2019. március 14., csütörtök

KILÉPŐ - NYUGDÍJBÓL BÉCSBE - KLUBRÁDIÓ/ ÖTÖS PÉTERFY GERGELLYEL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2019.03.14.


Hatvan évesen elhagyni az országot, ez nem könnyű döntés. Ennél talán már csak az nehezebb, hogy ha idegen nyelven kell dolgozni pszichiáterként.

Minden családtagja elhagyta Magyarországot. A fia Amerikában tanult ösztöndíjjal, ott is ragadt. A lányának megszűnt a munkahelye itthon, hát távozott. A felesége Brüsszelben kapott munkát. Egyedül maradt Benedek László pszichiáter, nyugdíjba vonulása után ő is gondolt egyet, és külföldön keresett munkát. Németország volt az első állomás, ahol egy pszichoszomatikus klinikán dolgozott.

Ott jött rá, hogy mennyivel más a szemlélet. Ott az államnak megéri, hogy rehabilitálják a beteg embert, mert újra tud dolgozni. Az egészségügy is üzlet. Németország viszont messze van, fárasztó hazajárni, ezért átköltözött Bécsbe. Bécs ugyanis egy élhető város. A közelben lévő ideggondozóban hét orvosból négy magyar. Sok helyen el tudott volna helyezkedni, hisz az övé hiányszakma, de megtalálta a helyét.

Látogatóba hazajár, mert egy öreg fát mégsem lehet átültetni, amolyan kettős identitás alakult ki nála.

Nem tetszik neki, hogy itthon bánatosak az emberek. Ausztriában „nyugisabb” az élet. Jobb az egész ország mentális állapota.

Péterfy Gergely interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg...

A BRÁZAY-VILLA HELYÉN SZÁLLODÁT ÉPÍTŐ VÁLLALKOZÓ FIAI ÁLTAL ÉPÍTETT APARTMANHÁZBAN VETT LUXUSLAKÁST POLT PÉTER LEGFŐBB ÜGYÉSZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.03.14.


A balatonfüredi Brázay-villát lebontó cég, a Bráza Invest Kft. egyik tulajdonosáról, Czigle Jánosról az Átlátszó korábban megírta, hogy a helyi Flamingo hotel tulajdonosa és a Hotel Füred felújítója. A fiai cége, a Czi-Ta Group Kft. pedig azt az apartmanházat építette meg, amelyben Polt Péter legfőbb ügyész és felesége örökpanorámás luxuslakást vettek.

Teljesen lebontották a balatonfüredi Brázay-villát, hogy szállodát építsenek a helyén – írta meg a balatontipp.hu. A kései Bauhaus-stílusú villa a II. világháború után pártüdülőként működött, majd a rendszerváltás után a balatonfüredi önkormányzathoz került.

Az épület 2009-ig helyi védelem alatt állt. A balatontipp.hu cikke szerint a terület hasznosítási lehetőségét a Brázay Invest Kft. nyerte el. Bár voltak tervek a villával kapcsolatban, így az, hogy az időseknek magas színvonalú szolgáltatást nyújtó hálózat része lesz, mégis lerombolták az épületet...

CSŐD SZÉLÉN AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR

INDEX
Szerző: PK
2019.03.14.


...A könyvtár helyzetét ezek a tényezők nehezítik:

- Ismét napirenden van a könyvtár költöztetése. A HVG szerint Tüske László főigazgatót sms-ben értesítette kormány a szándékairól, amiből azt a következtetést vonta le, hogy nem szakmai okok miatt szeretnék kitenni az OSZK-t a Budavári Palotából. (Pedig abból sem lenne hiány, hiszen a jelenlegi épület műszaki állapota rossz, és nem bővíthető.)
- Két évvel ezelőtt közel tízmilliárd forintot kaptak arra, hogy fejlesszék az informatikai rendszert és a digitalizációs kapacitást, és ugyan sikerült beszerezni az ehhez szükséges eszközöket, de szoftver még nincs. A Mészáros Lőrinchez tartozó 4iG Nyrt. egyik leányvállalata, az AXIS Rendszerház Kft. ugyanis megtámadta 2018 nyarán kiírt tendert, és ősszel újra ki kellett írni a pályázatot. Hogyan ezen az AXIS vagy a OSZK által preferált, bécsi EBSCO nyer-e, azt még nem derült ki, de az biztos, hogy 2020-ig ezt a projektet sem lehet lezárni.
- A gyűjtemény gyarapodik, de a külső raktárak beteltek, és a kapacitásproblémákat valamelyest enyhítené, ha elkészülne a piliscsabai raktár, de egyelőre ez is a távoli jövő, hiszen csak októberre lesznek kész a tervek, ami azt jelenti, hogy 2020 végénél hamarabb ez az épület sem készül el.
- A munkatársak súlyosan alulfizetettek, az átlagkereset csak havi nettó 160 ezer forint.

EZ A BALHÉ KEZD ELÉG KÍNOSSÁ VÁLNI A FIDESZ SZÁMÁRA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.03.14.Ű


Patyomkin-falut csinált Budapestből Orbán, hogy átverje saját szövetségesét, mégsem sikerült kikeverednie abból a slamasztikából, melybe többek között a Soros-plakátokkal keverte magát. Talán kissé alábecsülte az általa hasznos idiótáknak tartott jobbközép politikusokat, és nem mérte fel helyesen a saját mozgásterét a kereszténydemokraták pártcsaládjában. Orbán pökhendisége sokba kerülhet a pártjának még akkor is, amikor büszkeségét megtörve félig-meddig bocsánatot kért az EPP politikusaitól.

Orbán Viktor kommunikációs csapatának szemantikai bravúrokat kell bemutatnia ahhoz, hogy kirángassa a magyar kormánypárt szekerét abból a sárból, melybe a kormányfő kormányozta. Állítólag Leninre hivatkoznak, amikor a „hasznos idióták” kifejezést próbálják elkenni, melyeket főként azokra a politikusokra aggatott Orbán Viktor, akik kezdeményezték pártja kizárását az Európai Néppártból.

Ha ezek a nyugati kereszténydemokraták el is érzékenyülnek egy kissé Orbán bocsánatkérésétől, nem valószínű, hogy beérik ennyivel. Jól tudják, hogy Orbánnak létérdeke a párttagság, hiszen érdekérvényesítését csakis a legnagyobb európai parlamenti frakció tagjaként képes eredményesen véghezvinni. Ha a populisták közé taszítják, akkor sorosozhat, migránsozhat tovább, ám a fontos uniós hivatalokban és szervezetekben lényegében súlytalanná válik a pártja.

Amikor Orbán kezd messze kerülni a húsosfazéktól, már jóval engedékenyebbnek tűnik, mint korábban, amikor lényegében villával hányták az uniós pénzeket a magyar költségvetésbe. Számára a néppárt nem ideológiai, hanem hatalmi kötelék, ezért nem engedheti, hogy kitegyék a szűrét a legnépesebb és legbefolyásosabb klubból. Valószínűleg rájött már, hogy amit ő rontott el, csakis ő hozhatja helyre, ezért nem kérhet helyette bocsánatot senki...

A FIDESZ FRAKCIÓ FELE IS AGGÓDIK AMIATT, HOGY AZ EU-BAN BIZONYOS PÁRTOK ÉS KORMÁNYOK VESZÉLYES KAPCSOLATOKAT ÁPOLNAK AZ OROSZ VEZETÉSSEL

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.03.14.


Kedden az Európai Parlament 12 fideszes képviselője közül 6-an is megszavazták azt a kemény hangú állásfoglalást, ami szerint Oroszország már nem tekinthető stratégiai partnernek, és az Európai Uniónak készen kell állnia újabb szankciók bevezetésére.

Az elfogadott dokumentum nagyon hosszan sorolja azokat az ügyeket, amikor Oroszország a nemzetközi békét veszélyezteti vagy elnyomja a demokratikus folyamatokat. A Külügyi Bizottság eredeti javaslatán alig finomítottak, de a kevés módosítás között szerepelt az is, ami szűk többséggel (304/315)

törölte az oroszok magyarországi nyomulásáról szóló részt. 

A bizottsági javaslat egy pontja úgy szólt volna, hogy „az Európai Parlament komolyan aggódik az orosz kormány és az uniós – például a magyar – szélsőjobboldali és populista nacionalista pártok és kormányok közötti kapcsolatok miatt, amelyek veszélyt jelentenek az EU-Szerződés 2. cikkében foglalt és az Európai Unió Alapjogi Chartájában tükröződő alapvető uniós értékekre nézve, ideértve a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását is”.

Ebből az Európai Parlament végül kihúzta a „– például a magyar –” megjegyzést, ami azt hangsúlyozta volna, hogy Magyarországra a legjellemzőbbek az uniós alapértékeket veszélyeztető kapcsolatok. (A külön magyar említést támogató 304 képviselő közül csak 22 volt néppárti).

Ez a szöveg már csak általában ítéli el azokat az uniós pártokat és kormányokat, amik túl szorosra fűzik a kapcsolatukat az orosz vezetéssel. Ebben a formában már a Fidesz jelenlévő képviselői is el tudták ítélni Oroszországot, legalábbis Bocskor Andrea, Deli Andor, Erdős Norbert, Hölvényi György, Kósa Ádám és Tőkés László megszavazták.

Végül az Európai Parlament plenáris ülése 402:163 arányban szavazta meg az állásfoglalást, ami kimondja, hogy a sorozatos jogsértések miatt Oroszország többé nem tekinthető stratégiai partnernek.

A dokumentum részletesen felsorolja, hogy 2015 óta pontosan milyen ügyek okoztak feszültséget az EU és Oroszország között: ...

A KÖZÉPOSZTÁLY KIMENEKÍTI GYEREKEIT AZ ÁLLAMI OKTATÁSBÓL, ÉS EZ AZ EGÉSZ ORSZÁGNAK ROSSZAT TESZ

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2019.03.14.


Az utóbbi időkben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Magyarországon a magasabb társadalmi státuszú szülők kimenekítik a gyerekeiket az állami iskolákból. A jelenség persze korábban is létezett, a szülők elkülönítési vágyaiban és az ezt lehetővé tevő iskolarendszerben semmi új nincs, de az oktatási intézmények burkolt, illetve nyílt államosítása felerősítette és a korábbinál szembetűnőbbé tette a folyamatot. 

2013. január 1-től az emberi erőforrások minisztériuma, az Emmi irányítása alatt álló Klebelsberg Központ (KLIK) fennhatósága alá kerültek a korábban önkormányzati fenntartású iskolák, ami gyakorlatilag az iskolák államosítását jelentette. Bár 2017-ben a kormány belátta, hogy túlzásba esett a központosítással, és részben decentralizálta az iskolák irányítását, azóta 59 tankerületi központ alá tartoznak az iskolák, amik ugyan saját költségvetéssel rendelkeznek, de felettük ugyanúgy ott áll a központi KLIK - így a helyzet sokat nem javult, és az iskolák továbbra is gyakran küzdenek működési zavarokkal. Részben az állami iskolák kivéreztetése miatt történt, hogy aki tehette, menekülni kezdett ezekből az iskolákból. Három nagy menekülési útvonal látszik: ezek közül az egyik az állami rendszeren belül az elit típusú intézményekbe (az úgynevezett kisgimnáziumokba, azaz a 6 és 8 osztályos gimnáziumokba, amik között vannak egyháziak is); a másik az alapítványi vagy magániskolákba; a harmadik pedig az egyházi iskolákba vezet...

AMIKOR BEÜT A MÉNKŰ

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Márti
2019.03.14.


Az alábbiakban egy egészségügyi (szerzője, Márti szerint) „élménybeszámoló” következik Hollandiából. Nem kevés megpróbáltatáson mentek keresztül a családjával, így aztán volt alkalmuk alaposan kitapasztalni a holland rendszer működését.

„Hülye dolog élményekről írni, ha az ember rendszeres kórházjáróvá lesz. Mégis, a sok kalamajka és baj ellenére mindig érnek meglepetések még így közel 20, Hollandiában töltött év után is.

A holland orvosi ellátás kulcsa a háziorvos. Minden bajunkkal hozzá fordulunk, s az esetek legnagyobb részében ő, vagy a praxisát segítő különböző szakemberek (dietetikus, pszichológus, különböző dolgokra specializálódott szakápoló) jelentik a megoldást. Szakrendelésre is a háziorvos utal, amennyiben szükséges.

A háziorvosi ellátás ingyenes, de a laborvizsgálatok, a szakorvosi és kórházi ellátás bizony nagyon drága. A számla pedig mindenről érkezik, pontosan látjuk, hogy például egy vérvétel €22,50.

Az egészségbiztosítás havi kb. €120 fejenként, de ezen felül az első €365 évente saját költségünk. (Ez kb. egy szakorvosi vizitet és pár gyógyszert fedez.) Sok, igen. De a valamit valamiért elv nagyban érvényesül.

Jött a rossz hír

A ménkű két éve csapott be, amikor a férjem éjszaka rosszul lett, mentővel kórházba került. Reggel 6-kor úgy hagytam ott, hogy akkor kezdték el a vizsgálatokat. Délutánra pontos diagnózisunk volt: bélrák.

Olyan gépezet indul be ilyenkor, hogy a páciensnek se pánikba esni, se álmélkodni nincs ideje. Jól kidolgozott protokoll szerint, végtelenül emberségesen, maximális empátiával dolgoznak orvosok, ápolók.

A kezelésbe bevonják a közvetlen hozzátartozókat is. Rám is figyeltek, s ki teát hozott, ki velem külön beszélgetett, hogy hogyan tudjuk megszervezni az életünket a beteggel és a gyerekekkel, s hogy én hogy bírom a megpróbáltatásokat fizikailag és pszichésen is.

Kamaszainkat külön szakápoló hívta beszélgetésre, segítette az apjuk betegségének feldolgozásában, sorstársakkal együtt programokra vitte őket. Soha nem realizáltam eddig, hogy mindez mennyire fontos. S a beteg szempontjából is, hisz így ő teljesen a gyógyulásra tudott összpontosítani.

Hetente három délelőttöt a kórházban töltöttünk fél éven keresztül. Az infúziók idején minden négy beteggel egy szakasszisztens foglalkozott. Hetente jött a dietetikus, a pszichológus, a családgondozó a férjem ágyához.

Közben naponta kétszer gyönyörűen szervírozott, tápláló snackeket szolgáltak fel, s ebédet is választhattak a betegek. Mindent megtettek azért, hogy az amúgy nehezen evő páciensek kondícióját javítsák. Merthogy ez a normális s a gyógyulás egyik legfontosabb része...

NYUGDÍJ: MOST ÉRDEMES FÉLRETENNI - MAGASABB JÖVEDELEMBŐL KÖNNYEBB ELKEZDENI

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.14.


Minél fiatalabb korban kezdünk a nyugdíjas éveinkre spórolni, annál kisebb havi összeg is elég a megfelelő megtakarítás összegyűjtéséhez. Ugyanakkor sokszor az élethelyzet úgy hozza, hogy a nyugdíj előtti években tudnak az emberek nagyobb összeget is félretenni. Vannak erre szabott megoldások is. Érdemes az adójóváírást teljesen kihasználni.

A KSH legfrissebb adata szerint 2018-ban éves átlagban a nettó átlagkereset havi 219400 forint volt, ami 11,3 százalékkal több, mint a 2017-ben. A fogyasztói árak 2,8 százalékkal nőttek, vagyis a reálkeresetek 8,3 százalékkal emelkedtek. Decemberre az átlagos nettó fizetés már 239400 forintra nőtt.

Bár a statisztika szépsége, hogy a különbségeket kisimítja és eltakarja, az álláshirdetéseket böngészve jelentős béremelkedést lehet tetten érni. A magasabb jövedelemből pedig érdemes most elkezdeni az idős korra a takarékoskodást, hiszen a havi kiadásoknál nem vagy csak kevésbé érezzük meg a félretett pénz hiányát.

Miért tegyél félre?

A most nyugdíjba vonulók még azzal számolhatnak, hogy átlagosan az utolsó fizetésük 70-80 százalékát kapják majd meg nyugdíjként. Öregedő társadalmunk miatt viszont arra kell számítanunk, hogy ez a helyettesítési ráta a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog. Ugyanakkor egyre tovább élünk majd nyugdíjasként, hiszen folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, és a nyugdíjban töltött évek száma emelkedik. Minél távolabb vannak a nyugdíjas évek, annál kisebb lesz a várható nyugdíjunk az utolsó fizetés arányában, tehát annál több megtakarításra lesz szükségünk, hogy pótoljuk a kieső bevételünket. Ráadásul a megtakarításnak tovább kell kitartania, hiszen tovább leszünk nyugdíjasok.

A legfontosabb annak felismerése, hogy szükség van az öngondoskodásra. Ezt bármilyen formában megtehetjük, azonban fontos tudni, hogy az állam – éppen a hosszú távú megtakarítás ösztönzése érdekében – adójóváírás formájában támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. A jelenleg hatályos adójogszabály szerint ennek mértéke 20 százalék. (A személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeget a megtakarítás számlájára utalja az adóhatóság, azaz a megtakarított összeget növeli az adójóváírás.) Cserébe azt várja el, hogy nyugdíjba vonulás előtt ne nyúljunk az összeghez.

A megtakarítást elkezdeni nem feltétlenül anyagi okok miatt nehéz. Az azonnali költés mindent felülír. Természetes viselkedés a halogatás, a Pató Pál-os „ráérünk arra még szemlélet”. Nem véletlen, hogy a nyugdíjkorhatárhoz közelebb állókban buzog fel inkább a megtakarítási kedv...

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM, 11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.14.


F E U I L L E T O N

Balázs Imre József: Karácsony Benő adaptálhatatlansága

K R I T I K A

Végső Zoltán: Nem kell bonbon!
(Branford Marsalis újra Budapesten – Művészetek Palotája, március 5.)

Mindenki állhat a színpadon egy kicsit lazábbra csúszott öltözékben, de az ő fess megjelenése alapeleme a produkciónak, az ellentmondást nem tűrő zenei erőnek, a többiek miatta vannak a színpadon. Marsalis még nálunk is ikon; hogyne volna az, hiszen ott fúj Sting első szóló lemezein, kíséri zenekarával, budapesti koncertjei rendre teltházasak, a család neve pedig márkanév, a papa és a testvérek megkerülhetetlenek, ha a nagyon szépen, magas fokon művelt jazz kerül szóba; sőt, Marsalis klasszikus zenei fellépéseket is vállal, nálunk is játszott már ilyen programot.
György Péter: Hét művész külön és együtt
(A Műcsarnok Különter[m]ek című tárlata március 24-ig látható.)

Wagner István: Ex-centrikus modernek mikrotörténetei
(Museum global – Mikrogeschichten einer ex-zentrischen Moderne. Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, K20 Düsseldorf. Megtekinthető március 16-ig.)

Báron György: Hazatérés
(Roma. Mexikói–amerikai film. Rendező-forgatókönyvíró-operatőr: Alfonso Cuarón.)

De nem a történet a lényeges itt (igaz, Kosztolányinál sem). Hanem az a sűrű élet, az a tapinthatóan anyagszerű világ, amit Cuarón a vásznon megalkot. Mert a sztori, mint a java filmeknél általában, puszta hordozóanyag, bármelyiket százféleképpen lehet elmesélni, jól és rosszul, a filmkészítés lényege, mint Tarkovszkij írta, a „teremtés”, s ezt kevés modern mozgókép példázza meggyőzőbben, mint a Roma. Nem könnyű alkotás, kell idő, amíg elragad és beránt a világába, de már az első pillanatoktól érződik, hogy megéri a fáradságot, érdemes vele menni, fokozatosan belefeledkezve a fekete-fehér képek varázsába. Ritka erény, hogy egy mindenfajta erőltetett szimbolikát mellőző realista történet ilyen természetes módon képes költői magasságokba emelkedni.

Papp Lídia: Batman és az amazonok
(Heinrich von Kleist: Pentheszileia, k2 színház, MU színház, február 16.)

A Pentheszileia nem tartozik Kleist legismertebb művei közé. Olyannyira nem, hogy magyarul csak 1977-ben jelent meg Tandori Dezső fordításában, és egészen 2004-ig, amikor Zsótér Sándor színre vitte a Nemzetiben, nem is volt magyarországi bemutatója,. Most a MU színházban a k2 színház meghívott vendégrendezőjeként Kovács D. Dániel állította színpadra, jobban mondva terepasztalra a saját korát bőven meghaladó drámát. Már nem először rendez Kleistet, A heilbronni Katicát 2015-ben a legjobb független színházi előadásnak választotta a Színházi Kritikusok Céhe.

Molnár Zsófia: Emlékhely
(Csehov: Meggyeskert, Nemzeti Színház, március 3.)

Silviu Purcărete tulajdonképpen dekonstruál, roppant alapos szövegelemzéssel szétszedi Csehov darabját – gondosan lecsumázza, kimagozza, bekészíti a meggyet –, de színészei nagy részével mintha nem egy színházi nyelvet beszélne. Ki több, ki kevesebb cukrot adagolna ehhez a lekvárhoz – a régi recept elveszett, arra már maga Firsz sem emlékszik, az újat meg még nem sikerült kitapasztalni.

Fáy Miklós: Kozifán csücsülünk
(Mozart: Così fan tutte – Erkel Színház, március 8.)

Horti Lilla olyan rondót énekelt, hogy nem is emlékszem, mikor hallottam élőben ilyet utoljára. Talán azért nem emlékszem, mert amikor utoljára láttam ezt a rendezést, Szinetár Miklós munkáját, a rondót nemes egyszerűséggel kihagyták az előadásból, nyilván úgysem ment volna, meg különben is: ensemble-opera. Közben pedig volt egy bukott Menzel-változat, nem tudom, tényleg bukóban van-e, vagy csak az Opera volt ez eredeti helyszín, nem cipelték át az irdatlanul ronda díszleteket az Erkelbe. Szinetár rendezése világos, nem bonyolult, érthető és értelmes.

Károlyi Csaba: „Ezzel szemben”
(Az igazság pillanata. Bolgár György új műsora. Klubrádió, péntekenként 12.35–12.55)

Bolgár György körülbelül tíz éven át írta hetente hasonló szellemű cikkeit a 168 Órába (Hogy mi van?), majd újabban a Népszavába írja a sorozatot Hazugságvizsgáló címmel, minden szombaton elolvasom. A március 9-i írásának az volt a címe, hogy Az ultimátum hete. Bár ugyanarról a hétről szólt, mint a rádióműsor, és óhatatlanul ugyanazok voltak a fontosabb témák, az ottani négy kiigazítás nem egyezett meg sem nyelvileg, sem érvkészletében azzal, ami elhangzott, magyarul nem a cikket mondta el Bolgár a rádióban. Ez egyrészt azt jelzi, hogy úriember, másrészt azt, hogy rengeteg a félrevezetés és sokféle cáfolat lehetséges.

Grecsó Krisztián: Négy üres szék
(Abai Hírek, Abai Városi Televízió)

Az Index szúrta ki az Abai Városi Televízió egyik műsorát, az Abai Hírekben – mi más lenne fontos a városban – a képviselőtestületi ülésről készítettek összefoglalót, melyről fegyelmezetten illik beszámolni. Örkény és Spiró zseniális abszurditása elevenedik meg a mogorva és szomorú képeken, a magyar zászlók előtt magyar emberek ülnek, és van négy üres szék is, mert Kossa Lajos polgármester az abai délutánba várta Széll Kálmánt, Mahatma Gandhit, Martin Luther Kinget és a Dalai lámát is. A kép sajnos fix, egyetlen kamera veszi a jelenetet, nincs semmi mozgás, nem látni az arcokat, minden képviselő önmaga szobra, kínjukban mereven maguk elé néznek, miközben Kossa úr a láthatatlan világról beszél, és arról, hogy sok ismerőse van, aki másképpen tehetséges, mint ő, ők nem a megérzéseiken keresztül kommunikálnak a láthatatlan világgal.

Csuhai István: Aki ismeri a határait, annak nincsenek
David Foster Wallace: Végtelen tréfa. Fordította Kemény Lili és Sipos Balázs. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2018, 1114 oldal, 7999 Ft

A régi iskola tanítványaként, valamilyen nyilván idejét múlt eszmény híveként azt is gondolom, az íróság legelsősorban arányérzék, nemcsak a belefoglalás, a megfogalmazás, a megírás, hanem a kihagyás, az önfegyelem és az elhallgatás mestersége is, és különösen isten mentsen az okos írótól, aki minden helyzetet, karaktert, mondatot és szót olyan réstelenül és azonmód a szánkba rág, mint Wallace. A Végtelen tréfát bölcsészkari tornamutatványnak tartottam, a magam olvasását is csupán tornamutatványnak (régen túl voltam már a fordítók ígérte fordulóponton, a 160. oldal környékén), és ha hivatalból nem szorulok bele abba a helyzetbe, hogy végig kell olvasnom, valahol a kétszázadik oldal táján biztosan letettem volna ezt a könyvet.

És csodák csodájára, úgy a négyszázadik oldal után az egész egyszerre beindult és visszamenőlegesen is megvilágosodott (pedig az emlékezetemben már kikerestem Szerb Antal 1941-ből származó, Joyce-ra vonatkozó mélységesen gonosz és igazságtalan szavait.

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Antal Nikolett: Ex libris

Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal

Mécs Anna: Gyerekzár

Juhász Tibor: Salgó blues

Csepelyi Adrienn: Belemenés

Hahner Péter: Kik vagyunk, honnan jöttünk?
Honfoglalás. Szerkesztette B. Szabó János és Sudár Balázs. Osiris Kiadó, Budapest, 2018, 755 oldal, 8980 Ft

A szerkesztők rendkívül gazdag antológiát állítottak össze történelmi forrásokból, tanulmányokból, a nemzeti emlékezet irodalmi, politikai, képző- és filmművészeti dokumentumaiból, látványos és jó minőségű, színes képek és térképek felhasználásával. Különösen érdekesek azok a szemelvények, amelyekből megtudhatjuk, hogyan ismertették a magyar honfoglalást a szomszédos országok történészei. Elolvashatjuk, milyen széljegyzeteket fűztek az illetékesek a millennium megünneplésének 1893-ban elkészült programtervezetéhez, és megtudhatjuk, hogyan ápolta Pusztaszer emlékét Berecz János. Fény derül arra, miért tekintik költőink a kizárólag Afrikában található párducbőrt az ősmagyar vitézi öltözet nélkülözhetetlen tartozékának, s megtekinthetjük, hogyan csapja fejbe Lehel vezér a császárt a SZIT szappanok vásárlóinak járó „albumba gyűjthető történelmi pillanatképen”.

Visy Beatrix: Én lázárok, te lázársz, ő lázár
Mesterházy Balázs: Soha nem látott bálnák hangja. Kalligram Kiadó, Budapest, 2017, 96 oldal, 2500 Ft

Az utolsó, a kötetnek is címet adó ciklus talán a legegységesebb és legsűrítettebb. A rövid versek bálnasóhajokként zúgnak fel mintegy összegezve a korábbiakban felvetett témákat, viszonyokat. Ahogy a vízbe beúszó ember visszatekint a part örökre tovatűnő látványára: „tudni lehetett, hogy ezt, így, ezt a képet / most látom utoljára, és nem is lehet majd többet visszajönni hozzá.”

Időzve a versekkel azért sorra tárulnak fel a kötet erényei, szépségei és gondolati, érzelmi áramlatai.

Gyürky Katalin: Félelmeink, ha lecsapódnak
Zdeněk Svěrák: Mezítláb a tarlón. Fordította Forgács Ildikó. Napkút Kiadó, Budapest, 2018, 120 oldal, 1990 Ft

Svěrák a saját gyermekkora két évét, a héttől kilenc éves koráig tartó szakaszát használta fel „alapanyagul” ahhoz, hogy szépirodalmi alkotásában Eda családja nagyvárosból vidékre történő II. világháborús kitelepítésének következményeit ne a szülők, hanem a „csatolt rész”, a gyermek szemszögéből láttassa. Az ő szempontjait figyelembe véve érzékelteti velünk, hogy milyen az, amikor egy erőműben dolgozó, a német vezetésnek ellenálló apa magatartása miatt a prágai szolgálati lakásból az egész család a nagyszülők mezővárosi házába „száműzettetik”.

Bárdos Judit: Ariadné fonala
Egymáshoz szólunk. Hosszú hallgatás után. Szerkesztette Előd Nóra. Oriold és Társai Kiadó, Budapest, 2018, 225 oldal, 2900 Ft

A túlélők és megmentőik megalakították az Ariadné-csoportot. Később bekapcsolódtak ebbe gyerekeik, unokáik is. Mivel a mentők szükségképpen idősebbek voltak az áldozatnak szántaknál, közülük egyre kevesebben élnek. Csoportos beszélgetések során dolgozzák fel a történteket. Ennek a pszichoterápiának igen nagy a gyógyító ereje a trauma feldolgozásában. Van, aki így tud először beszélni a régen elfojtott emlékekről, így tud köszönetet mondani az életmentőknek, bocsánatot kérni az eddigi hallgatásért. Éppen ilyen fontos, sőt ma egyre fontosabbá váló feladata a csoportnak, hogy egyszerű tagjai és képzett drámapedagógusai rendszeresen járnak iskolákba, gyerekközösségekbe, hogy beszéljenek személyes élményeikről, a történelemről, a zsidó identitásról.

Spiró György: Sajtócsemege
Murányi Gábor: A sajtó szövedéke – Huszadik századi laphistóriák. Kronosz Kiadó, Pécs, 2018, 405 oldal, 4500 Ft

A fáradhatatlan Murányi Gábor, aki az elmúlt 30 év sajtótörténeti írásai közül válogatott ki negyvenkilencet, remek kötetet állított össze. Csaknem száz év rémületesen humoros pillanatait örökítette meg tömören mesélve. Lehengerlő a könyv indítása, a Horthyt, Sztálint és Rákosit dicsőítő évfordulós közlemények és elszólások szinte fokozhatatlanul mulattatóak, ám a szerző lebírhatatlan kutatószenvedélye a további tanulmányokat is élvezetessé teszi, beszéljen akár a nyilas orgánumok alapításáról, akár a kései negyvenes évek pártszemléletéről, vagy az 56 utáni megtorlást követően alapított újságokról, a felelős elvtársak dörgedelmeiről, meg az első szamizdatokról. Bárhol olvasunk bele a könyvbe ismét, újra ott ragadunk.

Vaderna Gábor: A modernitás veszélyei
Tolnai Lajos: Új föld, új szerencse. Az előszó írta Hites Sándor. Reakció Kiadó, Budapest, 2018, 140 oldal, 3290 Ft

A cselekmény középpontjában egy új telep önkéntes társuláson alapuló felépítése áll. Magáról az építkezésről viszonylag keveset tudhatunk meg (hacsak annyit nem, hogy majd’ mindenki erőn felül tett vállalásokat). Peterdy Károly a telepesek vezetője lesz, de a háttérből Hauzer irányítja a szálakat. Az új föld új szerencsét ígér. A modernizáció nagy ígérete áll itt a háttérben: a barbárok földjének meghódítása, a modern és hatékony társulási viszonyok tudatos kialakításának lehetősége, az urbanizáció mint a nyomor felszámolásának formája. Csakhogy a regényben a felépülő telep egy pillanat alatt a hitelezők markába kerül, a lelkes „argonauták” pedig képtelenek a változásra. Budapest XIX. század végi párját ritkító expanziójának itt olyan összetett leírását kapjuk, ahol hirtelen megmutatkozik az urbanizációs folyamatok összetettsége. (S persze még itt is vajmi kevés szó esik cselédekről, napszámosokról, gyári munkásokról, akiknek az életkörülményeiről Gyáni Gábor írt hajdan nagyszerű kis összefoglalást: Bérkaszárnya és nyomortelep, 1992).

I R O D A L O M

Takács Zsuzsa: A Játékos

Takács Zsuzsa: Utolsó napomon

Kálmán Gábor: Késő nyár

Kálmán Gábor: Hullanak

Kálmán Gábor: Ahogy halottak

Szilágyi Ákos: Egy fokkal
tekerőlantra

Szív Ernő: Kisbeszéd a tehetetlenségről

Kalapos Éva Veronika: Örülj neki

Először mindketten azt hittük, bepisiltem. Úszott alattunk az ágy. De aztán jött a fájdalom, és akkor már tudtam. Bernát nem akarta elhinni. Nem is volt hajlandó készülődni, kiült az ágy szélére, és duzzogott. Hogy nem vagyok normális, ilyen egyszerűen nincs. Ha meg bírtam volna szólalni, védekezem, de csak feküdtem összegörnyedve.

Mióta csak az eszemet tudom, kövér vagyok. Nem telt, molett vagy duci, hanem dagadt. Egy zsírdisznó. Szétfolyik a testem. Nem látszanak a melleim, azt se tudom, mekkorák lennének, ha nem hullámozna körülöttük a háj. Nem tudom, milyen formája van az arcomnak. Ez az én arcom, nem ismerek másmilyet.

Addig a reggelig sose gondolkoztam rajta, miért van mellettem Bernát. A középiskola első évében jöttünk össze, tizenhárom éve együtt vagyunk, nekem így természetes. Persze mindig kaptam döbbent pillantásokat, de arra már nem figyeltem, mit suttognak a hátunk mögött. Úgy tekintettem Bernátra, mint a jutalmamra. Ezt kapom cserébe ezért a gusztustalan testemért. Hogy valaki – rejtély, miért – szereti.

Berta Ádám: Bőröződő felület

– Biztos bemenjünk? – kérdi Anna.

– Nézzük meg, egyáltalán nyitja-e valamelyik kulcs.

Sanyi megint a szamárforma tokban kotorászik, félreteszi azt a kulcsot, amelyik a lenti zárba illett. Egy kis kék gyöngy akad a kezébe, mintha Lotti játékai közül keveredett volna ide.

Az ajtón keresztben hevederzár, a kilincs vonalában alsó, fölső. Sanyi reméli, hogy csak az alsó van bezárva. Az első próbálkozásra olajozottan nyílik az ajtó. Az előszobában vannak, megérzik a lakás szagát. Ferdén betűz a nap, eltolt világító négyszög a falon. Sanyi a konyhába megy, Anna tanácstalanul áll a fehéres padlócsempén. Csönd van. Sanyi kinyitja a hűtőt, a felső polcon négy zöldalmás gyümölcsjoghurt, a perforálás mentén nincsenek szétszedve, hogy egyben lehessen kosárba tenni. Jobbra mellettük más márkájú, nagy poharas tejtermékek. A hűtő alsó dobozában további joghurtok, az egész egy csíkos nejlonszatyorba bujtatva, a kamrában balról egy nagy barna polc.

Hidas Judit: Rend a lelke mindennek

Néha komolyan elképedek, mennyire elkorcsosultak mára az emberek. Olyanok, mint a robotok, csak parancsokat tudnak végrehajtani. Talán ez a sok technikai újítás, a kényelmes élet a gond, ez szoktatta le őket arról, hogy használják a saját fejüket, pedig erre még az ősember is képes volt. Jó lenne azokhoz az egészséges gyökerekhez visszatalálni! De hiába adjuk meg az esélyt a kibontakozáshoz, ha egyesek képtelenek ezzel élni.

Ez van sajnos anyámmal is, aki tényleg rendes, meg minden, de hihetetlen, néha mit képes művelni. Totál az őrületbe kerget a hülyeségével, aztán meg csodálkozik, ha kiborulok.

Kávai Katalin: Az öltöny meg a menyasszonyi ruha

A kétsoros, halszálkamintás öltöny legalább negyven éve egy meggyfából készült, dohányszagú kétajtós szekrényben lógott, amit kívülről rézfogantyúk díszítettek. Az ajtószárnyakon a vakfoltos tükrök minden nyitásnál enyhén megremegtek és zajt csaptak, mint a rigolyás vénasszonyok, akiket fölöslegesen zaklat a postás. Ebben a szekrényben lógott az öltöny naftalin golyócskákkal teli zsebbel, kétsoros gombolással, békebeli angol szövetből. Aurél bácsi, Léna nagybátyja, Kornélnak adja közelgő esküvőjükre. Az öreg emlékszik rá, hogy az öltöny megboldogult felesége első férjének készült, de már nem viselhette. Ivánnal szívroham végzett arra a hírre, hogy deportálják őket a gettóból.

ÖSSZESZEDTÉK, MENNYI KÁRT OKOZOTT MÁR A BRIT GAZDASÁGNAK A BREXIT TERVE

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2019.03.14.


Távozó bankok, hiányzó munkaerő, növekvő árak, visszaeső ingatlanpiac, és így tovább. A Bloomberg összeszedte, hogyan reagáltak a befektetők már eddig az EU-ból való kilépésre.

Miközben Philip Hammond brit pénzügyminiszter az alsóházban arról beszélt, mennyire sikeres a brit gazdaság, a Bloomberg összeszedte, mennyibe került már a brit adófizetőknek az a kaland, amelyik káoszba taszítja éppen a szigetországot: a Brexit.

Az, hogy a kilépés került többségbe a 2016 júniusi népszavazáson, hetente 800 millió fontos, jelenlegi árfolyamon 293,5 milliárd forintos kárt okozott az országnak – állapította meg nemrég a brit jegybank, a Bank of England szakértője. Ez a gazdasági kibocsátás nagyjából két százaléka...

EZ NEM A HÍRCSÁRDA, EZ A NER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.03.14.


Jó reggelt kívánok! Azért vagyok itt, hogy csütörtököt mondjak. Meg azért is, mert van néhány megbeszélnivalónk. Igen, azon kívül is van mondanivalóm, hogy rohadjon le és meg a Facebook. Mondjuk le is rohadt tegnap, elnézést kérünk a legokosabb Zuckenberg helyett, de sajnos egy idő után nem tudtunk posztolni. Állítólag már megszerelték, vagy majd kiderül hamarosan. Remélem, azért mindenki jól aludt, köszönöm én is, csapjunk bele a csülkös pacalba!

Megint zavarban vagyok, mint Ádám anyák napján, mert fogalmam nincs, milyen irányból közelítsem meg a fostalicskát. Mondjuk az egy kicsit szórakoztat – ennek semmi köze ahhoz, hogy Weber úrról tegnap ünnepélyesen megkíséreltem levenni a kezemet -, hogy micsoda zavar van a Fideszben ezzel a remek bajor emberrel kapcsolatban. Nem tudják eldönteni, hogy a gazdi minek örölne jobban, ha köpködnék, vagy ha nem, vagy hogy akkor most csigavér van, vagy neki lehet esni és darabokra cincálni. Kivéve a Bayer nevű jó munkásembert, mert ő pontosan tudja. Hogy várat építeni leginkább szarból érdemes, az sokkal hamarabb megy, ezért nála farizeus szarjanjóként fut a derék konzervatív és keresztény Weber, aki még demokrata is. Mennyivel jobb, mint a demens vénember, nem?

Lássuk be, én se sok gerincet látok aközött, hogy elfogyott a türelem a Néppártban Orbánékkal szemben, és most aztán vagy holnaptól a felcsúti lesz a kisangyal, vagy viszontlátásra (ZDF) meg aközött, hogy Budapesten Weber a jó szándék jeleit tapasztalta Orbán részéről (via MTI). Majdnem egy egész nap is eltelt e két kijelentés között, kedd estétől szerda délutánig (amikor már Strasbourgban tartózkodott az EPP csúsjelöltje), és akkor még nem beszéltünk a Euronewsnak adott interjúról, amelyben cáfolta a magyar sajtóban megjelent állításokat, miszerint az álláspontok közeledtek volna. Ő nem tárgyalni jött Orbánnal, hanem egyszerűen csak megmondta neki, mit kell tennie. Vajon még toppantott is ez a drága ember közben? Biztosan tudja, hogy a miniszterelnök úr imádja, ha megmondják neki, mit kell tennie.

Mutatom is a jó szándékot, hogy mennyire összefosta magát a Fidesz az utasításoktól. Tegnapi röffentés, vegye magára nyugodtan Weber is és minden hasznos idióta, akitől esetleg még hajlandó is bocsánatot kérni a miniszterelnök úr:...

SZARJANKÓZÁS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.14.


Bayer Zsolt Bádogdob című blogján gyáva szarjankónak nevezte az Orbán Viktorral Budapesten tárgyaló Manfred Webert.

Ha valaki nem ismerné a szereplőket: Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje a május 26-i választáson, Bayer Zsolt pedig az 5-ös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosa.

Lovagkeresztje is van Bayer Zsoltnak, barátjának Orbán Viktornak köszönheti a kitüntetést. Néhány évvel ezelőtt kapta Bayer a lovagkeresztet, amitől annyira meghatódott, hogy azonmód megígérte, hogy a jövőben nem fog trágárkodni. Ezt az ígéretét csak igen rövid ideig sikerült betartania, egy ideig még próbálkozott nem trágárnak lenni, de azután előjött belőle, ami a lényege...

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM, 11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.14.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: A két kármentő

Lapzárta után Manfred Weber gépe még mindig valahol a magyar légtérben bolyong, itt lenn pedig arról folyik a vita, hogy mit hoz találkozója Orbán Viktorral. Még nem tudjuk, mit szándékozik elérni az Európai Néppárt csúcsjelöltje, és mit akar Orbán. A legtragikusabb, hogy alig két hónappal az uniós választások előtt egyre kevesebbet tudni lényeges kérdésekről: például, hogy az Európai Parlament legerősebb pártcsaládja ragaszkodik-e saját értékeihez, vagy pedig maga is számarányokat kezd böngészni, és ennek tükrében képviseli majd saját értékeit. Orbán ezzel szemben réges-rég képviselői helyekben kifejeződő haszonelvű politikát folytat: jobb érzésű és a közéleti idealizmust még nem feledő magyarok mára utolsó mentsvára az az úgynevezett értékalapú politizálás, amiről hajlamosak azt remélni, hogy demokráciában régebben élő, főként nyugat-európai társaik körében természetes közeg. S hogy ennek egyik markáns képviselője érkezett Budapestre, Manfred Weber.

Mit várhat magyar ember a csúcsjelölt érkeztétől? Először is, talán emberi hangot, úgy értem, őszinte hangot, legalábbis olyat, ami a magyar kormányfő migránsozásból és sorosozásból álló, fülsértően primitív teljesítményét meghaladja.

Markó Béla: Leárazott értelmiség

Avar János: Fake news: jaltai kiárusítás

Lévai Júlia: Nem nekik szól
Várhegyi Éva: Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók!

A jövő elkezdődött: pár óra leforgása alatt az előttünk álló évtized feladatait megszabó két akciótervvel is előálltak a gazdaságunkat irányítók. Orbán Viktor kormányfő kitűzte a 2030-ra teljesítendő célokat, a pénzügyminiszter és a jegybankelnök pedig egymással versengve tette le az asztalra az ambiciózus felzárkózási terv végrehajtásához szükséges intézkedések csomagját; ki-ki habitusa szerint mert nagyot álmodni. Mindkét programban jócskán találunk megvalósításra érdemes javaslatokat, ám kétséges, hogy nyolc év más irányba mutató kormányzása után ugyanez a hatalom képes és hajlandó volna a sikerhez szükséges fordulatra.

Deák Dániel: Vagyonjuttatás és felelősségelhárítás

A magyarországi parlamenti választásokon győztes párt vezetője már 2010-ben kinyilvánította, hogy szerinte a felsőoktatásnak önfenntartónak kell lennie. Bár az elképzelés általános elképedést váltott ki, megvalósításának most mégis tanúi vagyunk, például amikor látjuk, ahogy az állam kivonul a Corvinus Egyetemről. Az állami költségvetéstől való leváláshoz a Corvinus esetében a kormány vagyont ajánl fel, amelynek értéke magasnak látszik, de hogy valójában mennyit ér, azt majd a tényleges működés során látjuk meg. Mivel a többi magyar felsőoktatási intézmény ilyen juttatásra nem számíthat, a Corvinus privatizálása nem lehet modellértékű. Figyelembe véve azonban azt, hogy a magyar közgazdászképzés legfőbb letéteményeséről van szó, sorsának alakulása önmagában nézve is közügy.

Giczy György: A tisztázatlan múltból a bizonytalan jövőbe

Dobozi István: Falpénztől a rendkívüli állapotig

Domány András: Küszködés a történelemmel
Lengyelország és Izrael

Molnár Erzsébet: Hat szék

Rab László: Fogpótlás

V I S S Z H A N G 

Csillag István: Orbán és gazdája

Ungváry Rudolf: Amiről áldatlanul szó van

Márkus Béla: Kilóg a versláb

Wiesner Péter: Politikai gyávaság

Betlen Anna: Más magyarázatom nincs

I N T E R J Ú

Bérczes Tibor: Az integrációs kérdéseket már nem lehet megkerülnibeszélgetés Floris Vermeulen holland politológussal

P Á R A T L A N

-ogra-: LEHETSÉGES
(In idem flumen bis non descenidmus)

-átkai: NER-TEMPÓ

Szilasi György: KOLOMPORSZÁG

(nyerges): PRÓ ÉS KONTRA
Március 15.

nagybandó: FELSÉG-SERTÉS

Aha: ELSZÁMOLÁS

Kard Aladár: A HÁROM T

Völgyi Ferenc: DÖNTNÖKÖK

Róna György: A MIENK

- pé -: KITAPOSÁS

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ITT OLVASHATÓ, ITT RENDELHETŐ MEG

KIFÁRASZTÁSSAL HAJSZOLTÁK BELE A TUDÓSOKAT EGY ROSSZ MEGÁLLAPODÁSBA?

INDEX / SZÁJBARÁGÓ
Szerző: 
2019.03.14.


Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.

Miért ment neki a kormány az MTA-nak?


Palkovics László innovációs miniszter teljesen át akarja alakítani az akadémiai kutatási rendszert, a magyar tudomány legfontosabb bázisát. Magyarországon az MTA fenntartásában működnek a nagy kutatóintézetek, körülbelül ötezer főállású kutatóval. A miniszter előbb csak reformokról beszélt, most azonban már teljesen elvenné a kutatóintézet-hálózatot az Akadémiától. Az MTA vezetése és az akadémiai dolgozók idáig hevesen ellenálltak, múlt pénteken viszont jött a fordulat: a tárgyalódelegációk aláírtak egy közös szándéknyilatkozatot, ami nagy vonalakban megegyezést jelent.

Miről egyeztek meg?

Az MTA elviekben belement, hogy elvegyék tőle a kutatóintézeteket, azoknak egy ezután felállítandó alap lesz a fenntartója. Az alap irányító testületébe fele-fele arányban delegál majd tagokat a kormány és az Akadémia, az intézetek használhatják az MTA „brandet”, és az Akadémiánál marad a vagyon is. A minisztérium ígéretet tett rá, hogy az Akadémia megkapja annak a pénznek egy részét (az év első hat hónapjára vonatkozó hányadát), ami amúgy is járna nekik a költségvetésből, de Palkovics idáig visszatartotta...

NEM SZERETNÉ HA A KÉPVISELŐ ÚJRA FELKERESNÉ, INKÁBB VÁLASZOLT HADHÁZYNAK AZ MTVA-VEZÉR

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.03.13.


...Emlékeztetőül, ezek voltak a képviselő kérdései:

Miért távozott az Új média és Teletex Kft.-ben viselt felgyelő-bizottsági tagságából? Összefüggésben áll-e ez az Állami Számvevőszék jelentésével, illetve a kft. végelszámolással történő megszűntetésével? Felügyelőbizottsági tagként milyen juttatásban részesült és ki állapította meg annak összegét? Tudomása szerint mi az oka a kft. megszűnésének? Mi volt a célja a társaság létezésének? Mi indokolta a kft. évi egymilliárd körüli kiadásait? Milyen bevételei voltak a cégnek? Tudta-e, hogy a kft. megbízásárból és forrásaiból szerkesztett ridikul.hu honlap folyamatosan plagizálja a cikkeket?


Az Új Média és Teletext akkor került a hírekbe először, amikor a Direkt36 kiderítette: a társaság 120 millió forintért vett meg 110 olyan domain-nevet és weboldalt, amelyek között sem technikailag, sem tartalmilag nincs nagy különbség, viszont az eladó Várhegyi Attilához kötődött. Tavaly decemberben pedig kiderült: az Állami Számvevőszék elmeszelte a céget 2013-2016-os szabályozási és elszámolási hiányosságok miatt.

Nemrég írtuk, hogy az Újév óta végelszámolás alatt álló kft-hez erősen kötődő, évente több tízmillió forintból megjelentett Ridikül portál orcátlanul plagizál. A Ridikül az MTVA-fennhatóságú Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kiadványa az impresszum szerint. A kiadást évente 27-60 millió forintért közbeszerzésen szervezi ki a közmédia. A közbeszerzéseket hol az MTVA írta ki, hol pedig – tavaly és 2017-ben – az MTVA cége, az Új Média és Teletext Kft.

MÉSZÁROSÉK ÉPÍTKEZHETNEK AZ EGYIK LEGÉRTÉKESEBB BALATONI TERÜLETEN

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2019.03.14.


A révfülöpi kemping mellett található a Semsey-major. Az önkormányzat évekkel ezelőtt megálmodott oda egy vitorláskikötőt, de a tervek között szerepelt korábban a Globe színház másának és egy szállodának az építése is. Ezekből aztán semmi nem lett, a tavalyi év végén pedig úgy döntött a képviselő-testület, hogy

az önkormányzati tulajdonú, 15 760 négyzetméteres vízparti területet évi 9 millió forint plusz áfáért bérbe adja a Balatontouristnak, amelynek közvetlen tulajdonosa a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt.

Kondor Géza, Révfülöp független polgármestere tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a kemping üzemeltetője, azaz a Balatontourist a Semsey-major hasznosítására vonatkozó javaslattal fordult az önkormányzathoz. Egy látványtervet is küldtek, a polgármester viszont jelezte, hogy az önkormányzati és az országos vagyonrendelet is szükségessé teszi a pályázat kiírását, vagyis nem lehet csak úgy átadni a területet a Balatontouristnak. Az önkormányzat ki is írt egy pályázatot november 8-án, öt nappal későbbre pedig kijelölték a délelőtt 10 és 12 óra közötti időszakot, amikor a területet meg lehetett tekinteni. A pályázatok beadási határidejének november 28-át szabták meg. Csak a Balatontourist adott be érvényes pályázatot...

MIRE MEGÉRKEZIK A BÉREMELÉS, NEM LESZ KI ÁTVEGYE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2019.03.14.


Óriási lemorzsolódás a fiatalok körében, és az elöregedő pedagógusok nyugdíjba vonulásának fenyegető réme miatt nagy bajban van a pedagógusszakma. A kormány fizetésemeléssel, óraszámcsökkentéssel, a felső tagozatok összevonásának tervével próbál megoldást találni, a szakszervezetek nem optimisták - szolidaritási sztrájkra készülnek március 14-én.

Ma sztrájkolnak a köztisztviselők a romló munkakörülményeik miatt, a velük szolidáris pedagógusok pedig kétórás szolidaritási sztrájkba lépnek. A reggeli 8 órás időpont nem a legjobb az iskoláknak, mivel sok helyen ekkor rendezik a március 15-i ünnepséget, úgyhogy annyi engedményt tesz a szakszervezet, hogy ahol a reggeli sztrájk egybeesik az megemlékezésekkel, ott nem akadályozzák az ünnepséget.

Röghöz kötés az iskolában

Bár a tanárok és óvópedagógusok ezúttal a közszolgák kiállását támogatják, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének meg a saját gondjaik, ilyen például az utánpótlás, amelyről mellbevágó adatokat sorolt Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke: a tanári pályát választó egyetemisták-főiskolások 40 százaléka nem fejezi be a felsőoktatási tanulmányait (vagy máshol fejezi be), 30 százalékuk a diploma után egy, 30 százalékuk pedig 4-5 éven belül elhagyja a pedagógusi pályát.

A tanári pálya vonzóbbá tételére találta ki az állam 2013-ban a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programot, amelyben jelenleg félévente 125 ezer, 250 ezer vagy 375 ezer forintot nyerhetnek el a tanár-, vagy gyógypedagógus hallgatók. A rendszert úgy találták ki, hogy nagyobb eséllyel kap magasabb ösztöndíjat az, aki hiányszakon tanul, aki pedagógushiányos régióban kíván majd tanítani és persze akinek jobb a tanulmányi eredménye. Az ösztöndíjasok azt vállalják, hogy a diplomaszerzést után pedagógusként helyezkednek el és minimum annyi ideig azok is maradnak, amíg az ösztöndíjprogamban részt vettek. A szakszervezeti vezető tapasztalatai szerint ha valaki 5-6 évig kitart a pedagógus hivatása mellett, akkor már átlépett egy olyan lélektani határt, amely után nem hagyja ott ezt a szakmát. A hvg.hu információi szerint 400 olyan tanár kezd jövőre dolgozni, aki részt vett az ösztöndíjprogramban...

ÖSZTÖNÖK HARCA – AZ EURÓPAI NÉPPÁRT ÉS A FIDESZ KAPCSOLATÁNAK LEHETSÉGES FORGATÓKÖNYVEI

168 ÓRA
Szerző: KREKÓ PÉTER
2019.03.14.


Lehetetlen megmondani, hogyan dönt az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról. A lehetséges forgatókönyveket a 168 Óra felkérésére Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója elemzi.

„Az Európai Néppártban nagyon erős a hatalmi ösztön, nem szokott saját tagjaitól megválni. Főleg, ha sikeresek, és főleg, ha kormányon vannak” – említette pár éve egy forrás, miért is tartja valószínűtlennek, hogy a Fideszt valaha is kizárják. És bár az EP jelenleg legerősebb pártcsaládjaként az EPP valóban nem szokott búcsút inteni saját tagjainak, elképzelhető, hogy Magyarország nemsokára azzal büszkélkedhet: két tagpártot is sikerült kiléptetni. A második lehet a Fidesz. Az első az MDF volt, amely a 2004-es választás után érte ezt el azzal, hogy egyetlen EP-képviselője, Bokros Lajos az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához csatlakozott. A magyar politika változásait jelzi, hogy ennek hatására még abban a Magyar Nemzetben jelentek meg a Bokros Lajost szélsőségesnek bélyegző írások, amely most „felszólította” a kormányt, hogy válassza az elpuhult EPP helyett a bevándorlást ellenző euroszkeptikusokat. A Konzervatívok és Reformerek, a David Cameron által gründolt, a torykat az EPP-ből kiszakító képviselőcsoport pedig akkor inkább még puha euroszkeptikusokból állt.

Míg David Cameron és a toryk annak idején inkább kiszakították az MDF-et az Európai Néppártból, a Fideszt az elmúlt időszakban, nem szándékoltan, inkább segítették a maradásban. Manfred Weber néppárti frakcióvezető belső pártfórumokon azt mantrázza: nem akarja, hogy a Fidesz kizárásával Magyarország EU-ból való kilépéséhez, a „Huxithoz” adja meg a kezdő lökést, hiszen – így Weber – a Brexit is Cameronék kiszakadásával kezdődött. E hasonlat nem állja meg a helyét (csak egyetlen pont: a magyar közvélemény jóval kevésbé euroszkeptikus, mint a brit), de a helyzet drámaiságát jelzi, hogy ez a korábban még hatásos érv sem elegendő ahhoz, hogy visszatartsa a Fidesz kizárását követelőket, e sorok írásakor 13 tagpártot.

Három forgatókönyv létezik: a Fidesz kizárása, tagságának felfüggesztése, illetve a párt bent tartása. A döntést egyelőre nehezen látni, hiszen nem csak a távozását eredetileg nem tervező Orbán Viktor, valamint az álkeménykedő – de leginkább a Fidesz marasztalásán dolgozó – Weber az egyetlen játékos a képben. A korábban Orbánt a barátjaként emlegető Joseph Daul néppárti elnök egyértelműen a Fidesz minél gyorsabb kizárását követeli. Az Orbán ellen szövetkező néppárti képviselők száma a frakció csaknem egynegyede. Egyes skandináv és Benelux államokbeli, liberálisabb tagpártok már kilépéssel fenyegetnek, amennyiben a Fidesz bent maradna. Csakhogy míg az előbbiek várhatóan valamelyik, az európai mainstreamhez tartozó pártba távoznának, olyanba, amellyel Weber a következő ciklusban együttműködne, a Fidesz a „másik oldalra”, a szélsőjobboldali pártokhoz ülne át. Ezzel akár 28 képviselővel is csökkentheti az Európa-barát és az euroszkeptikus oldal közti várható különbséget – hiszen a Fidesz akár 14 fős delegációját ebben az esetben ki kéne vonnunk a néppárti frakciójából, és az euroszkeptikusokhoz számítani...

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 9. – TIZENÖTTYE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.14.


Aszonta a zibojnéni a tennap, hogy máma meginjön a zabácsi mihozánk, aki ittvót gusztushuszba is, megelötte a migráncsnézéskó, megamikor átatta az ujj ajtót a vécéné. A zibojnéni izgulmá nagyon, mer a mútkó gusztushuszba is bajvót, félhogy mostis az lessz, mer mostmeg a zidusa van a márciusnak aszonta, a tizenöttye, és a huszárokat ünnepüjjük meg a Petőfi bácsit, megabemapót. Nem tudom kiaz a bemapó.

Fél a zibojnéni, mert gusztushuszba se értette senkise a szenteket, a bácsi kérdeszte is, hogy ki a zanyum, hogyhíják, montam neki anyu, asztá behítta a zibojnéni, hogy bajjok vannak velem mer szemtelemkettem a képvislőbácsiva. A zapu idegesvót otthol, amikor a zanyu emeséte nekihogy rossz is vagyok. Denem rám, hanem a képviselőbácsira vótmérges, hogy leveri a fejétneki aszonta a zapu, decsak megivott két sört asztá és enyugodott.

Tennap asztá csinátunk, a zibojnéni, a dadus meg mink gyorsan ijen zászlókat meg kókárdot. Tiszta pirossfehérződ let minden, hogyszép legyen mirea képviselőbácsi megjön, hogy tuggyunk ünnepeni, azér. Megisgyött máma, megin labdát hozot, má annyi labdavan a zoviba, minda rosseb, de mindigaszt hoz a képviselőbácsi. Meggyött, monta hogy mijenszép az ajtóa vécéné, megigérte, hogy a bejáratit is lecseréli, átaggyamajd aszt is. Örűt nagyon.

Aszittem, megin a szentekrő kezdel beszéni megin, mind gusztushuszba, demost a szabaccságró mesétmeg brüszelrü, nem tudomhogy mi aza brüszel, meg orbánbácsiró, migráncsokró megin. A pityu beiskiabát, hogy mennyünk megin migráncsnézőbe, mer szereti a kerittést, de a képviselőbácsi tölle is megérdeszte, hogy hívják a zapuját, pityu is montahogy apu. A zövét is behívattya a zibojnéni bisztos...

WEBER: ELÉG VOLT A DUMÁBÓL, A MAGYAR KORMÁNY SZÁMÁRA ELJÖTT A TETTEK IDEJE! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.14.


- Az egyik svéd konzervatív képviselő szerint a magyar kormány még csak leplezni sem próbálja a demokráciaellenes politikát 

- Orbán Viktor azt mondja, hogy ő ugyan nem antiszemita, mégis egy virtigli antiszemitát tüntet ki, de akkor voltaképpen micsoda?

- Ilyen az, amikor a Habony-művek politikai csőlátásban szenved és öngólt lő, mivel nem tanulmányozza kellőképpen a közösségi oldalakat

Süddeutsche Zeitung

A Néppárt frakcióvezetője megismételte Strasbourgban, hogy némi elmozdulást tapasztalt Orbán Viktornál, amikor kedden jó két órára leült a magyar vezetővel, ám. Weber nem hisz a szavaknak, immár bizonyítékokat akar látni. A megbeszélésen addig jutottak, hogy a házigazda jelezte: kész teljesíteni a feltételeket, nehogy a Fidesznek távoznia kelljen az EPP-ből. A beszámoló megemlíti, hogy a Junckert rágalmazó plakátokat átragasztották, amerre csak a bajor politikus elhaladt, ám a másik az állványok másik oldalán ott maradt az eredeti kép. Weber ezzel szemben a saját twitter oldalán nem tett közzé egyetlen olyan fotót sem, amelyen Orbánnal együtt látható, a látogatást a zsinagógában készült felvétellel illusztrálta.

Viszont hogy Magyarországon továbbra is megjelennek az EU-ellenes hirdetések, az megnehezíti a konzervatívok bizottsági elnökjelöltje számára, hogy ne tűnjön úgy: megválasztásához nagyon is igyekszik támaszkodni a fideszes szavazatokra. A legújabb előrejelzés szerint a Néppártnak 168 helye lesz Strasbourgban, de ha repül a 13 magyar képviselő a frakcióból, azok aligha voksolnak Weberre. Ám kétséges az is, hogy a politikus megkaphatja-e azoknak a pártoknak a támogatását, amelyek szabadulni akarnak Orbántól. A svéd konzervatívok képviselője úgy gondolja, hogy a bizottsági elnöki tisztség várományosának nem kellene hidat építenie a magyar kormányfő felé, mert annak az egész demokráciafelfogása kétséges, legalább 2013 óta. Lásd a sajtószabadságot, az antiszemita retorikát, valamint Putyin dicséretét. Hökmark hozzáfűzte, hogy az ördög gyakran valóban a részletekben rejlik, de itt már a felszínen megjelenik.

Der Standard


Amit Weber Strasbourgban az Orbán Viktorral tartott megbeszélésről mondott, az nem úgy hangzott, mint valamiféle áttörés. Mindenesetre a párbeszéd folytatódik és a bajor politikus a CEU érdekében kötendő egyezménnyel próbálja megszelídíteni magyar partnerét. Épp ezért tett neki ajánlatot a megbékélésre, miközben a Néppárton belül fokozott erőfeszítéseket tapasztalni a sorsdöntő jövő szerdai ülés előtt, hogy ne kelljen kitenni a Fideszt. A Közép-Európai Egyetem kapcsán Weber elképzelése az, hogy a jövőben a müncheni Műszaki Egyetem közreműködik a magyar társintézmény oktatási és kutatási programjában is, mégpedig jeles amerikai iskolák bevonásával. Hogy Orbán miként reagált a lehetőségre, azt a néppárti vezető nem árulta el, csupán annyit mondott, hogy nem is tárgyalást folytattak.

New York Times/Yahoo/Reuters

A jövő hónapban Münchenben lesznek az egyeztetések arról, hogy az ottani Műegyetem, Európa egyik vezető felsőoktatási intézménye miként szállhatna be a CEU-n folyó oktatásba. Mint emlékezetes, az együttműködés ötlete Manfred Webertől származik, miután a Néppárt frakcióvezetőjének irodája a bajor fővárosban van. Azért találta ki, mert azt szeretné, ha a Soros György által alapított egyetem továbbra is adhatna ki nemzetközi diplomákat Budapesten. A politikus szóvivője azonban azt közölte: semmiféle politikai garancia nincs arra, hogy a CEU visszakaphatja korábbi státusát, de a részleteket a két iskolának kell kidolgoznia. A jelentés rámutat, ha létrejön a megállapodás, az segíthet rendezni a vitát a Néppárton belül, miután a pártcsalád szeretné lenyomni a populistákat az EP-ben, mert ha a kereszténydemokraták megőrzik jelenlegi befolyásukat, akkor ők jelölhetik a Bizottság következő elnökét, amire éppen Weber pályázik.

Politico

A CEU azt reméli, hogy ha sikerül egyezségre jutnia az egyik legjobb német egyetemmel, amelynek elég sok ilyen együttműködési programja van, akkor kevésbé lesz kiszolgáltatva a magyar kormánynak, függetlenül attól, hogy a Fidesz tag marad-e a Néppártban vagy sem. Weber főként azt tartja fontosnak, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is kiadhasson nemzetközi okleveleket a végzősöknek, szerinte pont erre szolgál az általa ismertetett javaslat. De ettől még Ignatieff rektor azt közölte, hogy folytatják az áttelepülést Bécsbe...