2019. március 25., hétfő

HISZEK A MEDIÁCIÓBAN, DE NEM A BÁNTALMAZÓVAL

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.03.25.


Párkapcsolati erőszak esetén tilos lenne a mediáció, mégis sorra kötelezik rá a bántalmazott nőket, hogy így spórolják meg a többéves pereskedéssel járó bonyodalmakat. Az egyik legnagyobb probléma, hogy azok a közvetítők, akik nem elég képzettek a nők elleni erőszak témájában, sok esetben fel sem ismerik a bántalmazást. A fizikai erőszakra még csak-csak ráismernek, de az érzelmi abúzusra, ahol például tíz év házasság alatt egy pofon sem csattan el, már kevésbé. Ezek a megegyezések pedig végül egy fikarcnyit sem érnek, mert a nők szinte minden kérdésben feladják az álláspontjukat.

Amikor a bíróság és a gyámhatóság kötelez

A mediáció egy szimpatikus ötleten alapul, ezzel a módszerrel akár megbeszéléssel is el lehet simítani a jogvitákat, így nincs szükség végeláthatatlan pereskedésre. A módszer egy válás során is jó szolgálatot tehet, hiszen a harmadik fél bevonásával könnyebben meg tudnak egyezni a szülők például arról, hogy hol helyezzék el a közös gyereket. A mediáció előnye még, hogy olcsóbban és gyorsabban jöhet létre a megállapodás, amivel általában a felek is elégedettebbek, mint egy bírósági ítélettel. Ugyanakkor a módszer sikerességének fontos feltétele, hogy csak olyan közel egyenlő felek között jöhet létre így megállapodás, akik mindketten a megegyezésre törekszenek. De talán mondani sem kell, hogy egy bántalmazó általában nem a legnagyobb rajongója a partnerével való kompromisszumkötésnek.

A bántalmazott nők egyébként sem túl fényes helyzetén a 2014-ben hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv egy cseppet sem segített. Azóta kötelezheti őket a bíró, hogy volt partnerükkel kettesben látogassanak el békítésre, és amennyiben ott sem járnak sikerrel, akkor folytathatják a pereskedést. A mediációt a bíróság házassági bontóperben javasolhatja, a szülői felügyelet gyakorlása és kapcsolattartás körében pedig kifejezetten kötelezheti a feleket a közvetítésen való részvételre. De nem csak a bírók, hanem a gyámhatóság is utasíthatja a szülőket a mediációra. Bár büntetőjogi következménye nincs a visszautasításnak, de a bántalmazott nő számára ez egy elég komoly csapdahelyzet. Ha nemet mond, akkor a bíróság előtt ő lesz az a fél, aki nem volt hajlandó békés eszközökkel megoldani a helyzetet. Ráadásul a gyámügyi eljárásban kirendelt mediátor esetében úgy rendelkezik a jogszabály, hogy ha a közvetítői eljárás eredménytelenül zárul, a mediáció eredménytelenségéért felelős félnek kell a mediációt megfizetni. A kötelező rész csak a mediátornál történő egyetlen megjelenésre vonatkozik, azonban vannak mediátorok, akik a törvény félreértelmezése miatt végigviszik az ügyet. Noha mind a mediátor szakmában széles körben elfogadott elv, mind a bírósági közvetítés esetén kizáró ok az erőszakos előzmény, mégis a gyakorlatban problémát vet fel a párkapcsolati erőszak azonosítása, ha az nem jár külsérelmi nyomokkal. “Éppen emiatt szeretnénk elérni, hogy a családon belüli erőszakos ügyekre saját protokoll vonatkozzon, mely automatikusan kizárná a mediációt ezekben az eljárásokban” – mondja Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogsegély-szolgálatának vezetője. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Magyarország aláírta az Isztambuli Egyezményt, amely erőszakos kapcsolat esetén kifejezetten tiltja a mediációt...

KÖZÖS JELÖLTEKKEL VERHETŐ A FIDESZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NAGY B. GYÖRGY
2019.03.25.


Négy ellenzéki párt összefogásával már megszorítható, ötpárti együttműködéssel pedig stabilan verhető a Fidesz a fővárosban az önkormányzati választáson – derült ki a ZRI Zavecz Research felméréséből.

Érdemi párhuzam fedezhető fel az európai parlamenti és az önkormányzati választás között. Az előbbi esetében egyre többen gondolják úgy (februárban már a választók 63 százaléka), hogy a közös lista a legjobb módszer a szavazatok maximalizálására, ám egyre kevésbé hiszik, hogy megvalósulhat az együttműködés ezen formája. Az idő megmutatta, hogy a kételkedőknek volt igazuk. Ami pedig az önkormányzati-, pontosabban a főpolgármester-választást illeti: miközben a fővárosi szavazók 53 százaléka szeretné, ha Tarlós István nem újrázhatna, jelenleg csak 31 százalék gondolja úgy, hogy leváltható a főpolgármester – derült ki a ZRI Zavecz Research Intézet kutatásából, amelyet a Népszava megbízásából készített. Az állampolgári hitetlenség okát pedig a pártok magatartásában érdemes keresni – a választók ugyanis egyre kevésbé tartják valós alternatívának a teljes együttműködést...

EGYSZER RÁSZAKAD ORBÁNRA A KOSSUTH RÁDIÓ PLAFONJA

HÍRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2019.03.25.


Istenem, Istenem. Azt még értem, hogy a néppárti megaláztatás után szükségük van egy kis muszklimutogatásra. De könyörgöm, miért muszáj ehhez sorozatban füllenteni is, komolyan veszélyeztetve ezzel a közrádió plafonjának statikai állapotát?

A miniszterelnök a Vasárnapi újság c.rádióműsorban Junckerék nevét ugyan már nem meri említeni, de úgy általában "Brüsszelnek", ahogy múltkor a "Birodalomnak", nagy bátran nekiront. Kiderül, hogy "Brüsszel" mindig is rosszat akart a magyaroknak:

1, Megszorításokat akart 2010-ben ránk erőltetni, de a jóságos kormány juszt sem! Na most ehhez képest 2011-12-ben az Orbán-kormány saját akaratából 1700-1800 milliárd forintnyi megszorítás-csomagot vezetett be. Pénzt vontak el az egészségügyből, a felsőoktatásból, belenyúltak a gyógyszerkasszába, eltüntették a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, befagyasztották ill. csökkentették a szociális segélyeket és a közmunkásbért, felemelték az ÁFÁ-t, megszüntették a minimálbér adómentességét.

Igaz, ebből 500 milliárdot annak a lyuknak a betömésére fordítottak, amit az egykulcsos SZJA-ból és egyéb, nem a szegénynek szóló kedvezményekből maguk produkáltak.

2.Brüsszel magas rezsit akart, de a jó kormány bezzeg rezsit csökkentett. Ajaj. 2013-ban speciel nem az európai, hanem a magyar bíróság döntött úgy, hogy bizonyos költségek (pl. a rájuk rótt különadó) elszámolását nem lehet a cégektől megtagadni. A rezsi-politika később tényleg Európai Bíróság elé is került, de az nem a rezsicsökkentést akarta eltörölni, hanem például azt a mechanizmust, amelynek jóvoltából a MET nevű kormányközeli gázkereskedő cég 10 milliárd ft közpénzt síbolhatott el...

A NEM KERESZTÉNY MEG DÖGÖLJÖN MEG?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.03.25. 


...a Hungary Helps Program egy olyan, a kormány szerint egyedi kezdeményezés, amelynek ugyan weboldala nincs, van viszont egy Wikipédia szócikke, amiből mindenféle érdekes dolgokat megtudhatunk a programról. Hogy ez mennyire normális egy több milliárd forintot felemésztő programnál, azt nem tudom, de minimum vicces azok számára, akik esetleg kíváncsiak lennének a nagyszerű kezdeményezés eddig elért sikereire. Azt biztosan lehet tudni, hogy a két programot felügyelő államtitkárság központja egy 365 millió forintból felújított Naphegy téri villa, amelynek éves fenntartási költsége a HVG információi szerint 186 millió forint.

Még tavaly decemberben járta be a magyar sajtót az a hír, miszerint a Hungary Helps keretében 2 milliárd forintot ad a magyar kormány arra, hogy 2 mexikói templomot felújítsanak. Erre azért van szükség, mivel 2 évvel ezelőtt egy súlyos, 7,1-es erősségű földrengés rázta meg a térséget, amelyben házak százai és templomok rongálódtak meg. A kormány azonban legfontosabbnak azt tartotta, hogy a két keresztény templom felújítására adjon pénzt, nem pedig azt – ha már segíteni akar –, hogy lakóházakat építsen újjá. Ugyanis annak ellenére, hogy a program neve Hungary Helps, nem pedig Hungary Only Helps Christians – vagyis Magyarország segít helyett, Magyarország csak keresztényeken segít –, a magyar kormány szinte csak és kizárólag keresztényeken segít...

IDE A PÉNZT, AZTÁN KUSS LEGYEN! - ISMÉTLŐDIK A SORMINTA

24.HU
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.03.25.


Megint időhurokba kerültünk. A történelem kicsiben is ismétli önmagát, voltaképp tragikus a sorminta, történik, majd megtörténik újra. És mivel a tehetetlen belenyugvás érzése is ugyanaz, a reakciók sem változnak.

Jön valami botrányos, valami ésszel nehezen felfogható, előtte, alatta és utána a kormánypárt megafonjai dicsőségről harsognak, az ellenzék pedig vagy tüntet (a tüntetők létszáma drámaian fogy), vagy nem, gyártódnak a mémek, s egy hét múlva már máson bosszankodunk és/vagy kínunkban nevetünk majd.

Ami most zajlik a Néppártból való felfüggesztés kapcsán, ez a kommunikációs bravúr szintén megtörtént már egyszer. Ráadásul a közelmúltban, ugyanazzal a céllal. (Ami nem csoda, egyetlen igazi mozgósító erő van még mindig: a migránskártya mindent visz.)

Emlékszünk a 2016-os kvótanépszavazásra?

Ott vetették be először a trükköt, miszerint akkor is fölényes győzelmet aratunk, ha veszítünk. Nagy volt a tét, mert a méregdrága manőver, ez a kormányzati hergelőkampány egyetlen dologról szólt: kiállítani a hűségnyilatkozatot a párt és a vezér mellett.

Maga a szavazás érvénytelen volt. Többek között azért, mert undorító módon vezették fel, a megelőző heccelés kiváltotta sokak (és nem csak a baloldal) ellenkezését, ami ahhoz vezetett, hogy pusztán jóízlésből sem járultak az urnákhoz, kifejezve ezzel véleményüket az egész processzus gyomorforgató mivoltáról. Volt némi remény afelől, hogy a gyűlöletpropaganda végül tán kontraproduktívvá válik, hiszen, állították sokan, tartósan lehetetlen kizárólag a félelmekre és az indulatokra alapozva kampányolni. Reméltük, győz valami emberi.

Mert már akkor sem volt túl nagy vita az ügyben, hogy Európa legfontosabb kérdéseinek egyike a bevándorlás, csak éppen nem ezen a módon, nem uszítva és a legrosszabb emberi ösztönöket megpiszkálva kellene diskurálni róla.

A kampány alatt tudható volt, hogy a cél semmiképpen nem a párbeszéd, tényleg csak abban lehetett reménykedni, hogy érvénytelen lesz a procedúra, és felnyitja a szemeket. Érvénytelen lett, és a szemek makacsul csukva maradtak. Mi történt? Ugyanaz, mint most.

A kormány az érvénytelen szavazást megdicsőülésként tálalta, ellepték az országot a plakátok, miszerint a magyarok kilencvennyolc százaléka nem akarja a migránsokat. Ekkora a többség! Csak két hazaáruló százalék maradt, ők eztán a szabad préda, lehet lejáratóhadjáratot indítani ellenük, lehet őket gyalázni, sorosbérencek, a nép ellenségei.

Az érvénytelen népszavazás így végül megért minden kiadott közforintot, hiszen a célját betöltötte.

A hívek összezártak, egyemberként még magasabbra emelték királyukat/apjukat/védelmezőjüket. Erősödött a tömeg identitása, hiszen kilencvennyolc százalék azt jelenti, hogy mindenki. És a többséggel lenni jó. A maradék bizonytalan pedig simult, nehogy ő legyen hirtelenjében az ellenség, hiszen tudni, mit jelent manapság ellenségnek lenni: anyagi és erkölcsi kivéreztetést például.

És a kilencvennyolc százalék megszilárdította, bebetonozta a rendszert. Innentől tényleg mindent lehet mondani, a recept bevált...

NOVHÉT TÉR, AZAZ OKTOGON

KLUBRÁDIÓ / UTCAFRONT
Szerző: Klubrádió
2019.03.23.A tér története elevenedik fel műsorban és egy nem kevésbé érdekes hely, a Széchenyi-hegyi adótorony is szóba kerül. Az előbbi mostanság tüntetések színtere, az utóbbi talán egy televíziós sorozatból lehet ismerős.

Új építés és újjáépítés a II. világháború után – Sylvester Ádám görgette tovább a modern építőmesterek sorsát. Az Oktogon építésztörténész szemmel – Kelecsényi Kristóf rovata. Ipari épületmustra – Torma Tamás a Széchenyi-hegyi adótornyot látogatja meg.Tiszta utcák, megújított épülethomlokzatok és sok zöld – Rajcsányi Gellérttel a Boldog Budapest vízióról beszélgettünk. Passzív ház szalmából – az Építészfórum ajánlata Kozár Alexandrától...


AZ ÜZENET EGYSZERŰ: HA TESZEL VALAMIT MAGADÉRT, SEGÍTENEK NEKED

HVG ONLINE / ÉLET+STÍLUS
Szerző: CZEGLÉDI FANNI, BALLA ISTVÁN
2019.03.25.


Kelet-Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű falujában idén már géppel készül a magas fűtőértékű brikett. Amellett, hogy a megfizethető fűtőanyaggal a faluban élők túlélhetik a telet, az üzem munkát ad a helyieknek. Riportban mutatjuk be a toldi brikettüzemet.


– Itt a faluban csak közmunka van, de ott nem sokat dolgoznak, aláírnak, aztán ennyi. Úgy könnyű pénzt szerezni.

– Akkor miért nem közmunkásként dolgozik?

– Hát, mert itt megdicsérnek. Azt szeretem.

– vágja rá a kérdésre Seres Sándor, az Igazgyöngy Alapítvány munkatársa.

Tulajdonképpen az ő fejéből pattant ki a brikettüzem ötlete. Korábban kézzel, napraforgóból is készítettek fűtőanyagot, de az nem volt elég a hideg, téli estékre. A Hajdú-Bihar-megyei Told körülbelül 350 fős zsákfalu, semmilyen szolgáltatást nem tud eltartani: nincs iskola, nincs bolt, de még kocsma sincs. A boltocskázást nehezen lehetne szolgáltatásnak nevezni: művelői abból élnek, hogy bevásárolnak más városban, és a termékeket kétszeres-háromszoros áron adják tovább.

Az Igazgyöngy már lassan tíz éve dolgozik a faluban, az egész modelljük alapja, hogy a túlnyomórészt mélyszegénységben élő családok életét több ponton is segíteni igyekszik. Az egyik az oktatás; ide tartozik például a kezdetektől a művészetoktatás, vagy a később indult tanoda, és van ösztöndíjprogramjuk is. De az is világos volt már az elején, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatása csak úgy működhet, ha az alapítvány a családokat is segíti, így társult az iskola mellé egy sajátos szociális program is. A családgondozásban a krízishelyzetek jelentik a legnagyobb problémát, van olyan program is, amely az önfenntartási képességeket fejleszti, és van közösségfejlesztő program is, asszony- és baba-mama klubbal, gyerekcsoportokkal. Az alapítvány munkatársai igyekeznek minél több családot bevonni és benntartani a rendszerben.

És ezekhez jön még a munkahelyteremtés: az alapítvány a korábban létrehozott asztalos- és kézművesműhely, és lekvárfőző foglalkozás mellé most a gépi brikettgyártásba is belevágott.

A fűtés húsbavágó probléma a mélyszegénységben élőknek: Toldon gázfűtés nincs, egyedül a fához jutnak hozzá az emberek, abból is gyakran csak a nyesedékhez, csakhogy annak összegbyűjtése az árokpartról, elhagyott telkekről is szabálysértésnek minősül.

"Ha viszont nem tudnak fűteni, a gyerekeiket veszélyeztetik. Azoknál a családoknál, ahol a fűtés kérdése ilyen élesen jelenik meg, gyakran az a túlélési stratégia, hogy eltüzelik a bútorokat, a rossz cipőt, a rossz ruhát. Mindenki azzal fűt, amije van"

– mondja L. Ritók Nóra, az alapítvány szakmai vezetője.

Az Igazgyöngy a keserves téli hónapokban tűzifa- és fabrikett-adományokkal, kályhaellenőrzéssel és -javítással segít a családoknak. „Mivel nagyon rossz a házak hőszigetelése, a családok este, amennyire csak bírják, felfűtik a szobákat, hogy reggelre ne hűljön ki a ház. Így lehet, hogy este kilenckor 30 fok is van, de reggelre nagyon hideg lesz. Csakhogy az olcsó kis pléhkályhák ezt nem nagyon bírják, hamar szétégnek.

"Amikor mínusz tíz fok felett vagyunk, akkor tudjuk, hogy felöltözve, de baj nélkül telik el az éjszaka. Ha ennél hidegebb van – főleg, ahol pici baba van – örökösen rettegünk, hogy nem hűl-e ki valaki reggelre, vagy nem fulladnak-e meg a családok, mert rossz a kályha"

– magyarázza a vezető...

SZOMBATHELYEN A LEGDURVÁBB GETTÓBAN MŰKÖDIK A KRÍZISHELYZETBE KERÜLT ANYÁK ÁTMENETI OTTHONA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.03.25.


A pizzafutár be sem teszi a lábát ide, a taxi nem áll ki a jelenleg is Fiatal Házasok Otthonának hívott, valaha szebb napokat látott szombathelyi épülethez. A húsz négyzetméteres lyukakban jelenleg önkormányzati szociális bérlakások találhatók, a bérlakás sok idézőjel között értendő: a lakók elvétve fizetnek, a ház környékén eldobált fecskendők alapján úgy fest, más a fogyasztói prioritás. Aki azt hiszi, Nyugat-Magyarország csak a fény meg a pompa, tartson velünk a vasi megyeszékhely Hős utcájába, ahol a helyi gyermekvédelmi szolgálat is működtet ideiglenes szállásokat.

Csaknem fél évszázada, 1973. január 20-án adták át Szombathelyen a Fiatal Házasok Otthonát, a Paragvári úton. Az akkori tanács olyan modellt alakított ki, hogy a párok legfeljebb öt évig maradhatnak ezekben az aprócska, alig 20 négyzetméteres összkomfortos lakásokban.

A lakások előszobába nyíliknak, ami egyben főzőhelyiség is. Innen jobbra nyílik a fürdő wc-vel, szemben pedig a szoba található. A meleg vizet és a fűtést a városi Távhő szolgáltatja.

A ház eredeti funkciója a rendszerváltás körül kezdett megváltozni, immár bárki kaphatott itt önkormányzati lakást, aki igényelt, majd a 2000-es évek elején felszámolt régi, komfort nélküli szociális bérlakások megszűnésével érkező lakók hoztak gyökeres változást. Megindult és feltartóztathatatlannak tűnik a gettósodás.

A házban 110 lakás van, egy-kettő áll most üresen...

HARRACH SAJÁT TÖRVÉNYJAVASLATTAL AD ÁLLAMI FÖLDEKET AZ EGYESÜLETNEK, AHOL Ő AZ ALELNÖK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.03.24.


Tizennégy állami tulajdonú ingatlan vagyonkezelési jogát adná át az a törvényjavaslat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti lovasterápiás központja számára, amelyet Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője nyújtott be két hete az országgyűlésnek.

Harrach indítványa szerint a fóti gyermekváros területét is érintő ingatlanok 2020 szeptemberétől kezdődően 20 éves időtartamra, ingyenesen kerülnének a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Egyesület vagyonkezelésébe.

A törvénymódosításról a KDNP is kitett honlapjára egy beszámolót, de sem abban, sem más híradásban nem jelezték, hogy Harrach úgy nyújtotta be az NGYSZ-t támogató törvényjavaslatot, hogy közben ő maga tölti be az NGYSZ alelnöki posztját.

A 24.hu megkereste a kereszténydemokrata politikust: nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy saját szervezete számára kedvező törvény meghozatalát indítványozza a parlamentben.

"Nincs itt semmi összeférhetetlenség, hiszen nem cégről, hanem egy karitatív szervezetről van szó. Pont azért nyújtottam be én a törvényjavaslatot, mert én ismerem, hogy mire van szüksége a szervezetnek."

mondta Harrach Péter, aki szerint az átadásra javasolt területeket eddig is az NGYSZ használta, és az átadás csak minimálisan érinti a gyermekváros területét...

HŐSÖK ÚTJA

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.03.25.


...Idén volt 75 éve, hogy 1944 március 19-én a németek bevonultak az Magyarország területére. 1944 áprilisában a szövetségesek bombázni kezdték az országot. 1944. augusztus 29-én Horthy – a németek sikertelenségének következtében fellépő bizonytalan helyzetet kihasználva – Lakatos Gézát nevezte ki miniszterelnöknek. Az ő feladata lett volna az ország kivezetése a háborúból. Moszkvában előzetes fegyverszüneti megállapodás született, amely megállapodásban benne volt a németek megtámadásának kötelessége is (és természetesen a garanciák Horthy felelősségre vonásának elmaradására vonatkozóan). Október 15-én beolvasták a rádióban a háborúból való kilépésről szóló deklarációt, bejelentették, hogy Horthy fegyverszünetet kért az oroszoktól. A kiugrási kísérlet azonban nem volt megfelelően és megbízhatóan előkészítve. A németbarát katonai tiszti kar nem engedelmeskedett a kormányzó parancsainak. Horthy azt a hibát is elkövette, hogy a kiugrási kísérletbe nem vonta be sem a németellenes, antifasiszta ellenzéki erőket, sem a Szakasits Árpád vezette Magyar Frontot. A németek elrabolták a már bizonytalan és gyenge Horthy fiát is, és azzal zsarolták őt. Október 16-án Horthy lemondott, és kinevezte miniszterelnöknek Szálasi Ferencet. Megtörtént a nyilas hatalomátvétel Magyarországon. A magyarországi zsidók üldözése ezzel új lendületet vett. A második világháború során 569 ezer magyar zsidót pusztítottak el.

Az első tömeges deportálások 1944. május 15-én kezdődtek el. 1944. május 14. és július 9. között Magyarország vidéki zsidó lakosságának túlnyomó többségét gettókba kényszerítették, kifosztották majd – embertelen körülmények között – vasúton az ország határain túl fekvő koncentrációs táborokba szállították. November 29-én felállították a budapesti gettót is. A tömeges deportálásokat még a német hatóságok számára is megdöbbentő magyar aktivitás jellemezte.

Ilyen körülmények között is voltak azonban civilek, katonák és Budapesten dolgozó külföldi diplomaták, akik emberek maradtak, és életüket kockáztatva rejtegették, óvták és mentették az üldözötteket.

Golopencza Illés a Csanády utca 21. számú ház légóparancsnoka volt. Neki kellett volna betartatni a nyilas törvényeket, amit azonban nem tett meg, és ezzel sok zsidó életét mentette meg. Ha kellett, még a lakójegyzéket is meghamisította. A Golopencza által felügyelt házban 260 zsidó lakott, ebből legalább 150 ember neki köszönhetően maradt életben. Hőstettét ma emléktábla hirdeti hajdani lakóháza falán.

Tóth Mihály alezredes (később vezérőrnagy) emlékét ugyancsak márványtábla örökíti meg a Tátra utca 26. számú ház bejárata mellett, ahol tegnap tisztelgő katonák álltak díszőrséget. 1944. novemberében Budapesten, a Honvédség 10. sz. élelmezési raktár parancsnokaként zsidó munkaszolgálatosokat mentett a deportálástól. Előfordult, hogy nyilas pártszolgálatosok portyáztak, és be akartak jutni abba a csillagos házba is, ahol Tóth Mihály lakott. Az alezredes, honvédtiszti egyenruhájában, oldalán pisztolytáskával a kapuhoz sietett és készségesen felajánlotta nekik, hogy jöjjenek csak bátran, ám ahhoz előbb őt le kell lőniük. Erre azonban a nyilasoknak nem volt bátorsága. A nyilasok később, december 1-jén letartóztatták, börtönbe vetették, 1945. március végén Németországba hurcolták, a közeledő frontnak köszönhetően azonban sikerült túlélnie a háborút, 1976-ig élt még köztünk.

Bereczky Albert református lelkész, aki közadakozásból építtette fel a Pozsonyi úti Hálaadás templomát, szintén a hősök között szerepel. A vészkorszak idején a papok, lelkészek közül többen is részt vettek a zsidók megmentésben. Ennek egyik központja a Hálaadás temploma lett, melynek akkori vezető lelkésze Bereczky Albert volt. Segédlelkészei és a mentésben résztvevő segítői Pákozdi László és Szántai Ede voltak. A jézusi tanítás szellemében vallották: „Ha valaki segítséget kér tőled, el ne fordulj tőle!” Akcióikat már az első zsidótörvény után elkezdték: a hozzájuk fordulóknak, a segítségre szorulóknak keresztlevelet adtak ki. „Nemcsak zsidókat, de kommunistákat, és hadiszökevényeket is bújtattak. A toronyszobában, alagsorban több százan húzódtak meg.” – mondta el a templom mai lelkésze megemlékezésében...

MÁR MEGINT BRÜSSZELEZIK….

VÁROSI KURÍR
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2019.03.25.


Istenem, istenem. Azt még értem, hogy a néppárti megaláztatás után szükségük van egy kis muszklimutogatásra. De könyörgöm, miért muszáj ehhez sorozatban füllenteni is, komolyan veszélyeztetve ezzel a közrádió plafonjának statikai állapotát?

A miniszterelnök a Vasárnapi újság c.rádióműsorban Junckerék nevét ugyan már nem meri említeni,

de úgy általában “Brüsszelnek”, ahogy múltkor a “Birodalomnak”, nagy bátran nekiront. Kiderül, hogy “Brüsszel” mindig is rosszat akart a magyaroknak:

1, Megszorításokat akart 2010-ben ránk erőltetni, de a jóságos kormány juszt sem!

Na most ehhez képest 2011-12-ben az Orbán-kormány saját akaratából 1700-1800 milliárd forintnyi megszorítás-csomagot vezetett be. Pénzt vontak el az egészségügyból, a felsőoktatásból, belenyúltak a gyógyszerkasszába, eltüntették a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, befagyasztották ill. csökkentették a szociális segélyeket és a közmunkásbért, felemelték az ÁFÁ-.t, megszüntették a minimálbér adómentességét.. Igaz, ebből 500 milliárdot annak a lyuknak a betömésére fordítottak, amit az egykulcsos SZJA-ból és egyéb, nem a szegénynek szóló kedvezményekből maguk produkáltak.

2.Brüsszel magas rezsit akart, de a jó kormány bezzeg rezsit csökkentett

Ajaj. 2013-ban speciel nem az európai, hanem a magyar bíróság döntött úgy, hogy bizonyos költségek (pl. a rájuk rótt különadó) elszámolását nem lehet a cégektől megtagadni. A rezsi-politika később tényleg Európai Bíróság elé is került, de az nem a rezsicsökkentést akarta eltörölni, hanem pl. azt a mechanizmust, amelynek jóvoltából a MET nevű kormányközeli gázkereskedő cég 10 milliárd ft közpénzt síbolhatott el...

A NER MÍTOSZÁRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.03.24.


Korábban futtattam pár gondolatot ugyanitt e tárgykörben, most cseppet ráerősítenék.

Motto: kis ország, nagy mítosz.

Ma már ott tartunk a magyarság kiválasztottsága és ez általi felsőbbrendűsége kérdésében, hogy egyedül mi volnánk Európa védelmezői, az utolsó bástya a muszlim invázióval szemben. Volt már ilyen militáns aranykora a magyaroknak, de az se igazán jött össze. Ráadásul kiűzettünk a paradicsomból, amit rituálisan Trianonnak hívunk.

A megváltás – ami a NER-ben gyökerezik – az udvari ideológusok áltudományának mozgósítása következményeként nyilván valóan az Aranykor, a magyarság régi nagyságának visszaállítása lehet csak, természetesen a Bölcs Vezető irányításával.

Volt valami hasonló bibliai narratíva Jugoszlávia felbomlása közepette, mikor is a szerbek és horvátok saját nemzeti mítoszukat állították egymással szemben, hogy aztán az usztasák és csetnikek közösen, bibliai hevülettel forduljanak Titoék ellen.

Még szerencse, hogy Magyarországon nem volt ilyen nemzeti megosztottság, egyedül a világháború tragikus sorsú áldozataként tetszeleghettünk magunknak.

Így aztán lombikban tenyésztettünk magunknak mítoszokat. Sajnálatos módon ezek a mítoszok azonban nem szolgáltak mást, mint évszázadokat izzadságosan felölelni akaró eredetmondák megalapozását. A módszer: Isten általi kiválasztottság tudat generálása(habár e téren akad egy komoly konkurencia, mi szerint Isten választott népe a zsidó). Hozzá jön még a jelen emberének kidekorálása ősei dicsőségével, és az elődök sérelmeinek beléjük verése.

A NER ennek érdekében meghatározza – ha kell, meghamisítja – a múltat, blondel-keretbe helyezi a jelent és kijelöli a nemes célt, ami akár a végzetünk is lehet...

TRUMP MINISZTERE DÖNTÖTTE EL, HOGY NINCS BIZONYÍTÉK TRUMP BŰNÖSSÉGÉRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.24.


Robert Mueller különleges ügyész cserben hagyta Amerikát, amely arra várt, hogy az orosz beavatkozást vizsgáló jelentésből megtudhatja, mi történt pontosan, és Trump mennyire vétkez az ügyben. Mueller ugyanis átadta a jelentését a Trump által kinevezett igazságügyi miniszternek, William Barr-nak, és nem foglalt állást Trump vétkességét illetően. Egészen pontosan úgy összegezte a kétéves vizsgálatot, hogy sem a vétlenséget, sem a bűnösséget nem lehet egyértelműen megállapítani. Ennél ostobább megállapítást nem is lehet elképzelni, és ezzel nyitva hagyta a lehetőséget, hogy Trump és az általa kinevezett emberek vonják le a következtetést a vizsgálat eredményére vonatkozóan. Ők pedig megtették: Barr és az ugyancsak Trump által kinevezett Rod Rosenstein egy négyoldalas összefoglalót készített és adott át a Képviselőháznak, amelyben azt állapították meg, hogy a Mueller vizsgálat szerintük nem tartalmaz elegendő bizonyítékot annak megállapítására, hogy Trump összejátszott-e az oroszokkal.

Mueller ezzel totális alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot, mert egy ügyész dolga éppen az, hogy a rendelkezésre álló nyomozati eredmények alapján megállapítsa a bűnösséget vagy ártatlanságot, és azt ne másokra bízza, leginkább ne arra (vagy annak embereire), akiről szó van. Önmagában az is nevetséges, hogy miután a kiszivárgott információk alapján a kívülállónak is egyértelmű, hogy az oroszokkal nem megengedhetó kapcsolatban álló emberek (magyarul: orosz kémek) tucatja vette körül Trumpot, és mondhatni, hogy az egész kampánystáb a kampányfőnökkel a zélen orosz kémekből állt, akik még szorosan együtt is működtek a Trump családdal, Mueller nem tudta az oroszkkal való kollaborációt és együttműködést megállapítani az elnökválasztás befolyásolására. Annak ellenére sem, hogy az orosz hackerekkel megszerzett emaileket Trump embere Trump jóváhagyásával juttatta el a Wikileaks-hez.

A másik gyanús kérdés az volt, hogy Trump akadályozta és befolyásolta-e az igazságszolgáltatás munkáját, miközben erre vonatkozóan a leváltott FBI-igazgató, James Comey egyértelmű vallomást tett, és az ő leváltása is egyértelműen az orosz ügyek vizsgálata miatt történt. Ezért a Mueller-vizsgálat az amerikai igazságszolgáltatás minden idők egyik legnagyobb tévedésének és fiaskójának minősül majd, és annak részletei még sok kérdést felvethetnek. Ha ennyi információból Mueller nem tudta az összejátszás és az akadályoztatás tényét egyértelműen megállapítani, alkalmatlan a feladatára, ha a jelentés gyarkorlatilag elegendő anyagot szolgáltat ehhez, de Mueller nem vállalta, hogy ezt a következtetést levonja, hanem odadobta, hogy ezt tegyék meg mások, és civakodjanak rajta mások, akkor olyan felelőtlenségről tett tanúbizonyságot, ami példátlan. Az eljárása ugyanis mostantól kezdve lehetővé teszi, hogy mindenki saját szája íze szerint értelmezze a tényeket, márpedig az ő vizsgálatának és jelentésének éppen az lett volna a célja, hogy ezt el lehessen kerülni, és legyen egy objektív ügyészi állásfoglalás. ha ezt nem vállalja, akkor nem lett volna szabad elvállalni a feladatot sem.

Trump emberei ugyanis máris meghamisították Mueller értékelését, aki Trump bűnösségét sem zárta ki, csak éppen nem kívánt a kérdés eldöntésében állást foglalni, hanem az igazságügyi minisztériumra, így Trumpra és az embereire bízta. Ők pedig máris elkészítettek egy négyoldalas összefoglalást Trump szájaíze szerint, és elferdítve Mueller megállapítását, azt állították, hogy Trump tisztázódott, a jelentésből az elnök bűnösségét nem lehet megállapítani. A képviselőház demokrata többsége ezt az egész eljárást ebben a formában elfogadhatatlannak tartja, s követeli a teljes Mueller-jelentés átadását és nyilvánosságát. Az ugyanis nevetséges, hogy a kétéves nyomozás eredményét Trump kesztyűbábjának négyoldalas önkényes összefoglalója helyettesítse. Most ezzel elindul az újabb háború és vita, Mueller csak mint egy rossz postás működött közre, kétéves munkájának eredménye a totális zűrzavar, egyetlen haszna, hogy a nyomozás tényei rögzítésre kerültek, már ha egyáltalán abból bármit is megismerhet a kongresszus és a nyilvánosság...

SEMJÉN: AZ ÁLLAM ÉS AZ EGYHÁZ EGYÜTTMŰKÖDÉSE A JÁRHATÓ ÚT

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.03.24.


Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.

A miniszterelnök-helyettes az MTI szerint a felújított tisztabereki görögkatolikus templom felszentelése alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, az egyházi fenntartásban lévő iskolák és szociális intézmények minőségi feladatot látnak el, egy olyan pluszt adnak az oktatáshoz, a szociális ellátáshoz, illetve a kultúrához, amit más nem tud adni.

"Az egyház a szoros értelemben vett hitéleti feladatának ellátása során "mindannyiunk lelkét emeli fel és mindannyiunkat jobb emberré tesz", az állam célja pedig az, hogy az emberek olyan minőségi életet tudjanak élni, ami az országnak is a javára válik"

- fogalmazott Semjén Zsolt, megerősítve, ezért az állam és az egyház együttműködése a járható út.

A kormányfőhelyettes kifejtette, a templomszentelések alkalmával Szent István királyról is meg kell emlékezni, mivel ő nevéhez fűződik a magyar egyházszervezet és az egyházmegyék megalapítása...

APA MOST MEGHALT – CSALÁDI TRAGÉDIÁK ÍRJÁK LEVI ÉS BUBU SORSÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2019.03.25.


Amikor egy fiatal pár meghal, az súlyos tragédia. Ha a halálukkal két kisgyermeket hagynak váratlanul magukra, az a tragédián túl súlyos feladat az itt maradottaknak. Elmenekülni nem lehet, ilyenkor az egész család összefog, és minden tagjának szükségszerűen fenekestül felfordul az élete. Pláne akkor, ha az egyik gyermek középsúlyos értelmi fogyatékos, soha nem lesz képes ellátni magát. Viki és Miki álompár volt, szerelemben-szeretetben éltek együtt 18 évet. A nagyobbik fiukért nagyon megküzdöttek, utána szinte azonnal jött a kistestvér. Mindössze hét év adatott nekik a családi idillből. Szubjektív riport...

AZ UNIÓS TÁMOGATÁS JÓ RÉSZE VISSZAFOLYIK NYUGATRA, MÉGIS ELKÉNYELMESÍTI A MAGYAR CÉGEKET


G7
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2019.03.25.


Az Európai Unió azért lapátol támogatás formájában tömérdek pénzt a szegényebb, jellemzően keleti és déli tagállamokba, mert azok gazdasági felzárkózása összeurópai érdek lenne, azaz mindenki nyerne vele. Ez a közhelyszerű elmélet, ami papíron nagyon szépen mutat.

A támogatások most már hosszú évek óta jönnek, ám ennek ellenére alig látunk igazán jó példákat arra, hogy a magyar közepes méretű cégek közül helyi gyökerű, egyedi elképzelésekkel rendelkező, és főleg innovatív társaságok emelkednének ki. Igaz, hogy vannak kiváló pénzügyi mutatókat felmutatni képes vállalkozásaink, de a többségük nem tud elmozdulni a magasabb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások felé. Ahogy munkavállalói szinten is egyre nagyobb probléma, hogy nem tudunk kilépni az összeszerelő üzemek, a szalag melletti alacsony hozzáadott értékű munkák bűvköréből, vállalati szinten is hasonló a helyzet: a külföldi cégek magyar beszállítóira sem nagyon jellemző, hogy felfelé lépdelnének az innovációs létrán.

Olyan szakértőkkel beszélgettünk, akik testközelből látják ennek a vállalati körnek a működését, és most egy egyszerű példán mutatjuk be a magyar valóság egyik fő problémáját.

Egy fiktív, közepes méretű magyar vállalat lesz az alanyunk, amely lézervágó gépekkel dolgozik, a céget az egyszerűség kedvéért Magyar Kft.-nek nevezzük. Ez a tevékenység általánosnak mondható a közepes vállalatok körében, sokan foglalkoznak ilyesmivel, hiszen ezekkel a gépekkel vágják (gyártják) a különféle berendezések fém vagy műanyag alkatrészeit.

A munkához szükséges legjobb lézervágók alsó hangon nettó 300 millió forintba (körülbelül 1 millió euróba) kerülnek, de szerencsére a Magyar Kft. ügyesen pályázik az uniós támogatásokra, és a bekerülési költség 50 százalékát pályázatból fedezi.

Lézervágót sajnos magyar vállalatok nem gyártanak, ezeket a gépeket többnyire Németországból (vagy egy ázsiai gyártó európai forgalmazójától) szerzik be a magyar cégek, és ebből rögtön az is következik, hogy nem csak a támogatás áramlik vissza Nyugat-Európába, de a teljes összeg, vagyis az önerő és az esetleg felvett hitel is oda kerül. Ez azonban csak mellékszál, az égvilágon semmilyen probléma nincs vele, hiszen a gép nálunk fog dolgozni, magyar családoknak ad megélhetést. Végső soron pedig arra is joggal számíthatnánk, hogy a gép segítségével szerzett bevételekből a Magyar Kft. idővel növekedni tud, esetleg saját, egyedi szolgáltatásokat fejleszt, és terjeszkedni fog a piacon...

HA NEM AZ OROSZOK, AKKOR EZ A GRAFIKON

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2019.03.25.
...térjünk át a Bloomberg grafikonjára, ami azt mutatja, hogy 1946 és 1980 között (fekete vonal) az amerikai lakosság szinte teljes egészének a jövedelme megduplázódott. Kivéve a leggazdagabbakat, akiké valamivel szerényebb mértékben növekedett. 1980 és 2014 között viszont (piros vonal) az amerikaiak közel fele egy centtel nem lett gazdagabb, míg a legfelső 1 százalék egészen hihetetlen tempóban gyarapodott.

Most, hogy befejeződött Mueller különleges ügyész vizsgálata, és hála istennek tényleg nem az oroszok a felelősök, tovább lehet gondolkodni a valódi okokon, amiknek köszönhetően egy ilyen csodálatos ország egy ilyen iszonytató alakot választott meg elnökének. Szerencsére ez a gondolkodás már jó ideje folyik, és egyre több jel mutat arra, hogy a valódi okokat azokban a számokban kell keresni, amiket ez a fenti grafikon ilyen látványosan összegez.

Úgy tűnik, hogy az 1980-as évek elejétől kezdve Amerikában valami csúnyán félrecsúszott. Ronald Reagan elnökségével kezdve az amerikai politikai-gazdasági elit, miközben arról papolt, hogy a szabad piac és a kapitalizmus milyen igazságos, mindent elkövetett azért, hogy ez a továbbiakban ne legyen így. A II. világháborút követő össztársadalmi gyarapodást ügyes, ám aljas módon elcsatornázták a leggazdagabbak felé. A világ legfairebb országát unfairré tették, és ezt a folyamatot a későbbi kormányok, demokraták és republikánusok egyaránt, sem akarták vagy tudták visszafordítani. Ahogy Warren Buffet, a világ és egyben Amerika harmadik leggazdagabb embere megfogalmazta 2011-ben: „Húsz évig tartott az osztályharc, és az én osztályom nyert”.

Már Barack Obama és az ő, változást (CHANGE!) ígérő 2008-as kampánya is arra épült, hogy Amerikában valami elromlott, Trump „Tegyük Amerikát ismét naggyá!” jelmondata pedig végképp azt sugallta, hogy valamit, ami elveszett, vissza kell szerezni. Az amerikai választók jelentős része pedig, még ha nem is volt tökéletesen tisztában azokkal a számokkal, amiket a Bloomberg grafikonjához felhasználtak, pontosan ezt érezte. Hogy míg az apja nagyobb házba tudott költözni, mint a nagyapja, ő azt sem tudja, mikor tud bármilyen saját otthont venni, nemhogy olyan szép kertes házat, mint amilyenben felnőtt.

Trump pont jókor jött, hogy ezeknek a kiábrándult és egyre dühösebb embereknek legyen kire szavazniuk. Elnökké választására a nekem legszimpatikusabb magyarázatot Martin Gurri adta, aki szerint Trump olyan talált tárgy, mint Marcel Duchamp híres piszoárja. Pont a keze ügyébe esett annak, aki szét akarta valamivel zúzni a rendszert. Ráadásul itt nem csak egy izgága francia zseni akarta a művészeti konvenciókat darabokra törni, hanem egy 330 millió lakosú ország jelentős része a teljes politikai-gazdasági berendezkedését, így a rombolás még látványosabb volt.

Van azonban a Bloomberg-grafikonnak egy másik olvasata is, ami szintén jól magyarázza Trump elnökségét. A dollármilliárdos Trumpot a jobb felső sarokban látható piros pötty képviseli, az amerikaiak leggazdagabb 0,001 százalékával együtt. Abban a piros pontban, ahova Trump született, nem az egykori amerikai álomnak megfelelően felküzdötte magát, mindenki gyakorlatilag érinthetetlen. Ha a fekete vonalon bárkinek annyi sötét ügye lett volna, mint Trumpnak, nemhogy elnök nem lehetett volna, hanem talán szabadlábon sem maradhatott volna. Mi sem demonstrálja szebben, hogy Amerika unfairebb hely lett 1980 óta, mint hogy Trump, ez a maffiózókkal üzletelő sittes New York-i ingatlanfejlesztő soha nem ütötte meg a bokáját...

ÖT ÉVE ADTÁK ÁT, DE MÉG MINDIG DRÁGUL A 4-ES METRÓ, A KORMÁNY KÖZELÉBEN IS KERESNEK RAJTA

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.03.25.


Körülbelül 23 milliárd forinttal lett drágább átadása óta a 4-es metró, amelyből csaknem 12,5 milliárdot kártérítésekre kellett kifizetni. Közben a Fidesz által minden idők legnagyobb korrupciós botrányaként emlegetett ügyön a kormány közelében is jól járnak. Az alagútfúró konzorciumot a nyilvánosság kizárása mellett zajló eljárások egy részében nem más képviseli, mint Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája. A 24.hu értesülései szerint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda vezényletével az alagútépítő társaság tavaly év végén újabb kártérítési pert indított a BKV ellen. A tét 35 millió euró, azaz további 11 milliárd forint, ekkora összeg esetében pedig vélhetően az ügyvédi sikerdíj sem lehet csekély.

Bár 2014 márciusában, azaz 5 évvel ezelőtt adták át a budapestieknek a meglehetősen mostoha körülmények közt megépült 4-es metrót, az építkezést végző kivitelezőkkel folytatott kártérítési pereknek máig nincs vége.

A 24.hu megtudta, hogy BKV Zrt. csaknem 12,5 milliárd forint kártérítést fizetett ki a bírósági eljárások eredményeként, ráadásul több per még folyamatban van.

Ezzel együtt a 4-es metró – átadása óta – körülbelül 23 milliárd forinttal lett drágább. Az összeg a kártérítési perek mellett a kormány jóváhagyásával kötött megállapodásokra, valamint a beruházásáért felelős DBR Metró Projektigazgatóság fenntartására ment el. A számla pedig bizonyosan még ennél is magasabb lesz.

Az 5 éves évforduló alkalmából a főváros tulajdonában álló BKV Zrt.-hez fordultunk közérdekű adatigényléssel a kártérítési perek állásáról érdeklődve. Válaszukból kiderült, hogy
- összesen 47 kártérítési per indult a közlekedési társaság ellen.
- A perek közül 40 zárult le, 7 van folyamatban.
- Az eljárások többsége – 38 per – a nyilvánosság teljes kizárása mellett választottbíróság elé került.
- A BKV 31 esetben fizetett kártérítést, összesen 12 milliárd 348 millió forintnyi közpénzt.
- 17 per a BKV teljes vagy részleges pervesztességével zárult.
- 13 eljárás a közlekedési társaság teljes vagy részleges pernyertességével ért véget.
- 5 eljárás ítélet nélkül megszűnt.
- 3 esetben a pernyertesség aránya 50-50 százalék.
- Mindössze 2 per zárult egyezséggel.

A 4-es metró összköltségvetését egyébként 2012 végén 452,5 milliárd forintban állapították meg, és ebből a keretösszegből 67,5 milliárd forintot különítettek el a vállalkozókkal folytatott vitákra. Ebből – a tartalékkeret levonásával – 385 milliárd forint projektköltség adódik. Mint arról beszámoltunk, a 67,5 milliárd forintos keretet tavaly nyáron 38 milliárd forintra csökkentették a projekt lezárásáig várható szerződéses kifizetések alapján.

Utóbbi összegből fogyott el körülbelül 23 milliárd forint, tehát körülbelül 15 milliárd forint áll még rendelkezésre a folyamatban lévő perekre. Nem kizárt, hogy szükség is lesz az összegre, mert bár a még zajló eljárások a nyilvánosság teljes kizárása mellett, főként a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (MKIK) mellett működő választottbíróság előtt folynak, néhány részletet sikerült kideríteni a folyó ügyekről...

A SVÉD LÉT ELVISELHETETLEN KÖNNYŰSÉGE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Bandirepublic
2019.03.25.


Még akkor is, ha az ember sikeresen beilleszkedett külföldön, egy idő után elkezdhet másként nézni Magyarországra. Ezt kezdte érezni a mai poszt szerzője, Bandirepublic is, akiben a 40-es évei elején elkezdett felértékelődni a haza, a család, a barátok, az anyanyelv szerepe.

„Hét éve élek Stockholmban a családommal. Kívülről nézve mindenünk megvan. A svéd főváros csodás, az emberek kedvesek, a gondolkodásmódjuk nyitott, pozitív értelemben véve tombol a multikulti. A kiköltözésünk előtt még álmomban sem mertem volna többet kívánni ennél.

Közben a 2010-es években Magyarország deklaráltan lelépett a liberális demokrácia útjáról, sok külföldön élő magyar – velem együtt – aggódva szemléli az otthoni fejleményeket.

Az elsős kislányunknak teljesen magától értetődő, hogy itt azonos neműek is házasságot köthetnek. Ezzel párhuzamosan a bezzeg a svédek! blogomon kaptam olyan kétségbeesett anyukától levelet, akit azért nyomasztanak az óvodai pedagógusok, mert a kisfiának hosszú a haja, és ez „beteges”.

Nyilván személyes preferencia kérdése, hogy kinek melyik környezet tetszik jobban, de én nagyon hálás vagyok azért, hogy a gyerekünk Svédországban cseperedik és szívja magába az alapvető értékrendet. .."...

ROSSZ IRÁNY

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BAUER TAMÁS
2019.03.22.


...A Fidesz politikusai rendszeresen büszkélkednek azzal, hogy egész Európában Magyarországon a legmagasabb a családtámogatási kiadások aránya, és hogy ez 2010 óta közel duplájára emelkedett. (A kiadásokba természetesen az adókedvezmények révén elmaradó bevételeket is bele kell számolni.) Vajon biztos-e, hogy helyesen teszi a magyar állam, hogy más civilizált államoknál nagyobb mértékben vet ki adókat, illetve takarít meg kiadásokat más területeken (egészségügy, oktatás, munkanélküliek, rokkantak és szegények ellátása) abból a célból, hogy a gyermeket vállalókat adókedvezménnyel, adóelengedéssel, lakás- és gépjárművagyon juttatásával jutalmazza? A magyar nyilvánosságban magától értetődőnek szokták tekinteni, hogy helyesen teszi, az ellenzék sem kifogásolja. Holott ez korántsem magától értetődő. A kormány – a pénzügyminiszter és az innovációs és technológiaügyi miniszter aláírásával – éppen most adott ki versenyképesség-növelési programot, amelyben megismétli azt a közkeletű megállapítást, hogy a magyar állam a hasonló fejlettségű országokhoz képest jóval több pénzt vesz el és csoportosít át, és ez gátolja a gyorsabb gazdasági növekedést. Ennek a helyes megállapításnak arra kellene késztetnie mindenkit, hogy minden állami kiadással kapcsolatban feltegye a kérdést: vajon indokolt-e?

Az Orbán-kormány baloldali ellenzéke (például Szabó Tímea határozati javaslatában a Párbeszéd), elfogadva a gyermekvállalás állami támogatásának szükségességét, azért bírálja Orbán akciótervét, mert az a tehetősebbek gyermekvállalását jutalmazza támogatásokkal, és diszkriminálja a szegényeket, elesetteket, saját lakás- és autóvagyonhoz jutni nem képeseket. Ez helytálló kritika, még ha nem megy is eléggé messzire.

Gyurcsány Ferenc továbbmegy: rámutat, hogy az Orbán-kormány „családpolitikája” sikertelen, hiszen nem volt képes növelni a születésszámot, megállítani a népességfogyást. Arra következtet, hogy a már megszületett gyerekek – és szüleik – megélhetésének, egészségügyi ellátásának, oktatásának feltételein, vagyis az általános életkilátásokon kell inkább javítani. Gyurcsány ellenvetése összhangban van azzal a hazai tapasztalattal, hogy a népesedéspolitikai intézkedések jobbára csak átmenetileg váltják ki a születésszám növekedését, azután nagyjából visszaáll az eredeti trend. Hasonlóképpen a válságok, megszorítások, kiváltképpen pedig háborúk idején a születésszám csökken, azok után pedig szintén többé-kevésbé az eredeti trend áll vissza. A trend pedig a születésszám – illetve ami mögötte meghúzódik, a nők termékenysége – hosszú távú mérséklődése a gazdasági fejlődéssel, az életszínvonal emelkedésével. Arra is érdemes emlékeztetni, hogy a gyermekvállalás nemzetközileg kiemelkedő magyarországi támogatása nem „térül meg” a más országokhoz képest magasabb születésszámban...


KÖVÉR LÁSZLÓ: ÉN SZOCIALISTÁNAK TARTOM MAGAM

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.03.25.


Sokat gondolkodtam azon, vajon mi a baj velünk? Miért nem szeretnek bennünket. Hiszen tulajdonképpen nem csináltunk semmit…Aztán rájöttem, hogy mi a gond: mi azt mondjuk, amit gondolunk...

…Az egyik legfontosabb probléma velünk az, hogy állítólag szocialista-, sőt kommunistaellenesek vagyunk. Ez nem igaz. A Fidesz nem ideológiai alapon szerveződött szervezet, a Fidesz olyan mozgalom, amelynek a soraiban a lehető legkülönfélébb ideológiájú politikai nézeteket valló emberek és csoportok vannak jelen. Én szocialistának tartom magamat. Ennek alapján azonban nem érzem feljogosítva magamat arra, hogy ezt mástól is megkövetelhessem. Számomra ugyanis a szocializmus alapértéke a tolerancia, amely magában foglalja mások politikai meggyőződésének tiszteletben tartását.”

(Kövér László köszöntője a Fidesz első kongresszusán, 1988. október elsején.)

AGGÓDIK AZ MNB, TÖBBSZÖRÖSÉBE KERÜLHET A BANKOLÁS - MÁRA ELSZÁLLT A NAGY FELÜGYELETI SZIGOR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.25.


A jelenlegi akár 5,5-szeresét is kifizethetik majd a sok átutalást indító banki ügyfelek – derül ki a jegybank honlapján megjelent cikkből. A parlament előtt levő egyik jogszabály nagyot változtathat a helyzeten, de jelen állás szerint csak akkor, ha a bankok is úgy akarják.

A magyar lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége európai összehasonlításban a tranzakciós illetéket kiszűrve is kimagasló – állapították meg korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent tanulmányban. A problémát a szakemberek egy cikksorozat keretében is körbejárták. A legfrissebben megjelent írásban (ez itt található) a szerzők azon aggódnak, hogy ha maradnak a jelenlegi árazási viszonyok, akkor az azonnali átutalás miatt élénkülő utalási forgalom a mostani többszörösére növelheti az ügyfelek banki költségeit.

Az átlagos jövedelműek és a tehetősebbek díjterhelése is – számoltuk ki a tanulmány adatai alapján – mintegy öt és félszeresére emelkedhet. Kérdés persze – tesszük hozzá - mennyire reális, hogy a mostani magas díjak mellett ilyen mértékben megugorjon a tranzakciók száma. Meg is válaszoljuk a kérdést: semennyire. A jegybank nyilvánvalóan éppen azon aggódik, hogy a mostani körülmények között nehéz lesz nagy sikertörténetnek beállítani az azonnali átutalások nyári indulását.

Mint le is írták: különösen a személyek között most még döntően készpénzben zajló kisebb összegű fizetések, számlafizetések és kereskedelmi fizetések terén rejlik jelentős potenciál az azonnali fizetés alkalmazásában. Nyilvánvaló viszont, hogy pont az elektronikus fizetések a kisebb összegű használatát hátráltatja leginkább a tranzakció alapú árazás és a minimumdíjak használata. Az árazási anomáliák a hazai pénzforgalom szempontjából azt eredményezhetik, hogy hiába áll majd rendelkezésre egy 21. századi, nemzetközi összehasonlításban is a legmodernebbek közé tartozó infrastruktúra, kihasználtsága elmarad majd az optimálistól.

Miként hat(hat) a tranzakciós illeték változtatása?
...
ITT OLVASHATÓ

PÁRHUZAMOS VALÓSÁGOK: MIBEN TART ELŐBBRE SZERBIA, MINT MAGYARORSZÁG?

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: NÉMETH ANDRÁS
2019.03.25.


Az uralkodó elit leépíti a demokratikus intézményrendszert, a közbeszerzések segítségével teletömi pénzzel a barátok és üzletfelek zsebét, s korlátozza a sajtószabadságot. Az ellenzéki pártok többsége pedig összefog, és négy hónapja hétről hétre úgy visz ki tízezreket tüntetni a főváros és a vidéki települések utcáira, hogy nem kerülnek elő a pártzászlók, a tüntetések között pedig nem ekézik egymást a tisztességes választásokat követelő pártvezetők. Ez Szerbia, 2019 tavasza.

„Ebben a szakaszban össze kell fognunk, a legfontosabb Alekszandar Vucsics államfő korrupt és diktatorikus rezsimjének a megdöntése. Utána majd ráérünk versenyezni egymással” – mondta a hvg.hu-nak a szombati belgrádi ellenzéki tüntetés egyik résztvevője, Milena Sztojkovics. (A tüntetésről szóló hétvégi riportunkat ide kattintva olvashatják el.)

Ugyanezt mondták a felszólalók is, akik egyben azt is bejelentették, ha Vucsics nem mond le, nem nyitja meg a köztévét és rádiót az ellenzék előtt és nem ír ki 60-90 napon belülre előrehozott parlamenti választást, akkor április 13-án országos tüntetést rendeznek Belgrádban...

ORSZÁG A KÁOSZ SZÉLÉN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.25.


Hányingertől ölelt boldogsággal tapasztalhattuk meg tegnap, hogy a kis tökös utcai harcosunk (úgymint OVM) hazatért, és újólag szólott az övéihez az éteren át: “Meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle “ilyen civil szervezetek” irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában.”

Ezt hozta nekik az iszapból megint. Ha mókás kedvemben volnék, akkor egy jó pszichiáter gondosságával, egyben az AE Bizottság tánczenekar kis színesével állítanám fel a lehangoló diagnózist, miszerint ennek “dagdugó, varázslólekvár, minden számít, semmi sem használ”. Ámde se nem tánczenekar nem vagyok, tudós doktor meg pláne nem, így a szomszéd Józsi köznapi bizonyosságával állapítom meg csupán egészen egyszerűen, ámde plasztikusan, hogy hülye ez.

A helyzet viszont ennél sokkal tragikusabb, mert ez nem szimpla degeneráltság, hanem gonoszság a köbön, cipollai játék a hívők egybites lelkével, valamint a néppárti vizsgáló bizottság ítéletével is. Olybá tűnik ugyanis, ez az eszement tényleg ráhajtott arra, hogy kihajítsák őt és a tetves pártját a csoportosulásból, s akkor mondhatja majd, hogy őt itt nem látják szívesen egyáltalán, és az országot, s benne veled, nyájas olvasó, és mind a sok emberekkel kivonja az Unió fennhatósága alól, mert az zavarja őt a kisded játékaiban.

Van az őrültségbe ojtott diktátori egyedfejlődésnek egy szakasza, amikor már a külvilág, párt, ország, emberek egyáltalán nem számítanak, csupán a félrecsúszott eszmék és az egyéni ambíció, amely küldetésessé válik. Hitler ezer éves birodalmat akart építeni az ő árjáinak, ez a mi zsebcézárunk keresztény vesztőhellyé formálná az országot, ha akarják azt a benne lakók, ha nem. Ez az agymacskája, amivel megdögöleszti az országot minden akadályok ellenére, felettébb kitartóan és biztosan.

Az elfuserált piktor is eljutott oda, hogyha az ő népe nem érti a nagyságát meg a céljait, akkor méltatlan az életre, és fölégette az egész országot. Ehhez neki tizenkét évre volt szüksége, a mi pokolra szállásunkból is eltelt már kilenc, és a magam részéről döbbenettel vegyes érdeklődéssel figyelem, itt is lesz-e apokalipszis, és olybá tűnik, hogy igen. Voltaképp a huszonnegyedik órában vagyunk a teljes összeomlás előtt, mert az uniós választások után itt kő kövön nem marad...

ORBÁN EGY NAP UGYANOLYAN JELENTÉKTELEN POLITIKAI FIGURA LESZ, MINT 25 ÉVE VOLT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.25.


- A Fdesz megbukhat, ha nem tud jólétet nyújtani a lakosság többségének 

- A Rogán-művek még azt is megszabja a közeli média számára, milyen kulcsszavakkal kell propagálni a kormánypolitikát

- Orbán ugyan gazsulál a német autógyáraknak, de a CEU ügyében megy tovább a ködösítés

The Times

A kommentár azt tanácsolja, hogy senki se értse félre Magyarországot, amely éppen az önelemzés és az áldozatiság felé sodródik a rettenetes 20. század után és nem csupán az EU-val van baja. Persze az ország mind inkább boldogtalan és illiberális. Orbán pedig mára az EU legféktelenebb és megosztóbb szereplője lett. A keresztény Európa önjelölt megmentője a rabló muzulmán hordákkal, illetve a zsidókkal szemben, akik szerint szerinte rátámadnak a földrészre, miközben az unió tétlenül szemlélődik. Újra meghatározta a nacionalista „erős ember” fogalmát, mint a nép demokratikus akaratának megtestesítőjét. Olyanok bűvölik el, mint Trump és Putyin. A Fideszből a konzervatív nacionalizmus és az urambátyám-kapitalizmus pártját csinálta. Belenyúlt az antiszemitizmus pöcegödrébe, hogy támadja Soros Györgyöt. És közben Brüsszel tényleg csak állt és nézett.

Ezek után néhány európai vezető úgy döntött, hogy ami sok, az sok. Ám szégyen, hogy a Néppárt a felfüggesztés okai között nem említette Soros gyalázását. Könnyű persze gúnyolódni Orbán stílusán, de nem szabad túlbecsülni, vagy démonizálni a politikust. Azt jelképezi, amitől Magyarország szenved. A rendszerváltás egyik nagy rejtélye, hogy a magyarok miként tudták elfuserálni a folyamatot, hiszen a rezsim ma kevésbé demokratikus, ugyanakkor megosztottabb, mint a Fal leomlása utáni időkben volt. Az elszalasztott lehetőségért részben a szörnyű múlt századot lehet okolni. A két háborút, Trianont, a kommunista uralmat, továbbá azt, hogy a független szellemet és a nemzeti érzést szovjet csapatok taposták el 56-ban. Az uniós csatlakozás sem segített, hogy visszaszerezzék.

Orbánt és Kaczynskit összeköti a migráció és az EU értékeinek elutasítása, de ettől még nem az unióellenesség a legfőbb jellemzőjük. Brüsszel sokkal keményebb volt Varsóval, mint Budapesttel. Vannak bizonyos elvek, amelyek kapán nem lehetséges a kompromisszum. Ám Magyarországon és Lengyelországban a harcok nem Európáról, hanem arról szólnak, hogy milyen országot akarnak. A két vezetőnek sok a támogatója, de sok az ellenzője is. De lehet, hogy a két kormány csupán átmeneti jelenség. Az igazi próbakő az lesz számukra, képesek-e népszerű reformokat végigvinni és gazdasági jólétet teremteni. Nem rombolták le a demokráciát. Orbán egy nap a szavazópolgárok jóvoltából politikusként visszasüllyed arra szintre, ahol 25 évvel ezelőtt volt.

Die Welt

Orbán most éppen a brüsszeli „buborékot” szidja, vagyis folytatja a támadásait az EU ellen, noha kizárták a néppárti frakcióból. Azzal vádolja a brüsszeli bürokrata elitet, az teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal. Eközben az EPP vizsgálja, hogy a magyar kormány politikája összhangban van-e még az európai és konzervatív értékekkel. A politikus ennek ellenére az állami rádióban arra szólította fel a magyarokat, hogy mutassák meg: az történik az országban, amit ők akarnak, és nem Brüsszel szava számít. Mint emlékezetes, a felfüggesztést kimondó határozatban a pártcsalád azt követelte, hogy Orbán vessen véget a kampánynak az EU-val szemben. Ám alighanem pontosan a Néppártot vette célba a miniszterelnök, amikor most balra sodródó, illetve húzó pártokról beszélt. A hatalom által ellenőrzött sajtó egyre-másra azzal vádolja saját strasbourgi frakcióját, hogy az kiszolgálja a baloldalt és a liberálisokat.

Die Zeit

Az illetékes szóvivő nem kívánta kommentálni Orbán Viktor vasárnapi rádiónyilatkozatát. Azt mondta, hogy a politikus szavai önmagukért beszélnek. Az újság emlékeztet arra, hogy a Néppárt azért fagyasztotta be a Fidesz tagsági jogait, mert a magyar kormány aláásta a jogállamot és a demokráciát, továbbá plakátkampányt folytatott Juncker és Soros ellen. A hirdetéseket ugyan leszedték, de a miniszterelnök most mégis azt mondta: Brüsszelben egy kicsit dühösek, mert lelepleztük az EU üzelmeit. A hatalomnak pedig kötelessége tájékoztatni az embereket arról, mit forral az unió. Nem szabad engedni, nem szabad félni, mert az ellenfél támad, miután kiderültek a tervei...