2017. február 17., péntek

ZORÁN KONCERT

BLOGÁSZAT 
Szerző: Zorán/YouTube
2017.02.17.


Zorán - A dalok és mi 
(2016 szeptember 17 - teljes koncert)

ITT NÉZHETŐ MEG


266 151 Budapestinek szeretettel...

VERSENYT ÉS DEMOKRÁCIÁT KÉREK A MOMENTUMTÓL!

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Atzél Mária
2017.02.17.


Kedves Momentum Mozgalom, örülök a hírnek, hogy párttá alakultok! Ha kimondjátok, hogy a következő választás célja, hogy egy új, értelmes választási törvényt szavazzatok meg, aztán feloszlatni a parlamentet és kiírni az új választást, máris tiétek a szavazatom.

Magyarországnak ugyanis nem egy új pártra van szüksége, hanem arra, hogy ezt az egész bagázst, ami itt 1990 óta leszerepelt, elküldhesse végre oda, ahova való. Ehhez pedig sok új valódi pártra van szüksége. Amelyek aztán jobb minőségben képesek az országot vezetni, viták, egyeztetések, kompromisszumok útján, mert a demokrácia az egy olyan hely, ahol nem hiszünk a Mindent Tudó Pártban és a Mindent Tudó Vezetőben. Akkor se, ha Fidesznek hívják, akkor se, ha Momentumnak.

Mert úgy egyébként jócskán vannak olyan gondolataitok, amelyek nem tetszenek. És ez nem is baj! A demokráciához hozzátartozik a véleménykülönbség. Ahhoz, hogy mégis rátok szavazzak, szükségem van a reményre, hogy ti elhozzátok a Változást: az új választási törvényt, hogy végre ne kelljen minden választáson kompromisszumok hadát kötve szembeköpnöm magam.

Hogyan néz ki egy jó választási törvény?

Legyen egyszerű, átlátható, szűrje ki a kamupártokat, adjon esélyt az új pártoknak. A szlovák választási rendszer tökéletes alap. Egyfordulós, szigorúan csak országos listás. A választó egy darab pártlistát jelöl meg, ezen felül lehetősége van arra, hogy azon a pártlistán a négy kedvenc politikusát is bejelölje, akik ettől előrébb kerülhetnek. A választáson a pártok úgy indulnak, hogy leadják jelöltjeik listáját a választási bizottságnál...

MINÉL ELITEBB, ANNÁL PERVERZEBB AZ ÜGYFÉL - ÍGY DOLGOZNAK A SZEXMUNKÁSOK, 2. RÉSZ (18+)

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Papp László Tamás
2017.02.17.


A szexmunkások éppúgy védik ügyfeleik kilétének titkosságát, akárcsak az újságírók a forrásaikét. A szexmunkáról, szexiparról, és annak politikai, közéleti, társadalmi vonatkozásairól szóló riportsorozatom második részében ennek dacára számos tabukérdésre kaptam választ. A szexuális szolgáltatásból élő emberek az esetek túlnyomó részében csak mint bűncselekmények áldozatai vagy rendőri intézkedés, hatósági vegzálás szenvedő alanyai jelennek meg a tömegmédiában. Esetleg sztereotip – utcán ácsorgó, drogos, alkoholista – figuraként, akit a néző szájízének megfelelően sajnálhat, utálhat vagy megvethet. Őket meg sem kérdezik – vagy szavaikat eltorzítva, meghamisítva idézik. Pedig a szexmunka nem olyan, illetve nem csak olyan amilyennek láttatni akarják. Riportalanyaim egyike-másika szókimondóan formált véleményt munkájukról, az ügyfeleikről, a politikáról és politikusokról, és az őket akaratuk ellenére megmenteni akaró doktriner feministákról...

A FIDESZ SZERINT A MENEKÜLT NEM EMBER

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.17.


A Fidesz-frakció értékelése szerint az Amnesty International (AI) a “migránsokat védi”, nem az európai embereket. A kijelentés értelmezéséhez szükséges tudni, hogy a Fidesz a “migránsok” (értsd: mutánsok) alatt a menekülteket érti, hiszen ők állnak a magyar határ előtt a nemzetközi szerződéseknek megfelelő mnekültstátusz reményébn.

Ezek az emberek többségükben nem mingránsok, nem bevándorlók, hanem menekültek, akiknek el kellett hagyniuk a hazájukat, és keresik a normális élethez való lehetőséget. Azt nem tudják, hogy Magyarortszágon ez a magyaroknak sem adatott meg, és ide hiába is jönnének ilyen szándékkal, nem is akarnak Magyarországon letelepedni, hanem mennének tovább olyan helyre, ahol törvénytisztelő és emberséges emberek élnek.

A Fidesz képviselőcsoport közleményben reagált arra, hogy az AI jogellenesnek nevezte a határőrizeti eljárás szigorításáról szóló törvénymódosítást. A Fidesz azt írta, a szokásos uszító és hazudozó stíluában, hogy a szervezet bevándorláspárti, most is a “migránsok” jogait védi az európai emberekkel szemben. Elég az “európai jelzőt elhagyni, és máris előttünk áll a Fidesz világnézete: a “migráns”, a menekült, nem ember.

Ezzel szemben a magyar kormány és kormánypártok mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az európai polgárok és a magyar családok jogait. Jogaik persze nemcsak nekik vannak, hanem a menekülteknek is, amelyek nem sértik a magyar emberek jogait. “Véget kell vetni a migránsok ellenőrizetlen bevándorlásának”, mondják. Ezzel mindenki egyetért, senki nem mondta, hogy ellenőrzés nélkül kell mindenkit válogatás nélkül beengedni.

Az AI szerint a benyújtott törvénymódosító csomag értelmében minden, Magyarországon jogellenesen tartózkodó külföldit kikísérne a rendőrség a tranzitzóna elé, vagyis a háborúk és üldözés elől menekülőket gyakorlatilag kollektív kiutasítással távolítanák el az ország területéről, bármilyen eljárás nélkül, márpedig a csoportos kiutasítás alaptörvény-ellenes. Ez érvényes azokra is, akik menekültstátuszkérelmük miatt lépnek az ország területére.

Hozzátették: a törvényjavaslat szerint amíg a kormány fenntartja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, a menedékkérők őrizetben lennének egészen a kérelmük jogerős elbírálásáig. Ez törvénytelen, mert a menedékkérők semmiféle bűncselekményt nem követtek el, amiért őket őrizetbe kellene venni. Ez olyan, mintha a Kanadában menekült státusz iránt folyamodó Kertész Ákost egy évig őrizetben tartották volna, amíg az eljárás a menekültstátusz megadásával le nem zárult...

MOLNÁR GYULA POHARA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.17.


Molnár Gyulánál - a Népszava szerint - betelt a pohár.
Ez a - rossz nyelvek szerint - ritka helyzet azért következett be, merthogy az ellenzéki pártok rosszul viselkednek, egyedül a Szocialista Párt a makulátlan, ami lehet, hogy igaz is, ha az ember belegondol, hogy a Trónok harcában mi is volt a Makulátlanok legjellemzőbb tulajdonsága...
„A vasárnapi ebéd gondolata ma is áll: mindenki jöhet, de az asztal alatt rugdosódást egyszer és mindenkorra be kell fejezni - fogalmaz Molnár Gyula az elmúlt hetek zavarkeltő eseményeit lezárandó. Az MSZP elnöke tisztán kimondja: Orbán Viktor nem maradhat hatalmon azért, mert valaki rosszul taktikázott.
Visszautasít minden olyan lebegtetett, szivárogtatott, vagy épp sajtón keresztül megüzent vádat, hogy az MSZP, vagy annak bármely vezetője lenne az akadálya annak, hogy a legütőképesebb, a kormányváltás legnagyobb esélyét nyújtó egyéni jelölti, illetve közös listás névsor összeálljon a demokratikus oldalon.
Eddig - mondja - épp a szocialisták az egyetlenek, akik tiszta lapokkal megtették személyi ajánlatunkat Botka László esetében, s készen állnak arra is, hogy minden szükséges személyi kérdésben ezt tegyék.” – írja a Népszava a ma megjelent Molnár Gyula interjúban, a gyanútlan olvasó meg csak néz, mint Rozi a moziban – rosszul emlékezne valamire?

Valami olyasmiről volt hajdan szó, hogy az ellenzéki pártok egyeztetnek, majd megállapodnak a választás során követendő eljárásról, beleértve az előválasztásnak nevezett rémálom ügyét is, melyről aztán a pártok értelmiségi megmondóemberei hosszasan polemizáltak, de egyezségre vergődni nem tudtak.
Odáig el se jutottak, hogy ki finanszírozná ezt a kedves kis játékot, azon se nagyon törték a fejüket, hogy kik azok, akik közül előválasztani kellene, így aztán az emberben felmerül a gyanú, hogy tulajdonképpen már megint csak arról van szó, hogy ki legyen a választási halljakend, aki mögött ott kellene sorakozniuk a „futottak még” mezőny tagjainak - bokacsattogtatás, ütemes taps, stb.
A szokásos menetrend szerint a folyamat egyik tetszőleges pontján előáll az MSZP és eredményt hirdet.
Jelen esetben Botka berúgja a lengőajtót és kettőt a levegőbe lő, mire is mindenki az asztalok alatt keres menedéket.
Aki akar, az csatlakozhat, mondja, kivéve azt a langalétát ott a sarokban, mert az nem néz fel rám, pedig ez lenne a dolga.
Ennek utána marcona pofákat vág és bejelenti, hogy megkezdi az egyeztetést, elsőként azzal a párttal, melynek édesanyját Viktornak hívják, társelnökét meg ravasz furfanggal a Fidesz delegálta, csak előtte kicsit átfényezte.
Szeretem én az ilyen villámkarriereket, mikor a farkasfalka egyik tagja hirtelen a birkanyáj főkolomposaként jelenik meg - de hát adjunk egy esélyt azért…
Közben, a háttérben a Lengyel-szalonban világrengető események történnek, felkérik Niedermüller Pétert, hogy ugyan, puccsolja már meg Gyurcsányt.
Ezzel mindent el is mondtunk a szocialisták valósághoz való viszonyáról, a pártdemokráciáról meg az előválasztásról...

EGY GYERMEKET HÁNYSZOR HAGYHAT CSERBEN A RENDSZER?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.02.17.


Egy, a napjainkban is zajló, megtörtént eseten keresztül mutatjuk be azt a jelenséget, amit napjaink Magyarországán csak úgy emlegetnek az emberek: rendszerabúzus. Hányszor, milyen módon és mértékben árthat egy gyermeknek az elméletileg gyermekek védelmét szolgáló rendszer? Lássuk:

ITT OLVASHATÓ

FSHD KRÓNIKA - MÉG MINDIG UTAZUNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Forgács Erzsébet / Vendég
2017.02.17.


Ma beleolvastam Hozleiter Fanni blogjába itt-ott, történetesen az egyik arról szólt, hogyan nem tudott hazajutni BKV-buszokkal négy óra alatt sem, hanem végül barátnője ment érte taxival és vitte haza őt.

Már mondtam, hogy az utazás az egyik legnagyobb gondunk. Mosolyka blogjáról eszembe jutott, amikor egy országos szervezet illetékesével volt többszöri, nagyon rossz ízű levélváltásunk. F volt az, akiben felhorgadt az indulat, mert… A BKV mozgássérültek szállítására alkalmas kisbuszokat adott üzemeltetésre az érintett szövetségnek, de persze a négy kisbusz csepp a tengerben a szükségletekhez képest.

Persze ezt sem tudtuk, így naivul kérte férjem, hogy a munkába és vissza szíveskejenek őt szállítani. Kapacitáshiányra hivatkozva elutasították. Ekkor F közgazdász agya dolgozni kezdett: neki nem, másnak igen. Más egy vonaljeggyel utazik, ő sehogy vagy kemény pénzért. Úgy lenne logikus, hogy mindez váltakozva történjék, részesedjen ki-ki mindenből. Ehhez persze kooperálni kellene a támogató szolgálatokkal, de ebben az évezredben ilyen biztosan nem lesz. Újabb kellemetlen hangulatú levélváltások, már nem diszpécser, hanem főtitkár, elnök. Továbbra sem szállítják. Eseti szállítást tudtak csak felajánlani, azt is csak délelőtt. Köszöntük szépen. Közben szerencsére találtuk azt a bizonyos támogató szolgálatot, aki végül is bevállalta F fuvarozását.

Eseti szállításként kértük hát egy klinikai látogatáshoz ama bizonyos szövetség szállítását. Oda még jó volt a kért időpontunk nekik, vissza viszont késő délután bírták volna hozni F-et, aki akkoriban már nem bírt órákat ülni. Köszöntük, elég csak a délelőtt, visszaútra rendeltem fizetős betegszállítást. A megadott időpont előtt nemsokkal telefonált a szövetség buszának sofőrje, hogy valószínűleg csak egy órával később ér hozzánk, sajnabajna. De mi időre megyünk! És fél évre előre kaptuk ezt az időpontot! Nosza telefon a fizetős betegszállítókhoz, tudnak-e segíteni. Piacról élnek, azonnal átszerveztek mindent és vittek, majd haza is hoztak bennünket. Így került a klinikai látogatás 13 ezer forintunkba, miközben kettő darab buszjegybe (320/db) is kerülhetettt volna. Nem vérforraló???

A MENEKÜLTEK MÉG ÉVTIZEDEKIG JÖNNEK EURÓPÁBA

INDEX.HU
Szerző: FÖLDES ANDRÁS
2017.02.17.


- Hiába érkezett Pintér Sándor belügyminiszter meghívására Budapestre a svéd migrációs- és igazságügyi miniszter, a két miniszternek semmiben nem sikerült megegyeznie.

- Morgan Johansson az Indexnek adott interjújában olyan képet rajzolt a menekültügyről, ami minden pontjában eltér a magyar kormány megközelítésétől.

- A svéd miniszter szerint a menekülthullámon nem lehet úrrá lenni, mert a kérdés évtizedekre határozza meg a világ képét

- Szerinte van megoldás, de ez nem hasonlít Orbánék víziójára.

Svédország nagyon mást vall a menekültügyről, mint Magyarország. Miért jött Budapestre?

A belügyminiszter hívott meg. Az volt a célom, hogy személyesen beszéljünk Magyarország és Svédország menekültügyi megközelítéséről. Két órát beszélgettem a belügyminiszterrel, és volt egy háromórás vacsorám az igazságügyi miniszterrel.

Közeledtek bármiben az álláspontok?

Nem igazán. A mi megközelítésünk, hogy a menekültkérdés a világunk egyik legfontosabb alakító tényezője most és a jövőben. A Földön 65 millió menekült és belső menekült van, és ez a második világháború óta a legmagasabb szám.

A menekülthelyzet jelenlegi oka a szíriai háború: a szír lakosság fele, 12 millió ember hagyta el hazáját, vagy szeretne elmenekülni. De hiába valósulna meg a szír béke, jönnek új konfliktusok, és új okok, amelyek miatt tömegek kényszerülnek lakóhelyük elhagyására. Tavaly Bangladesben jártam, ahol a klímaváltozás lehetetleníti el az emberek életét. 160 millió ember él egy olyan országban, ahol néha már 50 fokos a hőség, az emberek pedig próbálnak elmenekülni...

TÖRVÉNYTELENÜL AKAR VÁLSÁGHELYZETET HOSSZABBÍTANI A KORMÁNY

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.02.17.

Annak érdekében, hogy a fegyveres erőket „intenzíven lehessen alkalmazni”, a kormány március 6-tól újabb fél évre meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet – természetesen nem csupán a határon, hanem az egész országban. Csakhogy erre semmiféle törvényi felhatalmazásuk nincs.

Bakondi György biztosra megy – volt kitől tanulnia –: csak olyan médiumnak nyilatkozik, ahol véletlenül sem tesznek fel neki kérdéseket. Így történt akkor is, amikor a királyi szennycsatornán bejelentette: március 6-tól meghosszabbítja a kormány az egész ország területére érvényes migrációs válsághelyzetet. Ugyanis – így Bakondi – csak így lehet a rendőri és katonai erőket továbbra is „intenzíven alkalmazni", márpedig erre igen nagy szükség van.

A rendőrségi statisztikákból pontosan tudjuk, mekkora az az igen nagy szükség. Például február 10., 11. és 12-én egyetlen menekültet sem fogtak el a határon.

Az eddigi februári csúcsot a 3-a tartja, ekkor 24-en próbáltak átjutni a magyar határon. Minden másik napon 20-nál kevesebben próbálkoztak.

Magyarország még – új uraink szemmel láthatóan legnagyobb bánatára – jogszabályi keretek között próbál működni. A migrációs válsághelyzetre is van törvény, amely kimondja, hogy akkor lehet ilyet kihirdetni, ha:

a) a Magyarországra érkező elismerést kérők száma

  • egy hónap átlagában a napi ötszáz főt,
  • két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt vagy
  • egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt
meghaladja,

b) a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma - a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva -
  • egy hónap átlagában a napi ezer főt,
  • két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt vagy
  • egy hét átlagában a napi ezerhatszáz főt
meghaladja.

A rendőrségi számokból jól látható, hogy a feltételek egyike sem áll fent, vagyis a kormánynak nincs törvényi alapja a válsághelyzet meghosszabbítására...

AZ UTOLSÓ NAP: KIDERÜL, MEGLESZ-E A 200 EZER ALÁÍRÁS - PERCRŐL-PERCRE AZ OLIMPIÁRÓL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁS ALÁÍRÁSGYŰJTÉSÉNEK HAJRÁJÁRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.02.17.


Ma kiderül, hány aláírást sikerült összegyűjtenie a Momentum Mozgalomnak, tehát az, hogy van-e esély az olimpiai népszavazás kiírásának. A Momentum Mozgalomnak pénteken 16 óráig kell az aláírási íveket leadnia,ezért pénteken már csak délelőtt 11-ig gyűjtenek 5 fővárosi helyszínen.

A Kettős Mérce tegnapelőtt reggel óta percről-percre közvetíti az eseményeket, előző két napi közvetítésünk itt és itt olvasható. Közöljük az aláírásgyűjtés részeredményeit, válaszolunk a legfontosabb kérdésekre, összefoglaljuk, mi történt a kampányban, mi a népszavazás tétje, és elmondjuk azt is, hogyan tovább, ha összegyűltek az aláírások. Együtt izgulunk az olvasókkal a kampány végén.

Ma van az utolsó nap, amikor még alá lehet írni a népszavazási kezdeményezést. A momentum standjai itt találhatóak (térképen pedig itt)..
.

8.00 - Egy kis matek:

Tegnap este összegeztük utoljára, hogy állhat a gyűjtés. Joggal merül fel a kérdés újra, 8 órával a leadási határidő előtt, és 14 órával a bejelentett leadási dátum előtt.

Amit tudunk, hogy a Momentum két hete vasárnap, a gyűjtés felénél azt állította, hogy 110 ezer aláírása van. Tudjuk még, hogy a PM és az Együtt 10-10 ezer aláírást gyűjtött, az LMP 23 ezret már leadott, és becslésük szerint összesen 31 ezret gyűjtöttek össze, illetve azt, hogy a Kétfarkú Kutyapárt 4500 aláírást dobott be a közösbe. Ez eddig 165500 aláírás. Ehhez hozzájön a keddi 8800, és a szerdai 8300 aláírás, amit a Momentum gyűjtött. Tehát, ha senki nem lódított nagyot, akkor biztosan tudjuk, hogy 182600 aláírás már dobozban van. És emellett azt is tudjuk, hogy a 110 ezer aláírás bejelentése utáni hétről egyáltalán nincs adatunk, illetve nincs adatunk egyelőre ennek a hétnek a hétfőjéről, a mai napról, és a holnapi rövid gyűjtésről. Tehát 182600 aláírásról tudunk biztosan a pártok bejelentései alapján, illetve nem tudjuk ezenfelül még 9 nap és 3 órányi gyűjtés számait. Ha az ismeretlen napokon minden nap csupán 3000 aláírás bejött (ennél valószínűleg több jött be), akkor is már 200 000 felett járunk. De hogy mik a valós számok? Az pénteken, a leadásnál fog csak kiderülni
...

ITT OLVASHATÓ

ABORTUSZTILALOMÉRT CSERÉBE MILLIÁRDOS TÁMOGATÁS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.02.17.


Lázár János, a szokásos kormányinfón most valami kivételesen szokatlant jelentett be. Kórházak kapnak, nem is akármilyen, 8,7 milliárd forintnyi támogatást. Pontosabban a Bethesda és a Magyar Irgalmas-rendi Kórház, hogy létrehozzanak egy teljesen új, közös szülészeti-nőgyógyászati osztályt, ahol nem fogadnak el hálapénzt, és nem végezhetnek abortuszt. A támogatási szerződés ugyan nem ismert, de a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint, amennyiben a pénzt ilyen feltételekhez kötötték, az nem lehet jogszerű...

Fogy a magyar

Az abortusz visszaszorításának a miniszterelnök bizonyára örül, ugyanis évértékelőjén elmondta, hogy az országban minden szuper, csak egy bánata van: fogy a magyar. Természetesen a másik kormánypárt, a KDNP, lévén kereszténydemokraták, sem hagyhatták szó nélkül a bejelentést: „Az élet feltétlen tisztelete megkívánja a megfogant élet védelmét is. Külön üdvözöljük az üzenetértékű intézkedés kapcsán, hogy – legalább ebben az intézményben – ott, ahol az apró gyermekek világra jönnek, nem fognak terhességmegszakításokat is végezni”.

A kórházakkal kötött megállapodás pontos részleteiről, illetve, hogy feltétel volt-e a fejlesztéshez az abortusz és a hálapénztilalom, illetve, hogyha igen, szélesebb körben is kifejlesztik ezt az egészségügy területén, egyelőre Lázár nem mondott többet, ám konkrétan úgy fogalmazott: „A kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el”.

Egy áprilisi hír szerint azonban a Bethesda valós igényre hivatkozva, saját maga kezdeményezte az abortuszmentes egység létrejöttét, sőt Velkey György főigazgató már tavaly beszélt erről, de ott az állami támogatás még nem került szóba.

A közleményben, amelyet a kórház kiadott, az szerepel, hogy csaknem 6,5 milliárd forintból építenek egy új épületszárnyat, a pénzből fejlesztik a sürgősségi ellátást és önálló gyermekpszichiátriai osztályt is létrehoznak.

A terhességmegszakításokat, amelyeket az osztályon nem végeznek el, „a törvényi előírásoknak megfelelően továbbra is a területileg illetékes kórházakban dolgozó és lelkiismereti okból ezt nem kizáró szülészek végzik. A természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett – a kormányhatározat által támogatott módon – világos pénzügyi feltételeket alakítunk ki: az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, ezzel szeretnénk a paraszolvencia megalázó rendszerét kiiktatni" – fejtette ki bővebben Velkey.

Arról is beszélt, hogy „széleskörű társadalmi és ökumenikus egyházi igényeknek” szeretnének megfelelni. „Egyházi kórházainkban ma ilyen ellátás nincs, de a Budai Irgalmas-rend kórházával együttműködve, a nőgyógyászati ellátást ott megteremtve, végre ez is szabadon választhatóvá válik Magyarországon."

ITT OLVASHATÓ

FÉKEK ÉS FÉKTELENEK

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Hanák András
2017.02.17.


(State of) Washington v. Trump. Alig két héttel beiktatását követően Donald Trump máris szembesült elnöki hatalmának korlátaival. A legerősebb fékkel szembetűnő módon éppen azon a területen találkozott, ahol elnöki hatalma szinte korlátlan. Ez a nemzetbiztonság és a bevándorlás. Ha összegezhetném, hogy az amerikai alkotmány és az ennek szellemében meghozott törvények mire jogosítják fel az elnököt ebben a két tárgykörben, akkor köznapi kifejezéssel élve azt tudnám mondani, hogy nagyon-nagyon sokra. Szinte mindenre. De neki mégis sikerült a „szinte minden” mezsgyéjén túlra, az „azért mégse” területre navigálnia magát, oda, ahol még léteznek tilalmak, korlátok. A határok nem mindig egyértelműek, de itt-ott mégis jól láthatók a figyelmeztető táblák: „Trespassers W” – szóval „Tilos az Á”.

Trump január 27-én írta alá a 13.769. számú elnöki rendeletet (nevezzük Rendeletnek, és a számozás ne tévesszen meg: nem 13.768-at produkált az elnök január 21-e és 27-e között), amely igen komoly címet kapott: A nemzet védelme külföldi terroristák Egyesült Államokba történő belépésével szemben. A Rendeletben az elnök két legyet kívánt ütni egy csapásra: egyrészt 90 napra felfüggesztette hét muzulmán ország minden vízummal (és amerikai tartózkodási engedéllyel) rendelkező polgárának belépését az Egyesült Államokba, másrészt csökkentette az Egyesült Államokba 2017-ben befogadható menekültek számát, és 120 napra felfüggesztette minden menekült belépését. A hét ország az alábbi: Irak, Irán, Jemen, Líbia, Szíria, Szomália és Szudán. E hét ország egyetlen állampolgára sem vett részt a 2001. szeptemberi terrortámadásban, amelyhez mérhető támadások elhárítását a Rendelet elsődleges céljaként fogalmazta meg. A Rendelettel szemben napokon belül több bíróság előtt is pert indítottak. Az egyik eljárás nem jelentéktelen előzetes kérdése már másodfokon is eldőlt; a (State of)Wa­shington v. Trump ügyben a San Franciscó-i székhelyű ítélőtábla helyben hagyta annak a Washington állambeli szövetségi bírónak a végzését, amely – az ügyben hozandó érdemi döntés meghozataláig – felfüggesztette a Rendelet végrehajtását. Tehát hogy jobban értsük, ez a több körben közutálatnak kitett és lebolsevikozott bíró, James Robart, ideiglenes intézkedésével az egész országra kiterjedően felfüggesztette az elnöki felfüggesztő Rendelet végrehajtását, és ezt a döntést fellebbezés során helybenhagyta a másodfokú ítélőtábla. Igen, a bíróságok a felfüggesztést (az átmeneti beutazási tilalmat) függesztették fel. Ilyen az, amikor a felfüggesztőt függesztik fel. Az ügy most már – Trump v. Washington néven – menthetetlenül a Legfelső Bíróság elé kerül, amely akár a cikk megjelenésének napján vagy már az előtt dönthet is. Mivel a kilenc bírából álló Legfelső Bíróságon még nincs betöltve a JusticeScalia halála miatt megüresedett hely, többen úgy vélik, hogy 4:4 lesz a szavazás eredménye, amely azt jelentené, hogy a bírói felfüggesztés marad érvényben és a Rendelet végrehajtásának tilalma mindaddig hatályban marad, amíg a bíróságok a kérelmek érdemi részét nem tárgyalják le jogerős módon. Ez azért időbe fog telni. Az elnök tekintélye mindképpen komoly csorbát szenved. (Nem hiába írta meg a szerző tavaly novemberben, hogy miként a pálmafák, úgy a Trump-tornyok sem érnek az égig.) De van egy alternatív vagy párhuzamos terv is. Ez a Rendelet módosítása vagy új rendelet elfogadása, amely jobban figyelembe veszi a már ismert, elhangzott alkotmányjogi kifogásokat. Ez a módszer valahonnan ismerős. Rohanjunk neki valaminek nagy hévvel, véssük törvénybe (rendeletbe) az elfogadhatatlant, és amikor kifogások hangzanak el, akkor önkorrekcióra hajlandó erényünk megnyilvánulásaként ünnepeltessük magunkat, hogy a nagyon ordenáré megoldásokon valamit igazítottunk. Mellesleg, szerény meglátásom szerint a Legfelső Bíróságon még a 4:4-es szavazati arány sem fog összejönni, Kennedy főbíró vélhetően ahhoz a négy bírához csatlakozik, akik a Rendelet több pontját is alkotmányellenesnek találják. Így aztán könnyen 5:3 lesz az eredmény...

ÖKÖLSZABÁLY

SZAGÉRTŐI VÉLEMÉNY BLOG
Szerző: szaGértő
2017.02.17.


Egyre frusztráltabbak az emberek, egyre többször kerülnek elő az öklök, akár valósan, akár képletes értelemben.

Emberek szétvernek más embereket. Közlekedési konfliktus vagy aláírásgyűjtés, tök mindegy. Elfogynak az érvek (vagy talán nem is voltak) és előkerül az ököl.

Hivatalok előveszik a vitruális öklüket. A hivatal egyik ága nem fizeti ki a pénzt, ami jár, a másik ága meg beszedi, ami neki jár.

Biztonsági őrök erőből szórakoznak az emberekkel.

Akinek van egy minimális döntési joga, csak azért nehezíti a másik életét, hogy megmutassa, van hatalma.

Telemocskolják az internetet kurvaanyáddal, libsivel, zsidóval, fasisztával, egyebekkel.

Mind ugyanarról szól. Frusztrált, ideges emberek érvek híján nekimennek a másiknak, csak úgy.

Ez a legkönnyebb, belegázolni a másikba. A nem létező szellemi fölény helyett a fizikai, verbális vagy hatósági öklükkel vernek be. Egyszer, kétszer, sokszor.

Elfogytak az érvek, elő az ököllel...

CHARLOTTE MENDELSON A LONDONDAN ÉLŐ MAGYAROKRÓL ÍRT REGÉNYT

KÖNYVESBLOG
Szerző: Forgách Kinga
2017.02.17.


Charlotte Mendelson Man Booker-díjra jelölt regénye, a Törtmagyar ott kezdődik, ahol a hazájukat elhagyók történetei általában véget érnek. Hogyan találhat magára egy helyét kereső, második generációs magyar bevándorló Angliában? A regény arról szól, hogy nemcsak az előítéletekkel, hanem önmagunkkal is meg kell küzdenünk ahhoz, hogy mások elfogadjanak minket. Mendelson részben saját élmények alapján írta meg könyvét, amely a bevándorlás mellett a nők helyzetéről, a kommunikáció nehézségeiről, és a kamaszok identitásválságáról is képet ad. A magyar származású angol írónő nagyszülei 1939-ben hagyták el hazájukat, ő először járt Magyarországon, amikor találkoztunk vele.

Több önéletrajzi elem is szerepel a Törtmagyarban. A történet főszereplője, Marina például éppúgy magyar bevándorlók leszármazottja, akárcsak te. A saját helyzetedet szeretted volna feldolgozni a regényben?

Valóban hasonlít valamelyest a saját életemre Marina sorsa. Az én nagyszüleim is magyar származásúak voltak: Ukrajna területén születtek, oroszul tanultak olvasni, magyarul beszéltek, de cseheknek tartották magukat. Az édesanyám viszont már Angliában született, szóval én már a harmadik generáció vagyok, aki ott él. Marinával ellentétben nem a nagyszüleimmel nőttem fel, legalábbis nem ugyanabban a házban, viszont hozzájuk nagyon közel. Az ételek, az akcentus és a szavak egy része megmaradt az emlékeimben. Ugyanakkor a család, amit megírtam, nem az én családom. Főleg azért szerettem volna magyar nagyszülőkről írni, mert hiányoznak a saját nagyszüleim. Ez egy lehetséges módja volt annak, hogy kicsit életre keltsem őket, és persze azokat az ételeket is, amelyeket egykor készítettek. A nagyszüleim generációja, illetve ők maguk is a második világháború előtt jöttek ki Angliába. Közülük már senki sem él, ezért akartam valahogy megragadni, hogy milyen volt felnőni közöttük.

Kellett kutatásokat végezned a magyar kultúráról ahhoz, hogy hitelesen ábrázold a szokásokat és a gasztronómiát?

Igen, és imádtam! Vettem jó pár magyar szakácskönyvet. Néhány ugyan megmaradt a nagymamámtól is, de azok persze mind magyarul íródtak. Izgalmas volt egy kicsit belekóstolni a magyar ételekbe. Fontos azonban, hogy ez a könyv nem általában a magyarokról, hanem a Londonban élő magyarokról szól, a bevándorlók világát akartam bemutatni. Van például egy jelenet a regényben, amelyben a szereplők elmennek a magyar vásárba. Én is ellátogattam oda, amikor ezt írtam, nagyon izgalmas volt a sok különleges étel, és, hogy mindenki ismer mindenkit, olyan kicsi a közösség...

A NÉPFELSÉG KÜSZÖBE - LAZÍTANI KELLENE A NÉPSZAVAZÁSI SZABÁLYOKON

MANDINER BLOG
Szerző: Benderik
2017.02.17.


Ritka jelenségek – üstökös, tatárjárás, működő kínai hajszárító – előfordulásakor a Tudomány bölcsen megvizsgálja a tanulságokat, érdemes-e esetleg igazítani azon a világképen, amit eddig gondoltunk róla. Tatárjárás után ilyenkor az ember kővárat épít, üstökösnél reszel picit képleteken, hajszárítóért leszalad még venni rokonoknak is. 

Így most, hogy végéhez közeledik egy első ízben megtörténő esemény, érdemes levonni esetleges tanulságait.

Az esemény egy Budapest szintű népszavazás aláírásgyűjtése. Népszavazás volt már néhány, aláírásgyűjtés népszavazáshoz úgyszintén, és már ezek is elég ritkák ahhoz, hogy minden előfordulást érdemes legyen kicsit megvizsgálni.

De csak a fővárost érintő gyűjtés még nem is volt, így ha kellően bölcsen állunk a világhoz, mind egyedisége, mind pedig az érintett lakosság nagysága miatt is érdemes átgondolnunk, akad-e tanulság.

Nem félek én persze attól, hogy nem lesznek tízével-százával cikkek, mik elölről hátra, majd hátulról előre kielemzik. Ha sikerült, hogy miért; ha nem, hogy miért nem.

Nekem így elég most egyetlen önkényesen választott szempontra koncentrálnom.

Hogy jól van-e kitalálva a korlát, amit aláírás-darabszámban ilyenkor meg kell ugrani.

Mert amikor a törvényt írták, az asztal mellett eltöprengve nyilván nem volt rossz gondolat a minimum 10 százalék.

Egyrészt mert egy kisvárosban ez darabszámra sem olyan sok, másrészt ha 10 százalék sem akarja annyira, hogy aláírja, miért menne el 50 százalék a szavazásra?

Szóval törvényíró asztal mellett, meleg szobában gőzölgő tea gőzébe burkolva elfogadható, ha 10 százaléknál húzták meg a határt.

Most azonban itt egy élő példa, egy valódi aláírásgyűjtés itt húz el épp' a fejünknél, nézzük hát, tényleg jó-e ez a 10 százalék a gyakorlatban!...

AMERIKA KONSTANTINUSZI FORDULATA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.17.


Az Amerikában zajló események hátterében egy történelmi fordulat áll, amely megegyezik azzal, ami 313-ban történt Európában. Amerikában most zajlik a konstantinuszi fordulat. Ennek bejelentése a National Prayer Breakfast (Nemzeti Ima Reggeli) keretében történt, de Trump és a neoprotestáns egyházak közötti szövetségkötés már korábban megtörtént.

Az esemény szellemi tartalmát tekintve azonos azzal, amikor Konstantin császár 313-ban kiegyezett az egyház ortodox irányzatával, amely később a keleti ortodoxiára és a római katolikus egyházra szakadt. Az állam és az egyház összefonódását megelőzte a keresztény egyház ortodox irányzatának hitehagyása, s az egyházon belüli császárság kialakulása.

A hierarchikus egyházi modell, amelynek csúcsán egy ember, s nem az Isten áll, megfelelt a világi hatalom formájának és természetének. Így alkalmassá vált arra, hogy a császárság és az egyház szövetsége létrejöjjön. Az egyház feje császár lett, az állam feje főpap is. A niceai zsinaton már Konstantin császár elnökölt. Ez az egyesülés okozta Európa 1500 éves szenvedését és nyomorát, háborúkat és népirtást.

Akiket a hitehagyott és evilági szervezetté vált névleges egyház az államhatalom erejével üldözött, azok a neoprotestáns evangéliumi egyházak elődei. Amerikát azok alapították, akik a császárság és a pápaság, a trón és az oltár szövetsége elől menekültek, hogy hazát és szabadságot találjanak. Ez a keresztény irányzat most bejárta az egykori ortodoxia útját Jézus Krisztus halálától 313-ig, és elérkezett saját konstantinuszi fordulatához.

Trump Konstantin szerepét tölti be, és minden szempontból megfelel az elődjének. Trump kísértetiesen hasonlít az előképéhez, aki soha életében nem tért meg. A hatalmat bitorolta, megölette az elsőszülött fiát, fürdőbe fojtatta a feleségét, mert azt gyanította, hogy a fiával vérfertőző viszonyt folytat. Unokaöccse, a családi öldöklés túlélője szerint Nagy Konstantin tudatlan volt, sem kormányozni, sem hadat viselni nem tudott. A gyilkosságokat leszámítva eddig tiszta Trump...

MAGYARORSZÁGON TOVÁBB ROMLIK A DEMOKRÁCIA HELYZETE - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.17.


Magyarországon tovább romlik a demokrácia helyzete – olvasható a Die Presse című osztrák lapban, amely még a hamarosan esedékes hivatalos közzététel előtt ismerteti a demokrácia globális állapotáról évente tekintélyes politikatudósok által elkészített tanulmánynak a főbb megállapításait.

Amit Magyarországról írtak, azt David Campbell, klagenfurti és bécsi egyetemi oktató, a democracyranking projekt tudományos vezetője foglalta össze a Die Presse számára.

Ezek szerint folytatódik a negatív tendencia, Magyarország a 37. helyről a 42. helyre esett vissza annak nyomán, hogy alacsonyabb pontszámokat kapott a politikai jogok, a polgári szabadság foka és a sajtószabadság tekintetében.

A demokrácia világméretű helyzetét összességében úgy lehet jellemezni a tanulmány szerzői szerint, hogy miközben megszilárdítják pozícióikat olyan nagy autoriter rendszerek, mint Oroszország és Kína, számos úgymond bejáratott demokrácia egyre súlyosabb próbatétellel kerül szembe. Növekszik az elbizonytalanodás, egyfelől a gazdasági problémák következtében, másfelől amiatt, hogy Európa közvetlen szomszédsága véres konfliktusok színtere lett.

Az orosz vezetés egyre öntudatosabban propagálja a nyugati liberális demokráciával szemben a maga autoriter modelljét, a Közel-Kelet pedig ismét a konfliktusok felerősödésének és a diktatúráknak az irányába tart – olvasható az osztrák lap által a democracyrankings tanulmányáról készített ismertetésben...

22 MILLIÁRD FORINTBÓL, PLAGIZÁLT TANULMÁNYOKRA TÁMASZKODVA ALAKÍTJÁK ÁT A FOGYATÉKOSOK ELLÁTÓ RENDSZERÉT

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: Becker András – Vitrai Barbara
2017.02.16.


A magyar szociális szféra legnagyobb projektje indul hamarosan: tavasszal 22 milliárd forintból folytatódik a „kitagolás”, azaz a nagylétszámú bentlakásos intézetek lakóinak kiköltöztetése lakóotthonokba, illetve lakásokba. A nagy intézmények kiváltása nem öncélú reformerkedés, hanem annak a felismerése, hogy az emberhez méltó élet tömegotthonokban nem biztosítható. A megvalósítás iránya, feltehetőleg a különböző erőközpontok rivalizálása miatt az elmúlt két évben többször gellert kapott, most viszont az eredeti, az intézeti rendszer teljes felszámolását célzó álláspont látszik felülkerekedni. Ugyanakkor sokat ront a sikeres megvalósítás esélyein, hogy hosszú hónapok bizonytalankodása után, most irreálisan rövid idő alatt, a minimálisnál is kevesebb felkészüléssel kell megtörténnie mindennek.

Még soha nem volt olyan nehéz akárcsak név nélkül nyilatkozó forrásokat találni, mint most. Általános tapasztalatunk volt, hogy szinte mindenki menekül az újságíró elől, leszámítva azt a néhány outsidert, akik már nem részei a rendszernek, így a nyilatkozatuk nem veszélyezteti azt a szervezetet, ahol dolgoznak.

Mindennek leginkább az az oka, hogy a fogyatékosságügyben dolgozó civil szervezetek működése ahhoz adaptálódott, hogy az elmúlt 15 évben az állami szervezetekkel kooperálva dolgoztak, részben uniós projektekben, részben feladatátvállalással az ellátórendszer részeként. Igaz, míg korábban inkább partnernek kezelték őket, mára alárendelt szerepben érzik magukat.

Jellemző percepció, amit az egyik szervezet szakmai vezetője mondott – természetesen név nélkül: szerinte mára a meghatározó nagy civil szervezetek legalább fele de facto nem működik, amelyik pedig még igen, az is a fele-, harmad akkora büdzséből, mint néhány évvel ezelőtt, persze, hogy mindenki retteg attól, hogy a „kibeszélést” megtorolják az állami illetékesek.

Sajátos ellentmondás, hogy a szféra finanszírozási adatai nem igazolják ezt a helyzetértékelést: bár valóban vannak kisebb szervezetek, amelyek finanszírozási nehézségekkel küzdenek, a civil szervezetekhez egyre több pénz érkezik. Tavaly például a 2010-es összfinanszírozás 108 százaléka, 1,138 milliárd forint. Valami alapja viszont biztosan van annak, hogy a kiszolgáltatottság és a félelem érzete ilyen általános.

Persze a kép is árnyaltabb, mint amit az állami finanszírozási adatok mutatnak: az uniós források zömét ún. kiemelt projektekre, vagyis a központi szervezetek projektjeire fordítják, a civil szervezetek független szakértői legfeljebb ezekbe tudnak bedolgozni, a szervezeteik önállóan nem jutnak uniós forrásokhoz.

De a hazai „civil” források elosztására sincs átlátható és igazságos pályázati rendszer – így alakul ki az a helyzet, hogy az igazán elkötelezett szervezetek hajlandóak akár ingyen is dolgozni az állami partnernek, pusztán azért, hogy megmaradjon a szakmai kommunikáció, és így valamennyi befolyásuk legyen a történésekre. Ezt a furcsa és alacsony hatékonyságú együttműködést láthatjuk a kitagolás-sztori számos eddigi elemében is...

A KERESKEDŐKRŐL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2017.02.16.


Zimány Linda sajtóközleményt adott ki: szakítottak Kedves Ferenccel 
A Life.hu-nak juttatott el a szakításáról sajtóközleményt Zimány Linda.

Tetszik csodálkozni, miért olyan a világ, hogy az emberi fajhoz tartozó egyedek émelyegnek, bárhová néznek is? Mert az idomított főemlősök formálták a maguk képére.
Ne-ne! Ne azt tessék kérdezni, kik hallgatnak erre a két névre (én sem tudom, nem is érdekel), hanem hogy miféle sajtó az, ahol befogadnak egy ilyen "közleményt". Miféle nyilvánosság az, ahol bárki úgy vélheti, az ő bármilyen magánélete bárki érdeklődésére számot tarthat? Jó, tudjuk, a majomszabású emberek nagy többsége nyalogatja a szája szélét, valamint csorgatja a nyálát, ha a magához hasonló majomszabású emberek üzekedési szokásairól értesül.

Ezredszer kérdezem: mi volna, ha senki nem tartaná életben az állati ösztönöknek a nagy nyilvánosság előtt zajló taglalását? Mi történne, ha (kizárólag a hatályos törvények alkalmazásával) egyik napról a másikra beszüntetnék a bulvársajtót és a kereskedelmi "műsor" szolgáltatást, működtetőiket pedig különböző időre (mindenképpen sok évre) börtönbe csuknák előre megfontolt károkozásért, tömeggyilkosságért, a természetes emberi fejlődés különös kegyetlenséggel való akadályozásáért és így tovább? Mondom, hatályos jogszabályok tiltják azt, amit ezek a gazemberek elkövetnek. Mi történne, ha eltűnne az éteri és nyomdai szenny?...

ELEGENDŐ A PSZICHÉS ENERGIÁD? VÁLASZOLJ 3 KÉRDÉSRE ÉS MEGTUDOD!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2017.02.15.


A laborleletektől a vérnyomásig, az állóképességet vizsgáló mérésektől a műszeres vizsgálatokig rengeteg mutatója van annak, milyen jól működik a testünk. Nehezebb helyzetben vagyunk, ha a mentális állapotunkról, a pszichés energiánkról szeretnénk információt kapni. Objektív vizsgálat ugyan kevesebb van, mint a testi állapot mérésére, de bizonyos jelekből, saját viselkedési-, gondolkodási és érzelmi mintázatunkból erre a kérdésre is választ kaphatunk.

Eric Berne a tranzakcióanalízis elméletének megalkotója írta le azt a három én-állapotot, amely minden felnőtt emberre jellemző. Ez a három – Szülői, a Felnőtt és a Gyermeki - énállapot dinamikusan változik, olykor hosszabb ideig is egy-egy énállapotban vagyunk, de akár egy beszélgetésen belül többször is válthatunk ezen énállapotok között. Ha pszichés energiánk rendben van, akkor mindhárom énállapotot megfelelően tudjuk használni és képesek vagyunk dinamikus váltásokra is:

NEM SZÁLL EL AZ OLIMPIA KÖLTSÉGVETÉSE, LEGFELJEBB "KIEGÉSZÜL"

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Márton Balázs
2017.02.17.


Műfajteremtő interjú-tragikomédiában próbálták védeni a budapesti olimpia ötletét; történetesen a kiemelt felszámolásokért felelős miniszter ismerőse tarol a kiemelt felszámolásoknál; két munkanapot hagyott az állam ajánlattételre a határvédelmi konténerfalura.Ezekről ne maradj le!

Az olimpiával végre kiteljesedhet a magyar szlalomkajakozás (Magyar Narancs via Index)

Egyetlen pályázóé lett a határvédelmi konténerfalu (Átlátszó)

Jól megy a szekér a miniszter ismerősének (Direkt36, HVG via 444)

Ha van 3 perced:

Az olimpiával végre kiteljesedhet a magyar szlalomkajakozás

„Nem mindegy, hogy a költségvetés elszáll vagy kiegészül” – nyilatkozta Szalay-Berzeviczy Attila, a budapesti olimpiai pályázat nagykövete. Szerinte az, hogy már a megvalósíthatósági tanulmány költségei is kétszeresükre egészültek ki, nem jelenti, hogy az olimpia összköltsége is duplázódik, de a dokumentum csak egy kiinduló számítás, nem szentírás. Az olimpiával viszont terjeszkedhet a magyar szlalomkajakozás, a népszavazás pedig nem időszerű. (Magyar Narancs via Index)

Egyetlen pályázóé lett a határvédelmi konténerfalu
Éppen vége lesz a télnek, mire állni fog a négy NATO-színvonalú konténerfalu a magyar határ déli szakaszán. A közbeszerzést novemberre sikerült kiírni, akkor viszont mindössze két munkanapot kapott a három meghívott ajánlattevő, hogy néhány hónapon belül több száz konténert teremtsen elő. A kiírás feltételei alapján ketten rögtön ki is estek, így az egyedüli ajánlattevő annyit kért, amennyit nem szégyellt. (Átlátszó)

Jól megy a szekér a miniszter ismerősének
Az összes felszámolási eljárás nagyjából kétötöde egy emberhez kötődik. Börcsök Sándor bevallottan a területért felelős miniszter, Seszták Miklós régi ismerőse. A kiemelt eljárásokat egy állami cég fogja össze, amelyet Seszták közvetlenül a tárcája felügyelete alá helyezett. A vállalat tavaly nyár óta alkalmazza Börcsököt. Ő járt el a Schmidt Máriánál kikötő Figyelőnél is, amiért az előző tulajdonos szerint mindenki többet ajánlott, mint a nyertes. (Direkt36, HVG via 444)

Ha van még két perced:

22 milliárd forintból,
plagizált tanulmányokra támaszkodva alakítják át a fogyatékosok ellátórendszerét. (Átlátszó Szocio)

A hírek szerint a IX. kerületben több fideszes olcsón kapott önkormányzati bérlakást, de nem hajlandóak kiadni a bérlők nevét és a bérleti díjakat, ezért az Átlátszó pert indít. (Átlátszó blog)

Azért olyan drága a szolnoki kórház parkolója, nehogy a betegek használják. (Vastagbőr)

Olimpia helyett évekig ingyen sör? Vagy vegyünk pár görög szigetet? Esetleg vásároljuk vissza Erdélyt? Ugyanannyi pénzből futná rá. (Index)

Korábban már ellenőrizték az egyik uniós támogatással épült „vadászpanziót”,
amit a gyanú szerint a mondoki polgármesterék lakóháznak használnak. Találtak eltéréseket, de nem tűnt fel, hogy nem adják ki az épületet. (444)

Az MTA a Magyar Művészeti Akadémiát is bevonta egy rendezvény megszervezésébe, de az meghiúsult, amikor a meghívott brit vendégeknek jelezték, mit csinál az MMA. (MNO)

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete szerint állíthatták Matolcsy György jegybankelnökről, hogy ő és a családja lopja a közpénzt. (444)

Iparági forrás szerint Habony Árpád testvére a TV2-nél landolhat. (Comment)

Kettőt fizet, egyet kap – így szívatja az időhúzó minisztérium a közérdekű adatokat kikérő újságírót. (Index)

Bőven munkaidő után,
esti és éjszakai utakra használták egy állami hivatal taxikártyáját szórakozóhelyekhez közeli címekkel. Amikor rákérdeztek, az intézmény perrel fenyegetőzött. (MNO)

Egészen furcsa jogértelmezéssel próbálja igazolni az ügyészség, miért nem nyomoz az MTVA-s lehallgatási ügyben: szerintük munkahelyeken nem illegális bárkit megfigyelni. (Index)

Évek óta vajúdnak az uniós vasúti kommunikációs rendszer kiépítésével, de jó esély van rá, hogy soha nem készül el. Így uniós pénzt bukhatunk és még meg is büntethetnek minket. (444)

Lázár János az egykori főnemesi Károlyi-családdal urizál. A kapcsolatnak a fóti gyermekváros bezárásához is köze lehet, de a miniszter szerint ő minden üldözött családnak segít. (Heti Válasz via Index, Index)

A 4-es metró osztrák kivitelezői öntötték a támogatásokat a fociba, és – ettől természetesen függetlenül – 2010 után jelentősen megnőtt a profitjuk. (Heti Válasz via Index)

„A TV2 hírszerkesztőséghez és hírműsoraihoz gyomor kell” – mondta az ATV-hez igazolt Sváby András, aki szerint erős az öncenzúra a magyar médiában, főleg az állami csatornáknál. (Index)

AMIRE AZ EGÉSZ ELLENZÉK VÁRT: ITT A MOMENTUM BOCSÁNATKÉRÉSE

SZTÁRKLIKK
- CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.17.


Mármint hogy én megírtam helyettük, hogy lenyugodjanak a kedélyek végre, és esetleg, talán-talán az összefogósdi bohózat meg a Momentumosok cipőzése helyett úgynevezett politikával is foglalkozzanak a tisztelt ellenzéki pártok. Tehát:

Kedves komcsibácsik!

Önöknek teljesen igaza van, hogy mit pofázik a Momentum. Taknyos nyikhajok vagyunk. Mozgalmunk médiában is gyakran látható vezetői, Orosz Anna és Fekete-Győr András egyaránt 27 évesek, míg az önök vezetői, nos, sokkal többet vártak annak idején, míg beléptek a politikába. Hiszen Gyurcsány Ferenc már 27 éves volt, amikor a KISZ Központi Bizottság Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke lett, Mesterházy Attila 28 évesen lett politikai államtitkár, Molnár Gyula egyenesen 29, amikor újbudai alpolgármester.

Ficsor Ádám Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökéből 29 évesen lett titkosszolgálati miniszter. A Baloldali Ifjúsági Társulást is annak idején érett 24-25 éves ifjúszocik hozták létre és vezették, nem ilyen 27 éves takonypócok, mint mi. Zuschlag Jánost, közös sikertörténetüket 21 évesen tették meg országgyűlési képviselőnek, és ekkor mutatott érett, megfontolt viselkedése azóta is irányjelző világítótorony mindannyiunk számára.

Abban is teljesen igazuk van, hogy miért merjük mi bírálni az önök "elmúlt 27 év" alatt végzett munkáját.

Önöknek semmi közük sincs ahhoz, hogy Orbán Viktor az elmúlt két választást is kétharmaddal nyerte meg. Ez csakis az önök által előszeretettel "birkanépnek" titulált szavazók hibája! Itt jegyeznénk meg, annál jobb módszer nincs is meggyőzni őket, hogy jövőre önökre szavazzanak, mint a lebirkázásuk. Mi látjuk rosszul, a súlyos bizalomvesztéshez semmi köze nincs annak a hangfelvételnek, amin az önök pártelnök-miniszterelnöke bevallotta, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este, és majdnem csődbe vitték az országot.

Az elmúlt hét, ellenzékben töltött évük is igazi sikertörténet, hiszen amikor nem azzal foglalkoznak, hogy hogyan csencseljenek egymás közt az egyre csökkenő számú szavazóikkal, akkor minket izélgetnek. Az, hogy a magyar társadalom jelentős része elfordult a politikától, semmilyen összefüggésbe nem hozható azzal, hogy önöknek nincs konzekvens álláspontjuk a legfontosabb közös ügyeinkről, legyen az oktatás, egészségügy, vagy épp a menekültekkel kapcsolatos teendők.

Olyan parádésan dolgoztak az elmúlt hét évben, hogy nem is érti az ember, miként történhetett, hogy először most, a Momentum kezdeményezése nyomán nyílt reális esély arra, hogy népszavazáson nyilváníthassanak véleményt a polgárok.

A birkanép, ugye, amelyik tömött sorokban jön aláírni a kezdeményezésünket. Nyilván önöknek is pont ugyanannyira hisznek, mint nekünk, és nem ingatja meg őket a tény, hogy a mai ellenzék vezetőinek és holdudvarának jelentős részéről bármikor előásható egy videó vagy írásos nyilatkozat, amiben az olimpia mellett érvel. És a közgyűlési szavazások, ugye, amikor "mellényomtak", vagy "de nem azért" az olimpiai rémálom mellett szavaztak.

Önök pompásan teszik a dolgukat, semmi szükség nincs új alakulatokra. Teljesen igazuk van, ha már politizálni kezdtünk, azt csakis úgy lett volna szabad, hogy az elején rögzítjük: mi nagyon szeretjük az MSZP-t és a DK-t, egyetértünk, támogatjuk őket, és azonnal készek vagyunk összefogni. Arra biztosan tódulna a nép, rengeteg új szavazót lehetne meggyőzni, ha azért alapítanánk egy új pártot, hogy rögtön betoljuk egy régibe. Bocsánat, hogy próbálunk tenni valamit Magyarországért, hiszen ezt a feladatot önök is kiválóan ellátják, semmi szükség ránk...

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.17.


New York Times

1. A lap vezércikkben sürgeti, hogy a Kongresszus vizsgálja ki Trump orosz kapcsolatait, mivel azok nemzetbiztonsági kockázatokat vetnek fel. Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy mennie kellett a nemzetbiztonsági tanácsadónak, mert ő és legbelső körök több más tagja is többször is orosz kémekkel lépett kapcsolatba. Ráadásul az amerikai elhárítás kimutatta, hogy az orosz titkosszolgálat megpróbálta befolyásolni az elnökválasztást, így elég ok van arra, hogy a törvényhozás utána nézzen, mit is akart Moszkva, illetve hogy a washingtoni kormányzat legfelső szintjének képviselői segítették-e azt a hatalmat, amely a hidegháború óta igyekszik meghiúsítani az USA külpolitikáját. Trump semmit sem tett, hogy elhárítsa a gyanút, ellenben az amerikai elhárítást támadta és Putyin dicsőítette lépten-nyomon. Ennélfogva azonban igencsak sürgető, hogy a Kongresszus közbeavatkozzon, mert lehet, hogy az elnök összejátszik az ellenséggel. Ehhez a kulcsfigura a Szenátus republikánus többségének vezetője. A kormánypárt a héten már megakadályozta, hogy közzétegyék az elnök adóbevallását, pedig abból kiderülhetett volna, hogy nem adósodott-e el orosz pénzügyi intézményeknek. Amúgy Trump hetek óta tudta, hogy mit művelt tanácsadója Flynn, de csak akkor menesztette, amikor mindketten lebuktak. Szóval, a törvényhozásnak kötelessége, hogy szélsebesen lehatoljon a válság legmélyére.

2. Amerikai produkcióban dokumentumfilm készült Szegedi Csanádról, aki a Jobbik szélsőséges politikusaként tudta meg, hogy ő maga is zsidó. A “Maradj csöndben” c. műben megszólal Ann Applebaum, a történész és publicista, aki azt mondja, hogy Magyarország a világnak ahhoz a részéhez tartozik, ahol manipulálják a történelmet. Maga a megtért politikus pedig arról beszél, milyen büszke volt, amikor egyetemistaként szélsőséges, nacionalista újságokat olvasott. A bevágott eredeti felvételek a 2000-es évek elejétől végigkísérik, amint Szegedi a Jobbik alelnöke lett, ideértve egy reklámot, amelyben kifejti, hogy megveti a kozmopolita zsidókat, mert azok azt állítják, hogy Magyarország csupán a barackpálinkát és a bő nadrágot adta a világnak. Aztán kiderült, hogy bármennyire kellemetlen is, de ő maga is érintett. A nagyanyja auschwitzi túlélő. A recenció szerint a film nyugtalanítóan fontos összefüggésekre világít rá.

Bloomberg


Jan-Werner Müller igazi populistának tartja az amerikai elnököt, tehát olyasvalakinek, aki a fogalom lényegénél fogva azt állítja, hogy ő és csakis ő képviseli az embereket, vagy másként a csendes többséget. Trump hozzáállása két okból is káros a demokrácia számára. Az egyik az, hogy a vetélytársakat korruptnak és önzőnek állítja be, akik elárulják a keményen dolgozó népet. A másik, hogy ő is különbséget tesz az igazi nép és azok között, akik nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Utóbbiak státuszát tehát megkérdőjelezi. Viszont azt mondja, hogy csakis ő cselekszi meg azt, amit megkövetel a haza. Azért győzhetett, mert a republikánus hívek 90 %-a rá szavazott, míg Európában csupán 20-25 %-ot kapnak a szélsőjobbos, populista pártok. Utóbbi mutatja, hogy szó sincs feltartóztathatatlan populista győzelmi hullámról. Az eredmény nagyban függ attól, hogy a konzervatív elit hajlandó-e együttműködni ezekkel az erőkkel.

Ugyanakkor a szakértő arra is figyelmeztet, hogy téves a feltételezés, miszerint a populisták nem tudnak kormányozni. Hiszen pl támadhatják az ellenzék legitimitását, illetve a demokratikus intézményeket, a sajtótól a civil társadalomig. Lásd Orbán Viktort vagy a török államfőt. A demokrácia nevében egyértelműen tekintélyelvű irányba viszik országukat és senki sem képes őket mérsékelni. Azon felül kulturkampfot folytatnak, mert bizonyítani akarják, hogy a hiteles többség áll mögöttük, a másik oldalon viszont csupán egy szűk kisebbség van, amely elárulja a hazát...

ISMÉT INZULTÁLJÁK A NEMZETET

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.17.


Megint megkérdezi Orbán a nemzetet, és ilyenkor játssza a hülyét a miniszterelnök, úgy tesz, mintha tanácstalan volna, és az ő derék népétől várna ötleteket.

Nemzeti konzultációnak nevezi az ilyen megkérdezéseket Orbán, amiben persze van némi perverzitás, de lelke rajta, ha ő így szerez magának örömet, legyen így.

Csak hát vannak bajok ezzel a konzultációnak nevezett inzultálással. Nem csak az, hogy mi, adófizetők perkáljuk ki a rávalót. Ez is baj, mert sokba kerül, és nekünk sem feneketlen a zsebünk, lenne helye a pénzünknek máshol is. Most nem sorolnám, hogy hol mindenütt, mert demagógnak látszanék, ha az oktatást és az egészségügyet említeném, vagy, teszem azt, a szegénység felszámolását, de legalábbis, csökkentését.

Nem tudni amúgy, hogy mennyibe kerül ez a mostani inzultálás, a korábbiak általában egymilliárd körül kóstáltak, a posta nemrég emelt árat, úgyhogy, valószínűleg az idei megkérdezés sem lesz olcsóbb. Megkérdezést írtunk, mert a hírek szerint Orbán két kérdésben kéri az emberek véleményét. Az egyik kérdés Brüsszel mesterkedéseivel kapcsolatos, a másik pedig a Soros György által támogatott civil szervezetekről rántja le a leplet.

Ám valójában szó sincs megkérdezésről. Meg sem nézik majd a visszaküldött leveleket, amelyek amúgy is csak a címlista frissítésére lesznek alkalmasak, már ha egyáltalán szükség van még ilyenre. Azért nem nézik meg, hogy mit válaszolnak az emberek, mert nem érdekel senkit. Orbán ugyanis csak formailag kérdez ebben a levélben, valójában a szánkba rágja, hogy miről legyen véleményünk.

Legyen véleményünk Brüsszelről, mert az már végképp nem járja, hogy onnan akarnak diktálni a magyarok miniszterelnökének. Mellesleg jó nagy summákat is szoktak küldeni időnként, de ennek semmi köze ahhoz, hogy nem leszünk gyarmat és visszautasítjuk a brüsszeli bürokraták diktátumait. Adják ide a pénzt, aztán húzzanak el gyorsan a vérbe, amíg jól van dolguk...


HÁROM NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉS, MELYEK NEM A KORMÁNY MALMÁRA HAJTOTTÁK A VIZET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.02.16. Akár sikeres lesz a Momentum Mozgalom kezdeményezése, akár nem, arra mindenesetre jó volt az olimpiai rendezéssel kapcsolatos aláírásgyűjtés, hogy a kormány is ráébredt, tovább nem tolhatja el magától a problémát. A kormányhoz közel álló elemzők és tanácsadók ugyanis rájöttek, ha semmiféle választ nem adnak a friss politikai erő kezdeményezésére, tovább nő az olimpiát ellenzők tábora, így csúnyán mutatnak majd a közvélemény-kutatási adatok a rendezésre kandidáló pályázat mellett. A népszavazás megakadályozása azonban továbbra is prioritás a kormány részéről.

Az ellenzék kettő nullára vezet a népszavazási kezdeményezések területén a kormánnyal szemben az utóbbi egy évben. Első hallásra meglepő, hogy így van, de tagadhatatlan, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében csak úgy úszta meg a kormány a nép teljes elutasítását, hogy egy év tapasztalatai (és vesszőfutása után) visszavonta a hétvégi boltzárra vonatkozó törvényt. Aztán, amikor saját kezdeményezésére a lakosság dönthetett arról a meglehetősen kusza és értelmetlen kérdésről, hogy akarunk-e egy olyan betelepítési kvótát, melyet még el sem fogadott az Európai Unió, nem jött össze az érvényességhez szükséges ötven százalékos részvételi arány.

A Fidesz ellenzékben még nagyszerűen használta ezt a demokratikus politikai rendszerekben kedvelt és sokszor használt politikai eszközt, hiszen a szocialista kormányok orra alá sok borsot törtek például az úgynevezett „szociális népszavazás” eredményével, mellyel többek között megakadályozták a tandíj bevezetését (amit persze kormányon már nem elleneztek) és a vizitdíj 300 forintjának beszedését. Mivel saját példájukból jól tudták, hogy a népszavazások hatásos fegyvert adnak az ellenzék kezébe, a 2010-es kormányváltás után a lehető leggyorsabban igyekeztek ellehetetleníteni ezt az intézményt. Ennek legfontosabb eleme, hogy az eddig 25 helyett 50 százalékos részvételi arány kell az érvényességhez, ami lényegében teljesíthetetlen országos szinten. Ebbe szaladt bele tavaly október 2-án a Fidesz, hiszen a kormányzati milliárdokból felpörgetett kampány ellenére is alig tudták elérni a 40 százalékos részvételi arányt...