2017. december 28., csütörtök

GILVÁNFA HÍVJA BUDAPESTET!

ABCÚG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2017.12.28.


Megugrott a dél-baranyai Gilvánfa, Alsószentmárton, Magyarmecske és Budapest között indított online videóhívások száma január óta. Ekkor indult el az E-Tanoda program, melynek lényege, hogy fővárosi középiskolás fiatalok segítenek a leszakadó térségben élő hátrányos helyzetű diákoknak, Skype-korrepetálásokat tartanak nekik. A heti egyszeri tanulási alkalmak rövid távú jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, de hosszú távon derül ki igazán, mit jelent a helyi gyerekeknek a rendszeres kapcsolat egy teljesen más környezetben élő kortársukkal.

- És mi volt történelemből?
- A reformációt és a fényes uralkodói udvarokat vettük utoljára..
– számol be iskolai dolgairól a hatodik osztályos Tomi a tizedikes Pálmának egy december közepi hétköznap délutánon egy Baranya megyei kis faluban, Gilvánfán, a helyi – beás nyelven Kászá Dăsztyisză nevet viselő – tanoda egyik helyiségében.

Pálma a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákja, egy osztálytárs-barátnőjével, Hanával rendszeresen segítenek Tominak a tanulásban. Ezen a téli délutánon azonban Pálma nem a kis ormánsági faluban, hanem 300 kilométerre innen, Budapesten, szobájában, egy monitor előtt ülve faggatja Tomit.

Míg Tominak a humán tárgyak mennek nehezebben – magyarból és történelemből vesz különórákat -, egy másik tanodás fiú, a hetedik osztályos Norbi épp ezekből jó. Neki a reál tárgyak: főleg a matek és a fizika a gyenge pontjai. Ezekben segít neki saját mentora, a szintén budapesti apáczais Lili. Na meg angolból, de itt nem a korrepetálás a cél, ugyanis ez Norbi egyik kedvenc tárgya – Lili az órákkal inkább továbbfejleszti a fiú nyelvtudását...

A KÖZTÜNK ÉLŐ TURISTÁK - ÍGY HARCOLNAK A KERÜLETEK ÉS A TÁRSASHÁZAK AZ AIRBNB ELLEN

QUBIT BLOG
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2017.12.28.


„És akkor jönnek a brit legénybúcsúsok, akiktől mindenki tart, és joggal” – ezt nem egy hangos turistáktól szenvedő társasházi szomszéd, hanem egy cégén keresztül tíz budapesti Airbnb-lakást üzemeltető apartmankiadó mondta a Qubitnek. „Tényleg botrányos, amit művelnek. Lassan ki is szorulnak, mert senki nem akarja őket fogadni, vagy csak horribilis összegért” – mondta a vállalkozó, aki annak volt szemtanúja egyik délelőtt, hogy egy részeg brit társaság tagjai szabályos Harcosok klubját rendeznek egy Erzsébet körúti kocsmában.

Az önfeledt turisták jelenléte napi szinten okoz gondot sok pesti társasházban, leginkább az airbnb-zésben érintett belső kerületekben. Hogy a társasházi problémakör mennyire nem lebecsülendő, az alábbi ábra mutatja. Az apró V. kerületben a teljes lakásállománynak már tavaly nyáron több mint 13 százalékát tették ki a rövid távra kiadott ingatlanok, de az airbnb-zésben akkor leginkább érintett VI. kerületben is több mint 10 százalék volt, a VII. kerületben pedig a 8 százalékot súrolta ez az arány. A legfrissebb adatok szerint Erzébetvárosban 2600, Terézvárosban 2200, Lipótvárosban pedig kevesebb mint 2000 lakás működik.

Akkor van igazán gond, ha a szállásadó nem törekszik a szomszédokkal való elviselhető együttélésre. Egy VIII. kerületi, új építésű társasházban tucatnyi apartman üzemel, és már évek óta nincs nyitott ablaknál alvás. A rendőrség is többször kiment a szállóvendégek viselkedése miatt pedig oda kevés brit érkezik. „A turisták egy része be tud durvulni, leginkább a lengyelekre és az írekre jellemző ez”, hangosak, leszórják a csikket az emeletről a belső kertbe, de volt, hogy lehánytak a teraszról – mondta a házban lakó András. Egy-egy kisebb rongálás és a szemetelés a kisebb kártételek közé tartozik.


Bár az apartmanok üzemeltetője is ugyanabban a józsefvárosi házban lakik, hidegen hagyták a panaszok egészen addig, míg egyes lakók sürgetésére az önkormányzat emberei ki nem mentek ellenőrizni. Az idei nyár mégis jobban telt, a társasház közös képviselője ugyanis azt eszelte ki, hogy biztonsági szolgálatot rendel a portaszolgálat mellé, ennek költségét pedig ráverik az airbnb-ző vállalkozóra...

ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉGEK ORSZÁGA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2017.12.28.


Valamivel gyorsabban nőttek a keresetek a keleti megyékben, de százszor több új lakás épül a nyugati határszél közelében.

Több mint százezer forinttal többet visz haza havonta egy fővárosi dolgozó, mint az, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében áll munkába. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a megyék társadalmi és gazdasági mutatóit feldolgozó adatsorából kiderül, hogy 2017 első három negyedévében Budapesten nettó 249 ezer forint volt az átlagkereset, a keleti határszélen azonban mindössze 139 ezer forintot vihettek haza a hó végén. A keresetek, de a többi gazdasági mutató – munkanélküliség, foglalkoztatottság, egy főre eső ipari termelés - területén is kirajzolódik két, gazdaságilag szinte elkülönült Magyarország határvonala. A jelentősen fejlettebb és jobban élő nyugati megyék – Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom illetve Pest és a főváros „termékeny félholdja” az egyik oldalon, – illetve az ország szegényebb déli és keleti megyéinek csoportja. Ha csak a kereseteket vesszük, úgy a KSH adatsora szerint 2017-ben némileg mérséklődött a különbség a főváros és a nyugati megyék valamint az ország szegényebb részei között, így Budapesten 10 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, míg a keleti és a déli végeken 13-16 százalékkal erősödtek a nettó bérek a tavalyihoz képest...

AMIKOR A GOEBBELSI PROPAGANDÁT FOLYTATÓ FIDESZ NÁCIT KIÁLT

ZÁRÓJEL 
Szerző: Dr. Újhelyi István
2017.12.28.


...A magyar zsidóság pusztulásáért felelősséggel tartozó Horthy Miklós kormányzó a jelenlegi kormányfő Orbán Viktor szerint egy „kivételes államférfi” volt. A Fidesz-elnök Orbán Viktor szerint „meg kell őrizni Magyarország homogenitását”. A Fidesz-kormány állami pénzen milliárdokat költött el arra, hogy plakátokon és médiakampányokban konkrét népcsoportok ellen uszítsa a lakosságot. A Fidesz-kormány a náci birodalom zsidóellenes, antiszemita propagandájához hasonló képi világgal kampányol politikai ellenfelei és egy vállaltan zsidó származású, magyar állampolgárságú üzletember ellen.

Hermann Göring, a Harmadik Birodalom Hitler utáni második embere egy feljegyzés szerint azt mondta: „a népet mindig rá lehet venni, hogy kövesse a vezetők parancsát. Ez nagyon egyszerű. Nem kell mást tenni, mint azt mondani nekik, hogy megtámadták őket, a pacifistákat pedig megbélyegezni, hogy nem elég jó hazafiak, és ezért veszélybe sodorják az országot. Ez a világon mindenütt ugyanúgy működik.”

Joseph Goebbels, a náci birodalom propagandaminisztere szerint „minden eszköz helyénvaló, ha eredményt hoz.”

Ennyi. Lázár János, Surján László és a Fidesz gyűlöletkonyhájában dolgozók pedig mélységesen szégyelljék magukat.

KORRUPCIÓINFO: A NYERTESNÉL ELŐRE TUDTÁK AZ EREDMÉNYT, ELMUTYIZTÁK A RÁSZORULÓK SEGÉLYÉT IS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.12.28.


Túl olcsón szállítottak volna élelmiszert a rászorulóknak: „aránytalanul alacsony ár” miatt zártak ki két pályázót az emberminisztérium Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága közbeszerzéséről. A 13,7 milliárd forintos keretösszegű megrendelés nyertesei udvari beszállítónak tűnnek az uniós forrású, rászorulókat támogató programban – derítette ki Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő.

„Sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást ritkán: éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó. Ennyivel kevesebb gyermeken lehet segíteni, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le a helyi maffia a nemzetközi segélyeket” – mondta Hadházy Ákos szokásos heti korrupcióinfóján, amelyen a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) legújabb tételére kiírt közbeszerzést elemezte.

Tetemes összegről, 13,7 milliárd forintról van szól.

Az EMMI Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága november közepén hirdetett eredményt az uniós forrásból finanszírozott „Rászoruló személyek számára természetbeni juttatás biztosítása” projektben. A győztes a balatonboglári Halker Kft. által vezetett konzorcium lett, amely élelmiszerek szállítására nyert megbízást.

A három másik pályázót kizárták a versenyből, kettőt azért, mert aránytalanul alacsony árat határoztak meg...

FOGJÁK MEG! EURÓPA!

HÓCIPŐ
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2017.12.27.


Tisztelt szavazópolgárok, ma arról fogom tájékoztatni önöket, hogyan lopta el az Európai Unió a magyarok pénzét, hogyan fosztják ki a brüsszeli bürokraták ezt a független, erős és büszke országot, hogyan büntetik pusztán azért, mert hallatni merte a hangját és meghallotta az idők szavát, büntetik azért, mert az új világrend éllovasa lett, megtalálta önmagát a káoszban, és utat mutatott Európának és a világnak.

Azért büntetnek minket, mert Orbán Viktor az új évezred Galileije, azért akarnak minket visszarántani a saját kisszerűségük mocsarába, a saját elmaradott és pusztulásra ítélt poklába, mert képtelenek elviselni, hogy Magyarország – ez a területre talán nem túl nagy, de lelkében hatalmas ország – olyan új utakra lépett, amit nemhogy követni képtelen Európa – állítólag – meghatározó központja, de még csak fel sem ismerték volna, ha nincs Orbán Viktor.

Talán túlzásnak tűnhet egyeseknek, de Orbán Viktor az új évezred Krisztusa.

Az Európai Unió tehát kicsinyes bosszú által feltüzelve lopja a magyarok pénzét, mert miközben mi itt a végeken (egyben Európa szakrális központjában) védjük a civilizációt, a keresztény és zsidó értékeket, a latin betűket és a római számokat, az euklideszi és nem euklideszi geometriát, a természetes és nem természetes számokat, az Ottó-motort, a vetésforgót, az intelligens mosóporokat és a kamatos kamatot, szóval mindazt, amit közösen teremtettünk és amit meghaladva megőrizni szándékozunk, szóval eközben a brüsszeli barmok nem adják ide az ezért járó összeget, arra kárhoztatva a magyar lakosságot, csecsemőtől aggastyánig, hogy a saját zsebükből építsenek kerítést, stadiont, lőtereket és föld alatti kilátókat a kormánypárti civileknek.

A küldött számlán részleteztük, de álljon itt is világosan és egyértelműen, hogy mennyivel tartozik nekünk az Unió. 16000 milliárd euró jár a magyar népnek a tatárjárás utáni újjáépítésért, illetve az okozott érzelmi kárért, jó hírnév megsértéséért. 31000 milliárd euró a törökért, azért, mert Európa keresztény maradt, mert Zrínyi kirohant, mert Jumurdzsák annyi szenvedést okozott, mert jövevényszavak rombolták a magyar nyelvet, mert Török Gábor elemez. 61000 milliárd euró a nácikért, 85000 milliárd euró a komcsikért, és akkor direkt nem számoltuk a rendszerváltás óta eltelt zavaros harminc évet, mert nagyvonalúak vagyunk, és nem ennek ellentéte, ami hirtelen nem jut eszembe… kisvonalúak vagy valami ilyesmi. Ezek nem vagyunk.

A kamatok ketyegnek, a brüszszeli bumburnyákok pedig húzzák az időt, nemhogy fizetni nem akarnak, hanem még a követelés jogosságát is vitatják, átlátszó, gyönge érvekkel, de az igazi ok az, hogy gyűlölik a magyarokat...

ROSSZ AZ AJÁNDÉK? ÍGY SZABADULHAT MEG TŐLE - MAKACSUL TARTJA MAGÁT NÉHÁNY TÉVHIT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.28.


Az ünnepek utáni első nyitvatartási napokon évről évre sorok alakulnak ki az ügyfélszolgálatok előtt, hogy a megajándékozottak visszaadhassák vagy kicserélhessék a karácsonyra kapott szerencsétlen meglepetést. Azzal kapcsolatban, hogy ilyenkor mit lehet és mit érdemes tenni, makacsul tartja magát néhány tévhit.

Az ünnepek után megindul a nem eltalált ajándékokkal kapcsolatos roham. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) évek óta rendre figyelmezteti a fogyasztókat: tévhit, hogy a hibátlan termékeket is köteles három napon belül visszavenni vagy kicserélni a kereskedő. (Egykor volt ilyen jogszabály, és úgy tűnik, örök életre az rögzült.) A 3 munkanapos cserejog kizárólag a kötelező jótállással érintett, 10 ezer forintnál drágább termékekre vonatkozik.

Néhány fontos tudnivaló
MegnevezésFeltételMegjegyzés
Netes vásárlás 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni a vételtől*A pénz visszaadása 14 napon belül a fizetés módja szerinti, az áru kereskedőhöz visszajuttatásának költsége a vevőt terheli
Háromnapos csereCsak a 10 ezer Ft feletti cikkekre érvényes (további részletek a rendeletben)Az előírás cserére, nem a vételár visszaadására vonatkozik
Vételár visszafizetéseEzt semmi sem teszi kötelezővéHa valaki végképp nem talál csereterméket, a nevesebb kereskedők hajlandóak önként visszaadni a pénzt
Gond eseténA járási hivatalokban kérhető felvilágosításA hivatalok elérhetőségéről itt lehet tájékozódni
Egyéni igény érvényesítéseBékéltető testülethez lehet fordulniA békéltetőkről itt találhatók információk
Külföldön vett cikkekkel kapcsolatos problémaMár létezik egységes uniós online vitarendezési platform (OVR)Az összes hivatalos uniós nyelven térítésmentesen áll ezen a linken rendelkezésre
Külföldi webáruházzal szembeni panaszAz Európai Fogyasztói Központhoz lehet fordulniTovábbi információ itt található
*kivéve pl. a romlandó árukat, egyedi gyártású termékeket. Az online aukciós portálokon, apróhirdetéses oldalakon, közösségi médián keresztül magánszemélytől történő rendelésnél sem illeti meg a vásárlót az elállási jog

Akad azonban ellenkező irányú tévedés is. Ilyen, hogy a szavatossági igény érvényesítéséhez szükséges az eredeti csomagolás: ilyesmi semmiképpen sem követelhető a vevőtől, még akkor sem, ha külön feltüntetik. Közkeletű (a kereskedők által rendre erősített) tévhit még, hogy a leértékelt termékek esetében nem érvényesíthető a szavatossági jog. Az igazság valójában az, hogy ha a kereskedő felhívta figyelmünket a termék valamely hibájára, ami a leértékelés oka volt, akkor azzal a hibával kapcsolatban nem élhetünk minőségi kifogással...

SIVALKODIK A MAGYAR KORMÁNY AZ ISZLÁM TERJESZKEDÉS ÉS A KERESZTÉNYÜLDÖZÉS MIATT, KÖZBEN MAGYARORSZÁG FEGYVERT EXPORTÁL AZ ISZLÁM ÁLLAMNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.12.28.


Csak ezen az egy ügyön meg kellene buknia Szijjártótól kezdve a keresztényüldözésekkel foglalkozó államtitkárságnak. 

Ne mondja senki, hogy nem tudott róla a magyar kormány; a Conflict Armament Research 2017-es, "Az Iszlám Állam fegyverei" című jelentéséből derült ki, hogy jól felszerelkezett magyar fegyverekkel az Iszlám Állam. Az Index szerint „tele van magyar gyártású fegyverekkel Irak és Szíria”, az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak, mindkét országban 66-ot. Ez azt jelenti, hogy

az Iszlám Államnál talált fegyverek 7,21 százaléka Magyarországon készült.

A fegyverek többsége, összesen 112 darab magyar gyártású AK-63F gépkarabély, vagyis kalasnyikov-másolat volt, a jelentés szerint ráadásul soknak a gyártási száma is elég közel van egymáshoz.

Korábban az Index készített egy átfogó cikket a magyar fegyvergyártásról. Ebből kiderül: a fegyvereket még a FÉG magyar fegyvergyár gyártotta és olyan sok van belőle, hogy Magyarország NATO segélyként adományozott ilyeneket többek között az iraki hadseregnek. Arról már korábban is sejteni lehetett, hogy ezek közül sok az Iszlám Állam terroristáinál köt majd ki, de a CAR jelentése meg is erősíti ezt a félelmet.

Kicsit utána kaparásztunk a magyar fegyvergyártásnak, illetve –exportnak és kiderült: a magyar export egészen alacsony százalékát adják a fegyverek, de így is jó üzlet: 2016-ban 817 ezer dollár értékben adtunk el fegyvereket, ami 21 milliárd magyar forintnak felel meg. Ez a 21 milliárd bizonyosan megüti a magyar kormány ingerküszöbét, tudniuk kell, hogy létezik ez az üzlet (körülbelül ugyanennyit sikkasztott el a Rogán-Habony páros a bevándorlási kötvényeken keresztül, tehát érdemes ennyi pénzért lehajolni már). Sőt, mit több: az Armstrade.info portál összesítése szerint több minisztérium is tud arról, hogy fegyvereket adunk el, sőt, rendszeresen jelentenek róla a nemzetközi szervezetekben; a fegyverek eladását egyre részletesebben jegyzik le a magyar kormánynál...

JÖVŐRE KÖZEL SZÁZMILLIÁRD FORINTOT FORDÍTANAK A HONVÉDSÉG FEJLESZTÉSÉRE

SZTÁRKLIKK
Szerző: MTI/SZTÁRKLIKK
2017.12.28.


A biztonság lesz a legfőbb érték 2018-ban Európában, és a kormány számára is a magyar emberek biztonsága az első - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Kontrát Károly hangsúlyozta: a rendőrség 2018-ban 22 milliárd forintos többlettámogatással számolhat, január elsejétől pedig további öt százalékkal emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére. Így az életpályamodellnek köszönhetően 2015 júliusa és 2019 januárja közt átlagosan ötven százalékos béremelés valósul meg a rendvédelmi dolgozóknál.

Folytatódik 2018-ban a rendőrségi gépjárművek cseréje, a következő években a teljes gépjárműállományt szeretnék lecserélni.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 427 millió forinttal, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ 339 millió forinttal, a Katasztrófavédelem pedig 3,8 milliárd forinttal több forrásra számíthat 2018-ban, és emelkedik a nemzetbiztonsági szolgálat támogatása is - mondta Kontrát Károly...

TÖKÉLETES VÉDELEM NINCS GYORSABBNAK KELL LENNÜNK A HEKKEREKNÉL

INDEX - TECH BLOG
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2017.12.28.


Karácsony, szilveszter, húsvét, hanuka, legyen bármi, itt vagyunk 
– mondja Kele Károly, az Invitech Solutions műveleti központjának vezetője, amikor exkluzív túravezetést tart az Indexnek az év minden napján 0-24 órában üzemelő, szigorúan őrzött biztonsági központjukban.

Az egyre nagyobb nyomásnak egyre nehezebb ellenállni, nemcsak a mezei felhasználóknak, de a vállalatoknak is. Főleg a kisebb cégeknek okozhat problémát önerőből tartani a lépést, és az IT biztonságban utazó szolgáltatók Magyarországon is egyre inkább felismerik az ebben rejlő lehetőséget: itthon is megjelentek a kiszervezett biztonsági szolgáltatások, amelyek leveszik a terhet a cégek válláról azzal, hogy egy külső, erre szakosodott csapat menedzseli az informatikai rendszereiket, és non-stop védelmet biztosít nekik a kiberfenyegetések és más veszélyek ellen.Az állandó készültség érthető, hiszen az utóbbi időben minden korábbinál magasabb fokozatra kapcsoltak a hekkerek. Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a támadások száma, és egy gyakran idézett statisztika szerint csak tavaly 400 millió kártevőt azonosítottak világszerte – ráadásul ezek 89 százaléka abban az évben bukkant fel először...

ÍGY VÁLT A NER JÁTSZÓTERÉVÉ A BALATON

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2017.12.28.


"A Balaton mindenkié, ez a legfontosabb kormányzati álláspont, hozzáférhetőnek kell maradnia a tónak" – mondta Lázár János december közepén a kormányinfón.

Nem ez volt az első eset, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyugtatni igyekezett a Balatonért aggódókat. Már 2015-ben azt nyilatkozta, hogy a tó körbesétálásával kapcsolatos új területrendezési terv 2017. december 15-ig elkészül. A miniszter szavai azért is érdekesek, mert

2016-ban éppen az ő javaslatára módosították a Balaton-törvényt. A változtatás pedig szabad utat adott az új beruházásoknak, a part menti részek beépítésének.
Most már nincs szükség vízpart-rehabilitációs tanulmánytervekre, kiemelt beruházások esetén csak partvonal-szabályozási tervet kell készíteni, amelynek a kötelező tartalmi elemei kikerültek a törvényszövegből. Ráadásul a miniszter most már többszöri ígérete ellenére az a tendencia látszik, hogy

kormányközeli és eddig ismeretlen vállalkozók vásárolják fel Balaton-part legértékesebb telkeit.

Mi lesz a kempingekkel?


Lázár azt is határozottan kijelentette, hogy a kempingek kempingek maradnak, lakóparkok vagy lakóházak nem lehetnek belőlük. Ez már csak azért is érdekes, mert a balatonakali Strand Holiday kempinget tavaly féláron eladták, idén pedig már le is pusztították a területet. Építkezni viszont nem kezdtek el, noha az új tulajdonos apartmanházakat építene a korábbi kemping helyére.

Hasonló sorsra juthat a balatonszemesi Lidó és a szepezdi Venus kemping is, ahol szintén lakóházak, apartmanházak épülhetnek majd a tervek szerint...

A KORMÁNYZAT CSODAFEGYVERÉNEK SZÉDÜLETES EMELKEDÉSE

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2017.12.28.


A politika mocsarában dagonyázó harcosok sebeket adnak és kapnak. De közülük egy kiemelkedett a mocsokból, kemény munkával, és persze tehetséggel elérte, hogy 2017 róla szóljon, bekerüljön a művészettörténeti könyvekbe, a magyar kultúrtörténet legnagyobb szerkesztői közé kerüljön, és egy csodának köszönhetően az egész világon megismerjék a nevét. Úgy hívják őt, hogy Tállai András.


Sorosozás, migránsozás, civiltörvény, CEU-törvény – a rengeteg rossz szájízű történet mellett akad 2017-nek egy minden tekintetben felemelő története, egy igazi karriercsoda, egy magyar tehetség kiemelkedése és tündöklése.

A magyar politikai élet főszereplőjét 2017-ben nem Orbán Viktornak, Botka Lászlónak, Gyurcsány Ferencnek, Fekete-Győr Andrásnak hívták. Hanem Tállai Andrásnak.

Pedig nagyon mélyről indult: 2016 végén azt rebesgették, hogy mennie kell a NAV éléről. Tállai hibát hibára halmozott, nem egyeztetett az NGM-mel az új adójavaslatokról, és érezhetően zavarba jött, amikor a nyugdíjasoknak járó karácsonyi Erzsébet-utalvány adótartalmáról kérdezték.

Nem lett sokkal jobb a folytatás sem: kiderült a vagyonnyilatkozatából, hogy Tállai András havi félmillió forintot kap az Adóvilág hivatalos szaklapnál és az Adó és Vámértesítő című újságnál mint szerkesztő úgy, hogy közben ugye a NAV elnöke is. A NAV magyarázkodni kényszerült: a két újság a hatóság által hivatalosan alapított lap, amely szerkesztésében a NAV több munkatársa közreműködik...

SZELLEMNEGYEDRE IS FUTOTTA MÓRAHALMON

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: SARNYAI GÁBOR
2017.12.28.


Fideszes mintatelepülésen épül az első munkásszálló állami támogatásból. De nem csak munkásszálló lesz, a városban minden épül, szépül. Különös siker vagy kivételezés? Nem tudjuk, de Mórahalom feltűnően sok pályázati pénzhez jut.

Mórahalmon dübörög a gazdaság. Igazi fideszes mintatelepülésről van szó, ahová dől a pénz. Felsorolni is nehéz lenne, milyen – hasznos és kevésbé hasznos – fejlesztések valósultak meg eddig a Szeged környéki, határ menti városban, természetesen főleg az uniós támogatásoknak köszönhetően. Az önkormányzat nem válogat: a pályázat az pályázat, mindegy, hogy kormányzati, uniós vagy norvég a pénz forrása. De hogy aztán van-e bármi értelmük, az már más lapra tartozik.

A sikeres pénzszórás valóságos mementója az a múzeumszerű negyed, amely a település szélén található. Itt épült fel 2015-re a mostanra méltán híres-hírhedté vált Mini Hungary Park, ahol több mint ötven miniatürizált épület található; a makettek az 1910-es Magyarország történelmi épületeit mutatják be 1:25-ös méretarányban. A beruházás meglepően sokba, 650 millió forintba – makettenként 11 millió forintba – került, ráadásul olyan hiányosságok merültek fel, hogy a nemzetgazdasági tárca végül visszakövetelte a teljes uniós támogatást, vagyis 436 millió forintot. Az önkormányzat, hogy elkerülje a makettpark teljes enyészetét, kénytelen volt azt potom 50 millióból megvásárolni...

A SZABADULÓSZOBA KIJÁRATA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ANDOR LÁSZLÓ
2017.12.28.


Az LMP karácsonyi nagygyűlésének nyitó zeneszáma az LGT legendás dala, a Mindenki volt. Egyik strófája segít megérteni az ellenzék helyzetét: „És mindenki hagyná a másikat, hogy énekeljen úgy, ahogy szívéből fakad. És mindenki várná a pillanatot, mikor együtt fújhatjuk a dallamot.” A társadalom változást áhító nagyobbik fele fogyatkozó türelemmel nézi, hogy az ellenzéki formációk mindegyike úgy énekel, ahogy a szívéből fakad, és nagyon várja a pillanatot, amikor végre együtt fújják a dallamot.

2017 legfontosabb hazai politikai eseménye Botka László miniszterelnök-jelöltsége, majd visszavonulása volt. Akárhogy alakul a jövő évi választás, ennek az epizódnak a jelentősége nőni fog, mert Botkának a lényeget tekintve igaza volt.


A társadalomnak az a része, amelynek meg kellene mozdulnia a kormányváltáshoz és a demokratikus fordulathoz, karakteres szociáldemokrata programmal mozgósítható. A program az igazságosság, az esélyegyenlőség, a méltányos közteherviselés, a magas szintű foglalkoztatás, a szociális párbeszéd, a fejlesztő és gondoskodó állam, valamint a szorosabb európai integráció gondolatára épül. Botka ezt képviselte. Bár az MSZP távol áll korábbi sikereinek megismétlésétől, egykori győzelmei bizonyítják, hogy a társadalomban erős a támogatottsága a szociáldemokrata programnak. Ezért veszik át egyes elemeit más pártok, a Fidesz és a Jobbik is.

Botka elvetélt kampánya esélyt adott az MSZP-nek az újjáépüléshez, egyúttal az ellenzék egészének a kormányzati alternatíva megformálásához. Csakhogy hiányzott a partnerek fogadókészsége, s ez az MSZP vezetőit is elbizonytalanította. A féltucatnyi formáció valójában kétfrontos harcra törekedett: egybemosta a 2010 előtti és utáni rendszereket, egyformán elutasítva e két időszak képviselőit. A kétfrontos harc félsikert hozott: az MSZP-t meggyengítette, a Fideszt viszont erősítette, hogy legerősebb baloldali kihívóját sarokba szorították...

VAN EGY ORSZÁG, AMELYIK PÁR OLIGARCHA KEDVÉÉRT SZERZŐDÖTT VOLNA A ROSZATOMMAL

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.12.28.


Dél-Afrika 2014-ben titokban belefogott volna egy 70 milliárd dolláros atomenergia-programba, az orosz Roszatommal. Pontosan akkor, amikor mi, magyarok is erre az útra léptünk. Csakhogy Dél-Afrikában hatalmas botrány robbant ki és a titkos előszerződéseket érvénytelenítették. De vajon megállíthatja-e a civil kontroll Jacob Zuma elnök és egy befolyásos oligarcha-kör, az indiai Gupta-család korrupcióban gazdag szervezkedését? Fordulatos afrikai rémregény, erős hazai áthallásokkal.

Dél-Afrikában évek óta áll a bál. Jacob Zuma dél-afrikai elnök kormányát folyamatosan az a vád éri, hogy tevékenységeit voltaképpen egy indiai család, a három Gupta-testvér érdekei határozzák meg.

Magyarországig nem sok minden hallatszik el ebből a csatazajból, pedig rengeteg érdekes analógiát fedezhetünk fel a két ország aktuális helyzete között. Cikkünkben nagymértékben támaszkodtunk angol és dél-afrikai cikkekre, különösen a Business Week nemrég megjelent méretes elemzésére, de igyekeztünk magunk is szakértő forrásokat fellelni. Elsőként kezdjük az itthon is ismerősen csengő áthallásokkal, például azzal, hogy Dél-Afrikában
  • a Gupta-testvérek alig bukkannak fel a különböző általuk kontrollált cégekben, de mégis teljesen rátelepedtek az állami hirdetések szétosztására, vagy éppen az energiapiacra,
  • a Gupták nem klasszikus „közszereplők”, nem nyilatkoznak, de ha éppen esküvő van a családban, az rendőri és katonai biztosítást is kap,
  • a család láthatatlan keze a legkomolyabb állami pozíciókat képes meghatározni, akár a pénzügyminiszteri poszton is cserét harcol ki,
  • miután a Gupták bevásárolták magukat az urániparba, Dél-Afrika 2014-ben az orosz Roszatommal készült tartós atomenergiai frigyre lépni.
A különbségek:...

NÉHÁNY GONDOLAT AZ ÁLLAMADÓSSÁGRÓL

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2017.12.27.


Az ősz egyik fontos (makro)gazdasági híre volt, hogy hiába volt a több éves ködösítés és maszatolás, az Eurostat nem gondolja úgy – ellentétben a magyar kormánnyal –, hogy az Eximbank az államháztartáson kívüli (független) szereplő lenne. Hogy miért fontos, hogy az Eximbank (és még néhány vitatott tétel, például az MNB-alapítványok) melyik sorban szerepelnek a statisztikai elszámolás során? Nos, leginkább azért, mert amennyiben az államháztartáson belül, akkor adósságuk hozzáadódik az államadóssághoz, míg ha kívül, akkor az magánadósságnak számít.

A hazai oligarchákat előszeretettel hitelező Eximbankot a kormány-féle elszámolás technikailag szerette volna az államháztartási körön kívül tartani – miközben gyakorlatilag államháztartási szervezetként működteti –, ám az Európai Unió statisztikai hivatala most nyilvánvalóvá tette, hogy ez nem fog menni. Az Eximbank tényleges, vagyis a publikált adatokban már megjelenő, átsorolására a választások utánig várnunk kell ugyan, de azt előre tudjuk, hogy ez az „apró” változás nem kis mértékben emeli meg az államadósság mutatót. Az alábbi ábrán jól láthatóak a változások, illetve az, hogy az amúgy sem túl eredményes „államadósság elleni harc” sikerei hogy olvadnak sikerecskékké az átsorolást követően...

AZ ÉLETMENTŐ PAPIROS

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ANDRÁS GÁBOR
2017.12.28.


Egy bizonyítvány és a hozzá csapódott emberek jellemzően 20. századi története. A Joó György karszalagos őrvezető személyében ellenőrzésre kiérkezett járőr a bizonyítvány gondos átvizsgálása után azzal zárta le az ügyet, hogy „Rendben van”. Februárban (legalábbis Budapesten) véget ért a háború.

Első történet

1944. július 4-én délelőtt Nagyvendelen (is) kidobolta a kisbíró a rendeletet, miszerint a zsidónak minősülő helybéli lakosok korra, nemre és állapotra tekintet nélkül kötelesek másnap hajnali 5:30 órakor háromnapi élelemmel és a legszükségesebbekkel felszerelkezve a vasútállomás előtti téren megjelenni.

Éjfél felé kopogásra ébredt Telekes Ferenc. Az ajtóban régi barátja, Keinerlei Mór, az apjától örökölt vegyesbolt tulajdonosa állt, mellette kislánya, Rózsika. Néhány perces beszélgetés után Keinerlei Mór távozott, Rózsika maradt. Az események ezután gyorsan peregtek. Reggel Mór is, Rózsika is vonatra szállt – az egykori Mór immár névtelenül Auschwitz irányába, míg Rózsika, az elkövetkező időkben Telekes Rozáliaként, Budapestre. Keinerlei Mór további sorsa ismeretlen (pontosabban a személyes részletektől eltekintve jól ismert). A polgári iskolai bizonyítvánnyal, mint személyazonosságát igazoló egyetlen okmánnyal ellátott Rózsikát Telekes úr húga, Sára néni várta a Nyugatiban. A háborút együtt vészelték át. A bizonyítványt csak egyszer kellett elővenni, amikor november közepén a lakásra ácsingózó egyik szomszéd önérdek nélkül, pusztán hazafias felelősségtudattól indíttatva aggályát fejezte ki az állítólagos unokahúg árjaságát illetően. A Joó György karszalagos őrvezető személyében ellenőrzésre kiérkezett járőr a bizonyítvány gondos átvizsgálása után azzal zárta le az ügyet, hogy „Rendben van”. Februárban (legalábbis Budapesten) véget ért a háború.

A zord idők elmúltával Rózsika visszaköltözhetett valódi személyiségébe: Neve Keinerlei Rózsa, anyja neve Fröhlich Ilona, atyja neve Keinerlei Mór (sajnos mindkettő néhai), vallása izr. A bizonyítványt köszönettel átadta eredeti tulajdonosának.

Második történet:...

HA EGY ÜZLET BEINDUL! - NEM KELL A NAV-NAK A KAMUPÁRTOK BÍRSÁGA

MAGYAR NARANCS 
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.12.27.


Nem tudják behajtani, elengedik.

Kétmilliárd forint bírságot nem tudott behajtani a 2014-es országgyűlési választásokon indult pártoktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2014-ben simán megérte kamupártokat létrehozni. Ez elég nyilvánvaló. Miután megszűntek a kopogtatócédulák, a választópolgárok akármennyi párt jelöltjét támogathatták aláírásukkal. Így elég könnyű lett megszerezni a jelöltállításhoz szükséges 500 támogató aláírást – akár még fénymásolással is.

Elindított jelöltenként egymillió forint volt az állami támogatás, 27 jelölt – vagyis országos lista állítása – esetén pedig további 149 millió forint ütötte a pártok markát.

A kapott pénzt könnyű volt megtartani, miután az elmúlt majdnem négy évben az 1,96 milliárd forintos bírságból a NAV alig két ezreléket, 3,9 millió forintot gyűjtött be sikeresen.

Nem nagyon iparkodhattak.

A bírságokat leginkább a helyi választási bizottságok a határidőre vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt szabták ki.

A kamupártok egyik legügyesebbike a Magyar Demokrata Unió nevű formáció volt, amely 54,8 millió forintot nem fizetett vissza a be nem adott 1080 ajánlóív után. A NAV idén november 7-én közölte a Nemzeti Választási Irodával, hogy e pártnak nincs vagyona, így az eljárást megszüntették. Vagyis elengedték a bírságot.
De ez itt Magyarország, úgyhogy három nappal a tartozás alól feloldó levél után a lényegében nem létező Magyar Demokrata Unió bejelentkezett a 2018-as választásokra. 
Ja, kérem, ha egy üzlet beindul!
Persze, nem egy ilyen kamupárt van...

ELNÖKI ÜGY: 5,7 MILLIÁRDOT FIZET A KÖZMÉDIA A BAJNOKOK LIGÁJA MECCSEKÉRT

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.12.27.


Még júniusban írtunk arról, hogy várhatóan megnyeri az UEFA tenderét, így 2018 és 2021 között az MTVA és a TV2-csoport közvetíti a Bajnokok Ligája meccseket; és bár a közmédia majdnem kétszer annyit fizet a következő három évi közvetítéseiért, mint eddig, ez nem baj, mert maga a miniszterelnök jelezte, hogy a nagy focinak az állami csatornán a helye. 


Rényi Pál Dániel információi akkor arról szóltak, hogy az MTVA évi 5 millió eurót jócskán meghaladó összeget (több mint 1,5 milliárd forintot) ajánlott az A-csomagért, a TV2 pedig szintén nagyon magas, évi 4,5 milliós áron (1,3 milliárdért) vitte el a B-csomagot.

Azóta az MTVA titkolózott kicsit, de a hvg.hu végül megtalálta az abszolút átláthatatlan szerződéslistában a vonatkozó tételt. Úgyhogy most már hivatalos: a közpénzből fenntartott MTVA a három szezon közvetítéséért 18 millió eurót, vagyis

5.742.000.000 forintot fizet.

ÚJABB 80 MILLIÁRDOT KAPTAK AZ EGYHÁZAK - A LAKÁSTÁMOGATÁSBÓL 37 MILLIÁRDOT VETT EL A KORMÁNY

NAPI.HU
Szerző: NÉMETH GÉZA
2017.12.27.


A múlt évi költségvetés maradványaiból, valamint az idei költségvetés átcsoportosításából nagy pénzt kapnak a sportszervezetek és az egyházak, viszont jelentősen csökken - egyebek mellett - a lakástámogatás - erről döntött a kormány a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

A határozatból csak az egymilliárd forintnál nagyobb tételeket emeljük ki, ezek a Budapest X. kerület, Hős utca 15/A-B szám alatti ingatlan helyzetének rendezésére előirányzott 2,1 milliárddal kezdődnek. A turizmus működésére 2,8 milliárd, míg a beruházására 1,5 milliárd forinthoz jutott.

A nyíregyházi foci stadion fejlesztésére 9,8 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

Az egyedi sportlétesítmény-fejlesztések támogatása körében működésre 2,7 milliárd, beruházásra 12 milliárd, míg a kézilabda infrastruktúra-fejlesztésre 1,7 milliárd szerepel a tételek között. A Magyar Kézilabda Szövetség működtetésére 3 milliárdot hagyott jóvá a kormány. A kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény-fejlesztéseinek támogatására 1,1 milliárd, míg a működtetésükre 1 milliárd, az egyéb sportági beruházásokra pedig 1,2 milliárd forint jutott.

A köznevelési intézmények felújítása 5 milliárd, az egyházak támogatása viszont 80 milliárddal van jelen a támogatottak között.

A Bethlen Gábor Alap összességében 30 milliárd forinthoz jutott. A rendőrség 1 milliárdot kapott.

Kik a vesztesek?...

MINDEN ROSSZBAN VAN VALAMI EGÉSZEN ROSSZ

NEMGOGOL BLOG
Szerző: toadwart66
2017.12.26.


Orbán után (vagy inkább OVi.-tól számítva) 18. év áprilisban országgyűlési választások lesznek eme tisztes honban, amely heves izgalomban tartja az ország népét, határon innen és túl. Véglegesen eldől a a nagy kérdés, hogy keresztények maradunk-e, vagy az országot átnevezik Szodomai Gender Köztársaságra. A tét tehát rendkívül nagy. Választhatunk a között, hogy szeretnénk-e továbbra is álhívő keresztények módjára gyűlölködni, vagy ha nem, akkor külföldi nyomásra mindenkinek nemet kell változtatnia és vallást kell üldöznie.

Ha a jelen körülményeket vesszük alapul – mást nem is nagyon tehetünk – akkor a NER is éppen vallást üldöz, konkrétan a muszlim vallást, de ez nem számít annak, mivel ezek a gyalázatosak nem hisznek Orbán isteni mivoltában, sőt még egyszerű prófétának sem tekintik őt.

Adódnak az életben olyan helyzetetek, amikor nem létezik igazi választás. A 2018-as magyarországi majomcirkusz jó példa lesz erre. Valójában semmiféle választás nem lesz. A közvélemény-kutatási adatok pompás Fidesz-KDNP győzelmet jósolnak, amelyeket ugyan kellő fenntartással kell kezelni, de dőreség lenne figyelmen hagyni. Ha a valóságban valami miatt mégsem következne be a keresztény hadak elsöprő győzelme, akkor a Választási Bizottság egy kicsit majd alakítgat az eredményeken. Ebben senki sem tudja őket megakadályozni, lassan már Orbán Viktor sem, olyan szépen megtanulták a kötelességüket.

Ezt a választást nyugodtan át lehetne nevezni akár választási konzultációnak is. Minek bíbelődni a szavazatok számolgatásával, buzgó tanulmányozásával, szortírozásával. Elég lenne teleszórni az országot rengeteg „Köszönjük az x millió rendes választópolgárnak, hogy a Fidesz-KDNP-t választották, a többiek pedig próbáljanak meg végre beilleszkedni, vagy dögöljenek meg ott ahol éppen vannak!” plakátokkal. Aztán jöhet a szelektív Kánaán.

Mit tehet ilyen esetbe egy tisztességes ellenzék? Valójában azt, hogy nincs. Nem létezik, nem indul, nem ácsingózik, hanem szépen kívül marad és szabotál. Legfőképpen nem vesz részt a szép új világ csinosítgatásában.

Orbán kormányzó számára egy 100 százalékos győzelem alapos – persze nem végzetes – csapást jelentene, mivel Kovács szóhordozó és udvari tréfamester (lásd. az illető vidám fizimiskáját), nem tudna az ellenzéki erők mögött álló mérhetetlen világhatalomra hivatkozni, valamint ezzel riogatni az ország lakosságának magyarnak nyilvánított részét. Kísértetekkel persze bármikor elkezdhetnek viaskodni az új idők elvtársai, ráadásul ez a tevékenység rendkívül sikeres szokott lenni, viszonylag kevés pénzbe kerül, ellenben sokat lehet érte számlázni...

SZEGÉNY VAGY? HA NEM FIGYELSZ, AZ ÁLLAM SEPERC ALATT BEVÁG A DUTYIBA

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.12.28.


- Magyarországon ma koldulásért vagy például úttesten gyaloglásért is pénzbírságot lehet kapni.

- A megbírságoltak sokszor szegény emberek, akik élelemért koldulnak, vagy a megélhetésük miatt kényszerülnek szabálysértésre.
- Ha nem tudnak fizetni, akkor rövid úton börtönbe kerülnek.
- Megmutatjuk, mennyire egyszerű ma Magyarországon szabálysértés miatt elzárást kapni
- És hogy kik azok, akik emiatt börtönben ülnek.

2016-ban egy 54 éves férfi kilépett a kocsma ajtaján, majd úgy döntött, átmegy a hely előtt húzódó négysávos út túloldalára. Mindenki így csinálja a környéken, így neki sem volt kedve több száz métert gyalogolni a legközelebbi zebráig. Őt azonban pont észrevették a rendőrök és meg is büntették 60 ezer forintra. “Sávonként 15 ezer” - mondta róla a férfi. Azt tudta, hogy szabálysértést követ el, arra azonban nem számított, hogy ezért több tízezer forintra bírságolják. Nem is tudta kifizetni, helyette 12 napot töltött a börtönben, hogy leülje a bírságot.

Az 54 éves férfi egyike annak a 46 fogvtartottnak, akikkel még 2016-ban beszélgettek egy kutatócsoport tagjai négy különböző magyar börtönben. A kutatás a Közös fellépéssel a sérülékeny csoportokat kirekesztő kriminalizáló szabályok ellen nevű projekt keretében készült.

A legtöbb megkérdezett valamilyen hátrányos helyzetű csoporthoz tartozott. Van köztük a devizahiteles kamionos, akinek lejárt a jogosítványa, kétgyerekes családapa, aki lámpa nélkül biciklizett, és 48 éves családanya, aki szexmunkásnak állt, csak hogy eltartsa a gyerekeit, de ezért több alkalommal sokszázezer forintra büntették. Miért csapda számuka a legegyszerűbb szabálysértési bírság is?...

ORBÁN VIKTOR FARIZMA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.12.28.


A fenébe, elírtam a címet. Természetesen a nagyszerű miniszterelnök karizmájáról óhajtok megemlékezni, de ez a blogfelület olyan buta, hogy a címet megváltoztatni nem engedi.

Mindegy, marad így.

Kezdődött a dolog azzal, hogy túrós batyut ettem.

Gondoltam, olvasgatok falatozás közben, mert nem csak a testnek van szüksége táplálékra, hanem a szellemnek is.

Mivel Fricz Tamás blogjánál táplálóbb szellemi habzsolnivalót elképzelni sem tudok, oda navigáltam magam a neten.

Friss, meleg poszt várta az érdeklődőket, akik bizonyára számosan vannak. Mármint érdeklődők, természetesen.

Már a cím is ínycsiklandó volt…hogyaszondja: Elfújta a szél az álbaloldalt.

Az írás szellemdús bevezetővel indul, amiből kiviláglik, hogy Fricz Tamás jó szándékú ember, ellenben Bajnai, Mesterházy és Gyurcsány bohóc.

A folytatásból pedig megtudhatjuk, hogy az MSZP felelős az árvizekért, valamint posztkommunista pártként az összes ellenség, a titkosszolgálatokról nem beszélve, ottan nyüzsög és fúrja az ország szekerét (ugyanitt megvásárolható Fricz Tamás új könyve).

Na most ez igaz persze, csakhogy kit akar meggyőzni ez a remek politológus, aki az önéletrajza alapján legalább négy évig a munkanélküliek keserű kenyerét ette, amennyiben az 1981-ben megszerzett üzemgazdász diploma és az 1985-ben megkezdett bölcsészettudományi tanulmányok között semmit nem csinált, mivel az első munkahelyét 1990-től datálja, tehát 31 évesen dolgozott először. Talán pár évre elszundított, nem tudhatom.

Na de én – hasonlóan Fricz Tamáshoz – merő jóindulat és objektivitás vagyok, tehát nem feszegetem tovább az ő nagyszerű múltját.

Nézzük inkább ezt a remek blogot, mert abból talán le lehet szűrni a tanulságokat. Vagy ha azt nem, valamit biztosan le lehet. Szűrni.

Mindjárt a címben ott az álbaloldal kitétel, hogy a nyájas olvasó nehogy azt gondolja, valóságos baloldal lenne az ellenzéki koalíció.

Adja magát a párhuzam, miszerint a kormánypárt pedig áljobboldal, ami kétségtelen tény.

De ha egy lépéssel visszamegyünk, nem csupán áljobboldal, álFidesz is, amennyiben (ha csak a frissiben örökbe fogadott Zuschlag Jánost nem számoljuk ide), állati kevés fiatalt és még annál is kevesebb demokratát találunk soraikban.

Ellenben igen sok közép-, valamint aggkorú, volt MSZMP párttag színesíti a kormánypártokat.

A teljesség igénye nélkül: Kövér László, Martonyi János, Matolcsy György, Pintér Sándor, Hoffmann Rózsa, Kerényi Imre, Mikola István, Fónagy János, Stumpf István, Harrach Péter és még sokan mások. A kétségtelen erényekkel rendelkező Schmitt Pált ki ne felejtsük!

Igaz, Orbán Viktor nem volt párt tag. KISZ-titkár volt, ahogy Varga Mihály, Deutsch Tamás és Rogán Antal is.

Na most, nehezen lehet akár fiatal, akár demokraták gyülekezetének nevezni a felsoroltakat, még akkor is, ha közben megtértek az egyház kebelére.

Folytassuk a nagyszerű politológus még nála is nagyszerűbb írásának elemzését, hiszen azért gyűltünk össze...

HELLASZ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.27.


Az európai szabadságharcok történetével foglalkozom, most olvastam az 1821-ben kitört görögről. Felrémlett egy elég bődületes vers, 15-16 éves korom tájékán olvastam, amikor éppen próbáltam eldönteni, ki volt nagyobb költő, József Attila vagy Radnóti. 16 évesen ez fontos kérdés. Természetesen akkor sem lehet rá válaszolni, csak az ember ezt akkor még nem tudja.

A Pharos kiadó 1943-ban, azaz a születésem évében jelentette meg Radnóti műfordításait Orpheus nyomában címmel (ez a kötet meg a Negyedik ecloga, amit ráadásul a születésem napján írt, sokáig Radnóti primátusát jelentette), benne a "Hellasz" zárókórusa, Shelley befejező sorai a görög szabadságharcra írt drámájában.

Jó, persze tudom, ennek a versnek a gyilkos iróniáját valószínűleg csak az képes teljesen átérezni, aki nemrég szabadult az 1956-os "szabadságharc" utáni börtönbüntetésből, de az utolsó versszak sötét tragédiája talán sosem volt jobban érthető, mint most:...

MIGRÁCIÓ: MILLIÓK ÉS TRAUMÁK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2017.12.27.


- A világ felnőtt népességének 14 százaléka menekülne hazájából

- Az elsődleges célpont Amerika, de 2050-re Európában akár meg is duplázódhat a muszlim lakosság aránya
- A menekültek befogadása vagy elutasítása összefügg az átélt történelmi traumákkal

Radikálisan újra kell terveznünk azt, ahogyan Európa jövőjéről gondolkodunk


710 millió ember, azaz a világ felnőtt népességének 14 százaléka saját bevallása szerint el akarja hagyni az otthonát, és egy másik országban telepedne le. Felfoghatatlan szám. És döntően befolyásolhatja azt, ahogyan a jövőről gondolkodnunk kell.

A különböző háborús konfliktusok, az éhínség és a természeti katasztrófák milliókat kényszerítenek költözésre az olyan országokban, mint Szíria, Dél-Szudán vagy éppen Kongó. És igen, rengetegen a munkanélküliség miatt, megélhetési okokból döntenek az emigrálás mellett (például Albániában, de ezt láttuk 2015-ben is, amikor Koszovóban gyakorlatilag városok ürültek ki).

De hová tart ez a rengeteg ember?

Hihetnénk persze, elhallgatva manapság a politikusi nyilatkozatokat, hogy ezek az emberek mind kizárólag arra törekszenek, hogy Magyarországon áthaladjanak. Ez azonban nagyon nem így van. A Gallup kutatásából kiderül, hogy ötből egy potenciális kivándorló az Amerikai Egyesült Államokat nevezte meg végcélként, miközben Németország, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Ausztrália és Szaúd-Arábia körülbelül 25 millió felnőttet vonz (Magyarország nincs rajta a listán). Viszonylag kevés a kivándorlók számára kedves célország: a különböző okokból migráció mellett döntők kétharmada világszerte alig 20 ország irányába mozdulna...

VÁSÁRHELYI MÁRIA: A PUTYIN ÉS ERDOGAN ÁLTAL KIJELÖLT TRENDBE ILLESZKEDIK A TELJES MAGYAR VÁLASZTÁSI RENDSZER

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOG
2017.12.27.


Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin független jelöltként jelölteti magát az orosz választáson. Ellenlábasát egy ravasz húzással az ottani független választási bizottsággal nulláztatta le. Alekszej Navalnij hiába szedte össze az indulásához szükséges ajánlásokat, az orosz választási bizottság megtiltotta neki az indulást. 

Vlagyimir Putyint egyhangú szavazással


jelölte egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport Moszkvában. Vásárhelyi Mária szociológus közösségi oldalán gondolta tovább a jelenséget. Megdöbbentő, hogy milyen átfedésekre bukkant Orbán új példaképe által uralt ország és a hazai tendencia között.

“Orbán Viktor politikai példaképe és mentora most hozatott rendeletet az központi orosz választóbizottsággal arról, hogy legnagyobb politikai ellenfele, Alekszej Navalnij, nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson, mivel korábban súlyos politikai bűncselekményekért elítélték. Arra természetesen nem tér ki a kizárást elrendelő határozat, hogy Navalnijt éppen azért ítélték el több, nyilvánvalóan koncepciós eljárás során, mert kísérletet tett az orosz elnök és az általa irányított hatalom által elkövetett korrupciós bűncselekmények leleplezésére.

Persze Navalnijt nem azért zárták ki a választásokon való indulásból, mert bármiféle veszély jelentett volna Putyinra, aki jövőre kétséget kizáróan ismét elsöprő győzelmet fog aratni, hanem egyrészt azért, hogy ne tudjon kampányolni, és ennek során újra és újra a nyilvánosság előtt felemlegetni a korrupt hatalom visszaéléseit, másrészt hogy mindenki számára jelezzék, hogy meddig terjednek a hatalom kritikájának korlátai. Azt akarták jelezni, hogy az orosz rendszerbe Navalnij ellenzékisége már nem fér bele.

De egyelőre nem indulhat a választásokon a másik valamennyire fajsúlyos ellenzéki politikus Sz. Polonszkij sem, az ő bejegyzési kérelmét azért utasította el a választási bizottság, mert az általa beadott iratokban nem tüntette fel felesége külföldi ingatlanjait. Szemben például Putyinnal, aki bizonyára úgy kandidált, hogy az iratokban feltüntette, hogy lányai a világ leggazdagabbjai közé tartoznak, és bizonyára azt is beírta a beadott dokumentumokban, hogy annak ellenére, hogy hivatalos vagyonnyilatkozatában mindössze egy zaporozsec és egy szerény moszkvai lakás van a tulajdonában, valójában őt tartják a világ leggazdagabb politikusának, akinek kb. kétszer akkora személyes vagyona van, mint Bill Gatesnek. Indulhat viszont a választásokon Putyin keresztlánya, Kszenyija Szobcsak, akinek családját közvetlen baráti szálak fűzik a Putyin családhoz. (Ez kb. olyan, mintha Mészáros Lőrinc lánya alakítana új ellenzéki pártot) És indulhat az orosz politikai élet bohóca, Vlagyimir Zsirinovszkij is, mivelhogy cirkusz azért kell a népnek.

Orbán másik mentora, Erdogan elnök...