2020. július 30., csütörtök

EGY KÉZIKÖNYVRE ELÉG TAPASZTALAT JÖTT ÖSSZE SZERKESZTŐSÉGEK SZÉTROBBANTÁSÁRÓL AZ ORBÁN-RENDSZERBEN

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2020.07.30.


A kormányzati befolyás elleni több éves küzdelem után valószínűleg végleg elveszett az, amit eddig Indexnek ismertünk. Dull Szabolcs főszerkesztőt elbocsátotta a tulajdonosi jogokat gyakorló alapítvány kuratóriumának elnöke, egyezkedési kísérletek után pénteken a szerkesztőség vezetői és több mint 90 újságíró adta be a felmondását.

Ismerős a forgatókönyv: az elmúlt néhány évben több, addig függetlenül működő szerkesztőség szétrobbantásának lehettünk szemtanúi. A folyamat állomásai nagyon hasonlóak voltak, az érintett sajtóorgánumok, nyomtatott vagy online újságok, tévék pedig már nem léteznek, vagy teljesen áthangolva, kormányzati propagandacsatornaként működnek:...

AZ USA KÍNÁBAN LÁTJA A MA SZOVJETUNIÓJÁT, ÉS KEZDI ÚGY IS KEZELNI

HVG360
Szerző: NAGY GÁBOR
2020.07.30.Aprólékosan felépített kampánnyal próbálja áthangolni az utóbbi öt évtizedben megszokott amerikai–kínai viszonyt Washington, amely kész nagyhatalmi riválisként kezelni Pekinget. Donald Trump megbukhat, de Joe Biden és a demokraták csak a hangsúlyokon változtathatnak.

A diplomácia nemcsak a lehetőségek művészete, hanem a szimbólumoké is. Mert Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (nyitóképünkön) az USA Kínával kapcsolatos politikájának radikális megváltoztatását nem véletlenül a kaliforniai Yorba Lindában, Richard Nixon szülővárosában, a néhai elnök könyvtárának és múzeumának kertjében mondott beszédében jelentette be. A szintén republikánus Nixon volt ugyanis az, aki 1972-ben az amerikai elnökök közül elsőként tett látogatást a Kínai Népköztársaságban, majd a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Washington pedig Tajpej helyett Pekinget ismerte el Kína képviselőjének. Ezzel az USA a hidegháború idején gyakorlatilag leválasztotta a Szovjetunióról Kínát – nem volt nehéz, Peking és Moszkva viszonya addigra már megromlott –, s megnyitotta előtte az utat a nemzetközi közösségbe...


FRISS NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2020.07.30.


MaNcs 32. évf. 31. sz. (2020. 07. 30.)

Így nyírták ki az Indexet
Jöttek lassan, de biztosan

Az Index portált évek óta szorongatják, a kivéreztetés kódolva volt a megfontoltan kialakított cégstruktúrába – ám a lap szétesésével záruló folyamatot most mégis Schmidt Mária magánakciója indíthatta el. A végjátékhoz szükség volt a főszereplők közötti személyes dinamikák kedvezőtlen alakulására is.

VÉLEMÉNY

Ljupcso Popovszki
A haladás pályái
Észak-Macedónia európai esélyei a parlamenti választás után

A július 15-i macedóniai választás végeredménye a kívülálló számára valóságos csodának tűnhetett. A szociáldemokrata Zoran Zaev az után, hogy kínkeservesen megállapodott Görögországgal és Bulgáriával az ország új nevéről, s ennek nyomán a lakosság legalább fele hazaárulónak könyvelte el, megnyerte az előre hozott parlamenti választást.

Uitz Renáta
Magamnak vezénylek
Orbán, a magyar parlament és az EU-csúcs

Az Európai Unió költségvetési vitája rendszerint nem hozza lázba a vasárnapi ebéd közönségét. Ezen igyekezett változtatni a magyar kormány július közepén, amikor országgyűlési határozat formájában parlamenti felhatalmazást (ún.

Sajó László: Öt és feles
Három hét, amely

Élet, élet, szent megunt élet, milyen jó visszatérni beléd! (Szindbád)

A szerk.
Az elit

A hétvégén Mészáros Lőrincnél, nevezett tihanyi éttermében mulatott a magyar jet set. Bizonyos Gaál Cecília lagziját ülték, akit pedig az elmúlt tíz esztendőben bőségesen nyílt alkalma megismerni a magyar társadalomnak.

A szerk.
Tetemrehívás

Vajon helyesen cselekedtek-e az Index új­ság­írói, szerkesztői és egyéb munkatársai, amikor a főszerkesztő, Dull Szabolcs elbocsátása után azon nyomban, tömegesen beadták a felmondásukat, s ezzel tálcán nyújtották át a lapot az Orbán-rezsim médiahóhérainak?

POLITIKA

Új tanév előtt: a digitális oktatás tapasztalatai a közoktatásban
A központ ellenében

Több tízezer gyerek maradhatott ki az online oktatásból, amelyet ráadásul a tanárok jórészt előzetes gyakorlat és mindenféle központi útmutatás nélkül valósítottak meg. De akkor mi alapján zengedezett sikeres digitális oktatásról a kormány?

A szeptemberi iskolanyitás dilemmái pandémia idején
Valami lesz

Tavasszal a kormány a világtrendet követve döntött az iskolák bezárásáról. Mára többet tudunk a gyerekek szerepéről a koronavírus-járványban, és egyértelművé vált, hogy a közoktatásban szükséges a személyes jelenlét is.

KULTÚRA

Lemez
Jessy Lanza: All the Time

Lemez
Kováts Kriszta: Biblia show

Lemez
Péterfy Bori & Love Band: Szikra

mi a kotta?
Másodfokon

rés a présen
„Az idejüket és a pénzüket”
Turjányi Miklós fesztiváligazgató

Film
A gitáros anyja
Hajdú Eszter: Siess haza, vár a mama!

„Élt 33 évet. Február 27-én gyász­istentiszteletet tartottunk az emlékére. Az úrasztalát elborító virágokat Barta Tamás tiszteletére hozták barátai, tisztelői” – közölte 1982-ben a Hollywoodi Magyar Református Egyház a Californiai Magyarság című lapban, de azt nem írták meg, hogy a „tragikus körülmények között elhunytat” valaha Magyarország legjobb gitárosának tartották.

Lemez
Méretes zakó
My Morning Jacket: The Waterfall II

A Jim James vezette, Kentucky államból származó My Morning Jacket elsősorban az USA-ban örvend komolyabb népszerűségnek.

Interjú
„Marslakónak csúfoltak”
Mario Biondi énekes

A jazz és a soul egyik legnevesebb európai előadóját a szicíliai Barry White-ként emlegetik érzékien búgó „fekete” baritonja okán. A nagyvilág számára Ray Charles fedezte fel, miután olasz turnéján ő volt „az előzenekar”, de azóta készített már albumot Al Jarreau, James Taylor és Chaka Khan közreműködésével is.

Könyv
Maja Lunde: Kékség

Könyv
Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

Film/Könyv
A szerelmes szem
Zalán Vince: Kalandozások – Egy filmkritikus feljegyzéseiből

Az, hogy a jó filmkritikus, filmteoretikus egyben a film szerelmese is (lásd még ciné­phile), kimondva magától értetődőnek tetszik, de keveset emlegetik mint a kiváló mesterségbeli tudás egyik elengedhetetlen összetevőjét.

Könyv
Költőnk és Kora
Alan Walker: Fryderyk Chopin

„Nem tudom jobban körvonalazni Chopint, csak ha azt mondom, elragadó szentháromság. A személye, a játéka és a munkái között olyan összhang volt, hogy többé már nem tudjuk őket különválasztani, úgy tűnik, ezek más-más vonásai ugyanannak az arcnak.

Könyv
Szédítő részletek
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Az elmúlt években a novella műfaja iránt szerzői és olvasói oldalról is megnőtt az érdeklődés, ami valószínűleg nem egészen független attól, hogy számos női alkotó – Tóth Krisztinától Szvoren Edináig, Selyem Zsuzsától Babarczy Eszterig vagy Bán Zsófiától Mécs Annáig – e műfajban talált leginkább magára.

Interjú
„Jövök a vörös tintával”
James Ellroy író

Az amerikai bűnügyi irodalom 72 éves „démonkutyáját” Denverben értük el telefonon, miközben javában dolgozott a Los Angelesben játszódó, világháborús sorozatán, a második L.A. Quarteten. Az elsőbe olyan klasszikusok tartoznak, mint a Fekete Dália és a Szigorúan bizalmas.

poeta.doc
Kétszer ötven

tévésmaci
Kecskeföldön megyek által

Képzőművészet
Lehetne egy mindenkinek
Gorka Géza-kiállítás a Kieselbach Galériában

A 20. századi hazai iparművészettel foglalkozó kötetekben rendszerint megelégszenek azzal az általános és egyszerűsítő összefoglalással, mely szerint a modern magyar kerámia­művészetet a nagy triász – Gádor István, Kovács Margit, Gorka Géza – munkássága alapozta meg, holott a korszak tárgykultúrája, azon belül is kerámiaművészete jóval összetettebb kapcsolódásokat, sokkalta több ismert vagy kevésbé ismert szereplőt, szövevényes történelmi, szociokulturális, gazdasági és politikai tartalmakat hordoz magában.

Színház
Csak a csillár
Egykutya

Bár a darab fikciója szerint hóhelyzet van, és a szereplők vastag télikabátot húznak, az Egykutya tökéletes nyári produkció: a mélység és sekélység olyan keverékét adja, amilyen pont jólesik ebben a melegben.

ÉLET + MÓD

étel, hordó
Határcsárda – Szentendre

chili&vanília
Di sān xiān

BALATON - MELLÉKLET - A legnépszerűbb Balaton-parti hal története
A szocializmus utóíze

A hekk a hetvenes évek óta elmaradhatatlan része a balatoni büfék kínálatának. Bár a legkelendőbb strandételnek számít, származását tekintve vajmi kevés köze van a magyar tengerhez.

BALATON - MELLÉKLET - A Keszthelyi-öböl rapsicai a 80-as, 90-es években
Művészek és tolvajok

A nagyüzemi méretű orvhalászat a 70-es évek végén kezdődött a Balaton nyugati végén, a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl vizein. Az elkövetők körét szenvedélyes hobbisták és iparszerű halszarkák alkották, de egy fekete Volga, számos halőr, vízirendőr, hivatásos halász és a halfogás Mozartja is feltűnik a történetben.

BALATON-MELLÉKLET - A balatoni mozik legnehezebb nyara
Az utolsó retró

Bár a koronavírus az egész filmipart megbénította, a biztonságos vetítést kínáló Balaton-parti kertmozisok életük egyik legjobb szezonjában bíztak. De hiába nyaral idén a fél ország a Balatonnál, a kertmozik üresen maradtak.

BALATON MELLÉKLET - Helyi erők a balatoni vitorlázásban
Mint a szolfézs

A vitorlázás nem olcsó sport, egy ifjúsági versenyző éves költségei milliókra rúghatnak. Vannak azonban balatoni klubok, amelyek nagy kedvezményekkel igyekeznek a helyi fiatalokat vízre csábítani.

BALATON MELLÉKLET - Tihany: a természet csodája
A dermedt múlt

A Tihanyi-félsziget a Balaton-felvidék jó részét is átformáló vulkáni működés következtében alakult ki. Ezért is érdemes védeni minden zugot, ami még megmaradt belőle.

Interjú
A viselkedés a kulcskérdés
Prinz Gyula infektológus a járvány itthoni terjedéséről

Kiből lesz szuperterjesztő? Hány koronavírustörzs kering a világban, milyen szövődményekkel járhat a fertőzés, és veszélyesebb-e a Covid-19 az influenzavírusnál?

BLOG

Film
Pont az a dal

Film
A halhatatlan gárda

Tévétorrent
Love, Victor

„AZT MÁR NEM TUDTAM VÁLLALNI” – VENDÉGÜNK DUDÁS GERGELY VOLT INDEX-FŐSZERKESZTŐ [HETIVÁLASZ 1×33]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2020.07.30.


Az Index szétrobbanásához vezető legfontosabb esemény nem most történt, hanem már 2018-ban – mondja a HetiVálaszban, a Válasz Online podcastadásában Dudás Gergely, az Index szerkesztőségét 2013 és 2017 között vezető újságíró, kommunikációs szakember. Mi történt, kik és mit tettek azért, hogy az újság kiszolgáltatottá váljon? Miért mondja a tulajdonosi jogokat gyakorló Bodolai Lászlóról, hogy szavahihetetlen ember? Műsorunkból kiderül.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

EZ ÁM A KERESZTÉNYI SZERETET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.07.30.


Nagyon úgy tűnik, hogy a vasarnap.hu nagyszerű cikkek tárháza. Ez a magát kereszténynek valló oldal pontosan azt testesíti meg, amit keresztény-konzervatív kormányunk is, vagyis a bibliai tanítás(ok) tökéletes ellentétét. Azt már mindannyian tudjuk, hogy Orbánéknak annyi közük van Jézushoz és tanításaihoz, mint Bill Gatesnek vagy Soros Györgynek a világvégéhez. Orbán ateistaként kezdte politikai pályafutását, aztán miután rájött arra, hogy mekkora hatalmat szerezhet azzal, ha magát vallásosnak vallva eléri a keresztény választókat, valamint tökéletes partnerre lelhet az egyházban, egyik pillanatról a másikra megtért. Az egykori térdre csuhások gondolatától eljutott oda, hogy meg kell őrizni Magyarország keresztény gyökereit, sőt nem csak meg kell őrizni, de meg is kell védeni azokat a gaz muszlim migránsoktól.

Magyarországra minden jöttment azért érkezik, hogy tönkretegye kultúránkat és eltörölje történelmüket. Mi mást is akarhatnának a nyomor, éhezés vagy háború elől menekülők? Egyértelmű: a kultúrájuk ránk erőltetését és az Iszlám Állam létrehozását világszerte. Ezzel a gondolatával a szélsőjobbos miniszterelnök nincs egyedül, lengyel barátai is pontosan erre a következtetésre jutottak, és úgy tűnik, hogy sokan be is veszik ezt a hazugságot. Nem mondom, vannak, akiknek idővel azért felnyílt a szemük, de ez messze nem mondható el mindenkiről. Sokan a mai napig teljesen komolyan elhiszik, hogy Orbán egy valódi keresztény megváltó, aki már-már királyként tesz azért, hogy megvédjen mindannyiunkat...

IVÁNYI GÁBOR: MIKÖZBEN LÁTHATÓ TÖMEGEK ÉHEZNEK, ORBÁN VIKTOR A DŐZSÖLÉS SZIMBÓLUMÁBAN TÖLTI MINDENNAPJAIT

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2020.07.30.


A lelkész elmondta, felszentelte volna-e a karmelita kolostort.

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke a HVG-nek adott interjút (amit a 24.hu. szemlézett). Az interjúban a lelkész kitér arra, hogy felszentelte volna-e a karmelita kolostort:

"Én ezt nem tettem volna meg. Ugyanis miközben látható tömegek éheznek, Orbán Viktor a dőzsölés szimbólumában tölti mindennapjait, és nem akar tudomást venni ezekről az emberekről. Ez ugyanolyan képmutatás, mint az, hogy kereszténydemokráciának hívja, amiben élünk."...

KÓSÁNÉ KOVÁCS MAGDA EMLÉKÉRE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.07.29.Írtam ide egy posztot, ezzel tisztelegve a szocialisták és a DK vitathatatlanul legtisztességesebb és legtehetségesebb tagjának emléke előtt.
A poszt szőröstül-bőröstül eltűnt, ki tudja miért.
Legyünk jóindulatúak, tulajdonítsuk ezt a blogger felületének éppen folyó átalakításának.
Talán ez is az ok, hiszen egy még meg sem írt, közzé sem tette posztomnál is négy hozzászólást és százegy megtekintést mutat a szerkesztőfelület...
Nem írom meg újra a posztot, helyette kérlek, olvassátok el egy kilenc évvel ezelőtti írásomat, ebből talán kiviláglik, hogy régebben sem volt kétséges, mennyire rátermett, okos és tiszteletreméltó volt a baloldal közszeretetnek örvendő politikusa.
Sokan szerettük őt.
Nyugodjék békében
...

ITT HALNOD KELL - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: HVG / JAKUS IBOLYA

2020.07.30.


Szubjektív lapajánló.

Hozott szalonnával egérirtást vállal Doktor Varsányiné – óhatatlanul Örkény István örök életkeserűségről és életösztönről szóló egypercese ugrik be az atomcsapás láttán, ami a napokban érte a magyar jogállamiságot és sajtószabadságot. A múlt heti költségvetési alkuk során lényegében kilehelte a lelkét az érték- és jogközösséget jelentő Európai Unió, s a helyén reinkarnálódott a Közös Piac. Amint a jogállami normák számonkérését néhány milliárd euró fejében beáldozó állam- és kormányfők győzelmi mámorban visszatértek országaikba, a magyar illibernyák hatalom elérkezettnek látta az időt a vetemedésre. Egy hét sem telt el, és elnémították Magyarország legolvasottabb hírportálját. Címlapsztorinkban sorra vesszük, hogyan terítette le a kritikus sajtó nagyvadait Orbán rendszere, hogyan teremtették meg már rég az Index átvételének tulajdonosi és személyi feltételeit, és hogy milyen utak állnak a becsicskítást egységesen elutasító újságírók előtt a médiapiacon. Ahol az orgánumok túlnyomó többsége a hatalom szolgálatában áll, vagy kiszolgáltatott neki, a legnagyobb piaci szereplő a szabályozó állam, s a hirdetési piac megszállásával pénzügyileg is ellehetetleníti a független médiumokat a kormány.

Nem mi csináltuk az eseményeket, hanem az események csináltak minket – ez a mondat akár az Index végjátékáról is szólhatna, de valójában Göncz Árpádtól idézi a Magyarország rovatunknak nyilatkozó Iványi Gábor lelkész saját lázadó szerepét értékelve. Noha szerinte Orbán sztálini módszerekkel akarja őt kitörölni a múltjából, szinte semmit sem bánt meg, de fél, hogy

"elvész Magyarország jövője, mert átalusszuk, ami történik, és képtelenek leszünk felkelni és a saját lábunkra állni".

A Fidesz kultúrharcosai sorra levadásszák az elvhű konzervatívokat is, akik megdöbbenve ismerik fel az új jobboldal nyilas és rákosista vonásait. A fideszes médiamilicisták mocsárrá változtatják a közbeszédet, előszeretettel nevezik

"konszarvatívoknak

a „jobboldal árulóit”, magukat pedig harcosoknak, akik, ha kell, nem késlekednek meghúzni a ravaszt".

Talán a véletlen műve, atomcsapásról és irtásról Gazdaság rovatunkban is beszámolunk. A paksi atomerőműről szóló írásunkból kiderül, hogy a nemrég lezárult üzemidő-hosszabítási procedúra után újabb 10–20 évvel prolongálná Paks I. üzemidejét a kormány, így az eredetileg 30 évre tervezett blokkok akár 60 évig is működhetnének. Persze mondanunk sem kell, hogy érdemi környezetvédelmi hatásvizsgálat nélkül. Az elviselhetetlen szúnyoginvázió elleni szőnyegbombázás viszont másik cikkünk szerint épp környezetvédelmi okokból tilos, pedig már nem csupán a vérszívástól, hanem a szúnyogok terjesztette betegségektől is joggal lehet tartani. A megoldás az irtás központosításának megszüntetése lenne, más kérdés, hogy a kormány által kivéreztetett települések büdzséjében nincs a hatékony gyérítésre elegendő pénz.

A mi társadalmunk alapja a munka – emlékeztette dokumentumok, szónokok és újságcikkek tömkelege a szentenciára a népet. Nemcsak az utóbbi években, hanem több évtizeden át azóta, hogy 1949-ben bekerült az alapvetés a kommunista alkotmányba – a következményeket Szellem rovatunkban taglaljuk. Portré Rovatunkban pedig Vitray Tamás elmeséli, sikerrel próbálták-e rávenni, hogy készítsen beszélgetést Pióker Ignác élmunkással, valamint később Orbán Viktorral. A veterán tévés nem csalódott, hogy az általa is aláírt tiltakozás dacára a kormány einstandolja a Színművészeti Egyetemet, hisz szerinte az embernek akkor is ragaszkodnia kell az elveihez, ha nem lát reményt azok megvalósulására.

RÉSZEGEN ORDIBÁLNI A MAGYAROK IS TUDNAK – FRUSZTRÁLT A BULINEGYED ANGOL LEGÉNYBÚCSÚK NÉLKÜL IS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2020.07.29.


Épp akkor szabadultak el az indulatok a budapesti bulinegyed körül, amikor az angol legénybúcsúsok eltűntek a fővárosból. Pedig logikus, hogy így történt: a lakókat az éveken át kontroll nélkül burjánzó itatóturizmus, a vendéglátókat a járvány sodorta a tűrőképesség határára. Most mindkét fél kígyót-békát kiált a Niedermüller Péter vezette önkormányzatra, amelynek fő bűne, hogy ha nem is hibátlanul, de konstruktívan, a felek bevonásával próbálta kezelni a helyzetet. A bulinegyed halálhírét még korai kelteni, további sorsa pedig alapvetően nem a helyi képviselők kezében van. Hanem a víruséban...

ORBÁN ALÁÍRJA, AMIT ELÉ TESZNEK BRÜSSZELBEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.07.30.Óriási lépést tett Brüsszel a korrupció elleni harcban. Magyar holokauszt túlélő is üzen Zuckerbergnek. Ideje lenne foglalkozni a sajtószabadsággal. Nemzetközi lapszemle.

Magyar holokauszt túlélő, Szepesi Diamant Éva is azok között a tiltakozók között van, akik a Claims Conference, a Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája nevében videó üzenetet küldtek a Facebook alapító Mark Zuckerbergnek, hogy az általa birtokolt összes közösségi portálról tiltsa ki a holokauszt-tagadókat. A szerdán útjára indított kampányukról számos médium számol be a New York Posttól kezdve a The Jerusalem Poston át a New York Times-ig. Minden nap egy-egy új videóüzenetet tesznek közzé, kérve a gyűlöletbeszéd eltávolítását a Facebookról épp úgy, mint a Twitterről és az Instagramról „a No denying it” kampány keretében. A Németországban élő Eva Diamant Szepesi elmondja, 12 évesen deportálták Magyarországról Auschwitzba, és édesanyját, édesapját és kisöccsét, Tamást a nácik ölték meg a koncentrációs táborban. Ez az igazság, nincs mit tagadni. Az első üzenetet Eva Schloss, Anna Frank egykori barátnője, később féltestvére küldte el szerdán Zuckerbergnek. A kampány szervezői arra kérnek mindenkit, legyen ez nemzetközi kampány, hisz az eddigi jelentkezők is a világ számos pontjáról küldik el üzeneteiket. Arra is kérik a Facebook-vezért, mivel ő is zsidó, üljön le velük, hogy átbeszélhessék, mi a teendője a holokauszt-tagadókkal.

Hol van Orbán vörös vonala?


A Die Zeit-nek adott interjúban Daniel Caspary, a CDU/CSU uniós parlamenti frakciójának vezetője úgy véli, óriási lépést tett Brüsszel a korrupció elleni harcban, noha sokan kétségbe vonják ezt. Márpedig minősített többség kell majd ezentúl ahhoz, hogy az uniós alapokat csökkentsék vagy megvonják azoktól a tagállamoktól, amelyek megsértik a jogállami normákat. Nem ért egyet azokkal, akik szerint a jogállamot feláldozták volna a hétéves költségvetés illetve a koronavírus elleni védekezésre szánt segélycsomag megszavazásának az oltárán. Orbán ugyan győzelemként értékelte hazaérve az elért eredményt, noha ő nem így látja. Mert – Caspary szerint – a Magyarország ellen kezdeményezett 7-es cikkely nem ér célba, hisz egyhangú döntés szükséges a szankciók bevezetéséhez, márpedig Lengyelország és Magyarország egymást fogják segíteni a szavazáskor. Azonban a mostani módosító javaslat teljes átláthatóságot ígér. Ami azt jelenti, ha bármelyik kormányfő, mondjuk a cseh, saját magát gazdagítja az uniós alapokból, vagy ami Lengyelország, Málta és Magyarország esetében fennáll, hogy kiterjedt családját juttatja brüsszeli forrásokhoz, a jövőben már egyáltalán nem fog működni. Caspary nem látja újabb célirányos provokációnak a magyar kormány részéről például azt, hogy eltávolították az Index főszerkesztőjét. Szerinte ez csak a régi, még a kommunista érából örökölt beidegződés. De szerinte – ami el is szomorítja -, nemcsak a lengyelekről és a magyarokról kellene ilyenkor beszélni, mert máshol is hasonló a helyzet, Szlovákiában, Csehországban. Az inkább aggasztja, hogy a megalakult Európai Ügyészség intézményéhez eddig csak 22 tagállam csatlakozott. Nem szankciókkal büntetni kellene, hanem sokkal inkább bónuszokkal jutalmazni adott esetben a tagállamokat. Arra a kérdésre, hogy hol az a vörös vonal, amit át kellene lépnie Orbánéknak ahhoz, hogy kizárják az Európai Néppártból, Caspary úgy felelt, Orbán mindig felméri először, meddig mehet el. Aztán mégiscsak aláírja, amit elé tesznek Brüsszelben. Azt viszont valóban tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Bíróság döntéseit régóta semmibe veszi a magyar kormány.


Mi hasznuk az Oroszország elleni szankcióknak?


Magyarország támogatja az Oroszország elleni szankciókat a Krím-félsziget bekebelezése miatt, azonban meg kell vizsgálni a jövőben, hogy ezek a büntetőtételek valóban előrébb viszik-e Ukrajna ügyét illetve valóban okoznak-e kárt Oroszországnak – nyilatkozta az ukrán Interfaxnak Ijgyártó István, Kijevben akkreditált magyar nagykövet, olvashatjuk a Kijev Postban. Hozzátette, hogy az orosz partnerekkel továbbra is tartják a kapcsolatot, hogy megértessék velük az ukrán helyzetet.

Baj van a sajtószabadsággal


A Deutsche Welle-nek adott interjút a Mérték Médiaelemző Műhely ismert szakértője az Index körül kialakult helyzet értelmezéséről. Ebben határozottan állította, nem szavahihető a kormány, amikor tagadja, hogy köze lett volna a főszerkesztő menesztéséhez. Ám arra végképp nem talál magyarázatot, amit szintén a kormány állít, hogy baloldali politikusok is közbeavatkoztak volna az Index felforgatásában. Meggyőződése, hogy ha az Európai Bizottság alaposabban kivizsgálná az évek óta tartó, a magyar sajtószabadságot eltaposó kormányzati intézkedéseket, akkor képes lett volna közbeavatkozni annak megmentése érdekében. Érthetetlen, miért nem lép Brüsszel.

CSALÁDBARÁT GOLFPÁLYA: ORBÁN VIKTOR APJA NEM AKAR NYERÉSZKEDNI MÉSZÁROS LŐRINCEN

444.HU
Szerző: haszanz
2020.07.30.


Tavaly áprilisban lett új tulajdonosa és üzemeltetője a Pannónia Golf & Country Clubnak. Az addig a Csányi-család birtokában és kezelésében lévő terület Mészáros Lőrinc birtokai mellett van, egy kőhajításra az Orbán-család legendás hatvanpusztai majorjától. A szomszédban lévő golfklubot közösen kebelezték be. 

Csányiék idején még egy kézben volt a területet birtokló PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. és a golfközpontot üzemeltető Máriavölgy Zrt. Ez az új tulajdonosok érkezésével megváltozott. A terület Orbán Győzőé lett, Mészáros Lőrinc pedig bérbe veszi azt.

A felosztásban papíron Orbán Győző jár rosszabbul, mert a területet birtokló PSU veszteséges. A cég kizárólag a goldklub bérbeadásával foglalkozik, egyetlen bevétele innen származik. Ez 2018-ban 12,243 millió forint volt. És annak ellenére, hogy a PSU veszteséges az Mfor cikke szerint Orbán Győző tavaly nem emelte a bérleti díjat.

Vagyis a miniszterelnök apja nem akar nyerészkedni az ország leggazdagabb emberén, inkább benyeli a cirka egymilliós veszetséget...

2018 VOLT AZ AZ ÉV, AMIKOR ELKEZDTEK LECSÚSZNI A NYUGDÍJASOK

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2020.07.30.


Az utóbbi tíz év egyik legnehezebben megcáfolható folyamata volt Magyarországon, hogy a kormány politikája jelentősen hozzájárult a jövedelmi és a vagyoni egyenlőtlenségek növekedéséhez. Ehhez a 2010-től hatalmon lévő rezsim kisebb és nagyobb gazdaságpolitikai intézkedései szinte kivétel nélkül mind hozzájárultak, az egykulcsos adótól a jóléti állam leépítéséig. Ez nem véletlen, a kormány nyíltan vállalt célja, hogy megerősítse a magyar államtól szerzett kedvezményektől függő felső osztály helyzetét.

Ez a cél az utóbbi években sem változott meg, mégis kedvező fejlemény, hogy a KSH június végén közzétett adatai szerint 2018-ban nem romlott tovább a jövedelmi egyenlőtlenség, sőt, kis mértékben még csökkent is. A 2009 és 2012 között a nettó jövedelmekben kialakult olló ugyan nem záródott be, de legalább nem is nyílt tovább.

Ez arra utal, hogy a 2013-ban indult, munkaerőhiánnyal párosuló nagy reálbér-növekedést a társadalom széles rétegei is ki tudták használni, nem csak a jobban szituáltak, piacképesebb tudással rendelkezők vagy a kedvezőbb helyzetű régiókban élők.

Ez látszik azon is, hogy a munkából származó jövedelmek egyre nagyobb részét tették ki a magyarok bevételeinek. Míg tíz éve még a második és kilencedik jövedelmi tized között – tehát a legeslegszélesebb értelemben vett középosztályban – az összes bevétel 50-60 százaléka származott munkából, addig 2018-ra már 60-70 százalékra emelkedett ez az arány. (Ezt csak minimális részben magyarázza a segélyezés átalakítása, tehát hogy a korábban munkanélküli segélyre szánt forrásokat egyszerűen átcsoportosították a közmunkaprogramba – ez az összkép szempontjából korábban sem volt egy igazán jelentős bevételi forrás.)...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN PRÓBÁLGATJA A SAJÁT HATÁRAIT, MAJD ÁTLÉP AZOKON - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.07.30.


Die Zeit 

A német uniópártok EP-képviselőcsoportjának vezetője a korrupció leküzdése szempontjából óriási lépésnek tartja a brüsszeli csúcs jogállamisági határozatát. Azonban Daniel Caspary, aki 16 éve egyfolytában Strasbourgban dolgozik, amellett van, hogy a Bizottság eredeti javaslatának megfelelően a megtoldó intézkedések megakadályozásához, ne pedig a kimondásukhoz kelljen kétharmados többség, vagyis ne úgy, ahogyan azt az állam- és kormányfők jóváhagyták. 

A politikus ezt azért tartja különösen fontosnak, mert szerinte a Varsó és Budapesti ellen zajló jogállami eljárásból úgysem lesz semmi, éppen az egyhangú döntéshozatal miatt. Viszont igen fontosnak nevezi, hogy az új rendszerben nagy hangsúlyt kap majd a nyilvánosság előtt, ha államférfiak uniós pénzen szedik meg magukat, ahogy az a cseheknél történik, vagy ha a családjuk gyarapodik, teszem azt, Magyarországon, Lengyelországban és Máltán. Ennek hatalmas jelentőséget tulajdonít. Azt is igen lényegesnek tekinti, hogy mozgósítani lehessen az érintett országok lakosságát az alapjogok leépítése ellen. 

Orbán Viktorról azt mondta, hogy a miniszterelnök rendszeresen próbálgatja a saját határait, majd átlép azokon. Ha az EU ilyen esetekben szembesítette az alapszerződés megfelelő pontjával, akkor a végén idáig mindig tartotta magát a közösségi joghoz. Caspary számára a vörös vonalat az jelenti, ha Magyarország netán nem tesz eleget az Európai Bíróság valamelyik jogerős ítéletének. Viszont jó lenne – tette hozzá –, ha a szociáldemokraták és a liberálisok nem mutogatnának folyton ujjal Orbánra, miután igyekeznek elterelni a figyelmet, mármint hogy az ő soraikban is vannak fekete bárányok, mint Andrej Babis, vagy a máltai és szlovák szocialisták. Ugyanakkor ha minden pártcsalád kizárja az ilyen elemeket, akkor lehet, hogy az érintett országokban javul a sajtó helyzete, ám az emberek számára nem változna semmi. Mint mondta, a Néppárt egyszer már megégette az ujját, amikor kiléptek a brit konzervatívok, mert az volt a Brexit kezdete. De ha a kereszténydemokraták nem zárták volna le a párbeszéd összes csatornáját, akkor a szigetország nem jutott volna el a tagságról rendezett népszavazásig, hangsúlyozza Caspary.

Az unió megőrizte arcát, mert megkezdte a harcot saját sorain belül a tekintélyelvű rendszerek ellen, amikor kikötötte, hogy pénz akkor jár csak Brüsszeltől, ha az adott tag eleget tesz a jogállami normáknak. Persze ha valaki Orbán szemével nézi az EU-t, akkor csatamezőt lát. Állandóan megy a harc, mindenütt „ellenségek” leselkednek, a tét mindig hatalmas: ha nem is élet-halál, de legalábbis a magyar nemzeti büszkeség. Lehet persze nevetni ezen a retorikán, de a kormányfő komolyan gondolja. Fel is vázolja a hadrendet: az olyan katonáknak, mint amilyen ő is, meg kell védelmezniük a keresztény Európát és annak nemzeteit a sötét és istentelen liberális erőkkel, az idegen emberekkel és kultúrákkal, és természetes kedvenc ellenségével, Sorossal szemben. 

Nem véletlen, hogy a magyar vezető ezekben a napokban különösen nagy hangerővel mennydörög. A propagandának lepleznie kell, miről is született döntés Brüsszelben, hiszen olyan még nem volt, hogy az unió megvonja a szubvenciók egy részét, ha valahol sérül a jogállamiság. Orbán azonban vitatja az árukapcsolást, amit amúgy ő maga is megszavazott. 

Ugyanakkor sokan úgy gondolják, hogy az állam- és kormányfők elárulták az európai értékeket. A zöld EP-képviselő, Daniel Freund egyenesen úgy fogalmaz, hogy a kompromisszum hadüzenettel ér fel a jogállammal szemben. Caspary, a CDU-CSU strasbourgi csoportjának vezetője eddig nem megy el, ám szerinte is szigorítani kell a jogállam klauzulán. De sok képviselő jogosnak tartja a bírálatokat a budapesti és varsói jelentések láttán-hallatán, lásd, hogy küszöbön áll az Index vége. 

Mindenesetre a csúcson kinyilvánították, hogy pénzt csak a jogállamért cserében lehet kapni, de az még nem világos, miként kívánnak az elvnek érvényt szerezni. E tekintetben a következő hetekben lényeges szerephez jut az Európai Parlament. Caspary amellett tör lándzsát, hogy ragaszkodni kell a Bizottság eredeti javaslatához. Vagyis ha Brüsszel valaki ellen panaszt emel, akkor csak kétharmaddal lehessen elutasítani, hogy az illető országtól megvonják a támogatást. Az EP aligha fogja megtorpedózni az összes brüsszeli határozatot, mert ahhoz túl sok pénz forog kockán, de harc nélkül nem kívánja átengedni az Orbán által kijelölt terepet.

Zűrzavar van a jogállami feltételrendszer értelmezése körül, így csata várható az európai intézmények között. A liberálisok úgy gondolják, hogy megszabták: az országok csakis a demokratikus játékszabályok betartása esetén részesülhetnek a gazdasági mentőcsomagból. Viszont a populisták, Orbán és Morawiecki is azt hiszik, hogy ők győztek, és meghiúsították a kettő összekapcsolását. Merkel, Macron és Michel viszont egyértelműen azt vallja, hogy igenis lefektették a kritériumokat. 

Ehhez az Európai Tanács első embere hozzáfűzi, hogy a részleteket hamar kidolgozzák, de az biztos, hogy a jóváhagyáshoz immár nem szükséges kétharmad. Értsd: sem Budapest, sem Varsó, sem más főváros nem söpörheti le a tervezett szankciókat az asztalról, ha kiderül, hogy egy kormány fittyet hány az alapértékeknek. 

Hogy akkor mégis miért fordították meg a brüsszeli csúcson a Bizottság által szorgalmazott megoldást, tehát hogy a büntetés megtorpedózásához kelljen minősített többséget felmutatni, arra egy francia minisztériumforrás azt mondja, hogy azért, mert különben üres kézzel távoztak volna az értekezletről a részvevők. Ha ugyanis a magyarok vétóznak, akkor nincs sem költségvetés, sem újjáépítési terv, sem jogállami mechanizmus. A végén Orbán örült, hogy a többieknek nem sikerült „megnevelniük”. Morawiecki pedig azt hangoztatja, hogy Európának vele kell megállapodnia, különben jönne a Ziobro-féle radikálisok. 

A magyar vezető az eltelt években egy sor olyan döntést hozott, amiért elvileg járna a szankció, de most ő is dicsekedhet azzal, hogy nagy győzelmet aratott. Idáig a Bizottság gyakran késve és erélytelenül lépett fel az illiberális rezsimekkel szemben, pedig lett volna rá módja, hogy keményebben odacsapjon. 

Tavaly mindenesetre Orbáné volt az utolsó szó, amikor a többi visegrádi állammal közösen megakadályozta, hogy a szociáldemokrata Timmermans legyen a Bizottság következő elnöke, mivel Juncker előzőleg megrótta a visszásságokért és megindította a jogállami eljárást. Ez utóbbi mechanizmus kettős: megelőző jellegű, de elvezethet szankciókhoz is. Már ha alkalmazzák.


Janez Jansa alatt Szlovénia Magyarországhoz közeledik, a jelenlegi kormány négy hónapja alatt az ország erősen jobbra tolódott, ezért sokan veszélyben látják az Európa-barát irányvonalat. Május eleje óta több városban is tüntetések vannak péntekenként, tiltakozásul a nemzeti populista miniszterelnök kabinetje ellen felmerült korrupciós vádak miatt. A legutóbbi uniós csúcs óta egyértelmű, hogy a szlovénok helyzete lényegesen módosult az EU-ban, mivel a tanácskozáson az ország első embere Magyarország és Lengyelország oldalára állt, miután azok elutasítják, hogy a szubvenciók kifizetését a jogállam betartásától tegyék függővé. 

A szlovén médiában erősödik a Fidesz befolyása, mert közvetve a párt finanszíroz olyan szerkesztőségeket, amelyeket Jansa pártjához sorolnak. Egy tévét pedig meg is vettek Orbán-közeli cégek. Közben pedig ismét éleződik a szlovén kormányfő viszonya saját országának vezető orgánumaival. Elsősorban a köztelevíziót vette tűz alá, csökkenteni kívánja annak állami támogatását. Azon kívül a felügyelő bizottság tagjait a jövőben a kabinet és nem a parlament nevezné ki. 

Kétes a politikus kapcsolata a jogállammal is. Jansa politikai fogolynak nevezi magát, amióta 6 éve kenőpénzek elfogadása miatt elítélték egy fegyverüzlet kapcsán. A jelenség mögött krónikus paranoia és önsajnálat húzódik meg. A koalíciós partnereknek adott tisztségekkel igyekszik fenntartani minimális többségét. Ki akar tartani a két év múlva esedékes választásokig, de a kormányt éles bírálatok érik, mivel túlárazottan vett védőfelszereléseket a vírus ellen. Ám a hatalom úgy látja, hogy legjobb védekezés a támadás, ezért vizsgálóbizottságot kíván felállítani. Sarec volt miniszterelnök szerint ez olyan, mintha a róka próbálná kideríteni, hány tyúk is tűnt el.

Külön is kiemeli a magyar és lengyel sajtóviszonyokat az a 117 oldalas jelentés, amely az Európai Parlament megbízásából készült, és amely megállapítja, hogy a földrészen egyre nagyobb veszélyben van a médiaszabadság. Épp ezért a szakemberek azt javasolják, hogy legyen mindenütt teljesen független a felügyeleti hatóság, továbbá a közmédia, és nyújtsanak fokozott védelmet egyrészt az újságíróknak – lásd a szlovák kettős gyilkosságot –, másrészt pedig azoknak akik, hajlandók információkat kiszivárogtatni a hatalom berkeiből. 

Az elemzés megállapítja, hogy a szerkesztőségek nagy része nagy anyagi nyomásnak van kitéve, ráadásul nem elég a vírusválság, ezt csak tetézi, hogy főleg keleten a hatalom igyekszik befolyásolni a sajtó munkáját. Úgyhogy független orgánumok minden eddiginél jobban kénytelenek a túlélésért küzdeni. A cikk idesorolja az Index nehéz helyzetét. A szakértők óvnak az átláthatatlan tulajdonosi szerkezettől, mert az kedvezőtlenül hat a médiumok önállóságára. A sokszínűség és a nyilvános vita szempontjából ugyancsak károsnak tartják, hogy koncentrálódik a tulajdon.


Urbán Ágnes szerint Magyarország egy intézményt veszít el az Index-szel, még ha az formálisan fenn is marad, de sorsa mindenképpen fordulópontot jelent a magyar sajtószabadság történetében, mert egy ekkora hírportált a kormány idáig még nem tudott a kezébe kaparintani. A Corvinus Egyetem tanszékvezetője szerint hiába cáfol a hatalom, hogy semmi köze a fejleményekhez, hiszen hozzá közel álló üzletemberek már két évvel ezelőtt érdekeltséget szereztek a cégnél. Majd idén márciusban érkezett Vaszily Miklós, aki nehézsúlyúnak számít a Fidesz-közeli médiában. Szóval mondhat a párt, amit csak akar. 

A kormánybarát orgánumokat meglepték az események, napokig nem tudtak rá választ találni. Majd azt eszelték ki, hogy az egész mögött a baloldal van. Csakhogy az érvelés téves, mert a baloldal saját magának ártana, ha két évvel a választás előtt szétveri a legnagyobb független médiumot. De még ha akarta volna is, aligha tudta volna megtenni, mert nincs meg hozzá az ereje. Viszont aligha valószínű, hogy valaha is lesz ekkora szereplő a magyar sajtópiacon. 

A szakértő szerint az EU nagyon is tudna segíteni. Például ha kivizsgálná végre azt panaszt, amely 4 éve van előtte az állami hirdetések aránytalan elosztása, és így a verseny torzítása miatt. Akkor tudna egy s mást tenni a magyar sajtószabadság helyreállítása érdekében. Az eszköze megvan hozzá, csak nem tudni, miért nem használja. 

Urbán nem gondolja, hogy az Indexből is az Origóhoz hasonló propaganda szócső lesz, mert csak nevetnének rajta, ahogyan az a másik nagy, egykor önálló site-tal történik. Inkább azt tartja valószínűnek, hogy továbbra is fontos híreket közöl, csak éppen az oknyomozásnak int búcsút és gondosan odafigyelnek majd a gazdák, hogy a Fidesz számára kényelmetlen botrányok legfeljebb érintőlegesen bukkanjanak fel a digitális lap hasábjain. 

Az interjúalany egyetért Varga Zoltánnal, a 24.hu tulajdonosával abban, hogy most valószínűleg ők következnek. Sok olvasójuk van, jókora különbséggel ugyan, de az Index után a másodikak a népszerűségi rangsorban. De egyelőre alighanem nem történik semmi, mert a Fidesznek nem érdeke, hogy az egyik felháborító ügy jöjjön a másik után. Hosszabb távon azonban nem lesz nyugalom a médiafronton.
SRF 

A svájci közrádió ötperces riportban mutatta be, miként vonta el a magyar kormány a jogkört Gödtől, miután ott a Samsung Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyárát akarja felépíteni, ám a terv sokakban környezetvédelmi aggályokat váltott ki és a hatalom nem szereti, ha kényes kérdéseket tesznek fel neki. A hivatalos propaganda szerint az üzem révén az ország úttörő szerephez jut az elektromos autók elállításában. Ám környezetvédők emlékeztetnek arra, hogy nem készült hatástanulmány, márpedig a létesítmény kedvezőtlenül hathat a természet, a levegő, de még a Duna vizének minőségére is. Az sem tudni, mi történik akkor, ha netán baleset következik be, tehát miként szándékoznak meggátolni káros anyagok kiszabadulását. 

A polgármester úgy nyilatkozott, hogy amióta a körzetet különleges gazdasági övezetnek minősítették, azóta nem is tehetnek fel kérdéseket a dél-koreai cégnek. Egyébiránt az intézkedés következtében a település elvesztette adóbevételeinek egyharmadát, így várhatóan csökken az ottani lakosság életszínvonala. Balogh Csaba azt is megemlítette, hogy ugyan a kormány szerint ezer munkahely jön létre, ám ezek zömét külföldi szakemberekkel töltik majd be. A környéken ugyanis nem jellemző az állástalanság. Vagyis a gyár mindenekelőtt a Samsungnak és a kormánynak hajt hasznot. Utóbbi amúgy elveszi a jogokat az ellenzék vezette városoktól. Kovács Zoltán szóvivő cáfolta a vádat, ám arról nem beszélt, hogy egyre nagyobb felhatalmazást kapnak a Fidesz kezében lévő megyei önkormányzatok – aligha véletlenül.

MAJOM A KETRECBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.07.30.


A művelt nyugat ámulva néz minket. Illetve ez így túlzó feltételezés, mert a nyugat sem művelt eredendően, sőt, ha belegondolunk, csöppet sem műveltebb minálunk, csak teli a hasa, és nem verik bele a képét naponta a ganyéba, ami a létminőséget tekintve meglehetős előny. Az osztrák traktorista békésen vakargatja a hasát, amíg olyat nem tapasztal, hogy a szomszéd barbárok elszedik a pénzét, meg nem lopják őt. Jódlizik és issza a jégbort, ugyanúgy böfög azonban, mint Kiss Béla a falusi kocsmában, ugyanolyan zsíros a haja, és lehet, hogy nagyobb lúdtalpa van.

Neki az Alpok zárja le a horizontját, de ő sem olvas mondjuk Musilt, ahogyan a Hortobágyot meredten bámuló pöttyös seggű kollégája sem Krúdyt. Nem is hallottak ők ilyenekről. A világ leginkább egyforma. Így, amikor azon merengünk borzongós reménykedve, megint téma voltunk a művelt nyugat lapjaiban, megint leföstötték, mi folyik itt, fölösleges azon reménykedni, megismerik a nyomorunkat és fölháborodnak. Ilyen nem lesz, ilyen nem fog történni. Akik rólunk irkálnak csupa jó szándékkal, a helyi elitnek mesélnek, az pedig mindenütt romlott.

Akik tehetnének valamit érettünk, azok a hadseregek és a politikusok. Ám, mivel ez a XXI. század, vajmi kevés az esély arra, hogy feldübörögnek testvéri – baráti tankok – kiszabadítani a fura magyarokat a börtönükből. A politika pedig eleve mocskos, tiszta szándékot abban fel nem fedezhetni, még a bicikliző miniszterelnökök is terheltek. Nem annyira, mint a páncélautósok, de azért mégis. Amikor rólunk írnak a művelt nyugaton, nekik írnak, ők pedig mindenféle tárgyalásokon egyrészt-másrészteznek, hümmögnek és utalják tovább a pénzt Orbánnak, mert félnek a földrengéstől.

Így, amikor elborzadva ugyan, de bizakodva mégis soroljuk, mi minden leleplező-szörnyűséget írnak meg rólunk, ennek értelme, gyakorlati haszna sok nincs. Beültetnek minket a ketrecbe, mint egy dagadt majmot, és mutogatnak, hogy majdnem beszélni is tud, olykor eszközt használ, de rend szerint csak az ürülékét hajigálja a látogatókra. Ebben ki is merül az érdekességünk, esetleg egy-egy banánt benyújtanak a ketrecbe, és mennek tovább, várja őket a saját nyomoruk. Ontológiailag nem sok a különbség, csak a ketrec két oldalán vagyunk azzal az iszonnyal, hogy Orbán azt hiszi, ők vannak bent...

ADÓCSALÁS MIATT ŐRIZETBE VETTÉK A HIT GYÜLEKEZETE EGYIK REKLÁMARCÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.07.30.


Többszázmilliós adócsalás gyanújával őrizetbe vették Joób Márton szegedi MSZP-s önkormányzati képviselőt, háromszoros kenuvilágbajnokot, tizenegy gyermek édesapját, a Hit Gyülekezete egyik legfontosabb reklámarcát, akinek édesapja a szegedi Hit Gyülekezete vezetője. Joób Márton még abból az időből ragadt az MSZP-ben, amikor a Hit Gyülekezete már elhagyta az SZDSZ-t, már a szocialista párt holdudvarába tartozott, és még nem lett a Fidesz egyháza. Joób Márton azzal indokolta, hogy az MSZP mellett maradt, mert Szegeden az MSZP van abban a helyzetben, mint országosan a Fidesz.

A Hit Gyülekezete és az MSZP szegedi összefonódásáról cikkezett a kormánypárti sajtó is, mert Szegeden egyedül a Hit Gyülekezete kapott a város egyházügyi alapjából, majd Botka László polgármestere, akinek az őrizetbe vett Joób Márton egyik legközelebbi munkatársa, ezt követően megszüntette ezt az alapot. A Hit Gyülekezete szegedi közösségi háza ennek a támogatásnak a segítségével épült fel. Írtak arról is, hogy Botka László polgármester közpénzből újíttatta fel saját lakása és a Hit Gyülekezete közösségi háza közötti utat. Rossz visszhangja volt annak is, hogy az egyik szegedi általános iskola “családbarát” bált rendezett a Hit Gyülekezete közösségi házában Joób Mártonnal, aki akkor MSZP-s képviselőjelöltként kampányrendezvényként szervezte az estet, és szégyenfalra kerültek az iskolában azok, akik nem vettek jegyet az adománygyűjtő rendezvényre.

Joób Márton ellen már hosszabb ideje nyomozott a NAV áfacsalás ügyében. Lapinformációk szerint Joób Márton valamelyik cége számlavásárlásban érintett. Joób Mártonnak három cége van, az egyik futárszolgálattal, a másik reklámtevékenységgel, a harmadik építkezésekkel foglalkozik. Bartus László Fesz lesz című könyvében több esetet említ, amikor a Hit Gyülekezetéhez tartozó vállalkozók a gyülekezetben gyakorlattá vált áfacsalás segítségével építkeztek, s emiatt többen letöltendő börtönbüntetést is kaptak. Mint közülük egyesek elmondták, csak az nem kapott semmi büntetést, aki prédikációiban, hol burkoltan, hol nyíltan buzdította adócsalásra őket. Németh Sándor vezető lelkész ellen az ATV ellopása, hűtlen kezelés és adócsalás miatt feljelentést tett a Fesz lesz című könyv szerzője, és nem lehet kétsége senkinek, hogy Németh Sándort is őrizetbe vennék, ha nem állt volna a Fidesz mellé az MSZP és az MDF után.

A kormánymédia szerint Joób Mártont adócsalás gyanújával hallgatta ki már korábban a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága, mert a reklámújság terjesztésével foglalkozó cége hamis számlákat vásárolt. Ez a cég adja ki és terjeszti a Szeged és környéki ingyenes hirdetési újságot. A Kisokos és egyéb hirdetési újságok szintén régi gyülekezeti vállalkozások voltak. Vannak bizonyos típusú hites vállalkozások, a hirdetési újság is ilyen. Ha egyszer valaki feldolgozná a Hit Gyülekezete és tagjai által politikai támogatásokkal végzett üzleti tevékenységét, ügyleteit, könnyen juthatna arra a megállapításra, hogy a Hit Gyülekezete egy szervezett bűnözői csoport, mert minden bevétel minimum tíz százaléka a gyülekezet vezetését és Németh Sándort illeti, illetve a gyülekezeti vagyont gyarapítja. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy a NAV szerint áfacsalással szerzett pénz tíz százalékát Joób Márton leadta-e Németh Sándornak? A maffia is így működik, csak nem nevezik egyháznak, és a főnök részesedését nem egyházi tizednek mondják...