2017. október 31., kedd

MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉT NEM ISTEN KEGYELME, HANEM A VÁLASZTÓK JELÖLIK KI

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.10.31.Az isteni ige arra tanít minket, hogy ne a véletlent, hogy ne a sors szeszélyét lássuk abban, hogy itt és most Magyarország élén keresztény, hitvalló kormány áll, hanem érezzük benne Isten kegyelmének megnyilvánulását,

Ezeket a mondatokat Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor mondta el ma a reformáció kezdetének 500. évfordulóján.Tisztázzunk pár dolgot.

Arra mindenki emlékszik középiskolai tanulmányából, kik és mikor hivatkoztak isteni elrendelésre, felkenésre, támogatásra, kiválasztásra.

Igen, a királyok, többnyire feudális uralkodók, akik legitimációjukat az isteni támogatással akarták megerősíteni. Magyarországon utoljára ilyesmiről az őrült Apostoli Magyar Királyság nevű szervezet vezetője beszélt még pár éve. De ő egy kicsit bolond.

Orbán Viktor ezzel szemben nem bolond. És nem is isteni elrendelés ültette a székébe, nem Isten kegyelme rakta oda.

Hanem a választók. És arra kapott felhatalmazást, hogy szolgálja őket. Nem Istent, nem az egyházat, hanem a választókat. És nem csupán azokat, akik rá szavaztak, hanem minden egyes magyar polgárnak próbáljon életet szervezni. Ez a feladata...


ENNYIRE KÖZPONTOSÍTOTT KORRUPCIÓ SEHOL MÁSHOL NINCS AZ EU-BAN - MARTIN JÓZSEF PÉTER

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: MARTIN JÓZSEF PÉTER
2017.10.31.


Ennek a rendszernek a korrupció szerves része, nem pedig a mellékhatása - mondta Martin József Péter a Klubrádiónak adott interjújában. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a TAO rendszerről, a letelepedési kötvényekről és a sajtószabadságról is beszélt a Reggeli Gyorsban, ahol Dési János kérdezte.

Az Önök által indított perben a Kúria megállapította, hogy a TAO közpénz, bár Orbán Viktor korábban ennek ellenkezőjét nyilatkozta. A perelt minisztériumoknak most ki kell adniuk a támogatássokkal kapcsolatos adatokat. A sportcsapatokhoz kerülő támogatás jelentős része a felcsúti Puskás Akadémiánál kötött ki, de az nem tudjuk, hogy kiktől. Korábban is titkolták, hogy az egyes cégek melyik egyesületeket támogatják?

Azt mindig lehetett tudni, hogy melyik sportcsapatok mennyi pénzt kaptak, de azt, hogy melyik vállalatok adták a támogatást, nem hozták nyilvánosságra, azért kellett perelnünk. Egy nagyjából két éves procedúra végére került pont a Kúria ítéletével. Kezdettől fogva úgy gondoltuk, hogy közpénz kerül a klubokhoz, itt a cégek nem az adózás utáni eredményükből támogatják a sportot, hanem az adózás terhére, ennyivel kevesebb folyik be a költségvetésbe.

„2011 és 2016 között pontosan 360 milliárd forint TAO támogatást fizettek ki, ennyivel lett kevesebb az adóbevétel. 2017-re még csak becsült adatunk van, de összességében 450 milliárd forint körüli összeg nem folyt be az államkasszába. Ez több mint a magyar GDP egy százaléka.”

A másik probléma, hogy a TAO pénzek elosztása láthatóan nem teljesítmény alapján történik, különben nem Felcsútra, Kisvárdára és Mezőkövesdre kerülne a legtöbb pénz. Átláthatatlan a rendszer, és nem lehet tudni, hogy a cégek mit kapnak a támogatásért cserébe. Ha megjönnek a kiperelt adatok látni fogjuk, hogy éppen azok a cégek nyertek-e a közbeszerzéseken, amik TAO támogatást fizettek a megfelelő kluboknak.

Az én igazságérzetemet az is zavarná, ha teljesítményalapon osztanák el ezt a pénzt, mert akkor is azt mondanám, hogy ha a sportot támogatja az állam, akkor az legyen benne a költségvetésben, és legyen világos, hogy milyen elvek alapján segítik a klubokat.


Sokak számára probléma lehet, hogy a kormány ennyit költ a sportra. Én is tudnám kritizálni arra hivatkozva, hogy ezt a pénzt oktatásra is költhetnék, de ezt felvetni nem a Transparency International feladata, mi a rendszer átláthatatlanságával foglalkozunk. Vélelmezhető, sőt tulajdonképpen bizonyítható, hogy a cégek nem önként döntenek arról, hogy kit támogatnak. A sportkluboknak pályázniuk kell a szövetségeknél, a szövetségeknek pedig a minisztériumoknál, a felettes szervnek komoly beleszólása van abba, hogy egyáltalán kik és mennyi támogatást kapnak.

Egy cég szempontjából nem nagy kockázat a sportklubokat támogatni, hiszen ezt a pénz úgyis be kellene fizetniük a költségvetésbe.

Közben pedig szerezhetnek egy jó pontot a hatalomnál. Ez egy cinikus rendszer, ami - mint cseppben a tenger - mutatja a torzult intézményrendszer lényegét. Ez azért káros, amiért káros az egész államkapitalista, haveri rendszer is, ami kialakult Magyarországon, mert eltorzítja az erőforrások felhasználását. Nem az érdemek és a teljesítmény, hanem politikai preferenciák alapján osztogat. A lojalitás, vagy ha megengedőbbek vagyunk a kapcsolati tőke sokkal nagyobb szerepet játszik, mint a teljesítmény. Ebből a szempontból a TAO rendszer állatorvosi ló.

Az ember úgy érzi, hogy valójában nem a sport számít, hanem hogy mennyi pénzt lehet kivonni a rendszerből, és magánzsebekbe juttatni. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ennek a 450 milliárd forintnak egy része nem a sportba került, miközben az élsport környékén is úsznak a pénzben, negyedosztályú falábúak visznek haza hihetetlen pénzeket.

Túl van finanszírozva ez az ágazat, könnyen előállhat az a helyzet, hogy egy kevésbé sikeres klubnál olyasmire is költenek, amire nem kellene, vagy annyit, ami már nem indokolható. Ezt mi is a rendszerszintű korrupció egyik megnyilvánulási formájának tekintjük, de azt el tudom fogadni, hogy kisebb sportkluboknál a TAO el tudott indítani fejlesztéseket, több gyereket tudnak képezni, mint korábban. Ez lehet a rendszer pozitív mellékhatása, de a TAO ettől még torzítja az erőforrásokat és erősen vélelmezhető a korrupció... 

ISTEN ÓVJA MAGYARORSZÁGOT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: VASVÁRI G. PÁL
2017.10.31.


Ikonikus nap ez a mai. Mondhatnánk: szavak és tettek különös összhangja teszi azzá… Az alábbiakat két keddi esemény és a közvetlen előzmények híreiből szemezgettük. Jószerével csak idézetek. És mégis: ami ma történt, annak a magyar emberekhez, a családokhoz szóló, létfontosságú üzenete van…

Magyarországnak egy keresztény értékeket követni igyekvő kormányzásra van szüksége – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a reformáció 500. évfordulója alkalmából a nemzeti megemlékezésen, a Papp László Budapest Sportarénában.

Kormánya kötelességének nevezte

„a kereszténységből kisarjadt létformák”, az emberi méltóság, a család, a nemzet és a hitbéli közösségek megvédését…

Megemlítette: … a kormány azért dolgozik, hogy a magyarok jól éljenek… arra is törekszik, hogy „szépen tudjanak élni”, igazságosabban, derűsebben, gazdagabban és felemelt szívvel.

„Együtt harcolunk és együtt imádkozunk azért, hogy Isten, áldd meg a magyart. Isten óvja Magyarországot! Soli Deo gloria”

– zárta szavait Orbán Viktor.

Másrészt (ami a tetteket illeti)

Az Országgyűlés – bár ez a hírben nem szerepel, de másképp nem lehetséges, mint a Fidesz-KDNP-s képviselők túlnyomó többségével – 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadta el másodszor az államfő által megfontolásra visszaküldött előterjesztést, amelynek értelmében

a családi házak kéményellenőrzését 2018. január elsejétől a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

Történt pediglen ez egy nappal azután, hogy a családi házak számára kötelező kéményseprés megszüntetéséről szóló törvényjavaslat visszavonását követelték a Kossuth Lajos téri kéményseprő-demonstráción. A szakszervezeti vezetők, az ellenzéki parlamenti pártok képviselői ott is félreverték a harangot: amennyiben a parlament elfogadja a törvényjavaslatot...

1989+28

HUPPA BLOG
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2017.10.28.


1989 végén Csehszlovákia-szerte megjelentek a „Havel na Hrad!” feliratú plakátok, sürgetve, hogy a börtönből alig fél éve kiszabadult író kerüljön a Várba, azaz ő legyen a köztársasági elnök. Nem egészen huszionnyolc évvej ezután a Várban egy Putyin-rajongó alkoholista ül, a cseh választópolgárok majdnem harminc százaléka pedig vállára emel egy oligarchát, akiről a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete kimutatta, az Alkotmánybíróság pedig helybenhagyta, hogy a kommunista állambiztonsági szervezet ügynöke volt.

Ez ugyanaz az StB/ŠtB, amelyik két évtizeden át figyelte, üldözte és gyötörte Havelt, s amelynek tagjait a lusztrációs törvény a demokrácia megszilárdulásának idejére eltiltotta minden közhivatal viselésétől. Babiš győzelme – függetlenül attól, hogy milyen polititikát tolytatna miniszterelnökként – körülbelül azt mutatja, hogy a cseh politikai közösség számára a bársonyos forradalom nincs, vagy nem számít.

Ne szépítsük, ez nem újdonság és nem meglepetés, sőt nemcsak a cseh politikai közösséget jellemzi, hanem a külvilág is így van vele: Guy Verhofstadt, az európai liberális (hm) pártszövetség, az ALDE elnöke forrón gratulált Babišnak, aki mégiscsak az ő politikai családjuk tagja. És az aggódó külföldi kommentárok sem azt panaszolták, hogy deklaráltan értelmetlenné vált az, amiért 1989 forradalmai harcoltak, hanem azt feltételezték nagy bánatosan, hogy ezzel Orbán és Kaczyński tengelyéhez újabb „populista” és „Brüsszel-ellenes” vezető csatlakozik.

De valószínűleg nincs így. Babiš sietve kinyilvánította Brüsszel és Berlin iránti hűségét, ami pedig a populizmust illeti – micsoda is az? A leggazdagabb országok politikusai hagyományosan, még a Trump-féle demagógok is meg vannak győződve, hogy a politikában érdekek és elvek ütköznek, és a politikusra akkor szavaznak sokan, ha kiderül: az elveik szimpatikusak, a választópolgárok pedig tisztában vannak az érdekeikkel, és ezeket X. politikus képes a legjobban érvényesíteni. A másképpen szocializálódott Babiš és társai rájöttek a világ legegyszerűbb dolgára: kár az időért és az agykapacitásért, a választópolgárnak azt és csakis azt érdemes mondani, amit hallani akar...

ÍME TIBORCZ ISTVÁN BUDAI VILLÁJA

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2017.10.31.


István és Ráhel, akik saját erejükből boldogulnak. Tiborcz István megvásárolta első budai villáját - írja az Átlátszó

Az Átlátszó most azt írta, a múlt héten még csak gyanakodtak, hogy az ingatlanos oldalakon 369 millió forintért hirdetett villa lehet az új szerzemény, a hirdetésben szereplő telek mérete ugyanis éppen akkora volt, mint amekkorát a tulajdoni lap tanúsága szerint Tiborcz vásárolt.

Az origós interjúból azonban az is kiderült, hogy az épületet éppen felújítják, mert bebizonyosodott, hogy életveszélyes. A lap munkatársai kimentek ahhoz az ingatlanhoz, amelyről azt feltételezték, hogy Tiborczé lehet, s azon valóban éppen átalakítási munkák zajlottak.

A KORMÁNY IDEIGLENES KAMPÁNYÁHOZ IGAZODVA SZAKÍTOTTAK A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁGGAL A BELÜGYI SZERVEK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2017.10.31.


A büntetés-végrehajtás mellett az Országos Rendőr-főkapitányság és a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal is az elmúlt időszakban jutott arra a döntésre, hogy nem kívánja folytatni a közös munkát a Magyar Helsinki Bizottsággal (MHB). A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) október elsejei hatállyal, egyoldalúan felmondta a megállapodást a MHB-vel, de így járt a Börtönrádió projektet működtető civil szervezet is. A belügyi szervek döntését a kormány migránsozó és sorosozó, idegenellenes politikai kampánya motiválhatta.

A Helsinki részéről megtapasztalt együttműködés hiánya, a vállalt kötelezettségek rendszeres megszegése, illetve a Hivatal tevékenységével kapcsolatos teljesen, vagy részben valótlan állítások megfogalmazása. Ezekkel indokolta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) főigazgatója, Végh Zsuzsanna egy idén június elején kelt, és az Átlátszó birtokában lévő levélben, hogy miért mondja fel az együttműködési megállapodást a civil jogvédő szervezettel...

AZ AHMED H-ÜGY EGYÉRTELMŰN MUTATTA MEG ORBÁN GUSZTUSTALAN, HATALOMÉHES SAKKJÁTSZMÁJÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr. Flynn Ryder
2017.10.31.


Az orrunk előtt folyik egy koncepciós per, amelyben Orbán Viktor és kampánytanácsadói úgy játszanak egy ember életével, ahogy nekik tetszik. 

Friss hír, hogy újratárgyalják a terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított és első fokon 10 év fegyház-büntetésre ítélt szír férfi esetét. Hogy mit csinált? Megdobta a rendőröket kővel. Ilyen komoly terrorcselekményt nem minden nap követnek el, azt beláthatjuk. (Irónia volt.) Korábban megírtuk a fideszes kődobáló esetét, akit aztán egy enyhe ejnye-bejnyével el is engedett a bíróság.

Ahmed H. esete más.

A 41 éves szír férfit a két évvel ezelőtti, röszkei tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolják. Tegnap a Szegedi Törvényszéken elkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás az ügyében és újra ártatlannak vallotta magát.

A menekültválság csúcsán, 2015. szeptember 16-án százak torlódtak fel a röszkei határátkelőhely szerb oldalán. A sokáig békés tömegből később többen kiváltak, megpróbálták kidönteni a kerítést, néhányan pedig köveket is dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőrök felé. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

A vádlott, aki a rokonaival érkezett a határhoz, azt állította: azért ment a kerítéshez, hogy cukorbeteg édesanyjának inzulint kérjen. Vallomása szerint később többször is beszélt a rendőrökkel, a tömeg és a hatóságok között próbált közvetíteni, elmondta, hogy szeretnének békésen továbbmenni. Azt elismerte, hogy dobált a rendőrök felé és megafonon keresztül beszélt a tömeghez, ám azt tagadta, hogy a határ megnyitását követelte, fenyegetőzött vagy ultimátumot adott volna.

A Szegedi Törvényszék első fokon 10 év fegyház-büntetésre ítélte a férfit terrorcselekmény elkövetése és határzár tiltott átlépése miatt. Korábban azt írtuk:
a legsötétebb ’50-es évek hangulatában született meg az ítélet a Szegedi Bíróságon, egy nyilvánvalóan kirakatperben.

A jelenlévők beszámolója szerint
  • a férfi nem kapott rendes tolmácsot,
  • a vallomását és egyes szemtanúk beszámolóit, amelyek nem illettek a „terrorista migráncs”-képbe, egyszerűen kihagyták.
  • A Fidesz napokig, sőt, hetekig rugózott az ügyön, örültek, mint majom a farkának, hogy végre, végre, kiállíthatnak valakit, aki legalább Magyarország határán elkövetett egy "terrorcselekményt".
Ez feltűnhetett a Szegedi Ítélőtáblának is, mert hatályon kívül helyezte az ítéletet.Meglátásuk szerint a törvényszék nem értékelt egyes lényeges bizonyítékokat. Ahmed H. jogi képviselője, Bárándy Péter a Népszavának elmondta: helyes döntésnek tartja, hogy újraindult az eljárás, mert az első fok „a vádirati koncepcióba nem illő bizonyítékokat figyelmen kívül hagyta.” Az ügyvéd úgy fogalmazott: Ahmed H. „dobált valamivel, valaki felé”, átlépett Magyarországra egy mások által kinyitott kapun, vagyis valamilyen szabálytalanságot elkövetett,
de nem terrorcselekményt.

A Fidesz természetesen most is lecsapott az ügyre, de most a „terrorista migráncs”-fasisztoid dumája kiegészült a jól ismert sorosozással is. Hídvégi Balázs, akit a Fidesz nevében ki szoktak állítanak papagájkodni, most egy ártatlan ember meghurcolásával, egy menekült életének tönkretételével próbál politikai tőkét kovácsolni a pártjának. Eszébe se jutott olyanokat mondani, hogy „majd a bíróság meghozz a döntést, mert jogállamban élünk”, ehelyett szimplán előre elítélték a menekültet...

A KATALÁN KÁOSZ

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.10.31.


Hát, kérem, ember legyen a talpán, aki átlátja, mi is zajlik Katalóniában: a legjobb anarchista-szürrealista hagyományok kerülnek elő a sifonérból, szerintem a katalánok értik legkevésbé, mi történik velük, de az mindenképpen zajlik, függetlenül az ő beleegyezésüktől. Egy dolog biztos: valószínűleg Madrid sem érti, mi ez az egész, és ez lehet szerencse is.

Mert ugye, a katalán függetlenséget először úgy kiáltották ki, hogy nem kiáltották ki, aztán mikor összeült a spanyol felsőház, akkor gyorsan mégis kikiáltották teljesen, hogy nehogy a megszületése előtt tiltsák be az önálló Katalóniát. Mert hát az mégis csúfság lett volna. Erre fel a madridi szenátus feloszlatta a katalán kormányt, és előrehozott választásokat írt ki, melyen azonban indulhatnak a most feloszlatott kormány tagjai is, ha akarnak és ha elment a szépeszük. Ugyanis a spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte ellenük, ami az álmoskönyv szerint igen rossz kimenetelű főtárgyalást jelenthet, közügyek nyilvános gyakorlása esetén. De hát alig kell kivárni az elsőfokot, hogy eltiltsák a vádlottakat a közügyektől.

Mindezek következtében Barcelona utcáin és terein háromszázezer ember tüntetett annak érdekében, hogy Katalónia maradjon Spanyolhon része, valamint, hogy börtönözzék be a népszerű katalán elnököt, Carles Puigdemontot. Aki azonban ezt szombaton még nem tekintette komoly fenyegetésnek, ellenben tegnap délután kormányának tagjaival hősiesen Brüsszelbe menekült, és minden jel arra mutat, hogy politikai menedékjogot kér, legalábbis Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, hogy Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérelmezné. Ő időközben a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) magas rangú vezetőivel tanácskozik. Vagy nem. Mindenesetre senki sem tud semmi biztosat.

Azt majdnem bizonyosan állíthatjuk, hogy autodafékra nem lehet számítani, de hát senki sem számíthat a spanyol inkvizícióra, ahogy John Cleese mondaná.

Na, most akkor ez micsoda?

KŐKEMÉNY AZ ÚJ FRANCIA TERRORELHÁRÍTÁSI TÖRVÉNY - MONDTAM AZ M1-NEK

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.10.31.


Nemcsak tartalmilag, hanem a francia politikai hagyományokat tekintve is “kőkemény” az új francia terrorelhárítási törvény – értékelt Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Emmanuel Macron francia államfő hétfőn aláírta az új terrorelhárítási törvényt, amely átültetette az általános jogba a november 1-jén véget érő rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközök egy részét. Ilyen a prefektúrák által elrendelhető házkutatás és házi őrizet, valamint az imahelyek bezárási lehetősége. Megerősítették az igazoltatásokat a határok és a pályaudvarok környékén.

Soós Eszter Petronella szerint ha a törvényt 15-20 évvel ezelőtt hozták volna, az nagy társadalmi felháborodást okozott volna, most azonban hatalmas társadalmi támogatottság mellett fogadták el...

VÉGRE ÁTUGORJA A DIGITÁLIS SZAKADÉKOT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY - JÖN AZ E-RECEPT ÉS AZ E-BEUTALÓ

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2017.10.31.


November elsejétől nagyon fontos változás történik a magyar egészségügyben: a vizsgálatok és a kezelések adatai, a beutalók és a receptek ugyanabba az internetes felhőszolgáltatásba kerülnek. Innentől egy csomó dolog egyszerűbbé válik: az orvos láthatja korábbi betegségeink történetét, a CT vagy laborvizsgálat dokumentumait nem kell a betegnek magával vinnie, az bármelyik kórház számítógépén megnézhető lesz, könnyebb lesz távkonzíliumot tartani, és nem kell havonta visszamenni az orvoshoz az újabb receptért. Kérdések és válaszok.

Mitől lesz e-recept az eddigi recept, ha az én orvosom már most is számítógéppel írja a receptet?

Ma már az orvosok többsége valóban számítógépet használ erre. A vényíró program azonban csak a gyógyszer felírását segíti, a receptet ezután ki kell nyomtatni. Ezzel a vénnyel kell elmenned a patikába, ahol a papíron lévő vonalkódról azt olvassa le a gyógyszerész a kiadandó gyógyszer adatait. A nagy különbség novembertől az lesz, hogy a receptet az orvos már eleve a nevedhez rendelve írja be egy országosan egységes informatika rendszerbe, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). A gyógyszertárban ebből a felhőszolgáltatásból olvassa le a számítógépén a patikus a nevedre kiadandó gyógyszert...

ITT OLVASHATÓ 

MI MIND MIGRÁNSOK VAGYUNK, A MINDENFÉLE VÁLOGATOTTAN HÜLYE ÜNNEPEINKKEL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: KONOK PÉTER
2017.10.30.


Október vége van, és a hírfolyamot már kezdi elönteni a "Magyarországon nincs Halloween, csak Mindenszentek van" jellegű nemzeti trash metal. Nem kedvelem, ha bárki meg akarja mondani nekem, hogy Magyarországon mi nincs, és csak mi van helyette.

Bár fizikailag Magyarországba tagozódom, de nem szeretném, ha ez az exkluzív, azittennincs-csakezvan Magyarország belém tagozódna, mint valami galandféreg, vagy egy kéretlen, pimasz nyolcadik utas.

Nálunk például Halloween van, mert én szeretem a horrorfilmeket, a gyerek szereti a töklámpást, a macskák szeretik a sült tököt (bizony, fura, de szeretik), a kutya meg szereti, amit mi szeretünk, különösen pedig azt, amit a macskák szeretnek. Halloween estéjén rituális szertartás keretében el szoktam vágni az ujjam tökfaragás közben, és ez is hozzátartozik az évhez...

ILYEN A PROFI HASZNÁLTAUTÓ-VÁSÁRLÓ

TOTALCAR
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2017.10.31.


Vennél autót a 20 legrosszabb motor egyikével? Richárd igennel válaszolt a kérdésre, de jó oka volt rá. Volkswagen rajongó, aki alaposan kikutatta a kétliteres PD TDI nyűgjeit, majd megkereste a márkaszervizt, hogy adják ki a frissen vásárolt, magyarországi előéletű Passat Variant teljes szerviztörténetét. Íme a módszer, hogy neked már ne kelljen egy hónapig ráznod az öklöd.

Ha minden magyarországi importőr beszállna a használtautós csalások elleni küzdelembe, kínos helyzetbe kerülnének azok az autónepperek, akik magabiztos üzleti modellt építettek a felezett futásteljesítménnyel, és ehhez igazított szerviztörténettel eladott autókra. Amikor fenyegető üzeneteikkel szórakoztatnak, általában az áldozatokat hibáztatják, akiknek most intellektuális fegyvert ajánlok: a tájékozódást.

A problémákról, röviden


A magyar járműnyilvántartás csak 2012-ig visszamenőleg tárolja az itthon forgalomban lévő autók kilométeradatait, de közben az okmányirodában simán beírják a rendszerbe a csökkenő futásteljesítményeket, és gondolom mindenki hallotta már a mesét a hiba miatt cserélt műszerfalról. Üres papír szervizkönyvet bármikor vehetünk a netről, a csalókat támogatja a tény is, hogy a vevők nagyon nehezen, vagy sehogy nem ismerhetik meg az eladó autók hiteles szerviztörténetét...

"CSILLAGBÖRTÖNBŐL A CSILLAGOKBA" - EGY VERS HATÁR GYŐZŐ HALÁLÁNAK ÉVFORDULÓJÁRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: BÚZÁS HUBA
2017.10.30.


Határ Győző életműve – talán nem vetem el a sulykot – Kassák Lajos, Szabó Lőrinc, Juhász Ferenc, vagy akár Illyés Gyula életműve jelentőségével vetekszik. Más szerzőket is nyugodtan említhetnék. Ezzel ma esti találkozásunknak, beszélgetésünknek okát is adtam. Hogyan létezik az, hogy az említettekhez képest – és a nem említettekhez képest is – Határ Győző életműve alig ismert, alig emlegetett, méltánytalan mellőzöttségben részesül? Mindez úgy történhetett, hogy se a hazai irodalomkritika, se a népszerűsítő sajtó, se a korabeli média, se a hivatalos kultúrpolitika nem tette meg azt – se időben és később is alig-alig – amit ez az életmű eleve megérdemelt volna. Ennek következtében életműve sokkal-sokkal nagyobb jelentőségű ismertségénél. Alakja e történeti félhomályban fölénk magasodik.

Ma a dolgunk, hogy a figyelmet évtizedes mulasztásainkra irányítsuk. Ma a dolgunk, hogy az olvasók figyelmét legalább arra hívjuk fel, mit nyújt, mit nyújthat, mit nyújthatna számukra, számunkra Határ Győző írásművészete. Ketten vállalkozunk – Füleki Gábor irodalomkritikus és én – arra, hogy Határ Győző zsenijéről beszéljünk.

Mert a hazai irodalmi közvélemény – és sajnos ezáltal a külföld is – vonakodva vesz róla tudomást. Pedig nagy mellénnyel dicsekedhetnénk kivételes írói erényeit kínálva, hisz’ a világirodalomnak is többkarátos értéke lehetne, magasan növelhetné a magyar irodalom presztízsét, rangját, nimbuszát a világban. A Kossuth-díjat, igaz, 1991-ben, 77 évesen megkapta, majd tíz évvel később Márai Sándor-díjban is részesült. Nem nagy ügy – mondhatnátok vagy mondom is – manapság akár 44 éves dalénekes is megkaphatja a Kossuth-díjat; devalválódik értéke. De fogalmazzunk barátságosabban: mára már mértékadó – helyesbítek: némely mértékadó – irodalmi körökben fel- és elismert géniusza, megismeréséről persze szó sincs. Viszont figyelmen kívül sem hagyható. Ezért is lelkendezve állapítjuk meg, hogy itt ül közöttünk Kellei György író, újságíró, régi barátunk, aki személyesen találkozott a költővel, amikor 1996-ban Határ Győző egy költeményével elnyerte a Quasimodo-emlékdíjat. Interjút készített vele. Határ 82 éves volt akkor. Ez is bizonyítja: költőknél nincs túl magas kor, költő nem lehet öreg. Tudjuk, Goethe, sőt Victor Hugo is egyaránt nyolcvanhárom éves korukban hunytak el, mindvégig megőrizve alkotóerejüket. Határ Győző ugyancsak megőrizte: utolsó éveinek verseit, a Télikék-et 2010-ben az Írószövetségben mutatták be, a Széphalom Könyvműhely adta ki, sajnos már posztumusz.

Domokos Mátyás – azóta szintén elhunyt, kiválóbbaknál is kiválóbb esszéíró-kritikusunk – szellemes megfogalmazása szerint Határ Győző „a magyar irodalom egyszemélyes nemzeti parkja”. Oly mértékben találónak érezzük e metaforikus megállapítást, hogy megismételjük: „Határ Győző a magyar irodalom egyszemélyes nemzeti parkja”. Csakhogy ez a nemzeti park a múlt század harmincas éveitől kezdődően tiltott volt, üldözött volt és megsemmisítésre ítélt volt; ill. a későbbiekben is zárva tartották előlünk a rendszerváltásig...

FORDULAT HOSSZÚ KATINKA-ÜGYBEN: MEGVAN A FELELŐS A SZERZŐDÉSEK REJTEGETÉSÉÉRT

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2017.10.30.


A 24.hu beadványa nyomán jelentést adott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, leszögezve: a vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős Bp2017 Kft.-nek ki kell adnia a Hosszú Katinkával és cégével kötött szerződések részleteit. Csakhogy a Bp2017 Kft. korábban azt állította lapunknak: nincs ilyen szerződése Hosszúékkal a Duna Aréna használatáról.

A Bp2017 Kft.-nél kellene lennie annak a szerződésnek, aminek alapján Hosszú Katinka és vállalkozása, az Iron Corporation használja a nyári vizes világbajnokságra elképesztő költségtúllépéssel felhúzott Duna Arénát.

Legalábbis ez következik a Nemzeti Sportközpontok (NSK) lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Azért fordultunk a létesítmény vagyonkezelőjéhez, mert több mint fél év alatt sem sikerült kiderítenünk, ki és milyen feltételekkel szerződött Hosszúékkal az aréna használatára, illetve milyen eljárásban választották ki a klubot az üzemeltetők. Arról sem sikerült információt szerezni, mennyit fizetnek Hosszúék az uszoda használatáért. Azaz sem a magyar kormány, sem az építtető, sem az üzemeltetési pályázatot kiíró nemzeti vagyonkezelő nem tudta vagy akarta megválaszolni, hogyan került az Iron Aquatics a Duna Arénába.

Sőt a – hosszú ideig mindenről hallgató, adatigénylésünkre nem válaszoló – Bp2017 Kft. úgy nyilatkozott, egyetlen szerződést kötött Hosszúékkal: a klasszis úszó és Shane Tusup által képviselt Iron Corporation Kft.-vel állapodott meg arról, hogy 25 millió forintot fizet a budapesti vb népszerűsítéséért. A nyári vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős állami cég ugyanakkor azt közölte: ezen kívül több szerződést nem kötött Hosszúékkal.

A Nemzeti Sportközpontok állásfoglalása azonban mindent átírt: kiderült, ki az uszoda üzemeltetője, noha eddig még ez sem volt világos az illetékesek válaszának hiányában. Ha viszont a Bp2017. Kft az üzemeltető, csak ez a cég szerződhetett Hosszúékkal. Ha pedig még sincs ilyen megállapodás, akkor egy magánvállalkozás szerződés nélkül használ profitszerzésre egy közpénzen fenntartott és működtetett sportlétesítményt...

NINCS MESE, EZT ELKÚRTUK...

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HAJNAL ÉVA
2017.10.30.


Idézve a nagy klasszikust, nem kicsit, hanem nagyon. Ugyanis, bár kevésbé köztudott, de az atomerőmű az egyik legdrágább módja az áramtermelésnek, ráadásul a folyton szigorodó biztonsági előírások miatt ezek a költségek nemhogy csökkennének, de még emelkednek is a szakemberek szerint. Igaz ez a magyar kormány által szorgalmazott paksi mókára is, ami nem más, mint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szerelmének piros pöttyös seggű gyermeke, más nevén a Paks II. projekt.

Az iszonyatosan drága atomenergia megtermelése során fellépő többletköltségeket pedig kétségtelenül valakinek vállalnia kell, mert másképpen nem teljesíthetőek a ma már érthető módon és okokból kitűzött klímacélok. Így foglalható össze nagyjából azoknak a szakértőknek a megállapításai, akik az Antall József Tudásközpont által szervezett SUSCO Budapest 2017 nevű konferencián, néhány napja állást foglaltak a kérdés kapcsán.

A szakemberek arról is beszéltek, hogy a zöldenergiánál közben éppen ellentétes az ármozgás, mint az atomenergiánál. Pont ezért válik majd minden bizonnyal néhány éven belül a (közel)jövő sokkal olcsóbb és egyben szén-dioxidkibocsátásmentes energiatermelési módjává.

Az eseményen ugyan többnyire a megújuló energia hatásairól volt szó, de néhány mondat erejéig a hallgatóság soraiból feltett kérdések nyomán a szakemberek az atomenergiáról is elmondták a véleményüket. Naná, hogy az köszönőviszonyban sem volt a kormányzati körökben hangoztatott érvekkel, melyeket a mindent titkosító, garázdálkodó kormányunk el akar hitetni az emberekkel a paksi bővítés kapcsán. Többek között azt is, hogy Paks II. megáll a saját lábán és nem kell hozzá majd állami támogatás. Most már tudjuk azt is, hogy az ilyenféle kijelentéseket, hogyan kell Orbán főatyaúristen háza táján értelmezni.

Azt egyébként korábban még az Európai Bizottság is megállapította, hogy a paksi bővítési beruházás pusztán piaci alapon nem valósítható meg, ami azt jelenti, hogy állami támogatás is kell majd a fenntartáshoz. Az orosz-magyar kormányközi szerződést ugyan jóváhagyta az Európai Bizottság, de nem fogadta el a kormány által szolgáltatott beruházás megtérülését szemléltető adatokat.

Úgy találták, hogy irreálisan magas áron kell majd eladni a Paks II. által megtermelt energiát, hogy tényleg megtérüljön a projekt. Ezzel szemben a piaci előrejelzések egyáltalán nem támasztják alá, hogy tíz éven belül indokolt lenne ilyen magas értéken megemelni a villamosenergia árát (a fideszes agymenés alapján legalább 55 euró/Mwh-ra). Hozzávetőlegesen: tavaly a hazai ár 41 euró/Mwh volt, Szlovákiában 32,4 euró/Mwh, amíg ugyanez Csehországban és Németországban csak 29, 45 euró.

Továbbá az Európai Bizottság egyébként feltételként szabta meg, hogy a Paks II. által termelt áram minimum 30 százalékát az áramtőzsdén kell majd értékesíteni, a maradékot pedig nyílt, átlátható árverésen kell eladni, ahol nem lehetnek támogatott kedvezményezettek. Több, nem a kormány által megrendelt tanulmány mellett egy 2016 májusában a Greenpeace-nek készített elemzés is arra a következtetésre jutott, hogy Paks II. nagy valószínűséggel soha sem hozza be az árát...

HA EZ MAGYARORSZÁGON TÖRTÉNNE, MÁR ÜVÖLTENÉL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2017.10.31.


A magyarországi ügyintézés sokszor olyan, amilyen, bár szerintem mindig sok függ az asztal túloldalán ülő embertől, nekem például vannak jó tapasztalataim (meg rosszak is, persze). Mindezt csak azért írtam le, mert Gábor (aki vállalkozóként ment ki Nagy-Britanniába – ha lemaradtál a történet elejéről, itt pótolhatod) posztja nem akármilyen kálváriát ír le – Angliában. Mert a bankszámlanyitás sok minden, csak nem egyszerű. Annyira nem, hogy nekem olvasva a fent említett cím ugrott be.

„Mindenek előtt köszönöm mindenkinek, aki elolvasta a bejegyzésem első részét. Külön köszönet a kommentelőknek, akik kijavítottak, kiegészítettek. Akinek zavaros volt a stílusom, attól elnézést kérek, de ez a rész még jobban az lesz, mert sok cselekményt távirati stílusban kellett leírnom, hogy egyszer vége legyen. Most kicsit cinikusabban fogalmaztam, előre jelzem, hogy viccből, nem utálatból.

Írásomnak nem volt célja, hogy gyors, gazdaságos és egyetlen járható útként kinyilakoztassak az áttelepülést illetően, csupán az én történetem, hátha valaki tud belőle valamit hasznosítani.

Megkerülhetetlen kérdés a Brexit. Magam részéről nem hiszek benne, szerintem túlságosan összeforrtak ma már az európai gazdaságok. De a kormány eleget próbál tenni a szavazók akaratának addig, amíg ki nem derül, hogy mekkora kárt okozna a kilépés.

Most éppen a kilépés párti politikusok degradálódnak le a saját harcukban az EU-val. Nem csodálnám, ha a következő miniszterelnököt Borisnak hívnák. :) Közben az EU is változik, megeshet, hogy mire a kilépés élesedne, már más lesz az EU és már nem érdemes belőle kilépni. De, ha kilépésre fog kerülni a sor, akkor sem lesz brutálisan kemény, szerintem.

A családi viszonyok

De vissza a sztorimhoz. Nem írtam még a családi felállásról nálunk. Gyermekeim szinte felnőttek és nem velem élnek. Nagyon jó velük a kapcsolat, egyébként ők sem Magyarországon képzelik el a jövőjüket.

Feleségem is éppen abban az életszakaszban van, amikor váltana. Jól működő praxissal rendelkezik, de már megcsömörlött benne. Szóval ideális társam ebben is.

Éppen ott tartottam akkor, hogy minden szuper, kezdhetem a következő fázist. Amikor a letelepedés konkrét helyét jelölnénk ki. Életem során kevés város volt, ami úgy megragadt bennem, hogy ott szívesen élnék. De például Washington DC, vagy Cape Town ilyen volt, ellenben nagyon messze lennék a gyerekeimtől és anyámtól. Szóval a konkrét angol város még nem volt meg.

Közben a magyar cég végelszámolása lezárult, és kikerültem a magyar hatóságok bűvköréből, már nemzetileg sem kívántak velem konzultálni. Gondoltam van időm, utazgatunk, meg nézünk pár helyet, elmélázunk rajta…. Hát nem. :)
...

TIBORCZ ISTVÁN CÉGEI: TITKOK, HAZUGSÁGOK ÉS EGY TEMETKEZÉSI VÁLLALKOZÁS

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2017.10.30.


Az elérhető adatok szerint nem sok cégben van érdekeltsége, valójában ennél nagyobb játékos Tiborcz István, a miniszterelnök veje, aki hétfőn egy meglepő interjúban nyilatkozott arról: tulajdonrésze van egy olyan cégben, amelyhez számos furcsa ingatlanvásárlás kötődik.

Rögtön magától Tiborcz Istvántól tudhattuk meg az Origónak adott interjújából, hogy tulajdonrésze van a BDPST Zrt.-ben. A tulajdonlás ténye nem annyira meglepő, mint maga a nyilatkozat. Azt ugyanis korábban is tudni lehetett, hogy Tiborcz Istvánnak köze van a luxusingatlanokkal foglalkozó céghez.

2015 augusztusában egy korábbi üzlettársa és ügyvédje, Hamar Endre segédkezett a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. bejegyzésekor, a regisztráció illetékét pedig Tiborcz számlájáról utalták. A céget még így is csak Tiborcz-közelinek nevezhettük, arra bizonyíték nem akadt egészen máig, hogy Orbán vejének hivatalosan is részesedése van a cégben.

Most viszont – ez már meglepő volt – Tiborcz úgy állt elő az információval, hogy annak sem a Cégközlönyben, sem az erre alapuló céges adatbázisokban nincs nyoma, állítása szerint egyedül a részvénykönyv tartalmazza azt. A Cégközlönyből csak az derül ki, hogy a BDPST Zrt.-ben idén augusztus 31-én 1601 törzsrészvényt vásároltak, ennek a tranzakciónak a bejegyzése az október 22-én frissített e-cégközlöny szerint még folyamatban van...

DÜLEDEZŐ HÁZAK KÖZÜL NŐ KI A HUNYADI CIGÁNYPALOTA-NEGYED

INDEX
Szerző: BŐDEY JÁNOS-FEHÉR JÁNOS
2017.10.30.


Aki az elmúlt huszonöt évben átautózott a romániai Bánffyhunyadon (románul: Huedin), az nem tudta nem észrevenni a keleties stílusban épülő, fénylő bádogtetővel ellátott emeletes házakat. Az egymás hegyén-hátán álló épületek olyanok, mint a barcelonai Sagrada Família: folyton építik, de sosem fejezik be őket. A cigány családok tulajdonában lévő, kastély méretű lakok státuszszimbólumok lennének, de a pompát nem mindenhol lehet felfedezni.
A megalománia mellett ott a lepukkantság is.

Bánffyhunyad Románia egyik legforgalmasabb, Nagyváradot és Kolozsvárt is összekötő útja mellett fekszik. A kilencezres város Kalotaszeg történelmi központja, ahol azonban ma már egyre kevesebb magyar lakik. A románok mellett a cigányok aránya is megnövekedett. Utóbbiak az 1990-es évek elejétől kezdték felhúzni sajátos stílusú épületeiket, mert ekkortól kezdve költözhettek be a településre a rézműves cigányok...

MILYEN KÉR, HOGY NEM HISZEK A MESÉKBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.10.30.


...Mennyire kár, hogy most kellett rájönnie Orbán Ráhel férjének, hogy semmi keresnivalója a közpénzek körül. Milyen kár, hogy ez nem evidencia az első pillanattól kezdve, amikor valaki közpénzek közelébe kerül. Mert olyankor nem csak a kiváltságokat kell elfogadni, hanem azt is, hogy ameddig apu-anyu-testvér-após-sógor hozzáfér a közöshöz, a rokonság még a látszatát is kerüli annak, hogy profitál a dologból.

Milyen kár, hogy egy betűt sem tudok elhinni Tiborcz szavaiból. Kár, hogy tudom – ahogy mindenki más is tudja – az eredeti történetet az Eliosról, a túlárazott, pocsékul kivitelezett beruházásokat. Bárcsak ne emlékeznék arra, hogy a miniszterelnök veje akkor lépett ki a cégből – jogilag és névleg legalábbis kilépett -, amikor az uniós szervek vizsgálódni kezdtek körülötte.

Milyen kár, hogy az egykori kollégista fiúk minden rokona és ismerőse ott nyüzsög az uniós milliárdok körül és viszik, mintha nem lenne holnap. Minimális szégyenérzet és félelem nélkül dobják szét maguk között a jövőnket. Ezen semennyi emberarcú interjú nem fog segíteni, ahhoz már régen késő. Azt sem hiszem, hogy amikor majd sor kerül az elszámoltatásra, elég lesz előkapni az ilyen fokhagyma szagú cikkeket. Remélem, nem lesz elég.


ORBÁN VIKTOR EMELKEDETT HANGULATBAN AVATTA FEL MÉSZÁROS LŐRINCÉK IZOCUKORÜZEMÉT

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.10.30.


Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett a Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzemével - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a gyár avatóján az MTI tudósítása szerint. Az Eximbank becsléseire hivatkozva megjegyezte: az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t.

A miniszterelnök beszédében azt is megköszönte a Kall Kft.-nek, hogy "egy ilyen remek eseménnyel ünnepelhetjük az uniós cukorkvóta kimúlását". "Reméljük, másfajta kvóták is hamarosan követik a példáját" - tette hozzá sejtelmesen...

ITT OLVASHATÓ

MI KERÜLT 3 MILLIÁRD FORINTBA EZEN AZ UGRÓTORNYON? KIKÉRTÜK, MEGKAPTUK ÉS BEMUTATJUK A SZERZŐDÉSEKET

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.10.30.


...A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) még 2016. november 28-án kötött szerződést nettó 1,9 milliárd forint értékben a West Hungária Bau Kft.-vel (WHB) az óriás ugrótorony talapzatának kivitelezésére és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására.

2017. március elején az MNV újabb megbízást adott a WHB-nak nettó 1 milliárd forint értékben az “Óriás Ugrótorony és kapcsolódó létesítményei kiviteli és kiegészítő tervezési feladatainak, az építési, szerelési, műszaki üzemeltetési és bontási munkáinak” ellátására.

A második szerződés nyáron 103,8 millióval drágult, ezzel az ugrótorony összköltsége nettó 3 milliárd 37 millió 196 ezer 678 forint lett.

A személyes betekintés során még megnézhettük az ugrótorony talapzatának és ideiglenes részeinek (torony, medence, lelátók stb.) költségvetését teljes egészében, de megküldeni már úgy küldte meg ezt a két iratot az MNV, hogy az egyes feladatokon belüli részösszegeket kitakarta belőlük.

Ezt vélhetően azzal indokolnák a bíróság előtt, hogy korlátozná a versenyt, ha nyilvánosságra kerülne, és ezáltal a cég versenytársai megtudnák, hogy mennyiért végzett el a WHB egy-egy részfeladatot, pl. mennyiért szereltek szivattyút a medencébe. Egy ilyen érvelés kellő bizonyítékokkal alátámasztva jó eséllyel megállna még a bíróságon is, ezért nem teszünk jogi lépéseket az egyes tételek kitakarása miatt – így is sok részlet kiderül a dokumentumokból.

Magának az ugrótoronynak és az egyéb ideiglenes, a vizes vb után lebontott létesítményeknek (medence, pódium, lelátók, konténerek stb.) kivitelezésére kötött szerződésben (PDF) nem szerepel, hogy melyik részfeladatot mennyiért végezte el a WHB. A megállapodáshoz tartozó árazott költségvetés (PDF) elején az MNV kitakarta a részfeladatok árát, csak annyi derül ki onnan, hogy a nettó 1 milliárdos árból az anyagköltség 458 millió, a munkadíj pedig 555,3 millió forint volt....

VALÓSÁG NAGYBÁTYÁM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.31.


Balog-embertelen miniszter azt találta mondani virágos jókedvében, hogy: „Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy botránymentes éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök.” Mindeközben Farkas Flórián ellen most is több büntetőeljárás zajlik, többek között csalás, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával.

A két dolog valahogyan ellentmond egymásnak a formállogika szabályai szerint, ezért az embertelen, illetve minisztériuma kapott négy kérdést, amire nem sikerült válaszolni, illetve azt, hogy „A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség a legnagyobb hazai cigány szervezet, akik mindig szót emeltek a magyarországi cigányságért és képviselték őket.

Mint valami rosszul programozott, beszélő robot, vagy agyalágyult kisiskolás. Ugyanígy, a Czeglédy-ügyben a bíróság kimondta, hogy tizenegy károsult van nyolcszázezres tétellel, rá egy napra fideszék ezer emberről és százmillióról vakognak újra, mintha a valóság nem létezne, illetve számukra egy másik valóság világítana, ami már ontológiai probléma, nem tiszta hazugság.

Erről a valóságról azt tartják az okosok, hogy a tudatunktól függetlenül létező dolgok összessége, minden, ami valaha létezett, és minden, ami jelenleg is létezik. A valóság anyagi, tárgyilagos, független a megfigyelőtől, annak helyzetétől, független annak ismereteitől, értékítéletétől és nézeteitől is. A valóság megtapasztalásának vannak korlátai, de a megismerésére tehetünk erőfeszítéseket...

PUTYIN ZSAROLNI TUDJA A KORRUPT ORBÁNT? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.31.


- Tévednek a középjobb pártok, ha átveszik a populisták jelszavait, mert csak ők is átcsúsznak a szélsőjobbra

- Babis más, mint Orbán vagy Kaczynski, és aligha áll rá Budapest és Varsó illiberális vonalára

- Erdélyben nagy grimbusz várható jövőre, köszönhetően Orbán mesterkedéseinek
Guardian

A populizmus egyik elismert nemzetközi szakértője arra figyelmeztet, hogy tévúton jár az európai középjobb, amikor azt hiszi, hogy van ’jó’ populizmus. Mert hiába kokettálnak ezek a pártok saját lakosságuk elsőbbségének hirdetésével, hosszú távú kockázatokat rejt, ha átlendülnek a szélsőjobbra. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem professzora óv attól, hogy a radikálisok sikerei láttán a fő áram erői átvegyék a másik oldal álláspontját a bevándorlás, a multikulturalizmus ügyében. Ahogy az a legutóbb Ausztriában és Németországban is történt az emberek jogos aggályaira hivatkozva. Mert nem igaz az a kitétel, hogy ha nem tudsz legyőzni valakit, akkor állj mellé. Az osztrákoknál az opportunista csodagyerek, Kurz sikere egybeesett azzal, hogy a menekültválság enyhülése folytán a szélsőjobb mindenütt veszít támogatottságából. És igazából csak azt tudta elérni, hogy ne a Szabadságpárt álljon a következő koalíció élén.

A németeknél még áttekinthetetlenebb a kép. Pl. a CSU azok közé tartozott, akik a leghangosabbban bírálták Merkel menekültbarát politikáját, ez ügyben igencsak kiálltak Orbán Viktor mellett, aki mindenki másnál jobban elutasította Berlin befogadó álláspontját. A keresztényszociálisok azonban még több szavazót vesztettek, mint a CDU, a szélsőjobbos AfD pedig Bajorországban jobban szerepelt, mint más nyugati tartományokban. Mindez azonban nem fedi el, hogy a migráció gondot jelent igen sokak számára, nem csupán a jobboldalon. A baj ott van, hogy a populista radikálisok tekintélyes részét nem csupán a tekintélyelvűség vezérli, hanem az is, hogy elutasítja a hatalmon lévő elitet. Ezért bizalmatlan a fennálló rendet képviselő pártok ígéreteivel szemben, legyenek azok autoriterek vagy nativisták.

Az elmúlt negyedszázad egyik legfőbb tanulsága, hogy csak átmeneti sikereket hoz, ha a nagy pártok jobbra fordulnak. Csupán ideig óráig tudták árnyékba szorítani a populista szélsőségeseket, lásd a Haider-féle FPÖ-t, vagy a franciáknál Sárközyt és a Jean-Marie Le Pent. A radikálisok nem egyszerűen visszatértek, hanem még tovább tolódott jobbra a politikai spektrum. Ezért egyre nehezebb kivenni a különbséget a fő áram illetve a szélsőjobb között. Következésképpen az opció az, hogy a középjobb erői vagy hűek maradnak saját ideológiai alapjukhoz, ami persze kiváltja radikalizálódott táboruk dühét, vagy megadja utóbbiaknak, amit akarnak, viszont ez esetben maguk is szélsőjobbosak lesznek.

Der Standard

„Csak lassan a testtel!’ – mondja Paul Lendvai, miután egyesek már-már hisztérikusan hajtogatják, hogy Európában új keleti tömb van kialakulóban. A szerző megismétli, hogy Ausztriának kár lenne közelednie a Visegrádi Csoporthoz, ám Babis győzelme után megint csak felerősödtek a spekulációk a négyek vonzerejéről. Hogy mi lesz a cseh belpolitikában, azt jelenleg nehéz megjósolni. Ugyanilyen bizonytalan, hogy milyen következményekkel járnak a kijelölt kormányfő ellen folyamatban lévő nyomozások. Az elemző, aki két éve kétszer is hosszú beszélgetést folytatott négyszemközt az akkori pénzügyminiszterrel, úgy mutatja be Babist, mint aki igen becsvágyó és hataloméhes, megveti a hivatásos politikusokat és radikális, korrupcióellenes programmal törekedett a sikerre. Semmiképpen sem Orbán vagy Kaczynski, és nemigen valószínű, hogy csatlakozna a liberálisellenes, nacionalista Budapest-Varsó tengelyhez...

ORAVECZ IMRE: ÓKONTRI

ÉLET ÉS IRODALOM / PRÓZA
- SZABADPOLC
Szerző: ORAVECZ IMRE
2017.10.27.


(35.) Úgy lett, ahogy remélték. Mihály, Fáni hallgatott, és Geor­gie sem kotyogta ki, Csillagékat sikerült titokban tartani. Ott laktak velük, egy fedél alatt, részt vettek az életükben, életüknek a házban zajló részében. Hogy jelen vannak, abból a külső szemlélő mit sem észlelt. Ha a közelben szántott, vetett, szüretelt, vagy az úton ment valaki kocsival, vagy gyalog valamelyik irányban, csak azt láthatta, amit addig: Steve és háza népe éli mindennapi életét, kijönnek, bemennek, teszik a dolgukat az udvaron, a szérűn, a kertben. Semmi olyat nem műveltek tehát, ami eltért a szokásostól. Egyet kivéve. Bunkert, lefedhető gödröt ástak a kertben óvóhelynek. Ezzel viszont nem keltettek feltűnést. Úgyszólván mindenki ezt csinálta a faluban, noha nem ért többet egy lövészároknál, de abban a hitben ringatták magukat, hogy szükség esetén megvédi őket. Vagyis készültek, várták a frontot, amely még az Alföldön volt ugyan, ám bármikor ideérhetett, hiszen az oroszok már bevették Debrecent, és közeledtek a Tiszához.

Persze, ha lett volna valaki, aki gyanút fog, és módszeres megfigyelés alá vonja a tanyát, előbb-utóbb rájött volna a turpisságra, ilyen azonban szerencsére nem akadt.

A háború a maga tárgyi valóságában egyelőre csak az égen mutatkozott. Nap mint nap amerikai, angol bombázórajok húztak rajta kelet felé. Éjjel csak a hangjukat, morajukat lehetett hallani, de nappal nagy, fénylő, ezüstös testük is látható volt. Gyilkos terhükkel Eger, Miskolc vagy Kassa ellen mentek, de így, hogy békésen repültek át a Tarna-völgy, Alsó-Rácfalu felett, szépnek, szinte szerethetőnek tetszettek. A falvakat nem bombázták, de a városokban nagy pusztításokat vittek véghez, és sok volt a civil halott. Steve az udvaron ügyködvén valahányszor megpillantotta őket, megcsóválta a fejét, óhatatlanul és angolul kiszaladt a száján:

– Boys, if it’s got to be done, drop them on military objective points, not on residential areas or hospitals as you did over Eger in October.1

Ez az állapot december elejéig tartott. Akkor hirtelen, egyik napról a másikra megváltozott. Egy reggel ágyúdörgésre ébredtek. A falu felől hallatszott, és mintha a lövedékek felettük süvítettek volna el. Azt hitték, ide ért a front, és két tűz közé kerültek, bár kelet felől, Darnón túlról nem viszonozták a tüzet. Némi élelmet és vizet magukhoz véve gyorsan a bunkerba vonultak. Csillagékat is magukkal vitték, de előtte meggyőződtek róla, hogy senki sincs a környéken, aki látná, amint átszaladnak velük az udvaron. Magukra húzták a nádfedelet, és várták a folytatást.

Nem volt folytatás, kézi vagy egyéb fegyverzaj, ami gyalogság közeledésére vallott volna. Jó fél óra múltán az ágyúzás is megszűnt...

BEFOGADJUK-E A MIGRÁNSOKAT? - KRITIKAI ALAPOZÓ

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.10.28.


A bevándorlás és a migráció kérdése világszerte egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Donald Trump egyik fő kampányígérete a bevándorlást megfékező határfal volt, a tavalyi Brexit kampány is jelentős részben a migráció kérdése körül forgott. Itthon a kormánypárt csaknem minden lépését a migráció megfékezésével indokolja, elharapózó gyűlöletkampánya – amely legutóbb az őcsényi eseményekben csúcsosodott ki – politikai alapköve.

De ha félretesszük a bevándorlás kérdését övező töméntelen mennyiségű demagógiát, előítéletet, akkor mégis miféle ésszerű politikai és erkölcsi elvek mentén gondolkodhatnánk a migrációról és a bevándorlásról? Ha egy valóban értelmes társadalmi párbeszédet akarunk folytatni erről a valóban lényeges kérdésről, milyen érvekkel és ellenérvekkel dolgozhatunk? Miféle válaszok lehetségesek a kérdésre: befogadjuk-e a migránsokat vagy sem?
A kizárás joga

Gondolhatnánk, hogy a mai magyar migrációs politika, amely szerint a világ különböző tájairól Európába vándorló emberek közül nagyjából senkit nem fogadunk be, teljesen jogos: az államnak épp úgy nem kell számot adnia arról, kit és miért fogad be, ahogy nekem sem kell elszámolnom vele, kit és miért engedek vagy nem engedek be a lakásomba. Ez az én magánügyem, a migrációs politika meg a magyar emberek ügye, kívülállóknak – a menekülőktől az Európai Unióig – nincs joguk beleszólni, ez sértené az ország önredelkezését, szuverenitását.

Igen ám, csakhogy a képlet nem ilyen egyszerű. Induljunk onnan, hogy a kizárás jellemzően valamilyen módon árt annak, akit kizárnak. Ha egy ismerősöm ismerőse az én lakásomban szeretne aludni budapesti látogatása alkalmával és én ezt megtagadom, az rossz neki, fizetnie kell a szállásért. Ha egy szudáni üzletember Magyarországon akar vállalkozást indítani, de valamilyen okból nem kap vízumot, az rossz neki, nem csinálhatja, amit szeretne.

A legtöbb esetben a kizárással járó ártalom közel sem akkora, hogy az felülírná az állam jogát arra, hogy maga döntsön arról, ki jöhet be és ki nem. Vannak azonban esetek, amikor a kizárással járó ártalom sokkal nagyobb: ha egy fagyhalál szélén álló gyereket, aki bekopogtat hozzám, kizárok a lakásomból, helytelenül járok el. Az az ártalom, amit ő a kizárás miatt elszenved – a fagyhalál – mérhetetlenül nagyobb, mint az én bánatom, hogy időlegesen le kellett mondanom arról, hogy én mondjam meg, ki tartózkodik a lakásomban.

De még ilyen körülmények között is elképzelhető, hogy élnem kell a kizárás jogával. Tegyük fel, hogy egy rendkívül fertőző betegségben szenvedő valaki kopogtat, de a lakásomban már elszállásoltam harminc kisgyermekes családot, és nincs lehetőségem arra, hogy a fertőző beteget elkülönítsem. Ez egy meglehetősen tragikus helyzet, amelyben azonban a legtöbben elfogadhatónak tartjuk, ha meghozzuk azt a nehéz döntést, hogy nem áldozzuk fel a kisgyerekek életét azért, hogy a betegen segítsünk...