2022. február 22., kedd

PUTYIN HARCIASSÁGA MIATT AZ ÁRSTOP BEDÖNTHETI A MAGYAR ÜZEMANYAG-KERESKEDELMET

G7.HU
Szerzők: JANDÓ ZOLTÁN, TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.02.22.


Nem lehet büntetlenül arra kényszeríteni a kutakat, hogy a reális 545-550 forint helyett 480-ért adják a benzint és a dízelt. Főleg nem akkor, ha az olaj tovább drágul.


Nagyjából másfél hete mondta ezt a G7-nek a hazai üzemanyag-kereskedelemről egy ágazati szakértő. Már akkor teljesen általános vélekedés volt a szektorban, hogy a rögzített árak miatt amúgy is komoly bajban lévő benzinkutasok számára a legnagyobb kockázatot az ukrajnai konfliktus jelenti, amelyre a kezdetektől nagyon érzékenyen reagál az olajpiac is.

Nem volt ez másképp az elmúlt órákban sem. Azt követően, hogy Vlagyimir Putyin hétfő este aláírta a kelet-ukrajnai szakadár területek elismeréséről szóló elnöki rendeletet, majd kedd hajnalban orosz katonai járművek jelentek meg Donyeck határában, lényegében azonnal emelkedni kezdett az olaj ára...


VILÁGBÉKE ÉS SZÓFACSARÁS

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.02.22.


Elég nehéz eldönteni, hol kezdje az ember az Ukrajnában kialakult helyzet hozzávetőleges összefoglalóját (az alapos napi összefoglaló minimum ötször ilyen hosszú lenne). Ma leginkább a politikai fejleményekkel foglalkozunk, ugyanis harci cselekményekről nem érkeztek pontos jelentések, a menekültügy pedig – bármilyen abszurd – eldőlni látszik.

Vegyük is ez utóbbi kérdést előre, hogy aztán figyelhessük az események folyását: arról van szó, hogy a menekültek kérdését megoldotta a Kreml: rövidesen nem lesznek menekültek. A TASZSZ információja szerint a Kreml szóvivője közölte a sajtó kérdéseire válaszolva:

„A donbásszi köztársaságokból kitelepítettek ideiglenesen Oroszországban maradhatnak – közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár, aki arra a kérdésre válaszolt, hogy meddig maradhatnak Oroszországban a donbásszi menekültek, és hogy az orosz kormány készen áll-e plusz kiadásokra arra az esetre, ha hosszabb ideig kell majd Oroszországban maradniuk.

„Ma a juttatás 10 000 rubel (126,1 amerikai dollár) személyenként, egy menekültre vetítve. Természetesen a tartózkodásuk ideiglenes” – mondta, hozzátéve, hogy a tegnapi döntések ellenére „a helyzet még mindig feszült, és sokan félelemből döntenek úgy, hogy egyelőre Oroszországba mennek”.

„De reméljük, hogy ezek a döntések segítenek helyreállítani a nyugalmat, és ami a legfontosabb, hogy garantálják a köztársaságok lakosságának biztonságát” – hangsúlyozta.”


Tehát a menekültkérdés megoldódott, ugyanis mindenkit hazaküldenek előbb vagy utóbb, addig is tessék megélni abból a tízezer rubelből (valamivel több, mint negyvenezer forint), amit nem nagyon kaptak meg, de papíron náluk kell legyen. Frappáns, ha nem is túl emberséges, ugyanis nem hinném, hogy ha valaki meg is kapta ezt a pénzt, abból két-három napnál tovább meg tud szállni tisztes fedél alatt. De lássuk a nagypolitikát!
...

EZ MÉG MINDIG CSAK FIGYELMEZTETÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.02.22.


Oroszország elismerte Ukrajna szakadár népköztársaságait, és békefenntartó csapatokat küldött a területre.
Hogy ez kissé cinikus megnevezése egy megszállásnak, az kétségtelen, de hát a legrandább nők is szeretik sminkelni magukat, nem szólva arról, hogy én is reménytelen kísérletet teszek a hasam behúzására, ha csinos nővel társalgok.
Ami azt illeti, a NATO csinos nőnek éppenséggel nem mondható, így aztán igazán elismerésre méltó az a visszafogottság, mellyel Putyin és tábornokai egyelőre eltekintettek Ukrajna megszállásától, és csak oda mentek, ahol már egyébként is ott voltak.
Figyelmeztetés ez, és nem lenne hátrányos, ha a Nyugat és a NATO is ennek kezelné.
Lehet ugyanis a világszabadságról meg demokráciáról papolni, de a geopolitika meg a katonapolitika a kőkemény realitásokról szól, ennek kapcsán pedig az érdekekről.
Oroszországnak pedig elemi érdeke távol tartani határaitól a vele szembenálló katonai tömböt, és ha ránézünk a térképre, megszámláljuk az Oroszországot körülvevő amerikai támaszpontokat, akkor bizony nehéz azt mondani, hogy az oroszok érzékenysége ezen a területen indokolatlan.

A Szovjetunió felbomlása után a szuperhatalmi lét romjain még elképzelhető volt egy katonai erőn alapuló fellépés Oroszország ellen, élt is ezzel a Nyugat bőségesen, közelebb tolta a NATO határait ellenfeléhez, tagjai közé léptette a volt szocialista országok többségét, de maradtak további szép tervei is, csak menet közben kifutott az időből.
A mai Oroszország nem azonos azzal az állammal, mely Jelcin magas színvonalú munkálkodása eredményeképpen megörökölte a néhai Szovjetunió katonai erejét, gazdasági struktúráját.
Ez már egy másik minőség, egy másik ország, mely megáll a saját lábán, talán még stabilabban is, mint szeretett miniszterelnökünk kedvenc lánya.
Lehet elkedélyeskedni azon, hogy Oroszország egy túlméretezett olajkút és nem több, de a tény ettől még tény marad: Európa meghatározó katonai ereje itt összpontosul, és aki ezt katonai erővel próbálja megváltoztatni, az a harmadik világháborút kockáztatja.
Putyin világosan meghúzta azt a vörös vonalat, melyet nem léphet át egyetlen hatalom sem büntetlenül, de ha mégis, akkor Oroszország a végsőkig elszánt érdekei védelmében.
Érdemes lenne ezt komolyan venni...

BARTUS LÁSZLÓ: IVÁNYI GÁBOR TEKINTETE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2022.02.22.


Iványi Gábort nem tegnap óta ismerem. Barátságunkról nem akarok nyilvánosan beszélni, az sokkal mélyebb ennél. Megrendített, amikor a NAV támadása után, a Dankó utcai tüntetésen felment a színpadra. Az első, amit kerestem, Iványi Gábor tekintete. Abból meg tudom állapítani a helyzet súlyosságát, mert a tekintetéből tudok olvasni, az pedig megrázott. Tekintetében láttam a zavart, hogy ez az aljas támadás mennyire megviselte, s láttam az aggodalmat is. Iványi Gábor megértette, hogy a zsarnok elhatározta, leszámol vele, és mindenre képes.

Ahogy beszélt, úgy nyerte vissza tekintete a fényét és a nyugalmát. Amikor azt mondta, ha pénzbüntetésre ítélik, ne gyűjtsenek neki arra, mert nem akarja a büntetést kifizetni. Jogtalan büntetést nem fizet ki. Inkább leüli. Iványi Gábor tekintette akkor nyugodott meg, amikor ezt kimondta. Felkészült, hogy Orbán börtönbe is csukathatja. Mint Jézus a Getsemáné kertben az elfogatása előtt. “Atyám! ha el nem múlhatik tőlem e pohár, hogy ki ne igyam, legyen meg a te akaratod.” Iványi Gábor felkészült, mindent vállal, nem lehet legyőzni, nem lehet megtörni.

Akik szeretik és tisztelik, azok sem tudják, milyen élet van mögötte. Zaklatta a pártállam, akkor sem adta meg magát. Lezárták a gyülekezeti házat, leverte a lakatot. Ha nem volt máshol, a szabad ég alatt tartotta meg az istentiszteletet. A kommunista pártállam felfüggesztett börtönre ítélte. Akkor sem csinált semmit, amiért el kellett volna ítélni. Résztvett az ellenzéki mozgalomban, és már akkor is a szegénység ellen küzdött, Solt Ottíliával és másokkal a SZETA-ban. De ezek csak üres életrajzi adatok.

Iványi Gábor személyisége nem ezekben ragadható meg. Hanem abban, ahogy egy-egy embert a szívén viselt. Ahogy harcolt értük, ahogy próbált segíteni nekik. Amikor már mindenki feladta, amikor már senki nem volt hajlandó segíteni, akkor jött Iványi Gábor. Aki tényleg mindenkiben az Isten képmását látja, akit nem lehet megsérteni, megbántani, elkergetni, akinek nem kell az elesett embernek megfelelnie. Aki tudja, hogy becsapják, aki mosolyog a kópéságon, de tudja, hogy segítségre van szükség. Aki soha nem adja fel.

Amikor a magyar sajtóban dolgoztam, éveken át csörgött a telefonom későn este. Tudtam, hogy Gábor az. Valakit meg kell menteni. Mentünk, és Iványi Gábor hol odakötözte magát egy bejárathoz, hogy ne lehessen utcára dobni egy anyát, hol rendőrt, mentőt, ügyvédet hívott, hogy megmentsen valakit. Lebontotta a kordonokat, leverte a deszkát, amivel egy fiatal nő mögött deszkázták be a lakás ajtaját, ahova jog nélkül költözött be, de az utcán megfagyott volna. Már mentem volna, de Gábor nem tágított, amíg védencei biztonságba nem kerültek.

Amerikában mindig eltévedtünk, bárhova mentünk, és soha nem értünk oda időben, ahova igyekeztünk. Gábor történetei olyannyira lekötötték a figyelmemet, hogy egész más városban kötöttünk ki. Ahova mentünk, az mindig bezárt, mire odaértünk. Olyan szeretettel még nem hallottam beszélni senkit érdemtelen hajléktalanokról, csibész romákról, egészen rémisztő romatemetésekről, és arról, ahogy meggyőzte őket, hogy ne csókolják szájon az elhunytat, ne ugráljanak be a sírba. Amilyen bölcsen és szeretettel elrendezte a családi vitákat. Amilyen áldozatokat hozott értük...

VILÁGTALÁLKOZÓ - WOSSALA ROZINA ÉS KUKORELLY ENDRE (KLUBRÁDIÓ)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2022.02.19.A Világtalálkozó egy olyan rádióműsor, ahol mindig két teljesen eltérő értékrendű, habitusú embert ültetünk egy asztalhoz. Két olyan karaktert, akik nem biztos, hogy nélkülünk találkoztak volna. Nem vitaműsorra készülünk, hanem három ember jóízű beszélgetésére. A műsor a Klubrádióban hallható minden szombaton 12 órától. Készítők: Warholik Zoltán, Rózsahegyi Gábor

A GYŰLÖLETNÉL NINCS FINCSIBB NER 100 #52

NER 100
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2022.02.22.A gyűlölet intenzívebben hat a lélekre, tovább tart, mint a szeretet, ezért alkalmas a politikai manipulációra. A NER, Rogán Tónival az élen ebben profi.

„EZ NEM A JOGÁLLAMISÁGRÓL SZÓLT” – VADÁSZ VIKTOR A MAGYAR KORMÁNY UNIÓS PERVESZTÉSÉNEK HÁTTERÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.02.22.


Az uniós támogatások korrupt kormányokkal szembeni védelme a kulcs az Európai Unió Bíróságának múlt heti határozatához – mondja Vadász Viktor, aki évekig a magyar bírói függetlenségért folyó küzdelem egyik élharcosa volt az Országos Bírói Tanács szóvivőjeként. Aztán váratlanul bírói tisztjéről is lemondott és Németországba költözött, hogy idén januártól az Európai Jogi Akadémia igazgatóhelyetteséként folytassa pályáját. Tőle kértünk tehát segítséget, hogy megértsük, mit jelent Magyarország és Lengyelország pervesztése az uniós bíróságon. A tét az uniós támogatások egy részének elvesztésénél is nagyobb. Ha megrendül Magyarországgal szemben a többi tagállam bizalma, az a vegyesvállalatokra, a vegyes házasságokra, de még a határon átnyúló bűnözésre is hatással lehet. Interjú...

SZÁLLÁSPÉNZBŐL IS VEHETŐ A BOLTOKBAN ÉLELMISZER - A SZÉP-KÁRTYÁK KIBOCSÁTÓI SZERINT NEM KELL AGGÓDNI A KERET MIATT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.02.22.


A hónap elejétől vehető élelmiszer SZÉP-kártyával a boltokban. Sokan aggódtak azonban, hogy ha vendéglátás alszámláról elfogy a pénz, akkor nem tudják jól kihasználni ezt a lehetőséget. Az Azénpénzem.hu érdeklődésére a SZÉP-kártya mindhárom régebben a piacon levő kibocsátója jelezte: nemcsak a vendéglátás zseben lévő összeget, hanem a másik két zseben lévő teljes összeget is el lehet költeni élelmiszerre.


A kormány választások előtti, nyilvánvalóan az alacsonyabb jövedelműeket célzó intézkedéseként értékeltük az árstop mellett azt is, hogy a SZÉP-kártya vendéglátás zsebe használhatóvá vált élelmiszer vásárlására is. Várható volt, hogy a bolti költéseket lehetővé tevő könnyítés alaposan megkavarja az egész béren kívüli juttatási rendszert. Azóta nagyjából ki is derült, hogy ez valóban így lett. (Ahogy amúgy az árstop negatív hatásai is gyorsan látszani kezdtek.)

Sokan aggódtak azonban, hogy ha vendéglátás alszámláról elfogy a pénz, akkor nem tudják jól kihasználni ezt a lehetőséget. A pihenőkártyás vásárlásról szóló rendelet ugyanis azért kicsit módosított az elsőre fantasztikusnak tűnő képen. Élelmiszert ugyanis az előírás szerint csak 2022. február 1. és 2022. május 31. között (ezzel tulajdonképpen nyíltan felvállalják, hogy választás befolyásolására szolgáló lépésről lehet szó) vásárolhatnak a kártyabirtokosok. További megkötés, hogy a boltokban összesen évi 150 ezer forint költhető el így. A pénznek pedig a vendéglátás alszámlára kell érkeznie.

Bármennyire is lazának tűnnek most a szabályok, később esetleg lehetnek gondok. A gyakorlatban ugyanis – nyomatékosította az OTP – minden fizetésnél előre kell jeleznie a kártyabirtokosnak, melyik alszámláról szeretné az összeget levonatni a SZÉP-kártyájáról. A vendéglátás zsebbe pedig kedvező adózással évente csak 150 ezer forint tehető.
Az OTP Pénztárszolgáltató azonban kérdésünkre elmondta: a SZÉP-kártyáról szóló kormányrendelet szerint 2022. december 31-ig mind a három alszámlán lévő teljes pénzösszeg bármely SZÉP-kártyával fizethető szolgáltatásra felhasználható. Mint nyomatékosították: ez az átjárhatóság az élelmiszervásárlásra is érvényes, vagyis nem csak a vendéglátás zseben lévő összeget, hanem a másik két zseben lévő teljes összeget is el lehet költeni élelmiszerre. Szinte pontosan ugyanerről tájékoztatták portálunkat a K&H-nál és az MKB-nál is...

KÉT UNIÓS ORSZÁGBAN IS VOLTAK OLYAN HÓNAPOK, AMIKOR KÉTSZER ANNYIAN HALTAK MEG, MINT AZ ELŐZŐ ÉVEKBEN

24.HU
Szerző: MOLNÁR DÁVID
2022.02.22.


Körbenéztünk Európában, miként alakult a többlethalálozás az egyes országokban a koronavírus-járvány első két évében.


A magyarországi többlethalálozásról szóló cikkünkből kiderült, hogy a 20. század második felétől kezdve nem haltak meg annyian itthon, mint tavaly. Az Eurostat oldalán nemrég megjelent az összes uniós országhoz tartozó adat is, így megnéztük, hogyan alakultak a halálozások szerte Európában a koronavírus-járvány első és második évében. A számokból kiderül, hogy Finnországban, illetve Dániában volt a legkedvezőbb a helyzet: 2020-ban és 2021-ben előbbiben legfeljebb 15 százalékkal, utóbbiban 17,5 százalékkal haltak meg többen egy hónapban az előző négy év (2016–2019) átlagához képest. A legsúlyosabb (havi) veszteséggel Bulgáriának, Lengyelországnak, illetve Romániának kellett szembe nézniük: előbbi két országban 2020 novemberében, keleti szomszédunkban tavaly októberben kétszer annyian haltak meg, mint a korábbi években...

NAVALNIJ: A SZENILIS TOLVAJOKNAK MÁR NEM ELÉG A PROPAGANDA, VÉRT AKARNAK

444.HU
Szerző: plankog
2022.02.22.


...Szerinte Putyin teljesen őrült beszédet mondott hétfőn, amivel kapcsolatban az a hasonlat tetszett neki a legjobban, hogy “olyan, mint amikor a nagyapám berúg a családi ünnepségen, és mindenkit azzal idegesít, hogy elmondja, szerinte hogyan működik a világpolitika.” Navalnij szerint ez vicces lenne, ha a részeg nagypapa nem országot vezetne, aminek ráadásul atomfegyverei is vannak.

„Cseréljük ki Ukrajnát a beszédében Kazahsztánra, Fehéroroszországra, a Balti országokra, Azerbajdzsánra, Üzbegisztánra vagy akár Finnországra. És gondoljuk bele, hova vezet a szenilis nagypapa geopolitikai gondolkodása.”

1979-ban mindenkinek nagyon rosszul végződött ez, és most is rosszul fog, Navalnij szerint - Afganisztánt akkor tönkretették, de a Szovjetunió is halálos sebet kapott.

„Putyinnak köszönhetően több száz ukrán és orosz civil halhat most meg, a jövőben pedig akár tízezrek is. Nem fogja hagyni, hogy Ukrajna fejlődjön, a mocsárba fogja rángatni, de Oroszország is meg fogja fizetni ugyanezt az árat.”

Putyin és a szenilis tolvajok az orosz nép ellenségei, ők fenyegetik Oroszországot, nem Ukrajna és a nyugat, a Kreml miatt vagy szegényebb, nem Washington miatt - üzeni követőinek.

Navalnij szerint az Oroszországért való harc azt jelenti, hogy Putyint és a kleptokratákat el kell távolítani a hatalomból.

BENZINÁR-STOP: NEKIK MÁR A LÉTÜK A TÉT

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.02.22.


Ez a hét is úgy kezdődött, ahogyan a közelmúltban az elégedetlen pedagógusok esetében is: a kormány nem engedett. Mondhattak akármit az üzemanyagárak befagyasztásával pórul járt kisvállalkozók, a minisztérium illetékese is ismételgette a magáét: „egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára”, a „rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség”, „a kormány, mint mindenben eddig is, a magyar családok oldalán áll”. „Aggodalomra semmi ok, a tárgyalások konstruktív mederben folytatódnak” – nyilatkozták a résztvevők, és mindenki ment a maga dolgára. Történt viszont valami, ami megváltoztathatja a dolgok menetét.


„Jó hírrel tudok szolgálni – hívott fel késő délután Egri Gábor Zoltán, az Envikút Kft. ügyvezető igazgatója, a konfliktusban érdekelt egyik országos töltőállomás hálózat vezetője. – Megalakult a mai napon 300 kicsi- és közepes vállalkozás részvételével a Független Benzinkutak Szövetsége, amely egyesületi formában képviseli majd a szakmánkat.”

Egy nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben kijelentik: támogatják a kormány családpolitikáját, de nem azt, ami a családok terhére történik. Kérik a hatósági ár törlését, illetve azt, hogy ha a kormány mégis ragaszkodik ehhez a megoldáshoz, azt törvényesen tegye. Javasolják, hogy csökkentsék öt százalékra az üzemanyagok áfáját, és így könnyítsenek a családok terhein. Egri Gábor a lengyelek példájára hivatkozik, ahol nyolc százalékra csökkentették az áfát, ezzel a kicsi és közepes piaci szereplőket nem taszították le az útról. Tízezer család megélhetése a tét...


BERNARD GUETTA: VLAGYIMIR PUTYIN VALÓJÁBAN EGY NAGY NULLA

MAGYAR NARANCS
Szerző: BERNARD GUETTA
2022.02.22.


Akár egész Ukrajnát is meghódíthatja, de hogyan tud kormányozni egy olyan nemzetet, amely úgy gyűlöli Oroszországot, mint még soha, és egyre inkább a Nyugat felé tekint?


Gyakran mondják róla, hogy „erős”, azt sugallva, hogy a demokráciák vele ellentétben túlságosan gyengék. Vannak, akik ezért „hazafinak” tartják és csodálják őt. Mások azt jósolják, hogy hamarosan újraalakítja a Szovjetuniót, sokan pedig inkább választanák őt, mint az Egyesült Államokat, amelyet azzal vádolnak, hogy háborút hoz Európára azzal, hogy „Ukrajnát a NATO-hoz akarja csatolni”.

Mindent és annak ellenkezőjét is állítják Vlagyimir Putyinról, csak egyet nem: hogy valójában egy nagy nulla, mert mi a mérlege ennek a politikusnak, akinek az elsődleges célja, hogy részben vagy egészben visszaszolgáltassa Oroszországnak az elvesztett birodalmát?

Ezt csak úgy érhette volna el, ha közös frontba tömörül Ukrajnával és Fehéroroszországgal, a két másik nagy szláv nemzettel, amelyek történelmileg a cárok, majd a szovjetek Oroszországához kötődtek, oroszul is beszélnek és ugyanolyan ortodox keresztények, mint Oroszország. Amikor Szolzsenyicin amellett érvelt, hogy Oroszország lépjen ki a Szovjetunióból, úgy gondolta, hogy hogy az ukrán és fehérorosz rokonaival együtt tegye ezt meg, és összpontosítson az európai mivoltára, miután megszabadult Közép-Ázsiától és a Kaukázustól, amelyek az ő szemében idegenek voltak az oroszok számára.

Ukrajna volt Oroszország bölcsője, Kijev Ororszország ezeréves keresztségének a színhelye. A fehérorosz név minden szláv nyelvben egy „Fehér Oroszországot” idéz, mivel ez volt Oroszország legnyugatibb része, ma pedig kulturális értelemben egyazon szláv csoportosulás része, amelyik három független államra vált szét...


SZABAD SZEMMEL: ORBÁN VIKTOR KÖNNYEN ÖTÖDSZÖR IS MINISZTERELNÖK LEHET, HÁLA A FIDESZRE SZABOTT VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYNEK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.02.22.


Bloomberg


A szlovén kormány éppen a lendvai Orbán-Jansa találkozó napján jelentette be, hogy nem engedi át az ország legnagyobb idegenforgalmi csoportjának kisebbségi tulajdonrészét egy olyan magyar vállalkozónak, akit üzleti szálak fűznek Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez. A tervezett ügylet nagy felháborodást váltott ki Szlovéniában, tiltakoztak az ellenzéki pártok a szakszervezetek, de még a hatalmon lévő koalíció egyik pártja is elégedetlenségét fejezte ki.

A Sava-holding privatizálása politikai kérdés lett az alig két hónap múlva esedékes választás előtt és a jelek szerint Jansa tanácsosabbnak vélte meghátrálni. Ezért most majdnem 42 millió euróval feltőkésítik az állami vagyonkezelőt, így az élni tud elővásárlási jogával. Egy olyan hotelláncról van szó, amely az Adriától a bledi tóig terjed. A szlovén miniszterelnök egyébként az Orbánnal közösen tartott sajtótájékoztatón szóba hozta az ügyet: azt mondta, hogy hosszú távon stratégiai befektetőt akarnak találni.

Süddeutsche Zeitung

Orbán Viktor könnyen ötödször is miniszterelnök lehet, hála a Fideszre szabott választási törvénynek, az irányított médiának és annak, hogy a párt lazán költhet kampánycélokra az állami kasszából. Mindenesetre a pálya annyira lejt, hogy az EBESZ több mint 200 megfigyelőt küld Magyarországra, de hát a szervezet szerint már a 2018-as választás sem volt tisztességes.

Pofon az ellenzéknek, hogy Magyarországon március 10-én az Országgyűlés köztársasági elnököt választ, és a kétharmad birtokában a kimenetel nem kétséges. Novák Katalin idáig a családpolitikával foglalkozott, Ez olyan terület, amivel a kormánypárt mozgósítani kíván az úgynevezett melegpropaganda ellen, Novák Katalin pedig az arcát adta ehhez a modellhez.

A hat ellenzéki párt azért érezheti arcul ütve magát, mert ha nyer, egy Orbán-hű államfővel kényszerül szembenézni. A Fidesz már jó ideje azt csinálja egyébként, hogy saját embereit ülteti az államapparátus, az alapítványok és más szervezetek kulcspozícióiba. Nem ritkán hosszú évekre, ráadásul kétharmaddal, így egy új esetleges új, ellenzéki hatalom le se tudná váltani őket.

Hogy Novák Katalin lett a kiszemelt, az ügyes, jelképes sakkhúzás a kormányfő részéről, mert Magyarországon nők nemigen vannak a közéletben. Az ellenzék egyébként Róna Pétert állítja csatasorba, de személye vitát gerjesztett, mert sokak szerint nem elég népszerű, így nem tud kellő lendületet adni a Fidesz-ellenes tábor választási hadjáratának.

Financial Times

Nagy kérdés, hogy vissza tud-e még táncolni az EU és Lengyelország a szakadék széléről a jogállami vitában, merthogy a lengyel igazságügy reformja már a szervezet jogrendjét, az unió identitását fenyegeti. Az Európai Bíróság múlt heti döntése nyomán jelentős nyomás nehezedik Ursula von der Leyenre, hogy lépjen fel keményen, ám ő, akárcsak korábbi politikai gyámja, Angela Merkel, inkább arra hajlik ösztönösen, hogy kompromisszumot kell találni. Igyekszik elkerülni a pusztító jogi és politikai harcot, amely egyesek szerint a lengyelek kilépésébe torkolhat.

Újabban vannak jelek, hogy Varsó igyekszik csitítani az ellentéteket, egyrészt mivel az orosz fenyegetés miatt különösen felértékelődött a kontinens egysége. De sokat számít az is, hogy az országnak a meglóduló energiaárak, illetve infláció miatt égetően szüksége van az újjáépítési alapból kilátásba helyezett 36 milliárd euróra. Az EU továbbra is tart attól, hogy a Jog és Igazságosságnak (PiS) – főként a keményvonalas igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro miatt – nem sikerül összehoznia a bírósági reformhoz szükséges többséget.

Az utóbbi években egyetlen tagállam sem vétett annyit közös uniós értékek ellen, mint Lengyelország, úgyhogy Didier Reynders igazságügyi biztos közölte is: nem enged a 48-ból, tehát hogy a alakítsa át az igazságszolgáltatást és tegyen eleget az Európai Bíróság határozatainak. Csak éppen idáig az Európai Bizottság meglehetősen békülékeny húrokat pengetett, akárcsak az előző német kancellár Orbánnal szemben. Egy brüsszeli illetékes még az is kétségbe vonja, hogy Ursula von der Leyen egyáltalán be akarja-e vetni a jogállami mechanizmust.

Ám a legutóbbi varsói javaslatok olvadást hoztak, noha nem orvosolják teljes mértékben az EU aggályait. Európai körökben azonban abban bíznak, hogy a lengyel fél engedni fog, mert nagyon kell neki a pénz. Sok diplomata abból indul ki, hogy az EU először Magyarország ellen élesíti be a szankciós rendszert, akár már a következő hónapban, merthogy az az egyszerűbb feladat, miután már jó ideje cirkulálnak a korrupciós vádak az Orbán-kabinet ellen.

A lengyeleknél viszont kérdéses, fennmarad-e a koalíció, ha az igazságügyi tárca vezetője keresztbe tesz a reformtervnek. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy sikerül eltemetni az alapvető ellentéteket. Egy jól értesült forrás szerint a varsói kezdeményezés mögött inkább az van, hogy a varsói vezetés nagyon áhítozik a gazdasági helyreállítási alap pénzeire, és az ukrán helyzet most némi hátszelet ad nekik hozzá.

NZZ

A vendégkommentár szerint Varsó és Brüsszel csatájában két gyenge szereplő csap össze és egyáltalán nem kizárt, hogy a dolog vége a Polexit lesz. A szerző, Reinhold Vetter publicista, aki hol Berlinben, hol Varsóban él, azzal indokolja véleményét, hogy egyrészt az EU mostanság válság üzemmódban működik. Nem tud mit kezdeni a magyar és a lengyel helyzettel, ugyanakkor nyugaton is megerősödött a nacionalizmus. Az EU mind inkább a margóra szorul a világpolitikában, az apparátus hatékonysága erős kívánnivalót hagy maga után, a támogatásokat sokszor elfecsérlik. A korrupció az egekig ér Bulgáriában, Romániában és Máltán, az Európai Bíróság ítéleteit semmibe veszik.

Alighanem jó ideig eltart a jogi folyamat, amíg az Európai Bizottság ténylegesen befagyasztja a lengyel vezetésnek szánt támogatást, így a varsói vezetésnek lesz ideje lavírozni. De radikális irányváltásra ne számítson senki a jogállamiság ügyében, igaz, egyelőre a kilépés sem időszerű. Az legfeljebb részletekben képzelhető el, a hátsó ajtón keresztül.

Merthogy az ország, minden agresszív retorika ellenére, egyelőre nem tud meglenni az EU nélkül, ebben rejlik a PiS gyengesége. Nem titok, hogy Jaroslaw Kaczynski szerint jelenlegi formájában kudarcra van ítélve a szervezet, de ő is tisztában van azzal, hogy a lengyelek 80 százaléka szükségesnek tartja a tagságot. És akkor még nem beszéltünk a pénzről, hiszen az EU legnagyobb kedvezményezettjéről van szó, amely nem tud meglenni az apanázs nélkül, nem volna képes finanszírozni a költséges szociális programokat, a gazdaság korszerűsítését, a hadsereg fejlesztését és a járvány leküzdését.

De ettől még a PiS úgy fogja beállítani a jövőre esedékes választás előtt, hogy keményen küzd az ország függetlenségéért.

Euronews

A legtöbb uniós ország csatlakozna a bosznia-hercegovinai szerbek vezetője ellen elrendelt amerikai szankciókhoz, ám Magyarország, Horvátország és Szlovénia látványosan ellenzi a büntetést és alighanem meg is akadályozná azt. Egyébiránt Oroszország is támogatást ígért Milorad Dodiknak, aki a köztársaság felbontásán dolgozik.

Az EU külügyminiszterek az elmúlt két napban éppen arról tanácskoztak, miként lehetne megakadályozni a köztársaság szétszakadását, ami még sosem volt ennyire közel az 1992-95-ös háború óta. Az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt, hogy egyre erősödik a nacionalista-szeparatista retorika és már az ország egységét veszélyezteti, az osztrák diplomácia vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy amit a szerb kisebbség első embere művel az életveszélyes, abszolút elfogadhatatlan Európa számára. Alexander Schallenberg hozzátette, hogy Bosznia nem válhat külső hatalmak játékszerévé.

Washington Post

Az hogy Vlagyimir Putyin elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságot”, az véget vet a hidegháború utáni rendnek – állapítja meg a vezércikk. A vészharangot az orosz elnök kirohanása szólaltatta meg, a világ élőben nézhette végig, hogy kétségbe vonja nem csupán a független Ukrajna törvényes létezési jogát, hanem az egész európai biztonsági szerkezetet. Kijelentette, hogy mindkettő annak a korrupt Nyugat kreatúrája, amely egyfolytában ellenséges Oroszországgal szemben.

Nem csupán azt közölte, hogy szét akarja verni az intézményeket, amelyek 1945 után szavatolták a békét a földrészen, hanem nyilvánosságra hozta, milyen ideológiai alapon kíván háborút indítani, még ha hivatalosan nem is küldött hadüzenetet. De nem hagyott kétséget afelől, hogy neki nem számít az ukránok területi épsége. Ugyanakkor levadászással fenyegette meg mindazokat, akik 8 éve segítettek elűzni Kijevben a Moszkva-barát rezsimet.

Nem lehet tudni, tényleg elhiszi-e az Ukrajna ellen hangoztatott vad vádakat, mármint hogy az ország kiindulópont a NATO agressziója számára, de nem lehet teljesen kizárni. Viszont az ukrán állam az ENSZ része és még Oroszország is elfogadta 28 éve a budapesti memorandumot, amely szavatolta az ukránok biztonságát, miután azok lemondtak a nukleáris fegyverekről.

Teljesen alaptalan Putyin állítása, hogy történelmileg két rokonnépről van szó. Azért vetett szemet Ukrajnára, hogy megőrizze hatalmát, amit fenyegetne, ha egy ekkora szomszédállamban sikerülne a demokratikus kísérlet. Ugyanakkor idáig Biden eredményesen mozgósította a NATO-t. Ám sajnos ez sem volt elegendő, ezért nagyon valószínű a háború, és már nincs ok, hogy ne rendeljék el a szankciókat. Ez az első lépés a geopolitikai válságban, de aligha az utolsó.

The Guardian

Timothy Garton Ashnek fogalma sincs, meg lehet-e előzni az orosz-ukrán háborút, mert még abban sem lehetett biztos, hogy kommentárján nem lép-e túl az idő, mire az írás megjelenik. Úgy látja, hogy a Nyugat jelenleg egységesebb, mint bármikor a hidegháború óta, ám ezzel együtt hajszálon függ az ukránok jövője. Akkora fegyveres viszály törhet ki, amekkorát 1945 óta nem élt át a földrész. A neves oxfordi történész-elemző idézi Frank-Walter Steinmeier német államfőt, aki szerint Moszkva már Ukrajna nyakára tette a kötelet.

Ám a NATO ma már nem az, ami a hidegháború idején volt, és az újjáéledt Nyugat az oroszok nyugati határáig ér. Ha nem így volna, Észtországra ugyanaz várna, mint Ukrajnára, a teljes bizonytalanság. A hét végén tartott müncheni biztonságpolitikai konferencia legfőbb üzenete éppen az volt, hogy a katonai szövetség megvédi az utolsó talpalatnyi földet is a keleti tagoknál.

De a kulcskérdés az, Európa kész-e a végső eszközt bevetni a liberális rend fennmaradása érdekében, miközben orosz agresszió fenyeget, és mi lesz akkor, ha a következő amerikai elnök alatt az USA ismét eltávolodik az öreg kontinenstől. A németek nem adnak fegyvert az ukránoknak, viszont gazdaságilag mindenki másnál jobban segítik őket. De az törést okozhat a nyugaton, ha Berlin netán kitart az Északi Áramlat 2. mellett.

Ugyanakkor Oroszország előnyben van, mivel nem riad vissza az erő alkalmazásától. Vagy ahogy a lengyelek mondják: „Mi leülünk sakkozni, a másik ehhez képest azt játssza, hogy hátsón billent bennünket”. De a német kancellár azt hangsúlyozta, hogy nem lehet visszatérni az érdekszférát rendszeréhez. Ám ha Kijev nem kapja meg az EU-belépés ígéretét, akkor pontosan hátsó udvar lesz, miközben az utca felőli oldalon egy hírhedt gengszter lakik.

Lehet, hogy a 24. óra utolsó percében vagyunk, és nem látni, lehet-e bármit is tenni egy véres tragédia elhárítására a földrésznek azon a fertályán, amelynek már így is aránytalanul sok jutott a szenvedésekből.

Der Standard

Paul Lendvai úgy ítéli meg, hogy Vlagyimir Putyin hazardírozik, ám sokkal nagyobb a tét, mint Ukrajna: egész Európa jövője, vagyis mi magunk. A világ bénultan mered Moszkvára, nagyjából úgy, mint nyúl a kígyóra. Az elnök egy fura, hatalmas asztal mögé ültette francia kollégáját és a német kancellárt, akik kérték, hogy ne indítson támadást. Az egész nagyon emlékeztetett arra, amikor Daladier és Chamberlain 1938-ban Münchenben könyörgött Hitlernek, de megengedték neki, hogy megszállja a Szudéta-vidéket.

Fennáll a veszélye, hogy az állítólag szóba sem jövő támadás elhárítását a végén diplomáciai sikernek minősítik, hogy leplezzék a világpolitikai hatalmi játszmában adott súlyos engedményeket. Ebbe beleértendő nem csupán a Krím megszállásának elfogadása, valamint a Donyeck-medencében a két bábállam betagolása, hanem az is, hogy bizonyos közép- és kelet-európai államokat besorolnak az orosz befolyási övezetbe. Mint ahogy Belarusz már csak vazallus és katonai felvonulási terület a Kreml szemszögéből.

Moszkvában fején találták a szöget, amikor úgy fogalmaztak: a legnagyobb kockázat az, hogy senki sem tudja, mi jár Putyin fejében. Tényleg úgy van, hogy a háború azon múlik, az orosz elnök ragaszkodik-e követeléseihez, amelyeket a Nyugat elfogadhatatlannak nyilvánított.

3 OK, AMIÉRT PUTYIN EGÉSZ UKRAJNA LEROHANÁSÁT FONTOLGATJA

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.02.22.


Tegnap elismerte Vlagyimir Putyin a kelet-ukrajnai szakadár területek szuverenitását és „békefenntartókat” küldött a régióba. Előtte viszont egy kifejezetten háborús hangvételű beszédet tartott, melyben több utalást is tett arra, hogy nem biztos, hogy megáll az orosz haderő a szakadár területek határán, hanem Ukrajna teljes bekebelezését tervezi. Nézzünk meg hármat Putyin legsúlyosabb kijelentései közül...

MENNYIT ÉR A SZAVAZATOD?

TELEX
Szerző: CSÓKA ENDRE
2022.02.22.


A magyar választási rendszer egyenlőtlen és torz: vannak szavazatok, amik a végső eredmény szempontjából teljesen értéktelenek, de olyanok is, amelyek tíz-hússzoros súllyal esnek a latba. Matematikus segítségével elemezzük ki, kinek mennyit ér a voksa, és van-e értelme a taktikai szavazásnak
.

Szögezzük le az elején: egyáltalán nem tartom jónak, hogy Magyarországon és sok más országban olyan a választási rendszer, ami taktikázásra ösztönöz. De sajnos a választási rendszereket legtöbbször olyan politikusok írják, akik egyáltalán nem értenek hozzá, és csak akkor bíznak meg szakértőket, amikor az a feladat, hogy minél részrehajlóbb választási rendszert alkossanak, minél kevésbé feltűnő trükkökkel. Mindenesetre most már adott a választási rendszer, ehhez kell alkalmazkodni. És aki nem alkalmazkodik, annak a szavazata kevesebbet érhet.

Négy évvel ezelőtt részletesen levezettem, hogy mindenkinek a saját preferenciái fényében hogyan érdemes szavaznia. Ezért ebben a cikkben az akkori megállapításokat alkalmazzuk a mostani helyzetre. Előbb az eredmények következnek röviden, aztán a részletek, és a magyarázat hosszabban.

- Az egyéni szavazat a legértékesebb (ahol konkrét személyekre szavazunk) a Fidesz és az Ellenzéki Szövetség egyéni jelöltjei számára. Mindenki másnak majdnem értéktelen. Ez különösen igaz a szoros választókörzetekben.

- A listás szavazat (vagyis amikor pártra és nem személyre szavazunk) viszont értékes minden bejutásra esélyes pártnak, tehát a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom számára is – sőt, a Kutyapártnak több mint kétszer olyan értékes lehet...


VADONATÚJ PORSCHE, KÜLÖNLEGES FERRARI ÉS MILLIÁRDOS ÜZLETEK MUTATJÁK A MATOLCSY-KÖR FELEMELKEDÉSÉT

DIREKT36
Szerző: SZŐKE DÁNIEL
2022.02.22.


2021 februárjának végén egy különleges Ferrari, egy SF90 Stradale állt a milanói Bulgari Hotel vendégek részére fenntartott parkolójában. Az autó annak ellenére feltűnést keltett, hogy épp mellette egy Maserati, nem messze tőle pedig több Range Rover is parkolt. Ez a hibridmeghajtású Ferrari csaknem 1000 lóerős, 2,5 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége pedig 340 kilométer/óra. Ennek a modellnek az ára körülbelül 160 millió forint, csak a titán kerékcsavarokkal rögzített szénszálas felnik darabja több mint 7 millió forintba kerül.

Ez a szállodai parkolóban álló SF90-es abban is különbözött a körülötte parkoló autóktól, hogy nem olasz, hanem magyar rendszáma volt. A magyar nyilvántartásba vételi adatok szerint vadonatúj volt, alig néhány nappal korábban jöhetett ki a gyárból, február 22-éig mindössze 10 kilométert tett meg.

Nem sokkal azután, hogy felbukkant Milanóban, az autó megérkezett Magyarországra, ahol Németh Dániel fotós újságírónak sikerült lefotóznia a Ferrari használóját, és feltételezhető tulajdonosát. A képen az SF90-esbe egy Somlai Bálint Fülöp nevű üzletember száll be.

A kocsi március elején már Tihanyban, egy nyilvános parkolóban állt, majd márciusban és áprilisban többször is feltűnt Budapesten. Egyre több kép jelent meg róla a közösségi médiában is, sőt, a szaksajtó is felfigyelt rá: egy autósporttal foglalkozó portál külön cikket szentelt neki, amiben arról írtak, hogy ez az SF90 Stradale lehet az egyik első darab az országban. A cikkben egy videó is volt az autóról, ahogyan kigurul a Four Seasons hotel elől. Az, hogy ki a sofőr, és hogy ki a tulajdonosa ennek a különleges sportkocsinak, eddig sem a cikkekből, sem a közösségi médiában felbukkanó felvételekből nem derült ki...

PUTYIN MOZGATJA A SZÁLAKAT, VAGY A STRUKTÚRA MOZGATJA PUTYINT?

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.02.22.


Az első világháború kitörésének egy közkeletű narratívája, hogy az a szarajevói merénylet és az ahhoz vezető véletlenek miatt történhetett meg.


Amikor Ferenc Ferdinánd főherceg, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse 1914 júniusában Szarajevóba látogatott, boszniai szerb nacionalisták meg akarták gyilkolni, de az eredeti tervük sikertelen maradt, miután többen is elbaltázták a lehetőséget. Ám a sikertelen merényletek után hiába változtatták meg a főherceg útvonalát, a rendőrök és/vagy a sofőr elrontott egy kanyart, és a Ferenc József utcába kanyarodva pont az egyik merénylőbe, Gavrilo Principbe botlottak, aki gyorsan lelőtte a főherceget és feleségét. A merényletre hivatkozva a monarchia hadat üzent Szerbiának, ami a világháború nyitánya lett. Azaz „egy elrontott kanyar vezetett az első háború kitöréséhez”, szól a történet, amelynek kapcsán felmerül, hogy mi lett volna, ha kicsit jobban figyel a sofőr aznap Szarajevóban.

Amire a strukturalista válasz az, hogy semmi nem lett volna: az első világháború nem furcsa véletlenek, hanem a feltörekvő hatalom, a Német Császárság (és fiókcsapata, az Osztrák–Magyar Monarchia) geopolitikai érdekei és a más európai hatalmakkal szembeni érdekellentétei miatt tört ki, és ha a szarajevói merénylet elmarad, más ürüggyel később ugyanúgy kitört volna a háború.

Mindez azért érdekes, mert az ukrán válsággal kapcsolatos elemzések jelentős része is ezen a tengelyen mozog. Az elemzések egyik ága Vlagyimir Putyin orosz elnök személyére, az autokratikus orosz rezsim jellegére fókuszálva próbálja megmagyarázni, hogy mi állhat az orosz csapatösszevonások hátterében. (A legfrissebb fejleményekre még nem reagálhattak, de az orosz elnök az éjjel országa nevében elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét, majd azon nyomban „békefenntartó” csapatokat küldött a területre.)...

A NYUGAT ÖNMEGSEMMISÍTŐ TÉVEDÉSE ÉS HIBÁJA...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.02.22.


A Nyugat önmegsemmisítő tévedése és hibája (“Ez több, mint bűn: ez hiba!”), hogy - egyrészt - beleringatva magát a “történelem vége” hamis illúziójába, önmagát abszolút győztesnek tekintve, s pozícióját megrendíthetetlennek gondolva fölvette soraiba a kelet-európai országokat, eszükbe sem jutva, hogy az oda-vissza kölcsönhatás nem csak a nyugati árucikkek keleti megjelenésének mesés gyönyörét, a korlátlan utazás lehetőségét, a munkavállalás és az ösztöndíjak lehetőségének megnyílását jelenti majd, hanem a kelet-európai bürokratizmusnak, xenofóbiának, idegengyűlöletnek, rasszizmusnak és jellegzetes népies antiszemitizmusnak, törvényeket nem tisztelő, azokat folyamatosan kijátszó, az emberi jogokra úri huncutságként tekintő, az államra mint mankóra támaszkodó, s a piac törvényeit rémülten elutasító, a protekcionizmust, az uram-bátyám feudális viszonyokat rendületlenül gyakorló, az úr és szolga állapotot öröknek, eleve adottnak és sorsszerűnek tekintő, a hagyományosan az egzisztenciális megfélemlítésre építő és a civil kurázsit legfeljebb csak hírből ismerő, a szolidaritásról mit sem tudó, az újgazdagok hátborzongató parvenüségét árasztó mentalitásnak és habitusnak a Nyugat felé áramló gazdag exportját is egyben, hogy ezzel a Nyugat végleg elveszítse addig méltán büszke éthoszát.
A Nyugat másik nagy hibája pedig az volt, hogy illúziókban ringatózva, s saját történelmi tudatlanságára és tájékozatlanságára rá nem ébredve, tévesen felfogott aufklérizmusából fakadóan hagyta magát félrevezetni Putyin által, sokáig benne remélve a keleti fel- és megvilágosodás messiását, miközben a művelt Nyugat alapfokú ismeretekkel sem rendelkezett az orosz birodalmi tudatról és nacionalizmusról, a pravoszláv szellemiségről és ideológiáról, Oroszországnak az üdvrendben kijelölt nemzetek fölötti küldetéstudatáról.
És most megint minden elölről…

IVÁNYI GÁBOR: „OLYAN ORSZÁGRA VÁGYUNK, AHOL NEM KELL TÖBBÉ FÉLNI, AHOL NEM SZENTESTE HOZZÁK AZ ÉLETÜNKET MEGHATÁROZÓ TÖRVÉNYEKET”

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2022.02.21.


Tüntetést szerveztek az ellenzéki összefogás pártjai hétfő este 6 órára, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal reggel elfoglalta az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Dankó utcai épületét. A hatóság házkutatási paranccsal, költségvetési csalás gyanújával végzett eljárást, majd – többek közt Iványi irodájának ajtaját is betörve – több zsák dokumentummal és számítógéppel távozott az esti órákban.

Mint arról beszámoltunk, az épületben dulakodás alakult ki a NAV munkatársai és az egyesületet, valamint az egyházat vezető Iványi Gábor lelkésszel szolidaritást vállaló több tucat ember között. A NAV munkatársai eleinte kizárólag Iványi Gábornak lettek volna hajlandóak információt adni arról, egyáltalán milyen ügyben és ki ellen folytatnak eljárást, de végül a helyszínen megjelent országgyűlési és európai parlamenti képviselők is vele tarthattak az iratbetekintésre, a lelkész ugyanis nem volt hajlandó egyedül menni, szerinte ez az ügy a nyilvánosságra tartozik. A délutáni rögtönzött szolidaritási akció után a ma esti, hirtelen bejelentett tüntetésen is több százan jelentek meg.

„Ez egy szégyenteljes este!”


Józsefvárosban minden választáskor kreálnak egy ügyet, ráküldik valakire a hatalmat: van, amikor egy kormánytól független közösségi házra, van, amikor magára a későbbi polgármesterre és most Iványi Gáborékra – kezdte beszédét Jámbor András, a Szikra Mozgalom és az egyesült ellenzék Budapest 6-os választókerületében induló országgyűlési képviselőjelöltje (és a Mérce alapítója, volt főszerkesztője) a ma esti tüntetésen.

„Tűnjön el ez a hatalom, amely a hatóságokat politikai eszközként használja! Ne azokat zargassa, akik a közösségünkért tesznek, hanem azokat, akik ellopják a pénzt!”

Szerinte ez a hely, ahol egy hajléktalanszálló, egy főiskola, egy kórház, egy óvoda és egy népkonyha működik, szimbolikus: miközben 12 milliárd forinttal tartozik Iványiéknak a magyar állam, nem adja oda ezt a pénzt, hogy ezek a szolgáltatások jobban működjenek, hanem ideküldi a NAV-ot és a rendőrséget, hogy ellehetetlenítse őket. Pedig Józsefvárosban jobb szolgáltatásokra van szükség: kevésbé tömegintézmény-jellegű, jobb ellátást nyújtó hajléktalanszállókra, bérlakásokra a fiataloknak, pályakezdőknek sőt még azoknak az itt eljáró rendőröknek is, akiknek a béréből nem futja lakbérre.

Ez egy szimbolikus ügy: milyen országot akarunk? Olyat, ahol a bűnösöket békén hagyják, és az áldozatokat vegzálják? Vagy olyat, ahol a közösség tagjai segítik egymást? Április 3-án erről döntünk – mondta Jámbor...

EGYETLEN ÁBRÁN, HOGYAN SZORÍTOTTA HÁTTÉRBE A JÁRÓBETEG-ELLÁTÁST 2020-BAN A JÁRVÁNY

QUBIT
Szerző: STEFFI GRAPH
2022.02.21.


A fogászatokon 41 százalékkal, a reumatológiákon 37 százalékkal, a gyerekgyógyászatokon 32 százalékkal esett vissza Magyarországon az ellátott betegek száma 2020-ban. Tóth G. Csaba demográfus látványos ábrában összegezte a Központi Statisztikai Hivatal által jegyzett, állami biztosítási jogviszony alapján végzett ellátásokat, és hozzátette: átlagosan 28 százalékkal csökkent az orvosi vizsgálatok száma. A koronavírus-járvány első, második és harmadik hulláma alatt jelentős mértékben háttérbe szorult a nem covidos betegek ellátása, aminek következményei hosszabb távon lesznek igazán érzékelhetők.

Ahogy a Közgazdasági - és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete (KRTK-KTI) egyik tanulmányában megjegyzi, a covid számos indirekt módon befolyásolhatja a halálozásokat, és ebbe beletartozik az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és az egészségügyi kapacitásokra gyakorolt hatás is.

Az első hullám elején, 2020. március 15-étől az Emberi Erőforrások Minisztériuma felfüggesztette a halasztható beavatkozásokat, ideértve az egynapos sebészetet, valamint a szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatokat is, amelyeket aztán több lépcsőben indítottak újra májusban és júniusban. A második és harmadik hullámban már szelektív módon függesztették fel az ellátást: az egynapos sebészet 2020. november 10. és 2021. február 3. között, valamint 2021. március 5. és május 3. között szünetelt, a szűrővizsgálatokat viszont már csak három hétre, 2021. április 9. és április 29. között állították le.

A KRTK-KTI kutatói szerint 2020 március–áprilisában a járóbeteg-ellátás teljesítménye 50–65 százalékkal (és a hónap közepi intézkedések hatására már márciusban is 25 százalékkal), míg a fekvőbeteg-ellátás teljesítménye 35–40 százalékkal esett vissza. Utána fokozatosan visszaállt, és szeptember–októberig a szokásoshoz közeli értéken üzemelt, majd ezután egészen 2021 májusáig 15–30 százalékkal csökkentett szinten működött. Az alábbi ábrán Tóth G. Csaba a KSH által közzétett, egész évre vonatkozó 2020-as adatokat viszonyította a járvány előtti öt év átlagához...

PUTYIN BEKÜLDI AZ OROSZ HADSEREGET KELET-UKRAJNÁBA: BÉKEFENNTARTÓKÉNT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
HUPPA.HU
2022.02.22.


Elismerte a szakadár kelet-ukrajnai államokat

Egyelőre kérdéses, milyen határokkal ismerte el Moszkva az LNR-t és a DNR-t.

Zelenszkij: Ukrajna nem adja fel a területeit

“Egy ország, amely nyolc éve támogatja a háborút, nem tudja fenntartani a békét, ahogy állítja” – jelentette ki az államfő.

Orbán: Magyarország a közös uniós álláspont részese

A jégtörőnek végül nem sikerült megakadályoznia a háborút.

“2022 olyan év lesz, amikor Oroszország felemelkedik, és mindenki befogja a pofáját”

Ezt Vlagyimir Zsirinovszkij mondta, még 2021. december 27-én.

Matolcsy: Nem hogy előznünk nem sikerült a kanyarban, még vissza is estünk

A jegybankelnök azonban nem teljesen elégedetlen, hiszen szerinte a koronavírus-válságot jobban kezelte Magyarország, mint a 2008-as gazdasági világválságot.

Március 10-én lesz a köztársasági elnökválasztás

A köztársasági elnökválasztást jelölési folyamat előzi meg, az érvényes jelöléshez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. Jelölésre március 1-én délután négy óráig van lehetőség.

Azzal vádolja a NAV Iványi Gáborékat, hogy 3 milliárd forintnyi járulékot nem fizettek be a dolgozóik után

Iványi Gábor évek óta következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat. Iványi a Telexnek arról beszélt, közel 12 milliárd forinttal tartozhat nekik az állam.

“Ez a nyomorult kis pöcs”

Ezzel a jelzővel pedig Gajdics Ottó illette Márki-Zay Pétert.

„Szóbeli” engedéllyel épült aszfaltos út a fideszes képviselő balatonlellei nyaralójához

Nem mindenki olyen szerencsés, hogy szóbeli megegyezés alapján kényelmesebbé teheti magának a közterületet. Szabály szerint ilyen igény esetén tervdokumentációt kell benyújtani, és a képviselő-testület dönt.

Hadházy Ákos talált egy 127 milliós halőrtornyot

A közbeszerzési értesítő szerint még kéne lennie egy rendezvényközpontnak, egy mosdónak és egy parkolónak valahol, ezeket azonban egyelőre nem találta.

Biztosítókat vett a magyar állam, az Európai Bizottság közben elmarasztalta

Amennyiben Magyarország nem hajtja végre a határozatot, a brüsszeli testület kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Unió Bírósága előtt.

Leigazolta a HírTV volt műsorvezetőjét az Index

Csikós az Indexnél most a Politika rovat munkatársa lett, első néhány anyaga már el is érhető. Egyik első anyagának címe idézőjelek nélkül ez volt: Magyarországot valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni – csak a cikk leadjéből derült ki, hogy ez nem a lap tényállítása, hanem Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő véleménye.

Az MTI megint nem merte pontosan idézni Orbán szavait

„A kóceráj rendben van, a gépház működik, a kassza csörög”.

PUTYIN HÁBORÚJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.02.22.


A New York Times Sztálin óta a legnagyobb hatalommal rendelkező, ellenőrizetlen vezetőnek nevezte Putyint. Az orosz elnök azt hangoztatva küld orosz katonákat Kelet-Ukrajnába, hogy az Oroszországhoz kötődik, vérségi, családi kapcsolatok révén.

"Ez Putyin háborúja, de Amerika és a NATO sem ártatlan nézelődő" – írja Thomas Friedman, a New York Times kommentátora.

Szerinte az orosz elnök Sztálin óta a legnagyobb hatalommal bíró, ellenőrizetlen moszkvai vezető, és ennek a háborúnak az időzítése az ő törekvéseinek, stratégiájának és sérelmeinek a terméke. Putyin úgy tekint Ukrajna azon törekvésére, hogy ki akar lépni az orosz befolyási övezetből, mint ami számára személyes stratégiai veszteség, de ugyanakkor nemzeti megszégyenülés is. Hétfői beszédében Putyin azt állította, hogy Ukrajnának nincs jogalapja a függetlenségre, hiszen népe Oroszországhoz kötődik, vérségi, családi kapcsolatok révén. A szabadon választott ukrán kormány elleni támadása így a becsületbeli gyilkosság geopolitikai megfelelőjének tűnik. Putyin – Friedman megfogalmazása szerint – alapvetően azt mondja az ukránoknak és másoknak, akik az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz akarnak csatlakozni, hogy "nem a megfelelő fickóba szerettetek bele, nem fogtok lelépni sem a NATO-val, sem az EU-val, és ha halálra kell ütlegelnem a kormányotokat, hogy hazarángathassalak benneteket, akkor azt meg fogom tenni". 

Ez – állapítja meg az amerikai kommentátor – ronda dolog, de van itt egy jelentőséggel bíró háttértörténet is: Putyin Ukrajnához való kötődése nem pusztán misztikus nacionalizmus. Friedman szerint két hatalmas fahasábot kell látni, ami táplálja ezt a tüzet. Az egyik az Egyesült Államok rosszul végiggondolt döntése az 1990-es évekből, amellyel kibővítette a NATO-t, miután összeomlott a Szovjetunió, pontosabban: annak ellenére, hogy összeomlott a Szovjetunió. A második, ennél is sokkal nagyobb fahasáb az, hogy Putyin a NATO közelebb kerülését Oroszország határaihoz cinikus módon arra használja fel, hogy saját maga köré gyűjtse az oroszokat saját hatalmas vezetői kudarcának az elleplezése végett. Putyin csúnyán felsült azzal a törekvésével, hogy olyan gazdasági modellt teremtsen Oroszországban, amely egyfelől képes lenne ténylegesen vonzani - és nem taszítani – a szomszédait, másfelől arra ösztönözné népe legtehetségesebbjeit, hogy maradjanak otthon, és ne nyugatí vízumért álljanak sorba. 

E két tényező közül az előbbivel kapcsolatban a New York Times elemzője emlékeztet arra: az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején a legtöbb amerikai kevés figyelmet szentelt a NATO kiterjesztésének, az olyan kelet- és közép-európai országokkal való kibővítésének, mint Lengyelország, Magyarország, a Cseh Köztársaság, illetve a balti államok. Ezek korábban mind a szovjet érdekszférához tartoztak, és nem volt rejtély, miért akarnak részévé válni annak a szövetségnek, amely kötelezné az Egyesült Államokat, hogy védelmükre keljen orosz támadás esetén.

Ami viszont rejtély – folytatja Thomas Friedman –, hogy az Egyesült Államok, amely az egész hidegháború alatt arról álmodozott, hogy Oroszországban egy napon demokratikus forradalom következik be, és olyan vezetője lesz, aki nehézkesen és vontatottan ugyan, de megpróbálja demokráciává változtatni és a Nyugathoz csatlakoztatni Oroszországot, nos szóval, hogy ez az Egyesült Államok miért döntött úgy, hogy gyorsan az oroszok képébe vágja a NATO-t, amíg Oroszország gyenge.

"Tisztségviselők és politikai buzgómócsingok nagyon szűk csoportja – beleértve saját magamat – feltette akkor ugyanezt a kérdést, de lenyomtak minket" – idézi fel Friedman a bő két évtizeddel ezelőtt történteket. A Clinton-kormányzat csúcsszintjén egyetlen egy fontos, de magányos hang volt, amely ugyanezt kérdezte, mégpedig Bill Perry védelmi miniszteré. Perry évekkel később, 2016-ban a Guardian által szervezett konferenciák egyikén úgy tekintett vissza: az utóbbi években leginkább Putyin lépéseit illeti szemrehányás, de a kezdeti esztendőkben történtekért az Egyesült Államok volt leginkább hibáztatható. "Az első olyan cselekedetünk, amely valóban rossz irányba vitt minket, az volt, amikor a NATO elkezdett bővülni olyan kelet-európai nemzetekkel, amelyek némelyike Oroszországgal határos" – idézi Thomas Friedman a Pentagon volt vezetőjét. Perry szerint akkoriban szorosan együttműködtek Oroszországgal, és az oroszok kezdtek hozzászokni a gondolathoz, hogy a NATO inkább barátjuk lehet, mintsem ellenségük. Attól viszont nagyon rosszul érezték magukat, hogy a NATO megjelent közvetlenül a határaiknál, és nagyon erőteljesen kérték, hogy ezt ne folytassák.

A New York Times kommentátora felidézi azt is: 1998. május másodikán, közvetlenül azután, hogy a szenátus ratifikálta a NATO-bővítést, ő maga felhívta az akkor 94 éves, de szellemileg teljesen friss George Kennan volt moszkvai nagykövetet, aki jelentősen hozzájárult a szovjetekkel szemben a hidegháború éveiben követett amerikai politika alakításához, és aki Amerika legjelentősebb Oroszország-szakértője volt. Fredman azt kérdezte Kennantől, miként vélekedik a NATO-bővítésről. A veterán diplomata egy új hidegháború kezdetének, tragikus tévedésnek minősítette a lépést, aminek a megtételére szerinte nem volt semmi ok, hiszen "senki nem fenyegetett senkit". Kennan azt jósolta, hogy az oroszok erre fokozatosan egyre ellenségesebben fognak reagálni. "A hidegháborúban a szovjet kommunista rezsimmel volt bajunk. És most hátat fordítunk annak a népnek, amely végrehajtotta a történelem legnagyobb vértelen forradalmát, amikor felszámolta a szovjet rendszert" – hangzottak akkor George Kennan szemrehányásai.

A New York Times kommentátora hozzáteszi: mindez természetesen nem igazolja azt, hogy Putyin feldarabolja Ukrajnát. A szerző bővebben ír arról a bizonyos második, még nagyobb fahasából is, amely a tüzet táplálja. Ennek lényege, hogy az elmúlt évtizedben az orosz gazdaság stagnált, és Putyin választási kényszer elé került: vagy mélyebb reformokat hajt végre, azzal viszont gyengíti felülről lefelé kialakított ellenőrzési rendszerének a hatékonyságát, vagy még inkább a korrupt tőkés kleptokrata haverokra támaszkodik. Az utóbbit választotta.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

VIRÁG ELVTÁRS MOSOLYOG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2022.02.22.


Nagyjából ugyanabban az időben, amikor fegyveres NAV-kommandó szállta meg Iványi Gábor szervezetének irodáit, a parlamenti bátor százharminchárom megszavazta Völner pajtásuk sokmilliós végkielégítését. Még el sem kezdődött igazán a nap, de már keretbe lett foglalva a két gyalázat által, amelyek megmutatták, Orbán Viktor milyen országot épített magának, amelyben élnünk adatik. Nem tennék ide most elkoptatott jelzőket, mindenki képzeljen ide egyet, ami a szívének kedves, az ő nyomdafestéke eltűri, vagy épp, ami kiszakad megkérgesedett szívéből.

Magunk is így vagyunk, hogy tartjuk a Bálint György által megjelölt irányt, miszerint „az nem újságírás, ha a társadalom arcába köpünk”. S habár az ő kora sem volt babazsúr, ez a miénk erkölcsiségében még annak is bőven alatta marad, így az intés betartása egyre nehezebb, de próbáljuk meg mégis. Abban a pillanatban, amikor az irodák megszállása megtörtént, senki nem tudta, mi indokolja az akciót, hogy aztán később az MTI tálalásában egy, a Czeglédy-ügyhöz erősen hasonlatos indoklással állt elő a hatóság itt is feltételes módban, hogy miszerint költségvetési csalásra gyanakodnak.

Ehhez képest, amikor újságírók és politikusok akartak bejutni a NAV által megszállt épületbe, azzal próbálták meg őket távol tartani, hogy az egy bűnügyi helyszín, mintha odabent halomban feküdtek volna a hullák. Az indoklás tehát ugyanannyira fals volt, mint a feltételezett bűn maga, ami szintén több sebből vérzik, de erről majd később. Csak azután, hogy rögzítjük, a bűnügyi helyszín inkább a parlament maga, ahol Völner Pál kenő és csúszópénzeket vett át szatyorban és nagy mennyiségben, amire a főnöke (Varga naccsád) hétvégi reakciója az volt, hogy a Facebookon hegedülgetett.

A bűn és bűntelenség, a jó és a rossz viszonylagos fogalmak, s míg Iványi egész élete és tevékenysége még ezen a bizonytalan skálán is közelít az abszolúthoz, miszerint példa értékű és követni való, de leginkább istennek tetsző, Völnernek azonban ilyen viszonyítása nincs, ő csak Orbán koordináta rendszerében értelmezhető, abban szerezte meg az érinthetetlen státuszt, míg viszont ugyanebben Iványi az üldözendő gonosz. Virág elvtárs és az ő mosolya jut eszünkbe, miszerint „Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!”

Virág elvtárs egy diktatúra szolgálatában állott, míg a NAV fegyveres dolgozói ma úgyszintén, viszont az általuk elkezdett bűnössé tevő folyamat már a kezdetekkor inog. Hét éves járulékfizetési mulasztásokról szól a történet, aminek most jutottak épp a végére, holott az ilyesmi két nap alatt kiderül, az eljárás tehát koncepciózusnak nevezhető főleg annak fényében, hogy Orbán kormánya bírósági ítéletet végre nem hajtva tartozik Iványinak tizenkét milliárddal, így a tartozás Iványin úgy is behajtható lenne, hogy az állam felé inkasszózna a NAV, és máris szép lenne a világ...

A HATALOM BŰNÉÉRT MOST IVÁNYI GÁBORÉKAT TESZIK BŰNÖSSÉ

444.HU
Szerzők: CSURGÓ DÉNES, CZINKÓCZI SÁNDOR
2022.02.21.


Este hat órától tüntetést szerveztek az ellenzéki pártok az Oltalom Egyesület Dankó utcai központjához, amelyet hétfőn reggel megszálltak a NAV nyomozói. Az adóhatóság képviselőinek közlése szerint költségvetési csalás miatt nyomoznak az épületben, amely az Iványi Gábor vezette karitatív szervezetnek és egyházának, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek is a központja.

Az épületnél, és végül az épületben délután már tartottak egy tiltakozó megmozdulást civilek és ellenzéki politikusok. A NAV nyomozói nem akarták beengedni az épületbe a tiltakozókat, akik végül részben egy ablakon bemászva, majd a kapun benyomulva behatoltak az épületbe. Bent is volt lökdösődés, a nyomozók ugyanis nem akarták fölengedni az embereket az emeletre, ahol "bűnjeleket" gyűjtöttek. Végül a parlamenti képviselőket és Iványit oda is fölengedték, tájékoztatást viszont nem adtak az ügyben...