2020. május 23., szombat

RÁADÁS: ROBOTIKA 1-3. RÉSZ

INDEX / ISKOLATÉVÉ
Szerző: JÁMBOR KORNÉL
2020.  Mire jó a legórobot? - Iskolatévé: 
  robotika, 1. rész

  Az adásból megtudhatjátok:


  - Milyen robotokat használ az emberiség?
  - Hogyan alakult a legórobotok történelme?
  - Milyen készségeket fejlesztenek ezek az 
  robotika: 2. rész

  A mai órán a következőkről esik szó:


- Melyek a tízéves kortól ajánlott Mindstorms EV3 robotkészlet tartozékai?
- Hogyan működik a robot távirányítása?
- Hogyan kommunikál velünk a legórobot?
- A robotépítés lépései: tervezés, építés, programozás
- Portok a szenzorok és a motorok bekötése
- Hogyan irányítsuk a robotot telefonnal?

Kódoljuk a legórobotot - Iskolatévé: robotika, 3. rész

Az adásból megtudhatjátok:


- Hogyan működik az EV3 program?
- Hogyan tudjuk mozgásra bírni a robotunkat?
- Az apró hibákat hogyan tudjuk kijavítani?RÁADÁS: RASBERRY PI ÉS PROGRAMOZÁSA

INDEX / ISKOLATÉVÉ
Szerző: KANGYERKA ANDRÁS
2020.  Hogy mi is az a Rasberry Pi? - 
  Iskolatévé, Raspberry Pi: 1. rész

Az adásból megtudhatjátok: - A Raspberry Pi felépítését, képességeit,
csatlakoztatható perifériáit
- Milyen nyelveken lehet kódolni rajta?
- Miben más, mint egy általános pc?


Az órán kiderül, hogy:
- Milyen a Raspberry-n futó Python program felépítése. - Hogyan döntsük el, hogy kimenet vagy bemenet? - Hogyan állítsunk le mindent a programkódban, ha jót akarunk magunknak?

A Raspberry Pi szenzorai - Iskolatévé, Raspberry Pi: 3. rész

Az adásból megtudhatjátok: - Hogyan illesztünk egy egyszerű nyomógombot a Raspberry Pi-hoz? - Milyen programmal tudjuk ezt a gombot használni? - Hogyan mérjük meg a hőmérsékletet egy Raspberryvel?

UTÓPIA – 2. RÉSZ (INNENTŐL DISZTÓPIA)

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.05.23.


Utópia (1. rész)

Szerette ezt a lakást. Fent lakott a Táncsics utcában, a Vár keleti részén, ahol az igazi elit élt. Férje a propaganda minisztériumban dolgozott, ő maga már régóta luxusfeleségnek számított. Reggel 9 óra volt, a nap besütött a hatalmas nappaliba, az okos cyberrendszer észlelte a nap beeső sugarainak dőlésszögét, és ennek függvényében állította az üveg sötétítését. Nem volt fényáradat, a függöny és a reluxa már a ’30-as években teljesen kiment a divatból, így a modern lakásokat eleve ezzel a rendszerrel tervezték.

A miniszterelnök veje nyerte az rendszer országos telepítésére kiírt közbeszerzést, így gyakorlatilag az ő cége szerelte ezt a rendszert mindenhol. Természetesen nekik nem került ez semmibe, mert a férje jó kapcsolatban volt a családdal, így elintézték okosba’, ahogy a férje szokta mondani. Ez a lakás az örökségvédelem része volt, de átírták úgy a törvényeket, hogy hozzá tudjanak nyúlni az átalakítás miatt. Az ablaküvegek golyóállóak, a falak hangszigeteltek, a ház teljes egészében lehallgatásvédett volt. Május 30-a volt, másnap a nagy születésnapi ceremónia miatt mindenki készülődött, hiszen 75 éves lesz a vezér. Főleg itt a Várban bolydult fel az élet, 3-as szintű biztonsági protokoll lépett érvénybe már több napja, folyamatosan köröztek az arcfelismerő drónok, állig felfegyverzett NVH-sok járőröztek minden utcában, sőt, 3 harci helikopter is pásztázta a vidéket...

10 ÉVES FIDESZ-URALOM UTÁN, MA KÖZEL 500 EZER GYERMEK ÉHEZIK

HÍRKLIKK
Szerző: TÓTH BERTALAN
2020.05.23.  A járvány nyomában járó szociális és 
  megélhetési válság több százezer 
  családot tesz próbára. Akinek volt 
  tartaléka, mára felélte. Eddig is több 
  mint 3 millióan éltek a szegénységi 
  küszöb alatt, most ez még további 
  százezrekkel növekszik!

  Mit tesz a magyar kormány ebben a  

  helyzetben? Segít állampolgárainak talpon 
  maradni? Emeli a nyugdíjakat, 
  legelsősorban a szégyenletesen alacsony 
  kisnyugdijakat? A családok túlélése 
  érdekében növeli a családi pótlékot, a 
  GYES-t, a GYET-et? Az állásukat 
  elvesztőknek könnyen hozzáférhető bérpótlást ad, mint Európa minden más országa? Emeli Európa legrövidebb, 3 hónapos munkanélküli időszakát 9 hónapra, a pár tízezer forintos ellátást garantáltan legalább havi 100 ezer forintra?

Eltalálták – mindezt nem teszi...


Ehelyett herdálja, égeti a közpénzt ezerrel: yachtkikötőket vásárol a Balatonon, focit támogat idehaza és külföldön, újabb stadionokat épít, újabb 82 milliárdot ad egy olyan vasútvonalra, amely a magyaroknak nem hajt hasznot, megvásárolja a veszteséges Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől, a saját embereinek utal százmilliókat, milliárdokat, és hordja szét a nemzeti vagyont, további kastélyokat, ingatlanokat játszva át a haverok kezére...

38 ÉVESEN KAPOTT EGY KENYÉRSÜTŐT, AZÓTA A MAGYAR GASZTRONÓMIA ÚTTÖRŐJÉVÉ VÁLT

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.05.23.Libor Marcsi élete látszólag nem sokban különbözik egy átlagos magyar háziasszonyétól. Gondoskodik az iskolás gyerekeiről, vezeti a háztartást, délelőttönként süt-főz, délután pedig elmegy családjával sétálni makói otthonuk környékén. Imád a konyhában tevékenykedni, a végeredményről pedig alkalmanként megoszt egy-egy képet a Facebookon.

Ami mégis különlegessé teszi, hogy bejegyzéseire akár több ezren reagálnak, közel százezer követője van, és saját magát képezve az ország egyik legismertebb gasztrobloggere lett Limara néven. Amikor bő tíz évvel ezelőtt az elsők között kezdett kenyérsütésről és péksüteményekről blogolni, alig néhány ember készíthetett otthonában kenyeret.

Részben Marcsi hatására mostanra rengetegen próbálkoznak kenyérsütéssel otthonukban, az elmúlt hetek bezártsága miatt pedig százezrekkel nőtt a számuk. Hetekig lehetetlen volt élesztőt vásárolni a boltokban, a Google keresőjében pedig a kenyér receptje kiütötte az elmúlt két év legkeresettebb ételét, a csirkemellet és a frankfurti levest.

A karantén egyik sikerkönyve Libor Marcsi Limara péksége című könyve lett, amelynek három-négyszeresére nőttek az eladásai a Libri szerint. „A válsághelyzetben minden második ember kenyérsütéssel próbálkozik” – mondta Marcsi. Követői folyamatosan bombázzák kérdésekkel, naponta több órát tölt el a válaszokkal...


NEM RADIKÁLIS, HANEM PSZICHOLÓGUSI SZEMLÉLET A HOMOSZEXUALITÁSRÓL

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM 
- KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: RUTAI LILI
2020.05.23.


Hogyan lehet a vallást és a homoszexualitást egyszerre átélni? Hogy dolgozza fel az ember ennek a két tényezőnek együttállását, mennyiben értékeli át egyiket a másik alapján? És végül: a folyamatban milyen más emberi értékek sérülnek, milyen neurotikus tünetek jelentkezhetnek? Ilyen kérdésekre válaszol dr. Ritter Andrea szakpszichológus nemrég megjelent könyve, ami egy valós páciens esetét mutatja be.

A könyv főszereplője a harmincas éveiben járó Tamás, aki meleg és vallásos – ezt a két tulajdonságot pedig nem tudja összeegyeztetni, ezért kényszeres tüneteket produkál, hipochonder és túlérzékeny. Azért, hogy megfejtsék a kettősség okát és a megtalálják a megoldást ezekre a problémákra, a páciens és a szakember különböző pontokat boncolganak együtt: a múlt, a család, a félelmek és a bizalom témakörét.

Dr. Ritter Andrea: El(ő)bújás – Egy meleg férfi útja az önelfogadásig
2020, HVG Könyvek
133 oldal, 2500 Ft


A szerző Tamás történetén keresztül mutatja be, hogy a melegségnek, a kisebbségbe tartozásnak milyen hatása lehet egy ember életére – de ezen kívül rengeteg más pszichológiai jelenséget is behoz: a transzgenerációs traumákat és az érzelmi bevonódást is megmagyarázza például. Leírja az LMBTQ+ mozaikszó történetét és jelentését, a melegek történelmi szerepét a társadalomban, és a rájuk vonatkozó törvényeket a világban. Rengeteg könyvet és filmet idéz, vagy ajánl azoknak, akiket érdekel a téma...

„ERŐSEBB BEAVATKOZÁSRA KÉSZÜL A KORMÁNY” - INTERJÚ KINCSES GYULÁVAL, AZ ORVOSI KAMARA ELNÖKÉVEL

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2020.05.23.A belügyminiszter biztató jelzéseket adott, amikor az orvosbérek emeléséről esett szó – idézte fel a találkozót Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A belügyminiszter sorra egyeztet az egészségügy meghatározó szereplőivel, akiktől szakmai anyagokat is bekér. Mi lehet a célja Pintér Sándornak? 


Azt látjuk, hogy a belügyminiszter nem csak az orvosi kamarával, de más szervezetekkel, meghatározó szereplőkkel, köztük az egészségügy véleményvezéreivel széles körben konzultál. Láthatóan ezt valamilyen miniszterelnöki jóváhagyással teszi. Az is köztudott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is belevágott egy hasonló feladatba, munkacsoportokat hoztak létre, ott is készül valamilyen megújítási koncepció. Ebből számomra az következik: van kormányzati szándék arra, hogy végre történjen valami az egészségügyben. Egyébként már tavaly karácsony előtt megjelent egy kormányhatározat, ami jó néhány feladatot adott az ágazat átalakításával kapcsolatban a kabinet néhány tagjának. Akkor az Emmi-nél el is kezdődött valamiféle munka, amibe még a kamarát is bevonták. Csak aztán a járvány elleni védekezés került a fókuszba. Most úgy tűnik, hogy a járványhelyzet felerősítette problémákat, és a kormány vélhetően erősebb beavatkozásra készül. 

Azért csak van valamiféle sejtése, hogy mi a célja Pintér Sándor kéréseinek, kérdéseinek. 

Miniszter úr az egyértelműen közölte, hogy a járvány rávilágított arra, jöhetnek olyan krízishelyzetek, amikor az egészségügy reagáló-, stressztűrő képessége, a működés megőrzése nemzetbiztonsági kérdéssé válik. Azt gondolom, ezért kezdődött el a munka pont a Belügyminisztériumban. De a miniszter úr azt is mondta, az a munka, amit ő csinál, arról szól, hogyan lehet a járvány után egy fenntarthatóbb, minőségi szolgáltatást nyújtó, ugyanakkor a járványhoz hasonló kihívásokra gyorsan és problémamentesen reagáló egészségügyi rendszert kialakítani. Egyértelmű, hogy erről tárgyalni akar a kormány, és a miniszter úr ehhez készít javaslatot. De ennek az előterjesztésnek a célját, szerkezetét nem ismerjük. 

Nem is volt kíváncsi, hogy miért pont egy rendőrminiszter kérdezi az orvosi kamarát? 

A kíváncsiságom mellett van önfegyelmem is. Mióta vírushelyzet van, ötször voltam Pintér Sándornál. Mindig a megadott időpontban nyílt az ajtó, és kijött a miniszter. Ebből következik, hogy neki negyedórára, félórára van beosztva az ideje, és azt tartja. Nincs beszélgetés, ő hív, hogy ezt vagy azt kéri a kamarától, hajlandók vagyunk-e erről írni. 

Nem unja még a reform-koncepciógyártást? A rendszerváltás óta készít már reform-terveket. A mostaniaknak mi értelmét látja? 

Félreérti a helyzetet: mi nem egészségpolitikai koncepciót írunk. A belügyminiszter konkrét témákban kérte az orvosi kamara véleményét. Ehhez viszont „üres papírt” adott, nem volt elvárás a megrendelésben. Nyitott kérdéseket tett fel konkrét ügyekről, például arról, mit gondol az orvostársadalom az ellátórendszerről, a hálapénzről. Szóba nem került, hogy úgy általában az egészségüggyel mint nagy rendszerrel mit kellene csinálni...

MAGYAROK SZÁZEZREI VESZÍTETTÉK EL MUNKÁJUKAT – SEGÍTSÉGET JELENTHET AZ ÁLLÁSKERESÉSI JÁRADÉK

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.05.23.


Különböző felmérések szerint a magyarok nagyjából 10%-a elveszítette a munkáját a koronavírus-válság kirobbanása után. Ez azt jelenti, hogy becslések szerint több mint félmillióan maradtak állás nélkül. Számukra az egyetlen bevételi forrást a munkanélküli segély, hivatalos nevén az álláskeresési járadék jelentheti. De mégis ki jogosult az ellátásra? Hogyan zajlik az ügyintézés, és mekkora összegről is van szó? Ennek jártunk utána.

A koronavírus okozta gazdasági válság következtében magyarok százezrei veszíthették el munkájukat. A munkanélküliséggel kapcsolatos becslést nehezíti, hogy az utóbbi időben a regisztrált munkanélküliségre vonatkozó adatok csak jelentős késéssel kerülnek nyilvánosságra hazánkban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
2020. 05. 02.
Épp akkor tűntek el a magyar munkanélküliségi adatok, amikor a legfontosabbak lennének

Különböző felmérések szerint a magyarok 10%-a maradhatott állás nélkül, akik számára az egyetlen bevételi forrást a munkanélküli segély, vagyis hivatalos nevén az álláskeresési járadék jelentené. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az igényléssel, az ahhoz szükséges dokumentumokkal és a járadék folyósításának időtartamával kapcsolatban...

KENTAURBESZÉD - TAMÁS ERVIN: SZABAD A GAZDA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: TAMÁS ERVIN
2020.05.23.


...A Fidesz hatalmi aspirációinak mindig szerves része volt a „pillanat uralása”, s annak élén a kommunikáció. Kampánygurui már a Twitter-korszak előtt legyártották/gyártatták a gasztrofol-mondatokat, sillabuszt adva a nyilatkozók kezébe, miközben a vezérkar, ha csak tehette, távol tartotta magát a nyilvános kerekasztaloktól, s habozás nélkül bojkottálta azokat a lapokat, stúdiókat, amelyekkel ütköztek, pontosabban ütközni akartak. Érdekes módon önkényes, kritikát nem tűrő reakciójuk alig-alig okozott számukra kommunikációs kárt, a médiumok java megrettent nyuszi módjára inkább udvarlással, megilletődött, óvatos kérdezéssel fogadta el a különös helyzetet. A tájékoztatás gyarmatosítása kiterjedt az információk egyre szigorúbb centralizálásáig, szelektálásáig, gyakran tudatos visszatartásáig. Az értékelhető médiumok munkatársai kisebb létszámmal és eszközparkkal heroikus küzdelmet vívnak ma azért, hogy tényekkel, adatokkal birtokukban elemezhessenek, lebbenthessék fel a fátylat ügyekről, amelyekbe sűrűn beleütköznek, de végükre járni – különösen úgy, hogy az eredményes legyen – nehezen tudnak. Tíz év legnagyobb skalpja az államfő elmozdítása volt, bár Schmitt Pál disszertációs plágiuma ellenére továbbra is a kormányzati körök áldozatként számon tartott kedvence, protokoll-események állandó meghívottja. A visszaélések, a korrupciós esetek tömegéhez viszonyítva nehéz sikerként értékelni Mengyi Rolandnak az ország legkomfortosabb börtönében töltött napjait, vagy néhány vég nélkül húzódó eljárást Simonka György, avagy Boldog István ellen (nyilván többek közt azért, hogy egy ítélettel ne kerüljön idejekorán veszélybe a kétharmad). Az egyik legnevesebb oknyomozó portál újságírója lassacskán egy éve már kamionsofőr, mert úgy érzi – leleplezéseikkel akarva-akaratlanul ők is a gépezet részévé váltak: „mi vagyunk a NER Hofija”.

Könnyű volna az áldatlan sajtóállapotok miatt az újságírókat hibáztatni, de ez olyan, mintha a fogpasztát okolnánk a szuvas fogakért. Orbán Viktor népes csapata, élén a főnökkel harcállásponttá változtatta a nyilvánosság legkisebb szegletét is. Harcosai néhány omladozó, de még be nem vett vár előtt most letáboroztak, de úgy, hogy a megviselt bástyákról jól lehessen látni fenséges sátraikat. Az amúgy is fogyatkozó munícióval bíró szerkesztőségek – a járvány erre csak rásegített – maradék hirdetőiket vesztik el, szerzőiket arra kérik, tekintsenek el a honoráriumtól, belső munkatársaik bérük egy részéről mondanak le, közönségüket pedig adakozásra ösztönzik, hogy holnap is legyenek. A műhelyek vegetálása, az egzisztenciális bizonytalanság, a viharos közállapotok, ahogyan az oktatásban, úgy ebben a szférában is a hivatástudat mellé jó idegeket és kitartást követelnek. Az uralkodói érdek pedig lépcsőről lépcsőre próbálja a maga világához szabni a közgondolkodást, mintákat adni a betagolódáshoz, saját, kivételezetten kezelt káderképzőiből útjára bocsájtani az új nemzedék ehhez szívesen alkalmazkodó, gyors érvényesülésre vágyó tagjait.

Szabad a gazda. Pályán kívülre szorított a kérdező riporterek java, akik még vannak, azok nem kapnak válaszokat, minden nappal nehezebb betekinthető dokumentációhoz, kikérhető adathoz jutni. Vitákra alig nyílik lehetőség, Orbán és Gyurcsány 2006-os, emlékezetes találkozója óta tavaly még Tarlóst sem engedték pástra. Az illetékes elvtársak jobbára készületlenül, de dölyfösen ülnek kamera elé, a riporter kérdez is, meg nem is, egyszerre félti presztízsét és munkahelyét, majd legközelebb, fölturbózva esik neki egy-egy adásba tévedt, kevésbé ismert civilnek. (Az operatív törzs nyilvánosságot megalázó sajtótájékoztatóit már a beküldött kérdésekkel sem szabadna megzavarni, mert ezek paródiái annak, amit a mintának kinézett Ausztriából látunk. Az pedig egyenesen rémes, amit a rendőrség a rémhírterjesztés teljes félreértésével művelt.) Az ellenzék két helyszínen érezheti magát félig-meddig otthonosan, a Hit Gyülekezete ATV-s stúdiójában és az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) Klubrádiójának (bár csak 14 százalékban tulajdonos) mikrofonja előtt. Tessék, itt egy újabb nemzeti kuriózum.

Közben a sajtószabadság rangsorában egyre lejjebb csúszunk, mára a 180 ország médiahelyzetét értékelő listán a 89. hely a miénk, az unió tagállamai közül egyedül Bulgária került mögénk. A kormánykoalíció ezt felháborodva, a szokásos stigmákkal utasítja vissza, s még azzal sem hajlandó szembesülni, hogy a sokáig köreikben hitt, fiatal és tehetséges konzervatív újságírógárdát is maguk ellen fordították. Azért váltak árulókká, mert a hajdanvolt, de velük botrányosan szakító jó barát, Simicska Lajos sajtóbirodalmában maradtak, s a gazda bukása után sem vállalták a karámújságírást.

Túl a racionalitáson – ez a címe az Élet és Irodalomban, Bajomi-Lázár Péter és Szilágyi-Gál Mihály tollából megjelent esszének (2020. április 30.), amelyben a szerzők leszögezik: „A kommunikációs panelek tartalomsűrítő és identitásnyújtó funkciói akkor válhatnak ártalmassá a társadalom kommunikációs jóléte szempontjából, ha a politika érvelő, vitatkozó jellege nagymértékben megszűnik (...), s már nem az érvelés, hanem a szemfényvesztés eszközei”. Kevésbé tudományos nyelven: vénségemre újabb és újabb pörölycsapás beleütközni az „átkos” legátkosabb időszakából fölporló mondatszerkezetekbe, jelzőkbe és szituációkba, melyekkel személyesen már nem is igen találkoztam. Idősebb kollégáim idézték azokat, vigasztalva az ifjoncot, hogy volt ennél rosszabb is. Magamat becsapva megkönnyebbülten sóhajthattam, hogy mekkora szerencsém van, lám, részletekben is meg lehet váltani a világot. Nem sikerült.

A negyedik hatalmi ág mára ismét a negyedik legkiszolgáltatottabbá vált.

TÖBB MINT 150 INGATLANT, LUXUSAUTÓKAT ÉS HAJÓKAT HALMOZOTT FEL UZSORAKÖLCSÖNÖKKEL ÉS ZSAROLÁSOKKAL EGY TÖRVÉNYEN KÍVÜLIVÉ VÁLT MAGYAR ÜGYVÉD

168 ÓRA
Szerző: RAJNAI ATTILA
2020.05.23.


Egy költségvetési csalás nyomozásakor bukkantak rá a NAV nyomozói egy Szolnok megyei illetékességű ügyvéd viselt dolgaira. Az illető több mint egy évtizeden keresztül sanyargatott családokat és vállalkozásokat az uzsorakölcsöneivel, miközben a földönfutóvá tett emberek rendre elbuktak vele szemben a hatóságok és a bíróságok előtt. Miután ugyanis milliárdos vagyonra tett szert, felépítette saját korrupciós hatalmi szervezetét. Vajon most mi ér többet a hatóságoknak, ha vallomást tesz, vagy ha csendben marad?

Van ellenünk egy feljelentés névvel, amivel valamit csinálni kell. Olyan nincs, hogy nem csinálunk semmit. Most ott tartok az ügyben, hogy az NNI (Nemzeti Nyomozó Iroda – a szerk.) nem fog eljárást lefolytatni. Át kell tenni valahova. Azt mondta az ügyész, hogy egy olyan NAV-hoz, ahol az ő fennhatóságuk alá kerül. Akkor nagyon nagy valószínűség szerint senki sem lesz meghallgatva, de ha meg is lesz, akkor is csak tanúként. (…) Ezt az ügyet, fogalmazzunk úgy, hogy most tereljük. (…) Eggyel nincsenek tisztában, hogy nekem mekkora hatalmam van.”

Ez a beszélgetés része egy többórás hanganyagnak, amelyet egy a hatóságokkal együttműködő személy vett fel. Be akarta mutatni ugyanis azt az ügyvédet, aki

az elmúlt tizenöt évben lényegében törvényen kívülivé vált Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de országosan is befolyásos kapcsolatrendszert épített ki, miközben óriási vagyont szerzett az uzsorakölcsöneivel és zsarolással.

Tehette, mert üzelmei megkezdésekor az édesanyja még a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze volt, a felesége az egykori APEH-nál dolgozott, neki pedig kapcsolatai voltak a helybéli és a fővárosi hatóságokkal. Dr. V. Tamást és hat társát végül nem is Szolnokon, hanem a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára Kecskeméten tartóztatták le a közelmúltban, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, hamis tanúzásra felhívás és hamis magánokirat felhasználása bűntettének alapos gyanújával...

A MÉSZÁROS CSALÁD 232 MILLIÓÉRT MEGTERVEZTE, MOST A KIVITELEZŐJÉT KERESIK A FELCSÚTI ISKOLÁNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2020.05.23.


Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több százmillió forintba kerültek. A tervező a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. volt, amelynek tulajdonosa a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. Most június végéig várják az ajánlatokat az építésre.

Június végi határidővel, nyílt eljárás keretében keresi a felcsúti Endresz György Általános Iskola kivitelezőit a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A projekt keretében egy teljes mértékben akadálymentes, többszintes, 16 tantermes általános iskola épül, a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel együtt.

Arról nem tesznek említést, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás.

Az alsó szintre 6 tantermet és szertárakat, tanári szobát (öltözővel, vizesblokkal), igazgatói és igazgatóhelyettesi szobákat, előteret, aulát, portát, szerverszobát, vizes helyiségeket, étkezőt és 600 adagos főzőkonyhát, takarítószer-tárolót, belső udvart, lépcsőket és akadálymentesen használható liftet, valamint tornatermet (lelátóval), szertárakat, 4 tanulói és 2 tanári öltözőt, továbbá orvosi szobát terveznek.

A felső szintre pedig 7 tanterem, szertárak, 3 szaktanterem és szertár (fizika, kémia, biológia), 6 csoportterem és szertár, 1 informatika és nyelvi labor (szertárral), 1 egyéni foglalkoztató, 2 tanulói öltöző, nemek szerinti dolgozói öltöző, könyvtár és könyvtárraktár, gépház és szerverszoba, illetve vizes helyiségek kerülnek.

Az épületegyüttes terepszint felett 2 használati szintet tartalmaz majd, a magastetős szakaszokban gépészeti terek lesznek, a tetőtér többi részét nem építik be, és a cseréptetős tetőszerkezeten napelem is létesül.

A telken emellett helyet kap egy kültéri öntött gumiburkolatú sportpálya, 46 parkoló, 3 akadálymentes parkoló, és 8 “Kiss&Drive” (azaz elköszönés idejére használható) parkoló.

Az épület hasznos alapterületét 5611 négyzetméterre, befogadóképességét pedig 600 főre tervezik...

„A NÁCIKAT ZAVARD A POKOLBA!” – A MAGYAR HONVÉDSÉG NÉMETORSZÁG ELLEN 1945-BEN

MÉRCE
Szerző: BARTA LÉKA TAMÁS
2020.05.23.

Nemrég volt a II. világháború európai befejezésének 75. évfordulója. Ennek kapcsán ismét sok helyen fellángolt a vita: érdemes-e ezt a napot megünnepelni? Sokak szerint a fasizmus európai vereségének napjaként érdemes a megemlékezésre. Mások szerint Magyarország, mint vesztes állam szempontjából május 8-a/9-e csak gyásznap lehet.

Ami azonban feltűnő volt az évforduló kapcsán megjelenő véleményekben: Magyarország mindegyik narratívában a passzív szemlélő, az áldozat (a megmentendő áldozat vagy a legyőzött áldozat) szerepébe szorult. Mintha teljesen kiveszett volna a történeti emlékezetből annak tudata, hogy Magyarország hivatalosan átállt, és hogy a nyilas diktatúrát felváltó új, demokratikus kormányzat mindent megtett azért is, hogy hazánk aktívan vegye ki a részét a nácik elleni hadműveletek befejezéséből. Ennek a történeti emlékezetkiesésnek megvannak a maga okai, amelyekre alább még visszatérek...

MAGYARORSZÁG ÁLLAMFORMÁJA ÓVODA

KOLOZSVÁI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.05.23.


...Ismerjük milyen az, amikor egy rossz, renitens óvodás vagy kisiskolás egy egész csoportot vagy közösséget képes szétszedni, a normális gyerekeket terrorizálja, elveszi a játékaikat, piszkálja őket, a csendes pihenő alatt nem hagyja őket aludni, az ételt nem eszi meg, nem fogad szót, miegymás. Aztán amikor rajtakapják a csínytevésen, akkor először rúg, csíp, karmol, harap, amikor meg éppen akar valamit, hízeleg, mosolyog, és tündibündi gyerekként viselkedik. Ha bajba kerül, simán ráfogja a társára, hogy őmiatta van az egész, és ha úgy gondolja, hogy neki a másik gyerek játéka kell, mert éppen azzal akar játszani, akkor odamegy és kicsavarja a kezéből. Azt hiszi, a homokozó csak az övé, de persze aki odaadja neki az uzsiját, az jó haver. Aki viszont nem, és elmondja az óvónéninek, hogy Viktorka milyen rossz kisfiú, azt kiközösíti, elkezdi csúfolni, vagy homokkal dobálni. Úgyhogy e rádióinterjú után joggal kijelenthetjük, hogy Magyarország államformája óvoda.

A másik, amit észre lehet venni, az a percenkénti krákogás, ami engem legalább annyira idegesít, mint a nyakkendő húzogatása, vagy a kontrollálatlan nyelv öltögetése, ami a vonatkozó szakirodalomban is súlyos zavarokra utal, úgyhogy innen üzenném, minél előbb keresse fel háziorvosát és gyógyszerészét, mert a tünetegyüttes elég régóta fennáll. A mondanivaló tartalmi részével nem nagyon lehet érdemben foglalkozni, túl azon, hogy változatlanul nem értem, hogy a Brüsszel, Soros, migráns, bukott baloldal varázsszavak még ennyi idő után is izgalomban tudják tartani a nagyérdeműt, de biztosan van foganatja, mert különben nem erről szólna idestova 11. éve mindennemű észosztása. A lényeg, hogy Viktorkát egyelőre senki nem akarja elkergetni, vagy tojással megdobálni egy ilyen produkció után, gondolom ezért is veszi a bátorságot, hogy hétről hétre elkápráztassa a rajongóit, a kritikusait meg az őrületbe kergesse. Jó kis lelki terror ez, még az a szerencse, hogy vagyunk elég sokan, akiknek jó a hallása. Bár elég rangon aluli, és bunkó dolog úgy tenni, mintha itt kristálytiszta szopránok csiklandoznák a füleinket. A valóság inkább a trash metálhoz hasonlít, noha szerintem ennél még az is muzikálisabb.

Már régen nem tudom, mi lenne a jobb. Ha ugyanazzal a fegyverrel állna ki ellene az ellenzék – bár az szerintem mindennek a legalja lenne -, vagy tényleg komolyan kéne már venni a kisdedet, és felelős szülőként vagy pedagógusként fellépni ellene. Mindenestre jó lenne, ha történne valami, mert ez tényleg egyre rosszabb és megalázóbb azokra nézve, akik nem egy hülyegyerek hóbortjaitól szeretnének függeni, és nem egy, a valóságtól kurva régen elszakadt, közveszélyes ámokfutó csörtetésének következményeit szeretnék a bőrükön érezni.

Viktorka Magyarországot képviseli az Európai Unió nevezetű óvodában, és akárhogy is fáj, mi vagyunk a szülei: belőlünk lett, mi termeltük ki, úgyhogy nem az óvónéni dolga megnevelni, hanem csakis a miénk. Sajnos. És az Európai Unió joggal mondja azt, hogy ez a mi feladatunk, ezt csak mi intézhetjük el itthon a négy fal között. Tehát a feladat adott, mert a szennyest a végén mi fogjuk kimosni, a szétdobált játékokat mi fogjuk összeszedni, és a csípés, karmolás okozta sérüléseket is mi fogjuk ellátni.

KERTÉSZ ÁKOS: IGENIS, A MAGYAR GENETIKUSAN ALATTVALÓ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.05.23.


„Bibó István szerint, a zsákutcás magyar történelmi fejlődés torzította el a magyar néplelket. A szabadságharcot vérbefojtó Ferenc Jóskát is, az orgoványi gyilkosokkal, a tiszti különítményesek vérengzésével, Trianon elfogadásával hatalomra kerülő Horthyt is, és az esztelen gazdaságpolitikával, kíméletlen megszorításokkal a népről hét bőrt lenyúzó, a demokráciát eltaposó Orbán Viktort is rajongva tudják szeretni a magyarok. Ezt mondtam. Ezt vállalom” – nyilatkozta a Hírklikknek Kertész Ákos Kossuth-díjas író, aki 2012-ben kénytelen volt Kanadába emigrálni. De azt is hozzátette: szavait alattomos módon félremagyarázták, a genetikailag alattvaló magyart tudatosan alávalóként értelmezték.

Majd’ 80 évesen hagytad el Magyarországot, akkor, amikor a jobboldal részéről sorozatos támadások értek. Visszatekintve: helyes döntés volt?

– A legjobb döntés volt! Egy társdalomra jellemző, hány ember alkot magától egy sort. Budapesten rendőr nélkül száz se. Itt három ember már egy sor. Nem azért mert ráérnek, hanem mert sietnek. És mit tesz Isten: mindenki sorra kerül, mindenki célhoz ér. Ez társadalom, itt Kanadában – nem csürhe. Pedig az egyik fekete, a másik fehér, az egyik kínai, a másik zsidó, az egyik skandináv a másik hindu. És mind kanadai. Slomó kutyám élete alkonyán néha nem tudott ráállni a hátsó lábaira. Egyszer így jártunk vele, még jó messze a parkoló kocsinktól. Éva, a feleségem, húzta, én megpróbáltam a hasa alá nyúlva talpra állítani, mikor egy jó kiállású, markos férfi se szó se beszéd fölnyalábolta a harminc kilós állatot, és vitte a kocsiig. Mi nem győztünk hálálkodni, ő nem győzött szabadkozni, hogy ugyan, semmiség. Ez egy kanadai pasas. A honfitársam. Haza csak ott van, ahol jog is van. Így igaz, de ez kevés. Ahol a lakosok között együttérzés is van, spontán segítőkészség is van, ahol az utcán biztonságban érzed magad, mert tudod, hogy nem hagynak cserben, ott van a hazád. Ne csodálkozz, ha arra a kérdésre, érzünk-e honvágyat, a mai napig is csak azt tudjuk mondani a feleségemmel együtt: életünk legjobb döntése volt, hogy idejöttünk...

A KORMÁNY TITKOLT KÖLTSÉGVETÉSE SZÁZMILLIÁRDOS BEVÉTELKIESÉSEKKEL SZÁMOL 2020-RA

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.05.22.


A Költségvetési Tanács szerint megalapozott a kormány 2021-es költségvetése – feltéve, hogy minden jól megy. Ezért dupla költségvetést javasolnak, amiben a tartalékok csak akkor oldódnak fel, ha bejönnek az előrejelzések. A járvány- és gazdaságvédelmi alapok maradnak 2021-ben is.

Ha nem lesz újabb, súlyos járványhullám, és ha bejön a kormány (bizonytalan) gazdasági előrejelzése, akkor a 2021-es központi költségvetés megalapozott – erre a konklúzióra jutott értékelésében a Költségvetési Tanács. A testület elnöke Kovács Árpád, tagjai Matolcsy György jegybankelnök és Domokos László, a Számvevőszék elnöke. A kormánynak egyébként május 19-én, kedden kellett volna beterjeszteni az országgyűlés elé a 2021-es büdzsét, de ez elmaradt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki közlése szerint egy hetet csúsznak vele.

A 2021. évi költségvetés alapjául szolgáló prognózis arra épít, hogy átmeneti visszaesés után a magyar gazdaság 2021-ben növekedni fog (4,8 százalékkal), így a 2021. évi gazdasági teljesítmény meghaladja a 2019. évi szintet. „A Tanács megítélése szerint a magyar gazdaság erős fundamentumai és a már bejelentett gazdaságpolitikai intézkedések biztosíthatják, hogy Magyarország gazdasági feIzárkózása folytatódjon.”...

EGYETLEN MEGOLDANDÓ FELADAT VÁR MAGYARORSZÁGRA

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.05.22.


... egyetlen megoldandó feladat vár Magyarországra és ha lenne felelős ellenzék, akkor ehhez igazítaná a stratégiáját, ti. hogy olyan, a XXI. századi "felvilágosult abszolutizmust" legitimáló nemzeti fejlesztési program mentén induljunk el, amely egyszerre szolgálja a modernizációt és a nemzet önképének (öntudatának) gyökeres megváltoztatását (=az organikus modernizációt), azaz egyszerre adja a kezünkbe a saját sorsunkat lényegileg és az identitásunk autentikussága szerint. Minden más mellébeszélés, a megoldandó feladattal kapcsolatos ködösítés, ábrándozás, rövidlátás, megtévesztés.

De ezt valószínűleg csak az önreflexív mesterséges intelligencia globális uralma fogja itt elhozni valamikor a század vége felé (kikerülhetetlen kényszerként), ami ellen nem lesz apelláta. Addig legfeljebb az a mellékvágány maradhat, hogy vagy a nemzet(felfogás) esik szét a nép és az élet védelme érdekében, vagy a nép esik és széled szét, a helyét pedig eluralja a kártékony nemzetkoncepció. A kettő együtt nem maradhat egyben, mert annak a mai romlás megállíthatatlansága lesz az eredménye és annál is rosszabb állapotban, kiszolgáltatottabban talál majd minket (utódainkat) az MI...

KENTAURBESZÉD - LENGYEL LÁSZLÓ: KÉKEK ÉS VÖRÖSÖK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2020.05.23. Orbán Viktornak kisujjában van az uralkodás. Az uralom a társadalom uralása, ellenőrzése, kiszolgáltatottá tétele: a hatalom valamennyi forrásának és eszközének koncentrációja. Uralta a járvány okozta válságban az embereket. Büntetés és jutalom fölött ítélt. Tőle függtünk, döntései határozták meg életünket és halálunkat. 

Orbán Viktor nem tud kormányozni. Nem értette, s ma sem érti az egészségügyi, a gazdasági és a társadalmi helyzetet. A vírus nem ért a fenyegetésből és nem kér a jutalomból. A kormányzás válság idején hozzáértést és együttérzést, szakértelmet és emberséget igényel. A dolgok irányítását az emberek helyett. A járványt és a gazdasági válságot nem Orbán Viktorral, hanem ellenében lehet legyőzni. Nem elmulasztja, hanem növeli a bajt. 

Nem gond, mondhatnánk, Trump, Bolsonaro, Erdoğan, Kaczyński se tudnak kormányozni. Ők sem értik, hogy miről szól a történet. Kizárólag saját külön érdekeiket nézik. Országaik úgy is néznek ki. A főhatalom birtokosa rábízhatja a kormányzást másra: bizalmi emberére. Amikor a Fidesz még nem Helló Röfi Párt volt, és a magyar állam nem csináld magad bútor-összeszerelő, a bizalmi ember értett a kormányzáshoz. Stumpf vagy Lázár még tudtak kormányozni. Kormányoztak Orbán helyett, sokszor ellenében. Orbán korábban érezte, hogy a kormányzás nem megy neki, de ma már mindentudónak és bármire képesnek érzi magát. Nem szereti, ha kormányoznak helyette. Ő választotta ki kormányának hozzá nem értő, érzéketlen és gerinctelen embereit. Soha, semmikor, semmiben nem fognak ellentmondani. Ezért követett el uralma szempontjából is megbocsáthatatlan két hibát: Soha ne küldj ápolhatatlan betegeket haza, szerencsétlen rokonaikhoz! Tudhatta a 2006-07-es kórházbezárásokból, a Markhot kórházi csatából, hogy soha, senki nem felejti, s bocsátja meg szülei, nagyszülei kormány okozta baját, halálát! És először mindig adj a választóid derékhadának, jelen esetben a kisvállalkozóknak biztonságot és perspektívát! Ám cserben hagyta őket, s magának osztott. Ezt se felejtik el soha. 

Korrigálni akar. Az egyetlen, akire ráhagyhatja a kormányzást, a nyugdíjas korú, minden politikai szándéktól mentes, igazgatási és szervezési tapasztalatokkal rendelkező belügyminiszter: Pintér Sándor. (A helyzet némileg hasonlít az 1991-93-as időszakra, amikor a beteg, kormányzásra egyre kevésbé képes Antall helyét Boross Péter belügyminiszter töltötte be. A különbség: Borossnak voltak politikai ambíciói és előítéletei, Pintérnek nincsenek.) Orbán tisztában van azzal, hogy Pintér nem a személyéhez és politikájához lojális, hanem a magyar államhoz, engedelmesen szolgálna bármilyen más színű politikai uralmat, ha az nem veszélyezteti a magyar államgépezet működését. Pintér előnye, hogy kezelt már válságot, és érti a válság különböző szakágak közötti összefüggését, s hajlandó bármilyen szakértői tudás és tapasztalat befogadására bárhonnan jön. Hátránya, hogy az állam egészségügyi és gazdasági válságát nem lehet a Belügyminisztériumból megfelelően kezelni, és a nyakán ül a hatalma megtartásáért és újraválasztásáért bármire hajlandó, a tiltakozókra rendőrt küldő Orbán...

AMI EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL LETT, ARRÓL NEM A VÁLASZTÁSI RENDSZER, HANEM A VÁLASZTÓ TEHET

VÁLASZ ONLINE
Szerző: JESZENSZKY GÉZA
2020.05.20.


Az 1990-es választások és az Antall-kormány megalakulásának 30. évfordulója elsősorban nem a dátum kereksége okán indokolja a visszatekintést és a mérlegkészítést, hanem mivel ez egy nemzedéknyi idő – írja lapunknak Jeszenszky Géza. Az első szabadon választott kormány külügyminisztere nem csak visszatekint: Kozák Mártonnak a Válasz Online rendszerváltó sorozatában publikált írását, annak fő állításait is vitatja. Jeszenszky szerint a választási rendszer nem volt hibás, jól vizsgázott, s ha listás, arányos lett volna, az MDF vezette koalíció kormányt sem tudott volna alakítani. De még az MDF és az SZDSZ, a két legnagyobb parlamenti párt sem tudott volna.

A harminc éve történtekkel kapcsolatos mérlegkészítés tanulmányokat, könyveket igényel, a rendkívül hasznos szerepet betöltő Válasz Online természetes módon csak adalékokkal, néhány kérdés felvetésével tud ehhez hozzájárulni. A külpolitikai mérleget több tanulmányomban és egy könyvben elkészítettem már, de most szükségesnek érzem, hogy megszólaljak a belpolitika kérdéseiben is. Azért mégpedig, mert május 14-én ugyanitt Kozák Márton súlyos kijelentést tett:

„Ez maradt a parlamentnek felelős kormány 1848-as és 1990-es eszméjéből: a miniszterelnöknek felelős bábkormány… Az 2010-es alkotmánysértő fordulatra az 1989–90-ben kialakított közjogi keretek miatt kerülhetett sor… Tragikus történet: a rendszerváltók a plurális, jogállami Magyarország működésének közjogi kereteit szándékozták összerakni, mégis egy a pluralitást és a joguralmat elpusztító vírust szabadítottak az országra. És a világra.”

Az anamnézis, a kórelőzmény, azaz a mához vezető út bemutatása Kozáknál meggyőző, de a kórokozót egészen máshol látom. Szerintem nem a Nemzeti Kerekasztal megállapodásai, nem a jelentős mértékben Antall József hatására született választási rendszer, nem az 1989 őszén csak átírt alkotmány a halállal fenyegető betegség oka, hanem az, amit Kozák elvet, mint magyarázatot: „hogy a mai szemmel pitiáner szoci és SZDSZ‑es korrupció, a 2010 előtti kormányok tehetetlenkedése vagy éppen Orbán ördögi természete lett volna az autokrata fordulat kiváltója.”

A békés rendszerváltozást megalapozó kerekasztal-tárgyalásokra sok résztvevő szóban és írásban is visszaemlékezett, a jegyzőkönyveket kiadták, az egyik főszereplő, Kónya Imre olvasmányos emlékiratban is beszámolt róluk. A folyamat helye és abban Antall József meghatározó szerepe szilárdan van jelen a magyar történelemben...

„AMÍG RÁM NEM EMELI A KEZÉT…” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2020.05.21.


A TARTALOMBÓL:

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Verebes István színházrendező a párbeszéd szükségességéről, negyven év elhallgatásairól, Kádár és Orbán szerepéről. Interjú

Poros városból nem lesz megyeszékhely – A fejlesztésre fordítható források negyedét elvitte az állam a 70 ezer lakosú Érd városától, amely néhány ciklus múltán Pest megye székhelyévé válna – jelentette ki lapunknak Csőzik László polgármester. Interjú

Másfél négyzetméter őrület – Zsúfoltság, időnként megalázó bánásmód, és ígéretes, de eddig elmaradt fejlesztések jellemzik a mentálisan beteg bűnelkövetők kezelését Magyarországon

Szegény hívek gazdag papja – Miből lett Németh Sándor, a Hit Gyülekezete alapító lelkésze dúsgazdag?

„Jézusom” felkiáltással próbálnának lebeszélni erről a munkáról – Nehéz helyzetben, anyagi megbecsülés nélkül kell helytállniuk a szociális szféra dolgozóinak. Riport

A termelői piacok jövője: a flashmob – Finnországban már hat éve a jelen van az érintésmentes piac

Nem szűnő csata Nagykanizsán – A fideszes polgármester intézkedései leforrázták az ellenzéket

„Mit érnek az intézkedések, ha a járvány végén éhen halunk?” – Csömörön nem zárták be a piacot, inkább azt segítették elő, hogy vírus idején mindenki a létükért küzdő helyi termelőktől vásároljon. Riport

Élményfürdő a politikai árokban – Leghamarabb július elsején nyithat Szekszárd 2012-ben átadott, hitelből épült „új” létesítménye

A magyar falu, ahol zsiráf dugja be a fejét a kocsi ablakán – Kényszerpihenőn az egzotikus állatok és az idomárok: autós szafariparkot nyitott a Magyar Nemzeti Cirkusz Szadán. Riport

Moszkva már fél lábbal Egyiptomban – Oroszország erősíti katonai jelenlétét a Földközi-tenger keleti medencéjében

Elkerülhető-e a háború Kína és Amerika között? – A „kínaikártya” kijátszását rövid távon a bűnbakkeresés, aztán a lassan első számú globális hatalommá előlépő óriás feltartóztatása motiválja

Kínától retteg Európa – Az ázsiai ország üzletemberei a jelek szerint fel akarják vásárolni a bajba jutott európai cégeket

Megmenti a koronavírus a horvát jobboldalt? – Milyen végeredmény várható a nyári választásokon?

Mi lesz a láthatatlan emberekkel? – Milliókat fosztottak meg állampolgárságuktól és az abból származó jogaiktól

Csak szem és szív, meg persze maszk – Óvatosan újranyitnak a múzeumok a világban és Magyarországon is
Történelmi lépés előtt áll Amerika – A Space X-féle Crew Dragon startja újabb lépés a magánvállalatok dominanciája felé

Kileng még az inga? – Eddig úgy tűnt, a koronavírus-járvány döntheti el az amerikai elnökválasztást, de újra előkerült a szexuális erőszak vádja

Inni Trianon sebéből – Gyurgyák János Trianon-antológiája grandiózus és kiválóan összeállított gyűjtemény, amely netán könnyen kiverheti a biztosítékot a harciasabb bal- és jobboldalon egyaránt

Kissé komor, kimért, ironikus magyar férfi – A száz éve született Réber László a magyar illusztráció és a magyar (valamint az egyetemes) karikatúra egyik legnagyobb mestere volt

„Zsuzsika csupa báj” – Kossuth Zsuzsanna az 1848-49-es szabadságharc idején főápolóként teljesített szolgálatot, születésnapja a magyar ápolók napja. Nem véletlenül

Az írók és a grafikusok tették naggyá – Hetven éve alapították a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legfontosabb szellemi műhelyét, a Móra Kiadót. Janikovszky János tulajdonossal beszélgettünk

Fürgébb a mókusnál is – Gerevich Aladár harmincegy évig volt válogatott, pályafutása csúcsán két olimpia is elmaradt, mégis hét aranyérmével máig a legeredményesebb magyar olimpikon

Publicisztika:

Dévényi István: Kék halál
Gulyás Balázs: Sir Orbán Robin minden erőt és energiát lekötő disznóvágása
Torkos Matild: Nem osztanak lapot az ellenzéknek
Szerető Szabolcs: Nincs bocsánat
Bencsik János: Születtek december 5-én – Gyurcsányi utakon az orbáni nemzetpolitika
Pápay György: Erős állam, gyenge miniszterek
Matthaeidesz Konrád: Katyn emlékezete
Weiner Sennyey Tibor: Kertmagyarország
Híd Jenő rajzol: Felszabadulás
Benedek Szabolcs: A háromlábú macska
Pethő Tibor: Angazsál – Ószleng
Gazda Albert: Csak úgy
Puzsér Róbert: Üzenet Bayer Zsoltnak: elég a kíméletből!
Marabu: Szájzár

Kritika:

– Új időszámítás – Grecsó Krisztián: Magamról többet
– Annak, aki kockáztat – Ferenc pápa megmondja
– Száz hatékony megoldás – Paul Hawken: Visszafordítható

Keresse a lapot május 22-től 28-ig az újságárusoknál, vagy digitálisan bármeddig!

KEVÉS A BETEGJOGI KÉPVISELŐ, PEDIG AZ ELMÚLT HETEKBEN KÜLÖNÖSEN NAGY SZÜKSÉG LETT VOLNA RÁJUK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2020.05.22.


Az elmúlt hónapokban a járvánnyal összefüggésben gyakran vetődtek fel az egészségügyi intézményekkel kapcsolatos panaszok, sérelmek. Amennyiben egy betegnek az ellátás módját, színvonalát érintő kifogása akad, elvileg minden kórházban, rendelőintézetben van olyan személy, akihez fordulhat: a betegjogi képviselő. Kérdés, hogy a gyakorlatban mit ér az általa nyújtott segítség? Ennek próbáltunk egy panasztevő hozzátartozó, valamint betegjogi szakértők, szakjogászok megkérdezésével utánajárni, valamint az illetékeseknek is feltettük a kérdéseket. Az utóbbiaktól viszont érdemi válasz nem jött.

A betegjogi képviselet működésének problémáit a saját bőrén érzi Mészáros Terézia, aki a járvány idején tüdőrákban elhunyt férje ügyében tenne panaszt a Tolna megyei betegjogi képviselőnél a bonyhádi, illetve a szekszárdi kórház ellen.

Panaszának lényege, hogy szerinte a házastársánál mulasztást követtek el, amikor későn diagnosztizálták, mert nem végeztek rajta időben CT-vizsgálatot, amivel kimutatható lett volna a daganat. Valamint – már diagnosztizált, illetve kezelt rákos betegként – a járvány alatt a férfit még a halála előtti napokban kétszer is hazaküldték a szekszárdi kórházból, pedig akkor már annyira súlyos állapotban volt, hogy mindkétszer még aznap olyan rosszul lett, hogy ismét be kellett oda szállítani.

Panasszal élni azonban nem egyszerű. Mészáros Terézia szerint az egész megyében csak egy helyen, Szekszárdon van ügyfélfogadás, mivel a betegjogi képviselő bonyhádi kórházban lévő irodája jelenleg nem működik. Így, aki panasszal élne, az csak a megyeszékhelyen teheti. Az elhunyt férfi özvegyének azonban nincs gépkocsija.

“Távolsági busszal mostanában nem egyszerű az utazás, mert nincs készpénzes jegyvásárlás, így én, aki két átszállással juthatok el oda, elindulni sem tudok. A mobiltelefonon nincs ilyen online program, de ha lenne is, nincs bankszámlám” – mondta el az Átlátszónak.

“Telefonon felhívtam a betegjogi képviselő irodáját, ott azt mondták: szedjek össze mindent, lehetőleg időrendi sorrendbe, foglaljam össze írásban, és akkor adnak időpontot. Csak másodjára sikerült magát a betegjogi képviselőt telefonon elérnem: ő tájékoztatott, hogy a panaszügyemben egészségügyi felülvizsgálatot kérhetek egy, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kirendelt független orvosszakértőtől. Ha minden lezárul, és nem fogadom el a döntést, akkor a betegjogi képviselő elvileg tud jogi támogatást adni. De egyelőre nem tudok utazni, ez a gondom. Amellett a személyes találkozás a betegjogi képviselővel a vírushelyzet miatt jelenleg amúgy sem lehetséges. Viszont, ha ez változik, akkor is csak havonta egy alkalommal lesz Bonyhádon fogadónapja, ami sajnos nagyon zsúfolt. Pedig személyesen jobban elő tudja adni az ember a panaszát, mint telefonon. Vagyis így alapvetően magam kell intézzem a dolgokat” – hangsúlyozta az özvegy.

Feltettük az említett problémákkal, nehézségekkel összefüggő kérdéseinket a panaszügyben területileg illetékes Rottenbacher Erzsébet Tolna megyei betegjogi képviselőnek, de ő csak annyit reagált: forduljunk a betegjogi képviselet országos központjához, az EMMI-hez tartozó Integrált Jogvédelmi Szolgálathoz (IJSZ.) Onnan viszont érdemi válasz nem jött...

MELEGSÉGÉVEL ZSAROLTÁK, BESÚGÓ LETT, VÉGÜL MEGÍRTA A TÖRTÉNETÉT

INDEX
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2020.05.22.


VISZOLYOGTATÓ.

Ez az a szó, ami végig ott zakatolt a fejemben Molnár Gál Péter, azaz MGP elveszettnek hitt, de most, csaknem tíz évvel a szerző halála után mégis kiadott, Coming out című emlékiratainak olvasása közben. Egy vaskos kötetnyi viszolygás, csak lélegzetvételnyi szünetekkel.

És nem azért, mert MGP ügynök volt. A Népszabadság neves színikritikusa 2004-ben bukott le: 1963-ban, homoszexualitásával zsarolva beszervezték, hogy jelentsen az államvédelemnek a színházi világ tagjairól, és ezt tizenöt éven keresztül meg is tette. De nem ez az indok: a zsarolás miatti aláírás ténye sokkal összetettebb téma annál, hogysem ilyen egyszerű és kategorikus állításokat lehessen tenni róla. Ez a könyv csakis azért viszolyogtató, amilyen stílusban, amilyen alapállásból, amilyen hozzáállással, amilyen eszközökkel MGP minderről ír.

Emdzsípí

Molnár Gál Péter nem véletlenül vált MGP-vé, nem véletlenül rövidült a neve – angolosan kiejtendő – márkavédjeggyé: a magyar színháztörténet megkerülhetetlen alakja volt, aki színházi szakértőként végigírta a huszadik század második felét, és hivatkozási alappá vált. Elérte, hogy a közvélekedés máig őt tartsa a legjobb magyar színikritikusnak, akinek biztosan minden színikritikáról szóló formális és informális beszélgetésen elhangzik a neve, még azzal együtt is, hogy egyúttal mindig mindenki megjegyzi róla, munkássága során mindvégig elfogult volt, és a szakmai megítélését rendszeresen befolyásolta a személyes hozzáállása valamely művészhez (azaz híján volt annak az alapvető, első és legfontosabb tulajdonságnak, ami a hitelességhez szükséges). Csakhogy stílusa másokéval összetéveszthetetlen, tudása megkérdőjelezhetetlen, színház iránti szenvedélye elvitathatatlan volt...

KÜLÖNÖS DOLOG TÖRTÉNT A NAGY-BRITANNIAI MAGYAROKKAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.05.23.


Egészen furcsa dolog történt a szigetországban élő magyarokkal kapcsolatban: egyetlen év alatt 32 ezerrel ugrott meg a számuk. Mármint hivatalosan. Többen viszont ennek ellenére sem lettek, aminek több oka van, akad köztük egészen kézenfekvő is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön tette közzé legfrissebb adatait, amiből egészen furcsa dolog derült ki, nevezetesen hogy egyetlen év alatt 77 ezerről 109 ezerre nőtt az országban élő magyarok száma.

Elsőre ez már azért is furcsa, mert miként itt is megírtuk a napokban, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint megfordult a kivándorlási trend, ami konkrétan azt jelenti, hogy tavaly egészen pontosan 23 200 magyar költözött haza, miközben összesen 21 900 költözött külföldre.

Ezzel voltaképpen nem csak összezárult az olló, hanem elkezdett a másik irányba kinyílni. A kivándorlási oldalon ugyanis már négy éve csökken a határátkelők száma, miközben a hazatérőké folyamatosan nő. (A teljes posztot itt találjátok.)

Szóval mi állhat akkor a hirtelen drasztikus nagy-britanniai emelkedés hátterében? A magyarázat viszonylag egyszerű, a belőle adódó következtetések ellenben elég messzire vezetnek.

Hajlamosak vagyunk egyetérteni az adatot kiszúró Portfólióval abban, hogy ez a hirtelen emelkedés inkább a statisztikák sebezhetőségét mutatja, mintsem tényleges kiugrást...

„NÉMETH SÁNDOR TÉNYLEG HAZAVITTE AZ ATV TÖBBSÉGI TULAJDONRÉSZÉT” - „A GYÜLEKEZETI VAGYONBÓL MAGÁNVAGYON LETT.”

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2020.05.23.Az egykor az egyház hívei közé tartozó, a Hit Gyülekezetével régóta hadakozó Bartus László új könyvének elsőre bombasztikus állításainak járt utána az Átlátszó és a Magyar Hang közös cikke, amely végül a Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét címet kapta.

Részletesen leírják a szövevényes ügyletet, amelynek lényege, hogy „az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált.”


Az alapító lelkész mint magánszemélyként birtokában lévő ATV-részvények száma alapján Németh Sándor nem látszik többségi tulajdonosnak, de mivel a másik két cégben a fenti ügylettel többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált - olvasható a cikkben.

Ezek után felteszik a kérdést, hogy a Hit Gyülekezete az ATV tulajdonosaként miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Az Átlátszó és a Magyar Hang szerint erre magyarázat lehet, hogy „minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete, megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.”

Németh Sándor egy hosszú és kicsit zavaros videóüzenetben reagált még a cikk megjelenése előtt. Ebben a szövevényes céghálóról azt mondta: „azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A Hit Gyülekezete nyilvánosságra hozta a Magyar Hang és az Átlátszó kérdéseit, illetve azokra adott „válaszait”, amelyek a konkrét információk helyett gyakorlatilag annyit tartalmaznak, hogy se Németh Sándor lelkészi javadalmazása, se magánemberi üzletei nem tartoznak a nyilvánosságra...