2017. augusztus 21., hétfő

BRUCK ANDRÁS: NÉHÁNY ÜNNEPI GONDOLAT

CIVILHETES BLOG
Szerző: Bruck András 
2017.08.21.


A börtön vagy az átnevelő tábor már csupán a végeredmény.

A diktatúrák sem ezzel indítanak, de az előzmények mindenki által jól láthatók: elegáns ügyvédi irodákban készülő törvények, jól szabott öltönyökben udvariaskodó kormányhivatalnokok, mindent – bármit! –megszavazó parlamenti képviselők jelölik ki a börtönhöz vezető utat. A fenyegetőzést és félelemkeltést elvégzik a diktatúra hűséges kutyái. És Magyarországon már mindegyik alkotórészből van elég – ügyvédből, kormányhivatalnokból, kutyából.

Egyedül ellenállásból nincs.

Pedig ma még lehet, és még érdemes is volna elkezdeni őszintén beszélni. Nem biztos ugyanis, hogy jövő ilyenkor is lesz rá mód. Azért akadnak kellemes meglepetések.

Bodnár Zoltán tavaly év végén hagyta ott a Fodor-féle Liberális Pártot. Azóta ritkábban hallani, viszont péntek délelőtt két fontos dolgot mondott ki a Klubrádióban. Az egyik, hogy ami itt van, az par excellence diktatúra, és hogyha Orbánék maradnak, akkor az „országot gazdaságilag is, politikailag is teljesen le fogják gyalulni, megszűnik a nyilvánosság, nem lesz Klubrádió, el fognak tűnni azok a bírák, akik ma még a törvény betűit követik – az égvilágon nem lesz semmi.”

Ez is csak egy vélemény, mégis ez volna az a hang, ami még megmenthetne minket, megmenthetné Magyarországot.

A másik dolog, amit a jeles jogi és pénzügyi szakember kimondott, hogy Fodor Gábor miatt hagyta ott a pártot. Fodor ugyanis szerinte ezt tartja az országot szétrohasztó miniszterelnöki módszerekről: „Orbán kormányoz, és időnként nem olyan eszközökkel, amilyeneket mi szeretünk, vagy amiket mi elfogadhatónak tartunk.”

Szóval, hogy nem kell ebből olyan nagy dolgot csinálni. Igen, biztos mi vagyunk túl finnyásak.

Fodor kétkulacsos játéka régóta nyilvánvaló, tudni róla, hogy elvek nélküli érdekpolitikus, viszont nagyon sok véleményformáló értelmiségi hasonló gondolatmenet mentén védi a rezsimet. Az ő érdekeik rejtettebbek, olykor nincsenek is, és sokszor csupán a félelem vezeti őket, amit viszont ügyesen tálalnak józan, bölcs véleményként. Nekik minden keményebb megfogalmazás meggondolatlanság vagy ostobaság, aminek elítélésére hajlandók is sokkal több energiát fordítani, mint ahányat a rezsim megbélyegzésére eddig összesen szántak.

Amikor például az ÉS-ben pár hete amellett érveltem (Miért nincs itt ellenállás?- 2017. július 14.), hogy a sorsunkat évtizedekre meghatározhatja, sikerül-e átvinni a köztudatba, hogy az Orbán-rendszer ma már inkább diktatúra, mint bármi más, arra a különféle fórumokon gúny, kioktatás, szőrszálhasogatás volt a válasz, a leggyakrabban elhallgatás...

KEDVEZMÉNYESEN LEHET AZ ISKOLAKEZDÉSRE VÁSÁROLNI - MEGJELENTEK A KAMATMENTES ŐSZI HITELEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.21.


...Tényleg nincs se kamat, se díj, de figyelni kell!

Ez a hitel valóban teljesen díjmentes, de buktató azért a figyelmetlenebbek számára akadhat. Az egész ajánlat ugyanis csak azokra vonatkozik, akik a részleteket átutalással vagy csoportos beszedési megbízással rendezik. Még szinte el sem kezdődtek a „0% THM” jelzéssel futó akciók, egyik olvasónk már belefutott ebbe a csapdába. Ő az egészet átverésnek minősítette, de ahogy részletesebben foglalkoztunk az üggyel, kiderült: csekken szeretett volna fizetni. A vidéki boltban készségesen fogadták a kérését, de nem hívták fel a figyelmét arra, hogy ebben az esetben csak a nagyon drága áruhitelt kaphatja meg. Számára az egész csak akkor derült ki, amikor a törlesztőket megszorozta a futamidővel. (Egy ilyen egyszerű számítás mindenkinek ajánlható!

Ilyen gond amúgy nem csak a Media Marktnál akadhat (az előbbi eset sem ott történt). A Tesco már korábban megkezdte az ingyenhiteles akciózást, de az ajánlat ott is csak az átutalással vagy csoportos beszedési megbízással fizetőkre vonatkozik. Az áruházláncnál minden 49 ezer forint feletti terméket önerő nélkül el lehet vinni úgy, hogy a vevő az árat 10, illetve 20 hónap alatt rendezi.

Az Auchan csak az akciós újságban jelölt cikkekre ad 0%-os THM-mel kölcsönt augusztus 17. és 31. között. További kikötés, hogy az akciós áruhitelt kizárólag az Auchan kártyával rendelkező vásárlók vehetik igénybe, vagy azok, akiknek Auchan kártya igénylése pozitív elbírálásban részesül. A futamidő itt is függ attól, mennyibe kerül a vásárolt cikk. Félévig törleszthet a 21 990–27 990 forintos terméket vásárló, 50 990 forint pedig már 15 havi ingyenhitel dukálhat (a kettő között 10 havi a részlet).

Az áruhitel lehetőségét kínálja még például a Praktiker, a Jysk vagy a Decathlon is. Ezeken a helyeken azonban jelenleg csak valahol a pokoli és az elképesztően drága közötti kölcsönöket lehet felvenni. Mindenütt azokat a partnereket és nagyjából ugyanolyan feltételeket lehet találni, mint amit táblázatunkban összefoglaltunk (ezt itt találja meg)...

VENDÉGÍRÁS: FARKAS FLÓRIÁN, A CSÓRÓ DÍSZCIGÁNY

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Bogdán Géza
2017.08.21.


Aligha van ma olyan ember Magyarországon, aki a címben szereplő személyt ne utálná. Ő az a cigány származású miniszteri biztos, aki állítólag a népe kárára sikkasztott, s akire még a tulajdon rokonsága is csak megvetéssel tekint. Igen, ő Farkas Flórián, akiről hazánkban már szinte mindenki csak dehonesztálóan nyilatkozik.

Az igazsághoz tartozik, hogy negatív hősünk élete során nem egyszer került már összetűzésbe a törvénnyel. Különböző köztörvényes bűnesetek miatt 1975 és 1982 között háromszor ítélték el. Kapott felfüggesztett, de végrehajtandó szabadságvesztést is, ám hogy miért és hogy mennyi időt töltött összesen börtönben, azt nem tudni. Érthetetlen számomra, de a rendszerváltás után Farkas Flórián mégis ilyen priusszal a háta mögött lett a legnagyobb cigánypárt, a Lungo Drom elnöke. 1996-ban – ezúttal immár közéleti személyként – ismét vétett a törvény ellen. 1998-ban vádat is emeltek ellene hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt. Göncz Árpád akkori köztársasági elnökünktől azonban kegyelmet kapott, így a bírósági tárgyalása is elmaradt. Iratait 30 évre titkosították.

Az újabb botrány 2014 márciusában robbant ki, aminek előzménye az volt, hogy Farkas Flóriánt megválasztották a „Híd a munka világába” nevű projekt elnökének. Ez a szövetkezet úgy cirka ötmilliárd forintnyi uniós forrást használhatott volna fel a roma származású munkanélküli emberek álláshoz jutásához, ám kiderült, hogy egyetlen romát sem sikerült munkához juttatniuk. A pénz nagy részét túlárazott, s jobbára haszontalan dolgokra herdálták el, míg annak maradéka állítólag a saját és a haverok zsebében landolt. A botrány megszellőztetése után az ügyészség, 1,6 milliárdos csalásgyanú miatt rendelt el nyomozást. A Fidesz-kormány úgymond kárenyhítési célzattal nyújtott 1,2 milliárdos partneri kompenzációja pedig úgyszintén szőrén-szálán eltűnt, és hogy a kedélyek borzolása teljesebb legyen, a Lungo Drom tagsága 2017 júniusában újabb 5 évre bizalmat szavazott Farkas Flóriánnak. A Fidesz pedig mindeközben szintén megújította a partnerségi szerződését a Lungo Drommal. Mintha, mi sem történt volna. Ki érti ezt? Fel van adva a lecke, az már hétszentség!

Gondolkodó ember lévén, számomra ez a történet viszont egyáltalán nem életszerű.

Van egy ember, aki évtizedek óta rendre csak elsíbolja a romák felzárkóztatására szánt milliárdjait, mégis mind ő, mind a családja, szó szerint nyomorog. Farkas Flórián miniszter egy 2002-ben vásárolt 182 négyzetméteres családi házban él Szolnokon. Egy megátalkodott garas megtakarítása nincs, ellenben az adóbevallása szerint 12,5 millió forint adóssága van. Famíliája, és a tulajdon édestestvére is szó szerint mélyszegénységben él. Irén nevű testvére például szociális segélyből és egy áram nélküli erősen omladozó házban, míg a roma miniszteri biztos jobb sorsra érdemes édesapja szintén áldatlan körülmények között tengeti életét.

Tudom, hogy nem hazugság, mégis képtelen vagyok felfogni, hogy mindez igaz...

A KERESZTÉNYSÉG VÉDELMÉBEN AKÁR MÉG A SORKATONASÁG IS BEFIGYELHET?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.08.21.


Nekünk, magyaroknak nemcsak azt szeretik megmondani a nagyfőnökeink, mit és hogyan tegyünk, hanem azt is, mit és hogyan érezzünk. Jogszabályok tömkelege írja elő, mi a kötelességünk (ember legyen a talpán, aki ekkora törvénykezési káoszban jogkövető magatartást tud tanúsítani) és az sem járja, hogy a szívünk ne úgy dobogjon, ahogy az éppen aktuális nagyvezír parancsolja. Legyünk szívesek utáljunk mindenkit, aki nem magyar (románt, tótot, ágról szakadt migránst) és aki nem hithű, harcos keresztény, az annyit is ér. Leginkább semmit, különösen ha ateista, zsidó, muszlim, vagy bármi más, kormányunknál már el is ásta magát jó mélyre. Meg akkor is ha keresztény, de valamilyen kifürkészhetetlen okból ezt nem hangoztatja naponta huszonnégyszer (azaz minden órában legalább egyszer) és nem vív keresztesháborút szabadidejében, de ha közszolga, akkor ez a magatartás ugyebár elvárt már a munkaidejében is.
Mi magyarok harciasan követeljük azt is, ami soha nem volt a mienk (Európa vezető szerepe, a kereszténynél is keresztényebb ország) és csápolnunk kell azoknak, akikhez a főnökeink aktuálisan törleszkednek, legyenek azok kínaiak, oroszok, kazahok vagy éppen törökök. Ugorjunk tapsra, szökkenjünk ideológiáról ideológiára, legyen az fasizmus, szocializmus vagy bármi más, ami szembe jön és uralkodónknak éppen az válik be, mint hatalmat megtartó és pénzteremtő propaganda. Most éppen az illiberális demokrácia és diktatúra-építés van soron, de hát mi más berendezkedés mellett lehetne az alapjogokat korlátozni, a nem hithű állampolgárokat megfélemlíteni és a Mészáros-birodalmat felépíteni? Hogyan lehetne másképp a korrupciót törvénybe iktatni, a bírói függetlenséget megszüntetni, a médiát bekebelezni és maximális mértékben irányítás alatt tartani, a totális megfigyelést bevezetni? Az új burzsoázia bebetonozásának ára van, ezt pedig az adófizetők állják ha akarják, ha nem, választott képviselőik pedig biztosítják mindehhez a jogszabályi és végrehajtói hátteret.
A magyarok többségét láthatóan nem zavarja, ahogy a vezetőink legkicsinyesebb hatalmi és pénzügyi érdekeik által vezérelve vagy szimplán csak zsarolás miatt, netalán az erősebb kutyától rettegve kinyilatkoztatják, kit kell  üldözni, csak végre kitölthessék már frusztrációjukat valakin, legyen az egy hajléktalan (gyújtsuk fel), egy migránsnak látszó magyar (üssük agyon) vagy világhírű, személyesen soha nem látott üzletember (nehogy már ő nevessen a végén). Mi, magyarok hajlamosak vagyunk vakon követni zsarnokainkat, a zsigeri utálat sem áll távol tőlünk és az sem baj, ha fő politikusunk arra bíztat minket, hogy származásunkkal kérkedve mindenki felé helyezzük magunkat – hiszen ő is Európa, a bolygónk és az egész galaxis megmentője, nem igaz? Mi sem maradhatunk le, támogatnunk kell geopolitikai törekvéseit és lopakodva hajtsuk végre a revíziót: az adófizetők pénzéből legyen kihelyezett kormányülés Erdélyben, építsünk templomokat Kárpátalján, stadiont Szlovákiában és Szerbiát se hagyjuk békén, csak nehogy rájöjjenek, mi is a valódi szándékunk. Mert az, hogy a történelmi Magyarország területén tett iskolai osztálykirándulás akkor sem számít külföldi útnak, ha Romániáról van szó, jelez valamit – például azt, hogy uralkodó pártunk nem hisz szomszédjaink szuverenitásában és csak azért nem vonul be hadseregünk azonnal Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélybe vagy a Vajdaságba, mert az mégsem lenne ildomos a jelenlegi uniós és NATO-beágyazottságunk mellett. Helyette megy a lopakodó üzemmód, jöhet a külföldi sajtó magyar felvásárlása, határon túli egyetemek létesítése, iskolák-kórházak finanszírozása, magyar nemzetiségű vállalkozók támogatása akár a hazai adófizetők rovására is. A szomszédjaink ugyan egyelőre még békések, a román kormány sem jött még Méhkerékre igét osztani, pedig lássuk be, megtehetnék, hiszen megvédhetnék az olyan településeket, ahol az önmagát románnak valló lakosság aránya 73% (2001)...

TRUMP ELŐTT. TRUMP UTÁN

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.08.21.


Tegnap volt éppen hét hónapja, hogy Donald John Trump az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke letette az esküt a Capitolium előtt, ahol „soha előtte ennyi ember nem ünnepelt elnöki beiktatást”. Ez a 71 éves, különös figura már eleve egy felesleges propaganda-hazugsággal indult neki a kormányzásnak. Talán érdemes egy kis visszatekintést tenni: mit is adott az eltelt alig több mint fél év a világnak.


Amerikai elnökválasztást nyerni nem könnyű, amerikai elnöknek lenni még nehezebb. Különösen, ha az ellenfél egy olyan tapasztalt, ismert és okos politikus, mint amilyen a Demokrata Párt jelöltje, Hillary Clinton volt. Már Bill Clinton elnöksége idején mondogatták, hogy az igazi ész a családban nem Bill, hanem Hillary. Az persze nehezen érthető, hogy egy ennyire felkészült és okos asszony miért adott olyan ostoba, piti támadási felületet maga ellen, mint a magán- és az állami levelezés összekeverése. Mint ahogyan még kevésbé érthető James Comey (ex) FBI igazgatónak a választások végjátékában felvállalt tudathasadásos akciója. Van okunk feltételezni, hogy Comey nélkül Trump soha nem lett volna elnök, és Trump elnöksége nélkül még ma is Comey lenne az FBI igazgatója. Nagy itt a katyvasz.

Persze, nem csak ebben az ügyben sok a kérdőjel. Trump elnökségének első napjától ott lebeg a kérdés, hogy mekkora szerepet játszottak az oroszok, jelesül, az orosz titkosszolgálat, abban, hogy ez a sárga hajú, vörös képű, finoman szólva is bővérű pénzember, háta mögött egy duzzogó first lady elfoglalja a Fehér Házat. A kérdőjel olyan jól működik, hogy sorra üti ki Trump megingathatatlannak tartott harcostársait és szövetségeseit. Elsőként Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó követte a lemondott FBI igazgatót, akit éppen Comeynak kellett volna megvédenie a vádaktól az ellene folyó vizsgálat folyamatában. Flynn, akit a nyomozás eredményeként akár öt éves börtönbüntetéssel is jutalmazhatnak, mára már vádalkura is hajlandó lenne, miután a Szenátus Hírszerzési Bizottsága minden részletre kiterjedő vizsgálatot tartott szükségesnek az ügyében. Ma ott tartunk, hogy Flynn nem csak rendszeresen és bizalmas körülmények között találkozott orosz hírszerzőkkel, de pénzt is fogadott el orosz forrásokból. Ma már bizonyosságnak látszik, hogy Trump legbelső köreiből nem volt ő ezzel egyedül...

DE JÓ REGGELTŐL ESTIG A SULIBAN!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.08.21.


Nem gondolom, hogy a magyar közoktatás legégetőbb megoldandó kérdése az lenne, hogy mikor kezdődjön a tanítás. Mostanában felkapták a 9 óra tanítás kezdést, mint szél a szutykot. Persze, minden gyerek szeretne reggel durmolni, de hát a feladat, az feladat. A leggyakoribb érv a későbbi kezdésre az, hogy gyerekek fáradtak.

Véleményem:

Ha a tanterven nem változtatnak, ha rengeteg felesleggel terhelik továbbra is a diákokat, akkor mindegy, hogy mikor kezdődik a tanítás, ugyanolyan fáradtak lesznek a tanulók.

Nem vagyunk berendezkedve erre a 9 órára. Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek a szülei már kora reggel ébresztőt fújnak, viszik a gyerekeket a suliba. Így is várakozniuk kell ott 8 óráig. Ki felügyeli őket 9 óráig? Talán kapnak majd anyukák és apukák iskolába kísérési kedvezményt? Vagy hány órára menjen a pedagógus ügyelni?

Fáradt a gyerek? Kevesebb különórát kellene ráerőltetni: sport, nyelvtanulás, művészeti szakkörök… Biztosan én vagyok maradi, de nem kellene éjszakába nyúlóan a tévé előtt ülni, netezni, egyáltalán nem pihenni, aludni. Bizony-bizony, az iskola munkahely, komolyan kellene venni az időbeosztást...

JOGOSÍTVÁNY NÉLKÜL, SZÁZZAL GÁZOLT, HÁZI ŐRIZETBEN VÉDEKEZHET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.08.21.


Májusban két ember halt meg Budapesten a Dózsa György úti balesetben, amikor M. Richárd frissen vásárolt fehér Mercedes kabriójával száz kilométeres sebességgel belerohant egy éppen kanyarodó Citroënbe, amely buszmegállóban várakozó emberek közé csapódott. A Citroënben ülő 23 éves és 37 éves férfi életét vesztette, ketten súlyosan, hárman könnyebben megsérültek.

A rendőrség röviddel a baleset után azt nyilatkozta, hogy nem találtak a helyszínen féknyomot.

Hétfőn délelőtt a bíróság M. Richárd előzetes letartóztatásáról döntött: az előzetes várakozásokkal ellentétben nem helyezték előzetesbe a férfit.

A gyanúsított annyit mondott a 24.hu-nak, hogy szabadlábon védekezhet és nem került házi őrizetbe, az ügyészség hivatalos álláspontja szerint azonban M. Richárd házi őrizetbe kerül, nyomkövetőt azonban nem kell viselnie...

ELLENZÉKI ÖSSZEBORULÁS: FODOR GÁBOR KIS HÍJÁN VONÁVAL SZEREPELT EGY VIDEÓBAN


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.08.21.Gulyás Márton választási rendszert megreformáló mozgalma ma egy Youtube-videóval örvendeztette meg a közönséget, amin a Jobbikon kívül minden ellenzéki párt szerepel – és egyetért. Ez már maga hír.

Vasárnap hivatalosan is elstartolt a Közös Ország Mozgalom kampánya, amely egy igazságos, arányos választási rendszerért küzd. A mozgalmat Gulyás Márton aktivista hirdette még egy tavaszi tüntetésen a Szabadság téren. A kezdeményezéshez már 9 ellenzéki párt csatlakozott, ígyMSZP,
a DK,
az LMP,
a MoMA,
az Együtt,
a Párbeszéd,
a Liberálisok,
a Kétfarkú Kutya Párt
és a Momentum.

A Jobbikkal állítólag egyeztetnek, de ők a videóban nem szerepelnek.

Alternatív Parlament is lesz

A mozgalom szeptember elsején felállítanak egy ideiglenes építményt a Parlamenttel szemben. Az Agórán a pártok és a mozgalom képviselői vitáznak az igazságos választási rendszerről.

A mozgalom azt ígéri:
  1. szeptember 20-ig elkészítik az igazságos választási rendszert kidolgozó javaslatukat, amit benyújtanak a Parlamentnek.
  2. Ha október 23-ig a képviselők nem szavazzák meg, akkor polgári engedetlenségbe kezdenek...

NINCS GAZDÁJA AZ ARTON CAPITALTŐL ELVITT SZÁZMILLIÓKNAK, ERŐSÖDOTT AZ ÖNBETÖRÉS VERZIÓJA AZ ÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.08.21.


Áll a nyomozás, pontosabban a rendőrök az eddig begyűjtött adatokat elemzik, ugyanakkor a vizsgálódásra létrehozott csoport tagjai tartanak a kötvénykereskedés hátterében meghúzódó politikai száltól – ezt mondták el az Átlátszónak név nélkül szakmai körökből a letelepedési kötvényekkel kereskedő Arton Capitalnál négy hónapja történt állítólagos betörés ügyében folyó eljárásról. A szerkesztőségünk által megkérdezettek úgy vélik, egyre kisebb az esélye annak, hogy a tetteseket elfogják.

Legfrissebb információink szerint nincs gazdája az Arton Capitaltól ellopott pénznek, ugyanis senki nem jelentkezett a nyomozó hatóságnál azzal, hogy hiányozna neki az összeg vagy annak egy része. Márpedig az eljárás szempontjából ez fontos információ lenne a rendőrök számára.

Akik egyébként fáznak a letelepedési kötvénybiznisz miatt politikai érintettségű ügytől, így – mint az egyik informátor fogalmazott – nem bánják, ha nem kell belemélyedniük a nyomozásba és nem kapják el a betörés elkövetőit. Ezzel együtt abban is reménykednek, hogy az eljárást minél előbb meg lehet szüntetni, vagy fel lehet függeszteni.

Mint már beszámoltunk róla, az április 7-éről 8-ára virradóra történt ügyben – értesüléseink alapján – először a XIII. kerületi kapitányság nyomozott, majd attól átvette a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Mint az a sajtóban megjelent, az Arton Capitaltól mintegy 1,9 millió euró készpénz mellett, amiből egymillió állítólag egy széfben volt, eltűnt a kötvények dokumentációját tartalmazó szerver is.

Ahogy telik az idő, úgy tartják egyre valószínűtlenebbnek rendőri szakmai körök azt, hogy meglesznek a tettesek.A betörés kivizsgálásában részt vevő nyomozók maguk sem hisznek abban, hogy valódi bűncselekmény történt, hanem inkább kamu balhénak tartják az egész ügyet, amit azt szolgálta volna, hogy a pénzt lepapírozhassák.

Ugyancsak az önbetörés verzióját erősítik azok az értesüléseink, amelyek szerint a nyomozók a titkos adatgyűjtések során nem találtak semmilyen kapcsolódási pontot betörő bandákkal, valamint az ebben a szakmában elismert zárfeltörőkkel, széfek felnyitásához értő profikkal.

Egyes pletykák szerint valakik házalnak az Arton Capitaltól állítólag megszerzett anyagokkal és a levelezéssel, de mivel nagyon sokat kérnek értük, eddig nem tudtak megegyezni az árban. Mindenesetre úgy tudjuk, hogy a kötvénykereskedő cég iratait igyekeztek eljuttatni egyes politikai körökhöz...

ITT OLVASHATÓ

NÉGY NŐVEL ÉS KILENC PÁRTTAL BONTANÁK LE A FIDESZ VÁLASZTÁSI RENDSZERÉT

444.HU
Szerző: plankog
2017.08.21.


Kilenc ellenzéki párt, a DK, az Együtt, a Kétfarkú Kutya, az LMP, a Liberálisok, az MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum és a Párbeszéd is támogatja a Közös Ország Mozgalom kezdeményezését a választási rendszer átalakításáról. 

A mozgalom videójában mindegyik párt képviselői szerepelnek, és elmondják, miért akarják megváltoztatni a csak a Fidesz-KDNP által megszavazott választási rendszert. (A kezdeményezésről a Jobbikkal is egyeztetnek, de ők a videóban nem szerepelnek. Igaz, Vona Gábor korábban azt mondta, szerinte ebben a választási rendszerben is meg lehet verni a Fideszt. A napokban a Momentum is megírta, hogyan alakítanák át a választási rendszert.)

A mozgalmat Gulyás Márton aktivista hirdette még egy tavaszi tüntetésen a Szabadság téren. Azóta bejelentették: ősszel nyilvános vitasorozatot kezdenek arról, milyen választási rendszert szeretnének. Ennek helyszíne az Alkotmány utcában felállított Agóra nevű közösségi tér lesz, itt szeptember negyedikétől minden nap nyilvános politikai vitákat tartanak majd. A cél az, hogy október 23-ig a parlament elé kerüljön egy törvénymódosító javaslat a választási rendszer átalakításáról; ezt a vitában részt vevő pártok valamelyike nyújtaná majd be. Ha ezt nem szavazza meg a parlament, a mozgalom tagjai azt ígérik, polgári engedetlenséget kezdenek....

HA NEM AKARUNK EGYSÉGESEN BELEFULLADNI EBBE A TÖMÉNY SZARBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
20017.08.21.


...Az, hogy a Fidesz nagyágyúi és kisebb sörétes puskái mennyire kiváló táptalajt biztosítottak az általa felépített és alkalmazott gyűlöletstratégia politikai sikertörténetekké konvertálására, azt minden nap bele kapjuk a pofánkba. Ez az ő közös munkájuk rothadt, mérgező gyümölcse. Egymás nélkül nem ment volna. Ez az ember, a gyűlölet apostola abból épített várat, amibe társadalmak, de legalábbis társadalom fragmentumok fulladtak bele szükségszerűen. Uszításból, hergelésből, sötét ösztönök meglovagolásából, előítéletekből, gonoszságból. Ezek voltak azok az üzembiztos fegyverek, amelyekkel hozzá hasonló emberi selejteket hozzásegítette, avagy bebetonozta a hatalomba.

A másik oldalra is üzenem: ne tegyenek úgy, mintha halottgyalázás volna ezeket a szikár tényeket leírni az elmúltnyócévvel, a rezsicsökkentéssel, Brüsszellel, Sorossal, migránsokkal, háttérhatalmakkal és egyéb egyszerű csatakiáltásokkal hergelt, Finkelstein tanait szorgosan magába szívó populációnak. Szerintem írjuk le, hogy legyen miről megint elfordítani a tekintetüket.

Az, hogy pokollá lett ez az ország, hogy ember az emberrel képtelen szót érteni, hogy a Fidesz nem egy párt, hanem egy szekta lett mára, hogy a sors keze által megvert nemzeti ünnepeinket az ország vezetői arra használják, hogy a szektán kívül esőket rugdossák, hogy szitokszóvá lettek, esetenként kiüresedtek egykor még tartalommal bíró fogalmaink (nemzet, haza, hazafiság), ennek a gyümölcsöző együttműködésnek az eredménye.

Az, hogy a képmutató, szemforgató embertelenség a kerszténység rokon értelmű szava lett, hogy fojtogató ideológiai kirakatviták szemétdombjává lett ez az ország, nem a véletlen műve.

Az, hogy a méltóság, az emelkedettség, a jogos büszkeség érzése köszönőviszonyban nem lehet már a magyarsággal, mint egységes entitással, hogy a nemzet egy részét kirekesztették a nemzetből, túl nagy ár ezért a Finkelstein-Fidesz egymásra találásért, de generációknak kell felnőniük és kipusztulniuk, ameddig talán egyszer ez a méreg kiürül a magyar társadalom szervezetéből.

Nem, egyáltalán nem vigasztal, hogy ennek a gyűlöletkapszulának, az egymást követő kampányoknak a hatékonysága kezd megkopni. Az, hogy miután az év minden egyes napján, úgy augusztus 20-a táján is a sunyi, aljadék, mocskos uszító szólamokat kell hallgatni a nemzet nagyjainak mosdatlan szájából, nem normális. És ne tegyen senki úgy, mintha ez lenne a normális. Ha nem akarunk teljesen és egységesen belefulladni ebbe a tömény szarba, akkor – mivel Finkelsteint már csak az istene vonhatja felelősségre, ha volt neki olyanja – azokat, akik itt taposnak a nyakunkon, feltétlenül felelősségre kell vonni azért, amit ezzel az országgal tettek.

A zsigeri indulatok felkorbácsolása és folyamatos szinten tartása, emberi-szellemi-erkölcsi minőségünk totális leamortizálása nem építkezés, hanem rombolás. Szent István államférfiú elsírná magát, ha ezt a lánctalpas nemzeti pusztítást látná.

HOL POLT, HOL NEM POLT...

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.08.21.


Az ügyészség elutasította most éppen Nyakó István beadványát a Fidesz 2010-es választási és költségvetési csalása ügyében. Természetesen bűncselekmény gyanújának hiányában. Ha a kormányzat számára különösen kínos ügyről van szó, többnyire ez történik. Vagy ha lehetetlen eltussolni a dolgot, legalább húzzák az időt, heteket hagynak a hatalom felé mutató bűnjelek eltüntetésére, mint Mengyi Roland vagy Tarsoly esetében. De valahogy minden ilyesmi leáll, lefékeződik, még jobb, ha el sem indul. Valaki közbelép, vagy éppen – nehezen magyarázhatóan - nem lép. Hol Polt, hol nem Polt.

De ez most valami más. Nem csak a szokásos részrehajlás. Több annál: a választási felkészülés része. Megkezdődött a kormány újrázásához vezető út megtisztítása a bosszantó akadályoktól. A sikertelen népszavazás óta már csak biztosra mernek menni.

Meglepve éppen most sem vagyunk. Damiano Damiani filmlegendájának még az volt a címe: „A vizsgálat lezárult, felejtse el…” Leleményes nép vagyunk, nálunk ez tökéletesre csiszolt formában érvényes: „A vizsgálat el sem kezdődött, felejtse el…”. Emlékszünk még, hogyan nem sikerült akár csak kihallgatni a Választási Irodánál megjelent, részben büntetett előéletű 11 verőlegényt, noha mindegyiket beazonosították. Itt is „bűncselekmény hiányában” szüntették meg a nyomozást, noha még a Kúria is megállapította, hogy a kopaszok akadályozták a törvényes népszavazási kezdeményezés leadását. De hát – így az érvelés – végül épp a Kúria jóvoltából mégiscsak Nyakó kezdeményezése vált érvényessé, a kopaszok kudarcot vallottak, bűncselekmény tehát nem történt. Érdekes. Úgy emlékszem, Tátraiék esetében sem valósult meg az ominózus telekcsere és az égvilágon semmilyen károkozás, mintha mégis épp most csuknák őket börtönbe. Milyen igaza van Shakespeare-nek: „Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes”. Felfogni pláne...

HA SZENT ISTVÁN HALLANÁ A SOK HÜLYESÉGET, AMIT MÁR A SZÁJÁBA ADTAK, BIZONYÁRA KÉTSÉGBE ESNE!

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes.net
2017.08.21.


A politikusok, azonban valami miatt, néhány intelmet kihagynak az Intelmek Szent István király intelmei Imre herceghez a Corpus Juris Hungaricibe felvett első törvény, Szent István első törvénykönyve 1027-ből, a korszak legjelentősebb magyar irodalmi alkotása, Istvánnak fiához, a trónörökös Imre herceghez intézett Admonitiones (Intelmek) című latin nyelvű műve. István vitathatatlanul a magyar történelem megkérdőjelezhetetlen személyisége volt, aki példamutatóan előrelátóvolt és felismerte azt, hogy a hatalma és az általa uralt területek csak abban az esetben tarthatók fent, ha integrálódik abba a politikai, kulturális környezetbe, amely körülvette. István a mai modern világ számára csak alapértékeket tudott hátrahagyni, amelyek jelentős része az utóbbi 100 évben értelmét vesztette és csak kultúrtörténeti jelentősége maradt, azonban van néhány gondolata, amely a mai napig érvényes és időtálló! Nem volna baj, ha jelen politikusai pártoktól függetlenül néha elolvasnák!...

EZÉRT KERÜLNEK SOKBA A FIZETŐS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK

HVG ONLINE
Szerző: Gáti Júlia
2017.08.21.


Aki teheti, nem áll be az állami rendelőkben feltorlódott hosszú sorokba, inkább igénybe veszi a fizetős egészségügyi ellátást. „De mi kerül ezen ennyibe?” – kérdezhetik az „ingyeneshez” szokott betegek a számlák láttán.

Nem téved nagyot, aki 15-30 ezer forintos kiadással kalkulál, amikor magánorvosi vizitre indul a fővárosban. A lakásokban működő egyszemélyes praxisok jellemzően olcsóbbak, mint a több orvost foglalkoztató rendelők, az árlista csúcsán pedig a sokszakmás, műtétek elvégzésére is képes magánintézmények állnak. Már fél évszázaddal ezelőtt is "maszek" fogorvoshoz járt, aki személyre szóló figyelmet és minőségi munkát akart, és hasonlóképpen régóta bizalmi állás a szülészeké, nőgyógyászoké. Ám a „saját orvos” inkább kivételnek számított, az igényelt többlet figyelmet a háziorvosnál, a rendelőkben, de főként a kórházakban borítékkal volt már akkor is szokás megvásárolni. Ahogy azonban mind hosszabbra, hetekre, hónapokra nyúlnak a várakozási – hivatalos szóhasználattal az előjegyzési – idők, egyre többen keresnek más megoldást.

Az idő és a pénz


A hetekig tartó várakozással járó idegeskedést takarít meg magának, aki hajlandó kardiológiai ultrahang vizsgálatra és konzultációra 30-35 ezer forintot kiadni. A mozgásszervi fájdalmakkal küszködőknek pedig nincs is más esélyük a gyors kivizsgálásra és kezelésre, mint magánpályára lépni. A szakorvosi vizsgálat 20-25 ezer forintos díjához itt már sok minden hozzáadódhat. A legkevesebb egy rutin labor, nagyjából 3500 forintért, majd az érintett testrésztől és a baj jellegétől függően CT vagy MR vizsgálat következhet, amelynek a költsége 16 ezer forinttól indulva a 60 ezret is átlépheti. A kivizsgálást követően a legegyszerűbb terápiaként ajánlott gyógytorna alkalmanként 5-7 ezer forintos kiadást jelent...

FINKELSTEIN ELMENT, DE AZ ÖRÖKSÉGE ITT MARADT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.21.


Szombaton elment Arthur Finkelstein. A meleg házasságban élő, zsidó republikánus politikai tanácsadó, a gyűlöletkampányok nagymestere, Orbán Viktor és Benjamin Nethanjahu tanácsadója. Egy ember elment, örülni ennek akkor sem érdemes, ha teljességgel szemben állunk mindennel, amit Finkelstein képviselt és átadott legjobb magyar tanítványainak: Habonynak, Orbánnak és a többieknek. Már csak azért sem érdemes örülni, mert az öröksége itt marad.

Rényi Dániel, a 444 újságírója írt több cikket is arról, ki volt az a Finkelstein. Egy olyan politikai tanácsadó, aki az emberek legalapvetőbb félelmeiből csinált politikát, elérte azt, hogy utána csak ezekről szóljon a közélet, és minden más beszéd ellehetetlenüljön. Ő az, aki nélkül nem úszna hónapról-hónapra újabb és újabb kék gyűlöletplakát tengerében az ország. Neki volt az az egyik legfontosabb tanácsa, hogy először igazat mondj, amikor megszólalsz, ha utána hazudsz, az első igazság miatt a hazugságot is könnyebben elhiszik.

Írhatnám tehát, hogy az ördög elment. De Finkelstein nem volt ördög, ember volt. Méghozzá olyan ember, akit a hozzám képest másként gondolkodók a rend megőrzése, a stabilitás megteremtése miatt tiszteltek. Ez is egy szempont, bár én azt gondolom, ilyen kővel nem lehet semmilyen utat kikövezni.

És nincs megnyugvás se Finkelstein halálával, mert nem ő az ördög, hanem az a rendszer, ami a gyűlöletből, az ellenséggyártásból, a kormányzás helyetti folytonos háborúzásból tartja fent magát. Ez a rendszer pedig köszöni szépen, Finkelstein nélkül is él és virul...

EGYRE TÖBBET MARKOL A NER ZUCKERBERGJE

INDEX.HU
Szerző: Csurgó Dénes, Szémann Tamás
2017.08.21.


Kicsit kevesebb, mint fél évvel ezelőtt számoltuk össze, hogy hány cég és mekkora vagyon fölött diszponálhat a magyar gazdaság üstököse, a közbeszerzések és felvásárlások Zuckerbergje, Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester azóta viszont olyan tempóban vagyonosodott, hogy a hosszú munkával összeállított táblázataink és grafikonjaink már hetekkel a megjelenésük után idejét múltak voltak. A féléve még leginkább agrár és építőipari vonalon erős, a szállodák és éttermek világába éppen hogy csak bekukucskáló 

Mészáros azóta
  • szálloda és kempinghálózatot vett,
  • kis híján 50 százalékos tulajdonos egy bankban,
  • majdnem az egész országban az ő lapjait lehet olvasni,
  • bepislantott az energetikába, sőt, rajtvonalhoz készül a Paks 2 közbeszerzésein,
  • a tőzsdei cégei pedig olyan hihetetlenül jól teljesítenek, hogy arra még a budapesti tőzsdét magasról leszaró Bloomberg is felfigyelt.
Nem mellesleg pedig Mészáros Lőrinc az 5. leggazdagabb magyar lett, olyan sebességgel bővítve vagyonát, ahogy a kapitalizmus magyar történetében még senki. Éppen ezért most igyekszünk megújítani a Mészáros-birodalomról nyújtott áttekintésünket...

AZT JAVASLOM LÁZÁR JÁNOSNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- EGYÉB BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.21.


Hahó, jó reggelt! Régen volt ilyen friss a reggel, mint most. Hétfő van, amit sok ember nagyon utál, pedig pont olyan nap, mint a kedd, vagy a csütörtök. Persze annyiban eltér ezektől, hogy a hét első munkanapja. Aki tehát nem kedveli a hétfőt, az nem kedveli a munkáját sem. Az elég nagy baj, mert túl rövid az élet ahhoz, hogy olyasmit csináljon az ember, amit nem szeret.

Tegnap este valaki rengeteg pénzt nyert a hatos lottón. Miután nem én voltam az a valaki, ütöm tovább a billentyűket, bár én többnyire szívesen csinálom.

Tegnap letudtuk a nemzeti ünnepet. Volt új kenyér és régi Áder János. Orbán Viktornak még a szelleme sem bukkant fel sehol. Biztosan nyaral még, vagy nem tudom. Alighanem váratlanul szokták érni a nemzeti ünnepek, mert a legtöbbször valahol tök máshol van ilyenkor. Nem, mintha lenne olyan perce az életemnek, amikor hiányzik, de mégiscsak az ország első számú bű…embere. Már előre várom, hogy október 23-án mi lesz a program? Elhúz valahová, vagy körbekerítik?

A Magyar Idők lerántotta a leplet Soros Györgyről. Már megint. Összefüggést találtak a CEU volt diákjai és tanárai, valamint az ellenség tábora között. Például Bokros Lajost, aki rohaggyonismeg, micsoda népnyúzó csomagot állított össze. Azt a szerző vagy nem tudja, vagy elfelejtette, hogy például az első Orbán-kormány abból élt, amit egyébként teli pofával szidnak. Na, nem baj. A lényeg, hogy Soros György.

Lázár János – mert ő szerencsére nem volt nyaralni – itthon mondta az okosakat tegnap. Például ilyeneket:

"Nekünk kell a legjobbnak lennünk, hogy a legerősebbeké válhassunk itt, Közép-Európában. A magyar kormány is megpróbál Európa számára utat mutatni."

Nekem több javaslatom is lenne Lázár János, mindenhez is jól értő miniszter számára. Először is érdemes lenne ránézni egy térképre, akkor látszana az ország mérete. Másodszor: meg kellene próbálni családostól megélni annyi pénzből, amennyiből egy átlag magyar családnak meg kell élnie. Szét kellene nézni a leszakadó falvakban. Nem ám állami luxusautóval, hanem Budapesten felülni egy vonatra és így eljutni egy távoli településre. Nyolc órás tortúra árán, hatvanöt átszállással, az utolsó pár kilométeren gyalog (busz már nincs, de út se nagyon) úgy, hogy a fél havi megélhetési költséget el is vitte az utazás. Aztán innen kellene munkába járni egy izgalmas hónapon keresztül. Ha ez megvan, máris lehet pofázni a legerősebb országról és az Európát irányító magyar kormányról...

DÖBBENETES LÉPÉSRE SZÁNTA RÁ MAGÁT A KORMÁNY AZ EGÉSZSGÜGYBEN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Hír TV / Sztárklikk
2017.08.21.Bár hiányszakmáról van szó, a kormány csökkentette több egészségügyi szakképesítés államilag finanszírozható keretszámát. Baranya megyében például a korábbi 200 helyett csak 17 mentőápoló képzését finanszírozzák.

Bár folyamatos a szakemberhiány az egészségügyben, megdöbbentő mértékben csökkentették több egészségügyi szakképesítés államilag finanszírozható keretszámát.

A Magyar Nemzet összesítéséből kiderül, hogy míg a 2016-2017-es tanévben összesen 16 megyében és a fővárosban támogatták korlátlanul az egészségügyi ágazathoz tartozó képzéseket, addig idén ősztől ez már csak hét megyére igaz.

Baranyában drámai a csökkentés. Itt a 2017-2018-as tanévre korábban kétszáz mentőápolót finanszírozott volna a tárca, ám ez a módosítás után 17-re (!) csökkent. Ez annak fényében is borzasztóan kevés, hogy az idén nyáron zárult tanévben még 98 fő beiskolázására volt lehetőség...

MIKOR VAGY KÉTNYELVŰ?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.08.21.


A minap a neten keresgélés közben futottam bele a címben megfogalmazott kérdésbe, és az arról szóló írásba. Noha elsőre nem tűnt túl izgalmasnak a téma, amikor jobban belegondoltam, rájöttem, rengeteg érdekes kérdés merül fel a kétnyelvűséggel kapcsolatban, amire ráadásul a tudomány is eltérő válaszokat ad. Szóval arra gondoltam, ma beszélgethetnénk arról, vajon mikortól számít kétnyelvűnek valaki, mennyire része ennek a nyelv ismeretén kívül más (például a kultúra, a világlátás) értése és ismerete?

Vajon kétnyelvű-e valaki, aki képes elfogadhatóan kommunikálni az anyanyelvén kívül egy másik nyelven is? Vagy azt tartjuk kétnyelvűnek, aki folyékonyan beszéli az adott idegen nyelvet? Vagy csak azt, aki anyanyelvi szinten sajátította el?

Megannyi érdekes kérdés, és legalább ennyi érdekes válasz, ugyanis tulajdonképpen még a szótári definíciók is igen széles teret engednek a különböző változatoknak.

Az általában szaktekintélynek elfogadott Oxford Szótár szerint kétnyelvű az, „aki folyékonyan beszél két nyelven”, illetve kétnyelvűség az, amikor „folyékonyan beszélünk két nyelven”.

Ami rögtön újabb kérdéseket vet fel, például azt, hogy mit jelent folyékonyan beszélni egy nyelvet? Alighanem mindenkinek mást. Hiszen van, akinek az már folyékonyan beszél egy nyelvet, aki a hétköznapokban üzembiztosan képes létezni vele, olvas, filmet néz. Mások ennél jóval nagyobb tudásra mondják csak azt, hogy folyékony. És akkor nagy kérdés, hogy ez már kétnyelvűség-e.

A kétnyelvűség előnyei


Valamikor az év elején jelent meg egy kanadai tanulmány, melyben a kétnyelvűek és az egy nyelvet beszélők agyát hasonlították össze.

A kutatók arra kértek idős embereket, hogy oldjanak meg különböző feladatokat. A feladatokban a vizuális információkra (a tárgy színe) kellett támaszkodni és figyelmen kívül hagyni a térbeli információt (a tárgy elhelyezkedése).

A kutatók azt látták, hogy az egynyelvűek nagyobb agyterületet használtak több kapcsolattal, míg a kétnyelvűek kisebbet, kevesebb kapcsolattal. Utóbbiak mivel hosszú éveken keresztül naponta gyakorolták a két nyelvet, gyakorlottak lettek a releváns információ kiválasztásában és figyelmen kívül hagyták azokat az információkat, amelyek eltéríthetik őket feladatuktól.

Az ő agyuk sokkal hatékonyabban használja erőforrásait és kevesebb, de az adott feladatra specializáltabb agyrészeket hív segítségül egy adott feladat megoldásakor.

Ez kettős előnyhöz vezet, hiszen a hatékonyabb erőforrás-használat mellett elkerülik az idő múlására érzékeny homloklebeny használatát, azaz könnyebben kerülhetik el az időskori betegségeket, például a demenciát...

HOGYAN KELL SZERETNI EGY HAZÁT?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.21.


Ez itt, ami nekünk van, alapjában véve egy szerethető haza. Vannak persze rossz napjai, időszakai – kinek nincsenek.

„Elég, ha ugyanúgy szeretjük ezt a közös hazát, ahogy szüleink és azok szülei tették. Határtalanul. Mert a haza minden előtt”. Ezt mondta ünnepinek szánt beszédében Áder János augusztus 20-án.

Honnan tudja Áder, hogy a szüleink és azok (helyesen: az ő szüleik) szülei hogyan szerették ezt a hazát?

Jobban, mint mi? Rosszabbul? Hogyan kell szeretni egy hazát?

Nincs nekem bajom a szüleinkkel, sem az ő (nem azok) szüleivel. Bár nem ismertem az összes magyar szülőt és nagyszülőt, feltételezem, hogy jó emberek voltak, és bizonyára szerették ezt a hazát. Miért ne szerették volna? Ez itt, ami nekünk van, alapjában véve egy szerethető haza.

Vannak persze rossz napjai, időszakai – kinek nincsenek. De a haza azért is van, hogy legyen mit szeretnünk.

Az a legjobb, ha a szeretett haza viszontszeret bennünket. Nincs ez mindig így, voltak idők, amikor százezreket taszított el a hazájuk. Nem tetszett neki a származásuk, világnézetük. Pontosabban, nem a hazának volt baja az eltaszítottakkal, hanem azoknak, akik a haza képviseletében ilyen ügyekben eljártak. Uralkodtak élet, s halál fölött, ítéletet mondtak.

Hiába írta Radnóti Miklós a magyar irodalom legszebb hazafias versében, hogy „nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország” a haza nem volt vevő a költő szeretetére. A haza akkori urai úgy döntöttek, hogy ennek a hazának nincs szüksége Radnótira. Szerb Antal, Rejtő Jenő, Bálint György sem kellett nekik. Nagyon sokakra nem volt szüksége akkoriban a hazának, neves és névtelen személyekre. Olyanokra, akik halálukig magukénak tudták és szerették ezt a hazát...

JÁMBOR ANDRÁS: HA ORBÁN KÉTHARMADDAL NYER, BEFEJEZEM

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Lampé Ágnes
2017.08.20.


Mérce néven októberben hírportált indít a 2008 óta működő Kettős Mérce blog csapata. Jámbor András főszerkesztő akti­­vis­­ta újságíróként definiálja magát és kollégáit, és közösségi fi­­nanszírozást remél. Hirdetésekből, pályázatokból nem kér, mond­­ván: senkinek és semminek sem szeretne elköteleződni.

– Miben más az aktivista újságírás, mint a „normál”?

– Nehéz definiálni. A klasszikus újságíró azt szeretné, hogy a cikkéből kiderüljön valami, információt adjon át, mi emellett azért írunk egészségügyről vagy oktatásról, hogy ez témaként szerepeljen, és következménye is legyen.

– Nem pontosan értem.

– Politikai indíttatásból alapítottuk a lapot. Nem érezzük komfortosan magunkat a mai Magyarországon. Gondolkodtunk, mit tehetünk, és arra jutottunk, hogy az újságírás az egyik út.

– Vagyis nem tájékoztatni akarnak, hanem meggyőzni, befolyásolni, aktivizálni? Ez nem az újságíró dolga.

– Nem a hagyományos újságíró dolga. De mi bloggerek vagyunk, blogot írunk, ami más műfaj, cikkeink kilencven százaléka publicisztika.

– A hagyományos újságírásnak is része a véleménycikk.


– Mi erős baloldali gondolat mentén válogatjuk a témákat, ez alapján reagálunk az eseményekre. Ha lapba írnék publicisztikát, azt más szempontból nézné át egy szerkesztő.

– Milyen szempontból?

– Például én azt írom, hogy „hajléktalan ember”, ezzel egyenrangúnak tekintem őt. Míg egy lapnál ezt átírnák arra, hogy „hajléktalan”.

– Nagyon más?


– Nagyon. Mi baloldali alapállásból egy igazságosabb társadalom felé terelő témákat és szóhasználatot alkalmazunk.

– Blogjuk eddig az Indexen volt elérhető, ami jelentős ismertséget és olvasottságot adott. Ha innen távoznak, ki kattint önökre?

– Az olvasóink fele már most a Face­­book-oldalunkról érkezik, ők eddig napi két cikket kaptak, mostantól – hogy hírekkel is foglalkozunk majd – tíz-tizenkettőt. Így nem más oldalaknak, hanem magunknak generálunk látogatottságot. Cél, hogy a napi hét-nyolcezer egyedi látogatóból fél év alatt több tízezer legyen.

– Ambiciózus.

– Elérhető. Persze ha kapunk, mondjuk, egy munkajogi vizsgálatot, minden borul. De akkor bármilyen konstrukció borulna. Ha a hatóság azzal érkezik, hogy tönkretegyen minket, nyilván megtalálja a módját...

MÉSZÁROS LŐRINC NEM STRÓMAN. AKKOR MEG?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.20.


A miniszterelnök volt iskolatársa, barátja és sporttársa nem szereti, ha Orbán Viktor strómanjának nevezik. Ő bizony szeret a saját lábán megállni, nem kell neki hátszél, meggazdagodik ő úgy is, ha a kormányfő ügyet sem vet rá. Higgyük el Mészáros gázszerelőnek és polgármesternek, hogy semmiféle üzleti kapcsolatban nincs Orbán Viktorral és családjával. De akkor minek tudhatjuk be ezt a szédületes karriert? Mészáros Lőrinc egy hungaricum, aki megmutatja a világnak a bennünk szunnyadó őstehetséget, még ha olyan mélyen el is temetjük magunkban a zsenit, ahogy azt a felcsúti polgármester teszi. Lássuk tehát, hogy miként lehet aposztrofálni a magyar oligarchák fejét, ha nem a miniszterelnök gazdasági dublőreként?

Már a fideszes szavazók sem képesek úgy álomra hajtani a fejüket, hogy ne motoszkálna az agyukban a Mészáros-sztori néhány értelmezhetetlennek tűnő eleme. A felcsúti gázszerelő a semmiből érkezett, és néhány esztendő után már nem csak médiabirodalma, építkezési cégei, kempingjei, szállodái, borászatai, luxusjachtjai, de hazai és külföldi focicsapatai is vannak. Már azon sem csodálkoznánk Lőrinc barát csodás meggazdagodását látva, ha a következő szezonban a Barcelona focistái a Mészáros és Mészáros Kft szponzori feliratot viselnék a mezükön. Valahogy az az érzésünk, hogy a magyar nyelvvel olykor látványosan küszködő felcsúti polgármester és vállalkozó mindent arannyá változtat, amihez hozzáér. Kisgömböcként gyűjti magába a legkülönbözőbb gazdasági területek fontosabb érdekeltségeit, és most már ott tart, hogy nem vergődik hitelbírálatokkal, inkább vesz magának egy nagybankot, hogy lényegében magának adhasson kölcsönt...

ÁDERNEK LENNI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.21.


Ádernek lenni nem egy kellemes létállapot, de ő tehet róla, és nem én. Bár a nemlétező köztársaság elnökeként minden esélye megvolt arra, hogy, ha nem is mindenki Árpi bácsija, de legalább szeretett Janija legyen, ám esküjét megszegve – Beckettel szólva – elbaltázta a jogait. Ezért őt most mindenféle jelzős szerkezetekkel illetik, amelyeket a korhatáros karika miatt inkább nem citálnék. Viszont mégsem erről lesz szó igazán, hanem más csuda dolgokról, ami van nekünk.


Nincs a világnak még egy olyan elcseszett országa, mint ez a miénk, ahol annyit pofáznának tök fölöslegesen politikusnak nevezett mókusok, pláne főleg és főként hülyeségeket. Nem is lehet másként, hiszen amennyi busongós ünnep, ahány híd-avatás van minálunk, hovatovább naponta kettő, annyi okosság a Földön nem létezik, amennyit a fékevesztett tempó igényelne. Maximum nemzeti színű szalaggal bírja a száguldozó magyar textilipar. Tudom én, több polgármesternek is írtam cifra ünnepi beszédet.

Janó viszont, illetve a szövegírója vagy a dramaturgja tegnap szintet lépett. Valami ezoterikus magasságokba óhajtván emelkedni, lételméleti bölcsességek jöttek ki az ő száján, mígnem eljutott ahhoz az igazsághoz, amely alapjaiban forgatja föl az összmagyarság gondolkodásmódját. Ez be fog kerülni halhatatlan filozófusok aforizma-gyűjteményébe is, a Lenin összes mellé. Eszonta:

“Újra látnunk kell, hogy csak az lehet igazán a miénk, amit újra és újra képesek vagyunk megvédeni”.

Ezen el kell merengeni, hogy igazán a magunkévá tehessük. Magamra nézvést például arra jutottam, hogy nem azért nincs semmim se, és érek ekként lószart a felkentek szemében, mert tényleg nincsen semmim, hanem, mert ami mégis van, azt nem is védelmezem újra és újra...

NB I: "IRREÁLIS FIZETÉSEKÉRT ÜLNEK A PADON, DE NEM IGAZOLNAK HOZZÁNK" - INTERJÚ A LEGSZEGÉNYEBB KLUB VEZETŐJÉVEL

CSAKFOCI.HU
Szerző: Privacsek András
2017.08.15. Lenézték és lesajnálták a Balmazújvárost a máshol kispadozó, de irreális pénzeket kereső játékosok. Az NB I legkisebb költségvetésű klubja, ahol a keret nagy része egymillió forint alatt kap. Tiba István, a tulajdonos önkormányzatot képviselő vezető többek között erről is beszélt a csakfoci.hu-nak, de elmondta azt is, miért nincs beszélőviszonyban korábbi sikeredzőjével, miért Horváth Ferencre esett a választása és kiderül, hogy reformálná meg az NB I-et. Tiba nem irigykedik a Puskás Akadémiára, de szívesen látna egy olyan szponzort, amely negyed annyival támogatná a Balmazújvárost. Interjú:

Újoncként öt forduló után öt ponttal állnak. Elégedett a csapat eddigi teljesítményével?


– Az utolsó mérkőzést leszámítva elégedettek lehetünk – kezdte Tiba István a csakfoci.hu-nak. – Ha megnézzük a sorsolásunkat – Videoton, Vasas, Honvéd, Diósgyőr, Haladás – akkor nincs okunk elégedetlenkedni. Egy-két meccsen érződött a rutintalanság, ezért nincs több pontunk. Fontos cél számunkra, hogy a téli szünetben ne legyünk reménytelen helyzetben, egy jó tavasszal szeretnénk kivívni a bennmaradást.

A szezon előtt sokan biztos kiesőnek kiáltották ki a Balmazújvárost.


– Ez rosszul esik, ugyanakkor doppingol is minket. Ha abból indulunk ki, hogy nincs NB I-es rutinunk, nincs mögöttünk egy tőkeerős befektető, ebből kifolyólag a költségvetésünk sem magas, megértem ezeket a véleményeket. Rettenetesen fontos a pénz, de nem lehet mindent csak ebből megoldani. Tavaly az NB II-ben a költségvetésünket nézve nem voltunk az első tíz klub között, mégis feljutottunk...


“Nálunk van bérplafon”

Idén az NB I-ben mennyi pénzből gazdálkodnak?

– Nagyon kevésből. Mesze leszakadva nekünk van a legkisebb költségvetésünk az NB I-ben, az előttünk álló utolsó előtti klub is 100 milliókkal többet tud költeni. A büdzsénk 75 százalékát az MLSZ központi támogatása teszi ki, míg a maradék 25-öt a város és a kisebb szponzorok biztosítják. Ebből adódóan a fiatal és a légiós szabályt is betartjuk és ezen nem is fogunk változtatni, álljon majd bárhogy a csapat a tabellán. Megjegyzem, a légiós-szabállyal nem értek egyet, mert a külföldiek korlátozásával nagyon megdrágultak a magyar játékosok, irreálisan magas fizetések alakultak ki emiatt. A fiatal-szabályt pedig megváltoztatnám. Az NB II-ben bevált a két fiatal szerepeltetése, az NB I-ben is kötelezővé tenném egy fiatal pályára küldését. Ha egy szezonon keresztül 24 tehetség rendszeresen játszana, a bajnokság végére legalább 5-6 játékosnak ki kellene magát nőnie, akik már a válogatott segítségére lehetnének. Ha ez nem jönne össze, akkor nagyon nagy baj van az utánpótlásunkkal, de meggyőződésem, hogy ez járható út lehet.

Az NB I legkisebb költségvetésű klubja, hogyan tudja kielégíteni az irreálisnak nevezett fizetési igényeket?


– Nem tudunk és nem is akarunk óriás fizetéseket adni. A költségvetésünkből adódóan nálunk van bérplafon. A legjobban kereső játékosunk havi 7 ezer eurót visz haza, egy ilyenünk van összesen, a többiek ennél jóval kevesebbet, a keret tizenegynéhány tagja 1 millió forint alatt keres. Tudjuk, hogy a magyar társadalom egészét nézve ezek is hatalmas pénzek, ugyanakkor az NB I-ben alacsony fizetésnek számítanak. A pontprémiumunk viszont úgy lett kialakítva, hogy ne csak a siker miatt érje meg mérkőzést nyerni. A győzelemért 1000 eurót, a döntetlenért pedig 500-at kapnak a játékosok, függetlenül az ellenféltől...


HIMNUSZ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.08.20.


Van egy jó cikk a 444-en a Casablanca és az idősebb Horthy-fiú közötti összefüggésről. Arról, hogyan került a filmbe az egyik legnagyobb hatású jelenet, a Marseillaise (Rick mulatójában a németek egy indulót énekelnek, Victor László a Marseillaise-t kezdi vezényelni a zenekarnak, a francia himnusz elnyomja a németek nótáját).
Minap a hazafiságról elmélkedtem. A zászló és a címer mellől kifelejtettem a himnuszt, pedig az tud csak igazán rombolni. Ettől a Marseillaise-től is mindenkinek könnyezik a szeme, a filmen is, a nézőtéren (otthon a fotelban) is. Itt ráadásul nem rombol, hanem lelkesít. Itt ellenállásra. Harcra buzdít. Ami addig rendben van, amíg védekezni kényszerül az, akit megtámadtak. Ami nincs rendben, az a buzdítás, úgy általában és a harcra buzdítás különösen. Az értelmező szótár szerint "személyt biztató szóval vagy egyéb ösztönző hatással valamely, kívánatos, hasznos cselekvésre, tevékenységre, akaratának valamely pozitív irányban való érvényesítésére indít" Aztán mindjárt idéz egy példamondatot: "harcra buzdította katonáit". Hát ez az. Egy fenét pozitív irányban. A szótáríró szerint a harc nyilván pozitív dolog, egyéb buzdításra való mondata nincs is, ami van, az nagyon gyenge. A buzdítás szinonimája nem az indító vagy a lelkesítő, hanem a feltüzelő, ingerelő, lázító, forrongó, akit buzdítanak, az buzog. Hangutánzó szó a finnugor őskészletből. Nem kötelező tudni, sőt ráérezni a jelentésére sem kötelező, egy szótárírónak azért jó volna. Nincs pozitív kicsengése. Egy buzgó ember sosem pozitív. Buzgósággal nem helyettesíthető sem a tehetség, sem a hajlam, sem az érdeklődés. A forrongó vér forróvérű cselekedetekre sarkall, amik távol állnak az ésszerűségtől, általában csak a dúlásig jutnak el. Értelmes, hosszú időn át tartó építőmunkát nem lehet a himnusz pillanatokig tartó, felkavart érzelmeivel kiváltani...