2017. január 6., péntek

A HÁLAPÉNZ KONZERVÁLJA A FEUDALIZMUST - INTERJÚ HEGEDŰS ZSOLT ORTOPÉD SEBÉSSZEL

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Rádai Eszter
2017.01.06....– Tehát ezért döntött úgy annak idején, hogy inkább külföldön fog gyógyítani.

– Igen, a magyarországi egészségügy feudális jellege, a hálapénz, a szakmai előmenetel lehetetlensége és más ismert okok miatt. Ha lett volna egy kiszámítható életpályamodell, ha jobb időbeosztásom lett volna, többet operálhattam volna, jobb szakmai előmenetelben bízhattam volna, akkor talán sosem megyek el.

– Tehát önöknek, az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport tagjainak az a véleményük, hogy voltaképpen minden baj végső oka a hálapénz, mert mindent megmérgez. Miközben mások meg épp azt mondják, hogy ma már a magyar egészségügyet csak ez tartja életben, afféle lélegeztetőgépen, és ha ez sem lenne, akkor – az elvándorlás és a forráskivonás miatt – az egész összeomlana.

– De ez nem igaz! Ez az ok és a következmény összekeverése! Épp ellenkezőleg, a hálapénz teszi tönkre és emészti föl végképp a rendszert, és fojt el minden józan ész által diktált reformot!

– Jó, akkor beszéljünk arról, hogyan képzeli a rendszert hálapénz nélkül, amiért – a volt egészségügyi államtitkár, Kincses Gyula szerint – ma már egyre inkább életet veszünk, nem csak kényelmet. Ön pedig – egy rádióinterjújában hallottam – úgy fogalmaz: „ez már nem hálapénz, sokkal inkább a félelem bére”. Például mi pótolná azt az évi 70 milliárdot, ami a becslések szerint most borítékban kerül a magyar egészségügyi rendszerbe, mindenekelőtt az orvosok zsebébe?

– Ha az ország GDP-arányosan legalább 6,5–7 százalékot költene az egészségügyre a mostani 4,9 százalék helyett, ami körülbelül 600 milliárd forint pluszt jelentene, akkor észszerűen át lehetne csoportosítani a forrásokat, és pozitív ösztönzőkkel a jó szakembereket is itthon lehetne tartani. Tehát meg lehet csinálni, csak akarat kell hozzá. Nagyon jó szakértők vannak Magyarországon, gazdasági, egészségügyi-gazdasági szakemberek, szerintük is meg lehet csinálni. Meg kell emelni a fizetéseket, és közben – a betegbiztonság érdekében, mert ez a legfontosabb – nagyon szigorú, következetes minőségi kontrollt kell bevezetni. A hálapénzt pedig egyszerűen le kell rombolni. Nem arra várni, hogy kikopjon a rendszerből, mert nem fog kikopni, hanem le kell rombolni. És igenis, az összes demokratikus pártnak, amely 2018-ban indulni akar, a választási programjában szerepelnie kell, hogy három vagy négy éven belül segít lerombolni a hálapénzt, és segít tisztává és transzparenssé tenni az egészségügyet. Hálapénz nélkül még az egészségügyben uralkodó feudális rendszert is le lehetne törni, ehhez csak annyi kell, hogy az osztályvezető állásokat három évre írják ki, és három év múlva újból lehessen pályázni. Illetve egy demokratikus rendszerben akár meg is lehessen szavaztatni az adott kollektívával, hogy ki legyen az osztályvezető.

– Hogyan gondolja a hálapénz „lerombolását”?

– A kriminalizálásával, tehát jogi úton. Törvénnyel, amit be kell tartatni. És közben fel kell emelni a fizetéseket, egy főorvos, mondjuk, keressen hétszáz-nyolcszázezer nettót. Persze vannak olyan főorvosok, akik most hálapénzben ennek a többszörösét kapják, ráadásul adómentesen.

– És ők ezt nyilván nem fogják szó nélkül hagyni. Megint eszembe jut az egészségügyi reformba belebukott miniszter, Molnár Lajos, aki a magyar orvosfizetések kívánatos emelésével kapcsolatban azt mondta: lehet, hogy az egymillió forintos fizetés a magyar orvosok többsége számára vágyálom, de olyanok is vannak nemkevesen, akik számára rémálom.

– Akik olyan jók – nyilván, hiszen sok betegük van, és sokat operálnak, ezáltal valószínűleg valamilyen minőséget is fel tudnak mutatni, bár ezt szintén mérni kell –, azoknak időben lehetőséget kell adni arra, hogy a magánegészségügyben hozzákeressenek – persze ott is szigorú minőségi kontrollal és transzparens módon. Ez a lehetőség egyébként most is rendelkezésére áll sokuknak, ezeket kell becsatornázni.

– Jól gondolom, hogy mindennek a kulcsa a rendszer átláthatósága és nyilvánossága?

– Pontosan! A reform egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb lépése az egészségügy minőségi mutatói­nak a mérése és publikálása. Mert minek is kell – kellene – vezetnie az egészségügyben minden döntéshozót minden, a területét érintő döntésében? Az eredményeknek, amit a számok mutatnak: például, hogy kevesebb legyen a halálozás, kevesebb legyen a kórházi fertőzés, kevesebb legyen a szövődmény, több embert legyünk képesek meggyógyítani, és a mentők időben érkezzenek mindenhova. A döntéshozónak ezeket a számokat kell figyelnie és elvárnia, évről évre, hónapról hónapra. Mert javítani csak úgy lehetséges, ha tudjuk, mi a probléma, és ehhez adatok, adatok, adatok kellenek. Adatok például az úgynevezett nemkívánatos eseményekről. Hogy hány beteget cseréltek össze a műtőben, hány betegbe operáltak nem megfelelő műlencsét, vagy hány betegbe tettek rossz oldali protézist...

AZ INTERNET NEM FELEJT: ÉN ÉDES KATINKÁM, AVAGY KUSSORSZÁG KATONÁI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.01.06.


Mintha csak tegnap történt volna, pedig épp egy év telt el azóta, hogy Hosszú Katinka összetépte az úszószövetség 12 millió forintos szerződési ajánlatát. Akkor még talán ő maga sem sejtette, hogy mekkora lavinát indít el ezzel.

Nem sokkal ezután ugyanis kiderült, hogy az addig köztiszteletnek örvendő Kiss László úszókapitány és társai évtizedekkel korábban megerőszakoltak egy fiatal lányt. Hogy a magyar úszószövetségben csak látszólag van nyugalom, a csendes vízfelszín alatt forrnak az indulatok. Végül Gyárfás Tamás úszóelnök feje fölött is összecsaptak a hullámok, aki hosszas hezitálás után benyújtotta lemondását, s épp a napokban választják az utódját.

Ezt írtam akkor erről.

„Az édes Katinkát szeretnénk visszakapni.” Ezt mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, miután a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb csillaga, Hosszú Katinka látványosan összetépte a 12 millió forintos szerződését.

Nem négyszemközt tette ezt, Gyárfás úr fülébe súgva a panaszait, ahogyan azt az úszóelnök elvárta volna, hanem a nagy nyilvánosság előtt, sajtótájékoztató keretében.

Ahogy Gyárfás Tamás ezt az egészet megközelítette, abban, mint cseppben a tenger, egész Magyarország benne volt. Nemcsak a mostani, múltba néző, árvalányhajas, hátrafelé nyilazó, leharcolt eszmeiségű ország, hanem az elmúlt évtizedek mindegyik Magyarországa.

Sokak szerint, azért reagáltak így Gyárfásék, mert ez egy macsó-alapú társadalom, ahol a nőkről való vélekedésben Kövér László, Kovács Ákos és más pállott eszmeiségű urak véleménye az iránytű.

Itt azért másról is szó van, mint a nőkről. Ha nem egy nő állt volna ki a világ elé a véleményével, hanem valamelyik férfikollégája – Cseh, Gyurta, netán Verraszó – akkor is hasonló lett volna a reakció.

Olyan országban, ahol nőnek nem jó lenni, ott férfinak sem jó lenni.

Történetesen most egy Hosszú Katinka nevű honfitársunk volt az, aki megszólalt az igazáért. Nem tudjuk, hogy ebben az ügyben szakmailag kinek van igaza. Hogy milyen víz alatti mozgáselemző kamerák, masszőrök, öltözők és más felkészülési praktikák kellenek ahhoz, hogy egy úszó jobban ússzon, mint a versenytársai.

Ám abban biztosan igaza volt, hogy nem kussolt. Pedig, Kussországban ez a normális üzemmenet. Kussország ezt várja el katonáitól, nem csak most, hosszú évtizedek óta majdnem mindig..."

ÁLMOMBAN EGY ORBÁN BESZÉDET HALLOTTAM

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.01.06.


Magyarok! Barátaim! ...vagy, ahogy Bayer Zsoca barátom szokta mondani - Véreim!

Azért gyűltünk itt most össze, hogy köszöntsük egymást, búcsúztassuk az elmúlt évet és üdvözöljük a 2017-es esztendőt. Elmondhatjuk, hogy a 2016-os év is sikeres volt, bár igaz nincs már kétharmadunk a parlamentben, de mindig megoldottuk valahogy a dolgokat és tovább szűkítettük a liberálbolsevikok mozgásterét.

(taps, nevetés)

Barátaim!

Családjaink, barátaink tovább tudtak fejlődni, gazdagodni és ez továbbra sem érdekli az emberek nagy többségét. Jelenleg a Fidesz - KDNP kormányra a legnagyobb veszélyt, a Fidesz - KDNP kormány jelenti! Amíg az ellenzéki oldalt továbbra is a széthúzás jellemzi, amíg csak beszélnek az összefogásról, addig bizony számunkra nincs értelme semmilyen lejárató kampánynak, megteszik ők helyettünk is, nekünk bőven elég a szimpatizánsaink és szavazóink megtartásához, ha a nem létező migráció veszélyeiről beszélünk.

Barátaim!


2017 a lázadás éve lesz mondottam volt valamelyik interjúban és tényleg. Mivel a 2018-as választást nagy valószínűséggel elveszítenénk, még a Kétfarkú kutya párttal szemben is, ezért magunknak kell magunk ellen lázadni, hiszen erre a jelenlegi ellenzék képtelen. Mit jelent ez?
Nekünk kell önmagunkat megpuccsolnunk!

Barátaim, de tényleg!

Mivel én 2017-ben felköltözöm a várba így az ellenzéknél sem lesz téma az, hogy a Cinege utcát és környékét 2013 óta lezárva tartom (Eddig sem volt! - közbekiabálás, derültség a hallgatóság soraiban), ezért magunknak kell amolyan erdogáni módszerekkel valami felkelésfélét kirobbantani jövőre...

(taps, fütty)

...mert ha mi nem tesszük, akkor simán bukjuk a választást érdeklődés hiányában, az meg ugye nem szeretnénk!
...

ÖSSZEFOGÁS HELYETT TANULNI A JOBBIKTÓL

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2017.01.06.


A baloldali ellenzék és a Jobbik választási együttműködésével kapcsolatos felvetések nem csupán irreálisak, hanem károsak is. A baloldalra nézve.

2016 végén Medgyessy Péter nyilatkozata ismét a politikai napirend témájává tette a baloldal és a Jobbik esetleges összefogásának kérdését. Medgyessy Péter nem az első, aki egy ilyen összefogás lehetőségét felveti: hasonló gondolatot fogalmazott meg korábban Haraszti Miklós, illetve Kőszeg Ferenc is. A liberális és baloldali közéleti szereplők által felvetett gondolat a legnagyobb visszhangot rendre a kormánypárti sajtóban kapja. Mindez nem véletlen: amikor baloldali-liberális szereplők érvelnek a Jobbik elfogadhatósága mellett, az remekül illeszkedik abba a kormányzati narratívába, hogy a Jobbik voltaképpen már baloldali szereplő. Történik mindez úgy, hogy mind a baloldali, mind a jobbikos politikusok rendre kijelentik: nem kívánnak egymással összefogni.

A baloldal és a Jobbik összefogásának lehetősége két okból is irreális. Egyrészt, nem érdeke sem a baloldalnak, sem a Jobbiknak. A Jobbik hitelességének végét jelentené, ha azzal a baloldallal fogna össze, amelyet szavazói legalább annyira – ha nem jobban – utasítanak el, mint a Fideszt. A Jobbik politikai közössége felől nézve a Fidesz rosszul kormányoz; a 2010 előtti időszak politikusait is tartalmazó baloldal azonban megtestesíti mindazt, amivel szemben a Jobbik létrejött. A másik oldalon a baloldal is nehezen magyarázná, pontosan milyen tartalmi érvek szólnak a Jobbik elfogadása mellett. Az antiszemitizmus vagy a cigányellenesség retorikájának csökkenése nagyon messze van az együttműködés lehetőségétől. A baloldali pártok rendszeresen deklarálják, hogy egymással is nehezen működnek együtt; hogyan tudna ez a politikai tábor a politikai paletta másik szélén helyet foglaló alakulattal megállapodni?

HAJRÁ, BOTKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.01.06....A kormánypárt lényegében pontosan attól tart, amitől az ellenzéki pártok. Hogy Botka képes lesz kiszórni a szemetet a baloldalról. Ez pedig a Fidesz érdekeivel ellentétes, hiszen nekik egy zsarolható, alkura hajlamos, a kapott konccal elégedetten elcsámcsogó látszatellenzékre van szükségük és véletlenül sem igazira. Ha Botka esetleg képes lesz összefogni a széttagolt ellenzéket (nem mondom, hogy ez be fog következni, bár én szurkolok Botkának), akkor sokakban tudatosodhat az, ami eddig is nyilvánvaló volt: a Fidesz támogatottsága távolról sem olyan óriási országosan, egyszerűen csak a kevés szavazni hajlandó között népszerűek. Pontosan ugyanaz a helyzet, mint az elbukott népszavazáson. Amint kiderült, hogy érvénytelen lett a voksolás, mert nem mentek el annyian szavazni, hogy az éppen a Fidesz által meghúzott érvényességi küszöböt elérje, máris változott a kommunikáció.

Hirtelen nem számított az ország lakossága, csak az a 3,5 millió ember, aki elment szavazni. Ezen belül a többség nyilván támogatta – nem, nem a Fideszt, hanem a betelepítés elleni fellépést -, de mégis arról harsogott a pártpropaganda, hogy lám, megnyerték a népszavazást és többség és hajrá. Ugyanez van a választással is. A lakosság nagyobb része nem szavaz, a Fidesz támogatottsága nem kétharmad.

Ha valakinek sikerülne megszólítani a nem-szavazókat, az bizony keményen a fiúk orrára tudna koppintani. Nem tudhatom persze, hogy Botka sikerrel jár-e, de a kormánypárt reális veszélynek érezheti, mert erősen elkezdtek óbégatni. Nem, mintha nem ezt tennék hetedik éve, de most mintha jobban betojtak volna, mint amennyire be szoktak tojni.

Az biztos, hogy a propagandalapok teljes erőből bele fognak állni Botka kinyírásába, ha komolyabbra fordul a helyzet. A fizetésükön túl is beleállnak, mert a túlélésükért fognak küzdeni. Költségvetési források és irányított reklámbevételek nélkül öt perc alatt pusztulnának ki, tehát elemi érdekük, hogy Botkával, vagy Botka nélkül, de a demokratikus baloldal soha ne tudjon kivergődni a jelenlegi állapotából.

A kormánynak pláne nem érdeke egy erős ellenzék, hiszen már mindenki nyakig sáros és nincs arra garancia, hogy egy esetleg Botka vezette ellenzék – amennyiben képes leváltani a jelenlegi kormányt – az eddig szokásos alkukkal (egyszer neked, egyszer nekem) büntetlenül futni hagyja a bűnbanda tagjait. Ezért nem bukhatnak.

Én pedig úgy gondolom, hogy az ország érdeke nem egyezik sem a Fidesz-KDNP, sem a jelenlegi baloldali pártok vezető tisztségeibe bebábozódott káderek, sem a propagandamédia napszámosainak érdekeivel. Úgyhogy részemről: hajrá, Botka!


SZIKRÁZIK A FESZÜLTSÉGTŐL A MEDDŐSÉGI KLINIKA

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2017.01.06.


Előzmények itt

Nem sokkal azután, hogy ez a poszt megjelent, tavaly tél végén elmentem egy második HSG-re. Na, ez már fájdalmasabb volt, mint az előző (nem mintha az fájdalommentes lett volna)... Itt történt meg először életemben, hogy konkrétan csillagokat láttam a fájdalomtól. Sosem tudtam, hogy ennek a kifejezésnek van valóságalapja, hát most kiderült számomra, hogy van. Szerintem elég közel voltam az ájuláshoz, de szerencsére végül nem lett gond. A vezetők is átjárhatóak voltak, mint kiderült.

Érdekes tapasztalat 1: sokadjára kiderült, hogy az egészségügyben dolgozók között is - mint bármilyen más szakmában dolgozók között - vannak érzéketlenek, és vannak nagyon kedves, empatikus, melegszívű teremtések egyaránt. És ennek semmi, de semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki mennyi fizetést kap, vagy hogy állami-, vagy magánintézményben dolgozik-e. Az ember azt gondolná, hogy nem logikus, hogy így legyen, de így van.

Ennél a HSG-nél például az adataimat felvevő hölgy, miután a pár formális kérdésből megismerte az előtörténetemet (vetélés kb. 10 hónapja, próbálkozás majdnem két éve), nagyon megértő, és kedves volt. Na, a nővérke, aki a dokinak asszisztált a beavatkozásnál, az bezzeg nem rejtette véka alá a véleményét. Meztelenül, kiszolgáltatva, előkészítve feküdtem az ágyon, vártuk a dokit, és ő alkalmasnak találta az időt és a helyzetet arra, hogy elmondja, hogy 30+ évesen már nem úgy működik a női szervezet, ahogy annak előtte, nem ez az ideális időpont a teherbeesésre, ezt előbb kellett volna, stb. Nem volt kedvem sem helyre tenni, sem vitatkozni, csak annyit mondtam neki csendesen, hogy eddig minden párom átvágott így vagy úgy, jobban tettem volna, ha nekik szültem volna, és most itt lennék egyedül 1-2 gyerekkel? Elhallgatott, és annyit mondott, hogy nem.

Na, hát mindegy is, a HSG-t túléltem. Sajnos a várva várt eredmény azonban nem jött, egy hónap, kettő, három, négy: semmi. Visszamentem a dokimhoz, ő csak ült a székében, nézett maga elé, és azt mondta, hogy most már nincs mire várni, segítséget kell igénybe venni. 36 éves vagyok, ő már nem tud másban segíteni, irány a meddőségi. Kiállított egy papírt, a diagnózis: másodlagos infertilitás.

Volt ez két évvel azután, hogy zöld utat adtunk a babának – aki nem jött. A mérleg: két HSG, egy vetélés (embrió nem volt), egyébiránt pedig minden lelet, eredmény rendben...

KRÍZISHELYZET VAN! FIGYELJÜNK ODFA AZ UTCÁN ÉLŐKRE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.01.06.

Hallgassa meg
Ma és szombaton extrém hideg várható, lesznek olyan helyek, ahol mínusz 20 fokkal kell számolni. A hajléktalanokat segítő Budapest Bike maffia ezért 
mindenkit kér, hogy mozgósítsa a tartalékait. A bringák mellett ők is krízisautóba ülnek és igyekeznek a lehető legtöbb helyre meleg teát, takarókat és meleg ruhát eljuttatni. Elindul a Bike Maffia és az Age Of Hope a krízisjárata is, a Menhely Alapítvány autója mellett azért, hogy emberek ne fagyjanak meg az utcán, kiserdőkben. Aki segíteni szeretne, kesztyűket, izolációs fóliákat, meleg ételt, italt vigyen a hajléktalanoknak.

Havasi Zoltán a Budapesti Bike Maffia vezetője a Klubrádióban arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy bár a hajléktalanokat nem küldik ki az aluljáróból, ők mindenkit arról próbálnak meggyőzni, hogy menjenek be a melegedőkbe. Mint mondta, azt kérik, fokozottan figyeljünk egymásra. Ha hajléktalan ember lát valaki az utcán feküdni, ülni, - pláne hiányos öltözékben takaró nélkül, kérdezze meg, hogy tud-e segíteni és azonnal hívja a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatát!


Menhely Diszpécser telefonszám: 06/1-3384186

A Facebookon a Krízis eseményoldalon lehet felvenni a bringás segítőkkel a kapcsolatot.
Ugyanerre hívja fel a figyelmet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Mindenkitől azt kérik, ha földön fekvő, a kérdéseinkre nem válaszoló emberrel találkozunk, hívjunk segítséget. Ne maradjunk közömbösek, a tragédiák megelőzése közös felelősségünk.

Ha az illető nem tud válaszolni, hívjuk a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot – Budapesten a 061 338 4186 számon – vagy a 112-es segélyhívót...

4700 - EGYETLEN SZÁM A KORMÁNY EMBERTELEN OKTATÁSPOLITIKÁJÁRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.01.06.Felfoghatatlan adat: 4700-zal nőtt egyetlen év alatt a sajátos nevelési igényű gyerekek száma a közoktatásban. Hogy mennyire felfoghatatlan, azt talán azzal lehet a legjobban érzékeltetni, hogy az elmúlt években átlagosan „csak” ezerrel nőtt a számuk. Most pedig csaknem ötször annyian kapták ezt a besorolást. Ami gyakorlatilag az életüket teszi kényszerpályára.

Vajon mi e drasztikus növekedés oka? A kérdésre összetett, és koránt sem megnyugtató válaszokat lehet csak adni.

Sajátos nevelési igényűnek (SNI) számít a köznevelési törvény szerint az a tanuló, aki szakértői bizottság véleménye alapján valamilyen fogyatékossággal bír, halmozottan fogyatékos, illetve pszichés fejlődési zavarban szenved, például autista. Szorosan ide tartoznak még, mivel szintén különleges bánásmódot igényelnek, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) tanulók is.

Egyrészt ugyan az elvben jó hír (amire mindig hivatkozni szoktak a szakértők), hogy az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre több gyerek születik meg – s így a javuló körülményeknek köszönhetően olyan gyerekek is világra jönnek, akik súlyos fogyatékosságaikkal együtt is életképesek maradnak. Ez is hozzájárul, hogy az SNI mint kategória az oktatáson belül is növekvő tendenciát mutat. De ugrásszerű növekedést ez nem indokol épp most, Magyarországon, a 2015/16-os tanévben. Viszont fontos megjegyezni, hogy sokszor szinte megoldhatatlan feladat elé állítja az egyes intézményeket (ehhez ugyanis megfelelő források és intézményi állami támogatás kellene, ami jelenleg legtöbbször hiányzik), hogy mozgáskorlátozott, vak, siket, esetleg autista gyermekeket számukra és a közösség számára is megfelelő módon integráljanak, amellett, hogy a pedagógusokat is felkészítsék erre a speciális feladatra.

Innen viszont már ingoványos talajon járunk, ha a további okokra vagyunk kíváncsiak.

Mert hát az is tény, hogy (szintén az egyre alaposabb vizsgálatoknak köszönhetően) immár könnyebb is az egyes, nehezen kezelhető gyerekeket valamilyen skatulyába szorítani: a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő, s ezért szintén külön kategóriába sorolt gyerekből is egyre több van...

ABSZURD VÁLASZT ADOTT A RENDŐRSÉG, MIÉRT MOTOZTÁK MEG AZ ORBÁN HÁZÁNÁL FORGATÓ HADHÁZYÉKAT


HVG ONLINE
Szerző: hvg
2017.01.05.A válasz szerint a kiskapu kilincsének nyomkodása bűncselekményre utal, de az is kiderül a válaszból, hogy Orbán felcsúti házának biztonságára a Pancho Aréna emberei ügyelnek.

Mint arról mi is beszámoltunk róla, tavaly ősszel rendőrök intézkedtek Felcsúton Hadházy Ákos LMP-s társelnök és a német RTL2 újságírói ellen, amikor a kisvasútnál, a stadionnál és Orbán házánál akartak forgatni. A rendőrök akkor azzal indokolták a motozást, hogy fokozott ellenőrzés van érvényben Magyarországon, holott a politikus és a német RTL-esek közterületen forgattak.

Hadházy Ákos ezután panaszt tett a rendőrségi eljárás ellen, amelyet azonban mostanra különféle indokok miatt elutasítottak. Az Index által ismertetett rendőrségi határozatban több furcsaság is található:

A TANÍTANÉK MOZGALOM 2017-BEN

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.01.05.Kérdés, hogy a Tanítanék vállalná-e, hogy oktatási kérdésben konzultál az ellenzéki pártokkal, adott esetben a közös miniszterelnök-jelölttel.

A Tanítanék mozgalom tavaly december 19-én tartotta utolsó tüntetését a lesújtó PISA-eredmény kapcsán. A Magyar Narancs beszámolója szerint a demonstráción mintegy 300-400 tüntető vehetett részt a nagy hideg és a közelgő ünnepek ellenére. A tüntetésen a szervezők az öt éve bevezetett új köznevelési törvényt tették felelőssé az oktatás helyzetéért, valamint a Tanítanék egyik főszervezője és a tüntetés egyik szónoka szerint a kormánypárti politikusok a PISA-eredmény kapcsán csak hárítják felelősségüket. Később a Tanítanék másik ismert vezetője, Pilz Olivér kérésére a Parlament elé vonultak a tüntetők, ahol arra szólították fel Balog Zoltán oktatást is felügyelő minisztert, hogy mondjon le január 31-ig, máskülönben február 1-jén újra tüntetni fog a Tanítanék.

A tüntetés apropóját nem kizárólag a PISA-eredmények adták, ugyanis éppen a köznevelési törvény ötödik évfordulójára időzítette a Civil Közoktatási Platform a Kockás Könyvet. Az anyagban szó esik az oktatáspolitika problémáiról, valamint megoldási javaslatokról is. A Tanítanék mozgalom tehát komoly szakpolitikai munkát végez, azonban a közvéleményt többnyire mégis a nagy tömeg részvételével járó tiltakozások érdeklik. 2016 tavaszán ráadásul nem is a fővárosban, hanem Miskolcon kezdődött meg az a tüntetési hullám, amelynek csúcsán az esernyős tüntetéseken kb. 15 ezer ember vett részt a Kossuth téren. A mozgalom és az egész hazai politika számára a kvótanépszavazási kampány beindulása után minden más ügy háttérbe szorult, ráadásul Pukli István máig nem tisztázott kiválása után egy ismert arcot veszített el a mozgalom. A nyár elején bejelentett építkezésnek sem lehet látványos nyomát látni, Törley Katalin szerint azonban sokakat értek retorziók, amelyek nyilvánvalóan megnehezítik a szervezet további erősítését.

A szervezési nehézségek mellett kérdés, hogy mekkora mozgósítási ereje maradt a mozgalomnak. A december 19-i tüntetés (Több fényt!) sem egy hagyományos vonulós, szónoklós esemény volt. A felhívás ugyanis arra vonatkozott, hogy a résztvevők gyertyagyújtással, valamint a köznevelési törvény elégetésével fejezzék ki elégedetlenségüket az oktatáspolitikával szemben. A hasonló dramaturgiai elemek segítségével kifejezhető az elkötelezettség a nagy számosság hiányában is. Borítékolható, hogy Balog Zoltán nem fog lemondani január 31-ig, tehát február 1-jén biztosan tüntetni fog a Tanítanék. A mozgósítási kapacitás megfelelő felmérése, az országos szervezettséggel és megfelelő kreativitással rendezhető olyan tiltakozás, amely képes kifejezni a Tanítanék elszántságát és társadalmi támogatottságát...

TUDTA? A FIDESZ ELLOPTA A REZSICSÖKKENTÉST IS...

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.01.06.


Itt a hideg, és hozzá még nem is akármilyen. Biztos jó lesz a fűtött szobából kitekinteni a fagyos szél borzolta fákra, és közben arra gondolni, milyen fasza dolog a rezsicsökkentés. Most teker a gázóra rendesen, pörög a villanymérő, de a gondoskodó állam megvéd attól, bárki is méltatlan módon lehúzza a választót, ha ki kell fizetni a számlát. Biztosan így van ez?


Na persze a rezsicsökkentés szent tehene tündérország fontos vívmánya. Orbán Viktor mindent meg is tesz a fenntartásáért és a védelméért, harcol érte, annyira aggódik az állampolgárokért, hogy nem szeretné ha bárki is átvágná őket. Na és az így szerzett hasznot mindenféle fejlesztésekre, üzemeltetésre, tartalékra költené bárki is. Majd ő ezt is megoldja, hiszen ehhez is ért, na meg ezzel szépen be is tudja húzni a csőbe a sok mindenre nem figyelő fogyasztót, akinek az átvágásával megfelelő szavazót is lehet teremteni a kormány részére.

Mikor megindult a világpiacon az energiahordozók árának csökkenése, és az akkori előre jelzések szerint azok tartós olcsósága sok ideig fent fog maradni, a hazai kormány soha vissza nem térő lehetőséget látott ebben a folyamatban. Pont jókor csapott le erre az esélyre a hon kormánya, ráadásul tudatában volt a felhasználók tájékozatlanságának ezen a területen. Na meg volt neki annyi gátlástalansága, hogy ezt saját vívmánynak adja el, és minden média eszköz a rendelkezésére állt, hogy ezt az emberek tudomására hozza. Akkoriban ha valaki gyanútlanul kinyitotta a vízcsapot, még ott is a rezsicsökkentés bújt elő elsőnek, és az akkori szolgáltatók haszonéhsége miatti felháborodás oltotta a pofátlanság szomját. Az Orbán Viktor vezette kormány nagyon beleállt a rezsi csökkentésébe, törvényekkel gyűrte maga alá a piacot, hősiesen védte a világpiacon egyre csökkenő árakat, és adta azt tovább a hazai fogyasztóknak. Az eszét nem használó rezsit fizető persze szépen be is kajált mindent, ahogy azt a hatalom elképzelte. A sok hazugság, az ügyes mindent legyűrő magyarázat szépen csőbe húzta az ország egy részét, akiket ezért nem lehet hibáztatni, csak mert a saját zsebüket nézték a valóság helyett...

JOBB MA FEKETÉNEK LENNI AMERIKÁBAN, MINT OBAMA ELŐTT?

INDEX.HU
Szerző: JANECSKÓ KATA
2017.01.06.A feketék és fehérek közti egyenlőtlenségeket mérő mutató csak egy hangyányit mozdult előrébb, a köztük lévő viszony a Rodney King zavargások óta nem érződött olyan rossznak, mint Barack Obama 8 éves elnökségének végén. A kezdeti derűlátás után sokan csalódtak az Egyesült Államokban a szimbolikus győzelem, a 2008-as történelmi mérföldkő erejében.

"Fogalmam sem volt róla, mennyire rasszista Amerika, amíg meg nem választotta az első fekete elnökét" – így foglalta össze saját és sok más fekete amerikai érzéseit Barack Obama elnökségének vége felé a CNN-nek egy afro-amerikai rendezvényszervező, Linnyette Richardson-Hall.

A CNN nyári cikke csak egy azoknak a lehangoló eredménnyel záruló mérlegvonásoknak a sorában, amik azt járták körül, mit jelentett az első fekete amerikai elnök megválasztása és nyolc, hatalomban töltött éve a fekete amerikaiak számára.
Akár a szubjektív érzésekről, akár mérhető életkörülményekről, statisztikai adatokról van szó, a mérleg legtöbbször valahogy így fest: sok rosszat és nem elég jót.

A legkomplexebb mérési szisztéma a National Urban League (NUL) nevű emberi jogi szervezeté. Ők úgy tíz éve kidolgoztak egy kvantitatív eszközt, az egyenlőségi indexet, amelyhez körülbelül 350 féle adatot vesznek figyelembe. Az egyenlőségi index azt mutatja meg, hogyan boldogulnak az amerikai feketék a fehérekhez képest. Ha ez a szám 100 százalék lenne, akkor lenne teljes egyenlőség. A 2016-os index 72,2 százalék...

KOCSIS MÁTÉ HAZUGOZIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.01.05.A legkeresztényibb párt legkeresztényibb polgármestere hazug nevezett egy evangélikus lelkészt, aki ráadásul nő is. Megfeledkezett magáról a kereszténység legnagyobb védelmezője, Kocsis Máté, nyilván azt gondolta, hogy valamelyik kommunista liberális ateistával van dolga, aki nyugodtan hazudhat, mert nem tartozik elszámolással senkinek, különösen nem az Istennek. De Bolba Márta evangélikus lelkész nem ebbe a kategóriába tartozik. Bolba Márta biztosan igazat mond, mert ha nem így lenne, mi értelme lenne a kereszténységnek, és mennyivel lennének különbek, mint a kommunista liberálisok, akiket csak ezek a nagy keresztény kommunistáznak és hazugoznak.

Azért is vagyunk bajban, mert tudomásunk szerint azért kell eltűrnie Magyarország szorgalmas és szabadságszerető népének a legkeresztényibb banda garázdálkodását az országban, mert állítólag keresztény, miképpen állítólag a haza is az. Riválisainak azért nincs joguk alaptörvényszerűen kormányra kerülni, mert nem keresztények és igazmondók, mint a Kocsis Máténál is igazmondóbb Orbán Viktor például, aki közismerten még soha nem hazudott. De ha a kereszténység legnagyobb védelmezői immár lelkészeket hazugoznak le, akkor mivégre a keresztényvédelem? Nehogy valaki feljelentse őket a keresztényvédelmi államtitkárságon.

Ha ezek hazugozzák a keresztény lelkésznőket, akkor kitől is akarják megvédeni a kereszténységet? Hol van ilyenkor a keresztényvédelmi minisztérium, hogy megvédje Kocsist a lelkésznőtól vagy a lelkésznőt Kocsistól? S ki fogja eldönteni ki a keresztény a kettő közül? Mert azt nyilván nem akarják mondani, hogy mindkettő egyszerre lehet keresztény...

KOLONC VAGYOK A NEMZET NYAKÁN

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.01.06.Porig vagyok sújtva. Kiderült, hogy kolonc vagyok a nemzet nyakán, az erejét nem növelem, csak apasztom.

A honvédelmi miniszter a következőképp indokolta, hogy idén 27 milliárdot költenek lőterek és lövészklubok létesítésére: "Nemzetünk ereje mindig is a fegyvert ismerő és azt használni képes állampolgárainak felkészültségére, elszántságára és összefogására épült."

Hát, ha 27 milliárdért, voltaképpen bagóért már lehet nemzeterőt kapni a piacon, akkor tényleg megéri. Minő szégyen, hogy én nem ismerem a fegyvert, nem lennék képes használni, mi több, nem is akarom...

MAJTÉNYI LÁSZLÓBÓL NEM LESZ ÁLLAMFŐ, VISZONT...

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.01.06.


...azt most el kell döntenie az ellenzéki pártoknak, hogy mit kezdenek vele, illetve saját, alig-alig létező személyzeti politikájukkal.

Bár a politikában szinte semmit nem lehet teljesen biztosra venni, az azért nagy biztonsággal kijelenthető, hogy Áder János lesz/marad 2017-ben is Magyarország köztársasági elnöke. Miután a Fidesz felsorakozott a jelenlegi, önkebeléből választott politikusa mögé, a parlamenti mandátumarányt tekintve kisebb csoda kellene ahhoz, hogy a harmadik fordulóra se jöjjön össze az Áder újrázáshoz szükséges szavazatszám.

Ami egy fokkal érdekesebb, az az egyes ellenzéki pártok és a körülöttük mozgó, félpolitikai-félcivil szereplők által jelölni javasolt Majtényi László ügye.

Maga a jelölt-jelölt szerintem tudása és tapasztalata alapján alkalmas lenne a pozícióra. Nem állítom, hogy a politikát alapjaiban megújító innováció a jelölése, de ugye egy rántott sajtot is el lehet nagyon becsületesen készíteni, jól tud az esni. Adta magát. Ahhoz azonban, hogy egyáltalán jelölt válhassék belőle, szükség lenne az LMP átszavazó képviselőjére is, erre pedig ma kevés az esély. És ha meg is kapná az induláshoz szükséges bizalmat, ma nem látszik olyan forgatókönyv, hogy a fideszes képviselők Áderrel szemben őt szavazzák meg.

Nos. Van nekem egy olyan hobbim, hogy igyekszem időben, előre szólni, ha a politika valami baklövésre készül, vagy nem látja a kanyaron túl a bukkanót. Most is ez a helyzet: a jelenlegi, rettent kusza helyzetből maximálisan kihozható eredmény számukra, ha a parlamentben Majtényit és Ádert egy momentum erejéig egy szintre tudják emelni, mint jelölteket. Aztán ennek a szavazással vége is szakad, az államfő marad, a Fidesz marad... és mi lesz Majtényi Lászlóval? Gondolt erre már valaki?

Nem a személy miatt aggódom, hanem mert látom megint jönni a baloldalinak mondott ellenzéki közeg egy jellemző hibáját: a pocsék személyzeti politikát. A ma létező, tartósan bejutási küszöb fölött mért ellenzéki pártok vezető politikusainak szinte kivétel nélkül bő évtizedes a politikai "munkaviszonya". Az elmúlt évek kapkodó kasztingjai végül mindig azt hozták, hogy a kilencvenes, de maximum a kétezres évek eleje óta magunkkal cipelt politikusok némi helycserével, de őrzik a pozíciójukat, az egy-egy ügyre megtalált újakat pedig beküldik az eleve vesztes helyzetbe, majd dobják is el őket. Az esetek jelentős részében ez indokolt is, a kasztingitisz egyik velejárója, hogy ritkán találni hosszabb távon is értékes figurákat. De mintha szándék se lenne rá, hogy megtartsák az értékesebbeket. ..

A BREXIT KEDVEZ A SKÓT WHISKY-NEK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.01.06.Az Egyesült Királyság tervezett kilépése az Európai Unióból megsokszorozta a skót whisky iránti keresletet.

A Brexitnek erre a hatására senki sem gondolt. Skóciában a whisky-gyártók júniusban tapasztalták először a rendelések növekedését. Ez annak volt a következménye, hogy a font kb. 9%-ot vesztett az euróval és 15%-ot a dollárral szemben a június 23-i népszavazást követően.

Egy fél év alatt 533 millió üveg whiskyt exportáltak 1,7 milliárd font értékben. Japánba 18, Mexikóba 17, Törökországba 24%-kal növekedett az export. A fő importőrök az Egyesült Államok és Franciaország maradtak.

A 2014-ben alapított Glasgow Distillery Company-nak július óta 300%-kal nőtt a megrendelése. Minden raktáron lévő készletet eladtak...

KŐKORSZAK, AVAGY 12 NAP MAGYARORSZÁGON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Digger
2016.01.06.December végén rengeteg határátkelő indul útnak, hogy az ünnepeket Magyarországon töltse. Ez alapvetően egy nagyon kellemes műfaj, amivel együtt jár némi szembesülés is, ami viszont már nem mindig kellemes műfaj. A mai poszt szerzőjének, Diggernek kijutott ebből is, abból is, jöjjenek a részletek!

„Otthon voltam 12 napot. Megmondom őszintén hogy egy folyamatos kalandtúra volt, de egy jó kalandtúra. Vezettem 1400 kilométert, részt vettem legalább hat ünnepi vacsorán, megnéztem két színházi és egy mozielőadást, hivatali ügyeket intéztem okmányirodákban, anyakönyvvezetőnél, közjegyzőnél.

Találkoztam rég nem látott rokonokkal, ismerősökkel, barátokkal. Lebonyolítottam egy Határátkelő találkozót. Beszéltem sok emberrel, láttam sok mindent, jót és rosszat is. Százötvenezer forint úgy röppent el, hogy azt se tudom mit vettem.

Ezeknek a napoknak a történetét mondom most el.

Az érkezés

Tizennyolcadikán hajnali négykor autóval mentünk a reptérre. A kocsit ott hagytam a hosszútávú parkolóban, majd a Ryanair járatával irány Budapest Ferihegy. Elénk jött lányom barátja, akinek kocsiját egész idő alatt használtam, utólag is köszönöm neki.

Onnan anyósomékhoz mentünk, ahol meglepetés ünnepi ebéd várt a fiam születésnapját megünneplendő. Anyósom székelykáposztája a műfaj csúcsa, annál finomabbat ember még nem csinált.

A tortúra kezdete

Másnap megkezdődött hivatali tortúránk. Igazából az itt szerzett élmények hatására született a poszt címe. Első utam az okmányirodába vezetett az egy éve csináltatott útlevelem átvételének eszközlése céljából.

Egy dolgot előre bocsátanék. A hivatali ügyfélkezelés óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. Kedvesek, rugalmasak, abszolút segítőkészek. A RENDSZER kőkorszak.

Szóval odamegyek a sorszámhúzó géphez. Felülről a harmadik az „Útlevél” menüpont. Útlevélért jöttem, értelemszerűen ezt a sorszámot téptem. Leültem és vártam. Aztán vártam. Aztán még mindig vártam.

Végül odamentem az ajtónálló emberhez és megkérdeztem, hogy merre az annyi? Kérdi, hogy miért jöttem? Mondom az útlevélért. Nem jó számot húztam. Mi van??? Kérem szépen, a sorszámhúzó gépen van LEJJEBB egy írás, hogy „Kész okmányok átvétele”.

Én kérek elnézést, hogy balga módon útlevélért jőve leragadtam az „útlevél” menüpontnál és nem olvastam végig „A polgármester lábmérete” pontig.

Még egy dolog feltűnt várakozás közben. Emberek jönnek hónuk alatt két koszos rendszámtáblával. Nem tudom, de nem is érdekel, milyen célból hozták az okmányirodába. Állítólag valami ideiglenes forgalomból kivonás céljából. Mindegy is.

Gipsz Jakab patikáriust arra kötelezni, hogy leszerelje a rendszámot, miközben autója motorháztetejét sem tudja felnyitni, egyszerűen nonszensz. Van ilyen még Nyizsnij Novgorodtól nyugatra?

Dolgom végeztével átballagtam a gyönyörűen felújított Városháza épületébe az anyakönyvvezetőhöz. Elektromosan zárt ajtó, amit a recepciós nyit, majd nevem regisztrálása után odavezet az iroda ajtajába és bejelent az anyakönyvvezetőhöz.

Kifogástalan ügyfélkezelés. Csak időpontot kértem és csütörtökön már a lányommal mentem ugyanoda. Voltak nála, ezért a recepciós az előtérben hellyel kínált, éppen csak alánk nem tolta a széket. Az épület, a fogadtatás, a bánásmód a környezet minimum európai színvonalú..."

A KÁDERPOLITIKA ÉS AZ OFFSHORE LOVAGOK ORSZÁGA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.01.05.


Az Orbán-rezsim jutalmazza a hatalomnak feltétel nélkül engedelmeskedő fideszes kádereket. Bakondi György is feltétel nélkül részt vesz a kormány hazugságaiban, a menekültellenes hergelésben. Kapott is a fia a kormánytól egy 1,4 millió forintos vezető állást egy állami cégben anélkül, hogy bizonyította volna képességeit, érdemeit vagy bármiféle vezetői tapasztalata lenne.

Ez az a káderpolitika, ami egyszerűen megöli a polgári értékeket, a tisztességes gyarapodásba, a tisztességes munkába és a teljesítménybe vetett hitet. Ennek mielőbb véget kell vetni, mert amíg nem a teljesítmény, az érdem és a képességek döntenek az előrejutásunkról és a boldogulásunkról, hanem a politikai lojalitás vagy a családi kapcsolataink, addig Magyarország a kivételezettek országa marad, amiben Orbán Viktor és családtagjai, valamint az általa kijelölt kiskirályok szabadon garázdálkodhatnak...

BARTUS KÁSZLÓ: FORDÍTOTT CANOSSÁT JÁRTAK AZ EVANGÉLIKUSOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.05.


Egyre siralmasabb részletek derülnek ki arról, hogy az állami pénzek megvonásával, hogyan szorította sarokba Orbán a mgyar evangélikus egyházat. Az evangélikusok bűne az volt, hogy nem értettek egyet Orbán menekültellenes gyűlöletkeltésével, és ennek hangot is adtak. A következménye az lett, hogy 2,5 milliárd forintot megvontak az egyháztól. Lázár János pedig egy október végi kormányinfón 150 milliárdos állami forrást helyezett kilátásba a katolikusoknak és a reformátusoknak, de az evangélikusokat meg sem említette a kedvezményezettek között.

Az evangélikusok értettek a keresztényi szép szóból, és Gáncs Péter, az evangélikus egyház vezetője felkereste Orbánt, aki azonnal fogadta. Szüksége van a "keresztény Magyarország" hazugságához az egyházak egységes támogatására. A találkozóval egyidőben néhány renitens lelkészt leszámítva az evangélikus püspökök elhallgattak, a kritikus hangok elnémultak. Tételezzük fel a legjobbat, hogy a véleményük semmit nem változott, a pénzmegvonás útján való zsarolás miatt remélhetőleg még romlott is, de nem mondják.

Csakhogy a hallgatás is hazugság. Nemcsak az hazugság, amikor az igazság ellenkezőjét mondjuk, hanem az is, amikor nem mondjuk el az igazságot, méghozzá azzal a szándékkal, hogy az igazság ne zavarja a hazugokat. Súlyosbítja a helyzetet, hogy mindezt pénzért. Arról ugyanis kevés szó esik, hogy Orbán akkor is aljasságot követ el, ha kormányzásának kritikusait zsarolja és bünteti meg, de ebben az esetben az egyház alapvető jogáról és kötelességéről kellett lemondania egy egyháznak. A Biblia írja elő az egyháznak, hogy emelje fel a szavát az igazságtalanság ellen és az üldözöttek, különösen menekültek védelmében.

Orbán tehát arra kényszerített egy egyházat, hogy saját hitelveit adja fel, a Bibliát tagadja meg, a lelkiismeretével szálljon szembe. Így egyházat mlg nem aláztak meg és nem tapostak el, a sokat gyalázott liberális demokrácia ezt nem engedi meg, és liberális kormányok ilyen megalkuvásra nem kényszerítenek egyházakat. Ez KGB-s stílus. Ez egyedül az illiberális rendszerek sajátja, s hogy ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy az illiberális demokrácia micsoda, ez önkény, ez zsarnokság, ez diktatúra. Ennél becsületesebb és egyenesebb módszer a lelkész fejéhez tartani a pisztolyt, becsukni a püspököt a börtönbe, mert akkor legalább megadják neki a lelki szabadságot, hogy nem kell szemen köpnie magát.

Az egy másik fontos kérdés, hogy egy egyház meddig mehet el a hitelvei, a Biblia tanításának megtagadása, Jézus Krisztus természetének megtagadása útján. Szerintem semeddig, de részben megértem azoknak a történelmi egyházaknak a vezetőit és lelkészeit, akik meg akarják őrizni az egyházi szervezetet, ingatlanokat, lelkészi állásokat, és nem tudnak egyik napról a másikra feladni mindent, miután a közvagyonból részesültek, amelyet csak állami támogatásból tudnak fenntartani és főleg fejleszteni. Megértem, mint mondtam, de elfogadni nem tudom, mert nincs az pénz, egyházi szervezet, ingó és ingatlan vagyon, amiért odadobja az ember a hitét, az Istennek való engedelmességet. Lehet, hogy megmentik az egyházi szervezetüket, de ha a lelkükben kárt vallanak, akkkor minek az egész? Kit és mire akarnak tanítani? Erre?

LASSAN, DE BIZTOSAN ROHAD A MAGYAR JOGÁLLAM

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.01-06.


„Viktátor!” - szól a kormányellenes tüntetők visszatérő rigmusa, arra utalva, hogy a miniszterelnök diktatúrává rontja a magyar demokráciát. „Magyarországon a demokrácia mércéje magas" – jelentette be ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban tavaly októberben.

Politikai elfogultságoktól átszellemülten nehéz vitatkozni arról, hogy mennyire stabil a demokrácia Magyarországon, és merre mennek a dolgok, ráadásul hiába vizsgálunk egy-egy konkrét intézkedést, annak elfogulatlan értékelése sem ad választ az általános kérdésre.

Éppen ezért volt fontos vállalkozás, hogy tavaly ősszel megjelent a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja keretében működő Jogtudományi Intézeténél egy méretében is hatalmas (962 oldal) tanulmánykötet, A magyar jogrendszer állapota címmel, aminek szerzői területenként, intézményenként és általában is elemzik a magyar helyzetet.

A demokrácia leginkább úgy mérhető, ha azt vizsgáljuk, hogy jogállamban élünk-e. A kötet egyik legfontosabb tanulsága az, hogy igen, de egyre kevésbé.

Alig találunk olyan fejezetet, ami ne a jogállamiság erodálódásáról számolna be...

ERDÉLYBE IS MEGÉRKEZETT A 2010-ES BUDAPESTI VONAT: MÁR OTT IS FÉLNEK AZ ÚJSÁGÍRÓK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.01.06.Fenyegetés az, amikor az ember fél, a kollégái félnek.

Így cenzúráz a Progress címmel jelent meg hosszú cikk az Átlátszó Erdélyben. A felháborodó hangvételű írás két fontos erdélyi magyar sajtóorgánum cenzúrázásáról és ellehetetlenítéséről számol be, ami szerintük egyértelműen a magyar kormány műve:

  • az Erdélyi Riportot megszüntették, 
  • a maszol.ro munkatársait pedig sorra elbocsájtják.
A portál szintén elbocsájtott véleményrovat-vezetője, Ágoston Hugó szerint
az elbocsátások hátterében kizárásos alapon a magyar kormány áll.

A vele készült interjúból kiderül, hogy Orbánéknál akkor telt be a pohár, amikor a maszol.ro vélemény-rovatában kritikus hangvételű írások jelentek meg a magyar kormányról.

“...a vége felé már – különösen, amikor magyarországi fenyegetésekről is érkeztek kósza hírek vagy „kilátásba-helyezések” – az egész hangulat bekomorult a Maszolnál, mindenestül kezdett fenyegetővé válni. A fenyegetés az, amikor az ember fél, amikor látja, hogy a kollégái félnek” - nyilatkozta a rovatvezető.

Az elmúlt időszakban egy másik eset is jól példázta a kormány az 1950-es évekre emlékeztető, megfélemlítő, elhallgattató módszereit.

Hajnal Csilla, a Fejér Megyei Hírlap felelős szerkesztője és Klecska Ernő lapszerkesztő a Mandinernek számolt be a kihallgatás körülményeiről,az alkalmazottak megalázásáról és a még ott dolgozók megfélemlítéséről az Orbán-interjú kapcsán:

"December 24-én a karácsonyi asztal terítésekor csörgött a telefon, és az első kérdés az volt, hogy én követtem-e el a szabotázst... Nem az, hogy figyelmetlen voltam-e vagy ilyesmi: szabotázs. December 27-én a PLT-s megyei lapok összes szerkesztőségébe be kellett mindenkinek mennie reggel 8-ra a gépeikkel, amiket hálózatra csatlakoztatva távolról ellenőriztek az informatikusok. Aznapra Csillát és engem is behívtak Veszprémbe" - mondta Klecska, kolléganője pedig így emlékezett: "Ott déltől este fél tízig tartott a kihallgatás. Betereltek minket egy szobába: a Pannon Lapok Társaságának teljes menedzsmentje, egy háromfős ügyvédi csapat és néhány számomra ismeretlen ember kérdezgetett minket. Egyszerre egy ember volt bent a tíz kihallgatóval szemben. A délután során, amíg a többiek meghallgatása tartott, egy szobában ültünk, két üveg ásványvíz és egy csomag ropi mellett."

A jelenség egyáltalán nem új, már 2010-óta a Kádár-korszakot idézi Orbánék módszere a a BKV-ügyben...

KILINCSET NYOMKODNI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.01.06.


Hadházy Ákos LMP-s társelnök német televíziósokkal sértegette a rezsim törvényét több mint egy éve a vezér szülőfalujában, mert nem átallották bekapcsolni a rohadt kameráikat, amikor pedig hármas számú terrorfokozat volt érvényben az országban, hogy a fogdmegek azt csináljanak, amit csak akarnak.

Így is tettek, letaperolták őket, amit a bűnözők motozásként érzékeltek, pedig csak ruházatátvizsgálás történt, hogy nincs-e tengeralattjáró a gatyájukba rejtve. A Pintér-gárda szerint veszélyeztették a közbiztonságot, mert a négy személy megpróbált bejutni Orbán Viktor ingatlanába „oly módon, hogy a kiskapu kilincsét nyomkodták, miközben az eseményről felvételt készítettek.”

Az „eseményt” a vezér stadionjának biztonsági őrizői észlelték a kameráikkal. Mint az köztudott, a létesítmény, ahol egyetlenünk olykor-olykor magában szokott futkorászni, ott terül el a budija tövében. A Kerberoszok látták állítólag a nyomkodás tényállását, ami viszont hogy, hogysem, a biztonsági kamerák felvételeiről huss, eltűnt.

Hadházy szerint egyébként nem nyomogatták a kilincset, és nem próbáltak bejutni Orbán házába, de a rendőrség szerint önmagában ez a cselekmény is “a közrend, közbiztonság veszélyeztetésére, szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésére utalt”, miközben terrorveszély is volt, különben is, a rendőri intézkedést az is indokolta, hogy “a négy fő közül három fő külföldi (német állampolgár)” volt...

2016 LEGOLVASOTTABB ELEMZÉSEI A TÉNYTÁRON

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.01.06.


Utolsó részéhez érkezett visszatekintő összeállításunk. A jövő héttől mi is újabb vizekre evezünk, de még egy utolsó pillantást vetünk a mögöttünk hagyott esztendőre. A mostani blogban a legolvasottabb elemzéseinket mutatjuk be.
2016 a média totális fideszes letarolásáról szólt, elemzésünkben ennek folyamatát mutattuk be. Írtunk a magyar gazdaság mélyrepüléséről, illetve a rendkívül magas hazai munkaerőhiányról. Bemutattuk a Fidesz-barát intézményi struktúra kiépülését, a szakszervezeti érdekérvényesítés gyengülését, továbbá a magyar társadalom jelenlegi elkeserítő állapotát.
2010 óta a Fidesz folyamatosan építi le és formálja neki tetszőre a magyar médiapiacot: a politikai nyomásgyakorlástól a tulajdonosi szerkezet kierőszakolt átalakításán, a gazdasági kivéreztetésen keresztül a hatósági, az állami és a jogi eszközök használatáig, szinte mindenre akadt példa. A 2016-os évben a kormánypárt még magasabb fokozatra kapcsolt. Az év elején Andy Vajna kaparintotta meg a TV2-öt állami kölcsönből, megszűnt az ingyenes Metropol és helyére jött a Lokál. A Mediaworks Hungary Zrt. bekebelezte a Pannon Lapok Társasága Kft.-t, továbbá elhallgatott a Class FM, beszántották a Népszabadságot.
Hogy miért lett a szabad média bedarálása ilyen sürgős? 2017-ben már indul a választásai kampány, így a Fidesz számára kulcsfontosságú lett, hogy még a csapból is a kormánypropaganda folyjék. Orbán most okosabban fogott neki a maradék szabad média teljes letarolásához: korábban gyakorlatilag a teljes Fidesz-média egyetlen ember, Simicska Lajos kezében összpontosult, most azonban több, korábban a médiát kerülő kormány közeli személy jelent a médiapiacon: Schmidt Mária, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Matolcsy György körei is bejelentkeztek, az állam pedig tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel járult hozzá a terjeszkedésükhöz.
A kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején a régióban még sokan pozitív példaként emlegették a magyar gazdaságot, 10-15 év alatt viszont 180 fokos fordulatot vett a csoda. Tankönyvi példaként lehetne bemutatni, hogy az inkompetens gazdaságpolitikai döntéshozók hogyan képesek elrontani mindent, amit csak lehet, miközben ennél sokkal többre lettünk volna képesek a rendszerváltás óta eltelt időszakban. Szlovákia és Lengyelország jó példája annak, hogy bátor és transzparens döntésekkel jelentős fejlődést lehet felmutatni akár rövid távon is. Nem véletlen, hogy a régióban pozitív példaként ezt a két országot szokás emlegetni – közülük is Szlovákia tudott kiemelkedő eredményeket elérni, hiszen 2005 környékén a 10 százalékos GDP-növekedésnek a világon mindenki csodájára járt.
Mindeközben a magyar gazdaság egyre jobban lemaradt a régióban, a pénzügyi világválságból 7 év alatt tudtunk kilábalni, összességében pedig sereghajtóvá váltunk a térségben. Az összkép még rosszabb, ha megpróbálunk kitekinteni a jövőbe, mivel köztudott, hogy az uniós transzferek tartják életben az országot. A magyar kormány pedig képtelen belátni, hogy strukturális átalakítások nélkül nem lehet előrelépni ebből a helyzetből. Elemzésünkben annak jártunk utána, hogy hol rontottuk el, mit csináltak jobban a régió többi országában, is hol tudnánk javulást felmutatni...

HOGYAN ÁLLJ FÉLRE SAJÁT UTADBÓL! - FACEBOOK

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.01.04.Ha jobban belegondolok, akkor időnként úgy élem meg a saját életemet, mintha a vietnámi háborúból érkeztem volna megnyomorítva. Aztán nem értem, hogy a másik mit nem ért, miért nem látja, hogy az én problémám sokkal komolyabb, mint az övé. Persze azt is tudom, hogy mindenkinek a saját problémái a legkomolyabbak és mások élete sokkal könnyebb. Ez tudat önmagában hatalmas fékeket jelent a saját életedben!

Ideje, hogy félreállj a saját utadból!

Állj félre a saját utadból- Facebook

Törvényszerűség, hogy a Facebook-on mindenkinek sokkal könnyebb az élete. Amíg te a számlákat tologatod és gyomorgörccsel kellsz minden áldott reggel ki az ágyból, addig másoknak az a legfontosabb, hogy éppen hova utazzanak, mit egyenek, kivel legyenek. Tedd fel a kezed, ha te pont az a kivétel vagy, aki felkelés után nem nyúl egyből a telefonjához vagy tabletjéhez, hogy megnézze a Facebook-ot!

Mindenki más viszont már kora reggel sokkolja magát valamivel, ami nem létezik. Nem akarok túl nagy bölcsességet megosztani veled, mint például: hagyd el a Facebook-ot vagy ignoráld ezeket az érzéseket. Valószínűleg egyik se fog menni. Nekem se megy. Abból kell főznünk, ami van...

EGY STADIONNYI PÉNZT KAP ORBÁN EMELETE A VÁRBAN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.06.


Már 2013-ban megágyazott a budakalászi önkormányzat Gerendai Károly strandjának; pénznyelő feketelyukként működik az új miniszterelnöki rezidencia; 300 milliárdért nyert közbeszerzést Mészáros Lőrinc az utóbbi években.
Ezekről ne maradj le!
Gerendai Károly strandjának már 2013-ban megágyazott a budakalászi önkormányzat (Átlátszó)3,9 milliárd forint jut pluszban Orbán Viktor emeletének berendezésére (Index)600 milliót szán a kormány egy ingyenes enciklopédiasorozatra (MNO)
Ha van 3 perced:
Gerendai Károly strandjának már 2013-ban megágyazott a budakalászi önkormányzat5 millió forintért cserébe, a budakalászi önkormányzat megváltoztatta a Hely Építési Szabályzatban (HÉSZ) a területre vonatkozó építési szabályokat. A HÉSZ módosításáért fizetendő összeget az Óbuda Zrt. fizette ki, amely a terület tulajdonosa és a közelmúltig bányászati tevékenységet végzett rajta. Tőlük bérli a területet most Gerendai Károly, aki ennek köszönhetően egy strandot nyithatott a Lupa-tó mellett. (Átlátszó)
3,9 milliárd forint jut pluszban Orbán Viktor emeletének berendezéséreA Miniszterelnökség költözésére eddig elkülönített 21 milliárd forinthoz 3,9 milliárdot ítélt meg a kormány egyedi belsőépítészeti kialakítás címszóval. A pénzt a miniszterelnök emeletének berendezésére fordítják majd. Hogy pontosan mire megy majd el 25 milliárd forintnyi közpénz, azt nem tudni. (Index)
600 milliót szán a kormány egy ingyenes enciklopédiasorozatraMagyarország vármegyéi és városai címmel jelent meg 1896-tól a 26 részes könyvsorozat, amelynek az újrakiadására 600 millió forintot különített el a Miniszterelnökség. A könyv teljes terjedelmében, ingyenesen elérhető az interneten, de megtalálható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, illetve vidéki városok egyetemi könyvtáraiban. Tavaly ennek az összegnek a harmada állt rendelkezésre az összes könyvkiadónak, hogy minőségi könyvek kiadására pályázzon. (MNO)
Kiépítik a kancelláriarendszert a kórházakban isA kormány úgy döntött, a kórházak felett álló pénzügyi rendszerről csak a választásokat követően hoz végleges döntést, azonban a kancelláriarendszer alapjait már most elkezdik kiépíteni. Az Állami Egészségügyi és Ellátó Központ (ÁEEK) veszi át a kórházak pénzügyi és számviteli feladatait április 1-jétől. Az ÁEEK a héten értesítette a kórházigazgatókat, akiknek péntekig kell megküldeniük az ezen a területen dolgozó munkatársaik számát és az általuk végzett feladatokat. (HVG)
Ha van még két perced:
Ugyan a Stabilitási Megtakarítási Számlának hívott legális pénzmosó eszköz megszűnik, de az állam indít helyette egy még átláthatatlanabbnak tűnő másik. (Index)
A Lázár János vezette Miniszterelnökség több, mint 2 milliárd forint értékben kötött szolgáltatási szerződéseket az utolsó negyedévben, jelentős részben haveri cégekkel. (MNO)
Rogán Antal minisztériumának utolsó negyedévben kötött szerződései is figyelemre méltóak, mint például az a több mint 1 milliárd forintról szóló, ami a miniszter szomszédjának cégéhez került. (444)
Bakondi György, miniszterelnöki tanácsadó fia is a saját lábára állt, 1,4 millió forintos fizetéssel betolták az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. élére. (Index)
A magyar oktatás helyzete számokban. Évek óta először adott ki a magyar állam pontos adatokat az oktatásra költött összegekről. (444)
Amióta Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc cégei közel 300 milliárdért nyertek közbeszerzést, és ebben nincsenek benne a megyei lapok, szállodák, földek. (Magyar Narancs)