2022. augusztus 19., péntek

NEM IS AZ ÖVÉ A SZENT JOBB? KOPPÁNY AZ „IGAZ MAGYAROKAT” VEZETTE? ISTVÁN KIRÁLY ÉS A FAKE NEWS (2. RÉSZ)

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.08.19.


Nem is az államalapító keze a Szent István-bazilikában őrzött ereklye – vallja egy angliai magyar történész. Koppány személyében az elgermánosodó István az „eredeti Magyarországot” győzte le – szól a minden augusztus 20-án előkerülő turanista lelkületű toposz. Mi igaz ezekből az állításokból? (Spoiler: nem sok.) A Válasz Online Szent István-napi összeállítása.

Betiltotta a rovásírást, hibás kép van róla a tízezresen, német ügynök volt, augusztus 20-án alapított államot – csupán néhány az első királyunkról szóló legszívósabb álhírek, tévedések, történelmi mítoszok közül. Három évvel ezelőtt csokorba gyűjtöttük őket, a cáfolatokkal együtt. Azóta újabb gyanús tételekre lettünk figyelmesek. Következzen a történelmi fake news-összeállításunk második része!


+

+

ELÉRKEZETT A FORDULAT? ALIG TUDTAK MEGTAKARÍTANI AZ EMBEREK - NEM SOK JÓT SUGALL AZ MNB LEGFRISSEBB JELENTÉSE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.08.19.


A második félévben alig nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona. Közben úgy tűnik, hogy az infláció elszabadulásával nagyot fordultak a lakosság megtakarítási szokásai. A legtöbb friss pénzt befektetési jegyekbe és részvényekbe tették a megtakarítók – derül ki az MNB legfrissebb adataiból. A statisztika azonban elfedi a lényeget.


Mindössze 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona 2022. második negyedévében – derült ki az MNB legfrissebb adataiból. A nettó pénzügyi vagyon mostani negyedéves gyarapodása 2017 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb, mivel a megtakarítások összege (az eszközök növekedése) három éve nem volt ezer milliárd forintnál kevesebb, és utoljára öt éve, 2017 második negyedévében volt alacsonyabb a mostaninál – írja az MTI.

A legfrissebb adatok szerint a háztartások (bruttó) pénzügyi vagyona 78788 forintra emelkedett 2022. június végére, míg a kötelezettsége (hitelek) 13588 milliárd forintot tettek így, így a nettó pénzügyi vagyon 64930 milliárd forint lett...

AZ ÉS 2022/33. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.08.19.


P U B L I C I S Z T I K A 

Váncsa István
Egy hős család

A bíróság igazságot szolgáltat, az igazságot kereső szubjektum (esetünkben a bíró) pedig mindig is fölfelé tekint. Árpád bölcs magzatjai az idők kezdete óta vallják, hogy igazság az, amit a hatalom akként kezel, s aminek a megismerése a mi számunkra gyakorlati és működőképes direktívát tud nyújtani. Be kell látnunk továbbá, hogy egy állítás igaz vagy hamis volta nem valamiféle benne rejlő, változatlan tulajdonság. „Az igazság megtörténik valamely eszmével. Az eszme igazzá válik, az események igazzá teszik. Igazsága valójában esemény, folyamat: mégpedig önigazolásának folyamata” – a többit lásd William James Pragmatizmus című karcsú, ám velős munkájában. Ez utóbbi az élet szokványos dolgait illetően is releváns filozófiai szöveg, más kérdés, hogy ilyen irányú továbbképzésre Árpád bölcs magzatjai szorulnak rá a legkevésbé.

Ha tehát a kúria elnökének feleségéből annak ellenére lesz a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának tanácselnöke, hogy riválisához képest kevesebb mint feleannyi szavazatot kapott, az magyar ésszel, magyar szívvel közelítve nemcsak elfogadhatónak mutatkozik, hanem célravezetőnek, sőt üdvösségesnek is. Ami történt, azt nagy valószínűséggel egyenest a legfőbb személynek köszönhetjük, hatása tehát per definitionem áldásos leend. Vagy ha mégse, akkor a fogaskerekek közé ezúttal nem homokszem, hanem roppant méretű szikla került. Utóbbit, mint mindig, most is Brüsszelből gurították ide avval a céllal, hogy az uniós forrásokból momentán épp nem csörgedező pénzpatakok útjában újabb akadályt képezzen, noha ilyenekből amúgy is van elég.Tovább

Bokros Lajos
Lehull az álarc

Gadó Gábor
Hol az ellenzék mostanában?

Aljakszej Kazsarszki
Orbán – Lukasenka nyomában?

Odze György
Van egy ország…
„A teljesség igénye nélkül” – zsurnalisztikai sablon

Turbucz Péter
A történész feladata háború idején
Marczali Henrik szerepfölfogása 1914–1918 között

Dobozi István
IRA

Deák Dániel
A sokféleség gazdagsága

Molnár Erzsébet
Vinkli

Kovács Zoltán
Bérek, pedagógusok

Nemes Gábor
Jöhetnek-e az oroszok?

Zeöld Zsombor
Vészhelyzet az Oderán

Csepi Lajos
Aszály Törzs

V I S S Z H A N G

Aszalós Sándor
Háborús okok

Zsigmond Anna
Alapkérdés részletezve

Meggyes Máté
Mint a moziban

Grecsó Krisztián
A Csalog-interjúhoz

P Á R A T L A N

Csabai
CSALÁN ÉS FAROK

-átkai
DIVERZIFIKÁLUNK

Ladányi András
HATÁRTALANUL

pá- ti-
FAK(L)OPÁCSOK

-n-a
SAPKÁT LE!

Huszár Ágnes
SZÁRAZ TÓNAK

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


AZ ÉS 2022/33. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.08.19.


F E U I L L E T O N

Kardos András
Szürreális látogatás Gadamernél
Pál András barátom emlékének

I N T E R J Ú

Hegedűs Claudia
„A kép jelenti az origót”
Interjú Ragályi ElemérrelK R I T I K A

György Péter
A Fuga leltár

(Fuga leltár, megtekinthető a Fugában augusztus 29-ig.)

Széplaky Gerda
Fake news a lélekről

(Anna Koźbiel: Animaton, ISBN Galéria, a kiállítás augusztus 26-ig látogatható.)

Stőhr Lóránt
Ilyenek lettünk

(Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük)

Az új magyar populáris mozi, az Együtt kezdtük az előzményekhez képest csupán egy turisztikai marketingfilm, melyben összesen három helyszínt látunk két-három visszatérő kompozícióban az egész Balatonról: egy kellemes badacsonyi panziót a tóra néző kilátással, egy hangulatos borospincét a Káli-medence tetején és a tó közepén ringatózó vitorlást. A szállások képeslapfotói és balatoni naptárfelvételek montázsa azonban nem mesél a tó hangulatáról és a környék tájairól, így aztán az Együtt kezdtük története leginkább egy kitalált PR-világban játszódik, ahol megállíthatatlanul ömlik a pálinka és hangulatos kilátópontokon ragyog a napfény. És ahol nincsenek nagy álmok, nincs lázadás, csak csendes beletörődés a fennálló rendbe.

Ruff Borbála
„Túlságos volt a messzeség”

(Bächer Iván: Hatlábú [ebkönyv]. Előadja Gyabronka József, zongorán játszik Bächer Iván. Kossuth–Mojzer Kiadó, Irodalmi Fülbevaló sorozat)

(Bächer Iván emlékére)

Bächer Iván azonban már jó ideje meghalt, 2023 decemberében lesz tíz éve, és az estek nyomát az emlékezeten túl kevés dolog őrzi. A hatlábúból még élete során hangoskönyv készült, a Gyabronka–Bächer-páros közös fellépéseinek fontos rekvizituma.

Molnár Zsófia
Bélyeggyűjtemény

(Száz év Major, avagy az eszméimet nem cserélem; Városmajori Szabadtéri Színpad, július 29.)

Megint csak az a kérdés, ki ennek az előadásnak a célközönsége. Gimnazistáknak hasznos lehet ez a csomagolás a magyar irodalom nagyjai körül néhány típusfigurával – és a pult mögött serénykedő „Zsebenci Klopédiával”, akinek a kedvéért, hogy bizonyos kulcsfogalmakat röviden megmagyarázhasson, időnként megáll a játék –, az olvasottabb nagyközönségnek legfeljebb langymeleg emlékeztető a ráismerés sikerélményével.

Fáy Miklós
Mért vijjog a saskeselyű?

(Verdi: Attila – Margitszigeti Szabadtéri Színház, augusztus 14.)

Nem tudom, volt-e idő, amikor az Attila olyan opera volt, amelynek szereplőiben a közönség tagjai magukra ismerhettek, de ha volt, mára elmúlt. Nem te ölöd meg, hanem én – ilyen alapon ma már nem szokás összeveszni. Talán ez a teljes korszerűtlenség az oka, hogy most annyira otthon érzi magát az ember a margitszigeti előadás nézőterén. Nekünk szól, de nem rólunk, egyrészt a Szabadtéri Színház követi a saját hagyományait, és újra eljátssza azt a darabot, amely hiába Verdi, nem tudott az operaház falai közé becsusszanni, másrészt mi magunk is fölvesszük ezt a nyári, ernyedett állapotunkat.

Csengery Kristóf
Határátlépések

(Auer Trio Plays Schubert: The Complete Piano Trios. Binder Music Manufactory)

Kiérlelt felvételek magas színvonalú hangszeres játékkal. A muzsikálásból megérezhető a zeneszerző művei iránti elkötelezettség, ahogyan az is, hogy az Auer Trió – amelyet tagjai a veszprémi születésű, magyar származású, de Szentpéterváron világhírűvé lett hegedűvirtuózról, Auer Lipótról (1845–1930) neveztek el – a három művész zenei „szerelemgyereke”: olyan együttes, amelyben, bár a kellő professzionizmussal és szakmai rutinnal, mégis a közös játék spontán öröme által vezérelve zenélnek – vagyis a tolmácsolások arról tanúskodnak, hogy a stúdióban lelkesen dolgoztak, szívesen készítették el a lemezt.

Siba Antal
Bajtársak

(Biztonsági őrök akcióban – Sziget, Forma1)

Nyilván van olyan helyzet, amikor egy biztonsági őrnek fizikailag meg kell védenie magát, de ez a két szituáció aligha volt ilyen. A szigeti bulizók valamit esetleg beszólhattak a biztonsági embereknek, de bármit mondtak is, a rendet fenntartani odarendelt emberek nem büntethetnek.

Károlyi Csaba
Navigare…

Bognár Péter: Hajózni kell, élni nem kell. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 316 oldal, 3499 Ft

Bognár Péter első regénye viszonylag megnyugtató módon véget ér a 305. oldalon. Ez talán még nem spoiler. Az már inkább, hogy előtte háromszáz oldalon igencsak különös, meglepő, ha akarom, rendkívüli, sőt zavaros, hova ellentmondásos események történnek. Melyek ugyanakkor viccesek, sőt, parodisztikusak, mintegy megszállottan figurázza ki az író még a megszállottságot is, ám egyáltalán nem unalmasan. Fárasztónak fárasztó mindez, de nem úgy, hanem úgy, hogy az olvasó kéjesen lefárad ettől az elképesztően agyament beszédtől. Persze attól függ, honnan nézzük. Azonban akárhonnan is nézzük, ez remek beszéd.

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Visy Beatrix
Ex libris

Szorongatott idill (Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine, Mészöly Miklós levelezése. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 272 oldal, 3999 Ft)

Mészöly Miklós: Párbeszédkísérlet (Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 288 oldal, 3990 Ft)

Kemény István: Állástalan táncos (Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 216 oldal, 3499 Ft)

Fehér Renátó: Torkolatcsönd (Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 88 oldal, 2499 Ft)


Kácsor Zsolt
Impotens ország

Benedek Szabolcs: Ez nem Amerika. Helikon Kiadó, Budapest, 2022, 524 oldal, 4499 Ft

Először is a regényötlet, azon belül pedig a téma- és karakterválasztás kiváló: egy őszülő rocksztár a hősünk, aki a Halolaj nevű zenekar élén immár negyedszázada alakítja a „kemény rockert”. Huszonöt év hosszú idő ebben a „szakmában” – a szót azért tettem idézőjelbe, mert a Becsey Márton nevű, de mindenki által Dokinak szólított sztárunk eleinte tiltakozik ellene, hogy a zenélést – a szó szerinte „kispolgári” hangzása miatt – szakmának tekintse. Ám idővel be kell látnia, hogy a rockerkedést évtizedeken át iparszerűen űzni: az bizony szakma a javából.

Vermes Nikolett
Nézzünk bizakodva a múltba

Mörk Leonóra: Asszonyom, édes úrnőm. Jaffa Kiadó, Budapest, 2022, 303 oldal, 3999 Ft

Az Asszonyom, édes úrnőm középpontjában a XXI. és a XVII. század történelmi összehasonlítása áll, de csupán utóbbiról ír, hiszen aki olvassa, azonnal felismeri a közös nevezőt. Ilyen a világjárvány fogalma, amivel az 1600-as évek elején is tisztában voltak a népek, csupán akkor nem Covidnak hívták, hanem syphilisnek nevezték a kórt. Mörk orvostörténeti pontossággal tárja elénk a nemi fertőzés kialakulását, terjedését és kezelését. Nyíltan beszél arról, hogyan születtek tucatjával szifiliszes gyerekek Európa-szerte, és erre milyen bizarr szerekkel reagált az akkori tudomány, majd hogyan csillapították a hálás vírus burjánzását.

„Mint egy Van Damme-film”
Krasznahorkai László Mindig Homérosznak című kötete angol nyelvű fogadtatásából

Chasing Homer. Fordította John Batki. New Directions, 2021. november, 96 oldal, 19,95 dollár

A hajsza metafizikaivá válik Krasznahorkai László magyar író Mindig Homérosznak című művében, amelynek narrátora egy férfi, aki egész életében egy ismeretlen, láthatatlan támadó elől menekül. A történet kafkai példázatként is értelmezhető, miközben Homérosz Odüsszeuszának bolyongását, a főhős szenvedéseit, szüntelen menekülését idézi. A paranoia atmoszféráját a szerzőre jellemző hosszú, lüktető, egymásba kapaszkodó mondatok közvetítik, John Batki fordításában sokkal könnyedebben, mint ahogyan Krasznahorkai megszokott virtuóz munkatársától, Ottilie Mulzettől láttuk. A történetet multimédiás műtárgyként kapjuk. A szöveget Max Neumann titokzatos illusztrációi és Miklós Szilveszter ütős aritmikus zenéje kíséri. A magyar képromboló spirituális rettegésről alkotott víziója mostantól térhangzásban is elérhető. (Sam Sacks, The Wall Street Journal, 2021, október 29.)

I R O D A L O M

Kőrössi P. József
Öregszem

Kőrössi P. József
Kapitány, kapitányné

Nagy Kinga
októberre elhallgattak a kabócák

Nagy Kinga
felszárad

Nagy Kinga
menekülés

Nagy Kinga
után

Nagy Kinga
utórezgés
Steve Reich Zene 18 zenésznek című művéhez

Szív Ernő
Fegyelmezetlen szíveink

„Arról beszélt a Domján Editet idéző elbűvölő hang, hogy meghalt egy illető, egy nagyon szeretett, közmegbecsülésnek örvendő, egy utolsó csodaember, kihunyt a lelke fénye a budaörsi harmat csillogásában, és a temetésen elő kellene adni néhány verset. Kettőt minimum. Ki írta őket, nyögte ki Dezső a realizmus maradékát megidézve, mintegy utolsó erejével. Mert most mintha az idős Psota Irén szirénhangja bűvölte volna bele az önfeladás főzőüstjébe, ő természetesen, ő írta, mert sokoldalú ember volt, kreatív lény, univerzumot vesztettünk el vele, a csillagos égbolt egy jelentékeny darabját.

– Tőlünk ment el, tőlem, suttogta a gyönyörű hang. – És még lenne valami.

– Micsoda – köhécselt Dezső.

– Maga a kedvenc színésze, Dezső. Képgyűjteménye van magáról, Dezső.

– Rólam. Hány kép?

– Legalább száz, százhúsz biztosan. Két mappa. Még főiskolás képek is!

Dezső hallgatott, százhúsz kép. Ő ötszázat saccolt. Annyi biztosan készült róla.

Jó, suttogta aztán a telefonba, vállalom, és üvegesen nézett maga elé.”Tovább

Szekrényes Miklós
Janka álma

„Rövid kis ruhácskájában olyan, mint egy pihenő angyalka. Aprókat kortyol a szörpből, én mohón és kapkodva iszom. Finom, hideg, szénsavas málnaszörp. Janka mutatja, üljek mellé. Még az illata is egy óvodásé. Szappanszaga van. Nem gyöngyvirágos és nem levendulás, mint nagymamánál, hanem valami idegen, mégis ismerősen kellemes illat. Rábök a térdére, az övé is varas, mint az enyém, kicsit feszegetjük a varaink széleit, szép barna a lába, majdnem olyan, mint a szeme. Vércsepp bukik elő a varam alól, megnyalom, sós íze van. Janka kacag, súg valamit szlovákul. Nem értem, de tudom, hogy igaza van. Úgy képzelem, hiába óvodás, és hiába nem tud tíznél tovább számolni, mindig igaza lehet. Komolyan bólintok. Olyan jó Jankával, nem is gondoltam, hogy bárkivel így megérthetjük egymást.”

Tovább

Littner Zsolt
Istenes Lili

Élt egyszer a nagyvárosban egy örömlány. Az Istenes Lili. Kitanulta a mestersége fogásait és tudta, hogy mivel szerezhet örömet a férfiembereknek. Istenesnek azért hívták, mert hívő lélek volt. Vasárnaponként sosem dolgozott, hanem szépen felöltözve templomba ment. Lili gyónni is járt az ősz szakállú plébánoshoz, aki néha felolvasott neki a Bibliából. A hajadon, aki nem ment férjhez, az Úr dolgaira visel gondot, hogy szent legyen mind testében, mind lelkében.Tovább

Fecske Csaba
Angyal bácsi

Idegen szaguk volt, messziről jöttek, sokan voltak. Olyan sokan, nem is tudom, hogy fértek el annyian a szekéren a bútorokkal együtt. Bútor kevés volt. Még szerencse, mert így elfért a düledező, sovány kis házban. Zsuzsinak csillogó nagy fekete szemei voltak, nappal is tele szikrázó csillagokkal. Amikor rám szórta, megszólalni is elfelejtettem. De másnap már úgyis mindent tudott rólam. Kicsi falu a miénk, semmi sem maradhat titokban. Másnap például az is kiderült, miért jöttek. Hajnalban megszólalt a kondás kürtje, a disznók mintha erre vártak volna, röfögve rohantak a kapunak. A kondás pedig nem volt más, mint az újonnan érkezettek családfője, Angyal bácsi, ez a sűrű kis öreg, aki voltaképpen nem is volt öreg, a sors siettében csak elnagyolta vonásait.Tovább

Litauszki Gábor
2018, április

Jakab Máté egész délelőtt úgy rohangált a lakásban, föl s alá felezve, mint a kutya a kerítés mögött: közben próbált mindenkibe belekötni. Családja tagjai óvatosak voltak, jól ismerték már ezt a fajta lelkiállapotát, ezért kevés türelemmel ugyan, de sok gyakorlatiassággal próbáltak kitérni, átvészelni, túlélni…

A tévé folyamatosan ment, az állami csatornára volt hangolva és Máté hol megállva, de inkább csak futtában, a szeme sarkából a választások közvetítését figyelte.

Ebédnél aztán kiadta az ukázt:

– Most a kormányra szavazunk! Én most már győzni akarok!

„ŐSSZEL ELJÖN AZ IGAZSÁG PILLANATA” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.08.18.


A TARTALOMBÓL:

– Ősszel eljön az igazság pillanata – Cser-Palkovics András és Gémesi György emelkedő rezsiről, az önkormányzatok kivéreztetéséről, polgármesteri kreativitásról. Páros interjú

– Nagyon messze van még az orosz győzelem – Rácz András: Az eddigi hét szankcióhullám brutális meglepetés volt Moszkvának. Interjú

– A szárazságra nem az öntözés az egyetlen megoldás – Kerpely Klára, a WWF szakértője: Idén az évszázad aszályával nézünk szembe. Interjú

– Rossz irányba megyünk az időgéppel – Kifizethetetlenül magas rezsiszámla, elértéktelenedő lakás, magas infláció

– Hiánycikk lett a pelenka a nyomott árak miatt – Nem a háború okozza az orvostechnikai eszközök és egészségügyi segédeszközök drasztikus drágulását, amire a kormánynak nincs válasza

– Szúrás egy falat fagyiért – Tolakodó, sárga-fekete haramia – avagy hadakozás a darazsakkal

– „Elcsalni a kütyük mellől” – A kormány évek óta milliárdokkal támogatja a hazai e-sportot, az új államtitkár azonban inkább a szabadban és nem a számítógép előtt látná a gyerekeket

– Éhségükben szöknek – Megsül a virágpor, nem jut elég takarmány a kecskéknek, kilátástalan helyzetbe kerültek az aszály miatt a kisgazdaságok. A GerecseKecske nevű farmon jártunk

– Mintha az embernek lenne pénze – Egy alapítvány segít szemüveghez jutni azoknak, akiknek különben sosem lenne

– Ahol Kelet és Nyugat találkozik – A feldebrői Szent Márton-templom

– Állandó aszályoktól szenvedhet Európa – Németországot és Franciaországot is sosem látott szárazság sújtja, Nagy-Britannia egyes részein 150 napja nem esett az eső

– Kilencszáz kilométernyi pokol – Az oroszok hosszúra nyújtották a frontvonalat, így próbálják szétaprózni az ukrán erőket. Mindkét fél elhúzódó háborúra számít

– Győzelmet hozhat Lapidnak a Hajnalhasadás – az izraeli-palesztin konfliktus mérlege

– Disznófeltámadás – Egy elhunyt disznókon végzett kísérlet eredménye hosszú távon felvetheti, hogy a halál jelenleg használatos definíciója tartható-e, és tényleg véglegességet jelet-e a halál állapota

– Az empátiakutató zaklató – Immár a világ egyik legtekintélyesebb tudományos intézményének jó híre és államtól való példátlan függetlensége a tét

– Zarándokpékség a Hideg-hegyen – Erdő öleli körbe, a természettel összhangban működik, és teljesen közműmentes az a Balaton-felvidéki pékség, ahol egy augusztusi hajnalon kenyérsütéskor jártunk

– Edward Gierek ársapkája – A népjólétre alapozott legitimációs politika szinte természetszerűleg vezet csapdahelyzethez. Erre jó példa az 1970-es évek Lengyelországának morális-gazdasági csŌdbe jutása, a jóléti politika apostolának, Edward Gierek lengyel kommunista pártvezér uralmának gyors összeomlása

– Jer, jó! – Beszámoló Gyergyóból, ahol Egyfeszt címmel világzenei összejövetelt rendeztek

– A Sátán fél szeme – Salman Rushdie jelentőségéről

Publicisztika:

 Lányi András: Megbűnhődte?
 Dévényi István: Őrségváltás
– Szerető Szabolcs: Állam, a magasban – Álláspont
– Nagy Bandó András: Magyarország a múltba megy, azaz hátra
– Szabó Antal: Folyékony tűzijáték
– Nagy Attila Tibor: A Jobbik újabb szakadása – A NER uralma alatt
– Pápay György: Ahol a népnek nincs szava – Titkos köztársaság
– Gazda Albert: Kiégés – Beszökött az ősz
– Híd Jenő rajzol: Értékelvű politika
– Benedek Szabolcs: Tengernyi rossz – Az én hangom mélyebb
– Puzsér Róbert: A sajtó dilemmája
– Marabu: Nyakig benne

Kritika:
– Jutalomvágy – Anna Lembke: Dopaminkorszak
– Féktelen mesélőkedv – Elisabetta Gnone: Olga, a papírlány 3. – Talányka

Budai Hang melléklet

– „Az elfogadás sokkal erősebbé tesz” – Osvárt Andrea a függetlenségről, a Margit-negyedről és a közéleti szélmalomharcról

– Török kori rejtély a budai Várban – Egy hadászati térkép nyomában: olvasóink segítségét kérjük az (egyelőre) ismeretlen föld alatti járatrendszer, és az arról készült dokumentum megtalálásában

– Státuszszimbólum, amit jó birtokolni – A Frankel Leó úti Beat On The Brat Vinyl&Bar az egyik legizgalmasabb lemezbolt a budapesti piacon

– Élhető városok – Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre közös pályázattal nyert uniós támogatást energetikai korszerűsítésre

 Óbuda megtelt – A kerület szerint egy parkolóhely kevés egy új lakáshoz. Javasolják, hogy az önkormányzatok dönthessenek a kérdésben

– Leáldozott a klubdélutánnak is – Veszélybe kerülhetnek egyes önkormányzati szolgáltatások a katás adózás átalakítása miatt

– 26 ezer lépés a Szigeten – Energiaital és vodka, hóágyú és por, ötezer forintos burger és elkapkodott VIP-belépő. 2019 után visszatért Európa egyik legnagyobb fesztiválja

– „Főúr kérem, üsse le a Jenőt!” – Kertes ligetből ormótlan betonmaradvány, Szabó Lőrincék tönkretett vacsorája és a sporttal viccelődő Kosztolányi – eltűnő legendák a Krisztinavárosban

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2022.08.18.


A SZERK.


A SZERK.
Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

A SZERK.
Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

PUBLICISZTIKA

KENDE TAMÁS
A pimasz légy
Az uniós magyar vétók margójára

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

EGOTRIP


EGOTRIP
Váradi Balázs: Csak semmi politika!
Szőkítés redux

Amíg van, ahol – Orbánnak hála – literenként 480 forintért, tehát nagyjából egy euró húszért töltjük személyautónkba pontosan ugyanazt a benzint, amit a szomszéd országok sofőrjeinek egy euró hetvenért, nyolcvanért, kilencvenért mérnek, és amit a céges autókba és teherautókba ugyanazon a kúton nálunk is csak 700 forintért lehet tankolni, nosztalgiázzunk egy kicsit.

BELPOL

INTERJÚ
„Ötven százalék!”
Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

A KÖTELEZŐ NYELVVIZSGA ELTÖRLÉSE A FELSŐOKTATÁSBAN
Tolmácsot kérünk!

Három éve még az egyetemi felvételi feltételévé tette volna a középfokú nyelvvizsgát a kormány, most már a diplomaszerzéshez sem követeli meg. Nyelviskolák szerint ez egyenlő az állami nyelvoktatás csődjének beismerésével, és a nyelvtudás leértékelésével.

ERDŐK A TŰZIFARENDELET ÁRNYÉKÁBAN
Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

MIRE ELÉG A RENDŐRÖK BÉRFEJLESZTÉSE?
Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

KÜLPOL


NEM GYENGÜL DONALD TRUMP A REPUBLIKÁNUS PÁRTBAN
Börtön vagy a Fehér Ház

Ha hivatalosan nem is jelentette be 2024-es indulását, Donald Trump világossá tette, hogy továbbra is ő uralja a Republikánus Pártot. A floridai rezidenciáján végrehajtott házkutatás után sem fog megingani pártbéli státusza: minél súlyosabb vádakkal illetik, annál inkább összezárnak a hívei. Jogi problémáit ez nem oldja meg – az amerikai demokrácia számára viszont újabb kihívásokat jelenthet.

ZENE

INTERJÚ
„Mindenki behódolt”
Víg Mihály

Szeptember 1-jén mutatják be az Ott torony volt című portréfilmet a Balaton együttes alapítójáról, a Tarr Béla-filmek zeneszerzőjéről. A művésszel a film kapcsán beszélgettünk Tarr módszereinek átvételéről, a Hit Gyülekezetéről, és elsült egy sztálinos vicc is.

PROGRAMAJÁNLÓ MELLÉKLET – INTERJÚ
„És megszületett a zene”
Várjon Dénes zongoraművész

Sokáig a hazai komolyzenei szcéna külföldön őrzött titka volt. Feleségével, a zongoraművész Simon Izabellával legközelebb október 8-án halljuk a Zeneakadémián, novemberben pedig megtartják izgalmas fesztiváljuk, a kamara.hu következő kiadását.

PROGRAMAJÁNLÓ MELLÉKLET – INTERJÚ
„Tőlünk lopta”
Valor Kand, Maitri Nicolai (Christian Death)

Az 1979 óta létező, jó ideje duóban működő amerikai formáció, a Christian Death Európában mindig népszerűbb volt, mint hazájában. A hozzánk negyedszer látogató együttes énekes-gitáros-dalszerzőjével a tavasszal megjelent új albumról, az Evil Becomes Rule-ról beszélgettünk, de egy válasz erejéig a csapat másik tagja, Maitri Nicolai (ének, basszusgitár) is bekapcsolódott az interjúba.

MI A KOTTA?
Hasznos medálok

Klasszikus zenei programajánló a 2022/33. hétre

KÖNYV

POETA.DOC
Aki meg sem érkezett

Turcsányi Elek: Távolodó

PROGRAMAJÁNLÓ MELLÉKLET – INTERJÚ
„Sokszor csak jönnek”
Max Porter író

Valóság és szürrealitás, véres mesék és költészet ölelkeznek többszólamú munkáiban. Debütáló regénye, A bánat egy tollas állat eddig több mint harminc nyelven jelent meg. A brit szerző ősszel a PesText vendége lesz. Munkamódszeréről és a készülő új könyvéről is beszélgettünk vele.

KRITIKA

OPERA
Grandiózus pamparamm
Verdi: Attila

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

SZÍNHÁZ


PROGRAMAJÁNLÓ MELLÉKLET – INTERJÚ
„Ha nem dicsérnek”
Nagyabonyi Emese színésznő

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

PROGRAMAJÁNLÓ MELLÉKLET – KÖHÖGVE INDUL A SZÍNHÁZI ÉVAD
Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

RÉS A PRÉSEN
„Kedves barátja”

Kárpáti Pál rendező, színész

KÉPZŐMŰVÉSZET

KIÁLLÍTÁS
Nagykapu
Ai Weiwei. In Search of Humanity

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.

VISSZHANG


VISSZHANG: FILM
Fenevad

Baltasar Kormákur nemzetközi hódítóútja a túlélés tematikájára épül (Dermesztő mélység, Everest, Sodrásban); a Fenevad is ezt a palettát színesíti.

VISSZHANG: FILM
Nevem Zlatan

A Svédországban született bosnyák sztár, Ibrahimović nevével az is találkozott már, akit a foci a legkevésbé sem érdekel.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Szerencse

Parkolóhely az első sorban, sikeres szerelmi élet, jókor jó helyen – ha bárkinek volt már része valamelyikben, jobb, ha tudja, hogy Szerencseországnak köszönheti.

VISSZHANG: KONCERT – SZIGET
Stromae

Nagyon nehéz elcsípni azt az időszakot egy előadónál, amikor már eléggé ismert ahhoz, hogy a legnagyobb színpadokon léphessen fel, de a produkción még nem látszanak a rutin unalmas jelei. Stromae azon kevesek közé tartozik, aki kétségtelenül profinak számít, ám a fellépéseiből még nem veszett ki a lélek.

VISSZHANG: KONCERT
DIIV

Merész húzás a Sziget idejére külföldi előadó koncertjét egy klubba leszervezni, de mivel a fesztivál első estéjén nagyítóval kellett keresni a gitárzenekarokat, talán megérte bevállalni a kockázatot.

VISSZHANG: KÖNYV
Hegedüs Vera: Ostoba

Felkavaró, ámulatba ejtő, szélsőségesen naturalista és végtelenül költői.

VISSZHANG: KÖNYV
Chella Quint: Tabuk nélkül a menstruációról

Sok, kifejezetten gyerekeknek szóló könyv érhető el ma már az önelfogadás és a testpozitív gondolkodás témakörében.

INTERAKTÍV

PROGRAMAJÁNLÓ MELLÉKLET
Snoblesse Oblige 2022 Ősz

Kulturális programajánló őszre.

Snoblesse Oblige 2022/33.

Heti kulturális programajánló

Egy hét kultúra 2022/33.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/33.

Rövid hírek: hurrikán, villámárvíz, nap...

PROGRAMAJÁNLÓ MELLÉKLET - RÉS A PRÉSEN
„Valóban megtöltjük kultúrával Terézvárost”

Gálvölgyi Dorka igazgató, Eötvös10

Szüret 2022/33.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM


TÉVÉSMACI
Medve, medve

Amikor Sztupát és Trochét belepte a szerelmi bánat, nehezen viselték.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Az otthon ízei

Kecskesajtkrémes tészta konfitált fokhagymával – Olia Hercules receptje alapján

KERTÉSZ LESEK
Café Maran – Siófok

A siófoki választékot böngészve legalább tíz olyan egységet találunk, amelyik mellett ott fityeg a reggelizőhely címke is.

ALIG VANNAK FIATAL TANÁROK MAGYARORSZÁGON, AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK HÁLA AZ ELSŐS DIÁKOK BUKNAK A LEGTÖBBEN

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.08.19.


Az általános iskolákban legutóbb 6 százalék volt a 30 év alatti pedagógusok aránya – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. A 6 éves kortól kötelező beiskolázásnak is megvan az „eredménye”: az elsősök körében buktak a legtöbben.


Részletes oktatási adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2021/2022-es tanévről, amelyekből egyebek mellett kiderült, milyen kevesen dolgoznak 30 évesnél fiatalabb pedagógusok a magyarországi köznevelési intézményekben.

Az általános iskolákban dolgozó főállású pedagógusok körében például mindössze 6 százalék volt a 30 évesnél fiatalabbak aránya az előző tanévben, ez 4552 fő a 74,5 ezres összlétszámból. Az általános iskolai pedagógusok relatív többsége (48 százaléka) az 50 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozott, közülük a legtöbben (13,6 ezren) 55-59 évesek, ez 18,3 százalék. Azoknak a pedagógusoknak az aránya, akik a 60. életévüket is betöltötték pedig 11,8 százalék.

A tanulók számát tekintve 1,8 millióan vettek részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben a 2021/2022-es tanévben, ami 12 százalékos csökkenés 2010 óta. Ezt a KSH a demográfiai folyamatok alakulásával magyarázza. Az óvodai férőhelyek száma 387 ezer volt, mintegy ezerrel több, mint az előző évben, ugyanakkor a kihasználtság egyre csökken: 2010-ben még 91 gyermek jutott száz óvodai férőhelyre, az idén zárult tanévben pedig 82. Nagyok a területi különbségek: a települések 69 százalékában volt csak a gyermekeknek közvetlen hozzáférése az óvodai neveléshez, ráadásul helyi szinten nem is volt mindenhol megoldható a gyermekek elhelyezése a férőhelyszám túllépése nélkül...

EZÉRT UTÁLNAK SOKAN MAGYARORSZÁGON ÉLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.18.


A sajtó hírt adott róla, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal (miért nem vármegyei főispánság?) megbüntette az Aldit, mert egy napon egyetlen cukorfajtát tévedésből 10 forinttal drágábban adtak. Az adott áruból 64 csomaggal adtak el aznap, így 640 forintot kerestek a megszabott hatósági ár fölött, s ezért a kormányhivatal egymillió forintra büntette a céget. Mert ebben az országban rend van, itt senki nem sértheti meg a szabályokat. Tanuljon az Európai Unió.

Az Aldi nyilván nem fog ebbe tönkremenni, ezt gondolja a legtöbb magyar ember, egyesek még kárörvendőek is, hogy fizessenek csak. Nagyon kevesen jönnek rá arra, hogy ez a mentalitás nemcsak ebben az esetben jelent meg, hanem általános jelenség, ami mégcsak nem is az illiberális fasiszta Orbán-rendszer sajátja, mert így volt ez már a diktatúra előtt is, talán már az Etelközben is. De az biztos, hogy végigvonult az egész magyar történelmen, és a magyar tragédiák egyik okozója. Mi ez? A zsigeri rosszindulat, a szemétség, a szívatás, köznyelvi kifejezéssel a “kibaszás” kultúrája.

Nem szeretnénk ezúttal kitérni arra, hogy a hatósági árak bevezetése diktatúrák és unortodox hülyék találmánya, ami teljes mértékben összeegyeztethetetlen a szabad piaci versennyel, a normális gazdasággal, a vállalkozói szabadsággal, s aminek a következménye az, ami a benzinkutaknál kialakult: áruhiány, feketézés, szervezett bűnözés, korrupció és az infláció még nagyobb növekedése. A büntetést kiváltó ok eleve egy elhibázott, gazdaságilag abszurd, az alapvető jogok szempontjából törvénytelen, önkényuralmi intézkedés, mert mindenki annyiért adja az áruját, amennyiért akarja.

De ha már ilyen a rendszer, egy nép mentalitásából következhetne másféle elintézési mód is. Különös tekintettel arra, hogy teljesen hihető magyarázat született: adminisztrációs hiba, egy tévedés történt, amikor 229 forint helyett 239 forintot írtak az árura. Nyilván nem szándékosan történt, az okozott kár nem jelentős. A magyar emberektől nem az Aldi lopta el aznap a legtöbb pénzt. Épp ebben a hónapban jelent meg a hír, hogy a Tiborcz család 1,1 milliárd forintot kapott a Vidékfejlesztési Programból. Benne Orbán veje, násza, nászasszonya, vejének húga, lányának sógornője.

Ez csupán egy tétel. Az Aldi tévedésből károsított meg 64 (!) pécsi magyar állampolgárt, egyenként 10 forinttal, ezért egymillió forintra büntették őket. Ezzel az egy főre eső kár százezerszeresére büntette a céget a magyar állam főispánsága. Éppen csak deresre nem húzták a dolgozót, aki a kettes helyett tévedésből hármast írt, mert a hasonló csomagolású másik termékre annyit kellett írni. Normális mentalitású országban, erről lehet tárgyalni, meg lehet egyezni, a magyarázatot lehet méltányolni. De Magyarországon nem lehet, mert itt aztán nem lehet szabálytalankodni, kárt okozni.

Ez a magyar ugar, ahol a miniszterelnök vejének (és lányának) családja milliárdokat nyúlhat le, de másról tíz forintért lenyúznák a bőrt. Az Aldi egy cég, amely ezt könnyen megfizeti, de ugyanígy bánnak a magyar emberekkel a hivatalok, a hatóságok. Abba fárad bele az emberek lelke, hogy sehol nincs ésszerűség, jóindulat, értelmes párbeszéd, méltánylás, hanem az élvezettel végrehajtott szemétség, szívatás az élet minden területén. Cseppet sem csodálkozunk, hogy a IX. kerületben felpofozzák a parkolóőröket. Húsz évvel ezelőtt is kezét törte volna az autós egyes parkolóőröknek a szemétkedés és az aljaskodás miatt, ahogy ezt az egyébként normális munkát végzik.

Ez utóbbi mutatja, hogy az egymással szembeni kicsinyesség, rosszindulat, a másik életének szándékos, élvezettel való megkeserítése Magyarországon általános mentalitás (tisztelet a kivételnek). Az emberek jelentős része kifejezetten élvezi, hogy olyan munkakört tölthet be, ahol nemet mondhat, szemétkedhet, aljaskodhat, büntethet, és ez élvezettel tölti el. Ma őt szívatják, holnap pedig ő szivathat másokat. Amikor valaki elmondja a normális érveit egy helyzetben, összesszűkül a száj, a szem, megkeményedik a nyak és a szív, megemelkedik a hang, és elhangzik a NEM...

TRÜKKÖS JÁTÉK INDULT A NAPELEMEKRE FELVEHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁS KIJÁTSZÁSÁRA

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.08.19.


A rezsinövekedés miatti aggodalom miatt a magyarok az elmúlt hetekben egyszerűen lerohanták a napelem-telepítő cégeket. A piac az utóbbi időben már eleve épp csak képes volt kielégíteni az igényeket, amióta azonban a kormány bejelentette a rezsicsökkentés részleges megszüntetését, érthető módon hirtelen tömegek szeretnének napelemet tenni a házuk tetejére – lehetőleg azonnal, vagy legalábbis nagyon rövid idő alatt. A potenciális vevői igény így most sokszorosa a piac szolgáltatási kapacitásának.


Ezzel e jelenséggel párhuzamosan (illetve a kormányzati átgondolatlanságot jól jelezve: ettől függetlenül) fut az Otthonfelújítási támogatás (oft) nevű program is, amelyet a Magyar Államkincstár szervez és felügyel. A támogatás sok mindenre alkalmas, meglehetősen bonyolult szabályrendszerét ezúttal nem részleteznénk. Cikkünk szempontjából csak az lényeges, hogy leegyszerűsítve a gyermekes családok felújíthatják az otthonukat, és ha minden feltételt teljesítenek, akkor a munkák alatt begyűjtött számlák összegének legfeljebb 50 százalékát, illetve legfeljebb 3 millió forintot a kincstár visszautal nekik.

Csak a teljes felújítás végeztével lehet a számlákat beadni, az utolsó számla kiállítása után legfeljebb 60 nappal, de mivel a program december 31-én zárul, még ez előtt mindent el kell rendezni. Az oft-ből a családok sok más mellett napelemek telepítését is finanszírozhatják, akár 50 százalékos támogatottsággal (lehet a napelemre önmagában is támogatást kérni, de lehet a telepítés egy sok más elemet tartalmazó komplett felújítás része is).

Van azonban egy meglehetősen nagy probléma a napelemes piacon: a rendszerek egyik kulcsfontosságú berendezése, az inverter globális hiánycikk jelenleg. A tetőre rakott panelekben keletkező egyenáramot az inverter alakítja át váltóárammá, ez egy olyan berendezés, amely nélkül a rendszer nem működik

Az áramszolgáltatók lényegében nem is a napelem-panelekre, hanem az inverter hálózati csatlakozására adnak engedélyt, hiszen őket csak az érdekli, hogy mekkora az a maximális váltóáram teljesítmény, amelyet egy háztartásból egy adott pillanatban a közműhálózatra be akar az ügyfél táplálni...

EGYRE SÚLYOSABB BAJOK VANNAK A MAGYAR IVÓVÍZELLÁTÁSSAL

SZABAD EURÓPA
Szerzők: SZALAI BÁLINT, NÉMETH DÓRA
2022.08.19.


Ivóvíz terén hosszú távú céljait rövid távúakra cserélte Magyarország a mesterséges rezsicsökkentéssel. Ez nemcsak a pazarlás miatt okoz gondot, hanem azért is, mert egyre gyakoribb az elavuló infrastruktúra miatti vízhiány. Az állam most annyit talált ki, hogy ingyen elkéri az önkormányzati közműcégeket. Ám eddig se a tulajdonviszony jelentette a problémát, hanem az, hogy a rezsicsökkentést a következő generációnak kell kamatostul kifizetnie.


Ön szerint mi kerül többe Magyarországon? Ezer liter tiszta ivóvíz vagy egy csomag papírzsepi? A válasz nem trükkös, egy százas csomag eldobható papír zsebkendő a 332 forintos júliusi átlagárával egyértelműen drágább, mint átlagosan egy köbméter ivóvíz.

Ez persze csak az átlagos ár, Balatonbogláron vagy Pécsett nagyjából egy gombóc fagyi árát is ki kell fizetni ezer liter tiszta vízért...

KATONANEMZET VAGYUNK - HA MI NEM IS PROFITÁLUNK BELŐLE, DE SZALAY-BOBROVNICZKY KRISTÓF ÉS ÜZLETI PARTNEREI EGÉSZEN BIZTOSAN

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.19.


Lehetnénk például adriai kikötő nemzet, szállodacég nemzet, ingatlanérdekeltség nemzet, Századvég Alapítvány nemzet, vasúti kocsi-projekt nemzet, politikai tanácsadó nemzet, kaszinó nemzet, mert ezekben mind-mind hangyaszorgalommal vette ki részét a korábbiakban Szalay-Bobrovniczky Kristóf, de most épp a hadiipari befektetésekben utazik, naná, elvégre most ennek van konjunktúrája, kifújt, erős keleti szelek dagasztják a harci járművek és drónok vitorláit, tehát – mint Szalay-Bobrovniczky erre felhívta a figyelmet – „köztudottan katonanemzet vagyunk.”
Szalay-Bobrovniczky Kristóf fenti alapvetését saját családjából vett andalítóan kedves, familiáris történelmi példával illusztrálta. Elmondta, hogy néhai nagyapja 1912-ben Galíciából érkezve huszárhadnagyként lovagolt be Székesfehérvárra, a magyar hadtörténelem kiemelkedő településére. Ennek hallatán, augusztus 20. előestéjén, ismét könnyes szemmel konstatálhatja az ember, hogy mennyi, de mennyi közös szálon tartozunk össze, mi katonanemzet. Mert itt volt például Schwarz nagypapa, az én nagypapám, aki valamikor, ha nem is lóháton, s ha nem is fess huszárhadnagyként, de szintén Galícia felől érkezett e honba. Sajnos neki csak egy szem lányától születtek unokái, az anyámtól, hat fiától már egy sem, pedig most Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz hasonlóan ők is büszkén emlékezhetnének meg a nagypapájukról, csakhogy 1944-ben mind a hat odaveszett, köszönhetően annak, hogy akkor is Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz hasonló elhivatottságtól duzzadó honfitársainknak hála, katonanemzet voltunk a javából, s ebből akkor is, mint a múltban megannyiszor, gazdagon profitálhattunk. S egy köztudottan katonanemzet esetében mindez a jövőben sem lesz másként.
Vagy ha mi nem is profitálunk belőle, de Szalay-Bobrovniczky Kristóf és üzleti partnerei egészen biztosan.

AZ UTOLSÓ MAGYAR KIRÁLY MINTÁT ADOTT EURÓPÁNAK – „KÁROLY 100” TÖRTÉNELMI KEREKASZTAL [HETIVÁLASZ 137]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.08.18.


Szent Istvánnal kezdődött, IV. Károllyal véget ért a történelmi Magyarország, a kereken 100 évvel ezelőtt meghalt utolsó magyar király mégsem negatív figura, sőt sokkal többet kellene tanulnunk magatartásából, lelkiségéből – mondják augusztus 20. elé időzített podcastadásunk vendégei. „Károly király és Habsburg Ottó öröksége is a mai Nyugat-Európa, amely képes volt tanulni két világháború borzalmaiból. A Kelet viszont nem tanult: ennek a következménye az orosz-ukrán háború” – mondja Kovács Gergely, a Károly 100 kötet szerkesztője. „A magyar közgondolkodás meg fogja haladni a kuruc-labanc ellentétet, és az I. világháború előtti utolsó 50 békeév is egyre jobban felértékelődik, mert annyit hozott az országnak, mint azóta semmi” – véli Fiziker Róbert történész. Milyen alternatívát kínált IV. Károly? Jó ötlet volt visszahozni a vármegyéket? Ez is szóba kerül történelmi podcastunkban...

SKÓCIÁBAN, ÚJ-ZÉLANDON ÉS KENYÁBAN AZ ÁLLAM KÜZD A MENSTRUÁCIÓS SZEGÉNYSÉG ELLEN, MAGYARORSZÁGON A CIVILEK

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.08.19.


Skóciában hétfőtől minden menstruációs terméket ingyenessé tett az ország vezetése az oktatási intézményekben és az önkormányzatoknál, hogy biztosítsa a tamponokhoz és a betétekhez való könnyebb hozzáférést. A skót kormány hivatalos közleménye szerint 2017 óta közel 27 millió fontot fordított a törvény előkészítésére és az ellátás zavartalan biztosítására, míg a diákok ellátására idén és jövőre összesen 3,4 millió fontot különít el az állami költségvetésből.

Bár Skócia a világ első országa, ahol törvény garantálja a menstruációs termékek ingyenességét minden rászorulónak, a világ számos országában történtek már lépések a menstruációs szegénység felszámolására. A menstruációs méltóságot alanyi jogon biztosító skót jogszabály nyomán már készül a törvény Dél-Koreában és Új-Zélandon is; Franciaországban egymillió euróval támogatja a kormány azt a programot, amely 31 iskolában igyekszik ingyenessé tenni a hozzáférést; számos országban csökkentették vagy eltörölték az úgynevezett tamponadót; Spanyolországban és néhány délkelet-ázsiai országban pedig a menstruációs szabadság bevezetése is napirendre került, vagy már el is fogadták.

Magyarországon az efféle intézkedések egyelőre váratnak magukra – civil szervezetek kampányai és programjai igyekeznek megadni a menstruációs méltóságot mindenkinek.

Világszerte megoldatlan probléma többszáz millió nőnek

A havi vérzéssel kapcsolatos egyenlőtlenségekre használt gyűjtőfogalom, a menstruációs szegénység, vagyis a higiéniás és egészségügyi termékekhez, a megfelelő menstruációs oktatáshoz, vécékhez, kézmosókhoz és a keletkező hulladék megfelelő kezeléséhez való hozzáférés világszerte égető probléma. Az UNICEF szerint havonta 1,8 milliárd ember menstruál, és közülük a hozzáférési problémákon felül rengetegen érzékelik a menstruáció körüli tabuk miatti kirekesztést vagy kirekesztődést is. Vannak olyan becslések, amelyek szerint körülbelül 600 millió ember privilégiuma a megfelelő higiénia a havi vérzés idején, és 1,2 milliárd ember él menstruációs szegénységben...

MŰKÖDIK A TRUMP-FÉLE KIÁTKOZÁS ÉS ÁLDÁS, DE MÉG KÉRDÉSES, HOGY EZ ÁRT VAGY HASZNÁL

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.08.19.


- A novemberi amerikai félidős választásokat megelőző előválasztásokon sorra buknak el a Donald Trump exelnökkel szembeszegülő republikánus politikusok, miközben az exelnök által támogatott, gyakran politikai újoncnak számító kihívók számos fontos versenyben tudtak győzni.

- A párt kongresszusi jelöltjei között jelentős és növekvő számban vannak, akik átvették azt a trumpi hazugságot, amely szerint a demokraták elcsalták a 2020-as elnökválasztást.

- A szélsőséges jelöltek feltörését a demokraták is pénzelik, akik azt remélhetik, hogy a radikálisok előtérbe kerülése javítja majd az esélyeiket a félidős választáson november elején.

- Bár ez sokak szerint veszélyes taktika, a trumpista jelöltek az aktuális felmérések szerint kulcsfontosságú államokban bukhatnak, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Demokrata Párt megtartsa az irányítást a szenátus felett.

Liz Cheney wyomingi képviselő a gyakran George H. W. Bush elnökségének legbefolyásosabb szereplőjeként és az iraki háború kirobbantójaként ábrázolt Dick Cheney lányaként a republikánus pártelit oszlopos tagja, a Bush és Cheney alatt domináns neokonzervatív szárny zászlóvivője, aki 2019 és 2021 között a republikánusok képviselőházi frakciójának harmadik embere volt.

A legtöbb kérdésben nem igazán lógott ki a pártból. Donald Trump elnöksége alatt a kongresszusi szavazások 93 százalékában az elnök álláspontjának megfelelően szavazott, míg az erősen konzervatív Heritage alapítvány összesítése szerint politikai karrierje egészét tekintve 74, az aktuális kongresszus alatt 79 százalékban voksolt úgy, ahogy az agytröszt szerint egy rendes konzervatív embernek szavaznia kell. A kongresszusi képviselők ideológiai állását megbecsülő független Govtrack szerint Cheney ideológiai szempontból a Republikánus Párt közepén helyezkedik el, nem tekinthető mérsékeltnek, de radikálisnak sem párttársaihoz képest.

Normális esetben ilyen háttérrel nem jelent gondot megtartani az ember képviselőházi székét, kiváltképp a kőkonzervatív Wyomingban, ahol a Demokrata Párt labdába sem rúg. Liz Cheney-nek ugyanakkor mégsem sikerült a dolog: a republikánus jelöltségért rendezett előválasztáson rendkívül súlyos, 37 pontos vereséget szenvedett kihívójától, Harriet Hagemantól, így utóbbi indulhat a novemberi kongresszusi választásokon, és minden bizonnyal ő ülhet majd be az amerikai törvényhozás alsóházába jövő januárban Wyoming képviseletében. (A képviselőház tagjait kétéves ciklusokra választják, és a hat évre választott szenátorok harmadáról is kétévente voksolnak Amerikában.)...


"A MAGABIZTOS ORBÁN ERDÉLYTŐL DALLASIG PROVOKÁL, ÉLVEZETTEL JÁTSSZA A ROSSZFIÚT" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.08.19.


A berlini Tageszeitung értékelése szerint Orbán Viktor szélsőjobboldali "völkisch" arcélét mutatja a választási győzelem óta. A magyar miniszterelnök magabiztos, Erdélytől Dallasig provokál az üzeneteivel, az EU-ban pedig élvezettel játssza a rossz fiút. Hozzáteszik, hogy Hadházy Ákos független képviselő szerint ellenzékben új centrumpárt kellene, "el nem használódott arcokkal", szlovén mintára. A Deutsche Welle Végh Zsuzsanna politológus, társadalomkutató cikkét közli arról, hogy Orbán Viktor oroszpárti politikája semmit nem ígér, viszont annak következtében sok a vesztenivaló. Kárpáti János lapszemléje. 

Az áprilisi vereség után a magyar ellenzéki szövetség széthullott, Orbán Viktor pedig szélsőjobboldali „völkisch” arcélét mutatja – írja magyarországi politikai helyzetismertetésében a berlini Tageszeitung, a taz. A német „völkisch” szó eredetileg azt jelentené, hogy „népi”, de annak nyomán, hogy a második világháború alatt a Németország körüli országokban élő „népi németek” jelentős része lelkesen csatlakozott a harmadik birodalomhoz, a „völkisch” szó igencsak rosszul hangzik a mai német közéleti szóhasználatban.  

A taz azt írja, hogy újabb választási győzelme óta a magyar miniszterelnök minden korábbinál magabiztosabb, Erdélytől Dallasig provokál az üzeneteivel, az amerikai republikánusok körében kultikus figurává emelkedett, az EU-ban pedig élvezettel játssza a rossz fiút. 

A német lap megállapítja, hogy a magyar ellenzék szűk öt hónappal a választások után erőtlen, és híján van a terveknek. A fáradságosan összekovácsolt ellenzéki szövetség már a választást követő éjszakán szétesett, és Karácsony Gergely egy interjúban azt is megkérdőjelezte, hogy a választók helytelenül döntöttek, amikor nem segítették kormányra az ellenzéket.

A cikk kitér a bűnbakkeresésre, a Jobbik gyenge szereplésére, és idézi Brenner Koloman jobbikos képviselőt, aki szerint a választás estéjén kiderült, hogy a párt nélküli, konzervatív Márki-Zay Péter rossz választás volt miniszterelnök-jelöltnek. Brenner szerint most minden egyes ellenzéki pártnak időre van szüksége ahhoz, hogy újra felálljon. Márki-Zay új jobbközép párttal akar nekivágni a 2024-es európai parlamenti választásoknak, de hogy mikor lesz meg ez a párt, az „csak a csillagokban van megírva”. Hadházy Ákos független képviselő szerint ugyanakkor nem a parlamentben, hanem az utcán kell politizálni, de ezzel egyedül maradt.

A taz felhívja a figyelmet arra, hogy az európai parlamenti választások szabályai alapján az ellenzéki pártoknak lehetőségük van a külön-külön megmérettetésre, de az önkormányzati választásokra mégis szövetségre kellene lépniük egymással (noha a kettőt egy új törvény alapján ugyanakkor tartják). A német újságíró megszólaltatja Szelényi Zsuzsa volt liberális politikust, aki szerint jobb lenne, ha nem létezne ilyen sok ellenzéki párt. A taz besorolása szerint jelenleg két szociáldemokrata, két liberális, egy zöld, egy alternatív, egy polgári jobboldali és egy szélsőjobboldali – parlamenti, illetve parlamenten kívüli – párt áhítozik az Orbán-ellenes szavazók kegyére. Hadházy új centrumpárt létrehozására gondol, „el nem használódott arcokkal”, szlovén mintára.

Orbán oroszpárti politikája semmit nem ígér, viszont sok a veszítenivaló

A külföldnek szóló német közszolgálati média, a Deutsche Welle angol nyelvű portálja Végh Zsuzsanna politológus, társadalomkutató cikkét közli arról, hogy Orbán Viktor oroszpárti politikája semmit nem ígér, viszont annak következtében sok a vesztenivaló. A vendégkommentár kiemeli, hogy a kormányfő jó viszonyt ápol Moszkvával, és gyakran szólal meg a Kreml nyelvén.

Felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán Tusnádfürdőn Oroszország érthető biztonsági aggodalmairól is beszélt. A magyar miniszterelnök azt mondja, Oroszországnak nem Ukrajnával, hanem az Egyesült Államokkal kellene tárgyalnia. Végh Zsuzsanna megállapítja: Orbán, ha nem is veszi védelmébe az orosz agressziót, teljes mértékben figyelmen kívül hagyja Ukrajna szuverén jogait, és ezzel az orosz érvelést karolja fel, szemben azokkal az értékekkel és nemzetközi kötelezettségekkel, amelyeken Magyarország szövetségi beágyazottsága is nyugszik. 

Bár az oroszpárti irányvonalból fakadó kedvezmények erősen megkérdőjelezhetők, semmi nem mutat arra, hogy Magyarország közeledni kívánna a vele kapcsolatban egyre frusztráltabb nyugati szövetségesekhez – írja, és hozzáteszi: az uniós intézmények és az Egyesült Államok jogállamisággal kapcsolatos bírálatai nyomán már megszilárdult az a kép, hogy Magyarország az EU „problémás gyereke”, de most ezen túl, az oroszokra vonatkozó magyar álláspontnak áldozatul esik az eddigi legfontosabb szövetség is, mégpedig a lengyel Jog és Igazságosság párttal.

A két másik visegrádi partner, Szlovákia és Csehország már korábban elfordult Orbántól, és a háború csak tovább élezte az ellentéteket. A lengyel kormányzó párttal való viszony megfeneklése ráadásul aláássa Orbán azon ambícióját, hogy új jobboldali szövetséget hozzon létre az EU-ban.

Bár az EU-ból – és különösen a NATO-ból – való magyar kilépés nem szerepel a lehetőségek közt, Magyarország nyugati partnereinek felkészülten kell fogadniuk azt, hogy Orbán rendszeresen a Nyugat alkonyáról mereng, és gesztusokat tesz a Nyugat kihívóinak, elsősorban Oroszországnak, de Kínának is – írja Végh Zsuzsanna a Deutsche Welle által közölt cikkében. Szerinte miközben Orbán növelni próbálja Magyarország manőverezési lehetőségeit, a valóságban ennek az ellenkezőjét műveli: Nyugaton aláásta az ország megítélését hiteles partnerként, és azoknak a külső kihívóknak a hasznos gyalogjává fokozta le Magyarországot, akik a nyugati szövetség meggyengítésére törekednek.

Weber is az Európába irányuló orosz turizmus leállítása mellett

Végül röviden említsük meg, hogy Manfred Weber bajor keresztényszociális politikus, az Európai Néppárt vezetője a Die Presse című osztrák lapnak adott nyilatkozatában csatlakozott azokhoz, akik szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt indokolt lenne leállítani az Európába irányuló orosz turizmust.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ