politika és közélet legbotrányosabb, urizáló-rongyrázó luxusban pöffeszkedő figurája (jut eszembe erről, hogy a drágajó Vajna parókakészítő mester sem tartozik már az Eximbanknak, visszafizette a hitelét, hatalmas kő gördült le a nemzet szívéről) eddig is hetente szolgáltatott indokot arra, hogy kénytelenek legyünk reflektálni becsesnek alig nevezhető személyére.

Ezúttal az ingerem küszöbét az rugdosta gyomorszájon, hogy barátunk a falon túlmenő miniszterelnöki bizalomban a parlament mentelmi bizottságának jóindulatát is kiérdemelte. Mint Bayer Zsolt a lovagkeresztet. Történt ugyanis, hogy Juhász Péter, az Együtt politikusa, valamint lekaraktergyilkolandó leendő elnöke és további 108 naiv polgára ennek az országnak, még tavaly kezdeményezték vagyonnyilatkozati eljárás megindítását Rogán Antal ellen.

Gyanítom, hogy Rogán és a parlament mentelmi bizottsága ugyanazzal a lendülettel csapdosta rojtosra a térdén a gatyát a röhögéstől, mostanra meg kiizadták a megfejtést: nincs itt semmi látnivaló. Igaz, eddig sem volt. Az Index beszámolója szerint a KDNP-s triplanulla Vejkey Doktor Imre által vezett bizottság egy jó hónapnyi herevere és több mákos bejgli elfogyasztása után megállapította, hogy a "Juhász Péter és 108 társa általi kezdeményezések nyilvánvalóan alaptalanok, mert azok nem felelnek meg a vagyonnyilatkozati eljárásban meghatározott alapvető feltételeknek".

Hát már hogyan is feleltek volna meg? Juhász és „bűntársai” a tisztességes Rogán Antalok lejáratásában azt nehezményezték, hogy a szakonyfalui parasztlegény balatonlellei – polgármester testvérével közösen birtokolt – nyaralójának felújítási költségeit aligha tudta volna fedezni bevallott jövedelméből. (Erről itt írtam részletesen az Átlátszó tényfeltárása alapján.) Ergo: elég sanszos, hogy a Rogán vagyonbevallása és a valóság egy párhuzamos univerzumban sem keresztezi egymást.

Hatalmas meglepetésünkre a parlament mentelminek csúfolt szarelkenő bizottsága arra jutott, hogy abszolút nincs mit vizsgálni Rogán vagyonnyilatkozatán. Az összes többi mellett azért sem, mert Rogán Igazmondó Antal is megírta a bizottságnak, hogy helyesen és jól töltötte ki azt a rohadt fecnit, csak a hülye Juhász kíváncsi olyan információkra, amelyekre a vagyonnyilatkozat nem tér ki, mert nem is kell kitérnie, tehát arra Rogánnak nem is kell válaszolnia. Értsd: az ingatlanfelújítást nem kell feltüntetni egy ilyen dokumentumban, mert nincs olyan kocka benne, hogy ingatlanfelújítás. Mégis talán a legszebb rész az érvelésben és Rogán tisztára mosásában ez lesz:

OROSZORSZÁGBÓL SZERETETTEL

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.01.11.


Eljött az akadékoskodó civilek eltakarításának nemzetközi lehetősége! - örvendezett rezsiszilárd a maga egyszerűségében, mert ha lazulni látszik a demokratikus póráz a Főnök nyakán az ilyen földöntúli örömmel tölti el az apparatcsikjait. Abcúg liberális világrend, éljen a magának utat törő illiberalizmus, és éljen örökké Putyin elvtárs, kinek a Jóistenke vésse gránitba nevit gyémánt berakással!

Hogy jön ide Vlagyimir? Neki köszönhetik ezt a "nemzetközi lehetőség" nevű izét.
Mer'hogy az van, nem csak minálunk jár a jobboldal kéz a kézben az orosz hírszerzéssel, de a "nemzetközi lehetőség" nevű izé miatt Újra Megszeretett Nagytestvérünknél is. Trump 5 éve élvezi Putyin támogatását, az oroszok végig mögötte álltak, ők voltak a szarhalászok a "tisztakezűek" mögött. Ők gyűjtötték össze az olyan információkat, miket aztán szarfegyverént lehetett használni az aktuális ellenfél ellen. Bele is bukott ebbe szépen egymás után az összes Trump ellenfél, Clintonig bezárólag...

ÉLET EGY ANGLIAI HOTEL CUKRÁSZATÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Rita
2017.01.11.


Rita lassan egy éve dolgozik cukrászként egy angliai szállodában, és talán emlékeztek még rá, hogy pár hónapja megírta a beilleszkedés (elsősorban magának szánt) 10+1 pontos listáját. Akkor többen kértétek, hogy írjon a hétköznapokról, a munkájáról is, most ez következik. A magam részéről előre elnézést kérek azoktól, akiket éppen újévi fogyókúrázós fogadalmuk elején kap telibe ez a poszt, mert kicsit sok lesz benne a sütemény – de hát ez már csak egy ilyen műfaj…

„Tehát akkor némileg megcsúszva, de megérkeztem a munkahelyi beszámolóval, próbáltam nem elszállni a részletekkel, hogy nem szakmabelieknek is élvezhető legyen, aztán ki tudja mennyire sikerült… 
Eddigi tapasztalataim alapján minden konyhán egy alapvető őrület uralkodik. Egy szervezett és vezényelt, ezernyi kapcsolatot átszövő, sokaknak a békét jelentő őrület. Ez volt az első dolog, ami kedves ismerősként fogadott itt. 
Mint már írtam az előző bejegyzésben, rengeteg náció képviseli magát, brit, indiai, kanadai, jamaikai, sri lankai, spanyol, a konkrét cukrászfőnököm pedig egy pakisztáni szülőktől már itt világra jött úriember, illetve van még egy szép nagy halom máltai tanulónk (szám szerint hat 20-21 éves fiú és egy lány) az őrületet magabiztosan fokozván. 
A cukrászatot hárman képviseljük, a már említett főnököm (N.), én, mint helyettes és az egyik máltai (K.) aki egyébként a legjobb tanuló, akivel valaha dolgoztam..."

A KORMÁNY ÉS NÉMETH SZILÁRD LESZÁMOLÁST JELENTETT BE. VÉRENGZÉS LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.10.Tudom, én vagyok a paranoid, a gyűlölködő, a mocskos szájú barom. Akkor is én voltam, amikor évekkel ezelőtt megírtam, hogy lopják az országot, hogy most a haveroknak kiadják bérbe a földeket, aztán majd eladják. Eladták nekik? El. Volt felháborodás? Nem, bazd meg. Nem volt. Mert mit érdekli az a nyolcadikon lakó Pacal Bélát, hogy mi van a földekkel? Semmit. Életében nem volt földje, pont leszarja. A hülye agyáig meg nem ér el, hogy ő is meg fogja szívni.

Most nem a földeket lopják (azon már túl vagyunk), hanem a demokrácia utolsó, hangyafasznyi darabját. Ez megint nem fog senkit érdekelni, mert sem megzabálni nem lehet, sem fűteni vele, de még a nájlonotthonkára sem lehet kitűzni dísznek, a levesestányér méretű kokárda mellé. Akkor meg mit érdekeljen bárkit is? Most a civil szervezetek jönnek. Nem újdonság, már tavaly bejelentette a bűnbanda, hogy erről fog szólni az idei év. És tényleg. Erről fog szólni. Meg is fogják magyarázni, a bárgyú műparaszt meg el is hiszi, mert bármit elhisz. Ha nem hiszi, akkor is kussol, mert nem neki fáj.

Pedig de, neki is fog fájni, nekem is, neked is, a gyerekeidnek is. Mire ez a cirkusz, csak arról van szó, hogy a civil szervezetek munkatársainak vagyonbevallást kell benyújtaniuk. Hát hiszen na és? Ha becsületesen él és nem csal adót, akkor ez miért baj? A Transparency International és a Magyar Helsinki Bizottság nem igazán aggódik, mert náluk minden rendben van, transzparens a gazdálkodásuk. Mi történhet?

Minden. Bármi. Meg is fog történni, mert ez a rezsim a végtelenségig gátlástalan, mi pedig a végtelenségig idióta barmok vagyunk. Ebben az országban még akkor sem ordít senki, ha a kormány a kölyke kezéből veszi ki az utolsó falat kenyeret. Nem baj, le kell érni a francos pöcegödör aljára, mert mi így szeretjük. Ezek a gecik pedig szét fogják verni a civil egyesületeket, de nyugi, mindenki sorra kerül. Mindenki. Egyesével vernek agyon minket. A vagyonbevallás arra lesz jó, hogy meghurcolják, megtörjék, sárba tapossák a civil szervezetek vezetőit, munkatársait. Akkor pedig a szervezet is széthullik. Jogállamban nem fordulhatna elő, de ebben a tetűfészekben napi rutin lesz, hogy mindenkit, aki a kormány hatalmát bármi módon veszélyezteti, kivégeznek. Még nem fizikailag. Még nem. Mert ezekben nincs gátlás és mert nem tapasztalnak ellenállást. Mert minden szart le lehet tolni a torkunkon és nyeljük.

És tényleg, számoljon csak el a jövedelmével mindenki, aki Soros pénzéből kapott. Vagy nem kapott, de a diktátornak bassza a csőrét, ezért ráfogjuk, hogy kapott. Mert megírta a Magyar Idők. Ennyi elég is lesz ezeknek és ez erről szól, semmi másról. Kinyírni mindent, az utolsó embert is, aki le meri írni az igazat, aki védeni meri a diktatúrával szemben a jogállamot...

NÉMETH SZILÁRD, AZ ŐSZINTE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.10.


Kezdem megkedvelni Németh Szilárdot! Tényleg! Egy igazi szókimondó, alig köntörfalazó egyenes ember. Annyira egyenes ugyan, amennyire csak gerinc nélkül ez lehetséges. De azért egyenes. Még akkor is, ha ennek látszatát nem az említett, már régen leadott gerince, hanem az ostobasággal határos nemtudommije adja. Mert itt van a legutóbbi megnyilatkozása.

Az, amiben a civilek ellen rohant ki. Nyilván nem is teljesen önszántából, és olyan mértékben, ami indokolatlan. De megtette. A látszólagos indokolatlanság miatt például máris kigyulladhatnak a vészlámpák: mi zajlik, illetve terveződik vajon a háttérben? Mert a rezsibiztos önmagában alkalmatlan egy koherens összeesküvés-elmélet összetákolására. Az eddigi megnyilvánulásai alapján legalább is ez lehet a benyomásunk. Akik tehát kizavarták megszólalni, nyilvánvalóan tudták: magára vonja a tüzet. S ezzel eltereli a figyelmet. De vajon miről? Ez könnyedén lehet majd pár nap, hét múlva sokkal fontosabb, mint az, amit ez a szegény, bár érdemein felül fizetett politikus-alkatú báb mondott mostanság. Addig, amíg nem derül ki a turpiság, maradjunk tehát egy kicsit annál, amit mondott. Sorosozva, vagy maga sem tudva, hogy mit beszélve. Mert ellenkező esetben, ha tudta volna, hogy mit beszél, alighanem mást mond. De Németh Szilárd egy őszintén buta, vagy bután őszinte ember. Ízlés dolga.

Olyanokat mondott például, hogy: „A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják, hogy a globális nagytőkét, a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött”. Ami alapján futólag még az is felmerülhet, hogy a kormányülésre való belépéskor szinte kötelező lehet egy olyan felkiáltás, ami alkalmas a Soroshoz nem tartozás igazolására. Már az ajtóban bekiáltva a többieknek, illetve a miniszterelnöknek. Olyasmit, hogy „sziasztok, idióta, tetű tolvaj csótányai az orbanista feudál-illiberalizmusnak”. Mert egy ilyen beköszönést még az árnyéka sem érintheti a politikai korrektségnek. Amely alkalmazásával ugyanezt több bekezdésnyivel kellhet körülírni. Bár a kormányülésen talán erre sincs szükség. Elvégre ismerik egymást. Minek minduntalan leszögezni az ismert állapotokat?

Az persze egy megint más kérdés, hogy Rétvári a kormány nevében éppen mostanság nyomta a civilek nyakába a krízishelyzetek kezelését. Elvégre a kormány olyan csipp-csupp dolgokkal nem ér rá foglalkozni, mint fagyhalál. De azt is felhánytorgathatnánk, hogy Németh Szilárd hallhatóan nem gondolt bele: leleplezte Orbán Viktort. Azt az ifjú csemetét, aki jórészt Kádár polgárai, valamint később Soros pénzén tanulhatta ki a politika alapjait. Akkor még jórészt civilként, de talán már világuralmi ambíciókkal. Talán nem is gecizett le mindenkit. A jelenlegi miniszterelnök tehát, ha tetszik, egyik archetípusa a Soros-birodalom álciviljeinek. Talán még innen, a lelkiismereti hasadásból fakad, hogy Orbán utálja is Sorost, mint a szart. A pénzét talán továbbra sem, de Sorost igen. A Németh itt megáll, talán már akkor is elég lett volna a sorok közti őszinteségből. De őt nem olyan fából faragták, aki megáll félúton...

A VÉGTELEN MUNKAIDŐ VÉGE: A FRANCIÁKNAK JOGUK VAN AHHOZ, HOGY OFFLINE LEGYENEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Langowski Judit
2017.01.10. 


Betegen ülök az ágyban és megnézem a munkahelyi e-mailemet. Lehet, hogy jött még valami fontos. Főleg az irodai dolgozók ismerhetik ezt a helyzetet: otthon vannak, a munkaidejük után, a főnökük mégis eléri őket, sőt elvárja, hogy fölvegyék a telefont, vagy válaszoljanak az e-mailre.

Franciaországban a munkavállalóknak január elsejétől már jogukban áll, hogy ezt ne tegyék. Az El Khomri törvény - mely ellen 2016 nyarán rengetegen sztrájkoltak országszerte - 55. cikke kimondja a munkavállalók “kikapcsolási jogát” (droit à la déconnexion). Vagyis a hét eleje óta a francia munkavállalónak joga van ahhoz, hogy szabadidejében a céges mobiltelefonokat, laptopokat kikapcsolja - és a munkaadó kötelessége, hogy megvalósítsa az ehhez szükséges körülményeket.
Miért fontos egy ilyen törvény? Franciaországban egy 2016-os kutatás szerint az aktív dolgozó népesség 37 százaléka használja a céges mobiltelefonját és laptopját a munkaidőn kívül, és tízből hat aktív dolgozó gondolja úgy, hogy ezek használatát szigorúbban kellene szabályozni. Sőt, a fiatal munkavállalók és a magasabb beosztásban dolgozók háromnegyede is így gondolja. Ezzel szemben a magasabb beosztásban dolgozóknak csupán 23 százaléka érzi magát képesnek arra, hogy munkaidején kívül ne válaszoljon céges e-mailekre és telefonhívásokra.
Egy további kutatás pedig azt találta, hogy Franciaország aktív dolgozó népességének 12 százalékát érintheti a kiégés, vagy burn-out. A kutatás azokat az embereket nevezi veszélyeztetettnek, akik igennel válaszoltak arra a kérdésre, hogy “túl sokat dolgoznak-e”, illetve úgy érzik, hogy “nem tudnának kevesebbet dolgozni” aktuális munkahelyükön. Így a kormány egészségügyi okokból is fontosnak tarthatja, hogy a törvény jobban védje a dolgozók szabadidejét...

TAKARÍTÁS, LÁMPAOLTÁS

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.01.10.Németh Szilárd – akit civilnek akkor sem neveznék, ha jóindulattal tekintenék rá – amit persze ő már régen lehetetlenné tett –, most megint belelihegett a társadalom jóérzésű zömének a nyakába. Azt lihegte: szerinte „a Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött”. Namármost.

Lekötelezne néhány milliónyi magyar valódi civilt (értsd: semmiféle pártállami mundért nem viselő, de a közügyekért, az embertársaiért felelősséget érző állampolgárt), ha nem nevezné őket álcivileknek. Ilyet ugyanis csak dilettáns álpolitikus enged meg magának, aki nem csupán a hazájának, de még a pártja népszerűségének(?) is árt ezzel. Ugyebár a netadó is pompás kincstári ötletnek tűnt…

Ajánlatos lenne bocsánatot kérnie a „Soros-birodalom által fenntartott” igazi civilektől, akik Orbanisztán önmagát nemzetinek tituláló kormánya helyett látnak el olyan országos (nemzeti), humanitárius, szociális, környezetvédelmi stb. teendőket, és újabban már nemzetközieket is, amelyekre ez az állam, ez a kormány karcsú ívben tesz. És mivel ahelyett, hogy – politikailag korrekt módon – legalább támogatná őket, inkorrektül rájuk támad, fenyegetődzik. Érthető, ha a civil szervezetek az égvilágon mindenkinek, minden támogatásért hálásak. A csekélyke nyugdíjából adakozó sok-sok Mari néninek, a tehetősebb norvégoknak és persze a kőgazdag „Gyuri bácsinak” is.

Továbbá: ha egyáltalán van Soros-birodalom, hol is van? Ott, ahol a „libsi” Soros? Amerikában? Vagy netán itt is, Orbanisztánban? A TEK tud erről? Esetleg mindenütt ott van a glóbuszon, a két pólus között: földön, vízen, de még a chemtrail révén a levegőben is? Vagy nincs is ilyen birodalom, és Németh Szilárd csak fölmelegítette a történelem sötét bugyrából előrántott zsidózás naftalinszagú – a cári titkosrendőrség által kreált – világösszesküvéses konteóját? Ugyan már, kérdezze meg: kinek a pénzén is tanult oxfordi ösztöndíjasként Orbán Viktor, az ő főnöke, amikor még csak egy rendszerváltó fiatal civil volt és nem a centrális erőtér rendszerura? S egyáltalán: nem hallott a Fidesz frakcióvezető-helyettese és alelnöke még soha olyasmit rebesgetni, hogy a politikában is mindenkinek megvan a maga zsidója? Mondjunk a kedvéért fideszes neveket?

Ami pedig a globális nagytőke „átnyomását” illeti a nemzeti kormány fölött: van még egyáltalán Orbanisztánban olyan multi cég, amellyel az önmagát nemzetinek mondó kormány nem kötött stratégiai partnerségi megállapodást? Önként. A saját, jól felfogott érdekében. Pedig nem kérte erre a kabinetet a nemzet, nem kérték a civil állampolgárok sem. Akiket nyilván nem is tekint ez az illiberális kormány stratégiai partnerének. Különben nem ilyen – kizárólag a kiváltságosok, a hűbéresek szűk körének életesélyt adó – oktatást, egészségügyet, szociálpolitikát üzemeltetne...


TÁMADÁSTÓL TART TÖBB KÜLFÖLDI TÁMOGATÁST ÉLVEZŐ SZERVEZET - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.11....New York Times/Reuters

Kovács Zoltán a kormány nevében megerősítette, hogy a civil szervezetek ügyében az a hivatalos álláspont, amit Németh Szilárd nyilvánosan kifejtett. Ha pedig valaki a részletekre is kíváncsi, akkor olvassa el azt az interjút, amelyet Orbán Viktor a múlt hónapban adott a 888.hu-nak. Mint emlékezetes, abban az áll, hogy Sorost az idén kiszorítják minden európai országból, és hogy a civil szervezeteket vizsgálatnak vetik alá, mert meg akarják tudni, kiknek az érdekeit képviselik. A TASZ úgy reagált az alelnök tegnapi bejelentésére, hogy cseppet sem ijednek meg.
Bloomberg
Magyarország le akar csapni a Soros által támogatott összes civil szervezetre, most, hogy Trump hamarosan beköltözik a Fehér Házba. A jelentés hozzáteszi, hogy Orbán Viktor volt az első európai vezető, aki a kampányban nyilvánosan a republikánus politikus mellé állt. Figyelmen kívül hagyta a Bizottság és az Obama-kormányzat bírálatát az orosz, kínai és török tekintélyelvű modellt koppintó illiberális állam miatt. Két éve személyesen utasított a vizsgálatra a Norvég alapnál és azt állította, hogy a külföldi forrásokat élvező civil csoportok fizetett politikai aktivisták. A miniszterelnök és kormánya gyakran támadta a Soroshoz kapcsolódó NGO-kat. Trump szintén azzal vádolta a milliárdost, hogy az része a világméretű hatalmi szerkezetnek, amely kirabolta a munkásosztályt, megfosztotta gazdagságától az Egyesült Államokat és ezt a pénzt egy maroknyi nagy cég, illetve politikai szervezet zsebébe tömte. A Megkülönböztetés ellen harcoló Liga bírálta a leendő elnök egyik választási hirdetését, mert a film olyan témát érintett, amit az antiszemiták időtlen idők óta meglovagolnak. 

NZZ
A Fidesz egyik vezető politikusa azt sürgeti, hogy tiltsanak be bizonyos, a kormánytól független civil szervezeteket. A követelés elsősorban azokra a csoportokra vonatkozik, amelyek a liberális amerikai emberbarát, Soros György támogatását élvezik. A hatalom azt tervezi, hogy az első félévben kezdeményezi a vonatkozó törvény módosítását, de részletek még nem ismeretesek.

Guardian
A magyar és a lengyel populista jobboldal megerősödése félreverte a vészharangokat az európai demokrácia jövője miatt, mivel folyamatos támadások célpontja lett az alkotmányos biztosítékrendszer, a média sokszínűsége, valamint a civil társadalom. De van egy másik fenyegető jelenség is, ami azonban nem tűnik azonnal szembe, ez pedig a román korrupcióellenes hadjárat. Az unió ugyan példaként állítja minden érintett elé az állami pénzek elsikkasztásán dolgozó bukaresti testületet, ám a minap a Henry Jackson Társaság nevű kutató intézet azt állapította meg, hogy a Korrupció-ellenes Igazgatóság visszaél a felhatalmazásával. A kommunista időszak módszereit alkalmazza és a vonatkozó törvényeket politikai vérbosszúra használja. Az ilyen ügyekben a vádlottak 92 %-át elítélik, de főleg azért, mert megsértik az eljárási szabályokat. Pl. büntetlenséget ígérnek a tanúknak, ám azok vallomásait nem vetik egybe. Vagy megzsarolják a perbe fogottakat. A titkosszolgálati eszközökkel szerzett anyagok rendszeresen kiszivárognak a sajtóhoz, hogy előre lejárassák az érintetteket. 

A legsúlyosabb vád azonban az, hogy a korrupció-ellenes hatóság szoros kapcsolatban áll a Securitate utódszervezetével. A DNA el is ismerte, hogy a titkosszolgálat időnként maga is kezdeményez vizsgálatokat. Amikor az EU becsukja a szemét a hatalom részéről elkövetett visszásságok láttán, másokat is a román példa követésére ösztökélhet, vagyis, hogy a demokratikus normák meggyengítésének álcázására vesse be a vesztegetések elleni küzdelmet. Ez a legjobb táptalaj az olyan lopakodó tekintélyelvűség számára, amit a magyaroknál és a lengyeleknél látni...

A GELLÉRTHEGYEN ÉPÍTKEZNE AZ OLCSÓN ÖNKORMÁNYZATI LAKÁST BÉRLŐ BUDAVÁRI POLGÁRMESTER

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.11.


Olyan szakértő neve szerepelt az egyik MNB alapítványnak beadott pályázaton, aki nem is hallott a kutatásról; a budavári polgármester milliós tartozása ellenére építkezne; az Állami Számvevőszék is látja a korrupciós kockázatokat az olimpiában.
Ezekről ne maradj le!
Ismeri az ÁSZ a közbeszerzések visszásságait, az olimpiánál sem számítanak másra (Átlátszó)Újabb furcsaságok az MNB alapítvány pályázatánál (Index,Index)Ha polgármester vagy, a milliós tartozás nem lehet az építkezés akadálya (Index)
Ha van 3 perced:
Ismeri az ÁSZ a közbeszerzések visszásságait, az olimpiánál sem számítanak másraMég 2015-ben kérték fel az Állami Számvevőszéket, hogy támogassa az olimpiai pályázatot azzal, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne garantálni, hogy a nagy beruházásokra elköltött közpénzt megfelelően költsék el. De az ÁSZ tanulmánya szerint több okból nagy a korrupció kockázata, ami ráadásul a felhasznált közpénzzel arányosan növekszik. Közben újabb civil csoport kezdeményezne népszavazást az olimpia megrendezéséről. (Átlátszó, Magyar Narancs)
Újabb furcsaságok az MNB alapítvány pályázatánálMár korábban is volt botrány a tanulmány körül, amit az MNB egyik alapítványa rendelt 11 millióért az argentin adósságkezelésről és a Magyarországnak értékes tanulságokról. Az elkészült tanulmánynak nem sok köze van a pályázathoz, ráadásul olyan szakértő nevét tüntették fel, aki nem is vett részt a kutatásban. Az egyik legnagyobb tétel, 1,8 millió forint egy a projektet záró konferenciára ment volna el, de végül elmaradt. (Index, Index)
Ha polgármester vagy, a milliós tartozás nem lehet az építkezés akadályaA budavári polgármester saját bevallása szerint az általa vezetett önkormányzattól bérelt lakásban lakik a várban. Ehhez képest nemrég saját tulajdonú gellérthegyi lakása fölé akart sátortetőt építtetni, 140 négyzetmétert csatolva az amúgy is nagy értékű ingatlanhoz. Mivel nem tudott megegyezni a lakókkal, az építkezés nem jött össze, de azért felmerül a kérdés: miből finanszírozta volna mindezt a polgármester, akinek vagyonnyilatkozata szerint milliós tartozása van? (Index)
Jogerős: nem kell kiadnia a forrását a Figyelő újságírójánakAmikor az állam megvette az MKB bankot, azt kommunikálták, hogy az jó vétel az adófizetőknek, pedig nem sokkal később  Matolcsy György 75 milliárd forintnyi tőkeemelést javasolt. Mikor ezt a Figyelő megírta, az MNB feljelentést tett a szivárogtatás miatt. Most zárult az ügy: Brückner Gergely újságírónak nem kell felfednie forrását. Az MNB egyébként belső vizsgálatot nem is indított az ügyben. (Átlátszó)
Tuti tippet adott az Európai Bizottság Paks2 vizsgálatának leállításáraAz Európai Bizottság korábban eljárást indított, amiért a kormány nem írt ki közbeszerzést Paks2 bővítésével kapcsolatban. Ugyanakkor maga a Bizottság segíthetett kitalálni, hogyan érje el Magyarország a vizsgálat mielőbbi lezárását: az energiapolitikai főigazgatóság feje, Dominique Ristori találkozott a stratégiai ügyekért felelős államtitkárral és rámutatott, hogy korábban milyen érvet fogadtak el egy hasonló francia ügyben. (MNO)
Ha van még két perced:
A Duna Aszfalt, az EuroAszfalttal közösen, 52 milliárdért építheti az M4-es Cegléd és M0 közötti szakaszát. Ez 11-szerese az előzetesen becsült árnak. (Átlátszó)
Kifizette a TV2 az Eximbankot. Andy Vajna 2015-ben állami segítséggel, az Eximbank 6,72 milliárdos hitelével tudta megvenni a TV2-t. Ezt cserélték most kereskedelmi banki hitelre. (Világgazdaság)
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet neve alatt elrontott oktatóvideók kerültek fel YouTube-ra. Elvileg semmi közük hozzá, de hirtelen eltűntek a videók(Átlátszó Oktatás)
A Tények tegnap leadott egy riportot “Milliárdos földmutyi Tolnában” címmel. Persze nem kormányközeli szereplőket, hanem az LMP korrupciós ügyekért felelős társelnökét találták be. (444)
Kartellezés miatt 75,6 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal az Otthon Centrumot és a Duna House-t. A két nagy ingatlanközvetítő összehangolta az árait. (444)
Másodfokon a vesztegetéssel vádolt Hiszékeny Dezső pere. Abszurd módon az ügyész és Hiszékeny is azt bizonygatja, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvekből kihagyott részek lennének bizonyító erejűek. (Népszava)
Nepotizmus a világban: Trump a vejét nevezné ki tanácsadónak a Fehér Házba, Uganda elnökének pedig a fia lett a főtanácsadója. (The Intercept,  444)