2023. április 13., csütörtök

"EGYRE MÉLYEBB ÁRKOKAT LÁTOK A MAGYAR KÖZÉLETBEN." - BRÓDY JÁNOS A KLUBRÁDIÓBAN (2023.04.08.)

KLUBDÉLELŐTT / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2023.04.13..A Klubdélelőtt 2023. április 8-i adásában Kun Zsuzsa vendége Bródy János, aki a napokban ünnepelte a 77. születésnapját. Ki nem hagynánk, hogy mi is felköszöntsük. Egy általam szeretett egyik dalának néhány sorával kezdem a köszöntést: 

Az én országom magyar narancs, éretlen és sárga még fénytől védett belsejében vakító sötétség. Napsugártól hízik lassan, súlyától hajlik az ág, édes gyümölcs lesz, mondják a próféták, de hány évig kell még várni rá, én nem tudom. És mondhatod, hogy álmodom, csak álmodom, hogy eljön majd a nap, amikor mind felébredünk, és annyi rút viszály után, ha élünk, - testvérek leszünk...”

FRIDERIKUSZ MOST: BESZÉLGETÉS LUKÁCS BÉLA ELMÉLETI FIZIKUSSAL, 2007. /// FRIDERIKUSZ ARCHÍV 185.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2023.04.12.A Friderikusz műsorok egyik legsikeresebb vendége Lukács Béla, elméleti fizikus volt, akit bármikor bármiről kérdezett is a műsorvezető, mindig mindenre egzakt választ tudott adni. Lukács Béla sikeréhez - kérlelhetetlen tudásán kívül - nagyban hozzájárult sajátos előadásmódja és rendhagyó személyisége, amelyek akkor is hatottak, ha civilként nemigen sokat lehetett megérteni Lukács Béla tudományos igényességű okfejtéseiből.

Mivel tudományos kérdésekről többször is készült vele interjú, ezeket rendszeresen közzétesszük: ezúttal a fekete lyukakról, azaz a téridő olyan tartományáról szól a beszélgetés, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.

KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS A KÓRHÁZI VÁRÓLISTÁKRÓL, SZEMÉLYES TAPASZTALATOKAT GYŰJTÜNK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2023.04.13.


Országos felmérésbe kezdünk, hogy feltérképezzük, milyen hosszúak valójában a kórházi várólisták, mennyit kell várni arra, hogy ellátást kapjon valaki egy-egy állami intézményben. Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldalon egy rövid kérdőívben oszthatják meg tapasztalataikat azok, akik jelenleg valamilyen egészségügyi beavatkozásra, műtétre várakoznak, így első kézből tudnak mesélni a várólisták hosszáról, az ezzel kapcsolatos élményeikről. Várjuk azokat a kitöltőket is, akik az elmúlt évekből osztanák meg történetüket.


Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldal célja, hogy feltérképezze kórházi várólisták tényleges hosszát, és rávilágítson az esetleges területi különbségekre az országban. Az ellátásra várakozók jelenlegi vagy közelmúltbeli tapasztalataiból származó adatok hozzájárulnak az egészségügyi rendszer átláthatóbbá tételéhez, a koronavírus-járvány hatásainak felméréshez...

FOGATLANOK NÉPE? MIT MONDANAK EL A MAGYAR TÁRSADALOMRÓL A GYEREKEK SZUVAS FOGAI?

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2023.04.13.


Az ósdi reklámközhely szerint amerikai mosolyú ragyogó fogsorral kutyakajától a gyógyszerekig bármit el lehet adni, a tankönyvi családmodellben kicsitől nagyig fehéren világít a foga mindenkinek. Az ösztönös középosztályi, vagyis domináns társadalomkép ki nem mondott alapvetése, hogy a rossz fogak az erkölcsi hanyatlást jelzik, valamiképpen az érdemtelen szegények tartozékai, akik igénytelenek, ergo maguk tehetnek a sorsukról – és máris ott vagyunk a ellenzéki politikai megfejtések legkellemetlenebb prolizó-vidékiző sztereotípiáinál Orbán népéről, akinek a választási megfigyelők kultúrsokkja szerint nincs iskolája, foga kevés, szemüvege eltörött. Ők lennének a fogatlanok népe.

A fogak szociológiája egyszerre szól a társadalmi distinkciókról és az ezek alapjául szolgáló tényleges egyenlőtlenségekről. Utóbbiak nagyon is valóságosak: tudjuk, hogy a fogak állapota szorosan összefügg az életmóddal, kihathat a teljes egészségre, és ettől nem függetlenül az egyik legelemibb társadalmi státuszjelző. Megcsináltatom a fogaimat – ez a mondat a középrétegeknél kezdődik, lejjebb a csináltatás nagyobbrészt elkésett húzást jelent.

Az azonban, hogy a fogak állapota mennyire erősen összefügg a társadalmi helyzettel, most látható először szisztematikusan egy friss kutatás eredményeiből. Ez jóval több mint pillanatfelvétel: Hajdu Tamás, Kertesi Gábor és Fadgyas-Freyler Petra, a KRTK-KTI és a Corvinus Egyetem kutatói az elmúlt évek minden elérhető adminisztratív és egyéb adatát összegyűjtöttek és kielemezték, melyekből képet lehet alkotni a gyerekek fogainak állapotáról.

Tanulmányuk (pdf) egyik robusztus és erős állítása, hogy már óvodáskor előtt nagy társadalmi különbségek vannak a fogak állapotában. Már ekkor óriási távolságok vannak abban, hogy mennyire jutnak el a gyerekek fogorvoshoz, ezek a kisgyermekkori különbségek pedig az életkor előrehaladtával jellemzően csak tovább nőnek.

De Magyarország európai összehasonlításban is rosszul áll, ha a fogakról van szó...

TITOKBAN MEGKEZDTÉK A TANÁROK TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSÉT: "KIVITELEZHETETLEN, ÉRTELMETLEN, ELVÉGEZHETETLEN" FELADATOT KAPTAK A PEDAGÓGUSOK

HVG
Szerző: BI
2023.04.11.


Bár nem árulják el, hogy hol tesztelik a Pintér Sándor nevével fémjelzett pedagógus értékelési rendszert, már érkeznek az első hírek a pilot-programról. Ezekből már jól látható, mi várhat minden tanárra és iskolavezetőre szeptembertől.
„Hivatalosan március 16-án jelentették be, hogy megnyertük a pilot programban való részvételt. Az első lépés az volt, hogy kidolgozzák a pontozást, amely során 10 szempont alapján 70 pontot lehet kapni. A pedagógusoknak vállalnia kellett 3 célt, amelyek nem lehettek az alapfeladatok (pl. dokumentumok módosítása, osztályozó vizsga lebonyolítása stb.). Olyanokat fogadtak el, mint versenyeztetés, korrepetálás, tanórán kívüli programok szervezése. Ezekre lehet 30 pontot kapni. A 70 pontra a munkaközösség vezetők tesznek javaslatot, de az intézményvezető dönt a végén. Elvileg jönnek majd az óralátogatások, amire kell majd óratervet készíteni, de ennek a rendjéről még nem tudok részleteket”

– írta egy neve elhallgatását kérő pedagógus.

Sokan még azt is megkérdőjelezték, hogy a Pintér Sándor minisztériuma által bejelentett tanár teljesítményértékelési rendszer tesztüzeme egyáltalán létezik, hiába jelentették be, hogy 30-40 iskolában elindult a pilot. A TanárBlog kérésére több iskolából (állami iskolából, szakképző intézményből, egységes gyógypedagógiai módszertani intézményből) jeleztek vissza, ahol valóban gőzerővel folyik a tesztüzem. Sikerült pár a rendszerhez kapcsolódó iskolai dokumentumot is megszerezniük...

DEVIZAHITELEK ÉS SCHADL-ÜGY - SZÁMÍTHATNAK-E EU-S SEGÍTSÉGRE A KÁROSOLTAK? - MÁSRÉSZRŐL

KLUBRÁDIÓ / MÁSRÉSZRŐL
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.04.11.Szerkesztő: Somfai Péter 

Vendégek: 

- Dr. Szepesházi Péter, ügyvéd, volt bíró 
- Dr. Marczingós László, ügyvéd 

Hangtechnikus: Kemény Dániel 
Operatőr-vágó: Lantos Dániel 

Tartsanak velünk jövő héten is! 
- új rész: csütörtök 19:00 
- ismétlés: péntek 15:00 
- YouTube: következő hétfő 18:00

AMERIKA MEGELÉGELTE A MAGYAR-OROSZ KÉMTEVÉKENYSÉGET ÉS NYÍLTAN MAGYARORSZÁG ELLEN FORDULT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.04.12.


Óriási fordulat következett be a Nyugat és Magyarország kapcsolatában. Amerika az orosz kémbank és magyar alelnökének szankciós listára helyezésével Magyarországot ellenséges országnak minősítette, és gyakorlatilag nem tekinti többé a szövetségesének. A szavak szintjén igen, meghagyva a lehetőséget arra, hogy Orbán még utoljára értsen a figyelmeztetésből, és visszatáncoljon, amire nincs esély. Ez azt jelenti, hogy megkezdődött Magyarország kiszorítása a nyugati szövetségi rendszerekből. Orbánnak olyan „jól sikerült” a keleti nyitás, hogy kiutasítják a nyugati országok.

Magyarország népe nem fogta fel, hogy mit jelentenek az amerikai figyelmeztetések és az oroszpártiság. Orbán azt is megengedte magának, hogy a NER központi propagandaújságjában a gonosz birodalmának nevezze az Európai Uniót, s Amerika erőszakszervezetének a NATO-t. Évértékelő beszédében az amerikai nagykövet nevével és személyével gúnyolódott, a zárt frakcióülésen pedig nyíltan ellenségnek nevezte az Egyesült Államokat (ahogy „Brüsszelt”, az Európai Uniót is). Az amerikai nagykövet nem sokkal ezelőtt ultimátumot adott, amire elutasító választ kapott.

Amerika eddig némán tűrte, és hallgatott arról, hogy Magyarország megnyitotta a kapuját az orosz titkosszolgálatok, így a legnagyobb orosz kémbank előtt. Budapestre költözött az ellenséges orosz titkosszolgálat, amelynek emberei diplomáciai mentességet, mindenféle magyar hatósági ellenőrzés és felügyelet alóli felmentést és szabad mozgást kaptak nemcsak Magyarországon, hanem az EU területén is. Ez példátlan hátba szúrása az EU-nak, a NATO-nak és Amerikának.

Ezzel Magyarország részt vállalt az EU, a NATO és az Amerika elleni orosz kémtevékenységben, amihez diplomáciai mentességet és infrastruktúrát biztosított. Ezzel az orosz hírszerzés Budapestre költözött. Amerika diplomáciai úton folyamatosan jelezte, hogy számára ez elfogadhatatlan, amire a magyar fél mindig arrogáns elutasító választ adott. Amíg az Egyesült Államok esélyt látott arra, hogy Magyarország Amerika szövetségese és a NATO hűséges tagja maradjon, nem kapcsolta össze Magyarországot az oroszokkal, elválasztotta az oroszokkal szembeni szankcióktól.

Ez most megváltozott, az orosz kémbankot, az orosz kémbank orosz állampolgárságú budapesti lakos vezetőit, illetve az orosz kémbank magyar alelnökét (mint magánembert) egyaránt szankciós listára tette. Magyarország kormánya ezt Magyarország elleni támadásnak értékelte, amivel egyértelműen közösséget vállalt az orosz kémbankkal, és a szankciókat magára vette. Ez a kormányzati reakció kiállás az oroszpárti politika mellett. Orbán retorikájában a „békepártiság” az oroszok előtti fegyverletételt jelenti, s ő ezt válaszolta.

Az Orbán-rezsim „Magyarország Kormánya” Facebook oldalán az alábbi nyilatkozatot tette közzé, amelyet könnyű lefordítani a valóság nyelvére: „Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, de nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen.” Magyarul ez azt jelenti, hogy Amerika megpróbálta Magyarországot az oroszok által megtámadott Nyugat, az EU és a NATO oldalán tartani, de ezt Magyarország visszautasítja, és az oroszokat választja...

GÁBOR GYÖRGY: KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÖT TÁMADNI SZIGORÚAN TILOS!

SZABADSÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.04.13.


Az cseppet sem magánügy, hogy Novák Katalin vagy valamelyik túlmozgásos munkatársa ukázba adja, hogy a mi köztársasági elnökünk kinek a mikrofonjába hajlandó belebeszélni és kinek a mikrofonjába nem szól egy szót sem. Ez ugyanis súlyos tiszteletlenség, hiszen Novák Katalin az ország minden állampolgárának elnöke, következésképp kötelessége – legalább a sajtón keresztül, a szélsőséges sajtótermékektől eltekintve – mindenkivel szóba állnia, s valamennyi hazai sajtóorgánumot, s azok olvasóit tájékoztatnia.


Nagy szerencsém, hogy engem még Sólyom László köztársasági elnök nevezett ki egyetemi tanárnak. Többedmagammal vettünk részt az ünnepélyes eseményen, a volt elnök egy jó kedélyű, emlékezetes és tartalmas beszédet mondott, majd egyenként mindannyiunkkal kezet fogott, gratulált, s átnyújtotta az egyetemi tanári kinevezésemről szóló oklevelet.

Pedig volt rá alkalom, hogy az államfőt ezt megelőzően a „személyében támadtam”.

Ma ugyanez aligha történhetne meg: sem egyetemi tanári kinevezés, sem Novák Katalin kéznyújtásnyira való megközelítése, mert volt rá alkalom, hogy az elnök asszonyt „személyében támadtam”.

Olvasom ugyanis, hogy Novák Katalin az előzetes egyeztetések ellenére nem adott interjút a Válasznak, miután az elnök asszony egyik kollégája úgy döntött, az interjú elkészítésére nem alkalmas Stumpf András, a Válasz munkatársa, miután – így az indoklás – Stumpf több ízben is „személyében támadta” az államfőt.

Az, hogy én szívesen és kíváncsian olvasom Stumpf András jó hangulatú interjúit, részben az ő érdeme, részben pedig magánügy. Miként az is magánügy, hogy Stumpf András miként vélekedik Novák Katalinról, egészen addig, amíg nem állít róla valótlanságot, vagy nyilvánvaló hazugságot.

Stumpf András magyar állampolgár, így őt is megilleti az Alaptörvénybe foglalt véleménynyilvánítás szabadsága, újságíróként pedig joga, mi több, kötelessége megírni akár pozitív, akár negatív észrevételeit bármely közszereplőt, így Novák Katalint illetően is.

De vajon mit jelenthet az a dodonai megfogalmazás, hogy Stumpf „személyében támadta” az elnök asszonyt? Hát, hogy a csudába támadta volna? Gőzmozdony vagy égig érő paszuly minőségében ugyebár mégsem támadhatta, s kifejezetten rossz akusztikája lett volna, ha az elnök asszonyt a maga személytelenségében támadta volna. Ha Stumpf Novák Katalint bármikor is – teszem azt – nőiségében, hitében, küllemében, szexuális szokásaiban vagy anyai mivoltában stb. támadta volna, amit amúgy a Stumpf András névvel jegyzett olvasmányaim nyomán egészen egyszerűen kizártnak tartok, akkor Stumpf az újságírói hivatásra méltatlan és alkalmatlan személy volna. Ha viszont Novák Katalint politikusi mivoltában bírálta, politikai véleményét vagy cselekedeteit kritizálva, s tegyük hozzá: e honban egyre szokatlanabb bátorságról téve bizonyságot, akkor Stumpf hivatásához méltóan tette a dolgát, és sokakkal ellentétben valódi újságíróként viselkedett. Novák Katalin hivatala tehát köszönettel tartozna neki és lapjának, hogy az elnök asszonyhoz nem mikrofonállványt, alákérdező nyaloncot vagy kívülről irányított bérpropagandistát küldtek, hanem autonóm, önállóan gondolkodó, őszintén érdeklődő, belülről vezérelt nyitott személyt, aki tisztában van az újságíró feladatával és kötelességével, s olvasóit becsüli annyira, hogy különféle prekoncepciók vagy „odafentről” előírt álkérdések helyett tisztességesen tájékoztat. Legfeljebb nem mindenki fog egyetérteni az interjú tartalmával és eredményével, amint az a sajtó történetének kezdete óta megszokottnak mondható, eltekintve a diktatúrák sajtójának egyentartalmaitól és az azokat övező egyenörömöktől, egyenbánkódásoktól és egyenegyetértésektől.

Márpedig, ugyebár, a fényességesen tündöklő magyarországi demokrácia vezérlő csillaga alatt ilyen elő nem fordulhat.

Az viszont cseppet sem magánügy, hogy Novák Katalin vagy valamelyik túlmozgásos munkatársa ukázba adja, hogy a mi köztársasági elnökünk kinek a mikrofonjába hajlandó belebeszélni és kinek a mikrofonjába nem szól egy szót sem. Ez ugyanis súlyos tiszteletlenség, hiszen Novák Katalin az ország minden állampolgárának elnöke, következésképp kötelessége – legalább a sajtón keresztül, a szélsőséges sajtótermékektől eltekintve – mindenkivel szóba állnia, s valamennyi hazai sajtóorgánumot, s azok olvasóit tájékoztatnia. Továbbá nem magánügy, ha Novák Katalin vagy valamelyik túlbuzgó munkatársa az elnököt ért kritikától megsértődik: erre Novák Katalinnak saját baráti vagy családi körében minden lehetősége adott, de az Alaptörvény vonatkozó része – ha lehet mondani – rá kiváltképp vonatkozik: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

Ha tehát Stumpf politikai(nak álcázott) véleményével vagy kritikájával emberek méltóságát sértené, hivatásának gyakorlására alkalmatlan volna. Ám Novák Katalin is alkalmatlan volna elnyert tisztségére, ha az Alaptörvény szellemiségével élesen szembehelyezkedne, kiváltképp akkor, amikor ő maga az érintett fél, akadályozná egy szabad szerkesztőség szabad újságíróját közérdekű munkájának végzésében, megtagadná a tájékoztatási kötelezettségét, végezetül illetéktelenül beavatkozna egy független szerkesztőség munkájába.

Ami Stumpf András alkalmatlanságát illeti, eddig ennek ellenkezője látszik bizonyítottnak.

Ami Novák Katalin alkalmatlanságát illeti, annak megítélése legalábbis erősen kétséges.

Még akkor is, ha tudom, hogy Novák Katalin környezetének hermeneutikára szakosodott szövegértelmező szaktársai a fenti kijelentésemből majd azt olvassák ki, hogy az elnök asszonyt „személyében támadtam”.

És persze igazuk lesz, mert ha nem személyében, akkor hogyan másként?

"MAGYARORSZÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN EGY PÁRIAORSZÁGGÁ VÁLT." - ERDŐS ANDRÉ A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2023.04.12.A Reggeli személy 2023 április 12-i adásában Para-Kovács Imre vendége Erdős André, Magyarország volt ENSZ-képviselője volt.

SZABÓ SZABOLCS: HA NEM VÁLTOZTAT AZ ELLENZÉK, AKKOR A FIDESZ ÚJRA GYŐZ

KLIKKTV / HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.04.13.


A Fidesz pontosan tudja, hatalmának megtartásához azt kell állítania magáról, hogy középen van. Hasonlóan fontosnak tartja, hogy az ellenzékiek között ne erősödjön, hanem csökkenjen a bizalom, viszont a politikai tömörülések száma nőjön. Hiszen minél többen vannak, akik egyre jobban haragszanak egymásra valamilyen régi történet miatt, annál nehezebb létrehozni egy egységesen működő, egységesen kommunikáló, egyfelé húzó ellenzéket – mondta a Klikk Tv Tíz című műsorában Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő, a Momentum frakciójának tagja.


Szabó Szabolcs háromszor nyert egyéniben Csepel-Soroksáron, legutóbb Németh Szilárdot győzte le. Szerinte sokszor jobb eredményt lehetne kihozni a választókerületekből, és az, hogy a tavalyi választásokon az ellenzék alul maradt, azt magának köszönheti és nem a Fidesz extra jó teljesítményének. Egyik választáson sem volt igazán jó az ajánlat, sem személyi összetételében, sem a politikai mondások terén, nem fordítottak elég időt az előző kampányokban közösen arra, hogy aki polgármesterjelöltként indul, meg a mögötte lévő képviselőjelöltek, kellőképpen „fel legyenek építve” – vélte az országgyűlési képviselő.

Ahogy mondta, náluk mindig is jó volt a kapcsolat a különböző ellenzéki pártok helyi alapszervezeteivel. Mögötte és mellette van egy olyan csapat, akikkel mindig is jól tudtak együtt dolgozni. A három győzelmében is rengeteg munka van. Az utóbbi években például eljutottak oda, hogy a hét hat napján tartós élelmiszert osztanak a rászorulóknak és havonta egyszer főznek is. Sok száz ember dolgozik azon, hogy a nap végén úgy érezzék a csepeliek és a soroksáriak, hogy ott vannak, működnek, amit ebben a rendszerben lehet, azt megteszik, és igyekeznek, nem magukra hagyni őket...


EGY LAPRA TETTE FEL MAGYARORSZÁG A JÖVŐJÉT – HELYESEN TETTE?

PORTFOLIÓ / PODCAST
Szerző: PORTFOLIO
2023.04.13.


Magyarországra az elkövetkezendő években több 10 milliárd eurós akkumulátoripari beruházások érkeznek, amelynek köszönhetően hazánk Európa élvonalába kerül a legyártott akkukapacitásokban. A döntő részben ázsiai vállalatok főként elektromos autókhoz gyártanak lítiumion cellákat, és bár jelenleg ez a leghatékonyabb technológia, egyáltalán nem biztos, hogy ez a jövőben is így marad. Milyen új fejlesztési irányok vannak, és melyik technológia lehet a befutó a versenyben? Mi lesz a Magyarországon működő akkugyártókkal, ha mégsem a lítiumion akkumulátorok kerülnek az újgenerációs elektromos autókba? Mire számíthat a hazai gazdaság: K+F tevékenység helyett csak az összeszerelés marad? A témában Gergely András és Kövesy Károly, a Portfolio elemzői írtak átfogó cikket a héten, a Portfolio Heti podcastjében pedig még részletesebben beszéljük át a témát...

VILÁGSIKER MAGYAR TALÁLÉKONYSÁGBÓL – KÜRTI SÁNDOR SORVEZETŐT ÍRT A MAI VÁLLALKOZÓKNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2023.04.13.


Olyan erők működnek, hogy tudás nélkül is a csúcsra lehet érni, és ez nem kedvez a vállalkozói kultúrának – mondja a Válasz Online-nak Kürti Sándor, az adatmentési technológiában világszinten úttörő Kürt Zrt. társalapítója. A 76 éves, pár éve visszavonult cégvezető a késői Kádár-korban lett „startupper” testvérével, Jánossal, most pedig könyvet írt arról, hogyan kell csapatot építeni és miért érdemes visszaadni a sikerből a közösségnek. Folytatjuk sorozatunkat, amelyben olyan magyarokat mutatunk be, akiknél a siker nem kapcsolatok, hanem ötlet és munka eredménye.


Hogyan lett vállalkozó? Kürti Sándor erre a kérdésre gyakran egy történettel szokott válaszolni.

– Új pápát választanak, aki megtudja, hogy a Szent Péter-bazilika harangozója analfabéta. Határidőt szab, hogy tanuljon meg írni. Bánatában a harangozó Róma utcáin lófrál. Rágyújtana, de nem talál trafikot. Arra gondol, mi lenne, ha e hosszú út közepénél nyitna egyet. Hiszen lehet, hogy más is szeretne itt rágyújtani. Így is tesz, és szépen beindul az üzlete: jön a második trafik, a harmadik, és így tovább. Egy idő után jogászhoz fordult, hogy segítsen a cégügyekben. Amikor alá kell írnia egy szerződést, kiderül, hogy analfabéta. „Atya világ, mi lett volna magából, ha írni is megtanul?” – kérdezi az ügyvéd. „Tudja, mi? Én lennék a Szent Péter-bazilika harangozója.” Talán az én sorsom is benne van ebben a történetben – idézi fel Kürti Sándor a Libri gondozásában néhány hete megjelent új könyve, A Kürt-dosszié – A világhír titka, avagy vezess a szíveddel! bemutatóján.

Az immár nyugdíjas vállalkozó bátyjával, Jánossal alapított cége a megsérült adathordozókról való adatmentés nemzetközi úttörője volt, és a Kürt szaktudását ma is a legmagasabban jegyzik az informatikai piacnak ebben a nem túl nagy, de érdekes szegletében. Mentettek adatokat árvízben sérült szerverről, a hatodik emeletről rendőrségi razzia közben kihajított merevlemezekről, de a szeptember 11-i romok közül előkerült adathordozókról is. (Tavaly pedig az Ukrajnát ért légicsapások során megsérült informatikai eszközök megmentésében ajánlották fel ingyenes segítségüket.)...

ORSZÁGSZERTE TÖBB HETET KELL VÁRNI A LABORVIZSGÁLATRA

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.04.13.


A szakrendelők több mint felében a laborvizsgálatra való várakozási idő a két, háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, amelyben a korábbi egy helyett már öt-hat hetet kell várni a vizsgálatra – derül ki a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felméréséből.


A lapunkhoz eljuttatott szakmai elemzéshez a szakrendelők 43 százaléka szolgáltatott adatot. Szigorú statisztikai értelemben véve e minta nem tekinthető reprezentatívnak, de a válaszok az ország számtalan pontjáról érkeztek, és a válaszadók között egyaránt volt nagy és kicsi forgalmú intézmény, így összességében jó képet szolgáltatnak a valós helyzetről.

Mint arról a Népszava elsőként beszámolt: március végén több fővárosi szakrendelőben már csak május végére tudtak időpontot adni. Jó néhány kerületi önkormányzat is a zsebébe nyúlt, és megduplázták, triplázták a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát. A cikkünk után a szakrendelők szakmai szövetsége is megnézte mi a probléma. Egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy a korábbiakhoz képest megnőtt-e az előjegyzési idő a laborvizsgálatokra? Ha igen, mennyivel? Mi az oka a várakozási idők megnyúlásának? Milyen intézkedések történtek a kialakult helyzet orvoslására?

Növekvő előjegyzési időről a válaszadók 75 százaléka számolt be. A várakozási idő a válaszadók több mint felénél két, háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, ahol az eddigi 1 hetes várakozás 5-6 hétre ugrott...

BOCS, INKÁBB EGY FIATALT VÁLASZTOTTUNK

TELEX
Szerző: PATAKFALVI DÓRA
2023.04.13.


„50-55 év közötti szuper nyugodt és megbízható pénzügyi vezető kolléganőt keresünk a Déryné kötelékébe, teljes betanítással, nagy megbecsüléssel a nyugdíjig.”


Kovács Kristóf, a budai Déryné bisztró tulajdonosa nem tudhatta, hogy nyilvános posztjával éppen egy formálódó Telex-cikk közepébe talál bele. Kérdésünkre azt mondja, a nyugdíjba menő, előző pénzügyesük helyére keresnek hasonló munkaerőt. A bisztrótulajdonos szerint mindez a társadalmi szerepvállalásuk része is, de a személyes tapasztalatai is nagyon jók az 50 évesnél idősebb korosztállyal. „Sokat látottak, ugyanakkor higgadtak, bölcsek és rendkívül jó emberismerők. Ezen felül az érzelmi életük is stabil és jól ismerik önmagukat. Ugyanilyen higgadtak a munkahelyváltásban is, és nagyon megbecsülik a helyüket.”

A pozitívan diszkriminatív felhívásra négy nap alatt több mint 100-an jelentkeztek. Akik viszont lemaradnak az állásról, ki tudja, mikor kapnak újra hasonlóan jó ajánlatot. A nyugdíjba vonulás előtti utolsó tíz évben ugyanis meglehetősen sebezhetővé válik azok helyzete, akik az állásuk megszűnésével vagy egyéb más okból váratlanul a munkaerőpiacon találják magukat. Cégével, az LHH Magyarországgal Juhos Andrea több ezer olyan ember karriermenedzsmentjét látta el az elmúlt közel 25 évben, akiket addigi, jellemzően multinacionális vállalatuk leépített. Az évek alatt pedig felfigyelt egy ellentmondásos jelenségre.

„Magyarországon a vállalatok többsége arra panaszkodik, hogy nem talál embert a meghirdetett pozíciókra, mégsem gondolkodnak az ötvenöt év feletti korosztályban. Pedig a vezetők a személyes tapasztalatok alapján általában nagyon jó véleménnyel vannak az ötven-ötvenöt pluszos munkavállalókról, amikor viszont azok új állásra jelentkeznek, rendszeresen falakba ütköznek, legtöbbször még csak interjúkra sem hívják be őket.”...


AMERIKA NEM TŰRI AZ OROSZ KÉMBANK JELENTETTE BIZTONSÁGI KOCKÁZATOKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.13.


Szokatlan lépés, hogy egy olyan intézménnyel összefüggésben vet ki szankciókat az Egyesült Államok, ami egy szövetséges országhoz köthető. David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatója csak néhány nappal követte a hírszerzési iratok kiszivárgását, amik felfedték, milyen törékenyek jelenleg a magyar-amerikai kapcsolatok. Oleg Justyenko, Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója szerint az EU-nak mindent meg kéne tennie, hogy megakadályozza a Magyarország és Oroszország közötti frissen kötött energiaüzletek létrejöttét, azokkal ugyanis a háborút szponzorálják. A Trump elleni vádemelés után az Orbán-kormány más republikánusokkal is kapcsolatokat keres, de a szorosabb együttműködést akadályozhatja az oroszbarát politikája. Nemzetközi lapszemle.

Az amerikai pénzügyminisztérium szokatlan lépésre szánta el magát, amikor úgy döntött, hogy egy olyan intézménnyel összefüggésben vet ki szankciókat, ami egy szövetséges országhoz köthető – írja a Washington Post tudósítója Berlinből. A Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az úgynevezett orosz kémbank három magas beosztású alkalmazottja, két orosz és egy magyar állampolgár is szerepel az amerikai pénzügyminisztériumhoz tartozó Külföldi Vagyonellenőrzési Kincstári Hivatal (Office of Foreign Assets Control, OFAC) szerdán kiadott szankciós listáján.

David Pressman, budapesti amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatóján kifejezte abbéli aggodalmát, hogy a magyar kormány tovább mélyíti és még jobban kiterjeszti kapcsolatrendszerét Oroszországgal – írja a szerző, aki szerint az esemény "a frusztráció nyilvános megjelenítése" volt. " Mindez pár nappal azután történt, hogy Magyarországra is vonatkozó titkos hírszerzési iratok szivárogtak ki, amelyek felfedték, hogy milyen törékeny is a kapcsolat a két NATO-szövetséges között.

Pressman elmondta, hogy a Kreml rosszindulatú befolyásolási platformjának tekinthető orosz Nemzetközi Befektetési Bank nemcsak a magyar állampolgárok biztonságára jelent fenyegetést, de a szomszédos országok, uniós tagországok és NATO-szövetségesek számára is, méghozzá Budapest szívében. Hiába figyelmeztetett az Egyesült Államok már az intézmény 2019-es költöztetésekor erre a veszélyre, a magyar kormány ezt elengedte a füle mellett.

A Washington Post részletezi Orbán Viktor és a mostani amerikai vezetés közti ideológiai nézetkülönbségeket, és a Trump irányába mutatott baráti kötődését is. Orbánék az amerikai jobboldal támogatására rendezkedtek be, nem véletlenül fog másodjára is otthont adni Magyarország a CPAC (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) rendezvénynek májusban. Nem beszélve arról, hogy Novák Katalin nemrég látogatta meg Ron DeSantis, potenciális republikánus elnökjelöltet, a floridai kormányzót, a további kapcsolatépítés lehetőségét fürkészve.

A US News and World Report a Reuters budapesti tudósítása alapján ezt kiegészíti azzal, hogy Bulgária, Csehország, Románia és Szlovákia már visszavonták tagságukat a kémbankban, miközben a magyar kormány a háború dacára sem hozott semmilyen intézkedést a bank működése ellen. Megemlítik azt is, hogy Orbán sajtóosztálya a Reutersnek nem volt hajlandó reagálni Pressman bejelentésére.

Az AP hírügynökség, amelynek tudósítását többek között az ABC News is átvette, szélesebb kontextusba helyezte az orosz kémbankra kivetett szankciókat. Hisz ezzel egyidőben Nagy-Britannia és az USA együtt jelentették be az Alisher Usmanov és Roman Abramovich ellen kivetett újabb szankciókat is. Célba véve ezzel a Putyinhoz közelálló igazi nagyágyú oligarchákat. Usmanov Németországban lehorgonyzott jachtján van a világ legnagyobb úszómedencéje, nem mellesleg két helikopter leszállópálya is elfért a Dilbar nevű jachton. James Cleverly brit külügyminiszter a bejelentéskor úgy fogalmazott: "Nincs hová elbújni. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy elvágjuk őket azoktól a vagyontárgyaktól, amelyekről azt hitték, hogy sikeresen elrejtették őket."

Lehet, hogy a Moszkva által exportált energia olcsó, viszont ukrán emberek életébe kerül – így fogalmazott Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Oleg Justyenko a Politico európai lapjának. Arra kérte az EU-t, hogy valahogy akadályozza meg a Szijjártó Péter által kötött orosz bizniszek megvalósulását, mert ezzel az oroszok háborúját hosszabbítja meg a magyar kormány, hiszen hozzájárul a kiadások fedezéséhez. Ráadásul most került be a közösségi háló körforgásába az a videó, amelyen ukránokat kínoznak halálra az oroszok. "Teljesen vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássák, milyen bűncselekményeket szponzorálnak" – mondta Justyenkó.

Miután Magyarország továbbra is kap uniós támogatásokat, a gazdasági tanácsadó szerint talán a pénzmegvonást, mint eszközt kellene bevetni arra, hogy ne mások kárára érvényesítse a saját érdekeiket a magyar kormány, amelyik továbbra is kollaborál a Kremllel. A cikk nem mellékesen tudatja azt is, hogy a németek, a finnek és a lengyelek orosz gázfelhasználásra mára 0 lett, s átlagban a korábbi 36 százalékos orosz gázimport 13 százalékra csökkent az EU-ban.

A brit Guardian is foglalkozik azzal, hogy a Trump elleni vádemelés okozta bizonytalanság közepette Orbán Viktor az új elnökjelölt, Ron DeSantis felé kacsingat. A köztársasági elnök, Novák, nemcsak a floridai kormányzóval, de a feleségével és az egyik legnagyobb támogatójával, a magyar származású Thomas Péterffyvel is találkozott. Utóbbi jelezte, Trump helyett DeSantist fogja támogatni, hisz már tavaly is 570 ezer dollárral segítette kormányzóvá választását. Az Orbán-kormánnyal régóta szimpatizáló Péterffy nemrég egy bankot is alapított nálunk, épp a banki különadók megváltozását követően. Állítólag más republikánus politikusok is Orbán látkörébe kerültek, az elmúlt 9 hónapban sokkal több magyar kormánytag utazott Amerikába „ismerkedni”, mint bármikor korábban. Ugyanakkor észrevehető, hogy Orbán ellentmondásos Oroszország-politikája a republikánusokkal való szorosabb együttműködés egyik akadálya. Hisz ebben a kérdésben Amerikában a kétpárti, egységes álláspontot Ukrajna támogatása jelenti.

People magazinból pedig megtudjuk, hogy miután Taylor Swifttel szakított, Budapestre érkezik forgatni Joe Alwyn, aki a magyar származású Adrien Brody társaságában érkezik, de jön a Brutalist forgatására Felicity Jones, Guy Pearce és Alessandro Nivola is.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A HÁBORÚ: BÉKE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.13.


Pár napja plakátok (kékek, nagyok) jelentek meg Neria kietlen tájain magától a kedves vezetőtől vett szöveggel, miszerint „Ruszkik haza”. Emlékezhetünk, amikor Orbán a rendszerváltáskor ezzel a mondattal robbant be a köztudatba, mikor is mindenki elalélt a gyönyöröktől, milyen bátor ez a mi fiunk, hogy így egymaga szembeszáll egy világhatalommal mellét kitárva tankjaik előtt. Holott azidőtájt a „ruszkik” már Záhonytól integettek visszafelé, ahogyan robogott velük a vonat a nagy orosz pusztaság mélyibe. Így fogant hazugságban egy politikai karrier, így világlott ki egy jellem vagy annak hiánya, és most itt csücsül.

Sajnálatos, hogy ezek a szavak, ez a mondat ma újra aktuális, de az. Ha ugyan nem a mi vidékünkön dúl is az orosz imperialista medve, mert mi azóta egy szövetség (NATO) és egy közösség (EU) tagjai lettünk, élvezve ezek minden védernyőjét és anyagi hasznait. Más kérdés, hogy az, aki annak idején egy hazugsággal indította a pályáját, ma is kétszínű alak, és valami ismeretlen okból elárulja azt a közösséget, amely biztonságát és jólétét szavatolja. Mindenki tátott szájjal figyeli, hogy ezt mért vagy mi okból, akiket pedig teljesen elkábított, tapsolnak neki és vicsorognak azokra, akik a barbárság helyett a kultúrát választanák.

Ilyen körülmények között jelentek meg ezek a plakátok, amelyek arra szólítják fel szimbolikusan a medvét, iramodjon ki a megtámadott országból (Ukrajna), s ha ez megtörténik, akkor a formállogika szerint is béke lesz, mert a leigázni kívántaknak nem lesz okuk és indokuk lőni rájuk, hogy hazájukat felszabadítsák. Annak idején is, amikor Orbán ordította bele hamisan a légbe ugyanezt, népszerűségét azzal szerezte meg, hogy íme a nagy szabadságharcos, aki a rabigában senyvedő Magyarországért kiáll. Innen nézvést az ukránoknak is joga van ehhez, a plakátban tehát kivetnivalót találni nem lehet.

Ámde a Fidesznek mégis sikerült. Hiszen a pufók-óvodás képű, ámde sunyi szemű Gulyás Gergely kijelentette, hogy kormánya szerint a felszólítás, miszerint „Ruszkik haza”, nem egyéb mint háborús uszítás, így az első rácsodálkozás azt kérdezteti velünk, mi az anyánk valaga van. Miként lehet az, hogy a béke úgyszólván egyetlen lehetséges útja és módja, tehát, hogy az agresszor hagyjon fel bűnös akcióival, a lakosság irtásával, gyerekek elrablásával és városok porig rombolásával, tehát az az igény, hogy ne háborúzzon, a Fidesz szerint háborús uszítás, akkor az embernek Orwell jut az eszébe és az újbeszél jelmondatai.

Ezek közül is elsőként „A háború: béke”. Mert másképpen nem értelmezhető, ha valaki azt tartja a béke lehetőségének, hogy a harc ne érjen véget, illetve úgy érjen véget, hogy egy országot megszállnak, a megtámadottak pedig elmosolyodnak és bájosan mondják az agresszornak, gyertek, csináljatok velünk, amit csak akartok. A Fidesz egész csürhéje ezt szorgalmazza a békét óbégatván, nem békéről beszélve, hanem megadásról, ami felfogás árulás a közösség és szövetség ellen, aminek tényleg nem tudjuk az okát, és lassan már nem is sejtjük. De alapos lehet, ha nem csak a morált, de a józan észt is odahagyják miatta...

A FIGYELMEZTETŐ LÖVÉS – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.13.


A Nemzetközi Beruházási Bankra kivetett amerikai szankciók csak a kezdetet jelentik

Orbán Viktor és propagandagépezete megtehette volna, hogy változtat az oroszpolitikáján, ehelyett egy háború kellős közepén nekiment a legfőbb katonai szövetségesének (fizetős tartalom).

Évtizedekig magyar külügyes volt az amerikai szankcióval sújtott Laszlóczki Imre

A bank főnöke, Nyikolaj Koszov szülei meg híres KGB-sek voltak. Apját kétszer is Budapestre telepítette a szovjet titkosszolgálat.Varga Mihály és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) elnöke kezet fog, miután szándéknyilatkozatot írtak alá a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról a Pénzügyminisztériumban 2018. június 18-án. MTI

A kémbank magyar igazgatósági tagja elismerte: Magyarország momentán Oroszország szövetségese

Eddig csak Fidesz-közeli megmondóemberek tettek hitet a háborún átívelő orosz-magyar barátság mellett, az orosz-magyar szövetséget eddig nem vállalta fel ilyen nyíltan a kormányhoz közel álló közszereplő.

Brutálisabb amerikai lépésre számíthatott a Fidesz, mert most nem igazán tud min felháborodni

“Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?”
Nem árulja el a kormány, hogy miért és hogyan módosították az oroszokkal kötött szerződéseket Paks 2 építéséről

A Párbeszéd szerint egyre valószínűbb, hogy a Roszatom helyett egy magyar projektcég lesz a beruházás fővállalkozója, ezzel pedig minden pénzügyi kockázatot magára vállal a kormány, egyúttal kimenekíti az orosz felet a beruházásból.

A Roszatomot is szankciókkal sújtja Amerika

Az amerikai Külügy- és Pénzügyminisztérium tegnap több mint húsz ország és joghatóság több mint százhúsz szervezetével és személyével szemben vezetett be szankciókat az Orosz Föderáció Ukrajna elleni jogellenes inváziójával összefüggésben. Amerika szerint Oroszország az energiaexportot – például a nukleáris ágazatban – arra használja, hogy politikai és gazdasági nyomást gyakoroljon globális ügyfeleire, ezért szankciókkal sújtják a Roszatom több érdekeltségét és velük kapcsolatban álló személyeket is – például a Rusatom Overseas nevű leányvállalat elnökét, Evgeny Pakermanovot. Az intézkedések eredményeképpen az összes érintett személy és vállalat USÁ-ban található vagyonát zárolták.

Magyarellenes skandálás közepette avatott Kölcsey-szobrot Novák Katalin Nagykárolyban

„Farkasok közt” él a magyarság a határain belül, de nem enged a veszélyes ideológiáknak, fejtegette Novák.

Putyin bölcs vezetőként, Zelenszkij alkoholista hazudozóként jelenik meg az Origo rendkívüli híreiben

Csak emlékeztetnénk: valami különös okból Magyarország a nyugati szövetségesi rendszerek tagja.

Alföldi Róbert pert nyert az Origo ellen

Az ég kék, a fű zöld, az Origo hazudik.

Fideszes politikusok állítják: óriási összegeket buknak a lombkoronasétány-beruházásokon

Egyet azért megtanultunk 12 év alatt: egy fideszes SOSEM BUKIK. Ez a kategória Ner-körökben nem létezik. Azért kíváncsian várjuk az OLAF jelentését.

Az éjszaka Orbán Viktor megmozgatott potom 3 milliárd forintot

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gazdagodott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kárára. Rutinpálya.

Alig csökkent, még mindig 25 százalék felett az infláció

Orbán szerint 2023 végére egy számjegyű lesz. (LOL)

A rezsiválság miatt többen tértek át szénre és fára, tovább romlik a levegő a kis magyar településeken

Az Unió környezetvédelmi miniszterei tavaly júniusban járultak hozzá, hogy 2027-től a kereskedelmi, 2029-től pedig a magánépületekre is „kiterjesszék a szén-dioxid-kvótakereskedelmi rendszert”. Ez gyakorlatilag adó-jellegű tehernövekedést jelent a háztartások számára. Bár a választási kampány során az elképzelés ellen a Fidesz még élénken tiltakozott – sőt az Európai Parlament hasonló döntése miatt az Orbán-kabinet is kikelt -, a javaslatot végül elfogadták.

Ötvenszer drágább lesz az új börtön építése Csengeren, mint eredetileg tervezték

Emlékeztetnénk: a kormányközeli WHB verseny nélkül nyerte el a csengeri börtön kivitelezését.

20 év körüli fegyverrajongó férfi szivárogtathatta ki az amerikai titkosszolgálat bizalmas jelentéseit

Felkészül a Netflix. Miközben az USA Védelmi és az Igazságügyi Minisztériuma a megőrülés határán…

EGY ORSZÁG TANULJA MEG LASZLÓCZKI IMRE NEVÉT - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.04.13.


Jó reggelt!

4 fontos cikk:


FIDESZES PLAKÁTRONGÁLÓ CSAPAT TAGJAKÉNT AKCIÓZOTT A BUDAI ÉJSZAKÁBAN A SZIJJÁRTÓVAL JACHTOZÓ VÁLLALKOZÓ, BENKŐ SZILÁRD

DIREKT36 / TELEX
Szerző: SZŐKE DÁNIEL
2023.04.13.


2018 tavaszán, a választási kampányhajrá utolsó napjaiban egy csapat fideszes aktivista indult el a budapesti éjszakába, hogy a Jobbik óriásplakátjait festékszóróval megrongálják. „Orbán vagy turbán?” – fújták fel rájuk az előre megbeszélt, migránsozós szóviccet. A saját plakátjaikat őrző jobbikosok azonban rajtakapták őket, és a kezdődő verekedésnek rendőrök vetettek véget.

Az aktivisták csoportjában nem egyszerűen lelkes Fidesz-szavazók voltak, hanem több, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, illetve személyesen a miniszterhez, Szijjártó Péterhez köthető személy is. Egyikük Benkő Szilárd volt, Szijjártó Péter egykori kabinetfőnöke és futsalos csapattársa, aki az elhíresült horvátországi jachtos nyaralására is elkísérte a minisztert és családját. „Néhány barátommal találkoztunk a Margit körúton, és ott megbeszéltük, hogy elmegyünk, és a szabad véleménynyilvánítás jogában feliratot festünk plakátokra” – vallotta a rendőrségnek Benkő az estéről.

A Direkt36 decemberben írta meg a sokáig a külügyben dolgozó Benkőről, hogy egyik cége 2020-ban közel 300 millió forintos támogatást kapott a minisztérium egyik háttérintézményétől. Ez ugyanabban az évben történt, amikor Benkő együtt utazott a miniszterrel a Lady MRD nevű jacht fedélzetén.

A birtokunkba került bírósági ítélet, illetve nyomozati iratok is bizonyítják, hogy Benkő részt vett a 2018-as éjszakai plakátrongáló akcióban a XI. kerületben, az utcáról segítve a Fidesz választási kampányát. Benkő mellett aznap este a Budaörsi úton ott volt Szikora Levente, Benkő és Szijjártó egykori futsalos csapattársa, egyben a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöki tanácsadója is. A csapat tagja volt még többek között a Szijjártó vezette külügy egyik korábbi helyettes államtitkárának, volt magyar nagykövetnek a fia is.

Ugyanezen az éjszakán egy másik fideszes csoport a III. kerületbe is érkezett, hogy lefújja a Fidesz legfőbb riválisának számító ellenzéki párt plakátjait. Ennek a csapatnak az egyik tagja korábban Benkő Szilárd üzlettársa volt, aki aznap éjjel telefonon tartotta a kapcsolatot a Budaörsi úton akciózó Benkőékkel. Többször is beszélt velük telefonon, nem sokkal azután, hogy kitörte egy plakátvédő szolgálatban lévő jobbikos képviselő két fogát is – derül ki a Direkt36 birtokába jutott ítéletből és nyomozati iratokból...