2017. augusztus 13., vasárnap

ÍGY VAKÍTJA EL A FIDESZ ARISZTOKRÁCIÁJÁT A SAJÁT LUXUSA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.13.


Orbán Viktor saját vitézi rendet hoz létre, amely teljes egészében neki köszönheti kiváltságait, ezért el is várja a lojalitást a saját embereitől. A kormányfő nem véletlenül kezdi óvatosan dicsérni Horthy Miklóst, aki saját klientúráját is hasonló módon hozta létre, és tartotta fenn egészen a rendszere bukásáig. A mai elit tagjai azonban úgy viselkednek, mintha celebek lennének, és irritáló gazdagságukat ahelyett, hogy szégyellenék, minden lehetséges módon közzé is teszik. Csoda, hogy nem hallják az elesettek, a szegények, a rászorulók segélykiáltásait?

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiváltságosai ott vannak a nagy (és kicsi) sportesemények VIP páholyaiban, ott trónolnak a fesztiválok kiemelt koncertjein, a legdrágább éttermekben bonyolítják ügyleteiket, luxusautókkal vagy akár helikopterrel érkeznek szülinapi zsúrokra vagy lakodalmakra, méregdrága jachtokon pihenik ki fáradalmaikat, melyek kicsi, tengertől mentes kis hazánktól távoli tengeri kikötőkben horgonyoznak. Ha pedig szegény gyerekeket kell üdültetni a Balaton partján, akkor luxusszállást bérelnek maguknak azok, akik a projektért felelősek. Nos, a római patríciusok sem kérkedhettek jobban annak idején a gazdagságukkal, mint most a NER elitje.

De miért is gondolják ezek az emberek, hogy jár nekik a különleges elbírálás, a legjobb páholy a koncerteken, a sokmilliós fizetés, a politikai védelem, ha olykor kínos kérdésekkel bombázza őket a még mindig nem elég gyenge független sajtó? Mert Orbán Viktor azt mondta nekik, hogy nem csupán a saját életük lesz tejjel, mézzel folyó Kánaán, de ha ügyesek és persze hűségesek lesznek, akkor az ükunokáiknak sem kell majd dolgozniuk. Nem kell hozzá más, csak beállni a sorba, gondolkodás nélkül átvenni a hivatalos kormányzati kommunikáció mantráját, sorosozni, migránsozni, komcsizni, ha éppen úgy kívánja meg tőlük a miniszterelnök és szűkebb környezete, és persze okosan lopni, nem olyan pofátlanul, ahogy Voldemort nagyúr tette...

AZ ŐSBŰN

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.08.13.


Hány ember szakítaná le a gyümölcsöt arról a bizonyos bibliai fáról? (Azért határozom meg ilyen kacifántosan, mert az nem a tudás fája és nem alma terem rajta, ha valaki többet akar tudni erről, menjen vissza január 23-ára, a Názáreti 38. című bejegyzésre, ott szó van róla). "Látá az asszony, hogy kívánatos az a fa a bölcsességért..." azaz Éva tudta, hogy okos lesz, ha eszik abból a gyümölcsből. Az ősbűn a tudás akarása, elkövetője egy nő. Szóval? Maradjunk csak édes hazánknál, Magyarországon hány ember szakítana arról a fáról a bölcsességért? Érdekes kísérlet volna, nem? Mondjuk felajánlanak ezer embernek egy ilyen választási lehetőséget: ha szakítasz, okos leszel, ha nem, maradsz olyan, amilyen vagy. A közvéleménykutatók reprezentatív mintáját vegyük alapul. Hányan választanák a gyümölcsöt?

Fogalmam sincs. Annyi bizonyos, kevesen. A buta ember nem tudja magáról, hogy buta, az ezerből minimum nyolcszázan felháborodva utasítanák vissza a gyümölcsöt, mondván, nincs rá szükségük, elég okosak ők anélkül is.
Becslésem szerint tehát ezer emberből nyolcszázan látnák kívánatosnak az én felakasztásomat, persze hosszas kínzások után, amikor megjelenik a Kossuth-könyvem. Hiába írok le tényeket, közlök megcáfolhatatlan adatokat, mutatok dokumentumokat - engem megölni és maradni az ádáz butaság állapotában sokkal egyszerűbb, mint tudomásul venni, hogy fals és nemzetnyomorító "történelem"-képzet áldozataként élünk és tesszük lehetetlenné egy emberibb élet kialakulását.

Akkor mégis miért írom meg? Mert további száznyolcvan valami más indokkal utasítja majd vissza a múlttal való szembenézés lehetőségét, de még mindig marad húsz, aki esetleg elgondolkodik. Az a művelet pedig már majdnem olyan fertőző, mint a butaság.
Nemeskürty István írt egy könyvet, amikor még nem képzelte magát nyugalmazott dandártábornoknak, hanem értelmes történészként viselkedett, aminek már a címe is kiváló volt: Ez történt Mohács után. Hosszú ideig nem értettem, hogyan maradhatott egy ilyen zseniális könyv után minden a régiben. Nemzeti nagylétünk nagy temetője akkor sem lehetett volna Mohács, ha lett volna valaha nemzeti nagylétünk, mert (egy mondatba foglalva Nemeskürty könyvének lényegét) Mohács csak egy elvesztett csata volt. Utána tizenöt évig sokmindent lehetett volna tenni, senki nem akadályozta a magyar urakat abban, hogy országot, hadsereget építsenek, és helyrehozzák azt a sok ostobaságot és aljasságot, ami a mohácsi csatavesztéshez vezetett. ("Magyarország hat héttel a mohácsi csata után tökéletesen szabad. Egyetlen török katona sincs az ország területén... A katonai helyzet ugyanis nagyon veszélyes volt a törökök számára... két jelentős hadsereg volt mozgósított állapotban az ország területén... Az ország feje, a király holléte bizonytalan volt. Holttestét a törökök nem találták meg, pedig szokásuk szerint tüzetes gonddal keresték. Számítani kellett tehát arra, hogy a király és vezérkara valahol szervezi az ellenállást és lecsap...")
Kisfaludy Károly még próbált valamelyest lelkesíteni:

Uj nap fényle reánk annyi veszélyek után.
Él magyar, áll Buda még! a mult csak példa legyen most,
S égve honért bizton nézzen előre szemünk,


de ez soha senkit nem érdekelt, a Mohács című vers befejezéséből már keletkezésének idején, a reformkorban is annyit bírt megjegyezni a magyar, hogy
És te virulj, gyásztér! a béke malasztos ölében,
Nemzeti nagylétünk hajdani sirja Mohács!


Hogy volt nekünk egy nemzeti nagylétünk és annak már van is egy sírja, mostan már azért nincs nekünk nemzeti nagylétünk, mert már a nagy költő is megmondta, Mohács a mi nemzeti nagylétünk sírja. Azaz sokkal egyszerűbb elhinni, hogy volt nekünk egy nemzeti nagylétünk, és azon siránkozni, hogy sajnos az már a temetőben van, mint tudomásul venni, hogy ez a nemzet sosem volt nagy, nincs is szükségünk rá, hogy legyen nekünk nagylétünk, viszont jó volna tenni azért, hogy legyen legalább valamilyen létünk. Azaz teljesen érdektelen, amit Nemeskürty összezagyvál itten a Buda elestéig eltelt 15 évről, mert mi tudjuk, hogy Mohácsnál mindennek vége volt. Hogy minek volt vége? Nyilván elsősorban a mi Mátyás királyunk hatalmas birodalmának, az ő európai országának...

VENDÉG: EZT NEM TANÍTJÁK ITTHON, PEDIG ITT LENNE IGAZÁN SZÜKSÉG RÁ

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Lévai Patrik Imre
2017.08.13.


Magyarországon a vitának, vitázásnak nincs kultúrája, pedig tőlünk nyugatabbra sokszor így oldják meg a felmerülő problémák jelentős részét. Nem összekeverendő ugye a veszekedéssel: itt az érveken, a pro és kontrán, az igazság keresésén van a hangsúly. Így tanulnak a britek már 15 éves kortól vitázni.

2013 szeptemberében kezdtem el a középiskolát Spanyolországban egy brit rendszer alapján működő és tanító középiskolában. Felvettem az emelt törit, mert már akkor megcéloztam a jogot. Nem erre számítottam. Egy sokkal, de sokkal lineárisabb, monotonabb és (a rossz értelmében) egyértelműbb ,,futamra” vártam.

Itt szó sem volt a tipikus „20. A mai magyar demokrácia működése (1989–2014)” típusú tételekről, ahol annyit várnak el, hogy az érettségiző szépen beszámoljon mindenről, ami csak eszébe jut erről, elmondja a bemagolt jegyzeteit, lehetőleg minél gyorsabban, hogy mihamarabb vége legyen.

Nálunk vitázni kellett. Vitázni kellett a kérdéssel, vitázni kellett az abban implikált nézőponttal és ezeket a pontokat észérvekkel alátámasztani. Hogy jobban szemléltethessem a lényeget, itt van például a következő esszékérdés, az első világháborúról, brit szemszögből:

“Lions led by donkeys.

How far do you agree with this statement about the British commanders’ conduct of the war on the Western Front during the First World War
?”

Szamarak által vezetett oroszlánok.

Milyen mértékben értesz egyet ezzel az állítással a brit parancsnokok első világháborúban, a nyugati fronton végzett munkájának vonatkozásában
?”

És hogy itt mit várnak az érettségiző diáktól? Érvelést. Miért igaz az, amit a kérdés állít, és miért nem? Indokolj, vitázz, támassz alá, bizonyítsd! Nincsen semmiféle felsorolás, a bemagolt évszámok esztelen regurgitálása és végképp nem elhadart passzusok, amiket később elfelejt az ember. Itt egy olyan 1000-1300 szavas esszét várnak, amiben megvitatja az ember az adott témát. Ebből 3 van egy papíron, amit két és fél óra alatt kell megírni, emelt történelemből összesen amúgy 3 feladatlap van, témakörönként osztva...


A VÁLASZTÁSI RENDSZER LEHETSÉGES REFORMJA

ARRA JUTOTTAM... BLOG
Szerző: Csonka Balázs
2017.08.13. 


A demokráciákban egyaránt léteznek jól működő példák a tisztán listás, a tisztán egyéni képviselői és a vegyes választási rendszerekre is.

Nálunk a nyolcvankilences megegyezés egy vegyes rendszert alakított ki. Meggyőződésem, hogy azok, akik ennek a létrehozásában anno közreműködtek, mindannyian jó szándékkal és patikamérleggel a kézben a lehető legigazságosabb rendszer felépítésére törekedtek.

Húsz évre rá a Fidesz ebbe egy kissé belenyúlt (a kompromisszum igénye nélkül), de alapvetően maradt a vegyes rendszer: lehet egyéni és listás voksokat is leadni, és a rendszer továbbra is törekszik egyfajta arányosságra. A politikai stabilitásra törekvő választási arányosság azonban a tisztán matematikai arányosságtól szembetűnően eltér, így vált lehetségessé, hogy relatív többségre, sőt 2/3-os többségre tegyen szert a nyertes, aki matematikailag nem érte ezeket az arányokat. (És ezeket az arányokat kapná meg más párt is, ha le tudná gyűrni a Fideszt.)

Mivel e kétfajta arányosság közötti különbséget logikusan és jogosan lehet igazságtalanságként értékelni, ezért mostanság számos (helyenként aláírásgyűjtéssel is megtámogatandó) gondolatkísérlet született a rendszer megreformálására. A jelen poszt szerzője is ehhez kívánna egyet hozzátenni szerény eszközeivel – amit aztán a trollkommentelők marcangolhatnak kedvükre. Igyekszem figyelembe venni az egyéni, a listás és a vegyes rendszer előnyeit, megpróbálkozva az arányossági hátrányokat kiiktatni...

TRAGÉDIÁBA TORKOLLT A SZÉLSŐJOBBOS DEMONSTRÁCIÓ EGY AMERIKAI KISVÁROSBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2017.08.13.


Egy embert halálra gázoltak az egyesült államokbeli Charlottesville-ben, az erőszakba fulladt Unite the right (Egyesítsük a jobboldalt) tüntetés után. Az autós támadást videóra is vették (itt: 15:24-nél történt). Virginia kormányzója az egész napos, erőszakos összecsapások miatt az „alt right” tüntetők, és az ellenük felvonuló baloldali ellentüntetők között már szükségállapotot rendelt el a kisvárosban és a Nemzeti Gárda is felvonult. Míg a fehér felsőbbrendűség hívei Donald Trump kampányszlogenjeinek beteljesítésére is hivatkoznak, az elnök egyelőre nem határolódott el a neonáci, rasszista demonstrációtól, hanem csak általában az erőszaktól és gyűlölettől, amely „nagyon sok oldalról” jöhet.

A virginiai kisvárosban az egyetem melletti, Robert E. Lee déli tábornokról elnevezett parkot másfél éve „Emancipáció” parknak nevezték át, és az 1861-1865-ös amerikai polgárháborúban vesztes konföderációs erők tábornokának szobrát is el kívánták távolítani.

Számos fehér felsőbbrendűséget hirdető, ultranacionalista és újnáci szervezet közösen hirdetett meg ez ellen nagy tiltakozást a hétvégére Charlottesville-be. Ez volt az 1965-ben elfogadott Civil Rights Act (a feketék jogait biztosító polgárjogi törvény) óta az egyik legnagyobb és legagresszívabb fehér nacionalista demonstráció az USA-ban.

Sokan a szociális médián szerveződtek meg, a tiltakozást Jason Kessler ismert szélsőjobboldali aktivista és blogger rántotta össze, de részt vett benne Richard Spencer, az amerikai identitáriusok vezető ideológusa, és David Duke, a Ku Klux Klán volt birodalmi nagyvarázslója is. Péntek este fáklyás felvonulást szerveztek az egykori Lee Park és a Virginiai Egyetem között, antiszemita (A zsidók nem fognak minket lecserélni – Jew will not replace us!), feketeellenes (Ők nem fognak a helyünkbe lépni! - They will not replace us!) és nacionalista (Vér és Föld! - Blood and soil!)rigmusokat kiáltoztak, sokan náci karlendítéssel kísérték ezeket. David Duke az esemény előtt arról írt Twitterén, hogy a demonstrációval bizonyítani akarják, hogy „valósággá teszik Donald Trump ígéretét”, és véget vetnek „a fehérek évtizedes üldözésének” az USA-ban. A szervező Kessler arról is beszélt, hogy szerinte az Obama-kormányzat alatt a fehérek „másodrendű állampolgárokká váltak” a saját hazájukban...

EZÉRT FOLYNAK ÖSSZE A SZOCI ÉS A NÁCI SZAVAZÓTÁBOROK

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.13.


A piaci igazságosság azt az eszmét fejezi ki, hogy a szabad, egyensúlyi piacon, amelyik tehát mentes a monopóliumoktól, az állami versenytorzítástól és amelybe viszonylag alacsony költséggel lehet belépni, igazságos eloszlása valósul meg a javaknak, az értékeknek és bizonyos nem-anyagi javaknak (pl. presztízs, tekintély stb.). Ez persze a piaci álláspont, amelyből kinézve kevésbé igazságos minden más.

De vannak nem piaci álláspontok, amelyek szerint a minél nagyobb igazságosság alapvetően a piaci igazságosság - változó elvek mentén történő -- minél nagyobb korrekcióját fejezi ki. A legjellemzőbb esete ennek az elosztásban megvalósuló nivellálás (egyenlősítés), amelynek hivatkozási alapja tehát a piacnak valamilyen kritikája. Az elosztási igazságosság a "gyengék", "hátrányos helyzetűek", "kulturálisan diszpreferáltak", az "emberhez nem méltó körülmények között élők" stb. anyagi helyzetének javítására irányul (azzal, hogy az újbaloldali álláspont már nem elsősorban az anyagi, hanem az erkölcsi, szimbolikus, jogi állásuk korrekciójára irányul, illetve ezeket az embereket különböző szempontok alapján kisebbségi kategóriákba rendezi, pl. LMBTQ, nem-WASP stb). Az elosztási igazságosság szerint a piaci mechanizmus torzít az emberi élet teljességének értékelésében, ezért korrekcióra szorul, de hogy milyen elvek alapján történjék ez a korrekció, abban az elosztási igazságosság elméletei már nagyon is eltérnek, sőt konfliktusban állnak egymással...

HÉT ALTERNATÍV NOBEL-DÍJAST VÉGEZTEK KI SZÍRIÁBAN


GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Globoport
2017.08.13.


A fehér sisakosok, a szíriai önkéntes életmentők kapták mások mellett az idei alternatív Nobel-díjat. Közülük hetet lőttek most agyon Idlib tartományban.

Szombaton reggel fegyveresek rohanták meg a fehér sisakosok egyik irodáját. Hetet közülük lelőttek, két járművüket és felszereléseiket elhurcolták. Az eset Szarmin városban történt, Szíria északnyugati részén. Egy ellenzéki aktivista arról számolt be az AP hírügynökségnek, hogy a támadók hangtompítós pisztolyokat használtak, a környéken élők semmit nem vettek észre a támadásból.

Elkövetőként eddig senki nem jelentkezett. A környéken az utóbbi időben az al-Kaidához köthető fegyveresek csaptak össze rendszeresen a szervezetükből kivált ultrakonzervatív csoportok tagjaival – írja az Al-Arabiya hírtelevízió internetes oldala. De hírek érkeztek az Iszlám Állam támadásokra készülő alvó sejtjeiről is a tartományból...

ERDŐS VIRÁG: NÉPEM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Erdős Virág
2017.08.12.


Népem

mint a szenny a tározóban
rossz emlék a
távozóban
sárga hab az égen:
olyan az én népem

életmódja élősködő
hulladéka hús
színe szaga intenzív az
állaga dús

tempója a közlekedés csöbörből
vödörbe rothasztó-
toronyból emésztő-
gödörbe...

AZ ÖRÖK KIS NAGY EMBER

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.08.13.


Teste kicsi volt, de lelke hatalmas” – meséli Vén Bőrvadász cheyenne törzsfőnök a legendát fogadott fiának, Jack Crabbnek. Dustin Hoffman Arthur Penn Kis Nagy Ember című filmjének címszerepével vált igazán generációja meghatározó színészévé. E név amúgy is illik rá, hiszen aligha nevezhető óriásnak 167 cm-s termetével, lelke, tehetsége által 50 éve töretlenül szárnyal a mozi egén.

Hoffman, aki augusztus 8-án töltötte be 80. életévét, az idén dupla évfordulót ünnepel, mert éppen öt évtizede robbant be az amerikai filmművészetbe A diploma előtt című alkotással, amelyben egy harminc évesen egy húszéves fiút kellett megszemélyesíteni. Mindjárt első filmjében számot adott tehát azóta sokszor megcsodált beleélő képességeiről. A valóságban mindössze 6 évvel volt fiatalabb az őt elcsábító Mrs. Robinsont játszó Ann Bancroftnál, akinek az ifjú Benjamin a lányát szereti. A film rendezője, Mike Nichols, színházban látta játszani Hoffmant, aki akkoriban egy nyomorúságos lakást osztott még két másik, már nem tizenéves színésszel, akik ugyanúgy nem voltak biztosak magukban, mint ő. A két lakótársat Gene Hackmannek és Robert Duvallnak hívták...

TOLMÁCSTALANÍTÁS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.13.


A bevándorlási hivatal pillanatnyi intézkedése alighanem eléri a jelenleg elérhető negatív érték alját. Annál lejjebb legfeljebb az ezt tálaló kormánypárti betűlapátolók lehetnek. Sajtómunkásnak ugyanis nehezen lehetne nevezni azt, aki burkoltan akár, de a mások kárán vigyorogva fröcsög. Márpedig jelenleg nagyon ez a helyzet látszik kibontakozni, amikor az empatikus tolmácsok kirúgásának tapsikolnak.

Az alaphírhez tartozik, hogy a tolmácsokkal tavaly szakította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) a kapcsolatot. Ez a Magyar Idők szövegéből is kiderül. Akkor tehát időszerűnek tűnhet a kérdés, hogy ezt most miért gondolta úgy a nevezett médium, hogy hírt” kell belőle gyártani. Pontosítható persze úgy is a kérdést, hogy miért most gondolták úgy? De talán azért, mert a debreceni hatóságoknak most tűnt fel, hogy a 2015-ös ottani munkássága miatt az év önkéntesének választották a különben tolmácsként is dolgozó Aida El-Seaghit, a Migration Aid International társigazgatóját. De gondolhatnánk persze arra is, hogy a választásokhoz közel most kell újratölteni a kormányzati propagandát. Amelyben ugyebár az utóbbi idők legjelentősebb pontja, hogy Soros tehet mindenről.

Amiben egyébként egy ponton okvetlenül egyet lehet érteni. Ha ugyanis Soros alapítványa annak idején nem nyúl a jelenlegi Fidesz elnök hóna alá, akkor talán ma egy túlkompenzált személyiségű zsebhokibajnokkal kevesebb lenne a hazai politikában. Mert azt valószínűleg hiába mondaná bárki, hogy akkor Orbán kevésbé utálná Sorost. Valószínűleg akkor is gyűlölködne. Mert egy gyáva, felelősségpánikos személyiségnek ellenség kell. Olyan ellenség, aki felelőssé tehető a saját kudarcaiért. Akár csak kivetítve is. Ahogy az egész migráns-kommunikáció sem sokkal több ennél. A gazdasági exodus kormányának a feje nem véletlenül próbálta már 2015-ben is azt sugallni, hogy a menekültek elveszik a munkát. Holott már akkor is világos volt: a magyarok munkáját tömegesen Angliában, Németországban, vagy bárhol másutt jobb eséllyel vehette volna el bárki. Ellenben a menekültek elleni lépések sorát már akkor feltupírozták azzal, hogy igyekeztek minél jobban dehumanizált helyzetbe hozni az érkezőket...

VÉGIGKÖVETTÜK, HOGY SZÜLETNEK MEG KÍNÁBAN A CSÚCSMOBILOK

24.HU
Szerző: Pintér Mónika
2017.08.13.


A mobilok mekkájában, a kínai Sencsenben követtük végig, hogyan jut el egy okostelefon az első tesztelésektől a gyártósoron át a boltokba került végleges változatig. Őrült tempóban megy a fejlesztés, kész csoda, ha csak a bemutató szól nagyot, a készülékek nem.

Hihetetlen tempóban fejlesztik az okostelefonokat, minden évben legalább egy csúcsmobilt, ha nem rögtön kettőt dobnak piacra a legnagyobb gyártók – s akkor az alsó- és középkategóriás szegmens szóba se került.

Példaképp ősszel érkeznek az újabb készülékek, legyen szó a Samsung Note 8 vagy az iPhone jubileumi készülékeiről, ahogy az IFA berlini kiállítás keretében is tömegével mutatnak be új kütyüket. A még tavasszal bemutatott új csúcsmobilok, mint a Samsung S8, az LG G6 vagy éppen a Huawei P10 közben már elérhetőek Magyarországon is. Pedig ezek a készülékek a március elején tartott Mobil Világkongresszus (MWC) margóján vagy az azt követő hetekben mutatkoztak be.

Arról azonban kevesebb szó esik már, hogy ezek a telefonok milyen hosszú utat tesznek meg, na nem csak a főleg kínai gyártósortól a boltok polcaiig, de az első ötletmorzsától odáig, hogy megvalósuljon ebben a formájában a végleges koncepció.

Mérnökök, designerek dolgoznak azon a háttérben, hogy minél több mindent, abból is a legjobbat zsúfolják bele a minél vékonyabb, könnnyebb, szebb vázba. Hosszú hónapok eredménye, hogy megkezdődjön a tömeggyártás és a szállítás...

AKKOR MAJD SENKI NE SZÁMÍTSON EMBERSÉGRE, HA RÁ KERÜL A SOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.12.Szinte hallom, ahogy a cikk szerzője undorodva köpött is egyet, miközben egzaltáltan csapkodta a billentyűzetét és nagybetűkkel üvöltötte bele az agymosott, hülyének nézett olvasói aurájába: NEM KELLENEK A MIGRÁNSPÁRTI TOLMÁCSOK. Aztán valamivel kisebb nagybetűkkel: A törvényszék nem alkalmazta a migránspárti tolmácsot.

Az állampárt székházában művelt újságírás mai leggusztustalanabb darabja a szánalomra méltó jól értesültséget a ködös lebegtetésbe bujtatott ocsmány hangulatkeltéssel összekötő tengely mentén fogant. Mint majdnem minden, amihez hozzáérnek. Ezúttal azon örömködik a barnanyelvű kontingens – miközben leírják, bazmeg, leírják: biztosat az ügyről nehéz állítani -, hogy az olajozottan működő maffiózó címet többszörösen kiérdemlő Pintérsándorminisztériuma szerint (jól figyeljek, én, büdöslibsi!):

Tíz tolmáccsal szakította meg tavaly az együttműködést a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH), amiért helyzetükkel visszaélve megpróbáltak segítséget nyújtani az eljárás alá vont migránsoknak.

A pártlap jó pénzért szopó, nyaló, gombot varró munkatársa hosszasan ekézi az arab származású dr. Aida El-Seaghi-t, aki a Migration Aid igazgatósági tagja is, és akit 2015-ben az év önkéntesének választottak, miután 80 napon át, több mint 400 órában segítette a debreceni vasútállomásra érkező, valamint a helyi menekülttáborban élő menekülteket. Természetesen ő is a kirúgottak között van, a hír pedig vele kapcsolatban: megbízhatatlannak tartják, ezért nem alkalmazzák a Debreceni Törvényszéken. Idézet a remekműből:...

A MINISZTERELNÖK TITKOS NYARALÁSAI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.13.


A legtöbb embert érdekli, hogy a hírességek hol töltik a nyári szabadságukat, hogyan és merre kapcsolódnak ki a mindennapok forgatagából. Ez alól a politikusok sem kivételek, a bulvárlapok rendszeresen be is számolnak arról, hogy nemzetünk nagyjai, azaz, az ismertebb politikusok hol pihenik ki az egész évi munka fáradalmait.

Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg háromhetes szabadságát tölti, augusztus 20-a után tér vissza a munka világába. Hogy hol van, merre jár, azt Havasi Bertalan szóvivő nem árulta el a sajtónak. Ez nem volt mindig így,

a korábbi években többször is előfordult, hogy maga a miniszterelnök számolt be arról, hogyan és hol töltötte szabadságát.

2012-ben horvátországi nyaralásról tett föl képeket a Facebookra, de volt olyan év is, amikor a magyar sajtómunkások hiába igyekeztek kideríteni, hogy merre jár...

HÁROM AMERIKAI ELNÖK IS ELHAGYTA AZ ATOMRAKÉTÁK INDÍTÓKÓDJÁT

INDEX.HU
Szerző: HANULA ZSOLT
2017.08.13.


Amerika nukleáris csapásmérő arzenálját a mindenkori elnöknél levő, "futball" becenevű szerkezettel lehet beindítani, ez a klisé nagyjából minden második, Tom Clancy-, vagy 24-stílusban utazó akciófilmben vagy sorozatban előkerül. Az már kevésbé közismert, hogy az atomcsapás indításához kell még valami: a biscuit, vagyis süti néven futó kis plasztikkártya, amin az aktuális indítókódok vannak. Ez tényleg mindig az elnöknél van, ellentétben a futballal, amit valójában a titkosszolgálat egyik, állandóan az elnök közelében levő embere tart magánál, a csuklójához bilincselve. Maga a futball egyébként egy fekete aktatáskának néz ki, állítólag húsz kilót nyom, és néha ki is lehet szúrni egy testőr kinézetű fickó kezében az elnökről készült fotókon.

A lényeg, hogy a sütivel beindítjuk a focit, és ennek egyenes következménye a gombafelhő. És eddig három amerikai elnökről derült ki, hogy rövidebb-hosszabb időre elveszítette vagy a sütit, vagy a focit...

A "GREAT AMERICA" MEGMUTATTA CHARLOTTESVILLE-BEN AZ ARCÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava 
2017.08.12.


Megjelentek Trump leplezetlen támogatói, akik nem titkolják, nem szépítik, nem mutatják másnak, amit valójában a “Great America”-ról gondolnak: neonácik, Ku Klux Klan tagok, és más fehér “keresztény” nacionalisták, akik azt hirdetik, hogy Amerika eredetileg keresztény fehér férfiakból állt, és akkor volt nagyszerű.

Trumpot azért támogatják, mert a “Make America great again!” valójában ezt jelenti, ennek leplezett politikai programja, és Trump minden eddigi megnyilvánulása, a latinók, feketék, muszlimok, melegek, nők elleni megnyilvánulásai és intézkedései rejtetten ezt fejezik ki. Az ideológiai közösséget Trump tagadja, de programjának az irányultsága egyértelműen erre utal.

A Virginia állambeli Charlottesville-ben összecsapásokra került sor a neonáci, “keresztény” fehér nacionalisták és az ellentüntetők között. A rendőrség egy ideig nem avatkozott közbe, a verekedésekben többen megsérültek, majd a többszáz embert felszólították, hogy hagyja el a belvárosi Emancipation Parkot.

A fajgyűlölő fehér nacionalisták, neonácik, Ku Klux Klan tagok pajzsokkal, botokkal voltak felszerelve. A rendőrség jogellenesnek nyilvánította a gyűlést, és a park elhgyására ezután szólított fel többszáz tüntetőt, akik a konföderációs szobor eltávolítása miatt tiltakoztak. A helyiek nem nézték szótlanul a náci felvonulást, az ellentüntetők keményen felléptek a fajgyűlölő nacinalistákkal szemben, köztük papok, Black Lives Matter aktivisták és még az egyetemi profeszorok is. Ezek az ellentüntetők még pénteken este:...

FÜGGÖNYT NE FELEJTSENEK EL BEKÉSZÍTENI A MINISZTERELNÖK ÚRNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.13.


Sziasztok, jóóóóóóóóreggelt, vasárnap van, feküdjetek szépen vissza, ha már én felkeltem!:) Tisztelettel jelentem – nem baj, hogy senkit nem érdekel -, már második éjszakája alszom úgy, mint akit fejbe vertek. Van mit kipihenni, nem tagadom, kár is lenne tagadni. Olyannyira örültem a kellemes 16 foknak ma reggel, hogy cicás-macskás képet raktam be, pedig sose szoktam. Ideje is volt.

Kezdjük is rögtön egy szívbemarkoló hírrel, miszerint néhány hét múlva, amikor már ismét munkába áll a miniszterek elnöke, aki most titokban nyaral valahol, hogy nehogy rajongói és alattvalói meglepjék, Pécsre látogat majd, ahol beszédet intéz a nyájhoz a pécsi egyetem fennállásának 650. évfordulóján. A poén nem ez, hát hiszen már mindent átadott, felavatott és megünnepelt az elmúlt években, hanem hogy a Szabad Pécs értesülései szerint a nagyon szabad sajtó nem kérdezheti majd ünnepélyesen Pécsre látogató miniszterelnököt, kizárólag az egyetem rektorát. Pedig két ünneplés között biztosan lenne miről, hiszen a nagyon fideszes Páva Zsolt által vezetett, meglehetősen súlyos pénzügyi gondokkal küzdő településen biztosan lenne közérdeklődésre számot tartó téma, amivel szembesíteni lehetne a fényestekintetűt. No, de a demokrácia azért demokrácia, mert demokrácia, a sajtó szabadsága szintúgy, nem is beszélve arról, hogy mi a kutyakötelessége egy miniszterelnöknek. Remélem, függöny azért lesz valahol bekészítve, soha nem lehet tudni, mikor jön jól.

A Magyar Nemzet közben arról cikkezett, hogy Orbán határon túli magyarokkal való levelezgetése egyelőre nem teljesít túl jól: egyelőre a vártnál kevesebben regisztráltak a jövőre esedékes, mindent eldöntő választásra, noha lassan egy hónapja tart a kormány regisztrációs kampánya a külhoni magyarok körében. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján kijelenthető, hogy az elmúlt tíz hónapban mindössze 20 ezren jelentkeztek a jövő évi voksolásra, így – jelen állás szerint – összesen 353 ezren lesznek jogosultak levélben szavazni. A korábbi tapasztalatok alapján persze az utolsó száz méteren várható majd az érdeklődés tetőfokra hágása, a kormány is abban reménykedik, hogy összejön a félmilliós lélektani szám. Ettől függetlenül persze egyáltalán nem valószínű, hogy mindenki szavazni fog, 2014-ben a 192 ezer regisztrált közül mindössze 63 ezren nyújtottak be érvényes szavazatot. Najó, ennek a 95%-a a Fideszre szavazott, az egy parlamenti mandátum sorsát döntötte el...

ORBÁN ELBÚJT A RAJONGÓI ELŐL?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.12.


Az ország kormányának egyik legféltettebb titka, hol tölti háromhetes szabadságát Orbán Viktor. A miniszterelnök még az úszó világbajnokság zárása előtt tűnt el a nyilvánosság elől, azóta nincs hír róla. A Fidesz frakciónak még július elején bejelentette, hogy ne keressék, mert augusztus 1-től 20-ig szabadságon lesz.


Ennyi heroikus küzdelem után a nemzet „örökös miniszterelnökét” is megilleti a pihenés joga. Bár a fociszezon elkezdődött, nem igazán értem, hogy marad távol a felcsúti VIP páholytól. Mi van ilyenkor a körülötte lebzselőkkel, akik kizárólag azért járnak a Felcsút mérkőzéseire, hogy a főnök láthassa őket. Egy kis pofavizit sohasem árt. Nincs könnyű dolga egy vazallusnak Orbán Magyarországán.

A kormányfő nem volt mindig ilyen titokzatos. Sőt, kereste a bulvár nyilvánosságát. Oldalas írások jelentek meg a családi kiruccanásokról. A közösségi oldalán a miniszterelnök maga is több fotót megosztott az érdeklődőkkel.

A Fidesz ellenzékben nem volt ilyen „szemérmes”. Az azóta elhunyt Szalai Annamária, 2003 januárjában bírálta Medgyessy Pétert, aki az előző év végén Kubában töltötte a szabadságát, ám ezt napokig titkolta a közvélemény előtt. A fideszes képviselő szerint:
„a kormányfőnek joga van pihenni, de miután Medgyessy Péter a miniszterelnök, az ő összes tette közügy”.

Vajon mi változott azóta, azon túl, hogy a Fidesz és Orbán Viktor került hatalomba? Ma már nem közügy az ország első emberének minden cselekedete? Vagy nem csak nyaralásról van szó? Számos városi legenda kering a kormányfő mentális és egészségügyi állapotáról. Ezek természetesen ellenőrizhetetlenek, de sokan emlegetik azt a bizonyos harasztot. Az ilyen és hasonló szóbeszédeket is el lehetne oszlatni, ha két mondattal tájékoztatnák az országot, hol tölti szabadságát a legnagyobb kormánypárt vezetője...

ROSSZ FIZETÉS, LÉTBIZONYTALANSÁG - TERJED A PREKARIÁTUS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Éber Márk Áron
2017.08.12.


Hónapról hónapra élő emberek, alacsony fizetések, bizonytalan foglalkoztatás, rendszertelen munkaidő, a létbiztonság tömeges megrendülése. Mi okozza ezt a Nyugaton? Mit kezdjünk e problémákkal itthon?

Prekárius, prekaritás, prekariátus – a nyugati társadalomtudományok e gyakran használt szakkifejezései nálunk eddig nem igazán tudtak gyökeret verni. A hangzásuk szokatlan, pedig amire utalnak, számunkra is nagyon ismerős. Hónapról hónapra élő emberek, alacsony fizetések, bizonytalan foglalkoztatás, rendszertelen munkaidő, a létbiztonság tömeges megrendülése. Mindez csak Nyugaton új tapasztalat. Mit kezdhetünk mi e problémákkal?

Nem tudjuk egykönnyen magyarra fordítani e p-betűs szavakat, jól tesszük tehát, ha megtanuljuk őket. Mit jelentenek? A prekárius bizonytalanságot, a prekaritás bizonytalan léthelyzetet, a prekarizálódás a munkát és az életet védő szociális biztonság meggyengülését, a prekariátus pedig a bizonytalan és biztonsághiányos sorsban osztozók körét. Valamennyi esetében sérülékeny munkaviszonyról, bizonytalan foglalkoztatásról, alacsony és kiszámíthatatlan munkabérről, előre nem látható munkaidőről, következésképpen ingatag élethelyzetről és tervezhetetlen jövőről van szó.

Olyan „új” társadalmi tapasztalatot neveznek meg e kifejezésekkel, ami a kapitalista világgazdaság nyugati centrumtérségeiben az elmúlt bő három évtizedben jött létre (újra) és vált mind feszítőbb problémává. Ott nevet kellett adni neki, mert számukra ez „új” tapasztalat. A világ nagy részében, a nyugati centrumtérségeken kívüli világban e fogalmaknak azonban nem volt igazán értelmük, mert újdonságértékük sincs. A nyugaton kívüli világ számára (azaz számunkra) a tömegek bizonytalan léthelyzete nagyon is ismerős: nem új tapasztalat, nem is kivételes, sőt megszokott, már-már „normális”. Ez is akadályozza e kifejezések hazai elterjedését. Inkább beszélünk „létbizonytalanságról”, „új szegénységről”, „új kiszolgáltatottságról” vagy a törékeny élethelyzetek „új formáiról...

KIS MAGYAR POLITIKÁTSKA

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.08.12.


– Ki vagy te?
– Gondolkodó lény vagyok hozzád hasonlóképpen.
– Hiszed te a Feltámadást?
– Reggeliztél ma?
– Tessék?
– Reggeliztél?
– Hogy jön ez ide?
– És hogy jön ide a Feltámadás?
– Az mindenhova jön.
– Jó neki. Kösz, reggeliztem. Kávéztam is, te ittál kávét?
– Te bolond vagy.
– Az nincs kizárva, de nem iszol egy kávét?
– Szégyelld magad, isteni misztikáról beszélek neked, és te meg kávét kínálgatsz.
– Te nem beszélsz misztikáról, hanem kérdezel. Tényleg nem kéred a kávét?
– Te vagy zsidó vagy, vagy jezsuita.
– Ilyen törzsek nem laknak ezen a környéken, bár sosem érdekelt, lehet, hogy laknak, de mesélj, milyen színeket viselnek, ha harcba mennek?
– Te bolonddá tartasz engem: fehér a bőröd, két méter magas vagy, bőrzekét viselsz és úgy beszélsz velem, mintha indiánus lennél.
– Nem én kezdtem: én kávéval kínáltalak.
– De hát a Feltámadás, az üdvösségünk!
– Hm, eddig is ráért. Ismereteim szerint erre még továbbra is ráérnénk. Inkább főzök neked egy friss kávét. Tükörtojás?
– Te pogány!
– Ne hízelegj...

BAL KÉZZEL EGY JOBB VILÁGBAN?

KULTÚRPARA BLOG
Szerző Arhur Arthurus
2017.08.13.


1964 óta tartják augusztus 13-án a balkezesek világnapját. Nézzük meg egy kicsit, mi is a tényállás a balkezesekkel ma, hogyan viszonyultak hozzájuk régen, és mégis, honnan ered az, hogy csodabogárnak nézik őket?

Én is balkezes vagyok, és a családban elég sok a balkezes. Négyen vagyunk testvérek, legidősebb testvérem szintén balkezes, másik testvérem párja is, és a gyerekeik között is egy-egy balkezes akad. Szerencsére mi már nem tapasztaltuk meg az elnyomást, ami a szüleink idejében még rendszeres volt. Bár a nagyszüleim teljesen ki voltak borulva, amikor megszületett legidősebb testvérem, és kiderült, hogy balkezes. Nagyapám magából kikelve üvöltött anyámmal, hogy te csak rábeszéled! Nagyanyámnak pedig akkora gond volt ez, végül a munkahelyén egy kolléganője közölte vele: Erzsikém, ne engedjétek! Le kell kötözni a kezét most! Az én unokám is ilyen elfajzott lett, de nem engedtük! Anyám szerencsére kiállt a nővérem mellett, és nem engedte, hogy lekötözzék a bal kezét, átszoktassák, stb, és végül nagyszüleim sem szóltak egy szót sem, amikor belegondoltak, hogy milyen lenne, ha nekik meg a jobb kezüket kötözték volna le valami hülyeség miatt. Szerencsére már az iskolákban sem szoktatták akkoriban át. Aztán mire jöttem én, már nem is okozott fejfájást sem, hogy én is balkezes lettem.

Mindig is voltak olyan hangok, amelyek az elfogadás mellett érveltek, de persze az uralkodó nézet sosem ez volt. Gondoljunk csak bele, a nyelvünkben is bal, balszerencse, kétbalkezes, ballábas, baljós, balsors... mind-mind valami negatív dolgot fejez ki, míg a jobb már nevében is jobb. És nem csak a magyarban van így. Persze ez a megkülönböztetés nem csak a nyelvben figyelhető meg: sok területen, pl. Indiában és az arab országokban is enni kizárólag jobb kézzel szabad, a bal kéz tisztátalan. Indonézia területén is tiltották a balkezességet, egyes afrikai törzseknél pedig egyenesen roncsolták, ha valakinek az volt a domináns keze: leforrázták, forró homokba dugták...

"SZŰNJÉK MEG AZ ELHANYAGOLTSÁG ÉS A REND NÉLKÜLISÉG" - AZ OLASZ-TÖRÖK HÁBORÚ

444.HU
Szerző: Csernyánszky Pál
2017.08.12.A mai Líbia a XX. század elején három vilajetre oszlott: Tripolitániára, Kirenaikára és Fezzánra. Ezek a XVI. század közepén kerültek török fennhatóság alá (a máltai lovagoktól vették el, akiknek V. Károly adományozta 1530-ban), amely az évtizedek folyamán fokozatosan lazult és a XVIII. század elején de facto el is szakadt a szultántól. Az 1830-as években a francia terjeszkedés miatt az akkori uralkodó török csapatokat hívott segítségül országa megvédéséhez, de nagy meglepetésére a törökök a rendcsinálás után nem vonultak ki, hanem visszaállítottak a szultán uralmát. Az ország belső területeire ez azonban nem terjedt ki, itt az 1840-es években a Mohamed asz-Szanúszi által alapított és az ő nevét viselő szunnita rend irányított mindent. Ettől függetlenül a törökök többé-kevésbé nyugodtan uralhatták volna az országot, de új versenyző jelent meg a színen. 

Olaszország a korszakban súlyos gazdasági és társadalmi problémákkal nézett szembe. Ezekre még az 1880-as évek egyik miniszterelnöke, Francesco Crispi találta meg a megoldást vagy legalábbis az elterelést ezekről: gyarmatokra van szükség. Először Etiópiát vették célba; mérsékelt sikerrel. A XX. század elején a török uralom alatt álló afrikai területeket nézték ki maguknak. Az olasz közvélemény ráébredt, hogy szükségük van egy „negyedik tengerpartra” (az Adria, a nyugati tengerpart és Szicília mellé) és ez Észak-Afrikában van. Akárcsak Mussolini a harmincas években, a diplomaták azzal kezdték, hogy lepapírozták a dolgot a térségben érdekelt nagyhatalmakkal. A támogatás elnyerése érdekében még külpolitikai irányváltásra is hajlandóak voltak.

Az ország bennmaradt a hármas szövetségben (Németország, Osztrák-Magyar Monarchia, Olaszország), de ugyanekkor Franciaország és Anglia felé is tapogatózott. 1900. december 16-án egyezményt írtak alá Franciaországgal az észak-afrikai érdekszférákról. A francia-angol szövetségkötés után London is hagyta, hogy Olaszország (ha nem sérti az angol érdekeket) azt csináljon, amit akar. 1909 októberében az orosz cár és külügyminisztere római látogatását követően II. Miklós is szabad kezet adott az olaszoknak (cserébe diplomáciai támogatást kapott a tengerszorosok ügyében). Ami a hármas szövetséget illeti, a Monarchia úgy vélte, az észak-afrikai terjeszkedés nem mond ellent az alapokmánynak. A németek (és tulajdonképpen mindenki más) figyelmét pedig a marokkói válság kötötte le (Németország kárpótlást követelt, amiért Marokkó a francia érdekszférába került).

1911. szeptember 28-án Olaszország ultimátumot intézett a törökökhöz...


BIZTOSÍTÁS = BIZTONSÁG

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2017.08.11.


Egy minapi kancelláriaminiszteri utasítás értelmében az erre a célra kijelölt kormánymegbízottaknak a megyei és fővárosi kormányhivatalok hivatalnokaiból, szükség esetén más területeken alkalmazottaiból még az utasítás napján plakáthely-ellenőrző és -listázó munkacsoportokat kellett alakítaniuk. És ezt megelőzően haladéktalanul, tehát azonnal kellett felvenniük a kapcsolatot valamennyi megyei és a fővárosi rendőr-főkapitánnyal: „A kormánymegbízott haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánnyal a jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolításának szervezett és hatékony biztosítása érdekében.”

Mert egy dolog a plakáthelyek ellenőrzése és listázása, egy másik az e helyeken jogsértően elhelyezett plakátok eltávolításának megszervezése és végrehajtása, de egy harmadik biztosítani a járókelőket, autózókat és a közösségi közlekedés utasait, hogy a jogsértően kihelyezett plakátok eltávolíttattak, ilyeneket a listázott plakáthelyeken nem láthatnak, plakátbántalom tehát garantáltan nem éri őket. Ha mégis, ha például egy eltávlítandó, de hírdetőoszlopon maradt plakát láttán kitört verekedésben bárki megsérül, vagy egy hasonló eltávolíttatlan óriásplakát bizonyítottan karambolt okoz, a károsultak kártérítésben részesülnek. Amiképpen az okozott esetleges pszichikai károsultság kezelése, gyógyítása, megszüntetése is ingyenes.

Plakátbántalmaktól még sehol a világon nem oltalmazzák az állampolgárokat, s ennél fogva az oltalom bizosítása is egyedi. Amennyiben másutt megpróbálkoznának ezzel, liberális rendszerekben kártérítést csakis a biztosítási díj fizetését önként vállaló, s a részleteket a vállalt rendszerességgel leperkló állampolgárok kapnának. Nálunk viszont valamennyi károsult joggal számíthat erre, így például a fent jelzet karambolban életét vesztett gépkocsivezetőnek még a házastársa és más hozzátartozója is, mert a biztosítás költségeit teljes egészében az állam vállalja át...

[BALATON] TÉREY JÁNOS: SZŰZ MÁRIA MONOSZLÓN

KÖNYVESBLOG
Szerző: Könyvesblog
2017.08.12.


77 kilométer hosszú, átlagos vízmélysége 3-3,5 méter, a legkeskenyebb pontján 1.5, a legszélesebben 12.7 kilométert kell úsznunk, ha át akarunk jutni a túlsó partjára, mégis tengerként emlegetjük. Olyan írók fordultak hozzá ihletért és gyógyulásért, mint Jókai Mór és Csokonai Vitéz Mihály, és olyanok vésték fel a nevét az irodalmi öröktérképre és keresztelték el az egyik sétányát, mint József Attila, és a Nobel-díjas indiai költő, Rabindranath Tagore. A Balatonról mindenkinek van története, ezért megkértük Cserna-Szabó Andrást, Moskát Anitát, Szabó T. Annát, Térey Jánost és Varga Bálintot, hogy mondják el a sajátjukat. Novelláikban kiszárad a tó, áldozatot követel és elfecsegi a Kádár-villa titkait..

(Az előző részek tartalmából: A gödörlátogatás, Hattyú, Bőr, erdő, vér)MENNYIRE VAGY KELET-EURÓPAI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.08.13.


Érdekes kérdéseket feszegetnek az eheti blogajánló posztjai, melyek így vagy úgy a munka kérdését járják körül. Így például kapunk egy választ a címben feltett kérdésre, kiderül, tényleg lusták-e az angolok, és végül kicsit eltöprengünk azon is, merre tovább.

A „kelet-európaiság” érdekes kérdés, különösen, amikor az ember munkát keres. Például Hollandiában, mint a Holland Waffel szerzője, aki érdekes tapasztalatokkal gazdagodott.
„Számomra a legalapvetőbb feltétel a munkakeresésnél az volt, hogy ne kelljen mindent elölről kezdenem, azaz mindenképpen a szakmámban szerettem volna elhelyezkedni, körülbelül hasonló szinten, mint Magyarországon. Kb. három hónap keresésre számítottam, helyette 2×10 hónap lett. (...) 
Szóval az első 10 hónap után végül egy hathónapos fix szerződés jött össze, ahol egy kismamát kellett helyettesíteni. 
Hollandiában nagyon sokan dolgoznak „interim” munkakörben, ami azt jelenti, hogy vagy egyéni vállalkozóként vagy nagyobb munkaközvetítő cégen keresztül 3-6-12 hónapra töltenek be munkaköröket mindig más és más cégnél, ahol épp szükség van rájuk. 
Szerintem egy fokkal jobb vagy legalábbis biztosabb, ha ezt egy nagy cégen keresztül csinálja az ember, mert a második fix szerződés után kötelező határozatlan munkaidőre alkalmazni, de sok szabadúszóval dolgoztam/dolgozok együtt, akik pedig pont azt a szabadságot szeretik, hogy adott esetben két munka közt tarthatnak egy hónap szünetet, amikor éppen a trópusokon nyaralnak, és nem mellesleg azt a munkát vállalják el, amelyiket szeretnék. 
Szabadúszóként egyébként több pénzt is kapnak ugyanazért a munkáért, hiszen a munkaközvetítő nem veszi le a saját részét...

AJVÉ...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.12.


Nézegetünk ki a fejünkből, vonogatjuk a vállunkat, félmosollyal biztatgatjuk egymást: majdcsak lesz valahogy, hiszen úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna.
Általában ilyen bölcsességekkel szokta magát biztatgatni a magyar, ha szembetalálkozik egy megváltoztathatatlannak vélt helyzettel, időszakkal.
De az is opció még, hogy elénekli a "Minden elmúlik egyszer!" című német katonadal 1944-ben oly népszerű magyar változatát.
Aztán a dal után nehéz időszak szokott jönni, de ennek nincs dallama, a szöveget meg már mindenki régen elfelejtette, így aztán nem is foglalkozik a lényegi kérdéssel senki, csak várja ábrándos tekintettel a gyönyörű májust...

Hát igen, valahogy majd lesz - vagy nem lesz, de ezt az opciót senki nem szokta figyelembe venni, mert minden személyes tapasztalat dacára mindenki elképzelhetetlennek tartja, hogy egy idióta embertársunk fajunk kiirtására játszana,
Pedig hát annyi mindent tartottak elképzelhetetlennek az emberek, és ha annyi forintom lenne, ahányan még az auschwitzi rámpán vagy a srebrenicai árokparton sem voltak képesek elképzelni az elképzelhetetlent, gazdag ember lennék.
Természetesen én is azok között vagyok, akik szeretnének ilyen végletes eseteket a fantázia birodalmába utalni, és bár láthatóak a csonthegyek, szokás szerint jön a "na jó, de velem ez nem történhet meg" effektus.
Pedig megtörténhet, sajnos.

De ne történjenek ilyen végletes dolgok, azért még ne számítsunk virágzó évekre, lesz itt gond csőstül...
Akárki is győz, választás után a társadalmi feszültség fokozódni fog, merthogy a Fidesz ebben érdekelt.
2019-ben ugyanis jönnek az önkormányzati választások, így aztán a hisztéria tartós lesz, még akkor is, ha menet közben kitör a béke Líbiában, Szíriában, Afganisztánban, Szomáliában és ha Soros György - neadjisten - időközben megtér Ábrahám kebelére.
Van már tapasztalatunk a Fidesz kommunikációs rendszeréről, melynek két pillére a gyűlölet és a félelem.
Ha elfogynak a jelenlegi gyűlölnivalók, majd találnak helyettük újakat.
A probléma az, hogy ez nem egyszerű behelyettesítés lesz, hiszen az idő még a gyűlöletet is koptatja, emelkedik az ingerküszöb, így aztán a gyűlölet következő tárgyánál emelni kell a tétet és még láthatóbbá kell tenni a szörnyeteget.
Közelebbi ellenséget kell választani, márpedig a mai világban ki lenne közelebbi ellenség a szomszédainknál, akikkel állítólag ezer éve huzakodunk, jóllehet ez persze nem igaz, hiszen a Magyar Királyság multikulturális állam volt, ami persze rosszul hangzik azoknak, akiknek fogalmuk sincs a történelemről.
A bajok éppen akkor kezdődtek, mikor a nemzetek elkezdték keresni önmagukat, és tökéletességüket természetesen a szomszédaik viszonylatában volt legegyszerűbb megfogalmazni.
A magyarok élen jártak ebben, sajátkezűleg verve szét így a Magyar Királyságot, egyúttal a Monarchiát is, visszasüllyesztve Magyarországot egy balkánszéli törpeállami létbe...


ORBÁN VIKTOR GÁLÁNS GESZTUSA KÍNÁNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.13.• Kína számára csak a nyugati piac a fontos, Kelet-Európában kizárólag az infrastruktúrába hajlandó invesztálni, hogy eljusson céljához

• Európa a politikai, szociális és gazdasági jogok védőbástyája, miközben már Magyarországon és Lengyelországban is törnek előre a populisták és Amerikában is bomlik le a demokrácia

• Ha Ausztriában a szélsőjobb az ősszel bekerül a kormányba, az azt jelenti, hogy az osztrákok átálltak a magyarok és a lengyelek oldalára

Le Monde

A lap úgy látja, Orbán Viktor szép ajándékot adott Pekingnek, amikor belement, hogy Kína korszerűsítse a Belgrád és Budapest közötti vasútvonalat. Az 1,8 milliárd dollárba kerülő munkálatok eredményeként a jelenleg 8 órás út 3 órára rövidülne le, de a kínaiak számára ennél sokkal fontosabb, hogy első ízben kapnak ilyen feladatot az unión belül. És ha sikerrel járnak, akkor bizonyítják, hogy képesek megfelelni a közösségi előírásoknak. Utána pedig versenyezhetnének az ágazat legnagyobb cégeivel is az EU-ban. Hírek szerint a múlt év végén már parafálták a szerződést a magyar főváros és a szerb határ közti rész rekonstrukciójáról, de az illetékes budapesti minisztérium ezt nem erősítette meg, mert egyszerűen nem reagált az újság kérdésére. Kína már régóta szorgalmazza, hogy újítsák fel a vasúti összeköttetést Pireusz kikötője és Budapest között, 1500 km hosszan. Az unió ezt nem ellenzi, csak azt köti ki, hogy az ügyletben ne legyen semmiféle sandaság. Jelenleg éppen ezt ellenőrzik a Bizottság emberei. Pekinget azonban csakis nyugati piac érdekli, Közép-Európa vagy a Balkán egyáltalán nem fontos számára, ezért ott csak az infrastruktúra modernizálásába hajlandó beszállni. Pl. jó 20 évre szóló hitelt ad a szóban forgó vasútvonal céljaira.

Guardian

Egy volt brit külügyminiszter úgy látja, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is kormányzási válságot él át, mindkettőt a működésképtelenség fenyegeti. David Miliband, aki Blair alatt irányította a szigetország diplomáciáját, jelenleg pedig egy nemzetközi segélyszervezet élén áll, az okot abban látja, hogy mind a washingtoni, mind a londoni politika a tiltakozásra épül, csak éppen még ma sem tudni, mit akar a fennálló helyzet helyett. Szóval, úgy tűnik, hogy a populizmus addig népszerű, amíg nem hoz döntéseket. A Brexit után pl. kaotikus állapotok következtek be, a népszavazással az ország példátlan gazdasági károkat okozott önmagának. Csakhogy a szigetországban veszélybe került az a társadalmi és politikai eszmény is, amelyet az EU képvisel.

Merkel és Macron a pluralizmust, a kisebbségi jogokat, a jogállamok és a nemzetközi együttműködést hirdeti, nem csupán az egységes piacot. Ez rendkívül fontos egy olyan világban, amelyben nyomulnak az autoriter vezetők. Nemcsak Oroszországban és Kínában. Az unión belül is folyik a küzdelem, hogy Magyarországot és a Lengyelországot rávegyék vállalt kötelezettségei teljesítésére. De az USÁ-ban is porlad a demokrácia. Mindebből az következik, hogy a briteknek benne kell lenniük az EU-ban, amely a demokratikus államok közösségeként a jogállamot és a demokratikus játékszabályokat hivatott előmozdítani. Európa a gazdasági, szociális és politikai jogok bástyája. És Nagy-Britanniának is azon az oldalon kell lennie. Vagyis még egyszer kell szavazni a kilépésről...

SINEÁR FÖLDJE, VAGYIS EPEPE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.13.


Volt nekem egy bájos rokonom, akinek meg volt egy még tündéribb, Svájcba szakadt oldalága, a Kálmán, ottani feleséggel, és hazalátogatással, tacskóstul. Ez a Hédi, ez a külhoni feleség egyik látogatós délelőttön kereste a tündéribb férjét, de nem lelte sehol. Se a spájzban, se az ágy alatt, se a befőttes üvegben.

Bájos rokonom sietett a segítségére, hogy bele ne szakadjon a kutatásba, és leföstötte, hová tűnt ez a Kálmán. – Kálmán spacíren, városba, kutyával. – Ilyen információkat kapott a Hédi, egyre hangosabban, a végén már ordítva, hogy biztosan megértse, de nem sikerült neki, nem fogta föl, mert debil svájci volt. A bájos rokon meg nyugtázta, hogy hülye ez a Hédi, amikor ilyen világosan van a fülébe ordítva a tuti, és ebben maradtak.

Mózes első könyvének tizenegyedik fejezetében Noé apánk decens utódai Sineár földjére mentek. Az összes magyarul beszélt, és egy égig érő stadiont akartak építeni, de nem számoltak Istennel, aki, ha lehet ilyen, még Orbánnál is nagyobb úr, és persze ő is Simicska folyadék. Összezavarta hát a nyelvüket nagy elbizakodottságukban, ezért szanaszét takarodtak szörnyű bánatosan a Föld nevű bolygón. Ezért van tele az univerzum magyarokkal, és nem, mert emlékezőn és okádva.

Karinthy Ferenc sokadik könyvében, amely az Epepe nevet kapta a keresztségben, a főhős egy ismeretlen helyre vetődik, és képtelen megértetni magát, ugyanis a helyiek egyáltalán nem ismernek semmilyen nyelvet a magukén kívül. Meg különben is, mogorva egy népség lakik ott, tisztára Magyarhon, magyar ecsettel, meg a Juhász Gyuszi a degenerált álmodozásával...

HETI FASIZMUS A KORMÁNYPÁRTI PROPAGANDÁTÓL: "BÁRHOL FELTŰNHETNEK AZ ÜDÜLŐ MIGRÁNSOK"


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.07.12.


A kormánypárti média mindent megtesz, hogy szítsa a félelmet és a feszültséget. Az még az enyhébb verzió, mikor azt írják: "Nem örülnek a migránsoknak a Balatonnál."

A Lokál, az Origo és tettestársaik mindent megtesznek, hogy néhány embertársunk életét csupán azért nehezítsék meg, mert otthonukban háború, éhínség dúl és emiatt menekülniük kellett. A Migration aid ugyanis menekülteknek szervez és szervezett balatoni kirándulást, üdülést.

„A menekültek között van, aki már több mint tíz éve él Magyarországon, más az utóbbi évek menekülthullámával érkezett. Egy azonban közös bennük: mindannyian megkapták a menekülti vagy az oltalmazotti státuszt, azaz a magyar állam elismerte: a hazájukban veszélynek, üldöztetésnek lennének kitéve.” - írta az Abcúg képes beszámolója a történtekről.

A „üdültetett migránsok” - ahogy az egyik fideszes propagandalap fogalmaz - némelyike már évek óta itt dolgozik Magyarországon, adót fizet, semmi rosszat nem követett el. Olyan egyszerű, háború és szenvedések elől menekülő emberek ezek, akikkel nagyon csúnya dolgok történtek – a családjuk az ismerőseik nagy része valószínűleg meghalt, vagy eltűnt a háborúban, vagy menekülés közben halt meg. Néhányukat meg is kínozhattak.

A légkondicionált irodákban üldögélő, közpénzen hizlalt propagandistáknak és pártpolitikusoknak valószínűleg fogalma sincs, kikről írnak, kik ellen keltenek gyűlöletet, hiszen sose találkoztak még egyetlen migránssal sem. Ahogy az emberek nagy része Magyarországon...

INTERJÚ: "MAGYARORSZÁG NEM LÉTEZIK, EGY LÁZÁLOM TÖLTI KI A HELYÉT" - SCHEIN GÁBOR ÍRÓ, KÖLTŐ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Pálos Máté
2017.07.13.


Rémország fölött villámlik az ég, az utcán kordonok és kiégett autóroncsok. De a testen belül is háború dúl, a kórházi reggelek baljósan nyugodtak, a halál a sarkon ólálkodik. Mégis minden rendben van. A betegség szép, a gyógyulás már-már unalmas. Egy közösség széthullásáról és az egyén újjászületéséről tudósít Schein Gábor tizedik verseskötete, az Üdvözlet a kontinens belsejéből. Az íróval, költővel és egyetemi oktatóval a halálos betegség ünnepélyéről, az értelmiség tévedéseiről és a politika hiányáról beszélgettünk.

Magyar Narancs: „A halál baglyát / nyolc hónapig nem űzte el az ágyam fölül / se gond, se imádság”, írod a Gyógyulás című versben. Volt olyan pillanat, amikor felmerült benned, hogy nem akarsz mindenáron meggyógyulni?


Schein Gábor:
Nem. Családom van, és úgy érzem, dolgom is van még. A betegség rengeteg életerőt szabadított fel bennem. 2014 júniusában diagnosztizálták a rákot, akkor kezdődött egy hosszadalmas betegségtörténet, aminek az elején nem lehetett tudni, túlélem-e. Közben súlyos tüdőembóliát is kaptam, amit majdnem két hétig nem ismertek fel. Ez önmagában is életveszélyes. Összesen nyolc hónapig tartott a kezelés, 2015-ben megműtöttek, amit a kemoterápiával nem lehetett eltüntetni, azt kiszedték.

MN: Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy rákos vagy?


SG: Amit bárki más érezne ilyenkor. Még éppen csak a szót érzékeltem. A rémisztő szót. Megijedtem, hogy akkor talán itt most vége van az életemnek. Eljött, amire annyit gondoltam, és így jött el. De meglepően gyorsan jött a következő fázis, a betegség elfogadása. Már nem a szóé, hanem annak az elfogadása, amit a betegség napról napra jelent. Vizsgálatok, fájdalmak, rosszullétek, várakozások. Sok mindent meg kellett tanulnom a betegségről, a testemről, az egészségügy­ről, amiről korábban fogalmam sem volt. Ennek a tudásnak a gyors elsajátítására feltétlenül szükség van. Magyarországon jórészt ezen múlik, hogy életben maradsz-e. Ekkortól a félelem többnyire nyugalommal párosult. Azt gondoltam, ha most itt vége van az életemnek, akkor nagyon szépen köszönöm, hogy ennyi lehetett, és jó lehetett. A betegség azzal is jár, hogy folyamatosan érzékeled az összes testi és lelki történést egyszerre. És minden a leganyagszerűbb tapasztalatokba van ágyazva. Fájdalom, izzadás, hányinger, gyengeség. A puszta létezés. Ez valójában csodálatos.

MN: Úgy érted, felemelő?


SG: Nem akarom visszamenőleg megszépíteni a tapasztalatot, és nem akarok szavakat sem rápecsételni. A hatalmas fájdalmak szünetében, a teljes gyengeség és kiürülés közepette, vagy mondjuk egy műtét előtt, amikor nem tehettem mást, mint hogy ráhagyatkoztam, ami történik, ami történni fog, akkor pillanatokra olyan érzés járt át, mintha valami nagyon szép zenét hallgattam volna.

MN: Gondolkoztál azon, hogy miért lettél beteg? Kellett a gyógyuláshoz az, hogy értelmet adj a betegségnek?


SG: A betegség alatt nem, erőm sem volt hozzá. Utána igen, de vigyázni kell, mert ezt nem lehet tudni. Az értelmezés azt is jelentené, hogy megtaláljuk a szükségszerűséget a betegségben és aztán a gyógyulásban, csakhogy ennél én sokkal kevesebbet tudok a genetika, a biológia, a pszichés folyamatok és a véletlen összejátszásáról. És mégis megkérdeztem magamtól, újra és újra, hogy miért lettem beteg. Ez lényegében azt jelenti, hogy hogyan szeretnék tovább élni, min szeretnék változtatni. Mi az, amit nem bírok el ugyanúgy tovább. De a betegség súlyát érdemes levenni a kérdésről...