2017. augusztus 11., péntek

ITTAPIROS-HOLAPIROS - KÖZPÉNZJÁTÉK NAGY TÉTELBEN

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Janisch Attila
2017.08.11.


Kedves Orbán-fanok, titeket vernek át csak igazán, mert ti naivul még el is hiszitek, hogy nem vagytok átbaszva.

230 millió (majd’ negyedmilliárd) forint közpénzt kapott egy kormányközeli vállalkozó a vizes-vb eseményeit bemutató film elkészítésére. De mi a büdös francra költik UTÓLAG ezt a 230 000 000 forintot?! Utólag, mert a közbeszerzési pályázatot csak négy nappal a világbajnokság vége előtt írták ki. Vagyis a sportesemények filmfelvétele addigra már vagy megtörtént, vagy ha nem, akkor soha nem is fog – de az bizonyos, hogy a felvételek elkészítésére biztosan nem tudnak költeni. Akkor meg mire? A meglévő felvételek vágása mindössze két ember munkáját igényli: a rendezőét és a vágóét egy néhány négyzetméternyi helyiségben, és a filmes utómunka (hangkeverés, fényelés) sem igényel százfős stábot. Vagyis nincs, nem lesz, mert nem is lehet negyedmilliárdnyi bérköltség. És ha ez a film (ha valaha elkészül) tele is lesz digitális trükkökkel, akkor is brutálisan túl van árazva. Persze nem véletlenül, hiszen amikor Orbánék valamit (bármit) beáraznak, akkor soha nem a készülő projekt tényleges munkálatainak tényleges költségei az irányadók, hanem a saját zseb minél feszesebb degeszre tömése.

Filmes szakzsargonban használt kifejezés a kamuflexre forgatás. Ez olyan forgatási szituációt jelöl, amelyben úgy csinál a stáb, mintha felvennék a kamerával a jelenetet, de valójában nem rögzítenek semmit, mert nincs felvételi negatív fűzve a felvevőgépbe. Kegyes csalás ez, amelyet például akkor alkalmaznak, amikor a színész által nagyon erőltetett, de a film egész koncepciójába tutira nem illő elképzelés felvételét imitálja a stáb (nem utolsósorban azért, hogy ne bántsák meg a színészt a szimpla elutasítással). A celluloid nyersanyag idejében volt ez a trükk igazán bevett, mert akkoriban komolyan takarékoskodni kellett a roppant költséges és mindig kevés felvételi negatívval, és ez a kényszer lényegesen kevesebb improvizációt, helyszíni ötletelést tett lehetővé, mint a digitális korszakban, amelyben a nyersanyagnak (a felvételek tárolásának) minimális a költsége és lényegében korlátlan a kapacitása.

Nos, szerintem ez az egész vizes-vb-film egy ilyen kamuflexre forgó akármi lesz. Csak a legkevésbé sem kegyes csalásként, nem úgy, hogy az senkinek ne kerüljön semmibe, hanem vélhetően rablás lesz ez a javából. Még akkor is az lesz, ha a köztévétől veszik meg utólag a köztévé által közpénzből rögzített felvételeket (hisz honnan máshonnan lenne sajátjuk, ha négy nappal az események vége előtt még csak a költségekre kiírt pályázatot körmölgették?!) – sőt pont akkor lesz csak igazán jól körvonalazottan combos pénzmosás ez az egész azzal a különbséggel, hogy nem a maffiapénzeket mossák tisztára, hanem fordítva: a közpénzt mossák át maffiapénzzé. Ez is közpénz, az is közpénz. Ideteszik, odarakják. Fürgén jár a kezük. Kezük közt a pénz. Ki tudja, hogy van-e, volt-e? És aztán hopp! Volt nincs, hová tűnt?! Hűlt a helye. Hűl a helye. Eltűnt a közkézen, közön.

Csalnak, mint azok a rohadékok az utcán, akik minden bepalizható embert átvernek az ittapiros-holapirossal. Habár nagy különbség, hogy ott az enyém a döntés, akarok-e hülye lenni és a játékba beszállva elveszteni a saját pénzemet. A kormányzati csalásoknál nincs választási lehetőségem, hülyére vesznek és átcsesznek mindannyiunkat.

Igen, mindannyiunkat, titeket is, kedves Orbán-fanok, sőt titeket csak igazán, mert ti naivul még el is hiszitek, hogy nem vagytok átbaszva. Pedig már hogy a fenébe ne lennétek?! A nap minden percében pofára ejtenek titeket is, és higgyétek el, rajtatok röhögnek a legjobban, mert valójában maguk sem hiszik el, hogy nem látjátok, amit rajtatok kívül már mindenki lát...


ITT OLVASHATÓ

MIÉRT NEM TILTOTT KI TRUMP OROSZ DIPLOMATÁKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.08.11.


Putyin eljátszotta, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt utasít ki több mint 700 amerikai diplomatát és külügyi alkalmazottat Oroszországból. Ezzel a trükkel két legyet ütött egycsapásra: az orosz maffia és a KGB receptjei szerint válaszolt, amely mindig az erőfölényt mutatja. Másrészt az orosz-amerikai titkosszolgálati háborúban nagy csapást mért az ellenségre.

A szankciók alkalmat adtak arra, hogy Putyin az amerikai titkosszolgálat oroszországi tevékenységét csökkentse. Miközben Washington és a Fehér Ház tele van orosz kémekkel, Trump környezetét teljes mértékben a Kreml uralta és irányította, akik közül néhányat sikerült eddig az amerikai hírszerzőknek kimozdítani a pozíciójukból, mert eközben saját elnökük ellen kellett dolgozniuk, s ehhez a Washington Post-ot és más lapokat felhasználni.

Putyin amerikai kémhálózatát Szergej Kislyak, washingtoni orosz nagykövet vezeti, akiről kiderült, hogy törvénybe ütköző kapcsolatokat tartott Trump legbizalmasabb embereivel, s még a Trump család egyes tagjai közelébe is férkőztek. Trump fia és veje is találkozott az orosz kémekkel. Ennek ellenér Kislyakot nem utasították ki, hanem Lavrov, az ellenséges orosz külügyminiszter társaságában Trump a Fehér Házban fogadta, és mindkettújüknek szigorúan bizalmas amerikai államtitkokat fecsegett ki.

Putyin kémelhárítói nyilvánvalóan érzékelték az amerikai hírszerzés tevékenységét, amely döntő fontosságú a Trump embereinek orosz kapcsolatait vizsgáló nyomozások és eljárások sikere szempontjából. Ezért kapóra jött neki, hogy a szankciókra hivatkozva kiutasíthat 700 amerikai dplomatát. Azokat az érzékeny szálakat, amelyeket ezzel elvágnak, csak sok év alatt lehet újraépíteni.

Ezzel a helyzet úgy változik, hogy Amerika elveszíti a hírszerzési kapacitása jelentős részét, miközben az orosz titkosszolgálat bent ül a Fehér Házban és az általuk hatalomra jutatott és mozgatott ember az Ovális Irodában az Egyesült Államok elnöke. Trump reakciója Putyin lépésére pontosan tükrözi az ő személyes érdekeit: az amerikai hírszerzés megcsonkítása a Fehér Ház, pontosabban Trump személyes érdeke...

A MÁSKÉNT GONDOLKODÓK HAMAROSAN MENEKÜLT STÁTUSZÉRT FOLYAMODHATNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.08.11.A magyar sajtó az elmúlt években két párhuzamos valóságot hozott létre, melynek, ha nem tudnánk a létezéséről, azt is hihetnénk, hogy minden rendben van és azt is, hogy minden az összeomlás szélére sodródott egyazon időben. Az egyik oldalon korrupciós ügyektől hemzsegő kormány, nyomor szélén élők tömegei, hazájukat elhagyók ezrei. A másik oldalon a korrupció szinte nem is létezik, Magyarországon mindenki boldog, Orbán Viktor pedig a két saját kezével védi meg Európát a gaz bevándorlóktól, akik millió számra érkeznének a kontinensre, ha nem húztunk volna kerítést a határok mentén. Aki nem rendelkezik internettel, az automatikusan a párhuzamos valóságok közül a szemre jobbat kapja. Azt a valóságot, ahol minden a legnagyobb rendben van, mindössze a migránsok és nemzetárulók – jelentsen ez bármit is – veszélyeztetik az ország békéjét.

Az agymosás már az ország minden megyéjében megkezdődött, a helyi lapok felvásárlásával. Az uszítás és hazugság minden irányból ömlik a hazai politikáról mit sem tudók agyába. Ha belegondolunk, „tudatlanként” melyik alternatív valóságot fogadnánk el szívesebben? Azt, ahol a kormány szétlopja az országot, bármihez nyúlnak az szarrá válik, vagy azt, ahol minden a legnagyobb rendben van, a nyugdíjak emelkednek, a munkahelyek száma növekszik, az ország pedig virágzik? Egyszerűbb a tudatlanságban élve elhinni, hogy boldogak vagyunk, mintsem felfogni, hogy a saját kormányunk az, aki nyomorba és halálba taszít bennünket.


Aki látta a Mátrix című filmet, emlékezhet a jelenetre, amikor Neo megkapja a lehetőségét annak, hogy továbbra is a tudatlanságban, egy kreált álomvilágban élje le hátralévő életét, vagy pedig elfogadja a valóság brutalitását. A híres kék, vagy piros pirula jelenet. Nem állítom, hogy mindenki megkapta a választás lehetőségét idehaza, de abban biztos vagyok, hogy voltak olyanok, akik inkább a tudatlanság boldogsága mellett tették le voksukat. Olyanok, akik inkább a csukott szemeket választották a nyitottak helyett, sokszor saját fiaiknak, unokáiknak ellentmondva, akik külföldről hazatérve mást mernek állítani. De a tv is mondta! A hazugság nyikorgó hintaszékében ringatjuk magunkat.

Az ország állapotát jól mutatja, hogy úgy tűnik, igény van az uszításra, a gyűlöletkeltésre. Az értelmes viták helyét mocskos libsi, komcsi, zsidó és Soros beszólások vették át. A gyalázkodás és idegengyűlölet teszi a magyar embert nemzetivé. A kormány szerint legalábbis. Nemzetileg gyalázkodunk, köpködünk, rántunk le nőket a hajuknál fogva. A nemzet – vagyis a Fidesz-KDNP – érdeke ezt kívánja, ettől leszünk jó pártkatonák és teszünk a nemzetünkért. A másként gondolkodók hamarosan migráns státuszért folyamodhatnak, ugyanis a nagy nemzetvédők miatt kénytelenek lesznek elhagyni saját hazájukat, ha egy gondolkodásra képes, civilizált világban szeretnének élni...

AZ ÜZENGETÉSEK IDEJE LEJÁRT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.11.


Ahogyan közelednek a jövő évi parlamenti választások, úgy keresünk új és újabb reménysugarat. Az Orbán-mentes Magyarországra vágyók várják az új Messiást: vajon ki lehet képes a Fideszt a történelem süllyesztőjébe küldeni?

A közvélemény-kutatások jelenleg viszonylag stabilnak tekinthető pártszimpátiákat mérnek. A Fidesz tábora viszonylag zárt; a két millióra tehető bázis nehezen ingatható meg hitében.

A Jobbik és az MSZP küzd a második helyért, a többiek pedig az öt százalékért. A mai számok alapján, a Fidesz ugyan legyőzhető, csak éppen az nem látszik, melyik pártról vagy éppen csoportosulásról hinnék el az emberek, hogy van bennük kurázsi, van víziójuk a jövő Magyarországáról, képesek lehetnek a Fidesz által teremtett romokat eltakarítani.

Egy nagy halmaz a bizonytalanok tábora. Akik nem tudják, kire voksoljanak, netán nem merik a véleményüket elmondani. Közöttük akadnak szép számmal olyanok is, akik biztosan nem mennek el szavazni. A Fideszt leváltani szándékozó politikai erők leginkább innen meríthetnek, közülük nyerhetnek meg támogatókat...

EGYET BIZTOSAN TUDUNK: ORBÁN VIKTOR HORVÁTORSZÁGBAN NYARAL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.08.11.


Pedig nem is volna érdekes a vakáció helyszíne, ha nem akarnák eltitkolni. De el akarják.

Két dologból következtethetünk arra, hogy Orbánék az idén is az Adriára mentek. Az egyik, hogy egy Fidesz- és kormányközeli, Kiszelly Zoltán nevű ember azt nyilatkozta a Blikknek, Orbánék azért titkolják el a nyaralás helyszínét, mert nem akarják az embereket irritálni
egy olyan külföldi úttal, amit mondjuk egy átlagmagyar nem engedhet meg magának. Továbbá a politológus szerint azt sem akarják, hogy felkeressék őket rajongók vagy a miniszterelnök politikáját ellenzők.

Túl azon, hogy elképzeljük azt az abszurd jelenetet, amint a Bencsik András és az Adriai Békemenet a hajón megérkezik, hogy nyaralása alkalmából köszöntse Orbánt, azért az jelzésértékű, hogy Kiszelly olyan távolságba helyezi a kormányfői vakációt, ami felkereshető akár a Bencsikeknek, akár valamilyen ellenzéki aktivistának.

Tehát Kína, Ausztrália vagy a Csendes-óceáni szigetek kilőve. Valamely közeli országról lehet szó, ráadásul - mivel igen meleg nyár van - egy olyanról, amelyiknek tengerpartja is van.

A továbbiakban a Vecernji List igazít el: a horvát lap 2 éve azt írta, Orbán az elmúlt 29 évben minden nyáron a horvát Adrián vakációzott. Először 1986-ban, a nászutat töltötte az isztriai Umagban.

2015-ben erről azért írtak, mert nem számítottak rá, hogy azon a nyáron is oda mennek, tekintettel a két kormány között rossz viszonyra. De Orbánék erre nem voltak tekintettel, mégiscsak oda mentek.

Tehát az szinte biztos, hogy idén is Horvátország a cél, de hogy azon belül melyik hely, az nyitott.
  • Ugyanúgy lehet Isztria.
  • Mint az a dél-dalmáciai Mljet-sziget, amelyen többször voltak, és amit Orbán az Adria ékkövének nevezett.
  • Esetleg Brac, ahol 2 éve jártak.
  • Vagy lehet Zadar környéke.
Utóbbi helyen az Orbán-családnak a Mészáros nevű embernek legalább 2 tengerparti villája is van. Legalább kettő.

Az egyiket (a Vir-szigetit) a felcsúti polgármester szerepelteti is a vagyonnyilatkozatában, a másikról a Zadarral szembeni Ugljan-szigetiről tavaly volt kénytelen elismerni, hogy övé, ha nem is személyesen, hanem egy általa tulajdonolt cégen keresztül...

ÍGY VÁGJA MAGA ALATT TÓTH JÓZSEF A FÁT

HUPPA BLOG
Szerző: Sebestyén Eszter
2017.08.11.


A XIII. kerület szocialista MSZP branddel felruházott polgármestere pont ugyanazt csinálja, mint a kötvény-bizniszben és a Városliget tönkretételében érdekelt Keresztapa alatt lévő maffiacsalád. A pesti kerületben, úgy tűnik, Tóth József, a fogadott politikai család Családfője*. Újra fakivágás. Ezúttal ellenzéki vezetésű kerületben.
  • A zöldpolitika baloldali felfogás. Fölösleges zöld pártokat alapítani, mivel a XXI. századi baloldal zöld. A zöldpolitika nem méregzöld forradalmárságot jelent, hanem társadalompolitikai szemléletet (bővebben lásd. Castells, M.)
  • Tóth József ugyanúgy pusztítja a környezetet, mint a kormánypártok.Interaktív szökőkutat ígér, ehelyett fákat vágat ki, és betont tetet a helyére.
  • A parkon belül van egy játszótér is, a zöld terület utáni első épület egy bölcsi, az utána következő egy ovi. A park főútvonal mellett terül el.
Miért csinálja ugyanazt a nem-baloldali polgármester, mint fideszes barátai?

Elsősorban azért, mert létrehozott egy INGATLANFEJLESZTŐ ÁLLAMI VÁLLALATOT (XIII. kerületi közszolgáltató Zrt.), amelynek élén jó darabig saját fia ült. Ez a Ráhelkés hasonlat a legkevesebb. Másodsorban – és ez az igazán gusztustalan –, azért, mert az Angyal Zöld Plusz programmal fedi el – a marketing szintjén – a Zrt. valódi tevékenységét: a folyamatos betonozást. Hogy is írta Rejtő Jenő? A fedősztori mindig legyen hiteles. Úgy tűnik, Tóthnak ez nem igazán megy. Vagy nincs is rá szüksége. Mert megfelel így is a Keresztapának*, és ebben az országban csak ez a fontos. Miből gondolhatjuk még ezt? Például abból, hogy minden kerületi avatásra és megnyitóra meghívja/felkéri Tarlós Istvánt. Aztán csak eltakarította valahogy, és főként valamiért Lukács György szobrát ez a szemétláda a Szent István parkból. Minden tiszteletem Tordai Bence (Párbeszéd) küzdéséért a szobor megtartásáért, de a 6-fős párt sajnos, ehhez kevés.

És akkor most képzeljünk el egy idealizált helyzetet! A Lukács szoborértösszefog kooperál a helyi MSZP, DK és Párbeszéd. A szobor állna, a kérdezősködő gyerekeknek és külföldieknek el lehetne mondani, ki volt e nagyszerű elme. De ha, az ellenzéki polgármester is egy maffiacsalád Családfője*?!

Tóth József interaktív szökőkutat ígér, és „fejlesztést” (értsd: lebetonozást):

Mit mond az utca embere?

A 70 pluszos néni azt, hogy ő ugyan ellenzéki, és őslakos, de tudja ő nagyon jól, hogy Tóth Jóska is az Orbán-papa kőbányáját táplálja (sic!)...

MEGSEMMISÍTŐ VÉLEMÉNYT MONDOTT A CEU-TÖRVÉNYRŐL A VELENCEI BIZOTTSÁG

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: 
2017.08.11.


A Velencei Bizottság a többi között felszólította a kormányt, hogy
ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal (Amerikával ez mindenképp problémás, a szövetségi kormány ugyanis nem köt ilyet oktatási kérdésekben - a szerk)
ne kelljen a székhelyen - vagyis például Amerikában - egyetemi oktatást nyújtani
töröljék el a névhasználatra vonatkozó, indokolatlan szabályozást.

A szervezet szerint indokolatlan korlátozni a külföldi és a magyar partneregyetem közti együttműködést, és biztosítani kell azt is, hogy a munkavállalásra vonatkozó szabályok ne befolyásolják az egyetemi szabadságot.

A teljes jelentés

A Velencei Bizottság előzetes döntése a CEU-törvényről
 ...

MIÉRT CSAK A KORRUPT FIDESZESEKNEK JÁR OLCSÓ LAKHATÁS?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.0811.


Semmi se mutatja ma jobban a jelenlegi rendszer kizsákmányoló jellegét, az új „nemzeti” tőkésréteg felpumpálását és ezzel szemben a középosztály kivéreztetését, mint a lakhatás témája. Miközben hetente jön egy új hír egy fideszes tőkés úrról, aki kapott valami olcsó ingatlant, addig rendkívüli parlamenti napot kellett összehívni a devizahiteles családok emelkedő számú kilakoltatása miatt. És lassan két éve arról szólnak a hírek, hogy megfizethetetlenek az ingatlanárak, az albérletek Budapesten az egyszerű emberek számára.

Csak az elmúlt fél év híreiből szemezgetve:

80 ezret fizet egy 158 négyzetméteres lakásért az első kerületi polgármester volt felesége a Várban, amit az első kerület adott neki bérbe, polgármesteri döntéssel.

– De Nagy Gábor Tamás első kerületi polgármester saját maga is bérel 100 ezer forintért egy 81 négyzetméteres lakást, az általa vezetett önkormányzattól.

– A IX. kerületben sorra a helyi fideszesek barátaihoz, rokonaihoz kerülnek az önkormányzati lakóingatlanok, miközben van, aki 25 éve vár a kerületben egy normális lakásra.

– Összesen havi 126.126 forintért bérel négy lakást a várban Zsiday Roy éttermes és a pletykák szerint az Orbán-család egyik tagjának strómanja, amelyekkel milliókat keres, ugyanis luxushotelt alakított ki belőlük. Egy lakást napi 88 ezer forintért ad ki.

– „45 négyzetméteres lakásért havonta csak 13.800 forintot, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret fizet Budavár önkormányzatának a Garancsi István üzletember tulajdonában álló CD Hungary Zrt.” Garancsi a Videoton tulajdonosa, Orbán jó barátja, a magyar gázbizniszen furcsán jól (milliárdokat) kereső MET-csoport egyik vezetője, építőipari cége pedig sorra nyeri a közbeszerzéseket, a vizes vébé túlárazott épületeit is ő építhette.

– És akkor még ott vannak az EU-s pénzből maguknak vadászkastélyt építő vidéki képviselők, és számos kis önkormányzati képviselő, barát, újgazdag ficsúr, no meg az üzleti célú, nevetséges áron kiadott, majd eladott ingatlanok, például az V. kerületben.

Mindeközben tavaly csak az első fél évben 1500 ember lakoltattak ki Magyarországon. Lényegében nem épülnek szociális bérlakások, és az eddigiek száma is csökken.
..

ITT OLVASHATÓ

MI A BAJOM DONALD TRUMPPAL? ELMAGYARÁZOM

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.08.10.


Mi a bajom Trumppal? Elmagyarázom. Bár Magyarországon nem foglalkozik vele igazán a sajtó, a nemzetközi helyzet éppen igencsak forr. Nem, nem Soros és a migránsok - Kim Dzsong Un és Észak-Korea.

A világ egyik legundorítóbb diktátora, Kim Dzsong Un (aki például előszeretettel gyilkoltatja meg a saját rokonait), atomot fejlesztett és hozzá Amerikáig vivő hordozófejet. A helyzet annyira durva, hogy Japánban gyakorlatoztatják a civileket és még Oroszország és Kína is kvázi az USA oldalára állt az ENSZben (!).

Eközben Magyarországon migránsokról meg belpolitikai csatározásokról és a hőségről szólnak a hírek, talán mostanában, napokkal a történések kezdete után már kezdik felvenni a fonalat a lapok, de az írás pillanatában az indexen például csak hajtás alatti kishír van a dologról, az origón szintén.

Jött egy jelentés, amely szerint Észak-Korea már képes lehet akar Chicagót is veszélyeztetni. Mit csinál erre egy normális vezető? Nyilván nyugtatja a népet, a sajtót és a piacokat kb. így: “Mindenki őrizze meg a nyugalmát, a kormány a helyén van, tudunk a fenyegetésről és készen állunk megvédeni magunkat, ha szükséges, de azért ez még nem háborús helyzet” stb.

Mit csinál ehelyett ő? A “szorgosan dolgozó kisemberek pártfogója” a golfklubjában ülve improvizál (!) egy olyan kommünikét, amelyben olyan tűzzel és tomboló haraggal (“fire and fury”) fenyegeti Kim Dzsong Unt, “amilyet nem látott még a világ”. Tehát gyakorlatilag bejelenti az atomháborút. Észak-Korea persze nem marad adósa, közli, hogy bármelyik pillanatban kilőhetik a rakétáikat Guamra, az amerikai katonai támaszpontra...

CELEBEKKEL RIOGATNAK A PÉNZÜGYI PORTÁLOK?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.08.11.


Arra lettem figyelmes, hogy bizonyos pénzügyi portálok is belemásztak a bulvár ingoványos mocsarába és saját pénzügyi ajánlásaikat egy-egy jónevű celebbe csomagolva próbálják eladni. Ezt nevezzük bátran riogatásnak, amiből hoztam nektek egy pozitív és egy negatív felütéssel rendelkezőt is. A valódi kérdés az, hogy ezek a pénzügyi portálok csak így jutnak el mindenkihez, vagy pedig egyszerűen ennyit tudnak? Sajnos hajlok az első verzióra, ugyanis olyan felütéssel, miszerint "a magyar társadalom immár középtávon sem képes a korfa miatt a nyugdíjat előállítani" lényegesen kevesebbett lehet elérni, mintha azt írjuk, hogy "Nagy Feró 42 600 forint nyugdíjat kap"...

A negatív riogatás

Maradva Nagy Feró példájánál, pár hónapja körbefutotta a Facebookot a botrányos felütésű interjú sorozat, miszerint ez a méltán híres és sikeres zenész olyan kevés nyugdíjat kap, amiből nem tudna megélni. Valójában senki nem tudna és az országban amúgy sokan kapnak ehhez hasonló mértékben nyugdíjat. De senkit nem érdekel Átlag Jóska Apácadombról és az ő méltatlan helyzete.

Nagy Feró azért más, mert egy picit mindenki életének a része, egy picit mintha mindenki ismerné. Megvan a személyes kötődés

Arról azonban mélyen hallgatott mindenki, hogy ennek az alacsony nyugdíjnak köze lehet a "zenész életformához" és az elmúlt évtizedekben "bevallott" és leadózott jövedelem mértékéhez. A nyugdíjfolyósító ugyanis viszonylag semleges identitású intézmény, ami a törvény által meghatározott nyugdíjkalkulációs algoritmus alapján számolja ki mindenki járandóságát. Itt nincsenek Nagy Ferók meg Átlag Jóskák. Itt számok vannak. Persze azon lehet vitatkozni, hogy a nyugdíjhelyzet jelen pillanatban tartható vagy tarthatatlan. Azzal viszont szerintem mindenki tisztában volt 20-30-50 évvel ezelőtt is, hogyha nem fizet minden jövedelme után adót, akkor nem lesz magas nyugdíja.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Nagy Feró nem fizetett volna adót vagy lett volna eltitkolt jövedelme. Egyáltalán nem ismerem a helyzetét! Kizárólag elméleti síkon mozgunk! - És nagyon szeretem a 8 óra munkáját:)

Ez a történet aztán megjelent komolyabb pénzügyi portálokon is, ahol a negatív riogatást követte a megoldás! Kössünk valamilyen nyugdíjprogramot. A retorika faék egyszerűségű! Megvan a sztori, amire mindenki felkapja a fejét, majd miután már mindenki elszörnyedt, akkor gyorsan tálaljuk a megoldást, hátha végre célt ér az igazi probléma: NEM LESZ MEGFELELŐ NYUGDÍJ...

JELENTŐS MAGYAR ÉRTELMISÉGI AMERIKÁRÓL...(ANYÁMBOROGASSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.08.10.


Csányi Vilmos akadémikus.

"Az amerikai népesség zöme hihetetlenül egyszerű, primitív: az amerikaiak hetven százaléka nem hisz az evolúcióban. Izlandon talán öten nem hisznek benne. Az amerikai iskolarendszer igazságtalan, lokális irányítás alatt áll, nincs újraelosztás, a gazdag negyedeknek csodálatos, úszómedencés iskoláik vannak kiváló tanárokkal, a szegénynegyedekben nyolcvanas osztálylétszámok és rémes körülmények uralkodnak. A felsőoktatásuk kaotikus, bárki alapíthat egyetemet, ahol aztán azt tanít, amit akar, azokkal, akikkel akar, és azoknak, akiket be tud csábítani. Az állami egyetemre mindenkit fel kell venni, rettenetes helyek, tízezer hallgató jut egy előadásra, kétezer fő személyesen lehet jelen, és még további öt teremben vetítik a tanárt. Az mondjuk jó, hogy a szövetség kézben tartja az akkreditációt, ami komoly szűrő. A kultúra, a mítosz mégis működteti az egészet."

(Ahogy a francia muszlimokról ír is elég szomorú, nem akarok ebbe most belemenni és erősebb kifejezéseket használni, de lenne bennem rá igény....)

A SZABAD MAGYAR SAJTÓ SZÉTVERÉSÉNEK HÁROM FÁZISA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.10.


Messze nincs vége a szabad magyar újságírás tönkretételének azzal, hogy lényegében minden megyei napilapot bedaráltak a kormány kedvenc oligarchái. A folyamat első fázisa a regionális tévé- és rádióstúdiók bezárásával és a budapesti központ alá rendelésével kezdődött, ami alig érintette meg a közvéleményt. Annak ellenére, hogy kevesen figyeltek rá, ez volt az első jól irányzott csapás a helyi sajtóorgánumokra. Kevés esély volt akkor a kormányzati nyomulás megállítására, ám most már szinte lehetetlen feltartóztatni Orbán Viktor gőzhengerét.

1. A regionális televíziózás és rádiózás Magyarország egyik legsikeresebb és leginkább előremutató projektje volt a rendszerváltás előtt. A több mint 40 éve elindított, négy megyét lefedő Szegedi Körzeti Stúdió például arról a területről sugárzott napi híreket és magazinműsorokat, mely az uniós csatlakozásunk után a dél-alföldi régiót fedte le. Kevesen emlékeznek arra, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése előtt még a magyarországi régiók kialakításáról szólt a politika, az EU ugyanis regionális alapon osztja el a támogatásait, a nyugati demokráciában ez a közigazgatás és gazdasági szerveződés középszintje, vagyis a régiós televíziózás, és rádiózás messze megelőzte a korát.

Jött azonban az Orbán-korszak, amely teljesen elsorvasztotta ezt a szemléletet, sőt, tovább aprózta a közigazgatást azzal, hogy visszahozta a Kádár-korszakból a járásokat, a megyei önkormányzatok pedig lényegében csak arra szolgálnak, hogy néhány perifériára sodródott kormánypárti politikus megélhetését biztosítsák. A regionalitás nem illik bele a Fidesz megosztó politikájába, inkább elaprózza a hatalmat, hogy minél több hívének tudjon zsíros állami fizetést biztosítani. A körzeti televíziók közül a szegedit zárta be utoljára két éve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) elnevezett kormányzati propagandagépezet, amely az adófizetők forintjaiból tolja a Fidesz szekerét. Ezzel számolta fel végleg azt a picike kis függetlenséget, amit ezek a vidéki tévés és rádiós bázisok élveztek, és innentől kezdve már minden műsort Budapesten szerkesztettek, az a néhány vidéki tudósító és nemzetiségi adáskészítő is tökéletesen alá van rendelve ennek a roppant médiagépezetnek. „Azokban a városokban, ahol körzeti tévé és rádió is működött olyan komoly szakmai műhelyek alakultak ki, melyek nem pusztán a budapesti központnak biztosítottak kellő szakmai tudással rendelkező munkatársakat, de az itt dolgozó kollégák később kisebb városi tévéket és rádiókat alapítottak, illetve vezettek a saját régióikban.” –írta a Szegedi Kattintós 2015. elején abból az alkalomból, hogy bezárták a két utolsó regionális szerkesztőséget is az országban. Állítólag azért maradt Szeged a legvégére, mert korábban az volt a cél, hogy a baloldali fellegvárnak tartott városban ellensúlyt képezzenek a Délmagyarország nevű napilappal szemben, amely nem úgy viszonyult az ellenzéki városvezetéshez, ahogy azt Orbán Viktor elvárta volna...

ORBÁN ÚJABB HAZUGSÁGBA BUKOTT BELE

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Burány Sándor
2017.08.11. 


Az Orbán-kormány újabb hazugságát leplezi le épp az EU. A statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság a magyar hatóságokkal szemben az Eurostatnak adott igazat abban az elszámolási vitában, amely szerint a magyar Eximbankot az államháztartáson belülre kell sorolni.

A vita a hétköznapi halandó számára túl szakmai, ám következményei világosak. Ha az Eximbankot az államháztartáson belül számolják el, szintet ugrik az államadósság. Nem kevesebbel, mint 600 milliárd forinttal.

Az Eximbank, melynek eredeti feladata az exporthitelezés lenne, kormányközeli üzletemberek házipénztárává vált. Hitelkihelyezéseinek több mint harmadát a kormánypárttal valamilyen kapcsolatban álló vállalkozások kapták.

A bank hitelezte Andy Vajnát, hogy az megvásárolhassa a TV2-t, Mészáros Lőrinc szállodaláncát, vagy Garancsi István Kopaszi-gátas építkezését.

Exportcikknek egyik sem nevezhető. Az Eximbank, ahogy az uniós bizottság fogalmaz, egy foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás...

AZ ELSŐ CELEB

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.08.10.


Kossuth temetésén tömegek voltak. Egyes orgánumok szerint ötszázezren. Láttam fényképeket, tényleg sokan vannak rajtuk. Az egyik fideszsikló néhány évvel ezelőtti becslése óta (hárommillióan vannak a Kossuth téren) minden lehet, én azért megnéztem, mekkora volt Nagybudapest lakossága a temetés idején. Ötszázhatezer. Ezek szerint hatezren otthon maradtak. Lehet. Meg az is, hogy vidékről jöttek föl többszázezren. Szekérrel. Vajon hol parkoltak? Nyolcvan-százezer szekér is jöhetett. Mindegy, még többen is lehettek, engem nem ez zavar, hanem hogy miért. 

Kossuth temetésekor készülődött az ország a millenniumra, soha olyan jó légkör, olyan magas kultúra, olyan (relatív) szabadság, olyan társadalmi béke nem volt ebben az országban, soha olyan jó híre nem volt Magyarországnak (azóta sem), és ezt lehetett is tudni. Mit jelzett az a tömeg? Ekkora nosztalgia élt 48 iránt? A kiegyezés után senki nem tiltotta a március 15-i ünneplést, mégsem lett belőle tömegmozgalom. Úgy is mondhatnám, nem ismerünk megbízható forrást az 1867. és 1898. közötti ünnepekről. Úgy is mondhatnám, senkit nem érdekelt különösebben, amíg Kossuth Ferenc el nem kezdett lármázni március 15. nemzeti ünneppé nyilvánításáról (egy újabb Kossuth).
Sokáig nem tudtam megfejteni ezt a rejtélyt, még néhány napja is azt írtam, nem értem a Kossuth-kultuszt. Aztán a temetéssel kapcsolatban elolvastam a torinói búcsúztatást. Bizonyos források szerint egy francia pap, Apin nevű mondott beszédet Kossuth generációjáról, idézem az idézetet: "...szembeszálltak a hatalommal, mondván, nem te vagy a jog, a te uralmad nem tarthat soká. Ők még hittek a szabadságban, hazában, jogban, igazságban, mint annak lennie kellene. Ideálokban hittek és azoknak éltek..." Egy francia pap mondta ezeket Torinóban. Jó, elhiszem. Nem volt még igazi az egységes Itália, a Habsburgok léte fenyegetést jelentett. De azért így pufogni egy lényegében idegen halott koporsójánál... És akkor találtam egy félmondatot: Torino saját polgárának tekintette Kossuthot. Meg még jónéhány város és ország is. Miért? Hogyan volt ez lehetséges?
Akkor végre rájöttem. Kossuth elemi iskolába a piaristákhoz járt (ezek ugyebár katolikusok) Sátoraljaújhelyen. Eperjes következett, az evangélikus kollégium. Végül 1819-20-ban a Sárospataki Református Kollégium (jó, hát az utóbbi kettő legalább protestáns, különben is nem mindegy?), ott jogot tanult. Egy egész évig. 18 esztendős korára kész volt. Mindent tudott. Azaz semmit sem tudott. Nem is volt fontos. Az ő képességeivel. Kossuth volt ugyanis a világtörténelem első celebje. Méghozzá a bombasztikus fajtából. Mindent tudott, egyvalamit kivéve: nyugton maradni. A világnak róla kellett szólnia. Mutassak példát, hogy érthetőbb legyen?...

A BELÜGYMINISZTÉRIUM IGYEKSZIK MINDEN LÉTEZŐ ADATOT BEGYŰJTENI MINDENKIRŐL

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.08.11.


Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos éles kritikákat fogalmazott meg a múlt héten a Belügyminisztérium egyik új javaslatával szemben, ami egyetlen adatközpontban gyűjtené a különböző térfigyelő kamerák felvételeit. 

A terv szerint a rendőrség, a közterület-felügyelők, a közlekedési társaságok, a közútkezelők, az útdíjszedők és a bankok felvételeit egyetlen adatközpontba kellene továbbítani, ahol a különböző nyomozásokat folytató szervek könnyen, konkrét megkeresések nélkül nézhetnének bele a videókba.

Ugyanebben a tervezetben szerepel egy olyan új szabály is, ami minden szálláshely-szolgáltatót arra kötelezne, hogy másolják le a vendégeik okmányait, és ezeket egy számítógépes rendszeren keresztül tegyék hozzáférhetővé a nemzetbiztonságiaknak.

Mindkét esetben nagy probléma, hogy nem derül ki a készülő törvényekből, hogy meddig és hogyan kell archiválni ezeket az adatokat, és pontosan milyen esetekben férhetnek hozzájuk a különböző szervek.

Lassan egy szalmaszálat nem lehet keresztbe tenni, hogy azt a BM ne rögzítse...

EGÉSZSÉGÜKRE, HÖLGYEK, URAK! ZABÁLJANAK CSAK RENDÜLETLENÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.11.


...No, de evezzünk vissza saját vizeinkre. A rászoruló gyerekek üdültetéséért felelős alapítvány vezetője az RTL Klub érdeklődésére írásban közölte, mibű fussa a napi 110 ezer forintért bérelt villára. Hát abból, hogy havonta nettó 1,85 millió forintot keres ő. 35 napra a villa így több mint kéthavi fizetésébe, 3,85 millió forintba került volna, de az árból kapott 15 százalék kedvezményt. Budai Gyula miniszteri biztos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy Hornyák Monoszlón napi 110 ezer forintért bérelt villát. Ja? Akkor jó. Egy fél ország is elfogadhatatlannak tartja, és akkor mi van? Semmi nincs.

Merthogy például az állami cégek vezetői más frontokon is kurvajól teljesítenek, és azzal sincs semmi baj. A szocialista Tóth Bertalan képviselő érdeklődött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál a kifizetett bónuszok felől, Fónagy János államtitkár pedig válaszolt. A listavezető Kalocsai Attila, a Magyar Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója, ő bruttó 9,3 milliós év végi bónuszt kapott. Dobogós helyen végzett a MÁV vezérigazgatója: Dávid Ilona évi hatvanmilliós bére mellé hatmilliós prémium járt. A Magyar Postát vezető Illés Zoltán a harmadik helyen áll, neki mintegy 5 havi munka után járt az ötmilliós prémium. A MÁV Start Zrt.-t igazgató Csépke Andrásnak ehhez képest mindössze 3,6 millióval kellett beérnie. Gratulálok, basszátok meg! Kétmilliós bérplafon, az!

És arra emlékszünk még, hogy Bayer Zsolt epét hányt a minap, amiért úgy tűnik, egy iráni keresztény nőt Svédország ki fog toloncolni, hazájában pedig megölik, de nem baj, mert Semjén Zsolttal karöltve majd ők be- és örökbefogadják? Csak azért, mert a magyar állam közben kiadott a Nurszultan Nazarbajev nevű sötét diktátor által több mint 30 éve vezetett, Kazahsztán nevű diktatúrának egy politikai üldözöttet, akire hazájában halál is várhat. Köpönyegforgató, keleti diktatúrákhoz dörgölöző banda, akik keresztényeknek hazudják magukat. Szép volt ez is! És valahol megnyalja a szája szélét az azeri baltás gyilkos.

Miközben a fideszes állami vezetők talicskával hordják haza a fizetésüket és a jól megérdemelt milliós prémiumokat, a 17 tagú KDNP-frakció is elég jól él az adóforintokból. Idén, vagyis alig fél év alatt már 71 szerződést kötöttek. Ezek közül a legnagyobb tétel a Kihelyezett frakciórendezvények szervezése, bonyolítása című halandzsa megbízás áll, ezért 4,2 milliót fizettek. Emellett Vendéglátás, étel biztosítása címen több mint 2 millió forintot pengettek ki. Egészség, elvtársak, zabáljanak csak rendületlenül, mert ami kell, az kell! Önöknek meg jár is.

És végül Garancsi Kötélbarát Pityuról is ejtsünk egy pár szót, mint tudjuk az ő érdekeltsége is kedvezményes áron bérel önkormányzati lakást a budai várban. Az RTL Klub derítette ki, hogy az önkormányzattól 220 ezer forintért bérelt lakás mérete a szerződéskötés után növekedett meg. A Garancsiék és az önkormányzat közötti szerződés szerint a lakás 340 négyzetméteres, Garancsi cége ezzel szemben már 405 négyzetméteresként hirdette az ingatlant. Merthogy nyilván a bérleményt ők is kiadják. Hogy mennyiért? Azt nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy a most 220 ezerért bérelt lakást tavaly 6500 euróért, azaz majdnem kétmillió forintért kínálták kiadásra egy hirdetésben.

Nem hiszem, hogy kurva nagy újdonságot mondok azzal, hogy ennek az országnak reszeltek. Ez minden sarkában, zegében és zúgában rohad. Ebből a mocskos, korrupt tempóból a büdös életben nem fogunk kigyógyulni. Megyek is, mert csak ideges leszek, pedig már most is. Elviselhető szép napot nektek is, nekünk is, csáóóóó! (Ez nem tudom, milyen zene, de hátha jó...)


MEGINT ELŐKERÜLTEK A MILLIÓS PRÉMIUMOK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Vég Márton
2017.08.11.


Elégedett lehetett a kormány az állami cégvezetők teljesítményével, ugyanis éves alapbérük 10–80 százalékának megfelelő prémiummal honorálta őket 2016-ban – derül ki Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából. Kivétel a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., ugyanis a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszában azt fogalmazta meg, hogy az ott dolgozó vezető tisztségviselők 2015 óta sem prémiumban, sem jutalomban nem részesültek.

A nyolcvanszázalékos prémiumot az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese és a Duna Menti Vízmű Zrt. műszaki igazgatója kapta, azt ugyanakkor, hogy ez forintban körülbelül mit jelenthet, a fellelhető adatbázisokból nem sikerült kideríteni. A MÁV Zrt.-nél számításaink szerint legalább 23,6 millió forintot oszthattak szét a felső vezetés premizálására. Az NFM válaszából csak a prémium éves alapbérhez viszonyított mértéke derül ki ugyan, de azt tudjuk, hogy Dávid Ilona vezérigazgató havi bruttó ötmillió forintot keres a vasúttársaságnál, ez éves szinten hatvanmillió forintot jelent, amihez tízszázalékos prémium járul, ami hatmillió forint. A vezérigazgató-helyettesek havi bruttó 1,8–3 millió forintot keresnek, amiből év végéig 21,6–36 millió forint jön össze, a szintén tízszázalékos prémium pedig 2,1–3,6 millió forintot tesz rá.

Érdekes, hogy a MÁV Zrt.-nél a biztonsági és a jogi igazgató szerződésében 20 százalékos prémium szerepel, így 4,3 millió forintot vihettek haza. A személyszállítással foglalkozó MÁV Start Zrt.-nél csak havi bruttó hárommillió forintot keres Csépke András vezérigazgató, de remek teljesítménye így is 3,6 millió forintos premizálást érdemelt 2016-ban...

NYOLCVANNÉGYEZER

REZEDA BLOGJA
Szerző: Rezeda
2017.08.11.


Én nem tudom már a vén fejemmel, mi folyik a kétegész egyes szorzójú CSOK-osoknál augusztus havában, hogy milyen tragédiák zajlanak a pénztárcájukban meg a párnacihában, mert úgymond védett korba lépvén, mintegy apriori áldott állapotban leledzek iskolakezdésileg, így nem is kell infarktust kapnom, hogy parizer legyen-e, vagy tolltartó, meg csillivilli irka.
Tavaly született egy Gfk-s felmérés (nem az ujjamból szoptam), amely arra az eredményre jutott, hogy az általános iskolát kezdő családoknak (tanszerek, tankönyvek, sportszerek, ruházat, informatikai eszközök, bútor) átlagosan nyolcvannégyezer forintba kerül egy kölök. Hasonló összeggel számolhatnak a szülők idén is, és Rétvári Bence mosolyog, mert szerinte ez fölöttébb klafa.

Ha kettő darab friss, dresszírozandó, hazafiasan testnevelő egyed van a családban, akkor ez alapján megengedően százhatvan ezrest kóstál a két, leendő engedelmes választópolgár kiképzésre küldése, és a közmunkás szülő csak ámul, mert szerinte ennyi pénz nincs is a világon. Vagy ha igen, akkor valahol az üveghegyen túl, a kurtafarkú kismalac segge lukában.

Mindez azonban egyáltalán nem érdekes, mert itt volt nekünk a vizesnyúlósvébé, ami alélás és zuhogás, össznemzeti gyönyör, és, ha bajok adódnának a pénzekkel a proletárnál, csak megnézi a negyedmilliárdért összeollózott visszatekintő filmalkotást, iszik egy korty szenteltvizet, leköpi a budi sarkában álló fröccsöntött Soros-szobrot, és helyre is áll a világ rendje, dicsérve a vezért örökkön örökké...

AZ ÁLLAM MŰKÖDÉSE EZEN A TERÜLETEN EGY NAGY NULLA - INTERJÚ BARANYI KRISZTINÁVAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Baranyi Krisztina
2017.08.11.


Botrányt csinált az Illatos úti telepen tárolt vegyianyagok ügyéből, nemrég pedig a Tiszába ugrott bele, hogy megmutassa, élhetetlen a folyó a bele ömlő mocsoktól. Baranyi Krisztinával, az Együtt környezetvédelmi szakszóvivőjével, önkormányzati képviselővel arról beszélgettünk, miért nem lehet az államra számítani környezetvédelmi ügyekben, kihez fordulhatnak az állampolgárok, ha úgy érzik, segítségre van szükségük, és hogyan lehet mégis eredményeket elérni, ilyen nehezített terepen.

Kettős Mérce: Önkormányzati képviselő a Ferencvárosban, de harcol a Tiszáért is, a legújabb ügye pedig már a Dunához köti. Nem ellentmondás ez?


Baranyi Krisztina: Véletlen, hogy így alakult a politikai munkám. Önkormányzati képviselő vagyok, de az sem túl régóta. Amikor bekerültem a lakóhelyem képviselő testületébe, elsőként engem is érdeklő helyi ügyekkel kezdtem foglalkozni, önkormányzati szinten. Megkeresik az embert a helyi lakosok a problémáikkal, gondjaikkal, és a személyes ügyeket kivéve mindent meg tudna oldani egy önkormányzat, amivel hozzá fordulnak. Ezt a vonalat én a mai napig viszem, de ez nem egy hálás politikai munka.

KM: Miért nem az?


BK: Mert eredményt elérni nagyon nehéz egy olyan politikai közegben, ahol ekkora túlsúlyban van a kormányzó oldal, és az ellenzék képviselői sincsenek „rajta” az ilyen ügyeken. Gyakorlatilag elmagányosodva végzi az ember ezt a fajta munkát. Én nagyon szeretem csinálni, mert azért vannak eredményeim. De ennek két útja van: vagy kikényszerítem a megoldást a nyilvánosság erejével, ami csak akkor működik, ha elér egy ingerküszöböt az ügy, és olyasmiről van szó, ami másokat is érint. Vagy megpróbálom „hátulról”, a hivatalon, intézményeken keresztül, a nagyon jószándékú szakemberek segítségével megoldani a problémákat, gyakorlatilag úgy, hogy a kerületvezetés erről nem tud, vagy „csak” azt nem tudja, hogy én kezdeményezem a megoldást..
.

ITT OLVASHATÓ

SZTÁLIN KEZDTE AZ ETNIKAI ALAPÚ TÖMEGGYILKOSSÁGOKAT

INDEX.HU
Szerző: Kolozsi Ádám
2017.08.11.


Százezres halálkvóták túlteljesítésében versengtek a Sztálin kegyeiért remegő parancsnokok, amikor a paranoia új szintre lépett a Szovjetunióban. A nyolcvan évvel ezelőtt, 1937 augusztusában eszkalálódó tömegterror gépezete a bolsevikok hagyományos bűnbakjai mellett a nemzetiségek ellen fordult. Etnikai alapokon mészárolták le az ellenségnek kijelölt csoportok tagjait. A Nyugat szinte semmit nem tudott róla, de itt, Hitlert megelőzve indult el az államilag szervezett tömeges népirtás a XX. századi Európában. Jezsovscsina, a tömeggyilkosságok gigantikus sztahanovista versenye.

Közelgő háborúról pletykált, az ítélet halál; kevés cukrot adott be, golyó általi halál, német-japán trockista ügynök, klerikális-nacionalista felforgató, szovjetellenes szabotőr, halál, halál, halál. A sztálini rémuralomnak több kirívóan kegyetlen éve volt, de mind közül a legborzalmasabb az 1937-38-as tömegterror ideje. Kedvelt kifejezés rá az erőszakorgia; aki ott volt és megmaradt, vagy mindörökké kiábrándult, mint Arthur Koestler, vagy megfogadta, hogy soha többé hasonlót sem, mint egy másik magyar író, Sinkó Ervin – hogy aztán az ötvenes években Sztálin legjobb tanítványai mégis ezeket a módszereket vegyék át a maguk szerényebb módján a koncepciós perektől a kuláküldözésekig.

A párton belüli leszámolások és a dübörgő léptektől és dörömböléstől való bénult rettegés a bolsevikokat is könnyen imára térítette, hogy Istenhez, az ördöghöz, vagy magához a nagy Sztálinhoz fohászkodjanak a túlélésért – hogy Kun Béla ezek közül mivel élt, nem tudjuk, mindenesetre nem jött be neki, egyike volt a Moszkvában kivégzetteknek. A nagy kirakatperek és a kommunista párton belüli leszámolások külföldön is nagy figyelmet kaptak. Arról azonban sokáig alig lehetett hallani, hogy a terror legtöbb áldozata nem közülük, hanem egyszerű emberekből, ha úgy tetszik, a dolgozó nép fiaiból, a munkás-paraszt állam proletárjaiból és kolhoz-parasztjaiból került ki. Ők voltak azok, akiket a szövetkezetesítés kudarcaiért, az éhezésért és általában a Szovjetunió bármilyen problémájáért bűnbaknak választottak, majd vagy a Gulágra száműzték, vagy hely hiányában inkább kivégezték őket.

Az NKVD 00447-es számú titkos rendelete a „belső ellenségek”: kulákok, papok, hívők, bűnözők kiiktatására vonatkozott, részben tehát megint ugyanazokat jelölték ki ellenségnek, mint 1930-ban. A helyi állambiztonsági szervek előre megszabott kvótákat kaptak, hány embert kell letartóztatniuk és kivégezniük. Az NKVD-t vezető Jezsov (róla nevezte el a népnyelv az egész terrorkorszakot jezsovscsinának) külön utasításba adta, hogy az ellenforradalmárok elleni harcban „inkább túl sokat, mint túl keveset”, a titkosrendőrség vezetői pedig egymásra licitálva kérték újra meg újra a kvóták emelését...

VÁRADI ANDRÁS ÜZENT MÉSZÁROS LŐRINCNEK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.08.11.


...Égi nyájamtól már nem tudsz megfosztani engem, te hétpróbás csókosa Orbánnak! Mert egyszer még sok kérdésre kell válaszolnod majd, nem csak arra az egyre, hogy polgármesterként, vagy alapítványi elnökként bíztad-e meg magadat, mint építési vállalkozót azzal, hogy felépítsd a Pancho Stadiont.

Tudod Lőrinc, te szégyent hoztál arra a történelmi névre is, melyet éppen viselsz.

Egyszer azt találtad mondani “Személyes kapcsolatok minden ügyhöz kellenek, ez így volt ezer éve, és így lesz ezer év múlva is”. Csak, hogy te az ördöggel vagy személyes kapcsolatban Lőrinc!

Országunk fekete báránya lettél, Isten bocsássa meg neked mindazt, amit tettél a múltban és teszel a jelenben, meg amit el fogsz majd követni a jövőben!

Tőlem aztán hajókázhatsz máltai zászló alatt bármerre az Artemyvel, és lehetsz te 2024-re a világ leggazdagabb embere is, engem már az sem érdekel, jól elvagyok itt az angyalok kényeztetése közt. Téged meg tűzzenek szarvukra majd az ördögök!...

MI A TÚRÓNAK NÉPSZAVAZTUNK?

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOG
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.08.11.


Ennyi idő után talán a fideszes szavazók is belátják (haha, viccelek), hogy tök fölösleges volt.

Azért jó a friss szemet, a laikus nézőpontot az én szakmámban időről-időre érvényesíteni, mert vannak ügyek, amelyekre magamtól nem csodálkoznék rá. Nemrég Tóth Edu, dumaszínházas fellépőtársam tette fel a kérdést a soron következő műsorunk összerakásakor, hogy ha nem sikerült a népszavazás, akkor hol vannak a Magyarországot elözönlő, gonosz migránsok? Mert, ugye, ezzel riogattak. Mi a túrónak népszavaztunk?

És tényleg. Pont egy évvel ezelőtt, 2016 augusztusának közepén kezdődött a "hivatalos" népszavazási kampány - talán emlékszik a kedves olvasó, akkor épp azt hazudta a Fidesz (gyakori szokása ez neki), hogy előtte az a hónapok óta folyó, az országot gyűlölettel, faltól-falig kitapétázó plakátkampány, az "csak kormányzati tájékoztatás" volt. De tavaly nyár végén beindult a kampány, és Orbánék napról-napra emelték a tétet...

MIT KELL BEJELENTENED, HA KÜLFÖLDRE MÉSZ DOLGOZNI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.08.11.


A kérdés rengeteg alkalommal előkerül, és sok évvel a határátkelés általánossá válása után is sokszor az az ember érzése, hogy rengeteg bizonytalanság van körülötte. Úgyhogy úgy gondoltam, ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Annál is inkább, mert nem csak én gondoltam így, hanem végre a NAV is, amely a napokban tett fel az oldalára egy (nem túl hosszú, és meglehetősen hivatali nyelven írt) összefoglalót, amit most megpróbálok kibogozni. Szóval amolyan közszolgálati poszt következik.
A kérdés tehát az, hogy milyen bejelentési kötelezettsége van annak, aki úgy dönt, inkább külföldön folytatná, hosszabb vagy rövidebb időre másik országban vállalna munkát (egyébként ha még nincs munkád, akkor itt érdemes keresgélni, egyszerű és közel 1000 állásajánlat vár).
Lássuk tehát, mit mond (pontosabban ír) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal! 
Egészségügyi járulék 
Ami az egészségügyi járulékot illeti, ennek esetében akkor kell bejelentést tennünk, ha korábban saját magunk után kellett fizetnünk „egészségügyi szolgáltatási járulékot”. 
Ha külföldre megyünk, akkor elvileg 15 napon belül be kell jelentenünk, hogy megszűnt a fizetési kötelezettségünk, vagy ahogyan a NAV fogalmaz, „amennyiben a magánszemély külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot”. 
Magyarán az uniós rendeletek (és a mindenféle egyéb nemzetközi egyezmények) szerint ha másik országban biztosítottá válunk, akkor Magyarországon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnünk. 
Bejelenteni egy erre a célra létrehozott (és innen letölthető) adatlapon tudjuk mindezt, ráadásul az egész a neten elintézhető.
Nem elég azonban csak kitölteni a kitöltenivalókat, bizonyítanunk kell azt is, hogy másik országban biztosítottak vagyunk (ez az úgynevezett A1-es igazolás). Magyarul amíg máshol nem vagyunk biztosítva, addig Magyarországon kell fizetnünk a biztosítást, ha jól értelmezem a dolgot...

NYOLC EMBER, AKIKEN TRUMP SORSA MÚLIK

INDEX.HU
Szerző: MT - IVAND
2017.08.11.


Donald Trumpot már jó ideje vádolják azzal politikai ellenfelei, hogy bár azt hirdeti, neki Amerika az első, látszólag elég mélyen az oroszok zsebében van. Ezek a vádak hosszú ideig üresnek tűntek, ám az utóbbi néhány hétben jó pár olyan információ látott napvilágot, amelyek alapján azért mégis feltűnően közeli kapcsolatban volt Trump stábja az oroszokkal. Azokkal az oroszokkal, akik minden jel szerint megpróbálkoztak az amerikai elnökválasztás meghekkelésével is. Trump és az oroszok kapcsolatát jelenleg öt különböző nyomozás vizsgálja, összeszedtük a botrány főszereplőit, és az ügyek mostani állását.

Egyesek már minden idők talán legsúlyosabb amerikai politikai botrányához, a Richard Nixon elnök bukásához vezető Watergate-ügyhöz hasonlítják a történteket, mások egyenesen árulással vádolják Donald Trumpot és köreit, az elnök maga pedig állítólag már azt tervezgeti, hogy hogyan tudja majd elnöki kegyelemmel megmenteni fiát és közeli tanácsadóit a börtöntől.

Az orosz kapcsolat vádját néhány hónapja még Trump fő ellenfelei is inkább kampányszlogenként használták ellene, mintsem komoly nemzetbiztonsági vagy politikai ügyként kezelték, mára azonban úgy tűnik, valóban bűzlik valami Trump és az oroszok körül. A már-már napi rendszerességgel kiszivárgó új információk alapján valóban lehetett legalábbis kísérlet az összejátszásra az elnökválasztási kampányban Moszkva és a republikánus jelölt körei között. A gyanú olyannyira valós, hogy párhuzamosan öt különböző vizsgálat folyik Trumpék ellen, egy különleges ügyész a múlt héten vádesküdtszék összehívásával tette még komolyabbá a saját vizsgálódását, szerdán pedig egy FBI-os házkutatás híre futott végig a világsajtón.

Azt nem tudni, hogy pontosan meddig érnek a szálak, és azt is korai megmondani, hogy bárki ellen vádat emelhetnek-e valamelyik ügyben, de ezek miatt látványosan elkezdett fogyni a levegő a válságstábot felállító Trump több közeli munkatársa, sőt családja körül is...

NAGYSÁGRENDEKKEL JOBB KÖNYVBŐL TANULNAK A ROMÁNIAI DIÁKOK, MINT A MAGYAROK

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.08.10.


"Egyszerűen felüdülés volt ezt a könyvet átolvasni, nagyságrendekkel jobb, mint a Magyarországon használt tankönyvek."

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke foglalta ezzel össze véleményét a Magyar Nemzetnek a román oktatási minisztérium gondozásában kiadott, ötödikes általánosoknak íródott magyar nyelv és irodalom tankönyvről, ami innen online is letölthető.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának vezetőtanára szerint a Bartalis Boróka, Köllő Zsófia, Orbán Zsuzsa-Lilla, Pápai Barna, Szőcs Hedviga, Tamás Adél szerzőcsapat által szerkesztett kiadvány "több szempontból is példamutató"...

SZADISTÁK A TERHES MENEKÜLT NŐVEL ÉS CSALÁDJÁVAL A MAGYAROK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.08.10.


Nagyon rosszul járt az a háromgyerekes menekült család, amely Magyarországon kötött ki, derül ki az Index cikkéből.

Az afgán nő első férjét a tálibok kínozták és ölték meg, majd maga is erőszak áldozata lett – ennek nyomai a mai napig láthatók a testén.

Két gyermekével a nő Iránba menekült, itt talált új társra egy iráni férfiban, akivel összeházasodott, és született egy közös gyermekük. A nő már terhes volt a negyedik gyermekkel, mikor a családnak Iránból is menekülnie kellett politikai okból.

Görögországból külön kellett tovább utazniuk, egy embercsempész juttatta volna őket Ausztriába, végül azonban csak a férfi érkezett meg, a feleségét és a gyerekeket Macedóniában elkapták.

A férjet, aki elindult értük visszafelé, Magyarországon fogták el, és zárt táborba helyezték. Ekkor menekültkérelmet adott be, így négy hónap raboskodás után szabadult. Folytatta útját felesége és gyerekei felé, akiket megtalált, és maradék pénzén kiszabadított egy macedón embercsempész fogságából. Útközben bántalmazták őket – a terhes nőt is – a szerb rendőrök, de ők mentek tovább az EU felé...

HA A SZART FELTESZIK A POLCRA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.11.


Gondolhattuk volna, hogy ez ilyen egyszerű! Nagy magyar írónak lenni csupán elhatározás kérdése. Elég hozzá, hogy valaki úgy döntsön, hogy Bayer Zsolt egy nagy magyar író, ezért a Nemzeti Könyvtár részévé teszi, megannyi valódi író társaságában.

lyen egyszerű ez: csak akarni kell. Vagy, merni nagyot álmodni.

Már Örkény is megírta – jé, ő is magyar író – hogy a legmerészebb álmaink is megvalósíthatók.

Nem kell hozzá, tudás, tehetség, teljesítmény.

Elég egy papír meg egy toll, hogy valakinek odaírják a neve elé, hogy doktor.

A neve után, hogy államfő.

Vagy azt, hogy író.

Vannak korok, amikor elég hozzá, ha az ember egy kicsit náci. Vagy nagyon aljas, trágár, gerinctelen és undorító.

Vagy egyszerűen csak nagyon fideszes.

Íróvá válni a legkönnyebb, elég, ha egy megfelelő hatáskörrel rendelkező pajtás kinevezi írónak az embert.

Esterházy Pétert nem kellett kinevezni, Jókai, Mikszáth, Móricz, Móra is írók voltak.

Fent nevezettek annak ellenére írók, – nagy írók ráadásul – hogy Kerényi is annak tartja őket. Annak ellenére írók, hogy Kerényi Bayert is írónak tartja.

Túléljük majd ezt is. Legföljebb nem rendeljük meg a sorozatot. Amit persze amúgy sem rendeltünk volna meg, de most, ha lehet ezt fokozni, még annyira sem.

Ha utánunk dobják, elhajolunk előle...