2021. augusztus 27., péntek

AMERIKA MEGSZABADULT A SZÁLKÁTÓL, ÉS A TÖBBIEKBE NYOMTA – MI LESZ AFGANISZTÁNNAL? [HETIVÁLASZ 87]

HETI VÁLASZ / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.08.26.


Akadálytalanul előrenyomuló tálibok, harc nélkül magát megadó, nyugati pénzen kiképzett hadsereg, kármentő üzemmódra váltott nagyhatalmak, elsősorban egy bizonyítványát magyarázó amerikai elnökkel. Meg egy magyar társadalommal, amely mintha nem értené, hogy az elmúlt két évtized a mi ügyünk is volt, nem csak az Egyesült Államoké. Arról, ami az elmúlt két hétben történt Afganisztánban, alighanem még évekig fogunk beszélni, de a mostani HetiVálaszban biztosan. Aki segít eligazodni a történtekben: Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. A kérdező Vörös Szabolcs.

HA MÁR NYAKUNKON A KLÍMAVÁLSÁG, LEGYÜNK MI AZ EGYÜTTMŰKÖDŐK, NE A POTYÁZÓK!

QUBIT
Szerző: SCHEURING ISTVÁN
2021.08.27.


Fel kell készülnünk arra, hogy merőben új gazdasági szemlélet mentén kell élnünk, életmódunkat pedig gyorsan és radikálisan meg kell változtatnunk. Nincs mese, korlátoznunk kell szén-dioxid-termelő pénzköltésünket. Mindezt tudatosan, állhatatosan, hiszen abba az életmódba, amit eddig folytattunk, már nincs visszatérés.


A legeslegutolsó pillanatban vagyunk, amikor még van lehetőségünk megakadályozni a visszafordíthatatlan klímakatasztrófát, szögezi le a Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (IPCC) augusztus elején megjelent, hatodik értékelője.

Nem alaptalan riogatásról van szó: a jelentés megállapításai több száz klímakutató több évtizedes kutatási eredményeinek gondos elemzésén alapulnak. Tehát maga a helyzet az, ami rettenetesen riasztó. Akkor miért nem akadályozzuk meg a fenyegető katasztrófát? Talán nem tudjuk, hogy mi okozza a klímaváltozást, és mit kellene tenni ellene? Vagy valami miatt nem tudjuk rászánni magunkat a cselekvésre? Bár az első kérdésre elég nagy biztonsággal tudunk helyes válaszokat adni, a hatékony cselekvésnek több, egymástól független akadálya is van. Az akadályokat is ismerjük, ám azok leküzdése sajnos úgy tűnik, nem egyszerű feladat. De mik ezek az akadályozó tényezők, és hogyan küzdhetjük le őket?
Biztató tények

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Föld klímájának hihetetlenül gyors változását az emberi tevékenység, nevezetesen az ipar és a mezőgazdaság hatására a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok (elsősorban a szén-dioxid és a metán) okozzák. A több évtizedes kutatómunka eredményeként arra is viszonylag megbízható becsléseink vannak, hogy milyen változásokkal kell szembenézzünk, ha továbbra is így nő a Föld átlaghőmérséklete. A legfontosabb, bizakodásra okot adó tény, hogy létezik technológiai megoldás a problémára: a fosszilis energiahordozók nagyon gyors kivezetésére és ezzel egyidőben a megújuló energiaforrásokra való áttérésre van szükség. Emellett fontos lenne a táplálkozási szokások hasonlóan gyors és jelentős megváltoztatása, a hús, főleg a vörös húsok és tejtermékek helyett a növényi táplálékok fogyasztása. Valószínűleg szükséges lesz intenzív erdőtelepítésre és általában egy jelentős életmód-változtatásra is. És mindezt, ha nem is minden országban egyenlő mértékben, de az egész bolygónkon rövid időn belül meg kellene valósítani.

Ez hatalmas feladat, egyes részei nagyon sok pénzbe és lemondásba kerülnek, de ha nem vállaljuk ezt a befektetést, akkor a klímaváltozás negatív hatásai sokkal, de sokkal nagyobbak lesznek. Ha nem is holnap vagy jövőre, de 15-20 év múlva biztosan.

Akkor miért nem cselekszünk? Ennek több, egymástól független oka is van...

MEGTÉVESZTŐ, AMIT A KORMÁNY AZ OLTÁSOKRÓL MOND, PEDIG LENNE MIVEL EGYÉRTELMŰEN ÉRVELNIE

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.08.27.


"Aki nem oltatja be magát, az jó eséllyel meg fog betegedni. Akit beoltanak, ott az eddigi 5,5 millió oltott alapján azt tudjuk mondani, hogy a megbetegedés esélye 0,18 százalék, tehát két tized százalék, gyakorlatilag ötszázból egy ember betegszik meg."


Ez volt az egyik legfontosabb érve az oltás mellett Gulyás Gergelynek a múlt hét végi kormányinfón. Bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter további részleteket is elárult, azóta egyértelműen ez a 0,2 százalék lett a kormányzati járványkommunikáció kulcsszáma. Orbán Viktor a minap emailben tájékoztatta a választópolgárokat, hogy „a két oltáson átesett emberek körében ötszázból mindössze egy ember kapja el a vírust”, majd pedig Müller Cecília, országos tisztifőorvos ismételte meg lényegében ugyanezt.

Mi harminc?


A 0,2 százalékos megfertőződési arány elsőre nagyon jól hangzik, hiszen rendkívül alacsonynak tűnik. A gond csak az vele, hogy önmagában ez a szám értelmezhetetlen. Minek a 0,2 százalékáról beszélünk? Az eddig beoltott, és védettséget szerzett 5,5 millió ember az alap? Abban ugyanis az is benne van, aki tegnap lett védett, és nála nem annyira nagy dolog, hogy egy nap alatt nem kapta el a koronavírust. Milyen időtávról beszélünk? Az elmúlt nagyjából két és fél hónapban például a magyar lakosság kevesebb mint 0,2 százaléka kapta el a koronavírust, tehát az oltatlanok körében sem volt rosszabb az arány, mint az oltottaknál...

MEGY A MENEKÜLTÜGYI SZÁMOLGATÁS

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.08.27.


Mialatt a kabuli reptér mellett történt robbantásban elhunytakat számolják, az Európai Unió még mindig nem számszerűsítette, hány embert hajllandó fogadni Afganisztánból – írja a Politico. Egy diplomata szerint a döntéshozók kivárásra játszanak.Miközben pontosan még mindig nem tudni, összesen hány tucat áldozatot szedtek tegnap a kabuli repülőtéren elkövetett merényletek és más erőszakcselekmények, a Politico című amerikai portál európai kiadásának egyik cikkéből az derül ki, hogy uniós tisztségviselők Afganisztánról szóló nyilatkozaton dolgoznak. A portál rendelkezésére bocsátott kétoldalas szövegtervezetben – annak szerdai állapota szerint – öt helyen is szerepel a „biztonság” szó, de arra nézve például nincs benne utalás, hogy hány menekültet fogadhat be az unió. Ehelyett azt hangsúlyozza: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a migránsok az Afganisztán körüli térségben részesüljenek védelemben.

Tegnap ülést tartottak az EU-tagországoknak az unióhoz akkreditált képviseletvezetői, és a Politico értesülése szerint szó esett a menekültek elhelyezésének a kérdéseiről, de döntésre nem jutottak, számokkal nem álltak elő, mert – mint egy diplomata tájékoztatta a portált – meg akarják várni, mi sül ki az ezzel kapcsolatos globális erőfeszítésekből. A szövegből kitűnik az elkötelezettség az Afganisztánból való kimenekítés teendői mellett, de a befogadást illetően már feltételes módot használnak a nyilatkozat szövegezői. Diplomaták jelezték, hogy a tervezetet rövidesen átdolgozzák.

Ezalatt Kabulban éppen számolták a halottakat.

Eddig az Egyesült Államok és Kanada számszerűsítette, hogy hány afgán menekültet kész befogadni – mindkét ország húszezer főre tett ígéretet.

Az Európai Parlament 76, zömmel baloldali képviselője – folytatódik a Politico beszámolója – tegnap közös levélben szorgalmazta, hogy nyújtsanak az afgán menekülteknek azonnali, átmeneti jellegű oltalmat. Ezt annak az uniós irányelvnek az alapján tehetnék, amelyre a múlt héten már utalt Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Az elgondolás támogatói szerint azért lenne szükség ennek az irányelvnek az alkalmazására, hogy elkerülhessék a teljes egyöntetűség követelményét, és kivédhessék az olyan, migrációs ügyekben keményvonalas tagállamok vétóját, mint Magyarország és Lengyelország – írja a portál. A tagállami kormányokat képviselő nagykövetek ülésén azonban a cikk szerint nem beszéltek erről az irányelvről.

Jó start után is kihívások elé néz az Európai Ügyészség

A londoni Financial Times szerint jól startolt az Európai Ügyészség, de még kemény próbatételek várnak a román Laura Codruta Kovesi által vezetett hivatalra. A cikk szerzője létfontoságú prioritásnak nevezi az EU védelmét a csalások ellen.

Az indulása óta eltelt három hónap alatt az Európai Ügyészség több mint ezer olyan bejelentés ügyében járt el, amely az uniós pénzekkel, illetve projektekkel kapcsolatos, lehetséges csalásról szólt. A Financial Times úgy értékeli a hivatal megteremtését, hogy az jelentősen kiszélesítette a szupranacionális, vagyis tagállamok fölötti uniós joghatóságot az igazságszolgáltatás területén. Ennek igénye a korrupció kiterjedtsége miatt már a korábbi évtizedekben is felmerült, de annak nyomán, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesésből való kilábalás elősegítése érdekében az EU 800 milliárd eurós helyreállítási alapot kíván a tagállamok rendelkezésére bocsátani, az unió pénzügyi érdekeinek védelme minden eddiginél fontosabbá vált. Különösen a jómódúbb észak-európai országok politikusaitól és szavazóitól lehet számítani arra, hogy haragosan reagálnak, ha más tagállamokban visszaélnek a helyreállítási alappal – állapítja meg a Financial Times, és hozzáteszi: ez megkérdőjelezné az uniós politizálás azon vezérelvét, hogy a gazdagabbak kezüket nyújtják a szűkölködőknek, valamint helyrehozhatatlanul szétzúzná az integrációpártiak azon álmát, hogy az eurózónát valódi pénzügyi és politikai unióvá lehet fejleszteni.

A sokrétű és fontos feladatokhoz képest az Európai Ügyészség évente nem egészen 45 millió euróból gazdálkodhat, ami korántsem elég ahhoz, hogy megfizessék a pénzügyi vizsgálókat és elemzőket. A lap idézi Kövesit, aki fel is tette a kérdést: cicát akarnak vagy tigrist?

Nem könnyíti meg az Európai Ügyészség munkáját az sem – folytatódik a Financial Times írása –, hogy öt EU-ország, Dánia, Írország, Lengyelország, Magyarország és Svédország nem csatlakozott a hivatalhoz. A szerző szerint az nem okoz túl sok gondot, hogy távol maradt Dánia és Írország, mert ez a két állam eleve kivonta magát az EU igazságügyi együttműködéséből, Svédország pedig ígéretet tett arra, hogy hamarosan beáll a sorba. Nagyobb aggodalomra ad okot Magyarország és Lengyelország, amelynek megvan a maga saját vitája is az EU-val jogállamisági kérdésekben. Külön problémát okoz Janez Janša, Szlovénia jobboldali populista miniszterelnöke, aki nem volt hajlandó elfogadni az Európai Ügyészséghez delegálandó szlovén ügyészeket.

A Financial Times szerint előre láthatóak a feszültségek az összeurópai jellegű hivatal és a nemzeti szuverenitás koncepcióját valló tagországi kormányok között.

ROMÁK (ELŐ)VÁLASZTÁSA AZ ELLENZÉK ASZTALÁNÁL

MÉRCE
Szerző: RÉZMŰVES BENJÁMIN DÁNIEL
2020.08.27.


Miközben az ellenzéki oldalon rendre a választások bűnbakjaként kezelik a romákat, függetlenül attól, hogy ők maguk a legnagyobb vesztesei a politikai játszmáknak, keserű tapasztalat, hogy alig van közvetlen kapcsolat a politikusok és az ország legelmaradottabb vidékein élő emberek között. Hát kire, mire is szavaznának, ha a jobbára a városokban aktív politikai szereplők nagy részét jóformán nem is ismerik?! Hogyan lehet elvárni tudatos politikai részvételt azoktól, akiket meg sem szólítanak, be sem vonnak?

Mi, az 1 Magyarország Kezdeményezés aktivistái ezen a helyzeten kívánunk változtatni, mert hiszünk abban, hogy a romák aktív részvétele nélkül nincs sikeres demokrácia, nincs sikeres Magyarország. Itt az ideje, hogy meghallják a hangunkat, Magyarország sorsa közös ügyünk!

Az 1Magyarország Kezdeményezés fő küldetése egy mindenki számára élhetőbb ország, egy befogadóbb társadalom megteremtése. Kiemelt célkitűzésünk, hogy a magunk eszközeivel előmozdítsuk a peremhelyzetű társadalmi csoportok gazdasági-szociális, oktatási hátrányainak a csökkentését.

Szilárd meggyőződésünk, hogy a hátrányos helyzetű emberek, így a roma közösségek integrációja is az egész társadalom javát szolgálja. Valljuk, hogy a hátrányokat csökkentő, esélyeket biztosító társadalmi környezet megteremtése jelentős mértékben járul hozzá hazánk gazdasági, kulturális, demokratikus viszonyainak megerősítéséhez.

2019-es évi önkormányzati választásnál először használt, a magyar politikai repertoárban újnak tekinthető (ki)választási rendszer az előválasztás intézménye. Ezt a politikai eseményt a világ számos fejlett demokráciájában működő párt használja jelöltjeinek kiválasztására és politikai viziójának, szakpolitikai hangsúlyainak kiigazítására vagy meghatározására.

Ha jól csinálják, erős társadalmi megerősítést nyújt a győztes jelöltek vagy párt(ok) politikai céljainak, elképzeléseinek megvalósításához. Az előválasztás nem hozza el a bölcsek kövét, azonban a közös útkeresésben minden szereplő tanulhat egymástól, ami az ország javára válik...

MIÉRT ROBBANTOTT AZ ISZLÁM ÁLLAM A TÁLIBOK TERÜLETÉN?

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2021.08.27.Órákkal azután, hogy az amerikai, az ausztrál és a brit kormány is arra figyelmeztetett, hogy Afganisztánban küszöbön áll egy terrortámadás a tálib szélsőségesek elől menekülők által szorongatott kabuli reptér ellen, az Iszlám Állam két öngyilkos merénylője gyorsan be is váltotta a fenyegetést.

A legkevesebb 90 afgán civil és 13 amerikai katona halála nemcsak sokkolta a nemzetközi közvéleményt, hanem újabb pofont adott az amúgy is kaotikus helyzet megértésére irányuló törekvéseknek. Eddig ugyanis mindenki az iszlamista tálibokkal volt elfoglalva, erre most feltűnt a globális terrorizmus régi, már-már elfeledett mumusa, az Iszlám Állam (IS) is. A merényletet az Iszlám Állam Afganisztánban megjelenő helyi franchise-szervezete (az angolul IS-K-ként említett Horaszán Tartomány) követhette el.

Joe Biden amerikai elnök csütörtöki beszédében azt üzente a terrortámadás elkövetőinek, hogy le fogják vadászni őket, azt is jelezte azonban, hogy az evakuálás tovább folytatódik a következő napokban az augusztus 31-i határidőig, ehhez továbbra is együttműködnek a reptér környékét ellenőrző tálibokkal, akik szintén elítélték a merényleteket. A veszély azonban egyáltalán nem múlt el, az amerikai erők további terrortámadások kockázatával számolnak...


AZ ÉS 2021/34. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.08.27.


Kovács Zoltán: Templom mellett fóliáznak


Megjelent a kormányzati képmutatás és hazudozás kirakodóvásárának legújabb jogalkotási terméke: a gyermekvédelminek nevezett törvény végrehajtási rendelete. Ez tiltja, hogy bármiféle, homoszexualitást megjelenítő kiadvány templomok, nevelő-, oktató-, valamint gyerek- és ifjúságvédelmi intézmények közelében hozzáférhető legyen. Hogy a kormányzat és kapcsolódó szerveinek gondolati elzápulása teljes és alighanem véglegesnek tekinthető, a jogszabály rendelkezik arról is, hogy ezek a kiadványok a tilalmi övezeteken kívül is kizárólag lefóliázva és a többi terméktől elkülönítetten terjeszthetők. Ez nyilvánvalóan nagyon fontos abban a világban, amelyikben ilyen tartalmak – ma még, legalábbis – egyrészt minden betűismerő számára hozzáférhetők a világhálón kisiskolástól az aggastyánig, másrészt, ha a jogalkotó még nem vette volna észre, a gyerekek a játszótereken Borkai Zsoltot és Szájer Józsefet játszanak. Ennek pedig nem az az oka, hogy az újságosbódéhoz közel a templom, meg nincsen lefóliázva mondjuk az erotika kultúratörténetének fiúszerelmekről szóló kiadványa, ez ugyanis keveseket érdekel. Az már többeket, hogy mi történt az adriai jachtozáson meg a brüsszeli esőcsatornán. Ilyen az ember mondjuk öttől kilencvenöt éves koráig, vagy ki tudja, meddig. Az effajta jogszabályok nem azért szörnyűek, mert bármilyen életviszonyt bármilyen irányban érdemben befolyásolnak, hiszen ilyen értelemben hatékonyságuk úgyszólván nulla. Sőt: hatékonyságuk annak ellenére is nulla, hogy szankciójuk van, hiszen aki megszegi ezeket és pornót árul a templom tövében, azt esetleg megbüntetik. Alakító hatásuk még sincs, hogyan is lenne. Az pedig tény, hogy az olyan jogszabály, amelyik alkalmatlan a közéleti viszonyok alakítására, az egész jogrendet, vele együtt a jogba vetett bizalmat csak rongálja.Tovább

Haraszti Miklós, Kozák Márton: Pető Iván hetvenöt éves
Tovább

Andor Mihály: Mesterterv pedig van
Tovább

Aczél Géza: Egy öreg kibic naplójából 9.
Tovább

Váncsa István: Most van B terv
Tovább

Zgut Edit: Támadás a lengyel média ellen
Tovább

Darvas Béla: Gáz
Tovább

Molnár Erzsébet: Varratok

Tovább

Dobozi István: Tolsztoj és Biden
Tovább

Dobrovits Mihály: Egy kiállítás képei
Tovább

Tamás Gáspár Miklós: Világvége a világhiányban

Tovább

Berend T. Iván: Olimpia, nacionalizmus, rasszizmus

Tovább

Gadó Gábor: Holnap esni fog
(Levél Kántor Péternek)
Tovább

Tamás Ervin: Vihar, villámok, jégeső

Tovább

Váradi András: Egy turista mit tehet…

V I S S Z H A N G 

Tábor Ádám: Egy neomítosz születése

Tovább

Szilasi György: Iustitia ébresztése


P Á R A T L A N

n. g.: ILLIBERÁL
Tovább

pá- ti-: BEÍGÉRTÉK

Tovább

msz: VERS A PARTON
Tovább

jos: KABULI SRÁCOK
Tovább

Beck Tamás: A MÓDSZER UGYANAZ
Tovább

mászi: HOSSZÚ AZ ÚT
Tovább

-átkai: NER-SZARVAS
Tovább

-ráczkevy-: KÜLÖNBÖZZÜNK!
Tovább

(walter): LABOR­EREDMÉNY
Tovább

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Tovább

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ
Tovább

AZ ÉS 2021/34. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.08.27.


F E U I L L E T O N 

Vajda Mihály: Csatka meg Wudersch

I N T E R J Ú

Csontos Erika: Legalább volt értelme

Beszélgetés Perintfalvi Ritával

K R I T I K A

Zelei Dávid: Spleenné lett magyar hazátok

Vida Kamilla: Konstruktív bizalmatlansági indítvány. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 69 oldal, 1999 Ft

Amellett, hogy nemzedéke tán legnagyobb tehetsége, a még mindig csak 24 esztendős Vida Kamilla a magyar irodalom egyik legüdítőbb jelensége: bátorságával, vitalitásával, határozott, karcos hangjával valószínűleg ő az egyedüli költő, aki bármikor rá tudna beszélni egy forradalomra. Első, régen várt kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány ugyanakkor inkább egy pohár szénsavmentesre fáradt kézműves sörre hasonlít: egyedinek készült, de ipari lett – és már egyáltalán nem akar rábeszélni egy forradalomra.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Domány András: Ex libris


Ezerkilencszáznyolcvankilenc. Magyarország a jelenkorban
Demmel József: Szörnyeteg Felső-Magyarországon?
Apor Péter: Forradalom a hátsó udvarban
Vámos Péter: Magyar–kínai kapcsolatok 1949–1989Tovább

Bárány Tibor: Hány évad a világ


Zsolnai György: Spoiler. Esszék a minőségi sorozatok világáról. Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, Budapest, 2020, 152 oldal, 2500 Ft

Zsolnai György esszékötete kedvet csinál a gondolkodáshoz, és alighanem ez a legfőbb ambíciója. Tézisei provokatívak: a szerző szerint a „minőségi” (más terminológiával: „újgenerációs”) televíziós sorozatok aranykora a streamingszolgáltatások elterjedésével sajnálatos módon véget ért. Míg az 1999 és 2013 közötti korszak – amelyet a szerző szerint olyan remekművek fémjeleznek, mint a Maffiózók (jelen sorok szerzője buzgón bólogat!), a Drót, a Mad Men, a Totál szívás vagy épp Az elnök emberei – az igényes nézőről szólt, akit a kábeltelevíziók „autonóm írói szándékokon alapuló” minőségi sorozatokkal igyekeztek magukhoz csábítani, addig az elmúlt években „lassú visszasatnyulásnak” vagyunk szemtanúi.Tovább

Szokács Kinga: A nő, aki megszült

Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány. Fordította Todero Anna. Park Könyvkiadó, Budapest, 2021, 224 oldal, 2990 Ft

2017-ben Campiello-díjat elnyert, huszonhárom nyelvre lefordított regény fő témái tehát elsősorban a felnövés és az anyaság kérdése, de tematizálódik a generációk különbözősége, a város és a vidék ellentéte, a szegénység rideg valósága, a kiskamasz lány első érzéki élménye, barátsága, tanulmányi előmenetele is. A legerősebb szál talán a húg, Adriana és a főszereplő kapcsolata. A gyerekfogorvosként dolgozó és írói tevékenységét hajnalonta végző Donatella Di Pietrantonio szikár, mégis sűrű és pontos mondatai szóról szóra, nagyon tudatosan épülnek egymásra, sehol egy felesleges jelző, vagy egy közhelyekre kifutó megállapítás.Tovább

Bödecs László: Bővül a Nagy Textus


Géczi János: Szűz a gyermekkel, Szent Annával és egy szamárral. Kalligram Kiadó, Budapest, 2020, 124 oldal, 2500 Ft

A verseknek tehát éppen az a szándéka, hogy lefejtsék a mulandót a változatlanról, a mitikust a kézzelfoghatóról, abszurd módon: leírják „akként, ami megmaradt belőle / a szöveg alatt” (…alatt). Megmutassák a morál ingatagságát, az ember állatiasságát. A költői lét, a költő szerepe is redukálódik annak mikrotársadalmi, kicsinyes viszonyaira, demisztifikált ez a költői pozíció (A poéta). Többször a kereszténységgel helyezkedik profán módon szembe ez a költészet, a Példázat című versben Venus egy felajzott szerzetessel találkozik, a M.I.N.D. címűben a kolibri jezsuita szemléletű, katalógusszerű leírását adja, a Mestermunka párhuzamos történet Jézuséval, arról az „egyszerű ácsról”, aki a keresztet faragta. Mindezekkel az apokrifokkal bővíti e költészet a nagy mítoszt, annak esendőségét, kiegészíthetőségét hangsúlyozva.Tovább

Herczeg Ákos: „Lassú ellenfényben, eltelik”


Ketten egy új könyvről – Simon Balázs: Összegyűjtött versek. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 728 oldal, 4999 Ft

Ha valami, akkor Simon Balázs lírája feltétlenül képes az olvasót a művészet általi átlelkesítettség tapasztalatában részesíteni. Bármelyik korszakát nézzük is, legyen szó akár a klasszikus (jellemzően görög–latin) műveltségeszmény jegyében fogant korai, vagy akár a hétköznapok reáliáinak puszta megfigyelését is a művészet gyakorlásának, megélésének terepévé avató kései kötetekről, az egyik legszembetűnőbb sajátossága, hogy az ember lényegi kérdéseit érintő, felforgató (és mint műalkotás csak ilyenként komolyan vehető) művészet valódi egzisztenciális téttel bír. Mi tagadás, nehéz elképzelni ennél antagonisztikusabb lírafelfogást a 90-es évek elejének költői közbeszédével, mikor Simon Balázs első kötete, a korszerűtlenség heroikus vállalását már címében magán viselő Minerva baglyát faggatom mégis megjelent.Tovább

Vörös István: A nem értés poétikája

Ketten egy új könyvről – Simon Balázs: Összegyűjtött versek. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 728 oldal, 4999 Ft

Simon Balázs 20 év viszonylagos elfeledettség után újra az érdeklődés homlokterébe került. Egy nagyobb összeállítással az Alföld is megemlékezett róla halálának 20. évfordulóján. Az összegyűjtött kötet tétje, sikerül-e Simon Balázs életművét a jelen és a jövő számára érdekessé tenni. Mond a maiaknak valamit ez a XX. századi hang? A 90-es évek versnyelve most látszik avulni, az akkori erőteljes lírafordulat eredményei beértek, és meghaladásra várnak. Simon nyelve mennyiben jellegzetesen 90-es évekbeli? Ha őt nem számítanánk hozzá, másféle összkép látszana. Vajon annak a kornak az iróniája mindig olyan röhögtető volt, mint bizonyos Parti Nagy- vagy Esterházy-passzusok olvasása során tűnik? Simon Balázs iróniája nem nevettető, nem vicces, hanem véresen komoly, játékai, melyek mitikus világokba kalauzolnak, életre-halálra mennek. Szinte naivan nyilvánul meg a költő, megszólítja a verset, mint valami romantikus.Tovább

Ruff Borbála: Fordított Columbo

(Agatha Christie: Gyilkosság a paradicsomban. Novellák. Előadja Csankó Zoltán. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2021)

Bocsássa meg nekem az olvasó, hogy az objektivitás helyébe a fenti sorokban a belga nyomozóval szemben alkotott fenntartásaim nyomakodtak, de hát rajongóinak száma úgyis jócskán javít az egyenlegen. Mindjárt azzal is, ahogyan az Agatha Christie húszas-harmincas években született Poirot-novelláiból válogatott hangoskönyvön most Csankó Zoltán szólaltatja meg őt, igazán szép mementót állítva a Christie által hamar megunt Poirot-nak.Tovább

Wagner István: Modern idők

(Moderne Zeiten – Industrie im Blick von Malerei und Fotografie, Bucerius Kunst Forum, Hamburg, szeptember 26-ig)
Tovább

Cserhalmi Luca: A tudás fája

(Az Elfelejtett tudások jegyzéke című csoportos kiállítás október 3-ig látogatható a Budapest Galériában.)
Tovább

Báron György: Szünetjel

(XV. Kecskeméti Animációs Film Fesztivál, augusztus 10–15.)

Volt hát mire emlékezni, a múltat fürkészve eltűnődni a hazai animáció jelenéről és jövőjéről, amelynek a KAFF mindig hű lenyomata. Míg a főszerepet az idén a múlt játszotta – árnyékában a jövő csak halványan körvonalazódott, a jelenről pedig nincs mit mondani: fekete lyuk, elhúzódó szünetjel. A középgeneráció alig volt jelen. A rövidfilmes versenyt, amely mindig az igazi innovációt és izgalmat rejti, eluralták a diákfilmek.Tovább

Siba Antal: Kik azok a senkiházik?

(Nagy Feró és a Kossuth-díj. Hírt TV, Magyarország élőben)

Ezzel még csak azt sem mondom, hogy Nagy Feró nem érdemelte meg a Kossuth-díjat (azt sem, hogy igen.) De ha már ezt elfogadták ezek az emberek, fogadják el azt is, hogy ez sokaknak nem tetszik. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is közös fotót osztott meg a közösségi oldalán, a Beatrice frontembere elmondta, „állati” boldog volt és hozzátette, nem ő, hanem Orbán Viktor erőltette a képet, majd meg is jegyezte a miniszterelnöknek, hogy óriási „nyüszítés” lesz a túloldalon. Ha pedig ezt akkor így látta, tudhatta, mire számíthat.Tovább

Gergics Enikő: Magánügyek

(Bess Wohl: Válaszfalak, Orlai Produkciós Iroda, aug. 12.; Szokol Judit–Fabacsovics Lili: Csend-etűdök, ESZME, Szkéné, Szentendrei Teátrum, aug. 14.)

A fiatalabb testvér nyíltan meleg agglegény, drámatanár és főként drámakirálynő, Nagy Dániel Viktort nem lehet irigyelni ezért a hálátlan szerepért, amiben még a humor is gyorsan elfárad. Brian nem pusztán a filmvígjátékokban bevett kellékké vált, sztereotip meleg férfi kellemetlenül kétdimenziós skicce, hanem egyenesen rosszindulatú paródia; nehéz ebben az ábrázolásban az ún. meleglobbi színházi előretörését látni. Feltételezhetően nem rendezői döntés, hogy az ő alkalmi szexpartnerjelöltje lesz az előadás egyik legjobban integrált személyisége: inkább Rohonyi Barnabásnak sikerül bámulatosan eltalálnia az arányokat ebben a jelenetszerepben, hogy kiszolgálja a helyzetkomikumot, de mégse váljon ő is karikatúrává.Tovább

Fáy Miklós: Schiff és az árnyéka

(Brahms. Piano Concertos – ECM, 2021)

Azon gondolkodom, ha valaki odaültetett volna a készülék elé, hogy hallgassam meg az új Schiff-lemezt, hittem volna-e neki. Már hogy ezen a lemezen Schiff András játszik. Talán igen, a sokszólamúság miatt, érezni, hogy olyan játszik, akinek Bach a legnagyobb. De ez Brahms esetében is jó közelítés, hiszen ő azt mondta, a XIX. század legnagyobb szellemi teljesítménye a Bach-összkiadás.Tovább

Végső Zoltán: Piac és emberi oldal

(Doctor Mix, Dom Sigalas, Piano Shack with Woody – három zenekészítéssel foglalkozó videócsatorna a Youtube-on)

A három videocast közül talán a Piano Shack with Woody a legszerethetőbb, mert ő tényleg civil és tényleg azt testesíti meg, hogy önképezve hová juthat el valaki úgy ötvenéves korára e területen. Woody walesiként költözött Svédországba, és ahogy az utolsó részből kiderült, az informatikát a háta mögött hagyva döntött úgy, hogy a maga módján az addig másodhivatásként űzött zenélésnek, a billentyűs hangszereknek, azok bemutatásának szenteli magát.Tovább

Fuchs Lívia: A tékozló

(Kirill Richter–Yuka Oishi: Raszputyin, Polunin Ink., Margitszigeti Szabadtéri Színpad, augusztus 13.)

A kétrészesre nyújtott mű innen-onnan összetákolt mozgásvilága és túlfűtött érzelmessége, bár egy japán táncosnő koreografálta, a néhai szovjet táncdrámák kulisszahasogató melodrámáira emlékeztet. A szegényes, néhol kimondottan primitív mozgásvilág így aligha bizonyíthatja, milyen kivételes táncos is Polunyin, aki a címszerepben alig emelkedik ki az összesen öt egyaránt kiváló táncos közül. Viszont a balett Raszputyin-ábrázolása – hiszen a mű nem csupán gonosz és ártó erőként, hanem áhítatos sztárecként állítja elénk, aki szembeszáll a homoszexuális Juszupovval – a „démoni” és „önmarcangoló” Polunyin és Raszputyin egybejátszásával hozzájárul ahhoz, ahogyan a táncos a párizsi kudarc óta igyekszik átrajzolni saját rosszfiúimázsát.

I R O D A L O M

Ferencz Mónika: Az uszonyok árnyékában
Tovább

Ferencz Mónika: Pedig
Tovább

Ágoston Tamás: Alibi
Tovább

Ágoston Tamás: Én
Tovább

Ágoston Tamás: Születésnap

Tovább

Ágoston Tamás: Kémény

Tovább

Ágoston Tamás: Sziget
Tovább

Ágoston Tamás: Júdás
Tovább

Ágoston Tamás: Intenzív

Tovább

Benedek Szabolcs: Nászajándék

Amikor Török Robira gondolok, elsőként mindig egy bizonyos mozdulata jut az eszembe. Pedig olyan sokszor nem láttam ezt a mozdulatot, alig párszor talán, mégis, valahogy ez vésődött vele kapcsolatban leginkább belém.

Egy belvárosi általános iskola szűkös tornatermében fociztunk akkoriban, hétfőn esténként, váltakozó létszámmal. Néha annyian összejöttünk, hogy három csapatot kellett alakítani és körmérkőzéseket vívtunk, máskor meg csupán arra futotta, hogy páros egyérintőzzünk. A társaság a legkülönfélébb helyekről verbuválódott, ki-ki szólt az ismerőseinek, és az egész talán nem is volt annyira legális, mármint, úgy sejtem, az iskola vezetése nem tudott róla, játék után, sör előtt összedobtunk egy kis pénzt, amit odaadtunk a portásnak.

Robi nemigen hiányozhatott, és ez a bizonyos mozdulat úgy nézett ki, hogy nagy lendülettel érkezett középen, a derékmagasságú kapu előtt hirtelen lefékezett, és jobb kezének mutatóujjával a cipője hegyére mutatva jelezte, hogy oda kéri a labdát. Amit aztán, ha a laszti nem vagy rosszul érkezett, bazmegeléssel fölérő dühös grimasz követett.Tovább

Szekrényes Miklós: Carcinogenic

Vasárnap volt, amikor Földi Imrét a kádban szállásolták el, az apjuk már végzett a mosakodással. A családból mindenki Földi Imre csodájára járt. Azt mondták, ritkán láttak, ha láttak már egyáltalán, ilyen szép példányt. Az utolsó pillanatban közölték Misivel, hogy mivel nyári szünet van, ő most egy hetet maradhat nagypapáéknál. És már indultak is haza, Gyöngyösre. Misit nem érte váratlanul a döntés, egyedül azt kifogásolta magában, hogy későn szóltak. Tudta, hogy napközben jól ellesz egyedül is a hatalmas udvaron vagy a nyáron is hűvös szobákban. Egyedül az estéktől tartott, mert akkor a nagyanyja és a nagyapja között kell majd aludnia, amiben az a legrosszabb, hogy nagyapja éjszakánként sokszor felébred, s olyankor senkivel sem törődve mindig rágyújt egy cigarettára. Krákog, a padlóra köp, de szívja. Az ágyban fekve.Tovább

Ménes Attila: Újabb harmsziádák


(A nyugalmazott filozófiaprofesszor öngyújtója)

A piezo-öngyújtó zárlatos őskövület volt, de nem dobta el, mert fölfoghatatlan módon még mindig adott lángot, nem is akármekkorát, szempillapörzsölőt. Csak sajnos az volt a gond és bosszúság, hogy rágyújtásnál mindig megrázta picit a kezét.

Amennyiben azonban a műanyag borítást két marokra fogva ragadja meg, előrehajlik, hátát felpúposítja, és széllel szemben bal lábbal visszalép, így tartja az orra elé a tűzszerszámot a kikukázott csikkhez, akkor elkerülheti az áram útját. Oké, de az meg nagyon hülyén nézne ki az utcán, parkokban vagy bármelyik kocsmában, ahova bejáratos. Inkább vállalta a kis szúrós, pattanós érzést, nem akarta, hogy bolondnak tartsák.

Ha jártában-keltében tüzet kértek tőle, „Vigyázz, ráz!” ta­náccsal adta ki a kezéből. Ilyenkor mintha nem is értették volna, hogy mit mond, szemrebbenés nélkül rágyújtottak, és a szívességet meg sem köszönve siettek tovább. Még örülhetett, hogy nem kapott egy katonás pofont, hogy a fal adta a másikat.Tovább

Magyar Csaba: Családok

(Légypapír) A nő úgy üvölt odalent, mintha a hangjával próbálná visszafordítani az időt. Ezt a hangot nem lehet megszokni, most is elfelejtem, mit keresek a konyhában. A nő dühe három emelet mélységből tör utat magának. Végigsöpör a csorba lépcsősoron, gellert kap a szűk fordulókban, bezúdul a nyitott ablakon, míg végül az egész teret betölti, fel a tetőig.

– Nézd meg, mit csináltál! Mi lesz most velem? Édes istenem, édes jó istenem!

A nőt még sohasem láttam. A domboldalba épített bérház alsó szintjén lakik, én pedig arra csak akkor járok, ha néhanap dolgom akad a pincében. Mindössze a hangja jut el hozzám, ez a mindig jelen lévő, vad, hol rikácsoló, hol fájdalmas vonyításra emlékeztető hang.

– Beengedted ezt a legyet, és ez a rohadt állat rászáll mindenre. És nincs itthon légypapír. De miért is lenne, hiszen nincs itt semmi! – húzza fel magát ismét.

– Ez csak egy légy, nem érdekel. Nyár van, százezerszámra akad belőlük mindenfelé – válaszol egy férfihang.Tovább

Istók Anna: A Máté-effektus

Langyos víz ölelte körül, csendes volt, még csak nem is fodrozódott. Olyan sokáig maradt egy helyben, hogy a part menti snecik köré gyűltek és csipegetni kezdték a bőrét. Furcsa, csiklandós érzés, régóta nem értek már így a bőréhez.

Hőség lesz ma is, egy újabb elviselhetetlenül forró nap. A meleg beleivódik a házak falába, az aszfaltba, a fák kérgébe, éjszaka ontják magukból az augusztusi nap elnyelt sugarait, a fülledt éjszaka után még forróbb lesz a nappal. Egymásra rakódnak a dolgok, ezt már kicsiként megtanulta, a középiskolában figyelt fel arra, hogy minden tanár ugyanazt a törvényt tanítja. A biológiában genetikai halmozódásnak, földrajzon üvegházhatásnak, társadalmi ismeretek órán halmozottan hátrányos helyzetnek, a hittanon pedig egyszerűen Máté evangéliumának tanulták, de végső soron mind ugyanarról az igazságról szólt. A halmozódásról. Ha valamiből sok adatott neked, hiába adózol belőle másoknak, a világnak, a hiány feltelik, megtölt téged újra.

„MINDEN ÉRV A HUXIT ELLEN SZÓL” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.08.27.


A TARTALOMBÓL:

– Minden józan érv a huxit ellen szól – Balázs Péter és Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter agymosásról, arról, miért gyűlöli Orbán Viktor az EU-t, Afganisztánról és Szijjártó Péter hosszú nyaralásáról. Páros interjú

– Voltam „fidesznyik” és „Soros-bérenc” is – Murai László HÖOK elnök szerint felmerülhet a kérdés, ha a labdarúgó-Eb-n nem kell védettségi igazolvány, akkor a kollégiumi szobában miért kérik. Interjú

 A gyerekek azt hiszik, zombivá válnak – Tévhitekkel és bizalmatlansággal küzdenek a segítőszerezetek, amelyek a leszakadó régiókban élő embereket próbálják rávenni az oltásra

– Oltatlanul – Több millió veszélyeztetettel fordulunk rá a negyedik hullámra

 Kell-e nekünk forint helyett az euró? – Róna Pétert és Bod Péter Ákost kérdeztük

– Olcsóbb lesz az alma, de a körte luxuscikk marad – Nagy bajban vannak az egészséges táplálkozás hívei, mert a zöldségek és gyümölcsök idén jelentősen drágultak

– „Ha az adatokat nyilvánosságra hoznánk, felrobbanna az internet” – Az ország harmadik legnagyobb természetes tava napról napra, centiméterről centiméterre veszíti el a vizét, fogyatkozó medrében pusztulnak a halak, egy ideje pedig már a madarak is. Riport

– „Az előválasztást is Seszták Miklós nyeri majd” – Szabolcs 3-as számú választókerülete: a kétkamerás toll, az aranyat érő országvezetők meséje és az elcsatolt kis-Moszkva története sok mindenre magyarázatot ad. Előválasztási sorozat, 10. rész

– Több pénz kellene Szolnoknak – Számos korábban beharangozott beruházás elkészült, de van, amit még nem sikerült befejezni

– Megkopott ukrán szuverenitás – A függetlenné válás 30. évfordulóját súlyos és frusztráló gondok árnyékolják be, mind nagyobb az ünneplők kiábrándultsága

– Milyen lesz az új tálib rezsim? – A Magyar Hang sorra vette a négy legvalószínŠbb forgatókönyvet, amelyek közül valamelyik jó eséllyel megvalósul

– A szomszédok csendben lavíroznak – Kivárásra játszanak az Afganisztánnal határos országok és a térségben érdekelt nagyhatalmak

– Tanúk és hírvivők – A Pictorial Collective immár tizenegy éve működik, néha ugyan változó, de mindig összetartó közösséget formáló tagjaival – Helyzet-Kép

– Ki látta a palotaerkélyen Karl Liebknechtet? – A régi berlini királyi-császári városi palota architektúráját őrző, hivatalosan Humboldt-Forumnak elkeresztelt épületegyüttes hat, száz napon át ingyen látogatható kiállítással néhány hete nyílt meg

– Magyar, napok – Első út a Királyhágón át

– „Olyan Pató Pál-os” – Miért keres számos magyar tudós inkább külföldi munkahelyet magának?

 A jövő latolgatása hátráltatta a kutatásokat – Sikeresebben működne a kutatói szektor, ha az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat visszakerülne az MTA költségvetési fejezetébe, önálló alfejezetként – nyilatkozta a Magyar Hangnak Freund Tamás. Interjú

– „Ha csak aranyosak, az kevésbé lett volna kiugró” – Csupó Gábor a Fecsegő tipegőkről, furcsa gyerekekről és zsidó, illetve muszlim kritikáról. Interjú

– Úrangyala délben – Márton Áron pályafutásáról, a román állammal és a román titkosrendőrséggel való ütközéseiről beszélgettünk Nagy Mihály Zoltán történésszel, a Bihar Megyei Állami Levéltár főlevéltárosával

– Vad kiűzés – A második világháború után, 1945 tavaszától augusztusig tartott Csehszlovákiában a „vad kiűzés” (wilde Vertreibung), a szláv államban élő németek és magyarok sokszor kegyetlenséggel, gyilkosságokkal párosuló, spontánnak hazudott eltávolítása

– Szeptember 2. és 5. között lesz a könyvhét – ajánlónk

– Egész pályás letámadás – egy fociőrült politikus portréja – Orbán Viktor egy futballcsapat mintájára, közös meccseken szervezte meg a Fidesz kemény magját, legmegbízhatóbb embereit is az öltözők világából ismeri – Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer. Futball és hatalom Orbán világában című könyvéről

Publicisztika:
– Dévényi István: A Fidesz-szavazó a bárpultnál
– Gulyás Balázs: A kéz, amely Pétert ringatja – Maga itt a kultúrhörcsög?

– Lányi András: Van az a pénz, ami nincs
– Szerető Szabolcs: A nagy dühös semmi – Álláspont
– Vági Márton: Válasszunk magunknak ellenzéket!
– Szabó Antal: Nem félsz?
– Nagy Attila Tibor: Előválasztás, avagy készül a NER koporsója – Ítélet Orbán felett
– Verebes István: A valószínű bizonytalansága és a biztos valószerűtlensége
– Híd Jenő rajzol: Magányos nyelv a magyar
– Szerető Szabolcs: A dobos halálára
– Pethő Tibor: Morális lóbálás – Újbeszél
– Gazda Albert: Kettészakadt ország
– Marabu: Lábalgatás
– Szerető Szabolcs: Vereség, nem bukás – Szotyola
 Puzsér Róbert: A Pesti Srácok leszámolása Popper Péterrel

Tárca:
– Fecske Csaba: A lépcsőn lefelé
– Haklik Norbert: Sörténelem X.

Kritika:
– „Sok feminizmus van benne” – Candance Bushnell – Katie Cotugno: Csajoknak kötelező
– Derűsen válni meg a múltunktól – Balázsy István, Bezsenyi Tamás, Csunderlik Péter, Dékány László, Laska Pál: Régen minden jobb volt
– Undorító, hideg és piszkos – Einar Kárason: Viharmadarak

Bűvös Szakács-melléklet – Az egyszerűség luxusa
– Garnéla tojásmártásban (Antonino Cannavacciuolo)
– Friss paradicsomszósz
– Krumpli, tojás, szarvasgomba (Roland Trettl nyomán
– Saksuka húsgombóccal
– Csirkeszárny, fokhagymapüré, petrezselyemszósz (Bernard Loiseau nyomán)
– Baszk sajttorta
– Könnyű lunch – három saláta egy tányéron
– Cukkiniveluté kétféle cukkinival
– Őszibarack saját levében, mandulával

ITT OLVASHATÓ

EGY TANÁR NEM A KÜTYÜKTŐL LESZ INNOVATÍV – DIGITÁLIS OKTATÁSI SZAKÉRTŐ A JÁRVÁNY UTÁNI ISKOLÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2026.08.26.


A COVID miatti két iskolalezárás során sok tanár ráeszmélt, hogy valamit kezdeni kell a digitális oktatással, de olyanok is vannak, akik már alig várják, hogy visszatérjenek a régi rutinhoz. Váczi Dorka magyar–történelem szakos tanár, a Vodafone Digitális Iskola Programjának szakmai vezetője szerint pusztán gyönyörködtetésre nem érdemes tabletet használni az órán, de az infokommunikációs eszközök fontos kellékek a valóban innovatív pedagógiai módszerek szolgálatában. De elvárható-e az innováció és kreativitás a tanárpálya nehézségei mellett és a szigorú tantervi keretek között? Interjú...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS 
Szerző: Magyar Narancs
2021.08.25.


A SZERK.


A SZERK.
A guruló oximoron

Mi a bánatos istennyila volt ez? – kérdezte magától mindahány műélvező, aki végignézte a múlt hétvégén rendezett nemzeti mega­vurstli nyitórendezvényét, az augusztus 20-án délelőtt az Andrássy úton előadott vonuló utcaszínházat és élőképsorozatot.

A SZERK.
A sírásó szava

Hoffmann Rózsa eltűnése a közéletből nem volt sem botrányos, sem dicsőséges. Már a 2014-es választások előtt közölte, hogy nem kívánja megtartani a pozícióját, de azt nyilván nem tudjuk meg soha, hogy magától döntött-e így. Annyi biztos, hogy emblematikus figurájává vált a magyar köznevelés „NER-esítésének”, mint a progresszív hazai oktatás első sírásója.

A SZERK.
A kudarc fokozatai

A demokrácia exportja kudarcot vallott – halljuk jobbról meg balról is, s az afganisztáni kivonulás képeit szemlélve bizonyára jóleső dolog lehet „antikolonialista” balos vagy kultúrrelativista jobbos alapról a nagyhatalmi hübriszt, no meg az (amerikai) imperialisták kapzsi képmutatását, hipokrita gőgjét emlegetni, melyek, lám, szégyenletes kudarchoz vezettek.

PUBLICISZTIKA

TECZÁR SZILÁRD
Kocsmapolitika
Van-e közünk Orbán Gáspár magánéletéhez?

Komoly vihart kavart a magyar nyilvánosságban, hogy Márki-Zay Péter az elmúlt hetekben többször is arra utalt, szerinte Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia meleg lehet.

TÁLAS PÉTER
Gazdátlan csomag
Kinek a gondja lesz a hátrahagyott Afganisztán?

Bár az amerikaiak által életben tartott afganisztáni kormányzat gyors összeomlása alaposan meghökkentette a nemzetközi közösséget, stratégiai szempontból egyértelműen megerősítette Joe Biden amerikai elnök döntésének helyességét a már két évtizede húzódó és régóta megnyerhetetlen afganisztáni háború lezárásának szükségességéről.

BELPOL


„Ez az ország nem marad így”
Tarr Béla workshopja a Freeszfe hallgatóinak

Augusztus elején indult Tarr Béla workshopja a Free­szfe húsz hallgatójával. A tervek szerint szeptember végén húsz filmet mutatnak be.

ÚJRAÉPÍTIK MÁSHOL – A FREESZFE EGYESÜLET ELSŐ FÉL ÉVE
Kezükben a sorsuk

Újabb 41 diák hagyta ott a kormányzat által szétvert SZFE-t, hogy tanulmányait az egyetemüket végsőkig védelmező egyetemfoglalókból és sztrájkoló tanárokból megalakult egyesületnél folytassa. A diplomamentési program rövid távon sikeresnek bizonyult, a konstrukció jövője azonban bizonytalan.

INTERJÚ
„Sok beteg jön, és rossz állapotban vannak”
Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke és Lovas András intenzív terápiás orvos

Mennyire van megrogyva az egészségügyi ellátórendszer a járvány harmadik hulláma után, és mire számíthatunk a negyedik hullámban? Humánerőforrás-hiányról, várólistákról és a hálapénz kivezetéséről beszélgettünk Álmos Péterrel és Lovas Andrással.

AZ ÁLLAMTITKÁR ÉS VADÁSZATI KORMÁNYBIZTOS 
SZEGHALMI VADÁSZATA
Zoltán bakot lő

Jogi lépésekkel fenyegette meg lapunkat levelében Kovács Zoltán államtitkár, a Vadászati Világkiállítás kormánybiztosa, a Nimród vadászújság főszerkesztője, amikor egy szeghalmi vadászatáról érdeklődtünk. A kérdéseinket válasz nélkül hagyta.

HOGYAN FIZETI RÁ A GATYÁJÁT EGY KISVÁROS 
MAGÁNEMBEREK SPORTOLÁSÁRA?
Hol Fót, hol nem Fót

850 millió forintjukba kerül a fótiaknak a városban épülő sportcsarnok – 600 millióval többe, mint amennyi a kezdeti tervekben szerepelt. Az újpesti kosárlabdaklub hathatós nyomulása kellett a több mint egymilliárdos projekt megvalósításához.

ZENE

INTERJÚ
„Ezt sehol máshol nem hívják demokráciának”
Brano Jakubović és Vedran Mujagić – Dubioza kolektiv

„Nem kell agyhalottá válnod, ha bulizol” – állítja a Dubioza kolektiv, akik táncos reggae-, dub- és punkslágereket írnak balkáni oligarchákról, a menekültválságról vagy épp a torrentezés szépségeiről, legutóbbi lemezüket pedig az álhírek kifigurázásának szentelték. A bosnyák zenekar két alapítójával, Brano Jakubović billentyűs-DJ-vel és Vedran Mujagić basszusgitárossal a Budapest Parkban adott koncertjük előtt beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Hallottunk harangozni

Klasszikus zenei programajánló 2021/34. hétre

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Fogd meg jól!
Lassú élet. Radikális hétköznapok

A napokban járta be a sajtót a hír, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb elemzése szerint még súlyosabbnak tűnik a klímakatasztrófa, amely felé robogunk, ezért még sürgetőbb lenne, hogy össztársadalmilag tegyünk valamit a bolygónkért, és persze ezzel szoros összefüggésben magunkért is. Ennek fényében még aktuálisabbá és életközelibbé válik e kiállítás, amelynek szélesebb horizontjában ez a kérdés is helyet kap.

SZÍNHÁZ
Majd megemésztjük
Halas Dóra–Nagy Fruzsina–Soharóza: Dalok a kamrából

Kifutókoncert, catwalk koncert, látvány, fashion-, illetve koncertszínház: csak pár elnevezés azok közül, amikbe megpróbálták már beszorítani a Halas–Nagy alkotópáros különleges, a kórus-színház és az extrém divatbemutató ötvözéséből kiinduló előadásait. Az első két, egész estés darabjuk, a Tabu Kollekció (2016) és az Ügy (2018) után most is kísérleteztek, ezúttal a gasztronómiát híva be a játékba.

RÁDIÓ
Hungarikum-e az ember?
Maratoni migrációs sorozat a Kossuthon

Ha, ne adj’ isten, valakit a cím vagy az alcím felcsigázna, és rögtön tekerne is a Kossuthra, ne tegye. A sorozat ugyanis épp most ért véget. Kétszáz részesre tervezték, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján indult, és az év 221. reggelén, augusztus 9-én a félhetes hírek után el is hangzott a befejező rész.

TÉVÉSOROZAT
Állatok
The North Water

Ember embernek farkasa, a világ pokol, amelyben az emberek elkínzott lelkek és egymás kínzói is egyben – a pokol a másik ember, tehetnénk még hozzá.

FILM
Mi fáj?
Lisa Joy: Új múlt

A múlt kísérteni tudja az embert – halljuk Hugh Jackman kellemesen fájdalmas hangján, és már érezzük is a szavak mögött bujkáló gyötrelmet.

TÉVÉSOROZAT
A bosszú szomja
The Beast Must Die

A költőknek is élni kell valamiből, a krimi pedig jól fizet. Cecil Day-Lewis angol-ír költő keresetkiegészítésként Nicholas Blake álnéven írta bűnügyi regényeit egy bizonyos Nigel Strangeways nevű detektívről – ennek egyik darabját láthatjuk most viszont sorozatként.

KÖNYV

JÁTSZÓTÉR – INTERJÚ
„Mert szaladt a festék”
Molnár Jacqueline grafikus, illusztrátor

Harminc éve él kétlaki életet Barcelona és Budapest között. Mesekönyveket illusztrál, érzékenyítő workshopokat tart. Minderről, illetve az inspirációiról és a rajzolás gyógyító erejéről beszélgettünk vele.

JÁTSZÓTÉR – KÖNYV
Segítő társak

Kiss Judit Ágnes: A csodabogár; Ivona Březinová: Add a mancsod!

Az iskolakezdés a legtöbb esetben nemcsak móka és kacagás: az új helyzet, az új közösség, pláne akkor, ha valaki nem átlagos, sok szorongást okozhat.

JÁTSZÓTÉR – VISSZHANG: KÖNYV
Ana María Matute: Mezítlábország

A legkisebb lány éle­te jómódú nagycsaládban is lehet nyomorúságosan magányos, főleg, ha az édesanyja fiút várt, és emiatt a Neheztelés nevű féreg fészkelte be magát a szívébe.

JÁTSZÓTÉR – VISSZHANG: KÖNYV
Molnár Jacqueline: Bújócska

Az album meséjében a gyerekek fel szeretnék vidítani a vírushelyzetben egyre szomorúbbá váló szülőket.

JÁTSZÓTÉR – VISSZHANG: KÖNYV
Romhányi József: Nagy szamárfül

Állati jók az állatversek, Romhányitól ennyi tellett, hogy ez sok-e avagy kevés, hívjon gyorsan felkent ítészt.

JÁTSZÓTÉR – VISSZHANG: KÖNYV
Miklya Luzsányi Mónika: Rozmaring és Tarack

A Horka család nem nevezhető hétköznapinak.

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Ivan & The Parazol: Budai Pop

A 11 éve alakult zenekarnak eddig csak néhány magyar nyelvű dala volt, de a Ha megnyitod a szíved és a Jól áll nekem az élet komoly népszerűséget ért el, ami borítékolta, hogy előbb-utóbb jobban el fognak mozdulni ebbe az irányba.

VISSZHANG: FILM
Free Guy

Egy Guy nevű srác minden áldott nap ugyanabban az időpontban kel, ugyanazt a reggeli, semmitmondó rutint pörgeti, munkába menet pedig ugyanazokkal az emberekkel találkozik, és ugyanazt a kávét rendeli a jól ismert baristájától.

VISSZHANG: KÉPREGÉNY
Bryan Caplan–Zach Weinersmith: Szabad a pálya

Az újabb menekültválság küszöbén talán nem árt logikusan, rendszerezetten áttekinteni, milyen érvek szólnak a bevándorlás, a menekültek beengedése mellett.

VISSZHANG: KÖNYV
Szarka Károly: Az én hibám

Vannak távok, amelyeket egyszerűen be kell járni. Mint a Budapest–Balaton és a Moszkva–Petuski. Ébren, álomban vagy egy könyvben, az már szinte mindegy is.

VISSZHANG: FILM
Így vagy tökéletes

A valóságtól kábé másfél utcányira laknak a rom-kom hősök, azok a lányok és fiúk, akik Ernst Lubitsch óta addig-addig utálják egymást, míg végül heves ölelésben forrnak egybe, beteljesítve a boldog véget.

VISSZHANG: LEMEZ
Brad Mehldau – Orpheus Chamber Orchestra
Variations on a Melancholy Theme

Napjaink egyik vezető jazz-zongoristája azt álmodta, hogy Brahms egy reggel erősen bluesos hangulatra ébred. Ezt a jelenetet zenésítette meg.

VISSZHANG: KÖNYV
Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája

Amikor a szélfiúk elérik a tízéves kort, munkába állnak: kapnak egy saját körhintát, és azzal utaznak.

VISSZHANG: FILM
Amíg tart a nyár

Meghalós film – egyenesen a Nagy Műfajkalauz, avagy Hogyan készítsünk zsánerfilmet című könyv tárgymutatója alapján.

SORKÖZ

POETA.DOC
A négydimenziós karfiol

Tolnai Ottó: SCANDAL

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Nézni, tapasztalni”
Feledi János táncos, koreográfus

Tízéves a Feledi Project társulata.

INTERAKTÍV

TÉVÉSMACI
Kutyafuttában

Amikor Sztupa és Troché megidézték El Feroz szellemét, megbolydult a falu népe.

Egy hét kultúra 2021/34.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/34.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/34.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

MENNYIRE VAGYUNK FELKÉSZÜLVE A HAZAI ERDŐTÜZEKRE?
Viszi a parazsat

Kilencezer futballpályányi terület pusztult el idén augusztusig Magyarországon szabadtéri tüzekben. Szerencse, hogy a hazai erdők kevésbé gyúlékonyak, mint a szibériaiak, dél-európaiak vagy az észak-amerikaiak. Csak a legszárazabb vidékeken telepített fenyveseinkben ketyeg a bomba.

TRANZIT

AUTÓIPARI VÁLSÁG A COVID-KORSZAKBAN
Baj van a palacsintán

A koronavírus okozta csiphiány következtében szinte teljesen kész autók sorakoznak a gyárak udvarán. De nem csak az autógyártók, más iparágak is bajba kerültek.

LÉLEK

KARDOS ANDRÁS
„Pipecland, a mi országunk…”

Jelen sorok írója 1962 és 1968 között hét alkalommal vett részt Bánkon, Leveleki Eszter „gyereknyaraltatásán”.

JÁTSZÓTÉR – MIÉRT JÁR SZORONGÁSSAL AZ ISKOLAKEZDÉS?
„Megtanulod a rendet!”

Az óvodát épp elhagyó gyerekek többsége szeptember közeledtével alig várja az iskolakezdést, míg másoknál ezt az időszakot egyre növekvő szorongás kíséri. Nemcsak a gyerek, a szülő is szorong. Mindezt sokszor maga az oktatási rendszer okozza.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A fügefalevél-fejezet

Fügelevél panna cotta mézes sült fügével

ÉTEL, HORDÓ
Grumpy

A bulinegyed felfutása idején gyakran hallottuk, hogy milyen jó lenne, ha a Belső-Erzsébetvárosban nemcsak kocsmák sorakoznának egymás mellett.

ROSSZAK VAGYUNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.27.


Budai Gyuszi bácsi felhívta a figyelmünket, hogy ne járjunk futballmeccsre, mert nem vagyunk mi arra méltók. Ugyan nem nekünk mondta mind, de Karácsonynak és Fekete-Győrnek, s lévén mi magunk velük egylényegűek, úgy nekünk is szól az intés, hogy „maradjunk távol” a futballmeccsektől. Rosszak vagyunk ugyanis mi, libernyákok, így néven nevezve és szó szerint, hogy „a magyar focit hagyjuk békén”. Hogy rosszak vagyunk, ez mélázós föladat, mert és ugyanis, ez lehet mechanikai, morális vagy esztétikai ítélet. Ha azt mondom, hogy például Dzsudzsák egy csámpás szerencsétlenség, akkor az mechanikai ítélet, mintha azt jelenteném ki, kitörött a kisvasút kereke.

Viszont a Dzsudzsák a Szijjártó öribarija. Most is, amikor tálibok meg mindenek tomboltak a nagyvilágban, de a külügyér elvtárs épp közben jól meg nem érdemelt pihenését töltötte, tálibokkal ő nem foglalkozott, viszont, mikor a Dzsudzsák rúgott egy gólt a mennyei bajnokságban, már ott is volt a külügyminiszteri bejegyzés a Facebookon, hogy „szeva tesó”. Valami ilyen nexusban, amiből kitetszik, hogy ezek ketten nagyon szeretik egymást, amit szabad, viszont az a kérdés, hogy közben minket meg miért utálnak, hogy kitiltanak a Dzsudzsák bámulásáról is. Mert, hogy rosszak vagyunk Budai bácsi szemében, az nem kétséges, és nem mechanikai értelemben.

Nem úgy, hogy a fülünk laffadtan lekonyulna, mint egy bánatos országzászló augusztus 20-a közepén, hanem ontológiailag vagyunk nem megfelelőek a szemében, mint mikor az auschwitzi rámpán osztályozták a magyar honfitársakat, ki alkalmas még rabszolgának és ki nem. Ilyen messzire persze nem menjünk, csak azért jutott az eszembe a hasonlat, mert a náci karlendítéses úriemberek meg méltók a meccsre járásra, sőt, direkt nekik építik a stadionokat, és már helyben is vagyunk. Hogy Budai Gyuszi bácsinak milyen a gusztusa, az ebből is kitetszik, aminek viszont az a folyománya, hogy nem csak a stadionokban vagyunk nem kívánatos elemek, mi, libernyákok...

EZ A ROBBANTÁS TETTE TELJES VERESÉGGÉ AZ AFGANISZTÁNI HÁBORÚT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.08.27.


Joe Biden korábban azt mondta, az afganisztáni háború célja nem az államépítés volt, hanem a terroristák legyőzése, hogy többé ne támadhassák meg az Egyesült Államokat. Ehhez képest még az utolsó napokban is tucatnyi amerikai katona halt meg egy terrortámadásban, amelyet egy terrorszervezet hajtott végre.

"Így néz ki a vereség. A vereség az, amikor már nem te irányítod az egészet, hanem csak szerencsés vagy, ha el tudsz menekülni az életeddel és a felszerelésed egy részével, és most pontosan ezt csináljuk. Nem mi irányítunk, nincs beleszólásunk a dolgokba. Ez vereség".

– ez volt az elég nyers és lehangoló kritika, amit egy konzervatív brit parlamenti képviselő, a brit alsóház külügyi bizottságának vezetője, Tom Tugendhat mondott arról, ami az elmúlt egy napban Afganisztánban történt. Ez a kritika különösen egy szövetséges politikustól hangzik keményen.

Az afganisztáni helyzet az elmúlt hetekben folyamatosan romlott. Az Egyesült Államok már korábban bejelentette, hogy szeptember elsejével elhagyja Afganisztánt. Amikor a kivonulást bejelentették, abban bíztak, hogy a két évtizeden keresztül folyamatosan támogatott és felépített, többszázezres, alaposan felfegyverzett afgán haderő és az afgán kormány legalább egy ideig fel tudja tartani az irányítást egyre inkább átvevő Talibánt. Kiderült, hogy alaposan elmérték magukat...