2021. május 11., kedd

A MAGAS ELLENANYAGSZINT NEM JELENT AUTOMATIKUSAN MAGASABB SZINTŰ VÉDETTSÉGET A FERTŐZÉS ELLEN

QUBIT
Szerző: SCIENCE MEETUP
2021.05.10.A Science Meetup koronavírus-járvány alatti Karanténnapló-különkiadásának legújabb epizódjában Varga Máté genetikus Ferenci Tamás biostatisztikussal, az Óbudai Egyetem docensével beszélgetett oltásokról, járványadatok elemzéséről és egy negyedik járványhullám lehetőségéről.

Az interjú előtti szokásos bevezető részben röviden szót ejtettünk a jelenlegi járvány- és oltási helyzetről, valamint a közösségi immunitás eléréshez szükséges védettség mértékéről (00:55). Ezután az India Mahárástra államában felbukkant B.1.617 koronavírus-variánssal és változataival foglalkoztunk, amelyek közül az egyiket már „aggasztó variánssá" (VoC, variant of concern) nyilvánított az angol népegészségügyi hivatal (04:45. Majd Varga Máté elmagyarázta, miért nem épülhet be szinte biztosan az emberi genomba a koronavírus, akkor sem, ha egy színvonalas folyóiratban megjelent tanulmány ezt állítja (13:04).

Ezután a Moderna és a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett új mRNS-oltásokra tértünk rá, amelyek specifikusan a koronavírus dél-afrikai variánsa ellen készültek. Bár jelenleg a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcinája is magas hatásosságú minden ismert koronavírus-variáns, így a dél-afrikai változat ellen is, a vállalatok elővigyázatosságból mégis lépéseket tesznek a koronavírus változásának követésére (19:31).

Végül az előző epizódban már részletesen tárgyalt Molnupiravir antivirális gyógyszerről ejtettünk szót a második fázisú klinikai vizsgálat eredményeinek tükrében. Ezek alapján a gyógyszer nem kórházban kezelt fertőzöttek körében való vizsgálata tovább folytatódik majd a harmadik fázisban, a kórházban kezeltek körében azonban nem, mivel a Merck-MSD és Ridgeback Therapeutics az eddigi eredmények alapján nem tartja valószínűnek, hogy a gyógyszer érdemben segítene nekik. Jó hír azonban, hogy a nem kórházban kezelt csoportban a koronavírus replikációját blokkolni szándékozó gyógyszer valóban képes volt az önkéntesek szervezetében a vírus szint csökkentésére (26:51)...

NYUGDÍJAS FÜRDŐ

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.05.11.


...A nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások összege 2021. január 1. napjától három százalékkal nőttek, az 53. heti – februárban kifizetett – juttatás további 1,92 százalékot „ér” éves szinten. Ez azt is jelenti, hogyha az infláció továbbra is a most megismert ütemben nő (5,1, illetve 4,7 százalék), akkor az idei emelés és a nagy hangon hirdetett plusz juttatás sem elegendő a pénzromlás ellensúlyozására. Az évközi – várhatóan júliusi – 0,6 százalékos rendkívüli nyugdíjemelés is csak tompítja, de nem kompenzálja a nyugállományúak veszteségét.

Eljátszottam a gondolattal, hogy egy egészséges és fürdőt kedvelő nyugdíjas házaspár – nem társadalombiztosítási alapon – nyáron heti egy alkalommal biztosan szívesen kimenne a Szecskába. Ez havonta 23.200 forintot (8x2.900) kóstál, ami első látásra talán nem tűnik soknak, de a 142 ezres átlagnyugdíj, és a 127 ezres medián nyugdíj (a nyugdíjasok fele ennél kevesebbet, fele pedig többet kap) tükrében szinte megfizethetetlen nagyságrend. Azt is megfigyeltem, hogy a Széchenyiben napozó kortársaim a büfé kínálatára ügyet sem vetnek, majdnem mindenki a „hozott anyagot” (sör, szendvics, üdítő) fogyasztja. Tehát egyetlen kiadási tételként a jegyár szerepel, semmilyen más fizetős szolgáltatásra nem tartanak igényt.

Érdemes egy pillantást vetni a nyugdíjak eloszlására:

A Magyar Államkincstár idei adatai szerint:

- 17 777-en 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek;

- 28 981-en 28 500 és 49 999 forint között;

- 532 803-an 50 ezer és 99 999 között;

- 809 879-en 100 ezer és 149 999 között;

- 373 958-an 150 ezer és 199 999 között;

- 220 301-en 200 ezer és 299 999 forint között;

- 31 762-en 300 ezer és 399 999 között;

- 4998-an 400 ezer és 499 999 között;

- 1373-an 500 ezer és 999 999 között;

- 23-an 1 millió és 1 999 999 közötti összeget kapnak;

- 9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek.

E táblázat alapján könnyen beazonosítható, bemérhető az éves szinten rendszeresen fürdőbe járók csoportja. Még szerencse, hogy a hét második felében elromlik az idő, így most az otthoni kád kínálkozik takarékos megoldásként.

UNGVÁRY KRISZTIÁN: A VALÓSÁG IRÁNTI IGÉNY NÉHA TORZUL – A TÖRTÉNÉSZ DOLGA, HOGY EZT RENDBE TEGYE

24.HU / PODCAST
Szerző: NYÁRY KRISZTIÁN
2021.05.11.


Van a történésznek közéleti feladata? Miben más Ungváry Krisztián nagyívű könyvének, a Budapest ostromának új kiadása, mint a korábbiak? Miért nem tekinti főművének, noha a legnagyobb példányszámban megjelent kötete? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ Nyáry Krisztián a Buksó első epizódjában. De kiderül az is, mit és mennyit olvasunk, melyek a legjobb történelmi könyvek szerinte, és hogyan szólítanak meg minket.

TELJES STRATÉGIAI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI PARTNERI KAPCSOLATOT ALAKÍTOTT A FUDAN EGYETEM A KÍNAI ÁLLAMPÁRTI PROPAGANDÁVAL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2021.05.11.Teljes stratégiai és együttműködési partneri kapcsolatokról szóló megállapodást írt alá a kínai Fudan Egyetem és a China Media Group (CMG).

A Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) azt írja, hétfőn ünnepi eseményt tartottak, ahol Sen Haj-hsziong (Shen Haixiong), a Kínai Kommunista Párt Propagandaosztályának vezetőhelyettese, egyben a CMG vezetője, és Jiao Yang, a Fudan Egyetem KKP bizottságának titkára is beszédet mondott. Az eseményen még hivatalosan megalakult a CMG–Fudan Nemzetközi Sugárzások Kutatóközpont is.

A CMG (más néven Kína Hangja) a Kínai Népköztársaságban a rádiós és televíziós műsorszórás révén az uralkodó állami médiacég. 2018. március 21-én alapították a Kínai Központi Televízió, a Kínai Nemzeti Rádió és a Kínai Rádió Nemzetközi nemzeti holdingjaként – írja a Napi.hu.

Kiszivárgott kormányzati anyagok szerint a Fudan Egyetem budapesti kampuszának építését egy kínai cég végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, és az egészre a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, mellé pedig még 100 milliárd forint támogatás is adna.

Palkovics László kezdeményezi, hogy a kormány nyilvánítsa nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá az építkezést. Szerinte nem lesz ideológiai oktatás a Kínai Kommunista Párt budapesti egyetemén, Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a kínai egyetemeknek a párthoz teljesen hű diákokat kell nevelniük. A Fudan chartája az 1960-as éveket idézi, minden jel szerint komolyan gondolják a szocializmus kínai verziójának terjesztését. A Magyar Jeti videója a beruházásról:...

KALTENBACH: ÉRDEMES ELTANULNI A FIDESZTŐL A TUDATI ÁTALAKÍTÁST, DE JÓ CÉLRA HASZNÁLNI

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2021.05.11.


„Tudati átalakulás” nélkül nincs stabil, hosszútávú alkotmányos rendszer – mondta Kaltenbach Jenő jogtudós, volt ombudsman. Azt mondta: a Fidesz hamarabb megértette ennek a fontosságát, csak negatívan, butításra, fanatizálásra használja. „Érdemes eltanulni a Fidesztől, hogy a szellemi világ feletti ellenőrzést meg kell szerezni, mert lehet jó célra is használni” – vélekedett a jogtudós. Szerinte ugyanis ahhoz, hogy itt nyugati típusú, működő demokrácia legyen, „demokratákat kell nevelni”, akik meggyőződtek arról, hogy demokratának lenni jó dolog, mert az ember befolyásolhatja azt, ami történik vele.


Kaltenbach Jenő jogtudós, egykori kisebbségi ombudsman, volt fővárosi képviselő érkezett a Reggeli személlyel. Elsőként az került szóba, hogy a rendőri panasztestület tagja is volt, amit a Fidesz megszüntetett. Azt mondta: minden olyan testületet eljelentéktelenítettek, amely érdemben véleményt mondhatna a teljesítményükről, ami nem csoda, mert teljesítmény az nincs. Megszűnt az adatvédelmi ombudsman posztja, helyette egy kormányszerv működik, amely minden, csak nem független. Minden intézményt teleraktak saját káderekkel (példaként az Alkotmánybíróságot említette), mindenféle konszenzus nélkül, erőből, így aztán szinte mindegy, hogy létezik-e a szervezet, mert a legtöbb vagy az összes nem azt teszi, ami a dolga lenne.

Hiányzik az alkotmányos kultúra

Alkotmányos kultúrára lenne szükség, ezzel kapcsolatban példaként említette, hogy a „szörnyű amerikai elnök”, akit sikerült leváltani (Donald Trump) kinevezett saját embert az ottani alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságba, de az illető nem volt hajlandó részt venni a választási eredmény körül kialakult vitában az elnök oldalán, a szakmai becsülete szerint cselekedett. Itt viszont akik pozícióba kerülnek, azoknak az elsődleges feladata megfelelni a főnök akaratának. Nem is volt igazán alkotmányos kultúra, de ahogy ezek a szervezetek működnek, még jobban leépült. Szerinte az emberek számottevő részének nem annyira fontos ez, így aztán nincs rá igény.

Kaltenbach Jenő sokat gondolkodott azon, mi lehet az oka annak, hogy Magyarország többször egymás után visszaesik abba az állapotba, amiben most is vagyunk, és nem alakul ki nyugati típusú jogállami kultúra. Ez csak részigazság, de szerinte nem volt itt cezúra. Akik a korábbi rendszerek emberei voltak, egy ideig meglapulnak, de megint felszínre kerülnek, mert nincs elszámolás, nincs tiszta lap. Pedig van rá példa, mint Németország, amely a hitleri időszak rémtetteivel szembenézett 1945 után, eltávolították azokat, akik részt vettek azokban, és ehhez következetesen tartják is magukat. Nálunk hiányzik a morális alap, amelyre föl lehet építeni valamit.

Kicsit zavarban van, amikor olyanokat olvas, hogy nem kell feltétlenül kétharmad, mert anélkül is meg lehet oldani a rendszerváltást, erről Vörös Imre volt alkotmánybíró és mások is írtak. Kaltenbach Jenő nagyon reméli, hogy lesz kétharmad, mert anélkül borzasztóan nehéz lesz időszak lesz, és félő, hogy kudarccal végződik, Orbán visszajön, és még rosszabbá válik a helyzet.

Nagy volt az alkotmányos köntös

Szerinte 1990 után azt hitte az elit, hogy ha ráadják országra az alkotmányos köntöst, új alkotmányt fogadnak el, létrehozzák a szükséges intézményeket, akkor magától megoldódik a „tudati átalakulás” is, amely nélkül nincs stabil, hosszútávú alkotmányos rendszer. Ez naivitásnak bizonyult, ezt a hibát nem kellene elkövetni megint. Úgy fogalmazott: tudja, hogy furcsán hangzik, de egyfajta „politikai nevelésre”, tudati átformálásra is szükség van, mint ahogy a németeknél is ez történt. Létre kell hozni olyan hálózatot, amelynek a tudati átalakulás elősegítése lenne a feladata – vélekedett. A Fidesz ezt sokkal hamarabb megértette, csak negatív módon oldja meg (maszlagot, propagandát közvetítve, butítással, fanatizálással) azt, amit pozitív módon is lehetne. „Érdemes eltanulni a Fidesztől, hogy a szellemi világ feletti ellenőrzést meg kell szerezni, mert lehet jó célra is használni” – vélekedett a jogtudós.

Az ország élén áll egy viszonylag szűk oligarchikus csoport, amely mindent kisajátít, az erőforrások legnagyobb részét birtokolja, a többiek ebből kiszorulnak. Ez a berendezkedés elvezet minket attól a Nyugattól, amelyhez lelkesen csatlakoztunk a ’90-es években, és „nem szeretnék ilyen kipcsak módra élni, a gyerekeimet, unokáimat kipcsak országban felnőni látni”, mert keletre nézve nem sok követendő példa van – fogalmazott.

Mi lesz, ha győz az ellenzék?

Egyértelmű, kell jogi területen készülni arra, ha sikerül esetleg leváltani a Fideszt. Ez a munka folyik is, Kaltenbach Jenő is részt vett ebben egy civil mozgalom segítségével, főleg jogász szakemberekkel közösen. A pártoknak is vannak szakértői csoportjai, amelyek készülnek arra, hogy az esetleges győzelmet ne üres kézzel várják, rögtön hozzá tudjanak kezdeni a munkához. Hogy ebből mennyit kell elárulni, az jó kérdés. Az alkotmányos konstrukció fontosabb alapelemeit közölni kell, meg kell ismertetni az emberekkel és be kell vonni őket, egyfajta vitát már a választások előtt érdemes lefolytatni, hogy adott esetben korrigálni lehessen az elképzeléseket. Ez az állampolgári tudat kialakításának egyik lépcsője, hogy az emberek érezzék, bele tudnak szólni, abba a történik, nem úgy, mint manapság és Magyarország történetében régóta, amikor kialakult az az elképzelés, hogy a politika úri huncutság. Ahhoz, hogy itt nyugati típusú, működő demokrácia legyen, „demokratákat kell nevelni”, akik meggyőződtek arról, hogy demokratának lenni jó dolog, mert az ember befolyásolhatja azt, hogy mi történik vele.

TÓTH ZOLTÁN: SZÁMOTTEVŐ ELLENZÉKI VEZETÉSNÉL A FIDESZ MÓDOSÍTJA A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.05.11.


Bár a nyilvánosság előtt egyelőre csend van a választási törvény körül, az biztos, hogy belső munkaként a Fideszben folyik a választókerületek revíziójának előkészítése, mondja Tóth Zoltán választási szakértő. Ha úgy látják indokoltnak, akkor pontosítják majd az egyéni választókerületi elosztást. Merthogy a Fidesz szereti módosítani a választási törvényt, ha az az érdekében áll. Csak az első törvényt, azt, amit 2011 karácsonyán fogadtak el, 300-szor módosították. Pillanatnyilag arra vár, hogy az előválasztás hoz-e tényleges szavazatnyereséget az ellenzék számára.


Mintha egyelőre csend lenne a választási törvény körül. Vagy rosszul érzékelem?

– Annyiban jól érzékeli, hogy a nyilvánosság felé nem kommunikálnak semmit, azonban belső munkaként folyik a választókerületek revíziójának előkészítése, tehát elemzik az elmúlt tíz év választási eredményeit szavazóköri mélységig. Az elemzés szavazóköri, egyéni választókerületi, megyei és országos szinten is folyik. Ha úgy látják indokoltnak, akkor pontosítják majd az egyéni választókerületi elosztást...

NYOLCÉVES CSÚCSON AZ INFLÁCIÓ, ÉS LEGFELJEBB A LASSABB DRÁGULÁSBAN LEHET REMÉNYKEDNI

HVG
Szerző: DZINDZISZ SZTEFAN
2021.05.11.


A vártnál jobban drágult az élet Magyarországon áprilisban. Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy az éttermekben, szállodákban, a kozmetikusoknál és a fodrászoknál további drágulás jön.


Áprilisban 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest – közölte kedd reggel a KSH. A részleteket nézve azt látjuk, hogy

- 2,4 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára,

- 12,2 százalékkal lettek drágábbak a szeszes italok, dohányáruk,

- 3,4 százalékkal kerülnek többe a tartós fogyasztási cikkek, és

- 39,2 százalékkal drágultak az üzemanyagok.

Az élelmiszerárakon belül az étolajé 22,8, a büféáruké 7,8, a rizsé 7,7, a margariné 7,5, a liszté 7,4, a száraztésztáé 6,8, a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9 százalékkal emelkedett. A sertéshús ára 6,9, a párizsi, kolbászé 1,6, a sajté 1,2 százalékkal csökkent...

MINDENKI FÉL A MORATÓRIUM VÉGÉTŐL

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.05.11.


Ügyfelek, bankok, követeléskezelők, szabályozók – mindenki nagy izgalommal várja június 30-át, vagyis a második moratórium végét. Hogy fogadják majd az ügyfelek az elszámolásokat? Mennyire tudnak törleszteni azok, akik 15 hónapig ezt halaszthatták? És hogy állnak most azok, akik kénytelenek a „csalánt verni”, vagyis a bankok?


Bár új intézkedés mindig érkezhet az állam részéről, de jelen ismereteink alapján július 1-je után újra törleszteni kell azokat a lakossági vagy vállalati hiteleket, amelyek akár 15 hónapig is moratórium alá estek.

Mint emlékezetes, az első moratórium szabályai a 2020. március 18-án 24 órakor érvényes hitelszerződésekre születtek meg. A „moratórium 1” 2020. december 31-ig volt érvényes, és a lakosság szempontjából valamennyi hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing-szerződésre, a folyószámla-, illetve a hitelkártyakeretekre is igénybe lehetett venni.

Aztán a tavalyi év végével indult egy újabb moratórium, a „moratórium 2”, ez futhat ki június 30-án.

Mint az MKB honlapja is írja:

"a moratórium 2-t a bank automatikusan biztosította azon ügyfelek esetében, akik 2020. évi utolsó esedékes tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségüknél éltek a moratórium 1 lehetőségével, illetve bejelentés alapján biztosította azoknak, akik 2020. évi utolsó esedékes tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségük teljesítése tekintetében – a jogosultság ellenére – nem éltek a moratórium 1 lehetőségével"...

EZERMILLIÁRD FORINTOT VEHETETT KI A JÁRVÁNY A MAGYAR VENDÉGLÁTÓSOK ZSEBÉBŐL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.05.11.


Közel nyolcmilliárd forinttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a hazai vendéglátóhelyek értékesítése márciusban. A visszaesés azért szomorú a szektor számára, mert ez volt az első olyan hónap, amikor már egy szintén járvány és lezárások sújtotta időszakhoz viszonyíthattuk a forgalom alakulását.

Tavaly márciusban ugyanakkor még nem az egész hónapot érintették az intézkedések, és amikor voltak korlátozások, jórészt akkor sem olyan szigorúak, mint idén márciusban. Ehhez képest a nagyjából 15 százalékos visszaesés nem is annyira súlyos, és azt mutatja, hogy az ágazat részben pótolni tudta bevételeit olyan alternatív megoldásokkal – például házhoz szállítással -, amelyekre a pandémia elején a szereplők jelentős része még nem volt felkészülve...

PFIZERRE VÁRVA: A „VAKCINAFINNYÁSOK” MIATT LASSULT A MAGYAR OLTÁSTEMPÓ

VÁLASZONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.05.11.


Az elmúlt napokban Magyarországon jelentősen lelassult, az unióban pedig felgyorsult az oltások beadása. Csak Pfizerből annyi érkezett, mint előző héten az összes gyártmányból. Nálunk legtöbben ezzel oltatnák magukat, de még mindig nincs elég, miközben százezer számra állnak más vakcinák a raktárakban. Még 2,7 millió oltás beadására van szükség a nyájimmunitás eléréséhez. De mit tud kezdeni a kormány az oltásfinnyásokkal, akik nem tartoznak a táborába, taszítja őket a politika, és nagyon is elégedettek a nyugati oltóanyagokkal, így főként „brüsszeli” vakcinát akarnak? Valamit márpedig kezdenie kell, egyébként a magyar oltási csoda véget ér...

HARC A VÍRUS VÁMSZEDŐI ELLEN - ELNÉMÍTHATJÁK MAJD A JOGSÉRTŐ WEBOLDALAKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.11.


A járvány fellángolása után belendültek a csalók is. Egyes weboldalakat kifejezetten megtévesztésre hoztak létre. Az átverés formái azonban igen változatosak. Most viszont legalább a neten nyomulók ellen körvonalazódik egy viszonylag hatásos fellépés.

A KPMG korábban számos a járvánnyal, illetve a vírussal kapcsolatos átverési módszert és lehetőséget szedett csokorba (ezt teljes egészében itt találja). Csak technológiai visszaélésekből ötfélét azonosítottak. Ezek között szerepel persze az adathalászat és a zsarolóprogramok is. Az ismert átveréseket a csalók Covid-hírek ígéretével, illetve bármilyen koronavírusos információba „csomagolják”. Kifejezetten akadnak olyan weboldalak, amelyeket a megtévesztésre hoztak létre. Mint leírták, a „covid” internet domain regisztrációk a járvány megjelenése után jelentősen megugrottak.

Ilyen módszer a kifejezetten vásárlói megtévesztések kategóriában is akadt. Több online kereskedelmi platformot hoztak létre olyan keresett termékek értékesítésére, mint egészségügyi maszkok, kézfertőtlenítő. A számla kiegyenlítése után azonban a vásárlók sosem kapják kézhez a termékeket, az álwebshopok üzemeltetői eltűnnek a pénzzel. A palettára persze felkerültek egészségügyi szolgáltatások, termékek is...

KÖZEL 10 MILLIÁRD FORINT EU-S PÉNZBŐL FEJLESZTI MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE A BICSKEI VASÚTÁLLOMÁST

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.05.11.


A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. előzetesen nettó 6,9 milliárd forintra becsülte a munkát, de a V-Híd Zrt. ennek majdnem másfélszereséért, közel 10 milliárdért vállalta. A beruházás egy 100%-os támogatású, európai uniós projekt keretében valósul meg, vagyis teljes egészében az EU fizeti. Alvállalkozóként részt vesz a munkálatokban a Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Zrt. és a Mészáros Lőrinc testvérének tulajdonában lévő Híd-Tám Kft. is.


Tavaly augusztusban írt ki közbeszerzést az állami tulajdonban lévő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) azzal a címmel, hogy Bicske vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása, a pályaudvar és a közösségi közlekedés fejlesztése, kapcsolódó létesítményeik kivitelezése és tervezése.

Az ajánlattételi határidő 2020 októbere volt, de az eredmény csak most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben. Három cég, a V-Híd Zrt., a Strabag Építő Kft. és a Dömper Kft. pályázott a munkára, és közülük a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő V-Híd kapta a megbízást.

A NIF előzetesen nettó 6,9 milliárd forintra becsülte a beruházást, amit a nyertes V-Híd Zrt. nettó 9,9 milliárd forintért fog elvégezni.


Ez volt a legkedvezőbb ajánlat, ugyanis az összegzés szerint a Strabag Építő Kft. nettó 10,7 milliárd forintért, a Dömper Kft. pedig nettó 11,1 milliárdért vállalta volna a megbízást.

A tender leírásából kiolvasható, hogy a munkálatok 29 hónapig, vagyis nagyjából 2,5 évig fognak tartani. A V-Híd Zrt. feladata elkészíteni a kiviteli terveket, emellett több út át- illetve kiépítése, 8 állásos busz- és 136 férőhelyes P+R-parkoló kialakítása, egy vasúti felüljáró felújítása, támfal építése, egy körforgalom létesítése, gyalogos- és kerékpárút építése, a vasúti gyalogos aluljáró meghosszabbítása, valamint közmű, közvilágítás és vasúti rakodórámpa kialakítása...

A BÉREMELKEDÉS ELLENÉRE A MAGYAROK HÁROMNEGYEDE NEM LÉPETT FELJEBB EURÓPÁBAN

G7.HU
Szerzők: HAJDU MIKLÓS, KASNYIK MÁRTON
2021.05.11.


Mire elég Európában az a pénz, amiből a magyarok élnek? Három éve készítettünk egy adatbázist, amivel meg tudjuk válaszolni ezt a kérdést. A válasz természetesen az, hogy nem mindegy, melyik magyarokról beszélünk a hazai jövedelmi rangsorban:

- a medián magyar háztartás* az európai jövedelemeloszlás 18. százalékánál volt az utóbbi években (a társadalom náluk is szegényebb fele értelemszerűen ennél is lejjebb),

- az európai mediánt pedig a magyarok 92.-94. százalékánál lévők érték csak el.

És mindez a megengedőbb számítás szerint, tehát ha kiigazítjuk a jövedelmeket a megélhetés költségével, vagyis az országonként eltérő árszínvonallal. Ha csak nominálisan, euróban mérjük a jövedelmeket – márpedig a nemzetközi piaccal rendelkező áruknál ennek is nagy jelentősége van, az Iphone-tól az ananászon át a benzinig -, akkor az európai 13 százaléknál van a magyar medián, az európai mediánt pedig csak a 99. százaléknál lévő magyar háztartások érik el...

NEM MONDJA MEG AZ MNB CÉGE, HOGY HOL TARTJA A MILLIÁRDOKÉRT VÁSÁROLT MŰALKOTÁSOKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.05.10.


Közadatigénylésben kértük ki az MNB-Ingatlan Kft.-től, hogy milyen alkotásokat vásárolt 2020 januárja óta. A cég által kiadott lista szerint jóval több képről és pénzről van szó, mint amennyiről tájékoztatás jelent meg eddig a közbeszerzési értesítőben. A kft. adatközlése szerint összesen 730 műalkotást vettek eddig közel 5 milliárd forintért. Azt azonban nem árulták el kérdésünkre, hogy hol tárolják a műalkotásokat, csupán annyit közölt az ügyvezető, hogy vigyáznak rájuk.


Tavaly ősz elején írtunk először arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank addig a nyilvánosság előtt kvázi ismeretlen cége, az MNB-Ingatlan Kft. műalkotásokat vásárolt.

Nem is keveset: az EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztatás szerint az MNB leányvállalata Bak Imre (1939-) Munkácsy- és Kossuth-díjas festő 17 darab alkotását vette meg 165,3 millió forintért 2020 augusztusában. Ezt követően sorra jelentek meg a jegybanki cég műtárgybeszerzéseiről szóló hivatalos tájékoztatások.

Az MNB-Ingatlan Kft. tavaly szeptemberben megvette Lakner László 18 alkotását 148 millióért, októberben Rippl-Rónai József Lengyel Menyhért-portréját, Frey Krisztián 29 festményét és Korniss Dezső 4 alkotását összesen 739 millió forintért.

November elején Maurer Dóra 17 alkotását 233 millióért, november közepén Konok Tamás 42 alkotását 109,4 millió forintért, november végén Reigl Judit négy művét 178,5 millióért és Walter Crane Európa elrablása című festményét 240 millió forintért, decemberben pedig Bortnyik Sándor egy műalkotását szerezték meg 288 millió forintért...

POSZTMODERN DÍSZLETEK ÉS A TÖRTÉNELEM KIÁRUSÍTÁSA – AMI A VÁRVITÁBÓL KIMARADT

MÉRCE
Szerző: SUDÁR ORSOLYA
2021.05.11.


El kell gondolnunk, hogy ha egyszer kormányváltás lesz, akkor is állni fog a Lovarda, feltehetőleg az újraépített neogótikus Pénzügyminisztérium is, és ha 2022-ben még a Fidesz nyer, akkor a gigantikus méretű József Főhercegi Palota is. A logisztikai és infrastrukturális akadályok mellett fel kell készülni arra is, hogy mondani kell valamit ezeknek az épületeknek a funkciójáról, történelmi beágyazottságáról.

Az esetlegesen új hatalom olyat fog megörökölni, amit se újrakeretezni, se ledózerolni nem lenne könnyű feladat. Ezért fontos jelen idejű kihívás megérteni azokat a valós dilemmákat, amik a Hauszmann Program és a Liget projekt mögött húzódnak.

A számos dilemma közül itt kiemelnék párat: az újraépítések viszonyát a történelemhez és az erről folyó diskurzust; a díszletépítés posztmodern jellegét; illetve a posztmodernitásában nagyon is legitim rekonstrukciós projekt politikai-gazdaságtani üzenetét.

A Telex hasábjain kibontakozott szakmai vita régóta elfojtott érzéseket hozott a felszínre, és végre a Vár főépítésze, Potzner Ferenc is hozzászólt az eddig nagyrészt ellenzékies szakmai berkekben zajló diskurzushoz. Rengeteg fontos érv hangzik el a Vár ilyen, vagy olyan felújítása mellett, az 50-es évek átépítéseivel kapcsolatban. Ugyanígy, hosszú gondolatmeneteket lehet olvasni a Vár logisztikai befogadóképességéről és az infrastruktúra hiányáról, vagy épp az épületreplikák helyéről a városszövetben. Mégis, úgy érzi az ember, hogy igazából nem derült ki, miért fontos, egyáltalán fontos-e a vár kérdése...

CSAK HETEK MÚLVA DERÜL KI, HOGY MI LESZ AZOKKAL, AKIKNÉL NEM VÁLTOTT KI MEGFELELŐ IMMUNVÁLASZT AZ OLTÁS

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2021.05.11.


Mégis zajlik központi vizsgálat Magyarországon arról, hogy a koronavírus elleni különböző oltóanyagok milyen immunválaszt váltanak ki, de ezek első eredményei csak május végére lesznek meg - derült ki Kásler Miklós szombaton megosztott videójából.

Ez választ adhat majd arra a kérdésre, hogy mit lép a kormány azoknak az esetében, akiknek a szervezetében 4-6 héttel a második oltás után sem termelődött megfelelő mennyiségű ellenanyag a koronavírussal szemben.

Erre a problémára már több cikkben is felhívtuk a figyelmet, olvasóinktól kértünk is olyan antitest-teszt eredményeket, amelyeket vénásan vett vérből, laboratóriumokban végeztettek el. Az első 500 beérkezett eredmény között a kínaiból volt a legtöbb negatív vizsgálat, miközben bőven volt pozitív is a Sinopharmmal oltottaknál is.

A beérkezett eredményeket itt gyűjtjük. Ezek tájékoztató jellegűek, az antitest-termelés mindenkinél más és más. De ha bővíteni akarja az adatbázisunkat, küldje el a teszteredményét a megirom@444.hu címre (oltások ideje, a tesztelt életkora, neme, teszt időpontja, eredménye és hol végezték a tesztet)...


KIÁRUSÍTÁS A VÁRBAN: ROGÁN EGYKORI BIRODALMÁBAN TALÁLTAK KI HASONLÓ KEDVEZMÉNYEKET

24.HU
Szerzők: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ, NAGY GERGELY MIKLÓS,
VITÉZ F. IBOLYA
2021.05.11.


15-20 százalékért vehetnek lakást hamarosan a Várnegyed szerencsés bérlői. A fővárosban ezen kívül csak egy kerületben van mód hasonló bombaüzletre a közösből: a Belvárosban, ahol a jogi alapokat még Rogán Antal polgármestersége idején tették le.


A Fidesz rendkívül jutányos vételárat szabna a budai Várban található önkormányzati lakások bérlői számára. A műemlékvédelem alatt álló ingatlanok eladását előkészítő törvényjavaslat Böröcz László tájékoztatása alapján hasonló kedvezményt adna a bérlőknek, mint amit azok kaptak, akik a rendszerváltás után megvásárolhatták bérleményüket. Vagyis – mint a Fidesz politikusa elmondta – várhatóan a becsült piaci ár 15-20 százalékáért vehetik meg a lakásukat azok a lakók, akiknek a családja már 1994-ben ott lakott, de nem engedélyezték számukra a lakás megvásárlását.

Az I. kerületben a nem műemlékvédelem alatt álló ingatlanok megvételére a helyi lakásrendelet szerint van lehetősége a lakóknak, ám szigorúbb feltételekkel, mint amiket az Országgyűlés várhatóan hamarosan törvénybe iktat. A jelenlegi szabály szerint a nem műemléki védettségű lakásokat a forgalmi érték 50 százalékán vásárolhatja meg a bent lakó bérlő. Igaz, ez az összeg csökkenhet, ha a bérlő bizonyítja az általa végzett felújítások, értéknövelő beruházások értékét. Ez esetben ezekkel az összegekkel csökken a vételár. A szóban forgó lakásokat versenyeztetés útján is értékesítheti az önkormányzat, így azonban a vételár nem lehet kisebb, mint az értékbecslésben meghatározott piaci ár 80 százaléka, amit ráadásul egy összegben kell kifizetni...

ÚJRAINDUL AZ EGÉSZSÉGÜGY, DE ÖRÜLJÖN, HA 2023 KARÁCSONYÁIG TÉRDPROTÉZISHEZ JUT

TELEX
Szerző: SUDÁR ÁGNES
2021.05.11.


Csütörtöktől újraindulnak a kórházakban a koronajárvány miatt leállított, nem életmentő műtétek, s borítékolható, hogy jóval hosszabb várólisták lesznek, mint a járvány előtt voltak. A Telex kibontja a borítékot, és megmutatja, mire számíthatnak azok a betegek, akik a nyugat-dunántúli kórházak valamelyikében szeretnék megműttetni fájó lábukat, csípőjüket, rossz szemüket. Vagy bármit, ami hónapokig halasztható volt.


Ahhoz, hogy a mostani számok beszédesek legyenek, mindenekelőtt látni kell, hogy a Covid előtt milyen várólisták alakultak ki az ország nyugati felében. Bár a kormány 2014 és 2016 között 12,2 milliárd forinttal próbálta gyorsítani a legnagyobb várakozási idejű műtétek elvégzését – részben sikerrel –, az általunk kiválasztott évben, 2018-ban sem voltak olyan alacsonyak a számok. A nyugat-dunántúli (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyei) kórházakban a csípőprotézis-műtéteknél az átlagos várakozási idő 284 nap volt; térdprotézisre 388 napot, szürkehályog-műtétre 134-et vártak a betegek...


ERŐVEL TOLNÁ LE A KORMÁNY A BUDAPESTIEK TORKÁN A KÍNAI EGYETEMSZÖRNYET

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.05.11.


Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a kínai Fudan Egyetem körüli botrány vége. Ami egyedül biztosnak látszik, hogy Magyarországnak ebből a beruházásból semmilyen haszna nem származik. Épp ellenkezőleg: a Kínai Kommunista Párt ideológiáját hazánkba exportáló intézmény magyar szempontból mintegy 500 milliárd forint hitelfelvételt jelent kínai bankoktól, ráadásul úgy, hogy az egyetemet és annak kampuszát kínai munkások építik fel, kínai anyagokból. Jelenleg a kardcsörtetés szakaszában vagyunk, a Népszavának nyilatkozó Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a kormány a vészhelyzetre való hivatkozással meg tudja akadályozni az egyetemről szóló helyi népszavazást. Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina a területileg érintett Ferencváros polgármestere viszont azt állítják, hogy egyetlen négyzetcentimétert sem adnak át (vagy el) az államnak a kínai kampusz kedvéért.


Azon a 2019-es októberi estén, amikor bizonyossá vált, hogy nem a Fidesz fővárosi embere, Tarlós István nyerte a főpolgármester-választást, Orbán Viktor lányos zavarában bejelentette, hogy tudomásul vették a budapestiek döntését, és semmi olyan nem fog megépülni a fővárosban, amit az ott élők nem akarnak. Ezt az ígéretet – Orbánt ismerve – már akkor sem lehetett komolyan venni, és az idő a kételkedőket igazolta. Az azóta eltelt másfél évben láthattuk a kormányzati nyomulást a Városligetben, azt, hogy az ígéretek ellenére, az építkezések nem álltak le. Most pedig a Fudan Egyetem hozná Magyarországra az intézmény chartájában is rögzített kommunista ideológiáját.

A kormány részéről a projektért felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszter néhány héttel ezelőtt még igyekezett a jó rendőr szerepében fellépni. Üveggyöngyöket szórt a bennszülöttek elé, ám azok nem haraptak rá a lehetőségre. A miniszter ugyanis azzal szédítette az érintetteket, hogy igazi ékszerdobozt ajánl a budapestieknek, olyan gyönyörűséget, ami pestiesen szólva, nem semmi. Hogy mi lett volna ez az ékszerdoboz, az eddig nem derült ki, és talán már nem is fogjuk megtudni. Palkovics ugyanebben az interjúban ugyanis arról is beszélt, hogyha másként nem megy, akkor nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítja a kormány a fejlesztést. Ő azonban – így Palkovivcs – nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel. Nem nehéz kihámozni a szövegben rejlő fenyegetést: megtehetném, hogy erőből intézem el ezt az ügyet, de az ilyen megoldások annyira távol állnak tőlem, hogy csak végszükség esetén folyamodnék ezekhez az általam nem kedvelt, ám bizonyos körülmények között egyedül célravezető módszerekhez...

MEGVALÓSULHAT ORBÁN „RÉMÁLMA”

NÉPSZAVA
Szerzők: HALMAI KATALIN, KÓSA ANDRÁS
2021.05.11.


Sértődötten állt fel a vacsoraasztaltól április 23-án Brüsszelben Orbán Viktor. A kormányfői rosszkedv oka: ritkán fordul elő, hogy az uniós vezetőkkel szemben semmilyen engedményt nem képes elérni, márpedig most ez történt. Az Európai Bizottság (EB) irányítói ugyanis közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni. Ha a magyar kabinet ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló Tanács elé. 

A munkavacsorán a Népszava információi szerint hatan vettek részt: Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök. Magyar részről: Orbán Viktor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, valamint Bóka János Orbán uniós ügyekért felelős államtitkára. A tárgyalásokra rálátással bíró forrásunk szerint Céline Gauer világossá tette: az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni. Forrásunk szerint von der Leyen azt igyekezett demonstrálni: most kizárt a politikai egyezség. Gulyás másnap, április 24.-én jelentette be nyilvánosan, hogy Magyarország „nem kér hitelt” a helyreállítási alapból, csak vissza nem térítendő támogatást vesszük igénybe, a felsőoktatási fejlesztési programot pedig megoldjuk saját költségvetésből. 

Az EB már december óta folyamatosan jelezte a problémáit: semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal. „Azóta hetente találkozunk a magyar tárgyalókkal és mindig elmondtuk nekik, de egyszerűen nem foglalkoztak vele” – mondta egy forrásunk, aki szerint a magyar közbeszerzésért felelős hatóságokat is megkeresték az ügyben, de onnan sem kaptak megnyugtató választ. Bár korábban a kormány azt közölte, az elsők között adjuk be a tervezetünket a helyreállítási alap felhasználására, Brüsszelben már úgy látják, inkább az utolsók között leszünk. Egy forrásunk szerint így viszont akár még „Orbán Viktor rémálma” is megvalósulhat, vagyis az, hogy annyira lemaradunk, hogy a Tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN IDEJE LASSAN LEJÁR, A POLITIKUS MÁR A VÉGJÁTÉKRA KÉSZÜL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.11.


Politico


A német diplomácia vezetője teljesen érthetetlennek tartja, hogy Magyarország megvétózta az EU elítélő határozatát Hong Kong ügyében, illetve úgy gondolja, hogy az okot a feltűnően jó magyar-kínai viszony tájékán kell keresni. A szociáldemokrata Maas az uniós külügyminiszterek brüsszeli értekezlete után állt az újságírók elé. Mint mondta, nem ez az első alkalom, hogy a magyar fél megtöri a közösség egységét Peking ügyében.

Pedig nagyon fontos volna, hogy a szervezet közös álláspontot alakítson ki, ám ezt sajnos, az Orbán-kabinet megakadályozta. Hozzátette, hogy most is egységes véleményre kellene jutni, akárcsak márciusban, amikor szankciókat hoztak azok ellen a kínai illetékesek ellen, akik felelősek, miután több százezer ujgurt zártak munkatáborokba. Úgy fogalmazott, hogy az összehangolt stratégia sokkal hatásosabb, pl. Hong Kong ügyében. Ezért ki kell alakítani – az EU és az emberi jogok érdekében.

Az unió külügyi biztosa jelezte, hogy még egyszer megpróbálkozik kompromisszumot elérni, de ha egy hét alatt nem sikerül közös megoldást találni, akkor a magyarok nélkül marasztalják el Kínát a hong kongi választójog korlátozásáért. Igaz, az nem volna közös nyilatkozat. A jelentés emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor a napokban igen baráti telefonbeszélgetést folytatott a kínai elnökkel.

A portál megszerezte a kérdéses nyilatkozattervezetet, de úgy véli, hogy az változatlanul elfogadhatatlan Magyarország számára, pedig már felvizezték. Egy európai diplomata szerint a magyar elutasítás azon alapul, hogy az ilyesfajta állásfoglalások idáig csakis a viszony romlását eredményezték.

A brüsszeli magyar képviselet szóvivője azt közölte, hogy nincs változás Budapest álláspontjában, illetve hogy a kérdés nem is szerepelt a hétfői tanácskozás napirendjén. Ami igaz, mert már az előkészítő egyeztetés alapján világos volt, hogy a magyar kormány kitart a vétó mellett.

Die Presse

Orbán Viktor nagy kedvvel torpedóz meg mindent Brüsszelben, legyen szó a hong kongi demokrácia kioltásáról, Izraelről, a migrációról vagy a gender kérdésről. A reakció mindannyiszor egy mennydörgő „nem”. Most pl. azt akadályozta meg, hogy az EU elmarasztalta a Kínai Kommunista Pártot, amiért az bedarálja a jogállamot az egykori koronagyarmaton.

Ha végig nézzük az utóbbi idők brüsszeli statisztikáit, az derül ki belőlük, hogy egyetlen más tagország sem megy ilyen gyakran szembe a többiekkel. Továbbá, az Orbán-kormány a blokádpolitikával célzatosan gátolja, hogy az unió egységes vonalat képviseljen a nemzetközi porondon olyan kérdésekben, mint az emberi jogok.

Orbán már a hétvégi csúcsértekezleten csaknem botrányt okozott, amikor lengyel segédlettel kivetette a határozati javaslatból a „gender” kifejezést, pedig a nyilatkozat úgy is teljesen ártalmatlan, csupán jelképes jelentőségű lett volna. De ha a politikuson múlna, akkor Brüsszel visszavonná a Moszkva elleni szankciókat, ezt ő maga közölte.

V4-es körben is be szokta lengetni a vétóbunkót, pl, amikor a múlt hónap végén megakadályozta, hogy éles hangú állásfoglalás ítélje Oroszországot, miután bebizonyosodott, hogy az orosz katonai titkosszolgálat követett el pár éve merényletet Csehországban. Megfigyelők ilyenkor emlékeztetni szoktak Paksra.

De hogy az egykori lángolóan antikommunista Orbán ennyire elnéző a KKP-val szemben, ugyancsak jobban érthető, ha figyelembe vesszük a Fudan Egyetem budapesti campusának tervét. A politikust a közös világnézet fűzi össze Netanjahuval, ez magyarázza, hogy a magyar fél akkor is keresztbe fekszik, amikor az EU az izraeli településpolitikát marasztalná el.

Ezen felül általában akkor is beleköp a levesbe, amikor a migráció kapcsán kellene közös európai pozícióra jutni. Ebben pár éve igencsak jeleskedett az akkori magyar EU-nagykövet, Várhelyi Olivér, aki ma a bővítésért felelős biztos.

Frankfurter Rundschau

A kommentár úgy ítéli meg, hogy Orbán ideje lassan lejár, a politikus már a végjátékra készül. Helyzetét rontja a szörnyű járványmérleg, az egyesült ellenzék, valamint az, hogy Magyarország egyre inkább elszigetelődik az EU-n belül. Szóval nincs könnyű dolga a kormányfőnek, egyre inkább szorult helyzetbe kerül.

Legelsősorban is azért, mert bármennyire is felteszi a hangfogót a sajtóra, nem tudja eltitkolni, hogy az ország világrekorder, ha a korona halottak számát egy millió emberhez viszonyítjuk. Ebben az összevetésben hétszer annyi az áldozat, mint a ragály által igencsak érintett Indiában. Márpedig ez igencsak gyatra bizonyítvány egy olyasvalakinek, aki 11 éve kétharmaddal irányítja az országot.

Ezért van az, hogy nyomás alá kerül a bevallottan illiberális vezető, aki a nemzeti külön úttal egyre másra kihívja az EU-t. Miközben 11 hónap múlva választás lesz. A közvélemény kutatásokban egyformán áll a Fidesz és a hat ellenzéki párt. És hát Orbán szénája már csak azért sincs rendben, mert Kohl egykori politikai nevelt fia ott hagyta a Néppártot, elvesztette a legfontosabb tagállam, a németek támogatását. A CDU-CSU-nak végképp elege lett a Brüsszel elleni állandó támadásokból, az antidemokratikus irányvonalból.

Amit az eltelt jó 10 évben csinált, az olyan, mintha a tekintélyelvűség kézikönyvéből másolta volna ki. Legyen szó a sajtó, az igazságszolgáltatás vagy a tudomány szabadsága elleni támadásról. A menekültválság óta úgy tünteti fel, hogy ő a keresztény Nyugat védelmezője. Ezzel párhuzamosan még inkább tett a menedékjogra.

De hogy mennyire keresztény, annak kapcsán az újság idézi a CSU vezérét, Södert, aki szerint Orbán már búcsút intett ezeknek az értékeknek. Viszont kiderült, hogy nem kell annyira félni a politikus által beharangozott új, jobbos szövetségtől. Magyarország igencsak magára maradt az unióban, még a PiS-szel fennálló összefogáson repedések mutatkoznak – főként Oroszország miatt.

Ugyanakkor keresi Kína barátságát. Hogy azután ily módon végképp a tekintélyelvűség felé fordult-e? Sok minden utal arra, hogy számára megkezdődött a végjáték. Már rég nem az az erőtől duzzadó politikus, aki még a német kancellárt és a francia elnököt is maga előtt tudja terelni. A jövő inkább a német zöldek elnök asszonyáé, akinek a pártja képviseli Strasbourgban a leginkább Orbán-ellenes vonalat. Úgy hogy ebből még bőven lehet akkora ütközés, aminek folytán még a magyar kilépés sem lesz elképzelhetetlen.

Der Standard

A CEU rektora erősen nehezményezi, hogy az uniótól csak rettenetes blablára futja, miközben Magyarország tekintélyelvű rezsimmé alakul át. Az EU azonban jóformán semmit sem tesz ellene – hangsúlyozta Ignatieff Bécsben, az egyetem egyik rendezvényén. Pedig hosszú távon egész Európa számára súlyos következményekkel járhat, hogy egyes keleti tagországokban nyomás alá került a demokrácia. Hiszen megnőhet az orosz-kínai befolyás.

Példaként említette meg, hogy iskoláját kipaterolták Budapestről, helyét a Fudan Egyetem foglalja el, amely lehet, hogy jó, de semmiképpen nem szabad. És ez Ausztria tőszomszédságában történik. Arról is beszélt, hogy a tekintélyelvű vonásokat mutató kormányok a járvány ügyében is másként járnak el, mint azok, amelyek demokratikus alapokon állnak.

Egyben látni, hogy a társadalmak mekkora árat fizetnek az autokráciákban. Hiszen pl. az oroszoknál bizonyosan több a halott, mint amennyit hivatalosan beismernek. Ebből az következik, hogy jóformán senki sem hisz a számoknak. Mint ahogy a hatóságoknak sem. Pedig a bizalom abszolút lényeges, hogy egy ország átvészeljen egy ekkora válságot.

Euronews

Arató András úgy látja, hogy az EU ölbe tett kézzel csücsül, miközben Magyarországból fél-diktatúra lesz. Vendégkommentárjában a Klubrádió elnöke, akit a tévé úgy mutat be, mint a magyar sajtószabadság egyik élharcosát, felemlegeti, hogy a bíróság a hatalom oldalára állt, ezért a rádió elvesztette analóg frekvenciáját. Az ellenállás jelképeként az interneten folytatja, bár a kormány már jó 10 éve zaklatja.

Magyarországon azonban nem szemtől szembe számolják fel a média függetlenségét, nem tartóztatnak le újságírókat, nem cenzúráznak. Gazdasági eszközökkel igyekeznek alávágni az önálló orgánumoknak. Így nincs nemzetközi felháborodás, viszont szép, lassan megy a leszalámizás. A Klubrádió pl. 2010 óta elvesztette bevételei 90 %-át.

Ezzel párhuzamosan a másik oldalon hatalmas koncentráció zajlott le, a KESMÁ-hoz ömlik a közpénz. De az unió szemet huny afölött, hogy az egyik kormány magasról tesz a demokratikus értékekre, és ehhez Brüsszeltől nagy összeget kap, amit azután csókosoknak juttat. Orbánnak mégsem kellett semmiféle következményekkel szembenéznie. Szabadságharcot hirdetett az integráció ellen, és a demagóg harc számláját a kinyilvánított ellenség állja.

Az EU persze nem tudja megoldani az összes magyar problémát, de az még sem járja, hogy tétlenül bámulja, amint Orbán felszámolja a még megmaradt pár kritikus szerkesztőséget. Viszont a népben lehet bízni, hiszen a Klubrádiót is a hallgatók mentették meg. De nagyon sokat jelentett a nemzetközi támogatás is. Merthogy Orbán – autokrata vezetőként pontosan tudja: a szabad és független média jelenti a legnagyobb veszélyt számára.

Reuters

A hét végén ismét több száz menekült kötött ki az olaszországi Lampedusa szigetén, ám ez az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint még olyan szám, amelynek nem szabadna semmiféle gondot okoznia az EU számára. Csak – mutatott rá Grandi – olyan mechanizmus kellene hozzá, amelynek segítségével a többi tagállam átveszi a menedékre jogosult embereket, akik pedig nem maradhatnak, azokat tisztességes módon visszaviszik a kiindulási országba.

Az unió illetékes biztosával közösen rendezett sajtóértekezleten a politikus ugyanakkor sürgette, hogy Európa külső határain vessenek véget a gyakorlatnak, miszerint minden vizsgálat, menedékeljárás nélkül, rövid úton toloncolják ki az érkezőket.

ISMERJÜK MEG A LÉTFORMÁKAT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.11.


„Védjük a létformákat, mint emberi méltóság, szabadság, család, nemzeti közösség. Vannak olyan politikai irányzatok, melyek ezeket támadják, ezeket szét akarják szedni, ennek ellen kell állni.” – Ezt Magyarország kormánya mondta Orbán képével reklámozva, tehát Orbán mondta. Ez állítólag magyarul van, de ötödikben a tanár néni megdolgoztatná a piros ceruzáját olvasva a fogalmazást, és ezen túl ez a betűhalmaz liberálisbuzizik. Ennyi a szándéka. Ezen túlmutatva azonban, és legyintve amiatt, hogy az ősi mélymagyarok nem tudnak magyarul, még értelme sincsen semmi sem. Tényleg, valaki elmesélhetné, mert hülye vagyok, mi az a „nemzeti közösség”, mert ugyan tudom, mit akar mondani a költő, ámde mégsem azt mondja egyáltalán.

Tehát a nyelv, és legfőképp a létforma. A létforma kiinduló tételként a testet öltött anyag. Ha valaki a meccsen szotyolát köpköd, az nem az, a szabadság pedig elvont idea volna, mint ahogyan a „nemzeti közösség” is, és sorolhatnánk mi minden nem létforma, amit a kedves vezető bamba képe mellé irkált a központi propagandaüzem. Nem kellene ennyire harsányan reklámozni: nézd, milyen hülye vagyok, egyben szomorúan téve hozzá, az ég egy világon semmi jelentősége nincsen, ha mi látjuk, a bajt, de a rajongóknak így is megteszi. Nem rajongóként azonban az ember tudja, hogy amit Orbán egyszerű ábrázata mellé irkált a magas propagandahivatal, az mekkora ökörség, egyben szomorúan jegyezve meg, hogy ilyesmire költeni százmilliárdokat maga a bűn.

Nos akkor elmesélem Rogán Antalnak, mint a magyar propagandaüzem atyjának, hogy a létformáknak egyes titkos és magasztos tanítások szerint hét szintje van, mégpedig az ásványi, a növényi, az állati, az emberi, a félisteni, a spirituális és az eredeti léttudatosság szintje. És most nézzünk rá a kedves vezetőre mindezek után, aztán tegyük be az egyik skatulyába. Ezek a szintek egyébként a jóga szentírásokban lelhetők fel, megjegyezve azt, hogy ezek szerint 8.400.000 létforma van az Univerzumban, de a család ebből a sokból egyik sem, se a „nemzeti közösség”. De vannak más szent tanok is, éspedig a buddhizmus, amelyik csupán hat létformával dolgozik, de mit ád a sors, azok egyike sem például a család, és a többi, a dolgozatban emlegetett cukiság...