2022. szeptember 26., hétfő

DOLLÁRT VAGY EURÓT VENNE? MOST ENNYIÉRT KAPHATJA, HA SZERENCSÉS - ÓRIÁSIRA NŐTT A KÜLÖNBSÉG A VÁLTÁS ÉS VISSZAVÁLTÁS KÖZÖTT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.09.26.


Összegyűjtöttük, hogy a hétvége előtt milyen áron lehetett beszerezni az eurót és a dollárt néhány banknál és a legjobb valutaváltóknál. Ahogy viharosan gyengül a forint, egyre többször találkozhatunk már a bankoknál is azzal, hogy a közzétett árfolyamok csak „tájékoztató jellegűek”.


A banki pénztárakban 2022. szeptember 23-án átlagosan közel 417 forintért, míg a legjobb ajánlatokat nyújtó valutaváltóknál 407 forintért lehetett beszerezni az eurót. A dollárt – ami úgy tűnik, egyre népszerűbbé válik a „valutázók” szemében – ennél kisebb különbséggel lehetett megvenni. A zöldhasú átlagára a banki pénztárakban 424,4 forint volt, míg a pénzváltók mintegy 418 forintot számoltak fel.. Mint azonban a bankokat értékelő cikkünkben is megállapítottuk: az átlag bankonként jókora különbséget takar.

A nagyon forgalmas helyeken, a határátkelők közelében pedig egyáltalán nem olyan kedvező árfolyamokkal találkoznak az ügyfelek, mint amelyek a táblázatban szerepelnek. Valójában az itt szereplő pénzváltós adatok sem feltétlenül tükrözik a valóságot. Nem csak azért, mert jelentősebb mozgások esetén (mostanában pedig ez meglehetősen gyakran tapasztalható) az árfolyam napon belül is jelentősen változhat. Több valutaváltó is jelzi, hogy a jobb feltételt csak egymillió forint feletti váltás esetén biztosítja. Másutt pedig az árfolyamok eleve csak „tájékoztató jellegűek”...

KORMÁNYÁRNYÉK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.09.23.


...Különben sem világos, miből szűrhető le, hogy „Magyarországon egy erős baloldali kormányra van szükség”, miután négy parlamenti választáson is bebizonyosodott, hogy nem. Még ha levonjuk is a választások tisztességtelen feltételeiből meg az aránytalan választási rendszerből eredő torzítást, mind a négyszer az bizonyosodott be, hogy a többségnek erős állam kell (ezt Orbán megadja, csőstül), és kulturális értelemben konzervatív („jobboldali”) politika. A közérdek szolgálatából pedig éppen annyi elég, hogy ne okozzon gondot a kétharmadhoz szükséges szavazatok megszerzésében. Mondjuk a közérdek szolgálata még nem baloldaliság. Ezt lehet nem szeretni – de ha valaki Magyarországról tesz összefoglaló nyilatkozatokat, nem árt, ha felméri a valóságot.

Igen, szükség lehet dinamikus, jó szemmértékű, találékony és bátor politikusokra, felkészült, bölcs szakértőkre – ha valamilyen okból megbukik a rendszer. Nem a kormány, a rendszer. Az országot azután is kormányozni kell. De ezt a helyzetet, a demokratikus váltást nem hozza közelebb, ha egy 10-11 százalékos párt – nem túlzottan népszerű politikusokkal – az ellenzék zászlóshajójának nyilvánítja magát. Rövid távon ez azért is baj, mert ha netán kitör az elégedetlenség – nem a demokráciahiány, hanem a politikusok kedvenc kifejezésével a megélhetési válság miatt –, egyáltalán nem biztos, hogy mérsékelt baloldali politikusok tudnak az élére állni. Van elég őrült és amatőr a jobb- és balszélen – ki tilthatja meg nekik? Nyugalom, ne jósoljunk.


NEM TUDOM KOMOLYAN VENNI, HOGY A KORMÁNY BRÜSSZELTŐL VÁR A TANÁROK FIZETÉSEMELÉSÉRE

TELEX
Szerzők: Fábián Tamás, Szilli Tamás, Lengyel-Szabó Péter
2022.09.26.Hétfő reggel több százan tiltakoztak az ország egyik legjobb iskolája, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium előtt az oktatás helyzete, elsősorban a pedagógusok fizetése miatt. „Ha nem állnánk ki, akkor ezzel egy olyan példát mutatnánk a diákoknak is, amire joggal válaszolhatnának úgy, hogy ők is jelvényeket készítenek, és kiosztják a tanároknak azzal a felirattal, hogy gyáva vagyok” – mondta nekünk az élőláncot szervező egyik pedagógus. Videóriport.


A TÁRSADALMI HATÉKONYSÁGMÉRÉS KIHÍVÁSAI

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.09.26.


Ez a fogalom szerintem még mindig nincs eléggé beépülve a köztudatba. Pedig elvárás is lehetne, nemcsak a segítő civil szervezetek felé, hanem az állami rendszer, és az egyházak felé is. Annak a kimutatása ez, hogy a munka, amit végzünk, amit végeznek az intézmények, mennyiben van hatással a társadalmi problémák megoldására, a társadalmi jólétre.

Egy mérés ez, amiben objektív adatok vannak, amihez lehet tervezni, és lehet értékelni is azt a munkát, amit végzünk. Nem tetszetős, megfoghatatlan mondatok halmaza, mint amit az intézményrendszer beszámolóiban mindenhol találhatunk, hanem konkrét adatoké, vállalásokkal, eredményekkel és kudarcokkal, elemezhető módon. És nem is a pályázatok előre elhatározott és minden esetben teljesülő indikátor-játszmáit jelenti ez, melyeknek a valóságos hatáshoz alig van köze. Igaz, ezeknek nem is ez a célja, hanem a pályázati pénzek elköltésének adminisztratív igazolása, amire jól kiépült szolgáltatás is van már.

A civil szervezetek egy kis része már jó ideje foglalkozik a témával, mi is. Sokféle modell létezik már erre, ott, ahol már felismerték ennek a jelentőségét. SRS, SROI, PMT, NES, TIX, stb… Mi az SRS-sel kezdtük (Social Reporting Standard), tanulmányoztunk többet is, most a Hatáslánc rendszeréhez igazodót érezzük a legközelebb hozzánk, amit az Ashoka és a Civilsupport segítségével építettünk fel.

Sokan persze nem csinálják, nyilván csak azok, akik nemcsak a személyes segítésben, hanem társadalmi hatásban is gondolkodnak, és tudatosan tervezik a munkájukat, hosszú távra. Én valahogy lelkiismereti kérdésként is kezelem ezt, hiszen az adományozók megtisztelnek a bizalmukkal, és önmagunkkal szembeni elvárásnak is kell lennie, hogy a támogatások hasznosulását megmutassuk, igazoljuk. Valahol ez kapcsolódik az átláthatósághoz is.

Tudom, ez a megközelítés a mai viszonyok között egyre inkább nevetségesen hangzik, de én még mindig hiszek ebben is, mint azoknak az értékeknek a halmazában, amelyek kiszorulófélben vannak.

A társadalmi hatékonyságmérés pontjainak meghatározása azonban korántsem egyszerű. A nehézséget pedig a befolyásoló tényezők jelentik, melyek nehezen foghatók meg számokkal. Persze ez nem újkeletű dolog, hiszen ha csak az oktatást nézzük, pl. a pedagógusok munkájának az értékelését, rögtön látható, mennyire nehéz. Nem véletlen, hogy ennek sem sikerült még egy jól működő rendszerét kialakítani, merthogy a pedagógusok minősítési rendszere sem az, azt hiszem, már mindenkinek világos, aki érintett benne. Nálunk az a jó pedagógus, nemcsak a portfólió értékelésében, hanem a közvéleményben is, aki tehetséggondozásban, versenyeztetésben jó. (Meg persze lojális a rendszerhez, de ezt most hagyjuk…) De, nem alábecsülve ezt a teljesítményt sem, ebben nem törődik senki a családi háttérrel, ami pedig tudjuk jól, a pedagógiában nagyon meghatározó.

Szóval az a kérdés, hogy ki végez hatékonyabb munkát, az a pedagógus, aki egy szegregált iskolában képes elérni, hogy ne bukjanak tömegesen a gyerekek, és ténylegesen tanuljanak meg írni, olvasni, vagy az, akinek a tanítványa egy elitiskolában pl. a levelezős matematika versenyt megnyeri, egy értelmetlen összehasonlítás. Mégis, ez működik.

Ismerjük persze a fogalmat: hozzáadott pedagógiai érték. Csak éppen ez nem jelenik meg a gyakorlatban, sőt, egyre távolabb kerülünk tőle, hiszen a központi irányítás működése, gondolkodása ezt most nem támogatja.

A tanodánkban több területen vitt mérés mutatja ezt, de ez nem illeszkedik az iskolai mérésekhez, ott nem is végeznek effélét, pl. azt, hogy a figyelmét mennyi ideig képes egy gyerek koncentrálni, ebben hogyan fejlődik. Az iskolai számonkérések mást mérnek.

A közösségfejlesztésben sem egyszerű a számszerű eredménykimutatás. Jó adat lehet, hogy hányan kapcsolódnak hozzánk, de ha mondjuk a bevonódás emelésére tervezünk, egy sor olyan külső tényező jelenik meg, melyeknek a hatása kiszámíthatatlan. Pl. most nem tudjuk, milyen lesz a tél, és mennyire erősödik tovább a feketezóna. Az ebben felépített életstratégiák, a másik kihasználása, lenyúlása, uzsorázása és a mi segítő-közösségfejlesztő munkánk egymással ellentétes. A nehezedő helyzetekben mindig komoly támadások érnek minket, mert sértjük az érdekeiket, és ilyenkor mindig előjön, hogy “nem változott itt semmi” mióta dolgozunk, no meg persze, hogy ellopjuk a pénzt, és nem osztjuk szét közöttük. Mindig van, aki beáll a támadók közé, bár végül mindig elcsitul minden, és a megbillenők is visszarendeződnek, de ez bomlasztja a közösséget, és amortizál minket is.

Még a társadalmi vállalkozásban sem elég a számszerűsíthető adat, hogy hány terméket sikerült értékesíteni… mert a benne dolgozók élethelyzete, problémái meghatározzák a működést. Olyan dolgok ezek, amelyekkel foglalkoznunk kell, és ebben előjön mindig, hogy nem pusztán a kézművestermékeket kell eredménynek tekintenünk, hanem a munkavállalásra alkalmassá tett embereket is. De ezt hogy mutatjuk ki? Az időfaktor, mint tényező ebben nagyon erős…. számtalanszor láttuk már, hogy az évekig jól működő munkatárs hogyan csúszik vissza arra a szintre, ahonnan indultunk, valamilyen nem tervezhető, többnyire családi hatás miatt.

No és itt a nagy kérdés is, hogy kinek készítjük a társadalmi hatékonyság kimutatását? Alap, hogy magunknak. Hiszen nekünk van elsősorban szükségünk arra, hogy lássuk a munkánk eredményét, a buktatókkal, kudarcokkal együtt. A tervezhetőség alapja ez.

Aztán kell, hogy készüljön a nyilvánosságnak. Akikben benne vannak a támogatók is, nekik azért fontos, hogy láthassák a segítségük hasznosulását, legyen az bármi, de benne vannak mások is, követők, szakmai okok miatt kapcsolódók, érdeklődők, akiket érzékenyítés céljával szeretnénk elérni. Mert ha a számok mögötti magyarázatok képesek megmutatni a probléma összetettségét és mélységét, akkor lesz esély arra, hogy a zsigeri, sztereotípiákra épülő elutasítás ellen sikerrel vegyük fel a harcot.

Kell, hogy szóljon annak a közösségnek is, azoknak a családoknak, akik a munkánk célcsoportjai. Ez sem egyszerű, mert a társadalmi leszakadásban élők sajátos tudatállapotban vannak, hamar elfelejtik a segítséget, és igazságtalanságként élik meg, ha valamiből kimaradnak, még akkor is, ha a szabályok kialakításában ők is részt vettek. És sokat kell foglalkoznunk (azt hiszem, egyre többet), hogy értsék, a civil és az állami szerepvállalás különbségét. A “nekem jár” szemlélet mélyen beivódott a köztudatba, nagy kihívás ebben változást elérni.

Aztán feltétlen szükséges, hogy szóljon a szakpolitikának is. Na, ez aztán igazán nehéz. Hogyan tudjuk eljuttatni ennek a munkának, ennek a modellnek a hatékonyságmérési üzenetét egy olyan rendszerben, ahol ezzel nem foglalkoznak, és ahol egyébként is, mérés nélkül is minden sikeres? Hogyan tudjuk eljuttatni oda, ahol nem is érdekli őket az efféle? Sőt, zavaró… mert láttatja a rendszerbeli problémákat is. Nos, ehhez szükségesek a szakmai kapcsolódások. Az intézményiek is, itt, helyben, és az egyetemiek. Ez utóbbi különösen fontos, mert a kutatásaik, melyeket itt bonyolítanak le, egzakt módon mutatják az eredményeket, kockázatokat is. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogyha egyszer lesz politikai szándék, akkor legyen egy bizonyított út is. A civil modell ehhez mindig kevés, kell a megerősítés erről a vonalról is. A szakmai hálózatokról nem beszélhetek ebben a vonatkozásban, mert ezek markánsan kiszorultak a szakpolitika színteréről.

Persze mindez egyetlen társadalmi hatékonyságmérés, az, hogy kinek készülnek, a magyarázatokban differenciáltak. Most újabb lépést teszünk ebben. Tudatosan építve ezt is.

Mert egyre biztosabbak vagyunk abban is, hogy egy ügy hiteles képviseletéhez a munka társadalmi hatékonyságmérése nélkülözhetetlen.

ORBÁN “NEMZETI KONZULTÁCIÓJA” UGYANAZ, MINT AZ OROSZOK ÁLNÉPSZAVAZÁSA, CSAK FEGYVEREK NÉLKÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.25.


Népszavazást akkor tartanak, ha valamit el kell dönteni, és a kérdés annyira fontos és olyan természetű, hogy a népakarat közvetlen kifejezésére van szükség. Ezért a népszavazások legalapvetőbb követelménye a tisztaság, amely magában foglalja azt, hogy a nép kellőképpen tájékozott, valós információk birtokában van, a jó döntéshez szükséges valamennyi körülménnyel tisztában van, és a népszavazást minden befolyástól mentesen, a teljes szabadságot és egyenlőséget biztosítva bonyolítják le. A népszavazás emellett éppen az önkényuralom egyik ellensúlya.

Magyarországon viszont az önkényuralom tart népszavazást, egészen pontosan a népszavazás szerepét és funkcióját betöltő “nemzeti konzultációkat”. A “nemzeti konzultáció” esetében ugyanis nem szükséges a népszavazások előfeltételeit betartani, nem kell meghatározott számú aláírást gyűjteni, nem vizsgálja felül még a fideszes (zsebre vágott és kézzel vezérelt) választási bizottság sem, az eredményességét nem a törvény határozza meg, hanem a hatalom nyilvánítja ki, a szavazatok összeszámlálása nem nyilvános, nem ellenőrizhető, úgy csalnak, ahogy akarnak.

Az Orbán-féle “nemzeti konzultációk” semmiyen tekintetben nem felelnek meg a törvényességnek, szerepüket tekintve mégis népszavazásnak tekintik őket, és úgy hivatkoznak rájuk, mintha az egy törvényes népszavazásnak megfelelő akaratnyilvánítás lenne. Ennél aljasabb visszaélés a népszavazás, a népakarat kintilvántásának intézményével elképzelhetetlen. Orbán még az önkényesen megszüntetett Alkotmány helyére léptetett alaptörvényt is annak alapján nevezte “kivételesen erős” új alkotmánynak, hogy az általa kitalált “nemzeti konzultáció”, és nem népszavazás állt mögötte.

A “nemzeti konzultáció” az önkényuralmi Orbán-rendszer találmánya a népszavazás intézményének kiváltására, meghamisítására és elcsalására. Ezért az Orbán-féle “nemzeti konzultáció” nem a népakarat valódi kifejezésére, hanem a diktatúra akaratának kifejezésére szolgál, amelyben a diktatúra a saját akaratát hamis módon, csalással népakaratnak mutatja be. Ez a nemzeti konzultáció. Ahogy az egész rendszer a demokrácia elcsalása, úgy a “nemzeti konzultáció” a népszavazás elcsalása.

Ezért a diktatórikus rezsim akkor tart “nemzeti konzultációt”, amikor akar, és arról tart “nemzeti konzultációt”, amiről akar. Olyan kérdésekről is, amelyeket nem lehetne népszavazásra bocsátani, vagy amelyek nem egy eldöntendő kérdésről szólnak. Az Orbán-rezsim propagandacéllal tart “nemzeti konzultációkat”, amikor egy általa eldöntött kérdést olyan színben akar feltüntetni, mintha a nép akarata, követelése, elvárása lenne, amit neki teljesítenie kell (mivel a diktátor soha nem a maga akaratát cselekszi, ugyebár, hanem csak a nép akaratát, nem is tehet mást, ez köti a kezét).

Orbán “nemzeti konzultációit” minden alkalommal az egyoldalú, hamis goebbelsi propaganda előzi meg, a totális agymosás, amelynek sikeres volta esetén “nemzeti konzultációval” pecsételik meg a náci stílusú propaganda eredményét. Erre általában azért (és akkor) van szükség, amikor Orbán valami bődületes hazugságot képvisel, s azt a nép akaratának kell látszatni, akár Magyarországon, de leggyakrabban az Európai Unióban. Ezért ma már “nemzeti konzultációkat” tartanak ideológiai kérdésekről és politikai állásfoglalásokról is.

Annak ellenére, hogy a “nemzeti konzultációk” eredményének összeszámlálása nem nyilvános, ezért úgy csalnak a szavazatok számát és eredményét tekintve, ahogy akarnak, nemzeti konzultációt akkor írnak ki, amikor a belső közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a goebbelsi propaganda hatására az emberek többsége azonosult és elfogadta a diktatúra legelképesztőbb hazugságait is. Ez még nem zárja ki, hogy a részvételt és a végeredményt illetően hazudjanak és csaljanak is, mert anélkül nem tudnának jól aludni, és Orbán “Győztes” Viktornak mindig hatalmasat kell győzni...

A SZERETET LEHETŐSÉGEI AZ ÚJKAPITALIZMUSBAN

MÉRCE
Szerző: SZALAI ERZSÉBET
2022.09.26.


A szeretet érzése Erich Fromm szerint az emberi természet ellentmondásos karakterével van összefüggésben. Az ember kettős lény: test és lélek, ördög és angyal – és egyik világában sincs teljesen otthon. Két világ határán áll, és ezért magányos – mindazonáltal állandó vágya kitörni elszigeteltségéből. Ezt megteheti progresszív módon, a szeretet erejével, de kitörési kísérlete lehet destruktív, romboló is. Választási szabadsága szituatív: mindig a konkrét konstellációtól függ.

A szeretet magában foglalhat kellemes érzéseket, de nem ez a fő jellemzője. Involváltságot jelent valakiben vagy valamiben – vagyis elköteleződést, törődést és felelősségvállalást. Azért szeretem a rózsámat, mert én locsolom… Felelős vagyok a rózsámért – mondta a kisherceg.

A szeretet ezért nem lehetséges valamiféle tudatosság, következésképpen identitás nélkül: aki nem tudja magát meghatározni, annak nincs viszonyítási pontja, amikor kinyitja magát a másik felé. A viszonyítási pont kapaszkodó is – akinek ilyen nincs, az nem mer teljes szívvel a másik felé fordulni, mert fél, hogy elveszik.

Fromm szerint meg kell különböztetni kétfajta szeretetet: a konkrét személyek iránti szeretetet és a felebaráti szeretetet. Egyik sem létezhet a másik nélkül. Aki nem tud szeretettel fordulni konkrét egyének felé, az az emberiség iránt sem képes pozitív, szeretetteljes érzelmeket táplálni. Hiszen a konkrét tárgyat nem találó, csupán csak elvontságában létező szeretet valójában csupán álcája a szeretetre való képtelenségének. És fordítva: akinek nincsenek pozitív érzelmei embertársai, mint az általában értelmezett emberiség iránt, az konkrét egyéneket sem tud igazán szeretni – legfeljebb birtokolni akarja, birtokolni képes őket.

Ez a gondolatmenet rímel Heller Ágnesnek az absztrakt és konkrét entuziasztát megkülönböztető eszmefuttatására. Az absztrakt entuziaszta saját ethoszának megszállottja, a való életet az ezt kifejező eszmékhez akarja igazítani, mintegy megerőszakolva a létező emberi szükségleteket. Hozzáteszem: pozitív érzelmeinek tárgya lehet még a karizmatikus vezér – ez azonban nem valódi szeretet, mert nincs benne meghittség, csupán a behódoló kritikátlan rajongása manipulátora iránt. A konkrét entuziaszta vele szemben nem csak repülni tud, de erős járású a földön is. Neki is vannak eszméi, de azok a valóságos emberek valóságos szükségleteiből táplálkoznak. És bár ő is különleges státusú személy, ő is arisztokrata, hiszen eszmék és valóság között mindig feszül ellentmondás, számára konkrét cselekedetei révén ez a feszültség időről időre feloldható.

Fromm elméleti munkásságának fénykora a jóléti kapitalizmus fénykorára, az ‘50-es, ‘60-as évekre tehető, mely azonban egyben az állami és nagyvállalati bürokráciák kiterebélyesedésének és a hidegháború éleződésének a korszaka is volt. Társadalomkritikáját ez nagyban befolyásolta. Fő alanya a szétburjánzó bürokráciák és a mindent átszövő piaci verseny szövedékében elvesző egyén, akinek személyes érzelmi kapcsolatai is bürokratizálódnak és piacosodnak, és aki az erőszaktól, az atomfegyverektől való állandó félelem légkörében kénytelen élni.

Ebben az írásban elsősorban azt fogom elemezni, hogy a ‘70-es évek neoliberális fordulatától datálható újkapitalizmusban a Fromm által leírtakhoz képest milyen változások következnek be a társadalom érzelmi viszonyaiban, ezen belül is elsősorban a szeretetre való képességünkben, szeretetünk gyakorlásában valamint kisugárzásában, vagyis másokra gyakorolt hatásában...

MARCO ROSSI IDEJÖN, ÉS VÉGHEZVISZ OLYASMIT, AMIT AZ ELLENZÉKNEK 12 ÉV ALATT SEM SIKERÜLT, EGYSÉGET TEREMT

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA T. RÓBERT
2022.09.26.


A döntetlen is elég a magyar labdarúgó-válogatottnak az olaszok ellen, hogy megnyerje gigászokkal tarkított csoportját a Nemzetek Ligájában. Ami előzetesen konkrétan képtelenségnek tűnt.


E hasábokon igyekszünk (többnyire) visszafogottan fogalmazni a magyar futball elvétve előforduló sikerei láttán, türtőztetjük magunkat a politikai szereplők és a politikai propagandisták hurráoptimizmusától, ömlengésétől. A politikán kívül abból senkinek nem származik előnye, ha fejlődésnek hazudnak egy-egy becsúszott győzelmet, eredményt. A Ferencváros folyamatos szereplése valamely európai klubtorna csoportkörében sem a magyar futball szakmai sikereként értelmezhető, hanem annak eredménye, hogy a közpénzből kistafírozott együttes megvásárolt 19 (migráns)légióst és szerződtetett egy komplett edzői kompániát Oroszországból. Miként az sem a magyar sportot és azon belül a labdarúgást mintegy mészáros lőrinci szinten dotált miniszterelnöki akarat következménye, hogy ma így fest az NL A ligájának 3. csoportjában a tabella: 1. Magyarország 10 pont, 2. Olaszország 8, 3. Németország 6., 4. Anglia 2. Előzetesen még az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy ebben a kvartettban a magyarok utolsóként, pont nélkül zárják a küzdelmet. Ezzel szemben ma este a Puskás Arénában az olaszok ellen a csoportelsőség, és ezzel a torna négyes döntőjében való szereplés elérése a tét, ehhez annyi kellene, hogy ne kapjon ki a hazai együttes (elég különös lenne, ha a szűk elit mondjuk így nézne ki: Portugália, Hollandia, Horvátország, Magyarország)...

AZ ABORTUSZ EGYRE INKÁBB A 24 ÉV ALATTIAK TAPASZTALATA MAGYARORSZÁGON

G7.HU
Szerzők: PÁLOS MÁTÉ, HAJDU MIKLÓS
2022.09.26.


A magyar abortuszszabályozás európai kontextusban nem szélsőséges, de egyértelműen szigorú. A magyar abortuszráták évtizedek óta csökkennek, az EU-ban így is a középmezőny elején vagyunk, társadalmi-demográfiai jellemzői gyorsan változnak, a terhességmegszakításon átesettek nők között egyre inkább a kistelepüléseken élő, kevésbé iskolázott, fiatal korosztályhoz tartozók dominálnak. Adatösszegzésünkből kiderült: minél nagyobb az iskolázatlanok aránya egy településen, annál valószínűbb, hogy a magas helyi abortuszráta. Az országban egy baranyai megyei és egy heves megyei járásban találtuk a legmagasabb értékeket.

Egy dokumentum a szívről

Az elmúlt 30 évben a magyar kormányok ritkán nyúltak hozzá a rendszerváltás után két évvel megszavazott magzatvédelmi törvényhez és az abortuszszabályozáshoz. Akkor került be a törvénybe a nő súlyos válsághelyzetének indoka, amit aztán 2000-ben tisztázott az Alkotmánybíróság, és ekkor foglalták törvénybe a Családvédelmi Szolgálatok feladatait és az abortuszt kérelmezőknek kötelező tanácsadás tartalmát is.

A most szeptember 15-én már életbe is lépett, a sajtóban és politikai közbeszédben szívhangtörvénynek nevezett módosítás nem alakít érdemben az eljárás menetén, de bővíti a kérelemhez csatolandó dokumentumok körét: igazolni kell, hogy a várandós számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta. Ezt a kiegészítést a Belügyminisztérium az Egészségügyi Szolgáltatók Szakmai Kollégiumának elsősorban a terhesség megállapításának orvosi gyakorlatára vonatkozó “új” – valójában tavaly januárban kiadott – irányelveivel indokolta.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a módosítás adminisztratív jellegű, és nem ellentétes az etikai kódexükkel, mert – értékelésük szerint – a rendeletből nem következik új orvosi feladat:

eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, és arról a terhes anyát tájékoztatni.

A Társaság a Szabadságjogokért a nagy port kavart rendelet kapcsán viszont emlékeztetett: a magzatvédelmi törvény, miszerint az orvos feladata a terhességmegszakítással összefüggő döntési folyamatban a terhesség tényének megállapítása, ellentétben áll a mostani rendelet tartalmával. További probléma, hogy a rendelet önmagában is homályos, a tájékoztatás bemutatás fogalmai további tisztázásra szorulnának. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalást kért a jogalkotói szándékról a Belügyminisztériumtól. Választ, úgy tudjuk, egyelőre nem kaptak.

Következésképp: bár a szóban forgó rendelet bő egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők. A törvényhozói körültekintésre, tisztázásra, a társadalmi egyeztetésre és a különböző érdekcsoportok közötti vitára már csak utólag, jóformán pár nap alatt életbe lépett rendelet után lesz lehetőség, ha egyáltalán.

A témában több mint tíz éve aktívan állást foglaló nőjogi szervezet, a Patriarchátust Ellenzők Társasága (Patent) szeptember végére hirdetett tüntetést: a rendelet hatályba lépésének módjában és tartalmában a női szabadságjogok további korlátozását, a nők megbélyegzését, a szabad döntés lehetőségeinek szűkítését látják. Velük ellentétben a témában szintén régóta aktív és markáns, de magzatvédő álláspontot képviselő katolikus egyház és civil szervezetek nyilvánvalóan a másik irányba, egy a női önrendelkezést radikálisan korlátozó törvény felé tolnák a magyar abortuszszabályozást.

Bár az Ipsos felmérése szerint a magyar társadalomban általánosságban jelentős többséget élvez a szabad döntést biztosító abortuszszabályozás támogatottsága, a mostani rendelet a nemzetközi térben bekövetkezett változás miatt is kavart nagy port itthon. A magyar kormányhoz közel álló konzervatív politikai csoportok az Egyesült Államok számos államában és Lengyelországban jelentős szigorítást vittek át az abortuszszabályozásokon az elmúlt években...

AZ ENERGIAVÁLSÁG OKOZTA DÜH MIATT ELŐRETÖRNEK A POPULISTÁK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.09.26.


November 19-ig szeretnének döntést hozni arról, hogy érdemes-e Magyarország az uniós forrásokra, de az olasz választások Orbán javára billenthetik a mérleget. Ennél is nagyobb baj, hogy Giorgia Meloni győzelme megbontja az erőegyensúlyt Európában, a demokráciák meggyengülnek. Hitler előtt is így kezdődött. A magyar miniszterelnök hamarosan Bangladesbe utazik. Nemzetközi lapszemle.

Olaszország mindig amolyan kísérleti laboratóriumnak számít, ahonnan megtudhatjuk, mi forrja ki magát Európában – írja a Guardian,  ami arra figyelmeztet, hogy Giorgia Meloni győzelme megbontja az erőegyensúlyt Európában, a demokráciák meggyengülnek.

Hitler előtt ott volt már Mussolini, és Trump előtt Berlusconi. Meloni számára Orbán példakép – mind erkölcsi, mind gazdaságpolitikáját tekintve, noha – jegyzi meg a brit újság, most ennek az árát a magyarok megfizetik, hisz a gazdaság kisiklani látszik, az emberi jogok pedig veszendőbenOrbán és Meloni egy húron pendülnek, ha az Unió megítéléséről van szó, ha a nemzeti szuverenitásról, a férfi-női-szerepek megvédéséről, a keresztény identitásról, a szocialista típusú gazdaság megerősítéséről, a migrációról és a kisebbségek megítéléséről. Ugyan tiltakozik, hogy ő neofasiszta, de Mussolini jelszavával kampányolt: Isten, haza, család. Emellett azért veszélyes politikus, mert közben demokráciáról és liberális konzervativizmusról papol.

Pentagon hivatalos lapja arról ír, hogy az energiaválság miatt egyre több európai országban kitört düh, ami a populisták használnak ki. A Stars & Stripes cikkének nyitó képe Orbán Viktor, aki az amerikai CPAC rendezvényén tart éppen előadást. A tudósítás a pozsonyi tüntetéssel indít, ahol mintegy 5000 szélsőjobbost és szélsőbalost kötött össze a közös gondolat: ’bohócok és árulók’ – skandálták, azokat hívva így, akik Ukrajnát támogatva idézték elő a magas energiaárakat – mondják ők, még csak véletlenül sem az oroszokat nevezve meg felelősként. Robert Fico megint aktivizálta magát, és a szlovákok inkább hisznek az oroszoknak, mint az amerikaiaknak – írja a lap. Persze az írás leszögezi, annak idején a globális pénzügyi válság idézte elő az olyanok hatalomra kerülését is, mint Donald Trump vagy éppen a Brexitet keresztülvivő Boris Johnson, azaz megint a populisták viszik az utcákon a nemzeti zászlót, és kezdik sorra utánozni Orbánt, Putyin szövetségesét, aki nyíltan bírálja az EU-t az oroszokra kivetett szankciók miatt. Alig van olyan ország Európában, a németeket is beszámítva, ahol ne ütnék fel fejüket az oroszpárti szélsőségesek és populisták.

Semmilyen ésszerű magyarázata nincs újbóli szankciós csomag megszavazásának, írja az orosz Kommerszant Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentésével kapcsolatban, ami amúgy is jelentős figyelmet kapott az orosz médiában. Az orosz külügyminiszterrel New Yorkban megszervezett kétoldalú tárgyalás során Szijjártó a lap szerinte elismételte, hogy megbuktak az Oroszország elleni szankciók, ami szerinte abból is látszik, hogy továbbra is dúlnak a harcok Ukrajnában. A Kommerszant Orbánt is idézi, aki a szankciók év végéig történő megszüntetésére szólította fel az Uniót. Ellenben megjegyzi a cikk azt is, hogy Brüsszelben dolgoznak a vétó rendszer jelenlegi formájának lehetséges megszüntetésén is.

Der Standard a pénteken a magyar országgyűlésnek benyújtott újabb törvénycsomagról ír, amelynek fel kellene számolni a korrupciót annak érdekében, hogy Magyarország megkapja az uniós támogatásokat. Ezek a törvényi próbálkozások azonban a csak a felszint kapargatják – írja a szerző.

Az Integritás Hatóság elnökét például az Állami Számvevőszék elnökének javaslata alapján Novák Katalin terjeszti fel, de hát köztudott, hogy ők mindketten Orbán emberei. Igaz, a végső döntést a tagokról egy nemzetközi testület hozza meg. Az ördög a részletekben bújik meg: hisz a hatóság két hónapra leállíthatja a korrupciógyanús uniós tendereket, de nem a független bíróság, hanem az ügyészség kezdheti meg a vizsgálódást. Az Európai Bizottság november 19-ig szeretne döntést hozni a törvények ismeretében arról, hogy érdemes-e Magyarország az uniós forrásokra. A cikk megjegyzi, ehhez már csak a ET minősített többségének szavazat szükséges. Igen ám, de Giorgia Meloni megválasztásával a szavazás kimenetele korántsem biztos, és Orbán is győzhet.

United News of Bangladesh közszolgálati portálból megtudtuk, hogy a magyar miniszterelnök hamarosan Bangladesbe utazik, amiről Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ éves közgyűlésén egyeztetett bangladesi kollégájával. Számos együttműködési projektről lehet szó, és a lap szerint a bangladesi egyetemisták számára biztosított magyar egyetemi ösztöndíjak száma is dinamikusan emelkedik.

ITT OLVASHATÓ

NOVÁK KATALINNAK, MAGYARORSZÁG ELNÖKÉNEK FIGYELMÉBE...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.25.


Hamarosan kezdődik Ros hásáná, a zsidó újév, az 5783. esztendő.
Köszöntötte ebből az alkalomból a magyar zsidókat Orbán Viktor, s a mai napon Novák Katalin is köszöntötte a hazai zsidóságot, kétségtelenül szokatlan módon. Magyarország elnöke ugyanis épp most vasárnap tartotta fontosnak közzétenni a Facebookon, egy mosolygós és ölelkezős kép kíséretében, hogy találkozott Mel Gibsonnal, akit „amerikai Hazafi”-nak nevezett. (Így, nagy H-val!)
Nos, ez a Hazafi az egyik legközismertebb antiszemita, akit nem is antiszemitának, hanem egyenest zsidógyűlölőnek (Jew-hater, anti-semite is too mild!) neveznek sokan az USA-ban. Egy ízben, amikor egy színésznő zsidóságáról érdeklődött, ezt a kérdést tette fel az érintettnek: „You’re not an oven dodger, are you?” ("Csak nem te is egy kemenceszökevény vagy?") Amikor részegen vezette az autóját, s elkapták, a rendőrben zsidót gyanított, s ezt mondta: "Fucking Jews! The Jews are responsible for all the wars in the world!” ("Kib@szott zsidók! A zsidók a felelősek a világ összes háborújáért!”) Nem sorolom tovább, pedig szép nagy a lista, most csak utalnék minden idők egyik leghazugabb és legaljasabb filmjére, A passió c. produkcióra, amelynek elképesztő szakmai hibáit, nyelvi és történeti hazugságait most nem sorolom fel, csak emlékeztetek arra, hogy a zsidók ebben a filmben lelkes és szadista Krisztus-gyilkosokként jelennek meg, Mel Gibson által megismételve és új szintre emelve az egyik legrégibb, legaljasabb és legmasszívabb antijudaista-antiszemita vádat.
Ha Novák Katalin esetleg nem tudná, akkor elárulom neki, hogy a „keresztényüldözés” mellett napjaink legtöbb vallási alapú támadásának, brutális és gyilkos merényletének jelentős részben zsidók az áldozatai. Szociológiai és pszichológiai közhely, hogy ezekben a támadásokban és merényletekben mekkora háttérszerepük van a Mel Gibsonéhoz hasonló megnyilvánulásoknak.
És ha Novák Katalinnak ennyi nem elég, a családokért folyton-folyvást aggódó és a családot a társadalom alapsejtjének tekintő elnök asszonynak elárulom, hogy Mel Gibsont nem csak antiszemitaként, hanem a legundorítóbb nőgyűlölőként is szokás – méltán – emlegetni. A sok közül két elhíresült mondását is idézném, amelyeket a feleségének adresszált: “If you get raped by a pack of niggers, it’ll be your fault” ("Ha egy falka n@gger megerőszakol, az a te hibád lesz!”) A másik: “Shut the fuck up! You should just fucking smile, and blow me! ’Cause I deserve it!” ("Fogd be a pofádat! Csak mosolyogj, b@szd meg, és sz@pj le! Mert megérdemlem!”)
Nem tudom, hogy Novák Katalinnak valamelyik régebbi mondását ismételte-e meg, avagy kitalált-e valami újat a számára az amerikai Hazafi.
Novák Katalin e szép köszöntője után, idézve a Zóhárt – „Úgy lássa az ember magát és cselekedeteit, mintha az egész világ sorsa tőle függne, rajta múlna” – kívánok én is édes és kerek új évet, sáná tová!


BALÁZS PÉTER: A HAZAI GYAKORLAT EGYÁLTALÁN NEM VÁLTOZOTT, EZ A FŐ GOND

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.09.26.


Csak elméletben segíti az unióval folytatott egyeztetéseket, hogy Navracsics Tibor a Fideszből átült a KDNP-be – mondta a Hírklikknek Balázs Péter, egykori külügyminiszter és uniós biztos. Úgy vélte, a miniszter számára nagyobb hátrányt jelent az, hogy a hazai gyakorlat semmilyen tekintetben nem változott. Amiket ő Brüsszelben próbál elmondani, megvédeni, elhitetni, azokat az itthoni gyakorlat nem támasztja alá. A tárgyalásokból még sok minden kijöhet, a kérdés az, mennyire hiszik el, hogy két hónap alatt megváltozik egy rendszer, amely 12 éven át épült.


– „Pártközi pávatáncot” járt Navracsics Tibor, amikor Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal egyetértésben úgy döntött, hogy a nagyobbik kormánypártból átül a kereszténydemokratákhoz?

– Navracsics mindig is jobban vonzódott a Fidesznek, ennek a kétarcú pártnak ahhoz a szárnyához, amely elég nyíltan kimondta, hogy súlyos hiba volt az Európai Néppártot otthagyni. Szerintem a Néppárt részéről tévedésből maradt ott Hölvényi György, mint egyetlen KDNP-s személy. Valahogy a Néppártban nem látták azt, nem gondoltak arra, hogy ez lényegében ugyanaz a párt. Vagyis, hogy nincs önálló profiljuk a kereszténydemokratáknak, hanem a Fidesz mellényzsebéből politizálnak, és ez látszat-kettősség, mert valójában ugyanazt a politikát viszik. Az álláspontjaik között semmilyen különbséget nem lehet soha fölfedezni...

AZÉRT NAGY SZERENCSE, HOGY GÉZÁNAK NEM JUTOTT EGY JOBB ALBÉRLET

TELEX
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2022.09.26.


Van Bereményi Géza életrajzi regényének, a Magyar Copperfieldnek viszonylag az elején egy mondat, az egyetlen élő emléke a kis Vetró Gézának a nagy Rákosi Mátyással való majdnem-találkozásról (a könyv egyébként tavaly Libri irodalmi díjas lett; ki vagyok én, hogy minősítsem a zsűri döntését, de hadd mondjam azt: méltán). Így szól az a mondat:

Mert hiszen bálvány volt ő az emelvényen leemelt kalapját felmutatva nekünk, szívélyesen mosolygó, kissé ugyan tartózkodó, kerek fejű bálvány.

Nézem a vetítővásznat, pörög a Bereményi kalapja, a Papp Gábor Zsigmond rendezte kreatív portréfilm – erre még visszatérek –, ha az időérzékem cserben is hagyott volna, akkor is lehetne sejteni, hogy a végénél járunk, már összeültek a film szereplői, Bereményi pálya- és vagy alkotótársai egy térben, beszélgetnek, felbukkan Járai Márk, aki a legfrissebb ilyen alkotótárs, előkerül a gitár, megszólal az Álomember, a közös daluk, melynek első sorai a film kamerái előtt születtek meg. Szóval tudjuk, hogy ennek itt mindjárt vége.

És akkor eszembe jut ez a mondat. Hogy pont ezt érzem a filmet nézve, és éreztem még inkább korábban a könyvet olvasva, amit akkor az öt-hatéves kisfiú érzett, aki Teleki téri szoba-konyha lakásos házba ágyrajáró pilóta vállán ülve a bálványt látja. (Leszámítva persze azt a nem elhanyagolható különbséget, amely Rákosi és Bereményi magyar történelemben játszott, igencsak eltérő szerepéből óhatatlanul adódik.) Hogy itt vagyok én, a saját múltamból ideszakadva, és sok évnyi rajongás után, ha nem is egy emelvényre bámulva, de itt látom azt a férfit, aki szövegíróként, rendezőként és szépíróként olyan konok következetességgel tért vissza újra és újra az életembe, míg egyáltalán tudatosult bennem, hogy ez is, az is ő. Még lehet, hát bújj elő, gyerekkorom...


PUTYIN ÁLLÍTÓLAG SZABADSÁGRA MENT, MIKÖZBEN SZÁZEZREK HAGYTÁK EL OROSZORSZÁGOT – A HÁBORÚ HÉTFŐI HÍREI

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.09.26.


Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egy amerikai csatornának adott interjúban azt mondta: az orosz elnök vesztésre áll, és ezt ő is jól tudja. Folyamatosan frissülő hírfolyamunk az orosz-ukrán háború hétfői fejleményeiről...

EGYSZER MÉG PUTYINT IS HÁGÁBA VIHETIK – PHILIPPE SANDS ÚJ KÖNYVÉRŐL, HÁBORÚRÓL, BUDAPESTI SZOMORÚSÁGRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.09.26.


„Nem vágytam bestsellerségre. Könyveim a véletlenek művei, az életem nélkülük is boldog” – mondja a Válasz Online-nak adott interjújában napjaink egyik leghíresebb nemzetközi jogásza. Philippe Sands a múlt héten Budapesten mutatta be a második világháború alatt és után játszódó új könyvét, mi pedig ez után kérdeztük őt háborús bűnökről és a Putyin-rezsim elszámoltathatóságáról. Meg arról, miért szomorú, amikor abba az országba érkezik, amelynek kormányát a 90-es években – a Bős–Nagymaros-ügyben – ő is képviselte. Interjú...

MELONIÉK NAGY FÖLÉNNYEL NYERTÉK MEG AZ OLASZ VÁLASZTÁSOKAT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.09.26.


Rendkívül alacsony részvételi arány mellett zajlott választás vasárnap Olaszországban

Nyilván nem telnek el napok, hogy Orbán gratuláljon nekik…

Ezért Európa legsikeresebb szélsőjobboldali pártja a Fidesz

Erőszak nélkül bontják le a demokratikus intézményrendszert és építenek diktatúrát.

Jaksity György: Most nagyobb a probléma annál, mint hogy érkeznek-e az uniós pénzek

“Sajnos Magyarországra is igaz, hogy azzal lehet az árakat visszafogni, ha a vásárlóerőt csökkentjük. Ha a kínálatot fixnek vesszük, az árakat úgy tudjuk letörni, hogy az irántuk megnyilvánuló keresletet csökkentjük. Ha a háztartások jövedelmük nagyobb részét fordítják energiára, akkor kisebb részét fogják megtakarítani, illetve más termékekre költeni.”

Mennyire erős pókhálót szőtt Brüsszel Orbán Viktor köré?

Bizonyára lesznek nem is kevesen, akik ezután is fanyalogni fognak, azt kifogásolva, hogy Orbán végül mégis „elfuthat majd a pénzzel”. Erre legalább három válasz van…

Havi 1,4 millió forintot kap kuratóriumi elnökként Varga Judit

Aranyhalak megvannak? A kuratóriumi tagok 1,2 millió forintot kapnak a munkájukért, köztük Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki egyedüli ellenzéki politikusként került be a harmincnégy vagyonkezelő alapítvány egyikének kuratóriumába.

446 millió forintot keresett tavaly Rogán Antal

Az Ember, Aki Feltalálta Magát a NER-ben.

Az igazi kérdés, hogy mi legyen a sorozatosan jogsértő Kövér László házelnökkel?

“Most azok iskoláztatják, leckéztetik a jogállamiságot, akik esküt tettek az Alkotmányra majd felrúgták, megszegték az esküjüket. Ez csak a diktatúrákra jellemző.”

Kirill pátriárka szerint a mennybe jut minden orosz, aki elesik Putyin háborújában

Bízunk abban, hogy ezért a kijelentéséért – meg a sok minden másért – ő nem kap bebocsájtást.

Szerbia nem fogja elismerni az ukrajnai népszavazások eredményét

Az ukrajnai háborút illetően látszólag egyensúlyoznak a Kelet és a Nyugat között.

Mariupol mészárosa felel ezentúl az orosz hadsereg ellátásáért

Dmitrij Bulgakov tábornok 2008 óta volt az orosz hadsereg logisztikáért felelős vezetője, így a Szíriában harcoló csapatok ellátását is irányította korábban. Az elmúlt hónapokban egyre rosszabbul állt a szénája Moszkvában, sokan őt okolták amiatt, hogy komoly ellátási problémákkal kell szembenézniük az Ukrajnában harcoló oroszoknak.

Tíz év börtönt kaphat az az orosz, aki megtagadja a katonai szolgálatot

Mongólia korábbi elnöke szombaton megígérte, hogy befogadják a sorozás elől menekülőket, és felszólította Putyint, hogy állítsa le a háborút.

OLASZ TESTVÉREINK, HADD ADJUNK KÓSTOLÓT ABBÓL, MI VÁR RÁTOK! - A 444 NÉGY KIEMELTEN FONTOS CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.09.26.


Jó reggelt, ez itt a Reggel 4, jövünk a hétvége remek anyagaival és néhány friss fejleménnyel.

4 fontos cikk:


OROSZORSZÁG ZUHAN A MÉLYBE, A VOLÁNNÁL VLAGYIMIR PUTYIN ÜL, AKI A FÉK HELYETT A GÁZT TAPOSSA

NÉPSZAVA
Szerző: P. SZABÓ DÉNES
2022.09.26.


Vlagyimir Szorokin világhírű orosz író volt a budapesti PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál vendége. Oroszország jelenlegi helyzetéről és a február óta zajló háborúról is beszélt lapunknak adott interjújában.


Már a 2006-os Az opricsnyik egy napja című regényében is alaposan kritizálta a regnáló orosz rendszert: a sötét disztópiában a cári magánhadsereg brutális módon végzett az ellenfeleivel. Hogyan látja most Oroszországot?

Egy régi autóra emlékeztet, mely fék nélkül zuhan egy hegyről a mélybe. A volánnál Vlagyimir Putyin ül, aki a fék helyett a gázt tapossa.

Szintén ebben a regényben IV. Iván birodalmával vonta párhuzamba a mai Oroszországot. Hogy látja, a középkor óta nem változott az orosz hatalmi rendszer?

Az orosz hatalmi struktúra úgy néz ki, mint egy piramis. Az alján helyezkedik el a nép, felül pedig egy ember, Putyin. A XVI. század óta létezik ez a piramis, amelynek a lényege nem változott, a homlokzat viszont igen. Sztálin idején az betonból volt, a kilencvenes években színes műanyagból, most pedig high tech, digitális képernyőkből, melyek a propagandát sugározzák, és zombivá változtatják az embereket. De a lényege nem változott: ez egy monarchikus-feudális, despota rendszer...

A JOBBOLDAL NYERTE AZ OLASZ VÁLASZTÁSOKAT AZ EXIT POLL ADATOK SZERINT

INDEX
Szerző: KOVÁCS FERENC
2022.09.26.


Giorgia Meloni jobboldali vezető a szavazatok magas feldolgozása alapján úgy tűnik, győzelmet aratott az olaszországi választásokon, és jó úton halad afelé, hogy az ország első női miniszterelnöke legyen. A politikusra Európában gyanakvással tekintenek euroszkeptikus nézetei miatt.

Az olasz választók Giorgia Meloni neofasiszta gyökerekkel rendelkező euroszkeptikus pártját juttatták hatalomra, így az országban a második világháború óta valószínűleg az első szélsőjobboldali vezetésű kormány fog megalakulni a parlamenti választások hétfői részeredményei alapján − fogalmazott az AP hírügynökség.

Giorgia Meloni győzelmi beszédében ugyanakkor mérsékelt hangnemet ütött meg, miután a szavazóhelyiségek mintegy kétharmadában megszámlált szavazatokon alapuló előrejelzések szerint pártja, az Olaszország Testvérei megelőzte a többi jelöltet a vasárnapi szavazáson.

Ha arra kapunk meghívást, hogy kormányozzuk ezt a nemzetet, akkor ezt mindenkiért, minden olaszért fogjuk tenni, és azzal a céllal fogjuk tenni, hogy egyesítsük az ország népét. Olaszország minket választott. Nem fogjuk elárulni az országot, ahogyan soha nem is tettük


− mondta Meloni pártja római székházában.

Meloni felemelkedése az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságában kritikus időszakban következik be, mivel a kontinens nagy része a megugró energiaszámlák, az ukrajnai háború hatása alatt vergődik, és próbára teszi a Nyugat elszántságát, hogy egységesen lépjen fel az orosz agresszióval szemben. A legutóbbi, 2018-as választáson Meloni pártja 4,4 százalékot szerzett. Pártja egy neofasiszta párt örökségéből kovácsolódott össze, amelyet nem sokkal a háború után a Benito Mussolini fasiszta diktátor iránt nosztalgiát érzők hoztak létre.

A vasárnapi választást az esedékesnél hat hónappal korábban tartották meg, miután Mario Draghi vírus alatti egységkormánya, amely széles körű népszerűségnek örvendett, július végén összeomlott, miután Salvini, Berlusconi és Conte pártjai visszavonták támogatásukat.

Giorgia Meloni ellenzékben tartotta pártját, az Olaszország Testvéreit, nem volt hajlandó csatlakozni sem Draghi egységkormányához, sem a Conte vezette két korábbi koalícióhoz.