2018. március 13., kedd

AZ ELMÚLT NYOLC ÉV JELKÉPE: AZ ÚJSÁGÍRÓK ELŐL MENEKÜLŐ ORBÁN VIKTOR

MAGYAR NARANCS 
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: gera

2018.03.13.Úgy iszkolt el a valódi kérdések elől, ahogy csak tudott.

Nincs abban semmi újdonság, hogy Magyarország miniszterelnöke hosszú évek óta nem hajlandó valódi újságírói kérdésekre válaszolni: csak a sajátjainak ad interjút, csak a sajátjainak nyilatkozik, és az utóbbi időben már a brüsszeli jelenései után sem tart sajtótájékoztatót, mert hát ott válaszolni is kellene a kérdésekre. Most mondhatnánk persze, hogy ez szégyen (az), meg hogy normális helyeken az ilyen viselkedés után aligha lehetne miniszterelnök valaki (nem lehetne), de inkább nézzük meg, milyen változatos módon iszkolt el a kérdések elől Orbán Viktor, aki a hétvégén is bizonyította, hogy mindig megtalálja a módját, hogyan bújjon ki a válaszadás alól:...

ŐRIZETBEN KÓSA LAJOS BEFEKTETŐJE, A FÉRJE ÖNGYILKOS LEHETETT

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.03.13.


Régóta kapcsolatban állhatott Kósa Lajos az őt szerinte átverő asszonnyal és férjével, még valamilyen ünnepi összejövetelükön is részt vett a fideszes politikus – értesült a 168 Óra, amely azt is tudni véli, hogy

a nő jelenleg házi őrizetben van csengeri otthonában, a férje pedig két hete öngyilkos lett.

A Zoom.hu is írt róla, hogy Kósa Lajos maga állt elő egy Facebook-videóban azzal: átverték őt, így fordulhatott elő, hogy bár igaz a Magyar Nemzet keddi címlapsztorija, miszerint valaki 4,3 milliárd euró – mintegy 1350 milliárd forint – vagyonkezelését bízta Kósa Lajosra még évekkel ezelőtt, a sztori mégis “kamu”.
Kósa Lajos: igen, de nem

Hosszú videóban magyarázta meg Kósa Lajos, hogy az irat ugyan igazi, ő mégis átverés áldozata. A politikus Facebook-oldalán közzétett videóban Kósa elmondja, hogy 2012 őszén keresett egy ügyvéddel kereste fel őt egy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csengeren “háztartásbeliként” élő hölgy azzal, hogy sok pénzt örökölt, és befektetési tanácsért hozzá, a debreceni polgármesterhez fordult.

Állítása szerint olyan iratokat mutatott neki a nő, ami alapján hihetőnek tűnt a mesés örökség története.

Én azt mondtam neki, hogy a legjobb módszer, ha magyar állampapírba fektet.”...

EZEK A FIATALOK MÁR NEM FOGNAK ODAFIGYELÉST, MEGÉRTÉST KÉRNI A FÓBIÁVAL KÜZDŐ TIBORCZ ISTVÁN APÓSÁTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2018.03.13.


Ha van terület, ahol a legsúlyosabb, a legnehezebben korrigálható károkat okozta a fülkeforradalom utáni, sajátlábraállásügyi nemkormányzás, akkor az kétségtelenül a Hoffmanrózsa-féle elemi gonoszsággal, stratégiai megfontolásból ledózerolt oktatás.

Ha a szétlopott ezermilliárdokon túl van megbocsáthatatlan bűne a két egymást követő orbáni nemkormányzásnak, az minden vitán felül a minden tekintetben versenyképtelenné silányított, a társadalmi egyenlőtlenségeket újratermelő 
oktatási rendszer konszolidálása.

Nem tartalmi kérdésekről lesz szó, a szakemberek számtalanszor elmondták erről a véleményüket, hanem arról a tényállásról, hogy az ország miniszterelnöke miként szakított végérvényesen a valósággal. Arról a szánalomra méltó és aggodalomra okot adó állapotról van szó, hogy ott, ahol Vona Gábor, Szél Bernadett és Karácsony Gergely (vagy bárki más) a nyilvánvaló ideológiai szembenállások és egyéni érdekek dacára képes egy asztalhoz ülni egy nemzeti jelentőségű ügy kapcsán, onnan a zsinórban nyolc éve hivatalban lévő miniszterelnök gyáván elmenekül. Onnan is.

ITT OLVASHATÓ

FICO KORMÁNYA MEGBUKHAT, DE A FICO-KORSZAKNAK MÉG NINCS VÉGE

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BOTOS BOTOND
2018.03.13.


Mindenki örül, megbukhat a harmadik Fico-kormány, az előrehozott választások elkerülhetetlennek tűnnek. Ugyanakkor ami első látásra olyan szépnek látszik, közelebbről megnézve, mégsem olyan egyértelműen lefutott meccs. Szlovákiában óriási patthelyzet is kialakulhat, de akár még Fico is miniszterelnök maradhat. Hogyan? Erről írunk gyorselemzésünkben.

Ami biztos, hogy több forgatókönyv közül válogathatunk. Nézzük.

1. A Smer és az SNS belemennek az előrehozott választásokba

Robert Fico szlovák miniszterelnök és a Smer párt a Híddal folytatott tárgyalás idején elutasította az előrehozott választásokat. A következő napokban a párt vezetése mégis dönthet úgy, hogy beleáll egy ilyen forgatókönyvbe. Erre elsősorban azért kerülhet sor, hogy az egyre növekvő utcai ellenállást és tiltakozóhullámot mérsékelje, és kivonja a történetből az utcai politizálást.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetősége még a Híd hétfő esti bejelentése előtt arról beszélt, hogy számukra is elfogadható egy előrehozott választás.

Ami biztos: a 150 tagú szlovák parlament jelenlegi felállása alapján minimum 90 szavazatra szükség van, hogy ez a forgatókönyv megvalósuljon, tehát a kormánykoalíció pártjain kívül (78), szükség lesz ellenzéki szavazatokra is. Miért? Szlovákiában legkevesebb 90 szavazatra szükség van, hogy az alkotmánytörvénnyel lerövidítsék a választási ciklust.

Ha ez a szcenárió összejön, a jelenlegi kormány változatlan formában kormányozhat a választásokig. A szlovák miniszterelnököt továbbra is Robert Ficónak hívják.

Bugár Béla hétfőn este azt is bejelentette, hogy a következő tárgyalást pártja az SNS-szel folytatja. Itt arra kell figyelni, hogy a 90 parlamenti szavazat összejöhet a Smer nélkül is, elég ha a Híd megállapodik az SNS-szel.

Az olvasó joggal kérdezheti, mégis, akkor miről akar tárgyalni Bugár az SNS-szel?

A választásokat annak kihirdetése után leghamarabb 110 nappal lehet megtartani, csakhogy az már a nyári uborkaszezon kezdete, így jó esély van arra, hogy leghamarabb 2018 őszén lehetnek Szlovákiában előrehozott választások. Az emberek pedig felejtenek, ha a kormánykoalíció megállapodik ebben a forgatókönyvben, elképzelhető, hogy akár hasonló felállásban, újraválasztva is folytathatják kormányzásukat. Onnan nézve pedig értelmet nyer, mi történt hétfő este:

Bugár Béla csak húzta az időt, és időt nyert a Fico-kormánynak...

TÖBBEN SZABADULNAK MÁR A BEFEKTETÉSKÉNT VETT LAKÁSTÓL - A VÁLSÁG ÓTA MOST KEZDŐDÖTT A LEGERŐSEBBEN AZ ÉV

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.13.


A fővárosban az idén már több mint tizedik eladó korábban befektetési céllal vett lakásától igyekezett megszabadulni – derült ki egy ingatlanközvetítő friss elemzéséből. A vevők körében Budán és Pesten kiemelkedően növekedett a 600 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített lakások aránya.

Tovább fújódik az ingatlanpiaci lufi, aminek tényét egyelőre sokan egyáltalán nem ismerik el (az aggasztó jelekről korábban itt írtunk). Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy milyen sebességgel és milyen magasságba emelkedtek az árak. Az idei első két hónap összesített adatai a 2008-as válság óta a legerősebb évkezdést mutatja a hazai lakóingatlan-piacon – állapította mindesetre meg frissen kiadott elemzésében a Duna House (DH). A 2018. februári közel 13 ezres tranzakciószám majdnem 14 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Az áremelkedésnek köszönhetően a DH elemzése szerint a téglalakások értékesítési időszaak egy-két hónappal hosszabbodott, jellemzően 100-140 nap után sikerül szerződni. A fővárosban a pesti oldalon ennél valamelyest még több idő szükséges egy-egy ingatlan eladásához. A kedvezőbb áron vásárolható panellakások esetében nem ilyen drasztikus a változás, az ilyen típusú ingatlan a meghirdetéstől számítva általában 3 hónap körüli időszakon belül cserél tulajdonost...

KAMU ÉS A PÁRTOK

VÁROSI KURÍR - BLOGZÓNA
Szerző: ROSTA ÁGNES
2018.03.13.


A kamu a magyar nyelvben szlengként annyit jelent, hogy hazugság, álcázás, megtévesztés, takargat, leplez, palástól. Na kérem ez az összes kamupártra ráillik. Hazugsággal, megtévesztéssel lopják el az állam azaz a mi pénzünket.

Ehhez a Fidesz szívesen és nagyvonalúan asszisztál is.

Hiszen nem kevés pénzzel támogatja a kamupártokat. Ha sikeresek és 1 %-t el tudnak érni a választáson mondjuk egy ismert arccal - mert másképpen esélytelenek a szavazatok megszerzésére – de lássuk be nem is ez a céljuk hanem, hogy bomlasszanak és főleg 1 % elérése után 4 évig élvezzék a gondtalanul a több százmillió forint állami támogatást. Elszámolniuk nem kell. Hiszen az ügyészség szerint nem bűncselekmény ennek a hatalmas összegnek a zsebre tétele. NAV tehetetlen hiszen a törvény szerint behajthatatlan pénzt már eleve gátolja az ügyészség véleménye. Meg egyébként is ha valakinek nincs semmi a nevén, nincs jövedelme mert ugye a felvett állami támogatás az nem jövedelem akkor nincs mit lefoglalni és visszajuttatni az államkincstárnak...


ITT OLVASHATÓ

A CEU MEGY. PILISCSABA MARAD. (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.03.13. 


" Ideje annak, hogy tanuljunk a Bourbonok hibájából, és merjünk nekifogni az emberi kozmosz, a rendezett világ, a normalitás restaurációjának". (Szilvay Gergely)

A Pázmányon hizlalt sutyerák nekifog az emberi kozmosz restaurációjának. Eközben halálos fenyegetések érik a Magyarországon gender studies-t művelő kutatókat és a CEU diszkréten Bécsbe költözik.

A szilvayk ezer év tehetségtelenségét reprezentálják, a piliscsabai guanót, ami rárakódott erre az országra. Azok a tehetséges srácok, akik teleírják a világ legjobb közgazdaság-tudományi folyóiratait el fognak menni, ezek a tahók meg itt maradnak.

Majd szépen kimennek a Békemenetre megmutogatni magukat a tizenkilencedik sorban. Mert az első sorokban a náray-szabók, maróthok, kerényik fognak menetelni együtt a bayerekkel, a magyar tudomány és a kultúra stefkái. A szilvayk arról álmodoznak, hogy egyszer a tizennyolcadik sorban menetelhetnek, ez lehet a maximum, amit elérhetnek a szaros kis életükben. Talán elzabrálhatják a maguk kis zsidózongoráját, valakinek a munkáját, házát, üzletét, valakijét, aki megy a CEU után, talán halálba szekírozhatnak egy meleget, talán írhatnak egy újabb könyvet arról, hogy kiknek az életét kell tönkretenni.

Már nem hiszek a hűvös, őszi hajnalokban. Ez a nép valamiért nem érdemel hűvös, őszi hajnalokat. Talán egyszer valaki, akinek egy szilvay tönkretette az életét, egy hajnalon, nem dühös katonák hűvös, őszi hajnalán, hanem a saját hűvös, őszi hajnalán, a minden mindegy hajnalán, restaurálja a normalitást. Talán.

Az az ő hajnala lesz, nem az enyém, de legalább mégis valakié.

KIS HÍJÁN KATASZTRÓFÁT OKOZOTT OSZTER SÁNDOR KASTÉLYTAVÁNAK ILLEGÁLIS FELTÖLTÉSE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.03.13.


Gyanús módon kapott engedélyt, illegálisan kezdték feltölteni, és kis híján katasztrófát okozott: tegnap délután alámosódott Oszter Sándor mesterséges tavának gátja, nem sokon múlott, hogy át is szakadjon. A veszélyt elhárították, nyomozás indult.

Előzmények

Néhány hét alatt a semmiből több ezer köbméteres tórendszer épült Oszter Sándor diósjenői kastélya mellé – az engedélyek szerint vizes élőhely rekonstrukciója zajlik. A beruházás körül számos homályos mozzanat van, de az elég biztos, hogy a projekt súlyosan veszélyeztet egy másik vizes élőhelyet, az évszázadok óta itt lévő Jenői-tavat.

Oszter Sándor mesterséges tó építésével veszélyezteti a Börzsöny legnagyobb tavát

Szakhatósági vizsgálat és büntetőeljárás indul Oszter Sándor diósjenői mesterséges tórendszere ügyében

Eddig csak az ország egyik legszebb tavára jelentett veszélyt a Diósjenő belterületén, az Oszter-birtokon megépített mesterséges tórendszer, de ma kiderült, a falu egy részére is komoly fenyegetést tud jelenteni a létesítmény.

Miután kirobbant a botrány a mesterséges tó, illetve a megépítését lehetővé tevő engedélyezési eljárás körül, úgy tűnt, Oszter Sándor visszavonulót fúj, és eláll a tórendszer feltöltésétől. A váratlan hóolvadás azonban új helyzetet teremtett: ismeretlenek – információink szerint egy ún. osb-lappal – elzárták a legnagyobb tó átereszét, így a Börzsönyből a Jenő-patakon keresztül a Jenői-tóba tartó víz egyszer csak elkezdett gyűlni Oszterék tavában...

HOGYAN CSINÁLNAK LIBERÁLISOKAT A KONZERVATÍVOKBÓL?

TÉNYGYÁR BLOG
Szerző: Ténygyár
2018.03.12.


- Megkérték az interjúalanyokat, hogy csukják be a szemüket, és képzeljék el, hogy megjelenik előttük egy dzsinn, és szupererővel ruházza fel őket

- Ahol a totális biztonságot kellett elképzelni – jóval liberálisabbak lettek a republikánusok
- A bevándorlásellenes magatartás közvetlenül kapcsolódik az alapvető fizikai biztonsághoz

A Yale-en kísérletet tettek arra, hogy konzervatívokat alakítsanak át liberálisokká. Az eredmények sokat elárulnak – nemcsak – az ottani politikai megosztottságról.

A magunk és szeretteink biztonságának megőrzése talán a legerősebb emberi motivációnk, mélyen beágyazva a DNS-ünkbe – írja John Bargh a Washington Post online kiadásában megjelent cikkében. Ez olyan mély és olyan fontos, hogy azt is befolyásolja, mit gondolunk, és mit tehetünk. A politikai pszichológia területének kutatásai például több mint egy évtizede következetesen azt mutatják, hogy a fizikailag fenyegetett vagy félelmet keltő ember a kulcsfontosságú tényező – jóllehet nyilvánvalóan nem az egyetlen – abban, hogy valakinek konzervatív vagy liberális az attitűdje.

A konzervatívok, mint kiderült, erőteljesebben reagálnak a fizikai fenyegetésre, mint a liberálisok. Lényegében a fizikai biztonsággal kapcsolatos aggodalmukat már életük korai szakasza meghatározza: egy a Kaliforniai Egyetemen végzett kísérlet szerint minél jobban retteg laboratóriumi körülmények között egy 4 és fél éves kisgyerek, annál konzervatívabb politikai attitűdök figyelhetők meg nála 20 évvel később. Agyi képalkotó vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az agy félelemközpontja, az amygdala, valójában nagyobb a konzervatívok esetében, mint a liberálisoknál. És sok más laboratóriumi kísérlet is arra az eredményre jutott, hogy amikor felnőtt liberálisok fizikai fenyegetést tapasztaltak, politikai és társadalmi attitűdjeik konzervatívabbá váltak (átmenetileg, természetesen). De egyetlen konzervatív sem változott át liberálissá...

A HITBIZOMÁNYKÉNT KEZELT ORSZÁG

NEMGOGOL BLOG
Szerző: TÖLGYES PÉTER
2018.03.13.


A Magyar Nemzet - vagyis Simicska - bombát robbantott. A mai számban a napilap kiteregetett egy minden ízében gyanús, 2015-ben megkezdett ügyletet, amelynek a főszereplője (?) Kósa Lajos. Történt, hogy “valaki” azzal bízta meg Mr. (minimum) Húsz Százalékot, hogy az FHB-nál vezetett számláján tartott, egészen pontosan négymilliárd-háromszázötvenhárom-millió, számokkal kiírva 4.353.000.000 euró (!) felett szabadon rendelkezve (!), azért részletekben a számára magyar állampapírokat vásároljon.

https://mno.hu/belfold/kosa-lajos-mert-nagyot-almodni-2453256

https://mno.hu/belfold/ime-a-kosa-iratokat-hitelesito-pecset-es-alairas-2453321

Hogy itt valami oltári disznóság történt, az egyértelmű. Tegyük fel, valakinek (?) van (hogy került oda?) több, mint négy milliárd eurója egy magyar banknál. (A közismert, 100.000 euróig terjedő OBA megtérítés ugyebár elegendő biztosíték a számára arra, hogy itt és ne mondjuk a legnagyobb nemzetközi bankláncoknál tartsa a nyilván korrekt, tiszta forrásból, legális módon szerzett pénzét...)

HOGYAN TEHETŐ RENDBE AZ EZER SEBBŐL VÉRZŐ MAGYAR OKTATÁSI RENDSZER?

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2018.03.12.


„A világot nem érdeklik sem a hagyományok, sem a múltban kivívott hírnév, a gyenge teljesítményre nincs mentség, a szokások vagy a kialakult gyakorlat pedig senkit nem érdekel. A sikert azok az egyének és országok fogják kivívni, akik és amelyek gyorsan tudnak alkalmazkodni, akiknek nem szokásuk a siránkozás és nyitottak a változásra” – írták a McKinsey & Company 25 országot vizsgáló globális oktatási tanulmányában több mint tíz éve.

Annak az országnak, amely azt szeretné, hogy állampolgárait jól fizetett munkásokként alkalmazzák, nem elég, ha megközelíti a legjobb oktatási rendszerrel rendelkező országok teljesítményét, hanem túl is kell szárnyalnia – mondták ki a tanulmány összefoglalójában.

Ha lehet, azóta a fenti sorok csak igazabbá váltak, a munkaerőpiac dinamikusan változik, ami az oktatásban is paradigmaváltást kell, hogy előidézzen. Hogy a jövőbeli magyar munkaerő helytáll-e a globális tudásgazdaságban, ma még inkább függ attól, hogy az oktatási rendszer ki tudja-e elégíteni a magas szintű képzettség és a speciális készségek iránti fokozódó igényt.
Tanárok, tanárok és egyenlőség (és pénz)

Meglepő módon a fent idézett tanulmány a legjobb teljesítményű oktatási rendszerek közös jellemzőit keresve arra jutott, hogy az alrendszer hatékonyságát nem elsősorban az oda csoportosított pénz összege határozza meg, hanem három másik „kimagasló fontosságú” tényező, amiből kettő a tanárokra vonatkozik: 1. a megfelelő emberek váljanak tanárrá, 2. képezzék őket hatékony oktatóvá, 3. garantálják, hogy a rendszer a lehető legjobb oktatást biztosítsa minden gyermeknek.

Vannak arra utaló jelek, hogy a magyar rendszer ezt távolról sem képes nyújtani, de ha nem az előbbiek, hanem csak az anyagi ráfordítás számítana, Magyarországnak akkor sem lenne oka az elbizakodottságra. Boldogok, akik 2006 előtt letudták a közoktatást, utána indult ugyanis eróziónak az egy diákra jutó költségvetési ráfordítás minden szinten, ahogy az MTA A közoktatás indikátorrendszere című friss kiadványából kiderül. Az adatok szerint a középfokú oktatásban ez a negatív trend azóta is töretlen, az alapfokú oktatásban valamiféle stagnálás látszik az utolsó évben, amiről rendelkezésre álltak adatok, csak az óvodásokra jutott támogatás indult meredek növekedésnek, vélhetően nem függetlenül a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésétől és az ahhoz szükséges beruházásoktól...

KOFAORSZÁG ÉS AZ ORDÍTÓ EGÉR

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: FRISS RÓBERT
2018.03.10.


Volt egyszer egy polgári forradalmunk. Meg kellene becsülnünk, mert mondhatja a kormányfő ahányszor csak akarja, hogy a magyar szabadságszerető nép, ha egyszer a szabadság elvont vágyként él csak az emberekben és a közösségi tett mély hiátust mutat. Pedig 1848 polgári forradalma megérdemelné a megbecsülést. Forradalomból, felkelésből soha nem volt annyi e honban, mint tunyaságból, és abból a restségből, ami véghetetlen fogékonnyá tett bennünket a túlélés, a megmaradás fortélyainak elsajátítására. Ok, okozat felcserélhető.

Méltatlan örökösök

Ünnepelnénk most is tiszta szívvel a 170. évfordulót, ha a kollektív emlékezetbe fagyott relikviákon túl volna mit. De nincs. Sem a kormány, sem mai állapotában a nemzet nem méltó örököse 1848-nak. Nyolc éve kormányoz ez a hatalom, amely módszeres erőszakot tett mindazon, amiért 1848-49-ben a nemzet küzdött, megbecstelenítette azt, amit azon a márciusi napon 12 pontba sűrítve, a szabad magyar sajtó első nyomataként kívánt. A nemzet pedig kezelhető csendben hallgatja a közhely-forradalmiság lózungjait, s eltűri a méltatlanok uralmát.

Azt látjuk, hogy e szociálisan és politikailag végzetesen kettészakított nemzetnek először is önmagán kell erőt vennie, hogy visszanyerje hétköznapi szabadságát és úrrá legyen mindazokon, akik ebben korlátozzák, ettől megfosztják egy olyan történelmileg kegyes pillanatban, amikor autonómiáját külső erő nem fenyegeti. Könnyű volna persze ezt elvárni egy olyan néptől, amely évezreden át csiszolta a megmaradás művészetét, amelynek zsigereibe ivódott, hogy a puszta nemzeti létért küzdve, ritka forradalmai között rutinosan kijátssza a mindenkori hatalmat, s elsajátítsa nyelve és kultúrája megőrzésének hétköznapi eszközeit. És könnyebb erre építkezve az aranytojást tojó tyúk jövőjét ígérni, mint a közösséget hagyni, hogy gyakorolja az autonómia szabadságát.

A bukott forradalmak és szabadságharcok csak elmélyítették a nép passzív ellenállását. Az élünk valahogy, úgysem tehetünk semmit tudatát, a „sorsverte magyarság” képzetét, a közemlékezetben díszletként felhasznált küzdelem emlékét. Közben legjobbjai önmagukat marcangolták. Egyik csalta a másikat, másik az egyiket a hatalomért, abban az elhivatottságban, hogy csak egyedül ő látja tisztán a megváltást. Legnagyobbjai vagy a döblingi háborodottak között végezték, vagy száműzetésben. Ha nem a kivégzőosztag előtt. Nem tudtak harmóniát teremteni fontolva haladás és forradalom között. Elvesztek a "vagy-vagy" undorában, konszolidálni nem ők konszolidáltak, hanem a maga akarata szerint valamely külső erő. És tovább: ha a szellemi és politikai elit egyik fele a nyugati modernizáció mellett állt ki, a másik fele nemzethalált kiáltott. Az aktuális hatalom sokakat elkergetett, sokakat a kilátástalan provincializmus űzött el. A többség maradt. Aprózta tovább a megélhetést, viselte a túlélők minden terhét, átkát...

PAPA, MAMA, GYEREK, SZARVAS

HUPPA BLOG
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2018.03.12.

Itt nem lehet mellélőni.

Egyszerűen nem tudsz olyasmit feltételezni a jelenleg hatalomban lévőkről, ami nagyon gyorsan ne bizonyulna valóságnak. Most például napokon belül kiderült, hogy Semjén Zsolt tényleg nem a saját pénzén vadászik rendszeresen Svédországban, hanem minden alkalommal egy bizonyos Farkas József fizeti a nem jelentéktelen számlát.

Természetesen nem keresztényi szeretetből, hanem, mint a Magyar Nemzet kiderítette, rengeteg pénzt kap érte az államtól: az elmúlt években több mint 530 millió forint ütötte a markát.

Farkasnak különféle érdekeltségei vannak Magyarországon, egyebek között egy ráckevei és egy noszvaji szálloda, a pénzt azokba forgatta vissza. Vagy bármibe, amibe akarta: a nejének drága ékszerekbe, a családtagoknak luxuskocsikba, versenylovakba…

És, hogy miért adta oda az állam, azaz Orbán Viktor a mi pénzünket Farkasnak?

Semjén Zsolt nagyon szépen, világosan elmagyarázta ezt a noszvaji szálloda avatóünnepségén: mert fontos, hogy a magyar családok ne külföldre menjenek pihenni, hanem a magyar tájakat fedezzék fel. Ezért a magyar állam szívesen támogat minden olyan beruházást, amely erősíti a családok összetartását, és „ahogy a belső turizmus erősíti a nemzet összetartó szöveteit, ugyanúgy erősíti a család összetartását, amikor együtt tudnak nyaralni, papa, mama, gyerek.”

Hogy a szentképek nem lobbannak lángra mindenhol a falakon!

Egyszóval ebben a Semjén-ügyben van itt nekünk „belső turizmus” helyett lőgyakorlat Svédországban.

A nemzet „összetartó szöveteinek” erősítése helyett érző élőlények szöveteinek szétroncsolása.

És a „papa, mama, gyerek” helyett van Farkas József fia, merthogy Semjén, bár neki magának is van két fia és egy lánya, nem velük jár vadászni, hanem a szállodás gyerekével.

Mindezek tetejében Farkas még csak nem is a saját pénzéből korrumpálja Magyarország miniszterelnök-helyettesét, hanem a mienkből.

Hány embernek hány évet lehetne és kellene ezért kiosztani?

És most ne mondja senki, hogy ennél nincs lejjebb, mert Orbán országában csak az van: lejjebb, még lejjebb, egyre lejjebb, és még annál is lejjebb. A magyar történelemben persze volt az övénél rettenetesebb kormány is, az egyenesen népirtó volt, de rohadtabb, züllöttebb, korruptabb biztosan nem.

Semjén ügye komplett, kerek történet – cseppben a tenger.

Bár az anyagi kár, amit az ő vadászszenvedélye okoz, eltörpül az Orbán-korszak naponta szaporodó egyéb történetei, mondjuk a közvilágítási mellett, vagy a főnök futballszenvedélye okozta irdatlan károk mellett, de ez is ismét csak világossá tette: vagy ezek a szenvedélyes fosztogatók kerülnek börtönbe április 8-a után, vagy mi maradunk ott életfogytiglan.

BÉCSBE VÁGYIK A CEU - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.03.13.


A New York Times és a Washington Post az AP hírügynökség jelentését ismertetve beszámol arról, hogy a Soros György által alapított, budapesti székhelyű Közép-európai Egyetem, a CEU tárgyalásokat folytat egy bécsi campus létesítéséről.
A jelentés Michael Ignatieff rektor közlése alapján hangsúlyozza, hogy az egyetem otthona továbbra is Budapesten marad, és ezen felül kívánnák létrehozni a CEU bécsi létesítményét. A New York Times beszámolója azonban kitér arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök támadást intézett a CEU ellen annak Soros Györgyhöz való kötődése miatt, és a magyar kormány továbbra is halogatja annak a megállapodásnak az aláírását, amely lehetővé tenné az intézmény budapesti működésének folytatását és amerikai diplomák kiadását.

A Reuters hírügynökség interjút készített Szijjártó Péterrel, a magyar külügyi tárca vezetőjével, aki közölte, hogy Magyarország szorosabban össze kívánja hangolni menekültpolitikáját Ausztriával és Olaszországgal, miután ebben a két országban a választások nyomán megerősödtek a migrációellenes pártok. „Ez nem Európa nyugati része ellen van, hanem a migráció ellen, érdekeink védelmében, mert számunkra a biztonság az első” – idézi a Reuters Szijjártót.

A hírügynökség megjegyzi: Orbán Viktor magyar kormányfő az EU keményvonalasainak az egyike migrációügyben, és ezt a kérdést kiemelt napirendi pontként kezeli az április nyolcadikai parlamenti választások közeledtével. Szó esik a Reuters-beszámolóban Lázár János bécsi videójáról is, amelyet Szijjártó úgymond nem talált szerencsétlen megfogalmazásúnak. A hírügynökség ehhez hozzáfűzi: az osztrák fővárost a zöldekkel együtt koalícióban kormányzó szociáldemokraták szerint Lázár kijelentései a Fidesz által a választási kampányban használt rasszista és idegengyűlölő stratégiába illeszkedtek.

Ugyancsak a Reuters jelentései között olvasható az az értesülés, miszerint Kína fontolóra veheti a kelet-európai országokkal évente tartott csúcstalálkozók gyakorlatának a visszafogását, mert nyugat-európai fővárosokban olyan aggodalom fogalmazódott meg, hogy ezek a találkozók a kontinens megosztására irányulnak. Erről három különböző európai diplomáciai forrás tájékoztatta a hírügynökséget. Eszerint bizonyos jelek arra utalnak, Kína elhalaszthatja az idén Szófiában tervezett csúcstalálkozót, és a jövőben csak kétévente tartanának ilyen összetételű rendezvényt. Az Európa keleti felét jelentő 16 ország és Kína csúcstalálkozóját először 2012-ben rendezték meg Varsóban, és azóta ebben a formátumban minden évben találkoztak az első számú vezetők, legutóbb tavaly novemberben Budapesten. „A 16+1-es formátum nem fog kihalni, de kevésbé lesz intenzív, és talán nagyobb hangsúlyt kapnak majd a kétoldalú tárgyalások” – mondta egy magas rangú európai tisztségviselő...

BRUTÁLIS SZÁMOK: "350-400 EZER GYEREKET SIKERTELENSÉGRE ÍTÉL AZ OKTATÁSI RENDSZER"

ATV.HU
Szerző:ATV
2018.03.13.


Szélsőségesen modernizáció-ellenes és egészen elképesztő módon hátrányerősítő a mai oktatási rendszer Magyarországon – közölte az ATV Egyenes beszédben Radó Péter

Az oktatáskutató elmagyarázta, ma nem a jövőre készítik fel a gyerekeket általában a magyar iskolákban, nem arra, ami a világban várja majd őket, ha kikerülnek az oktatási intézményekből, hanem 
mintha a múltra képeznék őket.

A MAGYAR-SZLOVÁK HÍD FELROBBANTOTTA AZ ORBÁN-SZÖVETSÉGES FICO-KORMÁNYT

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.12.


Maratoni, majdnem 9 órás tárgyalás után a Most-Híd országos politikai testülete úgy döntött, a rendszerváltás utáni szlovák politika legmozgalmasabb napján felrobbantják a Fico vezette kormánykoalíciót. A Híd Országos Tanácsának döntése szerint vagy előrehozott választások lesznek, vagy kilépnek a kormánykoalícióból. Ez lényegében azt jelenti, hogy új kormány jön Szlovákiában!

A szlovák belpolitikai válság Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonyának meggyilkolása óta tart. Az újságírót azelőtt ölték meg, hogy publikálta volna cikkét, amely Robert Fico szlovák kormányfő, és pártja a SMER, illetve az olasz maffia összefonódásait tárta volna fel.

Az azóta eltelt két hétben a rendszerváltás utáni szlovák politika legnagyobb tüntetéseit láthattuk, miközben egyre kerültek elő a nyomozásról is a botrányos részletek. Szó volt a helyszínen minden ok nélkül vizsgálódó, korrupciós ügyekben érintett rendőrről, és arról is, hogy egyszerűen nem rendeltek ki igazságügyi orvosszakértőt a tett színhelyére.

De megmozdult a nagypolitika is. A három koalíciós párt egyike, a Bugár Béla vezette félig magyar Most-Híd adott ultimátumot Ficónak, váltsa le a belügyminisztert, vagy kilépnek a kormánykoalícióból. Az ellenzéki pártok pedig egyenesen Fico leváltását követelték, miközben az ellenzéki köztársasági elnök, Andrej Kiska is kormányátalakítást vagy előrehozott választást sürgetett...

AZ OLASZ BETEG - MIÉRT UTÁLJÁK ANNYIRA AZ ELITEKETÉS AZ UNIÓT ITÁLIÁBAN?

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2018.03.11.


Hogyan jutott oda a nyolcvanas években még lelkes uniópárti, föderalista Olaszország, hogy ma a választók fele olyan formációkra szavaz, amelyek többé-kevésbé euroszkeptikusak? Mi magyarázza a hagyományos nagy pártok visszaszorulását, és az elitellenességgel kampányoló erők felülkerekedését, illetve a lakosság jelentős részének elutasítását a bevándorlókkal szemben?

Választás az EU, az euró és az elitek ellen?

A múlt vasárnapi választásokon, rekordalacsony, de még így is 72,9 százalékos részvétel mellett a szavazatok több mint felét olyan pártok kapták, amelyek az utóbbi években az Uniót és az eurózónát ostorozták. Bár az idei kampányban már nem ez volt legfontosabb üzenetük, de az eurószkepszis és “eurófrusztráció” így is népszerűségük egyik fontos üzemanyaga maradt – az elitellenesség, a hagyományos politikából és a jól ismert arcokból való kiábrándultság mellett.

Az első helyen az alig 9 éve alakult 5 Csillag Mozgalom (Movimento 5 Stelle, M5S) végzett. 32,7 százalékos eredménye nemzetközi rekordnak számít, a második világháború óta nem nagyon volt olyan, újonnan létrejött párt, amely ilyen országos népszerűségre tudott volna szert tenni ennyi idő alatt. (A szomszédos Franciaországban Macron újdonsült pártja is szövetséget kötött a jobbközéppel a győzelem érdekében.)

Az M5S ugyan már legutóbb, 2013-ban is a legtöbb szavazatot kapó párt volt, de az akkor még a szövetségeseket elutasító formáció azóta újabb 2 millió voksot tudott begyűjteni, és a hivatalosan március végén induló kormányalakítási kísérletek egyik nagy esélyese maradt..
.

ITT OLVASHATÓ

430 MILLIÓS VILLÁBAN LAKIK MATOLCSY GYÖRGY

INDEX
Szerző: RA
2018.03.13.


Egy II. kerületi, Páfrányliget utcai, "provanszi stílusúnak" hirdetett villában lakik Matolcsy György, derítette ki a 24.hu. A lap azt írta, a nemrég 430 millióért hirdetett ingatlant a jegybankelnök fiának cége, a Magyar Stratégiai Zrt. vette meg, amelyhez Matolcsy György unokatestvérének bankjától, az NHB-tól vettek fel 280 milliós jelzáloghitelt. A ház öt szobás, 470 négyzetméteres, 100 négyzetméteres garázs van hozzá, és 1300 négyzetméteres telken áll. Képeket a 24 cikkére kattintva láthat róla.

Matolcsy Ádám a lap kérdésére elismerte, hogy édesapja használja az ingatlan egy részét, és ezért bérleti díjat fizet. A válasz alapján az ingatlan másik részét a Magyar Stratégiai Zrt. munkatársai használják, a cég tevékenységének megfelelően. Az ingatlant „a cégen és édesapámon kívül más nem használja, én pedig nem lakom ott” – írta Matolcsy Ádám. A cég egyébként ingatlan adásvétellel, bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozik a tevékenységi körei szerint, székhelyén kívül telephelye nincs, vagyis egyedül a Párfánykert utcában van jelen.

A lap közli a villa egykori ingatlanhirdetésének szövegét is, eszerint „A Rózsadomb szélén, tökéletesen csendes nyugodt mellékutcában, erdő mellett, harapni való tiszta levegőben, néhány éve provanszi stílusban, a legnemesebb anyagokból minden részletében finoman kidolgozva épült mediterrán jellegű luxusvilla. E ház tulajdonosa, ha a napi hajsza után hazaér, mély lélegzetet kell hogy vegyen a friss erdei levegőből, és kiülhet a kerti nyugágyak egyikébe, vagy télen beülhet az elegáns nappaliban egy kényelmes fotelba a kandallóban duruzsoló tűz mellé, és úgy érezheti magát, mintha nem is Budapesten volna, hanem Svájc vagy a francia Alpok kis falujának elegáns polgárvillájában, erdei környezetben, tiszta hegyi levegőben, csendben és tökéletes nyugalomban”. ..

ARRÓL FOG SZÓLNI A VÁLASZTÁS, HOGY EBBEN AZ ORSZÁGBAN TOLVAJ GAZEMBERBŐL ÉS HÜLYÉBŐL VAN-E TÖBB, VAGY A HAZÁJÁT SZERETŐ, BECSÜLETES, NORMÁLIS EMBERBŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.03.13.


Azon töprengek, hogy miféle jövőt lehet hazugságokra építeni? Szerintem semmilyet. Se személyeset, se egy ország jövőjét. Márpedig a társadalom egy része erre készül. Csak azért is, dafke azokra akarja bízni a sorsát, akik hazudnak, de legalább lopnak is. Ez még nem is lenne baj, mert a saját jövőjéről mindenki maga dönt. Mindenki olyan hülye lehet, amilyen csak lenni akar. A baj az, hogy ők mindenki más jövőjéről is dönteni akarnak. Ez pedig nem csupán nem normális dolog, de életveszélyes is.

A jelenlegi kormány egy ótvaros nagy hazugságra épül. Eleve arra épült. Hazugság a Fidesz, talán csak annyi nem, hogy egykor valóban voltak fiatalok, de mára az is a múlté. Politikához annyi közük van, hogy tudják: az egyetlen mód a kormányon maradás ahhoz, hogy személyes hasznot húzzanak, hogy elképesztő vagyona tegyenek szert és ezért ne kerüljenek börtönbe. A KDNP önmagában egy nagy kamu. Soha nem jutnának be a Parlamentbe – portásként, vagy takarítóként se -, sem pedig a parlamentbe. Ha két ordas nagy hazugságot egymás mellé teszünk, abból még nem lesz igazság. Ez történt most is.

Most ez a két hazug arra készül, hogy megtartsa a hatalmat. Ehhez a társadalom egy kisebbségi részét kikiáltották többségnek (tökre, mint a bolsevikok annak idején) és most azon vergődnek, ezt a nem egészen kétmillió embert hogyan etessék meg az ótvar maszlagukkal. Jó, mindet nem kell megetetni, egy része a támogatóknak egészen pontosan tudja, miről van szó. Ők azok, akik hasznot húznak a rendszerből. És ők azok, akik ívesen szarnak rá, hogy az ő vagyonkájuk nem jöhetett volna létre, ha ennek megszerzése közben másokat nem tesznek tönkre. Andy Vajna parókakészítő, kaszinós és fánkos egészen pontosan tudja, hogy az ő milliárdos nyeresége (amúgy ezt a nyereséget tolja is külföldre, a biztonságba) családok tízezreinek tönkretétele árán keletkezik. Nem a játékfüggők családjára gondolok, hanem azokra a vendéglátósokra, akiktől elvették a játékgép üzemeltetési engedélyt, hogy Vajna zsebébe tolják az összes hasznot. Aztán nyilván risztelnek a nyereségen, ami nem kevés pénz. A trafikosok is tudják jól, hogy családok tízezreinek megélhetését vették el, amikor az orvosok, műkörmösök és táncdalénekesek nyerték el a koncessziókat. Az új földesurak is tudják, hogy a tényleges földműveseket forgatták ki a megélhetésükből. Az újsütetű nagyvállalkozók is tisztában vannak vele, hogy kis- és középvállalkozók ezreit szorítják ki a piacról és teszik tönkre őket.

A különféle állami hivatalokban, minisztériumokban tenyésző focista cimborák, gyerekkori pajtások, keresztgyerekek és szeretők a szakemberektől veszik el a helyeket. A propagandamédiában hazudozó, minden erkölcsi gátlás nélküli félanalfabéták a tényleges sajtótól szívják el a forrásokat.

Ők nyilván a jelenlegi kormány hatalomban maradását támogatják, hiszen mindent elveszíthetnek, amit az elmúlt néhány évben összegründoltak. Saját erőből, saját tehetségükkel soha nem érték volna el azt az életszínvonalat, amit a hatalom elvtelen szolgálatáért cserébe elértek.

A Fidesz szavazóbázisának nagyobbik része azonban a világon semmit nem profitál az egészből. Nekik éppen úgy hónapokat, vagy éveket kell várni egy műtétre, éppen úgy kilakoltatják, ha bajba kerül, éppen úgy nem kapnak segítséget amikor szükségük lenne rá, éppen úgy kénytelenek közmunkával beérni, ha egy zsákfaluban élnek, mint mindenki más.

Mára egyértelmű lehet bárki számára, hogy a kormánypárt(ok) erkölcstelen élősködők gyülekezete. Egészséges gondolkodású ember pontosan látja, hogy az Orbán család napvilágra került ügyei, a Rogán, Lázár família gazdagodása, Semjén Zsolt vadászkalandjai korrupcióból fakadnak. Normális országban az ilyen figurák egy napig sem tölthetnék be a hivatalukat. Magyarországon igen. És azzal kampányolnak, hogy ők, csak ők képviselik a magyar embereket, ők a nemzeti kormány...

ITT OLVASHATÓ

NA HELLO, RÖFI!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.03.12.


Vezérünk ismét szózatot intézett népéhez.
Mint Nemzeti Harcimarci kifejtette, hogy bárkivel vállalja a csatát azért, hogy megvédje Magyarországot.
Nomármost ennek legcélravezetőbb módja az lenne, ha felvenné a harcot elméje szörnyeivel, szedné rendesen a bogyóit és autogén tréning keretében naponta százszor elmondaná: Nem én vagyok Magyarország, én csak egy esendő, beteg ember vagyok, aki oly kevés eredménnyel harcol saját rögeszméivel!
Nem hiszem, hogy egyetértene velem, ő ugyanis a harcban ellenfelének a migrációt és az elmúlt évek eredményeinek elvesztését jelölte meg.
Hogy egy politikus hazudik, azt abból lehet tudni, hogy mozog a szája, de a Mi Büszkeségünk már úgy is tud hazudni, ha ki sem nyitja a száját, vagy nyelvecskéje éppen útjában van a szebb jövő felvázolásának.
Erre akkor van szüksége, ha éppen lop, mert olyankor koncentrál.
Mostanában keveset beszél....
Fő ellenségeink - szeinte - Brüsszel és az IMF.
Mindkettő arról nevezetes, hogy tagjai vagyunk, mondhatnánk mi vagyunk Brüsszel és mi vagyunk az IMF.
Így legfőbb ellenségünk saját magunk vagyunk, melyet szépen példáz az is, hogy mentális kihívásokkal vitézül hadakozó miniszterelnökünket a nyakunkba ültettük.
Dehogy is skizofrénia, csak két macska ő, és játszik egymással...

De sebaj, hiszen a jövő biztató, mint említette, " Magyarország azon kevés ország közé tartozik ma Európában, ahol az emberek azt érzik, hogy a gyerekeik jobban fognak élni, mint ma ők élnek"
Az erre utaló jeleket valószínűleg saját családjában észlelte, a Nemzet Veje megvilágította számára a helyzetet, még ha egyes részletek árnyékban is maradtak átmenetileg.
Százlábú Rasi egyre stabilabban áll a Balaton vizében az ő saját lábain, és Őszerénységének, I. (Igazmondó) Viktor Mihálynak sem kell szégyenkeznie, van mit a tejbe aprítani, - tej a Bonafarmról, hálából... - már csak az a baj, hogy dugdosni kell a vagyont.
Elég nehéz, a feladat csak ahhoz mérhető, ha a bababoltban kell takarót venni egy szumo birkózónak, merthogy Vezérünk nem elég, hogy szerény, de még telhetetlen is.
Mindenesetre magyarembert már nem érdekli mit hablatyol Orbán, az se nagyon, mit erőlködik ki magából bánatos ellenzéke, nem érdekli a választás, még kevésbé a jelöltek, akik még öt peccel záróra előtt sem képesek eldönteni, mit rendeljenek a kocsmában.
Már csak abban reménykedhetünk, hogy elmegy szavazni a Kétfarkúra, hogy bosszút álljon a sorson, és int Vezérünknek: Na hello, Röfi!...
Elnézegettem ma a "miniszterelnökjelölti vitát" a diákokkal, ott kavart Szél Bernadett is, akire igazán nem lehet azt mondani, hogy nem dolgozott meg a pénzéért, hiszen még az utolsó percekben is ő osztja az észt, ő szab feltételeket, jóllehet pártjához képest a Kétfarkú Kutya Párt sótlan és szomorú temetői menet.
Pedig tolják őket a közvéleménykutatók rendesen, csak az a baj, hogy élő LMP szavazót én még nem láttam, bizonyára szégyelli szomorú állapotát, ha létezik is...

KÓSA LAJOS MERT NAGYOT ÁLMODNI - A MINISZTER TÖBB MILLIÁRD EURÓS ÜGYLETÉRŐL ÁRULKODOK EGY KÖZJEGYZŐI OKIRAT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MN
2018.03.13.


Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett Kósa Lajos a Magyar Nemzet birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint. A Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült dokumentumból kiderül, a fideszes politikus – korábban frakcióvezető, jelenleg a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter – 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, amelynek részleteit közjegyzői okiratba is foglalták.

A több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el – áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. Az Orbán-kormány minisztere eszerint pénzt vehetett fel a számláról, átutalásokat végezhetett és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le, egyedül a számla megszüntetésére nem kapott jogosultságot. A 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell „eszközölni”, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie. A dokumentumban a felek a „megbízás tartalmát nem kívánták pontosabban meghatározni”...

ELŐSZÖR ÜLT EGY ASZTALHOZ HÁROM MINISZTERELNÖK-JELÖLT: ÍGY VITÁZOTT KARÁCSONY GERGELY, SZÉL BERNADETT ÉS VONA GÁBORAZ OKTATÁSRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B.M. - Á.Z.
2018.03.12.


A Független Diákparlament a február 23-i tüntetésen jelentette be, hogy ma este héttől nyilvános vitát tart a Gödörben az oktatási rendszerről, amelyre az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét meghívták. A meghívást elfogadó jelöltek:

- Szél Bernadett (miniszterelnök-jelölt, LMP)
- Karácsony Gergely (miniszterelnök-jelölt, MSZP-Párbeszéd)
- Vona Gábor (miniszterelnök-jelölt, Jobbik)

A három miniszterelnök-jelölt először ül le nyilvános vitára valamilyen ügyben. Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje nem fogadta el a meghívást.

A vita további résztvevői:

Gyarmathy Éva (klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA tudományos főmunkatársa)
Kormos Krisztián (diák, Független Diákparlament)
Moderátor: Fehér Alexandra (diák, Független Diákparlament)

A vita négy fő témája:

- Melyek (lennének) az oktatási rendszer legfontosabb céljai?
- Hogyan nézne ki egy korszerű, 21. századi oktatási rendszer?
- Hogyan valósítható meg a felelős állampolgári nevelés az iskolában?
- Hogyan lehetne igazságos(abb) az oktatási rendszer? Hogyan csökkenthetőek a diákok közti esélykülönbségek?

Az első kérdésről, az oktatás céljáról szóló expozéjában Vona azt mondta, a jelenlegi magyarországi oktatási rendszer a múltra, és nem a XXI. századra készíti fel a gyerekeket. ennek az áldozata az ő hatéves kisfia is. A cél maga a diák, az ember – állítja, hozzáfűzve, az oktatást módszertanilag és tartalmilag is meg kell újítani. Szél Bernadett a maga részéről úgy válaszolt, a cél, hogy bevezessék az élményközpontú oktatást, az LMP pedig minden 100 költségvetési forintból 20-at az oktatásra fordítana. Szerinte a Fidesz a jelenlegi oktatási rendszerrel Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár álmát valósította meg, az LMP viszont mindenkinek hangot adna.

Karácsony ezután arra emlékeztetett, hogy a negyedik ipari forradalom előtt állunk, a legfőbb kérdés pedig az, hogy az oktatást a következő időszak kihívásainak megfelelően fejlesszék. Úgy vélte, Magyarország visszafelé halad a tudás forradalmában, egyre kevesebben érettségiznek és diplomáznak, a tudáshoz való hozzáférés pedig egyre egyenlőtlenebb, a siker azonban azoké az országoké lesz, ahol fejlődik az oktatás. A 21. században a tudásnál nincs fontosabb tőke, de nálunk a tudás leértékelődik - hívta fel a figyelmet. Mi a garancia, hogy az MSZP úgy fog viselkedni, ahogyan Karácsony most vázolta - firtatta ennek kapcsán Szél az MSZP kormányon folytatott oktatáspolitikájára utalva.

Az iskola jelenleg leginkább azzal árt – kommentálta ezt a maga részéről Gyarmathy –, hogy minél többet tanítjuk a gyerekeket, annál inkább elfelejtik, hogy kell tanulni. A problémamegoldásra kellene helyezni a hangsúlyt. Ehhez képest Kormos úgy vélte, nem arra kellene megtanítani a diákokat, hanem arra, hogy felelős állampolgárokká váljanak. Ennek az eleme a pénzügyi tudatosság, az egészség megőrzése és a környezettudatosság...

LEVELEK EGY IFJÚ BALOGZOLTÁNHOZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.03.13.


Néhány napja tettem félre magamnak egy gyöngyszemet Balog Zoltántól, akit most kivételesen nem illetek eposzi jelzővel, mert a neve már önmagában áruvédjegy, sőt köznévvé válik lassan, vagy illetlen dolgok jelzőjévé.

Tehát azt mondta Heidelbergben – ezek mindig mindenhol mondanak valamit -, hogy „a migránsok befogadásának legnagyobb vesztesei Közép- és Kelet-Európában a romák lehetnek, mivel az ő integrációjukra fordított pénzeket kellene az illegális bevándorlókra fordítani”.

Ehhöz nincsen mit hozzátenni. Elég csak a mellékelt képre pillantani, amelyen atyai szeretettel búbolja balogzoltán a romák integrációjára fordított pénzek eltüntetőjét, a Polt által még csak nem is ismert F. Flóriánt. Ebből a formállogika alapján az következik, hogy a Flóri is migráns. És nem éppen erről értekezett Miskolcon mindkettőjük főnöke?

Debizony, ennyire kampány van, és ennyire elment az agyuk vadászni. Az ilyenek általában megbuknak a történelemben. Mindig és mindenhol, csak idő kérdése az egész. Ezzel semmi újat nem mondtam, azzal azonban már talán, hogy a balogzoltánok már csak esztétikai okok miatt is elmennek a náthás susnyásba végül.

Nem a sármos, neonosan világító hajuk miatt, amitől minden bizonnyal állva pisálnak a traktorista lányok, hanem az irodalom szemszögéből, ami így maga az élet, következésképp elég macerás is, de mindjárt elmondom.

Az egész akkor kezdődött, amikor balogzoltán odahagyta a prófétálást meg az esztergapadot, és elszegődött szolgálni a gonoszt. Nem sajnáltam a fáradságot, kutattam-kerestem egy olyan képet, amelyen hősünk esztergál olajtól iszamos kézzel, de ilyet nem őriz az emlékezet. Érdekes. Se prédikálósat nem leltem seholse...

NOCSAK! KOVÁCS ZOLTÁN SZERINT A FIDESZ NEM HAJT A KÉTHARMADRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.13.

- Szíjjártó máris nagy terveket sző az új olasz kormánnyal kapcsolatban a migráció ellen

- A Fidesz még nem tért magához a hódmezővásárhelyi pofon után és csak gyengítik az újabb és újabb korrupciós ügyek

- Ha Fico bukik, amire jó esély van, akkor fontos szövetségesét veszti el Orbán Viktor


New York Times/Reuters

Magyarország a jövőben szorosabban egyeztetni kívánja menedékpolitikáját Ausztriával és Olaszországgal, miután az olasz választásokon feljöttek a migránsellenes pártok. Ezt a Szíjjártó Péter közölte, kiemelve, hogy bevándorlás-ügyben nagyon hasonló Bécs, Róma, illetve a V4-ek álláspontja, ezért logikus az együttműködés. Megjegyezte, hogy a kooperáció nem a Nyugat, hanem a migráció ellen irányul, és a nemzeti biztonságot tartja szem előtt, mert az a legfontosabb. A jelentés rámutat, hogy a bevándorlás kapcsán kirobbant vita aláásta a bizalmat az unión belül, meggyengítette az egységet, mivel a keleti tagok nem fogadták el a kvótadöntést. Ezen belül Orbán Viktor vallja az egyik legkeményvonalasabb álláspontot, választási kampányát a migráció heves elutasítására építi. Szíjjártó különben a kormányfőhöz hasonlóan nem gondolja, hogy szerencsétlen lett volna Lázár János bécsi videója. Merthogy nagyon sok muzulmán gyereket iratnak be a bécsi iskolákba, így a kérdés nyitott.

Die Presse

A magyar kormányfő védelmébe vette a Bécs elleni durvaságot, miközben az osztrák főváros mind inkább része lesz a magyar választási küzdelemnek. Kovács Zoltán ezúttal az osztrák újságírókat igyekezett meggyőzni az Orbán-kabinet igazáról. Azzal érvelt a kinti magyar nagykövetségen tartott tájékoztatón, hogy nálunk sokan ugyanúgy vélekednek Bécsről, mint Lázár János. Szerinte azonban a Nyugatnak el kell fogadnia a közép-európaiak bírálatát, ugyanúgy, ahogy azok éveken át elviselték a nyugati kritikát. Faymann volt kancellárra utalva hangsúlyozta, hogy az nácikként becsmérelte a magyarokat. A menekültválság idején egészen pontosan az hangzott el, hogy ha menedékkérőket vonatra rakják és azt mondják nekik, hogy a szerelvény egészen máshová megy, mint ahová a végén megérkezik, nos, ez a földrész legsötétebb időszakára emlékeztet.

Jelenleg összeköti a magyar és az osztrák kormányt, hogy mindkettő az illegális migrációt állította a választási kampány középpontjába. Csak Magyarországon ez még kiegészül a Soros, illetve az ENSZ elleni hadjárattal. A Fidesz azonban ideges Hódmezővásárhely után, és még inkább elbizonytalanítja, hogy egyre újabb korrupciós ügyeket lepleznek le. Kovács úgy nyilatkozott, hogy pártjának nem célja a kétharmad megszerzése. Ma egyébként az ellenzéki osztrák szociáldemokraták vezetője fogadja Karácsony Gergelyt...

TÍZ DOLOG, AMIÉRT JÓ HOLLANDIÁBAN ÉLNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.13.


Hallottatok már a Polder-modellről? Őszintén szólva én még nem, pedig a holland társadalom jórészt ezen a filozófián alapul. Persze nem csak ezért jó Hollandiában élni, hanem mert mindig a megoldást keresik, és kifejezetten pozitívan gondolkodnak – derül ki Miki posztjából, ami természetesen a Tíz dolog-sorozat része.
Polder-modell – mindenki véleménye számít

Poldernek a víztől visszahódított területeket nevezik És mivel a vízzel folyamatosan, a nap 24 órájában harcolni kell, egy olyan ország, melynek területének 40 százaléka a tenger szintje alatt fekszik, nem engedheti meg magának, hogy az igazán fontos dolgokkal kapcsolatban ne találjanak mindenki számára elfogadható megoldást.

Erről a hozzáállásról kapta a nevét a holland konszenzus modellje, a Polder-modell. A fogalom eredeti jelentése szerint a munkaadók, az őket képviselő szakszervezet és a kormányzat megegyezését jelenti, de a konszenzusra törekvést az élet minden területén fel lehet fedezni.

A munkahelyeken nem csak megkérdezik a kollégák véleményét, hanem el is várják, hogy elmondják. Hiszen tudják jól, hogy több szempontot figyelembe véve és azokat összhangba hozva sokkal jobb eredményt érnek el, a siker pedig elégedettséget szül. Azaz a polder-modell nem többségi szavazást jelent, hanem azt, hogy mindenkinek a véleménye számít.

Nem kizárólag ennek köszönhetően, de nem véletlen, hogy európai szinten a hollandok dolgoznak egyénre lebontva az egyik legkevesebbet, viszont a termelékenységi listákon pedig folyamatosan az első három hely egyikén tanyáznak.

Mindig a megoldást keresik


Nehézségek adódtak, vagy valami nem úgy sült el, ahogy terveztük? Sebaj, nézzük meg, hogy mi volt az oka és tanuljuk belőle, hogy legközelebb jobban sikerüljön. Lehet valamit egyszerűsíteni, vagy akár automatizálni? Gondoljuk végig, tervezzük és valósítsuk meg!

Munka és magánélet egyensúlya


A munka az élet fontos része, de nem a legfontosabb. A munka és magánélet egyensúlyba hozására a világ minden – vagy legalábbis a legtöbb – táján törekednek. Hollandiából ezzel kapcsolatosan kézzelfogható példákat is tudunk említeni.

Ha heti 36, 32, 20, stb. órát szeretnél dolgozni, semmi akadálya, a részmunkaidős foglalkoztatás igen elterjedt. Ezért is gyakori jelenség az, hogy egy kisgyermekes pár mindkét tagja heti 4-4 napot dolgozik. Így az egyébként sajnos igen drága bölcsődét csak heti 3 napra kell fizetni...