2020. október 26., hétfő

RÁADÁS: KRESZ TV

KRESZ TV
Szerző: PETŐ ATTILA kreszprofesszor
2018-2020


Minden, ami KRESZ. Tanulj a Kreszprofesszortól látványos filmekből, jól érthető magyarázatokból. Régóta vezetőknek és KRESZ-vizsgára készülőknek egyaránt.

KINEK FOGY EL A TÜRELME?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.10.26.


„Nekünk is fogy a türelmünk” – nyilatkozta Szarka Gábor kancellár kapcsolatáról az SZFE kitartó hallgatóival, és amely mondatot már Dávid Ferenc is idézte a Hírklikk felületén. Szarka Gábort, mielőtt a kormány nem delegálta volna a színművészeti egyetem élére, nem sokan ismerték e hazában. Sem katonai, sem egyéb érdemeiről nem tudhattunk semmit. De, hát ez így van rendjén; további közel tízmillió ember előéletét sem ismerjük, és ez egészen addig így van mindenkivel, míg a sors – esetünkben Orbán Viktor – nem dob elénk egy olyan lehetőséget, amely megnyitja az utat a nyilvánosság felé. Szarka Gábornak most jött el az ideje – bár ez nem volt szükségszerű; az SZFE korábbi kancellárja például homályban maradt mindvégig. Nem állítom, hogy a kialakult helyzetben ez ugyanúgy megeshetett volna Szarka Gáborral, de lehetett volna diszkrétebb is a feladata ellátása során.


Igen ám, de Orbán Viktornak a katona kellett a színművészetisekkel vívott harc parancsnokaként. A miniszterelnök nyilván bízott abban, hogy egy volt ezredes örökké az marad; egy ilyen válság közepette is átlátja a terepet és képes úgy rendet teremteni, hogy a „vérből” ne fröccsenjen semmi a kormányra. Szarka nyilván nem annyira bölcs ember, hogy pontosan átlássa, mire használják fel, vagy ha igen, akkor azt nem is szabad minősíteni. Én egyébként inkább az előzőre hajlok, ha ugyanis kellő tudással; tapasztalattal, finomsággal lenne felvértezve, akkor – ha már elvállalta a küldetést –, nem így beszélne, cselekedne, írna, nyilatkozna. Akkor tudná, hogy egy fiatal értelmiségi csapattal, amely kellően elszánt, nem ezekkel a szavakkal kell beszélni, nem a hatalom emberét kell játszania, hanem azt a valakit, aki valóban és hitelesen a közös megoldást keresi. Azt keresi, még ha a hatalomtól azt az utasítást is kapta: Gábor, fejezd le ezeket gyorsan.

Lassan két hónapja bizonyítják a hallgatók: nem lehet őket gyorsan lefejezni. Ráadásul igyekeznek szakértőkre hagyatkozva cselekedni, olyan lépéseket tenni, amelyek még a Fidesz által gyártott törvények próbáját is kiállják, illetve, másik oldalról: pontosan feltárják, hogy a velük szemben hozott intézkedések hol lépik át a törvényes kereteket. A Fidesz kemény magja, a hajdani liberális párt alapítói, igazán magukra ismerhetnének; pontosan ezt utat járták akkoriban, még 1990 előtt, amikor a demokráciáért küzdöttek. A mai utódiaknak kezdetben nem voltak ilyen nagyra törő vágyaik, ők csak a saját autonómiájukat akarták visszakapni, amit egy huszáros rohammal a kormány elvett tőlük. Mostanra kicsit változott a helyzet; nagy a súly a demonstráló fiatalokon, és bár ezt a súlyt szívesen levetnék magukról, azt azonban már ők is érzik, hogy küzdelmük immár többről szól, vagyis ugyanarról, amiről bő húsz éve – a demokratikus jogokról. Mindenki demokratikus jogairól...

JAROSLAV FLEGR: NAPI EZER HALOTT, LEÁLL AZ ÉLET – SÚLYOS ÁRAT FIZETNEK FELKÉSZÜLETLENSÉGÜKÉRT A CSEHEK

DO TOHO BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2020.10.26.


Egy hónap múlva ezrek fognak meghalni naponta, a tanítási szezon 2021 áprilisában indulhat újra a koronavírus miatt, jósolja Jaroslav Flegr evolúciós biológus és parazitológus. A még néhány hete is őrült professzornak tartott tudóst ma már a cseh kormányhoz közeli személyek is olyan forrásnak tartják, aki időben figyelmeztetett, hogy mi fog történni ősszel Csehországban. Az elmúlt napokban több fősodratú médiát is érdekelt a professzor véleménye a cseh kormány október 13-án hozott járványügyi óvintézkedéseiről és a következő hónapokban várható koronavírus-helyzetről. Múlt hét pénteken az Economica médiaházzal együttműködő DVTV internetes tv kérdezte a professzort. A Dotoho blog a beszélgetést közszolgálati tartalma miatt lefordította magyarra.

Professzor úr, most akkor minden rendben? Ön már régóta határozottabb korlátozó intézkedések bevezetését követelte. Érez elégtételt?

Valóban fantasztikus elégtétel, csak az a baj, hogy nem tizennégy nappal hamarabb történt. Másrészt nagy kár, hogy a kormányrendelet, a sok kivétel miatt, nem más, mint egy darab papír. Hogyan lesz képes ellenőrizni az állam, hogy az emberek betartják az intézkedéseket, ha mindeközben rengeteg lehetőséget biztosítanak számukra otthonuk elhagyására? Ez az intézkedés így nem más, mint egy darab papír.

Roman Prymula egészségügyi miniszter a legfontosabb intézkedéseket kirakta a twitter-csatornájára is. Javasolta az emberek közötti érintkezés korlátozását, a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést, a kiskereskedelmi és szórakoztatóipari egységek bezárását, valamint a parkokban történő feltöltődést. Majd következett egy jó hosszú lista, hogy mik azok a helyzetek, amelyekre a fenti rendelkezések nem vonatkoznak. Ön szerint ez egy rossz megoldás?

Ez így értelmetlenség. A rendelkezéseket a kivételek végrehajthatatlanná teszik. Ráadásul a lakosság húsz százaléka nem fogadja el, amit a kormány mond. Ezért sem fog működni. Az emberek egy része szerint az intézkedések haszontalan dolgok, a kormány számukra hiteltelenné vált. Valahogy úgy képzelik el, hogy kemények vagyunk és megbírkóznak maguk is a vírussal. Pont az ellenkezőjét fogják csinálni, amit a kormány szeretne.

Mit gondol, egy ideális helyzetben hogyan kellett volna az intézkedéseket meghozni, hogy az ne csak egy darab papír legyen?

Pontosan ugyanígy, de kivételek nélkül.

Akkor nem hisz a cseh társadalomban, hogy ezeket a rendelkezéseket betartják?

Nem. Azok alapján, amit eddig idén átélhettünk, ma már nem. Amennyiben a cseh társadalom olyan fegyelmezett lenne, mint tavasszal, akkor működhetne. Csakhogy a nyár folyamán itt mindenki arról kezdett el beszélni, hogy a koronavírus nem létezik esetleg csak egy influenzácska. Különben is, mi, csehek oldottuk meg a világon a legjobban a koronavírus-válságot...

SOKAT AKAR A SZARKA...

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.10.26.


...menjünk szépen, sorba!

- Az alapítványi modell nem ördögtől való, egy lehetséges változat, ezért azt nem is kell ab ovo tagadni, elvetni. Viszont rendkívül fontos (és ebből sem a diákok, sem az oktatók nem engedhetnek), hogy a kuratórium emberei ne politikai tisztek legyenek, hanem nagy tekintélyű tanárok/színészek/rendezők és – amennyiben indokolt – művészetekre fogékony üzletemberek. Röviden: az alapítványi forma fenntartása elképzelhető, de a kurátori tisztségeket (vagy annak többségét) ne az állam által kinevezett emberek töltsék be.

- A diákok nem fogadják el a törvény, a kuratórium és a kancellár által kijelölt utat. Ha Szarka úr – legalább az interneten keresztül – követte az október 23-i vonulást és meghallgatta a beszédeket, akkor tapasztalhatta, hogy ezek a fiatalok – oktatóikkal együtt – elszántak és bölcsek. Megvan a magukhoz való eszük, és 50 nap eltelte után sem gyengültek el. Azt már csak én teszem hozzá, hogy szerintem Szarka úr nem az SZFE-ről fog nyugdíjba menni, és bízom benne, hogy hamar talál magának értelmes elfoglaltságot. Függetlenül a sztrájk és az engedetlenség hosszától, a mostani kancellár már megbukott. A szívek és az értelem fölött nincs hatalma, a tekintélyét pedig régen elvesztette.

- Meg fog tehát hátrálni a Vidnyánszky-Szarka tandem. A kormányzati boszorkánykonyhában már lázasan keresik a rendezett visszavonulás módozatait. Igen nehéz feladat elé állították a Habony-Rogán nevével fémjelzett csapatot, hiszen az új SZFE- vezetés Waterloo-ját – azaz csúfos kudarcát – nem egyszerű megszépíteni, megmagyarázni...

ELLENZÉKI ÖNKORMÁNYZATOK HIÁBA KÉRIK A KORMÁNYHIVATALTÓL, EGY FIDESZES POLITIKUS VISZONT MEGKAPTA A HELYI VÍRUSADATOKAT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.10.26.


A Hatvanonline.hu vasárnap délután közzétette a térség településeinek hivatalos járványadatait, de a cikket rövid idő után el is tüntették a lap internetes oldaláról és a Facebookról is. A cikk helyén azóta csak egy üres oldal található.

A törölt cikk a 24.hu által megszerzett szövege szerint a Heves megyei 3-as számú országgyűlési választókerület 38 települését érintő, viszonylag friss járványügyi számait tartalmazta. A helyi aktív koronavírus-fertőzöttek 42. heti számadatai Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőtől származtak, a politikus pedig Kadlott Csabától, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatójától kapta meg a statisztikát.

Az adatsorból kiderült, hogy a 38-ból 25 településén tartanak nyilván igazoltan pozitív eseteket, közülük a legtöbbet, 30-at a választókerület központjában, Hatvanban regisztrálták. 

Az adatokban egyébként nincs semmi meglepő, a meglepetést legfeljebb az okozhat, hogy Szabó Zsolt hozzájuthatott a saját körzete adataihoz.

A főváros XV. kerületének ellenzéki önkormányzat ugyanis például hiába kérte a saját lakosságát érintő információkat.

Csütörtökön írtunk arról, hogy Németh Angéla polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tiszti főorvoshoz, hogy adja ki a kerületre vonatkozó adatokat. A tiszti főorvos helyett válaszoló Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője elutasította a kérést. Sára arra hivatkozott, hogy hivatalosan már június óta nincs járványügyi vészhelyzet Magyarországon, a vonatkozó kormányrendelet pedig nem engedi, hogy vészhelyzeten kívüli időszakban kiadja az információkat.

"A vészhelyzet megszűnésével az adattovábbítás fent megjelölt jogalapja is megszűnt, így Budapest Főváros Kormányhivatala sajnos nem tud eleget tenni kérésének"

– írta Sára Botond...

BORAT ISMÉT BEMUTATJA AZ AMERIKAI RÉMÁLMOT

TELEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2020.10.25.


Több mint 20 év eltelt azóta, hogy Sacha Baron Cohen módszeresen kezdte el szivatni az embereket a kamera előtt. 2006-ban aztán nagyot robbantott a Borattal, amikor magát bajuszos kazah újságírónak álcázva parodizálta az amerikai valóságot. A következő években Cohen pihentette a karaktert, helyette új alteregókkal (Brüno, A diktátor) és projektekkel (Nyomorultak, Who is America?) próbálkozott hol kisebb, hol nagyobb sikerrel. A 2020-as év azonban pont annyira szürreális eddig, hogy a lehető legjobb pillanatot válassza Borat visszatérésének. Pont az amerikai választások előtt.


Cohen legtöbb projektje egy kaptafára épül: felvesz valamilyen alteregót, majd egészen lehetetlen, polgárpukkaszó helyzetbe hozza az alanyait, és a végén mindig van társadalmi üzenet is. A 2006-os Borat még a nagybetűs Amerikai Életre csodálkozott rá, a mostani viszont egészen konkrét politikai és társadalmi helyzetekre reflektál. Ebben Cohen, vagyis karaktere, a kazah Borat Sagdiyev posztmodern hős, aki Kazahsztán szégyeneként újra Amerikába megy fontos diplomáciai küldetésre, hogy aztán komplett idiótát csináljon a modern Egyesült Államokból. Már a film címe is szürreális: egészen pontosan így szól: “Borat utólagos mozifilm: Produkciós kenőpénz szállítása az amerikai rezsimnek a Kazahsztán egyszeri dicsőséges nemzetének hasznára.”
...

ZACHER GÁBOR: POLITIKAI ALAPON ZAJLIK A JÁRVÁNYKEZELÉS

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.10.25.


A neves toxikológus szerint komoly szigorításokra, iskolabezárásra, idősávos vásárlásra és sokkal több tesztelésre lenne szükség.

Éles kritikát fogalmazott meg a kormány óvintézkedéseivel szemben Zacher Gábor. A toxikológus az ATV Civil a pályán című műsorában arról beszélt, tudja, hogy a mérlegnek két oldala van, egyik oldalon a gazdaság, másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz. Emiatt szerinte Magyarországon szigorításokra lenne szükség.

„Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…”

- ezeket az intézkedéseket tartaná célravezetőnek a szakember, aki a járványkezelést szakmai kérdésnek tartja, ugyanakkor szerinte ez ma politikai alapon történik. A csatornának nyilatkozott Pusztai Erzsébet is...

A RENDŐRSÉG FIGYELMEN KÍVÜL HAGYTA ORBÁN KÉRÉSÉT, PEDIG A TESZTELTEK NEGYEDE MÁR KORONÁS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.10.26.


Közel minden negyedik tesztelt (a teszteltek pontosan 23,1 százaléka) koronavírus-fertőzött lett – hívta fel a figyelmet egy drámai adatra Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos, rámutatva: a pozitívak arányát 3 százalékra kellene szorítani ahhoz, hogy reális esély legyen a fertőzési lánc megszakítására. Amit a megbetegedettek és az elhunytak katasztrofális adataiban ma látunk, az a négy héttel ezelőtti folyamatok lecsapódása, nagyon sok ember súlyos állapotát és halálát meg lehetett volna előzni, ha korábban lép a kormány. A helyzet drámai, a társadalom pedig tűri, hogy semmit nem lép a kormány.


„2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett, 16 491-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 43 600 fő” – tette közzé a legfrissebb statisztikát a mai napon a kormány. Ám a legdrámaibb adatot ezúttal sem tolták a képünkbe, az csak akkor derül ki, ha valaki folyamatosan vezeti a statisztikát magának, s számolgat.

Ezt teszi immár március óta Falus Ferenc is, aki éppen ezért egy egyszerű művelettel azt is kiszámolta, hogy a ma közzétett adatokból mi látszik: az pedig, hogy bár bevezették az antigént teszteket és az állami ünnepen közel 19 ezer embert teszteltek, le, vasárnap már csak mintegy 10 ezret hajtottak végre, s a leteszteltek 23,1 százaléka bizonyult koronavírus-pozitívnak. „Azaz az összes letesztelt közel negyede elkapta a vírust, pedig 3 százalékra kellene ahhoz leszorítani ezt az arányt, hogy reális esélyünk legyen a fertőzési lánc megszakítására” – hívta fel a figyelmet a járványügyi szakértő...

EGMONT UTÁN, A SZABADSÁG FORMÁJA NÉLKÜL

1000 LEÜTÉS
Szerző: HaFr
2020.10.24.


...Értelmiségünk közös rákfenéje, hogy egyvalamitől képtelen megszabadulni, ami bármelyik oldalon álljon is, romba dönti a függetlenségét: hogy dominánsan nem az országot szolgálja (a nézőpontja nem az országé), hanem a saját törzsi idólumait. Ezek mai formája -- a Francis Bacon-féle kritikán túl -- összefoglalóan a törzsi identitása. Az akármilyen oldali közéleti értelmiség tényleges függetlenségének egyetlen bizonyítéka az országra irányuló gondolkodás (benne az élénk viták) dominanciája lenne, akár -- jobb híján -- politikai szekértáborokon belül. Ebben sehol sem vagyunk. A szabadság formája helyett a törzsi lojalitások, a megrögzöttségek és az elvárt gondolkodási sztenderdek érvényesítése ("összezárás") jelentik az értelmiségi csoportok fő gondját.

ÚJRA STREAMEL A RADNÓTI SZÍNHÁZ!

KÖNYVESMAGAZIN
Szerző: konyvesmagazin.hu
2020.10.21.


A covid miatti leállások és bizonytalanság miatt "Menj haza színházba!" jeligével élő közvítést tart a Radnóti Színház. Novemben 4-én este 7 órakor a MOLIÉRE - the passion című előadást fogják streamelni.

November 4-én, szerdán jön élőben a MOLIÈRE – the passion magyarországi bemutatója a Radnóti Színházból.

Az előadás után közönségtalálkozó lesz csak a stream nézőivel. ÉLŐben kérdezhettek az alkotóktól: Pál András (főszereplő), Garai Judit (dramaturg), Hegymegi Máté (rendező), Závada Péter (moderátor). Az alkalom egyszeri, limitált “férőhelyekkel”.

Az előadásban A mizantróp, a Don Juan, Tartuffe és A fösvény figurái, archetípusai jelennek meg. Egy grandiózus vállalkozásban a négy darabot a szerző-triumvirátus egyetlen művé gyúrta, amit zseniális fordításban Forgách András ültetett magyar nyelvre.

Szigorúan 16 éven felülieknek!

Jegyvásárlás ITT

ITT OLVASHATÓ

FREUND TAMÁS: MINDENT VISSZASZERZÜNK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2020.10.26.


Hamarosan több, az Akadémiáról tavaly leválasztott tudományos program, köztük a nyár végén minisztériumi belenyúlás miatt botrányba fulladó OTKA is visszatérhet MTA-ernyő alá – mondja Freund Tamás. A júliusban a tudóstestület elnökévé választott Széchenyi-díjas neurobiológus „lépésenként haladva” a teljes elcsatolt kutatóhálózatot is visszaszerezné, melynek mai helyzetét a lapunknak adott interjúban egy kitépett fáéhoz hasonlítja. Freund szerint az őstörténeti háború közepette az MTA-t ért támadások elfogadhatatlanok, Palkovics László miniszterrel több alapvető dologban nem ért egyet, az Orbán Viktorral tervezett találkozót viszont nem sürgeti. Nagyinterjú...

TRUMP PSZICHOLÓGUS UNOKAHÚGA FELTÁRTA, MITŐL LETT EKKORA BAROM AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKE

444.HU / HÍRDETÉS
Szerző: Promó Ottó
2020.10.26.


Mary Lee Trump igazán távol áll a nagybátyjától: a Demokrata Párttal szimpatizál, PhD-t szerzett klinikai pszichológiából, és – ahogy azt a családja elől évekig titkolta, bár nem mintha érdeklődtek volna utána – leszbikus. Sok év viszonylagos hallgatás után Mary L. Trump Túl sok és sosem elég, avagy hogyan teremtette meg a családom a világ legveszélyesebb emberét címmel könyvet írt a nagybátyjáról, Donald J. Trumpról, az USA 45. elnökéről, hogy elmagyarázza, az amerikai elnök miért lett ilyen szörnyű ember
.

Az ilyen jellegű, családi botránykönyvekben mindig fenntartásokkal kell kezelni az olvasottakat, de a világ első számú bohócának az esetében még akkor is érdemes az ilyesmire rászánni az időt, ha csak a tizede igaz. Amióta az egész világ Donald Trumpra figyel, a könyvben említett abszurd jeleneteknél jóval durvábbakat is láthattunk napi szinten, a könyvben említett, általában nem is annyira súlyos családi emlékek mégis egészen beszédesek a jellemét illetően...

SOKAN FELTESZIK A KÉRDÉST: 350 ÉLET VAGY 100 EZER MUNKAHELY A FONTOSABB

HVG / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.10.26.


Az emberek egy része úgy gondolja, túl nagy volt a tavaszi lezárás gazdasági kára az "egészségügyi előnyökhöz képest" – mondta Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban. A most megjelent Társadalmi Riport szerint az elmúlt évtizedekben komoly lehetőségeket pazarolt el az ország, az egyik legfontosabb kérdés az emberek tudásának, egészségének javítása lenne.


hvg.hu: A legfrissebb Társadalmi Riport nehéz helyzet elé állította Önöket, a járvány miatt a tanulmányok egy részének a végén szerepel, hogy az abban leírt folyamatok azóta változhattak/romlottak. Mégis, a tanulmányokból mi látszik, milyen állapotban van a magyar társadalom?

Tóth István György: A Társadalmi Riport – amelyet idén Kolosi Tamással és Szelényi Ivánnal szerkesztettünk – inkább közép- és hosszútávon nyújt áttekintést a magyar társadalom alakulásáról, és miután több adatfelvételre épül, sok témát jár körbe az összesen 26 fejezetben, nincs feltétlenül egységes sztorija.

Személy szerint azt emelném ki, hogy az emberi erőforrások gazdagítása, az emberek tudásának, egészségének javítása lenne a legfontosabb kérdés. A magyar társadalom felzárkózásában az elmúlt évtizedekben jelentős elpazarolt lehetőségek voltak, más preferenciákkal, prioritásokkal jobban haladhattunk volna mind a Visegrádi országokhoz, mind az Európai Unióhoz képest. Vannak pozitív makrogazdasági mutatók, amelyeknek viszont jól látszik a sérülékenysége a járvány alatt...

„AZ IGAZAT MONDD, NE CSAK A VALÓDIT…"

HÍRKLIKK
Szerző: KÖKÉNY MIHÁLY
2020.10.26.


A hivatalos kormányzati honlapon naponta megjelenik az új, igazolt fertőzöttek száma: a járvány kitörése óta azonosítottak, az elhunytak, a gyógyultak és a még aktív fertőzöttek, továbbá a kórházban kezeltek és az elhunytak számával együtt. A pozitív teszttel rendelkező személyek száma megyei bontásban is követhető. Sőt, a meghaltak korát és (etikailag vitathatóan) alapbetegségeit is publikálják. Mindez azonban keveset mond a lakosságnak, de a szakmának és a helyi önkormányzatoknak sem árul el eleget. Sőt, félrevezető.


Kétségtelen, hogy a helyzet romlik. Nem kicsit, nagyon. A világjárvány első hullámában több mint két teljes naptári hónapra volt szükség ahhoz, hogy 3149 új vírusos eset felhalmozódjon Magyarországon. Szombaton ezt a mennyiséget 24 óra alatt sikerült elérni.

De mielőtt hitelt adunk a bulvársajtó bombasztikus címeinek, s elborzasztó rekordokról beszélünk, a napi tesztszámot illik összevetni a pozitív esetek számával. A vasárnapi 3149 fertőzöttet csaknem 19 000 mintavételből diagnosztizálták, míg előző nap jóval kevesebb, 11971 tesztből lett 1820 pozitív. Az új esetek aránya az új mintavételeken belül alig változott: 16, illetve 15 százalék volt. Mindkét arány messze meghaladja a WHO által a kontrollált járvány mértékének elfogadott öt százalékot, tehát nálunk legalább háromszor több teszt lenne indokolt naponta. S nem vigasztaló, hogy az arány más európai országban sem kedvező – talán Németország és Dánia kivétel...

KÉNYTELEN NER-CÉGGEL FELÚJÍTTATNI A LÁNCHIDAT KARÁCSONY?

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2020.10.26.


Négyből három jelentkező a kormányoldalhoz köthető. Az esetleg túlárazás ismét tendervisszavonáshoz és a politikai harc folytatásához vezethet, miközben meglehet, a kormányközeli cégek megbízása miatt is magyarázkodnia kell a fővárosi vezetésnek.


Hónapok óta megy az üzengetés a kormány és a főváros között a Lánchíd felújításáról, a kabinet legutóbb azt közölte, biztosítja a korábban megígért hatmilliárd forintot, de kizárólag akkor, ha Budapest vállalja, hogy a híd nem lesz 18 hónapnál tovább lezárva, valamint ha már csak ez az összeg hiányzik a felújításhoz.

A vészesen elrozsdásodott híd renoválására, a Karácsony Gergely főpolgármester által levezényelendő eddigi legnagyobb beruházásra négyen tehetnek ajánlatot a közbeszerzési eljárásban október 28-áig:

- az A-Híd Építő Zrt.,

- a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt.,

- az SDD Konzorcium (Dömper Kft., Subterra-Raab Kft., Pannon-Doprastav Kft.),

- és a Strabag Általános Építő Kft.

A piacon úgy tudják, a verseny többesélyes többesélyes, és mind a négy jelentkező képes is a feladat megoldására.

Közülük hármat a kormányhoz közeliként könyvelnek el, de az osztrák tulajdonú Strabag sem tekinthető esélytelennek. Utóbbi, a NER érkezéséig piacvezető mélyépítő az utóbbi években inkább az alvállalkozói sorba szorult vissza, ám a tavalyi 68 milliárd forintos árbevétele és 3 milliárdos adózott eredménye alapján nem mondhatjuk, hogy partvonalra került...

A VÍGSZÍNHÁZBAN TÖRTÉNT HATALMI VISSZAÉLÉSEK „KIVIZSGÁLÁSA” UTÁNI KÍNOS HALLGATÁSRÓL

MÉRCE
Szerző: PROICS LILLA
2020.10.26.


Ami nyomja szívét, azt kimondja a száj,
Ha mégse szabad, befelé kiabál.
(A kaposvári Marat/Sade c. előadásból, amit Eörsi István fordító, dramaturg szövegével játszottak – az 1982-es vígszínházi vendégjátékon is)


Idén márciusban harmadszorra is megpályázta a Vígszínház igazgatói posztját az intézményt 2009 óta vezető Eszenyi Enikő. A kilenctagú Színházművészeti Bizottság annak ellenére javasolta Eszenyi folytatólagos megbízását a fenntartó fővárosnak, hogy a színház számos korábbi és jelenlegi dolgozója is súlyos visszaéléssel, abúzussal vádolta meg a sajtóban.

Csaknem hét hónap telt el Eszenyi kényszerű lemondása, és a Vígszínház dolgozóinak, munkatársainak a szakmában példátlanul tömeges kiállása óta, azaz a főváros új vezetésének bőséggel volt ideje arra, hogy méltányos vagy legalábbis erre törekvő eljárást folytasson az ügyben.

Hét hónappal a történtek után azonban még azt is nehéz kideríteni, mi és hogyan történt valójában, a felelősök fáznak a nyilatkozatoktól és a nyilvánosságtól, és a fenntartó főváros is elszalasztotta a lehetőséget, hogy rendszerszintű előrelépés történjen az ügyben...ÁTNÉZTÜK A PÉCSI ELIOS-ÜGY AKTÁJÁT: PÁVA ZSOLT FIDESZES POLGÁRMESTER VOLT A PROJEKT SZEKÉRTOLÓJA

ÁTLÁTSZÓ / ELIOS-ÜGY
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.10.26.


A Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület közadatigénylésben kérte ki az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, hogy megtudják, miként nyerte el a közel egymilliárdos megbízást az Elios. A közel 150 megabájtot kitevő iratanyagba az Átlátszó is betekinthetett: a vaskos dosszié tartalmazza a cég ajánlatát, Tiborcz István nevét, az önkormányzati döntéseket, az elszámolásokat és az ügyben nyomozó rendőrség pecsétjeit is. Az is kiderül belőle, hogy a projektet Páva Zsolt volt fideszes polgármester javasolta a közgyűlésnek, és annyira elégedett volt az eredménnyel, hogy második ütemet is rendelt kormányzati jóváhagyással.


Számos magyarországi településsel ellentétben Pécsen nem uniós forrásból korszerűsítette a közvilágítást az Elios, ezért ezt a projektet nem vizsgálta az Európai Unió Csalás Elleni Ügynöksége (OLAF). Amazokban aztán hiába állapították meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vejének volt cége, az Elios Zrt. súlyos szabálytalanságokat követett el több tucat uniós finanszírozású közvilágítás-korszerűsítési projektben, a magyar nyomozó hatóságok rendre megszüntették a nyomozást az ügyekben, az unió helyett pedig végül a magyar adófizetők állták a 40 millió eurós számlát...

MŰEMLÉKEKET ELTAPOSÓ LAKÓ- ÉS IRODANEGYED SZÜLETHET A VÁROSLIGET KÖZELÉBEN

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2020.10.25.


Mauthner Ödön egykor világhírű magkereskedése, a fővárosi tejellátás központja, illetve a lóvasutat, villamosokat és trolibuszokat is látott Damjanich utcai épületek egyszerre alakulhatnak át valami olyanná, amire Budapesten korábban még nem volt példa
.

Az elmúlt években a főváros képe számtalan ponton átalakult, ezeknek pedig nem csak a foghíjtelkek beépítése, de a helyi vagy műemléki védettséget élvező épületeket érintő bontások, vagy épp átalakulások is fontos részét képezték. Ezek a döntések többségükben egyáltalán nem voltak szerencsések – ehhez elég csak a lebontott, majd visszaépített Király utca 40., a lassan öszvérré váló Baross utca 40. vagy az üveg- és vasbeton csodára cserélt Paulay Ede utca 52. megvalósult példáira gondolnunk –, hiszen a projektek az épített örökség egy-egy önmagukban sokszor nem feltétlenül értékes, tágabb környezetüket vizsgálva azonban pótolhatatlan veszteséget jelentő tagját iktatták ki a városképből.

A folyamat a koronavírus-járvány alatt sem állt meg: néhány nappal ezelőtt hosszú cikkben számoltunk be a hosszú évek óta üresen álló Lónyay utca 26. esetéről, aminek tereit a ferencvárosi önkormányzat az elmúlt két évtizedben számos alkalommal próbálta meg újra életre kelteni, ezekhez azonban vagy a pénz, vagy a lendület hiányzott. A kerület 2016-ra végül az áron aluli eladás mellett döntött. A furcsán pontos időzítéssel, a vásárlás érdekében létrehozott Lónyay Property a következő évben a lengyel, német és cseh ingatlanokat tulajdonló Zeitgeist Asset Management két vezéréhez, Sebastian Junghänelhez és Ulm Peter Noackhoz került, akiket egy német nyugdíjalap kért fel arra, hogy

olyan, prémiumkategóriás lakásokat alakítsanak ki benne, amelyek megőrzik a történelmi értékeket,

miután a hátsó udvar, illetve azt körülvevő lakások még az idén nyom nélkül eltűnnek...

HONVÁGY 25 ÉV UTÁN IS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.10.26.


Az ember azt gondolná, közel negyedszázad után külföldön élve nincs már az embernek honvágya. Mint Csilla története is mutatja, ez nincs így. Egy sztori, ami 1996-ban kezdődött és még ma is tart.


„Gondoltam, én is megírom a történetem, meg hogy hogyan érzek ezzel a külföldi élettel kapcsolatban.

Tizenkilenc évesen jöttem ki egy dél-angliai faluba au-pairkedni, ennek már 24 éve. Amerika lett volna a következő állomás, de az élet közbeszólt, ismerkedés, aztán házasság (angol fiúval), pár év múlva két gyerkőc is született. Most már kutyus is van pár éve, ház, munka – az élet ide köt.

A kezdet nehéz volt, ugyanakkor kaland is, így visszanézve. Amikor kijöttem, még nem nagyon volt fiatalként más lehetőség, mint az au-pairkedés, én egy jómódú, felső középosztálybeli angol családhoz kerültem.

Egy négyéves kislányra kellett vigyáznom, vacsoráztatni, játszatni, vinni iskolába, játszó klubokba. Ez a kislány mára egy 28 éves hölgy és Londonban él, sikeres karrierje van. A mai napig jó a kapcsolatunk, akárcsak anyukával és apukával...

EZEK A LEGGAZDAGABB MAGYAR TELEPÜLÉSEK - AZ EURÓPAI ÁTLAGNÁL JOBBAN CSÖKKENT NÁLUNK A VÁSÁRLÓERŐ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.10.26.


A leggazdagabb ötezer főnél nagyobb települések (Budapestet persze leszámítva) tízes listájára az idén – a tavalyihoz képest kilenc helyet ugorva – újonnan felkerült Tiszaújváros. Az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelem a hazai átlag – ami nemzetközi összevetésben nem túl sok – másfélszerese az élen végző Ürömben.


Magyarországon az idén a tavalyihoz képest 7,3 százalékkal, 7416 euróról 6871 euróra csökkent a vásárlóerő – derült ki a GfK legfrissebb nemzetközi tanulmányából. Az egy főre jutó magyar jövedelem minden megyében alacsonyabb lett az előző évinél. A legnagyobb visszaesés Győr-Moson-Sopron és Pest megyékben lett. A vásárlóerő ezeken a területeken fejenként 753, illetve 751 euróval csökkent 2019-hez képest. A megyék tízes rangsorát továbbra is Budapest vezeti az egy főre jutó 8627 euró éves vásárlóerővel. Ez az érték bő negyedével magasabb az országos átlagnál, ám az európai átlagnál még mindig 38 százalékkal kevesebb.

Egy átlagos európai polgárnak 2020-ban az előző évhez képest 773 euróval kevesebb, azaz 13894 euró áll rendelkezésére elkölthető jövedelemként. Ez a magyarnál csekélyebb, mintegy 5,3 százalékos csökkenés.Az egy főre jutó 64240 eurós vásárlóerejével Liechtenstein idén újra az élen végzett. Ez az összeg messze meghaladja a bármely más országban mértet, és egyben az európai átlag 4,6-szorosára rúg. 41998 euróval Svájc - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is a második helyen áll, Luxemburg pedig 34119 euróval ismét a harmadik helyre került. A tízes listára Finnországot kiütve 21 ezer fejenként eurós értékkel bekerült Írország...

AZ ÁLLAM SZOLGÁLATÁRA ESKÜSZÜNK, ESKÜSZÜNK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2020.10.22.


Mészáros Lőrinc válóperének tárgyalásakor a Budai Központi Kerületi
 
Bíróság egész 
épületét – a be- és kilépést még az ott dolgozó hivatalos személyek és az idézettek számára is megtiltva – teljesen lezártákméghozzá egy nem közszereplőnem védett hivatalos személy, egy magánszemély ügye miatt – írja Arató Gergely képviselő (DK) a házelnökhöz intézett beadványában. – Milyen alapon?, teszi fel a kérdést, hozzáfűzve, hogy szerinte mindez sérti az Alaptörvény XXVII. cikkében rögzített mozgásszabadság alapelvét, továbbá felvetheti a Btk. 194. §-ában szabályozott személyi szabadság megsértése bűncselekmény elkövetésének gyanúját is. Meg még sok más egyebet.

A probléma lényege abban áll, hogy a válófélben levő érdemdús felcsúti ezermester társadalmi pozíciója tisztázatlan. Mondhatnánk egyszerűen vállalkozónak, csak hát a legfőbb gázszerelő köztudomásúlag uralkodónk bizalmát, sőt barátságát élvezi, ehhez pedig nyilvánvalóan szuperhumán lelki-erkölcsi kvalitásokkal kell bírnia. Ehhez jön még amaz ismert körülmény, mely szerint hozzá hasonlítható gazdasági fenomént, olyat, aki a cégének az árbevételét tíz év alatt az ezerszeresére lett volna képes növelni, soha korábban nem hordott a hátán a magyar ugar, de a földkerekség se nagyon.

Adva van tehát egy félisteni szubjektum, aki nyilvánvalóan megkülönböztetett bánásmódra tarthat igényt, és ezt láthatólag meg is kapja. A gond az, hogy informálisan kapja meg, ahogy a taxisofőr a borravalót, nem pedig úgy, mint ami neki a kozmosz örök és megmásíthatatlan törvényei szerint egyértelműen kijár. Tovább súlyosbítja a problémát az a körülmény, hogy a felcsúti gázszerelő e tekintetben nincs egyedül. Uralkodónk nagy létszámú udvartartásának valamennyi tagját megilletik bizonyos előjogok, csakhogy ebből most még semmi sincs kodifikálva, így aztán nem tudható, hogy melyiküknek mit kell kapnia. Mindez kínos bizonytalanságot szül, ergo nem tartható fenn a végtelenségig, kiváltképp nem egy olyan illiberális, tehát a kristályrácshoz hasonló szerkezetű társadalomban, amilyet uralkodónk épített fel valamennyiünk legnagyobb örömére.

Ha ezt sikerült belátnunk, akkor a megoldás már önként adódik. Adományozzon uralkodónk az arra érdemeseknek grófi és bárói címeket, vagyont nem kell mellékelnie hozzá, azt ugyanis már megkapták. A nemesi előjogok kerüljenek be az Alaptörvénybe, az amúgy is csupa szamárságból van összerakva, pár oldalnyi plusz fel se tűnik. Törvényes akadálya ennek nincs, uralkodónk Horthyval ellentétben sohase mondott le a királyi előjogokról, amelyek körébe a nemesi címek adományozása is tartozott, fiskális okoskodás pedig kizárva...

ITT OLVASHATÓ


ISKOLAI ERŐSZAKBÓL ISKOLÁN KÍVÜLI ERŐSZAK LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.10.25.


Szép estét mindenkinek! Tegyük félre egy kicsit a koronovírust, mert úgy hiszem, hogy már mindenkinek elege van belőle. Beszéljünk egy kicsit az iskolaőrségről és annak eredményeiről. A 444 egy cikkben összefoglalta azt, amit eddig lehet tudni annak sikerességéről, noha abban semmi olyan nem szerepelt, amire nem lehetett volna számítani már annak bevezetése idején. Ugyan az iskolaőröknek egyes helyeken van valamiféle elrettentő szerepük, de a problémát nem oldják meg, hiszen ezen viták, verekedések és támadások nem oldhatóak meg csupán azzal, ha egy iskolaőr oldalép és megállítja az elkövetőt. Minden hasonló esetnek megvan a magyarázata, a háttérben meghúzódó – ezúttal nem Gyurcsány-szál – és sokszor mélyen gyökerező probléma. Ez a probléma lehet frusztráció, gondok a családban vagy magukkal hozott viselkedészavarok. Ezek egyikét sem tudja egy iskolaőr megoldani, de nem is ez a feladatuk.

Ezeket a problémákat akkor lehetne megoldani, de legalábbis lehetne javítani a helyzeten, ha egy iskolapszichológus, az osztályfőnök és adott esetben egy családsegítő is tevékenykedne az adott ügyekben. Ezek a szakemberek megtalálhatnák az agresszió kiváltóját, megpróbálhatnának segítséget nyújtani, ami hosszú távon akár megoldást is hozhat. Igen ám, de ehhez pénzügyi forrásokra és szakemberekre is szükség lenne, nem beszélve a logisztikáról és egy jól kidolgozott tervről. Mégis csak egyszerűbb egy volt rendőrt beöltöztetni iskolaőr egyenruhába, hogy aztán ő intézkedjen. Olcsóbb, nem kell szakembereket külön kiképezni, nem kell a stratégiával és a logisztikával törődni. És még csak azt sem lehet mondani, hogy nincs látszatja a dolognak, hiszen több ember elmondása szerint is kezd kiszorulni az iskola falai közül az erőszak egyes helyeken.

Csak hogy attól még, hogy az erőszak kiszorul, nem azt jelenti hogy el is tűnik. A kiszorulás azt jelenti, hogy más helyekre tevődik át, ahol talán még veszélyesebbek is az ilyen esetek, hiszen egy buszmegállóban vagy egy parkolóban nincsenek ott a diáktársak vagy a tanárok, hogy egy esetleges konfliktus idején a megtámadott fél segítségére siessenek. Egy támadás sokkal súlyosabbá fajulhat, hiszen ha nincs ott, aki határt szabjon ezeknek, akkor addig tart, ameddig a támadó úgy nem gondolja, hogy elérte a célját. Nem beszélhetünk – még – halálos verekedésről vagy öngyilkosságba torkolló bullyingról, de nem kizárható, hogy a közeljövőben ez is elő fog fordulni. Ez nem az iskolaőrök hibája, hanem azoké, akik csak a látszatmegoldást tartják fontosnak, de a gyermekek valódi védelmét már nem...

45 PERCEN ÁT VITATKOZTAK EURÓPA VEZETŐI ORBÁNNAL A "GENDER" SZÓRÓL

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2020.10.26.


Az EU-s csúcstalálkozók zárt ajtók mögött zajlanak, és néha annyira komolyan veszik a titkolózást, hogy a tagállamok vezetői még a mobiljaikat se vihetik be a terembe – a legutóbbi, október 15-16-án tartott tanácskozáson is volt ilyen szakasz, amikor a Brexitről volt szó. A titkolózás ellenére mindig szivárognak ki információk arról, hogy miről volt szó, ki mit képviselt, de nyilvános jegyzőkönyv sosincs. Csak a „tanácsi következtetések” nevű dokumentumot adják ki a végén, és a viták sokszor ennek aprólékos szövegezésén mennek.

Éppen ezért számít különleges alkalomnak, hogy egy részletes beszámolóhoz jutottunk az októberi csúcson történtekről, amelynek második napján, 16-án délelőtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt a vita egyik főszereplője.

Addigra túl voltak az állam- és kormányfők a három legkeményebb témán: a Brexiten, a klímaváltozás elleni küzdelem 2030-as vállalásain, és a járványhelyzet megvitatásán. A pénteki tárgyalások elsősorban külpolitikáról szóltak, például a decemberre tervezett Európai Unió - Afrikai Unió csúcstalálkozó előkészítéséről. Néhány pontban össze kellett foglalni, hogy mit vár az EU a találkozótól. Sima ügynek tűnt ez a rész, az erről szóló szöveget a tagállamok brüsszeli követei már előre megtárgyalták. Mégis komoly vita lett két szó miatt, és végül jóval több időt töltöttek az afrikai szerződés megvitatásával, mint például a belarusz helyzet értékelésével...

VÍRUS IDE, VÍRUS ODA, A FOCI NEM ÁLLHAT MEG - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.10.26.


Tombol a járvány, veszélyben a gazdaság, közben a foci zavartalanul folyik Magyarországon. Trump ugyan nem Hitler, de félelmetes, ami Amerikában történik. Nemzetközi lapszemle.


A Financial Times volt budapesti tudósítójának blogjában, a Perspective Budapest blogban a Covid-19 legfrissebb magyar adatainak értékeléséről olvashatunk. Például, hogy tavasszal két hónap alatt értünk el olyan fertőzöttségi mutatót, mint most szombaton egy nap alatt, hisz 24 óra során a 3000-es küszöböt is megugrotta Magyarország. S 50%-kal nőtt a fertőzések száma az egy héttel korábbi adatokhoz képest is. Kunszentmiklóson legalább 80 család van karanténban, a helyzet hasonlóan rossz máshol is, s még élünk! – számolnak be barátai a szerzőnek, Kester Eddynek. Aki nem csodálkozik azon sem, amikor azt írják ismerősei, a hivatalos adatoknál a valós helyzet sokkalta rosszabb lehet. S azon sem csodálkozik, hogy a múlt héten a Fradi - Újpest meccsen 16 ezren lehettek. Foci must go on – írja, noha ő valóban nem focirajongó, de úgy látja, bármi is történjék, a focinak, mint a shownak, mennie kell! Ám újabb aggály: a gazdaságnak is mennie kellene, márpedig ennyi beteggel aligha fog. A maszkviselés ugyanis kevés, a távolságtartás legalább ilyen fontos. Nem mellesleg az egyre romló magyar adatok kivétel nélkül szerepelnek csaknem minden, ezzel foglalkozó nemzetközi anyagban.

"Amerika elvesztette emberi arcát" Trump elnöksége idején

Erika Jacoby, azaz Jákobi Erika gyerekként tapasztalta meg a 30-40-es években, mit jelent zsidónak lenni Magyarországon. A USA Today, illetve a Delaware News portálon megjelent cikkben a 92 éves magyar Holokauszt túlélő nemcsak arról beszélt az őt kérdezőnek, hogyan verték meg a bátyját, vagy vágták le erőszakkal a nagyapja szakállát és miért nem mehetett vasárnaponként a Városligetbe csak azért, mert pusztán a jelenléte provokációnak számított. 44-ben Auschwitzba került, de túlélte és onnan már csak pár év választotta el attól, hogy álmai földjére, Amerikába kerülhessen. Azt hitte, ez tényleg a földi paradicsom, mindaddig, amíg Trump nem került hatalomra. Elnöksége óta egyre több hasonlóságot vélt felfedezni az akkori Magyarországgal. Ugyan úgy fogalmaz, nem akarja ő Amerikát a 40-es évek Európájához hasonlítani, akárcsak Trumpot sem Hitlerhez. Ám amikor Trump kiváló embereknek nevezte a Charlotesville-ben menetelő nácikat, amikor nem ítélte el a rasszizmust, amikor gyűlöletbeszéde és idegengyűlölete táptalaja lett a félelemnek és a félelmetes cselekedeteknek, s amikor a Bibliát úgy lengette a kezében, mint egy harcos a fegyverét, nos, azóta nem tud nyugodtan aludni. Épp úgy, mint kislány korában és a háború idején. Mert tudja, mit jelent az, amikor a hadsereget a saját népe ellen veti be az ország vezetője, és azt is, amikor nyíltan, kérkedve viselnek fegyvereket az utcán. Erika úgy látja, Amerika elvesztette méltóságát és emberi arcát, s ezért Trumpot teszi felelőssé. A véleménycikket Erika félelmeiről a Delaware-i Jogtudományi Egyetem professzora, Alan Garfield írta.

Nyilatkozat az abortusz elítéléséről

Magyarország is csatlakozott ahhoz, az amerikai külügyminiszter által kezdeményezett, ún. Genfi Nyilatkozathoz, amely az ENSZ 30 más országával (például Indonézia, Brazília, Egyiptom, Uganda) egyetemben az abortuszt elítélve a fogantatástól való élet, a hagyományos családfogalom és az egyetemes egészségügyi ellátás mellett tesz hitet – tudtuk meg a Kentucky Today összefoglalójából. A Mike Pompeo nevével fémjelzett Nyilatkozat tulajdonképpen üzenet az ENSZ-nek, hogy minden ország maga dönthessen az ilyen ügyekben, és a külügyminiszter ehhez egyébként azt is hozzátette, hogy nincs olyan nemzetközi megállapodás, amely az abortuszt megtiltaná, illetve deklarálná, hogy az élet a fogantatással veszi kezdetét. Ez a nyilatkozat tehát történelmi léptékű, és ernyője alá legalább 1,6 milliárd ember tartozik.

Szijjártó tovább feszíti a húrt Ukrajnával

A magyar külügyminiszter a „Magyarok Ukrajnáért Párt”-ért illetve Beregszász polgármesteréért kampányolt a választás napján - adta hírül az Ukrinform. Az Európai Szolidaritás Párt képviselője jelezte is Szijjártó Péter kampányát az ukrán külügyminisztériumnak, azonnali reagálást követelve. Nem sokkal ezután a külügyminisztérium a honlapján kiadott egy közleményt, miszerint Szijjártó kampánya az ukrán választásokba való közvetlen beavatkozást jelenti, és példátlannak tartja ezt a cselekedetet egy európai uniós ország külügyminiszterétől.

Az SZFE melletti tüntetés világszerte téma

A Deutsche Wellétől kezdve a France 24-en át a Reutersig számos hírügynökség és sajtóorgánum számolt be az október 23-i budapesti tüntetésről, amelyen – mint írják, több mint 10 ezer ember vett részt, hogy tiltakozzanak az SZFE autonómiájának megszüntetése ellen.

SZÉLSŐJOBBOLDALI TÜNTETÉS, FELGYÚJTOTT VÍRUSKUTATÓ INTÉZET, ELSZABADULT JÁRVÁNY: KORONAVÍRUS-ÖSSZEFOGLALÓ VASÁRNAP

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2020.10.25.


Magyarországon cikkünk írásának napján 3149 újabb koronavírus-fertőzést mutattak ki a hatóságok, így 59 247 főre bővült az azonosított fertőzöttek száma. 35-en elhunytak, így az összes eddigi halálos áldozat 1425, 16242 fő pedig meggyógyult a betegségből a járvány kezdete óta.


Tüntetések, vandalizmus sokfelé

Varsóban és Rómában is összecsaptak vasárnap a járványügyi korlátozások miatt felhergelődött tüntetők a rendőrséggel, Berlinben mintegy kétezren demonstráltak hasonló okokból.

Az olasz fővárosban vasárnapra virradó éjjel tartott erőszakos utcai megmozdulást a neonáci Új Erő csoport, amelynek tagjai nemzetiszínű tűzijátékot gyújtottak éjfélkor, majd rárontottak a rendőrökre. Többen megsebesültek, és mintegy 10 embert őrizetbe vettek az olasz hatóságok...

SZABAD SZEMMEL - VESZÉLYBE SODORHATJA AZ EU-T A KETTŐS MÉRCE ALKALMAZÁSA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.10.26.


FT


Nem hangzik túl jól az EU jövője szempontjából, hogy a szervezet kettős mércét alkalmaz a korrupció kapcsán, jóllehet a jelenség mindennél nagyobb veszélyt jelent az unió számára. Ezt emeli ki az elemzés annak kapcsán, hogy az európai kereszténydemokraták, a CDU-val az élen, szemet hunynak a bolgár kormánypárt módszeres anyagi visszaélései fölött, miközben Brüsszel és több nyugati kormány Magyarországot és Lengyelországot elmarasztalja a jogállam megsértése miatt.

De hát a bolgár kormányfő tudatosan igyekszik megőrizni Merkel kegyeit és a kancellár díjazza Boriszovnak, hogy az arról győzködi Erdogant: tegyen eleget a 4 évvel ezelőtt kötött szerződésnek és ne engedje át országán az Európába tartó menekülteket. Azon kívül a Néppártnak minden voks úgy kell Strasbourgban, mint egy falat kenyér, mert továbbra is a legfőbb tényező kíván lenni a Parlamentben.

Ebből fakadt azután a múlt héten, hogy az EPP-képviselők nagy többsége sikertelenül ugyan, de megpróbálta meggátolni annak az indítványnak az elfogadását, amely elmarasztalta Bulgáriát a korrupcióért és a demokratikus elvek visszaszorításáért. El lehet képzelni, hogy a gesztus miként érintette azokat, akik immár jó 100 napja tüntetéseken tiltakoznak a bolgár fővárosban és más nagy településeken a nepotizmus ellen.

Pedig a State Department legutóbbi jelentése járványosnak minősítette a bulgáriai korrupciót, főleg az infrastruktúra és az energetika fejlesztését célzó beruházásoknál. Egy bolgár tanulmány szerint az ilyen közbeszerzések jó 35 %-nál lehet tetten érni az umbuldát. A Transparency International szerint a nyilvános pályázatok tisztasága egyetlen más uniós országban sem hagy maga után annyi kívánnivalót, mint a bolgároknál.

De hát náluk a mutyizás nagyban megy már 1989 óta. A politika, az államapparátus és az üzleti körök összefonódása folytán zavaros hálózat alakult ki, de oly mértékben, hogy az sokszor még a jog tisztességes alkalmazását is lehetetlenné teszi. Több északi ország viszont azt akarja, hogy az EU ne engedje megszegni a jogállam elveket, mert különben csak még jobban megerősödik a „kéz-kezet-mos”-rendszer. Éppen akkor, amikor Brüsszel hatalmas pénzt osztana szét a segélycsomag, illetve az új költségvetés útján.

Viszont ha az európai közvélemény szembefordul a készülő támogatásokkal, akkor annak igencsak meginná a levét a tervezett szorosabb uniós együttműködés. Vagyis a korrupció ezután is hatalmas fenyegetés marad.

Guardian

A vezércikk arra szólítja fel az uniót, hogy az cselekedjen, mivel a lengyel abortusztörvény drákói megszigorítása miatt támadás érte a nők jogait az egyik tagállamban. Merthogy mostantól kezdve a magzatelhajtás csak kivételes esetekben lehetséges, ezért minden évben sok ezer lengyel lány és asszony kényszerül majd ilyen célból külföldre utazni.

Az állásfoglalás erkölcsi ocsmányságnak minősíti az új szabályozást, amely csak úgy ment át, hogy a PiS telerakta saját embereivel az illetékes bíróságot, így az a kívánt eredményt szállította a hatalomnak. Megjegyzi, hogy az ilyesmi ma már sajnálatos módon egyáltalán nem számít kivételesnek Lengyelországban, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozása miatt vitában áll a Bizottsággal. Brüsszel azonban idáig képtelen volt jobb belátásra bírni Varsót, sőt, az már azzal fenyegetőzik, hogy lyukra futtatja mind a következő költségvetést, mint a gazdasági mentőcsomagot.

Az EU első jogállami jelentése pár hete alaposan elmarasztalta Magyarországot és Lengyelországot. Ugyanakkor több EP-képviselő és kormány is azt szeretné, ha megvonnák a közösségi támogatást, ha a lengyel vezetés nem tér jobb belátásra a demokratikus szabályok tiszteletben tartása ügyében. Sőt, az európai közvélemény nagy része is szorgalmazza a jogállami mechanizmust.

Kaczynski azonban azt válaszolta, hogy nem engedi megsérteni az ország szuverenitását, ami jól mutatja, miként torzítja el a dolgokat, miközben megveti a demokrácia és a jog előírásait. A nők érdekében Brüsszelnek meg kell állítania a lengyel kormányt. Annál is inkább, mert a minap az USA és 31, hasonlóan illiberális, illetve tekintélyelvű rezsim, köztük Lengyelország, abortuszellenes nyilatkozatot tett közzé. Ezek a kormányok egytől egyik túlnyomórészt férfiakból állnak és elnyomják a nőket.

FT

A lengyel vezetés be akarja kebelezni a független sajtó javarészét a következő három évben, de ha tényleg rászánja magát erre, akkor Pandora szelencéjét nyitja ki. Az ellenzék szerint a regionális lapokat leszámítva szó sincs arról, amit a PiS állít, hogy ti. csupán néhány kézben volnának a kulcsfontosságú orgánumok. Azaz itt inkább a független újságírás elfojtása a cél, ahogyan az Magyarországon történt.

Persze a kormánynak nem lesz könnyű keresztülvinnie a tervét, mert az elképzelés beleütközik az uniós jogba. Azon kívül az USA, a lengyel kormánypárt legfőbb szövetségese már jelezte, hogy nem hagyja sérülni az amerikai médiapiaci érdekeket. Márpedig Kaczynskinak leginkább a TVN-re, a tengerentúli Discovery csoport tulajdonában lévő tévécsatornára fáj a foga. Ám a szakma vezetői félnek, hogy a hatalom, ha nem is törvénnyel, de más úton-módon nyomás alá helyezi az önálló sajtót. Pl. az állami hirdetések megvonásával, vagy a szabályozás módosításával.

Egy bennfentes azt mondja, hogy a módszert Magyarország szolgáltatja, de nem kizárt, hogy a lengyeleknél nem „közeli” üzletemberek, hanem állami cégek vásárolják fel a szerkesztőségeket. Ugyanakkor a külföldi befektetőket felzaklatta az ügy, mert attól tartanak, hogy a meghirdetett visszalengyelesítési hullám nem korlátozódik a sajtóra. Úgy vélik, hogy már a sajtó tulajdonviszonyainak átrendezése is nagyot rontana a beruházási klímán.

FT

Timothy Garton Ash azt tanácsolja, hogy a demokratikus világ készüljön fel, mert az USÁ-ban nagy vitát hoz majd 8 nap múlva a választás kimenetele és az amerikaiak rá lesznek szorulva a demokráciák segítségére, ha az eredmény nem lesz azonnal egyértelmű. Az Oxfordi Egyetem professzora szerint ha az érintett országok egyeztetik álláspontjukat, az mérséklően hathat a tengerentúli folyamatokra, de ami még fontosabb: enyhíti a választás nemzetközi kihatásait.

Hiszen 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság hozott döntést az ifjabb Bush javára – öt hét elteltével. Napjainkban pedig még rosszabbak a kilátások, hiszen az ország teljesen megosztott. Emellett Trump csak fokozza bizalmatlanságot azzal, hogy kétségbe vonja a szavazás tisztességét, főleg a postai úton leadott voksok esetében. A világpolitikában pedig Kína igyekszik keresztbe tenni a washingtoni törekvéseknek, nem beszélve a demokrácia általános hanyatlásáról.

Ha a billegő államok egyértelműen Biden győzelmét mutatják, akkor Ash szerint a republikánusoknak azonnal közölniük kell az elnökkel, hogy a küzdelem eldőlt. De lehet, hogy a levélszavazás miatt a demokrata kihívó csak később kerekedik felül, akkor pedig többnapos heves szócsata várható. Még ennél is rosszabb volna, ha megint a Legfelsőbb Bíróságnak kellene kimondania a végső szót.

A legrosszabb azonban az volna, ha a jövő év januárjára húzódna át az eredmény kihirdetése, mert akkor az erőszakot, a piaci pánikot és a világméretű döbbenetet sem lehet kizárni. A nemzetközi fellépésre a 2. esetben volna szükség, tehát hogy a demokráciák ragaszkodjanak a tényekhez. Ebben segíthetnek nekik az EBESZ megfigyelői. Különben félő, hogy csak még gyorsabban esik vissza a demokrácia a világban. De az is elképzelhető, hogy globális keretekben megújul a jogállam, azaz nem kell eltűnnie a Földről az olyan típusú kormánynak, amely a népet képviseli, a nép által, a népért.

Guardian

Az eltelt 50 évben 60 %-kal csökkent az európai zsidóság létszáma, főként azért, mert a Szovjetunió összeomlása után tömegek vándoroltak ki Kelet-Európából. Magyarországon 1970 óta egyharmadával zsugorodott a közösség. Ezeket az adatokat a londoni Zsidó Politikai Kutatási Intézet hozta nyilvánosságra. Az összefoglalóból kitűnik, hogy ily módon a világ zsidóságának már csupán 9 %-a él az öreg kontinensen, szemben a múlt század végi 90 %-kal.

A zsidók számát 1,3 millióra becsülik a földrészen, kétharmaduknak Franciaország, Nagy-Britannia és Németország az otthona. A keleti részeket 1,8 millióan hagyták el 1969 és 2020 között. Ugyanakkor az is kiderült, hogy tartósan Európába költözött át 70 ezer olyan ember, aki Izraelben született. Aki viszont eleve itt lakott, azok túlnyomó többsége nem tervezi az aliát. De máshová sem kíván menni.

Hogy a népcsoport összlétszáma zsugorodik, abba alaposan belejátszanak a vegyes házasságok is. Egyébként Magyarország kiemelkedik a sorból abban a tekintetben, hogy nálunk a zsidók 51 %-a erősen támogatja az EU-t, míg a közösségen belül az átlag 19 %.

TANFOLYAMOK, KÉPZÉSEK, ÚJRA ÉS ÚJRA

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.10.25.


Az, hogy rengeteg pénzt fordítottak már a munkaerőpiaci szempontból nem megfelelően képzettek tanfolyamaira, azt hiszem, világosan látszik. Valahogy mégsem változik a helyzet, nem kerülnek ki ezekből a képzésekből olyanok, akikre számítani lehet. A képzés elvégzését igazoló okiratok megvannak persze, van, akinek több is, de ez többnyire nem jelent semmit.

Részben azért nem, mert nem illeszkednek a leszakadó térségek gazdasági lehetőségeihez, és inkább a mobilitásra építenek, miközben annak a társadalmi csoportnak, akik a falvakban ragadtak épp ez hiányzik, a mobilitás képessége. Az élethelyzetük, családi viszonyaik is olyanok, amelyek helyhez köti őket. Ott meg, ahol élnek, nem nagyon lehet mit kezdeni pl. a sikeresen elvégzett targoncavezetői tanfolyammal, ha a faluban még sosem láttunk targoncát. És az állattenyésztő tanfolyammal se mennek sokra, ha nincs állattartó vállalkozás a faluban, és a családoknak sincsen háziállatuk, mert nincs meg sem az ehhez szükséges önfenntartási képesség, sem az induló tőke.

A másik, hogy a tanfolyamokon megszerzett tudás, legalábbis, amit azok szereznek meg, akikkel kapcsolatban vagyunk, sok esetben nem biztos. Mert az indikátorok a jelenlétre fókuszálnak, és nem a tudás visszacsatolására. Írtam már talán itt is kőműves tanfolyamról, ahol a gyakorlatban nem rakott falat egyszer sem, aki részt vett rajta. Nyilván ez nem az a tudás, mint amit az iskolarendszerben el lehet(ne) sajátítani. De papírja van róla….

Ami viszont teljesen borítja az egészet, az a motiváció kérdése. Mert ha valaki azt hiszi, hogy az alapkészség-hiányos, iskolarendszerből kiesett, néhol funkcionális-, néhol valós analfabéta emberek alig várják a lehetőséget, hogy felnőttként tanulni kezdjenek, az alaposan téved. A tanuláshoz, tudáshoz, oktatáshoz való viszonyt ők már gyerekként elveszítették, és abba behúzni őket, hogy kezdjenek hozzá újra ehhez az egészhez, mikor sem az írási-olvasási képességük, sem a szövegértésük nem megfelelő, és semmi pozitív élményük nincs, amire emlékképként építhetnének, nos, ez szinte teljesíthetetlen kihívás.

Elméletben persze jól néz ki a történet, lehetőséget adjunk, és a motiváció majd jön, belülről, ahogy azt a szakirodalom írja…. Nos, hát az nem jön. Egy ideje már felismerték, hogy nem megy így, a lemorzsolódás kockázatát pénzvisszafizetéssel próbálták csökkenteni, nem sok sikerrel, tehát próbálnak valamit kapcsolni hozzá, hogy a motiváció meglegyen.

Ilyen volt a digitális szakadék csökkentése, amiben a végén már okostelefont, tabletet ígértek annak, aki részt vesz a tanfolyamon. Aki részt vesz. Ez kulcsfogalom volt benne. Indikátor a jelenléti ív volt. Jelen lenni az okostelefonért. Ez az üzenet ment át. Azért meg megérte végigülni. Tudásbővülés? A digitális szakadék csökkenése? Papíron nyilván megtörtént, hiszen akik kidolgozták, biztosan remek célokat írtak le hozzá. Az okostelefonok pedig a tanfolyam után gyorsan gazdát is cseréltek. A programnak itt vége is volt. Minden szempontból. Hatásában is.

Mi is rengeteget kínlódunk a motiváció kérdésével. Mert a szegénységben minden másképp alakul, mint ahogy azok képzelik, akik ezzel a tereppel nem találkoznak. Szándékosan jelen időben írom, hiszen több döntési szinten levő emberrel volt már olyan beszélgetésem, amiből megértettem, hogy az ő döntéseiket azok a személyes tapasztalatok alapozták meg, melyet gyerekkorukból, vagy mondjuk 20 év távlatából tudtak érvként mellé tenni. De ez a világ is nagyon gyorsan változik. Nálunk pl. 10 év alatt tűntek el tünetek, melyekkel a munkánk elején találkoztunk, és alakultak újak, melyeket korábban nem láttunk.

A helyzet az, hogy a “tudás almája” pl. igazából senkit sem érdekel. Nem ebben szocializálódtak. Az iskola pedig nem adott ehhez elég muníciót nekik. A szegénységben a távlati hasznosulás, mint cél sem értelmezhető. Csak az azonnali.

Nagyon, de nagyon nehezen, konfliktusokkal teli úton lehet kihúzni egy szélesebb idősávot, amiben gondolkodhatunk, és megértetni, hogy valamihez, bármihez való hozzájutás nem létezik anélkül, hogy ne tennének valamit érte. Pl. alap, hogy fizetés munkáért jár. Ha pedig bármiben segítségre van szükségük, mi abban tudunk segíteni, hogy hozzájárulunk az induláshoz, de neki kell valamiféle erőfeszítést tennie. Segítünk, ha ő is segít, hogy élhetőbb legyen a falu, és jobban alakuljon az ő élete is...

„KIVÁLTSÁGOSNAK ÉRZEM MAGAM” – VILMOS NOÉMI AZ EGYETEMFOGLALÓK CÉLJAIRÓL

NÉPSZAVA
Szerző: HOMPOLA KRISZTINA
2020.10.26.


Generációjuk felelőssége a gyűlöletkeltésen alapuló magyar történelem megváltoztatása az október 23-i tüntetésen felszólaló Vilmos Noémi szerint. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ötödéves színházrendező szakos hallgatója nemcsak az egyetemfoglalók céljairól, kockázatokról és bigottságról is beszélt a Népszavának.


Ki írta a tüntetésen elhangzott beszédét? 
Én. 

Kellett egyeztetnie a hallgatói fórumon? 
Igen. Ez néha számunkra is meglepően profin működő rendszer, ahol mindennek van felelőse, munkacsoportja, semmilyen olyan szöveg nem jelenthet meg, amelyet nem egyeztetünk. Egységes a véleményünk arról, hogy milyen hangnemben milyen információk férnek bele egy ilyen beszédbe. Mit gondol Gulyás Gergely tüntetésre adott reakciójáról? Egy ilyen harmatgyenge, kellemetlen, buta reakció a legnagyobb elismerése a munkánknak. Érzékelik, hogy az egyetemen túlmutató társadalmi ellenállás vezetői lettek? Ha nem érzékeltük volna már a bajt az SZFE modellváltása előtt, akkor nem foglaltuk volna el az egyetemet. Hatott ránk a sok előttünk lévő lépcsőfok. 

CEU, MTA, TAO? 
A bűvös hárombetűsek, igen. De az is, ami az egészségüggyel, vagy a közoktatással történik. Amikor megjelentek a gyűlöletkeltő, csúsztató kék plakátok, azt éreztem, hogy ennél mélyebbre nem lehet süllyedni. Azóta sok év eltelt, és mindig történt valami újabb, az ingerküszöböt pedig zseniális ügyességgel tolták egyre feljebb. Mi csak annyit mondtunk, hogy ez az ingerküszöb nem tolódhat tovább. Sokan mondták nekünk, hogy az egyetemfoglalás célja a kormányváltás. Ez nem így van. A mi célunk az egyetemi autonómia visszaállítása. Meggyőzni a minisztert, hogy induljon újra a folyamat, legyen akár modellváltás, de ez párbeszéd után dőljön el. Az, hogy az SZFE ügye rést üt a rendszeren, és bizonyítja, hogy lehet nemet mondani, már sokkal több embert érint, de nem a mi szándékunk volt. Talán nekünk volt eszközünk, nem több és nem kevesebb vesztenivalónk, hogy a magunk módján elkezdjük a tiltakozást. Sok erőt ad, hogy ennyien állnak mellettünk, de fontos, hogy ne tévesszük el az irányt. 

Sokan arról is beszélnek, hogy majd önök megvívják helyettük a forradalmukat
Az lenne jó, ha ez olyan forradalom tudna lenni, amelyben az évtizedes sértettségen és megosztottságon lép mindenki végre túl. A színházi szakmában a Magyar Színházi Társaság és Magyar Teátrumi Társaság közötti népmesei konfliktus oldódna fel. A generációnk felelőssége, hogy a titánok harcán és gyűlöletkeltésen alapuló magyar történelem más mederbe kerüljön. Nekünk már van annyira elegünk ebből, hogyha átkerül hozzánk a staféta, akkor megváltoztatjuk, utána pedig mi még azelőtt adjuk át a stafétát, mielőtt megkeseredettek, sértettek lennénk és újrakezdenénk a megosztottságot...

SZIJJÁRTÓ HANGSÚLYOZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.10.26.


Nem lennénk most Donald Tusk helyében, aki emberként is megbukott Szijjártó külügyes szerint. Tette mindezt azért, mert korcsnak nevezte a magyar demokráciát. Tévedett. Kár volt eufemizálni, nem tanult Kádár apánktól, miszerint ha krumplileves, akkor krumplileves, ergo, ha fasizmus, akkor fasizmus. Mindjárt egyszerűbb így, nem kell jelzőket használni, mert abból csak a félreértések meg a sértődés van, mint kitetszik. De rossz az, aki rosszra gondol, a korcs nem feltétlenül dehonesztáló, mert például kutyában milyen aranyos keverékek vannak, sokszor meg kell őket zabálni szinte.

Tusk viszont kétféle módon bukott meg, hogy el ne feledjük, mégpedig pártvezetőként és emberként. Pártvezetőként szerintem is, mivelhogy a Fideszt még mindig nem vágta ki, mint macskát szarni. Szeretné ő, de nem elég erős hozzá. Kisebbségben van az efféle buzgalmával, és ez meg is fekszi a gyomrát, hogy még mindig egy asztalnál kénytelen ülni például ezzel a Szijjártóval is. Az élet nem habostorta, Donald, csapásokat adunk és kapunk, ráadásul az ürgékre is figyelni kell. Emberként viszont a lélegeztetőgépek miatt bukott meg ez a Tusk, mert nem vett magának.

Manapság a lélegeztetőgép az emberség mértékegysége, ami miatt pedig a magyar ellenzék a bűnös. Addig-addig nyüszögtek, hogy ennek a stadionnak az árából mennyi ilyet lehetett volna venni, míg fogták magukat ezek, és beszereztek tizenkilencezret, most meg úgy osztogatják, mint a Mikulás a szaloncukrot. Mindebben az a delikát, hogy a magyar adófizetők pénzén boltoltak okosba, hogy tele legyen a zseb is, meg mutogatni is lehessen, milyen szépen csillognak azok a lélegeztetők. Hogy Tusk ilyet nem tett, azt inkább nem vetném a szemére, de nem vagyunk egyformák.

Nekünk a lélegeztetők okán a lopás fáj, de ezt ugyan fölfogják, de be nem vallják, valahogyan úgy, mint mikor Gulyás miniszter csavarta úgy a valóságot, hogy az SZFE diáksága érte és a kedves vezetőért tüntet. Ez ugyan egy logikai bonmot, de az aljasság szüremkedik ki belőle mégis, az eltorzult, beteg gondolat. Mert ha már lélegeztető, akkor említsük meg egy másik szívünk szerelmét, bizonyos Menczer Tamást, aki már annyira belelovalja magát a degenerációba, hogy valószínűleg nem csak úgy csinálja, hanem tényleg úgy is maradt, és végleg...