2018. december 17., hétfő

ELLENZÉK: PÉNTEKEN BUDAPESTEN ÉS MINDEN NAGYVÁROSBAN MINDENKI LÁTOGASSA MEG A FIDESZ-MÉDIA HELYISÉGEIT (ÉLŐ VIDEÓ)

NÉPSZAVA
Szerző: népszava.hu
2018.12.17.


Az MTVA székházánál elhangzottak a beszédek, és a tiltakozók együtt mondták el az öt pontot. Ha Áder János aláírja a törvényt, megkezdődik a sztrájkok szervezése.

Megkezdődött a kormányzati döntések – elsősorban a rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása és a különbíróságok elfogadása – elleni tüntetéssorozat újabb állomása: ismét az MTVA épülete előtt tiltakoznak, a helyszínen több ezren vannak...

Az eseményeket élőben közvetítjük:...

BIRKÁK VAGYUNK? ÁLDOZATI BÁRÁNYOK? TALÁN EGYIK SEM!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.12.17.


Kiderült, hogy a király meztelen. Amikor Szabó Tímea Orbán Viktor arcába sípolt, idegesen reagált a miniszterelnök, vagyis zavarba lehet hozni őt is. A lenézett, partvonalra száműzött ellenzék miniforradalmat robbantott ki a parlamenti padsorokban, ami aztán kiterjedt előbb Budapest, később a vidéki nagyvárosok utcáira is. Ahogy az autokratikus rendszerek esetében lenni szokott, a hatalom mereven tartja hadállásait, és nem hajlandó még egy tapodtat sem átengedni saját területéből. Még mindig a téli fagyokban és a karácsonyi bejgliben bíznak ahelyett, hogy ünnepi gesztusként legalább a rabszolgatörvényt beáldoznák a társadalmi béke érdekében.

Akaratlanul is 1989 decembere jut az ember eszébe a mostani budapesti tüntetések láttán. Akkor egy ismeretlen magyar református pap generálta a temesvári tüntetéseket, majd az elégedetlenség átterjedt egész Erdélyre, majd Romániára, végül a mindig oly magabiztos Ceausescu rémülten próbált menekülni a nép haragja elől. Soha nem tudott beköltözni a Nép Háza névre keresztelt grandiózus épületbe, noha ezt szánta országlása csúcspontjának. A romániai forradalmat kirobbantó lelkészt egyébként Tőkés Lászlónak hívják, aki most Orbán Viktor rendszerének elkötelezett híve. Az analógiák nemcsak ezért hagynánk abba. Hasonló forgatókönyvre ugyanis ma Magyarországon nem lehet számítani, hiszen Orbán Viktor minden valószínűség szerint januárban a Karmelita kolostor felújított épületében kezdi meg a munkáját. Ettől még sok minden megváltozott a magyar közéletben néhány viharos nap után...

SZTRÁJKOT SZERVEZNEK, HA ÁDER ALÁÍRJA A TÚLÓRATÖRVÉNYT - ÖSSZEKULCSOLT KEZEKKEL FÖLDRE FEKÜDTEK A KÉPVISELŐK A TÉVÉSZÉKHÁZBAN

INDEX
Szerző: Index.hu
2018.12.17.


Sztrájkot szerveznek, ha Áder aláírja a túlóratörvényt


ITT NÉZHETŐ, ITT OLVASHATÓ

ADVENT 3.0

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: rb
2018.12.17.


Nálunk csak egy gyertyát volt idő meggyújtani eddig, mert egy hete vasárnap és most vasárnap is a Kunigunda utcában voltam. Ezen két alkalmon kívül másik 4 napon fagyott el csontig a lábam a Kossuth téren, pedig szívesebben borozgatnék itthon valami lágy jazz zenét hallgatva. Leírom a tegnapom, hogy lássa mindenki milyen is a családok évében Advent harmadik vasárnapján egy budapesti nőnek 2018-ban.

Kitakarítottam és kimostam itthon. Felöltöztem melegen és elindultam 14:30-kor a Hősök terére a belvárosból. Az Oktogonnál már véresre törte a csizmám a sarkam, ami ugyan meleg, de ahogy kiderült, nem alkalmas a hosszas gyaloglásra, csak a síparadicsomok hüttéiben ülve történő puncsozgatásra. Leültem egy padra, lehámoztam magamról, zsebkendőt dugtam a sarkam és a zoknim közé és mentem tovább. Miután szemből érkeztem az Andrássy útról, így az első sorokba álltam be. Közvetlenül előttem együtt lobogott a liberálisok, az MSZP, DK és Jobbik zászlója… Hihetetlen látvány és nagyon jó érzés volt.

Elindultunk. A szüleim (70 és 73 évesek) a Nyugati térnél csatlakoztak a tömeghez. G-Ras szuper hangulatot teremtett a “Hasta la vista Mr. Prime Ministra!” nótájával. Felszólalt a szakszervezetek képviseletében a VDSZ elnöke Székely Tamás (személyes nagy kedvencem lett már elmúlt hét szombaton), aki a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökeként mondott lelkesítő, dühös, összeszedett, jól érthető beszédet újra. Elhangoztak felszólalások ellenzéki politikusnőktől és Szepesházi Péter lemondott bírótól. Donáth Anna beszéde után közvetlenül körülöttem sokan (minimum húszan) színes füstbombákat gyújtottak meg és emeltek a magasba, ezzel kifejezve szolidaritásukat Annával (Akit, egy ilyen pirotechnikai eszköz felemelése után szedtek ki a tömegből csütörtökön este, majd tartottak fogva reggelig), valamint a véleményüket a rendőri túlkapásokkal kapcsolatban. Hajnal Miklós a Momentum szóvivője megkérte a tömeget, hogy menjen velük a Kunigunda utcába az MTVA épületéhez, ahol Hadházy Ákosék a petíciójukat szeretnék beolvastatni. Jézusom – gondoltam – az nagyon messze van gyalog! Kizárt, hogy a már összefagyott emberek elsétáljanak odáig…

Tévedtem! Éljen! Özönlöttünk át a városon, ha kellett megálltunk és bevártuk a lassabban haladókat. Az ablakokból telefonnal világítottak, integettek, biztattak a lakók, amerre csak elhaladtunk. Én csak egy embert láttam, aki a középső ujját felemelve, ütemesen mutogatott felénk. A tapasztaltak alapján teljesen igaz volt amit skandáltunk – “Mi vagyunk a többség!”. Jött a hír “A jobbikosok csatlakoznak hozzánk, elindultak a Kunigunda utcához.” Mindenki sikított, fütyült, tapsolt örömében. Hihetetlen érzés volt, ahogy a vegyes, eltérő ideológiai nézeteket valló tömeg felfogta, hogy itt most közös a cél...

IDŐ VAN, ORBÁN!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.12.17.


Magyarország soha többet nem az lesz, ami volt. Lehet Orbánnak szotyit köpködnie a lelátón, amikor fergetes tüntetésen követelik az emberek, húzzon már el valamelyik stadionjának bunkerébe. Vigyen enni-innivalót, különben éhen hal, mert onnan egyhamar nem jön fel, vagy ha igen, díszőrség várja. Melósoké, minden eddig tűrő magyaré. Ez csak egy lehetőséged, Orbán, tudok több variációt is. Gondold meg, készülj a kurva hideg télre!

Magyarország soha többé nem lesz olyan, amilyenné Orbán kipingálta. Színét veszti a narancssárga, kispofáim, sőt már rohad a narancsotok. Penészes és büdös. Már annyi a mocskotok, hogy azt fanatizált híveitek sem tudják kipucolni. Erőlködhettek, de annál szánalmasabbak vagytok. Még mindig nem fogjátok fel, hogy éppen a többi mellett gőgös hazugságaitokért utáltak meg benneteket az emberek. Lehet még most is fújni a papagáj dumátokat a szűk kisebbség agressziójáról, lehet még mindig Soros-bérencezni, csak ez a lemez megakadt, nem megy tovább a tű. Egy hosszú és nagyon fájdalmas orbáni fejezet után azt hittétek a tiétek a nyugdíjas állás, a hatalomban éritek meg a békés öregkort. Nem.

Magyarország soha többet nem lesz olyan, mint eddig volt. Pitiáner, seggnyaló áhítatos kereszténydemokratáknak csúfolt mini hadatok is mérhetetlenül sokba került az embereknek, drága mulatság volt ez nekünk. Azért imádkozzatok, hogy legyen, aki térdre borul még értetek a csuhások lábaihoz! Összetart benneteket a korrupció, Orbán, magad is korrupt vagy, ezért tűröd el a korrupciót. Meglátjuk, ki zsarolt kit és mivel, kiderül ez a kistafírungozott kulcsembereidtől és családtagjaiktól, haveroktól, a kezedre játszóktól. A beszart árulóidtól. Tudod, mikor. Amikor Senki leszel. Egyszer rájönnek a fideszes hódolóid is, a kezeidet csókolgatók is, ez már régen nem demokrácia, mert nem ellenfelek, hanem ellenségek a más pártok képviselői, a tőled másként gondolkodók. Rájönnek, kívánom is, hogy így legyen, hisz csúnyán becsaptátok őket. És akkor akár élhetünk normális demokráciában is. Nagyon hosszú lesz az útja, de fölvesszük a bakancsunkat, és megyünk, megyünk… egy jobb világba...

ORBÁN RETTEGHET, HOGY FELÉBRED A VIDÉK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.12.16.


A kormánypropaganda első számú célpontjai a vidékiek. A Fidesz tudja, hogy Budapest felvilágosult kozmopolitita világváros, ezért legfőbb bázisa a “vidék Magyarországa”, ahol igyekeznek az embereket elzárni minden valós információtól, és mindent megtesznek azért, hogy az emberek félelmeit életben tartsák, és a propagandával butítsák őket.

Magyarország nagyobb része vidéken él, ahol az emberek tradícionális közösségeibe nemigen jutnak el a világot foglalkoztató vagy megváltoztató eszmék, a vallásos identitásnak akkor is nagy szerepe van, ha az emberek nem gyakorolják a vallásukat, és valójában nincsenek is tisztában hitük alapvető elemeivel. Ezért a “kereszténység” és a “nemzet” hívószavak pótolják az űrt, amit az elmaradott oktatás hagy maga mögött.

Ezért nem mindegy, hogy a vidék milyen mértékben jut valódi információkhoz, értesül-e arról, ami az országban zajlik, tudomást szerez-e például arról, hogy Orbán eladta rabszolgának őket a multiknak, a német és más külföldi cégeknek az uniós legitimációjáért cserébe.

Azért sem mindegy, hogy a vidék mozdul-e, mert a mostani tiltakozó hullám ereje nagymértékben függ attól, mennyire terjed ki az ország egész területére, és a vidék csatlakozik-e a budapestiekhez. Orbán semmit nem vesz komolyan addig, amíg az ország nagy részét jelentő, nehezen mozduló, de akkor nehezen megállítható vidékiek nem csatlakoznak.

Márpedig a dolgozókat érintő rabszolgatörvény nagyon is húsba vágó a vidékiek számára, akik a budapestieknél sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Ezért a szakszervezetekre és a pártokra fontos feladat vár, hogy a vidéki embereket felvilágosítsák, és ne csak a nemzetstratégiai náci propagandacsatornákból értesüljenek a világ dolgairól...

MOZGALMAS NAP UTÁN ÚJRA TÜNTETNEK A KÖZMÉDIA SZÉKHÁZA ELŐTT - PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: Mérce
2018.12.17.- A vasárnap esti Kunigunda utcai spontán tüntetés után több ellenzéki képviselő, baloldaliak és jobbikosok egyaránt bementek az MTVA székházába, és ott töltötték az éjszakát. 

- Az ellenzéki képviselők a rabszolgatörvény visszavonását, független igazságszolgáltatást és közmédiát követelő öt pontjukat akarták beolvasni – sikertelenül.
- Reggel fegyveres őrök erőszakosan dobták ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az épületből. A nap folyamán az ellenzéki képviselők folyamatosan másztak át a tévészékház kerítésén, hogy bejuthassanak kollégáikhoz.
- Az MTVA fegyveres biztonsági őrei többször is erőszakosan lépett fel az épületben tartózkodó képviselők ellen.
- Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a bent tartózkodó képviselők ellen, Óbuda-Békásmegyer jegyzője villámgyorsan el is rendelte az eljárást.
Este hattól újra tüntetés...

SZÉGYELLJE MAGÁT ORBÁN VIKTOR, ÉS PINTÉR SÁNDOR! - TÜNTETNEK AZ MTVA SZÉKHÁZÁNÁL

168 ÓRA 
Szerző: 168 Óra
2018.12.17.


Este hatkor az MTVA Kunigunda úti székházánál megkezdődött az a tüntetés, amelyet az épületben kitört botrány nyomán hirdettek meg. Több ellenzéki párt is tüntet, a Kitesznek az ajtón, visszamegyünk az ablakon! Facebook-eseményén 17 óráig több mint 3,3 ezren jelezték, hogy ott lesznek, 12 ezren pedig, hogy érdekli őket az esemény, 16 ezer embert hívtak meg rá. 

Céljuk, hogy az M1 élő adásában felolvassák azt az öt pontból álló petíciót amely 


- a túlóratörvény azonnali visszavonását,
- kevesebb rendőri túlórát,
- független bíróságokat,
- az Európai Ügyészséghez való csatlakozást,
- és független közmédiát

követel.

Hétfő délelőtt az MTVA-nak a jogállamiság és a demokrácia minden alapelvéből sikerült gúnyt űznie. Először több ellenzéki országgyűlési képviselőnek a kerítésen át kellett bemásznia az MTVA székházába a előző napi demonstráció után bent maradt 11 országgyűlési képviselőhöz és két EP-képviselőhöz,aztán az épület biztonsági őrei kihajították Hadházy Ákost és Szél Bernadett-tett, Varju László DK-s képviselőt bántalmazták, őt mentő vitte el, Kunhalmi Ágnesnek be kellett kötni a térdét, Kiss Anita jegyző pedig az MTVA vezérigazgatója, a hírhamisító Papp Dániel kérésére kiállított egy végzést, amely szerint az országgyűlési képviselőknek el kell hagyniuk az adófizetői pénzből – 92,7 milliárd forintból – fenntartott közintézményt. Ezt egy rendőr őrnagy bement fel is olvasta az országgyűlési képviselők előtt, akik most arra számítanak, hogy rendőri erővel kivezetik őket.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

18:55 Hadházy Ákos szerint több ezren tüntetnek, többen vannak, mint tegnap este.

18:42 Szél Bernadett arról beszél, hogy megváltozott az erőszak rendszere. Vasárnap álmában sem gondolta volna, hogy ma „smasszerek” fogják kidobni az MTVA székházából. Rájött, hogy az épületben nem a rendőrség az úr. Mindezért szerinte Orbán Viktor viseli a felelősséget...

AZ MTVA HELYETT KÁLMÁN OLGA OLVASTA FEL A TÜNTETŐK ÖT PONTJÁT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.12.17.


Azt mondta: szabad újságíró, ezért a saját eszközeivel nyilvánosságra hozza azt, amit tízezrek követelnek az utcán.

A köztévének még mindig nem sikerült leadnia az ellenzéki képviselők öt pontból álló követeléslistáját. így aztán a feladatot Kálmán Olga vállalta magára a Facebook-oldalán.

Az öt pontban egyébként követelik a rabszolgatörvény azonnali visszavonását, kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, Európai Ügyészséget, független közmédiát.

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

EZ MÁR ORBÁN RENDSZERÉNEK ELLENZÉKE

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.12.17.


Újfajta ellenzéki magatartást láthatunk egy hete, amelynek nem okoz gondot a kezdeményezés, az összefogás és a szimbolikus politizálás sem. Egy hét alatt alapvetően változott meg az ellenzék hozzáállása Orbán Viktor rendszeréhez. Öt pontban foglaljuk össze az újdonságokat.

Jó egy héttel ezelőtt még nem sok előjele volt annak, hogy vasárnap ezrek vonulnak a közmédia székházához, majd ellenzéki képviselők hatolnak be az épületbe, hogy aztán néhányat közülük erőszakkal dobjanak ki. A december 8-i szakszervezeti tüntetésen még azt láthattuk, hogy Komjáth Imre MSZP-alelnök sután nekiszaladt a Kossuth téren álló rendőröknek, hogy aztán lehessen arról vitatkozni, hogy az erről kiadott MSZP-közlemény mennyire túloz vagy hazudik.

Ehhez képest egy hét alatt radikálisan megváltozott az ellenzéki politika, és már ott tartunk, hogy Kunhalmi Ágnes könnygáztól fuldokolva nyilatkozik, Szél Bernadettet élő adásban hajítják ki az MTVA székházának ajtaján, Hadházy Ákos pedig a közmédia lépcsőjének korlátján csimpaszkodik, hogy ne tudják eltávolítani (végül mégis sikerült).

Egy hét alatt több olyan jelenségnek is tanúi lehettünk, amely nem volt jellemző az ellenzéki oldalra, és amely politikai fordulópontot is jelenthet a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kilencedik évében:...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN KIRÁLY BEVONUL A VÁRBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.12.17.


Orbán Viktor, Magyarország koronázatlan királya, januárban bevonul a királyi Várba. Magyarország tényleges államformája már jó ideje abszolút monarchia. Annak sem a nyugatias formája, amelyet szabályok határoltak, és amelynek volt valamiféle nemesi ellenzéke és kontrollja, hanem a keleti despotizmus. A korlátlan és szabályok nélküli teljhatalom, az élet-halál uralom. Inkább Dzsingisz-kán, mint XIV. Lajos.

Ez az államforma a feudalizmus hanyatló korszakának államformája, amely azonban a feudalizmus virágkorának jegyeit hordozza. Magyarországon újra hűbéri rendszer van, legfőbb hűbéres Orbán király, aki Magyarország tulajdonosa és korlátlan ura, akinek tulajdona a magyar föld, a közvagyon és az egész ország. Az egész ország a feudális függőségi rendszerben él: hűbérurak, vazallusok és szolgák léteznek csupán. Orbánnak a budai Várba költözése új korszakot nyit Magyarország és a NER történetében. Orbán felveszi a külsőségeket, lerázza magáról a köztársaság utolsó maradványait. A jelképeket és az államformát a tényleges valósághoz igazítja. Magyarország már évek óta királyság, és a király nehezen viselte, hogy a hűbéreseken és a vazallusokon kívül a szolgák, az ország többi része, nem respektálta ezt eléggé.

A magyar emberek életében nyolc év nem olyan nagy idő. Még emlékeznek arra, hogy egy felcsúti futballistát választottak mindössze négy évre miniszterelnöknek, és ennyi idő alatt sem tudtak másképpen tekinteni rá, mint egy politikusra. Ez azonban rövid időn belül jelentősen megváltozik, és a Vár tekintélye, magasztossága ezt garantálja. Orbán nem véletlenül vette be a saját használatra készített tákolmánya “preamubulumába” a magyar állam “Szent Koronától” és István királytól való származását. Ezek a gyökerek, ide térünk vissza. Orbán tudatosan készül arra, hogy a “keresztény Magyarország” visszataláljon eredeti önmagához, az államalapító székesfehérvári királyhoz, és annak méltó utódához, aki nem véletlenül, még Fehérváron is született. Ez isteni jel. Orbánt hamarosan követi majd a Várba a korona, mert annak ugyebár mégiscsak a Várban, és nem a zavaros átmenetet jelképező köztársasági parlamentben van a helye (soha nem is volt ott a helye, a koronának a Nemzeti Múzeumban kellene lennie). A koronát visszahelyezik funkciójába és közjogi hatalmába, majd arra alkalmas pillanatban aláteszik az arra méltó fejet.

Orbán nem véletlenül hagyta ki a tákolmányban az ország nevéből a “Köztársaság” kifejezést. Magyarország nem köztársaság, ezt ő már akkor is tudta. A “Szent Koronában” egyesíti az államot és egyházat, a vallást és a nemzetet. Ennél tragikusabb, gyilkosabb egyvelege még nem volt a világnak és az emberiség történelmének. A nácizmus és a kommunizmus rövid ideig tartott ehhez képest, és az áldozatok száma meg sem közelíti a “keresztény” középkor áldozatainak számát...

KÜLFÖLDÖN IS FELTŰNŐ AZ EGYSÉGES MAGYAR ELLENZÉK - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.12.17.


Előjelnek látja a svájci közmédia tudósítója az utóbbi napok magyarországi tüntetésein látható ellenzéki összefogást. Szerinte ez a fajta egység változást hozhat a magyar politikában a korábbi állapotokhoz képest, amikor a kormány ellenfelei képtelenek voltak egy erőként fellépni a rezsim ellen. Az ellenzéki összefogás tényét más külföldi médiumok is kiemelik magyarországi jelentésükben. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Bár más európai tüntetésekkel szinte egy időben zajlottak a magyarországi kormányellenes demonstrációk, és inkább előbbiek kerültek vezető helyre a nemzetköz médiában, a budapesti eseményekkel is több lap foglalkozott.

A New York Times beszámol róla, hogy a Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr! elnevezéssel szervezett tüntetés résztvevőit tízezresre taksálták, akik a „Ne lopj!” és „Független bíróságot!” követeléseket skandálták, többek között.

A cikk az úgynevezett rabszolgatörvényt és a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt az Orbán Viktor miniszterelnök által kiépített autokrácia további erősödésének látja. A törvényhozás újabb fejleményeit a lap úgy értelmezi, mint a Fidesz hatalomra jutása, vagyis 2010 óta tartó folyamat egyik betetőzését, másik hasonlattal a demokratikus intézményrendszer koporsójába ütött újabb szögként írja le.

Teljesen nyilvánvaló, ki áll mögötte

A tüntetés egyik szervezőjét, Székely Tamást, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökét is megszólította a hírügynökség, Ő arról beszélt, hogy a kormány semmibe veszi az egyszerű, kétkezi munkásokat, és ezt nem hagyják annyiban.

Az Orbán-rendszert jellemezve a civil szervezetek véleményét idézik, miszerint a Fidesznek kedvező választási rendszer következtében a kormányfőhöz hű emberek kerültek az intézmények élére, a barátai pedig sorra meggazdagodtak.

A tüntetés előzményei közt a CEU elűzését is megemlíti a tudósítás, valamint a Fidesz reakcióját is a negyedik napja tartó fellángolásról. A kormánypárt szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a Soros György amerikai-magyar üzletember által felbérelt csőcselék és bűnözők vonultak ki az utcára.

Egységes ellenzék és Soros-bérencek

Az osztrák Kurier kiemelte, hogy elmúlt tíz évben nem történtek a mostaniakhoz hasonló, erőszakos jelenetekkel kísért tüntetések Magyarországon. A lap azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Budapesten kívül hat másik városban is demonstráltak az elégedetlenkedők a rabszolgatörvény ellen, amely a kormány részéről az egyre nagyobb munkaerőhiányra adott válaszként értelmezhető.

Az újság szerint a magyar munkaerő-piaci helyzet háttere, hogy egzisztenciális okokból épp úgy, mint az Orbán-rendszer elleni tiltakozásból, rengeteg fiatal hagyta és hagyja el az országot. A Kurier Hidvégi Balázs Fidesz-szóvivőt is idézi, aki szerint Soros-bérencek vonultak az utcára.

A cikk megállapítja azt is, hogy a baloldal, a liberálisok és a szélsőjobb ellenzék is összefogást demonstrált a vasárnapi és a korábbi tüntetések során...

FIDESZ MÉDIA: KÖNNYEBB MEGVERETNI, MINT MEGKÉRDEZNI EGY ELLENZÉKI KÉPVISELŐT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.12.17.


Szél Bernadettet és Hadházy Ákost erőszakkal távolították el az MTVA épületéből - ahová rendőri felvigyázás mellett sétálhattak be vasárnap éjjel. Ez mindent elárul a közel 100 milliárdból működő "köz"média működéséről: könnyebb megveretni országgyűlési képviselőket, mint beültetni őket a stúdióba.

Emlékezhetünk: mennyire megrettent szegény Kovács András, az Origo propagandistája, amikor szemtől szembe találkozott Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével - utóbbi volt szíves személyesen felkeresni munkahelyén az "újságírót", aki akkor már hetek óta mocskolta, minden alap nélkül a pártot. A NER-média már akkor bemutatta szakmai felkészültségét: a belpolitikai "sztárzsurnaliszta", minden kormányzati sajtótájékoztató első sorában héderelő Kovács ahelyett, hogy kérdéseket tett volna fel a pártelnöknek - ahogy ez egy gyakornoktól is elvárható reakció lett volna – inkább biztonsági őrökért picsogott. Végül remek érzékkel és izomzattal dobatták ki Fekete-Győréket a szerkesztőségből, majd azonnal feljelentést is tettek ellenük.

Ennél jóval szürreálisabb, amit az adófizetők közel 100 milliárdjából fenntartott "köz" média művel ellenzéki országgyűlési képviselőkkel.

Vasárnap délután a kormányellenes tüntetők néhány ezres csoportja felkereste az MTVA városszéli irodaépületét, amelyet tömött rendőrsorfal zárt el előlük. Tegyük hozzá: nagyon helyesen. Az ostrom ezúttal elmaradt - nagyrészt annak köszönhetően, hogy a tüntetésen részt vevő ellenzéki képviselőket készségesen beengedték az épületbe. Még egyszer: az országgyűlési képviselők, miután igazolták képviselői mivoltukat, egyszerűen beengedték a székházba. Olyannyira, hogy odabent a biztonsági főnökkel diskuráltak hosszan - egyikük másikuk néha kiszalad az utcára, elmesélni a bent történteket, csitítani a tömeget, majd visszabattyogott.

Az országgyűlési képviselők - és a kint várakozó ezrek - annyit szerettek volna elérni: öt pontos petíciójukat olvassák be az adómilliárdokból fenntartott "köz"médiában. De nem hogy ezt nem sikerült elérni, de még annyit sem, hogy a szakmai minimumnak megfelelő tájékoztatást kapjanak a nézők az MTVA-nál történő eseményekről.

A tüntetés éjfél körül ért véget - az országgyűlési képviselők pedig bent éjszakáztak az MTVA-ban.

Reggelre azonban valami változott: először Hadházy Ákost, majd valamivel később Szél Bernadettet dobták ki erőszakkal az épületből biztonsági őrök.

Nem lehet tudni, hogy:

– miért éppen őket, amikor rajtuk kívül 10 ellenzéki politikus is ott tartózkodott,

– miért éppen most, ha éjjel még gond nélkül járkálhattak ki-be az épületbe,

– milyen indokkal távolították el őket,

– ezt követően miért nem léphetnek be az épületbe (Hadházynak például túszul ejtették a kabátját), ha néhány órája ezzel még nem volt gond?

Még az a szerencse, hogy egy hírműsorokat gyártó állami cégnél történik mindez, így azonnal értesülhetünk a legfrissebb történésekről. Ja, nem, elvégre ez a NER-média.

Ne legyenek illúzióink: ezt a balhét a kormány akarta - bár úgy sejtjük, nem pont így képzelték...

KINEK JÓ KÓSA TÚLÓRATÖRVÉNYE? A DOLGOZÓKNAK NEM, DE AZ ÁLLAMNAK ÉS PÁR ÓRIÁSNAK NAGYON

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.12.17.


Az Európai Bizottsághoz fordulnak a szakszervezetek, ha hatályba lép a túlóratörvény. Egy ilyen eljárás azonban évekig is eltarthat, addig pedig a munkaadóknak kedvez a most elfogadott szabályozás. Sőt, már most is van olyan cég, amelyik igyekszik kihasználni, hogy három évre elhúzhatja a túlmunka kifizetését.

Az állam jogalapot teremtett magának a túlmunkára – így értékelte a hvg.hu-nak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a most elfogadott túlóratörvényt. Tény, az állami szféra legkülönbözőbb területein foglalkoztatottak esetében jó ideje jelent gondot a túlóra, a túlmunka vagy a túlszolgálat késedelmes fizetése – vagy éppen annak elmaradása –, a módosítás pedig jóval nagyobb mozgásteret hagyhat azzal, hogy 36 hónapra növekedhet az elszámolás időkerete...

A KÖZMÉDIA PROBLÉMÁIRA FIGYELMEZTET A MÚOSZ, AZ MTI NEM VOLT HAJLANDÓ KIADNI A KÖZLEMÉNYÉT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2018.12.17.


Az újságírószövetség azt kérte a vezetőktől, hogy foglalkozzanak végre a közszolgálattal, vagyis a demokratikus médianyilvánosság biztosításával. Az MTI a szabályzatra hivatkozott.

A MÚOSZ a közmédia működési zavarairól” címmel juttatott el egy közleményt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) az MTI OS-hez, ám arról tájékoztatták a szövetséget: a közleményt nem áll módjukban kiadni, mert

az OS Szabályzatának 14.2. pontjába ütközik
.

Egyúttal felhívták a figyelmüket arra, hogy az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, és ezért semmilyen felelősséggel nem tartozik. A hivatkozott pont szerint egyébként a közlemény

„nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen.

A MÚOSZ az említett közleményben arról írt, hogy a közmédia működését nem az ellenzéki képviselők jelenléte veszélyezteti: mint írták, „a kormánykritikus társadalmi kezdeményezéseket elhallgató, azokról a nyilvánosságot nem tájékoztató köztévé maga a működési rendellenesség”. Felidézték, hogy az MTVA szákházánál dulakodásig fajuló konfliktus alakult ki, miután ellenzéki parlamenti képviselők eredménytelenül próbálták rávenni az intézmény vezetőit a napok óta zajló demonstrációk követeléseinek beolvasására. Hozzátették: az incidens – szégyenszemre csupán a Facebookon közvetített – képei élő egyenes adásban világítottak rá a közmédia működésének súlyos torzulásaira. Hangsúlyozták, hogy

Magyarországon működik – GDP-arányosan – Európa legdrágább állami médiája, amely évente százmilliárdos összeget költ magára, egypárti (fideszes) irányítással, társadalmi és közpolitikai kontroll nélkül. A jelenlegi médiarendszer kiépítésekor, amikor 2015-ben az M1-et hírcsatornává alakították, az állami adó tízmilliárdos összegért vásárolt az élő közvetítéseket lehetővé tevő korszerű felszerelést. Ennek fényében nincs rá elfogadható szakmai magyarázat, hogy a napok óta zajló kormányellenes demonstrációkról a csatorna – tájékoztatási kötelezettségét súlyosan megsértve – képtelen volt az esemény hírértékének megfelelő, élő tartalmat sugározni, miközben a párizsi sárgamellényes tüntetéseknek lényegesen nagyobb figyelmet és műsoridőt szentelt, mint a budapesti és vidéki kormánykritikus megmozdulásoknak.”...

LÁNGOLÓ HÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.12.17.


Az ünnepi bejglivárás helyett valami olyasmi történik, amire nem számított a teljhatalomba belehízott, kormánypártnak titulált banda. Hogyan is számíthatott volna rá, amikor kilencedik éve minden vélemény nyilvánítást szétgúnyoltak, kiröhögtek, eltapostak, leszartak. Kilencedik éve bejött a taktikájuk, felszalámizták az ellenzéket, kilóra felvásárolták a szakszervezeti vezetőknek nevezett megélhetésieket (a valódi szakszervezeti vezetők kivételével), az ellenzéki pártokat, mindenkit. Felépült a birodalmuk, a közmédia agymosodává silányult, a hűséges cselédek létrehozták a maguk propagandabirodalmát, óriásplakátokkal, nemzeti konzultációkkal és hazug hirdetésekkel takarták be az egész országot.

A kollégiumi fiúk üzleti vállalkozása pompásan működött, Orbánból csodatévő messiást faragtak, kiépítették a szektát, félelembe és hallgatásba fojtották azokat, akik nem tartoznak a nyájhoz. Az egykori kollégiumi társak, katonacimborák ma szinte kivétel nélkül ott lihegnek a vezérük körül, gyűjtögetik a javakat, megszolgálják a kaviáros lazacot. A strómanok gyarapodnak, a hűséges szolgák milliomosodnak, már a második generáció növekszik fel, számukra már természetes a Gucci, ebbe születtek bele.

Nincs már olyan pontja az életünknek, amit ne a központi akarat irányítana, nincs az országban olyan tevékenység, ami ne a rablókat gazdagítaná. Saját ipar helyett külföldi összeszerelőüzemek sora termeli a rablólovagok bevételét. Közmunkások, minimálbéresek, véresre dolgoztatott rabszolgák hada működteti a rendszert. Az ország lakóinak fele a szociális minimum alatt él, de szerencsére ebből semmi nem érződik ott, ahol a Rogánok, Mészárosok, Vajnák, Tiborczok, Lázárok, Orbánok készülődnek a karácsonyra.

Számolatlanul dől a pénz stadionokra és a határon túlra. Kellenek a szavazatok, még most is kellenek, mert a szabad választásokat eltörölni nem lehet. Csak elcsalni.

A korlátlan hatalom melegében dőzsölők biztosak voltak abban, hogy semmi kellemetlen nem történhet velük. Akit nem vettek meg, az félti a keveset, amit még meghagytak neki, vagy leszarja az egészet, vagy nem is érti, mi történik vele.

De történt valami. Az ellenzéki képviselők elkezdtek úgy viselkedni, ahogy eddig is kellett volna. A fiatalok, akiket eddig a netadón kívül látszólag kevés dolog ért el, utcára vonultak. Az ide-oda sétálgatás ideje elmúlt, a színpadról előadott könnyesbús nótázások kora lejárt, egymás kezének markolászása már sehová nem vezet. Most dühösek az emberek. Valóban dühösek és valahogy megértették, hogy nem segít a hallgatás, a beletörődő gürcölés, felfedezték, hogy milyen ordító ellentét van a valóság és a hazug orbáni propaganda között.

Most valahogy minden összeállt, ami eddig sohasem. Amire még egy hete sem adott volna senki egy lyukas garast sem, az ma a szemünk előtt bomlik valósággá. A tömeg napról napra növekszik, holott eddig ennek az ellenkezője volt a jellemző. Az indulatok nem csitulnak, hanem óráról órára fokozódnak. Az ellenzéki képviselők nem mennek haza a meleg biztonságba, hanem végre teszik a dolgukat. Egyedül a hatalom működik úgy, ahogy eddig.

A közpénzből élősködők üzemszerűen működnek. Orbán meccsen vigyorog, dajcstomika a szokásos útszéli modorában igyekszik szellemesnek tűnni, a lakájmédia mocskolódik és hazudik, Rogán Antal Bayer Zsolt műsorában óbégat, hogy Soros és a migráncsok elfoglalják az országot, a pártújságokban egymást tapossák a karácsonyra, kisjézusra, békére, szeretetre hivatkozó csúszómászók, akik nem szégyellik a tulajdon honfitársaikra zúdítani beteges gondolataikat...

MILYEN KÖZMÉDIA AZ, AHOVÁ NEM HÍVJÁK BE A VÁRÓTEREMBEN ÜLŐ TUCATNYI KÉPVISELŐ EGYIKÉT SEM

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.12.17.


Az MTVA Kunigunda utcai székházában éppen húsznál is több ellenzéki képviselő ül egy váróteremben, pár méterre a stúdióktól. A magyar társadalmat tájékoztatni hivatott, a közpénzünkből fenntartott közmédia azonban nem engedi be őket adásba. Sőt a jelenlétükről tudomást sem vesz senki a vezetőség vagy a felelős szerkesztőség soraiból. Egyedül fegyveres biztonságiak vegzálják őket, Hadházy Ákost és Szél Bernadettet ki is dobták az épületből, Bangóné Borbély Ildikót és Varju Lászlót pedig megráncigálták.

Ami most a Kunigunda utcában történik az egészen elképesztő. Elképesztő, hogy a közszolgálat eszményét idáig züllesztik, elképesztő, hogy nem hajlandók hírt adni a mai nap legfontosabb belpolitikai eseményéről.Ez nem csak közszolgálati szempontból, de úgy egyáltalán médiakészítési szempontból is teljes ostobaság: hiszen ha nézettséget szeretnének növelni, akkor ennél jobb alkalom nem is kell.

Az ellenzéki képviselők élő Facebook-videóit tízezrek nézik, bent a stúdióban eközben egy szombati olasz migrációs tüntetésről, a családtámogatásokról vagy épp a klezmerről beszélnek.

Ezért adunk közösből évente 80-90 milliárd forintot?


ITT OLVASHATÓ

A BELÜGYBŐL IRÁNYÍTHATJÁK AZ MTVA-SZÉKHÁZ FEGYVERES ŐREIT

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.12.17.


A Belügyminisztériumból (BM), az Alkotmányvédelmi Hivatalból, a Honvédelmi Minisztériumból és a katasztrófavédelemből jövő utasításokat kötelesek végrehajtani az MTVA biztonságát ellátó fegyveres őrök. Ez egyben azt is jelenti, hogy az, ami történt, a BM utasítására történhetett. Egyúttal azt is jelenti, hogy az őrségnek azt kell tennie, amire a BM utasítja őt. Életszerűtlen, hogy egy ilyen helyzetben, amely vasárnap késő este előállt, az őrség parancsnoka ne vette volna fel a kapcsolatot a belüggyel, főleg azt figyelembe véve, hogy az őrség a rendőrséget sem engedi be az épületbe. 

Mindez abból a dokumentumból derül ki, ami a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök honlapján is megtalálható. Ezt a dokumentumot, ami végül is egy prezentáció, az MTVA őrségparancsoka, Veres István írta még 2011-ben. (Az MTVA-n belül dolgozó fegyveres őrök két jogszabály alapján járhatnak el. Az egyik a fegyveres biztonsági őrségről szóló 1997-es törvény, a másik egy hasonló, 1998-as rendelet.)

A fegyveres őrségnek végre kell hajtania a Honvédelmi Minisztérium Központi ügyeletéről érkező utasításokat, akárcsak a Belügyminisztérium ügyeletéről érkező utasításokat. De ugyanígy végre kell hajtaniuk azokat az utasításokat, amiket az Alkotmányvédelmi Hivatal ügyeletéről, esetleg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főügyeletéről érkeznek...

"DIRTY FIDESZ" - A FÉL VILÁGSAJTÓ A BUDAPESTI TÜNTETÉSEKKEL FOGLALKOZIK

444
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.12.17.


Talán az ismert világlapok beszámolóinál is jobb fokmérő, hogy a budapesti kormányellenes tüntetésekről már a finn tévéhíradók is kiemelt helyen számolnak be.

De ezzel nemcsak ők vannak így.

A Guardianen hétfőn délelőtt az "Ellenzéki képviselők támadják Orbán rabszolgatörvényét az állami tévé előtti tüntetésen" című cikk volt a vezető anyag...

ELLENZÉKI KÉPVISELŐKKEL DULAKODTAK A KÖZTÉVÉ SZÉKHÁZÁBAN. A BM IRÁNYÍTJA A BIZTONSÁGI SZOLGÁLATOT? - - PERCRŐL PERCRE

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2018.12.17.


Éjszaka még „csak” 13 ellenzéki képviselő volt az adófizetői pénzből fenntartott köztévé Kunigunda utcai épületében, délelőttre azonban újabb és újabb politikusok érkeztek hozzájuk minden frakcióból. Volt is kit pótolni, hiszen Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a reggeli órákban lényegében kidobták onnan. Értesüléseink szerint a köztévé biztonsági szolgálata már az alkalmazottakat sem engedi ki, illetve be.

Az újonnan érkezők hiába országgyűlési képviselők, akiknek joguk van bemenni közintézményekbe, többen ennek ellenére is csak úgy tudtak az épülethez jutni, hogy átmásztak a kerítésen. Bent sincsenek könnyebb helyzetben, szinte minden ajtónál fegyveres biztonsági őrök állják útjukat. A céljuk az lenne, hogy beolvassanak egy öt pontból álló petíciót, és habár a köztévé vezetéséből senki sem áll velük szóba, nagyon úgy tűnik, hogy a politikusok kitartanak.

A petícióban

- a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;

- független bíróságokat;

- kevesebb rendőri túlórát;

- Európai Ügyészséget;

- és a közmédia függetlenségé
t

követelik...

BAYER ZSOLT NEM BÍZIK A MAGYAR RENDVÉDELMI HATÓSÁGOKBAN - VAGY CSAK POLGÁRHÁBORÚT PROVOKÁL?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: CanadaHun olvasó
2018.12.17.


A héten Volner János, aki a néppártosodott Jobbikból a “Mi hazánk” nevű Pártba “nácult vissza” már hangot adott annak, hogy ha olyannak látja a tüntetők mostani felháborodásának mértékét, akkor összeszedi a betyársereget és 300 jól képzett emberrel saját maguk tesznek rendet. Most pedig Bayer Zsolt venné a kezébe a gyeplőt és utcára hív. Mert neki elege van. Neki. Elege...


BŰNCSELEKMÉNYT KÖVETTEK EL A KÉPVISELŐKET KORLÁTOZÓ BIZTONSÁGIAK, SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ELMULASZTÁSÁÉRT IS VÁLLALNIUK KELL A FELELŐSSÉGET

168 ÓRA 
Szerző: HERCZEG SZONJA
2018.12.17.


- A kérdés elsősorban az, ha az országgyűlési választásokon megválasztott képviselő be akar jutni egy közpénzből működő intézménybe, akkor mit tehet meg vele szemben egy ott dolgozó biztonsági őr és mit nem? - mondta lapunknak Bárdos Judit a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke, jogász.

Bárdos Judit szerint a biztonsági őrök bűncselekményt követnek el azzal, hogy nem engedik be és korlátozták a képviselők személyi szabadságát. - Ha a kormány elvárja a tüntetőktől a jogszerű magatartást, akkor az általa, alvállalkozóként alkalmazott biztonsági szolgálat embereitől is köteles ugyanezt elvárni.

Bárdos Judit szerint olyan nincs, hogy nem engedik be a rendőröket az épületbe, akiket több ízben is hívtak a képviselők, mivel testi épségüket féltették, veszélyben érezték magukat. - Ilyenkor segítségnyújtás elmulasztása történik, amiért ez esetben a biztonsági szolgálat emberei kell, hogy vállalják a felelősséget.

– A közmédia vagyonőrei, egy magáncég alkalmazottai épp az imént követtek el hivatalos személy elleni erőszakot. Ez hivatalból üldözendő bűncselekmény – mondta korábban lapunknak Nehéz-Posony Márton. A jogász szerint nagyon egyszerű a képlet, azok, akik az MTVA épületében intézkedtek és intézkednek, vagyonőrök. Egy magáncég munkavállalói, akikre egy 2005-ös törvény vonatkozik. Ez a jogszabály egyetlen intézkedést tesz lehetővé ezen vagyonőrök számára, hogy a jogtalanul behatolókat eltávolíthatják az általuk védett intézmény, telephely területéről.

LEFÚJJÁK ORBÁN MECCSÉT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2018.12.17.


Ma senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz a vége. Az ellenzéki és független országgyűlési képviselők jelentős része igen elszántan vágtak neki a tegnapi éjszakának, és a mai napnak is, bár az pontosan nem látszik, hogy mi a tiltakozás végcélja. Most mindenesetre annyit szerettek volna elérni, hogy beolvashassák az ötpontos petíciójukat az állami tévébe; ezt azonban, e sorok írásáig nem tudták elérni.

Papp Dániel vezérigazgató, amúgy professzionális hírhamisító, lévén rendkívül elfoglalt ember, nem tudott időpontot adni, még egy rövid tárgyalásnyi időre sem az országgyűlési képviselőknek, valahonnan távolról irányítja fegyveres csapatait, őt meg ki tudja honnan és ki irányítja.

Azt ugye egy pillanatig sem hisszük el, hogy önálló döntési kompetenciával rendelkezik, mint ahogy azt sem hihetjük, hogy a Vidi-FTC mérkőzésen őszinte volt Orbán Viktor mosolya. Igaz, kedvenc, vagy majdnem kedvenc csapata legyőzte a Fradit, de ne gondoljuk, hogy – mosoly ide, mosoly oda –ne tájékoztatták volna arról, hogy mi történik az MTVA székházon belül és kívül.

És azt se feltételezzük, hogy ne tőle származnának az utasítások. Nyilván pontosan tudja, hogy mit terveznek a biztonsági erők, milyen akciót engedélyeznek az őröknek, az országgyűlési képviselőkkel szemben is. Ne legyen kétségünk: a magyar média túlnyomó többsége nem a Varjú László elleni fellépést, a földre teperését fogja az olvasók elé tárni, hanem azzal lesz majd tele a kormány sajtója, milyen brutálisan léptek fel az ellenzéki képviselők.

Azt fogják hangsúlyozni, hogy a törvény tiltja a közüzemek működésének megzavarását, ezért aztán minden erőszakos fellépés jogos volt a tüntetőkkel szemben.

Egyelőre úgy tűnik: Orbán a történések fölé helyezi magát, nem aggódik a hatalmával szemben fellépők miatt, úgy véli ura a helyzetnek. Tűnődhetünk azon, hogy joggal vélekedik így, főként annak fényében, hogy a petíció beolvasásán túl, valóban nincs meghirdetve egy igazi cél, mondjuk így: végcél a demonstrálok körében. És igazi vezéralak sincs, akit követne a tömeg, akinek a szavára egyszerre mozdulnának, vagyis van alapja annak, hogy Orbán lebecsüli a mostani megmozdulásokat...

RÉTVÁRI MÍTOSZA (A NER ÉS AZ ÖNGYILKOSSÁG)

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.12.17.


Ha hétvége, akkor Rétvári Bence ideokádik nekünk valami rózsaszínű boldogságot, amihöz órát lehetne igazítani. Az ilyen takonyköpülés akkor érdekes különösen, amikor elég erősen reng a föld és szállnak a légben a könnygáz-permetek, de be kell látnunk, a maffiában mindenkinek megvan az előre megírt szerepe. Rétvárinak az örömhírhozó jutott, olykor látni őt egy zsák krumplival is a hóna alatt, miközben tömjénillat lengi körül, valamint fokhagymaszag.

Ebből is kitetszik, hogy nem szeretem Rétvári elvtársat – egyáltalán ki szereti őt, ugye -, de az, amit most előadok, egyáltalán nem emiatt történik. Csak úgy elgondolkodok a világ folyásán, amiben neki annyi a szerepe, hogy rákésztet, ráserkent az agybéli tevékenységre, ilyképp tehát köszönetet is mondhatnék neki, aztán mégsem teszem. És most, hogy elmeséltem a fél életemet, lássuk, államtitkár elvtárs milyen örömöket kínált nekünk ezen a borús, nyálas, hideg vasárnapon, alig valamivel karácsony előtt.

Azt írja a tudósításunk, hogy Rétvári Bence hangsúlyozta – ezek egyfolytában hangsúlyoznak, leszögeznek és aláhúznak, egy nagy emelvény, illetve asztalosüzem az ország tőlük -, szóval hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Mihály áldásos országlása következtében Neriában csökkent az öngyilkosságok száma. Mondott adatokat is, de nem rakom ide, mert egészen egyszerűen nem hiszem el azokat. Mégpedig azért, mert ilyenekkel érvelt:

“A csökkenés hátterében az egészségügyi rendszer fejlődése áll, amely hatékonyabban kezeli a veszélyeztetetteket, másrészről a gazdaság élénkülésével a kilátástalanság is csökken. A növekvő foglalkoztatottság, az emelkedő bérek, a családok javuló anyagi helyzete miatt a magyar embereknek egyre inkább jó kilátásaik vannak, melyek mind az öngyilkosságok számának csökkenése irányában hatnak. Jelentősen csökkent a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitetettek aránya, ez is segít megelőzni az öngyilkosságokhoz vezető helyzeteket.”

Ez itt egy gyönyörű csomag, viszont nem igaz. Amit Rétvári elvtárs az egészségügy nagyszerűségéről, a szegénységről és a társadalmi kirekesztődésről hadovál, azt naponta cáfolják meg mindenféle nem holdingos híradások. Szép az a rózsaszín szemüveg, csak nem divatos. Másrészt az a tragédia, hogy mindezek miatt mást sem hisz el neki az ember, azt sem, hogy kevesebben öngyilkolták meg magukat, sőt, azt sem már, amit kérdez. Idáig jutottunk a párhuzamos valóságokban...

A VILÁGSAJTÓ NAGYJÁBÓL EGYSÉGES ABBAN, HOGY A TÜNTETÉSEK A REZSIMMEL SZEMBENI ÁLTALÁNOS ELÉGEDETLENSÉGET FEJEZIK KI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.17.


- Ha nem hal el túl korán a tömegtiltakozás, Orbánnak még nagy baja lehet belőle

- A kormányfő melléfogott a rabszolga-törvénnyel, mert a lakosság túlnyomó többsége elutasítja azt

- Erdogan a magyar miniszterelnöktől koppintotta le a sorosozást, csak ő nem burkoltan, hanem nyíltan zsidózik

New York Times

A lap különtudósítója azt jelentette, hogy ezrek dacoltak a hideggel az esti tüntetésen, mert tiltakozni kívántak a szélsőjobbos miniszterelnök ellen. Az elmúlt öt napban ez már a 4. megmozdulás volt, az elégedetlenség ilyen hosszantartó megnyilvánulására nemigen volt példa az utóbbi 8 évben. Az ok a rabszolga törvény, illetve a közigazgatási bíróságok felállítása, de vasárnapra már jócskán kiszélesedett a lista Orbán mind inkább tekintélyelvű kormányzása miatt. A részvevők számát 15 ezerre becsülik, ami viszonylag szerény, ám az elemzőket megdöbbentette a ritka egység. Tehát, hogy a széttagolt ellenzék pártjai összefogtak, méghozzá ilyen kitartó módon. Pedig az állami, illetve a Fideszhez közel álló média Soros-ügynökökként bélyegezte meg őket. A demonstráció végén mintegy 2 ezren, sok-sok kilométert megtéve, a köztévéhez vonultak, mert az folyamatosan a hivatalos propagandát szajkózza, így a hatalom jelképe lett. A rendőrség a helyszínen könnygázzal fújta le az embereket.

Krekó Péter szerint nem lehet tudni, meddig folytatódnak tüntetések, de a tömeg jelentős és elszánt, ezért egy szélesebb körű mozgalom kezdete lehet. Kovács Zoltán ezzel szemben azzal intézte el a dolgot, hogy nincs népi támogatás az események mögött. A beszámoló kitér arra, hogy 2010 óta Orbán Viktor példát adott abból, miként kell visszalépni a demokráciában. Lengyelország szépen lemásolta, és a szélsőjobb ihletett merített tőle az olaszoknál, franciáknál, hollandoknál és most már a braziloknál is. A magyar politikus szilárdan bontogatja a demokratikus intézményeket.

Wall Street Journal

A konzervatív lap ugyancsak elküldte saját emberét Budapestre, aki 10 ezerre becsülte a részvevők számát az Orbán Viktor ellen szervezett tüntetésen. Úgy fogalmaz, hogy a magyar kormányfő az egyik legnyíltabban nacionalista vezető Európában. A felvonulók követelték a rabszolga törvény visszavonását. A hatalom ellenben arra hivatkozik, hogy a jogszabály segít áthidalni a munkaerő hiányt. Ugyanakkor azt visszautasítja, hogy külföldi vendégmunkások jöjjenek. Az újság is kitér arra, hogy a miniszterelnök ellenőrzése alá vonta a bíróságokat, az egyetemeket, a jegybankot és szinte a teljes sajtót, ám ezt az EU a fékek és ellensúlyok elleni tekintélyelvű támadásnak minősítette. A tegnapi megmozdulás új és másfajta kihívás a politikus számára, mert a legutóbbi felmérés szerint a lakosság 83 %-a utasítja el a túlóra drasztikus növelését. Beszálltak a harcba a szakszervezetek is.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója úgy látja: itt tényleg a munkásosztály követeléseiről van szó, ahol erősebb a tiltakozók pozíciója, mert senki sem akar többet dolgozni. A Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője cáfolta, hogy Soros állna a tiltakozás mögött, mert a magyarok csupán a jogos sérelmeiknek adnak hangot. Az egymást követő demonstrációk tükrözik az általános dühöt Orbánnal szemben. A politikus azonban nemigen nyilvánult meg az ügyben...

INGYEN IGAZOLHAT FIATAL FOCITEHETSÉGEKET A FELCSÚT A KÖZPÉNZZEL TÁMOGATOTT ERDÉLYI KLUBBOKTÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT, SIPOS ZOLTÁN
2018.12.17.


Az FK Csíkszereda 2013 óta 3,7 milliárd forintot kapott a magyar államtól a Magyar Labdarúgó Szövetségen és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Székelyföld Labdarugó Akadémia létrehozására. Ezt megelőzően azonban 2013-ban szerződést kötöttek a felcsúti Puskás Ferenc Labdarugó Akadémiával, melynek értelmében a székelyföldi akadémia „alközpontnak”, a PFLA pedig „szakmai irányítónak” minősül, és az utóbbi nevelési költségtérítés nélkül igazolhat fiatal focitehetségeket a programban résztvevő erdélyi sportegyesületektől.

A nemzeti futballmánia nem állt meg a határoknál, néhány éve a szomszédos országok magyarlakta területein is építkezések kezdődtek. Azóta különböző állami szervezeteken keresztül sok milliárd forintnyi közpénzt költöttünk határon túli futballakadémiákra. Cikksorozatunk előző részében a Szlovákiában, Romániában, és Szerbiában működő magyar fociakadémiák eddig összesen 16 milliárd forintnyi magyar állami támogatásáról volt szó:...