2019. május 22., szerda

ORBÁNÉK ALKUDOZNAK, MERT TÉTELESEN NEM TUDNAK CÁFOLNI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.05.22.


„Brüsszel már nem csak visszatartani akarja a támogatások folyósításának egy részét a közbeszerzések hiányosságai miatt, hanem vissza is akarja venni, ráadásul már 25 százalékos arányban” – mutatott rá Hadházy Ákos a fideszes korrupció ellen évek óta ádáz harcot folytató független országgyűlési képviselő. A 24.hu írta meg, hogy kedd óta Brüsszelben alkudozik egy kormányzati küldöttség, amely el szeretné érni, hogy átlagosan csak 10 százalékos legyen ez a büntetés. Már az is azt jelentené, hogy 400 milliárd forintot vonnának meg Magyarországtól, de ha Brüsszel ragaszkodik a Hadházy által emlegetett 25 százalékos forrásmegvonáshoz, akkor ezer milliárd forintos kár is érheti az országot.

„Brüsszel évek óta folyamatosan jelzi a magyar kormánynak a közbeszerzésekkel kapcsolatos kifogásait, az adminisztráció tele van arra vonatkozó bizonyítékkal, hogy komoly hiányosságok vannak a kifizetések ellenőrzésével, s nyomásgyakorlásként rendre lassítja is a kifizetéseket, de végül mindig elutalja a visszatartott összegeket is, ám most még komolyabbra fordult a helyzet” – szögezte le a Hírklikk megkeresésére Hadházy Ákos. Most már a támogatások egy – s nem is kis – részének a visszavétele fenyeget, mivel „a magyarországi közbeszerzések nagyon nagy százalékával vannak problémái Brüsszelnek”.

Milyen forgatókönyvek léteznek ilyen esetekre? – kérdeztük a szakértőt, aki két ilyet lát. Az első, hogy a kormány egyenként megvitatja a szóban forgó konkrét ügyeket, bizonyítva, hogy a vádak nem állják meg a helyüket. Ha azonban Orbánék reménytelennek gondolják a brüsszeli vádak tételes megcáfolását, akkor nekiállnak alkudozni. „Most pontosan ez történik” – mondja Hadházy. Csak éppen a tét még a korábbinál is nagyobb, mivel az eddigi 10 százalékos forrásmegvonás helyett már 25 százalékosat akarnak kivetni büntetésként...

NEM HALLJÁK A VÉSZCSENGŐT, MERT A FÜLÜK IS PÉNZZEL VAN BEDUGASZOLVA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY  BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.05.22.


Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek. Jól zárják be az ajtót, nehogy kilopják a szemüket.

„Egyértelmű, hogy nyomják a bevándorlást, mint süket a csengőt, és azt a politikát akarják tovább folytatni, és ez alá rendelnek mindent, már meg sem várják az emberek döntését.”

Ejha, Szilárd úr, milyen szépen fejezi ki magát arról, hogy kampány van. Itthon is meg Európában is. Megsértődött megint, mert az Európa Tanács azt találta ki friss jelentésében, hogy az emberi jogok magyarországi megsértése negatívan hat a jogállamiságra. Persze ez nem így van Németh szerint. Hanem a bevándorláspárti politikusok féltik a pozíciójukat, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy migránsokkal árasszák el Európát, így nem meglepő, hogy olyan jelentés született, ami szerint Magyarország folyamatosan megsérti az emberi jogokat.

Hogy nem unják még saját magukat! Legalább egyszer olvasnék tőlük valami eredeti gondolatot, de nem. Vagy csak szajkóznak, vagy olyan ostobaságokat beszélnek, hogy a nem lévő magyar krumpli is megáll a növésben (azért nincs). Az a helyzet, hogy van még igen találó közmondásunk; echte magyar, és ez az echte magyar Némethre ül.

„Ha néma volna, akkor is hazudna.”


Mi újság van Csepelen, hadügyhelyettes úr? Szórják a pénzt? Elégedett a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat a Csepeli Városkép Kft. teljesítményével, a képviselőtestület Borbély Lénárd polgármester előterjesztésére nemrég az éves alapbére 50 százalékát kitevő prémiumot szavazott meg Vida Istvánnak, a kft. ügyvezetőjének. Ez a Vida havi bruttó 850 ezret keres, akkor szép közpénz summát tesz zsebre jutalomként. Mert k*urva jól dolgozott:

A 2018-as futball-világbajnokság idején jól működtette a csepeli szurkolói arénát (azt meg hogyan kell, tisztelettel);

a Családok Éve programok keretében három alkalommal is rendezett családi hajókirándulást, valamint 1800 nyugdíjast is meghajóztattak.

Hogy bele nem szakadt! Ennyi pénzért mi a sokszorosát is elvégezzük. Komoly munkával, nem ilyen csip-csup vacakokkal, csak nekünk nincsen Borbélyunk. Álljunk meg egy szóra! A szintén Vida irányítása alá tartozó, önkormányzati fenntartású Csepeli Hírmondó miatt tavaly 1,3 millió forint összegű bírságot kellett fizetnie a fenntartónak. A büntetést a Kúria rótta ki az országgyűlési választások idején. A lap erősen túltolta Németh Szilárd és a Fidesz népszerűsítését. Aztán se nem lett polgármester, se nem választották meg országgyűlési képviselőnek, csak listáról nyomták be a parlamentbe Szilárd urat.

Főzőrovatot – fő-ző-ro-va-tot – kapott a Fidesz-lapban. Mi mást? Ez pontosan illik politikai munkájához, illetve pontosan, inkább keverné a fakanalat, mint a Fidesz-szart. Talán nem lenne olyan büdös. Természetesen az ellenzéknek egy bötűnyi helyet sem adtak. A kéthetente minden kerületi postaládába bedobott lap 2018-ban 40,7 millió forintjába került az önkormányzatnak. Azaz, az adófizetőknek. Fölzabálják nem csak a fő-fő szakácsmester kajáját, hanem a jövőnket is...

MOSZKVA POLIPKÉNT FONJA KÖRBE AZ ORBÁNT SZÖVETSÉGBE HÍVÓ PÁRTOKAT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.22.


A napokban lemondott osztrák alkancellár, a szabadságpárti Heinz-Christian Strache egyebek mellett azért sétálhatott bele a bukását hozó csapdába, mert pártja közismerten jó kapcsolatokat tartott fenn Vlagyimir Putyin Oroszországával, így nem volt gyanús, hogy egy orosz ”milliárdos-unokahúg” ajánlott újabb segítséget némi ellentételezésért. Míg az EU-szkeptikus pártoknak nyújtott orosz ideológiai és médiatámogatás szembeötlő, annak is vannak jelei, hogy pénz is áramlik a keletről nyugatra.

Olaszországban szinte egymással vetélkednek a populista pártok Moszkva kegyeinek elnyeréséért, a kormánykoalíció két tagja, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom egyaránt közel áll a Kremlhez. A Ligát rendszeresen vádolják azzal, hogy pénzbeli segítséget is kapott Oroszországtól, legutóbb februárban írtak az olasz lapok arról, hogy a Rosznyefty olajipari vállalat állítólag felajánlotta a Matteo Salvini belügyminiszter vezette Ligának, hogy 3 millió tonna gázolajat adna el négy százalékos árkedvezménnyel az olasz ENI-nek, s a hasznot a Liga kapná meg, s ezzel összesen 3 millió eurónyi pénz kapna a hét végi EP-választásokra készülő olasz párt.

Az állítólagos ügyletről először író L’Espresso szerint nem tudni, hogy az végül megvalósult-e, de az tény, hogy a lap szerint közvetítőként emlegetett Gianluca Savoinit gyanús kapcsolatok fűzik Oroszországhoz...

OROSZ PÉNZBŐL VÁSÁROLTA PECINA ORBÁNNAK A MÉDIABIRODALMAT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.21.


Ausztriában a kormány belebukott annak a tervébe is, amit Orbán megcsinált, de Magyarországon mindenkit kielégít egy hazug válasz, hogy Orbán “üzleti ügyekkel nem foglalkozik”. Holott a futballon kívül kizárólag üzleti ügyekkel foglalkozik, normális esetben a futball is üzlet lenne, de Orbán a futballban felszámolta az egészséges piaci viszonyokat, és ezzel megadta a kegyelemdöfést az egyébként is haldokló magyar futballnak

"Orbán csak üzleti ügyekkel foglalkozik, az ország megszállása, a jogállam felszámolása, a sajtószabadság megfojtása ugyanis mind üzleti ügynek álcázott politikai akció, és Orbán azzal tartja távol magától ezeket a törvénytelen és antidemokratikus lépéseket, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, ezek pedig üzleti ügyek. Ez egyáltalán nem így van, ez csak a látszat. A Strache-ügy jobban lebuktatta Orbánt, mint az osztrák alkancellárt. Strache elmondta, hogyan szállta meg és tartja fogságban orosz segítséggel Orbán Magyarországot."

Mindennél világosabban kiderül ez a Strache-ügyből, amelyben a lemondott szélsőjobboldali alkancellár az Orbán-modellt ajánlotta az orosz kormányhoz kapcsolódó nőnek. Felajánlotta magát az oroszoknak, hogy Ausztriából is csináljanak Magyarországot, ő lenne az “osztrák Orbán”. Ennek módja pedig a sajtószabadság felszámolása, a média megszerzése, és azon keresztül a polgárok becsapása, félrevezetése. A sajtó a demokratikus rendszerrel szembeni államcsíny kulcsa. Orbán első lépése is a médiatörvény és a közmédia megszállása, majd a sajtó legfontosabb bástyáinak “üzleti ügyeknek” álcázott elfoglalása.

Strache a tisztességtelensége miatt bukott meg, hogy milyen aljas tervre képes. Mindaz, amit elmondott, csak egy terv. De a minta, amelyről a tervet vette, megvalósult bűncselekmény, orosz részvétellel még a hazaárulás büntetőjogi tényállását is kimeríti. Orbán, aki nagyon is gyakorlott a strómannok használatában (gyakorlatilag a kormány körüli oligarchák, magyar üzleti élet egy stróman-hálózat, a valódi tulajdonos Orbán), Heinrich Pecinát strómannként használta, aki az Orbántól kapott megbízás alapján “felvásárolta”, megszerezte azokat a médiumokat, amelyekre Orbán rámutatott. A pénzt ehhez az oroszok adták, és Orbán ezt a pénzt törvénytelen közbeszerzések formájában juttatja vissza az oroszoknak. Így az oroszok egy gyarmatot és gazdasági befolyást is szereztek, hogy Orbán a sajtón keresztül bebetonozza a saját hatalmát.

Strache nem annyira magát, mint Orbánt buktatta le, akiről Simicska Lajos már korábban elmondta, hogy az RTL Klub megvásárlásának terve idején azt mondta, hogy a csatornát bármikor megveszi neki a Roszatom. Ez a Roszatom kapta meg az Orbán által minden felhatalmazás nélkül, egyszemélyben eldöntött Paks II. beruházás kivitelezését, amely egy 12 milliárdos projekt. Orbán a napokban fogadta a vári kolostorában a Roszatom vezetőjét a megállapodás és a projekt részleteivel kapcsolatban. A Pecina és az oroszok közötti láncszem csak következtetés, amelyet egy vizsgálatnak kellene feltárnia, de az biztos, hogy Pecina egy stróman, aki saját pénz nélkül vásárolt, Orbán részére szerzett meg sajtóorgánumokat, vagyonelemeket, és Orbánnak zárta be, végezte ki a Népszabadságot is. Pecina egy bűnöző, akit más ügyeken csalásért felfüggesztett börtönre ítélték. Legalább egyszer találkozott Orbán Pecinával Bécsben, ami a sajtóban is megjelent. Pecina végül mindent átpasszolt “Mészáros Lőrincnak”, aki beadta Orbán “sajtóalapítványába...

KÉTSÉGBEEJTŐ KÉP MAGYARORSZÁGRÓL AZ EMBERI JOGI BIZTOS ÚJ JELENTÉSÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.05.21.


Idegengyűlölet, politikai befolyás az igazságszolgáltatásban, az állam által zaklatott civilek és elégtelen lépések a nők elleni erőszak ellen és az esélyegyenlőség érdekében: 167 pontban részletezi a jogállami működés hiányosságait a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic.


A jelentés egy része a szervezet által évek óta hangsúlyozott kifogásokat sorolja, az eddigieknél részletesebben, és egyúttal új problémák is felkerültek a magyar kormánynak küldött kritikai megjegyzések és felszólítások között.

Ezek között szerepel többek között, hogy a kormány vonja vissza a civileket megbélyegző törvényt, sürgősen találjon megoldást a menekültügyi rendszer emberi jogsértéseire, tegyen lépéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálására, valamint hogy ratifikálja végre az Isztambuli Egyezményt és alakítson ki stratégiát a női esélyegyenlőtlenség és a családon belüli erőszak elleni érdemi fellépésre.

A mostani jelentés Dunja Mijatovic és munkatársainak idén februári magyarországi látogatása során tapasztaltakat összegzi. A küldöttek találkoztak a kormány és az igazságszolgáltatás képviselőivel,a közigazgatásban emberi jogvédelemmel foglalkozó szervezetekkel és civilekkel találkozhattak, köztük Pintér Sándorra, Trócsányi m iniszterrel, az Emmi államtitkárával Pacsay-Tomassich Orsolyával, s a Miniszterelnökségről Varga Judit Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárral, a Kúria elnökével Darák Péterrel, az Alktománybíróság elnökével Sulyok Tamással, Székely László ombudsmannal, az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezetőjével Honecz Ágnessel, Németh Zsolttal, az Európa Tanács magyar küldöttségének vezetőjével, valamint civilekkel...

KIBORULT A BILI: MÁR MINDENKI LÁTHATJA, HOGYAN MŰKÖDIK AZ ORBÁN-RENDSZER

HVG ONLINE
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.05.22.


Orbán Viktor kedélyesen elvicceli a Strache-botrányt, a médiája pedig addig lúgozza a sztorit, hogy a volt osztrák alkancellár a végén már nem áruló, hanem áldozat lesz. Heinz-Christian Strache pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is ezzel játszik, miközben próbálja személyes baklövésként beállítani a történteket, csak kérdés, milyen sikerrel. A nyugat-európai társadalmak számára a Strache-botránnyal lett igazán világos, milyen logikai modell szerint működnek a szélsőjobboldali pártok – mondja hvg.hu-nak Bíró-Nagy András elemző.

"Holnap Ausztria lángolni fog"

– ezekkel a szavakkal fogadta műsorának egyik vendégét csütörtökön, egy nappal az osztrák kormányválságot előidéző ibizai videó nyilvánosságra kerülése előtt Jan Böhmermann. Az ismert német komikus nem először tett furcsa megjegyzéseket: már áprilisban is volt egy mostanra új értelmet nyert kijelentése arról, hogy nem tud menni az osztrák sajtódíj átadására, mert Ibizán, egy orosz oligarchavillában FPÖ-sökkel és üzletemberekkel redbullozgat majd beszívva.

Ha ez nem lenne elég, ő osztotta meg Twitter-oldalán azt a "Do they know it's Europe?", azaz "Vajon tudják, hogy ez Európa?" nevű honlapot is, melyen egyelőre csak egy visszaszámláló látszik, és amelyről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a weboldal szerkesztéséhez használt kódban elrejtették az Ibiza szót is. A komikusról egyébként vannak, akik úgy tartják, egy politikai aktivista csoport részeként köze lehet a videóhoz, ám az is elképzelhető, szimplán csak arról van szó, látta a felvételt, és ennyi megjegyzést megengedhetett magának. A botrány viszont a jelek szerint még egyáltalán nem ért véget...

INDUL A DIGITÁLIS KÁRFELMÉRÉS AZ ALLIANZNÁL - KISBENEDEK PÉTER: JÓT TEHET A PIACNAK A FOGYASZTÓBARÁT LAKÁSBIZTOSÍTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.22.


Hamarosan indul a digitális kárfelmérés az Allianznál, akár néhány év múlva pedig már a kiutalásról is szoftverek dönthetnek. A fogyasztóbarát lakásbiztosítás összehasonlíthatóvá teszi majd a termékeket, és nagyobb árversenyt is hozhat – mondta Kisbenedek Péter, az Allianz Biztosító elnök-vezérigazgatója az Azénpénzem.hu-nak adott interjúban.

Azénpénzem: Hogyan tudnak a mai digitális világhoz alkalmazkodni a biztosítók, hogy ne tűnjenek kihalófélben lévő mamutoknak? Mitől lesz modern egy biztosító?

Kisbenedek Péter: Az Allianz csoport fő stratégiai célkitűzése most a „simplicity”, azaz az egyszerűség. Minél gyorsabbá, egyszerűbbé kell tenni a működést úgy, hogy ezzel ne csak az ügyfélélményt fokozzuk, hanem a költségeket is jelentősen csökkentsük, és a biztosító technikai működését javítsuk. A munka nem most, hanem jó tíz évvel ezelőtt kezdődött. Mára előfeltétel, hogy a háttérfolyamatok megfelelően legyenek automatizálva, digitalizálva. Ha a back office működése ilyen szempontból nincs rendben, akkor arra nem lehet ráültetni semmilyen új folyamatot az ügyfelek irányába. Ezen a területen sokat invesztáltunk. Ezt az ügyfelek nem látják. Csak érzékelik a szolgáltatások gyorsaságából vagy pontosságából, mennyire digitalizáltak a háttérfolyamatok...

DUBLIN FEHÉREN ÉS FEKETÉN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.22.


Az ír főváros gyönyörű és izgalmas, amelyben a szórakozási lehetőségeket is megtalálni, ugyanakkor ha valaki elvonulna a természet csendjébe, azt is könnyen megteheti. Persze az ottani életnek is vannak árnyoldali, elég csak a magas költségeket és a rossz tömegközlekedést említeni. Következzenek egy csokorban a legfontosabb előnyök és hátrányok!

Pozitívumok


Teljesen nemzetközi

Mivel sok nemzetközi cég székhelye is itt van, és vonzó az életminőség, sok külföldivel lehet találkozni, akiket a legtöbbször szívesen fogadnak. Nem lehet két sarkot úgy menni, hogy az ember ne hallana három különböző nyelvet vagy akcentust.

Brazil, orosz, norvég, izraeli, spanyol – rengeteg náció tagjai élnek a városban, ennek minden előnyével.

A sok különböző nemzetiség miatt változatos az éttermek kínálata is: autentikus nigériai konyhától a marokkóiig, francia bisztróktól a szusiig. A szupermarketekben lengyel és egyes helyeken portugál termékek is kaphatók.

Ha már itt tartunk: az éttermektől a gyorskajáldákig mindenhol jó ételeket lehet találni. A pubok hangulatosak.

Dublinban a külföldiek mellett Írország minden szegletéből találni embereket, így remek lehetőség gyakorolni a különböző akcentusok megértését.

Sosem lehet unatkozni


Az emberek barátságos természetűek, és a mindennapi élet szerves része a szórakozás. Egy hosszú nap után a melóban az emberek szívesen ülnek be egy pubba, étterembe, parkba és beszélgetnek, viccelődnek. Az utcán és a buszmegállóban is megy a társalgás.

A taxis is szívesen beszédbe elegyedik és azt kérdezgeti, hogy milyen napunk volt. És ugyan a bárok korán zárnak, de gyakran előfordul, hogy a társaság egyik tagjánál folytatódik a buli, egészen reggelig. A szórakozás része, hogy nem veszik túl komolyan az életet, lazák...

MIRE NEM JÓ AZ INTERNET? SZAVAZÁSRA

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2019.05.22.


„A szavazás miért nem megy az interneten, ha az adóbevallás igen?” – tette fel a kérdést Somody Evelin az Eurologuson, de az érdemi válasszal adós maradt. Matematikus vendégszerzőnk, Naszódi Márton viszont azt állítja, hogy egyelőre elméleti matematikai megoldás sincs arra, hogy az internetes szavazás biztonságos legyen, egyszerűen azért, mert nem összeegyeztethető az ellenőrizhetőség és az anonimitás követelménye.

Az internetes szavazást (I-szavazás) támogatók kedvenc példája Észtország, ahol a 2005-ös próbaüzem után 2007 óta lehet a parlamenti választáson interneten szavazni. Nálunk és más országban miért nem vezetik be ezt a kényelmes, a részvételt várhatóan növelő, a fiatalokat is jobban megmozgató rendszert? Hiszen úgy tűnik, a kiépítése csak pénzt és megfelelő jogi környezetet igényelne, nem?

Sajnos nem. Azért nincs I-szavazás nálunk és más országban, mert megbízhatóan működő internetes szavazórendszer technológiailag jelenleg nem létezik. Ennek elméleti és gyakorlati oka is van.

A gyakorlati ok az, hogy az online rendszerek feltörhetők, még az egészen nagy és biztonságosnak hitt rendszerek is, ahogy az mostanában minden héten legalább egy nagyvállalati vagy kormányzati rendszerről kiderül. Egy szavazószoftvernek viszont mindennél biztonságosabbnak kell lennie, mert rendkívül érzékeny adatokkal dolgozik, és bármilyen véletlen hiba vagy szándékos manipuláció végzetes lehet. Ráadásul egy választást manipulálni sok mindenkinek érdekében állhat. Az I-szavazás már csak azért is sérülékeny, mert rengeteg összevetőből áll össze: több szerver, a választók tökéletlenül karbantartott otthoni számítógépei, közöttük routerek és egyéb telekommunikációs eszközök ezrei. Ezeken a hardverelemeken több szinten futnak különböző szoftverek. Képtelenség mindennek a biztonságát garantálni, azaz kizárni, hogy akár egyetlen alkotóelemét is bárki manipulálhassa.

Az elméleti ok valamivel összetettebb. A szavazást lebonyolító rendszernek ugyanis egyszerre két ellentétes kritériumnak, az ellenőrizhetőségnek és az anonimitásnak kellene megfelelnie. Ellenőrizhetőnek kell lennie, hogy a dobozban valóban azok a szavazatok vannak, amelyeket a választópolgárok leadtak, a voksok és a választók közötti kapcsolatot ugyanakkor el kell vágni az anonimitás, azaz a választás titkosságának jegyében. A probléma az, hogy ha a számlálás során a szavazatot már nem tudjuk összekötni a szavazóval, akkor abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban azokat a szavazatokat adták le, amelyeket a folyamat végén összesítve látunk. Ez az az ellentmondás, amire egyelőre még elméleti (matematikai) megoldás sincs, ahogy azt a modern kriptográfia (titkosítás-tudomány) egyik atyja, Ron Rivest is többször elmondta. Remek összefoglalást nyújt az ACM neves folyóiratában megjelent cikk, amely számos példán bemutatva állítja, hogy „az internetes szavazás alapvetően nem biztonságos”. Vagyis nem azon múlik a biztonságos I-szavazás megoldása, hogy mérnökök meg tudjak-e építeni a kidolgozott algoritmust gondosan végrehajtó rendszert. A baj az, hogy nincs is megfelelő algoritmus...

MÉG EGY SALLER AZ EU-TÓL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.05.22.


Számos Fidesz-törvény sérti az európai jogot, itt a legújabb ítélet. Újabb részletek a Strache-botrányról. Nemzetközi lapszemle.

Lényegében a teljes osztrák sajtó ismerteti a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság tegnapi, Magyarországot elmarasztaló ítéletét, miszerint a termőföldek haszonélvezeti jogának a megszüntetése az Európai Unió Alapjogi Chartája értelmében tulajdontól való megfosztásnak minősül. A kérdés, mint ismeretes, elsősorban az osztrák határ közelében – de nem csak ott – külföldiek használatába adott magyar termőföldekkel kapcsolatban került a viták kereszttüzébe. Az uniós charta lehetővé teszi ugyan a közérdeken alapuló tulajdontól megfosztást, de csakis az elszenvedett veszteségekért kifizetett kártalanítás mellett. A magyar szabályozás, a haszonélvezeti jog törvénybe foglalt megszüntetése nem felel meg e feltételeknek, sérti az uniós jogot.

Már rég nem egy magánember sérelméről van szó

Mint a Die Presse írja, az ügyet eredetileg egy osztrák személy indította el, és az unió bírósága tavaly már megállapította, hogy a haszonélvezeti jog elvonása a tőke szabad mozgásának a korlátozásával ért fel. Most a kérdés már nem magánérdekből, hanem az Európai Bizottság kezdeményezésére került az EU legfőbb igazságszolgáltató testülete elé, és arról szólt, hogy a magyar jogi szabályozás összhangban áll-e az Európai Unió jogával. Erre született most nemleges válasz a bíróság részéről, mondván, a magyar szabályozás alapjogokat korlátoz anélkül, hogy megfelelő kártalanításról gondoskodna az érintettek számára...

RADIKÁLISAN ÁTSZABNÁ AZ AUTÓVÁSÁRLÁS ADÓIT AZ ORBÁN-KORMÁNY

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.05.22.


Az autóvásárláshoz és -behozatalhoz, valamint a cégautókhoz fűződő közterhek radikális átalakítására készül az Orbán-kormány: jelentősen csökkentenék a fizetnivalókat annak érdekében, hogy könnyebb és olcsóbb legyen kocsit cserélni, így megújuljon az elavult magyar járműállomány – derül ki a hvg.hu birtokába került előterjesztésből. A Pénzügyminisztérium által kidolgozott, még titkos javaslatnak a kocsivásárlást tervezők örülhetnének, kevesebb lenne az intéznivaló, többféle illeték és az eredetvizsgálat díja is megszűnne. Ha a kormány rábólint a reformra, a regisztrációs adó is változna, hogy fékezzék a kevésbé korszerű autók behozatalát...

BEVÁNDORLÓORSZÁGOT CSINÁLT ORBÁN MAGYARORSZÁGBÓL

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2019.05.22. 


Miközben a kormány szóban az „idegenekkel” harcol, valójában egyik EU-s tagállamba sem olyan könnyű betelepülni, mint Magyarországra. Arányaiban többen érkeztek hozzánk az elmúlt években, mint amennyi embernek Németország 2015-ben menedéket adott.

Aki azt akarja, hogy Magyarországot ne árasszák el a jövevények, annak csak a Fideszre szabad szavaznia – ez a kormánypárt üzenete az EP-kampányban is. Miközben Orbánék szóban az „idegenekkel” harcolnak, valójában egyetlen másik EU-tagállamba sem olyan könnyű betelepülni Ukrajnából, Kínából vagy akár Törökországból, mint Magyarországra. A jobb életre vágyó gazdasági bevándorlók százezres nagyságrendben éltek is a kormány által biztosított lehetőséggel. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben – két év alatt, 2015-ről 2017-re – 113 százalékkal az Unión kívülről érkezőknek adott tartózkodási engedélyek száma. 

A KSH-nak és a belügyminisztériumnak küldött kérdések útján hónapokig nyomoztunk: meglepően magas számokra és erős ködösítési szándékra bukkantunk. Oknyomozó riportunkból kiderül, hogy a KSH nem vett észre például majd 8 ezer, a kötvényprogramban érkező kínai embert. A Belügyminisztérium tagadja, hogy lenne teljesen összesítés a Magyarországon letelepedettekről, ez alapján viszont akkor a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatsora sem lehet teljes arról: tavaly decemberben 263 ezer – vagyis

A TÖBBSÉG SZERINT CSATLAKOZNUNK KELLENE AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGHEZ - ÚGY FEST, A NAGY TÖBBSÉG NEM BÍZIK ANNYIRA A POLT PÉTER VEZETTE NYOMOZÓHATÓSÁGBAN.

24.HU
Szerző: MEDVEGY GÁBOR
2019.05.22.


magyarok 58 százaléka szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez 

– derül ki a Závecz Research reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely április második felében készült a 24.hu megrendelésére.

Mindössze 25 százalék azok aránya, akik szerint nincs szükség a csatlakozásra, 17 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre
...

SZÁZMILLIÁRDBA FÁJHAT AZ ORSZÁGNAK A „ZSEBSZERZŐDÉSES” ÜGY

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.05.22. 


„Becslésem szerint rossz esetben ez akár 100 milliárd forintba is kerülhet majd nekünk” – írja blogjában Raskó György agrárközgazdász, -vállalkozó, volt mezőgazdasági államtitkár az EU bíróságának azon döntésére reagálva, mely szerint a 2013-as, a termőföld haszonélvezeti jogok megszüntetésével kapcsolatos szabályozás valójában tulajdontól való megfosztásnak minősül és ellentétes az EU Charta tulajdonhoz való jogra vonatkozó kötelezettségeivel.

Az uniós bírósági döntés elmarasztalta a magyar szabályozást, amelynek értelmében a Magyarországon lévő mezőgazdasági földeken fennálló haszonélvezeti jogok kizárólag az érintett föld tulajdonosának közeli hozzátartozója javára alapítható és tartható fenn – magyarázza Raskó a blogjában, rámutatva: ez hátrányos helyzetbe elsősorban azokat a külföldi állampolgárságú nyugati (döntően osztrák) gazdákat hozta, akik 1994 és 2002 között magyar állampolgároktól hosszú távra földet béreltek, a bérleti díjat előre kifizették, cserében haszonélvezeti jogot jegyeztettek be az érintett területre a földhivatalokban.

A földhivatali bejegyzés ellenére az Orbán-kormány azt vélelmezte, hogy „a külföldiek haszonélvezeti szerződése eleve jogellenes és kivétel nélkül zsebszerződésnek minősül”. Nagyjából 6-10 ezer ilyen szerződésről van szó (kb. 100 ezer hektár termőterületre)...

LOVAK ÉS EMBEREK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.22.


Kovács Zoltán, kormányszintű nemzetközi kommunikátor elküldte a francba a The Washington Post újságíróját, mert illetlenségeket értekezett kies hazánkról. Volt már ilyen kellemetlen dolgozat, lesz is még, amíg muníciót biztosít hozzá a birodalom, amelyre már csak tátott szájjal figyel a világ boldogabbik fele. Hogy mi van itt. Az emberi kommunikáció sokat fejlődött a kezdetek óta, eleinte furkósbottal vertük fejbe az ellenérdekelt felet, a rokokóban nyolcszor kalapot lengetve és földig hajolva, pukedlizva kívántuk a halálát, és ma is vannak bevett formulák az érintkezésben.

Kovács kommunikátor is fejlődik. Eleinte morcos leveleket irkált, ami egy kormánytól elég különös dolog, nade, hogy elküldjön valakit a francba, az mégis csak olyan utcai tempó. Kíváncsian várjuk a következő stációt, amelyben a picsába zavarja az egész világot, amely nincs meggyőződve Orbán Viktor isteni jellegéről. A The Washington Post újságírója jót röhöghetett ezen a pusztai tempón, elmormolt egy fuck you-t, kiköpött, és nekilátott az újabb írásműnek, ami arról szól, hogy a magyarok bunkók, civilizálatlan népek, akik késsel villával enni nem tudnak, böfögnek és belehugyoznak a zongorába.

Ilyet persze ő nem tesz, ámde tehetne. Ahogyan pártunk, kormányunk, egyetlenünk zsebrebaszott kézzel közlekedik a nagyvilágban, külügyérünk pedig visítozik, mint egy fába szorult féreg, minden oka megvolna a jenkinek, hogy kertelés nélkül kimondja, mit gondol erről az egészről. Hogy a fidesznyikek egy kőbalta magabiztosságával közlekednek a világban, az az ő nyomoruk. Viszont tízmillió másiknak kellene az emberek szemébe nézni, és az sem ártana, ha nem kellene egyfolytában bizonygatni, hogy nem minden magyar született tapló, mi is ismerjük az ABC-t és tudjuk használni az angolvécét...