2021. szeptember 6., hétfő

FIDESZ TERVIRODA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző Rezeda
2021.09.06.


Gőzerővel készülve a tavaszi választásokra Orbán Viktor Kötcsén fölvázolta csapatainak a stratégiát és taktikát, amely elhozza a diadalt. „Mi győzünk, ők veszítenek” – adta meg a siker kulcsát, és, ha valaki nem értette volna, rátette a címkét, hogy ez mi a radai rosseb is: „Ez a haditerv” – mutatott rá. Névrokona pedig, ez az Orbán, de Balázs, akinek a titulusában van a végzete (a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára), minderre azt állította, hogy a gazdája „nagyon komplex, összetett és bonyolult” stratégiát vázolt fel, és mit ne mondjunk, sikerült. Nem tudjuk, melyik az inkább komplex, a „folytatjuk”, vagy ez, hogy „mi győzünk, ők veszítenek”.

De azt mégis tudjuk, hogy a hívőknek ez éppen elég, ám nekünk, akik még keressük a szavak értelmét olykor, gondot okoz, ha lufikat eregetnek gondolatok helyett. Egyébként Deutsch Tamás a győzelembe vivő biztos utat abban látja, hogy a baloldal totál esélytelen, a jobboldalnak sokat kell dolgoznia, vagy győz az esélytelen baloldal, és az esélytelen baloldalt paraszthajszál választja el a jobboldaltól. Ez a haditerv is lenyűgöző, csak az a gond vele, hogy nem kevesebb mint három logikai ellentmondás van benne, azaz, jobb volna, ha Deutsch is maradna a faéknél, mint a szobatársa a kollégiumban. Minden jel arra mutat ugyanis, hogy ennyire futja. Ez a Fidesz elképzelése a jövőről.

Ezt nevezhetnénk akár semminek is, de megvalósulásában mégis csak valami, ami pedig a NER. Akár körbe is érhettünk volna, de vannak azért még lényeges dolgok ebben, mert sajnálatosan ez az életünk. Javaink ellopva, országunk kifosztva, lezüllesztve és debilitásba hajszolva, hát mi kellhet még a boldogsághoz? Egyáltalán semmi. A Fidesz ül a bekebelezett haza romjain, egyetlen érdeke és terve a lehangoló status quo fenntartása, persze, hogy mondanivalója egyáltalán nincs. Folytatja, és győz. Az ellenoldal pediglen veszít. A kérdés csak annyi már, hogyan? Mint pedzegetik, netán a választási rendszer megbuherálásával, és a leálló szervereket is ismerjük.

Mindent ismerünk már végtelen idők óta, és a csalásokon kívül azt is tudjuk, mi lesz. Mocskolódás lesz olyan töménységben, amihez képest a mostani babazsúr, a hívők hordáinak atrocitásai következnek az ellenzék választási kampányában és gyűlésein mint már az előválasztáson is tapasztalni. Kopaszok bevetése lesz, a falusi választók megfélemlítése, a nyugdíjasok felvásárlása és a külhoni szavazók buszoztatása, hogy csak a legegyértelműbb, legáltalánosabb és leggyakoribb eszközöket említsük, ami lefedi Orbán „nagyon komplex, összetett és bonyolult” stratégiáját. Minden eszköz náluk van, és mindet meg is akarják tartani. Mindenáron...

EGYSZERRE TŰNIK VÉGTELENÜL PROFINAK ÉS HIHETETLENÜL OSTOBÁNAK AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJE

HVG360
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2021.09.06.


A Borkai Zsoltot leleplező videófelvételek szivárogtatója kínosan ügyelt arra, hogy ne hagyjon maga után semmit, ám a profinak tűnő munka közben mégis maradt olyan nyom, ami nehezen magyarázható puszta figyelmetlenséggel. Ez utóbbi Czeglédy Csaba irányába mutat. A hvg360 megszerezte a vitathatatlanul bonyolult ügy nyomozati iratait és átnézte, mire jutott a rendőrség, amikor az Ördög ügyvédje után eredt...

MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ PARANCSNOK VEZETTE KI KABULBÓL AZ UTOLSÓ KATONAI GÉPET

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.09.06.


A nemzetközi sajtó azt a kelet-európai sajátosságot elemzi, hogy a nagyvárosokban uralkodó progresszív politikai vezetés mit tud elérni vidéken. Kinek van a legnagyobb esélye megszólítani őket? Mit lehet várni a pápa budapesti látogatásától, és hol fér össze 1956 és a kabuli kimenekítés?


A progresszív közép-kelet-európai polgármesterek ugyan kihívást jelentenek a konzervatívok számára szinte mindenhol a nagyvárosokban, azonban vidéken aligha képesek változtatni a konzervatív beágyazódáson – állítja az európai digitális média vezető folyóirataként aposztrofált Social Europe szaklap.

A május végén Zágrábban megválasztott Tomislav Tomašević személyében új baloldali politikussal bővült az a kör, amelyben a liberális és Európa-párti gondolkodás a mérvadó. Veronica Anghel, a szerző azonban mindezek ellenére úgy véli, hiába vezeti ez a kör a nagyvárosokat, a vidéken annak ellenére konzervatív gondolkodásúak az emberek, hogy a baloldali gazdaságpolitika híveinek mutatkoznak. A a külföldi befektetők ugyanis a nagyvárosokban jelennek meg.

2019-ben a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel főpolgármester aláírta a Szabad Városok egyezményt, amely a polgári- és szabadságjogokat, az egymás iránti toleranciát, a sokszínűséget és a piaci gazdasági fejlődést tűzte zászlajukra, ám ezek az eszmék – a főpolgármesterek szándékai ellenére – sem képesek áttörni a vidék ingerküszöbét. Noha a vidék továbbra is a szegénységet, a kevesebb munkalehetőséget és a társadalmi leszakadást jelenti.

Ráadásul általános jelenség a nagyvárosokban, hogy a 15 év feletti lakosság 15%-a más országban született. A város-vidék ellentéte kormányzati beavatkozás illetve uniós programok nélkül aligha mérsékelhető.

A lengyel és a cseh kollégákkal való összehasonlításban Anghel megállapítja, hogy Karácsony Gergelynek van a legnagyobb esélye, hogy jelöltként valóban kihívást jelentsen a regnáló miniszterelnök számára. Sőt, továbbmegy, szerinte még az sem kizárt, hogy Magyarországon képes a progresszív szárny legyőzni a konzervatívokat.

A Washington Post arról ír, a 84 éves Ferenc pápa 12-i budapesti és aztán három napos szlovákiai útja próbája lesz annak is, hogy a július 4-i vastagbél műtéte után erőnléte, állóképessége vajon a régi lesz-e. A pápa szokásos vasárnapi áldásában a Szent Péter térre néző ablakból mondott miséjében Európa szívének nevezte térségünket és arra szólította fel híveit, jöjjenek és imádkozzanak.

Előre köszönetet mondott azoknak, akik előkészítették és megszervezték az Eucharisztikus Világkongresszust Magyarországon. Emellett tiszteletét fejezte ki azok iránt, sőt, hősöknek is nevezte őket, akik az ellenséges környezet és az üldözések ellenére meg tudták őrizni hitüket. Ezek a hőstettek segítenek Európának a mai megpróbáltatások elviselésében is a megbocsátás és az igaz hit jegyében.

A CNN megszólaltatta az Afganisztánt utoljára elhagyó katonai repülőgép parancsnokát, Alex Pelbath ezredest, aki a 18. C-17-es gépet vezette ki a kabuli reptérről, ezzel vetve véget az amerikaiak 20 éves küldetésének, leghosszabb háborújának.

A látványt, ami fogadta a megtelt gépet belülről megtekintve soha nem fogja elfelejteni, beleégett az emlékezetébe. A küldetés, hogy afgánokat menekített ki az országból, őt magát személyesen is érintette, mondta Alex Pelbath, mivel nagyszülei 56-os magyar menekültek voltak, akik először Ausztriába menekültek, majd onnan amerikai katonai géppel szállították őket – Biztonságos Mennyország művelet keretében - az Egyesült Államokba.

Pelbath a 9/11-es terrorista merénylet után diplomázott a Légi Erők Katonai Akadémiáján, és így az egész eddigi élete Afganisztán körül forgott. Beismerte, élete legnehezebb hetét élte túl a múlt héten, noha nem volt ideje a félelmeivel foglalkozni, mert annál gyorsabban kellett cselekedni.

ÚJSZERŰ MAGÁNOSÍTÁS: SAJÁTOS PRIVATIZÁCIÓKBA KEZDETT A KORMÁNY - A BEVÉTEL NÉLKÜLI ÜGYLETEK NYERTESE MÉSZÁROS LŐRINC ÉS KÖRE.

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.09.06.


A kormány az elmúlt két évben több, mint 1500 milliárd forintos állami vagyonról mondott le, azokat ingyen rakta különböző közalapítványokba, illetve kisebbségi részesedés fejében például bankholdingba. A legutóbbi akció nyomán a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó, a tőzsdén is jegyzett 4iG Nyrt. szerezheti meg az 100 százalékos állami tulajdonban lévő Antenna Hungária (AH) Zrt. többségét - jelentette be reménybéli vevő. Az AH alaptevékenységét tekintve műsorszórással, informatikai szolgáltatással foglalkozik, illetve nem elhanyagolható módon a Telenor Magyarország Zrt. 25 százalékos tulajdonosa. 2019-ig szó sem volt arról, hogy a kormány akár egy, akár több céget értékesítene az állami portfólióból. A készülő tranzakcióról az állam hallgat, a vevő, a 4iG Nyrt. adott ki közlemény.

A piac mindenesetre készpénznek vette a 4IG Nyrt. és az Antenna Hungária közös közleményét, ami szerint a felek "az állami és a magántőke egyesítésévvel" egy telekommunikációs holdingot hozzanak létre. Az Orbán-kormány az elmúlt években felfedezte az állami cégek és a magántőke együttműködésének állítólagos előnyeit, azzal az apró megszorítással, hogy a magántőke alatt túlnyomó többségben Mészáros Lőrincet, illetve a hozzá köthető pénzügyi köröket kell érteni.

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után a erőteljes reprivatizációs programot indított el, mind több területről igyekeztek kiszorítani a multikat – bankszféra, közműszolgáltatás, étkezési jegypiac, energetika –, van ahol több, van ahol kevesebb sikerrel. A reprivatizáció részeként került újra állami tulajdonba a Mol egy része, az Antenna Hungária vagy épp a Budapest Bank. A gazdaságpolitikai kurzus 2019 után változott meg, amikor is az önkormányzati választásokon először tört meg a Fidesz hatalmi hegemóniája. Az addig az állami vagyon gyarapítására, az erős állam ethoszára hivatkozó kormány megállapodást kötött a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bankkal, illetve szintén Mészáros és Vida József uralta Takarékbankkal a Magyar Bankholdig létrehozásáról. Ehhez a kormány a Bankholdingba apportálta a Budapest Bankot – vagyis privatizálta – úgy, hogy a bankholdingban az állami részesedés mértéke 30,4 százalék lett, míg a többségi tulajdoni rész felett a Mészároshoz-Vida páros érdekeltségeihez került. Megfordítva, az állam elveszítette a 200-220 milliárd forintot érő BB feletti ellenőrzést, cserébe kisebbségi részesedést kapott egy NER-Bankban. A sajátos bankprivatizációból az államnak egyetlen fillér bevétele sem származott erre csak akkor kerülhet sor, ha majd Bankholdig kisebbségi részét sikerül értékesíteni, már ha lesz rá vevő...

BUDAPEST DÍSZPOLGÁRA LETT IVÁNYI GÁBOR, A MAGYAR EVANGÉLIUMI TESTVÉRKÖZÖSSÉG VEZETŐJE

24.HU
Szerző: RUGLI TAMÁS
2021.09.05.


A kormány által évek óta vegzált lelkész azt mondta, jobb a kerék alatt lenni, mint egy lenni a kerekeknek akár csak egy küllőjével is.


A főváros díszpolgára lett Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület elnöke – jelentette be vasárnap a Facebook-oldalán Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.

A kitüntetésről szerdán döntött a fővárosi közgyűlés. Bejegyzésében Karácsony kiemelte, kötelességük kiállni Iványi Gábor és a MET mellett, már csak azért is, mert a közösségük vegzálása a főpolgármester szerint nem szól másról, kizárólag csak Orbán Viktor személyes bosszújáról.

"Márpedig ha Orbán Viktor bosszújáról van szó, akkor a fideszes kereszténydemokráciába belefér, hogy az állam aljas eszközökkel próbálja meg ellehetetleníti azokat, akik a legnemesebb küldetésért dolgoznak: az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatásáért"

– írta Karácsony, utalva arra, hogy a magyar kormány célkeresztjében régóta ott van Iványi Gábor közössége, legutóbb épp egy 190 millió forintos kiegészítő támogatást vontak meg tőlük...

A HATALOM MINDENEK FELETT ÁLLÓ ÉRDEKE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.09.06.


Orbán haditervéről: miszerint „mi győzünk, ők veszítenek” óhatatlanul az jutott eszembe, ha ők győznek, mindannyian veszítünk. Sőt, elvesztünk. Persze, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára kormánypártiként összegezheti, idézheti, deklarálhatja úgy a kötcsei Polgári Pikniken elhangzottakat - ahogy tette is a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában – „A választás leegyszerűsödött, mert a 2010 előtti Magyarországhoz való visszatérés és az elmúlt 10-11 évben sikert hozó politika között lehet 2022-ben választani. (…) Gyurcsány Ferenc DK-elnök vezetésével a baloldal „egyértelműen a 2002 és 2010 közötti kudarcos kormányzást szeretné visszahozni, ugyanazok a szakpolitikai megoldások, ugyanazok az emberek, ugyanazok a javaslatok várhatók”.


„A mi ajánlatunk az, hogy ne menjünk oda vissza, ahol akkor álltunk, ami egy gyenge és lecsúszó Magyarországot eredményezett”, hanem erősítsük meg a szövetséget a magyar politika és a magyar emberek között, és akkor az ország a következő évtizedben is a sikeres országok közé fog tartozni. De Orbán Balázsnak még kötelessége ezt mondani. Nekünk pedig az a kötelességünk, hogy meghalljuk, mennyire álságos amit mond.

Most nem mennék bele annak a taglalásába, hogy minden valamire való diktátor ott lebegteti a nép előtt a boldog jövő, jólét és Kánaán ígéretét, mint az okos paraszt a szamár előtt a rúd végére kötözött szalmacsomót, hadd higgye az oktalan állatja, hogy egyszer utoléri majd...


AMIKOR AZ OLTÁSSZKEPTIKUS TALÁLKOZIK A VÍRUSKUTATÓVAL (VIDEÓ)

TELEX
Szerzők: LENGYEL-SZABÓ PÉTER, SZILÁGYI MÁTÉ
2021.09.Nem nagyon javul Magyarországon a beoltottak aránya, sem a kampányok, sem a hétköznapi beszélgetések nem veszik rá az embereket arra, hogy beoltassák magukat. De mi lenne akkor, ha egy ilyen beszélgetésben hirtelen megjelenne egy szakértő, hogy eloszlassa egy oltásszkeptikus minden félelmét? Na, mi ezt a helyzetet valósítottuk meg: leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent Dr. Kemenesi Gábor virológus.ISKOLAKEZDÉS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.09.05.


Az Igazgyöngyben az augusztus második fele mindig az iskolakezdés támogatásáról szól. Tárgyi adománygyűjtés, iskolatáska, tolltartó, iskolaszerek, és pénzbeli támogatás is, hiszen sok dolgot vásárolnunk is kell.

Sikeres volt most is, két állandó partnerünk mellett, a Visfontis és az Ars Una mellett sok magánszemély segített, óriási mennyiségű adományt forgattunk meg most is. Felszerelt iskolatáskát adtunk 91 elsős kicsinek, a felsőbb évfolyamokon 507 gyerek indulhatott teljes táskával a segítségünkkel. E mellett 28 gyereknek segítettünk a beóvodázásban, és sok-sok kiegészítő támogatást adtunk, amibe a kollégisták utazótáskájától az informatikai eszközökig, a tornafelszerelésektől a filctollkészletekig nagyon sok minden belefért. A kiegészítő vásárlások összege a végére jócskán meghaladta az egymillió forintot, és tart még, az egyéb segítségekkel, mint pl. a gyerekszemüvegek elkészítésének támogatása, ami ilyenkor szintén felerősödik.

Érkeznek még mindig tárgyi adományok, ezeknek egy részéből csomagokat állítunk össze azoknak az iskoláknak, ahol magas a hátrányos helyzetű gyerekek aránya, hogy tanév közben is legyen mihez nyúlni, és mi is “spájzolunk el” mindenből, hogy tudjunk segíteni később is. Az iskolakezdésben így végül az idén is több mint 1200 gyereket érünk el, és ez fantasztikus. Mindez nem valósulhatott volna meg a segítőink, támogatóink nélkül, köszönet mindenkinek ezért.

Minden évben hatékonyabban tudunk segíteni, és minden évben vannak tanulságok is. Most pl., hogy év közben, a ruhaadományokból célszerű lesz kiszedni a tornaórán használható pólókat, rövidnadrágokat, mert most egyszerűen nem kaptunk a környéken eleget. A végén a kollégáim találtak egy üzletet, ahol még volt, de ott meg nem adtak számlát… Elképesztő ez is, hogy ma már ez is bevállalható. Végül otthagytuk a holmikat, de ez sem hatott. Ez is elárul valamit abból, mi van ma az országban.

A kérések folyamatosan érkeztek, mára már a közösségi média használatával ezt sikerült gördülékennyé tenni, az adatbázist júliusban nyitottuk meg, ebbe rögzítettük az adatokat, hogy hívják a gyereket, hány éves, hova jár, mit kér. Ehhez kapcsolódott, hogy elkezdtünk tájékozódni arról is, melyik településen milyen támogatást kaphatnak a szülők a beiskolázáshoz. A családi pótlék hamarabb ment, de tudjuk, ez a tartalék nélküli családoknál nagyon hiányzik majd a megélhetésből a következő hónapban.

Volt, ahol a település komoly támogatást tudott adni, óvodástól középiskolás korig emelve, egy nagyobb családban akár a 100 ezer Ft-ot is meghaladta az így kapott összeg. Volt, ahol ezt készpénzben adták, máshol iskolaszerekre lehetett levásárolni. Emellett több kisebbségi önkormányzat adott füzetcsomagot, írószereket, és itt, ahol dolgozunk, egy pályázati támogatás keretében, a Tankerület segítségével a hátrányos helyzetű gyerekek is kaptak egy alapcsomagot. Máshol az elsősök kaptak felszerelt tolltartót az önkormányzattól.

Településenként látnunk kellett ezt, hogy ne ugyanazt adjuk mi is, mert pl. füzetcsomaggal többen támogatták a családokat, iskolatáskával azonban már nem. Összehangolást most sem tapasztaltunk, tőlünk nem kérdezett az intézményrendszer semmit, és egymástól sem. Pedig az összehangolt segítség hatékonyabb lett volna, de ezt egyelőre még mindig csak mi próbáljuk.

Persze ott van az is, ami mindig felmerül, és rögvest el is hangzik: “ha egy-egy családba az iskolakezdésre ennyi támogatás befut, minek segíteni? Vásároljanak abból, amit erre a célra kapnak.”

Ez logikus is, ha nem ismerjük közelről a probléma bonyolultságát. A messziről ítélkezők ezt alapfelvetésként mondják, aztán hozzá is teszik, hogy a családi pótlékot is a gyerekekre kellene fordítani, nem másra, és aki nem tud rendesen gondoskodni a gyerekéről, az minek szül annyit, stb.

Ha csupán messziről ezeket az összegeket megnézik, tényleg fantasztikus, hogy mennyi segítséget kapnak a családok. Ha mondjuk megnézik a szülőket, akik a kicsik táskáiért feljönnek, és átlagos külsejűnek látják őket, nem rongyos a ruhájuk, nincsenek lesoványodva, nem depresszióba süllyedtek, vagyis “nem látszik rajtuk a szegénység”, ahogy az egy “rendes szegénytől” elvárható, még inkább hangot adnak annak, hogy nem kellene segíteni. Hiszen láthatóan nem arra fordítják a pénzt, amire kapják. Megoldásként pedig ott a javaslatuk is: nem kell adni nekik semmit.

Mi, akik közelről ismerjük a családokat, másképp látjuk. A tartalék nélküli családokban a befolyt pénzek mindig az alapszükségletekre fordítódnak, amiben benne vannak olyan élvezeti cikkek is, mint a cigaretta, vagy a kávé. Amire, ha van miből, költenek, ha nincs, akkor nem. De a listán mindenképp előrébb van, mint a füzetcsomag. Mert az életükben, a szocializációjukban ez van benne. Az iskola, az összes kötelezettséggel számukra valami más térben mozog, amiben sokkal könnyebben mondják ki, hogy nem tudják megvenni vagy befizetni a szükséges dolgokat, mert nincs rá való.

Ha nincs valami az iskolában, és nem tud e miatt hatékonyabb lenni a gyerek tanulása, az itt nem jelent túl sokat. Nincs összefüggés-keresés ebben. Sokkal hamarabb megvesznek valamit a gyereknek, amiért a többi csúfolja, mint azt, amit a pedagógus kér.

Nagyon nehéz ezt megérteni, sokszor nekünk is, akik már régen dolgozunk ebben a problémában. Mert közelről látjuk a szocializációs mintát a családokban, a fontosságokat, a szükségletkielégítés szintjeit és módját, a fogyasztói társadalom hatását, és azt is, hogyan, és mivel pozícionálják magukat a közösségben.

Amikor a felelősségekről van szó, mindig könnyebb a személyes, szülői felelősséget hangoztatni. Azon, hogy a szülők miért úgy viszonyulnak ehhez az egészhez, ahogy, és ebben milyen rendszerszintű felelősség van, abba már nem sokan gondolnak bele. Nem tűnődnek el azon, hogy vajon a generációs szegénységben élő szülők számára miért nincs igazán értéke a tanulásnak? Milyen megtapasztalások vannak náluk az iskoláról, ami miatt a tanulástámogatás, mint szülői magatartás nem értelmezhető? Milyen mintát kaptak ehhez ők a szüleiktől? Mire jutottak? Mit erősít meg a felnőtt életük azokból, amibe beleszülettek?

Abban, hogy a szülői generációnak milyen tudása, milyen készségei, milyen életstratégiája van, abban ott a rendszer felelőssége is. Mert nem tud formálni eleget, nem tud tényező lenni a családi mintával szemben. És ebben nemcsak az oktatás van benne, hanem minden, ami ezer szálon erősíti meg: “Ahova születtél, ott is maradsz. Az egyetlen karrier-tétel, ha van pénzed. Mindegy miből. Csak legyen.”

Nincs meg az üzenet, hogy a tanulásban megszerzett tudás az érték. A pénz az érték. A kettő összefüggését pedig ma már egyre kevésbé támasztja alá valami.

Tegyük fel, hogy nem segítünk a beiskolázásban. A pénz, amit kapnak a családok az alapszükségletekre fordítódik, igen, dohányra is és kávéra is. Iskolaszerre nem, vagy nagyon hiányosan. A gyerek bemegy az iskolába így is. Majd lesz valahogy.

Kivel szúrunk ki, ha nem segítünk? Nyilván a gyerekkel, tőle vesszük el az esélyt, neki vesszük el a kedvét, hogy már az első órán azzal szembesül, hogy neki nincs valami, ami miatt nem fog tudni úgy teljesíteni, mint akinek van. A szülőt büntetnénk, de a gyereket fogjuk. A szülőt ez hidegen hagyja. Nála is így volt, mikor gyerek volt, mégis itt van, nem?

A segítő tevékenység legnagyobb kihívása, hogyan segíthetünk a gyerekeken úgy, hogy közben ne a szülők gyermekeik számára kedvezőtlen viszonyulásait támogassuk. A programok legnagyobb hiányossága, hogy nem együtt kezeli a családot, szülőt és gyereket is, annak összes problémájával. Mindig elgondolkodtat, vajon milyen tényleges eredménye lehet az alapkompetenciák megerősítésére irányuló képzéseknek? Miben hoz változást az életükben, miközben a gyerekeik egy szegregált iskolában múlatják az időt, és ugyanolyan alapkompetenciahiányosan fejezik majd be, mint a szüleik?

Nem véletlen, hogy az Igazgyöngyben már rég kimondtuk: a következő generációért dolgozunk, de a mostanival. Mert minimum egy generáción át a szülőkkel és a gyerekekkel is dolgozni kell, hogy változás legyen.

SZABAD SZEMMEL: MERKEL MINDIG MEGVÉDI ORBÁN ÖSSZESZERELŐ ÜZEMÉT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.06.


A kancellár Németországot jól pozícionálta, de a nagyvadak között nem sok elképzelése volt.


Guardian

A kommentár azt hangsúlyozza, hogy Európának igazi vezetőre van szüksége, mert Angela Merkel csupán félszívvel vállalta a földrész irányítását. A kancellár ugyan jól szolgálta saját országa érdekeit, ám az EU számára nem volt stratégiai elképzelése – a nagyvadak világában. A lehetséges utódok azonban szintén biztonsági kűrt mutatnak be, vagyis ők is vonakodnának az unió élére állni a nemzetközi színpadon.

Miközben a világ ég, Németország szunyókál. Túlságosan is gyakran kerüli az állásfoglalást olyan kérdésekben, mint a klímaválság, az EU egységének széttöredezése, a kínai tekintélyelvűség, az USA által nyújtott biztonsági ernyő megszűnése vagy a feneketlen orosz ármánykodás.

A németek persze sajnálják, hogy megy a kancellár és ezzel a külföld is így van. Hiszen hozzáértőnek, megnyugtatónak és bizalomra érdemesnek minősül, akinek nem voltak nagy melléfogásai. Nagyra becsülik, hogy bátran válaszolt a menekültválság okozta kihívásra és jól kezelte a két rettenetes ikert, a soviniszta ogre Trumpot, illetve Putyint.

Amikor azonban kemény feltételeket kényszerített rá a déli tagokra a pénzügyi válság során, akkor csak növelte a szakadékot a kontinens két fele között és így azóta is felszálló ágban vannak az euroszkeptikus, nacionalista-populista mozgalmak.

Azzal is meg szokták vádolni, hogy a német gazdasági érdekeket előbbre valónak tartja a szolidaritásnál, valamint a demokratikus és emberi jogi értékeknél. Példa erre az elhibázott szövetség a törvényszegő, melegellenes és tekintélyelvű Orbán Viktorral az Európai Parlamentben. Mondják például hogy a magyar miniszterelnök a politikai támogatásért cserében támogatta Merkel jelöltjének, a sajnálatos módon alkalmatlan von der Leyennek a megválasztását a Bizottság élére.

Két elemző, Matthias Matthijs és R. Daniel Kelemen szerint azonban itt nem politikai összefogásról volt szó, a kancellár merkantilizmusát lehetett inkább tetten érni. Merthogy Magyarország olcsó, közeli összeszerelő üzem a német multik számára. A kancellár felismerte, mennyire előnyös a jó kétoldalú viszony a német kereskedelmi érdekek szemszögéből és ezért megvédte Orbán az uniós bírálatoktól.

Hasonlóképpen támadják, mármint hogy a profitot az elvek elé helyezi, amikor Kínáról van szó, hiszen az terjeszkedik és megszegi az emberi jogokat. Ám ez nem akadályozza a német kivitel folyamatos növelését. Ugyancsak fájó pont Oroszország, hiszen Berlin szorgalmazza az Északi Áramlat befejezését. Az USA attól tart, hogy Putyin kedvenc energiaterve fokozza Európa függőségét.

Csakhogy Merkel hiába mondja, hogy békét teremt és befolyáshoz jut, amikor barátságosan kezel diktatúrákat és autokráciákat. Ezek a kapcsolatok nem sok politikai előnyöket hoztak és aláássák az európai elveket. A kockázatkerülő német hozzáállás megakadályozta, hogy független és hiteles európai véderő jöjjön létre, aminek Moszkva és Peking alighanem örül. És hiába volt határozott a migránsválság során, máig nincs egységes uniós menedékpolitika.

Lehet, hogy a túlzott pragmatizmus az oka mindennek, a kancellár talán túl sokat viaskodik a múlt szellemeivel. De az is elképzelhető, hogy azért nem akarja irányítani a kontinens, mert a németek inkább a csendes életet kedvelik. A két legvalószínűbb örökös, Armin Laschet és Olaf Scholz a folyamatosságot hangsúlyozza.

Hogy ezek után ki fog beszélni Európa nevében, mialatt a világot egy sor viszály, a populizmus, a járvány és szegénység tépázza? Hát nem a hatástalan brüsszeli bürokrácia, az erőtlen Franciaország vagy Nagy-Britannia, amely a geopolitikai busz alá vetette magát. A stratégiailag alulteljesítő Németország ugyanakkor alszik a volánnál. Amíg csak fel nem ébred, addig a demokrácia nyomuló ellenfelei köszönik, jól vannak.

Kleine Zeitung


Az osztrák Európa-ügyi miniszter asszony úgy látja, hogy Európának kell gondoskodnia a tagállamokban a sajtószabadságról, és ha gondok jelentkeznek ezen a területen például a magyaroknál, a lengyeleknél és a szlovénoknál, akkor az EU-nak közbe kell avatkoznia. Edtstadler az Alpbachi Fórumon kifejtette, hogy a média függetlensége különösen fontos, olyannyira, hogy az Emberi Jogi Konvenció is felsorolja, a demokrácia alapfeltétele.

A Bizottság immár a 2. jogállami jelentését is kihozta, így pontos feltételrendszer alapján lehet mérni a demokrácia helyzetét. És ha az derül ki, hogy valahol bajok vannak , akkor Brüsszelnek kell lépnie az alapszerződések őreként. A jelentés hozzáteszi magyarázatként, hogy a nemzeti-konzervatív magyar, lengyel és szlovén vezetésnek a bírálók azt vetik szemére: részben saját szócsövükké tették a közmédiát, részben pedig vagy anyagi, vagy jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni a kritikus szerkesztőségeket.

Az osztrák miniszter asszony ugyanakkor nem ért egyet, hogy a témába vágó viták kapcsán kizárással fenyegessék meg az érintett országokat. Tárgyalni kell, mondta.

Süddeutsche Zeitung


Az unió illetékes biztosa arra figyelmeztet, hogy a megindult gazdasági fellendülést még derékba lőheti, ha a járvány újabb hulláma folytán ismét korlátozásokat kell elrendelni. Gentiloni szerint ez esetben még az is elképzelhető, hogy újra zavarok lesznek a nyersanyagok beszerzésénél, és megint akadozhatnak a szállítási láncok, de az infláció szintén okozhat meglepetéseket. Viszont hogy a földrész e pillanatban ilyen mértékben magához tért, azt arra vezeti vissza, hogy a kezdeti bírálatokra rácáfolva, jól sikerült az oltási kampány.

Azt is elárulta, hogy tárgyal Magyarországgal, Írországgal és Észtországgal, mivel mind a három elutasítja, hogy világméretekben írják elő a minimális vállalati nyereségadó szintjét. Azzal érvelt, hogy egyiknek sem kell aggódnia a versenyelőnyök elvesztése miatt, mert a legalacsonyabb ráta 15 százalék lenne, de például a németek és az olaszok a jövőben is jóval efölött tartanák. Azaz nem lenne egységes, annak azonban véget kell vetni, hogy az országok egymás alá ígérjenek. Egyébiránt a politikus nem tudja elképzelni, hogy ezek a kormányok tényleg ki akarnának maradni egy átfogó nemzetközi szabályozásból.

Lengyelország kapcsán elmondta, hogy a Bizottság nem csupán a jogállami aggályok miatt nem bólintott rá még a nemzeti tervre, mármint hogy Varsó miként használná fel az újjáépítési programból utalandó milliárdokat. A demokratikus normák ügyében más eljárások vannak folyamatban.

KÖTCSEI FIDESZ-LAGZI ÉS PÁPA A KANYARBAN - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB HÍRE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.09.06.


Jó reggelt! Isteni késő nyári/kora őszi idő lesz ma, 20-26 fokkal.

4 legfontosabb hírünk most

Pálinka, gulyás, gender és a tálibok - Lagzihangulatban gyűlt össze Kötcsén a NER krémje

Mit keres Ferenc pápa a Hősök terén? Elkezdődött a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus